Märkessystemet inledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Märkessystemet inledning"

Transkript

1 Dokument från 1999 Märkessystemet inledning Värmdö jöscoutkår vill att alla scouter ska få samma baskunskaper i de olika grenarna, oavsett vilken avdelning de tillhör. Det som här beskrivs från venska coutförbundet. Gäller för samtliga avdelningar inom Värmdö jöscoutkår fr.o.m. augusti 1999 och skall ses som ett hjälpmedel i arbetet med scoutprogrammet. Det nya märkessystemet innehåller tre typer av märken: Individuella Basmärken Årsringen för patrullen Frimärken vi kan skapa själva Några definitioner och kommentarer Dagsutfärd: En utflykt någonstans där ni inte brukar vara på era scoutmöten. Övernattning: Friluftsaktivitet med övernattning inomhus Hajk: Friluftsaktivitet med förflyttning och övernattning utomhus Exempel; Vandringshajk, seglingshajk, kanothajk, cykelhajk. Läger: Övernattning utomhus en eller flera nätter, inget krav på förflyttning. HLR- Hjärt-lungräddning - konstgjord andning och hjärtkompression, måste genomföras av utbildad instruktör.

2 Basmärken Individuella coutmärken Dessa märken är gemensamma för hela venska coutförbundet. De innehåller sådant som det är viktigt att alla scouter får vara med om, göra och lära sig. Märkena sträcker sig över hela scouttiden fram till 18 år. Arbetet med Basmärkena ska inte ta all tid i anspråk - de ska ge en grund att stå på, och sedan ska det finnas gott om tid att göra andra saker. Många uppgifter är dessutom sådana att ni själva fyller dem med innehåll efter era egna förutsättningar t.ex. dagsutfärder, hajker, läger, hantverk. Detta är anledningen till att det inte finns så många uppgifter som talar om exakt vad man ska kunna eller göra. Detaljkunskaper som knopar, surrningar, artkunskap etc. ingår naturligt i de större uppgifterna. Då lär man sig det man har nytta av! Det finns vissa mer detaljerade uppgifter. Dessa är dels till för att ge en grund när det gäller säkerhet och överlevnad, dels för att ge en bra bredd på det vi gör. En grundtanke är att alla ska kunna klara alla märken, om de vill. Det är tillåtet för ledare/kår att anpassa uppgifter för den som på grund av t. ex. handikapp inte kan klara allt. Däremot är det meningen att man verkligen ska ha gjort alla uppgifter, eller något motsvarande, för att få ett märke. Uppgifterna anger miniminivåer, till exempel delta i ett läger. Givetvis är det bara bra om man har varit på fler läger... Märkena är inte bundna till ett visst år eller en viss ålder, men uppgifterna är mer eller mindre anpassade för olika åldrar. Man arbetar med ett märke i taget. En viss aktivitet, till exempel en hajk, kan alltså bara räknas en gång och till ett märke. De fyra första märkena tas i tur och ordning. Märke 5-6 är "temainriktade". Temainriktningen är dock inte helt renodlad, eftersom vi vill ha en stegring mellan märkena. Det är viktigt att hålla reda på hur långt individerna på avdelningen kommit i sitt märkestagande. Barnen för med sig sina uppgiftsböcker och där ska noteras vad som är gjort och ska göras samt intygas av ledare. Dessa små böcker har dock förmåga att komma bort Därför bör en märkesrulla föras på avdelningen av en ledare. Att tänka på - att den ska gå att lämna över till nästa gren när det är så dags! Till vissa uppgifter finns exempel, som en hjälp när du vill ha idéer om vad man kan göra. Det går också att finna idéer om hur man ska göra i Kortlådan (som ska stå på i förvaringsrummet i Ålstäket) eller i äldre scoutlitteratur. Vid palnering av en dagsutfärd, övernattning, hajk eller ett läger kan det vara vissa saker man behöver lägra sig i förväg eller när man är ut, beroende på hur avancerad färden är. Här är några exempel på sådant man kan behöva kunna, som en hjälp i planeringen: Utrustning, packa Kniv, yxa, såg Eldning tormkök Laga mat, diska Hygien Orientering/Navigering Paddla, segla Ordna nattplats tält, vindskydd Allemansrätten äkerhet eld, till sjöss, på is, sjukvård

3 Första märket - Nyingen Grundmärket Innehåller något av det som gör att man blir scout Gjort främst för de yngsta, men alla kan ta märket när de börjar För att få Nyingen ska jag ha gjort/kunna följande: Jag har varit med på minst 10 scoutträffar av något slag, varav minst en dagsutfärd, övernattning eller hajk. Jag tillhör en patrull. Jag har berättat för mina ledare vad jag vill göra i scouterna. Jag har lärt mig valspråk och lösen och pratat med patrullkamrater och ledare om vad det betyder att vara scout. Jag har tillverkat en sak som jag kan använda hemma eller i scouterna.exempel: Pennskrin, packpåse, sölja, nyckelring. Jag kan mitt telefonnummer för att kunna ringa hem om det händer något. betyder att uppgiften kan göras av minior och uppåt.

4 Andra märket couten Främst anpassat för åldrarna 8-11 år. För att få couten ska jag ha gjort/kunna följande: Jag har varit med på dagsutfärder, övernattningar, hajker och/eller läger under tre olika årstider, varav minst ett läger. Jag har lärt mig och förstått innehållet i allemansrätten, det vill säga att jag kan vad man får och inte får göra i naturen. Jag har ansvarat för något vi gjort tillsammans i min patrull och efteråt berättat för mina ledare hur det gick. Exempel: Lek, lära sig något, ceremoni, laga mat. Vi har i min patrull pratat om scoutlagens sju punkter och visat/berättat vad vi tycker de betyder. Exempel: Visa med charader, sketcher, collage. Jag har tillverkat något som jag har användning för i friluftslivet. Exempel: Bestickfodral, kartfodral, knivslida, bälte, hajkbricka. Jag kan sköta min kniv och använda den på ett säkert sätt. Jag har lärt mig att göra upp eld utomhus. Jag kan larma räddningstjänsten (O) vid en olycka. betyder att uppgiften kan göras av minior och uppåt. J + betyder att uppgiften kan göras av junior och uppåt.

5 Tredje märket - Vägvisaren För att få Vägvisaren ska jag ha gjort/kunna följande: Jag har varit med och bestämt och ansvarat för minst en aktivitet på en av våra utfärder/läger/hajker. Jag har varit på ett läger. Jag har själv eller tillsammans med en patrullkamrat ansvarat för ett patrullmöte Jag har pratat med mina ledare om vad scoutlöftet betyder. Jag har tillsammans med en kamrat gått tyst i naturen och efteråt berättat vad vi sett, hört, känt och upplevt. Jag har lärt mig hur och varför jag ska sköta min personliga hygien på hajker och läger samt ta hand om små sår och mindre skador. Exempel: Tvätta sig, "toabesök", mens, skavsår, näsblod, skrubbsår, mindre skärsår, vrickningar. J + betyder att uppgiften kan göras av junior och uppåt. betyder att uppgiften kan göras av patrullscout och uppåt.

6 Fjärde märket - tigfinnaren Handlar främst om friluftslivet i scouting Främst anpassat för åldrarna år För att få tigfinnaren ska jag ha gjort/kunna följande: Jag har varit med på övernattningar, hajker och/eller läger under alla årstider: sommar - höst - vinter - vår. Jag har varit på ett veckoläger. Jag kan såga och använda yxa på ett säkert sätt. Jag kan rädda liv med ABC (andning, blödning, chock). Jag har varit ensam i naturen och efteråt berättat vad jag sett, hört, känt och upplevt. Jag har tillsammans med en patrullkamrat byggt eldstad, eldat, lagat mat av råvaror över öppen eld, släckt samt återställt eldstaden. Jag har tillsammans med min patrull planerat och genomfört en hajk, och efteråt pratat om vad som gick bra och vad som kan bli bättre nästa gång. betyder att uppgiften kan göras av patrullscout och uppåt.

7 Femte märket - Utsikten (Internationellt - Utåtriktat) För att få Utsikten ska jag ha gjort/kunna följande: Jag har varit med på hajker under alla årstider: ommar - Höst - Vinter - Vår Jag har deltagit i ett förbunds/rådsarrangemang - till exempel Blå Hajk, Biscaya, Explorer Belt eller arrangemang i ett annat scoutförbund - eller genomfört en egen veckolång upptäcksfärd tillsammans med någon/några av mina scoutkamrater. Jag har deltagit i ett internationellt scoutarrangemang i eller utanför verige. Exempel: Vänortsutbyte, distriktsläger, läger utomlands, Explorer Belt. Jag har själv eller tillsammans med patrullen/laget genomfört en aktivitet för andra utanför scouterna. Exempel: Insamling för krigsdrabbat område, FN-kväll, naturstädning. Jag har haft kontakt med en eller flera scouter i något annat land, t.ex. genom brevväxling, JOTA (Jamboree-on-the-air) eller resa, och jämfört hur scouting och samhället fungerar i våra länder. Jag har tagit reda på hur min kommun arbetar med Agenda 21. Jag har varit på kårstämma betyder att uppgiften kan göras av patrullscout och uppåt. betyder att uppgiften kan göras av seniorscouter

8 jätte märket - Insikten (Ledarskap - amarbete) Främst anpassat för åldrarna år Du väljer själv vilket av märkena du vill arbeta med. (Utsikten eller Insikten) Man får ta båda märkena, men bara ett i taget. Två teman : Internationellt utåtriktat och Ledarskap samarbete För att få Insikten ska jag ha gjort/kunna följande: Jag har tillsammans med patrullen/laget tillverkat eller byggt något, till exempel stockvindskydd, tipi, kajak, fast lägerplats, brygga, flotte, fjällpulka eller något annat för friluftslivet. Jag kan rädda liv med ABC och HLR (hjärt/lungräddning). Jag har tillsammans med patrullen/laget ordnat något för andra scouter, t.ex. ett kvällsmöte för yngre scouter eller en distriktshajk. Jag har tillsammans med patrullen/laget sett tillbaka på vad jag/vi gjort under ett år, speciellt med tanke på patrull/lagarbetet, friluftslivet och vad vi har lärt oss. Jag har tillsammans med patrullen/laget diskuterat vad scoutlagens punkter står för, hur de hänger ihop med det vi gör, vilka punkter som är viktigast för mig och vad det betyder att jag har avgett scoutlöftet. Jag har pratat med en ledare i min scoutkår om vilka möjligheter det finns att fortsätta med scouting när jag blir över 18 år och vad det innebär att vara scoutledare. betyder att uppgiften kan göras av patrullscout och uppåt. betyder att uppgiften kan göras av seniorscouter

9 Årsringen - Patrullens märke (patrullscout) Årsringen är ett märke som riktar sig till patrullen. Den är en hjälp för er att skapa patrullkänsla och stärka patrullen samt få en "blå tråd" i hur ni arbetar med patrullen i er scoutkår. Årsringen är ett märke patrullen kan ta varje år. venska coutförbundet säljer märken i form av en ring att sätta på patrullstaven. Kåren beställer sina årsringar senast 31/1 och årets märken levereras senast 31/3. Årsringen är för ett visst år, och samma märke kan användas om man avslutar verksamhetsåret på våren eller före jul. För att få märket ska patrullen uppfylla vissa krav inom fem områden: Patrullaktivitet Friluftsliv äkerhet/färdigheter ymboler/ceremonier/traditioner Fritt valt område. Inom de fyra första områdena ger förbundet förslag på "ambitionsnivåer". Ledaren på patrullscoutavdelningen bestämmer sedan vilken nivå man ska kräva av patrullerna inom dessa områden. Inom det fria området kan patrullscoutavdleningen själv bestämma inriktningen för varje år. Det kan också finnas förslag från distrikt eller förbund på uppgifter, t.ex. inför årets läger eller inom aktuella satsningar på områden som vänlandsutbyte eller natur-miljö. Dessa idéer kan givetvis användas även om ni i er kår inte vill ha just årsringar eller märken för patrullen - det viktiga är att vi sätter patrullen i centrum! Förslag på ambitionsnivåer/uppgifter: (En eller flera av dessa nivåer, eller andra ni själva bestämmer inom samma områden, ska uppfyllas av patrullen) Patrullaktivitet Patrullvis aktivitet med vuxen ledare på varje möte. Patrulltid med vuxen ledare på varje möte. Patrulltid utan vuxen ledare på minst vartannat möte. Eget patrullmöte med vuxen ledare minst två gånger per termin. Eget patrullmöte utan vuxen ledare varje månad.

10 Friluftsliv Patrullhajk minst en gång per termin. Patrullen har eget terminsprogram. Patrullen genomför själva en eller flera av följande friluftsaktiviteter, med eller utan annan (vuxen) ledare: Utemöte. Dagsutfärd. Övernattning. Kortare eller längre hajk. äkerhet/färdigheter Inom patrullen finns följande kunskaper: (Någon kan, alla kan eller patrullen kan tillsammans.) O, ABC, HLR. Elda och laga mat. Resa tält, resa vindskydd. Vissa knopar, surrningar (efter patrullens behov). Paddla, segla etc. Orientera/navigera. ymboler/ceremonier/traditioner Patrullen har ett namn. Alla patrullmedlemmar har ett patrullmärke på scoutskjortan. Patrullflagga. Patrullrop. Patrullen har tillverkat en patrullsymbol, gemensam eller varsin, eller något annat till patrullen.exempel: Patrulldjur, patrullflagga, ceremonilykta, loggbok, sölja, tröja. Patrullåda. Egen patrullutrustning för hajk. Patrullen har egna inlednings- och avslutningsceremonier till sina patrullmöten. Patrullen har gjort en ceremoni för andra patruller. Patrullen för loggbok. Förslag på fria områden Inom något av dessa, eller andra, områden kan scoutkåren sätta upp sina egna ambitionsnivåer/uppgifter för patrullerna i olika åldersgrupper:

11 Ansvara för något på kårens julavslutning eller annan kår aktivitet. Förberedelser för kårlägret. Utbyte med andra patruller inom eller utanför kåren. Natur och miljö.

Utkast till policy för märkestagning i Johannebergs Scoutkår

Utkast till policy för märkestagning i Johannebergs Scoutkår Utkast till policy för märkestagning i Johannebergs Scoutkår Det ska vara roligt att ta märken, inte ett jobbigt måste. Det är upp till varje avdelning, med visst undantag se nedan, om man vill ta märken,

Läs mer

Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare

Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare 2012-01-17 Monica Svenselius Torbjörn Lundberg Henrik Lindståhl Det här dokumentet berättar om Hanekinds scoutkårs syn på scouting och vad vi ska syssla

Läs mer

Policydokument över scoutmärken för Hammarstrand Scoutkår, SSF

Policydokument över scoutmärken för Hammarstrand Scoutkår, SSF Policydokument över scoutmärken för Hammarstrand Scoutkår, SSF Version 2.0 Upprättade 2006-06-02 Antagna vid kårstämman 200x-xx-xx Reviderade xx-xx-xx Version 2.0 1 Scoutmärken Eftersom vi nu börjar få

Läs mer

Stegringsplan och märkessystem

Stegringsplan och märkessystem Stegringsplan och märkessystem Kårens guide för programplanering med en successiv och genomtänkt stegring av kunskaper inom scoutprogrammets 5 block Version: 2009-08-05 Innehåll Introduktion... 2 Syfte

Läs mer

Läs boken om patrull Järven

Läs boken om patrull Järven Läs boken om patrull Järven I scoutboken Järven kan du läsa om en helt vanlig scoutpatrull och vad de gör under ett år. Du träffar Sanna, Niklas och de andra som ger sig ut på hajk, löser chiffer och lär

Läs mer

EU-båge: Detta märke skall man sy fast på sin skjorta om man skall åka utomlands, eller vara med på ett läger där det

EU-båge: Detta märke skall man sy fast på sin skjorta om man skall åka utomlands, eller vara med på ett läger där det 2 3 4 Tillhörighetsmärken: Tillhörighetsmärkena beskriver endast vem scouten är samt varifrån han/hon kommer eller vilken kår eller avdelning man är medlem i. Märkena får man själva beställa då man beställer

Läs mer

Plåstra. Hjälpa. Märken Scouterna och Engelbrekt Scoutkår. Märke Beskrivning Lämplig för Avdelning i E-brekt. Spårarscout

Plåstra. Hjälpa. Märken Scouterna och Engelbrekt Scoutkår. Märke Beskrivning Lämplig för Avdelning i E-brekt. Spårarscout Märken Scouterna och Engelbrekt Scoutkår Märke Beskrivning Lämplig för Avdelning i E-brekt Plåstra Hjälpa För att få intressemärket Plåstra ska du känna till och kunna visa dina scoutkompisar och din ledare:

Läs mer

BLÅ TRÅD S:t Drottens scoutkår

BLÅ TRÅD S:t Drottens scoutkår BLÅ TRÅD S:t Drottens scoutkår Februari 2015 Program Bäver Spårare Upptäckare Äventyrare Kniv / Yxa Knopar Prova kniv i liten grupp. Lära sig regler vad som gäller vid hantering av kniv. Råband, Timmerstek,

Läs mer

Blå Tråd Idéprogram för Hanekinds Scoutkår

Blå Tråd Idéprogram för Hanekinds Scoutkår Blå Tråd Idéprogram för Hanekinds Scoutkår 2012-01-17 Monica Svenselius Torbjörn Lundberg Henrik Lindståhl Bakgrund Hanekinds scoutkårs Blå Tråd Det här är vårt sätt att beskriva hur vi håller ihop verksamheten

Läs mer

Carl Bondes Väg 90 Box 5007 Telefon Webb

Carl Bondes Väg 90 Box 5007 Telefon Webb Dokumentnamn: Programstegning Fastställt av: Kårstyrelsen Originalförfattare: Ingrid Norberg Version: 1. 1.1 Författat: 2013-08-28 Typ av dokument: Styrande Beslutsdatum: 2013-12-19 Programstegning, märken

Läs mer

Boken framtagen och utvecklad av Sjöscoutgruppen Godkänd av Riksskeppsklaget i Malmö, februari 2007 Redaktör Björn Julius Copyright Björn Julius

Boken framtagen och utvecklad av Sjöscoutgruppen Godkänd av Riksskeppsklaget i Malmö, februari 2007 Redaktör Björn Julius Copyright Björn Julius Läs boken om patrull Järven I scoutboken Järven kan du läsa om en helt vanlig scoutpatrull och vad de gör under ett år. Du träffar Sanna, Niklas och de andra som ger sig ut på hajk, löser chiffer och lär

Läs mer

Mowgli Vårterminen 2018 Terminsprogram

Mowgli Vårterminen 2018 Terminsprogram 31 jan Terminsstart! 7 feb Avdelningsmöte 14 feb Avdelningsmöte 21 feb Avdelningsmöte 28 feb Sportlov inga scouter 7 mars Avdelningsmöte 14 mars Avdelningsmöte 21 mars Avdelningsmöte 28 mars Avdelningsmöte

Läs mer

EU-båge: Detta märke skall man sy fast på sin skjorta om man skall åka utomlands, eller vara med på ett läger där det

EU-båge: Detta märke skall man sy fast på sin skjorta om man skall åka utomlands, eller vara med på ett läger där det 2 3 4 Tillhörighetsmärken: Tillhörighetsmärkena beskriver endast vem scouten är samt varifrån han/hon kommer eller vilken kår eller avdelning man är medlem i. Märkena får man själva beställa då man beställer

Läs mer

Märkestavla Upptäckare Termin: 1

Märkestavla Upptäckare Termin: 1 Termin: 1 Vägen Andra repmärket Andra repmärket är en fortsättning på det första repmärket. Genom att jobba med aktiviteter kopplade övar du dig i att lösa problem och hur du kan få nytta av rep till olika

Läs mer

Ledarutbildning INTRO

Ledarutbildning INTRO Ledarutbildning INTRO Ledarutbildning INTRO - 1 - Ledarutbildning INTRO Inledning Det här är instruktioner till dig som ska hålla Ledarutbildning INTRO. Målgrupp Nyfikna vuxna som vill lära sig grunderna

Läs mer

Kärna scoutkår Ledarhandbok 2016/2017

Kärna scoutkår Ledarhandbok 2016/2017 Kärna scoutkår Ledarhandbok 2016/2017 Kärna scoutkår tillhör Nordöstra Götalands Scoutdistrikt och riksorganisationen Scouterna. Kåren bildades 24/10 1930. I dagsläget har kåren runt 120 medlemmar. Kärna

Läs mer

LEDARHANDLEDNING FÖR AVDELNINGSARBETET EMBRYO TILL HANDLEDNING FÖR SJÖSCOUTLEDARE OCH SJÖLEDARASSISTENTER

LEDARHANDLEDNING FÖR AVDELNINGSARBETET EMBRYO TILL HANDLEDNING FÖR SJÖSCOUTLEDARE OCH SJÖLEDARASSISTENTER LEDARHANDLEDNING FÖR AVDELNINGSARBETET EMBRYO TILL HANDLEDNING FÖR SJÖSCOUTLEDARE OCH SJÖLEDARASSISTENTER 1 AVDELNINGSMÖTET Man kan säga att det finns tre typer av möten, ordinarie avdelningsmöte, tememöte

Läs mer

I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen.

I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen. Spårare 8-9 år I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen. I Scouterna kan du hitta på nästan vad som helst,

Läs mer

Läs boken om patrull Getingen

Läs boken om patrull Getingen Läs boken om patrull Getingen I scoutboken Getingen kan du läsa om en helt vanlig scoutpatrull och vad de gör under ett år. Du träffar Mia, Azul och de andra som ger sig ut på hajk, löser chiffer och lär

Läs mer

Kårstyrelsens förslag till årsmötet Onsdagen den 5 mars 2014

Kårstyrelsens förslag till årsmötet Onsdagen den 5 mars 2014 Kårstyrelsens förslag till årsmötet Onsdagen den 5 mars 2014 1. Medlemsavgift 2014 Medlemsavgift per år: 200 kr. Medlemsavgift per år och familj: 500 kr. Medlemsavgift för projekt: 100 kr. (Medlemskap

Läs mer

Studiehandledning till

Studiehandledning till Studieguide Studiehandledning till Glöd scouting på kristen grund Studieguiden är framtagen av equmenia och Studieförbundet Bilda för att scoutledare ska få hjälp att samtala och arbeta med innehållet

Läs mer

Placering av märken KFUK-KFUM

Placering av märken KFUK-KFUM Placering av märken KFUK-KFUM HÖGER ÄRM FRAM VÄNSTER ÄRM Sektionsnamn Nationella EFS Sektionsmärke Förbundsmärke Distriktsnamn Kårnamn Roverscout Världsförbund Sjöscoutmärke Europa Utbildning WWF SVERIGE

Läs mer

Terminsprogram hösten 2009. äventyrare

Terminsprogram hösten 2009. äventyrare Terminsprogram hösten 2009 äventyrare Välkommen till ny termin! För att du ska få en enklare start i ditt nya uppdrag som scoutledare får du här förslag på hur ett terminsprogram kan se ut i åldersgruppen

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING UNGA SOM GÖR VÄ Scouterna ger över 70 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det innebär att vi

Läs mer

Välkommen som medlem i Tuve Scoutkår!

Välkommen som medlem i Tuve Scoutkår! Välkommen som medlem i Tuve Scoutkår! Som ny medlem i Tuve Scoutkår har du säkert en massa frågor. På de här sidorna skall vi försöka svara på de vanligaste. Självklart skall du fråga din ledare om du

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING UNGA SOM GÖR VÄRLDEN BÄTTRE Scouterna ger över 68 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det innebär

Läs mer

Program roverforum 2015

Program roverforum 2015 Program roverforum 2015 Normkritisk scouting - Regnbågsscouterna Funderar du mycket på normer? Eller är det så att du aldrig har skänkt det en tanke? På Regnbågsscouternas workshop kommer vi att vrida

Läs mer

Kärrtorps scoutkår. Stegringsplan och märkessystem

Kärrtorps scoutkår. Stegringsplan och märkessystem Kärrtorps scoutkår Stegringsplan och märkessystem 1 Stegringsplan och märkessystem Kärrtorps scoutkårs guide för programplanering inom respektive gren med en successiv och genomtänkt stegring av kunskaper

Läs mer

du verkligen tycker om!

du verkligen tycker om! Din guide till rekryteringstips, nya idéer och ett smakprov på alla de häftiga och roliga aktiviteter som du och din kår kan genomföra tillsammans med en konsulent eller själva när det kommer till rekrytering!

Läs mer

Enköpings Scoutkårs ordinarie stämma 7 mars 2015

Enköpings Scoutkårs ordinarie stämma 7 mars 2015 Enköpings Scoutkårs ordinarie stämma 7 mars 2015 Kårstämma Enköpings Scoutkår 7 mars 2015 Förslag till föredragningslista 1 Kårstämman öppnas. 2 Val av mötesordförande. 3 Val av mötessekreterare. 4 Fastställande

Läs mer

Åldersgrupp Från Spårarscout

Åldersgrupp Från Spårarscout Plåstra En förutsättning för att du som scout ska kunna ta eget ansvar och ge dig ut på olika äventyr är att du kan hantera skador och olyckssituationer som kan uppstå. Det är viktigt att du vet vad man

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

VERKSAMHETSREDOGÖRELSE FÖR TIDEN 2006-07-01 2007-06-30

VERKSAMHETSREDOGÖRELSE FÖR TIDEN 2006-07-01 2007-06-30 Vårby Gårds scoutkår ansluten till Svenska Scoutförbundet VERKSAMHETSREDOGÖRELSE FÖR TIDEN 2006-07-01 2007-06-30 Styrelse Ordförande: Paula Nilsson Vice ordförande: Joakim Blomqvist Sekreterare: Roger

Läs mer

Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen?

Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen? Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen? Villighet lägga ned tid på utbildning, (uppdelat på ålder) (uppdelat på ålder) Personer upp till 25 år kan i högre grad tänka sig att lägga 4-7 dagar på utbildning

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012. Styrelsen har haft 9 möten under året, varav 1 var konstituerande efter årsmötet och 1 var via mail.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012. Styrelsen har haft 9 möten under året, varav 1 var konstituerande efter årsmötet och 1 var via mail. Säters scoutkår ansluten till Scouterna VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012 Styrelse Ordförande: Jörgen Erlandsson Vice ordförande: Edvin Premberg Sekreterare: Karolina Pallin Kassör: Lars Jungermann

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också.

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också. Mer demokrati! I Scouterna tycker vi att det är viktigt med demokrati. Alla har rätt att säga vad de tycker. Och allt som vi gör har vi bestämt tillsammans. Vi väljer alltid det förslag som får flest röster.

Läs mer

VERKSAMHETSREDOGÖRELSE FÖR TIDEN 2008-07-01 2009-06-30

VERKSAMHETSREDOGÖRELSE FÖR TIDEN 2008-07-01 2009-06-30 Vårby Gårds scoutkår ansluten till Svenska Scoutförbundet VERKSAMHETSREDOGÖRELSE FÖR TIDEN 2008-07-01 2009-06-30 Styrelse Ordförande: Paula Nilsson Vice ordförande: Jenny Sundberg Sekreterare: Roger Aronsson

Läs mer

Scouternas vision är att skapa en bättre värld. Scouternas syfte är att göra unga redo för livet.

Scouternas vision är att skapa en bättre värld. Scouternas syfte är att göra unga redo för livet. Redo för livet Scouternas vision är att skapa en bättre värld. Scouternas syfte är att göra unga redo för livet. Scouterna gör unga redo Redo för naturen Redo för sjön Redo för livet Scoutmetoden Patrullsystemet

Läs mer

Ledarutbildning PATRULL

Ledarutbildning PATRULL Handledning för kursledare Scouterna Reviderad mars 2011 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 2... 3 2.1 Patrulledarens roll... 4 2.2 Friluftsteknik... 5 2.3 Scoutmetoden... 7 2.4 Patrullen... 9 2.5

Läs mer

Äventyren Hajken ÄVENTYRET HAJKEN

Äventyren Hajken ÄVENTYRET HAJKEN ÄVENTYRET HAJKEN Det här äventyret går ut på att patrullen ska planera och genomföra en hajk. Hajken är ett självklart inslag i scouting och ett ord som väcker minnen. De flesta scouter åker på minst en

Läs mer

Djursholms Scoutkår. Äventyr - Friluftsliv - Gemenskap

Djursholms Scoutkår. Äventyr - Friluftsliv - Gemenskap Djursholms Scoutkår Äventyr - Friluftsliv - Gemenskap Innehåll Välkommen... 2 Du som ledare... 3 Redo för livet... 4 Om det inte är roligt, är det inte scouting... 4 Scoutmötet... 6 Mötesmallen... 7 Hajk...

Läs mer

Intressemärken. Plåstra

Intressemärken. Plåstra Intressemärken Nedan finner ni en sammanställning över alla de intressemärken som finns. Tyvärr går inte riktigt alla att köpa i scouternas webbshop just nu. I mitten av höstterminen kommer alla märken

Läs mer

MÄ RKEN DÄLÄRÖ SJÖ SCÖUTKÄ R

MÄ RKEN DÄLÄRÖ SJÖ SCÖUTKÄ R MÄ RKEN DÄLÄRÖ SJÖ SCÖUTKÄ R Detta dokument beskriver de märken som används inom och ligger till grund för respektive avdelnings märkesbok. Datum: 2019-01-27 Version: 1.7 MÄRKEN DALARÖ SJÖSCOUTKÅR 1 Innehåll

Läs mer

Terminsprogram hösten 2009. upptäckare

Terminsprogram hösten 2009. upptäckare Terminsprogram hösten 2009 upptäckare Välkommen till ny termin! Dags för en ny termin och många förväntansfulla scouter och ledare. I det här terminsprogrammet hittar du tips och inspiration till 10 möten

Läs mer

HSS scoutdräkt och märkessystem

HSS scoutdräkt och märkessystem HSS scoutdräkt och märkessystem Klädsel Inom Hässelby Strands Sjöscoutkår används en blå scoutskjorta och en vit halsduk. Scoutskjortan är obligatorisk vid högtidliga tillfällen, såsom terminsavslutning,

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Rapport om ungdomsinflytande

Rapport om ungdomsinflytande Rapport om ungdomsinflytande På förbundsstämman 2009 uppdrogs åt Svenska Scoutförbundet styrelse att ta fram en rapport som visar hur ungdomsinflytandet fungerar idag. I rapporten har även tankar om hur

Läs mer

Säters Scoutkår. - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet!

Säters Scoutkår. - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet! Säters Scoutkår - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet! Innehåll Välkommen! 3 Redo för livet 4 Avdelningar 5 Scoutmötet 6 Scoutåret 7 Praktisk information 8 Scoutkåren och miljön 9 Trygga

Läs mer

Gemensamma åldersgrupper

Gemensamma åldersgrupper Gemensamma åldersgrupper Samhället förändras och vi med det! Vi tar tillvara de erfarenheter som gjorts under våra första 100 år och förpackar det vi gör på ett attraktivt sätt för dagens barn och unga.

Läs mer

Tankar kring den pedagogiska grundsynen

Tankar kring den pedagogiska grundsynen Tankar kring den pedagogiska grundsynen Scoutprogrammet När det gäller de utvecklingsområdena så känner jag att de kommer in mer eller mindre i de ledarkurser vi kör. Vad som kommer att vara viktigt är

Läs mer

Första dagen byggde vi upp ett väldigt snyggt lägerområde med spis osv. På kvällen var det orientering. Den vanns klart av Britt och Norman.

Första dagen byggde vi upp ett väldigt snyggt lägerområde med spis osv. På kvällen var det orientering. Den vanns klart av Britt och Norman. På miniorlägret var det ca 15 ungar och nästan lika många ledare. Vi kom ut på lördagen och började med att bygga på en gång. Först reste vi tält med hjälp av ledarna. Spis och sånt var redan klart; men

Läs mer

Rapport från Gnugghelgen november 2016

Rapport från Gnugghelgen november 2016 Rapport från Gnugghelgen 11-12 november 2016 Plats: Tors scoutstuga på Björkö Deltagare: Daniel Sundqvist - Äventyrarledare Victoria Olofsson - Spårarledare Mikael Jedenby - Äventyrarledare Angelica Stenberg

Läs mer

VÄXTKRAFT 14 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 7-9/11 2014 I SAMARBETE MED SENSUS. Lär dig spela ukulele steg 1. Kursledare: Gitten Abramsson

VÄXTKRAFT 14 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 7-9/11 2014 I SAMARBETE MED SENSUS. Lär dig spela ukulele steg 1. Kursledare: Gitten Abramsson VÄXTKRAFT 14 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 7-9/11 2014 I SAMARBETE MED SENSUS Lär dig spela ukulele steg 1 Kursledare: Gitten Abramsson Materialkostnad: Ukulele finns för 295:- om du inte har egen.

Läs mer

Enköpings Scoutkårs ordinarie stämma 19 mars 2016

Enköpings Scoutkårs ordinarie stämma 19 mars 2016 Enköpings Scoutkårs ordinarie stämma 19 mars 2016 Kårstämma Enköpings Scoutkår 19 mars 2016 Förslag till föredragningslista 1 Kårstämman öppnas. 2 Val av mötesordförande. 3 Val av mötessekreterare. 4 Fastställande

Läs mer

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS Trygga Möten Kursledare: Södertörns kursteam Fredag kl 18.00-21.00 Våra scouter tillbringar mycket av sin tid i scoutverksamheten.

Läs mer

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS Trygga Möten Kursledare: Södertörns kursteam Fredag kl 18.00-21.00 Våra scouter tillbringar mycket av sin tid i scoutverksamheten.

Läs mer

HSS scoutdräkt och märkessystem

HSS scoutdräkt och märkessystem HSS scoutdräkt och märkessystem Innehåll Klädsel...1 Allmänt om märken...1 Översikt och bilder på märken...4 Tillhörighetsmärken:...4 Övriga märken:...5 Sömnadsbeskrivning...7 Kriterier för fri- och bevismärken...9

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

November. Fyren Waxholms Scoutkårs tidning, November 2005

November. Fyren Waxholms Scoutkårs tidning, November 2005 Fyren Waxholms Scoutkårs tidning, November 2005 November Var har vintern tagit vägen egentligen. Sitter och stirrar ut på en disig novemberdag och funderar över hur det blir med vintern detta år. Har fått

Läs mer

Kårläger maj 2017

Kårläger maj 2017 Kårläger 25-28 maj 2017 Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår. Vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan. Vi bor som vanligt i tält som

Läs mer

Metodhäfte: Rekrytera barn

Metodhäfte: Rekrytera barn Metodhäfte: Rekrytera barn Innehållsförteckning Rekryteringsworkshop 4 Del 1 4 Inspirationsmingel 4 Varför ska vi växa 4 Drömkåren 5 Framgångsrikt 5 Del 2 Nulägesanalys Framtida rekrytering Rekryteringscykel

Läs mer

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna STARTA SCOUTKÅR Så här startar du en lokalförening i Scouterna 2016 Hej! Vad roligt att just du är nyfiken på Scouterna! I det här materialet hittar du information om vad Scouterna är och vilka möjligheter

Läs mer

Scoutmärken och dess användning EQUMENIA SKÅREKYRKAN SAMMANSTÄLLT AV HELENE HELGESSON HÄLLMAN

Scoutmärken och dess användning EQUMENIA SKÅREKYRKAN SAMMANSTÄLLT AV HELENE HELGESSON HÄLLMAN 2016 Scoutmärken och dess användning EQUMENIA SKÅREKYRKAN SAMMANSTÄLLT AV HELENE HELGESSON HÄLLMAN Inledning Inom equmenia Skårekyrkans scoutverksamhet har det inte funnits någon samlad information om

Läs mer

Om oss i Motala scoutkår

Om oss i Motala scoutkår Om oss i Motala scoutkår Vad är scouting? Scouting innebär en blandning av friluftsliv, lerning by doing (lära genom att göra), patrullen (den lilla gruppen), symboler och ceremonier, stödjande och lyssnande

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET KORTSPEL MED OLIKA FÖRUTSÄTTNINGAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna prova på att kommunicera utan att prata med varandra och

Läs mer

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också.

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också. Mer demokrati! I Scouterna tycker vi att det är viktigt med demokrati. Alla har rätt att säga vad de tycker. Och allt som vi gör har vi bestämt tillsammans. Vi väljer alltid det förslag som får flest röster.

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Inledning till vår policy Vår förenings värderingar bygger på scoutrörelsen synsätt och uppfattningar. Nedan finns

Läs mer

Terminsprogram för Äventyrarna VT 2015

Terminsprogram för Äventyrarna VT 2015 Terminsprogram för Äventyrarna VT 2015 Vecka Datum Tid Dag Tema 4 22/1 18.30-20.30 torsdag Pulka 5 29/1 18.30-20.30 torsdag Surrning 6 5/2 18.30-20.30 torsdag Scouternas årsmöte 7 12/2 18.30-20.30 torsdag

Läs mer

Samtal om värderingar

Samtal om värderingar Samtal om värderingar Våra värderingar bygger ju på scoutlagen. Men menar vi alltid samma sak med de olika punkterna? Kan vi definiera scoutandan med hjälp av scoutlagen? De följande sidorna innehåller

Läs mer

Nyhetsbrev Januari. Equmeniascout i Region Stockholm. Hej! På gång. Ledarfest! Isbiten

Nyhetsbrev Januari. Equmeniascout i Region Stockholm. Hej! På gång. Ledarfest! Isbiten Equmeniascout i Region Stockholm Nyhetsbrev Januari Hej! Det är med glädje som vi skriver detta första nyhetsbrev från oss i Scoutstaget i region Stockholm. I höstas startade vi upp som stag och kommer

Läs mer

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut.

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. ÄVENTYRET VÄRLDEN Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. Scouterna ska arrangera en JOTI-helg med avdelningen. Patrullerna ska välja

Läs mer

Verksamhetsplan & budget för 2017

Verksamhetsplan & budget för 2017 Verksamhetsplan & budget för 2017 S:t Örjans Scoutkår i Västerås av Scouterna S:t Örjans scoutkårs verksamhetsplan för 2017 Vanligt förekommande ord och begrepp: Scoutkår är den lokala föreningen som består

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911

Verksamhetsplan 2015. TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911 Verksamhetsplan 2015 TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911 Verksamhetsplan Vi erbjuder barn och unga unika möjligheter till utveckling, äventyr och gemenskap. Vi vill att alla ska få

Läs mer

cout äkert Svenska Scoutförbundets säkerhetsregler för friluftsaktiviteter på land och till sjöss.

cout äkert Svenska Scoutförbundets säkerhetsregler för friluftsaktiviteter på land och till sjöss. cout äkert Svenska Scoutförbundets säkerhetsregler för friluftsaktiviteter på land och till sjöss. Innehåll Ansvaret Kårstyrelsen......... 4 Ledaren............ 4 Utfärder Stugor............. 5 Hajker

Läs mer

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL LÄRARHANDLEDNING Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med övningen är att eleverna lär sig mer om att planera proviant för en längre utflykt i skog och natur

Läs mer

Min Vilda-lägerbok. Innehållsförteckning. Jag heter. Min Vilda-lägerbok

Min Vilda-lägerbok. Innehållsförteckning. Jag heter. Min Vilda-lägerbok Innehållsförteckning Min Vilda-lägerbok Min Vilda-lägerbok Välkomna till Vilda Vilja, virvel, värme Lägerkarta Vildas lägerredaktion www.scouterna/vildafilm #Vilda2014 Veckans utmaningar Lägersången &

Läs mer

Workshopunderlag. En snabbstart i det förbundsgemensamma scoutprogrammet - 1 -

Workshopunderlag. En snabbstart i det förbundsgemensamma scoutprogrammet - 1 - Programworkshop Workshopunderlag En snabbstart i det förbundsgemensamma scoutprogrammet - 1 - Det här är ett underlag till dig som ska hålla workshop i det förbundsgemensamma scoutprogrammet. Se det som

Läs mer

cout äkert Innehåll Svenska Scoutförbundets säkerhetsregler för friluftsaktiviteter på land och till sjöss.

cout äkert Innehåll Svenska Scoutförbundets säkerhetsregler för friluftsaktiviteter på land och till sjöss. WEBBVERSION Innehållet är detsamma som i den tryckta broscyren, men formen skiljer sig något. cout äkert Svenska Scoutförbundets säkerhetsregler för friluftsaktiviteter på land och till sjöss. Ansvaret

Läs mer

Berga scoutkårs verksamhetsidé

Berga scoutkårs verksamhetsidé Berga scoutkårs verksamhetsidé Verksamhetsidén: bakgrund och sammanhang Berga scoutkårs verksamhetsidé beskriver hur kåren i sin verksamhet tänker följa scouternas grundprinciper samt hur kårens målsättningar

Läs mer

Hallands Scoutdistrikt Hallandsyxan HALLANDSYXAN. Regler och tipshäfte. Hallandsyxan beskrivning 2017 vers Sidan 1 av 30

Hallands Scoutdistrikt Hallandsyxan HALLANDSYXAN. Regler och tipshäfte. Hallandsyxan beskrivning 2017 vers Sidan 1 av 30 HALLANDSYXAN Regler och tipshäfte beskrivning 2017 vers 3 170915 Sidan 1 av 30 Innehållsförteckning Inledning... 3 Knopar... 5 Sjukvård... 6 Karta och kompass... 8 Surrning och livlinekastning (tidtagning)...

Läs mer

nr 3 Waxholms Scoutkår

nr 3 Waxholms Scoutkår nr 3 Waxholms Scoutkår JUL JUL STRÅLANDE JUL Efter Sjöfåglarnas traditionella julövernattning i helgen är det svårt att förtränga julkänslorna. Snart är det verkligen jul - på riktigt! Hoppas ni har hunnit

Läs mer

Sjöscoutkåren Stormfågeln r.f.

Sjöscoutkåren Stormfågeln r.f. Sjöscoutkåren Stormfågeln r.f. Verksamhetsplan 1.1 31.12.2014 Godkänd av höstmötet 24.11.2013 Kårens målsättning är att genom scoutverksamhet utveckla sina medlemmar till goda medborgare, samt tillgodose

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Gemensamma aktiviteter för hela kåren: Kårens årsmöte för 2005 hölls den 1 mars 2006 på scoutlokalen. Styrelsen har under året bestått av:

Gemensamma aktiviteter för hela kåren: Kårens årsmöte för 2005 hölls den 1 mars 2006 på scoutlokalen. Styrelsen har under året bestått av: Bölans Scoutkår Bölans Scoutkår 2006 Styrelsen har under året bestått av: Revisorer: Ordf: Gunilla Asplund V ordf: Pelle Velander Ledamot/sek: Carina Östlin Ledamot/kassör: Christina Persson Till alla

Läs mer

För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting)

För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting) För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting) Genom arbetet med Trygga Möten rustar Scouterna ledare för

Läs mer

Förberedelse: Planera, planera, planera

Förberedelse: Planera, planera, planera Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna på våren så att det inte blir stressigt på hösten precis innan

Läs mer

Scoutdräkten. Översikt:

Scoutdräkten. Översikt: Scoutdräkten För att visa vad en scout kan, vad den har varit med om och vilken nivå (ålder) scouten är på används märken. Det finns i huvudsak fyra olika sorters märken; basmärke, bevismärke, frimärke

Läs mer

Välkommen! Än en gång, varmt välkommen till Säters Scoutkår! Vi är glada att ha just dig med!

Välkommen! Än en gång, varmt välkommen till Säters Scoutkår! Vi är glada att ha just dig med! Säters Scoutkår Innehåll Välkommen! 3 Redo för livet 4 Avdelningar 5 Scoutmötet 6 Scoutåret 7 Scoutdräkten 8 Praktisk information 9 Scoutkåren och miljön 10 Trygga möten 11 Scoutord 12 Engagera dig! 13

Läs mer

6 scenarion. Scenario 1 Nykterhet. Diskussionsfrågor

6 scenarion. Scenario 1 Nykterhet. Diskussionsfrågor 6 scenarion Scenario 1 Nykterhet Flishults scoutkår har sedan några år inte haft någon verksamhet eftersom många i kåren slutade samtidigt av olika anledningar. Det här året flyttar dock Monika tillbaka

Läs mer

INNEHÅLL 1. PLANENS SYFTE... 3 2. KÅRENS ORGANISATION... 3 3. KÅRENS REKRYTERING... 4 4. KÅRENS LEDARE... 5 5. SCOUTPROGRAMMET... 6 6. EKONOMI...

INNEHÅLL 1. PLANENS SYFTE... 3 2. KÅRENS ORGANISATION... 3 3. KÅRENS REKRYTERING... 4 4. KÅRENS LEDARE... 5 5. SCOUTPROGRAMMET... 6 6. EKONOMI... Verksamhetsplan 2015 1 INNEHÅLL 1. PLANENS SYFTE... 3 2. KÅRENS ORGANISATION... 3 3. KÅRENS REKRYTERING... 4 4. KÅRENS LEDARE... 5 5. SCOUTPROGRAMMET... 6 6. EKONOMI... 7 2 1. PLANENS SYFTE Planen skall

Läs mer

LÄGERBREV 2 31 mars, 2004 1(6)

LÄGERBREV 2 31 mars, 2004 1(6) 31 mars, 2004 1(6) BÄSTA SCOUTVÄN, Vi vill börja med att tacka dig för den insats du som reseledare har gjort hittills för Tarus. Det totala antalet deltagare som anmält sig till Tarus är nästan 12 000

Läs mer

Sweden Outdoor arena

Sweden Outdoor arena Vår hemmaplan Sweden Outdoor arena Tänk dig en egen arena där alla får obegränsat med speltid, alla har VIP-loger och offside existerar inte. Självklart finns det, vi kallar det för scouting. Vår hemmaplan

Läs mer

Rutin f ör inköp av scoutkläder och märken

Rutin f ör inköp av scoutkläder och märken Rutin f ör inköp av scoutkläder och märken Engelbrekt Scoutkår Version 0. 1 2014-03-03 Scouterna Box 420 34 Telefon: +46 8-555 065 00 Webb: www.scouterna.se The Guides and Scouts of Sweden 126 12 Stockholm

Läs mer

Styrelsemöte 2009-03-16

Styrelsemöte 2009-03-16 Styrelsemöte 2009-03-16 Närvarande 23 Mötets öppnande 24 Föregående protokoll Gustaf Allmér fram till 26, Maria Hanström, Thomas Neumann, Åsa Neumann, Ragnar Sjögren, Karin Söderberg och David Wikander.

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

RLU 2012 Utbildningspass

RLU 2012 Utbildningspass RLU 2012 Utbildningspass Lördag 28/1 Söndag 29/1 Pass 1 Pass 2 Pass 3 Pass 4 Pass 5 Pass 6 Pass 7 Utbildning 1,5 h 2,0 h 2,0 h 2,0 h 2,0 h 1,5 h 1,5 h Ledarutbildning BAS B1 B2 B5 B4 B3 Ledarutbildning

Läs mer