Synpunkter på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas"

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Synpunkter på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas""

Transkript

1 [Fakultet/Institution/centrumbildning] REMISSVAR på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas" Enskilda lärare, studenter, administratörer och ämnesföreträdare samt utbildningsorganisationen har möjlighet att lämna synpunkter t.o.m. den 6/9 per e-post till utbildningsutbud@slu.se. Avsändare Institution för energi och teknik, Alfredo de Toro (studierektor för grundutbildning) Övergripande synpunkter Institutionen för energi och teknik delar åsikten att SLU:s utbildningsutbud måste revideras och anpassas till de förutsättningarna som vi lever med (utbildningskostnader, studentrekrytering för våra programutbud, SLU:s ansvar mot den gröna sektorn, krav på kostnadseffektivitet, osv.). Vi anser att förslagen i dokumenten Så kan SLUs framtida utbildningsutbud byggas tills stor del stämmer med våra åsikter. Vi anser också att det är viktigt att utbildningsutbudet måste anpassad efter studenternas efterfråga och arbetsmarknadens behov. De begränsade utbildningsresurserna bör satsas på de program som vi tror mest på och ge dem förutsättningar för att lyckas. Vägar in i utbildningen 1) Behörighetskraven till utbildningsprogrammen på grundnivå ska granskas och kunna motiveras av utbildningarnas verkliga behov. 2) Nuvarande undantag från områdesbehörigheter ska analyseras och omprövas. 3) Förkunskapskrav för enskilda kurser 1

2 ska vara välmotiverade och så generellt skrivna som möjligt (formulerade på ämnesnivå). Typexempel på formulering av förkunskaper ska tas fram med utgångspunkt i SUHF:s rekommendation om nivå och fördjupning. 4) SLU ska i möjligaste mån undvika generella krav utöver högskoleförordningen och SUHF:s rekommendation om nivå och fördjupning, men riktade förkunskapskrav ska användas där de behövs. 5) Minst 120 hp på grundnivå (utan särskilt krav på huvudområde) är ett rimligt generellt krav för att antas till kurser på avancerad nivå. Därefter formuleras förkunskapskrav för enskilda kurser. Dessa ska vara välmotiverade och så generellt skrivna som möjligt (formulerade på ämnesnivå). 6) SLU bör, för kurser på avancerad nivå, i ökad utsträckning använda rekommenderade förkunskaper som studenten själv får ta ansvar för. 7) För antagning till program på avancerad nivå ska SLU kräva att studenten har uppnått kraven för kandidatexamen eller yrkesexamen omfattande minst 180 hp, varav 15 hp är självständigt arbete, eller motsvarande utländsk examen. 8) Efter särskild prövning kan även studenter utan självständigt arbete antas, men SLU har ett tydligt krav på att självständigt arbete på grundnivå (motsvarande) ska vara gjort innan självständigt arbete på avancerad nivå genomförs. 9) Utländsk examen på grundnivå ska dock accepteras som tillräcklig, oavsett omfattningen på självstän- 2(9)

3 digt arbete. 10) Behörighetskraven till utbildningsprogrammen på grundnivå ska granskas och kunna motiveras av utbildningarnas verkliga behov. 11) SLU ska, för program på avancerad nivå, i ökad utsträckning använda rekommenderade förkunskaper som studenten själv får ta ansvar för. Yrkesexamina och generella examina 12) SLU ska fortsätta utfärda yrkesexamina. 13) SLU ska anpassa sina yrkesutbildningar fullt ut till Bologna, d.v.s. SLU ska ge tre- respektive femåriga utbildningar (veterinär 5,5 år) som leder till generella examina och samtidigt till en yrkesexamen. 14) SLU ska fortsatt verka för att yrkesexamina förlängs enligt detta system. 15) Alla utbildningsprogram som kan leda till yrkesexamen ska benämnas yrkesexamensprogram (tillämpning enligt UKÄ). I information om utbildningen ska kombinationen av yrkes- och generella examina lyftas fram, t.ex. Jägmästare masterprogram, Lantmästare kandidatprogram 16) Yrkesexamina ska ges utan inriktningar. Den ämnesmässiga inriktningen kan definieras av en generell examen inom ett huvudområde i de fall studenten har uppnått tillräcklig fördjupning för att även ta ut en sådan examen. Det här låter som ett viktigt steg mot en frigörelse av agronomutbildningen från ett antal låsningar. Det ska bli intressant att se vad det kan leda till i den fortsatta planeringen. Det öppnar för en intressant tvärvetenskaplig utveckling som kan vara till godo för utbildningen. 17) Yrkesexamensprogrammen ska 3(9)

4 planeras för en stor andel samläsning i början av respektive utbildning. Gemensamt genomförande av utbildning 18) Alla SLU:s program som börjar på grundnivå ska ha en egen stark profil och vara så yrkesinriktade att de leder till god anställningsbarhet samtidigt som de ska ge möjlighet till fortsatta studier på avancerad nivå. 19) Verksamhetsidén ska vara tydlig även i de generella utbildningarna på grundnivå, vilket innebär att de ska ta upp frågor kring naturresurser, biobaserad produktion, miljöoch klimateffekter, bioetik etc. 20) För att ytterligare förstärka SLU-profilen ska alla utbildningsprogram som börjar på grundnivå innehålla minst 15 hp (10 veckor) som utgörs av praktik, studieresor eller på annat sätt genomförs utanför campus och i samverkan med den sektor eller bransch som utbildningen är fokuserad mot. Detta krav anses redan uppfyllt om praktik ingår i antagningskraven till utbildningen. Varje program ska ha ett genomtänkt koncept för hur samverkan ger ett mervärde till i första hand utbildningen och studenterna. 21) De generella kompetenserna ska i huvudsak tränas i sina ämnesmässiga sammanhang. I den fortsatta planeringen ska dock målsättningen vara att öka mängden gemensamma 4(9)

5 inslag inom dessa områden. 22) SLU ska, under hösten 2013, utreda vilka gemensamma moment och resurser som kan utvecklas med syfte att kunna erbjuda ett intressant och resurseffektivt stöd för undervisning inom generella kompetenser. 23) För att garantera bredd och viss likformighet, ska alla utbildningar som syftar till ovanstående yrkesexamina planeras så att de innehåller minst: 15 hp ekonomi, politik och andra relevanta samhällsvet. ämnen, 15 hp biologi med fokus på produktion och miljökonsekvenser, 15 hp teknik i vid mening med fokus på produktionssystem. Tekniken får en allt viktigare roll i vårt samhälle och de gröna näringarna är mer beroende än tidigare av sina maskiner för att producera våra varor. Lantbrukstekniken är ett kärnämne vid SLU med omfattande forskning i flera områden och vid flera institutioner, vilket leder till en viss splittring. Behovet att starka teknikdelen inom yrkesutbildningar har väl betonas av näringen (öppet brev från Agronomförbundet till SLU:s rektor och jordbruksminister, 2009) och SLU:s ledning (Rektor Beslut Utbildning inom agrar teknik på grundnivå och avancerad nivå m.m.). et om 15 hp teknik bör inte bara bli ett utrymme för praktisk teknik och allmänorientering i produktion. En koppling till teori och forskning kan och bör säkerställas. Till teori hör fysik och matematik, särskilt energiprinciper, fysiska resurser, och systemanalys. Behovet att utveckla intressanta och relevanta kurser, vars innehåll bör anpassas till respektive program, är stort och kan kräva särskilda mandat och resurser, särskilt för att samordna teknikutbildningen vid SLU. Arbetsgrupper från institutioner med relevant forsking/utbildning inom ämnet måste skapas för att utveckla dessa kurser. 24) Då många av framtidens stora utmaningar inom naturresurssektorn är gemensamma för alla gröna näringar bör innehållet delvis vara detsamma för de olika examina, vilket ska utnyttjas genom gemensamma moment i undervisningen, gemensamt material etc. 25) SLU ska, under hösten 2013, utreda vilka gemensamma moment och resurser som kan utvecklas med syfte att kunna erbjuda ett intressant och 5(9)

6 resurseffektivt stöd för undervisning rörande framtidens utmaningar inom naturresurssektorn. 26) Minst 30 hp gemensamt innehåll ska finnas med i utbildningsprogram som syftar till kandidatexamen i biologi respektive företagsekonomi. 27) Program på avancerad nivå ska även fortsättningsvis kunna utformas som specifika ämneseller tematiska fördjupningar. 28) Verksamhetsidén ska vara tydlig även för de generella utbildningarna på avancerad nivå. 29) SLU ska, under hösten 2013, göra en gemensam översyn och samordning av masterutbildningen med syfte att kunna erbjuda ett tydligt, intressant och resurseffektivt utbud av masterprogram. 30) Kursplaner för självständiga arbeten (examensarbeten) ska vara SLU-gemensamma för respektive huvudområde, både på grund- och avancerad nivå. Huvudområden 31) För vissa program (se PM) föreslås oförändrade huvudområden. 32) För övriga utbildningsprogram föreslås vissa förändringar i huvudområden enligt tabell (se PM). 6(9)

7 Internationalisering 33) Minst en öppen/valbar termin ska finnas inom samtliga program på både kandidat- och masternivå för att ge alla SLU:s studenter möjlighet till utbytesstudier inom sina program. 34) Studenterna ska kunna komma hem igen efter utbytesstudier, utan problem med förkunskaper till efterföljande kurser etc. 35) Minst en öppen termin med kurser på engelska ska finnas inom samtliga verksamhetsområden på kandidat- och masternivå för att ge studenter från SLU:s partneruniversitet ökad möjlighet att hitta kurser de kan läsa. 36) Internationella aspekter ska ingå i undervisningen i alla utbildningsprogram. 37) Kursplaner ska användas som ett redskap för att inkludera internationella perspektiv/internationella/ interkulturella lärandemål i alla utbildningar. 38) Genomförandet av det internationella kurspaketet ska fortsatt stödjas. Gemensam ramschemastruktur 39) SLU ska fortsatt följa SUHF:s rekommenderade terminstider. 40) Kurser ska omfatta 15 hp och ges på heltid i en period. Flexibilitet kan uppnås inom ramen för respektive kurs där olika moduler kan kom- et går inte att genomföra för civilingenjörsprogrammen i Uppsala. Här måste SLU anpassa sig till Uppsala universitets rutiner och har mycket små möjligheter att påverka. 7(9)

8 bineras fritt enligt överenskommelse mellan berörda parter (se exempel nedan). Om det är motiverat kan även två kurser om vardera 7,5 hp erbjudas i en period. Civilingenjörsprogrammens kurser är 5 eller 10 hp och 10 hp-kurser kan läsas utdragen över två perioder. Vi avvisar påståendet att färre och större kurser ger mindre administration per högskolepoäng. Större kurser som innefattar fler lärare, fler kursmoment och flera institutioner ställer stora krav på samordning av examination, schemaläggning m.m. som ofta torde överskrida besparingar på administration inom antagning och godkännande. Flera, mindre kurser med färre inblandade lärare, enklare planering och schemaläggning etc. är enligt vår erfarenhet väl så effektiva. 15-hp-kurssytemet är dessutom mindre flexibelt och ger färre valmöjligheter, vilket kommer att negativt påverka studentmobilitet och den egna profil och specialisering som varje student bör kunna göra för att på bästa sätt hitta sin egen nisch på arbetsmarknaden. Denna specialisering är också viktig för att utbildningen skall vara attraktiv för studenter att välja. 15-hp-kurssytemet försvårar dessutom den kontinuerliga utvecklingen av kunskapsinnehållet som bör ske inom en utbildning. Betydelsen av olika kunskapsområden varierar ju över tid och möjligheten för kurserna att ha olika storlek gör att studieprogrammen lättare kan utvecklas i enlighet med denna varierande betydelse. Dessutom kan en låsning vid endast 15 hp kurser ha negativa konsekvenser vid icke godkännande av en kurs för studenter som har studiemedel. För att motverka det senare bör SLU troligen införa poängsättning av delmomenten i kursen, tentan, labbarna, övningarna etc. Detta i kommer i sin tur att öka administrationen. Dessutom ökar de stora kurserna troligen behovet av dubbelklassning. Om man t.ex. inför delkurser med system- och energianalys i större husdjurs- eller växtodlingskurser, vilket kan vara relevant, skall kursen då dubbelklassas som teknologi och biologi? 41) Självständiga arbeten (examensarbeten) på avancerad nivå kan omfatta 30 eller 60 hp. 42) Sommarterminen kan innehålla 8(9)

9 kurser av varierande omfattning. Specifika frågor rörande vissa ämnen/huvudområden Är det nödvändigt att fortsätta med både skogsvetenskap och skogshushållning som huvudområden vid SLU? svis samlas kunskap om skogsbrukandet inom begreppet skogshushållning. Ämnesbeskrivningarna för lantbruksvetenskap, skogshushållning och trädgårdsvetenskap behöver revideras i ett samlat perspektiv. Behöver SLU ett nytt huvudområde för växtvetenskap? Detta skulle ge bättre likformighet med områden som husdjursvetenskap, livsmedelsvetenskap. Borde bioteknik utgöra en del av teknologi istället för biologi inom SLU? Övriga synpunkter Sid 13 Dubbelklassning förekommer också inom andra lärosäten men är sällsynt Uppsala universitet har på civilingenjörsprogrammen många kurser som är dubbelklassade inom något akademiskt ämne (t.ex. fysik eller kemi) och yrkesämnet teknik. För att säkerställa att detta innebär utbildningskvalitet i yrkesutbildningen och inte bara blir ett sätt att kringgå regelverk, har man formulerat kriterier för vad som krävs för att dubbelklassa en kurs i teknik. Detta kan vara intressant för SLU att studera närmare. 9(9)

Synpunkter på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas"

Synpunkter på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas [Fakultet/Institution/centrumbildning] REMISSVAR på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas" Enskilda lärare, studenter, administratörer och ämnesföreträdare samt utbildningsorganisationen

Läs mer

Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas

Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas Vicerektor för utbildning Lena Andersson-Eklund REMISSFÖRSLAG 2013-06-27 Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas Detta är ett förslag som enskilda lärare, studenter, administratörer och ämnesföreträdare

Läs mer

Övergripande riktlinjer för utbildning på grund- och avancerad nivå vid SLU

Övergripande riktlinjer för utbildning på grund- och avancerad nivå vid SLU 1(19) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 Exp. 2013-10-14/J.Torén Rektor BESLUT 2013-10-14 Sändlista Övergripande riktlinjer för utbildning på grund- och avancerad nivå vid SLU Beslut Rektor beslutar att fastställa

Läs mer

Färdriktning för skogliga utbildningsprogram inklusive förslag till programutbud för läsåret 20/21

Färdriktning för skogliga utbildningsprogram inklusive förslag till programutbud för läsåret 20/21 Programnämnd skog Bilaga till beslut 112/18 2018-11-15 Färdriktning för skogliga utbildningsprogram inklusive förslag till programutbud för läsåret 20/21 Redogörelse för ärendet Fler utbildade inom SLU:s

Läs mer

Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning vid SLU

Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning vid SLU 1(7) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2447 Exp. den: 2014-06-10/IA 1(7) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2447 Exp. den: 2014-06-10/IA Utbildningsnämnden BESLUT Sändlista Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning

Läs mer

Interna föreskrifter om examina på grundnivå och avancerad nivå vid SLU

Interna föreskrifter om examina på grundnivå och avancerad nivå vid SLU Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua 30-1404/10 Rektor Beslut 2010-05-10 Interna föreskrifter om examina på grundnivå och avancerad nivå vid SLU I Allmänt Nya eller äldre föreskrifter I enlighet med

Läs mer

Spår C självständiga arbeten

Spår C självständiga arbeten Spår C självständiga arbeten Dokumentation sammanställt av Kristine Kilså (LTV-kansliet) Johan Gaddefors (UN) var moderator, Anna Rudebeck (NJ-kansliet) & Johan Torén (planeringsavdelningen) var inledare.

Läs mer

Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk Johan Torén

Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk Johan Torén Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk 2019-04-12 Johan Torén SLU löser riktiga problem Från våra gröna naturresurser, från sjöar och hav, ska vi klara att hållbart producera

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet Riktlinjer för handläggning av examensärenden vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 2(13) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för handläggning av examensärenden... 3 1.1 Allmänt om examen... 3

Läs mer

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng Utbildningsnämnden Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng BESLUT Programkod: NM028 Utbildningsplanen fastställd: 2017-10-11 Beslutad av: Utbildningsnämnden SLU ID:

Läs mer

Huvudområden, förkunskaper, progression, examenskrav och examensbenämningar

Huvudområden, förkunskaper, progression, examenskrav och examensbenämningar Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU ua 2019.1.1.1-2349 2019-05-16 Sändlista Huvudområden, förkunskaper, progression, examenskrav och examensbenämningar Beslut Utbildningsnämnden (UN) beslutar Angående

Läs mer

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) Agricultural and Rural Management, 180 credits 1 Beslut Styrelsen för SLU beslutade den 16-17 juni 2009 att inrätta Lantmästare - kandidatprogram.

Läs mer

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 LiTH efter Bologna utbildningarna förändras Helen Dannetun Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 Aldrig har så många genomfört en så stor högskolereform på så kort tid med så lite extra resurser

Läs mer

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola för högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Examensordningen är fastställd av rektor vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och ersätter examensordning

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola UTB 3.2.2.2016/500 1 (av 9) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Anvisningar 2017-02-20 Rektor Tillsvidare

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/512 HANDELSHÖGSKOLAN Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Business and Economics, Programkod: S1EKA 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR Utbildningsnämnden Utbildningsplan för biologi och miljövetenskap kandidatprogram, 180 högskolepoäng Syllabus for the Biology and Environmental Science Bachelor's programme, 180 credits BESLUT Programkod:

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i förnybar elgenerering vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i förnybar elgenerering vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i förnybar elgenerering vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Verksamhetsidé. SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa.

Verksamhetsidé. SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, forskning och fortlöpande miljöanalys i

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola 2013-06-28 (Dnr Mahr 50-2013/394) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd Lindha Makne, Kvalitetskoordinator Beslut Anvisningar för utbildningsplaner

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i inbyggda system vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i inbyggda system vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i inbyggda system vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i energiteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i energiteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i energiteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i industriell ledning och innovation vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i industriell ledning och innovation vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i industriell ledning och innovation vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Förlängd omfattning och reviderade examensmål för vissa yrkesexamina vid Sveriges lantbruksuniversitet

Förlängd omfattning och reviderade examensmål för vissa yrkesexamina vid Sveriges lantbruksuniversitet Näringsdepartementet Enheten för skog och klimat N2016/05317/SK Förlängd omfattning och reviderade examensmål för vissa yrkesexamina vid Sveriges lantbruksuniversitet 1 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2

Läs mer

Utbildningsplan för Food - Innovation and Market Master s Programme, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Food - Innovation and Market Master s Programme, 120 högskolepoäng Utbildningsplan 2011-10-13 Dnr SLU.ua.Fe. 2011.3.0-2815 Utbildningsplan för Food - Innovation and Market Master s Programme, 120 högskolepoäng Food Innovation and Market - Master s Programme, 120 credits

Läs mer

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Utbildningsplan 2007-05-03 Dnr SLU ua 30-1543/07 Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Food Control - Master s Programme,

Läs mer

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) Agricultural and Rural Management, 180 credits 1 Beslut Styrelsen för SLU beslutade den 16-17 juni 2009 att inrätta Lantmästare - kandidatprogram.

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR. Betygskrav: I ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd.

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR. Betygskrav: I ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd. Utbildningsnämnden Utbildningsplan för trädgårdsingenjör: odling kandidatprogram, 180 högskolepoäng Syllabus for the Horticultural Management: Gardening and Horticultural Production Bachelor s programme,

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007)

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) 2017-02-28 ANVISNINGAR FÖR KURSPLAN PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) Generella anvisningar

Läs mer

Möjlighet till fortsatta studier

Möjlighet till fortsatta studier Bilaga 1 till utbildningsplan för agronomprogrammet livsmedel Möjlighet till fortsatta studier Den student som fullgjort tre år av utbildningen på agronomprogrammet - livsmedel med avlagd kandidatexamen

Läs mer

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Sveriges Universitets- REK 2011:1 & Högskoleförbund Dnr 10/118 Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Fastställda av SUHF:s styrelse den 25 februari 2011 Förändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Program utan akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Utbildningsplaner för befintliga utbildningsprogram: masterprogram inom PN-S

Utbildningsplaner för befintliga utbildningsprogram: masterprogram inom PN-S Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-3798 2017-10-11 Sändlista Utbildningsplaner för befintliga utbildningsprogram: masterprogram inom PN-S Beslut Utbildningsnämnden beslutar att fastställa

Läs mer

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Dessa riktlinjer har fastställts av rektor 2017-11-14 och träder i kraft samma dag. Riktlinjerna ska tillämpas vid utformning av utbildningsplaner som gäller

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2009

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2009 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2015-02-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

NAMAS, Masterprogram i matematisk statistik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematical Statistics, 120 credits

NAMAS, Masterprogram i matematisk statistik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematical Statistics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMAS, Masterprogram i matematisk statistik, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Dnr: L 2019/22 Fastställda av forsknings- och utbildningsnämnden 2019-06-13 Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Innehåll... 2 1. Allmänt... 2 1.1 Styrdokument... 2 2. Utbildningsplanens innehåll

Läs mer

Masterprogrammet i Offentlig förvaltning

Masterprogrammet i Offentlig förvaltning GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Förvaltningshögskolan Utbildningsplan för Masterprogrammet i Offentlig förvaltning 120 högskolepoäng, avancerad nivå Master s Programme in

Läs mer

Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25

Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25 Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25 Kursplanen beslutas utifrån den svenska texten. Engelsk version är endast en översättning. Kurskod Kursnamn (svenska) Kursnamn (engelska) Ämne Antal

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten. Dnr G 217 4135/10

Naturvetenskapliga fakulteten. Dnr G 217 4135/10 Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 217 4135/10 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk, kandidatprogram, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor s programme in Leadership and in Handicraft

Läs mer

Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling

Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling Elin Nirjens 160815 1 INNEHÅLL UPPDRAGET 3 ARBETETS UPPLÄGG 4 HÖGSKOLEUTBILDNINGAR PÅ AVANCERAD NIVÅ 4 DEFINITIONER 4 UTBILDNINGSFORMER 5 MOOC 5 ORDINARIE

Läs mer

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling Samhällsvetenskapliga fakulteten A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling (Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning) Omfattning: 180

Läs mer

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning på grund- och avancerad nivå, samt Utbildning på forskarnivå Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2017 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND för om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen BILAGA 2 för om prövning av tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell och konstnärlig masterexamen.

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för skogsmästarprogrammet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för skogsmästarprogrammet Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Analys, främjande och tillträdesfrågor Mattias Wickberg 010 470 03 66 BESLUT 2014 03 12 Reg. Nr. 411 00200 14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet

Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-06-18 Dnr: UmU 100-818-13 Typ av dokument: Handläggningsordning Beslutad av: Rektor Giltighetstid:

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden 2016-11-16 Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng Syllabus for Sustainable Urban Management Master

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området 1 (7) BESLUT 2015-11-12 Dnr SU FV-1.1.2-3458-15 Peter Bretschneider Utbildningsledare Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området

Läs mer

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Instruktion till kursplan 1 (5) Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Kursplaner som gäller utbildning under höstterminen ska vara fastställda av FoUN:s kursplaneutskott

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR Utbildningsnämnden Utbildningsplan för kandidatprogrammet ekonomi hållbar utveckling, 180 högskolepoäng Syllabus for the Bachelor's programme in Business and Economics Sustainable Development, 180 credits

Läs mer

Identifikation 1. Programmets namn Kandidatprogram inom Europastudier med humanistisk profil Programmets namn på engelska

Identifikation 1. Programmets namn Kandidatprogram inom Europastudier med humanistisk profil Programmets namn på engelska 1 2017-04-05 Dnr U 2017/91 Utbildningsplan 1. Identifikation 1. Programmets namn Kandidatprogram inom Europastudier med humanistisk profil Programmets namn på engelska Bachelor of Arts Programme in European

Läs mer

Riktlinjer och guide för utbildningsplaner

Riktlinjer och guide för utbildningsplaner Riktlinjer och guide för utbildningsplaner Allmänt Utbildningsplanerna genereras från KursInfo. Kurskopplingar och löptext läggs in av programkoordinator utifrån underlag från programansvarig. Nedan följer

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

Utbildningsplan för agronomprogrammet husdjur 300 högskolepoäng

Utbildningsplan för agronomprogrammet husdjur 300 högskolepoäng 1(5) Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjur (PNVH) Utbildningsplan för agronomprogrammet husdjur 300 högskolepoäng Syllabus for Agriculture Programme Animal Science, 300 credits

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SGMFU, Kandidatprogram i Equality and Diversity Management, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Equality and Diversity Management, 180 credits Program utan

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification Utbildningsplan Dnr G 2018/263 HANDELSHÖGSKOLAN Juristprogrammet, 270 högskolepoäng Master of Laws, 270 credits Programkod: S2JUR 1. Fastställande Utbildningsplanen är godkänd av Dekan vid fakulteten 2018-05-02

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2016-10-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Politices kandidatprogram Bachelor Programme in Political Science and Economics 180 Högskolepoäng

Politices kandidatprogram Bachelor Programme in Political Science and Economics 180 Högskolepoäng Utbildningsplan för Politices kandidatprogram Bachelor Programme in Political Science and Economics 180 Högskolepoäng Politices kandidatprogrammet är ett utbildningsprogram på grundläggande nivå som leder

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-3499-15 Lokal examensbeskrivning Politices masterexamen Huvudområde: Statsvetenskap Political Science Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Inom

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutad 2006-10-30 Dnr CF10-506/06 Sektionen för antagning och examen Reviderad 2017-11-16 Dnr 2017/2511 LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå

Läs mer

Förvaltningsjuridiska programmet, 180 hp

Förvaltningsjuridiska programmet, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Förvaltningsjuridiska programmet, 180 hp The Administrative Law Program, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SFVJG Grundnivå MIUN 2016/1103

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Dokumenttyp: Regler Dnr: 540-3839-06 Datum: 2011-01-18 Ansvarig enhet: Studentcentrum Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (20) Lokal examensordning vid Umeå universitet

Läs mer

Språkteknologiprogrammet

Språkteknologiprogrammet Språkteknologiprogrammet Institutionen för lingvistik och filologi Uppsala universitet Beáta Bandmann Megyesi 1 Institutionen för lingvistik och filologi 3 grupper (1 januari 2004) 1. Klassiska språk 2.

Läs mer

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1(6) Utbildningsplan Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1. Basdata Nivå: Avancerad Programkod: XAMIV Fastställande: Utbildningsplanen

Läs mer

Europa - din nya studieort

Europa - din nya studieort Europa - din nya studieort Högskolereformen 2007 12 Innehåll En ny högskola 3 I korthet händer det här 4 Tre utbildningsnivåer 5 Grundnivå 6 Avancerad nivå 6 Forskarnivå 6 Förväntade studieresultat 7 Du

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSPLAN IT-fakultetsstyrelsen 2013-02-14 Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng (Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits) Grundnivå/First level 1. Fastställande

Läs mer

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Dessa riktlinjer har fastställts av rektor 2016-10-04 och träder i kraft samma dag. Riktlinjerna ska tillämpas vid utformning av utbildningsplaner som gäller

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen Bilaga 2 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Dnr: HL/2009 0110 Utbildningsplan Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration

Läs mer

Magisterprogram i språk och litteratur

Magisterprogram i språk och litteratur Magisterprogram i språk och litteratur MA Programme (1 year) in Language and Literature 1. BASDATA Omfattning 60 högskolepoäng. Examen Beroende på valda kurser leder utbildningsprogrammet fram till filosofie

Läs mer

Beslutsdatum: MDH /13. Utbildnings- och forskningssektionen

Beslutsdatum: MDH /13. Utbildnings- och forskningssektionen Beslutsdatum: 2014-10-24 MDH 2.1-74/13 Beslutande: Ansvarig: Dokumenttyp: Fakultetsnämnden Utbildnings- och forskningssektionen Regler Datum för ikraftträdande: 2014-10-24 Revideras senast: 2017-10-24

Läs mer

Riktlinjer tillgodoräknande

Riktlinjer tillgodoräknande TEKNAT 2008/375 Riktlinjer tillgodoräknande kurser inom och antagning till senare del av de tekniska yrkesprogrammen vid Uppsala Fastställda av tekniska utbildningsnämnden (TUN) 2008-11-11 Ersätter tidigare

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Master of Church history (Two Years), 120 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Utbildningsplan Beslut: 2017-12-20

Läs mer

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Beslut fattade i samband med Bolognaprocessen. (Beslut före

Läs mer

Utbildningsplan för kandidatprogram i Praktisk filosofi, politik och ekonomi

Utbildningsplan för kandidatprogram i Praktisk filosofi, politik och ekonomi Utbildningsplan för kandidatprogram i Praktisk filosofi, politik och ekonomi 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Programmets namn: Kandidatprogram i Praktisk filosofi, politik och ekonomi Programmets

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

Utbildningsplan för Etologi och djurskydd - kandidatprogram, 180 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Utbildningsplan för Etologi och djurskydd - kandidatprogram, 180 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor 1(9) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Etologi och djurskydd - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Ethology and Animal Welfare - Bachelor s programme, 180 credits

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 högskolepoäng. Master s Programme in Human Rights

Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 högskolepoäng. Master s Programme in Human Rights Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 Avancerad nivå Master s Programme in Human Rights Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2014-06-05 1. Utbildningsprogrammets

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora

Fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2015/573 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration Programme with foreign language, 180 credits

Läs mer

Biologi - kurspaket. Fristående kurs 30 hp Biology - course package BIOLO1 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Biologi - kurspaket. Fristående kurs 30 hp Biology - course package BIOLO1 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR DNR LIU-2016-01081; DNR LIU-2016-00006 1(7) Biologi - kurspaket Fristående kurs 30 hp Biology - course package BIOLO1 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för kemi, biologi och bioteknik,

Läs mer

Utbildningsplan. för. Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram

Utbildningsplan. för. Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram Utbildningsplan för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram 180 högskolepoäng 180 credits (ECTS) Fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd 2007-03-12 1. Inrättande och fastställande Denna utbildningsplan

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Ekonomihögskolan

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Ekonomihögskolan Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate Level,

Läs mer

Utbildningsplan för högskoleingenjörsprogrammen. 180 högskolepoäng Uppsala universitet

Utbildningsplan för högskoleingenjörsprogrammen. 180 högskolepoäng Uppsala universitet TEKNAT 2010/166 Utbildningsplan för högskoleingenjörsprogrammen 180 högskolepoäng Uppsala universitet 2011/2012 Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-03-07

Läs mer

Genusperspektiv bör ingå i utbildningsprogrammet, enligt mål i Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde.

Genusperspektiv bör ingå i utbildningsprogrammet, enligt mål i Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde. Forsknings- och utbildningsnämnden ALLMÄNNA RÅD 2010-09-08 Dnr HS 2010/328-510 Utformning av utbildningsplan 1 Allmänt Bestämmelser om utbildningsplan finns i Högskoleförordningen. Där framgår att det

Läs mer

EKHA33, Ekonomisk historia: Arbete och välfärd, 7,5 högskolepoäng Economic History: Labour and Welfare, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

EKHA33, Ekonomisk historia: Arbete och välfärd, 7,5 högskolepoäng Economic History: Labour and Welfare, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan EKHA33, Ekonomisk historia: Arbete och välfärd, 7,5 högskolepoäng Economic History: Labour and Welfare, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng

SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication and Digital Media, 180

Läs mer

Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2013

Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2013 Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2013 Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för utbildningsplaner för program på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet. Cultural Studies

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet. Cultural Studies Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori:

Läs mer