Familjen Forsell och läskedrycksfabriken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Familjen Forsell och läskedrycksfabriken"

Transkript

1 Familjen Forsell och läskedrycksfabriken Paradisängen Knut, Anna och treårige sonen Georg Forsell flyttade till Finnerödja1906 och bosatte sig i Paradisängen. De kom närmast från Floda i Västergötland men hade några år tidigare bott i Finland, där sonen Georg är född. Knut Forsell startade sin läskedryckstillverkning 1910 i ett uthus som tillhörde gården Paradisängen men firman registrerades inte förrän Tillverkningen i Paradisängen skedde troligtvis i liten skala. De första läskedryckerna tillverkades i detta uthus i Paradisängen Utdrag ur församlingsboken där det framgår att familjen Forsell flyttade till Skagersholmstomten 8 (nuvarande Tivedsvägen 17) år 1914

2 Skagersholmstomten 8 - Tivedsvägen 17 Knut Forsell köpte Skagersholmstomten 8, nuvarande Tivedsvägen 17, av Domänverket 1912, samma år som dottern Brita föddes. Forsell påbörjade husbygget under hösten och senare byggde han även tre uthus på tomten blev jag och min man guidade runt bland uthusen och på tomten av nuvarande ägarna Ann-Sofi och Håkan Gustavsson. Tomten var mycket större än jag trott och det dolde sig en hel del spännande saker både i och utanför husen, som jag aldrig har vetat om. Jag har ändå vuxit upp ca 150 meter rakt bakom Forsells tomt. Inne i det gamla bryggeriet fanns inga inventarier kvar efter läskedryckstillverkningen men däremot var den fina pärlsponten på väggar och innertak bevarad. Bostadshuset på Tivedsvägen 17. Bryggeriet skymtar till höger om huset. Bryggeriet syns till vänster och bostadshuset till höger. I förgrunden troligtvis Knut och Georg Forsell med den egna hästen.

3 Läskedrycksfabriken Det första uthuset som blev färdigt var bryggeriet och det låg bakom boningshuset. Bryggeriet innehöll två lite större rum mot framsidan och ett litet på baksidan. Det lilla rummet kallades laboratoriet och där blandade och förvarade man de olika essenserna. I det högra rummet skedde själva tillverkningen och i det vänstra förvarade man drickabackarna. I juli 1913 köpte Forsell en dragkärra för 12 kr, som han använde när dryckerna skulle levereras inom samhället. Tack vare den stora porten kunde man köra in med kärran när det var dags för lastning. I källaren under boningshuset hade man också en lagerlokal. Genom en gammal kassabok som Knut Forsell förde åren och som jag fått tillgång till, tack vare familjen Gustavsson, har jag kunnat få fram en del intressanta uppgifter. I februari 1913 betalade Forsell in 12:95 för handelsrättigheter och i maj sålde han de första läskedryckerna från det nya bryggeriet. Förtjänsten var 31 kronor den månaden. Han köpte in tre sorters tomglas, en sort för vanlig läsk för 4 öre/styck, en för vichyvatten för 8 öre/styck och en för svagdricka för 6 öre/styck. En del av tomglasen köptes från Töreboda. Ofta köpte han flaskor per gång. Trälådorna som flaskorna förvarades i snickrades ofta ihop på gården. För det mesta anlitade Knut hjälp till den sysslan. Forsells använde under årens lopp minst tre olika typer av trälådor. En kallades för soffa och rymde 50 flaskor. I den låg flaskorna ner, tio i varje lager. En annan låda hade 50 små fack och ett lock som fälldes över lådan. Där förvarades troligen flaskor med patentkork. Den tredje varianten var en fyrkantig låda med plats för 25 flaskor. Trälåda med fack för 50 flaskor. Raden närmast locket syns inte på bilden. I kassaboken står det ofta frakt för läskedrycker på utgiftssidan. Det är möjligt att en del drickabackar skickades med tåg till orter i närheten. Han sålde bland annat till Laxå, Röfors, Gårdsjö, Hova och Töreboda. Inom socknen sålde han till de flesta lanthandlarna som Anderstorp, Gruvan, Folkebacken och Torget liksom till Skagersholms herrgård. Till dessa platser skedde nog leveranserna med häst och vagn. I kassaboken framgår också att han sålde en del direkt från bryggeriet liksom på olika fester runt om i bygden och givetvis på Finnerödjamarken i september varje höst.

4 Träback för 25 flaskor. Observera texten på lådan. Här kommer ytterligare några exempel från kassaboken året I maj köpte Forsell essenser från Roberts i Örebro för 173 kronor. I juli betalade han Gerda Nohlgren, känd Finnerödjaprofil, 10:50 för flasksköljning. Samma månad köpte Forsell korkar för 60 kronor. I oktober inhandlades socker, från Olof Anderssons affär i Finneröja, för 157 kronor. I juni 1915 beställde han etiketter från Söderhamn för18 kr. Essenserna var en dryg utgiftspost liksom sockret. I maj 1918 köpte han 65 kg industrisocker från Danmark för 2:40/kg. Det sockret var billigare än det han kunde köpa i Finnerödja. Etikett.

5 Essensflaskor från Roberts som använts i Forsells läskedrycksfabrik Exempel på flaskor från Forsells läskedrycksfabrik

6 Som tidigare nämnts avlönade Knut Forsell Gerda Nohlgren för hjälp med flasksköljning. I kassaboken står fler namn på damer som tjänade lite extra i bryggeriet. På somrarna kunde man se damer stå ute på tomten och diska dessa flaskor. På tomten fanns två brunnar, en med extra bra vatten som användes till bryggeriet och hushållet och en med lite sämre kvalité. Vattnet i den sistnämnda brunnen användes bland annat till att diska flaskorna med. Det var mycket noga med att flaskorna blev riktigt rena så att inte bakterier kunde växa till. Forsells var berömda för sitt goda vichyvatten mycket tack vare den goda vattenkvaliten. Från Fructus fabriker i Stockholm beställdes olika extrakt och etiketter

7 I april och maj 1921 sålde Forsell drycker till ovanstående personer och verksamheter

8 Lån av kolsyretub 1928

9 Lennart Stenlund tillverkade underlägg av Forsells etiketter Som syns på bilden ovan svarvade Lennart Stenlund naturtrogna flaskor som han försåg med Forsells etiketter. Knut Forsell hade många järn i elden Knut Forsell, född 1871, var en aktad och betrodd man i Finnerödja. I församlingsboken som gäller åren står Knut som nämndeman och i den följande boken står han som läskedrycksfabrikant men han hade många fler strängar på sin lyra. Från början av 1914 och några år framåt arbetade han som kolmottagare på Kronkajen. I februari 1914 tjänade han 50 kronor på det arbetet. I december 1916 började han som lantbrevbärare på linjen Finnerödja Ramsnäs men slutade efter något år. Förtjänsten var 3 kr/dag. Han åtog sig många skrivuppdrag åt folk. Det var allt från bouppteckningar och testamenten till skrivelser som skulle in till myndigheter. Forsell fick uppdrag som auktionsutropare och han handlade med skrot och lump. I kassaboken har jag sett flera anteckningar där han fått betalt för att han besökt sjuka kor. Det framgår inte om han kunde bota korna. Jag upptäckte en intressant sak i kassaboken för den 8 februari Det var första gången som elektriskt ljus nämndes. Han betalade då 39:67 för elen och 15 kronor för lampor. I april samma år betalade Forsell 36:67 för elstolpar. Den som levererade elen var Aron Eriksson i Nerhammar i närheten av Skagersholm. Knut Forsell blev vald till ordförande i kommunalnämnden Den posten hade han fram till sin död 1932.

10 När Finnerödja skytteförening bildades 1908 var Forsell en av de första medlemmarna. Han var föreningens skytteinstruktör. Familjen Forsell lyssnar på kristallradio på 1920-talet. Från vänster Knut, dottern Brita, hustrun Anna och sonen Georg.

11 Georg och Knut Forsell lyckosamma fiskare Bondgård i miniatyr Flygfoto med Forsells mörka (röda) hus i mitten. Till höger om bostadshuset syns bryggeriet. Snett ner till höger syns längan med ladugård och stall. Rakt ovanför boningshuset syns det tredje uthuset som bland annat innehöll isdösen.

12 Forsells hade under många år en mindre bondgård på sin tomt. Visserligen hade de ingen åkermark men antalet olika djur som fanns på tomten skulle hedrat vilken bondgård som helst. När ladugårdslängan blev färdig under 1913 köpte familjen en ko, en gris och ett bisamhälle. Tre år senare köpte de sin häst och 1918 kom det får till gården. Ytterligare ett par år senare inköptes en get och naturligtvis fanns det höns. Familjen var med andra ord periodvids självförsörjande på mjölk, ägg, kött och honung. Det hände att Anna Forsell sålde ägg. Dottern Brita med geten. I bakgrunden syns ett av uthusen. Där fanns isdösen.

13 Anna Forsell skickade 2 kg ägg till Stockholm 1928 På vintern högg familjen upp stora fyrkantiga isblock på Åbydammen och fraktade hem dem med häst och släde. Isblocken kördes in i det uthuset som låg till vänster om huset, sett från Tivedsvägen. Isen täcktes över med sågspån för att hålla sig så länge som möjligt. I kassaboken finns en anteckning om att Knut betalade 2:50 för upptagning och hemkörning av is vintern Det var året innan han hade en egen häst.

14 Till vänster om huset, sett från vägen, låg ett uthus där man förvarade stora isblock. Georg Forsell När Knut Forsell dog 1932 tog sonen Georg Forsell över företaget. I praktiken var det nog Georgs mamma Anna som stod för det mesta av det praktiska arbetet. Georg var en av de första som skaffade sig bil i Finnerödja och med den körde han ut dricka som skulle levereras utanför samhället. Han hade en T-Ford och på den kunde han haka på ett litet flak när det var dags för drickaleveranser. Georg fick tidigt börja hjälpa till i bryggeriet och när han slutade skolan omkring 1916 blev läskedryckstillverkningen hans huvudsakliga arbete under några år. Georg Forsell med sin T-Ford

15 Precis som sin far sålde Georg dricka i samband med olika fester och danser runt om i socknen. För att få sälja behövde han tillstånd från kommunalfullmäktige. Nedan finns ett par protokollsutdrag från Protokollsutdrag från Kommunalnämndens sammaträde Protokollsutdrag från fullmäktigesammanträde juni 1934 Under 1930-talet fanns det en festplats bortanför Dalgatan mot Mobäcken till. När det var dags för fest där tog Georg med sig en liten röd kur dit från vilken han sålde sina drycker. När festen var slut fraktade han hem kuren igen och ställde den intill en uthusgavel i väntan på nästa tillställning. Dessa båda skyltar satt på den röda kuren

16 Även denna skylt satt på kuren Leverans av drycker till en fest i NTO Här kan man se att Forsell fick 15 öre för klass 1, 16 öre för vichyvatten, 23 öre för Pommac och 18 öre för läskedrycker.

17 Läskedryckstillverkning på 1940-talet Henry Lindblad fick hjälpa till hos Forsells med läskedryckstillverkningen några gånger på 1940-talet och han har berättat för mig hur det gick till. Man började med att hälla vatten, socker och essens i en stor behållare. För att allt skulle bli ordentligt blandat vevades behållaren runt 20 gånger först åt ena hållet och sedan 20 gånger åt andra hållet. Det var ett tungt arbete och det var noga med antalet varv. Därefter tappades drycken upp på flaskor. En efter en sattes flaskorna på en platta och med hjälp av en pedal sköts flaskorna upp mot en kolsyrepatron. Det gällde sedan att vara snabb med att få på kapsylerna. Extra snabb fick man vara när det var vichyvatten i flaskan annars hann en del av innehållet pysa ut. Henry berättade att det var lite besvärligt att få på patentkorkarna snabbt och på rätt sätt. När etiketterna var påklistrade ställdes flaskorna i träbackar. Anna Forsell övervakade arbetet och hon var en bestämd dam som man inte gärna satte sig upp emot. Intresset var stort bland Finnerödjas ungdomar för att få hjälpa till med läskedryckstillverkningen. Detta var en vin vin situation för båda parter. Forsells fick billig arbetskraft och ungdomarna fick en läskedryck i lön. Henry berättade att det rådde en viss rangordning på vilka som fick hjälpa till. I första hand var det ungdomar (läs pojkar) som bodde på ovansidan järnvägen men ibland kunde även de som bodde nedanför järnvägen komma i fråga. Henry bodde på fel sida järnvägen men ibland var turen med honom. En annan arbetsuppgift som grabbarna var betrodda att utföra var att lasta dragkärran med de tunga träbackarna. Det gick åt två man för att orka lyfta dem. När allt var lastat var det bara att dra iväg med kärran till de olika kunderna i samhället. Harry minns att backarna levererades bland annat till Emilias matservering, Bengtssons affär, Konsum, Kiosken och Hannas pensionat. Under årens lopp levererade Forsells till alla ställen inom samhället där det såldes läskedrycker. Georg Forsell upphörde med läskedryckstillverkningen Han sålde utrustningen till Tage Andersson som startade bryggeri i källaren på Tivedsvägen 10 där Egats affär låg. Bankmannen Georg och hans fritidsintressen På 1920-talet var Georg brevbärare under en period och liksom sin far var han mycket aktiv i skytteföreningen. Georg var redan som ung en duktig fotograf och han experimenterade en hel del för att få fram så bra kort som möjligt. Jag har några kort i min ägo som Georg tog hos min farmor och farfar vid Östra Åtorp på 20-talet. Familjerna Forsell och Sjöstedt bodd bara knappt 200 meter från varandra. Georg Forsells huvudsakliga levebröd har varit som bankman. Han började sin bana inom bankväsendet på Skaraborgs Enskilda Bank. Banken låg i tegelhuset mitt emot stationshuset, nuvarande Backgatan 1. Det är ovisst när han började där köptes banken upp av grannen Handelsbanken och Georg fick följa med i flytten. Han blev nu kontorsföreståndare för Handelsbanken i Finnerödja. Det är nog många lite äldre Finnerödjabor som har haft Georg som sin bankman. Efter 25 års tjänst på Handelsbanken gick Georg Forsell i pension Georg avled 1990.

18 Ån vid Östra Åtorp svämmade över Foto Georg Forsell Georg som brevbärare på 1920-talet

19 Några unga män bjuds på dryck från Forsells bryggeri. Foto Georg Forsell. Georg Forsell avtackas efter 25 år i Handelsbankens tjänst 1968

20 Anna Forsell Denna originalskylt finns fortfarande i Forsells hus Knuts hustru Anna var en driftig kvinna registrerade hon in sitt företag 15 öres Bazar. Den gamla skylten finns fortfarande kvar i Forsells hus. På en gammal inventarielista från den 31 december 1914 kunde jag räkna till drygt 100 olika varor. Där fanns bland annat porslin, strykjärn, sybehör, kontorsmateriel, tvål, skurpulver, vykort, dockhuvuden, dockkroppar, tobak, cigarrcigaretter och mycket annat. Varulagret var värt 675 kronor. En ansenlig summa på den tiden. Jag vet inte om hon hade sin lilla affär inne i bostaden eller i något uthus. Mycket av varorna köpte hon från Svenska Bazarernas Partiaffär i Stockholm. Korta varor (sybehör och underkläder) köpte hon från Wesslings Kortvaru Aktiebolag i Stockholm. De sista dokumenten om Bazaren som jag hittat är från Om den upphörde då eller fanns kvar ytterligare några år vet jag inte. Anna Forsell på sin 85-årsdag

21 Räkning från Svenska Bazarernas Partiaffär

22 Anna har köpt korta varor 1915

23 Brita Forsell, gift Björklund Knut och Annas dotter Brita var också en känd person för många Finnerödjabor. Från mitten på 1950-talet och många år framåt var hon en av dem som skötte biblioteket i samhället. Ett av hennes fritidintressen var skytte som hon delade med sin far och bror. Britta var även konstnärligt lagd. Hon både målade tavlor och arbetade med textil. De som sett hennes alster säger att hon var mycket duktig. Britta Björklund vid tidsskriftshyllan i biblioteket när det låg i ett par av skyddsrummen under skolan. Både Georg och Brita bodde kvar i föräldrahemmet på Tiovedsvägen 17 även efter det att de hade gift sig. Georg gifte sig med Eva Fransson och Brita med Gustav Björklund.

24 Etiketter från Forsells läskedrycksfabrik

Bröderna Gustafssons charkuteriaffär

Bröderna Gustafssons charkuteriaffär Bröderna Gustafssons charkuteriaffär Hösten 1937 öppnade bröderna Johan och Gustav Gustafsson en charkuteriaffär på tomten Tallåsen, nuvarande Tivedsvägen 18. I slutet på 1936 hade de lämnat in en ansökan

Läs mer

Tivedsvägen södra delen. Stötebacken

Tivedsvägen södra delen. Stötebacken Tivedsvägen södra delen Stötebacken Lillhyddan Transformator Damfrisering Skräddare Flygfoto 1947 Stötebacken Stötebacken. Foto Gunn Sjöstedt 2017. När man går från järnvägen och söderut på Tivedsvägen

Läs mer

Finnerödja Bil- och Cykelverkstad

Finnerödja Bil- och Cykelverkstad Finnerödja Bil- och Cykelverkstad Den 20 november 1931 fick firma Finnerödja Bil- och cykelverkstad sina handelsrättigheter inregistrerade. Firman tecknades var för sig av de båda ägarna Karl Johansson

Läs mer

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Muggebo under Ulfsnäs Muggebo var en backstuga byggd 1840, den låg vid södra delen av Ulfsnäs,

Läs mer

Kullhult, Håknaböke och Älmås

Kullhult, Håknaböke och Älmås Kullhult, Håknaböke och Älmås Dessa byar ligger alla i socknens södra del. I området ligger också Knallalt men något kort därifrån har inte identifierats. Knalleberg och Torsaberga tillhörde på Joels tid

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER

DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER 1920-TALET Eskil Tåg-2009 I mitten av 1920 talet åkte Tora

Läs mer

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Slåfällan under Ulfsnäs Torpet låg 400 meter söder om Ulfsnäs, vid sjön Rusken. Byggdes 1815

Läs mer

trädgårdskulla vid Vendelsö.

trädgårdskulla vid Vendelsö. Gagnefkullan som var trädgårdskulla vid Vendelsö. Denna artikel var införd i Haninge Hembygdsgilles tidning Glimtar hösten 2009. Den är skriven av Vendelsökännaren och hembygdsforskaren Henry Hall. Anna

Läs mer

Till vänster: Bagare Fritz Bergkvist framför lusthuset, ca Foto: Karl Pettersson. Text: Mariann Odelhall och Klas Påhle

Till vänster: Bagare Fritz Bergkvist framför lusthuset, ca Foto: Karl Pettersson. Text: Mariann Odelhall och Klas Påhle Till vänster: Bagare Fritz Bergkvist framför lusthuset, ca 1915. Foto: Karl Pettersson. Text: Mariann Odelhall och Klas Påhle betydligt större bostadsyta. Trähuset hyrdes ut när familjen inte hade användning

Läs mer

Anders Herman och Klara Josefina Alm

Anders Herman och Klara Josefina Alm Sid 1 av 5 Torpinventering i Stora Åby socken Nr. 84 i inventeringen. Torpets namn: Torp på Bro ägor Tillhört gården: Bro. Torpets art: Backstuga. Siste brukare av torpet: Före detta grenadjären Anders

Läs mer

ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF

ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Ulfsmoen under Ulfsnäs Torpet låg vid Haboarpsviken 200 meter in på Ulfsnäs mark. Torpet benämns

Läs mer

Skvalbäcken. Träskomakare Jonas Gustav Svensson

Skvalbäcken. Träskomakare Jonas Gustav Svensson Skvalbäcken Från början hette stället Sven Håkanstorpet, men genom först delning och sedan sammanslagning blev det Skvalbäcken 1:28. Skvalbäcken ligger inom södra Slätaflys marker. Vägen mellan Skärgöl

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

Lillstugan från Erikslund, flyttades hit Foto Stefan Jansson.

Lillstugan från Erikslund, flyttades hit Foto Stefan Jansson. Småbruket Erikslund En av stugorna på Tingshustomten i Västerhaninge kallas Erikslund. Den flyttades hit från den lilla gården uppe i Tyrestaskogen av entusiastiska medlemmar och står nu intill stugan

Läs mer

Lemonad som hantverk Tony Asumaa demonstrerar

Lemonad som hantverk Tony Asumaa demonstrerar Lemonad som hantverk Tony Asumaa demonstrerar och förklarar maskiner och vätsketankar. Han är märkbart stolt över den datorstyrda linjen där lemonaden sätts på flaska och korkas. Hela härligheten är inköpt

Läs mer

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där,

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där, MARKLANDA NORRA BYS FASTIGHETER Av Gunnar Fröberg 2014 Solhaga trädgård Marklanda 1:68 Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren

Läs mer

Selma Fingal, torparhustru och tvätterska

Selma Fingal, torparhustru och tvätterska Selma Fingal, torparhustru och tvätterska I Glimtar från 2005 finns en artikel som bygger på en intervju med Selma Fingal som gjordes på Hagagården 1982 av Elsie Lindholm och Ulla Nygren Selma som barn,

Läs mer

Dalby 11:5. Historia: Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby.

Dalby 11:5. Historia: Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby. Dalby 11:5 Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby. Historia: Före de stora skiftena runt år 1810, låg gården Dalby 11 inne i Dalby by. Den fanns mitt inne i kvarteret, som begränsas av nuvarande

Läs mer

Titta själv och tyck till! Ewa

Titta själv och tyck till! Ewa För jämförelsens skull har jag gjort två olika layoutförslag. Här kommer det andra. Det är en bok i liggande A4. (Det andra förslaget, som du kanske redan har sett, är i stående A5). Den här layouten gör

Läs mer

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström Kockumsslingan Rosengårds herrgård Svedin Karström Första gången platsen kallas Rosengård är 1811 då en man som hette Svedin Karström köpte marken. Det fanns en gård som tillhörde marken och låg sidan

Läs mer

Sandra Hägerstrand berättar om tvättandet på Skärsvik

Sandra Hägerstrand berättar om tvättandet på Skärsvik Sandra Hägerstrand berättar om tvättandet på Skärsvik För oss lite äldre Västerhaningebor är namnet Sandra Hägerstrand väl känt. Hon var gift med kyrkvaktmästaren Viktor och bodde på Klockargatan med döttrarna

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Till minne av min Farmor Jenny Liljedahl

Till minne av min Farmor Jenny Liljedahl Till minne av min Farmor Jenny Liljedahl Viola Hjalmarsson Jenny Liljedahl. Till minne av min kära Farmor Jenny Liljedahl, som jag minns som en stark, modig, och mycket bestämd kvinna. Som vuxen har jag

Läs mer

På klockans dörr finns denna vers eller tänkespråk:

På klockans dörr finns denna vers eller tänkespråk: Gallerydaklockan 2015 fick föreningen som gåva ett golvur, ett sådant som ibland kallas Gallerydaklocka, eftersom åtminstone urverken tillverkades av någon av urmakarna i Galleryda. En sådan klocka har

Läs mer

4 Krämarstan på Myra under etableringsfasen och några år framåt:

4 Krämarstan på Myra under etableringsfasen och några år framåt: 4 Krämarstan på Myra under etableringsfasen och några år framåt: framåt Johan Eriksson Thor (f. 1848-05-12) 12) och hans hustru Maria Nilsdotter (f. 1852-11-15) 15)från Filipstad köpte den 10 juni 1901

Läs mer

Stenvik, Hö ssö Ö stregå rd

Stenvik, Hö ssö Ö stregå rd Stenvik, Hö ssö Ö stregå rd Av Ingolf Berg, Lidingö oktober 2018 Stenvik nämns för första gången i jordeboken 1815 och husförhörslängden 1822-1827. Samuel Persson (f 1781) och hans hustru Anna Jönsdotter

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Köar till EB KOMMANDE EVENEMANG. Här finns texter som köar till kommande EB. Bläddra vidare.

Köar till EB KOMMANDE EVENEMANG. Här finns texter som köar till kommande EB. Bläddra vidare. Köar till EB Här finns texter som köar till kommande EB KOMMANDE EVENEMANG Bläddra vidare www.ersnas.se 1 Familjenytt Födda xxx och xxx har fått en xxx. xxx föddes den xxx och vägde xxx gr och var xxx

Läs mer

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF KORPARYDET Torp under Moboda, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Korparydet, norra under Moboda Låg 850 meter söder om Björkelund, 1500 meter väster om Fägerhult.

Läs mer

Raina Eriksson, född Hägerstrand berättar om Tingshuset

Raina Eriksson, född Hägerstrand berättar om Tingshuset Raina Eriksson, född Hägerstrand berättar om Tingshuset Raina är född i Västerhaninge år 1937 och bor fortfarande kvar i samhället. Hon är dotter till kyrkvaktmästare Viktor Hägerstrand och hustrun Sandra,

Läs mer

Tre butiksdamer. Tre butiksdamer på Essinge Brogata 6-8. Tre butiker 1969

Tre butiksdamer. Tre butiksdamer på Essinge Brogata 6-8. Tre butiker 1969 Tre butiksdamer Tre butiksdamer på Essinge Brogata 6-8. Tre butiker 1969 På Essinge Brogata 6-8 låg på 1950- och 60-talet Modeaffär, Bosättningsbutik samt en Tobaksaffär. Min mor, Aina Ölmefors, övertog

Läs mer

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse.

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse. Kyrkvreten, Fors 2:2 Kyrkvreten 1968. Foto Henry Hall. Torpet Kyrkvreten låg knappt hundra meter norr om den stora industribyggnaden på östra sidan av gamla landsvägen genom Fors By. Kyrkvreten tillhörde

Läs mer

JANSSONS SPECERI- OCH DIVERSEHANDEL invid Smådalarövägen

JANSSONS SPECERI- OCH DIVERSEHANDEL invid Smådalarövägen JANSSONS SPECERI- OCH DIVERSEHANDEL invid Smådalarövägen Fritt tolkad text ur Dalaröguiden 1996, skriven av Lotta Sandström Jarnhammar + text av Lennart Jansson + div bilder från olika källor Affären hade

Läs mer

Rune Larsson VÅR HEMBYGD. Kolbäcks Folkets Park

Rune Larsson VÅR HEMBYGD. Kolbäcks Folkets Park Rune Larsson VÅR HEMBYGD Kolbäcks Folkets Park Kolbäcks Folkets Park Redigerad utskrift av K.A. Ragnars intervju med parkföreståndare Einar Rundgren. K.A. Ragnar, som var hembygdsföreningens förste ordförande,

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Sverige förr i tiden. Så föddes Systembolaget. Systembolaget

Läs mer

DALA RYTTARTORP Dalgrens Govas FoF

DALA RYTTARTORP Dalgrens Govas FoF DALA RYTTARTORP Dalgrens Govas FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Dahlgrens eller Govas grenadjärstorp under Dala Dala ryttartorp uppfördes vid indelningsverkets

Läs mer

Bertil i Kiosken. Borstbindare. Bertil i kiosken

Bertil i Kiosken. Borstbindare. Bertil i kiosken Bertil i Kiosken Bertil i kiosken Borstbindare Bertil i kiosken var under många år en välbekant person i Finnerödja. Bertil Sjöstedt föddes 1909 i Östra Åtorp, ett litet hemman i utkanten av Finnerödja

Läs mer

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant Burken Berta och flaskan Frans - En saga om pant Fakta om burken 1 1 miljard dryckesburkar säljs varje år i Sverige och av dessa återvinns 90 %. Alla pantade aluminiumburkar kan bli till nya burkar, utan

Läs mer

Sommar på Fors på 30-talet

Sommar på Fors på 30-talet Sommar på Fors på 30-talet Olle Numan (1922-2013), engagerad hembygdsforskare, berättare, fotograf och skicklig illustratör kom med sina föräldrar till Fors vid fem års ålder. År 1989 skrev han denna lilla

Läs mer

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN EN BILDBERÄTTELSE OM SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SJÖN SOMMEN EIJE FASTH Kapitel 1 Från Säbysjön till Vriggebo En bildberättelse om Svartån från Säbysjön till sjön Sommen

Läs mer

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Så var det dags igen för Östgötadagarna. Vikbolandet satsar för fullt för att ta emot alla intresserade, hungriga och köpsugna. Som vanligt tror jag att det blev

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Bilder Tjärtakan. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild

Bilder Tjärtakan. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild Vår Bygd 1891 Bilder Tjärtakan Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild För att läsa om de olika gårdarna i Tjärtakan, ur boken Vår Bygd 1891, kan du klicka här. Mannen i mitten längst fram

Läs mer

Strädelängan. 1700-talet

Strädelängan. 1700-talet Strädelängan. 1700-talet 1700-talet. Ur scouternas redogörelse till Scoutförbundet 1952: Kommunen har ställt en gammal 1700-talsstuga till disposition som scoutlokal och detta hus har både praktiskt och

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård 6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård Hamnekärret är en dalgång som sträcker sig från Rödsvägen ner till Hamnebukten och Stora Stenar. Husen ligger längs med vägen och bergen med odlingsmark däremellan. Bebyggelsen

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Lennart Larsson, Hovsta, samling.

Lennart Larsson, Hovsta, samling. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Lennart Larsson, Hovsta, samling. 2014-10-07 Historik Fotografen Lennart Larsson föddes 1915-06-29 i Fellingsbro. Han var enda barnet till Karl och Gerda Larsson. Familjen

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Eskilstuna Årby CIRKA 3,5 KM Plats 1 6, platser med fornlämningar 3 4 2 5 1 6 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Årby PLATS 1 Årby Nära motorvägen, bakom några buskar, ligger

Läs mer

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö Min mormor Maria Kangas föddes 1872 i byn Lajkola i Finland. Min morfar Johan Erik Kangas var två år yngre och

Läs mer

NYNÄS Backstuga under Moboda, FoF

NYNÄS Backstuga under Moboda, FoF NYNÄS Backstuga under Moboda, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Nyanäs under Moboda Torpet låg på Norra Mobodas mark, längst bort i norra delen av Moboda, på

Läs mer

Vimpelås. Torp 324. Foto från 2001

Vimpelås. Torp 324. Foto från 2001 Vimpelås. Torp 324 Foto från 2001 Anders Bengtsson född den 11/9 1843 i Hägnen och hans hustru Christina Olausdotter född 23/10 1845 på Stensgård i Kärrsgärde, båda i Sätila socken. Paret gifter sig år

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KIRSTEN AHLBURG LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7),

Läs mer

Det nya hemmet ETT RUM OCH KÖK

Det nya hemmet ETT RUM OCH KÖK ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Hans Peterson ORDLISTA avlopp (s 3, rad 7) som vatten rinner ut i, i badrum och kök kommit till världen (s 3, rad 13) var född värnplikt (s 5, rad 4) militärtjänst kakelugn (s

Läs mer

Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar

Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar Salemstaden fyller 50 år. Några av de första som flyttade in i de nya radhusen på Snickarstigen var Britt Stadener, Kerstin och Lars-Göran Alfredson.

Läs mer

OLLE PÅ KÄLLAR N. En skrift om Hertha och Olof Andersson som arrenderade gård och mark på Nösund åren 1951 till 1988.

OLLE PÅ KÄLLAR N. En skrift om Hertha och Olof Andersson som arrenderade gård och mark på Nösund åren 1951 till 1988. OLLE PÅ KÄLLAR N En skrift om Hertha och Olof Andersson som arrenderade gård och mark på Nösund åren 1951 till 1988. OLLE PÅ KÄLLAR N Olle Anders Lennart Andersson föddes 1925 på en gård i Tavlebord. Han

Läs mer

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm.

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm. Nivåplaceringsprov Namn: Provet består av: A Grammatik B Ordförråd C Skrivuppgift A. Grammatik 1. a) Han läser den bok. b) Han läser boken. c) Han läser boket. d) Han läser bok. 2. a) Hon köpte två tröjor.

Läs mer

Theodor Franzéns lilla svarta

Theodor Franzéns lilla svarta Theodor Franzéns lilla svarta Det började med att man röjde ur Orrefors Glasbruk efter nedläggningen 2013. Det hade hunnit samlas en hel del i hörnen sedan 1898. Där i en container låg en svart liten anteckningsbok

Läs mer

Tankar kring ett skolfoto från 1920

Tankar kring ett skolfoto från 1920 En gammal man minns/berättar om sin barndom i Fulltofta av Bodil Pedersen Tankar kring ett skolfoto från 1920 När jag idag sitter och tittar på ett skolfoto som ger intryck av att vara gammalt. Det är

Läs mer

Handelsträdgården på Nösund

Handelsträdgården på Nösund Handelsträdgården på Nösund Nösunds Kulturhistoriska Sällskap Årsskrift 2017 Handelsträdgården på Nösund Nösunds Kulturhistoriska Sällskap ger varje år ut en liten skrift om ämnen som på olika sätt är

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik.

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik. I mitt föräldrahem stod en kista målad av okänd målare (finns en likadan från Berg) som jag visste att mor hade haft med sig från sitt barndomshem i Nykulla. För några år sedan forskade jag på kistan och

Läs mer

Kultur och alkohol. Så startade Systembolaget. Systembolaget startade 1955 men historien börjar flera århundranden tidigare. ORDLISTA DISKUTERA

Kultur och alkohol. Så startade Systembolaget. Systembolaget startade 1955 men historien börjar flera århundranden tidigare. ORDLISTA DISKUTERA SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Kultur och alkohol Så startade Systembolaget Systembolaget

Läs mer

Marsäng hur såg det ut på 1960-talet och hur ser det ut 2010

Marsäng hur såg det ut på 1960-talet och hur ser det ut 2010 Marsäng hur såg det ut på 1960-talet och hur ser det ut 2010 Marsäng, en lokal som besökts av många genom åren. Här höll Oxelösunds Fältbiologer till, ända sedan föreningen startade tills föreningen upphörde

Läs mer

Gården Mitjel i Ersnäs

Gården Mitjel i Ersnäs Gården Mitjel i Ersnäs Till att börja med: Jag har själv inte forskat mycket om Mitjel, men jag har försökt skaffa uppgifter från olika håll. Det är framför allt tre personer som försett mig med nedanstående

Läs mer

Ewa Lorichs Grill 70 år.

Ewa Lorichs Grill 70 år. Ewa Lorichs Grill 70 år. Ewa Lorichs (1844-1926) var Andreas Gustaf Grills (1827-1889) tredje hustru. Hon växte upp på den vackra karolinska herrgården Wahlsta i Västmanland. Med Andreas Gustaf fick hon

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Varpet. Torp nr 321. Bebyggelselämning av torpet.

Varpet. Torp nr 321. Bebyggelselämning av torpet. Varpet. Torp nr 321. Bebyggelselämning av torpet. 1 Bebyggelselämning av ladugården. Första generationen på Varpet. Gärdesgården som delvis omgärdar ägorna. Johan Bengtsson född 15/1 1846 i Hägnen och

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Så startade Systembolaget Systembolaget startade 1955

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

188 Evald Lö fgren. Evald Löfgren

188 Evald Lö fgren. Evald Löfgren E Evald Löfgren vald Ragnar föddes fredagen den 31 juli 1903 i Varberg. Han var det yngsta av 6 syskon. Familjen var, när Evald föddes, bosatt på Lindesberg 3 på Rosenfred. Födelsebok Varberg CI:8 sidan

Läs mer

Karlshöjdbrons Historia

Karlshöjdbrons Historia Karlshöjdbrons Historia Förlösa Hembygdsförening Kjell Juneberg har gjort denna sammanställning 2015, över byggnationen av bro och väg vid Karlshöjd åren 1942 1944 År 1940 påbörjades två stora torrläggningsföretag

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen.

Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen. Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen. Söndagen den 20 juli 2014 tog vi, 111112-1621 Ingvar Sturkman och undertecknad, oss tid för ett sedan länge bokat besök på ovan nämnda varv. 1C3132-411

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Kläder, skor, hus, möbler, redskap och annat nödvändigt

Kläder, skor, hus, möbler, redskap och annat nödvändigt Näringsliv Redan för flera hundra år sedan bodde det människor i Finland. De odlade, fiskade och jagade den mat de behövde. Kläder, skor, hus, möbler, redskap och annat nödvändigt tillverkade man själv

Läs mer

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 Gustav Petersson Gustav föddes 1864-03-01 som fjärde barnet av åtta på gården Börje Börsgård, Nygård i Träslövs församling. De två äldsta syskonen dog dock inom en vecka

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna s. 3 s. 4 s. 5 s. 6 s.

Läs mer

Namn: Mia Karlsson, Västervångskolan, Landskrona

Namn: Mia Karlsson, Västervångskolan, Landskrona Namn: Mia Karlsson, Västervångskolan, Landskrona www.lektion.se Vikingar tog ibland med sig hästar ombord på skeppen. De behövde hästarna när de anföll fiender. På vikingatiden var pengarna av silver.

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

med gårdsnamnet "Mårs".(Mårsch)

med gårdsnamnet Mårs.(Mårsch) 1 Bensbyn no 4:9 Bomärke: med gårdsnamnet "Mårs".(Mårsch) Det här är en av gårdarna som finns med i 1645 års Jordabok, ett hus fanns i alla fall på samma tomt som det hus som finns där idag. Ägarna har

Läs mer

Aktiviteter! Utomhus

Aktiviteter! Utomhus Aktiviteter! Utomhus Bastubad och vedeldad badtunna I nära anslutning till Villa Hofsnäs pensionat nere i Torpasjön ligger vår bastuflotte. Här kan ni träffas för en stunds avkoppling tillsammans med kollegor

Läs mer

1920 Föds den 17 februari i Smedsbo, i närheten av Sala sockenkyrka. Familjen flyttar till Gudmundstorp på 1920-talet.

1920 Föds den 17 februari i Smedsbo, i närheten av Sala sockenkyrka. Familjen flyttar till Gudmundstorp på 1920-talet. 1920 2012 1920 Föds den 17 februari i Smedsbo, i närheten av Sala sockenkyrka. Familjen flyttar till Gudmundstorp på 1920-talet. 1941 Sonen Hans föds. 1943 Gifter sig med Inga. 2012 Avlider den 22 augusti

Läs mer

Kapitel 4. Från Damsängen till Stadshusbron

Kapitel 4. Från Damsängen till Stadshusbron Kapitel 4 Från Damsängen till Stadshusbron Damsängen. Här promenerade man förbi torpet Dämsängen när man gick stora eller lilla jorden runt. Östanåbron, Så här såg den gamla bron ut som gick över till

Läs mer

LIDAHULT Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Algutsboda socken 2013-10-30 1

LIDAHULT Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Algutsboda socken 2013-10-30 1 LIDAHULT Klass 3 Berättelserna: Vilhelm Moberg tog intryck av människoöden i Lidahult, och skrev om det i sina verk. Hans gudföräldrar förestod fattiggården. En pusselbit i fattigvårdens historia. Carl

Läs mer

Inge och Margareta Håkansson, Morkullevägen 84, berättar om sitt boende i Sunnersta

Inge och Margareta Håkansson, Morkullevägen 84, berättar om sitt boende i Sunnersta Inge och Margareta Håkansson, Morkullevägen 84, berättar om sitt boende i Sunnersta Vi har bott här på Morkullevägen sedan år 1958. När vi flyttade hit var adressen dock Granvägen 3, men i enlighet med

Läs mer

Fotografier av Piteå under 150 år Rättelser och tillägg till del 1-4

Fotografier av Piteå under 150 år Rättelser och tillägg till del 1-4 BEVARADE ÖGONBLICK Fotografier av Piteå under 150 år Rättelser och tillägg till del 1-4 Vid arbetet med fotoböckerna har mycket arbete lagts ned för att kontrollera källmaterialet till bildtexterna. Trots

Läs mer

Telefonstation. Örebro centralväxelstation med underlydande växelstationer

Telefonstation. Örebro centralväxelstation med underlydande växelstationer Telefonstation Telegrafverket kom till 1853 och var ett statligt verk under Civildepartementet. Till en början hade verket bara hand om telegrambefordran men när telefonen infördes i början på 1880-talet

Läs mer

Mårtenssons & Ljungen

Mårtenssons & Ljungen Farfar Hans nämns aldrig i tidningarna trots att han var den förste som byggde på Ljungsätersvägen. Skogskojan "Nr 1" (se foto med Hans M, Per D m.fl på) var det första huset, och byggdes omkring 1905

Läs mer

S0_264 Mä rtä Johänsson g Lo fgren

S0_264 Mä rtä Johänsson g Lo fgren Märta Viola föddes tisdagen den 11 maj 1909 som tredje barn till Augusta och Carl Sigfrid. De båda äldre barnen var tvillingar, och de föddes före äktenskapet. Båda dog efter tre dagar. Hon växte således

Läs mer

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen 1 Honungsbin bor här i Sverige oftast i bikupor, som är deras hus. Husen kan se lite olika ut. Bina vet precis i vilket hus de bor. Hur kan de hitta rätt? 2 Hur många bin kan det bo i en bikupa under sommaren?

Läs mer

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna.

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna. Olga Linnéa Olsson Yrke: hushållerska Gravplats 2084 140, Landskrona kyrkogård, Gravkvarter 84 Född: 1 augusti 1906 Död: 13 november 1935 Begravning och gravsättning: 17 nov. 1935 som ligger nedsänkt i

Läs mer

Höstens bussresa till Karlskoga 2015

Höstens bussresa till Karlskoga 2015 Höstens bussresa till Karlskoga 2015 Den 18 september gjorde vi en bussutflykt till Karlskoga för ett besök vid Nobelmuseet och Kulturcentrum Berget i Degerfors. På hemvägen gjorde vi ett stopp i Hova.

Läs mer

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik 6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik Området på nordvästra delen av Hamburgö heter egentligen Nordgård men går numera under namnet Ögården. Det är ett område med odlings- och betesmark med stengärdsgårdar.

Läs mer

Finnerödjas banker. Finnerödjas första bank

Finnerödjas banker. Finnerödjas första bank Finnerödjas banker Finnerödjas första bank År 1901 köpte köpman Olof Andersson en tomt snett emot järnvägsstationen (nuvarande Stationsgatan 4) och byggde där en stor fastighet i tegel. Tre år senare öppnade

Läs mer