JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 57/00 Jordbruksavdelningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 57/00 Jordbruksavdelningen"

Transkript

1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 57/00 Jordbruksavdelningen Datum Dnr /01/2000 Arbetskrafts- och näringscentralerna Länsstyrelse på Åland Bemyndigande: Lagen om genomförande av Europeiska gemenskapens kvotsystem för mjölk och mjölkprodukter (355/1995) 2, 6 och 13 Lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik (1100/1994) 2 och 11 Motsvarande EG rättsakter: Rådets förordning (EEG) nr 3950/92 Kommissionens förordning (EEG) nr 536/93 Kommissionens förordning (EG) nr 671/95 ÖVERFÖRING AV REFERENSKVANTITETER OCH SÄRSKILDA REFERENSKVANTI- TETER FÖR MEJERIMJÖLK 1. Allmänt Syftet med detta cirkulär är att klargöra jord- och skogsbruksministeriets förordning nr 333/2000, nedan ministeriets förordning, om överföring av referenskvantiteter för mejerimjölk samt meddela närmare anvisningar. I sina huvuddrag motsvarar ministeriets förordning det upphävda beslutet nr 219/1997 av jord- och skogsbruksministeriet om överföring av referenskvantiteter för mejerimjölk. Förordningen innehåller dock några viktiga ändringar, som skall beaktas då referenskvantiteter för mejerimjölk överförs. 2. Systemet för överföring av referenskvantiteter Europeiska gemenskapens (EG) kvotsystem för mjölk grundar sig på rådets förordning om införande av en tilläggsavgift inom sektorn för mjölk och mjölkprodukter (EEG) nr 3950/92 och kommissionens förordning (EEG) nr 536/93 om tillämpningsföreskrifter för tilläggsavgiften för mjölk och mjölkprodukter. För varje medlemsstat fastställs i rådets förordning en totalkvot som de individuella referenskvantiteterna inte får överskrida. Finlands kvot för mejerimjölk är för närvarande 2 396,7 miljoner kilo (2327,2 milj. liter) och den genomsnittliga representativa fetthalten 4,34 procent. Finlands kvot för mejerimjölk kan ökas med högst 200 miljoner kilo för att producenter vars rätt att återuppta produktionen påverkas menligt till följd av Finlands medlemskap i Europeiska unionen skall kunna beaktas. Kommissionens förordning (EG) nr 671/95 om tilldelning av en särskild referenskvantitet för vissa producenter av mjölk och mjölkprodukter i Österrike och Finland gäller dessa s.k. SLOM producenters ställning. De beviljade särskilda referenskvantiteternas andel av Finlands kvot för mejerimjölk uppgår till ca 55 miljoner kilo.

2 2 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om överföring av referenskvantiteter för mejerimjölk har utfärdats på basis av artikel 8 i ovan nämnda förordning av rådet. Enligt förordningen kan referenskvantiteter överföras från en producent till en annan på följande sätt: 1) i samband med övergång av ägande- eller besittningsrätten till en gårdsbruksenhet 2) genom att överföra referenskvantiteterna med åkerarealen 3) i form av administrativ handel med referenskvantiteter administrativ handel (köp och försäljning) fri handel mellan producenterna Finlands kvot för mejerimjölk har tilldelats producenterna i form av referenskvantitet för mejerimjölk. Enligt 15 i ministeriets förordning (333/2000) är referenskvantiteterna individuella både när det gäller lägenheter och producenter. Enligt artikel 9 i rådets förordning avses med producent en fysisk eller juridisk person eller en grupp av fysiska eller juridiska personer som driver ett jordbruksföretag inom medlemsstatens territorium och som säljer mjölk eller andra mjölkprodukter direkt till konsumenten och/eller levererar till uppköparen. Inom ramen för referenskvantiteten får mjölk inte levereras samtidigt till två mejerier eller produceras på två olika gårdsbruksenheter (utan sammanslutning). 3. Överföring av referenskvantiteten i samband med att ägande- eller besittningsrätten till en gårdsbruksenhet övergår Om ägande- eller besittningsrätten till en gårdsbruksenhet, efter att en referenskvantitet har fastställts, övergår till en ny ägare eller innehavare som fortsätter att producera mjölk på gårdsbruksenheten, överförs referenskvantiteten på ansökan till den nya ägaren eller innehavaren (JSMf 333/ ). Om landskvoten överskrids och ägande- eller besittningsrätten till lägenheten har överförts under produktionsperioden, betalas tilläggsavgiften av den producent som sist har levererat mjölk från lägenheten till mejeri under den produktionsperiod för vilken tilläggsavgiften uppbärs. I referenskvantiteten inräknas alla leveranser av mejerimjölk från lägenheten under en och samma produktionsperiod. 4. Sammanslagning av referenskvantiteter i anslutning till åkerarealen Enligt 5 1 mom. i ministeriets förordning kan, om vissa villkor uppfylls, till köparen eller arrendatorn som har köpt eller arrenderat en gårdsbruksenhet eller över två tredjedelar av gårdsbruksenhetens åkrar, på ansökan överföras referenskvantiteten för den köpta eller arrenderade gårdsbruksenheten eller en del av den i enlighet med ett avtal mellan parterna. Om köparen eller arrendatorn redan har en referenskvantitet, kan den sammanslås med den tidigare referenskvantiteten. Det ovan nämnda villkoret över två tredjedelar av gårdsbruksenhetens åkrar uppfylls, om över två tredjedelar av de åkrar som producenten äger är köpta eller arrenderade.

3 3 Då referenskvantiteter sammanslås på basis av köp eller arrendering av åkrar, kan för innevarande produktionsperiod enligt 5 4 mom. i ministeriets förordning enbart den outnyttjade delen av en referenskvantitet sammanslås. Den outnyttjade delen av en referenskvantitet beräknas genom att de fettkorrigerade leveranserna av mejerimjölk från gårdsbruksenheten subtraheras från lägenhetens referenskvantitet. Arrendeavtal som upphör efter den 1 april 2000 förnyas enligt ministeriets förordning. 5. Administrativ handel med referenskvantiteter 5.1. Köp och försäljning Ett anbud på köp av en referenskvantitet för mejerimjölk görs på jord- och skogsbruksministeriets blankett nr 238 (bilaga 1) och på försäljning på blankett 232 (bilaga 2). Köp- och försäljningsanbuden lämnas in till landsbygdsavdelningen vid den arbetskrafts- och näringscentral inom vars verksamhetsområde lägenhetens driftscentrum är beläget. På Åland skall anbuden lämnas in till Ålands länsstyrelse. Enligt 8 1 mom. i ministeriets förordning köps delar av referenskvantiteter som understiger liter inte av producenterna för administrativ försäljning. Om producentens referenskvantitet understiger liter skall arbetskraftsoch näringscentralen köpa referenskvantiteten i sin helhet. Betalningen till en producent som sålt sin referenskvantitet sker inom två månader från det att referenskvantiteten har sålts vidare (JSMf 333/ ). Arbetskrafts- och näringscentralen skall sända betalningsmeddelandet till stödutbetalningsenheten vid jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral. Jord- och skogsbruksministeriet ger arbetskrafts- och näringscentraler tillstånd att i den ansökningsomgång som slutat sälja de referenskvantiteter som arbetskrafts- och näringscentralen köpt inom sitt verksamhetsområde De sålda referenskvantiteterna träder i kraft från och med produktionsperioden 2000/2001. EG har fastställt en ny genomsnittlig mjölkavkastning för producentens mjölkkobesättning, som är kg/mjölkko för Finland (kommissionens förordning (EG) nr 2342/1999, bilaga II). Referensfetthalten ändras inte för den producent som köper en tilläggsreferenskvantitet från staten. Köparen skall erlägga en förskottsbetalning inom 30 dagar från det att köparen fått kännedom om försäljningsbeslutet. Beslutet förfaller om betalningen inte erläggs inom givna tidsfrist (JSMf 333/ ).

4 4 Arbetskrafts- och näringscentralen skall alltid före följande ansökningsgång införa i kvotregistret de referenskvantiteter som sålts föregående ansökningsgång. Om utbudet på referenskvantiteter inom arbetskrafts- och näringscentralens område är större än efterfrågan på referenskvantiteter, skall ministeriets enheten för marknadspolitik underrättas om detta Rätt att sälja referenskvantiteter En inrättning som bedriver undervisnings-, försöks- eller forskningsverksamhet kan sälja sina referenskvantiteter på samma villkor som en enskild producent. En producent som får nedläggningsstöd kan enligt villkoren i 5-7 ministeriets förordning hyra ut, ställa till en sammanslutnings förfogande eller sälja sina referenskvantiteter för administrativ handel med referenskvantiteter. Producenterna i Finland hade en individuell referenskvantitet och möjlighet att hyra referenskvantiteter redan före Finlands medlemskap i Europeiska unionen. Den del av referenskvantiteten som inte överfördes till en annan producent genom arrendeavtal tillfördes den nationella reserven. När ett dylikt arrendeavtal löpt ut, har producenten rätt att ta hela referenskvantiteten för administrativ handel med referenskvantiteter. Arbetskrafts- och näringscentralen skall sänka med 4,5 procent den referenskvantitet som från den nationella reserven återförs till producenten, om ingen nedskärning har gjorts tidigare. Detta grundar sig på statsrådets beslut om anpassning av referenskvantiteter för mejerimjölk till landskvoten (SRb 284/1997). När flera delägare i en sammanslutning ansöker om en referenskvantitet i fråga om förköpsrätt enligt 11 1 mom. ministeriets förordning fördelas den referenskvantitet som skall säljas mellan delägarna i proportion till den andel referenskvantiteter som de har givit sammanslutningen för gemensamt bruk Nedläggning av produktionen och nationell reserv Den referenskvantitet som sålts till staten förblir i säljarens bruk fram till utgången av den produktionsperiod (den 31 mars) under vilken försäljningsanbudet lämnats till TE -centralen. När en producent upphör med mjölkproduktionen, bibehåller han rätten till försäljning av referenskvantiteten under den produktionsperiod då han upphört med produktionen och under hela den påföljande produktionsperioden. Därefter (fr.o.m. den 1 april) överförs referenskvantiteten till den nationella reserven och producentens rätt att sälja referenskvantiteter upphör (Rådets förordning nr 3950 /92 artikel 5). En producent som inte har upphört med mjölkproduktionen skall utnyttja minst 70 procent av sin individuella referenskvantitet under två på varandra följande produktionsperioder så att procentsatsen uppnås åtminstone under den ena av produktionsperioderna. Om utnyttjandet av referenskvantiteten under båda två produktionsperioder inte uppnår den nivå som krävs, överförs den mindre av de delar som blivit outnyttjade under produktionsperioden till den nationella reserven. Graden av utnyttjande granskas första gången under produktionsperioden

5 5 2003/2004, då föremål för granskningen är produktionsperioderna 2001/2002 och 2002/2003. En tillfällig minskning i graden av utnyttjande av referenskvantiteten på grund av en investering eller ett oöverstigligt hinder godkänns som grund för avstående från överföring av referenskvantiteten till reserven. En producent som har upphört med mjölkproduktionen har rätt att återuppta produktionen inom två år från ingången av den produktionsperiod under vilken referenskvantiteten har tillförts reserven. (JSMf 333/ ). Denna rätt övergår med gårdsbruksenheten till den nya ägaren eller innehavaren, om ägande- eller besittningsrätten till gårdsbruksenheten överförs. Referenskvantiteter som tagits ut från den nationella reserven för produktion godkänns inte för administrativ handel med referenskvantiteter, förrän minst ett år har förflutit från det att produktionen återupptagits. Produktionen anses ha återupptagits, när producenten regelbundet börjat leverera mjölk till mejeriet Fri handel mellan producenterna En producent som under en produktionsperiod säljer minst hälften av sin referenskvantitet till staten, har rätt att sälja den återstående referenskvantiteten till en annan producent (JSMf 333/ ). Producenten har denna rätt till försäljning av referenskvantiteten ända till dess referenskvantiteten tillförs den nationella reserven. Delen av en referenskvantitet kan säljas till staten, om delen i fråga uppgår till minst liter. En producent som har fått rätt att sälja den återstående referenskvantiteten till en annan producent, får sälja den vidare i sin helhet till en annan producent inom samma handelsområde (JSMf 333/ ). Om den återstående delen referenskvantiteten dock överstiger liter, kan den även säljas till två olika producenter inom den tidsfrist som försäljningsrätten tillåter. Den återstående delen referenskvantiteten (även sådana som understiger liter) kan delas i två delar så att den ena referenskvantiteten blir så stor som köparen önskar och den andra säljs till staten. Enligt 12 2 mom. i ministeriets förordning är en förutsättning för köp mellan producenter att den referenskvantitet som varaktigt fastställts för producenten efter köp av tilläggsreferenskvantiteten är av viss storlek inom de olika handelsområdena. I den referenskvantitet för mejerimjölk som varaktigt fastställts för producenten inräknas även den särskilda referenskvantitet som slutgiltigt fastställts för producenten. Om lägenheten har hyrt ut en del av den ovan nämnda referenskvantiteten, skall den varaktigt fastställda referenskvantiteten minskas med samma mängd. De referenskvantiteter som lägenheten hyrt inräknas inte i den varaktigt fastställda referenskvantiteten. Producenterna skall sinsemellan komma överens om referenskvantiteten skall överföras för den pågående produktionsperioden eller den påföljande. Om köparen önskar att referenskvantiteten står till hans förfogande redan under den pågående perioden skall han ansöka om sammanslagning av referenskvantiteterna senast den 31 december.

6 6 6. Rätt till försäljning av den särskilda referenskvantiteten En särskild referenskvantitet godkänns för administrativ handel med referenskvantiteter först när tre år har förflutit från den provisoriska tilldelningen av den särskilda referenskvantiteten (Kommissionens förordning nr 671/95 artikel 4). Om gårdsbruksenheten helt eller delvis säljs eller arrenderas ut, eller om referenskvantiteten tillfälligt överlåts innan den slutgiltigt tilldelats, skall referenskvantiteten enligt artikel 4.1 i kommissionens förordning (EG) nr 671/95 minskas i förhållande till den sålda eller utarrenderade arealen eller den kvantitet som tillfälligt överlåtits. När en särskild referenskvantitet slutgiltigt har fastställts för producenten, kan producenten enligt villkoren i 2, 5 och 6 ministeriets förordning överföra referenskvantiteten med ägande- och besittningsrätten till gårdsbruksenheten, hyra ut med åkrarna eller sammanslå referenskvantiteten till en sammanslutnings referenskvantitet. Överdirektör Ilkka Ruska Överinspektör Riitta Ukkonen YTTERLIGARE UPPLYSNINGAR Riitta Ukkonen tfn Heikki Koponen tfn Tapani Sirviö tfn BILAGOR Köpanbud på köp av referenskvantitet för mjölk av staten (Blnr 238) Försäljningsanbud till staten för mjölkreferenskvantitet eller del av den (Blnr 232) FÖR KÄNNEDOM Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral Första köpare av mjölk Jord- och skogsbruksministeriets kontrollenhet Jord- och skogsbruksministeriets enhet för intern revision Landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd Statens revisionsverk Centralförbundet för jord- och skogsbruksproducenter MTK Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC

Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Jord- och skogsbruksministeriets förordning Jord- och skogsbruksministeriets förordning om överföring av referenskvantiteter för mejerimjölk Given i Helsingfors den 31 mars 2000 I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 15 juli 2002 Nr 581 584 INNEHÅLL Nr Sidan 581 Lag om offentliggörande och registrering av insolvensförfarande som inletts i en annan medlemsstat

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 95/00 Jordbruksavdelningen 15.9.2000 Dnr 3080/01/2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 95/00 Jordbruksavdelningen 15.9.2000 Dnr 3080/01/2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 95/00 Jordbruksavdelningen 15.9.2000 Dnr 3080/01/2000 Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 8 lagen om genomförande av Europeiska gemenskapens kvotsystem för mjölk och mjölkprodukter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

RP 17/2008 rd. jordbruk, stöd för djurens välbefinnande. I denna proposition föreslås att lagen om. kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket

RP 17/2008 rd. jordbruk, stöd för djurens välbefinnande. I denna proposition föreslås att lagen om. kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om kompensationsbidrag, miljöstöd för jordbruket samt om vissa andra stöd som har samband med förbättrande av miljöns och

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 3/04 Dnr 130/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 3/04 Dnr 130/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 3/04 Dnr 130/01/2004 21.1.2004 Giltighetstid 28.1.2004 tills vidare Bemyndigande 11 lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

Mjölkkvoter gäller från 2008

Mjölkkvoter gäller från 2008 Mjölkkvoter gäller från 2008 Innehåll Viktiga datum under kvotåret....................... 4 Vad är mjölkkvoter?............................... 5 Två regioner............................... 5 Tilläggsavgift..............................

Läs mer

GÅRDSSTÖD OCH MODULERING 2009

GÅRDSSTÖD OCH MODULERING 2009 GÅRDSSTÖD OCH MODULERING 2009 Anna Myréen / Mavi Helsingfors 17.2.2009 Obs. Bara gällande rättsakter och författningar är officiella källor. PRESENTATIONENS INNEHÅLL Huvudpunkterna i presentationen Stödberättigande

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 4 /03 Dnr 386/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 4 /03 Dnr 386/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 4 /03 Dnr 386/01/2003 31.1.2003 Giltighetstid 29.2.2003 tills vidare Bemyndigande Lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10 LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 256 00101 HELSINGFORS Datum 29.4.2010 Dnr 760/22/2010 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10 Bemyndigande: Lag om verkställighet av

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2005 Utgiven i Helsingfors den 28 juni 2005 Nr 440 446 INNEHÅLL Nr Sidan 440 Statsrådets förordning om ändring av jaktförordningen... 2463 441 Jord- och skogsbruksministeriets

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 136/00 Dnr 4590/522/2000 22.12.2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 136/00 Dnr 4590/522/2000 22.12.2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 136/00 Dnr 4590/522/2000 22.12.2000 Giltighetstid 2.1.2001- tills vidare Bemyndigande Lagen om nationella stöd till jordbruket och trädgårdsodlingen (1059/1994)

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2005 Utgiven i Helsingfors den 21 september 2005 Nr 748 751 INNEHÅLL Nr Sidan 748 Statsrådets förordning om säkerhet och buller i fråga om fritidsbåtar och vattenskotrar samt

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 82/02 Dnr 3352/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 82/02 Dnr 3352/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 82/02 Dnr 3352/01/2002 5.11.2002 Giltighetstid 11.11.2002 tills vidare Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna Länsstyrelsen på Åland

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000 Giltighetstid 15.12.2000 tillsvidare Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna Länsstyrelsen i landskapet Åland

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen angående spannmålslånemagasin och utsädesfonder.

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen angående spannmålslånemagasin och utsädesfonder. Utkast till regeringsproposition 29.12.2017 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen angående spannmålslånemagasin och utsädesfonder. PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 80/00

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 80/00 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 80/00 Datum Dnr 11.8.2000 1971/00/2000 Ikraftträdelse och giltighetstid 1.9.2000 - tills vidare Stadganden om bemyndigande: Lagen om verkställighet av Europeiska

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om verkställighet av jordbruksstöd

Lag. om ändring av lagen om verkställighet av jordbruksstöd Lag om ändring av lagen om verkställighet av jordbruksstöd I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 8 1 mom. 6 punkten, ändras 6 2 mom., 11 1 mom.

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 49/02 Dnr 1885/521/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 49/02 Dnr 1885/521/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 49/02 Dnr 1885/521/2002 5.6.2002 Giltighetstid 12.6.2002 tills vidare Bemyndigande 11 lagen om verkställighet av Europeiska (1100/1994); 13 lagen om förfarandet

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.8.2017 C(2017) 5635 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 16.8.2017 om ändring av genomförandeförordning (EU) 2016/1240 vad gäller avsättning av

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) L 181/74 SV Europeiska unionens officiella tidning 20.6.2014 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 641/2014 av den 16 juni 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Promemoria: Utkast till statsrådets förordning om kvotsystem för kommersiellt fiske (förordningen ska på remiss hösten 2016)

Promemoria: Utkast till statsrådets förordning om kvotsystem för kommersiellt fiske (förordningen ska på remiss hösten 2016) 1 Jord och skogsbruksministeriet Naturresursavdelningen 6.4.2016 Promemoria: Utkast till statsrådets förordning om kvotsystem för kommersiellt fiske (förordningen ska på remiss hösten 2016) Lagen om det

Läs mer

Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd

Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd 15.9.2010 Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter ELY-centralerna Betalning av miljöstöd för

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 61/00 Jordbruksavdelningen Dnr 1974/01/2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 61/00 Jordbruksavdelningen Dnr 1974/01/2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 61/00 Jordbruksavdelningen 16.5.2000 Dnr 1974/01/2000 Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 121, 01/06/1995 S

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 121, 01/06/1995 S KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) NR 1238/95 av den 31 maj 1995 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 2100/94 i fråga om avgifter till Gemenskapens växtsortmyndighet Europeiska

Läs mer

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13.

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13. LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13 Bemyndigande: Lag om verkställighet av

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling

Landsbygdsverkets föreskriftssamling FÖRESKRIFT Datum 2.2.2015 Dnr 106/54/2014 Landsbygdsverkets föreskriftssamling Nr 3/15 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom., 18 2 mom. Giltighetstid: 3.2.2015

Läs mer

/01.02/2017

/01.02/2017 A m mm.a BEGÄRAN OM UTLÄTANDE 235785 1(2) 15.5.2017 1003/01.02/2017 Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKAST TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÄND- RING AV 7 I STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÖVERVAKNING

Läs mer

FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/ / Giltighetstid Betalningstid

FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/ / Giltighetstid Betalningstid FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/03.03.00/2016 30.05.2016 Giltighetstid 31.5-14.10.2016 Betalningstid 3.6.-14.10.2016 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 19 2 mom. Motsvarande

Läs mer

Statsrådets förordning om ett kvotsystem för det kommersiella fisket

Statsrådets förordning om ett kvotsystem för det kommersiella fisket Statsrådets förordning om ett kvotsystem för det kommersiella fisket I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om det nationella genomförandet av Europeiska unionens gemensamma fiskeripolitik

Läs mer

PM om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter

PM om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter 2019-05-17 Juridiska sekretariatet om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter Sammanfattning KIFS 2019:1 är ändringsföreskrifter till s föreskrifter (KIFS 2008:3)

Läs mer

Mjölkbidrag och nyheter om mjölkkvoter EU-INFORMATION

Mjölkbidrag och nyheter om mjölkkvoter EU-INFORMATION Mjölkbidrag 2004 och nyheter om mjölkkvoter EU-INFORMATION F R Å N J O R D B R U K S V E R K E T INNEHÅLL Mjölkbidrag................................. 3 Mjölkbidraget 2005 och framåt?................ 4

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till GEMENSAMMA REGLER. om överföring av en del av lönen för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till GEMENSAMMA REGLER. om överföring av en del av lönen för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 15.4.2004 SEK(2004) 411 slutlig Förslag till GEMENSAMMA REGLER om överföring av en del av lönen för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna (framlagt av

Läs mer

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT Europaparlamentet 2014-2019 Konsoliderat lagstiftningsdokument 11.12.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0371 ***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT fastställd vid första behandlingen den 11 december 2018 inför antagandet

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Nr 12 Nr 12 ÅLANDS LANDSKAPSREGERINGS BESLUT om kompensationsbidragets nationella tilläggsdel år 2009 Utfärdat i Mariehamn den 3 mars 2009 Med stöd av 9 och 26 landskapslagen

Läs mer

FÖRESKRIFT. Datum Dnr 3454/54/2014. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14. Bemyndigande:

FÖRESKRIFT. Datum Dnr 3454/54/2014. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14. Bemyndigande: FÖRESKRIFT Datum 7.5.2014 Dnr 3454/54/2014 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 15 2 mom. Motsvarande EU-rättsakter: Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 331/13

Europeiska unionens officiella tidning L 331/13 5.11.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 331/13 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1925/2004 av den 29 oktober 2004 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för vissa bestämmelser i rådets

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 11/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: PROTOKOLLET, BILAGA VIII UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH

Läs mer

Jordbruksverkets vägledning. Industrisocker

Jordbruksverkets vägledning. Industrisocker Jordbruksverkets vägledning Industrisocker Marknadsstödsenheten Januari 2012 Jordbruksverkets vägledningar finns på internet: www.jordbruksverket.se Innehåll 1. Inledning... 2 2. Definitioner... 2 3. Industrisocker...

Läs mer

RP 47/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 14 i lagen om överlåtelseskatt

RP 47/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 14 i lagen om överlåtelseskatt Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 14 i lagen om överlåtelseskatt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I denna proposition föreslås det att lagen om överlåtelseskatt

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 19. 12. 98 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 345/3 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 2743/98 av den 14 december 1998 om ändring av förordning (EG)

Läs mer

RP 30/2008 vp. 141 betalts i södra Finland inom stödområdena

RP 30/2008 vp. 141 betalts i södra Finland inom stödområdena Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om nationella stöd till jordbruket och trädgårdsodlingen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att lagen om nationella

Läs mer

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2012

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2012 LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 2.2.2012 Dnr 18/22/2012 Landsbygdsverkets föreskriftssamling Nr 1/12 Bemyndigande: Lag om nationella stöd till

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 207/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om finansiering av landsbygdsnäringar PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att

Läs mer

BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKASTET TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM FÖR- FARANDET FÖR ÖVERFÖRING AV ANSÖKNINGAR OM JORDBRUKSSTÖD 2019

BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKASTET TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM FÖR- FARANDET FÖR ÖVERFÖRING AV ANSÖKNINGAR OM JORDBRUKSSTÖD 2019 Maa- ja metsätalousministeriö Jord- och skogsbruksministeriet Ministry of Agricutture and Forestry BEGÄRAN OM UTLÄTANDE 04.02.2019 1(2) 115/01.02/2019 Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKASTET

Läs mer

Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010

Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010 Avdelningen för finansförvaltning 15.9.2010 1457/22/2010 Enheten för utbetalning av stöd Författningsnummer 60/10 ELY-centralerna Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010 Landsbygdsverkets

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.11.2017 C(2017) 7477 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 15.11.2017 om ändring av kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1238 vad gäller

Läs mer

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, 31.12.2003 L 346/19 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 2336/2003 av den 30 december 2003 om vissa tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 670/2003 om inrättande av särskilda åtgärder för marknaden

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11. Förteckning över rättsakter:

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11. Förteckning över rättsakter: LANDBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 29.4.2011 Dnr 646/22/2011 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11 Bemyndigande: Lag om verkställighet av Europeiska

Läs mer

LAGFÖRSLAG. 3 Europeiska unionens lagstiftning

LAGFÖRSLAG. 3 Europeiska unionens lagstiftning LAGFÖRSLAG I enlighet med riksdagens beslut upphävs i livsmedelslagen (23/2006) 3 4 mom., sådant det lyder i lag 352/2011, ändras 3 1 mom. 19 punkten, 6 28 och 29 punkten, 9 4 mom., 22, 30 9 punkten, 34

Läs mer

Lag. om statsborgen för gårdsbruksenheter under åren 2016 och Lagens syfte

Lag. om statsborgen för gårdsbruksenheter under åren 2016 och Lagens syfte Lag om statsborgen för gårdsbruksenheter under åren 2016 och 2017 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att trygga jordbrukets verksamhetsförutsättningar genom

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 23.1.2006 KOM(2006) 12 slutlig 2006/0007 (CNS) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om befrielse från införselskatter på varor i småförsändelser av icke-kommersiell

Läs mer

DOMSTOLENS DOM (femte avdelningen) av den 25 november 1986*

DOMSTOLENS DOM (femte avdelningen) av den 25 november 1986* KLENSCH MOT STATSSEKRETERAREN DOMSTOLENS DOM (femte avdelningen) av den 25 november 1986* I de förenade målen 201-202/85 har Conseil d'état i Luxemburg till domstolen gett in en begäran om förhandsavgörande

Läs mer

Yttrande nr 7/2014. (i enlighet med artikel andra stycket och artikel i EUF-fördraget)

Yttrande nr 7/2014. (i enlighet med artikel andra stycket och artikel i EUF-fördraget) Yttrande nr 7/2014 (i enlighet med artikel 287.4 andra stycket och artikel 322.2 i EUF-fördraget) över förslaget till rådets förordning om ändring av förordning (EG, Euratom) nr 1150/2000 om genomförande

Läs mer

FÖRESKRIFT. Giltighetstid: 9.4.2015 tills vidare

FÖRESKRIFT. Giltighetstid: 9.4.2015 tills vidare FÖRESKRIFT Datum 8.4.2015 Dnr 850/54/2015 Landsbygdsverkets föreskriftssamling nr 23/15 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 15 2 mom. Giltighetstid: 9.4.2015 tills vidare LANDSBYGDSVERKETS

Läs mer

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ÄNDRING AV LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2014

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ÄNDRING AV LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2014 FÖRESKRIFT Datum 7.5.2014 Dnr 3455/54/2014 Landsbygdsverkets föreskriftssamling Nr 33/14 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 15 2 mom. Giltighetstid: 7.5.2014 - tills vidare

Läs mer

RP 27/2018 rd. Lagarna föreslås träda i kraft så snart som möjligt och tillämpas från och med den 1 januari 2018.

RP 27/2018 rd. Lagarna föreslås träda i kraft så snart som möjligt och tillämpas från och med den 1 januari 2018. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 13 i lagen om strukturstöd till jordbruket och 11 i lagen om strukturstöd för renhushållning och naturnäringar PROPOSITIONENS

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om Regionkommitténs sammansättning SV SV MOTIVERING 1. BAKGRUND TILL FÖRSLAGET I artikel 305

Läs mer

Utbildningens innehåll

Utbildningens innehåll Grundstöd Utbildningens innehåll Stödregionreformen Upphävande av överlopps stödrättigheter Användning av stödrättigheter Överföring av stödrättigheter och den aktiva jordbrukaren Nationella reserven Stödregionreformen

Läs mer

I Finland består säkerhetsupplagen av olja av statens säkerhetsupplag av olja, som ägs av Försörjningsberedskapscentralen,

I Finland består säkerhetsupplagen av olja av statens säkerhetsupplag av olja, som ägs av Försörjningsberedskapscentralen, Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 3 i lagen om tryggande av försörjningsberedskapen och av 7 i lagen om obligatorisk upplagring av importerade bränslen PROPOSITIONENS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 6 juli 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 6 juli 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 6 juli 2017 (OR. en) 11042/17 FÖLJENOT från: inkom den: 5 juli 2017 till: Komm. dok. nr: D050682/02 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat CLIMA 210

Läs mer

UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER

UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER Kimito 6.4 och Pargas 8.4.2016 NTM-centralen i Egentliga Finland 13.4.2016 Överloppsstödrättigheter upphävs på grund av Finlands val att behålla de befintliga stödrättigheterna

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar EG

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar EG KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN Varumärken och mönster Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av Allmänna kommentarer Formuläret för ansökan om omvandling gäller omvandling

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.10.2016 COM(2016) 644 final 2016/0314 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2013/678/EU om bemyndigande för Republiken Italien att fortsätta

Läs mer

Import och exportföreskrifter/jordbruksverkets licensområde m.m. 1

Import och exportföreskrifter/jordbruksverkets licensområde m.m. 1 Import och exportföreskrifter/jordbruksverkets licensområde m.m. 1 Kommissionens förordning (EG) nr 1359/2007 av den 21 november 2007 om villkoren för beviljande av särskilda exportbidrag för vissa urbenade

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1995R1238 SV 01.01.2013 006.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1238/95 av den 31 maj

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 juli 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 juli 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 28 juli 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0124 (NLE) 11284/17 FISC 162 ECOFIN 650 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om

Läs mer

(Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

(Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 150/2003 av den 21 januari 2003 om upphävande av importtullar på vissa vapen och militär utrustning Med rättelser enligt 1.4.2003

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.8.2017 COM(2017) 451 final 2017/0205 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Republiken Polen att införa en särskild åtgärd som avviker från

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 24/06 Dnr 1470/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 24/06 Dnr 1470/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 24/06 Dnr 1470/01/2006 17.3.2006 Giltighetstid 22.3.2006 tills vidare Bemyndigande 11 i lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

Avträdelsestöd Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA

Avträdelsestöd Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA Avträdelsestöd 2015 2018 Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA 2 LPA-trygghet Vid nedsatt arbetsförmåga LPA-sjukdagpenning Olycksfallsersättningar (OFLA) arbetsskador fritidsolycksfall Rehabilitering

Läs mer

Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet

Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001) och 7 c i lagen om statsbudgeten (423/1988),

Läs mer

om ombildning av Finlands skogscentrals affärsverksamhetsenhet till aktiebolag Det aktiebolag som ska bildas och överlåtelsefullmakt

om ombildning av Finlands skogscentrals affärsverksamhetsenhet till aktiebolag Det aktiebolag som ska bildas och överlåtelsefullmakt Lagförslag 1. Lag om ombildning av Finlands skogscentrals affärsverksamhetsenhet till aktiebolag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Det aktiebolag som ska bildas och överlåtelsefullmakt Skogscentralens

Läs mer

BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKAST TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM INGÄ- ENDE AV EN FÖRBINDELSE FÖR ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2017

BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKAST TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM INGÄ- ENDE AV EN FÖRBINDELSE FÖR ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2017 L mmm.fi BEGÄRAN OM UTLÄTANDE 224379 1(2) 18.10.2016 1620/01.02/2016 Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKAST TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM INGÄ- ENDE AV EN FÖRBINDELSE FÖR ERSÄTTNING FÖR DJURENS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om EU:s direktstöd för jordbrukare; SFS 2014:1101 Utkom från trycket den 30 september 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver följande. Grundläggande

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 december 2014 1176/2014 Lag om ändring av lagen om stödjande av landsbygdens utveckling Utfärdad i Helsingfors den 19 december 2014 I enlighet

Läs mer

6952/2/12 REV 2 KSM/AKI/jas/je DG G 1

6952/2/12 REV 2 KSM/AKI/jas/je DG G 1 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 13 mars 2012 (OR. en) Inte rinstitutionellt ärende: 2012/0034 (NLE) 6952/2/12 REV 2 ECOFIN 198 FSTR 14 FC 9 REGIO 29 CADREFIN 111 OC 90 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

Rådets förordning (EG) nr 150/2003 om upphävande av importtullar på vissa vapen och militär utrustning

Rådets förordning (EG) nr 150/2003 om upphävande av importtullar på vissa vapen och militär utrustning Skatter m.m./tullfrihet m.m. 1 Rådets förordning (EG) nr 150/2003 om upphävande av importtullar på vissa vapen och militär utrustning EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING med beaktande

Läs mer

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1006/2008. av den 29 september 2008

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1006/2008. av den 29 september 2008 29.10.2008 SV Europeiska unionens officiella tidning L 286/33 RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1006/2008 av den 29 september 2008 om tillstånd till fiskeverksamhet för gemenskapens fiskefartyg i vatten utanför

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om beredskapslagring av olja; SFS 2012:806 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande 1 kap. Inledande

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar unionen

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar unionen EUIPO NOTES-SV CONV.IR. - 03/2016 Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar unionen Allmänna kommentarer Formuläret för ansökan om omvandling

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17 20.12.2017 Dnr 2020/01.04//2017 Giltighetstid 1.1.2018 - tills vidare Upphäver föreskrift dnr 145/01.04/2017, 31.1.2017 Bemyndigande Skogslagen (1093/1996),

Läs mer

Förordning (2011:926) om EU:s förordningar om pris- och marknadsreglering av jordbruksprodukter

Förordning (2011:926) om EU:s förordningar om pris- och marknadsreglering av jordbruksprodukter Import och exportföreskrifter/jordbruksverkets licensområde m.m. 1 Förordning (2011:926) om EU:s förordningar om pris- och marknadsreglering av jordbruksprodukter Tillämpningsområde 1 [1821] I denna förordning

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Avträdelsestöd 2011 2014. Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA

Avträdelsestöd 2011 2014. Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA Avträdelsestöd 2011 2014 Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA 2013 LPA-trygghet I arbetsför ålder LPA-sjukdagpenning Olycksfallsersättningar (OFLA) arbetsskador fritidsolycksfall Rehabilitering Invalidpensioner

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om investeringssparkonto; SFS 2011:1268 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens 1 beslut föreskrivs följande. Innehåll 1 Denna

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 200/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 8 lagen om avträdelsepension och 25 lagen om avträdelseersättning för lantbruksföretagare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd nr N 42/2010 Finland Stöd för upphörande av jordbruksproduktion

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd nr N 42/2010 Finland Stöd för upphörande av jordbruksproduktion EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel, den 06.07.2010 K(2010)4494 slutlig Ärende: Statligt stöd nr N 42/2010 Finland Stöd för upphörande av jordbruksproduktion Herr Minister, Kommissionen vill med denna skrivelse

Läs mer

STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN

STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN Våren 2015 Seinäjoki. Allmänt Direktstöd Definitionen av aktiv jordbrukare Finansiell disciplin Tvärvillkoren Direktstödens nedre gräns

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare (EU), bakgrundsmaterial för utbildningen våren 2015

Stöd till unga jordbrukare (EU), bakgrundsmaterial för utbildningen våren 2015 1 (8) Stöd till unga jordbrukare (EU), bakgrundsmaterial för utbildningen våren 2015 1. Stödvillkor Stöd betalas till en aktiv jordbrukare som för första gången etablerar jordbruk som huvudsaklig företagare

Läs mer

35 Periodiska sammanställningar... 1

35 Periodiska sammanställningar... 1 Innehåll 35 Periodiska sammanställningar... 1 35.1 Innehåll...1 35.2 Vad ska lämnas i en periodisk sammanställning?...2 35.2.1 Uppgiftsskyldighet...2 35.2.1.1 Uppgifter om varor...2 35.2.1.2 Uppgifter

Läs mer

Avträdelsestöd Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA

Avträdelsestöd Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA Avträdelsestöd 2015 2018 Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA 2 LPA-trygghet I arbetsför ålder LPA-sjukdagpenning Olycksfallsersättningar (OFLA) arbetsskador fritidsolycksfall Rehabilitering Invalidpensioner

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 20 januari 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 20 januari 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 20 januari 2017 (OR. en) 5469/17 FISC 20 FÖLJENOT från: inkom den: 19 januari 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 62/05 Dnr 3635/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 62/05 Dnr 3635/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 62/05 Dnr 3635/01/2005 30.8.2005 Giltighetstid 7.9.2005-tills vidare Bemyndigande Lag om finansiering av landsbygdsnäringar (329/1999, ändr. 44/2000) 11 4

Läs mer

ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR

ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR CT/CA-012/2004/01sv ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR STYRELSEN HAR FATTAT DETTA BESLUT med beaktande av rådets förordning

Läs mer

Du anmäler kvoten - vi ordnar resten!

Du anmäler kvoten - vi ordnar resten! Carin Clason Du anmäler kvoten - vi ordnar resten! 1 Husdjursföreningarnas Kvotbörs är ett rikstäckande samarbete mellan husdjursföreningarna. På Husdjursföreningarnas Kvotbörs behöver du bara genom bifogad

Läs mer