Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017"

Transkript

1 Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017 Avtalstext: I samband med överenskommelsen om införande av flexpension som tecknades den 22 februari 2017 avtalades om en rad förändringar av de allmänna villkoren. Bland annat träffades överenskommelse om att avtalets beredskapsregler förändras fr o m den 1 november Nedan finns det nya regelverket om beredskap och beredskapsersättning med avtalstext och kommentarer till avtalstexten. I samband med att vår nya Arbetsgivarguide lanseras under hösten kommer motsvarande kommentarer att återfinnas där under respektive paragraf. 4:4 Beredskap 4:4:1 Definition Med beredskap avses tid då medarbetaren inte har arbetsskyldighet men måste vara anträffbar för att kunna utföra arbete när det uppstår ett behov. Vill arbetsgivaren införa beredskap ska arbetsgivaren före införandet förhandla med den lokala tjänstemannaparten. Beredskap är inte arbete utan innebär att tjänsteman som inte är på arbetsplatsen är beredd att inställa sig för att arbeta. Reglerna gäller från och med den 1 november Om lokala avtal eller enskilda överenskommelser är träffade innan dess fortsätter de att gälla till dess att de sägs upp. Beredskap A C är en anpassning till den tekniska utvecklingen. Med en allt större möjlighet att lösa uppkomna frågor oavsett var tjänstemannen befinner sig via smartphone eller dator i hemmet med mera kan många arbetsuppgifter utföras hemifrån eller på annan plats. Arbetsuppgifterna kan således ofta utföras på distans. Beredskap räknas inte som arbetad tid enligt lag, avtal eller EG-direktiv. Beredskap i sig bryter inte dygnsvilan. Beredskap bryter däremot veckovilan. Det arbete som utförs bryter såväl dygns- som veckovila eftersom det är arbete. För att beredskap ska föreligga krävs att arbetsgivaren har beordrat beredskap. Det blir vanligare och vanligare att tjänstemän genom att läsa mail med mera arbetar utanför kontorstid. Arbetsgivaren bör ha en inställning till detta för att undvika diskussion om övertidsarbete under beredskap utförts eller inte. Har arbetsgivaren inte tidigare tillämpat beredskap krävs att en primärförhandling enligt 11 medbestämmandelagen (MBL) hålls innan införandet.

2 4:4:2 Lokala avtal De lokala parterna kan träffa överenskommelse om beredskap där till exempel beredskapstjänster och ersättningsformer anpassas efter lokala förutsättningar. Som underlag för sådana överenskommelser kan nedanstående tabell, där beredskapspass, beredskapsersättning samt ersättning för arbetad tid under beredskapstjänst definieras, tjäna som utgångspunkt. Beredskap 1 Beredskap 2 beredskap arbetad tid beredskap arbetad tid Tid 1 Tid 2 Det står de lokala parterna fritt att finna annan lösning om det finns särskilda skäl. Ett sådant skäl kan vara att de lokala parterna anser beredskap vara lika mycket värd i kronor oavsett vilken lön de anställda har. Det kan också vara ett praktiskt sätt att göra en helhetslösning för beredskap, övertid under beredskap och kompensation för eventuellt brytandet av dygnsvila. Överenskommelse måste vara skriftlig eftersom kollektivavtal fordrar skriftlig form. Se vidare kommentaren till 4:4:6.

3 4:4:3 Beredskapstjänst Beredskapstjänst A innebär att medarbetaren via ett mobilt verktyg eller liknande ska vara anträffbar för att inställa sig i arbete. Beredskapstjänst A kräver inte att tjänstemannen behöver inställa sig på någon angiven plats. Beredskapstjänst B innebär att medarbetaren ska inställa sig på arbetsstället eller av arbetsgivaren annan angiven plats för att utföra arbete. Beredskapstjänst C innebär att medarbetaren ska inställa sig i hemmet för att utföra arbete. Beredskapstjänst A innebär typiskt sett att arbetsuppgiften kan lösas med hjälp av en mobiltelefon, en läsplatta eller bärbar dator som tjänstemannen skulle kunna ha med sig till exempel på barnens fotbollsträning eller när han är och handlar. Beredskapstjänst B föreskriver att tjänstemannen ska infinna sig på av arbetsgivaren angiven plats. Angiven plats kan vara hos kund, på arbetsplatsen eller någon annanstans. Det är arbetsgivaren som avgör var. Om tjänstemannen har beredskapstjänst C men inte vill arbeta i hemmet kan han välja att åka till arbetsplatsen. Han får trots det inte ersättning enligt beredskapstjänst B eftersom arbetsgivaren ansett att det går att utföra arbetsuppgiften utan att vara på arbetsplatsen. Ersättning utbetalas i det fallet för beredskapstjänst C. Som framgår av anmärkning 2 är en timmes inställelsetid enbart en utgångspunkt. Förhållandena för respektive beredskapstjänst måste avgöra.

4 Anmärkning 1 För de fall arbetsgivaren vill tillämpa Beredskapstjänst C, men medarbetaren inte anser att hemmet är en önskvärd arbetsplats ska inställelse i arbete ske på arbetsstället eller på annan angiven plats. Ersättning utgår dock enligt Beredskapstjänst C. Anmärkning 2 Vid beredskapstjänst ska arbetsgivaren ta hänsyn till skäliga inställelsetider med beaktande av medarbetarens typ av beredskap samt andra praktiska och objektiva relevanta förutsättningar. En (1) timme för inställelsetid vid Beredskapstjänst B respektive dagtid vid Beredskapstjänst C kan tjäna som utgångspunkt. Inställelsetid kan vara både kortare och längre. 4:4:4 Schema Beredskap ska schemaläggas så att den inte oskäligt belastar enskild medarbetare. Schema bör upprättas och kommuniceras i god tid. Ändringar av schemaläggning meddelas senast två veckor i förväg. Tillfälliga avvikelser som inte kunnat förutses vid schemaläggning räknas inte som en schemaändring. Anmärkning 1 Med oskäligt belastar avses som exempel att beredskap inte ska schemaläggas på för få medarbetare eller att beredskap schemaläggs i flera beredskapspass under samma dygn utan samband med ordinarie arbetstid. Anmärkning 2 Lokal överenskommelse förutsätts vid behov träffas om nattarbete och viloregler i samband med beredskapstjänst. Beredskapstjänst ska fördelas mellan flera medarbetare. Det är en fråga om god arbetsledning att fördela beredskap mellan de anställda. Det räcker inte att ha ett par tjänstemän som delar på beredskapen om den ska fortgå dygnet runt. Schema ska upprättas i god tid. Det naturliga torde vara att beredskapsschema upprättas i samband med att den ordinarie arbetstiden schemaläggs. Ändring av beredskapsschemat ska göras med två veckors framförhållning.

5 4:4:5 Beredskapsersättning Om lokal överenskommelse inte träffats om annat ersätts Beredskapstjänst A, B respektive C enligt följande: Förläggningstidpunkt Måndag kl 00 Fredag kl 18 Fredag kl 18 Lördag kl 07 samt från kl 18 dagen före till kl 07 Trettondagen, 1 maj, Kristi Himmelsfärdsdag, Alla Helgons dag och Nationaldagen Lördag kl 07 Söndag kl 24 samt från kl 07 Trettondagen, 1 maj, Kristi Himmelsfärdsdag, Alla Helgons dag och Nationaldagen till kl 00 första vardagen efter respektive helg Från kl 18 på Skärtorsdagen samt från kl 07 på pingst-, midsommar-, jul-, och nyårsafton till kl 00 första vardagen efter respektive helg Ersättning per timme A B C För deltidsanställda ska lönen räknas upp så att den motsvarar heltidslön att medarbetaren har beredskap betalas per pass för lägst 1 timme avseende Beredskapstjänst A, 4 timmar för Beredskapstjänst B och 2 timmar för Beredskapstjänst C, i förekommande fall minskad med den tid som tjänstemannen har fått ersättning för vid beordrad inställelse i arbete enligt 4:4:6 nedan. 4:4:6 arbetad tid under beredskapstjänst Om lokal överenskommelse inte träffats om annan ersättning per timme ersätts arbetad tid enligt följande: Vid beordrad inställelse i arbete betalas övertidsersättning för faktiskt arbetad tid dock; 1. minst 30 minuter vid utfört arbete enligt Beredskapstjänst A, 2. minst för 3 timmar vid utfört arbete enligt Beredskapstjänst B respektive, 3. minst för 2 timmar vid utfört arbete enligt Beredskapstjänst C. Medarbetare som har Beredskapstjänst B, men utför arbete enligt Beredskapstjänst A, ska ersättas för minst en timme. För deltidsanställda ska lönen räknas upp så att den motsvarar heltidslön. resekostnader i anslutning till Beredskapstjänst B betalas ut.

6 Ett alternativ till kostsam beredskap är att komma överens (skriftligen) om en total ersättning för beredskap och eventuellt arbete i anslutning till den, se 4:4:7, eller att istället förlägga ordinarie arbetstid. De nya reglerna ger dock möjlighet till större flexibilitet genom beredskapstjänst A eftersom beredskapspass numera kan vara så korta som en timme och övertidsersättning vid de korta beredskapspassen är minst 30 minuter (mot tidigare fyra timmar och en timme). Vid beordrad inställelse i arbete bryts beredskapstiden och utfört arbete är övertidsarbete. Endast faktiskt arbetad övertid (fullgjorda halvtimmar) ska journalföras. Den minsta tiden för ersättning för respektive beredskap är endast en ersättningsregel inte en arbetstidsregel. Övertidsersättningen följer klockslagen efter när övertiden inleds. Allt arbete som sker inom tiden för den garanterade övertidsersättningen anses ersatt oavsett om arbete sker eller inte. Extra resekost nader som uppstår i anslutning till beredskapstjänst B ska ersättas av arbetsgivaren då det är en resa till eller från arbetsstället eller av arbetsgivaren annan angiven plats. En tjänsteman som i och för sig har rätt till restidsersättning får däremot inte ersättning för resa till ordinarie arbetsställe/ arbetsplats. Restidsersättning utges däremot för resa till annan plats än arbetsplatsen om villkoren för restidsersättning är uppfyllda. Divisorerna utgår från en heltidslön varför deltidsanställdas lön ska omräk nas till heltidslön.

7 4:4:7 Enskild överenskommelse Arbetsgivaren och en enskild medarbetare kan komma överens om att reglerna om ersättning enligt ovan inte ska gälla utan att medarbetaren i stället ska få skälig ersättning på annat sätt. En sådan överenskommelse ska vara skriftlig och bör innehålla uppgift om den ersättning som erhålls istället för ersättning för beredskapstjänst. Överenskommelsen gäller tillsvidare och kan revideras vid nästa lönerevision. Den part som vill att en enskild överenskommelse ska upphöra ska underrätta den andra parten senast två månader dessförinnan. Anmärkning 1 Finns lokal klubb/förening är det lämpligt att parterna har diskuterat utformning av enskilda överenskommelser. Det kan även vara lämpligt att diskutera enskilda överenskommelser om beredskap i samband med lönerevisionen. Anmärkning 2 När en enskild överenskommelse upphör betalas inte längre den avtalade ersättning eller annan kompensation som överenskommits. Ersättning utgår istället enligt kollektivavtalets huvudregel. Arbetsgivare och tjänsteman kan skriftligen överenskomma att ersättning ska ges på annat sätt, till exempel vara en del av den fasta kontanta månads lönen. För det fall en skriftlig överenskommelse om annan skälig ersättning har träffats, bör det framgå hur tjänstemannen kompenserats. Detta är av vikt om till exempel överenskommelsen sägs upp av någon av parterna.

Telekom - nya regler för beredskap från den 1 november 2017

Telekom - nya regler för beredskap från den 1 november 2017 Telekom - nya regler för beredskap från den 1 november 2017 10 Mom. 3 Beredskap Avtalstext: Med beredskap avses tid då medarbetaren inte har arbetsskyldighet men måste vara anträffbar för att kunna utföra

Läs mer

Anställningsformer samt avbrytande av visstidsanställningar. 2 i mellanvarande kollektivavtal om allmänna anställningsvillkor får följande lydelse:

Anställningsformer samt avbrytande av visstidsanställningar. 2 i mellanvarande kollektivavtal om allmänna anställningsvillkor får följande lydelse: Anställningsformer samt avbrytande av visstidsanställningar Bilaga 2 2 i mellanvarande kollektivavtal om allmänna anställningsvillkor får följande lydelse: 2 Anställning De anställningsformer som anges

Läs mer

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen Avtal mellan Almega och Sveriges Ingenjörer och Unionen 4 Övertidskompensation 4.1

Läs mer

BILAGA 3 De allmänna anställningsvillkoren prolongeras med följande ändringar och tillägg som gäller från den 1 juli 2017:

BILAGA 3 De allmänna anställningsvillkoren prolongeras med följande ändringar och tillägg som gäller från den 1 juli 2017: BILAGA 3 De allmänna anställningsvillkoren prolongeras med följande ändringar och tillägg som gäller från den 1 juli 2017: 2 Anställning förtydligas varvid moment 1, 2 och 3 i den ursprungliga texten ersätts

Läs mer

VILLKOR ENLIGT 5 A UTSTATIONERINGSLA GEN FÖR UTSTATIONERADE A RBETSTAGARE - HÄMTADE FRÅN TJÄNSTE MANNAAVTAL TRÄFFADE MELLAN IT&T ELEKOMFÖRE-

VILLKOR ENLIGT 5 A UTSTATIONERINGSLA GEN FÖR UTSTATIONERADE A RBETSTAGARE - HÄMTADE FRÅN TJÄNSTE MANNAAVTAL TRÄFFADE MELLAN IT&T ELEKOMFÖRE- 2017-11 - 01 -- VILLKOR ENLIGT 5 A UTSTATIONERINGSLA GEN FÖR UTSTATIONERADE A RBETSTAGARE - HÄMTADE FRÅN TJÄNSTE MANNAAVTAL TRÄFFADE MELLAN IT&T ELEKOMFÖRE- TAGEN INOM ALMEGA OCH UNIONEN - (IT - AVTALET)

Läs mer

Anställningsvillkor IT-företag

Anställningsvillkor IT-företag Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Anställningsvillkor IT-företag IT & Telekomföretagen Almega./. Sveriges Ingenjörer Jusek Civilekonomerna

Läs mer

I övrigt gäller i tillämpliga delar de bestämmelser som anges i 5 lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare.

I övrigt gäller i tillämpliga delar de bestämmelser som anges i 5 lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare. Villkor enligt 5 a första stycket lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för utstationerade arbetstagare där arbetsgivaren är etablerad inom EES eller Schweiz - hämtade från tjänstemannaavtal

Läs mer

Ersättning för arbete på förskjuten arbetstid samt för beredskapstjänst

Ersättning för arbete på förskjuten arbetstid samt för beredskapstjänst Ersättning för arbete på förskjuten arbetstid samt för beredskapstjänst Riktlinjer rörande ersättning för arbete i driften och på serviceavdelningar på förskjuten arbetstid Nedanstående riktlinjer är avsedda

Läs mer

Revision och konsult

Revision och konsult Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Revision och konsult Avtal mellan Almega Tjänsteföretagen och Akademikerförbunden I Akademikerförbunden

Läs mer

I övrigt gäller i tillämpliga delar de bestämmelser som anges i 5 lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare.

I övrigt gäller i tillämpliga delar de bestämmelser som anges i 5 lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare. Villkor enligt 5 a andra stycket lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för utstationerade uthyrda arbetstagare enligt 3 första stycket, punkten 3 samma lag där arbetsgivaren är etablerad inom

Läs mer

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Fastigheter

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Fastigheter Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Fastigheter Avtal mellan Almega och Sveriges Ingenjörer, Ledarna, Unionen och Seko 4 Arbetstid

Läs mer

VILLKOR ENLIGT 5 A UTSTATIONERINGSLAGE N FÖR UTSTATIONERADE A RBETSTAGARE - HÄMTADE FRÅN TJÄNSTE MANNAAVTAL TRÄFFADE MELLAN SVEN SKA TEKNIK & DE-

VILLKOR ENLIGT 5 A UTSTATIONERINGSLAGE N FÖR UTSTATIONERADE A RBETSTAGARE - HÄMTADE FRÅN TJÄNSTE MANNAAVTAL TRÄFFADE MELLAN SVEN SKA TEKNIK & DE- 2017-11 - 01 VILLKOR ENLIGT 5 A UTSTATIONERINGSLAGE N FÖR UTSTATIONERADE A RBETSTAGARE - HÄMTADE FRÅN TJÄNSTE MANNAAVTAL TRÄFFADE MELLAN SVEN SKA TEKNIK & DE- SIGNFÖRETAGEN INOM A LMEGA OCH UN- IONEN -

Läs mer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer Ny avtalstext TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer 1(6) Ny avtalstext Tjänstemannaavtalet TEKO Unionen/Sveriges Ingenjörer 1. Ändringar avseende Allmänna anställningsvillkor 3 Anställning ---------------------------

Läs mer

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Bemanningsavtalet

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Bemanningsavtalet Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Bemanningsavtalet Avtal mellan Almega Bemanningsföretag och Akademikerförbunden I Akademikerförbunden

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Regler om arbetstid Sjuhäradsbygdens Assistansservice AB på Ida Duvinger (Almega) och Charlott Malm (Kommunal) 27 april 2017 Ordinarie arbetstid Ordinarie arbetstid Klicka o 40 tim/vecka här i för genomsnitt

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Sjuksköterskor anställda i ambulansföretag Bransch H,

KOLLEKTIVAVTAL Sjuksköterskor anställda i ambulansföretag Bransch H, L Uppföljning och utvärdering av KOLLEKTIVAVTAL Sjuksköterskor anställda i ambulansföretag Bransch H, tecknat tillsvidare mellan, Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet, har ägt rum 2012-10-03, 10-26

Läs mer

Förvaltningschef (motsvarande) har inte rätt till kompensation för övertidsarbete.

Förvaltningschef (motsvarande) har inte rätt till kompensation för övertidsarbete. 20 Övertid m.m. (gäller från och med 2014-10-01) Heltid Mom. 1 En heltidsanställd arbetstagare, som har en enligt detta avtal fastställd arbetstid och utför arbete på tid överstigande den fastställda tiden,

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 01-04-03 1(5) ARBETSTID Ordinarie arbetstid Den sammanlagda veckoarbetstiden får, enligt slagen, uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Beräkningen avser

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 5 6 a 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg Bilaga 2 LSR m fl, Vision, Vårdförbundet Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg 3 Anställning m m Mom 6 Företrädesrätt Företrädesrätt till nyanställning gäller inte till ny anställning som

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 014-07-4 1(5) ARBETSTID Ordinarie arbetstid Den sammanlagda veckoarbetstiden får, enligt slagen, uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Beräkningen omfattar

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Upplevelse och Kultur

Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Upplevelse och Kultur Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Upplevelse och Kultur Avtal mellan Arbetsgivaralliansen och

Läs mer

Överenskommelse om flexpension och andra avtalsändringar för IT-avtalet

Överenskommelse om flexpension och andra avtalsändringar för IT-avtalet 1 (15) Avtalsinformation Almega IT&Telekomföretagen, IT-avtalet /Sveriges Ingenjörer/ Unionen Överenskommelse om flexpension och andra avtalsändringar för IT-avtalet Under våren 2016 varslade Unionen och

Läs mer

Särskilda ersättningar m.m.

Särskilda ersättningar m.m. Bilaga A till AB 01 Särskilda ersättningar m.m. I de särskilda ersättningarna enligt 20 24 ingår semesterlön och semesterersättning med belopp som förutsätts i semesterlagen. 1. Övertid m.m. ( 20) Övertidskompensation

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges

Läs mer

Särskilda ersättningar m.m. och tabeller

Särskilda ersättningar m.m. och tabeller Bilaga A till AB 01 Särskilda ersättningar m.m. och tabeller SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET KFF Innehåll Särskilda ersättningar m.m.... 3 1. Övertid m.m. ( 20)... 3 2. Färdtid ( 21)... 3

Läs mer

Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch. 4 Anställningens upphörande

Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch. 4 Anställningens upphörande Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch Äldreomsorg 4 Anställningens upphörande Mom 6 Lämnad anställning Om en medarbetare lämnar sin anställning utan att iaktta uppsägningstiden eller del av denna,

Läs mer

Parterna är överens om att Arbetstagare anställd kortare tid än tre (3) månader skall omfattas av avtalet.

Parterna är överens om att Arbetstagare anställd kortare tid än tre (3) månader skall omfattas av avtalet. TELENOR SVERIGEE AB LOKAL ÖVERENSKOMMELSE GÄLLANDE ANSTÄLLNINGSVILLKOR TELEKOM MELLAN TELENOR SVERIGE AB OCH UNIONEN, AKADEMIKERFÖRENINGEN OCH SEKO För butikssäljare gäller lokal överenskommelse för perioden

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 7 6 c 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Överenskommelse om ändrade bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser BEA

Överenskommelse om ändrade bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser BEA = c êü~åçäáåöëéêçíçâçää= _b^= = OMMTJMRJOQ= Överenskommelse om ändrade bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser BEA Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet

Läs mer

F ärrnånsavtal. Avtalsperiod. Restidsersättning. Förrättningstillägg m.m. Kollektivavtal. Sida 1 (6)

F ärrnånsavtal. Avtalsperiod. Restidsersättning. Förrättningstillägg m.m. Kollektivavtal. Sida 1 (6) Kollektivavtal Sida 1 (6) F ärrnånsavtal Avtalsperiod 1 Detta avtal om skattepliktiga lönetillägg mm gäller från och med den l augusti 2005 och tillsvidare. Avtalsslutande parter har var och en för sig

Läs mer

Överenskommelse om flexpension och andra avtalsändringar för Fastighetsarbetsgivarna

Överenskommelse om flexpension och andra avtalsändringar för Fastighetsarbetsgivarna 1 (15) Avtalsinformation Fastighetsarbetsgivarna/ Sveriges Ingenjörer/Unionen Mats Rosén, Avtalsansvarig Överenskommelse om flexpension och andra avtalsändringar för Fastighetsarbetsgivarna Nedanstående

Läs mer

Kollektivavtal för utstationerade. Mellan

Kollektivavtal för utstationerade. Mellan Företag: Org. nr: Adress: Kollektivavtal för utstationerade Mellan Pappers Olof Palmes Gata 11, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 (8) 796 61 00 Mail: info@pappers.se 1 Giltighetsområde Detta avtal

Läs mer

MASKINFÖRARAVTALET - SÄRSKILDA LÖNETILLÄGG 2014

MASKINFÖRARAVTALET - SÄRSKILDA LÖNETILLÄGG 2014 MASKINFÖRARAVTALET - SÄRSKILDA LÖNETILLÄGG 2014 Beräkning av särskilda lönetillägg år 2014 Fr. o m det intjänandeår/semesterår som startar 2014 sker beräkningen av särskilda tillägg enligt Maskinföraravtalet

Läs mer

Övertid. ST inom Sveriges Domstolar

Övertid. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Övertid När vi varit ute på medlemsmöten den senaste tiden har vi fått många frågor rörande arbetstid, flextid och övertid. Vi vill därför förtydliga reglerna. De regler som

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

Kollektivavtal för Bemanningsföretag Journalister. Giltighetstid:

Kollektivavtal för Bemanningsföretag Journalister. Giltighetstid: Kollektivavtal för Bemanningsföretag Journalister 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 FÖRTECKNING över särskilda överenskommelser som ej tagits med i avtalstrycket Arbetsmiljöavtalet Avtal

Läs mer

Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg.

Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg. Sverige Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg. Ordinarie arbetstid per vecka Ordinarie arbetstid för heltidsanställd är 40 timmar i genomsnitt per vecka. För

Läs mer

Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1

Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1 Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1 Begrepp Vecka Genomsnittlig arbetstid Genomsnittlig arbetstid för nattarbetande Börjar med måndag om inte annan beräkning tillämpas.

Läs mer

Mom 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller musiker (korister och repetitörer) vid NN-orkestern/NN-operan/ Musik i NN.

Mom 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller musiker (korister och repetitörer) vid NN-orkestern/NN-operan/ Musik i NN. LOKALT ARBETSTIDSAVTAL 1 Avtalets omfattning m.m. Mom 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller musiker (korister och repetitörer) vid NN-orkestern/NN-operan/ Musik i NN. Mom 2 Tvingande regler i arbetstidslagen

Läs mer

Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar

Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar 1(7) Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar Förhandlingsbakgrund Syftet med detta avtal är att sammanföra tidigare

Läs mer

Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal

Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01 Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Innehåll Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal... 3 Inledning... 3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Bilaga 3 Detta avtal gäller samtliga tjänstemän som är anställda hos arbetsgivare som är medlemmar i Medie- och

Läs mer

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Avtal för tjänstemän

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Avtal för tjänstemän ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Avtal för tjänstemän Avtal tecknat 2017 Tillfälligt avtal 2017-05-01 2017-10-31 Giltighetstid: 2017-05-01 2017-10-31 Avtal för tjänstemän i Bemanningsföretag 1 maj 2017-30

Läs mer

Kollektivavtal. Mellan. Företag: Org. nr: Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04

Kollektivavtal. Mellan. Företag: Org. nr: Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04 Kollektivavtal Mellan Företag: Org. nr: Adress: GS Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04 Avseende arbeten som utförs vid: 1 Giltighetsområde

Läs mer

Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal

Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal 2004-10-05 dnr CF 21-549/2004 (ändring av dnr 1.3 330-98) Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal 1 Bemyndigande Parterna sluter detta avtal med stöd av 1 kap 3 Allmänt löne- och förmånsavtal,

Läs mer

Detta är ett generellt räkneexempel med utgångspunkt ur ett genomsnittligt år av ett helt arbetsliv. Siffrorna kan vara både högre och lägre i ett

Detta är ett generellt räkneexempel med utgångspunkt ur ett genomsnittligt år av ett helt arbetsliv. Siffrorna kan vara både högre och lägre i ett Detta är ett generellt räkneexempel med utgångspunkt ur ett genomsnittligt år av ett helt arbetsliv. Siffrorna kan vara både högre och lägre i ett individuellt verkligt fall. Exemplet syftar till att visa

Läs mer

Arbetstidsbanken i Installationsavtalet 2016

Arbetstidsbanken i Installationsavtalet 2016 Arbetstidsbanken i Installationsavtalet 2016 Information till dig som är anställd och omfattas av Installationsavtalet och till företagen inom EIO. Om du som är anställd har frågor om just din arbetstidsbank

Läs mer

Bild 1. Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester.

Bild 1. Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester. Bild 1 Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester. Bild 2 SemL och AB säger Måndag den 1juni 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 Kommentar:

Läs mer

Eftertryck förbjudes! Giltighetstid 1/ /6 2017

Eftertryck förbjudes! Giltighetstid 1/ /6 2017 Eftertryck förbjudes! Giltighetstid 1/7 2016-30/6 2017 BILAGA 2 LÖNEBILAGA FÖR ARBETSTAGARE INOM DJURSJUKVÅRDEN 1 INPLACERING I ANSTÄLLNINGSGRUPP Mom. 1 Yrkesinriktad gymnasieutbildning Mom. 1.1. Arbetstagare

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Revisions- och konsultföretagen Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling

KOLLEKTIVAVTAL Revisions- och konsultföretagen Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling KOLLEKTIVAVTAL Revisions- och konsultföretagen Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling 2017-11-01 2020-12-31 Akademikerförbunden har i förhandlingarna företrätts av Civilekonomerna.

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Revisions- och konsultföretagen Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling

KOLLEKTIVAVTAL Revisions- och konsultföretagen Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling KOLLEKTIVAVTAL Revisions- och konsultföretagen Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling 2017-11-01 2020-12-31 Akademikerförbunden har i förhandlingarna företrätts av Civilekonomerna.

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Revisions- och konsultföretagen Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling

KOLLEKTIVAVTAL Revisions- och konsultföretagen Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling KOLLEKTIVAVTAL Revisions- och konsultföretagen Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling 2017-11-01 2020-12-31 Akademikerförbunden har i förhandlingarna företrätts av Civilekonomerna.

Läs mer

FASTIGHETER Tjänstemannaavtal. Giltighetstid:

FASTIGHETER Tjänstemannaavtal. Giltighetstid: FASTIGHETER Tjänstemannaavtal 2017 2020 Giltighetstid: 2017-06-01 2020-05-31 ÖVRIGA AVTAL MELLAN PARTERNA Huvudavtalet Alliansen (SFO)-LO/PTK 1982-04-06 8 13 (vissa bestämmelser rörande arbetskonflikt)

Läs mer

FASTIGHETER Tjänstemannaavtal. Giltighetstid:

FASTIGHETER Tjänstemannaavtal. Giltighetstid: FASTIGHETER Tjänstemannaavtal 2017 2020 Giltighetstid: 2017-06-01 2020-05-31 ÖVRIGA AVTAL MELLAN PARTERNA Huvudavtalet Alliansen (SFO)-LO/PTK 1982-04-06 8 13 (vissa bestämmelser rörande arbetskonflikt)

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL. Revision- och konsultföretagen. Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling

KOLLEKTIVAVTAL. Revision- och konsultföretagen. Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling KOLLEKTIVAVTAL Revision- och konsultföretagen Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling 2017-11-01-2020-12-31 i lydelse från och med 2019-01-01 Akademikerförbunden har i förhandlingarna

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling

KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling 2017-05-01 2020-04-30 i lydelse från och med 2019-01-01 Akademikerförbunden har i förhandlingarna företrätts av Jusek.

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling

KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling 2017-11-01 2020-04-30 Akademikerförbunden har i förhandlingarna företrätts av Jusek. Jusek uppträder under innevarande

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling

KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling 2017-11-01 2020-04-30 Akademikerförbunden har i förhandlingarna företrätts av Jusek. Jusek uppträder under innevarande

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling

KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling KOLLEKTIVAVTAL Tjänstemän Avtal om allmänna villkor, arbetstid och kompetensutveckling 2017-11-01 2020-04-30 Akademikerförbunden har i förhandlingarna företrätts av Jusek. Jusek uppträder under innevarande

Läs mer

Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal

Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Bilaga J till AB i lydelse 2010-04-01 Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Marie Halvardsson Förhandlare 040-675 32 91, 0768-890161 marie.halvardsson@skane.se Datum 2011-09-12 1 (8) Medarbetarinformation kring anställningsvillkor Som anställd i

Läs mer

Almega Tjänsteföretagen tjänstemannaavtalet Medieföretagen fd HTF-MIA

Almega Tjänsteföretagen tjänstemannaavtalet Medieföretagen fd HTF-MIA 0259 0842 Almega Tjänsteföretagen tjänstemannaavtalet Medieföretagen fd HTF-MIA 2017-05-01 2020-04-30 Innehållsförteckning Förteckning över särskilda överenskommelser som ej tagits med i avtalstrycket...

Läs mer

Bransch- och löneavtal

Bransch- och löneavtal Ideella och Idéburna Organisationer Bransch- och löneavtal 2017-2020 Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer Unionen Vision Akademikerförbunden Arbetsgivaralliansen Branschkommitté

Läs mer

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas 1 [5] Bilaga 1a Arbetsrättsliga villkor med nivåer för lön, semester och arbetstid enligt Kollektivavtal Serviceentreprenad 2017 2020 mellan Almega Tjänsteförbunden och Fastighetsanställdas förbund och

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL

KOLLEKTIVAVTAL KOLLEKTIVAVTAL 2017-11-01 2020-04-30 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning 5 1.1 Omfattning 5 1.2 Undantag 5 1.3 Uppnådd pensionsålder 5 1.4 Utlandstjänstgöring 6 1.5 Företagsledning - förbundstillhörighet

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL

KOLLEKTIVAVTAL KOLLEKTIVAVTAL 2017-11-01 2020-04-30 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning 5 1.1 Omfattning 5 1.2 Undantag 5 1.3 Uppnådd pensionsålder 5 1.4 Utlandstjänstgöring 6 1.5 Företagsledning - förbundstillhörighet

Läs mer

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA Övriga avtal på avtalsområdet Pensionsavtal, ITP Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA Tjänstegrupplivförsäkring, TGL Avtal om samverkan och utveckling IT Avtal om förslagsverksamhet (SAF-LO/PTK) Omställningsavtal

Läs mer

Anmälan om brott mot arbetstidslagen

Anmälan om brott mot arbetstidslagen Anmälan om brott mot arbetstidslagen Bilaga 2b 1 (5) Ort och datum Arbetsmiljöverket i... Vi anmäler härmed en händelse som inträffade den... (datum) på... (företag/arbetsplats, organisationsnummer). Skäl

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln Bilaga 6 Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Detta avtal gäller tjänstemän som omfattas av avtalet för tjänstemän inom detaljhandeln.

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

TJÄNSTEMANNAAVTAL Löner och allmänna anställningsvillkor för tjänstemän vid dagstidningar m fl

TJÄNSTEMANNAAVTAL Löner och allmänna anställningsvillkor för tjänstemän vid dagstidningar m fl TJÄNSTEMANNAAVTAL Löner och allmänna anställningsvillkor för tjänstemän vid dagstidningar m fl 2017-11-01 2020-05-31 FÖRTECKNING ÖVER VISSA MELLAN MEDIEFÖRETAGEN OCH UNIONEN TRÄFFADE ÖVERENSKOMMELSER

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor, kompetensutveckling, lägerverksamhet

Allmänna anställningsvillkor, kompetensutveckling, lägerverksamhet arbetstid t tjänstear frihet kollektivavtal tjänstemän Allmänna anställningsvillkor, kompetensutveckling, lägerverksamhet och löneavtal giltighetstid: 2014-04-01 2016-03-31 De akademikerförbund som omfattas

Läs mer

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning 2016-09-07 Redogörelsetext Allmänna bestämmelser 1 Inledning Centrala parter uttrycker i bestämmelsen vikten av att arbetsgivaren verkar för att redan anställda arbetstagare i högre utsträckning ska arbeta

Läs mer

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Arkitekt-, Teknikkonsultoch Industrikonsultföretag Svenska Teknik&Designföretagen. Giltighetstid:

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Arkitekt-, Teknikkonsultoch Industrikonsultföretag Svenska Teknik&Designföretagen. Giltighetstid: ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Arkitekt-, Teknikkonsultoch Industrikonsultföretag Svenska Teknik&Designföretagen 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Avtal om anställningsvillkor för företag inom

Läs mer

för Sveriges Ingenjörer, Leif B Eriksson för Civilekonomerna; Anders Graneld för Förtecknade Saco-förbund; Per-Olof Sorsell

för Sveriges Ingenjörer, Leif B Eriksson för Civilekonomerna; Anders Graneld för Förtecknade Saco-förbund; Per-Olof Sorsell FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-11-02 1 (6) Ärende Förhandling angående rättelse i Lönebilaga till respektive förhandlingsprotokoll 2010-06-23 avseende branschområde Flygplatser Plats KFS, Stockholm Tid

Läs mer

Avtal klart Hängavtalet Visita

Avtal klart Hängavtalet Visita Avtal klart Hängavtalet Visita Avtalet omfattar allt arbete som utförs av anställda i företag som tecknat hängavtal med Hotell- och restaurangfacket (HRF) inom Visitas avtalsområde. Vid företag som under

Läs mer

Detta avtal ska tillämpas för exempelvis följ ande arbetsgrupper.

Detta avtal ska tillämpas för exempelvis följ ande arbetsgrupper. Version 170628 Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm Kollektivavtal för utstationerade arbetstagare inom branschen för Tidningstryckerier. Detta avtal ska tillämpas för exempelvis följ ande arbetsgrupper.

Läs mer

PROTOKOLL ÖVERENSKOMMELSE OM AVTALSFÖRÄNDRINGAR

PROTOKOLL ÖVERENSKOMMELSE OM AVTALSFÖRÄNDRINGAR ... l l PROTOKOLL ÖVERENSKOMMELSE OM AVTALSFÖRÄNDRINGAR Parter: Ärende: Tid: Plats: Almega Tjänsteförbunden Fackförbundet ST Sveriges Ingenjörer Lärarförbundet Seko Överenskommelse om avtalsförändringar

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL, ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Bransch D Företagshälsovård

KOLLEKTIVAVTAL, ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Bransch D Företagshälsovård KOLLEKTIVAVTAL, ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Bransch D Företagshälsovård Giltighetstid: Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, Vårdförbundet 2011-01-01 tillsvidare Giltighetstid: Vision (SKTF) 2011-01-01

Läs mer

Kollektivavtal. mellan

Kollektivavtal. mellan Kollektivavtal mellan Företag: Industrifacket Metall (IF Metall) Org. nr: Adress: Olof Palmes gata 11 105 52 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 8 786 80 00 Fax: Fax: +46 8 24 86 74 Avseende arbeten som utförs

Läs mer

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen.

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen. Vårdföretagarna och Svenska Kommunalarbetareförbundet träffade den 23 april 2012 överenskommelse om nytt kollektivavtal gällande personliga assistenter. Förhandlingarna har bedrivits under det att Svenska

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: :21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning:

Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: :21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning: Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: 2006-2:21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Spelföretagen Internationella Kasinon. Giltighetstid:

KOLLEKTIVAVTAL Spelföretagen Internationella Kasinon. Giltighetstid: KOLLEKTIVAVTAL Spelföretagen Internationella Kasinon 2017 2020 Giltighetstid: 2017-07-01 2020-06-30 Förteckning över särskilda överenskommelser som ej tagits med i avtalstrycket Avtal om industrins och

Läs mer

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter Bilaga 1 Tillägg till Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal avseende personliga assistenter 2 Avtalets omfattning Tillägget avser anställningsvillkor för personliga

Läs mer

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01.

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Nedanstående ändringar har överenskommits i avtalet: 1. Avtalets omfattning. Här har före detta KY-utbildning ersatts med YH-utbildning. 2.

Läs mer

Kollektivavtal Avseende utstationerade arbetstagare. Transportarbete

Kollektivavtal Avseende utstationerade arbetstagare. Transportarbete 1 Kollektivavtal Avseende utstationerade arbetstagare. Transportarbete Mellan Bolag: och Svenska Transportarbetareförbundet Org. Nr: Adress: Olof Palmes gata 29 101 330 Stockholm Land: Sverige Tel: + 46

Läs mer

TJÄNSTEMANNAAVTAL Utveckling & Tjänster. Giltighetstid:

TJÄNSTEMANNAAVTAL Utveckling & Tjänster. Giltighetstid: TJÄNSTEMANNAAVTAL Utveckling & Tjänster 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01-2020-03-31 Övriga avtal mellan parterna Utvecklingsavtal och förslagsverksamhet SAF - LO/PTK Omställningsavtal SAF - PTK Pensionsavtal,

Läs mer

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013.

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013. Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013 Folkets hus och folkparkrörelsens förhandlingsorganisation Avtal 1/10

Läs mer

Exempel på OB-ersättningar enligt Kollektivavtalet med Landsting, regioner och kommuner. Allmänna bestämmelser för jul och nyår 2015/2016.

Exempel på OB-ersättningar enligt Kollektivavtalet med Landsting, regioner och kommuner. Allmänna bestämmelser för jul och nyår 2015/2016. Exempel på OB-ersättningar enligt Kollektivavtalet med Landsting, regioner och kommuner. Allmänna bestämmelser för jul och nyår 2015/2016. OB-ersättning är ett tillägg som du får utöver din vanliga lön

Läs mer

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober september 2017

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober september 2017 Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2016 30 september 2017 Folkets hus och parker Avtal 1/10 2016 30/9 2017 KOLLEKTIVAVTAL mellan

Läs mer

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR MM Apoteksföretagen. Giltighetstid:

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR MM Apoteksföretagen. Giltighetstid: ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR MM Apoteksföretagen 2017 2020 Giltighetstid: 2017-05-01 2020-04-30 Övriga avtal och överenskommelser mellan parterna Huvudavtal SFO-LO/PTK 1982-04-06, 8-13 Utvecklingsavtal

Läs mer

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Lernia. Giltighetstid:

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Lernia. Giltighetstid: ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR Lernia 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Avtal som ej medtagits i avtalstrycket Avtalen återfinns där annat inte anges i särskilda avtalstryck. Tjänstepension

Läs mer

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid 2013-06-01 2016-07-31

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid 2013-06-01 2016-07-31 Postens Villkorsavtal PVA Giltighetstid 2013-06-01 2016-07-31 Postens Villkorsavtal 2013-06-01 2016-07-31 Branschavtal Kommunikation & Postens villkorsavtal Avtal om allmänna anställningsvillkor...4 1

Läs mer

umonen ARBETSM!LJC)VEs: KET % m_» Ink Datum Vår referens U 8 2016-03-02 Lisa Melin 7 %- Arbetsmiljöverket 112 79 STOCKHOLM

umonen ARBETSM!LJC)VEs: KET % m_» Ink Datum Vår referens U 8 2016-03-02 Lisa Melin 7 %- Arbetsmiljöverket 112 79 STOCKHOLM umonen Arbetsmiljöverket 112 79 STOCKHOLM ARBETSM!LJC)VEs: KET % m_» Ink Datum Vår referens U 8 2016-03-02 Lisa Melin 7 %- Utstationeringsavtal Tjänstemän - Bemanning Unionen inger härmed Utstationeringsavtal

Läs mer

Personlig Assistans. Klicka här för att ändra format Att vara arbetsgivare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Personlig Assistans. Klicka här för att ändra format Att vara arbetsgivare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Personlig Assistans Att vara arbetsgivare på Tomas Bengtsson 2016-11-08 Almega på några minuter Ca 11 000 medlemsföretag Ca 600 000 medarbetare på 120 underrubrik kollektivavtal i bakgrunden Speglar förändringen

Läs mer

Överenskommelse av den 18 januari 2011, ersätter avtal av den 10 april 1996

Överenskommelse av den 18 januari 2011, ersätter avtal av den 10 april 1996 Överenskommelse av den 18 januari 2011, ersätter avtal av den 10 april 1996 Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Ledarna AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sveriges

Läs mer