Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 juni Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 juni Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm"

Transkript

1 Kommunstyrelsen 3 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 juni 2002 Besök Bällstaberg och Bällstabergskolan Samling kl vid Pressbyrån, Tuna torg åter kl i Bällstarummet Kallade tjänstemän Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Handlingar att hämta Kommunstyrelsens ledamöter samt gruppledare kan hämta pärmar med PLU material i kommunens reception, Tuna torg 1 from den 24 maj Vallentuna den 23 maj 2002 Sten-Åke Adlivankin Ordförande Anna Lindholm Kommunsekreterare Tfn: anna.lindholm@vallentuna.se 1. Justerande:... 1 (42)

2 Innehållsförteckning: 1. Justerande: Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år Bostadsbebyggelse Befolkningsprognos 02A Övergripande politiska målsättningar och riktlinjer Särskilt viktiga uppdrag Kommunfullmäktiges inriktning och mål för nämnderna PLU Driftramar Investeringsramar Taxor för kulturskolan Lindöberg, detaljplan, godkännande Nytt reglemente för kommunala pensionärsrådet Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för förbundsdirektionen Yttrande till KSL angående förslag till överenskommelse om samarbete mellan länets kommuner ang flyttningar mellan kommunerna vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Ombildning av Kommunalförbundet Stockholms Län (KSL) från ideell förening till kommunalförbund Fritidspolitikerna i Vallentuna kommuns arbetssituation Hjälmstaskolan begäran om ombudgetering av investeringsmedel Planprogram för centrumområdet Markanvisning för vårdbostäder med mera vid Stendösvägen Ekonomisk månadsrapport för april Ett gemensamt kvalitetsarbete inom Vallentuna kommun Basadressregister begäran om medel till förlängning av projektanställning Anmälningslista...41 Sid 2 (42)

3 2. Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år 2010 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anta KSAU förslag till vision år 2010 nedan; År 2010 är vi ca Vallentunabor. Befolkningsökningen har gett oss fördelar. Skattekraften har ökat och vi har fått en jämnare åldersfördelning i kommunen. Det har i sin tur gjort det lättare att planera de kommunala verksamheterna långsiktigt. Vallentuna är känt som en kommun som konsekvent prioriterat utbildning och äldreomsorg. Kommunala bolag och kommersiella fastigheter har avvecklats. En medveten satsning på kvalitetshöjningar i skolan har väckt nationell uppmärksamhet. Medborgarnas valfrihet och inflytande över verksamheterna har ökats med hjälp av ett så kallat checksystem. Detta har också gjort att antalet alternativa driftsformer blivit större. Valfrihet och konkurrens garanterar hög kvalitet samtidigt som kommunalskatten tillhör landets lägsta. Ett förstärkt samarbete med företag, föreningar och brukare av de kommunala verksamheterna har gjort att det medborgerliga engagemanget ökat. Boende 2010 Småskaligheten finns kvar med ett varierat bostadsutbud och med goda boendemiljöer. Inget hus har byggts högre än kyrktuppen. Faktorer som värderats högt och har gjort Vallentuna känt som kommunen med ett mycket bra och prisvärt boende och med närhet till grönområden var man än bor. Utbyggnaden har främst skett inom centrumområdet och i södra delen av kommunen. Antalet äldre har också ökat bl a till följd av attraktiva boendemiljöer med nära anslutning till kollektivtrafik och grönområden.. Arbete och näringsliv Om tio år har vi 2000? nya arbetstillfällen. En mycket god planberedskap och en positiv inställning till en mångsidig företagsamhet har möjliggjort denna utveckling. Tack vare den goda marknadsföringen av Vallentuna kommun har många, inte minst kunskapsföretag, etablerat sig i kommunen. Detta har inneburit en breddning av näringslivet med många små och medelstora företag. I kommunen finns idag både hotell- och konferensanläggningar och ett flertal nya restauranger som bl a kan ge god service i de olika arbetsområdena. Stora resurser har lagts ner på att öka samarbetet mellan skola och näringsliv. Den nya informationstekniken har inneburit att fler invånare har möjligheten att arbeta på distans och att fler invånare fått arbete på hemmaplan. Kommunikationer 3 (42)

4 Den faktor som betytt allra mest för den ökade attraktiviteten är de förbättrade kommunikationerna, främst vad avser tvärförbindelser till de stora trafiklederna, en effektiv bussmatning till Roslagsbanan samt ökad turtäthet genom utbyggnad av banan. Utbyggnaden av Norrortsleden och bomkorsningens lösning har betytt oerhört mycket för kommunens utveckling. Närheten till Arlanda betyder allt mer. Goda tele- och dataförbindelser finns både inom kommunen och gentemot omvärlden och en kraftfull IT-satsning har kommit såväl skolan som medborgare och företag till godo inte minst ur demokratisynpunkt. Livsmiljö, kultur och fritid Det väl bevarade kulturlandskapet, speciella satsningar på natur- och kulturturism bl a i Angarnssjöängen och Tärnanområdet och inriktningen mot ett långsiktigt hållbart samhälle har gjort Vallentuna mer känt i regionen. Våra satsningar på den anslutande miljön till Åkerströmmen och Oxundaåns avrinningsområden har inneburit att vattenkvalitén väsentligt förbättrats, främst i Vallentunasjön. En följd av kommunens fortsatta förnyelsearbete och utveckling är att centrum med privatägda hus nu blomstrar och kulturutbudet har breddats inte minst genom utbyggnaden av biblioteket med ett nytt infocentrum. Vallentunas satsning på ungdomsidrott har resulterat i flera lag inom olika idrotter på elitnivå. Föreningslivet är fortsatt aktivt och många verksamheter drivs i föreningsregi och vårt utbyggda Sportcentrum med bl a simhall och aktiviteter för både sommar och vinteridrott drivs numera som entreprenad. Utbildning, vård och omsorg Kommunen har ett breddat utbud av utbildning och har gjort en medveten satsning på skolan som har uppmärksammats i hela regionen. Detta har kunnat ske genom en prioritering av resurser till själva undervisningen och att nya arbetssätt har utvecklats på ett mycket framgångsrikt sätt. Grundskoleutbildningen är byggd på samverkan mellan elever, föräldrar och skola. Ett målinriktat och aktivt arbete tillsammans med föräldrar och föreningar när det gäller droger har resulterat i drogfria skolor i vår kommun. Det är numera självklart för föräldrar att fritt välja skola eller barnomsorg till sina barn genom de friskolor som etablerat sig i kommunen. Ökade möjligheter till en bred gymnasieutbildning har skapats genom det fria valet i den gemensamma gymnasieregionen. Andelen invånare som genomgått högskoleutbildning har ökat. Långt framskridna planer på högskoleutbildning i kommunen föreligger. Vallentuna är också känt för möjligheten att kombinera idrott och studier. 4 (42)

5 Kommunen har också en fortsatt god vård- och omsorgsverksamhet med valfrihet i form av bo kvar hemma, i servicehus och vårdboende (sjukhem). Tillgång finns också till geriatrisk expertis. Kännetecken för den kommunala verksamheten Vallentuna har anpassat de ekonomiska insatserna där behoven är störst och utnyttjat dem på ett effektivt sätt. Trots en 20% ökning av befolkningen har Vallentuna lyckats begränsa tillväxten i de kommunala förvaltningarna. Detta har lett till en ekonomiskt positiv utveckling för kommunen. Det finns en närhet till beslutsfattarna som gör att "alla har ett ansikte". Vallentunaborna känner att de både möter kompetenta förtroendevalda och kompetent, erfaren och positiv personal som är lyhörda, erbjuder delaktighet och är engagerade. Det är lätt att få kontakt med den man söker och få snabba besked. Dessutom finns en mångfald och valfrihet som gör att kommuninvånarna har både tilltro och inblick i den kommunala verksamheten. Kommunfullmäktige har fastställt visionen och beslutat att kommunens planeringsprocess skall bygga på den fastställda visionen. Ärendets tidigare behandling Yrkanden vid arbetsutskottets sammanträde den 21 februari 25 Hans Strandin (s) yrkade att socialdemokraternas förslag till vision ska läggas fram i PLU Ordförande Sten-Åke Adlivankin yrkade bifall till kommunstabens förslag med följande ändringar i avsnittet Kännetecken för den kommunala verksamheten : Ordet minimera ändras till begränsa. Förtydliga så att det framgår att även personalen är kompetent. Förtydliga sista meningen med positiv ekonomisk. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde de två yrkandena mot varandra och fann att arbetsutskottet beslutade i enlighet med kommunstabens förslag och ordförandes tilläggsyrkande. Reservationer Hans Strandin (s) reserverar sig till förmån för socialdemokraternas förslag. Handlingar i ärendet 1. Socialdemokraternas förslag till vision. Handlingen förelåg inte vid sammanträdet 5 (42)

6 3. Bostadsbebyggelse Dnr Arbetsutskottets förslag 1. Bostadsbyggnads 02A revideras med ytterligare 25 småhus i grupp i Karby, byggstart Seniorgården ABs önskemål om markförvärv av Norra Centrumområdet för byggnation av 30 seniorbostäder får aktualiseras då försäljningen av Vallentuna centrum avslutas. 3. Begäran om planläggning för villatomter på fastigheterna Norrhall 3:1 avslås. Ärendet På KS AU den 21 februari beslutades att bostadsbyggnadsprognos 02A ska tills vidare ska ligga till grund för PLU utan att någon ställning tas till objekten fr o m Prognosen ska fastställas med PLU och ligga till grund för samhällsbyggnadsnämndens prioritering av detaljplanearbetet. Inriktningen för prognosen är en utbyggnadstakt med ca 230 bostäder per år och att bostadsbyggandet ska koncentreras till centrumområdet och södra Vallentuna. Några planobjekt som fanns med i föregående bostadsbyggnadsprognos har därför lyfts ut. Sedan februari har önskemål om planläggning för fyra nya bostadsobjekt framförts till kommunstyrelsen. Dessa finns inte medtagna i i nuvarande förslag till bostadsbyggnadsprognos. 1. Karby En intressent diskuterar för närvarande med kommunen om köp av Össebyhus hyreslägenheter i Karby. Intressenten avser att bygga nya radhus i området samt de planerade äldrebostäderna vid Brittas backe. Eftersom radhusen planeras byggas med mindre lägenheter bedömer staben att de endast marginellt kommer medföra att antalet barn i området ökar inom förskola och skola. Staben anser därför att bostadsbyggnadsprognosen bör kompletteras med 25 nya småhus i grupp i Karby med byggstart år (42)

7 2. Norra centrumtomten - seniorbostäder Seniorgården AB har till kommunstyrelsen inkommit med en intresseamälan för att förvärva mark för seniorboende inom norra delen av Vallentuna centrum. Avsikten är att bygga ca 30 seniorbostäder med bostadsrätt. Efter företagets kontakter med pensionärsorganisationerna i Vallentuna så bedömer Seniorgården att efterfrågan på seniorbostäder är mycket stor i kommunen. Socialnämnden har inkommit till kommunstaben med remissyttrande, , om Seniorgårdens begäran om förvärv av mark för äldreboende inom Norra Centrumområdet. Nämnden ställer sig positiv till förslaget. I nuvarande förslag till bostadsbyggnadsprognos 02A finns 20 bostäder per år i flerbostadshus medtagna för åren Bostadsbyggnadsprognosen behöver därmed inte revideras för att beakta Seniorgårdens önskemål. Eftersom försäljning för närvarande pågår av centrum så föreslår kommunstaben att kommunstyrelsen beslutar att Seniorgårdens önskemål behandlas då försäljningen är klar. 3. Fastigheten Olhamra 1:53. Örjan och Ulla Lid har till kommunstyrelsen inkommit med begäran om att detaljplan upprättas för 80 villatomter med en utbyggnadstakt om 5-10 större tomter per år under 8-15 år. Objektet har inte aktualiserats tidigare. Fastigheten ligger söder om Okvista arbetsområde och inom den i Översiktsplanen angivna området för Vallentuna tätort. Området har inte tidigare i planeringssammanhang diskuterats som utbyggnadsområde för bostadsbebyggelse. Kommunstaben anser att det, med avseende på den inriktning för bostadsbyggandet som angetts för planprioriteringen, inte finns utrymme för nya förslag till bostadsbyggnadsobjekt. 4. Del av Norrhall 3:1. Birgit och Stig Wiberg har till kommunstyrelsen inkommit med begäran om planläggning av del av fastigheten Norrhall 3:1 för rätt att bilda egnahemstomter. Fastigheten är belägen Norr om Roslagsstoppet i anknytning till Kårstavägen. Kommunstaben anser, liksom för ovanstående objekt och med hänsyn till Översiktsplan 2001, att det inte är aktuellt med samlad bebyggelse i det område som hemställan från fastighetsägarna avser. 7 (42)

8 Ärendets tidigare behandling Yrkanden vid arbetsutskottets sammanträde den 6 maj 67 Hans Strandin (s) yrkade avslag till att ytterligare 25 småhus byggs i Karby för att det istället skall byggas hyresrätter i Össebyshus AB regi. Vidare yrkade han bifall till Seniorgårdens AB framställan. Lars-Bertil Ohlsson (kd) yrkade bifall till kommunstabens förslag samt att ärendet om Olhamra bordlägges. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde de två yrkandena mot varandra och fann att arbetsutskottet beslutade i enlighet med kommunstabens förslag. Vidare ställde ordförande proposition på bordläggningsyrkandet av ärendet om Olhamra och fann att arbetsutskottet beslutade att bordlägga ärendet. Reservationer Socialdemokraternas reserverade sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. Den 16 maj 80 beslutade arbetsutskottet att Olhamra ärendet remitteras till samhällsbyggnadsnämnden för synpunkter för ett senare ställningstagande vid kommande bostadsbyggnadsprognosen Handlingar i ärendet 1. Bostadsbyggnadsprognos (42)

9 4. Befolkningsprognos 02A Dnr Arbetsutskottets förslag Befolkningsprognosen för 02A antas. Ärendet Befolkningsprognos 02A redovisar befolkningen Ärendets tidigare behandling Yrkanden vid arbetsutskottets sammanträde den 6 maj 68 Hans Strandin (s) yrkade bifall till socialdemokraternas egna förslag till befolkningsprognos, se bilaga. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställer proposition på Hans Strandins förslag till befolkningsprognos och finner att arbetsutskottet avslår förslaget och beslutar i enlighet med det förslag till befolkningsprognos som kommunstaben presenterar. Handlingar i ärendet 1. Befolkningsprognos 02A S-förslag till befolkningsprognos 9 (42)

10 5. Övergripande politiska målsättningar och riktlinjer Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta övergripande politiska målsättningar och riktlinjer för enligt nedan; De politiska målen och riktlinjerna skall tydligt och konkret visa den politiska viljan vad som skall uppnås och strategin för att nå resultaten. Vallentuna kommun skall fortsätta att utvecklas i enlighet med den lokala traditionen, som bland annat innebär ett obyråkratiskt arbetssätt. Politiskt styrs verksamheten genom att kommunfullmäktige dels fastställer övergripande mål och riktlinjer och dels tilldelningen av resurser. Det pågående arbetet med förnyelse och förbättring av kommunens verksamheter skall fullföljas utifrån nedanstående principer. Punkterna står i oprioriterad ordning. Demokrati 1. Kommuninvånarna skall erbjudas största möjliga valfrihet och invånarnas egna beslutanderätt skall öka, 2. den kommunala informationen till kommuninvånarna skall vara allsidig, korrekt, lättillgänglig och utformad så att den möjliggör en levande demokrati, 3. den kommunala informationen till kommuninvånarna skall förbättras, Bostäder och byggande 4. fortsatt tätortsutbyggnad - bebyggelse, anläggningar och infrastruktur - skall ske med inriktningen att skapa en god stadsmiljö med bibehållande av natur-, kultur- och övriga miljövärden, 5. nyproduktion av bostäder inriktas mot låg bebyggelse, villor och grupphus samt flerbostadshus i centrala lägen. Invånarnas önskemål om en god boendemiljö skall, så långt det är möjligt, vara styrande, (s) nyproduktion av bostäder inriktas mot låg bebyggelse, flerbostadshus i centrala lägen samt villor och grupphus. Invånarnas önskemål om en god boendemiljö skall, så långt det är möjligt, vara styrande, 6. vid nyproduktion skall eftersträvas ett ökat utbud av små lägenheter, Service 7. kommunens verksamhet skall motsvara invånarnas behov av service, tjänster och stöd inom i första hand de områden som 10 (42)

11 regleras genom lagstiftning eller som inte finns tillgänglig på annat sätt, (s) yrkar att denna punkt tas bort) 8. all service och myndighetsutövning skall präglas av god serviceanda, kvalitet, effektivitet och kostnadsmedvetande, 9. taxorna i de kommunala verksamheterna skall vara påverkbara d v s bero på hur mycket en tjänst nyttjas, Verksamhet och ekonomi 10. den kommunala ekonomin skall vara i balans och kommunalskatten fortsatt låg, 11. i planeringen av det kommunala serviceansvaret skall resurserna till skola, vård och omsorg prioriteras, (s) yrkar att serviceansvaret byts mot verksamhetsansvaret) 12. all verksamhet som inte är myndighetsutövning kan utsättas för konkurrens, (s) yrkar att denna punkt stryks. Långsiktigt hållbart samhälle 13. samhällsutvecklingen i Vallentuna skall så långt möjligt ske utifrån de nationella miljökvalitetsmålen och de regionala mål som preciseras utifrån dessa nationella mål, 14. Vallentuna kommun skall sträva efter att uppnå det ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt långsiktigt uthålliga samhället, 15. kretsloppstänkandet bör genomsyra alla kommunala beslut, 16. miljöfrågorna skall vara en integrerad del av all verksamhet, Barn och ungdomsmiljö 17. alla beslut och all verksamhet skall genomsyras av arbetet med att skapa en positiv och utvecklande barn och ungdomsmiljö, fri från mobbing, förtryck, våld, drogmissbruk och skadegörelse. Arbetet skall genomföras i samverkan med barn och ungdomar samt med föräldrar, föreningar m fl, Personal 18. för att säkra kommunens personalförsörjning, i samband med stora pensionsavgångar och volymökning av kommunens verksamhet, så ska kommunens attraktivitet som arbetsgivare förstärkas, 19. effektiviseringar och rationaliseringar skall genomföras under hänsynstagande till de anställda. Därvid skall uppsägningar av personal så långt som möjligt undvikas, 20. vid nyrekrytering skall - utöver kompetenskravet ambitionen vara att få en jämnare ålders-, köns- och etnisk fördelning av personalens sammansättning, 21. de anställdas kompetens utvecklas för att uppnå förnyelsetänkande och högsta effektivitet, 22. de anställda är engagerade och delaktiga i verksamheten och känner en yrkesstolthet över att arbeta i Vallentuna kommun. 11 (42)

12 Ärendets tidigare behandling Yrkanden vid arbetsutskottets sammanträde den 6 maj 69 Ordförande Sten-Åke Adlivankin yrkade att punkt 8 omformuleras till all service och myndighetsutövning skall präglas av god serviceanda, kvalitet, effektivitet och kostnadsmedvetenhet, Vidare skall punkt 10 strykas. Punkten 12 ändras till i planeringen av det kommunala serviceansvaret skall resurserna till skola, vård och omsorg prioriteras, Hans Strandin (s) yrkade att punkt 5 ändras till nyproduktion av bostäder inriktas mot låg bebyggelse flerbostadhus i centrala lägen, villor och grupphus.. Vidare yrkade han att punkt 7 strykes Ordet serviceansvaret i punkt 12 byts ut till verksamhetsansvaret. Vidare yrkar han att punkt 13 strykes. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde de två yrkandena mot varandra och fann att arbetsutskottet beslutade i enlighet med ordförandes ändringsyrkande. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig till förmån för Hans Strandin (s) förslag. 12 (42)

13 6. Särskilt viktiga uppdrag Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föresllår kommunfullmäktige att anta KSAUs förslag till särskilt viktiga uppdrag enligt nedan; Nedanstående punkter står i oprioriterad ordning. Kommunfullmäktige uppdrar åt 1. kommunstyrelsen att se över hur kommunens olika mål- och styrdokument skall utvecklas och samordnas, 2. kommunstyrelsen att verka för byggande av Trafikplats Vallentuna centrum genom att träffa överenskommelse med Vägverket, SL, Banverket och Länsstyrelsen, 3. kommunstyrelsen att i samverkan med övriga nämnder utarbeta ett förslag till program för långsiktig hållbarhet. Programmet skall ta fasta på ekologisk, social, kulturell och ekonomisk hållbarhet samt vara samordnad med PLU och övriga strategiska planer som t ex skolplanen samt integrera kommunens miljövårdsprogram, 4. samtliga nämnder att upprätta en åtgärds- och genomförandeplan för att nå de inriktningsmål som anges i det av kommunfullmäktige antagna barn- och ungdomspolitiska handlingsprogrammet för Vallentuna. Det är viktigt att en samverkan sker mellan kommunens nämnder och förvaltningar, med Nordöstra sjukvårdsområdet och polisen samt i dialog med föräldrar. Ledningsgruppen för barn- och ungdomsarbetet skall årligen till kommunens verksamhetsberättelse lämna en övergripande och nämndvis redovisning av genomförandet av handlingsprogrammet, 5. samtliga nämnder att driva kommunens jämställdhets- och mångfaldsarbete dels för kommuninvånarna och dels för kommunens personal. Nämnderna skall i samband med kommunens bokslut redovisa data om jämställdhet och mångfald i verksamheten, hur arbetet bedrivits och vilka åtgärder som planeras. Vid mandatperiodens utgång skall kommunstyrelsen utvärdera hur nämnderna genomfört uppdraget. Arbetet inom jämställdhets- och mångfaldsområdet på förvaltningarna när det gäller personalen skall bedrivas inom ramen för de mål som årligen fastställs av fullmäktige i kommunens Jämställdhets- och mångfaldsplan för personalen - JäMå., 6. samtliga nämnder att driva kommunens arbete för ökad integration bland kommunens invånare. Arbetet med 13 (42)

14 integrationsfrågor samordnas av utbildnings- och arbetsmarknads nämnden och redovisas till kommunfullmäktige i samband med kommunens bokslut. Vid mandatperiodens utgång skall kommunstyrelsen utvärdera hur nämnderna genomfört uppdraget, 7. samtliga nämnder att driva kommunens arbete för att människor med funktionshinder ska kunna delta i samhällslivet och leva ett aktivt liv i gemenskap med andra. Allmänna miljöer och bostäder ska vara tillgängliga för funktionshindrade, 8. samhällsbyggnadsnämnden att utreda möjligheten att va-försörja området vid Gillinge samt efter E18-stråket, 9. samhällsbyggnadsnämnden att redovisa en lösning av va-frågan i Garns-Ekskogen att verkställas inom en 10-årsperiod, 10. samhällsbyggnadsnämnden att under planperioden upprätta detaljplan för området för Trafikplats Vallentuna centrum, 11. barn- och ungdomsnämnden, samt utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att revidera skolplan under nästa mandatperiod, 12. barn- och ungdomsnämnden att till nästa planeringsomgång återkomma med detaljerade redovisningar över förslag till investeringar i byggnader och utrustning fr o m 2003., Ärendets tidigare behandling Yrkanden vid arbetsutskottets sammanträde den 6 maj 70 Ordförande Sten-Åke Adlivankin yrkade att punkt 2 ändras till kommunstyrelsen att verka för byggande av trafikplats Vallentuna genom att träffa överenskommelse med Länsstyrelsen, Banverket. Punkten 5 och 7 sammanföres till en punkt. Punkt 11 strykes. Punkt 12 bomkorset" ändras till trafikplats Vallentuna Punkt 13 ändras till: barn- och ungdomsnämnden samt utbildningsoch arbetsmarknadsnämnden att revidera skolplanen under nästa mandatperiod. Punkt 14 stryk.inom en total investerings ram inom 25 mkr per år inklusive årligt anslag för inredning/utrustning inkl IT. 14 (42)

15 Punkt 15 strykes. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde proposition på sina egna ändringsyrkande och fann att arbetsutskottet beslutade i enlighet med dem. 15 (42)

16 7. Kommunfullmäktiges inriktning och mål för nämnderna PLU Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta sammanställning nedan av nämndernas mål. Barn- och ungdomsnämndens mål återremitteras med uppdrag att nämnden skyndsamt skall återkomma till kommunstyrelsen med nya mer operationellt definierade övergripande mål för verksamheten samt hur de ska förverkligas och följas upp i enlighet med hur de andra nämnderna har presenterat sina mål. Kommunstyrelsen: 1. Samhällsplaneringen ska stödja utvecklingen av Vallentuna kommun i en ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt hållbar riktning, 2. Möjligheterna till dialog mellan invånare och förtroendevalda förbättras, 3. Kommuninvånarna får bättre tillgång till arbetstillfällen, service och kommunikationer 4. Nyttan av den kommunala verksamheten är fortsatt hög Samhällsbyggnadsnämnden: 1. Den fysiska planeringen ska vidareutveckla Vallentuna som en attraktiv kommun att bo och arbeta i. 2. Samhällbyggnadsnämndens verksamhet ska kännetecknas av god information och service, samt dialog och lyhördhet till kommunens invånarnas och näringsliv. 3. Kommunen förvaltar och bygger ut infrastrukturen effektivt, för god funktion och säkerhet. 4. Exploateringsverksamheten ska vara självfinansierad 5. Kommunens fastigheter ska förvaltas och utvecklas utifrån lokalnyttjarnas behov och kvalitetskrav med en långsiktigt god fastighetsekonomi Myndighetsnämnden för teknik och miljö: 1. Nämndens tillsyn och rådgivning ska karaktäriseras av dialog och lyhördhet för att ge goda möjligheter för kommunens invånare och näringsliv att bedriva och utveckla sina verksamheter i samklang med kraven på en långsiktigt hållbar utveckling 2. Genom förebyggande arbete, rådgivning och övervakning verka för en god miljö som motverkar sjukdom och ohälsa 16 (42)

17 Fritidsnämnden: 1. Alla kommuninnevånare ska ha kännedom om de olika fritidsanläggningar och verksamheter som finns i Vallentuna 2. Kommunens ungdomar ska ha tillgång till attraktiva och säkra mötesplatser där de aktivt kan medverka i utformningen av verksamheten. 3. Föreningslivet ska ha goda förutsättningar att bedriva och utveckla sin verksamhet 4. Kommunens funktionshindrade invånare ska ha goda möjligheter att delta i olika aktiviteter Kulturnämnden 1. Ett rikt och varierat kulturliv för alla invånare barn och ungdomar prioriteras. 2. Biblioteken är kommunens kunskaps- och informations-centrum och erbjuder kvalificerad vägledning. 3. Biblioteken är öppna mötesplatser för kulturupplevelser och främjar bildning och demokrati. 4. Kulturarvet är en källa till upplevelser för alla och ger trygghet och perspektiv på nutiden. 5. Värdefulla kulturmiljöer är resurser som tillvaratas i kommunens allmänna och fysiska planering 6. Kultur- och biblioteksverksamheten är en resurs i den kommunala verksamheten. Barn- och ungdomsnämnden Beslut i KS AU : Målen återremitteras till barn- och ungdomsnämnden att nämnden skyndsamt skall återkomma till kommunstyrelsen med nya mer operationellt definierade övergripande mål för verksamheten samt hur de ska förverkligas och följas upp i enlighet med hur de andra nämnderna har presenterat sina mål. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden % av eleverna har grundläggande behörighet för högskolestudier när de lämnar Vallentuna gymnasium 2. De vuxenstuderandes behov ska styra även gymnasial vuxenutbildning i Vallentuna % av personerna i arbetsmarknadsåtgärder går vidare till studier, arbete eller egenförsörjning 17 (42)

18 Socialnämnden 1. Alla invånare i kommunen som är i behov av vård eller omsorg får sådan av god kvalitet. 2. Vård och omsorg bedrivs med respekt för individens integritet och rätt till självbestämmande. 3. Barnens bästa är utgångspunkten vid handläggningen av ärenden där barn är eller kan bli berörda 4. Alkohol- och drogmissbruket har minskat inte minst genom ett förebyggande uppsökande arbete bland barn och ungdomar 5. Behov av ekonomiskt bistånd har minskat Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 85 beslutat i enlighet med det förslag som arbetades fram den 6 maj (42)

19 8. Driftramar Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta driftramar enligt KSAUs förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds verksamhet. Ärendets tidigare behandling Yrkanden vid arbetsutskottets sammanträde den 16 maj 83 Hans Strandin (s) yrkade bifall till socialdemokraternas eget förslag till driftramar , enl. bilaga. Ordförande Sten-Åke Adlivankin yrkade att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta driftramar enligt KSAUs förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds verksamhet. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde yrkandena mot varandra och fann att arbetsutskottet beslutade i enlighet med ordförandes förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för Hans Strandins förslag. Handlingar i ärendet 1. KSAUs förslag till driftsramar S-förslag till driftsramar 19 (42)

20 9. Investeringsramar Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta investeringsramar enligt kommunstabens förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds investeringsförslag. Ärendets tidigare behandling Yrkanden vid arbetsutskottets sammanträde den 16 maj 84 Hans Strandin (s) yrkade bifall till socialdemokraternas eget förslag till investeringsramar , enl. bilaga. Ordförande Sten-Åke Adlivankin yrkade att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta investeringsramar enligt kommunstabens förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds investeringsförslag. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde yrkandena mot varandra och fann att arbetsutskottet beslutade i enlighet med ordförandes förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig till förmån för Hans Strandins förslag. Handlingar i ärendet 1. Kommunstabens förslag till investeringsramar S-förslag till investeringsramar 20 (42)

21 10. Taxor för kulturskolan Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att Avgift för enskilt ämne, föreslås höjas från 975 kr/termin till 1.200kr/termin Avgift för teatergrupp, dansgrupp eller kör, föreslås höjas från 500 kr/ termin till 800 kr/termin Avgift för enskilt ämne de första två terminerna i Kårsta- och Karbyskola, föreslås höjas från 400 kr / termin till 600 kr/termin Höjningen bör införas redan fr o m höstterminen Ärendet Barn- och ungdomsnämnden har föreslagit en ökning av taxan för kulturskolan. Vallentuna kulturskola utvecklas i enlighet med kommunfullmäktiges beslut och verksamheten utvidgas kontinuerligt med målet ett nytt ämne per år. För att säkerställa denna utveckling behöver avgifterna höjas i nivå med andra kommuner i nordostsektorn. Barn- och ungdomsnämndens förslag Avgift för enskilt ämne, föreslås höjas från 975 kr/termin till 1.200kr/termin Avgift för teatergrupp, dansgrupp eller kör, föreslås höjas från 500 kr/ termin till 800 kr/termin Avgift för enskilt ämne de första två terminerna i Kårsta- och Karbyskola, föreslås höjas från 400 kr / termin till 600 kr/termin Höjningen bör införas redan fr o m höstterminen Ärendets tidigare behandling Yrkanden vid arbetsutskottets sammanträde den 16 maj 86 Hans Strandin (s) yrkade avslag till höjning av taxan eftersom den ryms i socialdemokraternas förslag till ramar. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde proposition på Hans Strandins yrkande och fann att arbetsutskottet avslog det och beslutade i enlighet med barn- och ungdomsnämndens förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för Hans Strandins förslag. 21 (42)

22 11. Lindöberg, detaljplan, godkännande Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta detaljplan för Lindöberg upprättad Ärendet Detaljplan för kontor och bostäder i Lindöberg, omfattande fastigheterna Lindö 1:8, 1:13, 9:1 samt delar av Lindö 1:6. Detaljplanen innebär en ändring av del av gällande detaljplan för Hotell, seniorboende och hotell vid Lindö, som vann laga kraft Ändringen innebär att det västra bostadskvarteret (terrasshuskvarteret) enligt gällande plan kan användas för kontor samt att de båda kontorskvarteren istället används för bostäder. Inom det aktuella planområdet föreslås 54 bostäder och 8000 kvm BTA för kontor. Detaljplanen var utställd för granskning under tiden Inkomna yttranden framgår av utlåtande. Samhällsbyggnadsnämndens förslag Samhällsbyggnadsnämnden har den 7 maj godkänt detaljplan upprättad samt överlämnat den till kommunfullmäktige för antagande. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben tillstyrker samhällsbyggnadsnämndens förslag. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 73 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Utlåtande 22 (42)

23 12. Nytt reglemente för kommunala pensionärsrådet Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta reglementet för kommunala pensionärsrådet Ärendet Ordförandena i de pensionärsföreningar, som verkar i Vallentuna och som idag ingår i det kommunala pensionärsrådet (KPR), har gemensamt utarbetat ett förslag till revidering av reglemente för det kommunala pensionärsrådet daterat Förslaget bygger på ett förslag till normalreglemente som tagits fram av pensionärsorganisationernas samarbetskommitté. Normalreglementet är presenterat och godkänt vid ett möte med närvaro av samtliga centrala pensionärsorganisationer samt Kommunförbundet och Landstingsförbundet. De lokala föreningarnas ordföranden har utarbetat ett förslag till nytt reglemente i Vallentuna. Det presenterades vid KPR s sammanträde den 27 november Ordföranden föreslog vid sammanträdet vissa revideringar av förslaget. KPR godkände det reviderade förslaget KPR 30. Socialnämnden har den 5 februari 18 beslutat att för sin del godkänna kommunala pensionärsrådets förslag till reviderat reglemente att gälla från och med nästkommande mandatperiod med följande revidering: Förslaget överlämnas till kommunfullmäktige för ställningstagande och beslut. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben tillstyreker socialnämndens förslag till reglemente för kommunala pensionärs rådet. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 7a beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Reviderat förslag till nytt reglemente antaget av KPR daterat (42)

24 13. Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för förbundsdirektionen 2001 Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunfullmäktige beviljar förbundsdirektionen i Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ärendet Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium har överlämnat årsredovisning för verksamhetsåret Revisorerna har avgivit sin revisionsberättelse daterad och tillstyrker att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet. Kommunstabens förslag Kommunfullmäktige beviljar förbundsdirektionen i Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 75 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. 24 (42)

25 14. Yttrande till KSL angående förslag till överenskommelse om samarbete mellan länets kommuner ang flyttningar mellan kommunerna vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende. Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta KSL s förslag till regional överenskommelse om förlängt betalningsansvar för äldre personer vid flyttning till särskilda boendeformer i annan kommun inom Stockholms län. Ärendet Från 1998 regleras i Socialtjänstlagen att äldre har behov av vårdbostad har rätt att flytta mellan kommuner och att mottagande kommun får betalningsansvar. Lagstiftarens avsikt att underlätta flyttning till annan kommun har till stora delar inte uppnåtts. I Stockholmsregionen finns flest ansökningar ( ca 70% av totala antalet ansökningar om vårdbostäder). Många ansökningar gäller korta flyttningsavstånd. Konstruktionen att i lagstiftningen att mottagarkommunen får det fulla kostnadsansvaret skapar inte heller nödvändiga incitament till att etablera nya särskilda boendeformer. KSL antog vid sitt styrelsesammanträde beslutet att rekommendera länets kommuner att anta en överenskommelse där äldre med behov av heldygnsomsorg kan flytta till annan kommun genom att ursprungskommunen upphandlar plats i vårdboende (kommunalt eller privat drivet) i den nya kommunen. Överenskommelsen föreslås gälla från tills vidare med ett års uppsägningstid. KSL skall kontinuerligt följa upp överenskommelsen. Särskild vikt skall läggas vid om äldres möjlighet att flytta förbättras genom överenskommelsen. Socialnämnden har den föreslagit att kommunstyrelsen antar KSL s förslag till regional överenskommelse om förlängt betalningsansvar för äldre personer vid flyttning till särskilda boendeformer i annan kommun inom Stockholms län. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 77 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. KSL s rekommendation och förslag till överenskommelse. 25 (42)

26 15. Ombildning av Kommunalförbundet Stockholms Län (KSL) från ideell förening till kommunalförbund Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län fr o m den 1 januari 2003 ombildas till ett kommunalförbund, Kommunalförbundet Stockholms Län 2. att godkänna förslaget till förbundsordning med kommentarer för Kommunalförbundet Stockholms Län 3. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län tillgångar och skulder överförs till Kommunalförbundet Stockholms Län 4. att godkänna att nuvarande KSL och interimsstyrelsen får vidta alla övriga åtgärder som behövs för ombildningen av KSL från ideell förening till kommunal förbund skall kunna vara i drift den 1 januari Ärendet Riksdagen har den 17 januari 2002 beslutat att det i samtliga län i Sverige skall kunna bildas kommunala samverkansorgan för regional utveckling. Ett samverkansorgan skall utgöras av ett kommunalförbund där samtliga kommuner i länet är medlemmar och där landstinget kan vara medlem. KSLs styrelse har funnit att ett lämpligt första steg mot ett skapande av en ny regional organisation i länet är att ombilda KSL från ideell förening, som fn är förbundets juridiska form, till ett kommunalförbund, dvs en offentligrättslig organisation. Syftet med en förändring av den regionala organisationen skulle vara att Kraftsamla regionens folkvalda företrädare Stärka kommunernas inflytande och ansvarstagande i regionala frågor Stärka regionens möjligheter i dialogen med regering, riksdag, statlig myndigheter och med olika internationella aktörer Effektivt utnyttja samlade resurser Skapa en långsiktig hållbar utveckling i regionen Främja en god miljö och social integration 26 (42)

27 En ombildning av KSL som ideell förening till kommunalförbund innebär att kommunerna skapar ett organ Som kan bli ett samverkansorgan enligt riksdagens beslut den 17 januari 2002 om regional samverkan och statlig länsförvaltning Som kan överta regional uppgifter från landstinget Som kan ta på sig flera regional uppgifter än vad en ideell förening kan Som möjliggör en effektivisering av den regionala organisationen i länet Som tydliggör vilket organ som är regeringens företrädare i bl a viktiga utvecklingsfrågor Som genom offentligrättsliga status blir öppnare för allmänheten och därmed också mer demokratiskt än ideella föreningen. Styrelsen för Kommunförbundet Stockholms Län hemställer att kommunerna i Stockholms län beslutar 1. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län fr o m den 1 januari 2003 ombildas till ett kommunalförbund, Kommunalförbundet Stockholms Län 2. att godkänna förslaget till förbundsordning med kommentarer för Kommunalförbundet Stockholms Län 3. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län tillgångar och skulder överförs till Kommunalförbundet Stockholms Län 4. att godkänna att nuvarande KSL och interimsstyrelsen får vidta alla övriga åtgärder som behövs för ombildningen av KSL från ideell förening till kommunal förbund skall kunna vara i drift den 1 januari Kommunstabens synpunkter Kommunstaben anser att ingen saklig förändring skett sedan ärendets förra behandling i kommunstyrelsen. Inriktningen att genom bildandet av ett kommunalförbund i förstärka det kommunala ansvaret för de regionala utvecklings- och planeringsfrågorna är av stor vikt. Kommunstaben föreslår att kommunstyrelsen godkänner hemställan från Kommunförbundet i Stockholms län. 27 (42)

28 Ärendets tidigare behandling Kommunförbudet Stockholms Län (KSL) remitterade våren 2000 ett förslag om bildande av kommunalt regionförbund till kommunstyrelserna i länets kommuner. Det förslaget innebar att KSL under förutsättning av remissinstansernas stöd avsåg att påbörja ett försök med en ny regional organisation fr o m årsskiftet 2000/2001. Kommunstyrelsen i Vallentuna beslöt den 2 maj att anta kommunstabens förslag som svar på remissen. Mot beslutet reserverade sig Johan Enfeldt (fp), Lars-Bertil Ohlsson (kd), Anne-Marie Karlsson (c) och Bo Eknert (mp). Kommunstabens förslag byggde på ett gemensamt yttrande från UNO-kommunernas samordningsgrupp. Ärendets tidigare behandling Yrkanden vid arbetsutskottets sammanträde den 16 maj 78 Lars-Bertil Ohlsson (kd) yrkade avslag till hemställan. Hans Strandin (s) yrkade bifall till hemställan. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde yrkandena mot varandra och fann att arbetsutskottet beslutade i enlighet med Kommunförbundets Stockholms Läns hemställan. Handlingar i ärendet 1. Brev från KSL 2. Förbundsordning för Kommunalförbundet Stockholms Län 28 (42)

29 16. Fritidspolitikerna i Vallentuna kommuns arbetssituation Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen lämnar rapporten Utredning av förtroendevaldas situation i Vallentuna kommun till i kommunfullmäktige för att sedan återkomma med förslag till kommunfullmäktige om hur fritidspolitikerns roll och arbetsförhållanden kan förändras och förbättras inför nästa mandatperiod. Ärendet Den 24 september inkom en motion till kommunfullmäktige från Folkpartiet liberalerna, Johan Enfeldt, om fritidspolitikernas arbetssituation och avhopp i Vallentuna. Kommunfullmäktige har överlämnat motionen till kommunstyrelsen. I motionen föreslås att kommunfullmäktige - skyndsamt tar initiativ till enuppföljning av orsakerna till avhoppen från nämnder och styrelser. - undersöker hur kvarvarande ledamöter i nämnder och styrelser ser på sina arbetsvillkor - tar fram förslag till hur fritidspolitikerns roll och arbetsförhållanden kan förändras och förbättras inför nästa mandatperiod. Kommunstaben har fått i uppdrag att kontakta ett antal universitet för att utreda frågeställningarna i motionen. Tillsammans med Uppsala universitet, student Jan Wärnbäck, presenteras resultatet i rapporten Utredning av förtroendevaldas situation i Vallentuna kommun Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 79 föreslagit kommunstyrelsen att kommunstyrelsen lämnar rapporten till i kommunfullmäktige för att sedan återkomma med förslag till kommunfullmäktige om hur fritidspolitikerns roll och arbetsförhållanden kan förändras och förbättras inför nästa mandatperiod. Handlingar i ärendet 1. Utredning av förtroendevaldas situation i Vallentuna kommun 29 (42)

30 17. Hjälmstaskolan begäran om ombudgetering av investeringsmedel Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att anvisa ett investeringsanslag med 500 tkr i 2002 års budget för lokalanpassning och utrustning av Futuraskolans lokaler i Hjälmstaskolan. Ärendet Barn- och ungdomsnämnden begär ombudgetering av 2001 års investeringsanslag för Hjälmstaskolan, avseende inventarier och utrustning, som anvisdes i samband med planeringen av projektet Ungdomens hus. Trots att projektet nu inte kommer till stånd som planerat anser barn- och ungdomsförvaltningen att ursprungligen budgeterade medel behöver tas i anspråk för lokalanpassning samt för inredning och utrustning, bl a på grund av Futuraskolans etablering i del av lokalerna. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben konstaterar att ärendet avseende ombudgetering av medel från 2001 års investeringsbudget avgjorts av kommunfullmäktige. Beslutet att inte ombudgetera anslag som ursprungligen avsåg projektet Ungdomens hus bör inte heller ändras utan barn- och ungdomsnämndens framställning bör hanteras som ett nytt anslagsäskande. Enligt kommunstabens uppfattning hade det speciella anslaget till inventarier och utrustning till Hjälmstaskolan aldrig anvisats om inte projektet med Ungdomens hus blivit aktuellt. Barn- och ungdomsnämnden disponerar nämligen ett årligt anslag för sådana investeringar som avser allmän förnyelse av inventarier och utrustning. En faktor som nu möjligen skulle kunna motivera ett extra anslag i 2002 års investeringsbudget är att Futuraskolans etablering i Hjälmstaskolan kräver vissa åtgärder i form av lokalanpassning och extra utrustning. Ett sådant extra anslag borde i så fall kunna begränsas till högst 500 tkr. Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att anvisa ett investeringsanslag med 500 tkr i 2002 års budget för lokalanpassning och utrustning av Futuraskolans lokaler i Hjälmstaskolan. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 89 beslutart i enlighet med kommunstabens förslag. 30 (42)

31 18. Planprogram för centrumområdet Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen godkänner förslaget till startpromemoria som underlag för fortsatt arbete med följande ändringar: att överfarten över järnvägen vid Åbyvägen bör undersökas. att punkt 6 på sidan 4 i startpromemorian ordet gymnasium byts ut mot lokaler för utbildningsändamål. Sid 4 andra stycket under mångfald i markanvändningen ett eller skrivs in i kontor och handel Tredje stycket stryk I första hand personal intensiva verksamheter. Ärendet Befolkningen kan komma att nära fördubblas inom år och antalet arbetsplatser kan komma att öka avsevärt. Detta ställer bl.a. krav på ett attraktivt och väl fungerande kommuncentrum som kan erbjuda god kommersiell och offentlig service och som fungerar som en trivsam mötesplats för kommunens invånare och företagare. För att på bästa sätt kunna möta efterfrågan från kommuninvånare och företagare bör planberedskapen vara god. Detta överensstämmer också med det förslag till inriktning för fortsatt stadsbyggnad som arbetats fram i PLU-arbetet. Enligt förslaget ska bl.a. centrumnära lägen prioriteras för fortsatt bostadsbyggnad och planläggning av arbetsområden. Enligt Översiktsplan 2001 ska en fördjupad studie göras av centrumområdet som underlag för fortsatt detaljplanering. Denna fördjupade studie föreslås ske i form av ett planprogram för centrumområdet. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat ett förslag till startpromemoria som redovisar innehållet i planprogrammet och förslag till process för att upprätta detta planprogram. Samhällsbyggnadsnämndens förslag Samhällsbyggnadsnämnden tillstyrker förslaget till startpromemoria och förslår kommunstyrelsen att godkänna detta som underlag för fortsatt arbete. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben har inget att erinra mot samhällsbyggnadsnämndens förslag. 31 (42)

32 Yrkanden vid arbetsutskottets sammanträde den 16 maj 72 Lars-Bertil Ohlsson (kd) yrkade att överfarten över järnvägen vid Åbyvägen bör undersökas. Ordförande Sten-Åke Adlivankin yrkade att punkt 6 på sidan 4 i startpromemorian ordet gymnasium byts ut mot lokaler för utbildningsändamål. Sid 4 andra stycket under mångfald i markanvändningen ett eller skrivs in i kontor och handel Tredje stycket stryk I första hand personal intensiva verksamheter. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde proposition på Lars-Bertil Ohlssons samt sitt eget tilläggsyrkande och fann att arbetsutskottet beslutade i enlighet med dem och kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 32 (42)

33 19. Markanvisning för vårdbostäder med mera vid Stendösvägen Dnr Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsen godkänner upprättat köpeavtal inkl bilagor, vari ingår blockhyresavtal på 20 år, daterat I detta köpeavtal lämnar kommunen, genom samhällsbyggnadsnämnden, markanvisning till Bokbacken Fastigheter AB för uppförande av 40 vårdbostäder med personalutrymmen och dagcentral vid Stendösvägen, att uthyras i block till kommunen. Ärendet Kommunfullmäktige har uppdragit åt samhällsbyggnadsförvaltningen och socialnämnden att med Bokbacken Fastigheter AB och Seniorgården AB förhandla fram parallella förslag till avtal för exploatering/byggande och upplåtelse av vårdbostäder vid Stendösvägen. När avtalsförslag föreligger ska ärendet redovisas till kommunstyrelsen för avgörande. Underlag för förhandlingarna, som upprättats i samråd med socialförvaltningen, har omfattat förslag till köpeavtal för tomten, socialförvaltningens program för boendeenheter och dagvård, detaljplan D , gestaltningsprogram samt förslag till hyreskontrakt. Vid tävlingstidens utgång inkom förslag endast från Bokbacken Fastigheter AB. Utformning/gestaltning Bokbacken Fastigheter AB:s förslag till utformning och gestaltning med 40 vårdbostäder, personalutrymmen mm samt lokal för dagvård har efter vissa bearbetningar godkänts av socialförvaltningen. Vårdbostäderna är grupperade i fem boendeenheter med vardera 8 lägenheter och överensstämmer med länsstyrelsens anvisningar. Lokalen för dagvård kan i framtiden byggas om till ytterligare en boendeenhet med 8 lägenheter. Förslaget innebär smärre avvikelser från detaljplanen vad gäller area och byggnadshöjd, vilket får prövas i samband med bygglovet. Köpeavtal Bokbacken Fastigheter AB erbjuder sig att förvärva fastigheten för en köpeskilling om 3,5 miljoner kronor, ca 915 kronor per m² BTA. Detta är i paritet med vad kommunen antagit i tidigare kostnadsberäkning. 33 (42)

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Kommunfullmäktige 17 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00 Kallade tjänstemän Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunfullmäktige 17 juni 2002. Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00 22.10

PROTOKOLL. Kommunfullmäktige 17 juni 2002. Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00 22.10 Kommunfullmäktige 17 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00 22.10 Beslutande Jan Birgersson (m) (ordförande) Elwe Nilsson (m) 29-31 Lars

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 9 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdagen

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Utlåtande 2002:83 RVI (Dnr 1052/02) Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Berit Jacobsson, Kårsta PRO Carl-Erik Wikström, Attunda SPF Ulla Ahlsén, Vallentuna PRO Åke T Carlestam, KOM SPF

Berit Jacobsson, Kårsta PRO Carl-Erik Wikström, Attunda SPF Ulla Ahlsén, Vallentuna PRO Åke T Carlestam, KOM SPF Pensionärsrådet 2002-02-26 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 11, Vallentuna Tisdagen

Läs mer

Ks 48 Dnr 02/KS1 042. Verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition

Ks 48 Dnr 02/KS1 042. Verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition 2 Ks 48 Dnr 02/KS1 042 Verksamhetsredovisning per 2002-03-31 Nämnder och kontor har till kommunstyrelsen överlämnat verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition Peter Carpelan (m), Leif

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

PROTOKOLL. Pensionärsrådet

PROTOKOLL. Pensionärsrådet Pensionärsrådet 2002-05-07 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 11, Vallentuna Tisdagen

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl Kommunstyrelsen 3 november 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl 17.00 17.15 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Ove Hahn

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Lars Rundgren

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG 2003-2005 BILAGOR 1. BOSTADSBYGGNADSPROGNOS 02A 2. BEFOLKNINGSPROGNOS 02A 3. FAKTA OM VALLENTUNA 2(28)

VALLENTUNA KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG 2003-2005 BILAGOR 1. BOSTADSBYGGNADSPROGNOS 02A 2. BEFOLKNINGSPROGNOS 02A 3. FAKTA OM VALLENTUNA 2(28) PLANERINGSUNDERLAG 2003-2005 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Förord 3 2 Kommunfullmäktiges beslut 4 3 Planeringsprocessen 5 4 Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år 2010 6 5 Förutsättningar 8 5.1 BOSTADSBYGGNADSPROGNOS

Läs mer

Annika Wallenskog, kommundirektör Ann-Charlotte Järnström, ekonomichef Marianne Sarberg, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, Vallentuna

Annika Wallenskog, kommundirektör Ann-Charlotte Järnström, ekonomichef Marianne Sarberg, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, Vallentuna Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-04-28 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndag den

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

Framtidens Vallentuna

Framtidens Vallentuna Framtidens Vallentuna Vallentunas vision Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur- och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun aktivt till en växande och hållbar storstadsregion. 2016-05-31

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 2008 kl 15-17

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Tjänsteskrivelse 2017-12-22 Handläggare Julia Karlsson, Moa Öhman Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsen Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Förslag till beslut 1. Mål för riktlinjer

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09. Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.35 Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) ej 10 Patrik Boström (S) Yvonne Gmeiner (Fp) Erkki

Läs mer

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom Socialnämnden 2000-05-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den

Läs mer

Kommunstyrelsen 15 december 2003

Kommunstyrelsen 15 december 2003 Kommunstyrelsen 15 december 2003 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 15 december 2003 kl 18.30-19.00 Beslutande Ersättare Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise

Läs mer

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef 1 (10) Plats och tid Tisdagen den 15 december 2015 kl 17:00-18:15 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ann-Sofie Fridehjelm (S), Ordförande Caroline Wegner (S), 1:e vice ordförande Bertil Olsson (M), 2:e

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

K U NGÖRELSE. Victor Kilén, Tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare. Vallentuna den 27 oktober 2014

K U NGÖRELSE. Victor Kilén, Tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare. Vallentuna den 27 oktober 2014 K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-11-10 Tid och plats Kl 18.00 Kultursalen, Kulturhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Victor Kilén, Tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare Övriga kallade

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005 Socialnämnden 14 juni 2005 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 14 juni 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 5 juni 2001 kl 16.00

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 5 juni 2001 kl 16.00 Kommunstyrelsen 5 juni 2001 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 5 juni 2001 kl 16.00 Beslutande Ersättare Birgitta Almlöf (m), ordförande Lars-Bertil Ohlsson

Läs mer

Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Ove Larsson (s) och Ove Hahn (m) Kommunledningskontoret, Vallentuna

Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Ove Larsson (s) och Ove Hahn (m) Kommunledningskontoret, Vallentuna Kommunfullmäktige 2000-09-11 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 11 september 2000, kl 19.00-20.00

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Svar på motion (S) (V) angående ungdoms- och studentbostäder (KS

Svar på motion (S) (V) angående ungdoms- och studentbostäder (KS Sammanträdesprotokoll 9 (26) Kommunstyrelsen 2012-10-01 138 Svar på motion (S) (V) angående ungdoms- och studentbostäder (KS 2010.290) Beslut Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att avslå motionen, då

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2011-05-31 14 (33) 139 Dnr 2011/105 Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd INLEDNING

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 24 september 2012 kl. 18:00. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Sessionssalen, torsdagen den 30 augusti 2018 kl

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Sessionssalen, torsdagen den 30 augusti 2018 kl Sammanträdesprotokoll 1(8) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Sessionssalen, torsdagen den 30 augusti 2018 kl 13.00 14.00 Beslutande ledamöter Stig Karlsson (S), ordförande Kenneth Sandberg (MP), vice

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-04-26 2 KF 25 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund har närvarande åhörare möjlighet att ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter och tjänstgörande ersättare.

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40. Maj Birgersson (kd) 1-16

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40. Maj Birgersson (kd) 1-16 Utbildningsnämnden 2009-01-29 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40 Beslutande Elisabeth Rydström (c),ordförande Jörgen

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med VALMANIFEST 2018 FRAMÅT med CENTERPARTIET STRÖMSTAD Med kärlek till hembygden och vision för framtiden skapar vi, tillsammans med dig, positiv utveckling i hela Strömstad Vision FRAMÅT 2035 med Centerpartiet

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2000-06-19

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2000-06-19 Kommunstyrelsen 2000-06-19 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 19 juni, kl 11.00-11.25

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 18 juni 2001 kl Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Anna Kristiansson

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 18 juni 2001 kl Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Anna Kristiansson Kommunfullmäktige 18 juni 2001 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 18 juni 2001 kl 13.00 Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Anna Kristiansson

Läs mer

Dick Andersson, t f socialchef Ulla-Britt Ahlin, utredare Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Dick Andersson, t f socialchef Ulla-Britt Ahlin, utredare Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 2000-01-11 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 11 januari 2000 kl 18 30 20 00. Leif Öhman (m),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 20 februari kl 19.00-20.15 Lars Rundgren (m),

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 20 (22)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 20 (22) Sammanträdesprotokoll 20 (22) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-02-25 35 Svar på motion (MP) Skapa mötesytor mellan kommunpolitiken och (KS 2015.332) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att:

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning

Riktlinjer för kommunal markanvisning VERSION 1.0 DIARIENUMMER KS 2014.352 2015-02-19 Riktlinjer för kommunal markanvisning 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27 Innehåll Riktlinjer för kommunal markanvisning... 1 1. Kommunala markanvisningar...

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Äskande av medel för Vallentunafilm 13 KS

Äskande av medel för Vallentunafilm 13 KS Äskande av medel för Vallentunafilm 13 KS 2017.414 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-02-20 43 Äskande av medel för Vallentunafilm (KS 2017.414) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 16 september 2010, kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 16 september 2010, kl Utbildningsnämnden 2010-09-16 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 16 september 2010, kl. 19.00-20.30 Beslutande Ersättare Elisabeth Rydström (C),ordförande

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats 1 (1) Plats och tid Tärningen kl 08:30-16:00 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats Övriga närvarande Mojgan Alimadad

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat Kulturnämnden 15 mars 2005 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 15 mars 2005, kl 19.00 Ingrid Ullman, kulturchef Pernilla

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun med utblick mot 2030

Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun med utblick mot 2030 T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 9 sept 2008 Strategi för mångfald och integration Inledning Integrationspolitik berör hela befolkningen och hela

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Sid nr Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 2013-04-02 Ärendelista Sid nr Justering...2 50 Redovisning av socialnämndens ekonomiska situation...3 51 Information om jämställdhet i Stadsbackenkoncernen...4

Läs mer

Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd 6 SN

Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd 6 SN Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd 6 SN 2017.038 108 Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott 2017-04-11 38 Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd (SN 2017.038)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 15 december 2008 kl 17-18.30

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 15 december 2008 kl 17-18.30 Kommunstyrelsen extra 2008-12-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 15 december 2008 kl 17-18.30 ande Ersättare Örjan Lid (m), ordförande Raimo Vuojärvi

Läs mer

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den Fritidsnämndens arbetsutskott 12 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret, Tuna torg 15, Vallentuna fredagen den 12 april 2002 kl 07.30-08.35 Ray Idermark (m),

Läs mer

Richard Knafl (s) ersättare Milot Sköld (s) ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Richard Knafl (s) ersättare Milot Sköld (s) ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1999-03-09 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag 9 mars 1999 kl 18 30-20

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 17.30-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kanslichef Christian Björkqvist Tf kommunchef/personalchef Maria Wihlborg Utses att justera Torgny

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 27 november 2006 kl. 19:00. 1. Upprop, val av justerare jämte

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

för markanvisningar och exploateringar

för markanvisningar och exploateringar Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-02-26 9 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun XXXX-XX-XX Sidan 1 Markanvisningar

Läs mer

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1993-12-15 Plats och tid Beslutande Ej tjg ers Stadshuset, Storrummet onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 Sven-Ove Cederstrand,

Läs mer

EKERÖ KOMMUN. Kommunstyrelsen Ks 30. Extra sammanträden kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

EKERÖ KOMMUN. Kommunstyrelsen Ks 30. Extra sammanträden kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 2 Ks 30 Extra sammanträden kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Ordföranden informerade att det blir extra sammanträde i kommunstyrelsen den 14 maj och i kommunfullmäktige den 28 maj. _ 3 Ks 31 Dnr 02/KS26

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2016-11-03 Sida 1(1) Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden kallar härmed till sammanträde måndag 21 november 2016, kl. 17:30 i kommunkontoret sammanträdesrum A för att behandla följande

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Förvaltningschef Göran Nydahl Nämndsekreterare Louise Westin. Personalrepresentant Roger Bodin Agneta Westerberg (s)

Förvaltningschef Göran Nydahl Nämndsekreterare Louise Westin. Personalrepresentant Roger Bodin Agneta Westerberg (s) Barn- och ungdomsnämnden 7 maj 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 7 maj 2002 kl 19.00-22.00 Ajournering 20.40-20.50 Ajournering

Läs mer

Yttrande på motion (S) om inomhushall 4 FN

Yttrande på motion (S) om inomhushall 4 FN Yttrande på motion (S) om inomhushall 4 FN 2016.047 3 Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 2016-11-24 74 Yttrande på motion (S) om inomhushall (FN 2016.047) Beslut Fritidsnämndens arbetsutskott

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Kultur och Fritidsnämndens kontor

Kultur och Fritidsnämndens kontor 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 25 augusti, kl 16.30-18.30 (ajourn. kl 17.15-17.30) Beslutande Ledamöter Lars Jonehög, ordf, FP Mats Andersson, C Kristina Kristiansson, S Mårten Karlsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer