Automatkarbinen M16. Katastrofen som blev en framgångssaga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Automatkarbinen M16. Katastrofen som blev en framgångssaga"

Transkript

1 Automatkarbinen M16 Katastrofen som blev en framgångssaga Om det är något man förknippar med de amerikanska soldaterna i Vietnamkriget så är det automatkarbinen M16. Vapnets elddop var en katastrof, men sedan dess har det blivit en framgångshistoria. AV RICHARD ARESCHOUG, MILITÄRHISTORISK FÖRFATTARE ETT NYTT STANDARDVAPEN Efter andra världskriget blev automatkarbinen M14 standardvapnet i amerikanska försvaret. Den hade samma kaliber, 7,62 mm, som klassiska Garand M1 geväret under andra världskriget. Snart insåg man däremot att det behövdes större eldkraft i form av mera ammunition, så som den sovjetiska AK47 Kalasjnikov, också med kaliber 7,62 mm, hade. Problemet var bara det att det skulle öka vikten på både vapnet och soldatens packning, där själva M14:an redan vägde 5,1 kilo laddad. En som redan börjat studera problemet var vapenkonstruktören Eugene Stoner. Han hade tagit fram 7,62 mm automatkarbinen Armalite AR-10 som till stor del var tillverkad av lätta material som aluminiumlegering, komposit och plast. Nu utvecklade han en version av vapnet, AR-15, för kalibern 5,56 mm. Med denna mindre ammunition minskade vikten ytterligare och sol- Tillsammans med bland annat UH-1D Huey helikoptern blev M-16 automatkarbinen en av de mest legendariska symbolerna för kriget i Vietnam.

2 En tidig M-16, som inte riktigt höll måttet när den nådde fältförbanden. daten kunde bära mer ammunition med sig. Genom detta blev eldkraften nästan lika stor som med ett grövre vapen. Även om amerikanska försvaret hade visst intresse för AR- 15 blev det asiatiska nationer, exempelvis Thailand och Sydvietnam, som köpte den först eftersom det lätta, korta vapnet passade deras småvuxna soldater väl i djungelstrid. Först när amerikanska militärrådgivare fick se vapnet i strid ville man ha dessa som ersättare till M14. Efter försök med vapnet beslutade sig det amerikanska försvaret 1958 att det var lämpligt som nytt standardvapen. Ett problem var dock att det krävdes en omläggning av ammunitionstillverkningen till den nya kalibern vilket fördröjde ordern av AR-15. Den första större ordern på vapen kom istället från brittiska armén, och det var först 1961 som det amerikanska flygvapnet lade sin första order, som strax följdes av en från armén. Karbinen som nu fick sin beteckning M16 producerades av den kända vapenfabriken Colt, som hade övertagit Armalites produktion. FÖRSTA STRIDEN - VIETNAM När M16 kom ut på sydvietnamesiska förband i Vietnam 1962 var man inledningsvis nöjda med den, men snart kom oroväckande rapporter. Soldaterna drabbades av eldavbrott och vapnet frös totalt och gick inte att använda. Mitt i striden var man tvungen att försöka plocka det i bitar eller få in en läskstång. Detta kostade liv. Det visade sig att man hade gjort en totalmiss vid tilldelningen av vapnet till förband, men även när det gällde konstruktionen och ammunitionen. Soldaterna hade fått uppgifter om att vapnet var så bra att det knap- I terrängen sattes M-16 på prov. Det är inte svårt att förstå att liknande stridsförhållanden gjorde att det lätt kom smuts i vapnet vilket gjorde det obrukbart.

3 past behövde vapenvård när situationen i själva verket var raka motsatsen. Då pipans insida saknade kromning kunde det lätt bli gravrost samtidigt som krutavlagringar och smuts byggdes upp där, vilket förvärrades av att man använde felaktigt krut i ammunitionen som snabbade på processen. Som ett resultat blev ofta återströmningskanalen för krutgaserna till slutstycket igensatt. Ytterligare en svaghet var att vapnet hade ett roterande slutstycke, och om en kula fastnade i inmatningen gick det inte heller att tvinga den in i loppet då ett laddhandtag saknades. Nu krävdes ett nödprogram för att lösa krisen. Man tog fram en manual om vapenvården för soldaterna som utformades likt en serietidning för att locka till genomläsning. Den uppmanade soldaterna att rengöra vapnet minst tre gånger varje dag samt förklarade hur de vanligaste felen skulle sökas och åtgärdas. Soldaterna tilldelades även mängder med vapenvårdssatser, för att kunna genomföra den nödvändiga vården. Mer genomgående så fick även ammunitionen rätt krut för att minimera rester och en ny version av karbinen, M16A1, med tumopererat laddhandtag, kromad mekanism och slutligen även kromad pipa framtogs Det tog däremot ytterligare tid innan allt fungerade som det skulle. Uppgifterna om att M16 var ett dåligt vapen och att de amerikanska soldaterna tog AK47 från stupade fiender började nå pressen vilket vidare spädde på kritiken mot kriget. En undersökningskommission från Ursprungligen var det sagt att vapnet knappt behövde rengöras. Först när de problemen började hopa sig förstod man vikten av rigorös vapenvård som på bilden här. kongressen tillsattes 1967 och förhör hölls 1971 i representanthuset, varvid det framkom att försvaret hade försökt att tysta kritik i pressen. Det positiva med krisen var att vapnet tillslut började fungera och att man reviderade anskaffnings- och provmetoderna för nya vapen. Även en mycket kortare karbinversion, CAR-15 Colt Commando, utvecklades. Piplängden var bara 254 mm jämfört med 508 mm på M16A1. Den provades i Vietnam av förband ur armén i mindre antal men blev inget standard- För att få soldaterna att verkligen läsa manualen till vapnet trycktes den i form av en serietidning. Skriften var fylld med användbara tips, just detta uppslag visade vilken typ av magasin som var bäst.

4 vapen. Däremot tog flygvapnet den i tjänst med beteckningen GAU-5A/A. Jämfört med fiendens Kalasjnikov var M16A1 överlägset i exempelvis träffsäkerhet och vikt. Däremot var genomslagsförmågan och skadeeffekten på 5,56 mm ammunitionen sämre. Vapnen användes även på olika sätt vid eldgivning. Då soldaterna som var beväpnade med M16 bar med sig mycket ammunition sköts långa eldskurar medan man med AK47 sköt korta serier på fyra-fem skott. Inledningsvis talades det mycket om höghastighetskulornas skadeeffekt då de tumlade i kroppen efter träff. Detta var en oväntad och oplanerad effekt, vilket berodde på att kulan splittrades på grund av dålig legering. Först efter kriget togs ammunition fram som skulle tumla vid träff. VIDAREUTVECKLING M16 IDAG Nästa större modifikation var version A2 som kom i bruk på 1980-talet, varpå man hade ändrat räfflingen i pipan för att kunna ta den nya ammunitionen. Även eldväljaren ändrades och den helautomatiska eldgivningen togs bort och ersattes av treskottssalvor i syfte att förhindra slöseri med ammunition samtidigt som det visat sig vara den mest effektiva eldskuren. För att ge soldaterna tillgång till extra eldkraft togs även en granatkastartillsats fram som fästes under pipan och avfyrade 40 mm granater. För dessa senare versionerna av vapnet återkom vapenvårdsproblemen för de amerikanska förband som opererat i ökenklimat, där stor noggrannhet krävs för att säkerställa att ingen sand kommer in i mekanismen. Idag har vapnet vidareutvecklats till version A4. Bland modifikationerna återfinns bland annat en stock av metall och ovanpå handtaget sitter ett fäste för olika typer av sikten, exempelvis nattsikte. M16A4 är idag standardvapnet i amerikanska marinkåren och används även av vissa arméförband, som dock huvudsakligen har gått över till M4 som infördes Den mindre och kortare karbinen är också en del av M16 familjen, men lämpar sig bättre vid strid från fordon och i bebyggelse. Amerikanska försvaret För soldaterna var det avgörande om vapnet fungerade ett eldavbrott i fel läge kunde tveklöst innebära skillnaden mellan liv eller död. har under de senaste tio åren haft flera program för att ta fram morgondagens automatkarbin. Många vapentillverkare har kommit med förslag, men inget har antagits som standard och i november 2011 meddelade marinkåren att man skall behålla M16A4 och vidare modifiera den. Man skall även anskaffa flera M4, vilket även är tanken hos armén som skall införa den som standardvapen. Totalt har över 8 miljoner M16 i olika versioner producerats i flera länder. Att vapnet har framställts i många olika versioner sedan dess tillkomst är uppenbart av denna bild. Överst syns M16A1, därefter M16A2, den kortare M4-karbinen och slutligen M16A45. Dessutom finns en mängd olika tillbehör, allt från sikten till extra handtag.

5 Nyhetsbrevet Militärt! Genom ett sammarbete med Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek driver jag, Lars Gyllenhaal, nyhetsbrevet Militärt. Syftet med min artikelserie är att råda bot på den brist på information som förmedlas om samtidens militära utveckling på svenska. Detta gör jag dels genom min blogg och mina böcker, men ämnar med Militärt att även skriva kortare faktamässiga artiklar om den militära utvecklingen efter 1945 såväl kalla kriget som nutid. SMB är en intresseklubb som drivs av stiftelsen Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek, som har till syfte att öka kunskapen om det militära kulturarvet i allmänhet och förståelsen för behovet av ett svenskt försvar i synnerhet. För att läsa mer och ansöka om medlemskap, vänligen se Det finns inga kostnader eller krav i samband med att du prenumererar på nyhetsbrevet. Med vänlig hälsning, Lars Gyllenhaal. Artikelförfattaren när han tillhörde pansartrupperna. FOTO: privat

MILITÄRT! Kosmonauternas och Putins pistol. Aktuellt om militära händelser, vapen och förband 81. Av Lars Gyllenhaal

MILITÄRT! Kosmonauternas och Putins pistol. Aktuellt om militära händelser, vapen och förband 81. Av Lars Gyllenhaal MILITÄRT! Aktuellt om militära händelser, vapen och förband 81 Kosmonauternas och Putins pistol Av Lars Gyllenhaal Många har hört talas om Tokarev, men få känner till vilka vapen som kosmonauterna har

Läs mer

MILITÄRT! I basker blå. Aktuellt om militära händelser, vapen och förband del 36. Av Lars Gyllenhaal

MILITÄRT! I basker blå. Aktuellt om militära händelser, vapen och förband del 36. Av Lars Gyllenhaal MILITÄRT! Aktuellt om militära händelser, vapen och förband del 36 I basker blå Av Lars Gyllenhaal Vad motiverar unga svenskar att lämna sitt relativt sett väldigt trygga land och bege sig till avlägsna

Läs mer

Viltmålsskytte 1. Vapen och ammunition

Viltmålsskytte 1. Vapen och ammunition 1. Vapen och ammunition Innehåll 1. Vapen och ammunition... 1 1.1 Inledning... 1 1.2 80 meter... 2 1.2.1 Ammunition... 2 1.2.2 Vård... 2 1.3 50 m... 3 1.3.1 Ammunition... 3 1.3.2 Vård... 3 1.4 10 m...

Läs mer

Gevärsskytte 1. Vapen och ammunition

Gevärsskytte 1. Vapen och ammunition 1. Vapen och ammunition Innehåll 1. Vapen och ammunition... 1 1.1 Inledning... 1 1.2 300 m... 2 1.2.1 Ammunition... 2 1.2.2 Vård... 2 1.3 50 m... 3 1.3.1 Ammunition... 3 1.3.2 Vård... 4 1.4 10 m... 5 1.4.1

Läs mer

FX TYPHOON 12 BRUKSANVISNING --- SÄKERHETSINSTRUKTIONER ---

FX TYPHOON 12 BRUKSANVISNING --- SÄKERHETSINSTRUKTIONER --- FX TYPHOON 12 BRUKSANVISNING --- SÄKERHETSINSTRUKTIONER --- Sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SPECIFIKATIONER 1 1.1. Egenskaper 1 2. GENERELLA INSTRUKTIONER 1 2.1. Säkerhetsregler 2 3. ANVÄNDNINGS INSTRUKTIONER

Läs mer

Vietnam kriget. Vietnamkriget var en konflikt under kalla kriget i Vietnam,Laos och Kambodja

Vietnam kriget. Vietnamkriget var en konflikt under kalla kriget i Vietnam,Laos och Kambodja Vietnam kriget Vietnamkriget var en konflikt under kalla kriget i Vietnam,Laos och Kambodja Kriget pågick från 1 november 1955 till 30 april 1975. Alltså pågick kriget i 19 år och 180 dagar. Kriget slutade

Läs mer

Den ryska björnen i Vietnams djungel

Den ryska björnen i Vietnams djungel DEL 13 VIETNAMKRIGET Den ryska björnen i Vietnams djungel Under Vietnamkriget kom Sovjetunionen att agera mer aktivt i Sydostasien än tidigare. Dessförinnan hade man varit mer återhållsam och den sovjetiska

Läs mer

Slagen vid Song Be, Ba Gia och Dong Xoai

Slagen vid Song Be, Ba Gia och Dong Xoai DEL 6 VIETNAMKRIGET Det varade i nästan 20 år av anders frankson, militärhistorisk författare Slagen vid Song Be, Ba Gia och Dong Xoai 1965 är obekanta för oss men dessa slag kan ses som en vattendelare

Läs mer

Olika modeller av KARBIN m/1894

Olika modeller av KARBIN m/1894 Olika modeller av KARBIN m/1894 Uppgifterna om de flesta karbin modellerna är tagna ur Axel Ekfeldt anteckningar. Överstelöjtnant Axel Ekfeldt var vapenhistoriker som byggde upp Eskilstuna vapen tekniska

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom synnerligen grovt vapenbrott

Överklagande av en hovrättsdom synnerligen grovt vapenbrott Överklagande Sida 1 (9) Datum 2017-06-27 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom synnerligen grovt vapenbrott Klagande Riksåklagaren Box 5553 114

Läs mer

Från musköt till gevär

Från musköt till gevär amerikanska inbördeskriget 26 Från musköt till gevär Vapenutvecklingen under amerikanska inbördeskriget Amerikanska inbördeskriget såg en revolutionerande utveckling av vapenteknologin. Gevär och revolvrar

Läs mer

skyttekort KPIST grundutbildning

skyttekort KPIST grundutbildning skyttekort KPIST grundutbildning Innehållsförteckning Upplägg del 2... 2 3. Vilka bestämmelser styr?... 3 4. Säkerheten, vapen och ammunition Krut... 3 Kpist... 3 5. Tävlingsgrenar... 8 Nationella discipliner...

Läs mer

På västfronten intet nytt

På västfronten intet nytt ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ERICH MARIA REMARQUE LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 smed (sida 8, rad 3), en som jobbar med metall skyttegravar (sida 11, rad 4), diken där soldater kan skjuta på fienden men ändå vara

Läs mer

www.nikkostirling.com

www.nikkostirling.com www.nikkostirling.com SE Låsring Objektiv Parallaxinställning Kikarsiktets hölje Lock för justerratt Höjdledinställning Vindinställning Förstoringsinställning Belysning Okular Ring för snabbfokusering

Läs mer

V A P E N P O L I C Y för Svenska Skyttesportförbundet

V A P E N P O L I C Y för Svenska Skyttesportförbundet V A P E N P O L I C Y för Svenska Skyttesportförbundet Vapen som används i Svenska Skyttesportförbundets (SvSF:s) tränings- och tävlingsverksamhet ska vara godkända enligt respektive sektions reglemente,

Läs mer

Prislista 2016 Gäller från 2016-11-24 070 591 49 48 - - Innehållsförteckning Blånering Brytvapen Bygelrepeter Halvautomater Repeter Plastbäddning Kolvarbeten Rembygelfästen Riktmedel Pluggning Inskjutning

Läs mer

V5.0 SE 26.11.2015. Monteringsanvisning 101-serien

V5.0 SE 26.11.2015. Monteringsanvisning 101-serien V5.0 SE 26.11.2015 Monteringsanvisning 101-serien Innehåll Komplett monteringssett 1 2 3 4 5 6 7 Regel Fall 4 - Skruvset låskasse 7 - Skruvset slutstycke 8 9 10 11 12 13 16 17 18 19 14 15 17 - Skruvset

Läs mer

Över tiotusen svenskar blev under 1900-talet

Över tiotusen svenskar blev under 1900-talet DEL 5 VIETNAMKRIGET Svenska frivilliga till Vietnam av lars gyllenhaal, militärhistorisk författare Över tiotusen svenskar blev under 1900-talet frivilliga för Finland. I storlek kommer därefter frivilligrörelsen

Läs mer

Slaget vid Verdun köttkvarnen

Slaget vid Verdun köttkvarnen MILITÄRT! Aktuellt om militära händelser, vapen och förband Slaget vid Verdun köttkvarnen I februari 1916 inledde den tyska armén slaget som skulle få den franska armén att förblöda. Det lyckades sånär,

Läs mer

År 1718 var drygt svenska soldater samlade för en attack mot Norge. Huvudarmén stod utanför Halden i södra Norge. Där föll Karl XII 30

År 1718 var drygt svenska soldater samlade för en attack mot Norge. Huvudarmén stod utanför Halden i södra Norge. Där föll Karl XII 30 År 1718 var drygt 60.000 svenska soldater samlade för en attack mot Norge. Huvudarmén stod utanför Halden i södra Norge. Där föll Karl XII 30 november. I Jämtland var general Armfeldt och 10.000 soldater

Läs mer

CETME Model L 40 ACR (Advanced Combat Rifle) talet 43 M4 43 OICW 45 G36 46 SAR Vektor CR Stgw RK AN talet 50

CETME Model L 40 ACR (Advanced Combat Rifle) talet 43 M4 43 OICW 45 G36 46 SAR Vektor CR Stgw RK AN talet 50 Detta är första kapitlet ur boken: Utvecklingen av automatkarbinen och dess tillbehör (ISBN 978-91-633-4584-5) av Per Arvidsson. Köp den på www.milpress.se OBS: Av tekniska skäl stämmer inte sidbrytningen

Läs mer

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender!

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender! Kalla kriget, första skedet 1946-1947. Vänner blir fiender! Det kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som effektivt delade upp världen i två läger, väst och öst. Det kalla kriget började

Läs mer

Ängelholms Flygmuseum. Flygplan J28 Vampire. Historia

Ängelholms Flygmuseum. Flygplan J28 Vampire. Historia Ängelholms Flygmuseum Flygplan J28 Vampire Historia de Havilland Vampire eller DH.100, var det andra jetflygplanet som togs i bruk av brittiska flygvapnet (RAF) under andra världskriget, trots att det

Läs mer

Kalla kriget 1945-1991

Kalla kriget 1945-1991 Kalla kriget 1945-1991 Sovjetunionen vs. USA Kampen om världsherraväldet Kalla kriget 1 Varför kallas det Kalla Kriget? Kallt krig för att det aldrig blev riktigt hett det blev inte direkt krig, väpnade

Läs mer

Operation Barbarossa 22 juni 1941 Leljusjenko mot von Manstein

Operation Barbarossa 22 juni 1941 Leljusjenko mot von Manstein svenskt militärhistoriskt bibliotek presenterar överraskande krigshistoriska fakta juni 2012 Operation Barbarossa 22 juni 1941 Leljusjenko mot von Manstein Text: Anders Frankson, militärhistorisk författare

Läs mer

Människan och Teknik

Människan och Teknik Mobiltelefon Historia Trådlös kommunikation har funnits sedan 40-talet, men det användes mest av militären, brandkåren, polisen etc. Det allra första telefonisystemet utvecklades av Sverige år 1950. Det

Läs mer

En utställning på Eskilstuna stadsmuseum

En utställning på Eskilstuna stadsmuseum En utställning på Eskilstuna stadsmuseum Gevärsfaktoriet 1869. Bild hos Eskilstuna stadsmuseum Laddat - om vapen tillverkade i Eskilstuna I Eskilstuna har det tillverkats miljontals bra vapen. I det hus

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Ny teknik i kriget

Extramaterial till Blod och lera Ny teknik i kriget Extramaterial till Blod och lera Ny teknik i kriget Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid Ypres.

Läs mer

Skjutbanan i Senneby Sammanställt av Thure Herbertsson, september 2013

Skjutbanan i Senneby Sammanställt av Thure Herbertsson, september 2013 1 Skjutbanan i Senneby Sammanställt av Thure Herbertsson, september 2013 Då Väddö Skytteförening bildades i slutet på 1800-talet kom den att förlägga sin skjutbaneanläggning till Senneby, på jordbruksfastigheten

Läs mer

Öppna väg till Khe Sanh 1968

Öppna väg till Khe Sanh 1968 DEL 12 VIETNAMKRIGET Öppna väg till Khe Sanh 1968 text: anders frankson, militärhistorisk författare 1968 var ett år då allt ändrades. Tet-offensiven inleddes, där nordvietnamesiska styrkor tillsammans

Läs mer

Fel av försvaret att rekrytera skolelever

Fel av försvaret att rekrytera skolelever DEBATTÖREN Joakim Medin, 27 år, Uppsala. Gymnasielärare i Enköping. DEBATTEN Sedan den allmänna värnplikten försvann måste Försvarsmakten hitta nya sätt att rekrytera soldater. I Enköping har detta skett

Läs mer

Stålbjässar i Vietnams djungel

Stålbjässar i Vietnams djungel DEL 8 VIETNAMKRIGET Stålbjässar i Vietnams djungel text: anders frankson, militärhistorisk författare K riget i Vietnam är Australiens längsta krig. Det började med 30 man i augusti 1962 och det tog slut

Läs mer

Säkerhetsreglemente för Westgiöta Gustavianer

Säkerhetsreglemente för Westgiöta Gustavianer Säkerhetsreglemente för Westgiöta Gustavianer Innan skjutning med musköt får genomföras skall skytten ha genomgått en grundläggande utbildning i muskötskjutning gällande vapen och kruthantering samt vara

Läs mer

BLOD och LERA första världskriget 1914-1918. Djur som var med i kriget. Extramaterial till Blod och lera Djur som var med i kriget

BLOD och LERA första världskriget 1914-1918. Djur som var med i kriget. Extramaterial till Blod och lera Djur som var med i kriget Extramaterial till Blod och lera Djur som var med i kriget Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge,

Läs mer

Justitiedepartementet. Reglering av vapenmagasin

Justitiedepartementet. Reglering av vapenmagasin Justitiedepartementet Reglering av vapenmagasin Juli 2019 1 2 1 Sammanfattning Denna promemoria kompletterar den tidigare upprättade och remitterade promemorian Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Så fick man soldater

Extramaterial till Blod och lera Så fick man soldater Så fick man soldater Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid Ypres. BLOD och LERA första världskriget

Läs mer

kula F ö r d I n J akt

kula F ö r d I n J akt V Ä l J rätt kula F ö r d I n J akt Förutom Oryx tillverkar Norma en rad olika jaktkulor för skiftande användningsområden. De har alla utvecklats med hjälp av jägare över hela världen. Norma samarbetar

Läs mer

Resultatet av Indecaps enkätundersökning

Resultatet av Indecaps enkätundersökning Resultatet av Indecaps enkätundersökning Först och främst vill jag tacka er som var med och svarade på enkätundersökningen. Anledningen till att vi skickar ut en sådan lite då och då är för att få en chans

Läs mer

Krigsdagbok Normandie

Krigsdagbok Normandie Krigsdagbok Normandie Del 9 13 juni 1944 Segrar och nederlag 13 juni 1944 Segrar och nederlag Den 12 juni hade 17. SS-divisionen beslutat sig för att angripa Carentan och amerikanerna börjat bryta igenom

Läs mer

Flygplan J28 Vampire

Flygplan J28 Vampire Flygplan J28 Vampire Historia de Havilland Vampire eller DH.100, var det andra jetflygplanet som togs i bruk av brittiska flygvapnet (RAF) under andra världskriget, trots att det aldrig såg strid i det

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Ett fruktat vapen av stål

Ett fruktat vapen av stål svenskt militärhistoriskt bibliotek presenterar överraskande krigshistoriska fakta augusti 2012 tigern Ett fruktat vapen av stål Text: Anders Frankson, militärhistorisk författare Den 27 augusti 1942 öppnar

Läs mer

DH: Robert Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Jonas Westerlund

DH: Robert Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Jonas Westerlund DH: Robert Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Jonas Westerlund FL: Jag ska delge dig misstanke om olaga vapeninnehav genom att du i din bostad innehaft följande ett repeterkulgevär av märket

Läs mer

INFORMATIONSBLAD Hantering av hälsorisker relaterade till användning av ammunition innehållande bly vid utomhusskytte

INFORMATIONSBLAD Hantering av hälsorisker relaterade till användning av ammunition innehållande bly vid utomhusskytte INFORMATIONSBLAD Hantering av hälsorisker relaterade till användning av ammunition innehållande bly vid utomhusskytte Inledning Detta informationsblad behandlar de hälsorisker den enskilde kan utsättas

Läs mer

Historisk utveckling av styrsystem för Saab 29 till JA37

Historisk utveckling av styrsystem för Saab 29 till JA37 Nedanstående text och bilder är ett utdrag ur originaldokumentet: Utveckling av världens bästa styrsystem https://saabaircraftindustry.com/sv/vagar-till-nyformaga/utvecklingskompetens/formageutveckling-av-styrsystem/

Läs mer

Visst svarar November snabbt.

Visst svarar November snabbt. PRECISION Tror du att du upp för det här? det kommer inte bli lätt Frågar en ljuv röst från Radion. Ja, jag klarar det Svarar Vincent tröttsamt medans han spanar byggnaden. Bra, Din utrustning ligger ett

Läs mer

Tullverkets författningssamling i elektronisk form

Tullverkets författningssamling i elektronisk form Tullverkets författningssamling i elektronisk form Detta är en återgivning av innehållet i den tryckta versionen av Tullverkets författningssamling. Om innehållet i återgivningen skiljer sig från innehållet

Läs mer

V A P E N P O L I C Y

V A P E N P O L I C Y V A P E N P O L I C Y för Svenska Skyttesportförbundet Vapen som används i Svenska Skyttesportförbundets (SvSF:s) tränings- och tävlingsverksamhet ska vara godkända enligt respektive sektions reglemente

Läs mer

FHT SEMINARIUM 20110125.

FHT SEMINARIUM 20110125. FHT SEMINARIUM 20110125. FHT seminariet hölls på Armémuseum inför ett 50-tal besökare. De tre urvalsgrupperna presenterade vardera ett av sina framtagna dokument samt gav deltagarna möjlighet att ta del

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Armbågskrycka är en hjälp för personer med nedsatt gångförmåga av olika anledningar, bör ej användas till annat ändamål. Kryckorna går lika

Läs mer

VAD ÄR SKIDSKYTTE? Uppdaterad 2011-04-08

VAD ÄR SKIDSKYTTE? Uppdaterad 2011-04-08 VAD ÄR SKIDSKYTTE? Tänk dig att springa uppför tio trappor, trä sedan på fem stycken synålar på en tråd, allt medan klockan tickar och publiken jublar! Det är skidskytte! Uppdaterad 2011-04-08 1 Skjutavstånd

Läs mer

Amerikanska vietnamuniformer några exempel

Amerikanska vietnamuniformer några exempel DEL 10 VIETNAMKRIGET Amerikanska vietnamuniformer några exempel av slagfältsarkeolog bo knarrström Efter att ha genomgått grundläggande infanteriutbildning på någon av de många baserna i USA, landade soldaterna

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen Amerikanska revolutionen 1776 1783 Amerikanska revolutionen Eller amerikanska frihetskriget - Storbritannien hade kolonialiserat USA på 1600- talet - Sammanlagt 13 kolonier på Östkusten - Britter som flytt

Läs mer

SVENSKA SKYTTESPORTFÖRBUNDET

SVENSKA SKYTTESPORTFÖRBUNDET SVENSKA SKYTTESPORTFÖRBUNDET GEVÄRSSEKTIONENS REGELBOK NATIONELLT SKYTTE Gäller från 2016-03-31 version 2016-03-15 1 Innehåll 1 Allmänt... 9 1.1 Gevärsskyttekort... 9 1.2 Tävlingslicens... 9 2 Säkerhet...

Läs mer

Joint Base Myer Henderson Hall Fort Meyer HHC 2a Brigaden 10e Bergsdivisionen

Joint Base Myer Henderson Hall Fort Meyer HHC 2a Brigaden 10e Bergsdivisionen Jag är 25 år, vicekorpral i den amerikanska armén. Anställd vid US Army Garrison (USAG) Fakta om min ställning som underrättelseanalytiker: Joint Base Myer Henderson Hall Fort Meyer HHC 2a Brigaden 10e

Läs mer

2011-05-09. Till Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm registrator@defence.ministry.se. Yttrande över Folkrättskommitténs betänkande SOU 2010:72

2011-05-09. Till Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm registrator@defence.ministry.se. Yttrande över Folkrättskommitténs betänkande SOU 2010:72 2011-05-09 Till Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm registrator@defence.ministry.se Yttrande över Folkrättskommitténs betänkande SOU 2010:72 Sammanfattning Svenska Röda Korset tillstyrker utredningens

Läs mer

VETERANMOTORCYKLAR Det här kommer inledningsvis att handla om min motorcykel Excelsior (USA). Därefter kommer bilder från årets NV-rally.

VETERANMOTORCYKLAR Det här kommer inledningsvis att handla om min motorcykel Excelsior (USA). Därefter kommer bilder från årets NV-rally. VETERANMOTORCYKLAR Det här kommer inledningsvis att handla om min motorcykel Excelsior (USA). Därefter kommer bilder från årets NV-rally. Årsmodell: 1919 Motortyp: 45 V-twin Ventilsystem: Halvtopp dvs

Läs mer

B-52 i krig VIETNAMKRIGET

B-52 i krig VIETNAMKRIGET DEL 11 VIETNAMKRIGET B-52 i krig B-52 Stratofortress togs fram för kalla krigets krav på kärnvapenbärare, men har som konventionell bombare deltagit i många konflikter. Under Vietnamkriget blev flygplanet

Läs mer

FMV. Marinens utveckling

FMV. Marinens utveckling FMV Marinens utveckling Marina förutsättningar Niklas Gustafsson/Försvarsmakten Marinens utveckling Med anledning av den aktuella försvarsdebatten känns det angeläget att beskriva marinens uppgifter och

Läs mer

Kris i Sverige februari 1942

Kris i Sverige februari 1942 svenskt militärhistoriskt bibliotek presenterar överraskande krigshistoriska fakta februari 2012 Kris i Sverige februari 1942 Av militärhistoriske författaren Anders Frankson Överbefälhavaren Olof Thörnell

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS

Läs mer

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Armbågskrycka är en hjälp för personer med nedsatt gångförmåga av olika anledningar, bör ej användas till annat ändamål. Kryckorna går lika

Läs mer

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 Efter 1945 Fred och välfärd Europa var en världsdel i spillror. Politikerna som styrde hade varit med om krisen på 1920- och 1930 talen, världskrig, nazism, kommunism

Läs mer

TYSSLINGE SKYTTEKLUBB TILL DIG SOM VILL BLIMEDLEM I TYSSLINGE SKYTTEKLUBB

TYSSLINGE SKYTTEKLUBB TILL DIG SOM VILL BLIMEDLEM I TYSSLINGE SKYTTEKLUBB TYSSLINGE SKYTTEKLUBB TILL DIG SOM VILL BLIMEDLEM I TYSSLINGE SKYTTEKLUBB När du vill bli medlem i Tysslinge Skytteklubb (TSK) händer detta: 1. Du begär från polisen att få ett registerutdrag ur belastningsregistret

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst Historia. Staten hade dålig ekonomi. (Bland annat p g a 7åriga kriget med Storbritannien) Dåliga skördar ledde till att brödpriserna steg. Ludvig XVI var inte intresserad av politik, ville hellre jaga

Läs mer

Cobi WWII Tank Game. Vardera sidan spelas utav ett team som kallas AXIS som kallas Allierad/USSR.

Cobi WWII Tank Game. Vardera sidan spelas utav ett team som kallas AXIS som kallas Allierad/USSR. Dessa regler är en enkel simulering utav närstrid under andra världskriget. Det är viktigt att komma ihåg att det är enkla grundläggande regler baserade på fakta. Om båda sidor anser att en regel är dum

Läs mer

Finland under 1950 talet.

Finland under 1950 talet. Farans år 1944 1948 Direkt efter de finska krigen gick Finland igenom en period som kallas för farans år. Den sovietiska kontrollkomissionen är i landet fram till slutet av 1946 och ingen formell fred

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Checklista inför jakten

Checklista inför jakten Checklista inför jakten Förberedd inför jakten Inom all flygverksamhet säkerställer man att utrustningen fungerar perfekt, att överenskomna procedurer följs till punkt och pricka, att risken för misstag

Läs mer

MÅLMATERIAL FÖR VAPENUTBILDNING

MÅLMATERIAL FÖR VAPENUTBILDNING BILAGA KRAVSPECIFIKATION Datum 2017-03-13 Saknr och diarienummer 959-A390.502/2016 Polismyndigheten MÅLMATERIAL FÖR VAPENUTBILDNING 1 ALLMÄNT Polisen efterfrågar i denna upphandling mål-/utbildningsmateriel

Läs mer

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten. Veterandagen

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten. Veterandagen Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten Veterandagen Varmt välkommen! Enligt regeringsbeslut den 10 juni 2010 är den 29 maj instiftad som den dag då vi alla uppmärksammar våra veteraner och deras anhöriga.

Läs mer

KRIG OCH DESS ORSAKER.

KRIG OCH DESS ORSAKER. KRIG OCH DESS ORSAKER. 1. Vad är krig? Olika definitioner. 1.1 Folkrätten kräver egentligen en krigsförklaring från en stat emot en annan för att kunna tala om att Krigstillstånd råder. 1.1.a FN och folkrätten

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Ett stycke klassisk italiensk konst

Ett stycke klassisk italiensk konst Caesar Guerini är fortfarande ett relativt okänt märke här i Sverige även om deras vapen under några få år såldes här under namnet Carl Gustaf. Utomlands är firman dock mycket känd och nu har Jaguargruppen

Läs mer

Hur hemlig är du? Dahle dokumentförstörare - från lite hemligt till superkonfidentiellt.

Hur hemlig är du? Dahle dokumentförstörare - från lite hemligt till superkonfidentiellt. Hur hemlig är du? Dahle dokumentförstörare - från lite hemligt till superkonfidentiellt. Hur hemlig är du? Bankkortskoder, kontoinformation, personuppgifter, viktig företagsinformation eller den nya presentationen.

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 8.3.2018 L 65/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/337 av den 5 mars 2018 om ändring av genomförandeförordning (EU) 2015/2403 om fastställande av gemensamma

Läs mer

En pekpinne för allas trevnad: INGEN ONÖDIG BILKÖRNING INNE PÅ GÅRDARNA!!

En pekpinne för allas trevnad: INGEN ONÖDIG BILKÖRNING INNE PÅ GÅRDARNA!! Hälsningar/ Styrelsen Hälsningar/ Styrelsen Hälsningar/ Styrelsen Hälsningar/ Styrelsen Hälsningar/ Styrelsen Hälsningar/ Styrelsen Hälsningar/ Styrelsen Hälsningar/ Styrelsen Hälsningar/ Styrelsen Hälsningar/

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

Studentguide vid grupparbete

Studentguide vid grupparbete Studentguide vid grupparbete Checklista vid grupparbete Vad är syftet med uppgiften/projektet? Vad ska ni lära er? Vilka färdigheter ska ni träna och utveckla? Vilka andra delar av kursen bygger uppgiften

Läs mer

BRUKSANVISNING. VELA Samba 100/110/120/130/150 VARIANT: Manual. nr VELA Samba 100 VELA Samba 110. VELA Samba 150

BRUKSANVISNING. VELA Samba 100/110/120/130/150 VARIANT: Manual. nr VELA Samba 100 VELA Samba 110. VELA Samba 150 BRUKSANVISNING VELA Samba SE VARIANT: 100/110/120/130/150 Manual. nr. 105579 VELA Samba 100 VELA Samba 110 VELA Samba 130 VELA Samba 120 VELA Samba 150 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.0. INLEDNING 3 1.1. SÄKERHET

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Var verkar vi? Vad gör vi?

Var verkar vi? Vad gör vi? Arméns materielverk Var verkar vi? Vad gör vi? Arméns materielverk är en riksomfattande aktör Staben för Norra Finlands ULEÅBORG Arméns materielverk svarar för anskaffningen av arméns och gränsbevakningsväsendets

Läs mer

Under höstterminen 2015 arbetade lärare på mellan- och högstadiet på

Under höstterminen 2015 arbetade lärare på mellan- och högstadiet på Per Berggren Födelsedagstårtan en språkutvecklande uppgift Efter att skolans lärare genomfört Matematiklyftets modul Språk i matematik provade författaren att fokusera på kommunikationen i klassrummet

Läs mer

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade.

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade. 1. Det torra landskapet bredde ut sig framför dem och de visste att de hade en lång riskabel vandring att gå. Inte bara för det lilla vatten de hade kvar utan de visste också vilka faror som lurade där

Läs mer

Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual.

Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual. Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual. Dokumentet innehåller instruktioner och ritningar för att bygga en Sodastreamadapter (ett hjälpmedel för att kolsyra dryck på glasflaskor mm). Av: Attackbever

Läs mer

Flygvapenfrivilliga. Flygvapenfrivilliga har huvudasvaret för att grundutbilda samtliga frivilliga försvarsorganisationers instruktörer.

Flygvapenfrivilliga. Flygvapenfrivilliga har huvudasvaret för att grundutbilda samtliga frivilliga försvarsorganisationers instruktörer. Välkommen till Flygvapenfrivilliga Vi är en modern och kvalificerad Frivillig Försvarsorganisation som utbildar personal för befattningar inom Försvarsmakten. Flygvapenfrivilliga har huvudasvaret för att

Läs mer

Satsdelar Subjekt, predikat och objekt

Satsdelar Subjekt, predikat och objekt Satsdelar Subjekt, predikat och objekt Förkortningar o Predikat = p o Subjekt = s o Direkt objekt /ackusativobjekt = dir.obj / ao. o Indirekt objekt / dativobjekt = indir.obj / do. Vad är en satsdel? Ett

Läs mer

This is an accepted version of a paper published in Varia: Svenska vapenhistoriska sällskapets tidskrift.

This is an accepted version of a paper published in Varia: Svenska vapenhistoriska sällskapets tidskrift. Umeå University This is an accepted version of a paper published in Varia: Svenska vapenhistoriska sällskapets tidskrift. Citation for the published paper: Hansson, J. (2012) "De svensk-norska försöken

Läs mer

Regelbok för bänkskytte Svenska Bänkskytteförbundet Utgåva 2.4 (rev. Aug 2008)

Regelbok för bänkskytte Svenska Bänkskytteförbundet Utgåva 2.4 (rev. Aug 2008) Regelbok för bänkskytte Svenska Bänkskytteförbundet Utgåva 2.4 (rev. Aug 2008) 1 Allmänt... 2 2 Säkerhet... 2 3 Banstandard... 3 4 Vapenklasser... 5 5 Funktionärer... 8 6 Bänkar och skjutstöd... 8 7 Skjutprogram

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om andra världskriget. Vi får veta varför Tyskland startar krig mot alla länder omkring sig. Vi får veta varför Sverige inte väljer sida under

Läs mer

Spelaren kommer med hjälp av flera faktioner att ta sig närmare sitt mål.

Spelaren kommer med hjälp av flera faktioner att ta sig närmare sitt mål. Introduktion Annie s Revenge är ett singleplayer spel som utspelar sig i en alternativ värld som liknar den industriella revolutionen. Spelaren tar rollen som en ung kvinna vid namn Annie, som är fast

Läs mer

Som arrangör ser vi gärna att ni klär är tidsenligt beroende på vilken sida ni kommer att tillhöra men detta är inget krav.

Som arrangör ser vi gärna att ni klär är tidsenligt beroende på vilken sida ni kommer att tillhöra men detta är inget krav. Torsås Paintball Biggame #4 arrangeras den 7 Oktober 2012 på Torsås Paintballs anläggning med tillhörande skogsterräng. Det skiljer sig ifrån ett vanligt dropin eftersom det är tre gånger större mark,

Läs mer