Ordning för Missionsprovinsen i Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordning för Missionsprovinsen i Sverige"

Transkript

1 1 Ordning för Missionsprovinsen i Sverige fastställd den 17 april 2004 av Missionsprovinsens stödförenings årsmöte och av Provinskonventet med tillägg gjorda av Provinskonventet den 15 januari 2005

2 2 ORDNING för Missionsprovinsen i Sverige Inledning 1 Missionsprovinsen i Sverige konstituerades den 6 september 2003 av ombud för koinonior och missionsorganisationer, ledamöter i prästkollegiet samt utsedda delegater från Missionsprovinsens stödförening. 2 Denna ordnings syfte är att ange lärogrund, ändamål, strukturer och arbetsformer för Missionsprovinsen samt att främja och bevara enheten mellan gudstjänstgemenskaperna. 3 Ordningen skall kontinuerligt utvärderas och ses över av Missionsprovinsens konvent. 1 kap. Lärogrund Missionsprovinsens lära, tro och bekännelse är grundad i Guds heliga Ord, Gamla och Nya Testamentets profetiska och apostoliska skrifter, sammanfattad i de tre huvudtrosbekännelserna: den apostoliska, den Nicenska och den Athanasianska samt i den oförändrade Augsburgska bekännelsen av år 1530, bejakad och erkänd vid Uppsala möte 1593 samt förklarad i hela Konkordieboken. Det tillkommer Missionsprovinsens organ att förklara och tillämpa denna bekännelse. 2 kap. Identitet Missionsprovinsen är en del av den enda, heliga, allmänneliga och apostoliska kyrkan. Den är en fri provins av Guds kyrka och församling i Sverige, på den oförändrade evangelisk-lutherska bekännelsens grund. Den står i kontinuitet med den andliga tradition som förvaltats och vuxit fram inom Svenska kyrkan och betraktar sig som ett icke-territoriellt stift inom denna. Missionsprovinsen eftersträvar goda relationer med Bibel- och bekännelsetrogna ämbetsbärare, lekmän och församlingar inom Svenska kyrkans officiella struktur. 3 kap. Ändamål 1 Missionsprovinsen vill verka i lydnad för Jesu missionsbefallning och bidraga till att människor i vårt land skall komma till tro på Honom och kunna fira gudstjänst i Ande och sanning. 2 Missionsprovinsens uppgift är att stödja anslutna gudstjänstgemenskaper och medverka till bildandet av nya, där sådana behövs. 3 Missionsprovinsen skall för de anslutna gudstjänstgemenskapernas behov pröva och insätta Ordets tjänare enligt apostolisk tro och ordning.

3 3 4 Missionsprovinsen skall uppmuntra och stödja mission, diakoni och undervisning. 5 Missionsprovinsen söker internationell samverkan på evangeliskluthersk grund och odlar kontakt med andra kyrkotraditioner där så är lämpligt. 4 kap. Gudstjänstgemenskaper/koinonior Inledning Kyrkan är de heligas samfund i vilket evangelium rent förkunnas och sakramenten rätt förvaltas (Augustana VII). Denna kyrka är såväl synlig som osynlig: - Den synliga kyrkan manifesteras i gudstjänster, mission, diakoni, undervisning, tjänster, organisation, byggnader m.m. - Den osynliga kyrkan består av lemmarna i Kristi kropp, de heliga, kända av Herren Gud allena, och skall uppenbaras på den stora räkenskapsdagen. Denna allmänneliga kyrka tar lokalt gestalt i en gudstjänstfirande gemenskap. Från denna gemenskap, genom det allmänna prästadömet i vilket alla kristna är insatta genom dopet och tron på Jesus Kristus, utgår all mission. Koinonior 1 Som benämning på gudstjänstgemenskaper och fria församlingar används här begreppet koinonia vilket betyder gemenskap (med de heliga eller det heliga). En koinonia är en gemenskap av människor som regelbundet, om möjligt söndagligen, firar gudstjänst tillsammans. En koinonia kan vara en del av en församling inom Svenska kyrkan. 2 De till Missionsprovinsen anslutna koinoniorna är självständiga, lokala gudstjänstfirande gemenskaper med det ansvar och de rättigheter som anges i denna ordning. De åtnjuter gemenskap och stöd inom Missionsprovinsen. 3 För medlemskap i en koinonia krävs att den enskilde är döpt och i tro och liv omfattar den evangelisk-lutherska bekännelsen. 4 För en koinonia skall stadgar antagas, i vilka lokala bestämmelser för medlemskap, verksamhet och den ekonomiska förvaltningen tydligt regleras. 5 Koinonias pastor skall vara medlem av dess styrelse/råd. 6 En koinonia skall föra medlemsförteckning och/eller kommunionlängd och notera utförda förrättningar.

4 4 7 Koinonians gudstjänster och förrättningar utformas i enlighet med Svenska kyrkans tradition. 5 kap. Ämbete och tjänster Ämbetet Missionsprovinsen bejakar och följer Jesu och apostlarnas undervisning och föredöme vad beträffar ämbete, tjänster och uppdrag i församlingen. Till församlingens tjänst insatte Jesus män i ett Ordets predikoämbete för Ordets förkunnelse och sakramentens handhavande. Därutöver kallas män och kvinnor till särskilda tjänster och uppdrag i församlingen Guds kallelse till Ordets tjänst sker genom en inre kallelse som består i en önskan hos den kallade att i trohet mot Guds Ord få förkunna Evangeliet. Denna inre kallelse prövas genom församlingens yttre kallelse och bekräftas genom vigning och insättning av kyrkans ämbetsbärare. Behörighet 1 Behörig till Ordets predikoämbete inom Missionsprovinsen är den man som är döpt och konfirmerad, förverkligar sin tro och bekännelse i den gudstjänstsfirande församlingen, och har genomgått en av konsistoriet godkänd utbildning. 2 Behörig som biskop är den man som är insatt i Ordets ämbete, besitter en djup förankring i den evangelisk-lutherska tron och bekännelsen. 3 Behörig som präst är den man som efter kallelse och genomgången prövning har visat sig besitta personliga egenskaper, teologiska kunskaper och erfarenheter som bedöms nödvändiga för tjänsten. 4 Behörig som diakon eller diakonissa är den man eller kvinna som i tro, bekännelse och liv visat sig lämplig för tjänsten och har genomgått en av konsistoriet godkänd utbildning. 5 Behörig som predikant är den man som i tro, bekännelse och liv visat sig lämplig till uppdraget samt har god teologisk insikt och åtnjuter förtroende inom den del av Missionsprovinsen, där han skall verka. 6 Behörig som missionär och medarbetare i övrigt är den man eller kvinna som i tro, bekännelse och liv visat sig lämplig för uppdraget. 7 Missionsprovinsens tjänare skall vara ett föredöme med ett värdigt leverne enligt apostolisk undervisning. Uppgifter 8 Missionsbiskopens uppgifter är 1) att vara tecken på gemenskapen med Kristi världsvida Kyrka och den andliga enheten inom Missionsprovinsen.

5 5 2) att övervaka att Guds ord förkunnas rent och att sakramenten rätt förvaltas. 3) att leda uppbyggandet av Missionsprovinsen. 4) att stödja koinoniorna med tillsyn och uppmuntran. 5) att pröva och viga präster, diakoner och diakonissor, och välsigna predikanter och andra medarbetare till tjänst i koinoniorna eller för mission. 6) att vara pastor pastorum för präster och övriga tjänare genom tillsyn och själavård. 7) att anordna prästkonvent och fortbildning för präster, diakoner, diakonissor, predikanter, m.fl. 8) att uppmuntra och betjäna församlingar och grupper inom Svenska kyrkan som så begär. 9) att vara teologisk talesman gentemot Svenska kyrkans ledning och andra samfund. 10) att vara en väktare på Sions murar och bevaka den andliga situationen. 9 Prästens uppgifter är 1) att vara herde i Guds församling och ha omsorg om människors frälsning. 2) att förkunna allt Guds Ord rent och klart. 3) att förvalta och utdela de heliga sakramenten efter Kristi instiftelse. 4) att betjäna med övriga kyrkliga handlingar. 5) att utöva enskild själavård. 6) att göra hembesök och betjäna med sjukkommunion. 7) att ansvara för undervisning inom koinonian. 8) att hålla nära kontakt med biskop, präster och koinonior. 9) att ständigt studera Guds ord och utveckla sina kunskaper. 10 Pastor för koinonia skall som dess herde tillsammans med utsedda lekmän leda dess verksamhet. 11 Diakonens och diakonissans uppgifter är 1) att ansvara för provinsens eller en koinonias diakonala arbete. 2) att enskilt eller tillsammans med medarbetare bedriva diakonalt arbete i samhället. 12 Predikantens uppgifter är att på uppdrag av biskop eller pastor leda eller på annat sätt medverka i koinonians gudstjänster och annan verksamhet 13 Missionärens och annan medarbetares uppgifter är att på uppdrag av biskop, pastor eller koinonia leda eller medverka i provinsens eller en koinonias missionsarbete, evangelisation och undervisning.

6 6 Val och insättning av ämbetsinnehavare 14 Val och insättning av missionsbiskop 1) Val av missionsbiskop Frågan bör bearbetas av en arbetsgrupp. Intill dess att ordning för biskopsval utarbetats gäller den valprocedur som tillämpades vid Missionsprovinsens första biskopsval. 2) Vigning av missionsbiskop a) När biskop valts skall han vigas för sin tjänst. b) Vigningen förrättas om möjligt av tre biskopar ur god evangeliskluthersk bekännelse och tradition. Präster ur Missionsprovinsens prästkollegium biträder vid vigningen. 15 Prövning och insättning av präst: 1) Prövning, behörighetsförklaring och vigning. a) Prästkandidat prövas och behörigförklaras av konsistoriet. b) prästkandidat skall vigas för sin tjänst. Vigningen förrättas av biskop i Missionsprovins. c) Biskop bör ej viga fler präster än det finns behov av inom Missionsprovinsen. 2) Tillsättning av präst i en koinonia a) En koinonia kallar, väljer eller godkänner präst att vara pastor eller att i övrigt tjänstgöra inom denna. b) Präst som skall tjänstgöra inom koinonia skall prövas, behörigförklaras och sändas av biskop och konsistorium. c) Pastor i koinonia installeras av biskop. d) När en prästtjänst i en koinonia skall tillsättas skall detta tillkännagivas. 16 Prövning, insättning och tillsättning av diakon eller diakonissa I tillämpliga delar som vid prövning, insättning och tillsättning av präst 17 Kallelse och insättning av predikant 1) Koinonia som önskar kalla predikant gör detta genom sin styrelse/råd eller genom sin pastor. Även biskop kan kalla predikant. 2) Kallad predikant prövas av biskop. 3) Efter godkänd prövning erhåller predikanten venia (förordnande) för en eller flera koinonior. 4) Predikant välsignas för sitt uppdrag av biskop. 18 Insättning av missionär och annan medarbetare I samråd mellan biskop och berörd missionsorganisation eller koinonia sker prövning, välsignelse och sändande. 19 Tystnadsplikt 1) För biskopar och präster gäller att de har absolut tystnadsplikt enligt de regler som gäller för präster i Svenska kyrkan.

7 7 Brott mot tystnadsplikt innebär förlust av behörighet att utöva biskops- och prästämbetet. 2) För diakoner gäller att de har tystnadsplikt i fråga om sådant som han eller hon har fått veta under själavårdande samtal, om inte personen ifråga medger att uppgiften lämnas ut. Tystnadsplikten gäller inte om diakonen enligt lag ålagts att uttala sig under ed eller om det föreligger uppgiftsskyldighet enligt 71 socialtjänstlagen (1980:620). Brott mot tystnadsplikt innebär förlust av behörighet att utöva diakonämbetet. 20 Rekrytering 1) Biskop ansvarar för rekrytering av präst, diakon, diakonissa, predikant och övrig medarbetare. I detta bistår prästkollegiet.. 2) Biskop ansvarar för att kandidater till tjänster som präst, diakon, diakonissa, predikant och övriga medarbetare på ett tidigt stadium får genomgå en preliminär lämplighetsprövning. Ett positivt omdöme är en förutsättning för tillträde till av Missionsprovinsen godkänd pastoral utbildning. 19 Obehörighetsförklaring, m.m. Bestämmelser har ännu ej utarbetats. 6 kap. Missionsprovinsens organisation och förvaltning I ett inledningsskede kan följande organisation vara tillräcklig för de gemensamma uppgifterna. Anslutning och medverkan 1 Till Missionsprovinsen kan koinonior som delar Missionsprovinsens tro och bekännelse ansluta sig. Anmälan om medlemskap sker till Missionsrådet som prövar anmälan och bekräftar medlemskapet. 2 Missionsorganisationer och stiftelser som delar Missionsprovinsens tro och bekännelse kan medverka vid Missionsprovinsens pågående uppbyggnad. 3 Församlingar, missionsföreningar och missionsorganisationer m.fl. inom Svenska kyrkan kan stödja Missionsprovinsen och begära att bli betjänade av denna. 4 Enskild som vill stödja Missionsprovinsen kan bli medlem i Missionsprovinsens stödförening.

8 8 Organisation på riksnivå. Provinskonventet 5 Provinskonventets sammansättning, m.m. 1) Provinskonventet har följande sammansättning: - Två ledamöter för varje ansluten koinonia. - Medlemmarna i biskops- och prästkollegium. - Två ledamöter för varje medverkande missionsorganisation eller stiftelse. - Ledamöter utsedda av Missionsprovinsens stödförening till ett antal av en av 15 medlemmar. Samma person kan endast representera en av ovanstående grupper. De representerade grupperna kan utse suppleanter. 2) Biskop är Provinskonventets ordförande. Vice ordförande utses av konventet. 6 Provinskonventets uppgifter är 1) att minst en gång per år samråda och överlägga om Missionsprovinsens gemensamma angelägenheter. 2) att årligen pröva och fastställa ordningen för Missionsprovinsen. 3) att utarbeta och antaga stadgar för de olika organ som är verksamma inom Missionsprovinsen. 4) att utarbeta disciplinära regler för biskopar, präster och diakoner. 5) att utse ledamöter i Missionsrådet. 6) att pröva och bevilja ansvarfrihet för Missionsrådet. 7) att utse icke-prästerliga ledamöter i konsistoriet vid vilket val medlemmarna av prästkollegiet ej deltar. 8) att fastställa eventuella medlemsavgifter för anslutna koinonior, medverkande missionsorganisationer och stiftelser. 9) att utse två revisorer samt två revisorssuppleanter Missionsrådet. 7 Missionsrådets sammansättning, m.m. 1) Provinskonventet utser ett Missionsråd bestående av åtta ledamöter med åtta suppleanter samt en biskop med de övriga biskoparna som suppleanter. 2) Biskop är Missionsrådets ordförande. Konventet utser vice ordförande. 3) Missionsrådet utser inom sig sekreterare och vice sekreterare. 4) Vid val av ledamöter och fördelning av uppgifter bör en god fördelning av män och kvinnor, lekfolk och präster och koinoniornas representation eftersträvas. 5) Ledamöterna utses för en tid av två år. 8 Missionsrådets uppgifter är 1) att analysera missionssituationen och i samråd med ansvariga biskopar och prästkollegium utforma en missionsstrategi. 2) att verka för bildande av nya koinonior och understödja dessa. 3) att förbereda och genomföra Provinskonvent. 4) att verkställa av Provinskonventet fattade beslut. 5) att förbereda val av biskop.

9 9 6) att samverka med Missionsprovinsens stödförening, särskilt i ekonomiska frågor. 7) att inom eller utom sig utse en kassaförvaltare Konsistoriet 9 Konsistoriets sammansättning, m.m. 1) Konsistoriet består av en biskop med övriga biskopar som suppleanter, tre prästerliga ledamöter med suppleanter och tre icke-prästerliga ledamöter med suppleanter. 2) Biskop är Konsistoriets preses. Konsistoriet utser inom sig vice preses. 3) Prästerliga ledamöter utses av Missionsprovinsens prästkollegium. Icke-prästerliga ledamöter utses av de icke-prästerliga ledamöterna i Provinskonventet. 4) Ledamöterna väljes för en tid av tre år. Val av en prästerlig och en icke-prästerlig ledamot sker varje år. 10 Konsistoriets uppgifter är 1) att besluta om behörighet för biskopar, präster, diakoner och diakonissor. 2) att pröva kandidater för tjänsterna som biskop, präst, diakon och diakonissa. 3) att besluta om behörighetskrav för predikanter och övriga medarbetare. 4) att vara Missionsprovinsens disciplinnämnd. 5) att pröva prästers ansökningar om att få ingå i Missionsprovinsens prästkollegium. Prövningen avser lära och liv samt huruvida prästvigningen skett enligt god apostolisk ordning Prästkollegiet 11 Prästkollegiets sammansättning, uppgifter m.m. 1) Prästkollegiet består av Missionsprovinsens biskopar och av konsistoriet antagna präster. 2) Prästkollegiet sammanträder minst en gång per år. 3) Biskop är prästkollegiets preses. Prästkollegiet väljer inom sig en vicepreses. 4) Prästkollegiet utser inom sig läronämnd för Missionsprovinsen i vilken samtliga biskopar ingår med en biskop som ordförande. Regional organisation I nuvarande skede har det inte bedömts nödvändigt att utarbeta bestämmelser för den regionala organisationen. Ett första steg blir att de valda biskoparna delar in provinsen i lämpliga regioner. Inom regionerna kan anslutna koinonior och andra medverkande bilda ett samverkansforum för gemensamma angelägenheter Registrering 12 Missionsprovinsen i Sverige skall vara officiellt registrerad som ideell förening. Dess säte skall vara i Göteborg.

10 10 Ekonomi 13 Eventuella medlemsavgifter för anslutna koinonior, medverkande missionsorganisationer och stiftelser fastställs av Provinskonventet. 14 Missionsprovinsen för sina räkenskaper per kalenderår. 15 Missionsrådet utser inom eller utom sig en kassaförvaltare. 16 Provinskonventet utser två revisorer samt två revisorssuppleanter. Överklagande Bestämmelser för överklaganden av Missionsprovinsens instansers beslut har ännu ej utarbetats. 7 kap. Missionsprovinsens upplösning Missionsprovinsen kan upplösas om två på varandra följande Provinskonvent med minst en månads mellanrum med minst två tredjedels majoritet av närvarande röstberättigade så beslutar. Provinskonventet beslutar om eventuellt kvarvarande medel, att överföras till verksamhet som sker i enlighet med provinsens lärogrund kap 1.

11 11 Ordning för Missionsprovinsen i Sverige - innehållsförteckning - Inledning sid 2 1 kap. Lärogrund sid 2 2 kap. Identitet sid 2 3 kap. Ändamål sid 2 4 kap. Gudstjänstgemenskaper/koinonior sid 3 Inledning Koinonior 5 kap. Ämbete, tjänster och uppdrag sid 4 Inledning Behörighet Uppgifter Val och insättning av ämbetsinnehavare Tystnadsplikt Rekrytering Obehörighetsförklaring, m.m. 6 kap Missionsprovinsens organisation och förvaltning sid 7 Anslutning och medverkan Organisation på riksnivå Provinskonventet Missionsrådet Konsistoriet Prästkollegiet Regional organisation Registrering Ekonomi Överklagande 7 kap Missionsprovinsen upplösning sid 10

12 12 Den 24 januari mottog Missionsrådet arbetsgruppen förslag till provinsordning. Efter några justeringar fastställdes detta för att framläggas för provinskonventet som Missionsrådets förslag till provinsordning. Sedan konventet gjort ytterligare några justeringar fastställdes Missionsrådets förslag. Den 15 januari 2005 gjordes några justeringar med hänsyn till Missionsprovinsens registrering som ideell förening. Här nedan följer arbetsgruppens redogörelser för sitt arbete. Slutgiltigt förslag till Ordning för Missionsprovinsen i Sverige, framlagt vid Missionsrådets sammanträde Den av Missionsrådet tillsatta arbetsgruppen för utarbetande av ett utkast till Ordning för Missionsprovinsen i Sverige, överlämnar härmed sitt slutgiltiga förslag. Förslaget färdigställdes av Göran Beijer, Göte Hansson och Patrik Toräng i Göteborg Eva Ekedahl hade inte möjlighet att delta i detta möte. Skrivningen är en delvis omarbetad version av det preliminära utkast som framlades vid Missionsrådets sammanträde Vid arbetet med föreliggande version har synpunkter på det preliminära utkastet beaktats. Vad beträffar gruppens arbete fram till , hänvisas till nedanstående presentation av det första utkastet. Karlstad den 22 januari På arbetsgruppens vägnar / Patrik Toräng Utkast till Ordning för Missionsprovinsen i Sverige, framlagt vid Missionsrådets sammanträde Missionsrådet tillsatte vid sitt konstituerande sammanträde en arbetsgrupp bestående av Eva Ekedahl, Göte Hansson och Patrik Toräng (sammankallande) som fick i uppdrag att utarbeta ett utkast till Ordning för Missionsprovinsen. Vid Missionsrådets sammanträde utsågs även Göran Beijer att medverka i arbetsgruppen. Arbetsgruppen har sammanträtt vid två tillfällen (den 6/10 och den 24/11). Vid det första mötet deltog Göran Beijer som adjungerad och vid det andra mötet medverkade inte Göte Hansson. Utöver arbetet under sammanträdena har rådslag skett via e-post och vanlig post. I samband med arbetsgruppens andra möte ersatte undertecknad Göte Hansson som sekreterare. Följande material har beaktats: Kyrkolagen av år 1686; Kyrkoordning för Svenska kyrkan (1571 och 2000); Kyrkoordning för den Evangelisk-lutherska kyrkan i Ingermanland från 2000; Rapport från Arbetsgrupp väst (Falköpingsmötet september 2001); Grundläggningsdokument för Missionsprovinsen av den 6 september 2003; Protokoll från Missionsrådet (2003); Stadgar för Set. Stefanus koinonian i Stockholm av den 28 november 2000; Stadgar för Vänkretsen kring Gratia Dei, Kristianstad av den 16 augusti 2001; Verksamhetsinstruktion för Vänkretsen kring Gratia Dei från den 16 maj 2002; Lutherska bekännelsekyrkan, konstitution och trosgrundval från den 7 september Resultatet av arbetet framgår av det härmed framlagda förslaget till utkast för Missionsordning. Samtliga medlemmar i arbetsgruppen har fått tillfälle att kommentera och justera utkastet som slutfördes under gruppens sista möte. Undertecknad har fört in föreslagna korrigeringar. Det föreliggande justerade dokumentet har arbetsgruppens medlemmar ej haft tillfälle att läsa igenom och godkänna. Göteborg den 4 december 2003/ Patrik Toräng

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Remiss svar Ny gemensam kyrka.

Remiss svar Ny gemensam kyrka. Gamla Uppsala Missionsförsamling 20101001 FÖRSLAG Remiss svar Ny gemensam kyrka. Remiss från Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan. Ett förslag till svar på remissen

Läs mer

Remiss svar: Ny gemensam kyrka.

Remiss svar: Ny gemensam kyrka. 20101014 Remiss svar: Ny gemensam kyrka. Från Gamla Uppsala Missionsförsamling. Beslut vid församlingsmöte. Remiss från Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan. Några

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

Missionsprovinsen. en alternativ provisorisk kyrkostruktur. Ett försök till förtydligande om Missionsprovinsens identitet

Missionsprovinsen. en alternativ provisorisk kyrkostruktur. Ett försök till förtydligande om Missionsprovinsens identitet Missionsprovinsen en alternativ provisorisk kyrkostruktur Ett försök till förtydligande om Missionsprovinsens identitet Missionsprovinsen är en del av den enda, heliga, allmänneliga och apostoliska kyrkan.

Läs mer

Stadgar för Örebro Kristna Samarbetsråd

Stadgar för Örebro Kristna Samarbetsråd Stadgar för Örebro Kristna Samarbetsråd antagna vid Rådsmöten den 20 mars 1996 och den 5 april 2000 "Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom

Läs mer

Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling

Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling Församlingens konstitution består av Grundsatser, Församlingsordning samt Församlingsstadgar, antagna av Immanuelskyrkans församling i Stockholm Immanuelskyrkans

Läs mer

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling antagen vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25 samt ändrad vid årsmöte 2009-03-07 och

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Stadgar för Eskilstuna Stadsmission

Stadgar för Eskilstuna Stadsmission Stadgar för Eskilstuna Stadsmission 1 Ändamål Eskilstuna Stadsmission, i det följande kallad föreningen, är en allmännyttig och ideell förening, som har till ändamål att utifrån diakonal och kristen grundsyn

Läs mer

STADGAR FÖR UNIVERSAL KRISTNA RÅD (UKR)

STADGAR FÖR UNIVERSAL KRISTNA RÅD (UKR) STADGAR FÖR Antagna den 06 oktober 2012 2 1 Organisation (Namn och identitet), förkortat UKR, är en kristen- och en ekumenisk organisation, är en ideell, opolitisk förening och ett samarbetsorgan för Trossamfundet

Läs mer

STADGAR FÖR SOCIALA MISSIONEN

STADGAR FÖR SOCIALA MISSIONEN STADGAR FÖR SOCIALA MISSIONEN Antagna vid ordinarie årsmöte den 27 april 2002 och ordinarie höstmöte den 2 december 2002 Reviderade vid höstmötet den 6 december 2004 Stadgeändring av 7 med 1:a beslut 5

Läs mer

Stadgar fö r Riksfö reningen Sveriges Stadsmissiöner

Stadgar fö r Riksfö reningen Sveriges Stadsmissiöner Stadgar fö r Riksfö reningen Sveriges Stadsmissiöner Antagna 2009-04-23 Reviderade 3, 2010-04-22 Reviderade 2 och 8, 2011-04-08 Reviderad 6, 20170601 Revidering 1-14, 20180518 1 Ändamål Riksföreningen

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Förslag till stadgar för församling

Förslag till stadgar för församling Förslag till stadgar för församling Equmeniakyrkan [ortnamn] är en församling som tillhör Equmeniakyrkan. Församlingen har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församling,

Läs mer

Stadgar för Abrahamsbergskyrkans församling

Stadgar för Abrahamsbergskyrkans församling Stadgar för Abrahamsbergskyrkans församling Abrahamsbergskyrkans församling har vid församlingsmöte 2012-12-09 och årsmöte 2013-02-09 antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former.

Läs mer

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Existerande stadgar Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Denna urkristna bekännelse är också Svenska Missionskyrkans (Missionskyrkans) och dess församlingars. Genom Svenska Missionskyrkans Ungdom (SMU) bedrivs

Läs mer

Stadgar för Mälarscouterna

Stadgar för Mälarscouterna Stadgar för Mälarscouterna 1 Allmänt Scoutkåren Mälarscouterna är en partipolitisk och religiöst obunden sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Mälarscouterna

Läs mer

STADGAR för SVENSKA KYLTEKNISKA FÖRENINGEN

STADGAR för SVENSKA KYLTEKNISKA FÖRENINGEN STADGAR för SVENSKA KYLTEKNISKA FÖRENINGEN Stadgarna antagna vid årsmötet den 19 april 2013 1 ÄNDAMÅL Svenska Kyltekniska Föreningen, nedan benämnd Föreningen, har till ändamål att befordra utvecklingen

Läs mer

Stadgar för Gredelbykyrkan

Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan är ansluten till Equmeniakyrkan Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan, med organisationsnummer 814800-0592, har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församlingen

Läs mer

Stadgar för Equmenia region Svealand

Stadgar för Equmenia region Svealand Stadgar för Equmenia region Svealand 1 Regionens grund, namn och uppdrag JESUS KRISTUS ÄR HERRE. Equmenia region Svealand delar denna bekännelse från Filipperbrevet 2:11 med kristna genom alla tider. Barn-

Läs mer

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR 1 Scoutkårens uppgift och verksamhetsort Scoutkårens namn är. Verksamhetsort är Hässelby Strand, Stockholm. Scoutkåren ska vara ansluten till Svenska Scoutförbundet.

Läs mer

STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS I

STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS I LAG, TRO & LIV Universal Kyrkan av Jesus Kristus UKJK STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS I (.) Antagna den 2 1. Namn och identitet UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS I.., förkortat. är en gemenskap

Läs mer

Normalstadgar för equmenias regioner

Normalstadgar för equmenias regioner Normalstadgar för equmenias regioner Inom equmenia finns sju regioner. Geografi och uppdrag fastställs av equmenias riksstämma. Verksamheten i regionerna sker i nära koppling till den verksamhet som sker

Läs mer

KONSTITUTION FÖR EQUMENIAKYRKAN KUNGÄLV

KONSTITUTION FÖR EQUMENIAKYRKAN KUNGÄLV KONSTITUTION FÖR EQUMENIAKYRKAN KUNGÄLV Församlingsordning, antagen av Equmeniakyrkan Kungälv och Församlingsstadgar, antagna av Equmeniakyrkan Kungälv på församlingsmöte xxxx xx xx, årsmöte xxxx xx xx.

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK) FÖRSLAG 2016 STADGAR FÖR FÖRENINGEN PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK) Fastställda 1988-04-16 Ändrade av årsmötet 1998-05-16 Ändrade av årsmötet 2007-04-21 Ändringsförslag 2016-02-13 Föreningens

Läs mer

Församlingsordning för Ansgarsförsamlingen i Västerås Antagen vid årsmötet 2017 samt vid församlingsmöte den 27 augusti 2017

Församlingsordning för Ansgarsförsamlingen i Västerås Antagen vid årsmötet 2017 samt vid församlingsmöte den 27 augusti 2017 Församlingsordning för Ansgarsförsamlingen i Västerås Antagen vid årsmötet 2017 samt vid församlingsmöte den 27 augusti 2017 Församling Församlingen är Kristi kropp, där gudomligt och mänskligt möts. Församlingen

Läs mer

Stadgar för Leader Linné

Stadgar för Leader Linné Stadgar för Leader Linné 1 Föreningens namn Leader Linné ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Alvesta, med Alvesta, Ljungby, Markaryd, Värnamo, Växjö och Älmhults kommuner som verksamhetsområde,

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

Stadgar för. Allmänna bestämmelser. Föreningens medlemmar

Stadgar för. Allmänna bestämmelser. Föreningens medlemmar Stadgar för Evangelisk Luthersk Mission Ungdom (ELU) Stadgar antagna vid årsmötet 2005, med ändringar beslutade vid årsmötet 2010 ( 14) samt vid årsmötet 2014 ( 4 och 9). Allmänna bestämmelser 1 Ändamål

Läs mer

Landvetter scoutkår av Scouterna Stadgar för Landvetter scoutkår

Landvetter scoutkår av Scouterna Stadgar för Landvetter scoutkår Stadgar för Landvetter scoutkår Organisationsnummer: 852000-3446 Antagna av Kårstämman den 2012-11-08 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att bedriva scoutverksamhet

Läs mer

Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås

Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås Örjanshus 12-09-24 1 Allmänt S:t Örjans Scoutkår är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Scoutverksamheten bedrivs

Läs mer

Stadgar för Engelbrekt Scoutkår

Stadgar för Engelbrekt Scoutkår Stadgar för Engelbrekt Scoutkår Scouterna Stadgar för Engelbrekt scoutkår, organisationsnummer 875001-8676 Antagna av kårstämman den 2012-03-01 med tillägg vid stämma 2013-03-07 1 Allmänt Engelbrekt scoutkår

Läs mer

Förslag på ändring av stadgar

Förslag på ändring av stadgar Förslag på ändring av stadgar Förslaget om ändring gäller för att anpassa stadgarna till att: vi numera finns på andra orter än i Göteborg. vi samverkar med många olika aktörer vi arbetar med ett bredare

Läs mer

STADGAR. för Företagarna Göteborg ansluten till. organisationen FÖRETAGARNA

STADGAR. för Företagarna Göteborg ansluten till. organisationen FÖRETAGARNA STADGAR för Företagarna Göteborg ansluten till organisationen FÖRETAGARNA Dessa stadgar bygger på normalstadgar som ändrades vid kongressen i Umeå 2008. Dessa stadgar godkändes av den nationella föreningens

Läs mer

FÖRHINDER FÖR BISKOPEN

FÖRHINDER FÖR BISKOPEN 8 kap. Biskopen BISKOPENS UPPGIFTER 1 Den som innehar en befattning som biskop ska 1. förkunna evangelium i ord och handling, 2. ha ansvar för att evangelium förkunnas rent och klart och för att sakramenten

Läs mer

Stadgar för Credos riksorganisation

Stadgar för Credos riksorganisation Stadgar för Credos riksorganisation Antagna av representantskapet 2014-11-01 i första läsningen att ersätta stadgar antagna av Credos styrelse gällande från och med 2006-03-01. Trosgrundvalen är antagen

Läs mer

Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår

Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår Stadgar för Sollentuna Norra Scoutkår Organisationsnummer: 814800-3513 Antagna av Kårstämman den 2012-10-10 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda

Läs mer

Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd

Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd STADGAR FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSSEKTORNS ETISKA RÅD Antagna vid konstituerande möte den 9 december 2008. 1 Föreningens firma Föreningens firma är Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd ( Föreningen ) och är en

Läs mer

STADGAR FÖR PINGSTFÖRSAMLINGEN LINDESBERG

STADGAR FÖR PINGSTFÖRSAMLINGEN LINDESBERG STADGAR FÖR PINGSTFÖRSAMLINGEN LINDESBERG Innehållsförteckning. 1. Församlingens bildande och målsättning 2. Medlemskap 3. Ledning av den andliga verksamheten 4. Församlingsmöte 5. Styrelse 6. Ekonomiska

Läs mer

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 1. ÄNDAMÅL Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) är en riksomfattande ideell förening. Dess huvudsyfte är att bevara kulturarvet i form av äldre svenska motorvagnar, och

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action 1 Föreningens namn och säte Fair Action är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Ändamål och metoder Fair

Läs mer

Exempelstadga för scoutkår

Exempelstadga för scoutkår Exempelstadga för scoutkår Stadgar för scoutkåren, organisationsnummer [xxxxxx-xxxx] Antagna av kårstämman den [ÅÅÅÅ-MM-DD] 1 Allmänt Scoutkåren [Namn] är en sammanslutning av enskilda personer och har

Läs mer

Missionsprovinsens väg

Missionsprovinsens väg Missionsprovinsens väg Föredrag vid Nordisk kyrkokonferens i Vasa 14-15 mars 2004 En annan väg hem till sitt land När Missionsprovinsens stödförening bildades den 18 januari förra året i Göteborg, inledde

Läs mer

Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund

Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund STADGAR FÖR TYRESÅNS VATTENVÅRDSFÖRBUND Förslag till stadgar att godkänna på förbundsmötetoret förordar Förslag med

Läs mer

1 Grundval och uppgift

1 Grundval och uppgift EFS stadgar antagna vid årsmöte 1874, med åren 1904, 1911, 1921, 1922, 1923, 1942, 1949, 1958, 1962, 1964, 1966, 1968, 1972, 1979, 1982, 1986, 1994, 1997, 2002, 2006, 2008, 2010 och 2012 beslutade ändringar

Läs mer

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGS ORDNING Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGSORDNING 2014 Utgångspunkter och identitet Equmeniakyrkan är både ny och gammal. Vår identitet präglas av att tre kyrkosamfund

Läs mer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer 1 P a g e Föreningens stadgar Revision giltigt till årsmötet 2016-03-15 1 Föreningens firma Föreningens firma är med organisationsnummer 802007-2339. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål att

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Balans

Stadgar för Riksförbundet Balans Stadgar för Riksförbundet Balans Föreningen Balans bildades år 1997. Ombildad till Riksförbundet Balans den 27 augusti 2012 med säte i Stockholm. Organisationsnummer: 802407-9074 Stadgarna antagna vid

Läs mer

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden.

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC stadgar Senast reviderad 2016-03-06 1 Namn och ändamål Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC är

Läs mer

STADGAR. Stadgar för föreningen SIS, Swedish Standards Institute fastställda att gälla från den 1 januari 2012.

STADGAR. Stadgar för föreningen SIS, Swedish Standards Institute fastställda att gälla från den 1 januari 2012. 1(5) STADGAR Stadgar för föreningen SIS, Swedish Standards Institute fastställda att gälla från den 1 januari 2012. 1 Organisationsform SIS Swedish Standards Institute ( SIS ) är en ideell förening utsedd

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Kyrkan i Enebyberg

Stadgar för den ideella föreningen Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg 1 I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Stadgar för Svenska Steriltekniska föreningen Antagna vid årsmötet

Stadgar för Svenska Steriltekniska föreningen Antagna vid årsmötet Stadgar för Svenska Steriltekniska föreningen Antagna vid årsmötet Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningens ändamål är att stärka professionell kompetens, samverkan och erfarenhetsutbyte inom föreningen

Läs mer

STADGAR. att ansvara för utarbetandet av standarder; att driva svenska intressen i standardiseringsarbetet;

STADGAR. att ansvara för utarbetandet av standarder; att driva svenska intressen i standardiseringsarbetet; 1(5) Lars Flink STADGAR Stadgar för föreningen SIS, Swedish Standards Institute fastställda att gälla från den 1 januari 2001. 1 Organisationsform SIS Swedish Standards Institute ( SIS ) är en ideell förening

Läs mer

Normalstadgar för EFS missionsförening

Normalstadgar för EFS missionsförening Normalstadgar för EFS missionsförening antagna av EFS styrelse 2011-11-12 13, 156/11 Stadgar för EFS missionsförening i.... Antagna den......... Missionsföreningens ordförande 1. Grundval och uppgift 1.1

Läs mer

STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland. Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016

STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland. Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016 STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016 1 Ändamål NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Sörmland-Örebro län-östergötland är en fri,

Läs mer

NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI

NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI Stadgar Antagna vid konstituerande möte i Sigtuna 2003-01- 21. Reviderade enl. årsmöte Helsingfors 2012-05- 24. Reviderade enl. årsmöte Uppsala 2013-05- 16.

Läs mer

GRUNDREGLER för Ersta diakonkår Fastställda av Ersta diakonråd att gälla från

GRUNDREGLER för Ersta diakonkår Fastställda av Ersta diakonråd att gälla från GRUNDREGLER för Ersta diakonkår Fastställda av Ersta diakonråd 2011-11-10 att gälla från 2012-01-01. Grundreglerna fastställdes ursprungligen av Ersta diakonisällskaps styrelse att gälla från 1968-01-01.

Läs mer

Stadgar för Leader Kustbygd

Stadgar för Leader Kustbygd Stadgar för Leader Kustbygd 1 Föreningens namn Leader Kustbygd ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Hyltebruk i Hylte kommun. 3 Verksamhetsområde Föreningens geografiska verksamhetsområde

Läs mer

STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN

STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN (Antagna vid bildarmötet 4 juni 2011 och reviderade vid kyrkokonferenserna 2012 och 2013) 1 Equmeniakyrkan 1. Equmeniakyrkan är ett kristet trossamfund, en gemenskap av församlingar

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA JÄRN- OCH METALLGJUTERIERS FÖRENING STADGAN ÄNDRAD: 8/

STADGAR FÖR SVENSKA JÄRN- OCH METALLGJUTERIERS FÖRENING STADGAN ÄNDRAD: 8/ STADGAR FÖR SVENSKA JÄRN- OCH METALLGJUTERIERS FÖRENING STADGAN ÄNDRAD: 8/12-2015 1. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL SJMF skall som målsättning ha: att verka för utbyte av erfarenheter medlemsföretagen emellan och

Läs mer

Stadgar för Eskilstuna Stadsmission

Stadgar för Eskilstuna Stadsmission för 1 Ändamål Moment 1., i det följande kallad föreningen, är en allmännyttig och ideell förening, som har till ändamål att utifrån diakonal och kristen grundsyn utöva social hjälpverksamhet bland ensamma

Läs mer

Normalstadgar för till Hela Människan ansluten lokal enhet

Normalstadgar för till Hela Människan ansluten lokal enhet Normalstadgar för till Hela Människan ansluten lokal enhet Lokal enhet kan bytas ut mot föreningens namn. 1 Ändamål (*) Hela Människan (alternativ 1. Hela Människan i xxxxxxxxx) (Alternativ 2. Organisationens

Läs mer

Stadgar NTF Gävleborg

Stadgar NTF Gävleborg Stadgar NTF Gävleborg Styrelsens förslag till nya stadgar för NTF Gävleborg. Beslutsordning. Beslut om stadgeändring skall ske på två på varandra följande årsmöten, varav ett skall vara ordinarie. Minst

Läs mer

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL STADGAR FÖR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Reviderade vid riksmöte 2017-04-22 1 NAMN Förbundets namn är Autism- och Aspergerförbundet. Förbundet är en ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Autism- och Aspergerförbundet

Läs mer

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär ~Sida 1 ~ STADGAR för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND 1 Namn, verksamhetsområde och karaktär Örebro Läns Hembygdsförbund (nedan även kallad förbundet) är en samlande organisation för hembygdsrörelsen i Örebro

Läs mer

Medlemmarnas godkännande av förslag till ändring i stadgarna för Tyresåns vattenvårdsförbund

Medlemmarnas godkännande av förslag till ändring i stadgarna för Tyresåns vattenvårdsförbund 2012-02-15 Dnr 35862-2011-1 Till medlemmarna i Tyresåns vattenvårdsförbund Medlemmarnas godkännande av förslag till ändring i stadgarna för Tyresåns vattenvårdsförbund Samtliga medlemmar i Tyresåns vattenvårdsförbund

Läs mer

Stadgar för S:t Olofs Scoutkår TKÅR VÄSTERÅS. Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10

Stadgar för S:t Olofs Scoutkår TKÅR VÄSTERÅS. Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10 Stadgar för S:t Olofs Scoutkår US:T OLOFS SCO TKÅR VÄSTERÅS Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10 Not: När begreppet Scoutkåren används i dessa stadgar avser detta S:t Olofs

Läs mer

Stadgar för MejDej-kooperativet. (Ideell förening)

Stadgar för MejDej-kooperativet. (Ideell förening) Stadgar för MejDej-kooperativet (Ideell förening) 1 FÖRENINGENS NAMN MM Föreningens namn är MejDej-kooperativet, med säte i Kristianstads kommun och verksamhet på 15 mils radie från Kristianstad. MejDej-kooperativet

Läs mer

Vigselrätten och Svenska kyrkan

Vigselrätten och Svenska kyrkan Läronämndens yttrande 2014:1y Vigselrätten och Svenska kyrkan Läronämndens yttrande över motion 2014:46 Med hänvisning till Läronämndens yttranden Ln 2007:1y och 2009:12y konstateras att det ur läromässig

Läs mer

Pastor inom Evangeliska Frikyrkan

Pastor inom Evangeliska Frikyrkan Pastor inom Evangeliska Frikyrkan Förord När en församling i Evangeliska Frikyrkan (EFK) söker en pastor kommer ofta frågan upp om vad en pastors tjänst är och hur man känner igen en person som är lämpad

Läs mer

STADGAR FÖR DORCAS AID ORGANIZATION (DAO) Social-, humanitär- och utvecklingsarbete

STADGAR FÖR DORCAS AID ORGANIZATION (DAO) Social-, humanitär- och utvecklingsarbete (DAO) Social-, humanitär- och utvecklingsarbete Revideras och antagna den 05 maj 2012 2 1 Organisation (namn och identitet), förkortat DAO är en ideell förening som bedriver internationellt bistånds- och

Läs mer

NORMALSTADGAR. för. lokal förening. ansluten till organisationen FÖRETAGARNA

NORMALSTADGAR. för. lokal förening. ansluten till organisationen FÖRETAGARNA 1 (6) NORMALSTADGAR för lokal förening ansluten till organisationen FÖRETAGARNA Fastställda av kongressen 2012 2 (6) INNEHÅLL Normalstadgar för lokal förening 1 Inledning 12 2 Namn och ändamål 12 3 Antagande

Läs mer

Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer Antagna av kårstämman

Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer Antagna av kårstämman Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer 802468-2471 Antagna av kårstämman 2012-1 1-06 1 Allmänt Scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår är en sammanslutning av enskilda personer och

Läs mer

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma 2017-05-23 1 NAMN Föreningens namn är Realstars ideell förening Sverige (nedan Realstars eller föreningen ). Realstars är en

Läs mer

Stadgar. Datum:

Stadgar. Datum: Stadgar Datum: 2017-04-01 Stadgar för Navigatörerna Nedanstående stadgar bygger vidare på stadgarna antagna vid årsmötet 2006-01-21, vilka reviderades dec 2014 samt vid årsmötet 2017-04-01. 1 Namn Föreningens

Läs mer

STADGAR för Ångermanlands hemslöjdsförening

STADGAR för Ångermanlands hemslöjdsförening Normalstadgar (Ideell förening, läns) Antagna riks 2013-05-25. (Tidigare normalstadgar antogs 1987-05-20) Antagna Ångermanland 2014-04-05 (Tidigare stadgar 1998-01-21) STADGAR för Ångermanlands hemslöjdsförening

Läs mer

STADGAR FÖR FLOTTANS MÄN GOTLAND FASTSTÄLLDA VID ÅRSMÖTET DEN 19 FEBRUARI 1994.

STADGAR FÖR FLOTTANS MÄN GOTLAND FASTSTÄLLDA VID ÅRSMÖTET DEN 19 FEBRUARI 1994. Sida 1 av 6 STADGAR FÖR FLOTTANS MÄN GOTLAND FASTSTÄLLDA VID ÅRSMÖTET DEN 19 FEBRUARI 1994. ÄNDAMÅL Flottans Män på Gotland är en lokalförening till Riksförbundet Flottans Män och omfattar Gotlands län.

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Stadgar för AHN Nerja

Stadgar för AHN Nerja Stadgar för AHN Nerja Antagna G92302595 1. Namn Föreningens namn är Asociación Hispano-Nórdica de Nerja (här kallad föreningen). Föreningen bildades år 2001 och styrs av nedanstående stadgar, bestämmelser

Läs mer

Gudstjänster i annat kristet samfund. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionens förslag. Bakgrund

Gudstjänster i annat kristet samfund. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionens förslag. Bakgrund Kyrkomötet Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2016:8 Gudstjänster i annat kristet samfund Sammanfattning I motion 2016:48 föreslås kyrkomötet ge kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda behovet av ytterligare

Läs mer

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter.

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. 1 Stadgar för Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. Antagna vid förbundsmöte 17 april 1988, med ändringar gjorda vid extra förbundsmöte den 27 maj 1989, vid förbundsmöten den 18

Läs mer

STADGAR för EFS Västerbotten

STADGAR för EFS Västerbotten STADGAR för EFS Västerbotten antagna 1908 med ändring 1924, 1964, 1969, 1976, 1985, 1988, 1989, 2010 och 2015 1 Grundval och uppgift 1.1 EFS Västerbotten har till mål att på Guds ords och den evangelisk-lutherska

Läs mer

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan Uppsala stift En del av svenska kyrkan Vi har ett gemensamt uppdrag att dela evangelium i ord och handling Svenska kyrkan Är ett evangelisk-lutherskt trossamfund och en öppen folkkyrka med rikstäckande

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, VOOV

Stadgar för Riksförbundet Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, VOOV Stadgar för Riksförbundet Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, VOOV Antagna av riksförbundets årsmöte 2015-05- 10 VOOV, Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden

Läs mer

STADGAR för EFS Västerbotten

STADGAR för EFS Västerbotten STADGAR för EFS Västerbotten Stadgarna är antagna 1908 med ändring 1924, 1964, 1969, 1976, 1985, 1988, 1989 och 2010. 1 Grundval och uppgift 1.1 EFS Västerbotten har till mål att på Guds ords och den evangelisk-lutherska

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action På årsmötet 2015 beslutades att föreningen byter namn till Fair Action och att stadgarna ändras i enlighet med beslutet. Stadgarna antogs av Fair Trade Centers konstituerade

Läs mer

STADGAR för länshemslöjdsförening/förbund

STADGAR för länshemslöjdsförening/förbund Normalstadgar (Ideell länshemslöjdsförening/förbund) Antagna 2013-05-25. (Tidigare normalstadgar antogs 1987-05-20) STADGAR för länshemslöjdsförening/förbund Ändamål 1 X-länshemslöjdsförening/förbund har

Läs mer

Stadgar För Föreningen Luddingsbo Västra villaområde

Stadgar För Föreningen Luddingsbo Västra villaområde Stadgar För Föreningen Luddingsbo Västra villaområde Stadgar antagna 2006-07-08 Förslag till reviderade stadgar 1 Namn Föreningen Luddingsbo Västra Villaområde i Söderköpings kommun, bildad den 18 juni

Läs mer

STADGAR för Brandskyddsföreningen Sverige

STADGAR för Brandskyddsföreningen Sverige STADGAR för Brandskyddsföreningen Sverige I Föreningens uppgift 1 Brandskyddsföreningen Sverige, som är en ideell förening, ska verka för ett säkrare Sverige, med särskild inriktning på brandskydd. Föreningen

Läs mer

Sveriges Körförbund. Stadgar. Fastställda 2011-11-26 att gälla fr o m 2012-01-01

Sveriges Körförbund. Stadgar. Fastställda 2011-11-26 att gälla fr o m 2012-01-01 Stadgar Fastställda 2011-11-26 att gälla fr o m 2012-01-01 Utskriftsdatum: 2012-01-14 Version 4.1 Sida 2 (6) 1 Namn Förbundets namn är Sveriges Körförbund. Förbundet har sitt säte i Stockholm. 2 Ändamål

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet Stadga för Morlanda Scoutkår Av Svenska Scoutförbundet Utarbetad under våren 2005 Kapitel 1 Kårens uppgift och verksamhet Uppgift 1:1 Scoutkåren har till uppgift att bedriva scoutverksamhet i enlighet

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

STADGAR FÖR HELA MÄNNISKAN

STADGAR FÖR HELA MÄNNISKAN STADGAR FÖR HELA MÄNNISKAN 1 Ändamål (*) Hela Människan är en allmännyttig ideell förening med uppdraget att, utifrån en människosyn med Jesus Kristus som förebild och källa till kraft och inspiration,

Läs mer

Församlingskonstitution för Luleå Missionsförsamling

Församlingskonstitution för Luleå Missionsförsamling 1 Församlingskonstitution för Luleå Missionsförsamling Trons grund och innehåll är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution, som består av Grundsatser och Kyrkoordning för Equmeniakyrkan,

Läs mer

Stadgar för Linköpings Stadsmission Antagna 20 april och 21 september 2009

Stadgar för Linköpings Stadsmission Antagna 20 april och 21 september 2009 Stadgar för Linköpings Stadsmission Antagna 20 april och 21 september 2009 Ändamål 1 Linköpings Stadsmission, nedan benämnd Stadsmissionen, är en ekumenisk, allmännyttig och ideell förening som har till

Läs mer