Finlex /296. Sjöarbetstidslag. Beaktats t.o.m. FörfS 476/2016. I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Finlex /296. Sjöarbetstidslag. Beaktats t.o.m. FörfS 476/2016. I enlighet med riksdagens beslut stadgas:"

Transkript

1 Finlex Finlex Lagstiftning Uppdaterad lagstiftning Vuosi /296 Beaktats t.o.m. FörfS 476/ /296 Sjöarbetstidslag Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Allmänna stadganden 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas med nedan nämnda undantag på arbete, som person, som tjänstför på finskt fartyg i utrikesfart, utför för fartygets räkning eller eljest på förmans order på fartyget eller annorstädes. Stadgandena i lagen skall iakttagas även då fartyg i utrikesfart gör resor mellan hamnar i Finland. Denna lag tillämpas med de begränsningar som anges i 2 även på arbete som utförs på sjögående fiskefartyg som går i trafik utanför de vattenområden som hör till tillämpningsområdet för lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart (248/1982). ( /941) Vad som i denna lag bestäms om arbetstagare tillämpas även på tjänstemän. Vad som i denna lag bestäms om kollektivavtal tillämpas likaså på tjänstekollektivavtal. ( /151) 2 ( /942) Undantag från tillämpningsområdet Denna lag tillämpas inte på arbete som utförs av 1) befälhavaren på ett fartyg där det utöver befälhavaren finns minst två anställda personer, frånsett vad som bestäms i 9 a, 10 och 19 a, 2) maskinchefen och främsta styrmannen om deras arbete inte är indelat i vakter, frånsett vad som bestäms i 9 a, 10 och 19 a, 3) den främsta föreståndaren för en sådan ekonomiavdelning på ett passagerarfartyg på vilken det utöver honom finns minst 15 anställda, 4) en medlem av arbetsgivarens familj, om inte också andra personer arbetar stadigvarande på fartyget, 5) den som uppbär lön enbart i form av en vinstandel, 6) den som utför arbete på fartyget bara när det är i hamn, 7) den som utför enbart tillfälligt arbete för fartygets räkning,

2 8) en läkare som är anställd uteslutande för sjukvårdsuppgifter, eller 9) den som är anställd a) på statens fartyg som används för försvars- eller sjöbevakningsuppgifter, eller b) på ett fiskefartyg, om det befinner sig inom fångstområde; också då tillämpas bestämmelserna i 9 a om minimivilotider. ( /941) 3 ( /151) Definitioner I denna lag avses med 1) skiftarbetare en arbetstagare vars arbete indelats i vakter, 2) dagarbetare en arbetstagare vars arbete inte indelats i vakter och som inte är ekonomiarbetare, 3) ekonomiarbetare en arbetstagare som är anställd för besättningens eller passagerarnas förplägning eller betjäning eller för andra sysslor som sammanhänger med dylikt arbete eller för kontorsarbete eller andra liknande uppgifter som inte är däcks-, maskin- eller radiotjänstgöring, 4) passagerarfartyg ett fartyg som enligt gällande bestämmelser skall besiktigas såsom passagerarfartyg, 5) dygn tiden mellan klockan 00 och klockan 24, 6) hamndygn ett dygn då fartyget befinner sig i hamn, 7) sjödygn ett dygn då fartyget befinner sig på resa, 8) ankomst- och avgångsdygn ett dygn då fartyget anlöper eller lämnar hamn, 9) vecka tiden från måndag klockan 00 till söndag klockan 24, 10) helgdag söndag eller annan kyrklig högtidsdag samt självständighetsdagen och första maj, 11) utrikesfart trafik mellan finsk och utländsk hamn eller mellan utländska hamnar, samt med 12) utjämningsschema för arbetstiden ett schema för arbetet som görs upp på förhand för den tid under vilken den ordinarie arbetstiden utjämnas till det föreskrivna genomsnittet. 2 kap Ordinarie arbetstid och placering av arbetstiden 4 Ordinarie arbetstid Den ordinarie arbetstiden är högst 8 timmar i dygnet och högst 40 timmar i veckan. Den ordinarie arbetstiden för ekonimiarbetare under hamndygn, som inträffar på helgdag eller lördag, är dock högst 5 timmar: 1) på andra än passagerafartyg och 2) på passagerarfartyg, då passagerarna icke befinner sig ombord.

3 5 Placering av arbetstiden Den ordinarie arbetstiden skall placeras sålunda: 1) att skiftarbetare under hamndygn icke behöver vara i arbete under annan tid än mellan klockan 6 och klockan 18; 2) att dagarbetare under sjö- eller hamndygn icke behöver vara i arbete under annan tid än mellan klockan 6 och klockan 18; 3) att ekonimiarbetare på passagerarfartyg icke behöver vara i arbete under en tidsperiod som överskrider 14 timmar i dygnet; 4) att ekonomiarbetare på annat än passagerarfartyg icke behöver vara i arbete under annan tid än mellan klockan 6 och klockan 19 eller under hamndygn, som inträffar på helgdag eller lördag, under annan tid än mellan klockan 6 och klockan 15. Finns ombord på passagerarfartyg under hamndygen icke passagerare, får den i 1 mom. 3 punkten avsedda perioden likvål vara högst 12 timmar lång, och den skall upphöra på annan vardag än lördag före klockan 19 samt på helgdag och på lördag före klockan 15. Utan hinder av vad i denna paragraf är stadgat om placeringen av arbetstiden i dygnet kan den normala arbetstiden i och för anordnande av hamnvakt på annan vardag än lördag även förläggas till tiden mellan klockan 18 och klockan 6. 5 a ( /105) Förkortad arbetstid Om en arbetstagare för att gå i partiell förtida ålderspension vill arbeta kortare tid än den ordinarie arbetstiden, ska arbetsgivaren i första hand ordna arbetet så att arbetstagaren kan utföra deltidsarbete. Arbetstiden förkortas på det sätt som arbetsgivaren och arbetstagaren avtalar med beaktande av arbetstagarens behov samt arbetsgivarens produktions- och serviceverksamhet. 5 a har ändrats genom L 105/2016, som träder i kraft Den tidigare formen lyder: 5 a ( /934) Förkortad arbetstid Om en arbetstagare för att övergå till deltidspension vill arbeta kortare tid än den ordinarie arbetstiden, skall arbetsgivaren försöka ordna arbetet så att arbetstagaren kan utföra deltidsarbete. Arbetstiden förkortas på det sätt som arbetsgivaren och arbetstagaren avtalar med beaktande av arbetstagarens behov samt arbetsgivarens produktions- och serviceverksamhet. 3 kap Arbete på helgdag och lördag 6 Tillämpningsområdet för begränsningarna av helg- och lördagsarbetete Såframt av stadgandena om övertidsarbete i denna lag icke annat följer, får på helgdag och lördag icke utföras arbete i andra än de fall som nämnes i detta kapitel. 7 Skiftarbetares skyldighet att utföra arbete på helgdag och lördag Skiftarbetare får hållas i arbete på sådan helgdag och lördag, som icke är hamndygn.

4 På ovan i 1 mom. avsedd helgdag kan skiftarbetare likväl åläggas att utföra endast: 1) arbete, som erfordras för fartygets framdrivande, manövrering eller navigering eller därtill anslutet arbete, som icke tål uppskov; 2) radiotelegraf- och radiotelefontjänstgöring; 3) nödvändigt, lätt rengöringsarbete och spolning av däck under sammanlagt högst 1 timme; 4) för besättningens förplägning erforderligt arbete; 5) av fartygets avgång och ankomst förorsakat arbete, som erfordras för fartygets lösgörande och fastgörande, ankarets lättande eller fällande, fallbryggas eller repsteges lyftande eller sänkande eller annat motsvarande arbete, som är fast anknutet till avgången eller ankomsten, ävensom arbete, som då fartyget lämnar hamnen förorsakas av lyftanordningars fastgörande samt luckors och portars tillslutande; 6) arbete för passagerares och deras effekters ombordtagande och ilandförande; samt; 7) arbete för ombordtagande av proviant och skeppsförnödenheter. Under hamndygn, som är helgdag eller lördag, får skiftarbetare icke hållas i arbete. 8 Ekonomiarbetares skyldighet att utföra arbete på helgdag och lördag Ekonomiarbetare får på helgdag och lördag hållas i arbete med nedan i 2 mom. stadgade begränsningar. Ekonomiarbetare på annat än passagerarfartyg samt ekonomiarbetare på passagerarfartyg, om passagerare icke befinner sig ombord, kan under hamndygn som infaller på helgdag åläggas att utföra endast arbete, som erfordras för besättningens och passagerarnas förplägning, nödig servering samt lätt rengöringsarbete, 4 kap Övertidsarbete och vilotider ( /942) 9 Hållande i övertidsarbete Utan hinder av vad om ordinarie arbetstid, förläggande av arbetstid och hållande i arbete på helgdag och lördag ovan är stadgat kan arbetstagare åläggas att mot ersättning utföra övertidsarbete. Arbetstagare får utöver den ordinarie arbetstiden i dygnet hållas i övertidsarbete högst 16 timmar i veckan. ( /140) Övertidsarbete som ersätts med ett vederlag enligt 12 2 mom. och 14 beaktas inte vid beräkningen av maximiantalet övertidstimmar per vecka enligt 2 mom. ( /942) 9 a ( /140) Minimivilotider Under varje period av 24 timmar ska en arbetstagare ges en vilotid på minst 10 timmar (dygnsvila) och under varje period av sju dagar en vilotid på sammanlagt minst 77 timmar.

5 Vilotiden per dygn kan delas upp i högst två perioder av vilka den ena ska vara oavbrutet i minst sex timmar. Intervallet mellan på varandra följande vilotider får inte vara längre än 14 timmar. Om en arbetstagares vilotid störs av en kallelse till arbete, ska han eller hon ges tillräckligt med ersättande vilotid. Raster som är kortare än 30 minuter räknas inte in i den vilotid som avses i 1 och 2 mom. 9 b ( /151) Specialbestämmelse om unga arbetstagare Arbetstagare under 18 år skall ges en minst nio timmar lång oavbruten vilotid per dygn. Unga arbetstagare får inte hållas i arbete mellan klockan 24 och klockan 05, om det inte är fråga om ett övningsprogram som hänför sig till den ungas utbildning. 10 ( /942) Undantag från begränsningarna i fråga om hållande i övertidsarbete och i fråga om vilotider Begränsningarna i 9 2 mom. och 9 a tillämpas inte på övertidsarbete som krävs för 1) utförande av ett arbete som är oundgängligt med hänsyn till hotande fara för människoliv, fartyg eller gods, 2) utförande av ett arbete som är nödvändigt för lämnande av hjälp enligt sjölagen (674/1994), 3) deltagande i sådana övningar med bärgnings- och eldsläckningsredskap samt andra säkerhetsanordningar som verkställs enligt vad därom särskilt bestäms, 4) utförande av nödvändig vakttjänstgöring i hamn, 5) utförande av en åtgärd som påbjudits av hamnmyndigheterna, 6) utförande av sådant arbete som föranleds av att besättningen minskat under pågående resa, eller 7) utförande av ett arbete som inte tål uppskov och som inte har kunnat planeras att utföras under någon annan tid. De övningar som avses i 1 mom. 3 punkten skall genomföras så att de så lite som möjligt stör arbetstagarnas vilotider och så att de inte medför trötthet. ( /151) 11 ( /151) 11 har upphävts genom L 151/ Bestämmande av ersättningsgrunder i fråga om övertidsarbete För arbete, som överskrider den ordinarie arbetstiden, samt för arbete, som eljest utföres med avvikelse från stadgandena i 2 och 3 kap., utgår egentlig övertdsersättning på sätt i 13 stadgas. Har arbete, utan att den ordinarie arbetstiden i dygnet överskridits, med undantag av arbete som utförts på söndag, under loppet av en vecka utförts över 40 timmar, skall för den överskjutande tiden ersättning utgå såsom särskilt vederlag på sätt i 14 stadgas. Med vederlag skall även det arbete ersättas, som utföres på helgdag under ordinarie arbetstid. Vid beräknandet av vederlaget beaktas icke arbete, som skall gottgöras med egentlig övertidsersättning.

6 13 Egentlig övertidsersättning Egentlig övertidsersättning utgår i pengar eller med arbetstagarens samtycke i form av fritid på sätt som därom genom kollektivavtal överenskommes. Den i pengar utgående övertidsersättningens storlek är per timme för övertidsarbete som utföres på vardag minst 1/102 och för arbete som utföres på söndag minst 1/63 av arbetstagarens penninglön i månaden. Kostpenning eller motsvarande ersättning inberäknas därvid ei i penninglönen. 14 Övertidsersättning i form av vederlag Ovan i 12 2 mom. avsett vederlag skall utgå: 1) i form av fritid på vardag sålunda, att för varje till vederlag berättigande period om 6,7 timmar gives minst en fridag; 2) i form av fritid i hamn i hemlandet eller enligt överenskommelse i utländsk hamn, varvid fritiden skall vara minst lika lång som den arbetstid som berättigar till vederlag; 3) enligt överenskommelse i form av penningersättning sålunda, att såsom vederlag för en timme betalas minst 1/172 av arbetstagarens penninglön i månaden. Då i 1 mom. 1 punkten avsedd fritid ges, ska det i tillämpliga delar iakttas vad som i semesterlagen för sjömän (433/1984) föreskrivs om betalning av semesterlön, om hamn där semestern ges och om underrättelse angående semestertidpunkten. ( /1026) 3 mom. har upphävts genom L 423/1978. ( /423) 15 Tid för väckande av talan Arbetstagarens rätt till egentlig övertidsersättning eller vederlag, som avses i detta kapitel och som utgår i pengar eller i form av fritid, har förfallit, om inte talan väckts inom tre år från utgången av det kalenderår då dylik rätt uppkom. ( /435) Vad i 1 mom. är stadgat gäller ej fordran, som uppkommit innan denna lag träder i kraft. 5 kap Kompletterande stadganden 16 ( /1026) 16 har upphävts genom L / a ( /1026) 16 a har upphävts genom L / b ( /1026) 16 b har upphävts genom L / c ( /406 år 1999) 16 c har upphävts genom L 406/1999.

7 17 ( /282) Tvåskiftsarbete Utan hinder av stadgandena i denna lag kan arbete på fartyg vars bruttodräktighet understiger 500 registerton ordnas som tvåskiftsarbete, varvid med avvikelse från stadgandena i denna lag genom kollektivavtal kan överenskommas om ersättningen för tid som överskrider ordinarie 8 timmars arbetstid per dygn. På fartyg, vars bruttodräktighet är minst 500 registerton men under registerton, kan det genom kollektivavtal överenskommas att arbete ordnas som tvåskiftsarbete. Även härvid skall genom kollektivavtal överenskommas om ersättningen för tid som överskrider ordinarie 8 timmars arbetstid per dygn. 18 Avbrott i arbetstiden och skiftbyte Då arbetstid beräknas, skall däri icke inräknas matrast på minst 30 minuter, ej heller annat avbrott i skeppsarbete, såframt arbetstagaren med sin förmans tillstånd får avlägsna sig från arbetsplatsen och avbrottet räcker minst 1 timme. Till arbetstid räknas ej heller arbete, som för tryggande av fartygets gång är erfordeligt enbart på grund av vaktbyte. 19 ( /151) Utjämningsschema för arbetstiden Om det med stöd av 20 b har överenskommits att den ordinarie arbetstiden utgör ett genomsnitt, skall för arbetet på förhand uppgöras ett utjämningsschema för arbetstiden åtminstone för den tid under vilken den ordinarie arbetstiden utjämnas till det föreskrivna genomsnittet. När arbetsgivaren förbereder eller ämnar ändra utjämningsschemat för arbetstiden skall arbetsgivaren ge arbetstagarnas förtroendeman eller, om en sådan inte har valts, arbetarskyddsfullmäktigen eller, om inte heller en sådan har valts, arbetstagarna tillfälle att framföra sin åsikt. Tillräcklig tid skall reserveras för genomgång av utkastet. Arbetstagarna skall i god tid underrättas om ändringar i utjämningsschemat för arbetstiden. 19 a ( /151) Arbetsskiftsförteckning och vaktschema För varje arbetsplats skall uppgöras en arbetsskiftsförteckning, av vilken framgår när arbetstagarens ordinarie arbetstid börjar och slutar samt tidpunkterna för de vilotider som avses i 9 a. Arbetsskiftsförteckningen skall avfattas på fartygets arbetsspråk samt på engelska. För den vakthållande personalen skall det göras upp ett vaktschema, av vilket skall framgå personens namn och uppgift på fartyget samt tidpunkterna när vakten börjar och slutar. Arbetsskiftsförteckningen och vaktschemat skall göras upp för en arbetsperiod eller minst två veckor åt gången. Eventuella ändringar skall göras utan dröjsmål. Arbetsskiftsförteckningen och vaktschemat skall finnas framlagda på en synlig plats på fartyget. 19 b ( /1070) 19 b har upphävts genom L /1070.

8 20 ( /151) Arbetstidsbokföring Arbetsgivaren skall bokföra antalet arbetstimmar och de ersättningar som betalts för dem särskilt för varje arbetstagare. I bokföringen skall antecknas alla arbetstimmar samt separat antalet arbetstimmar i övertids-, nöd- och söndagsarbete och de förhöjda andelar som betalts för dem. Vid ersättning för övertidsarbete räknas då en påbörjad halvtimme som en full halvtimme. Arbetsgivaren skall förvara arbetstidsbokföringen åtminstone till utgången av den tid som i 15 föreskrivs för väckande av talan. Arbetstidsbokföringen skall på begäran uppvisas för den som förrättar arbetarskyddsinspektion samt för arbetstagarnas förtroendeman eller, om en sådan inte har valts, för arbetarskyddsfullmäktigen. En arbetstagare eller en av honom eller henne befullmäktigad har rätt att få en skriftlig utredning om anteckningar som gäller arbetstagaren i arbetsskiftsförteckningarna, vaktschemana och arbetstidsbokföringen. Arbetarskyddsmyndigheten skall på begäran tillställas en kopia av arbetstidsbokföringen, av utjämningsschemat för arbetstiden och av arbetsskiftsförteckningen enligt 19 a. 20 a ( /151) Bestämmelsernas tvingande natur och undantag genom arbetsavtal Ett avtal som inskränker de förmåner som enligt denna lag tillkommer arbetstagare är ogiltigt, om inte något annat följer av denna lag. 20 b ( /151) Bestämmelsernas tvingande natur och undantag genom riksomfattande kollektivavtal Arbetsgivar- och arbetstagarföreningar vars verksamhetsområde omfattar hela landet har utöver vad som bestäms i denna lag rätt att avtala något annat om vad som föreskrivs i 3 9, 12, 14, 19 och 19 a. Under en tidsperiod av högst 52 veckor får den ordinarie arbetstiden per vecka dock inte i genomsnitt överskrida 40 timmar. ( /1026) Arbetsgivaren får tillämpa ovan avsedda kollektivavtalsbestämmelser även i anställningsförhållanden för sådana arbetstagare som inte är bundna av kollektivavtalet men i fråga om vilkas anställningsförhållanden bestämmelserna i kollektivavtalet annars skall iakttas. Kollektivavtalets bestämmelser får iakttas även sedan kollektivavtalet upphört att gälla tills ett nytt kollektivavtal träder i kraft i fråga om sådana anställningsförhållanden i vilka bestämmelserna kunde tillämpas om kollektivavtalet alltjämt vore i kraft. Om ett nytt kollektivavtal inte har ingåtts inom sex månader efter det att det föregående kollektivavtalet upphörde att gälla, har båda avtalsparterna rätt att meddela att tillämpningen av ovan avsedda bestämmelser i kollektivavtalet skall upphöra inom två veckor efter meddelandet eller, om det är nödvändigt för en utjämning av den ordinarie arbetstiden, när den pågående utjämningsperioden går ut. Vad som i denna paragraf bestäms om arbetsgivarföreningar vars verksamhetsområde omfattar hela landet skall på motsvarande sätt tillämpas på statliga förhandlingsmyndigheter eller andra statliga avtalsslutande myndigheter, kommuner, samkommuner, kommunala avtalsdelegationen samt på landskapsstyrelsen i landskapet Åland och kommunala avtalsdelegationen i landskapet Åland. En bestämmelse i ett kollektivavtal vilken försämrar sådana förmåner som avses i för Finland bindande internationella konventioner eller Europeiska unionens rättsakter är ogiltig. I stället för den bestämmelsen ska bestämmelserna i en internationell konvention eller i Europeiska unionens rättsakter iakttas eller, om detta inte är möjligt, de bestämmelser genom vilka bestämmelserna i en

9 internationell konvention har satts i kraft eller Europeiska unionens rättsakter har genomförts. ( /1026) 21 ( /1026) Framläggning Arbetsgivaren ska hålla denna lag och bestämmelser som utfärdats med stöd av den fritt tillgängliga för arbetstagarna på arbetsplatsen. Dessa handlingar ska vara framlagda även på engelska. 22 ( /151) Tillsyn Arbetarskyddsmyndigheterna övervakar att denna lag och avtalen om ordinarie arbetstid enligt 20 b iakttas. 6 kap Straffstadganden och åtalsrätt 23 ( /681) Sjöarbetstidsförseelse En arbetsgivare eller företrädare för denne som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot stadganden eller bestämmelser som ingår i denna lag eller har utfärdats med stöd av den och som gäller annat än betalningsskyldighet, arbetstidsbokföring eller framläggning, skall för sjöarbetstidsförseelse dömas till böter. Ansvarsfördelningen mellan arbetsgivaren och dennes företrädare bestäms enligt de grunder som stadgas i 47 kap. 7 strafflagen. 24 ( /151) Arbetstidsbrott Om straff för försummelse eller missbruk i fråga om arbetstidsbokföring som avses i 20 1 mom. samt för en sådan sjöarbetstidsförseelse som har begåtts trots en arbetarskyddsmyndighets uppmaning, order eller förbud, bestäms i 47 kap. 2 strafflagen (39/1889). 25 ( /681) 25 har upphävts genom L 681/ ( /681) 26 har upphävts genom L 681/ ( /681) 27 har upphävts genom L 681/ kap Särskilda stadganden 28 ( /335) Laga domstol I mål som skall avgöras enligt denna lag bestäms den första domstolen enligt 21 kap. 1 och 7 sjölagen (674/94). I övrigt skall vid rättegång iakttas vad rättegångsbalken stadgar.

10 29 Rätt att utfärda förordning Närmare stadganden om verkställigheten av denna lag utfärdas vid behov genom förordning. 30 Ikraftträdelsestadgande Denna lag träder i kraft den 1 juli Genom densamma upphäves sjöarbetstidslagen av den 14 juli 1961 (409/61) jämte däri senare gjorda ändringar. Ikraftträdelsestadganden: /435: Denna lag träder i kraft den 1 october Regeringens proposition 180/83, Socialutsk. bet. 2/84, Stora utsk. bet. 10/ /282: Denna lag träder i kraft den 1 maj Regeringens proposition 179/85, Socialutsk. bet. 1/86, Stora utsk. bet. 10/ /251: Denna lag träder i kraft den 1 april Regeringens proposition 212/86, Socialutsk. bet. 35/86, Stora utsk. bet. 236/ /1510: Denna lag träder i kraft den 1 januari Har en ansökan om undantag gjorts innan lagen har trätt i kraft, behandlas den likväl enligt de stadganden som gäller vid ikraftträdandet. Regeringens proposition 122/91, Arbetspolitiska utsk. bet. 4/ /26: Denna lag träder i kraft den 1 mars Arbetarskyddsstyrelsens beslut som gäller formuläret för arbetstidsdagboken och som är i kraft när denna lag träder i kraft gäller fortfarande, om inte något annat bestäms. RP 328/92, ApUB 14/ /681: Denna lag träder i kraft den 1 september RP 94/93, LaUB 22/94, RP 94/ /335: Denna lag träder i kraft den 1 juni 1996.

11 RP 199/95, ApUB 1/96, RSv 31/ /17: Denna lag träder i kraft den 1 april RP 178/1996, ApUB 15/1996, RSv 176/ /942: Denna lag träder i kraft den 1 november RP 96/1997, ApUB 11/1997, RSv 111/ /406 år 1999: Denna lag träder i kraft vid en tidpunkt som bestäms genom förordning. L 406/1999 trädde i kraft enligt F 407/1999. RP 103/1998, LaUB 14/1998, RSv 174/ /151: Denna lag träder i kraft den 1 mars RP 6/2001, ApUB 2/2001, RSv 5/2001, 1) Rådets direktiv 1999/63/EG (31999L0063); EGT nr L 167, , s. 33, 2) Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/95/EG (31999L0095); EGT nr L 14, , s /934: Denna lag träder i kraft den 1 januari RP 166/2002, ApUB 6/2002, RSv 137/ /941: Denna lag träder i kraft den 1 december RP 136/2004, AjUB 10/2004, RSv 124/2004, Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/88/EY (32003L0088); EGT nr L 299, , s /969: Denna lag träder i kraft vid en tidpunkt som bestäms genom förordning av statsrådet. Denna lag tillämpas på ersättning som betalas ut för kostnader som har uppkommit den 1 januari 2009 eller därefter. Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft. L 969/2008 träder i kraft enligt F 1001/2009. RP 148/2008, KoUB 13/2008, RSv 123/2008

12 /1026: Denna lag träder i kraft den 1 oktober RP 264/2010, AjUB 16/2010, RSv 305/2010, Rådets direktiv 2009/13/EG; EUT nr L 124, , s /140: Denna lag träder i kraft den 1 april RP 125/2011, AjUB 1/2012, RSv 4/2012, Rådets direktiv 2009/13/EG; EUT nr L 124, , s /1070: Denna lag träder i kraft den 1 januari RP 146/2013, AjUB 9/2013, RSv 180/ /105: Denna lag träder i kraft den 1 januari RP 16/2015, ShUB 5/2015, RSv 37/2015 Finlex Lagstiftning Uppdaterad lagstiftning Vuosi /296 Finlex är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet. Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.

RP 96/1997 nl PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 96/1997 nl PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 96/1997 nl Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjöarbetstidslagen och lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Lagarna avses träda i kraft den 15 november Regeringens proposition till riksdagen om genomförande av direktivet om arbete ombord på fiskefartyg

Lagarna avses träda i kraft den 15 november Regeringens proposition till riksdagen om genomförande av direktivet om arbete ombord på fiskefartyg Regeringens proposition till riksdagen om genomförande av direktivet om arbete ombord på fiskefartyg PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om sjöarbetsavtal, sjöarbetstidslagen,

Läs mer

RP 136/2004 rd. I denna proposition föreslås att sjöarbetstidslagens

RP 136/2004 rd. I denna proposition föreslås att sjöarbetstidslagens RP 136/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring 1 och i sjöarbetstidslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att sjöarbetstidslagens

Läs mer

Finlex /239. Lag om avbrytande av havandeskap. Beaktats t.o.m. FörfS 105/2015. I enlighet med Riksdagens beslut stadgas:

Finlex /239. Lag om avbrytande av havandeskap. Beaktats t.o.m. FörfS 105/2015. I enlighet med Riksdagens beslut stadgas: Finlex Finlex Lagstiftning Uppdaterad lagstiftning Vuosi 1970 24.3.1970/239 Beaktats t.o.m. FörfS 105/2015. 24.3.1970/239 Lag om avbrytande av havandeskap Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren.

Läs mer

RP 2/2010 rd. (EEG) nr 3821/85 och (EG) nr 2135/98 samt om upphävande av rådets förordning

RP 2/2010 rd. (EEG) nr 3821/85 och (EG) nr 2135/98 samt om upphävande av rådets förordning RP 2/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i arbetstidslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att bestämmelsen i arbetstidslagen

Läs mer

om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser Villkor om varierande arbetstid

om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser Villkor om varierande arbetstid 1. om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser 11 Villkor om varierande arbetstid Med villkor om varierande arbetstid avses ett arbetstidsarrangemang där arbetstagarens arbetstid under

Läs mer

Lag om fartygspersonalens arbets- och boendemiljö samt mathållningen ombord på fartyg

Lag om fartygspersonalens arbets- och boendemiljö samt mathållningen ombord på fartyg Finlex Finlex Lagstiftning Ursprungliga författningar 2012 395/2012 395/2012 Utfärdad i Helsingfors den 15 juni 2012 Lag om fartygspersonalens arbets- och boendemiljö samt mathållningen ombord på fartyg

Läs mer

RP 6/2001 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. arbetstidens organisation för sjömän. Det föreslås lagen för sjömän ändras så, att även intjänan-

RP 6/2001 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. arbetstidens organisation för sjömän. Det föreslås lagen för sjömän ändras så, att även intjänan- Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjöarbetstidslagen och lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart samt till lagar som har samband med dem PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

U 37/2014 rd. Arbetsminister Lauri Ihalainen

U 37/2014 rd. Arbetsminister Lauri Ihalainen U 37/2014 rd Statsrådets skrivelse till riksdagen om ett förslag till rådets direktiv (arbetstidsdirektivet för inlandssjöfarten) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen översänds till riksdagen Europeiska

Läs mer

3) på flottningsmateriel, med undantag av transportmateriel som används för flottning.

3) på flottningsmateriel, med undantag av transportmateriel som används för flottning. Finlex Finlex Lagstiftning Uppdaterad lagstiftning Vuosi 1984 1.6.1984/433 Beaktats t.o.m. FörfS 476/2016. 1.6.1984/433 Semesterlag för sjömän Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. I

Läs mer

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394 Finlex» La gstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 2011» 29.4.2011/394 29.4.2011/394 Beaktats t.o.m. FörfS 479/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Lag om medling i tvistemål och

Läs mer

Lag. om ändring och temporär ändring av arbetsavtalslagen

Lag. om ändring och temporär ändring av arbetsavtalslagen 1. om ändring och temporär ändring av arbetsavtalslagen ändras i arbetsavtalslagen (55/2001) 2 kap. 11 och temporärt 13 kap. 7 samt fogas till 7 kap. en ny 13 som följer: 2 kap Arbetsgivarens skyldigheter

Läs mer

KT Cirkulär 10/2014 bilaga 1 1 (9) KAPITEL III ARBETSTID Ordinarie arbetstider Periodarbetstid

KT Cirkulär 10/2014 bilaga 1 1 (9) KAPITEL III ARBETSTID Ordinarie arbetstider Periodarbetstid KT Cirkulär 10/2014 bilaga 1 1 (9) KAPITEL III ARBETSTID Ordinarie arbetstider Periodarbetstid KAPITEL III ARBETSTID 9 Periodarbetstid Ordinarie arbetstid I sådant arbete enligt 7 i arbetstidslagen där

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om

Läs mer

KOMMUNALT TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL FÖR TEKNISK PERSONAL Den årliga arbetstiden bestäms enligt semesterns längd enligt följande:

KOMMUNALT TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL FÖR TEKNISK PERSONAL Den årliga arbetstiden bestäms enligt semesterns längd enligt följande: BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 26/2003 1 (5) KOMMUNALT TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL FÖR TEKNISK PERSONAL 2003 2004 BILAGA 5 KONTINUERLIGT TRESKIFTSARBETE 1 Tillämpningsområde och ordinarie arbetstid 2 Årsarbetstid

Läs mer

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 I enlighet med Riksdagens beslut stadgas: 1 Beträffande uppfinning, som gjorts av person i annans tjänst, arbetstagare, och som är patenterbar

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 2 juli 2012 395/2012 Lag om fartygspersonalens arbets- och boendemiljö samt mathållningen ombord på fartyg Utfärdad i Helsingfors den 15 juni 2012

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen om godkännande av den konvention om sjömäns arbetstid och bemanningen på fartyg och det protokoll till konventionen om miniminormer i handelsfartyg som antagits vid

Läs mer

RP 36/1998 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 36/1998 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 36/1998 rd Regeringens proposition till Riksdagen med rorslag till lag om ändring av semesterlagen iör sjömän PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att semesterlagen för

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 014-07-4 1(5) ARBETSTID Ordinarie arbetstid Den sammanlagda veckoarbetstiden får, enligt slagen, uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Beräkningen omfattar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ändrade vilotidsregler för vissa sjömän. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ändrade vilotidsregler för vissa sjömän. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-17 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Ändrade vilotidsregler

Läs mer

BILAGA 13 LANTBRUKSAVBYTARE Arbetstid. Bilaga 16 Ersättning för resekostnader, i tillämpliga delar

BILAGA 13 LANTBRUKSAVBYTARE Arbetstid. Bilaga 16 Ersättning för resekostnader, i tillämpliga delar BILAGA 13 SÄRSKILDA BESTÄMMELSER FÖR LANTBRUKSAVBYTARE 1 Tillämpningsområde och tillämpliga bestämmelser 2 Ordinarie arbetstid Med avbytare avses också avbytare enligt lagen om avbytarservice för pälsdjursuppfödare

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 01-04-03 1(5) ARBETSTID Ordinarie arbetstid Den sammanlagda veckoarbetstiden får, enligt slagen, uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Beräkningen avser

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 14 november 2008 Nr 685 687 INNEHÅLL Nr Sidan 685 Lag om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i 2001 års

Läs mer

KT Cirkulär 10/2014 bilaga 2 1 (10) Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om periodarbetstid som träder i kraft

KT Cirkulär 10/2014 bilaga 2 1 (10) Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om periodarbetstid som träder i kraft KT Cirkulär 10/2014 bilaga 2 1 (10) Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om periodarbetstid som träder i kraft 1.6.2015 Innehåll 1. Ordinarie arbetstid ( 9 mom. 1) 1.1 Anställning som inte fortgår

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 13/2009 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. landet och till vissa lagar som har samband med den.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 13/2009 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. landet och till vissa lagar som har samband med den. RIKSDAGENS SVAR 13/2009 rd Regeringens proposition med förslag till lag om landet och till vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till 2008 års riksmöte överlämnat sin proposition med

Läs mer

RP 264/2010 rd. ersättning för övertidsarbete utvidgas. Dessutom föreslås lagens bestämmelser om undantagslov

RP 264/2010 rd. ersättning för övertidsarbete utvidgas. Dessutom föreslås lagens bestämmelser om undantagslov Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om semesterlagen för sjömän, sjöarbetstidslagen och lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Arbetsgruppen har som mål att bereda ändringarna av arbetstidsbestämmelserna inför följande avtalsperiod. Helsingfors den 8 mars 2011

Arbetsgruppen har som mål att bereda ändringarna av arbetstidsbestämmelserna inför följande avtalsperiod. Helsingfors den 8 mars 2011 Cirkulär 11/2011, bilaga 1 KOLLEKTIVAVTALSPROTOKOLL OM ÄNDRING AV BILAGA 12 I DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET 2010 2011 (familjedagvårdare som arbetar i sitt eget hem omfattas

Läs mer

Regeringens proposition till Riksdagen med rörslag till lagar om ändring av 28 och 47 j lagen om arbetsavtal, 16 semesterlagen

Regeringens proposition till Riksdagen med rörslag till lagar om ändring av 28 och 47 j lagen om arbetsavtal, 16 semesterlagen RP 253/1998 rd Regeringens proposition till Riksdagen med rörslag till lagar om ändring av 28 och 47 j lagen om arbetsavtal, 16 semesterlagen och 13 lagen om studieledighet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 296/2015 Lag om ändring av lagen om sjömanspensioner Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut upphävs

Läs mer

Med frånvaro avses semester, arbetsledighet eller permittering.

Med frånvaro avses semester, arbetsledighet eller permittering. B2 BYRÅARBETSTID 55 Tillämpning av byråarbetstid Byråarbetstid tillämpas huvudsakligen på anställda med förvaltnings- och kontorsuppgifter. När förutsättningarna för att tillämpa byråarbetstid prövas är

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Utgiven i Helsingfors den 31 augusti 2006 Nr 743 748 INNEHÅLL Nr Sidan 743 Lag om ändring av 1 och 20 kap. i strafflagen... 2249 744 Lag om ändring av 7 iordningslagen...

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 9 oktober 2002 Nr 833 839 INNEHÅLL Nr Sidan 833 Lag om godkännande av vissa bestämmelser i konventionen om skydd av Europeiska gemenskapernas

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 19 oktober 2012 554/2012 Lag om ändring av lagen om kommunala pensioner Utfärdad i Helsingfors den 19 oktober 2012 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

1 Allmänt... 3. 2 Lagens tillämpningsområde och undantag från tillämpningsområdet... 4. 3 Tid som räknas in i arbetstiden och beredskapstid...

1 Allmänt... 3. 2 Lagens tillämpningsområde och undantag från tillämpningsområdet... 4. 3 Tid som räknas in i arbetstiden och beredskapstid... Arbetstidslagen Innehåll 1 Allmänt... 3 2 Lagens tillämpningsområde och undantag från tillämpningsområdet... 4 3 Tid som räknas in i arbetstiden och beredskapstid... 5 4 Ordinarie arbetstid... 7 5 Överskridande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om arbetstid vid visst vägtransportarbete; SFS 2005:395 Utkom från trycket den 13 juni 2005 utfärdad den 2 juni 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Tillämpningsområde

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att de ändringar

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av utlänningslagen

Beslut. Lag. om ändring av utlänningslagen RIKSDAGENS SVAR 69/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och av arbetsavtalslagen och av vissa lagar som har samband med dem Ärende Regeringen

Läs mer

I allmän arbetstid och byråarbetstid kan arbetstiden ordnas som flexibel i enlighet med bestämmelserna i arbetstidslagen.

I allmän arbetstid och byråarbetstid kan arbetstiden ordnas som flexibel i enlighet med bestämmelserna i arbetstidslagen. A8 ORDINARIE ARBETSTIDER 44 Hur arbetstiden bestäms 45 Arbetstidsformer En arbetstagares arbetstid fastställs enligt detta kollektivavtal med beaktande av arbetsuppgifternas art och mängd och enligt vad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare; SFS 2017:320 Utkom från trycket den 9 maj 2017 utfärdad den 27 april 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

KAD Cirkulär 9 Bilaga 1

KAD Cirkulär 9 Bilaga 1 Anvisningar om arbetstidsbanker 1. Målen för systemet med arbetstidsbanker En arbetstidsbank är ett alternativ i utbudet av flexibla arbetstider och arbetstidssystem. Syftet med systemet är att främja

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kör- och vilotid vid internationell järnvägstrafik; SFS 2008:475 Utkom från trycket den 16 juni 2008 utfärdad den 5 juni 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND 1 En Branschorganisation för all räddningstjänstpersonal Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen 1 Denna lag tillämpas på den som har utsetts av en arbetstagarorganisation

Läs mer

RP 197/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart

RP 197/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att de ändringar

Läs mer

Semesterlag. RIKSDAGENS SVAR 17/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till semesterlag och vissa lagar som har samband med den.

Semesterlag. RIKSDAGENS SVAR 17/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till semesterlag och vissa lagar som har samband med den. RIKSDAGENS SVAR 17/2005 rd Regeringens proposition med förslag till semesterlag och vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till 2004 års riksmöte överlämnat sin proposition med förslag

Läs mer

RP 89/1998 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 89/1998 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 89/1998 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om unga arbetstagare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om unga arbetstagare

Läs mer

Lag. om ändring av arbetsavtalslagen

Lag. om ändring av arbetsavtalslagen Lag om ändring av arbetsavtalslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i arbetsavtalslagen (55/2001) 1 kap. 4, 2 kap. 4, 11 och 17, 4 kap. 2, 6 kap. 6, 12 kap. 3 och 13 kap. 5, av dem 1 kap. 4 sådan

Läs mer

AVTAL OM UPPSÄGNING OCH PERMITTERING

AVTAL OM UPPSÄGNING OCH PERMITTERING Bilaga 4 Avtal om grunderna för uppsägning och permittering 1/6 AVTAL OM UPPSÄGNING OCH PERMITTERING I SJÖFARTSBRANSCHENS UTRIKESTRAFIK Organisationerna som undertecknat har - med beaktande av å ena sidan

Läs mer

Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal

Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01 Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Innehåll Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal... 3 Inledning... 3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 29 november 2011 Lag om det nationella genomförandet av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i rambeslutet om alternativa påföljder

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNNA AVTAL

INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNNA AVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNNA AVTAL 1. Sjöarbetstidsbestämmelser... 2 2. Semesterbestämmelser... 10 3. Samarbetsavtal inom sjöfartsbranschen... 12 4. Uppsägningsskyddsavtal inom sjöfartsbranschen... 19

Läs mer

Arbetstidslag. RSv 98/1996 ni - RP 34/1996 ni

Arbetstidslag. RSv 98/1996 ni - RP 34/1996 ni RSv 98/1996 ni - RP 34/1996 ni Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till arbetstidslag och lag om ändring av 9 lagen om hushållsarbetstagares arbetsförllållande Till riksdagen har överlämnats

Läs mer

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän Lönegaranti www.mol.fi Lönegaranti för arbetstagare och sjömän Om en arbetsgivare försätts i konkurs eller annars blir insolvent, tryggar lönegaranti betalningen av sådana fordringar som grundar sig på

Läs mer

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF LFF Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF Innehåll Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen...3 26 1 02

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL FÖR UTRIKESFARTENS HANDELSFARTYG 1.3.2014 28.2.2017

KOLLEKTIVAVTAL FÖR UTRIKESFARTENS HANDELSFARTYG 1.3.2014 28.2.2017 * KOLLEKTIVAVTAL FÖR UTRIKESFARTENS HANDELSFARTYG 1.3.2014 28.2.2017 2/65 I I kraft 1.3.2014 28.2.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 7 2 DEFINITIONER... 7 3 ALLMÄNT... 8 3.1 Manskapets behörighet...

Läs mer

För busspersonal. I denna broschyr presenteras löne- och andra avtalsvillkor i korthet. Kollektivavtalet gäller 1.2.2014 31.1.2017.

För busspersonal. I denna broschyr presenteras löne- och andra avtalsvillkor i korthet. Kollektivavtalet gäller 1.2.2014 31.1.2017. För busspersonal 2015 I denna broschyr presenteras löne- och andra avtalsvillkor i korthet. Kollektivavtalet gäller 1.2.2014 31.1.2017. Ordinarie arbetstid Den ordinarie arbetstiden är 80 timmar under

Läs mer

ANM broschyrer 9/2017 Arbetstidslagen

ANM broschyrer 9/2017 Arbetstidslagen ANM broschyrer 9/2017 Arbetstidslagen Arbets- och näringsministeriet Avdelningen för arbetslivs- och marknadsfrågor Jan Hjelt PB 32, 00023 Statsrådet Tfn. 029 516 001 www.tem.fi ANM broschyrer 9/2017 Layout:

Läs mer

ATL. Arbetstidslag. I lydelse fr.o.m. 2005-07-01. samt. Arbetstidsförordning. I lydelse fr.o.m. 2001-01-01

ATL. Arbetstidslag. I lydelse fr.o.m. 2005-07-01. samt. Arbetstidsförordning. I lydelse fr.o.m. 2001-01-01 ATL Arbetstidslag I lydelse fr.o.m. 2005-07-01 samt Arbetstidsförordning I lydelse fr.o.m. 2001-01-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA fååéü ää= Arbetstidslag (1982:673)... 3

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 1 september 2011 Lag om ändring av lagen om transport av farliga ämnen Utfärdad i Helsingfors den 26 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal

Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Bilaga J till AB i lydelse 2010-04-01 Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande

Läs mer

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program Given i Helsingfors den 8 april 2005 1 Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Syfte 2 Syftet med denna lag är att främja

Läs mer

KT Cirkulär 6/2016 bilaga 1 1 (6) Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker

KT Cirkulär 6/2016 bilaga 1 1 (6) Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker KT Cirkulär 6/2016 bilaga 1 1 (6) Anvisningar om arbetstidsbanker 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker 2 Vad är en arbetstidsbank? 3 Införande av en arbetstidsbank 4 Lokalt avtal om en arbetstidsbank

Läs mer

RP 108/1996 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL ALLMÄN MOTIVERING

RP 108/1996 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL ALLMÄN MOTIVERING RP 108/1996 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av l lagen om sjömanspensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att tillämpningsområdet

Läs mer

Svensk författningssamling Korrigerad av Transportstyrelsen med anledning av ändringar i SFS 2007:92, 2008:299, 2010:1293 och 1570, 2012:229

Svensk författningssamling Korrigerad av Transportstyrelsen med anledning av ändringar i SFS 2007:92, 2008:299, 2010:1293 och 1570, 2012:229 Svensk författningssamling Korrigerad av Transportstyrelsen med anledning av ändringar i SFS 2007:92, 2008:299, 2010:1293 och 1570, 2012:229 Lag om arbetstid vid visst vägtransportarbete; SFS 2005:395

Läs mer

Lag om rätt till uppfinningar vid högskolor /369

Lag om rätt till uppfinningar vid högskolor /369 Lag om rätt till uppfinningar vid högskolor 19.5.2006/369 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens tillämpningsområde Denna lag tillämpas på uppfinningar som personer anställda vid finländska

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) 2.12.2008. Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) 2.12.2008. Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) Anvisningar om arbetstidsbanker 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker 2 Vad är en arbetstidsbank? 3 Införande av en arbetstidsbank 4 Lokalt avtal om

Läs mer

Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren

Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren LÖNER 37 Lönebetalning mom. 3 Lönebetalning Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren uppgett. Betalningsordern ska sändas i så god tid att lönen kan beräknas stå till arbetstagarens

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 147/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. fartyg och 1 i lagen om verkställighet av böter.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 147/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. fartyg och 1 i lagen om verkställighet av böter. RIKSDAGENS SVAR 147/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om förhindrande av miljöförorening från fartyg och 1 i lagen om verkställighet av böter Ärende Regeringen

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 7 6 c 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Förvaltningschef (motsvarande) har inte rätt till kompensation för övertidsarbete.

Förvaltningschef (motsvarande) har inte rätt till kompensation för övertidsarbete. 20 Övertid m.m. (gäller från och med 2014-10-01) Heltid Mom. 1 En heltidsanställd arbetstagare, som har en enligt detta avtal fastställd arbetstid och utför arbete på tid överstigande den fastställda tiden,

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 187/2004 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om

Lag. RIKSDAGENS SVAR 187/2004 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om RIKSDAGENS SVAR 187/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om tillämpning av rådets förordning om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar i äktenskapsmål och mål

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida

Lag. RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida ålderspension och deltidspension Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

RP 202/1997 rd. Lag. om ändring av lagen om pension för vissa konstnärer och redaktörer i arbetsförhållande

RP 202/1997 rd. Lag. om ändring av lagen om pension för vissa konstnärer och redaktörer i arbetsförhållande RSv 180/1997 rd - RP 202/1997 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag gällande revidering av pensionsskyddet i fråga om kortvariga arbetsförhållanden inom den privata sektorn Till riksdagen

Läs mer

l. Nuläget och de föreslagna ändringarna Enligt 3 a lagen om arbetsförmedling (1645/91) kan en arbetssökande som är arbetslös

l. Nuläget och de föreslagna ändringarna Enligt 3 a lagen om arbetsförmedling (1645/91) kan en arbetssökande som är arbetslös 1992 rd - RP 230 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetsförmedling PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om arbetsförmedling

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om byråarbetstid som träder i kraft

Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om byråarbetstid som träder i kraft KAD 12/2018 Bilaga 3 28.9.2018 Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om byråarbetstid som träder i kraft 1.10.2018 Innehåll 1 Hur frånvaro inverkar på arbetstiden vid byråarbetstid 2 Ordinarie arbetstid

Läs mer

1992 rd- RP 335. ALLMÄN MOTIVERING l. Nuläget och de föreslagna ändringarna Upphävande av lagen om kör- och vilotider inom vägtrafiken

1992 rd- RP 335. ALLMÄN MOTIVERING l. Nuläget och de föreslagna ändringarna Upphävande av lagen om kör- och vilotider inom vägtrafiken 1992 rd- RP 335 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen om kör- och vilotider inom vägtrafiken och till lag om ändring av vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Anmälan om brott mot arbetstidslagen

Anmälan om brott mot arbetstidslagen Anmälan om brott mot arbetstidslagen Bilaga 2b 1 (5) Ort och datum Arbetsmiljöverket i... Vi anmäler härmed en händelse som inträffade den... (datum) på... (företag/arbetsplats, organisationsnummer). Skäl

Läs mer

SEMESTER. Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005

SEMESTER. Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005 Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005 Bestämmelserna i AKTA-avtaletför perioden 2005 2007 var inte anpassade till den nya semesterlagen. Nya bestämmelser som är anpassade till semesterlagen har

Läs mer

Kämäri Tillämpningsanvisningar för semesterbestämmelserna

Kämäri Tillämpningsanvisningar för semesterbestämmelserna KA Cirkulär 15/2007 bilaga 3 1 (10) Tillämpningsanvisningar för semesterbestämmelserna Största delen av de semesterbestämmelser som är viktiga med tanke på den praktiska tillämpningen är oförändrade. Samma

Läs mer

Arbetstagaren intjänar ledighet för varje 220 utförda arbetstimmar enligt tabellen nedan:

Arbetstagaren intjänar ledighet för varje 220 utförda arbetstimmar enligt tabellen nedan: 1 Systemet för årsledighet inom handeln 1 Intjäning av ledighet Arbetstagaren intjänar ledighet per kalenderår på basis av faktiskt utförda arbetstimmar. I antalet utförda arbetstimmar inräknas också annan

Läs mer

RP 50/ / /2016 rd

RP 50/ / /2016 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i Europeiska konventionen om rättsligt

Läs mer

ARBETSTID. Ordinarie arbetstid

ARBETSTID. Ordinarie arbetstid KT Cirkulär 9/2016 bilaga 3 1 (10) Ändrade bestämmelser i TIM-AKA ARBETSTID 9 Arbetstid i dagarbete enligt 6 i arbetstidslagen och i tvåskiftsarbete mom. 1 Ordinarie arbetstid Den ordinarie arbetstiden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (2008:579); Utkom från trycket den 22 mars 2016 utfärdad den 10 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (2008:579)

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om företagssanering

Lag. om ändring av lagen om företagssanering Lag om ändring av lagen om företagssanering I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om företagssanering (47/1993) 91 och 100 a, av dem 100 a sådan den lyder i lag 138/2004, ändras 8 1 mom., 21

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:646 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 59/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 4 kap. i arbetsavtalslagen och sjömanslagen.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 59/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 4 kap. i arbetsavtalslagen och sjömanslagen. RIKSDAGENS SVAR 59/2006 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 4 kap. i arbetsavtalslagen och sjömanslagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag

Läs mer

Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017

Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017 Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017 Avtalstext: I samband med överenskommelsen om införande av flexpension som tecknades den 22 februari 2017 avtalades om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fartygssäkerhetslagen (1988:49); SFS 2001:875 Utkom från trycket den 4 december 2001 utfärdad den 22 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 5 6 a 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Kollektivavtal för utrikesfartens däcks- och maskinmanskap samt ekonomipersonal 1.2.2012 28.2.2014

Kollektivavtal för utrikesfartens däcks- och maskinmanskap samt ekonomipersonal 1.2.2012 28.2.2014 * Kollektivavtal för utrikesfartens däcks- och maskinmanskap samt ekonomipersonal 1.2.2012 28.2.2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 6 2 DEFINITIONER... 6 3 ALLMÄNT... 7 3.1 Manskapets behörighet...

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 158/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av 29 b och 30 c sjukförsäkringslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att

Läs mer

Lag. om genomförande av Nagoyaprotokollet till konventionen om biologisk mångfald. Lagens syfte

Lag. om genomförande av Nagoyaprotokollet till konventionen om biologisk mångfald. Lagens syfte Lag om genomförande av Nagoyaprotokollet till konventionen om biologisk mångfald I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte Genom denna lag genomförs vissa bestämmelser i det i Nagoya

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 263/2015 Familjevårdslag Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte Syftet med

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd

RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd Regeringens proposition med förslag till godkännande av överenskommelsen mellan parterna i konventionen om upprättandet av Europeiska rymdorganet samt Europeiska rymdorganet

Läs mer

Source: http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2009/20090273 Access date: 15-12-2014. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren.

Source: http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2009/20090273 Access date: 15-12-2014. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. 24.4.2009/273 Lag om kandidaters valfinansiering Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens tillämpningsområde och syfte I denna lag föreskrivs

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D Till Justitieministeriet

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D Till Justitieministeriet ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 17 01 2 D 10 17 01 3 Helsingfors/Mariehamn 8.2.2017 Nr 11/17 Hänvisning Ålands lagtings skrivelser 23.1.2017, nris 11 och 14/2017. Till Justitieministeriet Ärende Utlåtande

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA. Flyttning av semester och sparad ledighet på grund av arbetsoförmåga

Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA. Flyttning av semester och sparad ledighet på grund av arbetsoförmåga Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA Cirkulär 12-2014 Bilaga 5 1 (9) Vissa bestämmelser i semesterkapitlet i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA)

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 12 maj 2014 369/2014 Lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för taxiförare Utfärdad i Helsingfors den 9 maj 2014 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer