Välfärdssystemets yttersta skyddsnät. Ska ge hjälp när de generella systemen är otillräckliga eller när ersättning inte kan beviljas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välfärdssystemets yttersta skyddsnät. Ska ge hjälp när de generella systemen är otillräckliga eller när ersättning inte kan beviljas."

Transkript

1

2 Välfärdssystemets yttersta skyddsnät. Ska ge hjälp när de generella systemen är otillräckliga eller när ersättning inte kan beviljas. Biståndets uppgift är att träda in tillfälligtvis eller vid korta perioder av försörjningsproblem. Just därför är biståndet satt mycket lågt. Det handlar inte om att leva bra, det handlar om att leva skäligt. Många gånger går personer ändå på försörjningsstöd under långa perioder om det finns luckor i systemet t.ex. personer som inte är arbetsföra men har blivit utförsäkrade vad gäller sjukpenning. Missbrukare är en annan grupp som brukar ha försörjningsstöd under långa perioder.

3 Ekonomiskt bistånd regleras i 4 kap. 1 Socialtjänstlagen (2001:453), SOL. Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt. Bistånd kan också ges enligt 4 kap. 2 SoL i de fall då bistånd inte kan ges enligt 4 kap. 1 SoL. Beslut enligt 4 kap. 2 SoL kan dock endast överklagas genom laglighetsprövning.

4 Ekonomiskt bistånd består av två delar: Försörjningsstöd och bistånd för livsföringen i övrigt. Försörjningsstödet består av den s.k. riksnormen och vissa andra kostnader som boendekostnader, a-kassa, hushållsel, kostnader för arbetsresor m.m. Riksnormen utgör en summa som fastställs av regeringen. Varje person i hushållet beräknas behöva en viss summa för sin försörjning. Summan varierar beroende på om man t.ex. är ensamstående eller sammanboende och för barn beroende på ålder. I riksnormen ingår utgifter för livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, hygien, barn- och ungdomsförsäkring, förbrukningsvaror samt dagstidning, telefon och tv-avgift. Tanke du ska inte behöva redovisa allt.

5 Normalt sett ska en kommun acceptera en persons kostnader för t.ex. hushållsel och boende men samtidigt kan krav ställas på att dessa kostnader är skäliga. En boendekostnad ska exempelvis vara skälig och högst uppgå till en summa som en låginkomsttagare på orten normalt har råd att kosta på sig. Vanligtvis brukar en högre boendestandard accepteras för en pensionär än en person som just flyttat hemifrån. Till livsföring i övrigt brukar tillkommande individuella kostnader räknas som t.ex. kostnader för glasögon, läkarbesök, tandläkarbesök m.m.

6 När en persons samtliga kostnader för försörjning och livsföring i övrigt har sammanställts kommer man fram till vilken norm den personen har rätt till för en viss månad. Exempel: En ensamstående arbetssökande kvinna med ett tioårigt barn: Ensamstående kvinna: kr Tioårigt barn: kr Boendekostnad: kr Månadskort för resor: 800 kr (pga att kvinnan är arbetssökande) Läkarbesök: 700 kr Totalt: kr

7 Har personen egna inkomster som t.ex. barnbidrag, sjukpenning eller bostadsbidrag räknas de av från normen. Kvar finns det belopp en person har rätt att erhålla i försörjningsstöd. Exempel: Ensamstående kvinna kr Tioårigt barn: kr Boendkostnad: kr Månadskort för resor: 800 kr (endast pga att hon är arbetssökande) Läkarbesök: 700 kr Totalt: kr Bostadsbidrag: kr Barnbidrag: kr Underhållsstöd: kr Ekonomiskt bistånd: kr

8 Om personens sammanlagda inkomster överstiger normen kallas det att personen ligger över norm. Personen saknar då i regel rätt till bistånd. Endast den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd. Detta innebär att för att ha rätt till försörjningsstöd ska den enskilde göra vad hon eller han kan för att bidra till sin egen försörjning, bl.a. genom att försöka få ett arbete, sälja lätt realiserbara tillgångar eller ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan. Det finns också en skyldighet att planera sin ekonomi. Om man exempelvis har levt över norm under en period förutsätts man spara en summa varje månad för att kunna ta större utgifter när de dyker upp. Notera att det kan finnas skäl att beräkna en biståndssökandes kostnader till en högre eller lägre nivå t.ex. om en person av medicinska skäl har behov av en dyrare kost.

9 En clash när personer som arbetar med ekonomiskt bistånd träffar en våldsutsatt kvinna? Biståndssökande saknar ofta arbete och besparingar. Behöver inte vara fallet en våldsutsatt kvinna kapabel ur ett försörjningsstödperspektiv. Ekonomiskt bistånd blir inte kravlöst bara för att en person har varit våldsutsatt. Det är dock viktigt att hitta en balans. Att diskutera med kvinnan, hjälpa henne hitta vägar och att inte bara se till ekonomin.

10 Lena bor i Kaskeholms kommun. Hon är gift och har under en längre period utsatts för våld av sin man. En kväll när det är särskilt illa ger hon sig av. Mannen rycker handväskan ur händerna på henne men hon flyr i alla fall. Hon får med sig bilnycklarna och kör till en väninna som bor i en annan kommun, nämligen Jönbos kommun. När Lena kommer fram är inte väninnan hemma och Lena saknar helt pengar eftersom hon inte fick med sig handväskan. Hon vänder sig till socialnämnden för att få hjälp. Vilken socialnämnd kan hon kontakta, den i Kaskeholms kommun eller den i Jönbos kommun?

11 Grundregeln Bosättningskommunen ansvarar för stöd och hjälp om det inte är ett akut nödläge. Då har vistelsekommunen ansvar, SoL 2 a kap 2, 3. Bosättningskommun Med bosättningskommun avses i socialtjänstlagen 1. den kommun där den enskilde är stadigvarande bosatt, eller 2. om den enskilde är stadigvarande bosatt i en kommun men har sin starkaste anknytning till en annan kommun, den sistnämnda kommunen, eller 3. om den enskilde saknar stadigvarande bostad, den kommun till vilken han eller hon har sin starkaste anknytning. (SoL 2 a kap, 3 )

12 Vistelsekommun Vistelsekommunen är den kommun där sökande faktiskt befinner sig. Alltid rätt att vända sig till vistelsekommunen i ett akut nödläge. Socialnämnden bör beräkna kostnaderna enligt riksnormen till en lägre nivå bl.a. om den enskilde hamnat i en akut nödsituation och endast behöver tillfälligt ekonomiskt bistånd för att få möjlighet att reda upp den, Socialstyrelsens Allmänna råd SOSFS 2013:1, sidan 6.

13 Lena befinner sig i en akut nödsituation eftersom hon saknar pengar till mat för dagen och tak över huvudet för natten. Eftersom hon vistas i Jönbos kommun är det Jönbos kommun som har ansvar för Lenas akuta situation. När det gäller den långsiktiga planeringen är det bosättningskommunen som är ansvarig.

14 Lena vänder sig till Jönbos kommun för hjälp. Hon berättar att hon inte fick med sig pengar eller busskort. Bensinen i bilen räcker inte för resan tillbaka till Kaskeholms kommun. Dessutom vågar hon inte åka hem. Hon undrar om hon har rätt att få hjälp med matpengar och skyddat boende. Socialsekreteraren i Jönbos kommun räknar på Lenas norm. Han kommer fram till att hon har ett normöverskott för den aktuella månaden och säger att han därför inte kan bevilja vare sig matpengar eller skyddat boende. Gör han rätt?

15 Rätten till matpengar när någon befinner sig i en akut nödsituation har diskuterats i flera rättsfall. RÅ 1995 ref. 56. I fallet hade en sökande med inkomster överstigande socialbidragsnormen förbrukat sina egna medel huvudsakligen genom att betala skulder. Hon hade därigenom kommit i en akut nödsituation. Det förhållandet att sökanden själv försatt sig i en sådan situation ansågs inte betaga henne rätt till bistånd i form av "matpengar". I fallet hade kvinnan egna inkomster. Regeringsrätten öppnade för möjligheten att matpengar skulle utbetalas mot s.k. återkrav. Det spelar alltså ingen roll varför man befinner sig i en akut nödsituation. Vid bedömningen ska hänsyn endast tas till den ekonomiska situationen just nu.

16 Observera att det händer att personer sätter i system att försätta sig själva i akut nödsituation. Kammarrätten i Göteborg har reagerat och det har kommit ett par domar där man uttalar att matpengar faktiskt kan avslås. I mål nr hade en kvinna vid upprepade tillfällen försatt sig själv i akut nödsituation genom att prioritera andra utgifter. Kammarrätten konstaterade att kvinnan var väl införstådd med reglerna som gällde för ekonomiskt bistånd. Utgifterna kvinnan hade lagt sina pengar på var inte heller akuta eller oförutsedda. Kvinnan ansågs därför inte ha tagit det personliga ansvar som kunde krävas av henne och hade självmant försatt sig i nödsituationen. Mot denna bakgrund hade hon inte rätt till matpengar trots att hon onekligen befann sig i en nödsituation.

17 9 kap. 1 SoL Socialnämnden får, i andra fall än som avses i 1, återkräva bistånd som den enskilde har erhållit enligt 4 kap 1 endast om det har lämnats 1. som förskott på en förmån eller ersättning, 2. till den som är indragen i arbetskonflikt, eller 3. till den som på grund av förhållanden som han eller hon inte kunnat råda över hindrats från att förfoga över sina inkomster och tillgångar. Har ekonomisk hjälp lämnats i annat fall än som avses i 4 kap 1 får socialnämnden återkräva hjälpen, om den har getts under villkor om återbetalning. Ett beslut som avser ekonomisk hjälp som kan komma att återkrävas enligt denna paragraf ska vara skriftligt. Beslutet ska innehålla uppgifter om den eller de omständigheter som enligt denna paragraf utgör grund för återbetalningsplikten. Beslutet ska delges den enskilde.

18 Har Lena rätt till matpengar? I vårt fall har Lena inte tillgång till sina pengar. Hon har inte självmant försatt sig i den här situationen och hon har givetvis rätt till ekonomiskt bistånd. Det kan dock vara aktuellt att erbjuda henne matpengar mot återkrav om hon t.ex. har pengar på banken som hon inte kommer åt. Men hur var det med det skyddade boendet och inkomsterna över norm då?

19 Om en socialnämnd fattar beslut om insatsen skyddat boende görs detta med stöd av 4 kap. 1 SoL. När en skyddssökande erbjuds insats i form av skyddat boende enligt SoL är det fråga om en stöd- och hjälpinsats och inte ekonomiskt bistånd. Prop. 2000/01:80 Ny socialtjänstlag s. 95, se även Ds 2009:18 och prop. 2009:10/57 Behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen: Insatsen skyddat boende är en stöd- och hjälpinsats, det vill säga bistånd för livsföringen i övrigt, och inte ekonomisk hjälp. Vid prövningen av behovet av bistånd för livsföringen i övrigt får inte hänsyn tas till den enskildes ekonomiska förhållanden ( ). Vid bedömning av behovet av sådana insatser ska således ingen ekonomisk behovsprövning ske. Den enskildes ekonomi får inte avgöra om han eller hon ska få behövliga biståndsinsatser. 8 kap. 1 SoL följer att kommunen får ta ut skälig ersättning för stöd- och hjälpinsatser som inte är av behandlingskaraktär.

20 Har Lena rätt till skyddat boende trots att hon ligger över norm? Absolut! Skyddat boende är inte ekonomiskt bistånd. Om behov finns ska socialnämnden i Jönbo besluta om skyddat boende oavsett vilka inkomster Lena har. Givetvis kan socialnämnden dock ta ut en avgift för det skyddade boendet.

21 Lena stannar på kvinnojouren i Jönbos kommun en vecka. Hon får tillgång till sina pengar på banken men inser att hon kommer att behöva ansöka om bistånd inför nästa månad. Hon har nämligen tvingats sjukskriva sig från sitt arbete och erhåller en väldigt låg sjukpenning. Hon har nu dessutom bestämt sig för att ta det stora steget och lämna sin man. Hon ska ansöka om skilsmässa och vill inte längre återvända till Kaskeholms kommun. När Lena tar upp det här med en socialsekreterare i Jönbos kommun hänvisar socialsekreteraren henne till Kaskeholms kommun eftersom det är hennes bosättningskommun. Dessutom har just den här socialsekretereraren tidigare haft kontakt med Lena och det är inte första gången som Lena försöker lämna sin man. Socialsekreteraren ifrågasätter om Lena verkligen tänker flytta. Vad gäller? Ska Lena vända sig till Kaskeholms kommun i första hand?

22 Proposition 2010/1:49: Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun, sidan 39: Frågan om när en vistelse i en annan kommun än bosättningskommunen ska innebära att bosättningskommunen ändras, bör avgöras av vad den enskilde har för avsikter med vistelsen. Om han eller hon har för avsikt att återvända till sin bosättningskommun och har kvar sin bostad anser regeringen att bedömningen av vilken kommun som är bosättningskommun som regel inte bör ändras. Regeringen anser dock, till skillnad från utredaren, att vistelsekommunen ska anses vara bosättningskommun så snart den enskilde uppger att han eller hon inte ämnar återvända till ursprungskommunen. Regeringen vill med detta betona att det är viktigt att kommunerna är lyhörda och inte kräver att en person som inte avser att återvända till den tidigare hemkommunen ska återvända. Anger en person att han eller hon inte avser att återvända så måste kommunen respektera detta. Observera att vistelsekommunen alltid ansvarar för stöd och hjälp till den enskilde så länge inte bosättningskommunen är klarlagd. Vistelsekommunen kan inte avsäga sig sitt ansvar och hänvisa till folkbokföringskommunen

23 Folkbokföringskommun När någon sitter i fängelse är folkbokföringskommunen ansvarig. Likaså när någon är på sjukhus (om det inte är en kommun som tagit initiativ till placeringen). Detta gäller även frågor som aktualiseras inför avslutning av vården. Det vill säga att när någon ringer från fängelset och söker bistånd är det viktigt att ta reda på var personen är skriven. SoL 2 a kap 5. Placeringskommun Om det inte är klarlagt vilken bosättningskommun en person har, behåller den kommun som beslutat om boende i en annan kommun ansvaret för stöd- och hjälpinsatser. Gäller särskilt t.ex. olika grupper av hemlösa eller när en hotad person som inte har någon klar bosättningskommun beviljas skyddat boende. Så snart bosättningskommunen är klarlagd kan kommunen ansöka om att ärendet överflyttas dit.

24 Hot- och våldsutsatta Det ska alltid tas hänsyn till om den sökande varit utsatt för hot och/eller våld, exempelvis kan denne söka hjälp och stöd innan den flyttat till kommunen, SoL 2 a kap, 8 p 2. Vid bedömningen av när en vistelsekommun övergår till att vara bosättningskommun, kan det finnas anledning att ta särskild hänsyn till hot och våldsutsattas speciella situation och därmed tillåta den enskilde att vistas tillfälligt i en kommun under längre tid utan att den gamla bosättningskommunens ansvar upphör och övergår till vistelsekommunen i egenskap av ny bosättningskommun. Detta gäller självfallet under förutsättning att den enskilde inte uppger sig vilja byta bosättningskommun permanent. (Proposition 2010/1:49, sidan 42) SoL individuella bedömningar

25 Hur går det för Lena? Måste hon vända sig till Kaskeholms kommun för att få hjälp med en flytt till Jönbo kommun? Nej, det behöver hon inte. Lena önskar flytta till Jönbos kommun och uttrycker tydligt att hon inte ville återvända till Kaskeholms kommun. Förvisso har hon en bostad i Kaskeholms kommun men den delas med hennes man. Jönbos kommun bör acceptera att hon vill bo i Jönbos kommun.

26 Jönbos kommun hjälper Lena att hitta en ny lägenhet. Hon ber om hjälp att betala för dubbla hyreskostnader någon månad eftersom det tar lite tid att skriva över lägenheten på mannen. Mannen säger dessutom att han har betalt för allt som finns i deras hem och därför är sakerna hans. Lena har tidigare fått hjälp att hämta kläder och handväska men behöver möbler till sin nya lägenhet. Lena ansöker därför om bistånd till hemutrustning. Socialsekreterarna i Jönbos kommun blir irriterade över att Lena inte får hämta sina saker. Socialsekreteraren Kurt är själv en biffig karl. Han vill få en beskrivning av vad Lena vill ha, sedan tänker han åka till den gamla lägenheten och hämta dem. Socialsekreteraren Berit tycker att polisen ska hämta sakerna. Socialsekreteraren Stina tycker att bistånd ska beviljas mot återkrav för att Lena ska kunna köpa nya saker. När Lena till slut får ut sina saker från mannen tänker Stina att Lena kan sälja dem och betala tillbaka återkravet.

27 1.-2. Kan en socialsekreterare eller polisen hämta sakerna: Nej, det har ännu inte skett en bodelning och därför är det inte juridiskt klargjort vem sakerna tillhör. Åker Kurt själv och hämtar sakerna gör han sig rent av skyldig till egenmäktigt förfarande. Polisen kan dock hjälpa till att hämta personliga saker som handväska etc. Det finns lagstöd för det här redan i dag men nu har regeringen gett i uppdrag till Rikspolisstyrelsen att ta fram rutiner och riktlinjer avseende detta eftersom polisens tillämpning inte är enhetlig. Kurt kan i det aktuella fallet dessutom givetvis följa med Lena för att hämta personliga saker. 3. Stinas alternativ är det bästa eftersom socialnämnden bör ge ekonomiskt bistånd till hemutrustning om det finns särskilda skäl (jfr SOSFS 2003:5). Det är dock inte självklart att hemutrustningen kan ges mot återkrav. Kanske bränner mannen upp Lenas saker eller så saknar möblerna i stort sett värde. För att ge hemutrustning mot återkrav måste socialnämnden vara relativt säker på att Lena genom bodelningen kommer få något av värde. Det kan t.ex. röra sig om en pengasumma.

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40 En person dyker upp i Jönbos kommun och uppger att hon tidigare har blivit misshandlad. Nu bor hon inneboende hos en god vän. Kvinnan har skyddade personuppgifter och vet inte själv var hon är folkbokförd. Nu vill hon hur som helst börja om i Jönbo. En handläggare på socialnämnden kontaktar dig och undrar om Jönbo verkligen kan hjälpa kvinnan med försörjningsstöd. Handläggaren menar att de inte kan veta att kvinnan inte söker försörjningsstöd i flera kommuner samtidigt eftersom Jönbos kommun inte vet var hon är folkbokförd. Dessutom har hon inte en fast adress. Tänk om hon är inneboende i flera kommuner?

41

42 Jenny lever under hot från sin exman. När hon ansöker om försörjningsstöd uppger socialsekreteraren Anna att det är bäst om hon och Jenny träffas på socialnämnden för att diskutera igenom situationen. Jenny uppger att hon är rädd för att komma till socialnämnden i Kaskeholm eftersom hennes exman är aktuell hos nämnden. Anna säger att hon handlägger även Jennys exman och lovar att hon ska se till att exmannen inte är inbokad samma dag. Jenny är ändå orolig eftersom det händer att exmannen kommer på spontanbesök hos nämnden. Anna uppger dock att det är svårt att lösa situationen på något annat sätt eftersom hon tycker det är viktigt att hon får träffa Jenny. Det finns inga ytterligare tider samma dag att erbjuda eftersom Anna är fullbokad. Anna ska egentligen inte börja jobba förrän kl. 10 morgonen därpå men bokar ändå in Jenny redan kl. 09 eftersom Anna förstår att Jenny är stressad.

43

44

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Du är välkommen Till Datum.Kl Om du får förhinder ring återbud, tfn 0144-350 03 eller skicka e-post till ifo@odeshog.se Postadress Besöksadress Ödeshögs kommun Storgatan

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Utgiven av: Omsorgsavdelningen Vellinge kommun Uppdaterad 2015-07-03 POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 FAX 040-42 51 49 E-POST vellinge.kommun@vellinge.se

Läs mer

Information från. Askersunds kommun Socialförvaltningen FÖRSÖRJNINGSSTÖD. www.askersund.se

Information från. Askersunds kommun Socialförvaltningen FÖRSÖRJNINGSSTÖD. www.askersund.se Information från Askersunds kommun Socialförvaltningen FÖRSÖRJNINGSSTÖD www.askersund.se Försörjningsstöd vad är det? Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt

Läs mer

Alla inkomster påverkar rätten till försörjningsstöd

Alla inkomster påverkar rätten till försörjningsstöd Försörjningsstöd Försörjningsstöd är ett ekonomiskt bistånd som betalas ut av kommunens socialtjänst. Alla som bor i Sverige och inte kan försörja sig själva eller bli försörjda på annat sätt har rätt

Läs mer

Försörjningsstöd Socialbidrag

Försörjningsstöd Socialbidrag Försörjningsstöd Socialbidrag Vem har rätt till försörjningsstöd? Alla som vistas i kommunen har rätt till försörjningsstöd, om de själva inte kan försörja sig eller tillgodose sina behov på annat sätt.

Läs mer

Om Försörjningsstöd. Utg 1501

Om Försörjningsstöd. Utg 1501 Om Försörjningsstöd Utg 1501 Vem kan få försörjningsstöd? I socialtjänstlagen 4 Kap. 1 st följande; Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till

Läs mer

Ekonomiskt bistånd. Information från Tranås kommun

Ekonomiskt bistånd. Information från Tranås kommun Ekonomiskt bistånd Information från Tranås kommun Vem har rätt till ekonomiskt bistånd? Rätten till försörjningsstöd bestäms av socialtjänstlagen. Om du eller din familj har svårigheter att klara ekonomin

Läs mer

Att söka ekonomiskt bistånd

Att söka ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Du är välkommen till socialförvaltningen, Stadshuset Vimmerby. Vi har bokat tid till dig för besök hos socialsekreterare: dagen den / 20 kl Att söka ekonomiskt bistånd Allt du behöver

Läs mer

Övrigt försörjningsstöd som kan ansökas om och som inte ingår i riksnorm

Övrigt försörjningsstöd som kan ansökas om och som inte ingår i riksnorm Rätt till ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd Beslutet innebär alltid en bedömning. Försörjningsstödet omfattar det mest grundläggande behoven som mat, boende kostnader, kläder, sjukvårds- och läkemedelskostnader,

Läs mer

Försörjningsstöd & Ekonomiskt bistånd

Försörjningsstöd & Ekonomiskt bistånd k Försörjningsstöd & Ekonomiskt bistånd 2015 YDRE KOMMUN Alla personer som bor i Ydre kommun och som inte kan försörja sig och sin familj eller på något annat sätt tillgodose sin försörjning har rätt att

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS BESLUT

REGERINGSRÄTTENS BESLUT REGERINGSRÄTTENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 30 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Vuxenutbildning- och arbetsmarknadsnämnden Örebro kommun Box 34220 701 35 Örebro ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Att ansöka om ekonomiskt bistånd

Att ansöka om ekonomiskt bistånd Jag har en tid hos socialsekreterare: dagen den / klockan Att ansöka om ekonomiskt bistånd Allt du behöver veta Kontakta oss Socialförvaltningens reception har öppet vardagar mellan 10.15-12.00 och mellan

Läs mer

Information om försörjningsstöd. socialtjänsten

Information om försörjningsstöd. socialtjänsten Information om försörjningsstöd socialtjänsten Arbetsgången vid ansökan om försörjningstöd Korrekt ifylld ansökan lämnas in Utredning & Arbetsplan Beräkning: Normbelopp minus inkomster = Försörjningsstöd

Läs mer

Rutin för att bestämma vilken kommun som är ansvarig

Rutin för att bestämma vilken kommun som är ansvarig 2016-03-14 1 [5] Rutin för att bestämma vilken kommun som är ansvarig Enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska den kommun där den enskilde är

Läs mer

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt.

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt. Ärende ur verkligheten berättade att hon helt plötsligt fick veta att hon inte längre skulle få ersättning från Fk, att hon fått låna pengar av sin pappa för att klara sig och att hon nu sökte ekonomiskt

Läs mer

4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 1 andra stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 1 andra stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. HFD 2017 ref. 33 Den som håller sig gömd i syfte att undandra sig verkställighet av ett avvisningsbeslut har inte rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen. 4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453),

Läs mer

Information om försörjningsstöd

Information om försörjningsstöd Information om försörjningsstöd Antagen av socialnämnden 2008-03-19 VAD ÄR FÖRSÖRJNINGSSTÖD? Den som inte kan försörja sig genom inkomst eller på annat sätt, har rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd)

Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) Alla som bor i Sverige och inte kan försörja sig eller bli försörjda på annat sätt har rätt att söka försörjningsstöd. Det betalas ut av kommunens socialförvaltning.

Läs mer

FÖRSÖRJNINGS- STÖD. och bistånd till livsföringen i övrigt. Ett urval av frågor och svar

FÖRSÖRJNINGS- STÖD. och bistånd till livsföringen i övrigt. Ett urval av frågor och svar FÖRSÖRJNINGS- STÖD och bistånd till livsföringen i övrigt Ett urval av frågor och svar Alla som bor i Strömsunds kommun har rätt till en ekonomisk grundtrygghet. Den som vistas eller bor i kommunen och

Läs mer

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt.

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt. Ärende ur verkligheten berättade att hon helt plötsligt fick veta att hon inte längre skulle få ersättning från Fk, att hon fått låna penar av sin pappa, som hon bodde hos, för att klara sig och att hon

Läs mer

Försörjningsstöd när du inte kan försörja dig själv

Försörjningsstöd när du inte kan försörja dig själv Försörjningsstöd när du inte kan försörja dig själv Försörjningsstöd Om du inte själv kan försörja dig och din familj kan du ansöka om försörjningsstöd. Försörjningsstöd Försörjningsstöd (ofta kallat socialbidrag)

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningen Södra drottningsgatan Vännäs. Information om Försörjningsstöd 2019

Vård och omsorgsförvaltningen Södra drottningsgatan Vännäs. Information om Försörjningsstöd 2019 Vård och omsorgsförvaltningen Södra drottningsgatan 2 911 81 Vännäs Information om Försörjningsstöd 2019 Rätt till försörjningsstöd Alla som vistas i Vännäs Kommun och som inte kan försörja sig på annat

Läs mer

Allmän information. Försörjningsstöd. Riksnormen består av

Allmän information. Försörjningsstöd. Riksnormen består av FÖRSÖRJNINGSSTÖD Allmän information Ekonomiskt bistånd, socialbidrag och försörjningsstöd avser samma sak. I den här informationen används ordet försörjningsstöd. Svenska och utländska medborgare som vistas

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD

INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning

Läs mer

FÖRSÖRJNINGSSTÖD. Information till dig som söker försörjningsstöd

FÖRSÖRJNINGSSTÖD. Information till dig som söker försörjningsstöd FÖRSÖRJNINGSSTÖD Information till dig som söker försörjningsstöd Försörjningsstöd vad är det? Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt kan ha rätt till bistånd

Läs mer

Information om försörjningsstöd 2015

Information om försörjningsstöd 2015 Västerviks kommun Enheten för arbete och kompetens Nygatan 12 593 80 Västervik Tfn 0490-25 54 00 vasterviks.kommun@vastervik.se Information om försörjningsstöd 2015 Rätt till försörjningsstöd Alla som

Läs mer

Studenters rätt till socialbidrag

Studenters rätt till socialbidrag Linköpings universitet Ekonomiska institutionen Statsvetenskap 1 2005-04-26 Studenters rätt till socialbidrag Paulina Bumbul Jonas Gummesson Rebecka Johansson Henrik Skagervik Innehållsförteckning SYFTE...

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Laholms kommun Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-onsdag 10-16, torsdag 10-17 och fredag 10-15. Lunchstängt

Läs mer

Information om försörjningsstöd 2016

Information om försörjningsstöd 2016 Västerviks kommun Enheten för arbete och kompetens Nygatan 12 593 80 Västervik Tfn 0490-25 54 00 vasterviks.kommun@vastervik.se Information om försörjningsstöd 2016 Rätt till försörjningsstöd Alla som

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD

INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-torsdag 10-16, fredag 10-15. Lunchstängt 12-13 Telefon 0430-150 00 Telefontid:

Läs mer

Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m.

Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m. Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m. 1(8) Innehåll 1 Definitioner... 3 1.1 Hem för vård eller boende (HVB)... 3 1.2 Familjehem... 3 1.3

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 juni 2017 KLAGANDE AA Ombud: BB och CC MOTPART Vård- och omsorgsnämnden i Vännäs kommun 911 81 Vännäs ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd. - i Hofors kommun

Information om ekonomiskt bistånd. - i Hofors kommun Information om ekonomiskt bistånd - i Hofors kommun Hofors kommun 2009 Rätten till bistånd I 4 kap. 1 Socialtjänstlagen (SoL) regleras den enskildes rätt till bistånd. Ekonomiskt bistånd är inkomst- och

Läs mer

4 kap. 1 och 3 socialtjänstlagen (2001:453), 50 kap. 7 och 12 socialförsäkringsbalken

4 kap. 1 och 3 socialtjänstlagen (2001:453), 50 kap. 7 och 12 socialförsäkringsbalken HFD 2017 ref. 23 Fråga om tillgång till internet i hemmet är en förutsättning för att en enskild ska vara tillförsäkrad en skälig levnadsnivå enligt socialtjänstlagen. Även fråga om handikappersättning

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-torsdag 10.00-16.00, fredag 10.00-15.00 Lunchstängt 12.00-13.00 Telefon

Läs mer

Information om försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd

Information om försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd Information om försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd www.norrtalje.se SOCIALKONTORET 2 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt kan ha rätt till bistånd av

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (10) meddelad i Stockholm den 11 maj 2017 KLAGANDE AA Ombud: BB Synskadades Riksförbund Sandsborgsvägen 52 122 88 Enskede MOTPART Socialnämnden i Södertälje kommun 151

Läs mer

Ekonomiskt bistånd. i Lessebo kommun

Ekonomiskt bistånd. i Lessebo kommun Ekonomiskt bistånd i Lessebo kommun Rätten till bistånd Rätten till bistånd (stöd) regleras i 4 kap, 1, Socialtjänstlagen (SoL). Rättigheten förutsätter dock att man inte själv kan tillgodose sina behov

Läs mer

DOM 2015-07-08 Meddelad i Umeå

DOM 2015-07-08 Meddelad i Umeå DOM 2015-07-08 Meddelad i Umeå Mål nr 1062-15 1 KLAGANDE Ana Melker, 820807 Ombud: Gunilla Lingesten Brån 67 911 93 Vännäs MOTPART Vård- och omsorgsnämnden i Vännäs kommun 911 81 Vännäs ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD)

Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD) Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD) Den enskildes rätt till bistånd regleras i 4 kap. 1 SoL. I paragrafen anges att den som inte själv

Läs mer

Avgifter för äldre- och handikappomsorg

Avgifter för äldre- och handikappomsorg Avgifter för äldre- och handikappomsorg Vad kostar hjälpen jag får? Maj 2004 FALKÖPINGS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 2 Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. Kommunen

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 24 maj 2017 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 24 maj 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 26 Sparade medel ska beaktas vid prövningen av rätten till ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen, även om medlen härrör från extra tillägg till studiebidrag. 4 kap. 1 socialtjänstlagen

Läs mer

Detta meddelandeblad är reviderat i maj 2013 med anledning av att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bildades den 1 juni 2013.

Detta meddelandeblad är reviderat i maj 2013 med anledning av att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bildades den 1 juni 2013. Meddelandeblad Kommuner: Kommunstyrelse, Nämnder med ansvar för SoL och LSS, Förvaltningschefer Nr 3/2011 April 2011 Landsting: Nämnder med ansvar för råd och stöd enligt LSS Detta meddelandeblad är reviderat

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 887-05. meddelad i Stockholm den 23 april 2008 KLAGANDE AA

REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 887-05. meddelad i Stockholm den 23 april 2008 KLAGANDE AA 1 (7) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 23 april 2008 KLAGANDE AA MOTPART Social- och arbetsmarknadsnämnden i Södertälje kommun 151 89 Södertälje ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrättens i Stockholm

Läs mer

Lättläst. Försörjningsstöd. Socialbidrag

Lättläst. Försörjningsstöd. Socialbidrag Lättläst Försörjningsstöd Socialbidrag Vad är försörjningsstöd? Försörjningsstöd är pengar som kommunen kan ge till människor som inte själva kan betala sina räkningar eller köpa mat och kläder och annat

Läs mer

Medborgarhuset Sveg Tel:

Medborgarhuset Sveg Tel: Medborgarhuset - 842 80 Sveg Tel:0680-161 00 kommun@herjedalen.se www.herjedalen.se 2018-09-12 Hjälp med budget- och skuldrådgivning Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter eller vara i en situation när

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning PM 2015-11-11 Dnr 3.2-27697/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Anette Agenmark anette.agenmark@socialstyrelsen.se Ensamkommande barn och ungdomars försörjning Detta PM är en

Läs mer

Meddelandeblad. Kommuner: Kommunstyrelse, Nämnder med ansvar för SoL och LSS, Förvaltningschefer. Nr 3/2011 April 2011

Meddelandeblad. Kommuner: Kommunstyrelse, Nämnder med ansvar för SoL och LSS, Förvaltningschefer. Nr 3/2011 April 2011 Meddelandeblad Kommuner: Kommunstyrelse, Nämnder med ansvar för SoL och LSS, Förvaltningschefer Nr 3/2011 April 2011 Landsting: Nämnder med ansvar för råd och stöd enligt LSS Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun

Läs mer

Riksnormen för ekonomiskt bistånd 2006 2016

Riksnormen för ekonomiskt bistånd 2006 2016 Riksnormen för ekonomiskt bistånd 2006 2016 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs upphovsmannens tillstånd.

Läs mer

Att registrera försörjningshinder, arbetsmarknadsinsatser och avslutsorsaker

Att registrera försörjningshinder, arbetsmarknadsinsatser och avslutsorsaker Att registrera försörjningshinder, arbetsmarknadsinsatser och avslutsorsaker Ny nationell statistik om ekonomiskt bistånd från 2017 Anette Agenmark Utgångspunkter för föredraget Vanliga frågor och missuppfattningar

Läs mer

Information om försörjningsstöd

Information om försörjningsstöd Information om försörjningsstöd Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för

Läs mer

Att söka försörjningsstöd

Att söka försörjningsstöd Att söka försörjningsstöd Hos kommunen kan du ansöka om försörjningsstöd om du inte klarar din egen försörjning. Du får samtidigt stöd och vägledning så att du så fort som möjligt kan klara din ekonomi

Läs mer

Ansökan om ekonomiskt bistånd

Ansökan om ekonomiskt bistånd Arvidsjaurs kommun Ansökan om ekonomiskt bistånd Individ- och Familjeomsorgen Arvidsjaurs kommun 933 81 Arvidsjaur Växeltelefon: 0960 155 00 Handläggare: Besökstid: Personuppgifter Förnamn och Efternamn

Läs mer

LEGALITET RÄTTSSÄKERHET RÄTTSSÄKERHET. Socialtjänstlagen 4 kap 1

LEGALITET RÄTTSSÄKERHET RÄTTSSÄKERHET. Socialtjänstlagen 4 kap 1 RÄTTSSÄKERHET Legalitet Offentlighet Objektivitet Överklagbart Besked inom rimlig tid = Förutsägbarhet RÄTTSSÄKERHET Rättvisa: lika för alla?? Socialarbetarens roll: INTE allmänheten, gemene man Var ligger

Läs mer

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18)

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-05-19 Handläggare: Pia Ludvigsen Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialtjänst-

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2014. Hemtjänst

Avgifter för vård och omsorg 2014. Hemtjänst Avgifter för vård och omsorg 2014 Hemtjänst Avgifter för hemtjänst 2014 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Hemtjänst kan de som behöver

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 juni 2018 följande dom (mål nr och ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 juni 2018 följande dom (mål nr och ). HFD 2018 ref. 39 Rätten till bistånd enligt socialtjänstlagen för en utlänning som inte har uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige men som genomgår rättspsykiatrisk vård här kan inte begränsas

Läs mer

Mat Maten i äldreboendet kostar 3 319 kr i månaden. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål/kaffe.

Mat Maten i äldreboendet kostar 3 319 kr i månaden. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål/kaffe. Sida 1(5) Omsorgsavgifter i äldreboende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom kommunens äldreboenden. I denna skrift kan du

Läs mer

Rätt till försörjningsstöd

Rätt till försörjningsstöd YDRE KOMMUN Rätt till försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd Rätt till försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd Alla personer som bor i Ydre kommun och som inte kan försörja sig och sin familj

Läs mer

Svar på motion - Lån till nyanlända i stället för bidrag vid "glapp" i väntan på etableringsstöd

Svar på motion - Lån till nyanlända i stället för bidrag vid glapp i väntan på etableringsstöd TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-12-04 Diarienummer KS/2017:239 Svar på motion - Lån till nyanlända i stället för bidrag vid "glapp" i väntan på etableringsstöd Förslag till beslut Kommunfullmäktige avslår

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 24 maj 2017 KLAGANDE Socialnämnden i Piteå kommun MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls dom den 24 maj 2016 i mål nr

Läs mer

Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015

Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015 Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015 2 Innehållsförteckning Avgifter inom äldreomsorgen i Skara kommun... 4 Avgiftsunderlag... 4 Förbehållsbelopp... 5 Särskild prövning av förbehållsbelopp... 6

Läs mer

Frågor och svar om ekonomiskt bistånd (socialbidrag)

Frågor och svar om ekonomiskt bistånd (socialbidrag) Artikelnummer 2006-114-25 Frågor och svar om ekonomiskt bistånd (socialbidrag) Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill ha utförligare information, ta kontakt med socialtjänsten i din kommun eller

Läs mer

Bra att veta om ekonomiskt bistånd

Bra att veta om ekonomiskt bistånd Bra att veta om ekonomiskt bistånd Vad är ekonomiskt bistånd? Ekonomiskt bistånd är tänkt att fungera som ett sista skyddsnät för den som har tillfälliga ekonomiska problem. Du har i första hand eget

Läs mer

HFD 2016 Ref kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 4 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

HFD 2016 Ref kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 4 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade HFD 2016 Ref 56 HFD 2016 ref. 56 En person som endast har ansökt om och beviljats assistansersättning för kostnader för personlig assistans under dagtid har inte ansetts ha rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Försörjningsstöd. Ekonomiskt stöd från kommunens socialtjänst

Försörjningsstöd. Ekonomiskt stöd från kommunens socialtjänst Försörjningsstöd Ekonomiskt stöd från kommunens socialtjänst Försörjningsstöd Om du inte har någon inkomst eller några tillgångar till din försörjning kan du ansöka om försörjningsstöd som är ett behovsprövat

Läs mer

Utbildning i försäkringsmedicin för rehabkoordinatorer förutsättningar för rehabilitering inom socialtjänsten

Utbildning i försäkringsmedicin för rehabkoordinatorer förutsättningar för rehabilitering inom socialtjänsten Utbildning i försäkringsmedicin för rehabkoordinatorer förutsättningar för rehabilitering inom socialtjänsten 181016 Evy Almstrand, projektledare Inkluderande Rehabilitering Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

Barns tillgång till IT

Barns tillgång till IT SOCIALFÖRVALTNINGEN AVD. FÖR STADSÖVERGR IPANDE SOCIALA FRÅGO R TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.2-0144/2012 SID 1 (6) 2012-03-27 Handläggare: Malin Eriksson Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden Förvaltningens

Läs mer

Förslag till tillämpningsregler för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. (Dnr Son 2010/475)

Förslag till tillämpningsregler för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. (Dnr Son 2010/475) Förslag till tillämpningsregler för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. (Dnr Son 2010/475) Fastställd av socialnämnden 2011-xx-xx, xx, justerat. 2011-07-01 2 (7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun Socialutskottets betänkande 2010/11:SoU12 Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2010/11:49 Ansvarsfördelning mellan

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2014. Särskilt boende

Avgifter för vård och omsorg 2014. Särskilt boende Avgifter för vård och omsorg 2014 Särskilt boende Avgifter för särskilt boende 2014 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Dessa avgifter

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2015. Särskilt boende

Avgifter för vård och omsorg 2015. Särskilt boende Avgifter för vård och omsorg 2015 Särskilt boende Avgifter för särskilt boende 2015 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Dessa avgifter

Läs mer

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Insatser enligt socialtjänstlagen SoL För dig som är 64 år eller yngre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet,

Läs mer

Ekonomiskt bistånd Aktuella juridiska frågor

Ekonomiskt bistånd Aktuella juridiska frågor Ekonomiskt bistånd Aktuella juridiska frågor Mia Hemmestad Avdelningen för juridik Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Januari 2019 Vad är aktuellt? Riksnormen för 2019 och TV-avgift Möjligheten

Läs mer

Förslag till riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m.

Förslag till riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. 2013-01-08 1 (9) Förslag till riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB), familjehem m.m. Innehåll Definitioner 2 Hem för vård eller boende (HVB) 2 Familjehem 2 Stöd-/omvårdnadsboende,

Läs mer

Cirkulärnr: 16:2 Diarienr: 15/3035 Nyckelord:

Cirkulärnr: 16:2 Diarienr: 15/3035 Nyckelord: Cirkulärnr: 16:2 Diarienr: 15/3035 Nyckelord: Handläggare: Kostnadsansvar, stödinsatser, familjehemsplacerad, HVB-hem Ann Sofi Agnevik, Mats Söderberg Avdelning: Avdelningen för juridik och avdelningen

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg 2019

Avgifter för äldreomsorg 2019 Avgifter för äldreomsorg 2019 För dig som är 65 år och äldre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, korttidsvistelse eller bor på äldreboende. www.goteborg.se Vad

Läs mer

Vad kostar det? Avgifter för äldreomsorg, verksamhet för personer med funktionsnedsättning och hemsjukvård 2017 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vad kostar det? Avgifter för äldreomsorg, verksamhet för personer med funktionsnedsättning och hemsjukvård 2017 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad kostar det? Avgifter för äldreomsorg, verksamhet för personer med funktionsnedsättning och hemsjukvård 2017 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET I den här broschyren kan du läsa om vad olika vård- och omsorgsinsatser

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 juni 2014 KLAGANDE Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Örebro kommun Box 34110 701 35 Örebro MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Vad kostar det? Avgifter för äldreomsorg, verksamhet för personer med funktionsnedsättning och hemsjukvård norrkoping.se

Vad kostar det? Avgifter för äldreomsorg, verksamhet för personer med funktionsnedsättning och hemsjukvård norrkoping.se Vad kostar det? Avgifter för äldreomsorg, verksamhet för personer med funktionsnedsättning och hemsjukvård 2018 norrkoping.se I den här broschyren kan du läsa om vad olika vård- och omsorgsinsatser och

Läs mer

Cirkulärnr: 1996:48 Diarienr: 1996/0713. Leif Petersén. Datum:

Cirkulärnr: 1996:48 Diarienr: 1996/0713. Leif Petersén. Datum: Cirkulärnr: 1996:48 Diarienr: 1996/0713 Handläggare: Sektion/Enhet: Karl-Axel Johansson Leif Petersén Vård och Omsorg Datum: 1996-03-06 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Invandrar- och flyktingfrågor

Läs mer

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun.

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun. Frågor och svar om ekonomiskt bistånd lättläst Artikelnummer 2006-114-4 Här kan du läsa frågor och svar om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är pengar du söker från socialtjänsten så att du klarar

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 februari 2009 KLAGANDE AA MOTPART Vuxennämnden i Landskrona kommun Stadshuset 261 80 Landskrona ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2015. Hemtjänst

Avgifter för vård och omsorg 2015. Hemtjänst Avgifter för vård och omsorg 2015 Hemtjänst Avgifter för hemtjänst 2015 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Hemtjänst kan de som behöver

Läs mer

Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd

Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd Om du inte kan försörja dig och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. För att ha rätt till detta i Stockholms stad måste du bo eller vistas

Läs mer

Utbildning i försäkringsmedicin för rehabkoordinatorer förutsättningar för rehabilitering inom socialtjänsten

Utbildning i försäkringsmedicin för rehabkoordinatorer förutsättningar för rehabilitering inom socialtjänsten Utbildning i försäkringsmedicin för rehabkoordinatorer förutsättningar för rehabilitering inom socialtjänsten Christian Brunsson Samordnare Multimodal Rehabilitering Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Läs mer

Cirkulärnr: 2000:138 Diarienr: 2000/2955 Handläggare: Margareta Erman Sektion/Enhet: Sektionen för Socialtjänst Datum: Mottagare:

Cirkulärnr: 2000:138 Diarienr: 2000/2955 Handläggare: Margareta Erman Sektion/Enhet: Sektionen för Socialtjänst Datum: Mottagare: Cirkulärnr: 2000:138 Diarienr: 2000/2955 Handläggare: Margareta Erman Sektion/Enhet: Sektionen för Socialtjänst Datum: 2000-12-18 Mottagare: Handikappomsorg Äldreomsorg Individ- och familjeomsorg Rubrik:

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg

Avgifter för äldreomsorg Avgifter för äldreomsorg 2015 Göteborg Stad tar ut avgifter för service, stöd och omvårdnad inom äldreomsorgen. Din kostnad beror på vilken inkomst du har, samt hur mycket och vilken slags hjälp du får.

Läs mer

Ekonomiskt bistånd Aktuella juridiska frågor. Asylsökande och nyanlända

Ekonomiskt bistånd Aktuella juridiska frågor. Asylsökande och nyanlända Ekonomiskt bistånd Aktuella juridiska frågor Asylsökande och nyanlända Mia Hemmestad Arbetsmarknadssektionen Sveriges Kommuner och Landsting Den 30 januari 2017 Olika kategorier av medborgare Svenska medborgare

Läs mer

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad.

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad. Sida 1(5) Avgifter för hemtjänst i eget boende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom hemtjänsten. I denna skrift kan du läsa

Läs mer

Riktlinjer Avgifter inom vård och omsorg

Riktlinjer Avgifter inom vård och omsorg 1(6) Vård, och IFO Antagen av Kommunstyrelsen 2014.356 730 171/14 Riktlinjer Avgifter inom vård och 2 Innehåll Riktlinjer Avgifter inom vård och... 1 Inledning... 3 Grunderna vid beslut om avgift... 3

Läs mer

Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m.

Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m. Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m. Riktlinjer Antagna av KF 2004-01-19 Uppdaterade 2012-12-17 stockholm.se Handläggning av egenavgifter för vuxna

Läs mer

Orsakskoder och vecka 40-uppföljning. Elisabeth Olinder, Systemförvaltare, Intraservice Lisa Ruuth, 1:e socialsekreterare, Östra Göteborg

Orsakskoder och vecka 40-uppföljning. Elisabeth Olinder, Systemförvaltare, Intraservice Lisa Ruuth, 1:e socialsekreterare, Östra Göteborg Orsakskoder och vecka 40-uppföljning Elisabeth Olinder, Systemförvaltare, Intraservice Lisa Ruuth, 1:e socialsekreterare, Östra Göteborg Varför är det viktigt med orsakskoder? Skyldighet att lämna uppgifter.

Läs mer

Tips och trix för din vardagsekonomi

Tips och trix för din vardagsekonomi Tips och trix för din vardagsekonomi Budget- och hyresrådgivningen i Malmö Inkomster Se till att du har rätt inkomster och bidrag. Saknar du inkomst eller har väldigt låg inkomst? Då kanske du har rätt

Läs mer

Normer för ekonomiskt bistånd (socialbidrag)

Normer för ekonomiskt bistånd (socialbidrag) Normer för ekonomiskt bistånd (socialbidrag) 1985 2005 Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

ANSÖKAN OM BISTÅND Försörjningsstöd/ek.bistånd

ANSÖKAN OM BISTÅND Försörjningsstöd/ek.bistånd Socialkontoret Vindelns kommun 922 81 Vindeln ANSÖKAN OM BISTÅND Försörjningsstöd/ek.bistånd Be/ankomst: Kl: När Du/Ni fyller i anan är det viktigt att alla uppgifter som passar på Din/Er situation fylls

Läs mer

Socialbidrag till omfattande tandvård. En undersökning i Motala kommun och Södra distriktet i Norrköpings kommun

Socialbidrag till omfattande tandvård. En undersökning i Motala kommun och Södra distriktet i Norrköpings kommun 1999 Socialbidrag till omfattande tandvård En undersökning i Motala kommun och Södra distriktet i Norrköpings kommun 2 1999-05-21 502-5420-1999 FÖRORD I denna rapport presenteras en undersökning av avslagsbeslut

Läs mer

Äldreförsörjningsstöd

Äldreförsörjningsstöd Försäkringskassan informerar Äldreförsörjningsstöd Grafisk utformning: RÅDIS AB, Per Jonebrink Innehåll Äldreförsörjningsstöd 3 Vem kan få äldreförsörjningsstöd? 4 Bosättningsbaserad förmån 4 Åldersgränsen

Läs mer