Hästen. Texten är hämtad från 1(9) RIDSPORTEN VILL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hästen. Texten är hämtad från www.ridsport.se/hastkunskap 1(9) RIDSPORTEN VILL"

Transkript

1 Hästen VAD ÄR EN HÄST? Hästen är till naturen en kringströvande gräsätare med fl ykt som bästa försvar. I vilt tillstånd lever de tillsammans i fl ockar, där den inbördes rangordningen skapar en nödvändig trygghet. Hästen har varit i människans tjänst i över fyra tusen år. Den har burit kungar och erövrare, deltagit i stora fältslag och under lång tid var den det mest effektiva transportmedlet. Numera används hästen nästan uteslutande för sport och nöje. Ur Ridsporten Vill: För att ridsportens trovärdighet inte ska gå förlorad krävs att vi värnar om våra hästar med kunskap och omsorg i allt vi gör. Vi måste förvalta och vårda dem på bästa sätt. RIDSPORTEN VILL Hästar fi nns över hela världen, stora som små. Exteriören varierar från ras till ras och har dels stor betydelse för hållbarheten, dels för vad respektive häst är mest lämplig att användas till. Men även hästar som ser till synes olika ut, är i grund och botten väldigt lika. Hästarna har till stor del kvar de instinkter som krävs för att överleva i frihet, dess sinnen är väl utvecklade för ett liv i fl yktberedskap och kommunicerar gör de med hela kroppen. Oavsett hur de ser ut och var i världen de lever. Hästens behov vårt ansvar Det är mycket som påverkar hur hästen mår. Behovet att tillhöra en fl ock, daglig utevistelse, motion och det faktum att hästen är skapt för att äta ofta är sådant som vi människor har till uppgift att respektera och tillgodose i tamhästens vardag. Kunskap om hur du tar hand om en häst på bästa sätt är minst lika viktigt som att lära dig sitta rätt i sadeln. Hur du hanterar hästen från marken är många gånger en fi ngervisning om hur skicklig du är på att rida eller köra. Vilken häst passar dig? Rätt häst till rätt ryttare. En oerfaren ryttare på en äldre säker häst, en erfaren ryttare på yngre och oerfaren häst. Det är en bra grundregel att utgå ifrån. Innan du köper en egen häst eller blir fodervärd måste du själv vara utbildad. Följsamhet och balans får du genom många timmar i sadeln och teknik lär du dig av ridinstruktören eller tränaren. För att utbilda en ung häst utan risk, måste ryttaren ha ridit i många år och ha en bred hästkunskap. Det är viktigt att du har en ridlärare/ tränare som du kan be om hjälp när du behöver. Texten är hämtad från 1(9)

2 INDELNING AV HÄSTAR Utvecklingen till vår tids häst började för omkring 50 miljoner år sedan. Den urhäst som vandrade på jorden då var inte högre än en räv, cirka 30 centimeter. Den hade fyra tår på frambenen och tre tår på bakbenen. Därefter utvecklades hästen till den häst som vi känner idag och som ingår i familjen Equus, precis som zebror, åsnor och halvåsnor gör. För omkring år sedan fanns det vildhästar i både Europa och norra Asien. Alla vildhästar hörde från början till samma art. De var små, manen var upprättstående och de var blackfärgade. Den enda ras som överlevt fram till våra dagar är den Przewalskiska hästen i östra Asien. Redan under antiken fanns det olika hästtyper. Stora och små, ädla och robusta. Hästen delas in i tre huvudgrupper, kallblod, varmblod och ponnyer, som i sin tur delas in i olika raser. Det fi nns mellan tvåoch trehundra kända raser i världen. Alla med olika temperament och användningsområden. Hästar är ett varmblodigt djur och det har med kroppstemperaturen att göra. Skillnaden mellan varmblodiga och kallblodiga hästar har med temperament och typ att göra, inte med kroppstemperaturen. Kallblod Kallblodiga hästar har en grov kroppsbyggnad. De är lugna och har tjockt tagel i man, pannlugg och svans. Kallblod har även kraftigt skyddshår runt hovarna. Den nordsvenska hästen är jämte gotlandsrusset (ponnyras) Sveriges enda inhemska hästras. Nordsvensken är en medelstor kallblodsras med sträng avelskontroll för att behålla rasens karaktär. Den norska fjordhästen är också en känd kallblodsras. Varmblod Varmblodiga hästar har en ädlare kroppsbyggnad än kallblodshästen. De har även ett livligare temperament än kallbloden. Det är hästar som används inom bland annat rid, trav- och galoppsporten. Till varmblodiga hästar räknas fullblod och halvblod. Vet du förresten att araben bara har fem ländkotor istället för sex, vilket alla andra hästraser normalt har. Det gör att araben får en kort och stark rygg. Det engelska fullblodet är kapplöpningshästen framför andra. Den härstammar ursprungligen från fl era orientaliska hästar som infördes till England under och 1700-talet. Till varmblodsraserna hör även angloaraben som är en korsning mellan engelskt- och arabiskt fullblod. Till gruppen halvblodshästar räknas de raser som ursprungligen har uppstått genom en korsning mellan fullblod och icke fullblod. Det svenska halvblodet är egentligen inte en ras utan en korsning mellan fl era olika raser. Vår svenska halvblodhäst är mångsidig och lämpar sig både som ridskole- och tävlingshäst. I Norden fi nns endast två ursprungliga raser bevarade, det är islandshästen och den norska nordlandshästen. Texten är hämtad från 2(9)

3 Ponnyer Ponnyer kallas alla hästar som är under 148 cm i mankhöjd. Ponnyn delas upp i fyra olika kategorier beroende på mankhöjd. - A-ponny upp till 107 centimeter - B-ponny 107,1-130 centimeter - C-ponny 130,1-140 centimeter - D-ponny 140,1-148 centimeter Gotlandsrusset är den enda ursprungliga svenska ponnyrasen. Andra vanliga ponnyraser är shetlandsponny, welsh, connemara, new forest och svensk ridponny. EXTERIÖREN Exteriören, hur hästen är byggd, har stor betydelse för vilket arbete hästen passar för och hur hållbar den är. Exakt hur en häst ska se ut varierar från ras till ras, beroende på vad den är tänkt att användas till. Men oavsett vilket, ska det vara en hållbar häst. Att den står rätt och riktigt på sina ben, är en bra början. Öra Mankam Nosrygg Manke Länd Flank Kors Svansrot Mule Ganasch Struprand Bog Bringa Skank Underarm Framknä Buk Kastanj Ljumske Skap Bakknä Has Framskena Bakskena Kota Karled Hov Texten är hämtad från 3(9)

4 Benställning Normal benställning innebär att om du drar ett streck genom benet uppifrån och ner ska strecket komma precis i mitten av benet. Då har hästen korrekta, raka ben. På samma sätt ska benen vara raka sett bakifrån. Felaktiga benställningar ökar risken för felbelastningar och skador. Exempel på felaktiga benställningar är: marktrång, tåtrång, tåvid, hjulbent och kohasig. Normal benställning Normal benställning Marktrång Tåtrång Tåvid Hjulbent Kohasig Texten är hämtad från 4(9)

5 Gångarter Hästens grundgångarter är skritt (fyrtaktig), trav (tvåtaktig) och galopp (tretaktig). Skritt är den långsammaste gångarten, trav är lite snabbare och galoppen är snabbast. Islandshästen är en av de raser i världen som dessutom har två extra gångarter; tölt och passgång. Hur högt upp på hästen räknas hästens fot? På frambenen är det från framknäet och nedåt. På bakbenen är det från hasleden och nedåt. På framsidan av foten har du sträcksenor och på baksidan fi nns böjsenor. Visste du att hästens steg delas in i fyra moment? Det börjar med nedsättning av hoven, sen kommer den så kallade genomtrampningen, då belastas kot- och hovleder. Därefter avlastas traktområdet i hoven och slutligen lyfts hoven upp i luften och steget avslutas med ett svävningsmoment. Hästens hovar Hästens framhovar är större än dess bakhovar. Det beror på att 60 procent av hästens kroppsvikt ligger på frambenen. Räkna därför med att framskorna är ett nummer större än bakskorna. För att hoven ska utvecklas på rätt sätt måste hoven hållas i rörelse och därför behöver i synnerhet föl och unghästar vara ute och röra sig i hagen så mycket som möjligt. Hovarna är utsatta för stor belastning när hästen rör sig. För att hoven ska kunna dämpa stöten vid isättning och dessutom klara en stor belastning, gäller det att hoven är elastisk. När hoven belastas utvidgas den i trakterna och går tillbaka igen när belastningen upphör. Den här rörelsen kallas för hovmekanismen. Den är också viktig för blodcirkulationen i hoven. En hov växer ungefär 1 centimeter i månaden. En hovslagare bör verka och eventuellt sko hästen var 6-8 vecka. Hästen kan skos på alla fyra hovarna eller bara framhovarna. Anledningen till att hästens skos är för att skydda hoven mot slitage. Genom att sko hästen kan man även brodda, vilket ger ett halkskydd. Vissa specialskor kan även fungera som sjukbeslag. hovbrosk hovben stråle elastiska putan Hov i genomskärning som visar hovmekanismen. Texten är hämtad från 5(9)

6 Hästens tänder Hästens mjölktandsuppsättning utgörs av 24 tänder. Det permanenta bettet utgörs av tänder, varav 12 framtänder och 24 kindtänder samt eventuella vargtänder och betar. Tandväxlingen börjar vid cirka 2,5 års ålder och håller på till att hästen är 4,5-5 år. Betarna kan komma fram även efter detta, vanligen fram till 7-8 års ålder. Omkring 50 procent av alla hästar får vargtänder. Dessa bryter oftast fram under hästens första levnadsår. Emaljen i tanden är det som ger skärpan i bettet, vilket gör att hästen kan tugga på ett korrekt sätt. Vartefter tänderna slits när hästen äter så förskjuts nytt tandmaterial fram eftersom hästen har en så kallas fördröjd rotutveckling. Tänderna slits i allt långsammare takt ju äldre hästen blir och när det totala emaljkapitalet är förbrukat så kan hästen inte längre tillgodogöra sig födan. Hästens liv går då mot sitt slut. Överkäken hos hingst kindtänder vargtand hingsttand hörntand mitteltand tångtand Hästen är en utpräglad gräsätare och är skapt för att äta cirka timmar per dygn. För att bibehålla en god munhälsa (och därmed även stor påverkan av övriga hälsan) är det av stor vikt att ge hästen rikligt med grovfoder. Till gamla hästar kan kraftfodret med fördel ges uppblött så att hästen bättre kan tillgodogöra sig fodret. Hästens mun är känslig och det bör man ta hänsyn till när man väljer bett och nosgrimma. Det är naturligtvis av största vikt att även den som håller i tygeln eller tömmen är medveten om hur känsligt organ det är man kommunicerar med. Hästens färger och tecken Hästens hårbeklädnad består av: Täckhår som är den egentliga hårbeklädnaden på hästens kropp Skyddshår pannlugg, man, svans och hovskägg Känselhår sitter omkring ögon och näsöppning Ullhår fi nns hos föl och på äldre hästar i kallt klimat. Hästens färger är uppdelade i hela, blandade och brokiga färger. Hela färger Blandade färger Brokiga färger täckhår av enhetlig färg, exempelvis vit, svart, fux, brun och gul. färgade och vita hår som blandas, exempelvis skimmel och stickelhårig. Skimlar kan vara konstanta eller avblekbara. För varje hårfällning blir den avblekbara skimmeln ljusare och ljusare för att till sist bli helt vit. Hos den konstanta skimmeln så förblir den grå färgen så gott som oförändrad genom åren. fl era färger i stora, från varandra tydligt avgränsade fält. Exempelvis skäck och tigrerad. Albino kallas djur som saknar pigment i hår, hud och ögon. Albinon har en ljuskänslig hud och röda ögon. Man vet ännu inte om det fi nns hästar som är albino men däremot fi nns det hos andra djurslag. Albinon förväxlas ibland med annan färg vilket inte är korrekt då dessa hästar har pigment i ögonen. Eftersom albino i vetenskaplig mening inte är en korrekt benämning, så kommer det så småningom att ändras. Vilken benämning denna färg ska ha är dock ännu inte bestämt. Texten är hämtad från 6(9)

7 Tecken på huvudet: 1. Vita hår i pannan (vhip). 2. Stjärn (stj) 3. Skjuten stjärn 4. Ringstjärn 5. Strimbläs (strbls) 6. Oregelbunden stjärn 7. Snopp 8. Bruten bläs (brut bls) 9. Genomgående bläs (gmbls) 10. Lykta 11. Nosbläs Benämningar på huvudets tecken och dess förkortningar Tecken på benen 1. Vit kronrand 2. Vit krona 3. Vit kota 4. Vit halvstrumpa 5. Vit helstrumpa 6. Vit ball HÅLLA VÄRMEN Tillsammans med huden fungerar hästens hårrem som värmeisolator. När det blir kyligt så reser sig hårstråna upp och det bildas som en luftkudde mellan stråna och det isolerar mot kyla. När det regnar så lägger sig hårstråna istället ner och hindrar på så sätt vattnet att nå huden. Fodret har också en stor betydelse för hästens förmåga att hålla värmen. Är det kallt ute behöver hästen mer grovfoder (hö/hösilage) för att kunna hålla värmen. Kallt väder = mer grovfoder. Hästen hanterar även värme bra. Genom att svettas gör den sig av med överskottsvärme. En häst kan svettas upp till 15 liter under en timmes arbete. Svett består av vatten och elektrolyter, därför måste du ge hästar i träning extra tillskott av salt (salt innehåller elektrolyterna natrium och klorid). En saltsten i boxen räcker för de fl esta hästar i normal träning. Dessutom måste hästen ha fri tillgång på vatten. Oavsett om den svettas eller inte. Texten är hämtad från 7(9)

8 FYSIOLOGI OCH ANATOMI För att kunna ta hand om och träna hästen på bästa sätt bör du känna till hur hästens kropp ser ut och hur den fungerar på insidan. Anatomi är läran om kroppens byggnad och fysiologi är läran om hur kroppen fungerar. Nackbandet Bogbladets triangulära muskel Kruppans muskulatur Skankens inre böjmuskel Skankens yttre böjmuskel Stora korsmuskeln Breda ryggmuskeln Tuggmuskulatur Bogens framåtförande muskel Raka bukmuskeln Halsens muskulatur Kruppans muskulatur Bogens muskulatur Bringans muskulatur Lårets muskulatur Skankens muskulatur Ytliga böjsenan Texten är hämtad från 8(9)

9 En vilande häst andas ungefär 8 till 16 gånger i minuten. Pulsen hör ihop med hjärtat och hur det pumpar. Varje gång hjärtat slår känns pulsen som ett litet slag. Du kan känna hästens puls genom att hålla två fi ngrar på ett blodkärl under käken vid ganaschen på hästens huvud eller vid hästens kotled. Hästens hjärta slår ungefär slag per minut när den vilar. Arbetar den blir pulsen snabbare och max ligger den på omkring slag per minut. En frisk häst har en kroppstemperatur på 37,2 38,2 grader, den kan variera mellan olika individer eller om det är ett sto eller en hingst. Tempen tas i ändtarmen på hästen Hästens bröstomfång 2. Hästens mankhöjd 3. Bålens längd 3 Hästen har 7 halskotor. Första halskotan kallas för Atlaskotan. Hästen har 18 ryggkotor, där den 16:e ryggkotan står rakt upp. Ländkotorna är normalt 6 till antalet, förutom hos araben som har 5. Det sammanfattande ordet för de delar av kroppen som används när hästen rör sig är rörelseapparaten. Dit räknas skelettet, lederna, musklerna och delar av nervsystemet. Hästens skelett består av 205 ben och kan delas upp i två stora delar. Den ena delen är kroppen den andra delen består av extremiteterna (benen). 18 ryggkotor 6 ländkotor atlaskotan 7 halskotor Jämvikt och balans Hästen kropp är långsträckt och spolformad. Det är mycket viktigt för hästens rörelser att kroppen är i jämvikt och balans. Det betyder att när hästen rör sig ska de båda kroppshalvorna pendla lika mycket på var sin sida om kroppen. När hästen har en bra balans rör den sina ben (extremiteter) lika regelbundet i alla tre gångarter. När hästen står alldeles stilla och har fördelat sin kroppsvikt jämt på alla fyra benen, ligger omkring 60 procent av kroppsvikten på hästens framben. Hästens tyngdpunkt ligger då mitt i hästen, ungefär på samma ställe där du har din underskänkel placerad när du sitter i sadeln. Texten är hämtad från 9(9)

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III. Ryttarmärke III

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III. Ryttarmärke III Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III Ryttarmärke III Innehåll Sida Krav Ryttarmärke III (Rött) 2 Tränsens olika delar 3 Olika typer av Nosgrimmor 4 Sadelns olika delar 5 Hästens olika kroppsdelar,

Läs mer

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 HÄSTENS DELAR Nosrygg Ganash Hals Manke Länd Rygg Kors Svansrot Bringa Bog Bakknä Underarm Framknä Kastanj Has Skenben Kota Krona Skenben Karled Hov Så här är

Läs mer

Hästens delar Sadelns delar

Hästens delar Sadelns delar Hästens delar Sadelns delar Ryttarmärke 1 Tränsets delar Det här är ett träns med ett metallbett och en aachen-nosgrimma. Tyglarna är avtagna men brukar sitta fast i bettringarna. Tecken Många hästar har

Läs mer

HÄSTENS FORM. När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt.

HÄSTENS FORM. När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt. HÄSTENS FORM När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt. Med ändamålsenlig form menas den form där just den här hästen

Läs mer

Rasstandard. Welsh Mountain sektion A A x A = A

Rasstandard. Welsh Mountain sektion A A x A = A Rasstandard Welsh Mountain sektion A A x A = A Höjd: Maximalt: 121,9 cm (12 h.h.) Färg: Alla färger utom skäck är tillåtna. Typ: Kompakt, väl sluten, full av liv och utpräglad ponnykaraktär. Huvud: Väl

Läs mer

Hästen delar. Ryttarmärke 3. Hovens delar

Hästen delar. Ryttarmärke 3. Hovens delar Hästen delar Ryttarmärke 3 Hovens delar Ridlära Lodrät sits. I den lodräta siten går det en lodrät linje som går genom axel-höft-häl. Sedan går den en rak linje från armbågen-handen-hästens mun. Bakifrån

Läs mer

BILAGA 14. RAS Clydesdale A. RASBESKRIVNING

BILAGA 14. RAS Clydesdale A. RASBESKRIVNING BILAGA 14 RAS Clydesdale A. RASBESKRIVNING Färger att föredra är de traditionella färgerna, mörkbrun eller brun med vit strimbläs och fyra vita helstrumpor. Vanligt förekommande är fux, svart, ljusbrun

Läs mer

HÄSTENS DELAR. Nacke Mankam. Manke Länd Kors Rygg Svansrot. Ganash. Nosrygg. Hals. Mule. Struprand. Flank Bröst Lår Buk Bakknä Armbåge. Bog.

HÄSTENS DELAR. Nacke Mankam. Manke Länd Kors Rygg Svansrot. Ganash. Nosrygg. Hals. Mule. Struprand. Flank Bröst Lår Buk Bakknä Armbåge. Bog. HÄSTENS DELAR Nacke Mankam Mule Nosrygg Struprand Ganash Bogspets Hals Överarm Underarm Framknä Skenben Kota Krona Hov Bog Manke Länd Kors Rygg Svansrot Flank Bröst Lår Buk Bakknä Armbåge Skank Kastanj

Läs mer

TEORI BRONSMÄRKET Dressyr: Hoppning: Visa: Teori:

TEORI BRONSMÄRKET Dressyr: Hoppning: Visa: Teori: TEORI BRONSMÄRKET Dressyr: Lätt B:1 Hoppning: Banhoppning, minst 8 hinder. Hinderhöjd LC = 60-100 cm beroende på häststorlek. Visa: Sadling och betsling, tillpassning av ridmundering, dekorativ hästvård,

Läs mer

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke IV. Ryttarmärke IV

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke IV. Ryttarmärke IV Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke IV Ryttarmärke IV Innehåll Sida Krav Ryttarmärke IV (Gult) 2 Hästens olika kroppsdelar, Huvudet 3 Hästens olika kroppsdelar 4 Hästens hårbeklädnad 5 Hästens färger

Läs mer

STANDARD FÖR KNABSTRUPPERHÄSTEN AV RIDSPORTTYP, KNABSTRUPPERHÄSTEN AV KLASSISK TYP KNABSTRUPPERPONNYN, OCH MINIATYRKNABSTRUPPERPONNYN 2011

STANDARD FÖR KNABSTRUPPERHÄSTEN AV RIDSPORTTYP, KNABSTRUPPERHÄSTEN AV KLASSISK TYP KNABSTRUPPERPONNYN, OCH MINIATYRKNABSTRUPPERPONNYN 2011 STANDARD FÖR KNABSTRUPPERHÄSTEN AV RIDSPORTTYP, KNABSTRUPPERHÄSTEN AV KLASSISK TYP KNABSTRUPPERPONNYN, OCH MINIATYRKNABSTRUPPERPONNYN 2011 2 Standard för Knabstruppern 2011 Knabstruppern är en oftast tigrerad

Läs mer

Fördjupningsarbete Steg 3. Kissing Spines

Fördjupningsarbete Steg 3. Kissing Spines Fördjupningsarbete Steg 3 HT 2010 Kissing Spines Av: Jessica Ohlson Inledning Jag har valt att skriva mitt fördjupningsarbete om kissing spines. Min huvudsakliga fråga är om den hästskötsel som normalt

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

DEN V A V RMBL ODIGA RMBL TRA TRA ARENS EXTERIÖR Anders Järnerot

DEN V A V RMBL ODIGA RMBL TRA TRA ARENS EXTERIÖR Anders Järnerot DEN VARMBLODIGA TRAVARENS EXTERIÖR Anders Järnerot Avelsmålet AVELSMÅLET FÖR DEN SVENSKA VARMBLODIGA TRAVAREN Svensk travsport skall ha en avel och uppfödning, som skapar förutsättningar för en högkvalitativ

Läs mer

TEORI RYTTARMÄRKE 4. Källor: Uppsala ponnyklubb, Ulrika Pernler, Svenska Ridsportförbundet, Hästhållning i praktiken, Torns ryttarförening.

TEORI RYTTARMÄRKE 4. Källor: Uppsala ponnyklubb, Ulrika Pernler, Svenska Ridsportförbundet, Hästhållning i praktiken, Torns ryttarförening. TEORI RYTTARMÄRKE 4 Dressyr: Lätt B:1 Hoppning: Bana med 6 hinder enligt typskiss. Hinderhöjd 50-80 cm beroende på häststorlek. Visa: Häst vid hand Teori: Hästens anatomi, hovbeslag, häst- och stallvård,,

Läs mer

CESKOSLOVENSKÝ VLCIAK

CESKOSLOVENSKÝ VLCIAK Grupp 1 FCI-nummer 332 FCI-standard på tyska publicerad 1999-09-03 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1999-09-03 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2009-02-19 CESKOSLOVENSKÝ

Läs mer

Protokoll vid bedömning av HOPPNING. Kat.nr. Reg. Bedömn.plats: År Klass

Protokoll vid bedömning av HOPPNING. Kat.nr. Reg. Bedömn.plats: År Klass Protokoll vid bedömning av HOPPNING 3 = ganska dålig; 2 = dålig; 1 = mkt dålig; 0 = ej utförd. A. TEKNIK OCH FÖRMÅGA FÖRTJÄNSTER OCH BRISTER BETYG Kapacitet Rytm Taxering Ryggverkan Benteknik Reaktionsförmåga

Läs mer

PRAŽSKÝ KRYSARÍK. Grupp 9 Ej erkänd av FCI Standard fastställd av CMKU 2008-11-15 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-11-17

PRAŽSKÝ KRYSARÍK. Grupp 9 Ej erkänd av FCI Standard fastställd av CMKU 2008-11-15 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-11-17 Grupp 9 Ej erkänd av FCI Standard fastställd av CMKU 2008-11-15 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-11-17 PRAŽSKÝ KRYSARÍK Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

Olika överlinjer/ olika bommar

Olika överlinjer/ olika bommar Olika överlinjer/ olika bommar Alla hästar är olika. Har din sadel rätt sittpunkttill din hästs överlinje? För att din sadel skall passa hästen, ligga stilla och sätta dig på rätt plats så måste man ta

Läs mer

ARABISKT FULLBLOD URSPRUNG OCH HISTORIK. Emmy Carlsson Sanna Andersson 14-01-14 RSG12

ARABISKT FULLBLOD URSPRUNG OCH HISTORIK. Emmy Carlsson Sanna Andersson 14-01-14 RSG12 Strömsholm Ridsportgymnasiet Inlämningsuppgift Emmy Carlsson Sanna Andersson 14-01-14 RSG12 ARABISKT FULLBLOD URSPRUNG OCH HISTORIK En unik särställning Det arabiska fullblodet brukar betecknas som anfadern

Läs mer

Fölets och unghästens benställning vad kan påverkas och när ska det göras? Fördjupningsarbete under Steg 3-kursen våren 2004

Fölets och unghästens benställning vad kan påverkas och när ska det göras? Fördjupningsarbete under Steg 3-kursen våren 2004 Fölets och unghästens benställning vad kan påverkas och när ska det göras? Fördjupningsarbete under Steg 3-kursen våren 2004 Lisa Morgenstjerne Johnsson och Pia Påhlstorp 2 Inledning Efter en intressant

Läs mer

SLOVENSKÝ HRUBOSRSTÝ STAVAC

SLOVENSKÝ HRUBOSRSTÝ STAVAC Grupp 7 FCI-nummer 320 FCI-standard på tyska publicerad 1996-07-24 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1995-01-06 Översättning fastställd av SKKs arbetsgrupp för standardfrågor 2013-10-09

Läs mer

Den unga hästens exteriör i förhållande till hållbarhet

Den unga hästens exteriör i förhållande till hållbarhet Den unga hästens exteriör i förhållande till hållbarhet Författare: Linda Eriksson Ämne: Hästens biologi Kandidat VT 2011 1 Bakgrund Den unga hästens exteriör påverkar dess förutsättningar för ridbarhet

Läs mer

Märke 2. Käftgrop. Kindkjedjegrop

Märke 2. Käftgrop. Kindkjedjegrop Märke 2 Huvudeds delar Mungipa Nosrygg Näsborre Mun Underläpp Haka Käftgrop Kindkjedjegrop Ganasch Skoning Skorna spikas fast i hoven med spikar som kallas sömmar. Man kan se huvuden på dem här. (6 st)

Läs mer

KURSHANDLEDNING TRAVKURS FÖR STJÄRNKUSK DEL 2

KURSHANDLEDNING TRAVKURS FÖR STJÄRNKUSK DEL 2 KURSHANDLEDNING TRAVKURS FÖR STJÄRNKUSK DEL 2 Kurslängd 22 lektioner á 2 timmar. Kursmaterial Travkurs för vuxna steg 1 och Travkurs för vuxna steg 2 Teoriprov Checklista för praktiska moment Affischer

Läs mer

Specialprogram märke II (Caprilli) Kan ridas enskilt eller i grupp. Skritt, trav och galopp. Hinderhöjd cm beroende på häststorlek.

Specialprogram märke II (Caprilli) Kan ridas enskilt eller i grupp. Skritt, trav och galopp. Hinderhöjd cm beroende på häststorlek. Ridprov: Visa: Specialprogram märke II (Caprilli) Kan ridas enskilt eller i grupp. Skritt, trav och galopp. Hinderhöjd 20-60 cm beroende på häststorlek. Iordningsställande av häst på egen hand (eller med

Läs mer

Storlek Medelstorlek: 152 cm i mankhöjd. Variation mellan 140 162 cm förekommer.

Storlek Medelstorlek: 152 cm i mankhöjd. Variation mellan 140 162 cm förekommer. BILAGA 9 RAS American Curly Horse A. RASBESKRIVNING. Storlek Medelstorlek: 152 cm i mankhöjd. Variation mellan 140 162 cm förekommer. Färg Alla färger är tillåtna. Päls, man och svans Karaktäristiskt för

Läs mer

Rasbeskrivning av Morganhästen, SMHF

Rasbeskrivning av Morganhästen, SMHF Rasbeskrivning av Morganhästen, SMHF är en direkt översättning av avsnitt I. TYPE AND CONFORMATION i The Morgan Horse Judging Standards utgiven av American Morgan Horse Assocation (AMHA) Svenska Morganhästföreningen

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Att utbilda en häst är som en lång spännande resa, med inslag av lärorika upplevelser. För att komma från en punkt till en annan måste

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

PINSCHER. (Deutscher Pinscher)

PINSCHER. (Deutscher Pinscher) Grupp 2 FCI-nummer 184 Originalstandard 2007-03-06 FCI-Standard 2007-04-18; tyska SKKs Standardkommitté 2007-06-13, ändrad 2008-08-26 PINSCHER (Deutscher Pinscher) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub

Läs mer

HÄLLEFORSHUND (interimistisk standard)

HÄLLEFORSHUND (interimistisk standard) Grupp 5 FCI-nummer - Interimistisk standard HÄLLEFORSHUND (interimistisk standard) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska Kennelklubben Suomen Kennelliitto

Läs mer

Studier inför teoriprov. Ryttarmärke V

Studier inför teoriprov. Ryttarmärke V Studier inför teoriprov. Ryttarmärke V Björkviks Ponnyridskola AB Maria Falck 2016-01-01 Detta häfte är en sammanställning över de teoretiska delar som ingår i ryttarmärke 5 samt en överblick över den

Läs mer

Skoning av Islandshästar

Skoning av Islandshästar Skoning av Islandshästar -En svår balans mellan hovslagare, ryttare och häst. Zola Emma-Märta Runsten Hovslagarutbildningen 2010-2011 Wångens Travskola 23 maj 2011 1/16 INLEDNING Det är betydligt enklare

Läs mer

VIT HERDEHUND (Berger blanc suisse)

VIT HERDEHUND (Berger blanc suisse) Grupp 1 FCI-nummer 347 Originalstandard 2002-11-26 FCI-Standard 2002-12-18; engelska SKKs Standardkommitté 2003-10-08 VIT HERDEHUND (Berger blanc suisse) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag

Läs mer

Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen

Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen ATT VISA HÄST VID HAND Unga hästar visas vid hand många gånger under uppväxten: som föl, vid rådgivande bedömning av unga hingstar,

Läs mer

Domarutbildning 13/2

Domarutbildning 13/2 Domarutbildning 13/2 Våra avelsmål & rasstandard Avelsmål Vad ska vi göra: Föda upp Dartmoorponnyer För vem ska vi göra det: För hela familjen, Dartmoorn är en allround ponny att trivas med. Vi ska inte

Läs mer

RYSK-EUROPEISK LAJKA (Russko-Evropejskaja Lajka)

RYSK-EUROPEISK LAJKA (Russko-Evropejskaja Lajka) Grupp 5 FCI-nummer 304 Originalstandard 1980-06-03 FCI-Standard 1996-08-19; engelska SKKs Standardkommitté 2006-04-06 RYSK-EUROPEISK LAJKA (Russko-Evropejskaja Lajka) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel

Läs mer

Liten Satin Danska: Lille Satin Finska: pieni satiini

Liten Satin Danska: Lille Satin Finska: pieni satiini Liten Satin Liten Satin Danska: Lille Satin Finska: pieni satiini Viktskala Allmänna bestämmelser sidan 34. Norska: Liten Satin Ungdjur För ungdjur anges en idealvikt i förhållande till åldern som ger

Läs mer

Manual Linjärbeskrivning, SWB

Manual Linjärbeskrivning, SWB Manual Linjärbeskrivning, SWB INNEHÅLLSFÖRTECKNING Manual Linjärbeskrivning, 3-årstest... 2 Manual Linjärbeskrivning, Kvalitetsbedömning, samt exteriörbedömning av ston... 7 Manual Linjärbeskrivning, Fölbedömning...

Läs mer

PULI. Grupp 1. FCI-nummer 55 Originalstandard 2000-04-06 FCI-Standard 2000-09-13; tyska SKKs Standardkommitté 2003-10-08, ändrad 2004-03-29

PULI. Grupp 1. FCI-nummer 55 Originalstandard 2000-04-06 FCI-Standard 2000-09-13; tyska SKKs Standardkommitté 2003-10-08, ändrad 2004-03-29 Grupp 1 FCI-nummer 55 Originalstandard 2000-04-06 FCI-Standard 2000-09-13; tyska SKKs Standardkommitté 2003-10-08, ändrad 2004-03-29 PULI Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

Hästens tänder. Distriktsveterinärerna tipsar

Hästens tänder. Distriktsveterinärerna tipsar tänder Distriktsveterinärerna tipsar Hästens tänder 2 Inledning Vi människor har haft hästen som husdjur i nästan 6000 år, vilket endast är en bråkdel av den tid som hästen har funnits och utvecklats till

Läs mer

ALPENLÄNDISCHE DACHSBRACKE

ALPENLÄNDISCHE DACHSBRACKE Grupp 6 FCI-nummer 254 Originalstandard 1995-10-10 FCI-standard 1996-06-18; tyska SKKs Standardkommitté 1999-04-14 ALPENLÄNDISCHE DACHSBRACKE Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

Grupp 5 KAI Nordisk Kennel Union

Grupp 5 KAI Nordisk Kennel Union Grupp 5 FCI-nummer 317 FCI-standard på engelska publicerad 1999-06-16 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1994-12-20 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2009-02-18 KAI Nordisk

Läs mer

FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2003-03-25

FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2003-03-25 Grupp 7 FCI-nummer 224 FCI-standard på engelska publicerad 2003-05-05 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2003-03-25 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-03-23 STANDARD FÖR

Läs mer

PETIT BLEU DE GASCOGNE

PETIT BLEU DE GASCOGNE Grupp 6 FCI-nummer 31 FCI-standard på franska publicerad 1998-02-02 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1996-01-24 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2011-04-27 PETIT BLEU DE

Läs mer

NORSK ÄLGHUND GRÅ (gråhund)

NORSK ÄLGHUND GRÅ (gråhund) Grupp 5 FCI-nummer 242 Originalstandard 1997-09-18 SKKs Standardkommitté 1998-05-26 (Ändrad nov. 2000) NORSK ÄLGHUND GRÅ (gråhund) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk

Läs mer

AUSTRALIAN KELPIE. Grupp 1

AUSTRALIAN KELPIE. Grupp 1 Grupp 1 FCI-nummer 293 Originalstandard 1989-09-11 FCI-Standard 1997-04-21; engelska SKKs Standardkommitté 2001-09-26, ändrad 2006-08-21 AUSTRALIAN KELPIE Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR KVALITETSBEDÖMNING AV PONNYER 2011

RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR KVALITETSBEDÖMNING AV PONNYER 2011 RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR KVALITETSBEDÖMNING AV PONNYER 2011 Kvalitetsbedömningens syfte är att se till hästens anlag och hälsotillstånd, d.v.s. fungera som en varudeklaration. Ponnyer deltog för första

Läs mer

Modellbeskrivningar. Dressyr- korta hästar

Modellbeskrivningar. Dressyr- korta hästar Modellbeskrivningar Amerigos sadlar Rätt anpassad= bättre ridbarhet. Amerigos "Topline Adjustment System" ökar din hästs scope och ridbarhet. Vi vill ge hästen bättre förutsättning att hoppa med rundad

Läs mer

Grupp 7 POINTER Nordisk Kennel Union

Grupp 7 POINTER Nordisk Kennel Union Grupp 7 FCI-nummer 1 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-09-14 POINTER Nordisk

Läs mer

CESKYTERRIER (Cesky Terrier)

CESKYTERRIER (Cesky Terrier) Grupp 3 FCI-nummer 246 Originalstandard 1996-02-19 FCI-standard 1996-02-19; engelska SKKs Standardkommitté 1997-05-28 CESKYTERRIER (Cesky Terrier) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag

Läs mer

Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, söndagen den 6/9-2015

Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, söndagen den 6/9-2015 Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, söndagen den 6/9-2015 Arrangörer: Sleipner Gävle Dagens Domare är Camilla Röste Pris 10kr TIDSPROGRAM FÖR DAGEN 08:00 Inskrivningen öppnar 2014 års Best In

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen En häst som har det bra presterar mycket bättre. Alla vinner därför på att vi med förenade krafter arbetar för att förbättra hästens

Läs mer

BILAGA 1 DRESSYR. Beskrivning Rörelser och Bedömning

BILAGA 1 DRESSYR. Beskrivning Rörelser och Bedömning BILAGA 1 DRESSYR Beskrivning Rörelser och Bedömning Bedömning av utförda rörelser sker i 10 gradig skala för varje utförd del av momentet samt med helhetsbetyg avseende takt, balans, självbärighet och

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR KVALITETSBEDÖMNING AV PONNYER 2014

RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR KVALITETSBEDÖMNING AV PONNYER 2014 RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR KVALITETSBEDÖMNING AV PONNYER 2014 Kvalitetsbedömningens syfte är att se till hästens anlag och hälsotillstånd, d.v.s. fungera som en varudeklaration. Ponnyer deltog för första

Läs mer

Fång. Distriktsveterinärerna tipsar

Fång. Distriktsveterinärerna tipsar Fång Distriktsveterinärerna tipsar 2 Vad är fång? Fång är en inflammation i lammellagret i hästens hovar. Lamellagret är fästet mellan hovkapseln och hovbenet. Inflammationen gör så att hästen får mycket

Läs mer

Myologi (läran om muskler) 3 typer av muskler:

Myologi (läran om muskler) 3 typer av muskler: Myologi (läran om muskler) 3 typer av muskler: Det finns tre olika typer av muskler; tvärstrimmig hjärtmuskulatur den glatta muskulaturen och skelettmuskulaturen. Den tvärstimmiga hjärtmuskulaturen finns

Läs mer

Debatten om dressyrhästens form vad handlar den om egentligen?

Debatten om dressyrhästens form vad handlar den om egentligen? Positiv Ridning Systemet Om dressyrhästens form Av Carina Högkvist Debatten om dressyrhästens form vad handlar den om egentligen? Artikel av Carina Högkvist, dipl hästmassör De senaste åren har en stundtals

Läs mer

A. RASBESKRIVNING Enligt Internationale Shagya-Araber Gesellschaft ISG:s Rahmen-Zuchtbuchordnung RZBO.

A. RASBESKRIVNING Enligt Internationale Shagya-Araber Gesellschaft ISG:s Rahmen-Zuchtbuchordnung RZBO. BILAGA 7 RAS Shagya-arab A. RASBESKRIVNING Enligt Internationale Shagya-Araber Gesellschaft ISG:s Rahmen-Zuchtbuchordnung RZBO. Exteriör Färg Skimmel, brun, svart, fux. Allmänt intryck och typ Shagya-araben

Läs mer

Grupp 5 CHOW CHOW Nordisk Kennel Union

Grupp 5 CHOW CHOW Nordisk Kennel Union Grupp 5 FCI-nummer 205 FCI-standard på engelska publicerad 2011-01-27 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2010-10-13 Översättning fastställd av SKKs arbetsgrupp för standardfrågor 2012-11-21

Läs mer

URSPRUNGSLAND: Tibet HEMLAND: England

URSPRUNGSLAND: Tibet HEMLAND: England GRUPP 9 (Tibetan Spaniel) FCI 231 C 1987-06-24 STANDARD FÖR TIBETANSK SPANIEL SKK:s STANDARDKOMMITTÉ 1994-11-22-e ä URSPRUNGSLAND: Tibet HEMLAND: England OMRÅDE: Sällskapshund BAKGRUND/ ÄNDAMÅL: Tibetansk

Läs mer

Plan och riktlinjer för Svenska Welshponny & Cobföreningen 2014

Plan och riktlinjer för Svenska Welshponny & Cobföreningen 2014 Plan och riktlinjer för Svenska Welshponny & Cobföreningen 2014 Gdk av JBV 2015-03-13 1. ORGANISATION 1.1 Föreningens uppbyggnad Svenska Welshponny & Cobföreningen är en idee ll förening. 1.2 Föreningens

Läs mer

Det är vårt ansvar som ryttare och hästägare att bli så kunniga vi någonsin kan LOUISE LINDSTRÖM, SIDAN 62

Det är vårt ansvar som ryttare och hästägare att bli så kunniga vi någonsin kan LOUISE LINDSTRÖM, SIDAN 62 LÖSNUMMER: 49 KRONOR 8 MARS 2018 NUMMER 5 Det är vårt ansvar som ryttare och hästägare att bli så kunniga vi någonsin kan LOUISE LINDSTRÖM, SIDAN 62 Bruksprovet Bedöms arv eller utbildning? Sid 30 Säkrare

Läs mer

VIKTMANSCHETTER PROJETARBETE 2011. Av: Britta Agardh

VIKTMANSCHETTER PROJETARBETE 2011. Av: Britta Agardh VIKTMANSCHETTER PROJETARBETE 11 Av: Britta Agardh INNEHÅLLSFÖRTECKNING: BAKGRUND 2 PROBLEMDISKUSSION 2 SYFTE 3 HYPOTES 3 EXKLUSIONSKRITERIER 3 METOD 4 RESULTATREDOVISNING 5 SLUTSATSER 44 BILAGA 1 46 1

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

CANE CORSO (Cane Corso Italiano)

CANE CORSO (Cane Corso Italiano) Grupp 2 FCI-nummer 343 Originalstandard 1999-03-12 FCI-Standard 1999-03-12, engelska SKKs Standardkommitté 1999-10-05 CANE CORSO (Cane Corso Italiano) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag

Läs mer

THAI RIDGEBACK DOG. Grupp 5. FCI-nummer 338 Originalstandard 2003-05-26 FCI-Standard 2004-02-25; engelska SKKs Standardkommitté 2004-10-27

THAI RIDGEBACK DOG. Grupp 5. FCI-nummer 338 Originalstandard 2003-05-26 FCI-Standard 2004-02-25; engelska SKKs Standardkommitté 2004-10-27 Grupp 5 FCI-nummer 338 Originalstandard 2003-05-26 FCI-Standard 2004-02-25; engelska SKKs Standardkommitté 2004-10-27 THAI RIDGEBACK DOG Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

HIDRA VI. Sto f. 2005. e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre. Fux, bläs, vvb, 170 cm. Uppfödare: Valdevita

HIDRA VI. Sto f. 2005. e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre. Fux, bläs, vvb, 170 cm. Uppfödare: Valdevita HIDRA VI Sto f. 2005 e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre Fux, bläs, vvb, 170 cm Uppfödare: Valdevita Hidra är ett unikt PRE-sto ur flera aspekter. Först och främst är hennes härstamning intressant, hon har

Läs mer

RUSSKAYA TSVETNAYA BOLONKA

RUSSKAYA TSVETNAYA BOLONKA Grupp 9 Ej erkänd av FCI Standard fastställd av RKF 2010-11-24 Översättning fastställd av SKKs arbetsgrupp för standardfrågor 2012-12-19 RUSSKAYA TSVETNAYA BOLONKA (Svensk översättning av rasnamnet: rysk

Läs mer

PULI. Grupp 1 FCI-nummer 55 FCI-standard på engelska publicerad 2013-12-06 FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) 06.12.

PULI. Grupp 1 FCI-nummer 55 FCI-standard på engelska publicerad 2013-12-06 FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) 06.12. 06.12.2013 / EN Grupp 1 FCI-nummer 55 FCI-standard på engelska publicerad 2013-12-06 FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT FCI-standard GENERAL: fastställd 13, Place av Albert FCI General

Läs mer

BOSANSKI OSTRODLAKI BARAK GONIC - BARAK

BOSANSKI OSTRODLAKI BARAK GONIC - BARAK 01.04.1996/EN FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Grupp 6 (AISBL) FCI-nummer 155 SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-standard på tyska publicerad 1996-10-24 FCI-standard

Läs mer

MEXIKANSK NAKENHUND (Xoloiztcuintle - perro sin pelo mexicano)

MEXIKANSK NAKENHUND (Xoloiztcuintle - perro sin pelo mexicano) Grupp 5 FCI-nummer 234 Originalstandard 1999-08-09 FCI-Standard 1999-08-09; spanska och engelska SKKs Standardkommitté 2002-06-05 MEXIKANSK NAKENHUND (Xoloiztcuintle - perro sin pelo mexicano) Nordisk

Läs mer

AZAWAKH. Grupp 10. FCI-nummer 307 Originalstandard 1994-08-22 FCI-Standard 1998-06-03; franska SKKs Standardkommitté 2005-06-09

AZAWAKH. Grupp 10. FCI-nummer 307 Originalstandard 1994-08-22 FCI-Standard 1998-06-03; franska SKKs Standardkommitté 2005-06-09 Grupp 10 FCI-nummer 307 Originalstandard 1994-08-22 FCI-Standard 1998-06-03; franska SKKs Standardkommitté 2005-06-09 AZAWAKH Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk Kennel

Läs mer

Ryttarmärke 4. Exteriör

Ryttarmärke 4. Exteriör Exteriör Ryttarmärke 4 Exteriör. För att en häst ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att den har en bra exteriör, alltså att den är byggd på det sätt som är bäst för att alla muskler, leder och

Läs mer

och muskler Hud, skelett

och muskler Hud, skelett Hud, skelett och muskler Mycket av det som du lägger märke till hos en annan människa har att göra med hud, skelett och muskler. Hela kroppen täcks ju av hud. Och det är skelettet och musklerna som ger

Läs mer

DVÄRGSCHNAUZER. (Zwergschnauzer)

DVÄRGSCHNAUZER. (Zwergschnauzer) Grupp 2 FCI-nummer 183 Originalstandard 2007-03-06 FCI-Standard 2007-04-18; tyska SKKs Standardkommitté 2007-06-13, ändrad 2008-08-26 DVÄRGSCHNAUZER (Zwergschnauzer) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub

Läs mer

BERNER SENNENHUND. Grupp 2. FCI-nummer 45 Originalstandard 2003-03-25 FCI-Standard 2003-05-05; tyska SKKs Standardkommitté 2004-09-01

BERNER SENNENHUND. Grupp 2. FCI-nummer 45 Originalstandard 2003-03-25 FCI-Standard 2003-05-05; tyska SKKs Standardkommitté 2004-09-01 Grupp 2 FCI-nummer 45 Originalstandard 2003-03-25 FCI-Standard 2003-05-05; tyska SKKs Standardkommitté 2004-09-01 BERNER SENNENHUND Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk

Läs mer

Grupp 8 FIELD SPANIEL Nordisk Kennel Union

Grupp 8 FIELD SPANIEL Nordisk Kennel Union Grupp 8 FCI-nummer 123 FCI-standard på engelska publicerad 2015-05-12 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2014-11-03 Översättning fastställd av SKKs arbetsgrupp för standardfrågor 2016-03-29

Läs mer

Grupp 8 GOLDEN RETRIEVER Nordisk Kennel Union

Grupp 8 GOLDEN RETRIEVER Nordisk Kennel Union Grupp 8 FCI-nummer 111 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-05-17 GOLDEN RETRIEVER

Läs mer

DREVER. Grupp 6. FCI-nummer 130 Originalstandard 2005-06-09 SKKs Standardkommitté 2005-06-09

DREVER. Grupp 6. FCI-nummer 130 Originalstandard 2005-06-09 SKKs Standardkommitté 2005-06-09 Grupp 6 FCI-nummer 130 Originalstandard 2005-06-09 SKKs Standardkommitté 2005-06-09 DREVER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska Kennelklubben Suomen

Läs mer

EURASIER. Grupp 5. FCI-nummer 291 Originalstandard 1994-01-06 FCI-Standard 1994-01-06; tyska SKKs Standardkommitté 1997-02-19

EURASIER. Grupp 5. FCI-nummer 291 Originalstandard 1994-01-06 FCI-Standard 1994-01-06; tyska SKKs Standardkommitté 1997-02-19 Grupp 5 FCI-nummer 291 Originalstandard 1994-01-06 FCI-Standard 1994-01-06; tyska SKKs Standardkommitté 1997-02-19 EURASIER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk Kennel

Läs mer

Ett lyckat hästköp. Söderåsens Islandshästar Telefon: +46-(0)435 44 24 00 Mobil: +46-(0)709-54 24 00 Email: katarina@turridning.com www.turridning.

Ett lyckat hästköp. Söderåsens Islandshästar Telefon: +46-(0)435 44 24 00 Mobil: +46-(0)709-54 24 00 Email: katarina@turridning.com www.turridning. Söderåsens Islandshästar Telefon: +46-(0)435 44 24 00 Mobil: +46-(0)709-54 24 00 Email: katarina@turridning.com www.turridning.com Ett lyckat hästköp Av Katarina Lagerbäck, B-instruktör i SIF. Eftertryck

Läs mer

my baby carrier SVENSKA BRUKSANVISNING

my baby carrier SVENSKA BRUKSANVISNING my baby carrier BRUKSANVISNING SVENSKA Integrerat huvudstöd VIKTIGT! SPARA BRUKS- ANVISNINGEN SÅ ATT DU HAR DEN TILL HANDS OM DU SKULLE BEHÖVA DEN IGEN! Integrerad ryggförlängning... > VARNINGAR VARNING:

Läs mer

Biologiprov den 18 dec

Biologiprov den 18 dec Biologiprov den 18 dec Cellerna Kroppen är uppbyggd av en mängd små delar som kallas celler. Varje cell är en egen levande enhet som kan föröka sig, ta emot olika typer av information. Även om cellerna

Läs mer

GOLDEN RETRIEVER. Grupp 8. FCI-nummer 111 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté

GOLDEN RETRIEVER. Grupp 8. FCI-nummer 111 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté Grupp 8 FCI-nummer 111 Originalstandard 1987-06-24 FCI-Standard 1999-01-29; engelska SKKs Standardkommitté 2003-10-08 GOLDEN RETRIEVER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk

Läs mer

function get_style79 () { return "none"; } function end79_ () { document.getelementbyid('embattle79').style.display = get_style79(); }

function get_style79 () { return none; } function end79_ () { document.getelementbyid('embattle79').style.display = get_style79(); } function get_style79 () { return "none"; } function end79_ () { document.getelementbyid('embattle79').style.display = get_style79(); } Docent Göran Dalin från SLU föreläste för Umåkers Hästägareförening

Läs mer

Musklernas uppbyggnad

Musklernas uppbyggnad Musklernas uppbyggnad Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas

Läs mer

SHIH TZU. Grupp 9. Illustrationen visar hundrasens utseende, dvs. inte nödvändigtvis ett rastypiskt perfekt exemplar.

SHIH TZU. Grupp 9. Illustrationen visar hundrasens utseende, dvs. inte nödvändigtvis ett rastypiskt perfekt exemplar. Grupp 9 FCI-nummer 208 FCI-standard på engelska publicerad 2011-02-16 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2010-10-13 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2011-08-18 SHIH TZU Illustrationen

Läs mer

Skellet & muskler. Arbete av: Emilia, Halla och Nina.

Skellet & muskler. Arbete av: Emilia, Halla och Nina. Skellet & muskler Arbete av: Emilia, Halla och Nina. Innehåll Våra leder Kroppens starkaste muskel-låret Muskler & olika typer Skelettet Tre olika skelett Muskler Kranium Ryggradens uppbyggnad Träningsvärk

Läs mer

SVENSK VIT ÄLGHUND. Grupp 5. FCI-nummer - Originalstandard SKKs Standardkommitté

SVENSK VIT ÄLGHUND. Grupp 5. FCI-nummer - Originalstandard SKKs Standardkommitté Grupp 5 FCI-nummer - Originalstandard 1993-08-30 SKKs Standardkommitté 1993-08-30 SVENSK VIT ÄLGHUND Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska Kennelklubben

Läs mer

PARSON RUSSELL TERRIER

PARSON RUSSELL TERRIER Grupp 3 FCI-nummer 339 FCI-standard på engelska publicerad 2011-02-16 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2010-10-13 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2011-08-18 PARSON RUSSELL

Läs mer

DANSK-SVENSK GÅRDSHUND

DANSK-SVENSK GÅRDSHUND Grupp 2 FCI-nummer 356 FCI-standard på engelska publicerad 2009-05-19 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-03-26 Översättning fastställd av SKK/DKK 2006-12-12 DANSK-SVENSK GÅRDSHUND Nordisk

Läs mer

CESKYTERRIER. (Rasnamn i hemlandet: Ceský Teriér)

CESKYTERRIER. (Rasnamn i hemlandet: Ceský Teriér) Grupp 3 FCI-nummer 246 FCI-standard på engelska publicerad 1998-91-20 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1997-03-11 Översättning fastställd av SKKs arbetsgrupp för standardfrågor 2012-11-21

Läs mer

Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet

Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet Guide för Avelsvärdering och utställning av lusitano Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet De flesta lusitanos avelsvärderas runt fyra års ålder. Ston visas för hand och hingstar uppsuttet

Läs mer

1. Vi bestämmer oss för vad vi vill "producera". 2. Vi analyserar våra ston Vad har stoet för interiörvärden? a. Hur är lynnet (hennes karaktär)?

1. Vi bestämmer oss för vad vi vill producera. 2. Vi analyserar våra ston Vad har stoet för interiörvärden? a. Hur är lynnet (hennes karaktär)? Att Collection välja hingst 2004 Många uppfödarkollegor har frågat oss hur vi gör när vi väljer hingstar till våra egna ston och hur vi tänker när vi väljer hingstar till vårt hingstprogram. Vi kommer

Läs mer

VäLkommen som handledare!

VäLkommen som handledare! VäLkommen som handledare! Mini- och Maxignägg är ett lekfullt teorimaterial för barn och ungdomar. Häftena går att jobba igenom helt teoretiskt eller, om man så vill och har möjlighet, varva med praktiska

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer