(Introd. 0:35) 3 MOSEBOKS FEMTONDE KAPITEL SOM VI NU HAR KOMMIT TILL!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "(Introd. 0:35) 3 MOSEBOKS FEMTONDE KAPITEL SOM VI NU HAR KOMMIT TILL!"

Transkript

1 PROGRAM MOS. 15: (Introd. 0:35) Två av kapitlen som vi genomgått här i 3 Mosebok, handlade om spetälska - och det var illa nog. Men det kommer att bli ännu värre i dehär kapitlet... 3 MOSEBOKS FEMTONDE KAPITEL SOM VI NU HAR KOMMIT TILL! Vi såg i de förra kapitlen hur spetälskan var en bild som illustrerade synden och syndens smitta. Här i detta kapitel möte vi lagar om de orena flytningar från kroppen - som illustrerar dold eller hemlig synd. Innan vi ser på detaljerna i 3 Mosebok kapitel 15, så skall vi än en gång påminna om vad Paulus skriver till församlingen i ROM. (Rom.15:4) "Ty allt som varit skrivet i forna dagar, det var skrivet till vår udervisning, för att vi genom tålamod och genom den tröst, som Skrifterna ger, skall hålla fast vid vårt hopp." Det talas ju mycket idag om luftförorening och miljöförstöring Men tyvärr talas det mindre om den förorening som drabbar vår själ - den andliga föroreningen. Det är inte bara människans som förorenats, men människan själv förorenar - både naturen och den andliga miljön. Dttta kapitel håller upp spegeln framför människan. Och efter en enda titt, kan ingen enda människa berömma sig inför GUD. Vi har ju faktiskt i de fyra sista programmen sett på spetälskan - och reningscermonierna för rening av spetälska. Spetälska var en sjukdom som inte kunde hållas hemlig så länge Även om dess utveckling gick långsamt, så kom det till sist till den punkten - då sjukdommen uppenbart "bröt ut" Flytningar från kroppen, kunde hemlighållas hela livet i många tillfällen. Och det representerar "tankelivet" såväl som syndens uppenbara handlingar. 1. Mosebok 6,5..."Herren såg att människornas ondska var stor på jorden och att deras hjärtans alla uppsåt och tankar alltid var endast onda," Detta har att göra med vår fallna natur - som är förorenad och som också inverkar på andra människor. "Som om en ren skulle kunna framgå av en oren! Sådant kan ju aldrig ske." säjer JOB. (Job 14:4) Rom.7,18. "Jag vet att det inte bor något gott i mig, det vill säga i min köttsliga natur. Viljan finns hos mig, men inte förmågan att göra det som är gott."

2 TIME: 4:05. "Varför är det ingen människa som bekänner sin synd och brist? Därför att han ännu inte har lagt undan dem. Det är endast en vaken man, som kan berätta sina drömmar." (SENECA) Synden har påverkat människans kraft och makt när det gäller människorasens fortplantning. Människan kan endast producera flera av sin sort. Flera syndare...dvs, En förorenad ras. Psalt.51,9 "Rena mig med isop, så att jag blir ren, två mig, så att jag blir vitare än snö." Psalt.51,12. "Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, och ge mig på nytt en frimodig ande." Många männoskor idag talar om en ny moral. Det är ju underligt att dom sprider samma gamla smitta, med sin nya moral. Och "AIDS" och HIV-smittan som uppstått som en frukt av omoralen - har en alarmerande utvekling i många delar av världen idag. Och det mest tragiska är väl alla oskyldiga som smittats genom blodöverföring eller på annat sätt. Smittan har verkligen nått epedimistatus - Ja, sådan är syndens väg. Och den berövar människan frälsningsglädjen! Det verkar märkligt, att GUD tar upp ett så motbjudande ämne. Men, trots allt så ger han människan en begriplig överblick över syndens fruktansvärt syndiga väsen. Och vi repeterar än en gång Paulus ord i: Rom.15,4. "Alla profetior i skriften står där för att undervisa oss, så att vi genom vår uthållighet och den tröst skriften ger oss kan bevara vårt hopp." 3. Mos.15,1. "Och Herren talade till Mose och Aron och sade:" Här riktar GUD sig både till Mose och Aron. I kapitel 14, där GUD gav lagar om rening av spetälska, riktar GUD sig endast till MOSE - genom vilken lagen blev given. Men här talas också till översteprästen Aron, som är en profetisk illustration av vår Store Överstepräst. Endast JESUS kan ge tröst och förståelse till den hemsökta och samtidigt också sträcka ut "Barmhärtighetens och Nådens hand." Jesus - kan inte smittas av vår synd. Men han kan bli rörd och gripas av förståelse för vår skröplighet, därför att han var frestad i allt, liksom vi - dock, utan synd. Som det talas om i både Hebreerbrevets 2:17,18. och även 4:14, Mos.15,2-3. "Tala till Israels barn och säg till dem: Om någon får flytning ur sitt kött, så är sådan flytning oren. Och angående hans orenhet, medan flytningen varar, gäller följande: Vare sig hans kött avsöndrar flytningen eller det tillsluter sig för flytningen, så är han oren."

3 TIME: 8:20. Detta intensiva språk, avslöjar hur vämjelig, äcklig, avskyvärd, anstötlig, förorenad och motbjudande människo-naturen är efter att vi smittats av syndafallets skada. Och hör detta min vän. Om du är en kristen eller om du lever ditt liv utan Gud. Om du lever ett redbart liv eller du krälar i syndens lerpöl. En sak är i alla fall säker: - Du är en predikant.! Genom det sätt på vilket du lever och vandrar, så predikar du ett eller annat budskap - om vad som styr ditt liv. Och du påverkar andra genom ditt liv. Människonaturen är korrupt och fördärvad, på grund av synden. T.o.m. den som blvivit född på nytt - bär fortfarande på sin gamla natur - även om den inte härskar över honom längre. Hör vad Jesus säjer: Matteus 15, "Men det som går ut ur munnen kommer från hjärtat, och det gör människan oren. Ty från hjärtat kommer onda tankar, mord, äktenskapsbrott, otukt, stöld, mened, förtal. Det är detta som gör människan oren. Men att äta utan att ha tvättat händerna, det gör inte människan oren." Det är nästan otroligt, hur många människor som är intresserade i religiösa cermonier och ritualer. Men även om dom går igenom allt detta, så är hjärtat fortfarande så förorenat som det kan bli. Och vi har alla ett sådant hjärta, om vi inte blivit renade i Jesu Kristi blod. Jakob gör det hela ganska praktiskt. Jakob 1, "Blir någon frestad, är det alltid av sitt eget begär som han lockas och snärjs. Och när så begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullväxt föder den död. Låt inte bedra er, mina kära bröder." Och Paulus säjer i Romarbrevet att det bor intet gott i honom, Dvs,(det är i mitt kött) - säjer han. Synden kan vara synlig eller dold. 3. Mosebok 15,4-7. "Allt som den sjuke ligger på blir orent, och allt som han sitter på blir orent. Och den som rör vid det som han har legat på skall tvätta sina kläder och bada sig i vatten och vara oren ända till aftonen. Och den som sätter sig på något som den sjuke har suttit på skall tvätta sina kläder och bada sig i vatten och vara oren ända till aftonen. Och den som rör vid den sjukes kropp skall tvätta sina kläder och bada sig i vatten och vara oren ända till aftonen." Allt han sitter på, allt han vidrör är orent. Gud har omsorg för allt i människans liv. Han hade omsorg för deras föda och kläder och hus. Han hade omsorg i de mest obetydliga saker och i deras mest intima saker i livet - Hans lag når alla livets områden.

4 Han t.o.m vakar över dom när dom sover! TIME: 12:35. Och en man som var fylld av orenhet - orenade sängen han låg i Och t.o.m. drömmarna var urena. Många människor tillbringar den sömnlösa natten, inte med att räkna får - men minnas sina syndiga handlingar med lusta och nöje. GUD är intresserad av vad som upptar vårt hjärta och våra tankar, när huvudet lagt sig till vila på kudden. Han vill ha kontroll över vårt tankeliv. Paulus uttrycker det såhär i: (Fil.4:8) "Till sist mina bröder, allt som är äkta, allt ädelt, allt rätt, allt rent, allt som är värt att älska och ära, allt som kan kallas dygd och förtjänar att prisas - det skall ni syssla med i era tankar." GUD är intresserad i dig och ditt liv. När du ligger och när du står, sitter eller går, är vaken eller sover - han är intresserad i, vad du berör i ditt liv. När vi sitter på en stol och pratar tillsammans med andra - så är GUD intresserad i vårt samtal. Sprider vi smitta som skadar och förorenar? GUD är intresserad i vår firma och våra sociala kontakter. Vi påpverkas av vad vi ser och hör. Vi påverkas av reklam och propaganda. Och inte minst av tidsandan... Och här i kapitel 15 i 3 Mosebok, ser vi att t.o.m. sådana saker som kunde betraktas som ounngåeliga svagheter - hade ett smittosamt inflytande och behövde renas. Därför ATT, HERREN BODDE MITT IBLAND SITT FOLK! Att allt måste renas, det var helt obegripligt för hedningarna som levde i de kringliggande länderna runt omkring Israel, och som inte kände GUD. Men en bevarande kraft för GUDs folk. Också du och jag, förorenas ständigt av världen och tidsandan. Vi måste vara uppmärksamma på det, och bekänna våra synder och bli renade av GUD. Vi lider alla av syndens spetälska, dessa flytningar från såren - dessa dolda synder. TIME: 15:35. MUSIK: Plate 659. kutt: B/1 ca: 1:15. TIME: 16:50. Begynn der teksten begynner: "Allting vill du ha..."

5 3. Mos.15,8-12. "Och om den sjuke spottar på någon som är ren, skall denne tvätta sina kläder och bada sig i vatten och vara oren ända till aftonen. Och allt som den sjuke sitter på, när han färdas någonstans, blir orent. Och var och en som rör vid något, vad det vara må, som har legat under honom skall vara oren ända till aftonen. Och den som bär bort något sådant skall tvätta sina kläder och bada sig i vatten och vara oren ända till aftonen. Och var och en som den sjuke rör vid, utan att ha sköljt sina händer i vatten, skall tvätta sina kläder och bada sig i vatten och vara oren ända till aftonen. Och ett lerkärl som den sjuke rör vid skall slås sönder. Men är det ett träkärl, skall det sköljas med vatten." Reglerna i det förra avsnittet handlade om förhållandet hemma där man bor. Här talas det om kontakten utanför hemmet. På gatan eller på offentliga platser. - Och en del av dessa kontakter vill vi kanske säja var olycksahändelse eller tillfälligheter. Låt mig ta ett exempel: En troende befinner sig ofta på en offentlig plats, på jobbet eller ute på gatan, och några gudsfrånvända, gudsbespottande människor öppnar sin mun och spyr ut sin omoral, sina eder och förbannelser i koncentrat. Sådant förorenar! En troende, känner sig besmittad och oren när han lämnar en sådan grupp. - Och han är besmittad! Därför är det så viktigt för för oss att förbli i Guds värld, och i Guds Ord. Psalt.119,9. "Hur skall en yngling bevara sin väg obesmittad? När han håller sig efter ditt ord." Att vandra genom denna värld betyder att vi ständigt utsätts för förorening. Lyssna till dessa ord av Jesus: Johannes 13,8. "Jesus sade till honom: "Om jag inte tvättar dig, har du ingen gemenskap med mig." Det betyder att vi kan inte ha gemenskap med Herren Jesus, om vi inte är tvättade, renade, av honom. Att leva med Jesus - är att leva i daglig rening! 3. Mos.15, "När den som har flytning blir ren från sin flytning, skall han för att förklaras ren, räkna sju dagar och därefter tvätta sina kläder, och sedan skall han bada sin kropp i rinnande vatten, så blir han ren. Och på åttonde dagen skall han ta sig två turturduvor eller två unga duvor och komma inför Herrens ansikte, till uppenbarelsetältets ingång, och ge dem åt prästen. Och prästen skall offra dem, den ena till syndoffer och den andra till brännoffer. Så skall prästen bringa försoning för honom inför Herrens ansikte, till rening från hans flytning." Här presenteras vi än en gång, för både vattnet och blodet! Blodet tar bort syndaskulden. Sonar vår missgärning. Medan vattnet tar bort syndens fläckar - dvs, det talar om

6 det yttre - hur vi vandrar. TIME: 20:50. (Efes.5:25-26) "Ni män skall älska era hustrur, så som Kristus älskade församlingen och gav sitt liv för henne. Han helgar henne och renar henne med vattnets bad, i kraft av Ordet." Vattnet hadde ju en mycket viktig plats i de levitiska reningscermonierna - och som en illustration av Guds Ord, har det mycket att lära oss. Och den helige Ande måste, tillämpa Kristi offer konkret på de dolda synderna i vårt liv, idag! Och även om 3 Mosebok kapitel 15, är ett sorgligt kapitel, så måste vi bara erkänna att, Gud ger här en viktig åskådnings-undervisning! För det är en klar beskrivning av dig och mig. Vi behöver bekänna våra hemliga synder och bli renade i Lammets Blod. Psalt. 32,5. "Då uppenbarade jag min synd för dig och överskylde inte min missgärning.jag sade:"jag vill bekänna för Herren mina överträdelser. Då förlät du mig min synds missgärning. Sela." Joh.1 brev.1,9-10. "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet. Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till lögnare, och hans ord finns inte i oss." TIME: 22:55. Musik: ca: 0:20. TIME: 23:15. ============================================================== 3. Mos.15, "Och om en man har haft sädesutgjutning, så skall han bada hela sin kropp i vatten och vara oren ända till aftonen. Och alla slags klädesplagg och allt av skinn, som sådan sädesutgjutning har skett på, skall tvättas i vatten och vara orent ända till aftonen. Och när en man har legat hos en kvinna och sädesutgjutning har skett, så skall de båda bada sig i vatten och vara orena ända till aftonen." Det är uppenbart ett sjukdomstillstånd det talas om - och som det här syftas till. Och om smitta som sprids genom sexuellt samliv. - Och idag är sjukdomar som uppstått på grund av ett lösaktigt sexualliv - ett världsproblem. SEXUALLIVET - En gåva från GUD, given innanför äktenskapets ram. Men människan ödelägger sig själv, med det som skulle ha varit en rik och ädel erfarenhet, om GUD fått styra livet. Och Jesus talar inte bara om den yttre handlingen, men också om det fördolda - nämligen vår tankevärld. Matteus 5,27. "Ni har hört det är sagt: Du skall icke begå äktenskapsbrott. Men jag säger er: Var och en som ser på en kvinna

7 med lystna ögon, han har redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta." TIME: 25:05. Det påminner oss om en detalj från reningscermonin vid rening av en som varit spetälsk - Blodet som stänks inför Guds ansikte, och som också stryks på öra, hand och fot, till den som skulle renas. Hela vårt väsen måste under Blodets renande kraft. Och den renade, måste dagligen tvättas i Ordets bad. Om och om igen möter vi ord som; tvätta och bada. Det handlar om Ordets renande kraft. "Det kära Ord, det enkla ord, Som männskor dock förgäta. Var är en männsklig visdom spord, Som sig därmed kan mäta? VAR giver världen oss en grund, Så fast att därpå bygga. Som Ordet av Guds egen mun, Det eviga och trygga." Och Ordets renande kraft beskrivs med orden rena, tvätta, och bada. Bibeln lär oss att den männskliga naturen fortfarande är en oren källa. Den har inte bara smittats av syndafallet, men den bär smittan vidare. Människan är syndens smittbärare. Om hon är vaken eller sover. Om hon står, eller går, eller sitter. 3. Mosebok 15,31. "Så skall ni bevara Israels barn från orenhet, för att de inte må dö i sin orenhet, om de orenar mitt tabernakel, som står mitt ibland dem." Gud är inte likgiltig inför dolda synder. Inte heller ser han mellan fingrarna när det gäller "hemliga" synder hos den troende. "Vet ni inte att ni är Guds tempel och att Guds Ande bor i er? Om någon fördärvar Guds tempel, så skall Gud fördärva honom, ty Guds tempel är heligt, och det templet, är ni." (1 Kor. 5:16-17) Hela Skriften undervisar om Guds helighet. Och vi borde vara klara över att Gud griper in sina barns liv genom DOM, när det är nödvändigt! Och hemlig synd - är ingen hemlighet för GUD! Jesaja 59,2. "Nej, det är era missgärningar som skiljer er och er Gud från varandra, och era synder döljer hans ansikte för er, så att han inte hör er." Ett Guds barn måste inse detta - och bekänna sin synd! För Skriften vittnar också, att den som kommer till JESUS, han blir inte stött bort - men renad från alla sina synder. Vi har i flera program sett på de regler GUD gav, när det gäller spetälska (som talar om synden och dess angrepp på vårt andliga liv) och om flytningar från kroppen - (som talar om dold eller hemlig synd) - Verkligen - ett mörkt avsnitt. Men när vi nu i nästa program, kommer till kapitel 16, är det som

8 att komma ut från den mörka tunneln, och ut i solens ljus. - Herren vare med dig. Må hans välsignelse vila över dig! - GUD ÄR GOD! T I M E : 29:08.

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Texter till predikan långfredagen

Texter till predikan långfredagen Texter till predikan långfredagen 2016 03 25 1Pe 2:21 Kristus led för er och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår. 1Pe 2:22 Han hade inte begått någon synd, och inget svek

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor försvårar för oss Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Vi ska se hur han agerar > 1 Mos. 2:8-9, 15-17 8. Och Herren Gud planterade en

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

(Introd. 0:35) Och från avslutnigen av förra programmet repeterar vi, dom två sista verserna vi läste, nämligen:

(Introd. 0:35) Och från avslutnigen av förra programmet repeterar vi, dom två sista verserna vi läste, nämligen: PROGRAM 162. 3 Mos. 13: 9-59. (B) (Introd. 0:35) I det förra programmet såg vi på dom 8 första verserna i 3 Moseboks 13 kapitel. Och på spetälskan som en illustration och bild av synden och "köttet" (Dvs,

Läs mer

(Introd 0:35) Vi har nu kommit till 3 Mosebok kapitel 13. - Och därmed till ännu en ovanlig, eller speciell del av Skriften.

(Introd 0:35) Vi har nu kommit till 3 Mosebok kapitel 13. - Och därmed till ännu en ovanlig, eller speciell del av Skriften. PROGRAM 161. 3 MOS. 13: 1-8. (A) OBS! sluttid 29:50. Ta in tid... (Introd 0:35) Vi har nu kommit till 3 Mosebok kapitel 13. - Och därmed till ännu en ovanlig, eller speciell del av Skriften. Det gäller

Läs mer

Jesu offer och vårt hopp

Jesu offer och vårt hopp Jesu offer och vårt hopp Heb. 10:10b-25 10b Jesu Kristi kropp har offrats en gång för alla. 11 Alla andra präster står och förrättar sin tjänst dag efter dag och bär gång på gång fram samma offer som aldrig

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen med den Engelska titeln Unparadonable Sin. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder,

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

6 söndagen 'under året' år B

6 söndagen 'under året' år B 899 6 söndagen 'under året' år B Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning. Ty du är mitt bergfäste och min borg, och du skall,

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35)

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till det sjätte kapitlet i Andra Mosebok. Som innehåller JEHOVAs svar på Mose bön. Och Han förnyar och stadfäster Mose kallelse. Vi

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET

DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET "GENOM EN UPPENBARELSE AVSLÖJADES HEMLIGHETEN FÖR MIG." (Ef. 3:3) Har du någonsin frågat dig varför du lever i denna världen, och vad meningen är med ditt liv? Vem du än

Läs mer

Bibeltexter

Bibeltexter Bibeltexter 2016 03 06 Rom 4:5 Men den som utan gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, han får sin tro tillräknad som rättfärdighet. Gal 3:26 Alla är ni Guds barn genom tron på

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

7 söndagen under året år A

7 söndagen under året år A 911 7 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 13:6) Herre, jag förtröstar på din nåd, mitt hjärta fröjdar sig över din frälsning. Jag vill sjunga till Herrens ära, ty han har gjort väl mot mig. Inledning

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp Avsnitt 6: Vårt framtidshopp 02:16 02:48 03:15 03:45 05:31 06:12 07:52 07:55 1 Kor 15:19-22 Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda

Läs mer

Joh 3:3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Joh 3:4 Nikodemus sade: "Hur kan en människa

Joh 3:3 Jesus svarade: Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike. Joh 3:4 Nikodemus sade: Hur kan en människa Joh 3:3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Joh 3:4 Nikodemus sade: "Hur kan en människa bli född när hon är gammal? Hon kan väl inte komma in

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35)

Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35) Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till 2 Mosebok kapitel 11. där Mose förkunnar att de förstfödda i egypten skall dö, som den sista straffdom över egypten innan

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år B

Heliga Trefaldighets dag - år B Ingångsantifon 751 Heliga Trefaldighets dag - år B Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Varje firande av Eukaristin börjar

Läs mer

29 söndagen 'under året' - år C

29 söndagen 'under året' - år C 1363 29 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon Jfr Ps 17:6,8 Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

Texter till Predikan

Texter till Predikan Texter till Predikan 2016 05 01 Luk 11:1 En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: "Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar."

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år B

Femte söndagen i fastan - år B 375 Femte söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 75 Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Jfr Jes 45:8 Dryp, ni himlar därovan, och må skyarna låta rättfärdigheten strömma ner. Må jorden öppna sig och dess frukt bli Frälsaren. Inledning Adventstiden

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper GUDS STORA PASSION 50 skäl att Jesus gav sitt liv John Piper Kristus led och dog... FÖR ATT UPPSLUKA GUDS VREDE Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att för vår skull ta förbannelsen på

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

Den siste Adam och frågan om arvsynd

Den siste Adam och frågan om arvsynd Den siste Adam och frågan om arvsynd Talar det Nya testamentet om arvsynd när det berättar om den förste och den siste Adam? Nedan följer ett studium av Bibeln utifrån denna frågeställning och möjliga

Läs mer

(Introd. 0:35.) Vi blev inte färdiga med Kapitel 11, i 3 Mosebok, i vårt förra program. Så vi skall denna gång fortsätta från vers 13.

(Introd. 0:35.) Vi blev inte färdiga med Kapitel 11, i 3 Mosebok, i vårt förra program. Så vi skall denna gång fortsätta från vers 13. PROGRAM 159. 3 MOS. 11: 13-47. (B) (Introd. 0:35.) Vi blev inte färdiga med Kapitel 11, i 3 Mosebok, i vårt förra program. Så vi skall denna gång fortsätta från vers 13. 3 Mos. 11:13-19. "Och bland fåglarna

Läs mer

(Introd. 0:35.) Välkommen - till fortsatt vandring: "Vägen genom bibeln" I dehär programmet,skall vi vandra genom 3 Moseboks 12 kapitel

(Introd. 0:35.) Välkommen - till fortsatt vandring: Vägen genom bibeln I dehär programmet,skall vi vandra genom 3 Moseboks 12 kapitel PROGRAM 160. 3 MOS. 12: 1-8. (Introd. 0:35.) Välkommen - till fortsatt vandring: "Vägen genom bibeln" I dehär programmet,skall vi vandra genom 3 Moseboks 12 kapitel I förra kapitlet lärde vi om syndens

Läs mer

KVÄLLSBIBELSKOLA I TRONS GRUNDER VÄLKOMMEN 4 FEB - 25 MAR ONSDAGAR KL

KVÄLLSBIBELSKOLA I TRONS GRUNDER VÄLKOMMEN 4 FEB - 25 MAR ONSDAGAR KL Välkomna B I L L D A L S P I N G ST KY R A START FEB 4 KVÄLLSBIBELSKOLA I TRONS GRUNDER! VÄLKOMMEN 4 FEB - 25 MAR ONSDAGAR KL 19.00-20.00 ÄMNEN: Läran om Fadern Läran om Sonen Läran om Anden Rättfärdighet

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst. Våra känslor Vi är överhopade av intryck

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst. Våra känslor Vi är överhopade av intryck 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Gud är god 8. Och Herren Gud planterade en lustgård i Eden österut och satte i den människan, som

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Det är just detta som är livets utmaning. Att tro och lita på det Gud säger.

Det är just detta som är livets utmaning. Att tro och lita på det Gud säger. Litar du på mig? Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. 6 Räkna med honom på alla dina vägar, så skall han göra dina stigar jämna. (Ordspråksboken 3:5-6) Det är just

Läs mer

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat.

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat. Predikotext: Luk 12:4-7 Uttrycket Var inte rädd återkommer ofta i bibeln. I lite olika former hela 365 gånger dvs ett för varje dag året runt! Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan

Läs mer

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 215

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 215 Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 215 Mat 16:24 Jesus sade till sina lärjungar: "Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig. Mat 16:25 Den som vill

Läs mer

BIBELN VAD HANDLAR DEN OM? Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.

BIBELN VAD HANDLAR DEN OM? Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig. Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig. Mitt i livets vimmel viskar en stilla röst. En bok, som en gång för alla gavs åt människan, visar vägen genom livet och till Gud. Miljoner människor

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Guds barn. Det är vi. är vi Guds barn, men det har ännu inte blivit uppenbart vad vi kommer att bli.

Guds barn. Det är vi. är vi Guds barn, men det har ännu inte blivit uppenbart vad vi kommer att bli. Ja, mina barn, förbli i honom, så att vi kan stå frimodiga när han uppenbarar sig och inte behöver vända oss bort i skam vid hans ankomst. Om ni vet att han är rättfärdig inser ni också att var och en

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Första söndagen i fastan - år B

Första söndagen i fastan - år B 285 Första söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (jfr Ps 91:15-16) När han åkallar mig, skall jag svara honom. Jag är med honom i nöden. Jag skall rädda honom och låta honom bli ärad. Jag skall mätta

Läs mer

En ledare efter Guds hjärta

En ledare efter Guds hjärta En ledare efter Guds hjärta Ur Bibeln: Men jag skall låta en präst framträda åt mig, som blir bestående, en som handlar efter vad som är i mitt hjärta och min själ. Åt honom skall jag bygga ett hus som

Läs mer

Ordning för begravningsgudstjänst

Ordning för begravningsgudstjänst Ordning för begravningsgudstjänst Klockringning Musik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/ eller vokalmusik kan utföras. Därefter kan prästen säga följande eller

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen.

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Tanken på en dom är inte bekväm av två anledningar. Dels så tvivlar vi på att vi själva ska hålla inför domens krav och dels blir vi

Läs mer

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Bidrag från Bengt Pleijel 2009-02-17 Senast uppdaterad 2015-02-15 Bibelskolan.com Första söndagen i Fastan Invocavit Prövningens stund Låt oss be om nåden att med

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen Anden Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 1. Den helige Ande Samling 1 Den helige Ande som person 6-8 Fördjupningsruta treenigheten 9 Samling 2 Andens frukt 10-11 Samling 3 Andens gåvor

Läs mer

1. Psalm 2. Inledande välsignelse

1. Psalm 2. Inledande välsignelse 6 Bikt 191 I den enskilda bikten kan man bekänna sin skuld eller någon särskild synd och få avlösning. Bikten kan tas emot av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. Om bikt och själavård

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

EVIGHET SAMPLE. Budskap om evig räddning

EVIGHET SAMPLE. Budskap om evig räddning EVIGHET Budskap om evig räddning EVIGHET De ting som synas, äro för en tid, men de som inte synas, eviga, 2 Kor. 4: 18. Vi är vandrare på Tidens väg, varje tickande av klockan markerar ett fotsteg, varje

Läs mer

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6 119 Juldagen år A Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

25 mars - Herrens bebådelse - Jungfru Marie bebådelsedag. Första läsningen - Jes 7:10-14 (Den unga kvinnan är havande)

25 mars - Herrens bebådelse - Jungfru Marie bebådelsedag. Första läsningen - Jes 7:10-14 (Den unga kvinnan är havande) 1481 25 mars - Herrens bebådelse - Jungfru Marie bebådelsedag Ingångsantifon (Heb 10:5, 7) När Herren trädde in i världen sade han: Se, jag kommer, Gud, för att göra din vilja. (P.T. Halleluja) Kollektbön

Läs mer

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet.

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Allt ljus på nåden 140907 Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Vid ett tillfälle för ett par år sedan kändes det som att mitt hjärta nästan stannade. Jag blev rädd. Jag

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer