Historik information om ändringar i vägledningen 2008:2 Statligt tandvårdsstöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Historik information om ändringar i vägledningen 2008:2 Statligt tandvårdsstöd"

Transkript

1 VÄGLEDNING 2008:2 1 (5) Historik information om ändringar i vägledningen 2008:2 Statligt tandvårdsstöd Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar blivit mer omfattande. Smärre ändringar arbetas in i den elektroniska versionen. I den elektroniska versionen av vägledningen framgår de senaste ändringarna genom att texten är markerad med grå bakgrund. När en vägledning ändras kompletteras serienumret (årtal och ordningsnummer) med ett versionsnummer. Denna versionshantering används från och med den 1 oktober När vägledningen ändras första gången efter detta datum får vägledningen versionsnummer 1. I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner. De olika versionerna presenteras i fallande kronologisk ordning dvs. den senaste ändringen redovisas först. Version Beslutsdatum Ändringar kapitel, avsnitt eller bilaga Vägledningen har reviderats med anledning av lagändringar som träder i kraft den 1 januari Lagändringarna gäller förhöjd ålder till 21 år för avgiftsfri tandvård från och med Det har även gjorts ändringar på grund av lagkrav som implementeras januari 2017 i form av möjlighet för vårdgivaren att själv kunna annullera och avsluta abonnemangsavtal i förtid. Uppdateringar har gjorts i vissa avsnitt på grund av ändringar i tillämpning. Slutligen har även vissa korrigeringar och förtydliganden gjorts. Sammanfattning: 1.2.1, 1.5, 1.9, 2.3.1, 2.6.1, 3.1.2, 3.2, 3.2.1, 3.2.3, 3.3.3, 3.3.4, 3.3.6, 4.1, 4.4.3, 4.6.5, 4.6.6, 5.5.2, 6.2.1, 6.3.1, 8.3.3, Hela vägledningen har omarbetats i syfte att utveckla försäkringsstyrningen. Det innebär att den har uppdaterats och omarbetats både i sin struktur och i sitt pedagogiska upplägg.

2 VÄGLEDNING 2008:2 2 (5) Nytt kapitel gällande särskilt tandvårdsbidrag infogat. Följdändringar i andra avsnitt på grund av särskilt tandvårdsbidrag. Beskrivning av ersättning till specialister enligt TLV s föreskrifter Förutom kapitel 1 och 3 har samtliga kapitel uppdaterats och kompletterats, dessutom har vägledningen utökats med två kapitel. Förhandsprövningskapitlet har delats upp på ett kapitel om föreläggande (kapitel 8) och ett kapitel om omgörning (kapitel 9). Kapitlet om kontroller (kapitel 10) innefattar även en beskrivning om i vilka situationer beslut om återbetalning är aktuellt. Kapitel 11 sent inkommen begäran om ersättning är helt nytt och beskriver de särskilda skäl som ska bedömas vid handläggningen. Bilaga 1 odontologisk ordlista har bytts ut till en mer omfattande ordlista Ändringar i förkortningslistan och källförteckningen. Hänvisningsändringar i kapitel 1, 2 och Tillägg i förkortningslistan. Tillägg av ett kapitel om försäkringstillhörighet (kapitel 1). Tillägg och ändringar i avsnitt 2.1, Tillägg i källförteckningen och ändring i sakregistret Tillägg av ett kapitel som blir kapitel Sammanfattning, avsnitt 4.6, 4.9, , 5.5, 7.1, 7.3, 8.1, 8.3 och källförteckningen. Version Tandvårdsbidrag Uppdatering pga. lagändringar som träder i kraft den 1 januari 2017 gällande förhöjd ålder till 21 år för avgiftsfri tandvård. Man omfattas av det statliga tandvårdsstödet det år man fyller 22 år. 1.5 Rätten till statligt tandvårdsstöd Uppdatering pga. lagändringar som trädde i kraft den 1 januari 2017 gällande förhöjd ålder till 21 år för avgiftsfri tandvård.

3 VÄGLEDNING 2008:2 3 (5) 1.9 Socialstyrelsen Tillägg av text, förtydligande, gällande förordnande för behandlare att föra patientjournal på engelska Metodstöd att avsluta en anslutning till det elektroniska systemet Text har omarbetats både under avsnittet för vårdgivare och mottagning Vårdgivarens uppgiftsskyldighet Ett stycke angående inrapportering av utbytesåtgärd har tagits bort. ITstödet har utvecklats så att utbytesåtgärder kan rapporteras in som vanliga åtgärder Särskilda sjukvårdsöverenskommelser och EU:s regler Förtydligande att förordning 1408/71 har ersatts, av förordning 883/2004, och nu enbart gäller enligt övergångsbestämmelser och i vissa fall gällande samordningssituationer för tredjelandsmedborgare. 3.2 Personer som vistas tillfälligt i Sverige Text angående förordning 1408/71 har tagits bort Barn Enligt lagändring har text ändrats angående höjd ålder för avgiftsfri tandvård. Även omarbetning för att förtydliga vem som har rätt till nödvändig tandvård Pensionärer Text har omarbetats med anledning av ändrad tillämpning av intyg S1 och E Gränsarbetare Rubriken Gränsarbetare har lyfts upp till nivå tre och rubriken Pensionär som varit gränsarbetare har blivit en underrubrik. Avsnitt har omarbetats med anledning av att förordning 1408/71 inte längre gäller. Även omarbetats med anledning av intyg S1, se kommentar Avsnittet Pensionär som varit gränsarbetare har omarbetats och förtydligats Utsända till Sverige Har fått förskjuten rubriksnivå och ändrats gällande intyg S1 och E106. Efter Se Matrisen Ändringar gällande intyg S1 och E106 som därför har strukits Allmänt tandvårdsbidrag Enligt lagändring har text ändrats angående höjd ålder för avgiftsfri tandvård.

4 VÄGLEDNING 2008:2 4 (5) Om vårdgivaren har ett annat pris än referenspriset Nytt avsnitt med underrubrik Rabatter med anledning av ny tillämpning Vårdgivaren avslutar ett abonnemangsavtal Enligt lagkrav ska vårdgivaren själv kunna annullera eller avsluta ett abonnemangsavtal i förtid. Helt ny text och även två nya avsnitt med underrubriker som informerar om vad som händer med de BTB Avtal som är kopplade till avtalet som avslutas Metodstöd att avsluta ett abonnemangsavtal och utreda kopplade BTB Avtal I stort sett har all text i metodstödet omarbetats och utökats till följd av lagkrav, att vårdgivaren kan avsluta sina abonnemangsavtal. Även underrubrikerna har ändrats och utökats Patientjournal på engelska Nytt avsnitt gällande förordnande för behandlare att föra patientjournal på engelska Dokumentation vid konsultation Text har omarbetats med anledning av ARS VÄ Enbart vårdgivaren ska kommuniceras, patienten kan inte tillföra ärendet något Metodstöd att skriva yttrande Text har omarbetats med anledning av ARS VÄ Enbart vårdgivaren ska kommuniceras, patienten kan inte tillföra ärendet något Metodstöd vid innehållande av ersättning Underrubrik Kommunicering, text har omarbetats med anledning av ARS VÄ Enbart vårdgivaren ska kommuniceras, patienten kan inte tillföra ärendet något Metodstöd att utreda och besluta om föreläggande om förhandsprövning Underrubrik Kommunicering, text har omarbetats med anledning av ARS VÄ Enbart vårdgivaren ska kommuniceras, patienten kan inte tillföra ärendet något. Version 8 Hela vägledningen är omskriven enligt försäkringsstyrning, vilket bland annat innebär att ett stort antal exempel är borttagna. Vägledningen har omarbetats och fått en ny struktur, med färre kapitel. Ändringar finns i alla avsnitt, även rubrikerna har ändrats. Utifrån behov har ändringar och tillägg skett i metodstöden. Kapitlet om försäkringstillhörighet, tidigare kapitel 1, har tagits bort med hänvisning till Vägledning 2000:2, Försäkrad i Sverige genom bosättning eller arbete.

5 VÄGLEDNING 2008:2 5 (5) Kammarrättsdom med mål nr , Domsnytt 2013:060, har lagts till. Övriga ändringar avser ändrad tillämpning och förtydliganden. Version 7 Vägledningen har utökats med ett kapitel om särskilt tandvårdsbidrag. Version 6 Vägledningen har omarbetats med anledning av ett generellt behov av uppdatering. Version 5 Hänvisningsändringar med anledning av ikraftträdandet av Socialförsäkringsbalken den 1 januari Version 4 Tillägg och ändringar har gjorts med anledning av ikraftträdandet av EGförordningarna 883/2004 och 987/2009 den 1 maj Version 3 Anledningen till tillägget av ett kapitel om metodstöd är att det vid handläggningen av efterhandskontroller inom tandvården har framkommit ett behov att tydliggöra och definiera arbetsmomentet konsultation med försäkringsodontologisk rådgivare. Version 2 Ändringarna består genomgående av hänvisningsändringar. Det beror på att bilagorna till förordningen (2008:193) om statligt tandvårdsstöd har upphört att gälla. Från och med den 1 januari 2009 gäller Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter och allmänna råd (2008:1) om statligt tandvårdsstöd i stället. Övriga ändringar är rättelse av tidigare skrivfel.

Beslutsdatum Ändringar kapitel, avsnitt eller bilaga , 2.7.3, 3.5, 3.7.4, 3.9, 3.10, 4.7.3, 4.8.1, 5.8

Beslutsdatum Ändringar kapitel, avsnitt eller bilaga , 2.7.3, 3.5, 3.7.4, 3.9, 3.10, 4.7.3, 4.8.1, 5.8 VÄGLEDNING 2010:2 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2010:2 Sjukersättning och aktivitetsersättning förmåner vid invaliditet enligt EU-rätten och konventioner om social trygghet Vägledningen

Läs mer

Beslutsdatum Ändringar kapitel, avsnitt eller bilaga

Beslutsdatum Ändringar kapitel, avsnitt eller bilaga VÄGLEDNING 2010:2 1 (6) Historik information om ändringar i vägledningen 2010:1 Sjukersättning och aktivitetsersättning förmåner vid invaliditet enligt EU-rätten och konventioner om social trygghet Vägledningen

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2013:2 Aktivitetsersättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2013:2 Aktivitetsersättning VÄGLEDNING 2013:2 1 (5) Historik information om ändringar i vägledningen 2013:2 Aktivitetsersättning Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning VÄGLEDNING 2003:3 1 (9) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner.

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:6 Statligt personskadeskydd

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:6 Statligt personskadeskydd VÄGLEDNING 2004:6 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2004:6 Statligt personskadeskydd Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar VÄGLEDNING 2005:1 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program

Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program VÄGLEDNING 2009:2 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav VÄGLEDNING 2005:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar blivit

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav VÄGLEDNING 2005:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner. De

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program

Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program VÄGLEDNING 2009:2 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar VÄGLEDNING 2005:1 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2010:3 Etableringstillägg och bostadsersättning till etableringsersättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2010:3 Etableringstillägg och bostadsersättning till etableringsersättning VÄGLEDNING 2010:3 1 (5) Historik information om ändringar i vägledningen 2010:3 Etableringstillägg och bostadsersättning till etableringsersättning En ny vägledning får ett serienummer (årtal och ordningsnummer)

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2012:1 Vårdbidrag

Historik information om ändringar i vägledningen 2012:1 Vårdbidrag VÄGLEDNING 2012:1 1 (5) Historik information om ändringar i vägledningen 2012:1 Vårdbidrag I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner.

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:10 Vårdförmåner i internationella förhållanden

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:10 Vårdförmåner i internationella förhållanden VÄGLEDNING 2001:10 1 (12) Historik information om ändringar i vägledningen 2001:10 Vårdförmåner i internationella förhållanden Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar

Läs mer

HISTORIKBILAGA TILL VÄGLEDNING 2006:1 1 (6) Version 9. Version 8

HISTORIKBILAGA TILL VÄGLEDNING 2006:1 1 (6) Version 9. Version 8 VÄGLEDNING 2006:1 1 (6) Historik information om ändringar i vägledningen 2006:1 Indrivning av underhållsbidrag i internationella ärenden Försäkringskassan som centralmyndighet I denna bilaga lämnas en

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:11: Tillämplig lagstiftning, EU, socialförsäkringskonventioner,

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:11: Tillämplig lagstiftning, EU, socialförsäkringskonventioner, VÄGLEDNING 2004:11 1 (6) Historik information om ändringar i vägledningen 2004:11: Tillämplig lagstiftning, EU, socialförsäkringskonventioner, m.m. Vägledningen uppdateras fortlöpande. När en vägledning

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2002:10 Barnbidrag

Historik information om ändringar i vägledningen 2002:10 Barnbidrag VÄGLEDNING 2002:10 1 (22) Historik information om ändringar i vägledningen 2002:10 Barnbidrag Vägledningen uppdateras fortlöpande. De senaste sakliga ändringarna i texten markeras med grå bakgrund. En

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2002:14 Familjebidrag till rekryter

Historik information om ändringar i vägledningen 2002:14 Familjebidrag till rekryter VÄGLEDNING 2002:14 1 (9) Historik information om ändringar i vägledningen 2002:14 Familjebidrag till rekryter Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet

Läs mer

Rapport kontroller inom

Rapport kontroller inom Statligt tandvårsstöd 2013-09-13 044733-2013 Version: 1,0 1 (7) Rapport kontroller inom statligt tandvårdsstöd 2012 Statligt tandvårsstöd 2013-09-13 044733-2013 Version: 1,0 2 (7) Inledning I den här rapporten

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning VÄGLEDNING 2003:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning Vägledningen uppdateras fortlöpande. I den nya versionen av vägledningen framgår de senaste ändringarna

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2013:1 Sjukersättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2013:1 Sjukersättning VÄGLEDNING 2013:1 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2013:1 Sjukersättning I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner.

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2002:1 Föräldrapenning

Historik information om ändringar i vägledningen 2002:1 Föräldrapenning VÄGLEDNING 2002:1 1 (11) Historik information om ändringar i vägledningen 2002:1 Föräldrapenning Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan VÄGLEDNING 2005:2 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2012:2 Handikappersättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2012:2 Handikappersättning VÄGLEDNING 2012:2 1 (5) Historik information om ändringar i vägledningen 2012:2 Handikappersättning I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner.

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:7 Förvaltningsrätt i praktiken

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:7 Förvaltningsrätt i praktiken VÄGLEDNING 2004:7 1 (14) Historik information om ändringar i vägledningen 2004:7 Förvaltningsrätt i praktiken I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2002:10 Barnbidrag

Historik information om ändringar i vägledningen 2002:10 Barnbidrag VÄGLEDNING 2002:10 1 (20) Historik information om ändringar i vägledningen 2002:10 Barnbidrag I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner.

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledning 2001:2 Underhållsstöd

Historik information om ändringar i vägledning 2001:2 Underhållsstöd VÄGLEDNING 2001:2 1 (20) Historik information om ändringar i vägledning 2001:2 Underhållsstöd Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar blivit

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning VÄGLEDNING 2003:1 1 (20) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:10 Vårdförmåner i internationella förhållanden

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:10 Vårdförmåner i internationella förhållanden VÄGLEDNING 2001:10 1 (14) Historik information om ändringar i vägledningen 2001:10 Vårdförmåner i internationella förhållanden Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om statligt tandvårdsstöd; SFS 2008:145 Utkom från trycket den 22 april 2008 utfärdad den 10 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2013:2 Aktivitetsersättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2013:2 Aktivitetsersättning VÄGLEDNING 2013:2 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2013:2 Aktivitetsersättning I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner.

Läs mer

Vägledning 2008:2 Version 8. Statligt tandvårdsstöd

Vägledning 2008:2 Version 8. Statligt tandvårdsstöd Statligt tandvårdsstöd Vägledningarna innehåller en samlad information om vad som gäller på ett visst område och är ett stöd i handläggningen. En vägledning kan innehålla beskrivningar av författningsbestämmelser

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:3 Offentlighet, sekretess och behandling av personuppgifter

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:3 Offentlighet, sekretess och behandling av personuppgifter VÄGLEDNING 2001:3 1 (5) Historik information om ändringar i vägledningen 2001:3 Offentlighet, sekretess och behandling av personuppgifter I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:8 EU-familjeförmåner

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:8 EU-familjeförmåner VÄGLEDNING 2004:8 1 (17) Historik information om ändringar i vägledningen 2004:8 EU-familjeförmåner I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner.

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning VÄGLEDNING 2003:1 1 (18) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledning 2001:9 Underhållsstöd

Historik information om ändringar i vägledning 2001:9 Underhållsstöd VÄGLEDNING 2001:9 1 (18) Historik information om ändringar i vägledning 2001:9 Underhållsstöd Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar blivit

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning VÄGLEDNING 2003:1 1 (20) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:4 Förmåner vid arbetsskada

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:4 Förmåner vid arbetsskada VÄGLEDNING 2003:4 1 (21) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:4 Förmåner vid arbetsskada Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet

Läs mer

Vägledning 2008:2 Version 12. Statligt tandvårdsstöd

Vägledning 2008:2 Version 12. Statligt tandvårdsstöd Vägledning 2008:2 Version 12 Statligt tandvårdsstöd En vägledning är i första hand ett stöd för Försäkringskassans medarbetare vid ärendehandläggning och utbildning. Den innehåller en samlad information

Läs mer

Information om ändringar i föreskriften om statligt tandvårdsstöd, till den 15 januari 2019

Information om ändringar i föreskriften om statligt tandvårdsstöd, till den 15 januari 2019 Information om ändringar i föreskriften om statligt tandvårdsstöd, till den 15 januari 2019 Sammanfattning Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat om ändringar i det statliga tandvårdsstödet

Läs mer

Försäkringskassans kundundersökning för behandlare inom det statliga tandvårdsstödet Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel

Försäkringskassans kundundersökning för behandlare inom det statliga tandvårdsstödet Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel Försäkringskassans kundundersökning för behandlare inom det statliga tandvårdsstödet 2015 Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel Om undersökningen Den första kundundersökningen riktad enbart mot behandlare-

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2008:3 Sjukersättning och särskilda regler steglös avräkning m.m.

Historik information om ändringar i vägledningen 2008:3 Sjukersättning och särskilda regler steglös avräkning m.m. VÄGLEDNING 2008:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2008:3 Sjukersättning och särskilda regler steglös avräkning m.m. Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:2 Sjukpenning och samordnad rehabilitering

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:2 Sjukpenning och samordnad rehabilitering VÄGLEDNING 2004:2 1 (121) Historik information om ändringar i vägledningen 2004:2 Sjukpenning och samordnad rehabilitering Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:145

Regeringens proposition 2007/08:145 Regeringens proposition 2007/08:145 Byte av namn på Läkemedelsförmånsnämnden Prop. 2007/08:145 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 24 april 2008 Fredrik Reinfeldt Göran

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledning 2001:2 Betalningsskyldighet för underhållsstöd

Historik information om ändringar i vägledning 2001:2 Betalningsskyldighet för underhållsstöd VÄGLEDNING 2001:2 1 (25) Historik information om ändringar i vägledning 2001:2 Betalningsskyldighet för underhållsstöd Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller

Läs mer

Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd

Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Ds 2010:2 Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar

Läs mer

Tandvårdslag (1985:125)

Tandvårdslag (1985:125) Tandvårdslag (1985:125) SFS nr: 1985:125 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1985-03-14 Ändrad: t.o.m. SFS 2008:346 Inledande bestämmelse 1 Med tandvård avses i denna lag åtgärder för

Läs mer

Rapport kontroller inom

Rapport kontroller inom 1 (9) Rapport kontroller inom statligt tandvårdsstöd 2013 2 (9) Inledning I den här rapporten återges resultatet från de efterhandskontroller som genomförts enligt produktionsplan 2013, utförda kontrollutredningar

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:10 Vårdförmåner i internationella förhållanden

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:10 Vårdförmåner i internationella förhållanden VÄGLEDNING 2001:10 1 (12) Historik information om ändringar i vägledningen 2001:10 Vårdförmåner i internationella förhållanden I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Avdelningen för juridik Pål Resare Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Yttrande över Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76)

Yttrande över Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledning 2001:2 Betalningsskyldighet för underhållsstöd

Historik information om ändringar i vägledning 2001:2 Betalningsskyldighet för underhållsstöd VÄGLEDNING 2001:2 1 (27) Historik information om ändringar i vägledning 2001:2 Betalningsskyldighet för underhållsstöd Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller

Läs mer

2011-03-31. Sveriges Tandhygienistförening, STHF, tackar för möjligheten att lämna synpunkter på förslaget.

2011-03-31. Sveriges Tandhygienistförening, STHF, tackar för möjligheten att lämna synpunkter på förslaget. 2011-03-31 Socialdepartementet Mats Nilsson S2010/8847/HS Remiss Departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning. Förslag om tredje

Läs mer

Kapitel 6, Mervärdesskatt

Kapitel 6, Mervärdesskatt Sid 1 (6) Kapitel 6, Mervärdesskatt 2000-10-26 Publiceringsdatum. 2000-11-09 6.6.9 9 Ändrad text. 2001-02-0 6.3 Bilaga 6.a Bilaga 6.a 1 18 Ändrad moms för inrikes persontransport. Ny momssats för inträde

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:1 Kontrollutredning

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:1 Kontrollutredning VÄGLEDNING 2004:1 1 (20) Historik information om ändringar i vägledningen 2004:1 Kontrollutredning I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner.

Läs mer

Information om ändringar i föreskriften om statligt tandvårdsstöd, till den 15 januari 2020

Information om ändringar i föreskriften om statligt tandvårdsstöd, till den 15 januari 2020 2019-06-11 Information om ändringar i föreskriften om statligt tandvårdsstöd, till den 15 januari 2020 Sammanfattning Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat om ändringar i det statliga

Läs mer

Rapport kontroller inom

Rapport kontroller inom 1 (12) Rapport kontroller inom statligt tandvårdsstöd 2014 2 (12) Inledning I den här rapporten återges resultatet från de efterhandskontroller som genomförts enligt produktionsplan 2014, utförda kontrollutredningar

Läs mer

Tandvårdslag (1985:125)

Tandvårdslag (1985:125) SFS 1985:125 Källa: Rixlex Utfärdad: 1985-03-14 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2006:193 Tandvårdslag (1985:125) [Fakta & Historik] Inledande bestämmelse 1 Med tandvård avses i denna lag åtgärder för att förebygga,

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) REMISSYTTRANDE 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) Sammanfattning Försäkringskassan ser positivt

Läs mer

Bakgrund... 3 TLV:s metod för att fastställa referenspriset för en åtgärd... 3 Större förändringar i referenspriset 1 september 2014...

Bakgrund... 3 TLV:s metod för att fastställa referenspriset för en åtgärd... 3 Större förändringar i referenspriset 1 september 2014... Bakgrund... 3 TLV:s metod för att fastställa referenspriset för en åtgärd... 3 Större förändringar i referenspriset 1 september 2014...4 Övergångsbestämmelser... 5 Privattandläkarnas synpunkter under arbetets

Läs mer

Lagar, förordningar och föreskrifter

Lagar, förordningar och föreskrifter Vad är tandvård? Lagar, förordningar och föreskrifter Tandvårdslagen Tandvårdsförordningen Lag om statligt tandvårdsstöd Förordning om statligt tandvårdsstöd Föreskrifter (Försäkringskassan, TLV, Socialstyrelsen)

Läs mer

Rapport kontroller inom

Rapport kontroller inom 1 (16) Rapport kontroller inom statligt tandvårdsstöd 2015 2 (16) Inledning I den här rapporten återges resultatet från de efterhandskontroller som genomförts enligt produktionsplan 2015, utförda kontrollutredningar

Läs mer

Kapitel 3, Anläggningstillgångar

Kapitel 3, Anläggningstillgångar Sid 1 (7) 2000-09-18 3.1.3 2001-05-18 Bilaga 3.b 3 5 22 23 2, 4 Nytt avsnitt, Leasing. Tillägg: Kalkyl vid val mellan lån och leasing. Prosit har ersatts med Raindance. Ny Version 2.1. Bokföringsförordningen

Läs mer

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Förteckning över gällande föreskrifter och allmänna råd den 29 januari 2018 i enlighet med 18 c författningssamlingsförordningen (1976:725) Den 1 juli 2015 upphörde

Läs mer

Adoptionsbidrag. Vägledning 2002:12 Version 4

Adoptionsbidrag. Vägledning 2002:12 Version 4 Adoptionsbidrag Vägledning 2002:12 Version 4 En vägledning är i första hand ett stöd för Försäkringskassans medarbetare vid ärendehandläggning och utbildning. En vägledning innehåller en samlad information

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:9 Underhållsstöd

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:9 Underhållsstöd VÄGLEDNING 2001:9 1 (23) Historik information om ändringar i vägledningen 2001:9 Underhållsstöd I den här bilagan lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som har gjorts i vägledningens olika

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:2 Betalningsskyldighet för underhållsstöd

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:2 Betalningsskyldighet för underhållsstöd VÄGLEDNING 2001:2 1 (25) Historik information om ändringar i vägledningen 2001:2 Betalningsskyldighet för underhållsstöd I den här bilagan lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts

Läs mer

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Förteckning över gällande föreskrifter och allmänna råd den 15 januari 2019 i enlighet med 18 c författningssamlingsförordningen (1976:725) Den 1 juli 2015 upphörde

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:7 Omprövning och överklagande av Försäkringskassans beslut

Historik information om ändringar i vägledningen 2001:7 Omprövning och överklagande av Försäkringskassans beslut VÄGLEDNING 2001:7 1 (18) Historik information om ändringar i vägledningen 2001:7 Omprövning och överklagande av Försäkringskassans beslut I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar

Läs mer

Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning

Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning I regleringsbrevet för budgetåret 2017 fick

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 28 april 2015 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 3 februari 2014

Läs mer

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans Intygstjänster 2014-2015 Sid 1/22 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Revisionshistorik... 2 1. Inledning... 3 2. FK AF1 - Skapa medicinskt vid

Läs mer

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB)

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Meddelandeblad Mottagare: Vårdgivare Hälso- och sjukvårdspersonal Tandvårdspersonal Nr 15/2012 December 2012 Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Från och med den 1 januari 2013 gäller Socialstyrelsens

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan VÄGLEDNING 2005:2 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller

Läs mer

Lagrum: 3 kap. 3 2 lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring; 40 kap. 11 första stycket 2 socialförsäkringsbalken

Lagrum: 3 kap. 3 2 lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring; 40 kap. 11 första stycket 2 socialförsäkringsbalken HFD 2015 ref 18 Kostnad för tandvård har ansetts nödvändig enligt arbetsskadeförsäkringen trots att den överstigit referenspriset i Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter. Lagrum: 3 kap.

Läs mer

Det statliga tandvårdsstödet

Det statliga tandvårdsstödet Det statliga tandvårdsstödet Tandvårdsstödet omfattar alla som bor i Sverige från och med den 1 juli det år hon eller han den fyller 20 år. Det innehåller ett allmänt tandvårdsbidrag och ett skydd mot

Läs mer

Tandvårdssystemet. Användarhandledning

Tandvårdssystemet. Användarhandledning Tandvårdssystemet Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 LÄSANVISNING... 3 2 STANDARDFUNKTIONER... 5 3 SÖK PATIENT... 17 4 SKAPA PATIENTBESÖK... 27 5 SÖK PATIENTBESÖK... 53 6 KORRIGERA BORT PATIENTBESÖK...

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2015:1 Sjukpenning, rehabilitering och rehabiliteringsersättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2015:1 Sjukpenning, rehabilitering och rehabiliteringsersättning VÄGLEDNING 2015:1 1 (30) Historik information om ändringar i vägledningen 2015:1 Sjukpenning, rehabilitering och rehabiliteringsersättning I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar

Läs mer

Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport

Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärdsplan för tandvårdsreformen - månadsrapport Inledning Regeringen har begärt månatlig rapportering om de åtgärder Försäkringskassan vidtar för att säkerställa

Läs mer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Folkpensionsanstalten/Pensionsskyddscentralen om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Folkpensionsanstalten/Pensionsskyddscentralen om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Folkpensionsanstalten/Pensionsskyddscentralen om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer Inledning Denna

Läs mer

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42 Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Frågor och svar om förordning om försäkringsmedicinska utredningar

Frågor och svar om förordning om försäkringsmedicinska utredningar Frågor och svar om förordning om försäkringsmedicinska utredningar 1. Varför finns det både en förordning och en lag om försäkringsmedicinska utredningar? Regeringen har möjlighet att tydliggöra delar

Läs mer

Information om Försäkringskassans kompletterande intyg om EU-vård

Information om Försäkringskassans kompletterande intyg om EU-vård Vårt dnr 17/05611 2017-11-08 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Landstingens och regionernas kanslier Landstingens och regionernas kontaktfunktioner i ärenden

Läs mer

Statens tandvårdsstöd

Statens tandvårdsstöd Statens tandvårdsstöd Maria Pettersson Cheftandläkare Ersättningssystem Hälso- och sjukvårdsavgift F Landstingen Nödvändig tandvård Tandvård till vissa sjukdomsgrupper Oral kirurgi som kräver sjukhusresurs

Läs mer

Ändringar i FAR:s rekommendationer och uttalanden avseende revisionsberättelsens utformning (RevR 700, RevR 705, RevR 701 m fl)

Ändringar i FAR:s rekommendationer och uttalanden avseende revisionsberättelsens utformning (RevR 700, RevR 705, RevR 701 m fl) Ändringar i FAR:s rekommendationer och uttalanden avseende revisionsberättelsens utformning (RevR 700, RevR 705, RevR 701 m fl) Stockholm den 14 november 2017 Inledning och bakgrund Den 11 oktober 2016

Läs mer

Slutrapport avseende införande av ett nytt tandvårdsstöd

Slutrapport avseende införande av ett nytt tandvårdsstöd SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Slutrapport avseende införande av ett nytt tandvårdsstöd Regeringen har i beslut den 30 november 2006 uppdragit åt Försäkringskassan

Läs mer

Ändringar i regler om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag

Ändringar i regler om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag 2011-10-27 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 11-4690 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Ändringar i regler

Läs mer

Utökade möjligheter att avansluta tandvårdsgivare som misskött sig från det statliga tandvårdsstödet. Ds 2018:36

Utökade möjligheter att avansluta tandvårdsgivare som misskött sig från det statliga tandvårdsstödet. Ds 2018:36 Utökade möjligheter att avansluta tandvårdsgivare som misskött sig från det statliga tandvårdsstödet Ds 2018:36 SOU och Ds kan köpas från Norstedts Juridiks kundservice. Beställningsadress: Norstedts Juridik,

Läs mer

Förändringar av nuvarande riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre

Förändringar av nuvarande riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRA TEGI OCH PLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-04-01 Handläggare: Ulla Fredriksson Telefon: 08-508 36 216 Till Äldrenämnden den 12 april 2011 Förändringar av

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2006:7) om utländska medborgares rätt till studiestöd

Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2006:7) om utländska medborgares rätt till studiestöd Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2006:7) om utländska medborgares rätt till studiestöd Grundförfattningen i dess lydelse med införda ändringar CSNFS 2006:7 omtryckt CSNFS

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL- OCH KANSLIAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-28 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:6 Assistansersättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:6 Assistansersättning VÄGLEDNING 2003:6 1 (30) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:6 Assistansersättning Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar

Läs mer

Valet av rubrik känns lite väl massmedial, och det är vår uppfattning att de fakta som redovisas i rapporten inte ger stöd för en sådan rubrik.

Valet av rubrik känns lite väl massmedial, och det är vår uppfattning att de fakta som redovisas i rapporten inte ger stöd för en sådan rubrik. Riksrevisionen 2012-03-28 Synpunkter på Riksrevisionens utkast till rapport En tandlös reform? Privattandläkarna tackar för visat förtroende och lämnar följande synpunkter på utkastet till rapporten En

Läs mer

PM 2015:127 RVI (Dnr /2015)

PM 2015:127 RVI (Dnr /2015) PM 2015:127 RVI (Dnr 159-1175/2015) Förslag till föreskrifter om allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 1 september

Läs mer

KONCERNKONTORET Avd för hälso- och sjukvårdsstyrning

KONCERNKONTORET Avd för hälso- och sjukvårdsstyrning KONCERNKONTORET Avd för hälso- och sjukvårdsstyrning Charlotta Gyland Hälso- och sjukvårdstrateg 040 675 36 93, 0768 87 04 38 charlotta.gyland@skane.se INFORMATION Datum 2014-03-21 Dnr 1400343 1 (7) Ändringar

Läs mer

Fastställande av delegationsordning med ändringar avseende familjerätt och LSS

Fastställande av delegationsordning med ändringar avseende familjerätt och LSS Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-08-08 Handläggare Carin Berg Telefon: 08-508 21 008 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2013-08-29 med ändringar avseende

Läs mer

Förslag om ändringar i förordningen med instruktion för Skatteverket

Förslag om ändringar i förordningen med instruktion för Skatteverket PROMEMORIA Datum Bilaga till 2018-10-01 Dnr 202 393103-18/113 Förslag om ändringar i förordningen med instruktion för Skatteverket Postadress: 171 94 SOLNA Telefon: 0771-567 567 Mejl via "Kontakta oss"

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-12-19 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5998-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolens, dom den 21 juli 2014 i mål

Läs mer

Lättläst. Om du behöver tandvård

Lättläst. Om du behöver tandvård Lättläst Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar

Läs mer

Förordning om försäkringsmedicinska utredningar

Förordning om försäkringsmedicinska utredningar Förordning om försäkringsmedicinska utredningar 2018-12-04 Inledande bestämmelser 1 I denna förordning finns kompletterande bestämmelser till lagen (2018:744) om försäkringsmedicinska utredningar. 2 Denna

Läs mer