Vägledning för god hantering av brandfarlig vara och tillhörande skyddsinstallationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägledning för god hantering av brandfarlig vara och tillhörande skyddsinstallationer"

Transkript

1 Uppdragsnr: (8) PM Karolinska Institutet Vägledning för god hantering av brandfarlig vara och tillhörande skyddsinstallationer 1 Bakgrund och syfte WSP har på uppdrag av fastighetsavdelningen på Karolinska Institutet besökt de olika institutionerna som hanterar brandfarlig vara. Minnesanteckningar har tagits fram från respektive besiktning och redovisar: 1. Brister som finns vad gäller brandfarlig vara hantering. 2. Handlingsplan för att åtgärda bristerna. Både uppräkningen av bristerna och handlingsplanen refererar till denna PM. PM:an ger vägledning hur hantering av brandfarlig vätska och brandfarlig gas bör hanteras på ett laboratorium för att följa LBE (2010:1011). Skyddsnivån i denna PM är den skyddsnivå som krävs för att klara samhällskraven, relaterat till säkerhet för liv och hälsa. Högre skyddsnivå kan vara motiverad på respektive institution beroende på vilka skyddsbehov det finns för lokala forskningsprojektet. Försäkringsvillkor är inte beaktade. 2 Förvaring av brandfarlig vätska 2.1 Förvaring i ventilerat skåp Förvaring av maximalt 50 liter brandfarlig vätska per brandcell ska ske i ventilerade skåp. Större mängd kan accepteras beroende på hur det byggnadstekniska brandskyddet är utformat (t e x sprinkler, förekomsten av sekundära brandceller mm). WSP Brand & Risk Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm

2 Uppdragsnr: (8) Förvaringsskåp ska ha en luftomsättning som säkerhetsställer att det är ett undertryck i skåpet jämfört med intilliggande lokal. För att reducera risken för uppkomst av explosiv atmosfär vid hantering av öppnade behållare med brandfarlig vätska till icke beaktansvärd nivå krävs minst 10 omsättningar per timme enligt SS-EN 60079, NF4.5 utgåva 4. WSP rekommenderar att luftomsättning ska kontrolleras varje år alternativt utförs funktionskontroll av ventilation enligt 27 och 28 i AFS 2009:2. Funktionskontrollen utförs för att säkerhetsställa ventilationens tillgänglighet. 2.2 Förvaring i brandtekniskt avskilt skåp Förvaring av mer än 50 liter brandfarlig vätska per brandcell ska ske i brandtekniskt avskilt och ventilerat skåp. Skåp ska klara lägst brandteknisk klass EI Förvaring i kyl- och frysskåp När brandfarlig vätska sätts in i ett kyl- eller frysskåp finns det en explosionsrisk om den brandfarliga vätskan har en flampunkt som är 30 C eller lägre. Kyl- eller frysskåp där brandfarlig vara förvaras (flampunkt som är 30 C eller lägre) ska ha ett explosionssäkert (gnistfritt) utförande inne i kyl/frysskåpet. All temperaturreglerad apparatur som inte har explosionssäkert utförande innebär risker tillsammans med brandfarliga varor. Kyl- och frysskåp ska därför inte placeras inom ett explosionsfarligt område (klassat område). 2.4 Skyltning Skåp för förvaring av brandfarlig vara ska förses med varningskylt för brandfarlig vara och förbundsskylt mot öppen eld. Figur 1. Varningskylt för brandfarlig vara Figur 2. Förbundsskylt mot öppen eld

3 Uppdragsnr: (8) 2.5 Samförvaring Brandfarlig vara får inte förvaras tillsammans (i samma skåp) med varor, t.ex. gifter och syror, om riskerna därigenom ökar i mer än ringa omfattning. För att inte förvärra en brand får vare sig brandfarliga gaser, brandfarliga vätskor, brandreaktiva varor eller lättantändligt material förvaras tillsammans. Brandfarlig vara som vid brand i sig kan ge upphov till giftiga gaser förvaras separat. 3 Hantering av brandfarlig vara 3.1 Dragskåp för hantering av brandfarlig vara Risken med öppen hantering av brandfarlig vara (med flampunkt 30 C) kan reduceras genom att brandfarlig vara hanteras i dragskåp eller att brandfarlig vara hanteras i ett klassat område (område utan tändkällor och med klassad elutrustning). I ett dragskåp som är anpassat för brandfarlig vara hantering ska elutrustning automatisk göras strömlös (vilket kallas förregling) om luftflödet understiger grundflödet. Förreglingsfunktionen ska kontrolleras varje år (AFS 2009:2). Det är viktigt att laboratoriepersonalen lätt kan se om dragskåp är avsett för hantering av brandfarlig vara, oavsett om laboratoriepersonalen är svensktalande eller ej. 3.2 Dragbänk för hantering av brandfarlig vara Om brandfarlig vara hanteras på dragbänk så ska klassningsplan tas fram för hanteringen. En dragbänk har normalt inte ett luftflöde som krävs för att säkerhetsställa att riskområde inte kan uppkomma. 3.3 Etanol i blomspruta Etanol (70 % etanollösning) som appliceras med blomspruta skapar brännbar dimma. Denna brännbara dimma utgör ett riskområde vilket bl. a. innebär att all elektronisk utrustning där sprutan används behöver klassas. Detta är ingen realistisk åtgärd utan etanollösning i blomsruta bör bytas mot en anordning som ger en sluten stråle.

4 Uppdragsnr: (8) 3.4 Förvaring av väteperoxider och organiska peroxider Väteperoxid får inte förvaras tillsammans med andra kemikalier eller brännbara material. I laborationslokal får behållare med högst 1 liter och med en sammanlagd kvantitet om högst 50 liter förvaras. Förvaringen ska ske i torrt, svalt och mörkt i skåp. På KIs internwebb finns mer information: 4 Utrustning och system som hanterar brandfarlig vara 4.1 Utrustning med certifikat Utrustning med certifikat enligt standarder i serier IEC eller i serien, IEC uppfyller fordringarna för användning i riskområden. 4.2 Utrustning utan certifikat Med undantag för enkla apparater i egensäkra kretsar, ska för användning i riskområden sådan utrustning som helt saknar certifikat som inte överensstämmer med någon av de ovan nämnda standarder bara väljas om det inte går att få tag på lämplig utrustning med certifikat. En motivering varför utrustning utan certifikat används ska ges av användaren, tillverkaren eller tredje part och iföras i EX-dokumentationen. Utrustning och system som används under speciella omständigheter, t ex för forskning, utveckling, i pilotanläggningar, där explosionsskyddad utrustning inte är tillgänglig, behöver inte uppfylla fordringar i tillämpliga standarder förutsätt att installationen står under uppsikt av ett anmält organ och minst ett av följande villkor är uppfyllt. 1. Åtgärder är vidtagna för att säkerhetsställa att explosiv atmosfär inte uppstår, eller 2. Åtgärder är vidtagna för att säkerhetsställa att utrustningen blir frånkopplad om explosiv atmosfär skulle uppstå, eller 3. Åtgärder är vidtagana för att säkerhetsställa att personer och omgivning inte utsätts för fara genom brand eller explosion.

5 Uppdragsnr: (8) 4.3 HPLC Om HPLC utrustning hanterar brandfarlig vara och om avfallsbehållaren och/eller lösningsbehållaren är öppen skapas ett riskområde. En klassningsplan ska tas fram för hanteringen alternativt placeras avfallsbehållaren och/eller lösningsbehållaren i ett ventilerat skåp. Det finns mindre ventilerade skåp som är avsedd för denna typ av brandfarlig vara hantering (se figur 3). Ventilerade skåp ska ha en luftomsättning och kontrolleras enligt avsnitt 2.1 i denna PM. 4.4 Dokumentation För att kunna följa ATEX direktiven (Europaparlamentets och rådets direktiv) och underlydande föreskrifter och standarder ska leverantören av utrustningen därför lämna följande dokumentation, uppgifter och intyg så att en EXdokumentation kan göras i ordning för installationen. 1. Underlag för klassningsplan som visar riskområdets utsträckning eller intyg över att explosiv atmosfär inte uppstår utanför maskinen. 2. Anvisningar för montage och anslutningar. 4.5 Användaren Figur 3 Ventilerade skåp som är avsedd för HPCL Användaren ska ha förmåga att använda utrustningen på det sätt som den är avsedd för. Bl. a bör användaren ha rutiner och dokumentation att: 1. Installationen av utrustningen är utförd enligt tillverkarens anvisningar, 2. Underhåll av utrustningen följer tillverkarens anvisningar, 3. Hanteringen av utrustningen i övrigt följer tillverkarens anvisningar, 4. Säkerhetsställa att utbytbara delar är av rätt typ och har rätt märkdata.

6 Uppdragsnr: (8) 5 Gasflaskor Denna PM behandlar även gasflaskor som inte innehåller brandfarlig gas. Förekomsten av gasflaskor påverkar riskbilden på ett laboratorium och det är därför viktigt att gasflaskhanteringen sker på ett betryggande sätt. Gasflaskor utan brandfarlig gas berörs inte av LBE(2010:1011) mer än då eventuell samförvaring sker. 5.1 Gasflaskor med brandfarlig gas I laborationslokal får det endast finnas det antal flaskor med brandfarlig gas som behövs för laborationens utförande alternativt dagsbehovet. Gasolbrännare och dylikt ska ställas in i separat ventilerat skåp efter att laborationen är utförd. Brandfarlig gas förvaras i väl ventilerat brandtekniskt avskilt skåp/rum i lägst klass EI 30. Gasflaskor med brandfarlig gas som är större än 10 liter, som står inomhus och används under en längre tid ska vara placerad i väl ventilerat brandtekniskt avskilt skåp/rum i lägst klass EI Förvaring av gasflaskor En vanlig brist är att det förvaras och hanteras betydligt mer gas/gasflaskor än vad som är motiverat ur förbrukningssynpunkt. Normalt får endast behållare som behövs för dagsbehovet hanteras. Gasflaskor ska förvaras utomhus eller i lätt åtkomliga, väl ventilerade torra och svala utrymmen. Gasflaskor som används eller förvaras stående ska säkras mot att falla omkull. Med hänsyn till möjligheterna att vid brand flytta en gasflaska är det angeläget att inomhus placerad gasflaska är lättåtkomlig och lätt att koppla loss utan verktyg. Lämpligen förvaras en avbitartång i närheten av anslutna gasflaskor för snabb bortkoppling. Fyllda och tömda flaskor, liksom flaskor för olika gaser, bör förvaras åtskilda. 5.3 Anslutna gasflaskor inomhus Gasledningar mellan gasflaska och gasförbrukaren ska vara monterade av en fackman på ett fackmannamässigt sätt.

7 Uppdragsnr: (8) 5.4 Syrgas, bioxid m fl syrgasblandningar Syrgas är inte en brandfarlig vara som är tillståndspliktig enligt LBE (2010:1011), men är en brandbefrämjande (brandunderhållande) och oxiderande gas. Brandförloppet fördubblas när syrgaskoncentrationen ökar från 21 till 24 vol.% och ökar 10 ggr vid 40 vol.%. Förekomsten av syrgas är därför väsentligt vid bedömning av riskkontexten på laboratorier. 5.5 Varningsskyltning Varningsskylt för gasflaskor ska finnas uppsatt i anslutning till dörren till lokal eller annat utrymme där flaskor förvaras. Varningsskylt ska även finnas invid flaskors uppställningsplats om flaskorna inte är väl synliga. Enligt SÄIFS 1998:7 ska det finnas förbuds- och varningsskylt om det hanterars mer än 30 liter brandfarlig gas inomhus. Figur 4. Varningskylt för gasflaska Figur 5. Förbundsskylt mot öppen eld, om det hanterars mer än 30 liter brandfarlig gas inomhus. Under varningsskylt för gasflaskor ska det finnas tilläggsskylt med namn på gasen/gaserna, antalet flaskor och flaskans/flaskornas storlek (önskemål från räddningstjänsten). 6 Klassningsplan Vid hantering av brandfarlig gas, vätska eller ånga där en explosiv gasblandning kan bildas, skall en klassningsplan tas fram enligt Europastandarden EN T. ex. gäller detta för brandfarlig vätska med en flampunkt 30 C som hanteras utanför ett dragskåp (enligt avsnitt avsnitt 3.1 i denna PM).

8 Uppdragsnr: (8) Huvudprincipen för klassningsförfarandet är att området, där brandfarlig vätska hanteras, delas i olika zoner beroende på explosionsrisken Zonerna beskrivs enligt följande: Zon 0 är områden där explosiv gasblandning alltid förväntas förekomma t.ex. inuti en tank med brandfarligt lösningsmedel. Zon 1 är områden där explosiv gasblandning förväntas förekomma i begränsad omfattning vid normal drift t.ex. vid en fyllningsstation för brandfarliga produkter. Zon 2 är områden där explosiv gasblandning förväntas förekomma sällan och om det förekommer vara kortvarigt. Inom respektive zon ställs det olika krav på potentiella tändkällor som t ex elektrisk utrustning. Klassningsplan ska finnas uppsatt väl synlig vid riskområdet. 7 Spill Alla verksamheter som hanterar kemikalier ska ha egen utrustning för att kunna ta hand om mindre spill. I utrustningen ska det t.ex. ingå absorptionsmaterial (ex. vermikulit eller absol) och skyddskläder. All personal som hanterar brandfarlig vara ska vara påläst och veta hur spill ska hanteras. Information om ämnets farliga egenskaper finns i säkerhetsdatablad. Vidare finns det i ämnets säkerhetsdatablad information om metoder och material för inneslutning och sanering. Större utsläpp av brandfarlig vara kan betraktas som räddningstjänst. Det är bättre att ringa räddningstjänsten (nödnummer 112) en gång för mycket än en gång för lite. Räddningstjänsten är till för din och dina medarbetares säkerhet. Spill kan förebyggas genom att använda små behållare (ett spill kan inte bli större än mängden som ryms i behållaren). att inte använda större behållare än vad som kan hanteras, normalt max 5 l behållare/dunkar. att använda tratt och tappa över till en behållare som är förhindrad från att välta. att tappa upp eller i övrigt hantera brandfarlig vara där det finns yta med invallningskant och/eller avlopp för kemikalier.

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Instruktion till Bilaga B, hantering av brandfarlig gas Den här bilagan använder du till ansökan för brandfarlig gas. Bilagan fungerar också som ett information och kunskapsmaterial till föreståndarna

Läs mer

Hantering av brandfarlig vara

Hantering av brandfarlig vara 1 (9) UMEÅ UNIVERSITET Lokalförsörjningsenheten Marie Adsten Hantering av brandfarlig vara Information om lagstiftning och vägledning för riskutredning och klassning 2005-09-07 2 (9) Innehåll Sammandrag

Läs mer

Sökandes uppgifter Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras)

Sökandes uppgifter Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras) BFV. Sidan 1 av 6 Ansökan avser: Nytt tillstånd Ändring eller förlängning av tillstånd Hantering brandfarliga Förvaring av brandfarliga Annat Blanketten skickas till Högsby kommun Myndighetsnämnden 579

Läs mer

Vägledning tillståndsansökan för brandfarliga varor

Vägledning tillståndsansökan för brandfarliga varor 1 (6) Vägledning tillståndsansökan för brandfarliga varor enligt Lag (SFS 2010:1 011) om brandfarliga och explosiva varor En komplett ansökan ger en snabbare handläggningstid. Ansökan om: Kryssa för den

Läs mer

Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas

Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas Sida 1(7) Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas Brandfarlig gas I skolan är det vanligast att det förekommer gasol. Vanligast är att gasolbehållarnas volym varierar från under litern upp till ett tiotals

Läs mer

1 Tillstånd till hantering av brandfarliga varor

1 Tillstånd till hantering av brandfarliga varor 1 Tillstånd till hantering av brandfarliga varor 1.1 Allmänt Ansökan om tillstånd till hantering av brandfarliga varor ska lämnas till den kommun där hanteringen ska ske. Syftet är att kommunen skall kontrollera

Läs mer

Brandfarliga varor på laboratorium

Brandfarliga varor på laboratorium I N F O R M AT I O N F R Å N R Ä D D N I N G S V E R K E T N R 1 / 2 0 0 5 Brandfarliga varor på laboratorium Inledning Lagen (1988:868) och förordningen (1988:1145) om brandfarliga och explosiva varor

Läs mer

Dokumentnamn Klassningsplan, brandfarlig vara, för Clinical Research Centre och Wallenberglaboratoriet. Telefon

Dokumentnamn Klassningsplan, brandfarlig vara, för Clinical Research Centre och Wallenberglaboratoriet. Telefon 1 av 10 Denna klassningsplan baseras på Klassningsplan, Brandfarlig varpor, upprättad av Maria Cucas, WPS den 13 december 2011, uppdragsnummer 1015 0250. Detta föreliggande dokument har sedan dess uppdaterats

Läs mer

Gasol på restauranger

Gasol på restauranger Gasol på restauranger Den vanligaste hanteringen av brandfarlig vara i restauranger är gasol. Gasolen används som bränsle till bl a gasolspisar. Det förekommer också gasol för uppvärmning av sk. terrassvärmare.

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Adress Besöksadress Telefon Telefax e-post Räddningstjänsten Järnvägsgatan Höga Kusten - Ådalen KRAMFORS

Adress Besöksadress Telefon Telefax e-post Räddningstjänsten Järnvägsgatan Höga Kusten - Ådalen KRAMFORS Instruktion till Bilaga B, hantering av brandfarlig gas Den här bilagan använder du till ansökan för brandfarlig gas. Bilagan fungerar också som ett informations- och kunskapsmaterial till föreståndarna.

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brandfarliga varor

Riktlinjer för hantering av brandfarliga varor Dnr UFV 2010/1666 Riktlinjer för hantering av brandfarliga varor Uppsala universitet Fastställd av miljökemist Annika Edlund 2010-10-05 Innehållsförteckning Hantering av brandfarliga varor 3 Ansvar 3 Definitioner

Läs mer

[ UPPHÄVD ] KLASSNING AV RISKOMRÅDEN VID HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR

[ UPPHÄVD ] KLASSNING AV RISKOMRÅDEN VID HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR KLASSNING AV RISKOMRÅDEN VID HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:6) om klassning av riskområden vid hantering av brandfarliga gaser och vätskor

Läs mer

Räddningstjänsterna i Halland informerar om. Brandfarliga och explosiva varor

Räddningstjänsterna i Halland informerar om. Brandfarliga och explosiva varor Räddningstjänsterna i Halland informerar om Brandfarliga och explosiva varor Inledning Från och med 1 september 2010 började en ny lagstiftning om brandfarliga och explosiva varor att gälla. Nu under hösten

Läs mer

Information och anvisningar för dig som ansöker om tillstånd att hantera brandfarliga varor i Uddevalla kommun

Information och anvisningar för dig som ansöker om tillstånd att hantera brandfarliga varor i Uddevalla kommun Räddningstjänsten Uddevalla Information och anvisningar vid tillståndsansökan för brandfarliga varor BRANDFARLIGA VAROR. Information och anvisningar för dig som ansöker om tillstånd att hantera brandfarliga

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brandfarliga varor

Riktlinjer för hantering av brandfarliga varor Dnr UFV 2010/1666 Riktlinjer för hantering av brandfarliga varor Uppsala universitet Fastställd av miljökemist Annika Edlund 2010. Reviderad av kemikaliesamordnare Annie Engström 2015-11-05 Innehållsförteckning

Läs mer

Brandfarliga Köldmedium Mats Blomkvist, Incert

Brandfarliga Köldmedium Mats Blomkvist, Incert Brandfarliga Köldmedium 2019 Mats Blomkvist, Incert Brandfarliga köldmedium Vad skiljer ett brandfarligt köldmedium mot att använda ett HFC köldmedium, klass A1? Planering Konstruktion Installation Drift,

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Gasol på restauranger Den vanligaste hanteringen av brandfarlig vara i restauranger är gasol. Gasolen används som bränsle till bl a gasolspisar. Det förekommer också gasol för uppvärmning av sk. terrassvärmare.

Läs mer

Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud)

Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Datum:8/1 2013 Institution/avdelning:Partikelfysik Underskrift

Läs mer

Vägledning till tillståndsansökan för hantering av brandfarliga varor

Vägledning till tillståndsansökan för hantering av brandfarliga varor Upprättad 2018-10-29 Nyköping, Oxelösund, Trosa & Gnesta 1(6) Vägledning till tillståndsansökan för hantering av brandfarliga varor 1. Sökande Sökande kan vara en juridisk eller fysisk person. För hantering

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2014-08-28 Innehåll: Innehåll:...2 Till all personal och studerande på Tandvårdshögskolan...3 1

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska fakulteten Malmö universitet

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska fakulteten Malmö universitet Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska fakulteten Malmö universitet 2019-05-06 Innehåll: Innehåll:... 2 Till all personal och studerande på Odontologiska fakulteten... 3 1

Läs mer

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp Anvisning för uppskyltning av Lunds universitet 1 (15) Anvisning för uppskyltning av och förvaringsskåp Gällande föreskrifter... 2 Arbetsmiljöverkets föreskrifter... 3 Föreskrift om kemiska arbetsmiljörisker

Läs mer

Riskutredning och klassningsplan för Geocentrum vid Uppsala universitet

Riskutredning och klassningsplan för Geocentrum vid Uppsala universitet Riskutredning och klassningsplan för Geocentrum vid Uppsala universitet Riskutredningen och klassningsplanen är upprättad av kemikaliesamordnare Annie Engström i samarbete med arbetsmiljöingenjör Anna

Läs mer

Riskutredning och klassningsplan för Rudbecklaboratoriet vid Uppsala universitet

Riskutredning och klassningsplan för Rudbecklaboratoriet vid Uppsala universitet Riskutredning och klassningsplan för Rudbecklaboratoriet vid Uppsala universitet Riskutredningen och klassningsplanen är upprättad av kemikaliesamordnare Annie Engström i samarbete med arbetsmiljöingenjör

Läs mer

STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN VÄRTAN STOCKHOLM

STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN VÄRTAN STOCKHOLM Sorterargatan 16 Tel. 08-761 22 80 162 50 Vällingby Fax.08-795 78 58 1723-KLPL 8 sidor. STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN VÄRTAN STOCKHOLM KLASSNINGSPLAN ÖVER EXPLOSIONSFARLIGA RISKOMRÅDEN Senast ändrad:

Läs mer

Brandfarliga varor. Lagstiftning i Sverige. Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Brandfarliga varor. Lagstiftning i Sverige. Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Brandfarliga varor Lagstiftning i Sverige En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om Sveriges lagar. Även regeringen kan besluta om regler som måste följas och dessa kallas förordningar. De

Läs mer

SKOG 2013. Några ord om ATEX. Susanne Roos, Inspecta Technology 2013-03-19

SKOG 2013. Några ord om ATEX. Susanne Roos, Inspecta Technology 2013-03-19 SKOG 2013 Några ord om ATEX Susanne Roos, Inspecta Technology 1 ATEX: Lagar och föreskrifter Två delar Direktiv 94/9/EG Beslutade 23 mars 1994 Produktdirektivet - Tillverkare Direktiv 1999/92/EG Beslutade

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet 2018-04-12 Innehåll: Innehåll:... 2 Till all personal och studerande på Odontologiska fakulteten... 3 1

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brandfarliga varor

Riktlinjer för hantering av brandfarliga varor Dnr UFV 2010/1666 Riktlinjer för hantering av brandfarliga varor Uppsala universitet Fastställd av miljökemist Annika Edlund 2010. Reviderad av kemikaliesamordnare Annie Engström 2016-05-12 Innehållsförteckning

Läs mer

Anvisningar för gasolhantering vid tillfällig, publik verksamhet som festivaler, marknader, sportarrangemang, korvförsäljning etc.

Anvisningar för gasolhantering vid tillfällig, publik verksamhet som festivaler, marknader, sportarrangemang, korvförsäljning etc. Anvisningar för gasolhantering vid tillfällig, publik verksamhet som festivaler, marknader, sportarrangemang, korvförsäljning etc. Tillämpningsområde Dessa anvisningar är tillämpliga vid hantering av gasol

Läs mer

Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling

Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling ATEX och Brand 2013 Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling 1 Bakgrund ATEX : Lagar och föreskrifter Två delar Direktiv 94/9/EG Beslutade 23 mars 1994 Produktdirektivet

Läs mer

Brandfarliga varor. Mattias Andersson Brandingenjör Kalmar brandkår. Brandskyddsföreningens Service AB 0. 2011-11-21

Brandfarliga varor. Mattias Andersson Brandingenjör Kalmar brandkår. Brandskyddsföreningens Service AB 0. 2011-11-21 Brandfarliga varor Mattias Andersson Brandingenjör Kalmar brandkår 0. 2011-11-21 Den juridiska "trappan" Direktiv EU Lag Riksdag Förordning Regering Tillämpningsföreskrifter Myndigheter Allmänna råd SRV

Läs mer

Brandfarliga varor på laboratorium

Brandfarliga varor på laboratorium PM 1(7) SPRÄNGÄMNESINSPEKTIONEN 1992-04-22 Dnr 31/406/92 B-enheten Rev 2001-10-18 Krister Källberg 08-799 83 44 Brandfarliga varor på laboratorium INLEDNING Detta informationsblad innehåller förslag på

Läs mer

Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga.

Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga. Brandfarlig vara, information och ärendegång I samband med ansökan måste handlingar bifogas för att möjliggöra en behandling av ärendet. I punkt 1-10 beskrivs aktuella handlingar som kan bifogas ansökan.

Läs mer

Vägledning till blanketten Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarliga varor

Vägledning till blanketten Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarliga varor Vägledning till blanketten Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarliga varor För att handläggningstiden ska vara så kort som möjligt är det viktigt att du som ansöker om tillstånd till hantering

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om säkerhetskraven vid industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier I enlighet med statsrådets beslut ändras i statsrådets förordning

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Explosionsskyddsdokument. för. Clinical Research Centre Wallenberglaboratoriet

Explosionsskyddsdokument. för. Clinical Research Centre Wallenberglaboratoriet EXPLOSIONSSKYDDSDOKUMENT 1 (10) Explosionsskyddsdokument för Clinical Research Centre Wallenberglaboratoriet Utplaceringslista Föreståndare för brandfarlig vara Centralt förråd för brandfarlig vara Lokalt

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2016-11-25 Innehåll: Innehåll:... 2 Till all personal och studerande på Tandvårdshögskolan... 3

Läs mer

Kunskap inom organisationen

Kunskap inom organisationen Håkan Iseklint Kunskap inom organisationen Vad innebär en brand för verksamheten? Avbrott en dag, en vecka... Hur påverkas personalen och elever? Var vi förberedda? Varför viktigt med kunskap om brandskydd

Läs mer

ATEX Ventil med manöverdon. Bo Seborn

ATEX Ventil med manöverdon. Bo Seborn ATEX Ventil med manöverdon Svenska föreskrifter ATEX ELSÄK-FS 2016:2 elektrisk utrustning AFS 2016:4 - mekanisk utrustning ATEX Gäller för: Utrustning för användning i explosionsfarlig miljö (damm, gaser,

Läs mer

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede H:\LULEÅ\NOTVIKEN\VÄNDSKIVAN\VÄNDSKIVAN 5 2014\BD2\bdf2.docx Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2014-02-14 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering Box 918 971 27 Luleå Besök:

Läs mer

Hetarbeten mm. Erik Egardt, MSB

Hetarbeten mm. Erik Egardt, MSB Hetarbeten mm Erik Egardt, MSB Utredningskrav i LBE 7 Den som bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt denna lag ska se till att det finns tillfredsställande utredning om riskerna för olyckor och skador

Läs mer

FÖRBUDSANSLAG OCH VARNINGSANSLAG SAMT MÄRKNING AV RÖRLEDNINGAR VID HANTERING AV BRANDFARLIGA OCH EXPLOSIVA VAROR

FÖRBUDSANSLAG OCH VARNINGSANSLAG SAMT MÄRKNING AV RÖRLEDNINGAR VID HANTERING AV BRANDFARLIGA OCH EXPLOSIVA VAROR FÖRBUDSANSLAG OCH VARNINGSANSLAG SAMT MÄRKNING AV RÖRLEDNINGAR VID HANTERING AV BRANDFARLIGA OCH EXPLOSIVA VAROR Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:3) om förbudsanslag och varningsanslag

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR HANTERING AV BRANDFARLIG VARA

ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR HANTERING AV BRANDFARLIG VARA Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Räddningstjänsten ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR HANTERING AV BRANDFARLIG VARA Sänds till: Räddningstjänsten 631 86 ESKILSTUNA Stämplas av mottagaren Anmälan avser: Nytt

Läs mer

Brandfarliga varor i hemmen

Brandfarliga varor i hemmen April 1996:3 (Rev 2000-06-06) Brandfarliga varor i hemmen Hur mycket får jag förvara? Hur skall förvaringen ske? Sprängämnesinspektionen, Box 1413, 171 27 SOLNA, Tel: 08-799 83 30 Så här känner Du igen

Läs mer

STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN LOUDDEN STOCKHOLM

STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN LOUDDEN STOCKHOLM 1817-2000 Rotbacken 8 163 52 SPÅNGA Tel.08-761 22 80, Fax.08-795 78 58 E-mail info@oljeplanering.se 10 sidor. STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN LOUDDEN STOCKHOLM KLASSNINGSPLAN ÖVER EXPLOSIONSFARLIGA RISKOMRÅDEN

Läs mer

Riskutredning och klassningsplan för Evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet

Riskutredning och klassningsplan för Evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet Riskutredning och klassningsplan för Evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet Riskutredningen och klassningsplanen är upprättad av kemikaliesamordnare Annie Engström i samarbete med arbetsmiljöingenjör

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1 följande

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara inom Malmö högskola

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara inom Malmö högskola 1(7) Dnr Mahr 15-04/34 Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara inom Malmö högskola Malmö högskolas spolicy anger säkerhetsarbetets syfte och mål. Till policyn finns en handlingsplan som beskriver

Läs mer

BRANDFARLIGA VAROR Gasol i restauranger

BRANDFARLIGA VAROR Gasol i restauranger BRANDFARLIGA VAROR Gasol i restauranger Denna information riktar sig till dig som hanterar gasol i din restaurang, och visar hur du installerar och driver en gasolinstallation som uppfyller kraven i lag

Läs mer

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID LAGSTIFTNING UTGÖRS AV: Lagar Förordningar Föreskrifter TAS FRAM AV: Riksdagen Regeringen Myndigheter DESSA GÄLLER ALLTID Anna Berggren Mobil: 073-50 200 95 Kneippgatan 2 anna.berggren@nitoveskonsulterna.com

Läs mer

BRANDFARLIGA VAROR Gasol i skolor

BRANDFARLIGA VAROR Gasol i skolor BRANDFARLIGA VAROR Gasol i skolor Denna information riktar sig till dig som hanterar gasol inom en skolverksamhet, och visar hur du installerar och driver en gasolinstallation som uppfyller kraven i lag

Läs mer

Vägledning tillståndsansökan för hantering brandfarlig vara

Vägledning tillståndsansökan för hantering brandfarlig vara PM 1(6) Vägledning tillståndsansökan för hantering brandfarlig vara Denna vägledning är till för att underlätta för sökande att skicka in kompletta ansökningshandlingar vid ansökan om tillstånd för hantering

Läs mer

Sannolikhet. Konsekvens

Sannolikhet. Konsekvens Hur man kan minska brandriskerna Det är svårt för oss människor att värdera risker objektivt. Det beror på att vi påverkas så starkt av våra egna upplevelser. Det gör att vi tenderar att övervärdera risker

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND gällande Hantering av brandfarliga varor enligt Lag (SFS 2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

ANSÖKAN OM TILLSTÅND gällande Hantering av brandfarliga varor enligt Lag (SFS 2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor 1(6) ANSÖKAN OM TILLSTÅND gällande Hantering av brandfarliga varor enligt Lag (SFS 2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Ansökan insändes till: Räddningstjänsten Svedala Kommunhuset 233 80 Svedala

Läs mer

Samförvaring av kemikalier

Samförvaring av kemikalier mars 2011 sid 1 (4) Samförvaring av kemikalier Kemiska ämnen går att hitta överallt i vår omgivning och det finns idag lite kunskap om vilka hälso- och miljöegenskaper de kemikalier som förekommer på marknaden

Läs mer

BRANDFARLIGA VAROR Gasol i skolor

BRANDFARLIGA VAROR Gasol i skolor BRANDFARLIGA VAROR Gasol i skolor Denna information riktar sig till dig som hanterar gasol inom en skolverksamhet, och visar hur du installerar och driver en gasolinstallation som uppfyller kraven i lag

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara inom Malmö högskola

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara inom Malmö högskola 1(5) Dnr Mahr 15-04/34 Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara inom Malmö högskola Malmö högskolas spolicy anger säkerhetsarbetets syfte och mål. Till policyn finns en handlingsplan som beskriver

Läs mer

Brandskyddshandbok Brandfarlig och explosiv vara. LU Byggnad Lunds universitet

Brandskyddshandbok Brandfarlig och explosiv vara. LU Byggnad Lunds universitet Brandskyddshandbok Brandfarlig och LU Byggnad Lunds universitet Brandskyddshandbok Brandfarlig och Lunds universitet V 207/56 (37) 207-03-3 Innehållsförteckning Inledning... 2. Om denna handbok... 2.2

Läs mer

Så fyller du i ansökan för brandfarliga varor

Så fyller du i ansökan för brandfarliga varor Så fyller du i ansökan för brandfarliga varor STY-0790 Här får du information om hur du fyller i blanketten för tillståndsansökan brandfarlig vara. Beskrivningen nedan följer ansökningsblanketten punkt

Läs mer

BRANDFARLIGA VAROR Gasol i restauranger

BRANDFARLIGA VAROR Gasol i restauranger BRANDFARLIGA VAROR Gasol i restauranger Denna information riktar sig till dig som hanterar gasol i din restaurang, och visar hur du installerar och driver en gasolinstallation som uppfyller kraven i lag

Läs mer

Myndigheten tör samhällsskydd och beredskap. Gasol för hem- och fritidsmiljö

Myndigheten tör samhällsskydd och beredskap. Gasol för hem- och fritidsmiljö --- ---------- --- -----------~----=------,- / ~ : ~ Myndigheten tör samhällsskydd och beredskap Gasol för hem- och fritidsmiljö [..,.. - Risker med gasol Gasolen i sig är inte giftig. Däremot är den mycket

Läs mer

Hantering av brandfarlig vara

Hantering av brandfarlig vara Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 1 Inledning...2 1.1 Syfte och målgrupp...2 1.2 Avgränsning...2 1.3 Definitioner...2 1.4 Lagstiftningen...2 2 Dokumentation...3 3 Tillstånd...3 4 Region Östergötlands

Läs mer

Riskutredning och klassningsplan för Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet

Riskutredning och klassningsplan för Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet Riskutredning och klassningsplan för Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet Riskutredningen och klassningsplanen är upprättad av kemikaliesamordnare Annie Engström i samarbete med arbetsmiljöingenjör

Läs mer

Ansökan om nytt tillstånd till hantering av brandfarliga varor

Ansökan om nytt tillstånd till hantering av brandfarliga varor LULEÅ KOMMUN ANSÖKAN OM TILLSTÅND 1 (6) Ifylld blankett skickas till: Luleå kommun Skomakargatan 35 972 41 Luleå Ansökan om nytt tillstånd till hantering av brandfarliga varor Denna ansökningsblankett

Läs mer

Dagens Agenda (max 90 min)

Dagens Agenda (max 90 min) Dagens Agenda (max 90 min) Presentation av PS Group Våra medarbetare Våra tjänster Nyheter inom lagar och regler kopplade till hantering av kemikalier, brandfarlig vara och brännbart damm Plan och bygglagen

Läs mer

Brandskyddshandbok Brandfarlig och explosiv vara. LU Byggnad Lunds universitet

Brandskyddshandbok Brandfarlig och explosiv vara. LU Byggnad Lunds universitet Brandskyddshandbok Brandfarlig och explosiv vara LU Byggnad Lunds universitet Brandskyddshandbok Brandfarlig och explosiv vara V 017/516 1 (41) 018-06-6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1.1 Om denna

Läs mer

ALLMÄNT OM BRANDFARLIG VARA

ALLMÄNT OM BRANDFARLIG VARA Brandfarlig vara ALLMÄNT OM BRANDFARLIG VARA Brand- och explosionsrisker finns alltid i vår närhet: hemma, i varuhuset, på restaurangen, på bensinmacken och inom industrin. Riskerna ligger i att det finns

Läs mer

www.jiwa.se Produktlista nr 1 Statligt Ramavtal Säkra förvaringslösningar. Förvaring av brandfarliga och explosiva varor. Avtalsnummer: 96-41-2014:008

www.jiwa.se Produktlista nr 1 Statligt Ramavtal Säkra förvaringslösningar. Förvaring av brandfarliga och explosiva varor. Avtalsnummer: 96-41-2014:008 Statligt Ramavtal Säkra förvaringslösningar. Förvaring av brandfarliga och explosiva varor. Produktlista nr 1 Avtalsnummer: 96-41-2014:008 Fr.o.m 2015-02-10 t.o.m. 2017-02-09 med rätt till eventuell förlängning

Läs mer

3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet. Nicklas Knape. Cupola AB. Nicklas Knape

3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet. Nicklas Knape. Cupola AB. Nicklas Knape 3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet Nicklas Knape Cupola AB Nicklas Knape Helhetslösningar brandskydd Kursinnehåll Brand och dess uppkomst Brandfarliga varor Klassindelning av brandfarliga varor,

Läs mer

Vad är en brandfarlig vätska?

Vad är en brandfarlig vätska? Vad är en brandfarlig vätska? Brandfarliga vätskor kan vid ganska låg temperatur avge ångor som går att antända. Det är alltid ångor som brinner, inte själva vätskan som de kommer från. Brandfarliga vätskor

Läs mer

Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 5 Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND Version 2 iderat datum 2013-01-25 Landstingsservice i Uppsala Län 751 35 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(5).dat er Enligt BBR (Boverkets byggregler)

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter och rutiner på lab Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Säkerhetsföreskrifter och rutiner på lab Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Säkerhetsföreskrifter och rutiner på lab Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2016-03-11 Innehåll Innehåll...2 Till all labpersonal och studerande på Tandvårdshögskolan...3 1 Bakgrund och

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av ammoniumnitratemulsioner, -suspensioner och -geler (ANE)

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av ammoniumnitratemulsioner, -suspensioner och -geler (ANE) Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av ammoniumnitratemulsioner, -suspensioner och -geler (ANE) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1

Läs mer

PM BRANDFARLIGA VAROR.

PM BRANDFARLIGA VAROR. 1 PM BRANDFARLIGA VAROR. En information från miljönämnden och räddningstjänsten i Strömstads kommun, för dig som ansöker om tillstånd att hantera brandfarliga varor. Hantering av brandfarliga varor är

Läs mer

HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR PÅ FÖRSÄLJNINGSSTÄLLEN

HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR PÅ FÖRSÄLJNINGSSTÄLLEN HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR PÅ FÖRSÄLJNINGSSTÄLLEN Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:2) om hantering av brandfarliga gaser och vätskor på försäljningsställen Sprängämnesinspektionens

Läs mer

- ANSÖKAN om - Tillstånd till hantering av brandfarliga varor. Lagen om brandfarliga och explosiva varor SFS 2010:1011. Datum. 1.

- ANSÖKAN om - Tillstånd till hantering av brandfarliga varor. Lagen om brandfarliga och explosiva varor SFS 2010:1011. Datum. 1. 1 (6) - ANSÖKAN om - Tillstånd till hantering av brandfarliga varor Ansökan skickas till: Höglandets Räddningstjänstförbund Funktion Myndighet 571 80 Nässjö Lagen om brandfarliga och explosiva varor SFS

Läs mer

Samma utseende innebär att skyltningen följer i möjligaste mån foton nedan.

Samma utseende innebär att skyltningen följer i möjligaste mån foton nedan. Sida 1 (10) Mall för uppskyltning av lokaler och förvaringsskåp. Avsikten med detta dokument är att ge detaljerade instruktioner hur verksamheten på skall uppfylla lagkraven med avseende på skyltning av

Läs mer

ANSÖKAN. Ansökan kan också skickas in elektroniskt till mrf@sundsvall.se. Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras):

ANSÖKAN. Ansökan kan också skickas in elektroniskt till mrf@sundsvall.se. Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras): Medelpads Räddningstjänstförbund ANSÖKAN Sida 1(6) Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarliga varor Diarienummer (fylls i av räddningstjänsten): Ansökan avser: nytt tillstånd för hantering av brandfarliga

Läs mer

Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara

Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara Ifylld blankett skickas till: Räddningstjänsten Syd Box 4434, 203 15 Malmö Ansökan avser Nytt tillstånd Övertagande av tillstånd Förändring av tillstånd

Läs mer

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav:

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav: samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Farliga ämnen Lorens van Dam 010-2404344 lorens.van.dam@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:3)

Läs mer

Maximal exponering, kundvänlighet och brandsäkerhet

Maximal exponering, kundvänlighet och brandsäkerhet Brandavskiljande displayskåp serie SGS Maximal exponering, kundvänlighet och brandsäkerhet Rätt förvaring av brandfarlig vätska och aerosoler i enlighet med kraven i SÄIFS 1996:2. Skapa med färg och ljus

Läs mer

Ansökan kan också skickas in elektroniskt till raddningstjansten@hka.se. Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras):

Ansökan kan också skickas in elektroniskt till raddningstjansten@hka.se. Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras): Räddningstjänsten Höga Kusten- Ådalen ANSÖKAN Sida 1(6) Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarliga varor Diarienummer (fylls i av räddningstjänsten): Ansökan avser: nytt tillstånd för hantering

Läs mer

Tillståndsansökan brandfarlig vara

Tillståndsansökan brandfarlig vara Tillståndsansökan brandfarlig vara Ifylld blankett skickas till: Räddningstjänsten Trelleborg Nygatan 15 231 44 Trelleborg Datum: Diarienr (fylls i av mottagande kommun) Ansökan om Nytt tillstånd Förändring

Läs mer

Räddningstjänsten Kiruna

Räddningstjänsten Kiruna Tillståndsansökan brandfarliga varor handlingar att bifoga För att handläggningstiden ska vara så kort som möjlig är det viktigt att du som ansöker om tillstånd till hantering av brandfarlig vara sänder

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning Att vara gasföreståndare Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning BRANDFARLIGA VAROR Tillstånd för lagerhållen volym av: Brandfarliga gaser Kan antändas i luft vid 20 C och atmosfärstryck Brandfarliga vätskor

Läs mer

Klassning av explosionsfarliga områden

Klassning av explosionsfarliga områden Klassning av explosionsfarliga områden Områden med explosiv gasatmosfär SEK Handbok 426 Utgåva 4 SEK Handbok 426 Utgåva 4 April 2011 Klassning av explosionsfarliga områden Områden med explosiv gasatmosfär

Läs mer

VI ARBETAR FÖR ETT BRANDSÄKRARE SVERIGE

VI ARBETAR FÖR ETT BRANDSÄKRARE SVERIGE Brandfarlig vara VI ARBETAR FÖR ETT BRANDSÄKRARE SVERIGE Under ett sekel har Brandskyddsföreningen bidragit till att sprida och utveckla fördjupade kunskaper och skadepreventivt arbete inom brandsäkerhet.

Läs mer

HANTERING AV VAROR INNEHÅLLANDE LÅGNITRERAD NITROCELLULOSA

HANTERING AV VAROR INNEHÅLLANDE LÅGNITRERAD NITROCELLULOSA HANTERING AV VAROR INNEHÅLLANDE LÅGNITRERAD NITROCELLULOSA Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1989:5) om hantering av varor innehållande lågnitrerad nitrocellulosa Sprängämnesinspektionens författningssamling

Läs mer

1 av 5 BRF Klockarbacken 8. Skapat

1 av 5 BRF Klockarbacken 8. Skapat 1 av 5 015-01-01 14-1-31 5. BRANDSKYDDSREGLER 5.1. Generella brandskyddsregler Regler för att förebygga brands uppkomst Intyg för "heta arbeten" avkrävs alla hantverkare som använder svets, värmepistoler

Läs mer

Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar:

Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar: RISKANALYS Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar: Lagen om brandfarliga och explosiva varor SFS 2010:1011 7 (MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Den som bedriver

Läs mer

Sprängämnesinspektionens författningssamling

Sprängämnesinspektionens författningssamling TANKFORDON, FARTYG Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1990:2) om hantering av brandfarliga gaser och vätskor i anslutning till vissa transportmedel med ändringar i SÄIFS 1995:4 Sprängämnesinspektionens

Läs mer

OXYGEN ALLMÄNT. För utförligare beskrivning av normerna, se M7782-112001 NORMER GE- MENSAMT. Normtabell. Avgränsningar

OXYGEN ALLMÄNT. För utförligare beskrivning av normerna, se M7782-112001 NORMER GE- MENSAMT. Normtabell. Avgränsningar Vårdsystem FM M7782-128012 Sida 1 av 5 ALLMÄNT Normtabell OBS OXYGEN Korttidsförvaring Om användning ska ske inom 12 månader ska endast åtgärder för korttidsförvaring utföras. Se M7782-112007 MVSCHF KORTTIDS-

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2016-08-18 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Anvisning för ifyllnad av blankett

Anvisning för ifyllnad av blankett Räddningstjänsten Östra Blekinge Anvisning för ifyllnad av blankett Ansökan avser Här markeras vad ansökan avser. 1. Sökande Det är alltid den som hanterar den brandfarliga varan som ska söka tillstånd

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring av föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor;

Läs mer