Länsövergripande handlingsprogram för suicidförebyggande åtgärder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Länsövergripande handlingsprogram för suicidförebyggande åtgärder"

Transkript

1

2 Uppdrag 14/15 Länsövergripande handlingsprogram för suicidförebyggande åtgärder Sammanfattning Att arbeta med förebyggande åtgärder gällande suicid eller suicidförsök är ett omfattande område. Osäkerhet och okunskap i hantera ett samtal där någon uttrycker suicidtankar är en bidragande orsak till att så få jobbar direkt med frågan. Flera organisationer jobbar naturligt med förbyggande arbete inom den ordinarie verksamheten, gällande frågor som indirekt är suicidförebyggande. Exempel på detta är skolan som jobbar mot mobbing, kyrkan jobbar med själavård, trafikverket med planering av säker trafikmiljö. Inom landstingets egen verksamhet arbetar man, främst inom psykiatrin med stort fokus på suicidförebyggande arbete. Primärvården, akutmottagningarna och ungdomsmottagningarna möter många människor i både telefonrådgivning och vid besök. Det kan många gånger vara svårt att fånga det verkliga problemet/orsaken till symtomen. I Kalmar län finns ingen lokal förening inom ex vis SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd. Det finns inte heller någon strukturerad verksamhet för samverkan vare sig i offentlig sektor eller inom ideell verksamhet. Nationell prevention av Suicid och Psykisk ohälsa, NASP, är utsett av regeringen att vara nationellt expertorgan och centrum för suicidforskning. NASP har sitt säte på Karolinska institutet. I landet finns sex regionala ideella organisationer som är olika aktiva. Suicidprevention i Väst är den förening som har kommit längst. För att komma igång med suicidförbyggande åtgärder i Kalmar län föreslås tre spår. Landstinget tar initiativ till och bjuder in under hösten 2014, till ett brett samverkansprojekt med berörda myndigheter och aktörer, med mål att ta fram ett handlingsprogram i länet för suicidförebyggande åtgärder.

3 Det finns behov av kompetenshöjande åtgärder av personal inom både psykiatri, primärvård, akutmottagningarna och ungdomsmottagningarna i landstinget. Ta fram förutsättningar både avseende resurser, tid och kostnader för SPiSS (suicidprevention i skånsk specialistpsykiatri). För att öka samverkan i frågan föreslås att landstinget lyfter frågan om kompetenshöjande åtgärder i länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänst och angränsande område hälso- och sjukvård För att motverka psykiskt olycksfall när någon hotar att ta sitt liv, ska landstinget ta initiativ till en samverkansgrupp mellan polis, sjukvård, SOS Alarm och räddningstjänst. Målet är att klargöra ansvarsförhållanden och ta fram rutiner för att roller och arbetsuppgifter ska fungera så att samverkan främjas. Uppdrag I Kalmar län begår en större andel män självmord jämfört med resten av landet. Utredningen syftar till att redovisa ett initiativ till ett brett samverkansprojekt med övriga berörda aktörer där målet är att ta fram ett handlingsprogram i länet för suicidförebyggande åtgärder. I denna rapport redovisas en förstudie med förslag på handläggning för beslut för fortsatt hantering. Omvärldsspaning Nationell nivå NASP NASP - Nationell prevention av Suicid och Psykisk ohälsa. Enligt riksdagens beslut är NASP, sedan den 1 oktober 2007 en nationell expertfunktion i suicidprevention. NASP är kopplat till Karolinska institutet och Stockholms läns landsting och är centrum för suicidforskning och prevention av psykisk hälsa. I regeringens folkhälsoproposition i mars 2008 anslöt sig regeringen till en nollvision för suicid. Flera landsting bland annat Stockholm, Jönköping och Halland har anslutit sig till nollvisionen. Regeringen beslutade också om ett nationellt åtgärdsprogram bestående av nio punkter. I programmet rekommenderas följande nio strategier (utförligare beskrivning se bilaga 1).

4 Att förbättra livschanser för mindre gynnade grupper Att minska alkoholkonsumtionen generellt och i högriskgrupper Att minska tillgänglighet till höggradigt dödliga medel för suicid Att börja hantera suicid som psykologiska olycksfall Att tidigt uppmärksamma personer i behov av medicinska, psykologiska och psykosociala insatser Att sprida kunskap om evidensbaserade metoder för att minska suicid Att öka kunskapen om självmordsnära personer hos personal och andra nyckelpersoner i vården. Att införa händelseanalys av Lex Maria-anmälda suicid. Att stödja frivilligorganisationer Folkhälsomyndigheten Folkhälsomyndigheten har i maj 2014 fått i uppdrag att ta fram en kunskapsstyrning avseende suicidfrågor. Ska göras med det nationella programmet för suicidprevention som grund. SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd Är en rikstäckande ideell organisation som är partipolitiskt och religiöst obunden. Är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid. Arbetar på ett nationellt, regionalt och lokalt plan, bland annat genom kontaktpersoner, telefonjouren som är öppen varje dag under kvällstid, utbildningar, träffar och självhjälpsgrupper samt med information och attitydförändring. Har en ungdomssektion med egna kontaktpersoner och egen verksamhet i olika delar av landet. Vill öka kunskapen om suicid som ett samhälls- och folkhälsoproblem samt motverka fördomar och tabuföreställningar.

5 1177 Om man söker på suicidförebyggande i 1177 är det endast Västra Götaland som har någon träff. Se bilaga 2. När det gäller utbildningar hänvisar man till SPIV och det utbud som finns där. Deras basutbud består av psykisk livräddning, psykisk livräddning ledarutbildning, avancerad kurs, första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA) och YMHFA som är riktad till verksamheter som kommer i kontakt med ungdomar, kärleken är bästa kicken, trygghet i svåra samtal, trygghet i svåra samtal ledarutbildning och suicidalitetens språk. Exempel på verksamheter i andra län Jönköpings län I Jönköpings län finns ett samarbete mellan polis, sjukvård, SOS Alarm och räddningstjänst när någon hotar att ta sitt liv. En samverkansgrupp har klargjort ansvarsförhållanden och tagit fram rutiner för att roller och arbetsuppgifter ska fungera för att främja samverkan. En förklaring till behovet av denna samverkan kan beskrivas av följande citat. Om den suicidala människan inte finner ord för att hålla sina destruktiva känslor på avstånd överväldigas hon av dem. Att bli överväldigad av så starka känslor att man inte hinner hantera dem är ett psykiskt olycksfall. Det är inte konstigare än att bli överväldigad av så starka fysiska krafter att man inte hinner hantera dem, t ex när en förare möter en snabbt uppdykande långtradare på fel sida av vägen. Det är ett fysiskt olycksfall, Jan Beskow. Västra Götaland Suicidprevention i Väst, SPIV, är en religiöst och politiskt obunden organisation som arbetar för att öka kunskapen om hur man kan förebygga suicid, suicidförsök och förhållanden som kan leda till sådana handlingar. Idén är att samla alla goda krafter för att utveckla en aktiv suicidprevention, till exempel inom regioner och landsting, kommuner, räddningstjänsten, polisen, trafikverket, kyrkan och frivilligorganisationer. Föreningen är ett av sex regionala ideella nätverk i Sverige och den förening som kommit längst i sitt arbete. Föreningen har en nollvision: Ingen ska behöva ta livet av sig som sista utväg.

6 Konkreta förslag för att uppnå visionen har tagits fram Bryt den kollektiva tystnaden. Våga tala om självmord. Utbilda lärare och elever i livskunskap, utveckla skolhälsovården och se till att suicidprevention ingår i utbildningen av vårdpersonal, lärare, polisen, räddningstjänsten, socialtjänsten m.fl. Höj kvaliteten på vården för suicidala patienter och deras närstående. Satsa stort på utbildning av terapeuter, som bedriver evidensbaserad psykoterapi samt jämställ tillgänglighet och ekonomi för sådan psykoterapi med övrig sjukvård. Förebygg ångest, stress och depression genom att låta det goda samtalet genomsyra arbetsplatserna. Skapa samordning mellan SOS Alarm, ambulans, räddningstjänst, hälso- och sjukvård, polis och sociala myndigheter vid akut utryckning då det är risk för suicid. Skapa lokala suicidpreventiva team - utbilda dem och ta fram handlingsplaner. Anta en nollvision (gjordes 2008 av regeringen) Anta regionala program för utveckling av suicidprevention och anslå medel för att genomföra detta. Lär av goda exempel både inom och utom landet. Minska olika former av människors utanförskap beroende på exempelvis etnicitet men också psykisk sjukdom och missbruk. Höj det statliga anslaget till forskning om suicidprevention så att det anpassas till problemområdets storlek och utveckling. Ge Riksförbundet SPES och de regionala suicidpreventiva nätverken ett rejält ekonomiskt Hur ser det ut på lokal nivå? En mindre kartläggning har gjorts för att få en uppfattning om hur olika aktörer arbetar med förebygga suicid. Inget strukturerat arbete har hittats i länet.

7 Kommunerna Samtliga kommuner är tillfrågade via socialcheferna om det i förekommer något suicidförebyggande arbete. Sex kommuner har svarat att de inte arbetar aktivt med suicidförebyggande arbete nu, övriga kommuner har inte svarat. Polismyndigheten Polismyndigheten arbetar inte med att förebygga suicid i någon organiserad form i Kalmar län. I de enskilda fallen som uppstår i polisens vardag tas den behövande omhand utifrån ett individuellt perspektiv. Trafikverket Sedan 2012 finns ett halveringsmål satt att dödsolyckorna på järnvägen ska halveras från , med utgångsläget antalet dödade 2010 (110 st). Målet är satt av generaldirektören och eftersom suicid är en betydande andel av de som omkommer har det blivit en tydlig inriktning på åtgärder mot detta. Utredningar har gjorts/görs och pengar finns avsatta för ändamålet. Helens Radbo började forska på systeminriktad prevention av järnvägssjälvmord 2003 och disputerade Inriktning i forskningen var att se på järnvägens möjligheter att göra något i sin miljö, inte att se varför folk som mår dåligt väljer att ta sitt liv. Länsstyrelsen Länsstyrelsen har till uppgift att skapa förutsättningar i samhället så att hela befolkningen kan få en god hälsa på lika villkor. I dagsläget arbetar länsstyrelsen med ANDT frågor (alkohol, narkotika, tobak och droger) i förebyggande syfte. Previa företagshälsovård Previa är en företagsfinansierad verksamhet som arbetar på arbetsgivarnas uppdrag. Det innebär att arbetsgivaren är den som avgör vilka insatser som man är beredd att betala för. Skulle man vid besök på förtagshälsovården upptäcka att det finns en suicidrisk hos en individ lotsas denna vidare till psykiatrin. Svenska kyrkan i Kalmar Inom Svenska Kyrkan i Kalmar har man inget direkt suicidförebyggande arbete. Däremot finns kontinuerliga sorgebearbetningsgrupper som anhöriga kan delta i efter inträffade dödsfall.

8 Landstinget I landstinget arbetar psykiatrin aktivt med suicidförbyggande arbete genom exempelvis kompetensutveckling avseende suicidbedömning, självskadebeteende, kollegial granskning efter fullbordad suicid. Primärvården kommer i kontakt med suicidbenägna personer både i telefon och besök i primärvården. Detta återfinns även på akutmottagningarna, ungdomsmottagningarna och kan givetvis förekomma inom alla mottagningar inom hela hälso- och sjukvården. Problemet kan dock vara svårt att upptäcka då det ofta döljer sig bakom annan sökorsak. Att höja kunskapen Generellt kan vi idag se utbildningar och hjälpmedel för första hjälpen i samhället. Exempelvis är det självklart att utbilda så många som möjligt i hjärt- lungräddning. Det finns hjärtstartare på många platser. Stora kampanjer för att känna igen om en person har drabbats av stroke genomförs. Det är inte lika enkelt och självklart att göra motsvarande utbildningsinsatser eller kampanjer för den psykiska ohälsan. Nedan ges två exempel på utbildningar. MHFA - Första hjälpen till psykisk hälsa För att på sikt öka allmänhetens kunskaper om psykiska sjukdomar och självmordsproblematik genomför NASP det australienska självmordsförebyggande utbildningsprogrammet Mental Health First Aid (MHFA), på svenska kallat Första hjälpen till psykisk hälsa. Målsättningen med programmet är att rädda liv genom att öka kunskapen om psykiska sjukdomar och självmordsnärhet och på så sätt minska de rädslor och negativa attityder som dessa ämnen vanligen väcker. Utbildningen riktar sig till såväl personalgrupper som i sitt arbete möter personer med psykisk ohälsa som till allmänheten. Programmet utformades år 2000 av Betty Kichener och professor Antony Jorm i Australien. Under följande år har programmet utvecklats och utvärderats vetenskapligt och använd nu i 15 länder runt om i världen. Utbildningen har genomförts i några län i Sverige och NASP har som mål att det ska användas i hela landet.

9 Att höja personalens kompetensnivå Det finns intresse för kompetenshöjning av personal inom både psykiatri och primärvård i landstinget. Initialt bör även akutmottagningarnas och ungdomsmottagningarnas personal inberäknas. Det finns även en del pågående samverkansprojekt som bör erbjudas tillfälle för utbildning. Succesivt behöver all hälso-och sjukvårdspersonal utbildas. För att höja kompetensen kring suicidprevention har man i Skåne tagit fram en webbaserad grundutbildning i suicidologi, SPiSS suicidprevention i skånsk specialistpsykiatri. Utbildningen handlar om att träna upp kommunikation och beteende i situationer där personalen möter suicidnära patienter. Förslag till fortsatt arbete/utredning Landstinget ska initiera ett möte angående suicidprevention, där föregångare inom området bjuds in att föreläsa. Till att delta i mötet bjuds offentlig och privat sektor och berörda myndigheter in. Exempel på dessa är länets kommuner, arbetsförmedling, försäkringskassa, polis, kriminalvård, kyrkliga samfund, ideell sektor, företagshälsovård och svenskt näringsliv och migrationsverket. Målet är att tillsammans med berörda aktörer ta fram en handlingsplan för suicidförebyggande åtgärder. Denna handlingsplan återrapporteras till landstingsstyrelsen. Att genomföra kompetenshöjande insatser för samtlig personal inom psykiatri, primärvård, akutmottagningar och ungdomsmottagningar i landstinget. Inledningsvis tas förutsättningar både avseende resurser, tid och kostnader för SPiSS fram. Målet är att kompetenshöjningen genomförs inom befintlig ram. Statistik visar att många äldre, främst män återfinns bland de som tagit suicid och samverkan med kommunerna är därför extra viktigt för att förebygga suicid inom denna åldersgrupp. Därför föreslås att landstinget lyfter frågan om kompetenshöjande åtgärder i länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänst och angränsande område hälso- och sjukvård För att motverka psykiskt olycksfall när någon hotar att ta sitt liv, ska landstinget ta initiativ till en samverkansgrupp mellan polis, sjukvård, SOS Alarm och räddningstjänst. Målet är att klargöra ansvarsförhållanden och ta

10 fram rutiner för att roller och arbetsuppgifter ska fungera så att samverkan främjas. Tidplan September 2014 Nov/dec 2014 Februari 2015 Maj 2015 Juni 2015 September 2015 November 2015 Förutsättningar för kompetenshöjande insatser framtagna. Utifrån förutsättningarna succesivt genomförande. Landstinget bjuder in till en konferens med avsikt att initiera till ett brett samverkansprojekt avseende suicidpreventivt arbete. Landstingsstyrelsen får återrapport avseende samverkansprojektet Presentera möjligheter och förutsättningar för kompetenshöjande insatser för länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänsten och angränsande hälso- och sjukvård. Förslag till handlingsprogram i länet för suicidpreventiva åtgärder klart för remiss Återrapport till landstingsstyrelsen från samverkansgruppen att förebygga psykiska olycksfall Beslut om handlingsprogram i länet för suicidpreventiva åtgärder, utredare Planeringsenheten

Suicidprevention. Samordning av suicidpreventiva insatser i Östergötland. Carin Tyrén

Suicidprevention. Samordning av suicidpreventiva insatser i Östergötland. Carin Tyrén Suicidprevention Samordning av suicidpreventiva insatser i Östergötland PV-Forum 2016-03-09 Carin Tyrén Suicidprevention i Region Östergötland - uppdrag från HSN ska vara den pådrivande länsövergripande

Läs mer

Riktlinjer för suicidprevention Norrköpings kommun. Utkast2012-01-05

Riktlinjer för suicidprevention Norrköpings kommun. Utkast2012-01-05 Riktlinjer för suicidprevention Norrköpings kommun Utkast2012-01-05 2 Innehållsförteckning 1. Bakgrund.3 2. Nationella strategier..... 3 3. Befintliga program och dokument.... 6 4. Lokala strategier och

Läs mer

Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa

Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Bilaga 4 kommunstyrelsen 2017-06-07 107 Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Handläggare: Karin Haster, Folkhälsa och samhällsmedicin Datum: 2017-04-24 Dokumenttyp: Diarienummer:

Läs mer

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa POLICY Antagen av Reviderad datum Paragraf 1(6) Lotta Österlund Jansson Socialchef 0555-422 77 lotta.osterlund-jansson@grums.se Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa 2(6) Handlingsplan

Läs mer

Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019

Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Diarienummer RS 2018-06823 Suicidprevention ett fokusområde i Västra Götalandsregionen Suicidprevention är ett uppmärksammat

Läs mer

Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten, Landstinget i Värmland

Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten, Landstinget i Värmland Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa 2017 2019 Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten, Landstinget i Värmland 2017-04-24 Grafisk form: Kommunikationsenheten, Landstinget

Läs mer

Mental Health First Aid MHFA

Mental Health First Aid MHFA Mental Health First Aid MHFA Första Hjälpen till psykisk hälsa Sonny Wåhlstedt & Lovisa Bengtsson Suicidprevention i Väst Problemets omfattning 10 år Västra Götaland - 10år 2.400 döda 24.000 suicidförsök

Läs mer

Pilotprojektet Första hjälpen till psykisk hälsa YMHFA i Jönköpings län

Pilotprojektet Första hjälpen till psykisk hälsa YMHFA i Jönköpings län Pilotprojektet YMHFA i Jönköpings län Margit Ferm Projektledare Ordförande SPES kretsen V ordförande NSPH Jönköpings län Socionom Emma Asserholt Första hjälpare Ungdomsutvecklare Kultur & Fritidsförvaltningen

Läs mer

Suicidpreventiva åtgärder

Suicidpreventiva åtgärder Enskild motion Motion till riksdagen 2017/18:2071 av Markus Wiechel (SD) Suicidpreventiva åtgärder Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ekonomiskt stöd

Läs mer

[HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET]

[HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET] 2011 Ulricehamns kommun Johan Lenjesson [HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET] Suicid och suicidförsök är ett stort folkhälsoproblem där suicid är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen

Läs mer

Nationell samordning suicidprevention

Nationell samordning suicidprevention Nationell samordning suicidprevention 10 november 2017 Jenny Telander Folkhälsomyndigheten 1 januari 2014 - ersatte Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut Nationell kunskapsmyndighet med övergripande

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan för suicidprevention

Länsgemensam handlingsplan för suicidprevention Länsgemensam handlingsplan för suicidprevention 2019-2020 I KRONOBERGS LÄN Antagen av ledningsgrupp för samordning av länets hälso- och sjukvård och socialtjänst 2018-01-11 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...

Läs mer

Arbetet med suicidprevention och minskad psykisk ohälsa #skyddförlivet

Arbetet med suicidprevention och minskad psykisk ohälsa #skyddförlivet Arbetet med suicidprevention och minskad psykisk ohälsa #skyddförlivet Vid suicidpreventionsdagen 8 september 2017 Inriktning ungdomar och unga vuxna Birgitta Huuva, regional samordnare suicidprevention

Läs mer

Folkhälsokommitténs handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2018

Folkhälsokommitténs handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2018 Folkhälsokommitténs handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2018 Diarienummer FHK 2017-00110 Suicidprevention ett fokusområde i Västra Götalandsregionen Suicidprevention är ett uppmärksammat

Läs mer

Regeringsuppdraget - Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga

Regeringsuppdraget - Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga Regeringsuppdraget - Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga Margit Ferm Ordförande SPES kretsen i Jönköpings län Medarbetare NASP/KI Bildades 1987 SPES kretsen i Jönköpings län 1997 SPES avdelningen

Läs mer

Delprogram för suicidprevention. Ingår i Handlingsprogram Trygghet och Säkerhet

Delprogram för suicidprevention. Ingår i Handlingsprogram Trygghet och Säkerhet Delprogram för suicidprevention. Ingår i Handlingsprogram Trygghet och Säkerhet. Ks 2010:250 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Delprogram för suicidprevention. Ingår i Handlingsprogram

Läs mer

Delprogram Suicidprevention

Delprogram Suicidprevention Delprogram Suicidprevention Ks/2017:110 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Delprogram Suicidprevention Fastställt av kommunstyrelsen 2017-03-15 56 1 2 Suicidprevention DELPROGRAM

Läs mer

Uppdrag Suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Birgitta J Huuva Processledare SU handlingsplan Region Örebro län

Uppdrag Suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Birgitta J Huuva Processledare SU handlingsplan Region Örebro län Uppdrag Suicidprevention och minskad psykisk ohälsa 2015 Birgitta J Huuva Processledare SU handlingsplan Region Örebro län Uppdrag till nämnden för hälsa, vård och klinisk forskning Förvaltningen för Hälso

Läs mer

Samverkan för att rädda liv Suicidprevention i praktiken Jönköpingsmodellen

Samverkan för att rädda liv Suicidprevention i praktiken Jönköpingsmodellen Samverkan för att rädda liv i praktiken Jönköpingsmodellen Margit Ferm Socionom, ordförande i SPES & vice ordförande i NSPH och projektledare YMHFA Jönköpings län Jönköpings län 10 475 km² (2,5% av Sverige)

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Göran Melin

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Göran Melin Snabba reaktioner vid risk för suicid Suicidpreventivt arbete i Jönköpings län Hälso- och sjukvård (2003-2014) Landstinget har FAKTA-dokument och vårdprogram - Kliniska riktlinjer för hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Uppdrag handlingsplan Suicidprevention och minskad psykisk ohälsa

Uppdrag handlingsplan Suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Uppdrag handlingsplan Suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Sept 2017 Birgitta Huuva, regional samordnare suicidprevention Bakgrund Arbetet med att utforma en handlingsplan för suicidprevention och

Läs mer

Gemensam handlingsplan för kommunerna i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län gällande överenskommelse inom området psykisk hälsa 2016

Gemensam handlingsplan för kommunerna i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län gällande överenskommelse inom området psykisk hälsa 2016 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Gemensam handlingsplan för kommunerna i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län gällande överenskommelse

Läs mer

Yttrande över motion 2013:25 av Helene Öberg m.fl. (MP) om åtgärder för att förebygga självmord

Yttrande över motion 2013:25 av Helene Öberg m.fl. (MP) om åtgärder för att förebygga självmord Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Berit Ekedahl TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-29 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-01, P 7 1 (3) HSN 1311-1258 Yttrande över motion 2013:25 av Helene Öberg m.fl.

Läs mer

Pass 4B. Hur skapar vi långsiktig systematisk suicidprevention i Sverige? 13 september 2017 kl Sid

Pass 4B. Hur skapar vi långsiktig systematisk suicidprevention i Sverige? 13 september 2017 kl Sid Pass 4B Hur skapar vi långsiktig systematisk suicidprevention i Sverige? 13 september 2017 kl. 13.10-14.40 Sid 1. 2017-09-25 Upplägg Inledning Korta presentationer av medverkande Samtal med fokus på nationell

Läs mer

SUICIDPREVENTIV HANDLINGSPLAN FÖR KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN OCH REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

SUICIDPREVENTIV HANDLINGSPLAN FÖR KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN OCH REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN D.nr. RUN/153/2019 SUICIDPREVENTIV HANDLINGSPLAN FÖR KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN OCH REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Område psykisk hälsa År 2019-2030 Version 1.0 Upprättad 2018-12-14 1 Innehåll INLEDNING...

Läs mer

Mental Health First Aid MHFA

Mental Health First Aid MHFA Mental Health First Aid MHFA Första Hjälpen till Psykisk hälsa Else-Marie Törnberg & Sonny Wåhlstedt Suicidprevention i Väst Problemets omfattning under 10 år Västra Götaland-10år 2.400 döda 24.000 suicidförsök

Läs mer

Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2018-02-13 Kommunledningskontoret KSKF/2017:419 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion - Ta fram riktlinjer för suicidprevention i Eskilstuna kommun och sprid MFHA - första hjälpen till psykisk

Läs mer

Vi kan vara med om många tragedier och svåra händelser men om vi förlorar vårt hopp så är det den riktiga förlusten.

Vi kan vara med om många tragedier och svåra händelser men om vi förlorar vårt hopp så är det den riktiga förlusten. Vi kan vara med om många tragedier och svåra händelser men om vi förlorar vårt hopp så är det den riktiga förlusten. Dalai Lama Vi i SPES ger aldrig upp hoppet! SPES finns i hela landet Att arbeta på ett

Läs mer

Psykisk Livräddning. Se mig, hör mig, berör mig om suicidprevention bland unga. Else-Marie Törnberg, Lovisa Bengtsson info@suicidprev.

Psykisk Livräddning. Se mig, hör mig, berör mig om suicidprevention bland unga. Else-Marie Törnberg, Lovisa Bengtsson info@suicidprev. Psykisk Livräddning Se mig, hör mig, berör mig om suicidprevention bland unga Else-Marie Törnberg, Lovisa Bengtsson info@suicidprev.com Tage Danielssons droppe En droppe, droppad i livets älv, har ingen

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(2) 61 Svar på motion - Ta fram riktlinjer för Suicidprevention i Eskilstuna kommun och sprid MHFA- första hjälpen till psykisk hälsa

Läs mer

Samverkan kring Suicidprevention

Samverkan kring Suicidprevention Samverkan kring Suicidprevention Presentation vid länskonferens Karlstad 2 juni 2017 Birgitta Huuva samordnare Region Örebro län 1 2017-06-02 Suicidprevention en gemensam angelägenhet i Sjukvårdsregionen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsdirektören ansvarar för att genomföra och följa upp handlingsplanen.

Hälso- och sjukvårdsdirektören ansvarar för att genomföra och följa upp handlingsplanen. HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDPREVENTION I SKÅNE 2018 2022 Sammanfattning Varje år tar cirka 200 personer i Skåne sitt liv. Under 2016 sågs en ökning av suicid bland unga vilket oroar. Föreliggande handlingsplan

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(2) 61 Svar på motion - Ta fram riktlinjer för Suicidprevention i Eskilstuna kommun och sprid MHFA- första hjälpen till psykisk hälsa

Läs mer

Suicidalitet arbete inom olika verksamheter, på Gotland

Suicidalitet arbete inom olika verksamheter, på Gotland Regionstyrelseförvaltningen RSF Regionövergripande Rutin Regiongemensamma dokument Suicidalitet arbete inom olika verksamheter, på Gotland Innehåll Inledning...1 1. Oro/risk för suicid handläggning inom

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN DEN 1 OKTOBER 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2018 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN TILL PSYKISK HÄLSA (MHFA MHFAY) Vad har vi gjort och vad kan vi göra?

FÖRSTA HJÄLPEN TILL PSYKISK HÄLSA (MHFA MHFAY) Vad har vi gjort och vad kan vi göra? FÖRSTA HJÄLPEN TILL PSYKISK HÄLSA (MHFA MHFAY) Vad har vi gjort och vad kan vi göra? DISPOSITION Kort om NASP Senaste statistiken om självmord och självmordsförsök Vad är MHFA första hjälpen till psykisk

Läs mer

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP)

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) Mental Health First Aid in Sweden (MHFA-Sverige) Första hjälpen till psykisk hälsa En kurs som lär dig hur du bäst tar kontakt

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga självmord/suicid och öka psykisk hälsa

Handlingsplan för att förebygga självmord/suicid och öka psykisk hälsa Handlingsplan för att förebygga självmord/suicid och öka psykisk hälsa Karlskoga Kommun 2017-2020 Fastställd av KF 127, 2018-09-19 Revideras senast: 2020 FHN 2017.0089. Folkhälsoförvaltningen Innehållsförteckning

Läs mer

Med barnets ögon. Mötet med sårbara och självmordsnära ungdomar- så kan vi stödja och hjälpa

Med barnets ögon. Mötet med sårbara och självmordsnära ungdomar- så kan vi stödja och hjälpa Med barnets ögon Mötet med sårbara och självmordsnära ungdomar- så kan vi stödja och hjälpa, Professor emerita (britta.alin-akerman@ki.se Leg psykolog, leg psykoterapeut Anställd vid NASP (Nationell prevention

Läs mer

Suicidprevention. Att prata om självmord är ett skydd för livet. 30 mars Carin Tyrén

Suicidprevention. Att prata om självmord är ett skydd för livet. 30 mars Carin Tyrén Suicidprevention Att prata om självmord är ett skydd för livet 30 mars Carin Tyrén Suicidprevention i Region Östergötland - uppdrag från HSN Region Östergötland ska vara den pådrivande länsövergripande

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum: 2016-11-08 Version nr: 5 Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Namn Första hjälpen till psykisk hälsa Bakgrund: Riksförbundet Hjärnkoll uppskattar via undersökningar att tre av

Läs mer

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden.

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden. Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden. Suicide Zero Ideell organisation som bildades 2013 av Alfred Skogberg, som idag är generalsekreterare Suicide Zero

Läs mer

Psykisk hälsa. i Kalmar län

Psykisk hälsa. i Kalmar län Psykisk hälsa i Kalmar län Uppdrag Länsgemensam ledning i samverkan och samordningsgruppen psykisk hälsa: PSYNK synkronisering av insatser för barn och unga med psykisk ohälsa KUR Samstöd (CM) PRIO-psykisk

Läs mer

Sammanfattning av utvärderingen av projektet Aktion Livräddning. - första etappen

Sammanfattning av utvärderingen av projektet Aktion Livräddning. - första etappen Sammanfattning av utvärderingen av projektet Aktion Livräddning - första etappen BAKGRUND Nästan varje dag begår en person självmord i Stockholms län. Det totala antalet självmord (säkra och osäkra) var

Läs mer

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2 BILAGA 2 Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området KOMMUNERNA OCH LANDSTINGEN/REGIONERNAS REDOVISNINGAR AV 2018 ÅRS STIMULANSMEDEL 1 Innehåll Analyser och handlingsplaner...

Läs mer

Vad är suicidalitet? På väg mot en gemensam kunskapsbas

Vad är suicidalitet? På väg mot en gemensam kunskapsbas Vad är suicidalitet? På väg mot en gemensam kunskapsbas Jan Beskow www.suicidprev.com Samverkan vid hot om suicid Trygghetsdagen 2014 SKL, Stockholm Innehåll Självmord och andra olyckshändelser Tabuering,

Läs mer

Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga

Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga Vi samarbetar med kommuner i länet - skola, elevhälsa, socialtjänst, räddningstjänst, Landstingets psykiatri, Försäkringskassan, Svenska kyrkan, Scouterna, Röda korset, Rotary, Zonta m fl. Första hjälpen

Läs mer

Suicidriskprevention genom forskning

Suicidriskprevention genom forskning Suicidriskprevention genom forskning Tabita Sellin Jönsson Med Dr., Forskare UFC Utvecklingsenheten, Psykiatri Region Örebro län tabita.sellin-jonsson@regionorebrolan.se Utgångspunkt: Forskningsresultat

Läs mer

NSPH Nationell Samverkan för f Psykisk HälsaH www.nsph.se. NSPHiG Lokalt nätverkn www.nsphig.se

NSPH Nationell Samverkan för f Psykisk HälsaH www.nsph.se. NSPHiG Lokalt nätverkn www.nsphig.se NSPH Nationell Samverkan för f Psykisk HälsaH www.nsph.se NSPHiG Lokalt nätverkn www.nsphig.se Medlemsorganisationer Riksförbundet Attention Riksförbundet för hjälp åt narkotika och läkemedelsberoende

Läs mer

2012-03-18. Inledning

2012-03-18. Inledning Inledning Dokumentet bygger på de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen, 2007) och förtydligar hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Piteå älvdal kan samarbeta och avgränsa sitt arbete kring

Läs mer

Inför en nollvision mot självmord i Huddinge svar på motion väckt av Lisbeth Krogh (HP)

Inför en nollvision mot självmord i Huddinge svar på motion väckt av Lisbeth Krogh (HP) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 10 februari 2015 AN-2014/576.719 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 37805 johan.andersson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Inför en nollvision mot självmord i

Läs mer

Uppdrag att genomföra en pilotstudie i syfte att pröva ett australiskt självmordsförebyggande utbildningsprogram under svenska förhållanden

Uppdrag att genomföra en pilotstudie i syfte att pröva ett australiskt självmordsförebyggande utbildningsprogram under svenska förhållanden Regeringsbeslut I:1 Socialdepartementet 2010-11-18 S2010/3655/FH (delvis) S2010/6261/FH (slutligt) S2010/8258/FH (delvis) NASP Karolinska institutet 171 77 Stockholm Uppdrag att genomföra en pilotstudie

Läs mer

S2010/3655/FH (delvis) S2010/6261/FH (delvis) NASP Karolinska institutet Stockholm. Regeringens beslut

S2010/3655/FH (delvis) S2010/6261/FH (delvis) NASP Karolinska institutet Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut III:2 2010-09-02 S2010/3655/FH (delvis) S2010/6261/FH (delvis) Socialdepartementet NASP Karolinska institutet 171 77 Stockholm Uppdrag att genomföra två pilotstudier i syfte att pröva ett

Läs mer

Rapport. Utvärdering av utbildningsinsatsen Första hjälpen till psykisk hälsa med inriktning äldre personer.

Rapport. Utvärdering av utbildningsinsatsen Första hjälpen till psykisk hälsa med inriktning äldre personer. Rapport Utvärdering av utbildningsinsatsen Första hjälpen till psykisk hälsa med inriktning äldre personer. Författare: Åsa Bergman Bruhn, Högskolan Dalarna Katarina Johansson, Region Dalarna Marit Ranninen,

Läs mer

Första hjälpen till psykisk hälsa

Första hjälpen till psykisk hälsa Första hjälpen till psykisk hälsa Ett utbildningsprogram som lär dig hur du bäst tar kontakt och inleder Första hjälpen till psykisk hälsa mhfa.se VARFÖR EN UTBILDNING I FÖRSTA HJÄLPEN TILL PSYKISK HÄLSA?

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:32 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:28 av Juan Carlos Cebrián m.fl. (S) om åtgärder för att förhindra självmord bland äldre människor Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland

Läs mer

Framtagande och genomförande

Framtagande och genomförande Framtagande och genomförande Överenskommelse Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Kick off med rådslag Redovisning till SKL Förankring och dialog Prioritering av mål Indikatorer och layout

Läs mer

11:e Nationella konferensen om Suicidprevention

11:e Nationella konferensen om Suicidprevention 11:e Nationella konferensen om Suicidprevention 12 13 september 2017 Göteborg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Anna-Lena Andersson Suicid i transportsystemet Ingen människa skall behöva ta sitt

Läs mer

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP)

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) Mental Health First Aid in Sweden (MHFA-Sverige) Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) Första hjälpen till psykisk hälsa Ett utbildningsprogram som lär dig hur

Läs mer

TEMA Psykiatri SVN möte den 1 juni 2016 i Västerås

TEMA Psykiatri SVN möte den 1 juni 2016 i Västerås TEMA Psykiatri SVN möte den 1 juni 2016 i Västerås Birgitta J Huuva ordf. Specialitetsrådet 1 2016-06-01 Disposition Presentation av Specialitetsrådet för psykiatrin Rapport Samverkan Rättspsykiatrin Redovisning

Läs mer

stöd samhälle viktigt samverkan politik förebygga nätverk erfarenhet kunskap Samverkan mot suicid

stöd samhälle viktigt samverkan politik förebygga nätverk erfarenhet kunskap Samverkan mot suicid viktigt samverkan stöd kunskap erfarenhet nätverk politik förebygga samhälle Samverkan mot suicid guide för att inleda eller utveckla befolkningsinriktad suicidprevention Utvecklingen av suicidalitet kan

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-04 Dnr 1700551 1 (8) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

FAKTA OM SJÄLVMORD I SVERIGE

FAKTA OM SJÄLVMORD I SVERIGE FAKTA OM SJÄLVMORD I SVERIGE 4 människor tar sitt liv varje dag. Ca 1500 personer dör varje år till följd av självmord. Vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15-24 år. FAKTA OM SJÄLVMORD I SVERIGE Varje

Läs mer

En förnyad folkhälsopolitik

En förnyad folkhälsopolitik 1 Utdrag ur: Socialutskottets betänkande 2007/08:SoU11 6 maj 2008 En förnyad folkhälsopolitik Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2007/08:110 En förnyad folkhälsopolitik samt

Läs mer

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Örebro län 2016

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Örebro län 2016 Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Örebro län 2016 Till fokusberedningen 23 augusti Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa 2016-06-30 Region Örebro län

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, Skollagen samt Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, Skollagen samt Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Styrande måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi psykisk hälsa i Norrbottens län 2018-2021 Region Norrbotten har tillsammans med Norrbottens Kommuner beslutat att i samverkan upprätta en länsgemensam

Läs mer

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Örebro län 2016

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Örebro län 2016 Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Örebro län 2016 Fokusberedningen 23 augusti 2016 Antagen vid Regionstyrelsen 13 september 2016 Handlingsplan för suicidprevention och minskad

Läs mer

MHFA på förvar VILKEN NYTTA HAR VI SETT?

MHFA på förvar VILKEN NYTTA HAR VI SETT? MHFA på förvar VILKEN NYTTA HAR VI SETT? Uppdrag Migrationsverkets huvuduppdrag är att pröva ansökningar från människor som vill arbeta, studera, bo i Sverige och från dem som söker skydd här. Genom att

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Samverkan vid hot om Suicid. Räddsam Skåne SOS Alarm Polismyndigheten Region Skåne

Samverkan vid hot om Suicid. Räddsam Skåne SOS Alarm Polismyndigheten Region Skåne Samverkan vid hot om Suicid Räddsam Skåne SOS Alarm Polismyndigheten Region Skåne Bakgrund Suicid är att betrakta som ett stort folkhälsoproblem Vanligaste dödsorsaken bland män i åldrarna 15-44 år, näst

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Datum. Motion - Landstingets roll i omhändertagande av berusade eller drogpåverkade ungdomar

Datum. Motion - Landstingets roll i omhändertagande av berusade eller drogpåverkade ungdomar G Landstinget Halland Landstingskontoret Agneta Overgaard, utvecklare Folkhälsoenheten Processavdelningen Tfn 035-13 48 73 agneta.overgaard @Ithal I and.se aiecta d l,s 0703/2. Datum Diarienummer 2007-03-12

Läs mer

Samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse Samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Version 1 2018-09-24 Innehållet i

Läs mer

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna Gemensamma riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Dalarna Riktlinjer för socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens verksamhet för personer med missbruk- och beroendeproblem Version 2007-11-05 Inledning

Läs mer

Tända gnistor eller släcka bränder? samverkan med behovet i centrum?

Tända gnistor eller släcka bränder? samverkan med behovet i centrum? Tända gnistor eller släcka bränder? samverkan med behovet i centrum? Ing-Marie Wieselgren, Uppdrag psykisk hälsa, SKL Göteborg 24 januari 2018 ing-marie.wieselgren@skl.se www.uppdragpsykiskhälsa.se Psykisk

Läs mer

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Självmord, suicid eller psykologiska olycksfall Statistik 1500 personer dör varje år till följd av självmord i Sverige. 4 människor tar sitt liv varje dag i Sverige.

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-20 Dnr 1700551 1 (9) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en rikstäckande organisation som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Förslag till Strategisk plan för att minska suicid i Göteborg

Förslag till Strategisk plan för att minska suicid i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-05-30 Diarienummer 0576/13 Repronummer 175/13 Stadsledningsstaben Avdelningen Utbildning, Folkhälsa, Barn och ungdom Marianne Bernhardtz Telefon 031-368 11 85 E-post: marianne.bernhardtz@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Riktlinje Suicidprevention inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje Suicidprevention inom psykiatriförvaltningen Riktlinje Suicidprevention inom psykiatriförvaltningen Ansvarig för dokumentet Chefläkare Charlotta Brunner, psykiatriförvaltningen Beslutsdatum 2013-05-31. Rev. 2014-04-24 Beslutat av Psykiatriförvaltningens

Läs mer

Första hjälpen till psykisk hälsa

Första hjälpen till psykisk hälsa Första hjälpen till psykisk hälsa Ett utbildningsprogram som lär dig hur du bäst tar kontakt och inleder Första hjälpen till psykisk hälsa mhfa.se BAKGRUND Ökade kunskaper till en bred allmänhet om Första

Läs mer

Nationella ANDT-strategin

Nationella ANDT-strategin Nationella ANDT-strategin En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016 2020 Lena Bolin; Länssamordnare ANDT lena.bolin@lansstyrelsen.se ANDT-strategin 2016-2020 Syftet

Läs mer

Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025

Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025 Landstingsdirektörens stab Utvecklings- och folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-07 Landstingsstyrelsen 1(2) Referens Diarienummer 150054 Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025

Läs mer

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Regional överenskommelse och aktuellt inom VGR och kommunerna i VG 2018 02 01 Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Områden för samverkan Hälso och sjukvårdsavtal

Läs mer

Författare Titel Huvudsyfte Kommentarer Är projektet utvärderat Sveriges regering

Författare Titel Huvudsyfte Kommentarer Är projektet utvärderat Sveriges regering Författare Titel Huvudsyfte Kommentarer Är projektet utvärderat Sveriges regering Statens offentliga utredningar Händelseanalyser vid självmord inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten Att redovisning

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Det var bättre att viga sig åt Oden, att dö för egen hand, än att dö i sotsäng

Det var bättre att viga sig åt Oden, att dö för egen hand, än att dö i sotsäng Äldre tiders synsätt påverkar oss Det var bättre att viga sig åt Oden, att dö för egen hand, än att dö i sotsäng Sverige kristnas - Livet var okränkbart och att döda sig själv var lika illa som att döda

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 28 SEPTEMBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Vad är självmord. Önskan att få hjälp är hos de flesta självmordsnära personer större än önskan att dö. Britta Ahlin Åkerman

Vad är självmord. Önskan att få hjälp är hos de flesta självmordsnära personer större än önskan att dö. Britta Ahlin Åkerman Vad är självmord? 1 Vad är självmord Vi ser självmord/självmordsförsök som en kommunikativ handlingen- en signal att man inte står ut med den psykiska smärtan och sina levnadsförhållanden och vädjar då

Läs mer

Depression Diagnostik, vård och behandling i primärvården!

Depression Diagnostik, vård och behandling i primärvården! Depression Diagnostik, vård och behandling i primärvården! De olika depressiva tillstånden vanliga symtom och diagnostik Suicidriskbedömning och när patienten behöver vidare kontakt till psykiatrin Vid

Läs mer

BRIS remissyttrande över förslag till nationellt program för suicidprevention S2006/10114/FH

BRIS remissyttrande över förslag till nationellt program för suicidprevention S2006/10114/FH Riksförbundet BRIS YTTRANDE Karlavägen 121 2007-05-11 115 26 Stockholm Tel: 08-59 88 88 00 Fax: 08-59 88 88 01 Socialdepartementet Enheten för folkhälsa 103 33 Stockholm BRIS remissyttrande över förslag

Läs mer

I ett sammanhang. Psykiskt funktionshinder Allvarlig psykiska sjukdom. Psykisk ohälsa. Psykisk hälsa

I ett sammanhang. Psykiskt funktionshinder Allvarlig psykiska sjukdom. Psykisk ohälsa. Psykisk hälsa I ett sammanhang Psykiskt funktionshinder Allvarlig psykiska sjukdom Psykisk hälsa Psykisk ohälsa 1 Ingen hälsa utan psykiska hälsa (World Federation on Mental Health) För den enskilde är psykisk hälsa

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2014-2015

HANDLINGSPLAN 2014-2015 HANDLINGSPLAN 2014-2015 Mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten Våld är en ensidig handling och inte en ömsesidig handling. Där det finns våld finns också motstånd. Omgivningens positiva respons

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Fredrik Spak Docent, lektor vid Socialmedicin, Sahlgrenska Akademin Göteborgs universitet Överläkare FOUU

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Fredrik Spak Docent, lektor vid Socialmedicin, Sahlgrenska Akademin Göteborgs universitet Överläkare FOUU Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Fredrik Spak Docent, lektor vid Socialmedicin, Sahlgrenska Akademin Göteborgs universitet Överläkare FOUU primärvården Göteborg Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) (1982:763)

Läs mer

Att arbeta med suicidnära patienter

Att arbeta med suicidnära patienter Att arbeta med suicidnära patienter Grete Holm Czarnecki, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut i KBT Unga Vuxna mottagningen, Psykiatrin, USÖ 701 85 Örebro Telefon: 019-602 56 56 Email: grete.holm-czarnecki@regionorebrolan.se

Läs mer