Kontroll enligt djurskyddslagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kontroll enligt djurskyddslagen"

Transkript

1 1 (6) Direktnr. Fax nr Kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen gjorde en kontroll av djurhållningen i Orsa kommun på fastigheten V. Inspektionen genomfördes utan föranmälan med anledning av en uppföljande kontroll av länsstyrelsens beslut om föreläggande med vite. Närvarande var djurhållaren MEE samt djurskyddshandläggarna A och B från Länsstyrelsen. Kontrollen har utförts som ett led i Länsstyrelsens roll som kontrollmyndighet enligt 24 djurskyddslagen. Kontrollen påbörjades på förmiddagen efter klockan Vid inspektionen togs bilder vid ligghallen med digitalkamera. Ingen kontroll gjordes av hästhållningen. MEE håller nötkreatur av köttras för köttproduktion. Djuren är inhysta i en äldre stallbyggnad med uppbundet system, samt i kall lösdrift ligghall med djupströbädd och skrapgång. På gården hålls även en häst. Länsstyrelsen beslutade att förelägga MEE att åtgärda brister i djurhållningen, vid vite om kronor per punkt. Föreläggandets 5 punkter skulle följas omedelbart efter delgivning med undantag för punkt 3 som skulle följas senast en vecka efter delgivning av beslutet. MEE delgavs beslutet den 5 november Brister Följande brister uppmärksammades (nedanstående punkt är hänvisning till motsvarande punkt i bifogat kontrollresultat): Nöt 1 TV Djurhållaren saknar lämpliga färdigheter, kunskaper och yrkesskicklighet avseende nötkreatursskötsel.

2 2 (6) Nöt 7 De nio tjurarna i ligghallen är inte tillfredsställande rena. Nöt 11 TV I stallbyggnaden med uppbundet system är det överbeläggning av antalet djur, tillräckliga utrymmen saknas. Utöver uppbundna kor och ungdjur på de båsplatserna hålls ytterligare 10 kalvar och ett ungdjur lösgående i stallet. Stallet är inte anpassat för lösgående djur. Nöt 12 TV - 10 kalvar och ett ungdjur hålls lösgående i stallet med uppbundet system. Stallet är inte anpassat för lösgående djur. Tillräckligt utrymme och liggplatser saknas. Nöt 18 TV De lösgående djuren i stallet med uppbundet system har inte en jämn och halkfri golvyta. Djuren kan vistas på stallgångar, båspallar, gödselrännor och foderbord. Nöt 21 TV Ventilationen i stallet med uppbundna djur bedöms inte vara tillräcklig. Stallets tilluftsintag var igentäppta. En mycket liten pax-fläkt var installerad till frånluftskanalen i stallets tak, takytan runt pax-fläkten var fuktig. Nöt 26 TV Vattensystem i stallbyggnaden för uppbundna djur, samt i ligghallen, är inte utformade och dimensionerade så att de medger ett lugnt och naturligt intag av vatten. Nöt 27 TV Djuren ges inte foder som garanterar en tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel. Nöt 31 TV Djuren i ligghallen är gödselförorenade till följd av bristfällig renhållning och utgödsling. Nöt 33 Liggytan i ligghallen hålls inte ren. Liggytan består av en frusen massa av spån och gödsel. Djuren saknar en nödvändig bädd av strö eftersom för lite spån eller annat strö läggs ut. Länsstyrelsen avser att begära utdömande av vite för att punkt 4 i länsstyrelsens föreläggande inte uppfyllts. Länsstyrelsen kommer också att på nytt förelägga om åtgärder avseende brister i djurhållningen. Länsstyrelsen kommer att göra en uppföljande kontroll av ovanstående brister under februari 2010.

3 3 (6) Föreläggandets punkt 4 var inte uppfyllt Utfodringsbrister Motivering Punkt 4 i länsstyrelsens föreläggande är inte uppfylld. Kravet som ställdes var att alla djur skulle ha torra och rena liggplatser i ligghallar eller stall och att de skulle stödutfodras så att de fick en tillräckligt- och för djurslaget anpassad näringsgiva. De nio tjurarna i ligghallen hade tillgång till en frusen ensilagebal. Fodret var så fruset att endast enstaka små strån kunde avlägsnas från balen. Fruset foder försämrar foderomvandlingen och mycket extra energi krävs dessutom för att värma upp det i vommen. Att utfodra med fruset foder är därför direkt olämpligt. Vid utfodring av foder vid låga temperaturer måste hänsyn tas till vattenhalten i valda fodermedel. För att kunna garantera djuren en tillräcklig-, allsidig- och välbalanserad näringstillförsel, kan det istället för det egenproducerade ensilaget finnas behov av att välja annat grovfoder med lägre vattenhalt och komplettera med lämpligt kraftfoder. Kala fläckar förekom i djurens päls. Detta tyder också på att djuren inte får en tillräcklig näringstillförsel. Pälsätare gynnas när djuret får dålig näringstillförsel. Vid inspektionen låg det mängder med balplast på foderbordet vid ligghallen. En av tjurarna hade nät från en ensilagebal hängandes ur munnen. Ensilageplast och nät ska avlägsnas från balarna innan djuren utfodras. Foderbordet var ohygieniskt och den stora mängden plast tyder på att foderbordet rengörs väldigt sällan. MEE berättade att han ännu inte hade hunnit komma ut till djuren under dagen. Foderbordet skulle städas. Gödselförorenade tjurar och bristfällig ströbädd Överbeläggning i stall, skaderisker och avsaknad av liggplatser för kalvar Liggytorna i ligghallen där de nio tjurarna hålls är inte rena. Liggytan består av en frusen massa av spån och gödsel. Djuren saknar en nödvändig bädd av strö eftersom för lite spån eller annat strö används. Samtliga nio djur i ligghallen är gödselförorenade. Djuren är måttligt till kraftigt gödselbemängda på ben, lår och buk. Över stora delar förekom gödseln som torra uppspruckna kokor. I stallet med båsplatser för uppbundna djur ska det inte hållas lösgående djur. Stallet är inte anpassat för annan djurhållning än uppbundna nötkreatur. I stallet finns inte liggplatser avsedda för de lösgående djuren. De lösgående djuren utsätts för skaderisker när de hålls lösgående i stallbyggandens stallgångar, båsplatser, foderbord och gödselrännor. Utöver risken att skadas av att golvet inte är jämnt och halkfritt, finns det även en uppenbar risk att djur skadar sig på stallinredning, utrustning eller av andra djur, särskilt i trängda lägen eller vid lek. Överbeläggningen innebär också en högre belastning på ventilationskapaciteten.

4 4 (6) Ventilationssystemet har brister Vattensystemet har brister i både det uppbundna stallet och den kalla lösdriften Ventilationen i stallet med uppbundna djur bedöms inte vara tillräcklig. Några av ventilationssystemets viktigaste uppgifter är att styra stallets temperatur och luftfuktighet, skydda byggnaden från fukt, ge en jämn tillförsel av friskluft utan att ge drag, samt föra bort luftföroreningar. I stallet håller MME fler djur än byggnaden är anpassad för och alla djur i stallet avger fukt och värme. Det överbelagda stallets tilluftsintag var igentäppta. En mycket liten paxfläkt var installerad till frånluftskanalen i stallets tak. Ventilationen i stallet måste ses över. Det måste vara möjligt att reglera från- och tilluften för olika ventilationsmängder. De stängda tilluftsintagen som var igentäppta-, och det faktum att takytan runt pax-fläkten var fuktig, visar på problem med luftfuktigheten i stallet, åtminstone vintertid. Färre djur i stallet, fungerande tilluftsdon och större kapacitet på frånluften är några tänkbara åtgärder. I stallbyggnaden får de uppbundna djuren vatten i gemensamma rännor på foderbordet. MEE häller upp vatten till djuren i rännorna morgon och kväll. Tilldelningen av vatten i rännor erbjuder rimligen inte djuren möjlighet att dricka sig otörstiga. Djur bör ha fri tillgång till dricksvatten. En ko har kapacitet att dricka liter vatten på en minut. En medelproducerande mjölkko har ett vattenbehov på liter vatten per dygn. Vattenbehovet påverkas av flera faktorer som bl.a. foder, mjölkavkastning och omgivningens temperatur. De kor MEE har i sin besättning är digivande kor av köttras och inte medelproducerande mjölkkor, men behovet ligger åtminstone upp emot 40 liter vatten per dygn för korna. Att djurens totala behov av hundratals liter vatten per dygn säkerställs två gånger om dagen genom att vatten hälls upp i rännorna är inte rimligt. För att säkerställa att djuren som hålls i den kalla ligghallen får tillräckligt med vatten bör elvattenkopp installeras. I den kalla lösdriften har det inte installerats någon elvattenkopp trots att det angavs om en förutsättning i förprövningsansökan inför byggnationen 2006 att automatisk tilldelning skulle finnas. Vid länsstyrelsens slutbesiktning 2008 noteras också att avsaknaden av elvattenkopp var en avvikelse och att dragning av vatten med elkabel pågick. Vid inspektionen berättade MEE att han inte lyckats lösa installationen av elvattenkopp ännu.

5 5 (6) Lämpliga färdigheter och kunskaper saknas Enligt handlingar som överlämnats från O kommun har kommunen upprepade gånger sedan 1992 mottagit anmälningar om allvarliga brister i djurhållningen. År 2001 konstaterades de första allvarliga bristerna. Sedan länsstyrelsen övertog djurskyddskontrollen 2009 har allvarliga brister konstaterats på nytt och länsstyrelsen har förelagt om åtgärder för att komma till rätta med bristerna. MEE saknar förståelse för de brister som finns avseende utfodring och djurens behov av en ordentlig ströbädd på liggytan i ligghallen. Vidare saknas förståelse för djurens utrymmesbehov och krav på stallmiljö. MEE bedöms inte ha lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet avseende nötkreatursskötsel. Information Det kan finnas brister som inte uppmärksammades vid kontrollen. Länsstyrelsen kan enligt djurskyddslagen besluta om föreläggande eller förbud om brister inte åtgärdas. Sådant beslut kan förenas med vite. Vid extra offentlig kontroll uttas en avgift. Extra offentlig kontroll är kontroll vid befogad anmälan eller uppföljande kontroll av påpekade brister. Denna avgift har Jordbruksverket beslutat om. Särskilt beslut kommer att fattas om avgift för extra offentlig kontroll. Vid kontroll användes checklista, se bilaga kontrollresultat. I checklistan finns kryss i rutan TV-brist. Detta innebär att det vid kontrollen framkommit tvärvillkorsbrister. Om du har sökt jordbruksstöd kan en tvärvillkorsbrist komma att innebära avdrag. Detta meddelas i samband med beslut om jordbruksstöd. Ytterligare information som lämnades vid kontrollen framgår av bilagan Kontrollresultat. Underrättelse Du har möjlighet att yttra dig över innehållet i kontrollrapporten. Ditt yttrande ska ha kommit in till Länsstyrelsen senast den Ditt yttrande skickar du till Länsstyrelsen Dalarna, Rättsenheten, FALUN eller per e-post till dalarna@lansstyrelsen.se Ange diarienummer i rubriken eller på kuvertet.

6 6 (6) Övrigt Om du har frågor kring kontrollrapporten finns kontaktuppgifter i bilagan kontrollresultat, avsnitt C. Du kan även ringa till Länsstyrelsen på telefonnummer vardagar kl Bilaga - Kontrollresultat - Bilder från inspektion

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Mattias Gårdlund 010-2241351 Mattias.Gardlund@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydd- och veterinärenheten Caroline Grappson 010-2241339 caroline.grappson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Landsbygd-Miljö Jenny Lilja 010-2241460 Jenny.Lilja@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2016-02-25 en kontroll

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1(5) Ulf Johansson Djurskyddskontrollant 010-2245280 OLSSON LARS SANDTORP 37 533 96 GÖTENE Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2015-09-10 en kontroll

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydd- och veterinärenheten Caroline Grappson 010-2241339 caroline.grappson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(10) Nötkreatur Personal Nöt 1 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 3-4, L104 2kap. 1-2 Kontroll REK Nöt 2 Daglig tillsyn

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Malin Larsson 010-2241454 malin.m.larsson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammade

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(6) Fjäderfä övriga Personal 3 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 3-4, L100 1kap. 5 Kontroll 4 Daglig tillsyn sker normalt

Läs mer

Kalvgömmor. i dikostallar. www.taurus.mu

Kalvgömmor. i dikostallar. www.taurus.mu Kalvgömmor i dikostallar www.taurus.mu Kalvgömmor i dikostallar Anna Jarander- LG Husdjurstjänst Inledning I lösdriftsstallar där kalvarna går tillsammans med korna ska det finns tillgång till kalvgömma,

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(10) Värphöns och unghöns färre än 350 Personal 3 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 3-4, L111 1kap. 8 Kontroll REK 4 Daglig

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Jenny Persson 010-2241573 Jenny.Persson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 2017-02-14 Sid 1 (13) Djurenheten Jenny Löfström Tel. direkt: 010-223 84 31 E-post: jenny.lofstrom@lansstyrelsen.se CAREMALM BENGT JOHAN KROKSHULT GÄRDET 1 570 91 KRISTDALA Rapport efter kontroll enligt

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Besättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar tillåten beläggningsgrad.

Checklista. Ej aktuell. Besättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar tillåten beläggningsgrad. Checklista 1(8) Värphöns fler än 350 Kontroll REK 4 RAP Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. DL 3, L100 1kap. 5 1 esättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(7) Get Personal Get 1 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 2kap. 2-4 ; L109 2kap. 1-2 Kontroll Get 2 Daglig tillsyn sker

Läs mer

Kontroll Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. Ja Nej Ej kontr. Ej aktuellt TV-brist

Kontroll Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. Ja Nej Ej kontr. Ej aktuellt TV-brist NÖTKREATUR 1(6) Fastställd 2012-01-16 = rekommenderade kategorier vid baskontroll Grå = obligatorisk kontrollpunkt inom resp. kategori vid baskontroll Nöt 1 Personal Personalstyrkan är tillräcklig och

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Djur som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Djur som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. Ej aktuell Checklista 1(5) Reptil och Groddjur Allmän Rept 19 Tillsyn sker av djuren i tillräcklig omfattning. DL 3, L80 4kap. 4, L80 4kap. 21 Rept 20 Djur som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. L80

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Gnagare och Kanin Allmän Gnag 29 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Gnag 30 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Gnag 31 Tillsyn

Läs mer

Checklista. Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll. Koordinat X

Checklista. Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll. Koordinat X A Kontrollplats Checklista Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll 1(10) Koordinat X Koordinat Y Län Kommun Församling Fastighetsbeteckning Djurslag enligt PLATS Djurslag

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Malin Larsson 010-2241454 malin.m.larsson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammade

Läs mer

Utbildning tvärvillkorskontrollanter 2 3 september 2008

Utbildning tvärvillkorskontrollanter 2 3 september 2008 Utbildning tvärvillkorskontrollanter 2 3 september 2008 Tvärvillkor Djurskydd Kerstin Edeen Mirjam Håkansson OBS! Bedömningsförslagen utgjorde diskussionsunderlag på kursen, ska inte betraktas som normerande.

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Rosita Hagström 010-2241354 Rosita.Hagstrom@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Hund Allmän Hund 32 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Hund 33 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Hund 34 Tillsyn sker av hundarna

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Ann Christine Larsson 010-2241743 ann.christine.larsson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Rosita Hagström 010-2241354 Rosita.Hagstrom@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammade

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(6) Katt Allmän Katt 27 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Katt 28 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Katt 29 Tillsyn sker av katterna

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Kontrollenheten Louise Juhlin 010-2241 603 louise.juhlin@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammade Länsstyrelsen

Läs mer

Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne

Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne Detta tänkte vi ta upp: Presentation av oss och vad vi gör Vilka kontroller kan jag råka ut för? Hur ofta? Aviserar de besöket?

Läs mer

2013-04-16. Varsågod - trapporna kan med fördel användas som ett hjälpmedel i all rådgivning!

2013-04-16. Varsågod - trapporna kan med fördel användas som ett hjälpmedel i all rådgivning! Till rådgivningstjänsterna Fråga Kon och Hälsopaket Mjölk har ett antal trappor för åtgärder tagits fram, baserade på de djurbedömningar som utförs inom tjänsterna. Trapporna bygger på att de mest grundläggande

Läs mer

Checklista. A Kontrollplats. B Djurhållare. C Länsstyrelse Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll

Checklista. A Kontrollplats. B Djurhållare. C Länsstyrelse Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll A Kontrollplats Checklista Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll 1(8) Län Koordinat X Koordinat Y Fastighetsbeteckning Djurslag enligt kontroll Antal Djurkategori

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Duvor som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Duvor som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. Ej aktuell Checklista 1(6) Brevduva Allmän Duva 23 Tillsyn sker av duvorna i tillräcklig omfattning. DL 3, L80 4kap. 4, L80 4kap. 21 Duva 24 Duvor som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. L80 4kap. 23

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Ann Christine Larsson 010-2241743 ann.christine.larsson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALV OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

Husdjursbyggnader, byggnader för köttboskap C 1.2.2

Husdjursbyggnader, byggnader för köttboskap C 1.2.2 Jord- och skogsbruksministeriets byggnadsbestämmelser och -anvisningar Bilaga 3 till JSM:s förordning om byggnadsbestämmelser och - rekommendationer för byggande som stöds (0/01) JSM-BBA C1.2.2 Husdjursbyggnader,

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Anna Ericsson 010-2241308 Anna.Ericsson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen KONTROLLRAPPORT 1(15) 2016-12-08 Dnr 282-34443-2016 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Jenny Persson 010-2241573 Jenny.Persson@lansstyrelsen.se ASPLUND OLLE EMERY SARAH ANNE-MARIE ÅBERGS VÄG

Läs mer

Förprövning av djurstallar Nötkreatur

Förprövning av djurstallar Nötkreatur 080109 Förprövning av djurstallar Nötkreatur Handledning till blanketterna - Förprövning av djurstall - Funktionsbeskrivning av klimatanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. FRÅGOR OCH SVAR OM FÖRPRÖVNING

Läs mer

Föreläsare Michael Ventorp, SLU och HIR Värd för visning Jägersros anläggningschef Inge Persson

Föreläsare Michael Ventorp, SLU och HIR Värd för visning Jägersros anläggningschef Inge Persson Kurs i stallbyggnation och stallmiljö för häst Måndagen den 26 mars 2012 på Jägersro Föreläsare Michael Ventorp, SLU och HIR Värd för visning Jägersros anläggningschef Inge Persson Kursen är delfinansierad

Läs mer

Checklista. Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. Ej aktuell. Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd.

Checklista. Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. Ej aktuell. Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd. Checklista 1(6) Försöksdjur Allmän Tillstånd 1 Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. DL 19a, DL 20, DF 40, L50 4kap 1 2 Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd. DL

Läs mer

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.)

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.) Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALVAR OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

Konventionell mjölkproduktion, uppbundna kor. Planer finns på att bygga nytt kostall, där mjölkningen kommer att ske i robot.

Konventionell mjölkproduktion, uppbundna kor. Planer finns på att bygga nytt kostall, där mjölkningen kommer att ske i robot. Besöksdatum SAMnr Lantbrukarens namn Adress Postnr Postort Byggplanering 30C Produktionsinriktning/bakgrund Konventionell mjölkproduktion, uppbundna kor. Planer finns på att bygga nytt kostall, där mjölkningen

Läs mer

Projektrapport. www.lansstyrelsen.se/orebro. Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011. Foto: Thomas Börjesson. Publ. nr 2012:3

Projektrapport. www.lansstyrelsen.se/orebro. Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011. Foto: Thomas Börjesson. Publ. nr 2012:3 Projektrapport Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011 www.lansstyrelsen.se/orebro Foto: Thomas Börjesson Publ. nr 2012:3 Sammanfattning Under sommaren 2011 genomförde Länsstyrelsen ett kontrollprojekt

Läs mer

RAPPORT. ISSN 1400-0792 Nr 2002:3 PROJEKT UTEGÅNGSDJUR

RAPPORT. ISSN 1400-0792 Nr 2002:3 PROJEKT UTEGÅNGSDJUR RAPPORT ISSN 1400-0792 Nr 2002:3 PROJEKT UTEGÅNGSDJUR Södermanland 2002 INLEDNING Enligt jordbruksverkets statistik har var fjärde mjölkbonde i Sverige upphört med produktionen. I takt med att mjölkbönderna

Läs mer

Gårdsanpassad kalvningstidpunkt

Gårdsanpassad kalvningstidpunkt Gårdsanpassad kalvningstidpunkt Anett Seeman & Helena Stenberg, Gård & Djurhälsan Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Länsstyrelsen i Skåne Gårdsanpassad kalvningstidpunkt Målet i dikalvsproduktionen

Läs mer

KONTROLLRAPPORT FÖR HÄSTHÅLLNING

KONTROLLRAPPORT FÖR HÄSTHÅLLNING ÅSTORPS KOMMUN Bygg- och Miljönämnden Dnr KONTROLLRAPPORT FÖR HÄSTHÅLLNING Offentlig kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534), djurskyddsförordningen (1988:539), Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Tentamen i Lantbruk och djurskydd, 7,5hp

Tentamen i Lantbruk och djurskydd, 7,5hp OBS! DENNA SIDA BEHÅLLES AV STUDENTEN UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Lantbruk och djurskydd, 7,5hp, h-11 Kod nr: LOD11 - Tentamen i Lantbruk och djurskydd, 7,5hp 2011-11

Läs mer

Extra offentlig kontroll enligt 24 djurskyddslagen föranledd av anmälan

Extra offentlig kontroll enligt 24 djurskyddslagen föranledd av anmälan KONTROLLRAPPORT 1 (5) Datum FÖRVALTNINGSENHETEN Veterinär och Djurskydd Therese Elverstedt Telefon 021-19 51 84 Therese.elverstedt@lansstyrelsen.se Ridskolan Strömsholm AB Att: Jonas Johnsson Herrskogsvägen

Läs mer

IP SIGILL Mjölk Flik 10 Giltig från 2011-02-01. Bakom denna flik finns information om och plats för:

IP SIGILL Mjölk Flik 10 Giltig från 2011-02-01. Bakom denna flik finns information om och plats för: Flik 10, Djuromsorg Bakom denna flik finns information om och plats för: - Skriftliga skötselrutiner för djuren (exempel) - Avtal för inhyrd djurskötare (mall) - Dokumentation av klövverkning - Informationsblad

Läs mer

Lägenhetssignum. suggor galtar grisar <10 v. göd-/slaktsvin andra tot.

Lägenhetssignum. suggor galtar grisar <10 v. göd-/slaktsvin andra tot. Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION SVINSTALL I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven för skydd av svin

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om gethållning

Läs mer

RAPPORT. Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län, en fältstudie stallperioden 2007-2008. Foto: Ulrike Segerström. ISSN 1400-0792 Nr 2010:10

RAPPORT. Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län, en fältstudie stallperioden 2007-2008. Foto: Ulrike Segerström. ISSN 1400-0792 Nr 2010:10 RAPPORT ISSN 1400-0792 Nr 2010:10 Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län, en fältstudie stallperioden 2007-2008 Foto: Ulrike Segerström Titel: Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län,

Läs mer

Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar

Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar PRAKTEK anders.ehrlemark@ptek.se 2016-12-01 Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar Dessa råd gäller klimatreglerade stallar, d.v.s. isolerade stallar där man önskar

Läs mer

Tillstånd för verksamhet med häst

Tillstånd för verksamhet med häst Tillstånd för verksamhet med häst ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm Tillstånd för verksamhet med häst Du kan behöva tillstånd för din hästverksamhet om du vill inackordera,

Läs mer

Väderförhållandena var följande vid kontrollen: 18grader och molnigt. Foton samt filmer tog under kontrollen vilka bifogas.

Väderförhållandena var följande vid kontrollen: 18grader och molnigt. Foton samt filmer tog under kontrollen vilka bifogas. Kontrollrapport 1(11) EXOPET AB Tommy Säfström NYGATAN 37 311 31 FALKENBERG Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Länsstyrelsen genomförde 2012-07-11 en kontroll av djurhållningen i Falkenberg

Läs mer

1(6) Insändes till: Söderköpings kommun Samhällsbyggnadsnämnden 614 80 SÖDERKÖPING ANMÄLAN AVSER. VERKSAMHETSUTÖVARE Organisationsnummer/personnummer

1(6) Insändes till: Söderköpings kommun Samhällsbyggnadsnämnden 614 80 SÖDERKÖPING ANMÄLAN AVSER. VERKSAMHETSUTÖVARE Organisationsnummer/personnummer 1(6) ANMÄLAN - miljöfarlig verksamhet Jordbruk eller annan djurhållande verksamhet med mer än 100 de men högst 400 de, 1.20 C. Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Danmarksresa med Lely 11-12 Januari 2012

Danmarksresa med Lely 11-12 Januari 2012 Danmarksresa med Lely 11-12 Januari 2012 Tack till alla som varit med på resan och bidrog till en lärorik och trevlig stämning! För att sammanfatta resan kommer lite kortfattad information om varje gård

Läs mer

Förprövning av djurstallar. Svin. Handledning till blanketterna - Förprövning av djurstall - Funktionsbeskrivning av klimatanläggning

Förprövning av djurstallar. Svin. Handledning till blanketterna - Förprövning av djurstall - Funktionsbeskrivning av klimatanläggning 080109 Förprövning av djurstallar Svin Handledning till blanketterna - Förprövning av djurstall - Funktionsbeskrivning av klimatanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID A 1. FRÅGOR OCH SVAR OM FÖRPRÖVNING 1

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION SVIN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven för skydd av svin enligt

Läs mer

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen Hästhållning ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE ANSÖKAN OM TILLSTÅND AVSER

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen Hästhållning ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE ANSÖKAN OM TILLSTÅND AVSER Teknisk service/miljöenheten 1(6) ANSÖKAN Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen Hästhållning Skickas till: Teknisk service/miljöenheten Säffle kommun 661 80 SÄFFLE ANSÖKAN

Läs mer

A. Sökande. under. utförs.

A. Sökande. under. utförs. Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Här följer en vägledning till hurr du fyller i ansökan. En väl ifylld blankett gör handläggnings i. tiden kortare och du kan få dittt beslut snabbare.

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Lisa Persson/Rosita Hagström 010-2241724/010-2241354 lisa.p.persson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll

Läs mer

Föreläggande med vite enligt djurskyddslagen

Föreläggande med vite enligt djurskyddslagen 1(8) Emma Filipsson Djurskyddskontrollant 010-2245312 ARVIDSSON CHRISTL BUDDEBERG 505 451 91 UDDEVALLA Delgivningskvitto Föreläggande med vite enligt djurskyddslagen Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd

Läs mer

Room Service för en ko

Room Service för en ko Room Service för en ko Att bygga och sköta stallar för kor kring kalvning Håkan Landin, Svensk Mjölk & Hans Lindberg, Svenska Husdjur Djurvälfärds & Utfodringskonferensen, Linköpings Konsert och Konferens

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelser i andra än de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. Datum för inspektionen Dokumentets nummer DJURSKYDDSINSPEKTION SVIN En utredning enligt 48 i djurskyddslagen (247/1996)

Läs mer

Väderförhållandena var följande vid kontrollen: ca 7 grader, molnigt, blåsigt. Foton togs vid kontrollen vilka bifogas.

Väderförhållandena var följande vid kontrollen: ca 7 grader, molnigt, blåsigt. Foton togs vid kontrollen vilka bifogas. Kontrollrapport 1(12) EXOPET AB Tommy Säfström NYGATAN 37 311 31 FALKENBERG Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Länsstyrelsen genomförde 2012-04-11 en kontroll av djurhållningen i Falkenbergs

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om fårhållning

Läs mer

Omläggning till ekologisk mjölkproduktion

Omläggning till ekologisk mjölkproduktion Omläggning till ekologisk mjölkproduktion Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Omläggningsdag i Skövde, 2011-01-27 Invägning av ekologisk mjölk

Läs mer

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel Tvärvillkor - så undviker du vanliga fel Felfri kontroll dröm eller verklighet? För din skull har vi samlat felaktigheter som vi hittar vid kontroll av tvärvillkor i den här broschyren. Läs texten och

Läs mer

Ibland kan det också krävas rivningslov om man vill riva en gammal byggnad Sida 1 av 13

Ibland kan det också krävas rivningslov om man vill riva en gammal byggnad Sida 1 av 13 Sida 1 av 13 Byggnader för nötkreatur När man ska börja med nötköttsproduktion är byggnaderna en stor kostnad och en viktig del av planeringen för företaget. Det är många regler som ska följas och så ska

Läs mer

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt-

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS Nummer. Statens jordbruksverks föreskrifter om hästhållning;

Läs mer

SPALTGOLV. för rena och friska djur

SPALTGOLV. för rena och friska djur SPALTGOLV för rena och friska djur Utgödslingen ligger väl skyddad under spaltgolvet och utgör inget störningsmoment för korna. En torr klöv är en frisk klöv SPALTGOLV det dränerande golvet En torr klöv

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

september 2005, kl

september 2005, kl Miljönämnden 2005-09-13 1 (3) Plats och tid Ånge kommunkontor, K Wennbergs tjänsterum, tisdagen den 13 september 2005, kl 13.30 14.20 Beslutande Ulla Arvidson, (s), ordförande Berit Levin Westin, (s) Anette

Läs mer

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND Ett samarbete mellan Smakstart och LRF Västernorrland Minnesanteckningar från Vad kan jag skicka till slakteriet? Gålsjö Bruk 2011-11-23 och Matfors 2011-11-24 Bakgrund till dessa träffar var huvudfrågan:

Läs mer

Kulbäckslidens lantbruk Västerbotten

Kulbäckslidens lantbruk Västerbotten ENERGIFAKTA Kulbäckslidens lantbruk Västerbotten På Kulbäckslidens lantbruk produceras mjölk, kött samt el vid en biogasanläggning. Företaget ligger bra till vad gäller energianvändning per kg mjölk beroende

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om offentlig djurskyddskontroll;

Läs mer

Anvisningar Förprövning av häststall Förhandsanmälan

Anvisningar Förprövning av häststall Förhandsanmälan Enheten för länsveterinärer Anvisningar Förprövning av häststall Förhandsanmälan Foto: Marie Lundin Vid ny-, till- eller ombyggnationer av djurstall, hägn eller annat förvaringsutrymme för djur kan en

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelser i andra än de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. Datum för inspektionen Dokumentets nummer DJURSKYDDSINSPEKTION GÅS En utredning enligt 48 i djurskyddslagen (247/1996) om

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS BESLUT

REGERINGSRÄTTENS BESLUT 1 (5) REGERINGSRÄTTENS BESLUT meddelat i Stockholm 13 maj 2008 KLAGANDE AA Ombud: Advokaten Sven Olsson Fårsön 610 41 Ringarum MOTPART Länsstyrelsen i Örebro län 701 86 Örebro ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrättens

Läs mer

CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534)

CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534) 1 (26) CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534) Datum Diarienummer Cirkusens namn Plats för kontroll Cirkusens adress i hemlandet Cirkusens adress under föreställningssäsong i Sverige Kontaktperson

Läs mer

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Uppdragsrapport 2014-07-01 Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Bakgrund Det har funnits mycket oro kring vilka effekter förbudet mot uppbundna djur och kravet

Läs mer

Jordbruksinformation 5 2011. Djurskyddsbestämmelser. Nötkreatur

Jordbruksinformation 5 2011. Djurskyddsbestämmelser. Nötkreatur Jordbruksinformation 5 2011 Djurskyddsbestämmelser Nötkreatur Grafisk form: Holmbergs i Malmö AB 2011 2 Innehåll Om djurskyddsbestämmelserna 5 Skötsel 6 Operativa ingrepp 16 Stallmiljö 17 Stallklimat 21

Läs mer

Vilka är vinsterna med förprövning? Fredrik Holm, länsveterinär Philip Dankmeyer, byggnadskonsulent

Vilka är vinsterna med förprövning? Fredrik Holm, länsveterinär Philip Dankmeyer, byggnadskonsulent Vilka är vinsterna med förprövning? Fredrik Holm, länsveterinär Philip Dankmeyer, byggnadskonsulent Vad är förprövning - allmänt? Innebär att länsstyrelsen på förhand, innan byggnation, prövar om stallet/djurutrymmet

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl.

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. 1(22) 2009-02-19 Version 1.0 Dnr 31-2401/09 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Bilaga Nötkreatur Fastställd: 19 februari 2009 Jordbruksverket, 551 82 Jönköping

Läs mer

Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion

Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion Uppdragsgivare: Kontaktperson: Utredningen sammanställd av: KRAV ekonomisk förening Paula Quintana Fernandez

Läs mer

När nötköttsföretaget växer 3. Byggnader Sida 1 av 5

När nötköttsföretaget växer 3. Byggnader Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 Oavsett om utökningen handlar om att bygga en helt ny byggnad eller om en befintlig byggnad ska byggas till, är det viktigt att ta tillvara de erfarenheter man själv har från det nuvarande

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hästhållning;

Läs mer

Taxa för verksamhet enligt djurskyddslagen

Taxa för verksamhet enligt djurskyddslagen Taxa för verksamhet enligt djurskyddslagen Fastställd av kommunfullmäktige den 18 december 2003, reviderad den 21 december 2006 och den 29 november 2007 TAXA FÖR VERKSAMHET ENLIGT DJURSKYDDSLAGEN Inledande

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om förprövning;

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om offentlig

Läs mer

RAPPORT Datum för utfärdandet

RAPPORT Datum för utfärdandet Utredande veterinär RAPPORT Datum för utfärdandet Utdelningsadress Ortsadress (postnummer och postort) Telefonnummer (även riktnummer) Skickas till länsveterinären. Länsstyrelsen vidarebefordrar en kopia

Läs mer

Kontrollinstruktion 2010 för tvärvillkor om: Djurskydd. Version 2. Kontrollavdelningen BESLUT Dnr 91 2083/10 2010-08-12

Kontrollinstruktion 2010 för tvärvillkor om: Djurskydd. Version 2. Kontrollavdelningen BESLUT Dnr 91 2083/10 2010-08-12 Kontrollavdelningen BESLUT Dnr 91 2083/10 2010-08-12 Kontrollinstruktion 2010 för tvärvillkor om: Djurskydd Version 2 1 Innehåll 1 NYHETER 2010...4 2 BAKGRUND...5 3 VILKA DJUR OMFATTAS AV TVÄRVILLKOR?...6

Läs mer

ISSN 1102-8025 JO14:5

ISSN 1102-8025 JO14:5 Jordbruksverket 551 82 Jönköping Tfn 0771-223 223 (kundtjänst), 036-15 50 00 (vx) E-post: jordbruksverket@jordbruksverket.se www.jordbruksverket.se ISSN 1102-8025 JO14:5 Djurskyddsbestämmelser Nötkreatur

Läs mer

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2017:1 GILTIG FRÅN 2017-01-01 IP NÖT GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad nötproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör Sigill

Läs mer