Rapport. Framgångsfaktorer i Swedbanks upphandling av bärbara datorer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport. Framgångsfaktorer i Swedbanks upphandling av 10 000 bärbara datorer"

Transkript

1 Rapport Framgångsfaktorer i Swedbanks upphandling av bärbara datorer TCO Development, Stockholm, januari 2015

2 Innehåll Sammanfattning...3 Introduktion...4 Riskanalys av inköp pekar ut IT-produkter...5 Framgångsfaktorer i Swedbanks upphandling...6 Praktiska råd...8 Bilaga - Om TCO Certified...9 TCO Development hjälper organisationer att integrera Hållbar IT som en prioriterad del av hållbarhetsarbetet. Genom att aktivt arbeta med Hållbar IT kan alla organisationer minska sin miljöpåverkan, förbättra arbetsmiljön, öka sin effektivitet och sänka sina kostnader. 2 (9)

3 Sammanfattning Swedbanks ambition är att hållbarhetsaspekter ska genomsyra samtliga affärsbeslut och kontakter med intressenter. Därför har banken prioriterat att välja leverantörer som kan leverera produkter och tjänster som uppfyller högt ställda krav på miljöaspekter och socialt ansvarstagande. För att lyckas i upphandlingen av Hållbar IT arbetade Swedbank i en systematiserad process bestående av riskanalys av inköp, direkt dialog med IT-leverantörer och en tydlig och konsekvent kravställan - där det ställdes skall-krav på hållbarhetscertifieringen TCO Certified. Den genomförda riskanalysen av inköp och leverantörer som tydligt pekade ut IT-produkter som en riskgrupp gav dels vägledning, dels interna och externa argument att ställa miljömässiga och sociala krav i IT-upphandlingen samt att det är viktigt att arbeta med Hållbar IT. Tydliga ambitioner och mål med hållbarhetsarbetet samt en väl förankrad värdegrund skapar intern uthållighet och vägleder den kontinuerliga dialogen med IT-leverantörer under upphandlingens alla faser. Resultatet av upphandlingen är inköp av bärbara datorer som är certifierade att möta kraven i senaste versionen av TCO Certified Notebooks. Upphandlingen har bidragit till minskad negativ miljöpåverkan samt bättre sociala aspekter ur ett livscykelperspektiv av IT-produkter. Swedbanks arbete med upphandling av Hållbar IT har dessutom inneburit goodwill i form av ett stärkt varumärke, ökad trovärdighet för sitt hållbarhetsarbete, och inspirerat andra organisationer att börja arbeta med IT-upphandlingar som viktiga verktyg i hållbarhetsarbetet. Swedbanks upphandling av Hållbar IT har bidragit till att: Synliggöra vikten av Hållbar IT och upphandling som verktyg i hållbarhetsarbetet Kommunicera värdet för IT-industrin att certifiera produkter enligt hållbarhetscertifieringen TCO Certified Ytterligare ett varumärke har börjat certifierat bärbara datorer enligt TCO Certified Notebooks. Ett utökat utbud av bärbara datorer som under hela livscykeln möter krav på socialt ansvar i tillverkningen, användarsäkerhet, ergonomi och miljöegenskaper Bildandet av ett nätverk där företag inom finans- och försäkringsbranschen samarbetar för att med gemensam kraft påverka IT-industrin till en mer hållbar utveckling av IT-produkter 3 (9)

4 Introduktion Medvetenheten om att IT-produkter och dess tillverkning riskerar att resultera i negativ miljöpåverkan ökar. Det har därför blivit allt mer självklart för företag och organisationer i flera europeiska länder att ställa miljökrav i samband med upphandlingar av IT-produkter. Även mänskliga rättigheter och andra sociala aspekter kopplade till samtliga faser av IT-produkternas livscykel har präglat debatten. Hållbarhetsmål, strategier och handlingsplaner tas fram för att upphandlingar ska bidra till reducerad miljöpåverkan och samtidigt förebygga kränkningar av mänskliga rättigheter. Rätt utförd kan IT-upphandlingen vara en betydande komponent av hållbarhetsarbetet och en bidragande faktor för att nå uppsatta mål om miljömässig och social hållbarhet. För att IT-produkterna och dess tillverkning ska resultera i en minimal miljöpåverkan samtidigt som hänsyn tas till sociala aspekter ur ett livscykelperspektiv måste hållbarhetskrav ställas på de IT-produkter som köps in. Det visar flera organisationers riskanalyser av IT-inköp. Ett viktigt steg för att lyckas med upphandling av Hållbar IT är att högsta ledning upprättar en heltäckande hållbarhetsstrategi med mätbara mål. Strategin, som omfattar IT-upphandling, signalerar organisationens engagemang för hållbarhet och vägleder arbetet med att låta upphandling fungera som verktyg för att ställa och verifiera hållbarhetskrav. I samband med att Swedbank år 2012 skulle upphandla bärbara datorer valde de att skärpa sina inköpskrav och med ett nytt tillvägagångssätt tydliggöra sina önskemål ur ett hållbarhetsperspektiv. I en direkt dialog med IT-leverantörer ställdes skall-krav på hållbarhetscertifieringen TCO Certified för bärbara datorer. I den här rapporten beskrivs Swedbanks framgångsfaktorer för upphandling av Hållbar IT och förklarar varför en riskanalys av inköp och leverantörer bör göras utifrån både miljömässiga och sociala aspekter ur ett livscykelperspektiv. Swedbanks riskanalys ledde till att hållbarhetsavdelningen och inköpsavdelningen tillsammans beslutade att prioritera inköpen av IT-produkter som en del av hållbarhetsarbetet. Swedbank har drygt anställda och är med nästan 9 miljoner kunder Sveriges största bank till antalet kunder. Swedbank har även en ledande ställning på övriga hemmamarknader i Europa som Estland, Lettland och Litauen. 4 (9)

5 Riskanalys av inköp pekar ut IT-produkter Under 2011 och 2012 genomförde Swedbank ett omfattande arbete med att integrera hållbarhet i alla sina inköpsprocesser. Bankens ambition är att hållbarhetsaspekter ska genomsyra samtliga affärsbeslut och kontakter med intressenter. Det innebär att deras leverantörer ska respektera mänskliga rättigheter, ta hänsyn till miljöaspekter och motverka korruption. Swedbank ser dessa krav som viktiga för både deras affärer och samhället i stort. Därför har banken prioriterat att välja leverantörer som kan leverera produkter och tjänster som möter dessa krav. Swedbanks ambition är att arbeta systematiskt för att säkerställa hållbarhet genom hela upphandlingsprocessen; från förarbetet, under genomförandet och i uppföljningen. Banken genomförde därför en riskanalys av inköpen och leverantörerna utifrån sociala aspekter ur ett livscykelperspektiv. Analysen visade att IT-produkter är en produktgrupp med stor risk för brott mot mänskliga rättigheter. Inköpare på Swedbank fick därmed ett gediget underlag till den interna dialogen och argument för att inköpskraven måste skärpas till att även omfatta socialt ansvar i tillverkningen. Resultatet från riskanalysen tydliggjorde att IT-inköpen kan vara en bidragande faktor för att kunna nå uppsatta hållbarhetsmål och bidrog till beslutet att prioritera IT-inköpen i linje med Swedbanks värdegrund om minskad miljöpåverkan och ökat hänsynstagande för sociala aspekter ur ett livscykelperspektiv. TCO Certified används som verktyg för att ställa krav 2012 stod banken inför en upphandling av bärbara datorer. De ville dra nytta av en certifiering för IT-produkter vars krav skulle överensstämma med Swedbanks värdegrund och hållbarhetsstrategi. Valet föll på den heltäckande tredjeparscertifieringen TCO Certified som möter krav på socialt ansvar i tillverkningen, användarsäkerhet, ergonomi och miljöegenskaper från tillverkning, under användning och i sluthantering. Swedbank valde att i sin dialog med tänkbara underleverantörer tydligt kommunicera sina högt ställda krav och stå fast vid dessa under hela upphandlingsprocessen. Genom konsekvens och öppenhet om de hållbarhetskrav de hade som avsikt att ställa har banken, gentemot leverantörer av IT-produkter, förmedlat mervärdet i att certifiera sina produkter enligt TCO Certified. Swedbanks leverantörsdialog och tydliga kravställan i upphandlingen, att samtliga modeller ska genomgå verifiering för att kvalificera sig för TCO Certified, har bidragit till en hållbar utveckling inom IT. Fler bärbara datorer har tack vare Swedbanks upphandling certifierats enligt senaste versionen av TCO Certified, vilket banar väg för andra inköpare inom både privat och offentlig sektor eftersom utbudet av hållbarhetscertifierade bärbara datorer har ökat. 5 (9)

6 Framgångsfaktorer i Swedbanks upphandling Den framgångsrika upphandlingen kan härledas till systematiskt arbete i följande steg: 1. Riskanalys: Genomförandet av en riskanalys av inköp och leverantörer utifrån sociala aspekter ur ett livscykelperspektiv, vilket resulterade i att på övergripande nivå prioritera IT-produkter. 2. Dialog med leverantörerna: I en direkt och öppen leverantörsdialog förmedlades krav på socialt ansvar i tillverkningen och andra hållbarhetskrav. 3. Tydlig och konsekvent kravställan: Skall-krav på senaste versionen av TCO Certified, krav som konsekvent ska gälla under hela upphandlingsperioden. Riskanalys med utgångspunkt i sociala aspekter Swedbank genomförde en riskanalys av sina inköp och leverantörer utifrån sociala aspekter ur ett livscykelperspektiv. Analysen visade att IT-produkter är en produktgrupp med stor risk för brott mot mänskliga rättigheter, inte minst under tillverkningsfasen. Riskerna i tillverkningen av IT-produkter är undermåliga arbetsvillkor i form av dåliga arbetstider och obetald övertid, dålig arbetsmiljö, inskränkta fackliga rättigheter och förekomsten av barnarbete. Dessutom har tillverkningen av IT-produkter en mycket komplex leverantörskedja där det finns ytterligare hållbarhetsrisker i flera led. Swedbanks riskanalys ledde till att hållbarhetsavdelningen och inköpsavdelningen tillsammans beslutade att prioritera inköpen av IT-produkter som en del av hållbarhetsarbetet. Majoriteten av alla IT-produkter tillverkas i asiatiska låglöneländer med hög risk för brott mot ILO:s kärnkonventioner och mänskliga rättigheter. 6 (9)

7 Krav och värderingar förmedlas i direkt dialog Som ett led i Swedbanks hållbarhetsstrategi har de arbetat med att förstärka och integrera hållbarhetsperspektivet i alla inköpsprocesser. Det innebär att deras leverantörer i linje med Swedbanks värdegrund måste respektera mänskliga rättigheter, ta hänsyn till miljöaspekter och motverka korruption. Swedbank ser dessa krav som viktiga för både deras affärer och samhället i stort. För att säkerställa att leverantörerna tagit del av kraven i TCO Certified på socialt ansvar i tillverkningen tillsammans med Swedbanks uppförandekod, policys och skärpta krav på sociala aspekter ur ett livscykelperspektiv upprättades en direkt dialog med flera IT-leverantörer. Varje leverantör fick också redogöra för den egna uppförandekoden och ambitioner inom området hållbarhet. Genom att föra en konsekvent och öppen dialog om sina krav har de förmedlat mervärdet i att certifiera sina produkter enligt en tredjepartscertifiering som TCO Certified, eftersom det underlättar för både inköpare och leverantörer att verifiera att hållbarhetskraven i upphandlingen faktiskt möts. Tydlig och konsekvent kravställan I upphandlingsunderlaget och den fortsatta upphandlingsprocessen var Swedbank tydliga och konsekventa med skall-krav på att datorerna måste uppfylla kraven i senaste versionen av TCO Certified Notebooks under hela upphandlingsperioden. För att ge att fler anbudsgivare chansen att uppfylla kraven i TCO Certified Notebooks gav banken en respittid på 6 månader. Swedbank valde inledningsvis en leverantör som hade låtit meddela att man kunde leverera produkter som skulle klara kraven i TCO Certified. Senare valde den aktuella leverantören att inte certifiera sina produkter, varpå Swedbank stod fast vid sina hållbarhetskrav och därmed bytte leverantör. Den nya leverantören hade vid anbudsförfrågan inte bärbara datorer certifierade enligt senaste versionen av TCO Certifierade Notebooks. Eftersom man ville möta Swedbanks hållbarhetskrav och vinna upphandlingen valde leverantören att testa och certifiera sina produkter enligt senaste versionen av TCO Certified för bärbara datorer. Detta ledde en vunnen upphandling och ett fyraårigt avtal med Swedbank. Fler bärbara datorer har tack vare Swedbanks upphandling certifierats enligt senaste versionen av TCO Certified och möter därmed krav på socialt ansvar i tillverkningen, användarsäkerhet, ergonomi och miljöegenskaper. Detta banar väg för andra inköpare inom både privat och offentlig sektor eftersom utbudet av hållbarhetscertifierade bärbara datorer har ökat. 7 (9)

8 Praktiska råd Swedbank ger följande råd för att arbeta systematiskt med upphandling av Hållbar IT: Förarbete 1. Upprätta tydliga ambitioner, värdegrund och mål med ert hållbarhetsarbete. 2. Gör en riskanalys av inköp och underleverantörer. Resultatet stärker er att motivera varför ni ska prioritera en eller flera produktgrupper som ett led i ert hållbarhetsarbete. 3. Ta reda på vilka verktyg som stöttar ambitionen att ställa hållbarhetskrav vid upphandlingar, till exempel övergripande verksamhetsmål, interna policys och riktlinjer. 4. Kartlägg leverantörer och produkter. 5. Se över vilken hållbarhetscertifiering som möter kraven som ligger i linje med er värdegrund och era mål. 6. Förankra er hållbarhetsstrategi på beslutsmässig nivå i organisationen. Genomförande 1. Skapa en upphandlingsprocess med inköpsrutin och inköpspolicy som ligger i linje med era uppsatta hållbarhetsmål. 2. Uttryck hållbarhetskraven tydligt och konsekvent under hela upphandlingsprocessen, både i förfrågningsunderlaget och i leverantörsdialogen. a. Generella krav: Krav på leverantörens hållbarhetsarbete på övergripande nivå b. Specifika krav: Samtliga modeller ska genomgå test för senaste versionen av TCO Certified Uppföljning 1. Var beredd på att utvärdera ny information från leverantören under resans gång. 2. Fortsätt att se på ert förhållande till leverantörerna som ett långsiktigt samarbete för att gemensamt nå framgång inom hållbar utveckling 3. Låt dialogen leva. Den ökar förståelsen för era önskemål och krav. 4. Stå på er och håll fast vid era hållbarhetskrav under hela kontraktsperioden. 5. Acceptera inte svaret Det går inte. Köparen har makt gentemot leverantörer och varumärken. Det finns drygt 2100 produkter från 27 varumärken certifierade enligt TCO Certified. 8 (9)

9 Bilaga - Om TCO Certified TCO Certified är den mest omfattande hållbarhetscertifieringen för IT-produkter. Certifieringen innehåller en bredd av miljömässiga och sociala krav kopplade till tillverkning, användning och sluthantering av IT-produkter. En oberoende tredje part testar och verifierar att produkterna och deras tillverkning uppfyller kraven i TCO Certified. TCO Development genomför också årliga stickprover för att säkerställa att certifierade produkter uppfyller kraven i TCO Certified över tid. Med TCO Certified slipper ni själva kontrollera att ställda hållbarhetskrav verkligen uppfylls. Krav under tillverkning Krav under användning Krav under sluthantering Viktigt att tänka på Ställ alltid krav på senaste versionen av TCO Certified för aktuell produktkategori Kräv att leverantörerna uppvisar ett certifikat för TCO Certified som bevismedel. Ställ krav på att upphandlande produkter ska uppfylla kraven under hela kontraktstiden. Likställ inte TCO Certified med andra certifieringar Inled tidigt en dialog med er IT-leverantör där ni berättar att ni kommer att ställa krav på att IT-produkter i kommande upphandlingar ska uppfylla kraven i senaste versionen av TCO Certified. 9 (9)

Praktiska råd för Hållbar IT-upphandling i offentlig sektor med hjälp av TCO Certified

Praktiska råd för Hållbar IT-upphandling i offentlig sektor med hjälp av TCO Certified Praktiska råd för Hållbar IT-upphandling i offentlig sektor med hjälp av TCO Certified Vägledning innan, under och efter upphandling för att ställa miljömässiga och sociala krav på ITprodukter och deras

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är #ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en modern upphandling genom att bli en kravställare som hanterar

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en Modern Upphandling. Det innebär att ni blir en kravställare

Läs mer

Socialt ansvarstagande i tillverkningen vid landstingens upphandling av IT - vem ansvarar för att ta ansvar?

Socialt ansvarstagande i tillverkningen vid landstingens upphandling av IT - vem ansvarar för att ta ansvar? Socialt ansvarstagande i tillverkningen vid landstingens upphandling av IT - vem ansvarar för att ta ansvar? Rapport från TCO Development, september, 2015. Innehåll Om undersökningen...3 Undersökningen

Läs mer

Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified

Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified Du kan göra skillnad med hållbar upphandling IT-produkterna du köper kan bidra till sociala och miljömässiga risker, men de kan också hjälpa

Läs mer

Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling

Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling Sverige är redo att ställa om till en hållbar upphandling med hjälp av märkningar och certifieringar. Det är dags att skrida från ord till

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Hållbarhetskrav på IT-produkter TCO Certified

Hållbarhetskrav på IT-produkter TCO Certified Hållbarhetskrav på IT-produkter TCO Certified Stockholm, 11 februari 2015 emma.nolte@tcodevelopment.com Agenda Kort om TCO Development IT produkter har stor miljö och social påverkan Kraven i TCO Certified

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte HÅLLBARHETSPOLICY Lansa Fastigheter AB Fastställd vid styrelsemöte 2019-05-02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ansvar och styrning... 3 2. Hållbarhetspolicy... 3 2.1.

Läs mer

InItIatIvet för. reko arbetsplats

InItIatIvet för. reko arbetsplats InItIatIvet för reko arbetsplats Initiativet för reko arbetsplats Initiativet för Reko Arbetsplats är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt

Läs mer

Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling

Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling Bengt Strömstedt Miljöchef Försvarets materielverk (FMV) www.fmv.se bengt.stromstedt@fmv.se Vi levererar komplexa produkter för militär och civil användning.

Läs mer

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE STEG 1 BESTÄM VILKA OMRÅDEN NI SKA ARBETA MED Börja med att ta reda på vilka interna och externa krav och önskemål som finns. När ni har gjort det kan ni välja

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Värmek är medlemmarna Värmek är en inköpscentral i form av en ekonomisk förening som ägs av sina 144 medlemar. Värmekhar i uppdrag av sina medlemmar

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod:

Sinfras interna uppförandekod: Sid: 1 08-52509940 s interna uppförandekod: Fastställd 20140603 Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB INLEDNING Denna uppförandekod är i första hand ett verktyg och en vägledning för att beskriva och påverka Hako Ground & Gardens beteende och kultur. Det är våra gemensamma

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod

Sinfras interna uppförandekod Sid: 1 s interna uppförandekod Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn (LUF 2016:1146). Syftet är att

Läs mer

Val av leverantör och leverantörens ansvar

Val av leverantör och leverantörens ansvar - förord De flesta företag kräver en bra produkt och kvalitet till ett motsvarande relevant pris av sina leverantörer. Vi på Nudie Jeans tycker dessutom att det är mycket viktigt att ta ett större ansvar

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer

I den här rapporten kan du läsa om det aktiva förändringsarbete vi driver genom att analysera, ställa krav, följa upp,

I den här rapporten kan du läsa om det aktiva förändringsarbete vi driver genom att analysera, ställa krav, följa upp, Vårt arbete för en mer hållbar natursten I den här rapporten kan du läsa om det aktiva förändringsarbete vi driver genom att analysera, ställa krav, följa upp, inspektera och utveckla. Allt för att komma

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:4 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sociala krav vid upphandling uppförandekod för leverantörer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Landstingsdirektören framhåller

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Slutrapport GITaudit 2.0 för Sollentuna Kommun. www.advania.se

Slutrapport GITaudit 2.0 för Sollentuna Kommun. www.advania.se Slutrapport GITaudit 2.0 för Sollentuna Kommun www.advania.se Från Grön IT till Hållbar IT 2011 TCO Development tar över GITaudit 2010 SIS TK 550 Ledningssystem för Grön IT 2013 GITaudit 2.0 2009 Advania

Läs mer

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VISION Vi leder hållbar utveckling genom forskning, innovation och kommunikation av kunskap, tjänster och produkter. KOMMUNIKATION Skogforsk vill leda utveckling i nära samarbete

Läs mer

Inköpspolicy för Östhammars kommun

Inköpspolicy för Östhammars kommun Inköpspolicy för Östhammars kommun Antagen i kommunfullmäktige 2017-06-13, 68 osthammar.se Datum Dnr Sid 2017-06-13 KS-2017-6 1 (4) Inköpspolicy Tillämpning Denna policy gäller för alla inköp som görs

Läs mer

Hållbarhetsregler för leverantörer

Hållbarhetsregler för leverantörer 1 (5) Hållbarhetsregler för leverantörer Genom att leverantören skriver under affärsavtalet intygas att leverantören, och eventuella underleverantörer, följer de krav som är formulerade i detta dokument

Läs mer

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling 1(1) 2007-07-03 Dnr Västa Götalandsregionens Strategidokument avseende Sociala aspekter i samband med upphandling Dokumentet består av: Uppförandekod för leverantörer Handlingsplan Uppförandekod för leverantörer

Läs mer

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida.

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida. Vår uppförandekod IVL:s uppförandekod Allmänt IVL Svenska Miljöinstitutet AB (IVL) åtnjuter högt anseende som ett ansvarstagande företag. Det bygger på integritet och affärsverksamhet som är konsekvent

Läs mer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Godkänd av Senaste förändring Gäller from: Sid. Regionfullmäktige 2013-02-04 2013-12-01 1(5) Sveriges regioner och landstings uppförandekod för leverantörer Sveriges

Läs mer

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för Barn Är allas business Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för företag. Det är nu ni börjar! UNICEF/Roger

Läs mer

Hållbar offentlig upphandling i EU. Samsyn över partigränser men fortfarande frodas myter

Hållbar offentlig upphandling i EU. Samsyn över partigränser men fortfarande frodas myter Hållbar offentlig upphandling i EU Samsyn över partigränser men fortfarande frodas myter Bakgrund Det är bråttom om världen ska nå de globala målen i Agenda 2030, FN:s färdplan för en hållbar utvekcling.

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:21-003 Policy för inköp och upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-23 194 Policy för inköp och upphandling Flens kommun handlar varor och tjänster för betydande

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetspolicy Axfood AB ska sträva mot ständiga förbättringar av sitt arbete med miljö-, naturresurs- och sociala frågor. Grundläggande i arbetet är att arbeta

Läs mer

SOS Alarms Uppförandekod

SOS Alarms Uppförandekod SOS Alarms Uppförandekod Fastställd av styrelsen i SOS Alarm Sverige AB den 15 maj 2019 VD ord Bästa kollegor, Vi har ett av samhällets viktigaste uppdrag och för det behöver vi som organisation alltid

Läs mer

FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik

FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik SKAPA RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR 1 INNEHÅLL Vår uppgift 4 Vilka vi är 6 Nära våra kunder 7 Samhälle och miljö 8 Arbetsmiljö och medarbetare

Läs mer

Socialt ansvarstagande i upphandling. Uppförandekod för leverantörer

Socialt ansvarstagande i upphandling. Uppförandekod för leverantörer Socialt ansvarstagande i upphandling Uppförandekod för leverantörer Hållbar upphandling med gemensam styrka Gemensam uppförandekod för leverantörer Sedan 2006 samarbetar Stockholms läns landsting, Region

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

Inköpspolicy Miljöledningssystemet

Inköpspolicy Miljöledningssystemet Utgivare: Joachim Lundberg Publiceringsdatum: 2016-02-03 Senast sparat: 2016-02-03 14:58 : Version: 1.0 Dokumentstatus: Godkänd SE-118 60 Stockholm, Sweden, Telefon: +46 (0)8 51 90 90 00 Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Byggnadsfirman Otto Magnussons hållbarhetspolicy

Byggnadsfirman Otto Magnussons hållbarhetspolicy Risk- och möjlighetsanalys Nyckeltals-uppföljning Rätt från mig. Rätt kompetens. Förväntad produktprestanda. Efterleva lagar och krav Ständiga förbättringar Energi- och miljöklassning byggnad Energi- och

Läs mer

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget )

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget ) Norron AB och policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr 556812-4209 ( Bolaget ) den 11 juni 2018 Riktlinjerna ska, minst en gång per år, föredras och fastställas

Läs mer

Är ditt bolag redo att ta risken?

Är ditt bolag redo att ta risken? Är ditt bolag redo att ta risken? Huvudslutsatser från en unik studie om 100 svenska börsbolags barnrättsarbete. Oktober 2014 Varför har vi gjort studien? För att bidra till att bredda och fördjupa insikten

Läs mer

Fortum Värmes hållbarhetspolicy

Fortum Värmes hållbarhetspolicy (7) Fortum Värmes hållbarhetspolicy Denna hållbarhetspolicy är beslutad av styrelsen i AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme). Policyns principer skall följas av medarbetare i Fortum

Läs mer

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 1(6) Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 Bakgrund och omfattning Landstinget i Uppsala län är certifierat enligt ISO 14001 och arbetar systematiskt med miljöfrågor. I

Läs mer

Policy för inköp. För Luleå kommunkoncern

Policy för inköp. För Luleå kommunkoncern Policy för inköp För Luleå kommunkoncern 12.617-05 1 (4) Inköpspolicy för Luleå kommunkoncern Förutsättningar Kommunkoncernen består av ett antal upphandlande myndigheter som lyder under de lagar som styr

Läs mer

Problemen känner du redan till.

Problemen känner du redan till. Problemen känner du redan till. Robert Harding Images / Masterfile / SCANPIX Så hur vore det om någon pratade lösningar istället? Det räcker med att slå upp en dagstidning för att inse att världen bara

Läs mer

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Vår vision Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

SWEDEGAS Uppförandekod

SWEDEGAS Uppförandekod SWEDEGAS Uppförandekod 2018-03-08 Innehåll Uppförandekod för Swedegas som arbetsgivare, samarbetspartner och samhällsaktör samt för Swedegas leverantörer... 3 Vision... 3 Swedegas kärnvärden... 3 Framtid...

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Verksamhetsstrategier för Fair Action

Verksamhetsstrategier för Fair Action Verksamhetsstrategier för Fair Action Antagen av styrelsen den 29 april 2015 Fair Action är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Vi arbetar för en hållbar värld där mänskliga rättigheter

Läs mer

Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern. Antagen av kommunfullmäktige

Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern. Antagen av kommunfullmäktige Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-14 Dnr KK15/49 2/11 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Övergripande förhållningssätt... 4 3.1 Koppling till

Läs mer

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar 1 ISO 26000 En standard om ta samhällsansvar Anna Linusson, Stockholms läns landsting, Ordförande Svenska ISO 26 000 kommittén Ordförande Internationella myndighetsgruppen 2 ISO 26000 i korthet Titel:

Läs mer

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners Uppförandekod Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners 1. Varför en uppförandekod AFA Fastigheter har en verksamhet som medför påverkan på människor och miljö, liksom på ett stort antal intressenter.

Läs mer

Policy för hållbar utveckling

Policy för hållbar utveckling Moraknivs utgångspunkt är att ett väl fungerande samhälle bygger på hållbar utveckling, vilket för oss innebär en väl avvägd balans mellan ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvarstagande. Detta dokument

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Uppförandekod för leverantörer 1.0 1 (7) SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Revisionshistorik 2017Dokumentnamn: Version: Sida: Uppförandekod för leverantörer 1.0 2 (7) Version Datum Utfärdat av

Läs mer

HJÄLPREDOR STYRANDE DOKUMENT FRIIS KVALITETSKOD

HJÄLPREDOR STYRANDE DOKUMENT FRIIS KVALITETSKOD HJÄLPREDOR STYRANDE DOKUMENT FRIIS KVALITETSKOD För att underlätta arbetet med övergången till FRIIs uppdaterade Kvalitetskod som antogs av årsmötet i maj 2013 har FRII tagit fram hjälpredor avseende några

Läs mer

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör Hållbarhetspolicy Vårt uppdrag Bolagets verksamhet skall drivas på affärsmässiga grunder och utifrån kundernas behov erbjuda fjärrvärme och fjärrkyla, med tillhörande energilösningar och tjänster, till

Läs mer

HJÄLPREDOR FÖR ATT SKAPA STYRANDE DOKUMENT

HJÄLPREDOR FÖR ATT SKAPA STYRANDE DOKUMENT HJÄLPREDOR FÖR ATT SKAPA STYRANDE DOKUMENT För att underlätta arbetet med FRIIs Kvalitetskod har FRII tagit fram ett antal hjälpredor avseende några av de styrande dokument som koden ställer krav på. Hjälpredorna

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Upphandlingsdagarna 2019 Hållbarhetsstrategiernas roll att ställa och följa upp hållbarhetskrav Peter Nohrstedt, hållbarhetschef SKL Kommentus Inköpscentral Först några ord

Läs mer

HUR VI GÖR. Västerås 2014-02-17. Olov Andersson

HUR VI GÖR. Västerås 2014-02-17. Olov Andersson HUR VI GÖR Som riktlinjer och i vissa stycken krav i vår verksamhet har vi formulerat en samling policys. Som intressent till vårt bolag ser vi gärna att ni bekantar er med vår hållning i dessa frågor.

Läs mer

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Diarienr. 2014/996-KS nternati Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Beslutad av kommunstyrelsen den 4 mars 2015, 72 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Läs mer

Du kan använda denna mall som utgångspunkt för att kartlägga hållbarhetsfrågorna för ditt företag och gradera deras betydelse för ditt företag.

Du kan använda denna mall som utgångspunkt för att kartlägga hållbarhetsfrågorna för ditt företag och gradera deras betydelse för ditt företag. Mall för lägesanalys Det här är en exempelmall för lägesanalys förenklad utifrån ISO 26000s med 7 huvudområden: Verksamhetsstyrning, De mänskliga rättigheterna, Arbetsförhållanden, Miljö, Goda verksamhetsmetoder,

Läs mer

Ägarinstruktion. för Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt. Beslutad vid ordinarie bolagsstämma den 12 juni 2014

Ägarinstruktion. för Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt. Beslutad vid ordinarie bolagsstämma den 12 juni 2014 1 Ägarinstruktion för Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Beslutad vid ordinarie bolagsstämma den 12 juni 2014 2 1. Inledning Ett kundstyrt bolag Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt, Skandia,

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-407 79 Gemensam inköps- och upphandlingspolicy för Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland Arbetsutskottets

Läs mer

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Upphandling Kvalité, innovation, sociala krav Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Kvalité? Vad är kvalitet för dig? Hur ska du formulera detta för att få ut det du vill av en upphandling? Hur

Läs mer

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS14-293 003 Inköps och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Inledning Bjurholms kommun (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Diarienr 2016/00929-KS nternati Inköps- och upphandlingspolicy för Västerås stad med helägda bolag Antagen av kommunfullmäktige 5 maj 2011 Reviderad av kommunfullmäktige 9 mars 2017 program policy handlingsplan

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016.

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Affärsetik... 2 3. Arbetsetik...

Läs mer

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10 Så kan VGR bli en Fairtrade-region Ägarutskottet 2015-03-10 Rättvis handel Minimilön Facklig organisationsrätt Icke-diskriminering och inget barnarbete Demokratiutveckling Minimipris* Fair Trade-premie*

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019 SHH BOSTAD Hållbarhetspolicy 2019 Introduktion Denna hållbarhetspolicy anger ramverket för hur SHH Bostad AB (SHH) ska bedriva ett hållbart företagande. Syftet är att beskriva SHH:s miljömässiga, sociala,

Läs mer

COOR HÅLLBARHETSPOLICY

COOR HÅLLBARHETSPOLICY Coor-Group 1 (7) COOR HÅLLBARHETSPOLICY Syfte Coors ambition är att ständigt utveckla verksamheten från ett brett och långsiktigt perspektiv att bedriva en lönsam och sund verksamhet idag utan att kompromissa

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling - om möjligheterna att ställa krav på kollektivavtalsvillkor Upphandlingsdagarna 29 januari 2015 Lisa Sennström Definition av socialt ansvarsfull upphandling

Läs mer

Inköpspolicy för Höörs kommun

Inköpspolicy för Höörs kommun Inköpspolicy för Höörs kommun Vägledning till förtroendevalda och tjänstemän i upphandlingsfrågor samt riktlinjer vid direktupphandling KSF 2017/351 Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-12-04, 315 Innehållsförteckning

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer Uppförandekod för vindkraftprojektörer Fredrik Lindahl Ordförande Svensk vindkraftförening VD Slitevind AB 2011-01-29 2 Svensk Vindkraftförening Ideell och politiskt obunden Öppen för alla Bildades 1986

Läs mer

Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner?

Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner? Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner? Nationella Kansliet Hållbar Upphandling Karin Lonaeus I Hållbarhetsstrateg I karin.lonaeus@sll.se I www.hållbarupphandling.se Visste ni att..? 2015 fanns

Läs mer

Code of Conduct för leverantörer

Code of Conduct för leverantörer Code of Conduct för leverantörer Endast tillsammans når vi våra mål Swedavias Code of Conduct för leverantörer är grundläggande för ett framgångsrikt och långsiktigt samarbete mellan oss på Swedavia och

Läs mer

Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg

Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg Agenda LOU/LOV Lagen Upphandlingsformer Generell diskussion Hur ser det ut för lokala leverantörer idag Process Förfrågningsunderlag

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Strategiskt arbete kring livscykelkostnader

Strategiskt arbete kring livscykelkostnader Strategiskt arbete kring livscykelkostnader Genom att tillämpa ett ekonomiskt livscykelperspektiv i offentlig upphandling tar du inte enbart hänsyn till inköpspris, utan till produktens totala kostnad

Läs mer

Hållbar offentlig upphandling i praktiken

Hållbar offentlig upphandling i praktiken Hållbar offentlig upphandling i praktiken The training material was produced using the materials developed by ICLEI within the context of the PRIMES project (www.primes-eu.net). Upphandlingsprocessen Strategi

Läs mer

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility CampusPharma AB Karl Gustavsgatan 1A 411 25 Göteborg, Sverige Telefonnummer: 031 20 50 20 info@campuspharma.se http://www.campuspharma.se/ CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

10 tips för den ansvarsfulla entreprenören

10 tips för den ansvarsfulla entreprenören 10 tips för den ansvarsfulla entreprenören 2 Att lyckas med sitt hållbarhetsarbete Hållbarhetsarbete kan bedrivas av företag i alla branscher och storlekar. Den enda skillnaden är att det är enklare i

Läs mer

DATUM: 17 MARS 2014, VERSION: 2.0 LEVERANTÖRS- DEKLARATION

DATUM: 17 MARS 2014, VERSION: 2.0 LEVERANTÖRS- DEKLARATION DATUM: 17 MARS 2014, VERSION: 2.0 LEVERANTÖRS- DEKLARATION 1 / 4 Bästa leverantör! Sapa är en internationell och diversifierad industrikoncern. Sapas värderingar och principer för hållbar utveckling är

Läs mer

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod BILAGA 3 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (12) Bedömningsmall Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod Centrala grundförutsättningar: Frågorna avser tillverkningsprocessen

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

Våra etiska regler Uppförandekod

Våra etiska regler Uppförandekod Våra etiska regler Uppförandekod ABA Skol AB erbjuder det bästa inom bild- & lekmaterial, läromedel och skolmöbler till de viktigaste människorna i världen! Vi är ett företag som säljer bild-, förbruknings-

Läs mer

1. Introduktion OneMeds affärsmodell OneMeds hållbarhetsarbete... 4

1. Introduktion OneMeds affärsmodell OneMeds hållbarhetsarbete... 4 Hållbarhetsredovisning 2017 Innehållsförteckning 1. Introduktion... 3 2. OneMeds affärsmodell... 3 3. OneMeds hållbarhetsarbete... 4 3.2 OneMeds intressentanalys... 4 3.3 OneMeds hållbarhetsstrategi...

Läs mer

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG INFRASTRUKTUR DRIVMEDEL FORDON LOGISTIK FORSKNING, KNEG 1 KNEG har via Demoskop undersökt transportköpares kunskap om hur miljöpåverkan från transporter bäst kan minskas. Undersökningen vände sig mot fyra

Läs mer

KOMMUNICERA PRODUKTERS MILJÖPRESTANDA MED EPD

KOMMUNICERA PRODUKTERS MILJÖPRESTANDA MED EPD KOMMUNICERA PRODUKTERS MILJÖPRESTANDA MED EPD Berätta för dina kollegor om värdet av att identifiera betydande miljöaspekter, att följa upp och förbättra era produkters miljöprestanda Samarbeta med dina

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

GITindex Hösten 2010. Rapport December 2010. Page 1

GITindex Hösten 2010. Rapport December 2010. Page 1 GITindex Hösten 2010 Rapport December 2010 Page 1 Om Grön IT i Sverige Hösten 2010 Rapporten Grön IT i Sverige Hösten 2010 baseras på intervjuer gjorda med drygt 500 svenska företag och organisationer.

Läs mer