Fråga 1: Halltäthet i nivå med Göteborg & Malmö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fråga 1: Halltäthet i nivå med Göteborg & Malmö"

Transkript

1 Fem valfrågor till de politiska partierna i Stockholms Stadshus från Fråga 1: Halltäthet i nivå med Göteborg & Malmö I Stockholm går det drygt innevånare på varje fullstor idrottshall. I Malmö och Göteborg resp Med andra ord har landets andra och tredje stad 2-3 gånger fler fullstora hallar per innevånare. Hallar i Stockholm Nu anser därför att Stockholm åtminstone skall ha en halltäthet på innevånare/fullstor hall. Stödjer ni målet att det i Stockholm Stad skall gå max innevånare på varje fullstor hall? eller nej? Om ja, när vill ni ha nått detta mål? Hur skall ni gå tillväga? Vi arbetar dagligen med att förbättra idrottsmöjligheterna i Stockholm. Vi vill naturligtvis bygga så många nya fullstora hallar som möjligt, men vi behöver även t.ex. bygga ishallar och renovera våra simhallar. I samband med stadens budget för 2014 avsattes 100 miljoner för att snabbt kunna bygga fem nya fullstora hallar. Det är en viktig satsning på vägen till att få fler hallar i Stockholms stad. Stockholms stad har historiskt byggt dyra hallar vilket resulterat att alldeles för få hallar har byggts. Alliansen i idrottsnämnden driver nu på för att bygga enklare men fullt funktionella hallar till en betydligt lägre kostnad än tidigare. Det innebär i längden att vi kan bygga fler hallar för pengarna. Vi vill även underlätta för fler än kommunen att bygga och driva hallar. Vi håller helt med om att bristen på hallar i Stockholm är problematisk invånare per fullstor idrottshall är en på tok för hög siffra! Vår ambition är att kraftigt pressa ner denna. Folkpartiet verkar därför bland annat för att Stockholm ska få fler fullstora hallar av lite enklare och billigare konstruktion, vilket skulle medge en snabbare utbyggnadstakt av antalet hallar. Under 2014 kommer fyra enklare hallar att byggas i Stockholm. Men Folkpartiet vill skruva upp tempot och ambitionen ännu mer. I vårt idrottspolitiska program pekar vi ut ett antal bollplaner och idrottsplatser som vi gärna ser att det uppförs idrottshallar på eller i anslutning till, bland annat Blommensbergs BP, Bromstens IP, Brännkyrka BP, Mälarhöjdens IP, Skarpnäcks Sportfält och Vårbergs IP. Vi vill dessutom att idrottshallar och andra idrottsytor tas med redan i planeringsskedet av nya stadsdelar samt att de hallar som redan finns utnyttjas mer effektivt, till exempel genom ett enklare och mer tillförlitligt bokningssystem. Om målet ska vara över, under eller prick invånare per hall är svårt att säga. Huvudsaken är att vi tar problematiken på allvar och att arbetar konsekvent för att förbättra hallsituationen i Stockholm.

2 I stadens budget för 2014 avsattes 100 miljoner för bygget av 5 fullstora hallar. En viktig satsning! Idrottsnämnden har under 2000-talet uppfört två nya fullstora idrottshallar i innerstaden, fyra nya i söderort och två i västerort. Under 2013 färdigställdes ytterligare tre fullstora idrottshallar, Engelbrektshallen och Stora Mossens dubbelidrottshall. Sammanlagt förfogar nämnden över 18 fullstora idrottshallar, fördelat på fyra i innerstaden och sju vardera i söderort och västerort. Alliansen i idrottsnämnden vill också bygga fler enklare (men fullt funktionella) hallar, bygga ishallar, renovera och underhålla simhallar osv. Behovet av fullstora idrottshallar är dock fortsatt stort och vi Kristdemokrater vill verka för att ännu fler hallar kommer att tillskapas. Idrottsnämnden arbetar ständigt med att stödja målet att tillgodose invånarnas möjligheter till både organiserad och spontanidrott. I det sammanhanget vill vi Kristdemokrater betona att det inte enbart behöver vara kommunen som kan bygga och driva hallar, vi eftersträver att fler privata aktörer också ges möjlighet. Centerpartiet anser att det är ett rimligt mål, men vill också nyansera bilden något eftersom det finns ett stort antal nästintill fullstora hallar i staden men som på grund av ändrade krav inte längre räknas som det och därför saknas i statistiken. Det innebär dock inte att de inte kan användas eller att de inte används. Räknar man in dessa ligger siffran istället på cirka invånare/hall, vilket kanske ger en något mer rättvisande bild. Samtidigt pågår givetvis arbetet med att bygga nya hallar; under de senaste åren har alliansen byggt 9 fullstora hallar och det planeras redan nu för ytterligare 10 hallar de kommande åren JA. Vi stödjer målet men att det är ett långsiktigt arbete som kommer att ta tid. Med en högre ambitionsnivå, dels i form av högre investeringsbudget än den nuvarande moderatledda majoriteten har i sin budget för 2014 med inriktning mot år Och dels i form av olika lösningar för att maximera användningen av befintliga anläggningar. T.ex. investera i kortlås på stadens skolidrottshallar, på så vis tillgängliggörs ytterligare ca 40 hallar (Se vidare svar fråga 4). Reinvestera smartare vårt förslag om att bygga en fullstor hall vid Rödabergsskolan när den befintliga gympasalen rivs avslogs av den borgerliga alliansen. Detta trots bristen på hallar i innerstaden. Under de kommande 6 åren satsar vi 1 miljard kr extra till att bygga ikapp bristerna som den rådande majoriteten skapat under snart 8 års styre med upprepade svikna löften till stockholmarna och idrottsrörelsen. Staden ska ha som mål att ge alla stockholmare bra idrottsmöjligheter. I detta ingår att satsa på idrottshallar. Ett högt prioriterat mål måste vara att minska antalet invånare per hall. Miljöpartiet vill se en kraftigt utökad investeringsbudget för att möjliggöra fler hallar. Som det ser ut idag räcker hallarna helt enkelt inte till.

3 Grundläggande för att minska hallbristen är att idrottshallar måste komma in tidigt i planeringen av nya bostadsområden. Idag sker inte detta tillfredsställande, vilket riskerar att försämra hallsituationen ytterligare. Givetvis måste vi även satsa på befintliga bostadsområden. Vänsterpartiet har idag inget fixerat mål när det gäller antalet inv/hall. Vi konstaterar dock att bristen på idrottshallar har ökat under de senaste åren bland annat på grund av skattesänkningar och brist på politisk vilja från den moderatledda majoriteten. Vi avsätter i vår budget pengar för byggande av två fullstora hallar/år. Vi vill också starta bygget av Skarpnäcks sim- och idrottshall vilket moderaterna lagt på is. Vi ställer oss också bakom kravet på en ny bandyhall i Tallkrogen. Vi vill starta byggandet av ett antal multifunktionsarenor med en målsättning att det ska finnas en i varje stadsdel. Fem valfrågor till de politiska partierna i Stockholms Stadshus från Fråga 2: Idrottsytor/hallar i varje bostadsområde För närvarande innehåller skisser och detaljplanerna för nya bostadsområden samt förtätningar av gamla områden mycket sällan konkreta krav på idrottsytor i vårt fall fullstora hallar. Hallar i Stockholm Nu menar att det bör vara en självklarhet för Stockholmarna att dessa idrottsytor/hallar (mark och investeringsmedel) med automatik finns integrerade i varje bostadsprojekt. Så är inte fallet idag. Kommer ni att verka för att detta blir en verklighet för Stockholmarna? eller nej? Om ja, på vilket sätt och med vilken tidshorisont?, men i varje större stadsutvecklingsområde, som t.ex. i Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden och på Årstafältet. Det är självklart viktigt att idrottens behov finns med i stadsplaneringen, såväl den organiserade som spontana idrotten. Parallellt med detta så arbetar idrottsförvaltningen just nu med att ta fram en långsiktig investeringsplan vars syfte är att kartlägga var i staden som behovet och efterfrågan på nya idrottsanläggningar är som störst. Den långsiktiga planen tar höjd för ett växande Stockholm och sträcker sig tio år framåt. Folkpartiet i Stockholm förespråkar att idrottsytor ska tas med redan i planeringsstadiet av nya bostadsområden. Det är numera en självklarhet att förskolor och skolor planeras in i nya bostadsområden och vi kommer att fortsätta verka i berörda nämnder för att uppnå att samma ska gälla även för idrottsytor.

4 . Idrottens behov - både den organiserade och den spontana idrotten - måste alltid finnas med i stadsplaneringen. Det gäller både vid förtätningar och i synnerhet när det gäller stora stadsbyggnadsprojekt såsom Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden och Årstafältet. Centerpartiet instämmer i att vi i större utsträckning behöver ta ett helhetsgrepp kring stadsplaneringen inte minst i expansiva stadsdelar och stadsutvecklingsområden för att på ett tidigt stadium säkerställa att det finns plats för alla nödvändiga samhällsfunktioner i området. Människors möjlighet till hälsa, välmående och rekreation ska vara en integrerad del av stadsplaneringen och stadens markpolitik. Målet är att alla stockholmare ska ha nära till idrottsmöjligheter. Vi har föreslagit att ett särskilt uppdrag ges till idrotts- och fastighetsnämnden och SISAB under 2014 att utveckla idrottsplatser och hallar, i syfte att möta stadens behov av idrotts- och friluftsliv, och därmed verka för att människors möjlighet till idrott och hälsa blir en integrerad del av stadsplaneringen., idrottsytor ska finnas integrerat i alla större bostadsprojekt. Detta är något vi från Miljöpartiet har drivit länge. Vi måste ha ett helhetsperspektiv när vi bygger nya områden vad gäller inte minst idrottsmöjligheter, men även god tillgång till skola, förskola, samlingslokaler och kultur. Idag prioriteras idrotten ofta bort när nya områden byggs, detta vill vi förändra.. När det gäller förtätning kan det vara svårt att finna platsen för nya idrottshallar, men när det gäller nya, större grepp bör hallar vara en självklar del i programrådet. När vi kommer till makten vill vi i samverkan med fastighetsnämnden projektera för byggandet av idrottshallar samtidigt som vi projekterar för byggandet av bostäder. Fem valfrågor till de politiska partierna i Stockholms Stadshus från Fråga 3: Reservera mark för idrott i hela Stockholm Bristen på mark framhålls ofta som ett skäl att inte bygga idrottsytor i vårt fall fullstora hallar. Om direktiven är att maximera det kommersiella värdet av befintlig mark kommer inte mark för idrottsändamål att prioriteras. Utan mark inga idrottsytor.

5 Hallar i Stockholm Nu menar att tydliga direktiv för markanvändningen måste ta fram så att mark för idrottsytor reserveras över hela Stockholms Stad. Vill ni att sådana direktiv utfärdas/förtydligas så att mark över hela staden alltid garanteras för idrottsytor? eller nej? Hur skall ni gå tillväga?, det är viktigt att idrotten finns med i stadsplaneringen. Moderaterna i idrottsnämnden har öppnat upp för att se över plan- och bygglagen i syfte att få kommunerna att planera in ytor för idrott och fysisk aktivitet i stadsrummet. Vi anser att kommunernas huvudansvar är att stadsplanera för invånarnas gemensamma bästa i vilket idrotten ingår. Det stämmer att mark är en bristvara i Stockholm. Den mark som finns ska dessutom användas för en rad olika ändamål. Marken behövs för att vi ska kunna bygga nya bostäder, skolor, förskolor och idrottsytor, samtidigt som vi vill bevara och skapa en trevlig stadsmiljö och gröna lungor för Stockholmarna. Självklart är det viktigt att Stockholm får fler idrottsytor och detta verkar Folkpartiet också för, men det är vanskligt att binda upp sig vid ytterligare direktiv för markanvändningen. Det riskerar att bakbinda staden och minska dess förmåga till en effektiv markanvändning, som kan anpassas för skiftande framtida behov, krav och andra förutsättningar. Ett växande Stockholm kommer att ställa stora krav på god stadsplanering för invånarnas bästa, och idrotten är en självklar och viktig del av det. Om mark är en bristvara måste kreativa lösningar uppmuntras: dubbelhallar, tvåplanshallar eller högre hallar. Engelbrektshallen är ett bra exempel. Centerpartiet instämmer i att vi i större utsträckning behöver ta ett helhetsgrepp kring stadsplaneringen inte minst i expansiva stadsdelar och stadsutvecklingsområden för att på ett tidigt stadium säkerställa att det finns plats för alla nödvändiga samhällsfunktioner i området. I stadsutvecklingen och exploateringen av stadens mark ska ytor för rekreation och idrottsutövande finnas med i samhällsplaneringen redan från början. Det är nödvändigt och viktigt att stadens mark används på bästa möjliga sätt för de behov som finns i staden. Vi kan konstatera att i de flesta fall där idrottsanläggningar varit föremål för exploatering har de nya idrottsytorna förlorat mer mark än innan exploateringen. Denna trend måste brytas. När nya stadsdelar tillkommer måste även nya idrottsytor anläggas inom dessa områden, vilket vi också har föreslagit. (Ur S förslag till budget 2014). Miljöpartiet vill ha andra mål för hur marken i Stockholm används. Behov och hållbarhet ska vara styrande för hur vi bygger vår stad snarare än kommersiella värden. Vi vill se idrottsmark över hela staden som är reserverad för idrottsändamål. Om sådan mark bebyggs ska annan mark upplåtas som kompensation. Detta brister idag. Det är också ett problem att idrottsnämnden inte alltid får ekonomisk kompensation för att flytta befintliga anläggningar när den ursprungliga idrottsplatsen rivs. Rimligtvis ska medel tillföras idrottsnämnden för dessa investeringar. Idrottsnämndens ordinarie

6 budget ska användas till att bygga nya anläggningar och renovera befintliga inte till ersättningsinvesteringar. Det är vid områdesplanering som vi lättare kan få med fler behov som behövs tillgodoses i staden. Markpolitiken kan inte stå i vägen för att få igång ett byggande av idrottshallar. Fem valfrågor till de politiska partierna i Stockholms Stadshus från Fråga 4: Samordna skolans och idrottens behov av hallar Inom Stockholms Stad har skolan och idrotten under lång tid projekterat för sina egna behov av hallar. Detta har ofta resulterat i att skolan byggt mindre skolhallar och att idrottshallar har placerats långt från skolor. Hallar i Stockholm Nu menar att det finns betydande synergier att vinna om skolan och idrotten gör gemensam sak. Dels genom att bygga fullstora hallar på eller intill skolmark. På så sätt räcker de samlade investeringsmedlen till fler fullstora hallar, dels nyttjas de fullstora hallarna såväl dag, kväll och helg. Kommer ni att arbeta för att skola och idrott gemensamt planerar och projekterar för investeringar i fullstora hallar? eller nej? Hur skall ni gå tillväga?, det finns många fördelar med att bygga nya idrottshallar i anslutning till skolorna. Detta eftersom det möjliggör för skolan att nyttja anläggningen på dagtid och föreningslivet kan nyttja den på kvällstid. I den långsiktiga investeringsplan som idrottsförvaltningen just nu arbetar med så finns stadens planerade skolutbyggnad med som en viktig parameter. Ett konkret exempel är att idrottsnämnden nyligen beslutat att placera den femte utlovade hallen i anslutning till Grimstaskolan. Även Engelbrekthallen, Hjorthagshallen samt Kämpetorpshallen i Älvsjö är exempel på när detta samplaneras. Vi håller med om att både skolan och idrotten bägge har mycket att vinna på större samarbete och bättre samordning när det gäller idrottshallarna. Vi förespråkar en lösning där ansvaret för idrottshallarna, även de som används för skolidrotten, så långt som det är möjligt förs över till fastighetskontoret. Idrottsförvaltningen hyr sedan hallarna och fördelar tiderna. Skolor måste naturligtvis ha förtur att hyra in sig i hallarna under dagtid, men vi tror att denna uppdelning bidrar till att hallarna, både nya och existerande, bättre kan anpassas för att möta även idrottens behov.

7 Att samordna skolans och idrottens behov av hallar har många fördelar, bland annat att skolelever kan nyttja hallen dagtid och föreningarna kvällstid. Då idrottsförvaltningen arbetar med investeringsplanen är det självklart att man tittar på var det i framtiden kommer att behöva byggas nya skolor. Så kommer Grimstaskolan till exempel att få en idrottshall i direkt anslutning till sig och har Engelbrektsskolan likaså fått Engelbrektshallen. Centerpartiet instämmer i att vi i större utsträckning behöver ta ett helhetsgrepp kring stadsplaneringen inte minst i expansiva stadsdelar och stadsutvecklingsområden för att på ett tidigt stadium säkerställa att det finns plats för alla nödvändiga samhällsfunktioner i området. Likaså vill vi att befintliga anläggningar som används av skolor i större utsträckning än idag ska kunna nyttjas efter skoltid JA, genom att ge berörda nämnder i uppdrag att tillsammans planera och projektera för investeringar i fullstora hallar i samband med ny- och byggnation av skolor och skolidrottshallar. Tillgängliggör stadens alla gymnastiksalar Stadens skolor behöver på flera sätt stärka banden till den organiserade idrotten. Båda verksamheterna kan dra nytta av varandras verksamheter, men också av varandras lokaler. Kommunfullmäktige beslutade 2006 att tillgängliggöra kommunala skolors gymnastiksalar för bokning genom stadens bokningssystem. Staden har under året gjort en kartläggning av utnyttjandegraden i stadens kommunala skolors gymnastiksalar i syfte att identifiera möjligheter att höja den. Kartläggningen visar att av 142 skolor av 91 skolor antingen inte bokningsbara alls eller endast delvis bokningsbara. Det är en anmärkningsvärd låg siffra i ljuset av anläggningsbristen i Stockholm. Vi måste se till att fler idrottshallar som i nuläget ligger utanför bokningssystemet, och således inte är tillgängliga för medborgarna, öppnas upp för idrott och rörelse. Hallarna skulle snabbt kunna göras mer tillgängliga för tidsbokning på helger och kvällar genom kortlåsinstallation. Varje enskild kortlåsinstallation uppskattades till en kostnad av ca kr. Det är en blygsam kostnad i sammanhanget, men som skulle få stor effekt eftersom det skulle lätta upp trycket på de befintliga hallarna avsevärt.. Att stadens förvaltningar samarbetar för att få ut största möjliga nytta för stockholmarna är grundläggande. Idrottshallar, och även konstgräsplaner och andra idrottsanläggningar, i närheten av skolor nyttjas i högre grad än andra anläggningar. I den mån det är möjligt ska nya hallar i närheten av skolor ha fullstora mått. Vi har länge påpekat vikten av att ta tillvara de synergieffekter som uppstår när idrottshallar och andra idrottsytor byggs i nära anslutning till skolor. Om vi hittar bra synergieffekter så självklart ja. Det måste utredas hur vi på bästa sätt kan genomföra en sådan användning. Då vi i Vänsterpartiet ser idrotten som en viktig del av skolans arbete är det självklart att det måste finnas idrottshallar och simhallar i närheten av skolor.

8 Fem valfrågor till de politiska partierna i Stockholms Stadshus från Fråga 5: Kreativa lösningar för fullstora hallar i innerstaden och tätbebyggda områden En särskilt utmaning är att tillskapa fullstora hallar i innerstaden och andra redan förtätade bostadsområden. Behoven från innevånarna (specifikt barn och ungdom) är inte annorlunda i dessa delar av staden. Inomhusidrotten är kanske ännu viktigare i områden som har färre öppna rekreationsytor. Hallar i Stockholm Nu menar att det här krävs kreativa och extraordinära lösningar för att tillgodose innerstadens/förtätade områdens behov Anser ni att innevånarna i innerstadens/förtätade områden skall ha samma rätt att idrotta och är beredda att konkret arbeta för det? eller nej? Om ja, på vilket sätt kommer ni att arbeta med det? En utmaning i innerstaden är tillgången på byggbar mark. Vi har ett uppdrag att tillgodose behovet av idrottsanläggningar men vi ansvarar också för att använda skattemedel på ett ansvarsfullt sätt. Det är viktigt att idrotten finns med i de delar av innerstaden där nya bostäder byggs. Nyligen invigdes Engelbrekthallen och framöver planeras det för nya idrottsanläggningar i t ex Hagastaden, Norra Djurgårdsstaden och på nordvästra Kungsholmen. Samtidigt måste vi också nyttja befintliga resurser på ett bättre sätt. Vi har idag flera skolidrottssalar i innerstaden dit föreningslivet inte har tillträde efter skoltid. Vi jobbar nu intensivt för att barn- och ungdomsidrotten ska kunna använda dessa. För oss är det en självklarhet att alla Stockholmare ska ha samma rätt att idrotta. Samtidigt måste man ha förståelse för att det är svårt att tillföra nya idrottsytor i innerstaden, i synnerhet idrottshallar. Men vi lyssnar väldigt gärna till kreativa förslag på hur vi kommer till rätta med denna problematik Kreativa lösningar vad gäller placering av idrottsytor och dess utformning kommer att behövas eftersom marktillgången är begränsad. En sådan är att se över skolidrottssalars nyttjande: inte alla är tillgängliga för föreningslivet idag och vi ser idag över möjligheten att barn och ungdomar ska kunna göra det framöver. Det ökande antalet barnfamiljer som bor kvar i (inne)staden innebär att det på kort sikt är främst mindre hallar som kommer att behövas för att tillgodose barnens rätt till idrottande.

9 I den mån det är möjligt instämmer Centerpartiet i att detta bör göras och i detta arbete bör man också försöka hitta andra synergier, exempelvis möjligheten att bygga i bullerutsatta lägen som inte lämpar sig för bostäder. Det pågår i dagsläget en inventering ledd av idrottsnämnden som syftar till att kartlägga behov och prioritering av nya hallar i staden. Denna inventering kommer att ge ett gott underlag för att kunna avgöra vart det är möjligt och prioriterat att uppföra nya hallar. JA Genom kreativa lösningar finns möjligheter att skapa idrottsytor/anläggningar och tillgängliggöra befintliga idrottshallar. Ta vara på det som finns. Från socialdemokraternas sida är vi öppna för att hitta olika lösningar på hallbristen. Stor-Stockholms brandförsvar administrerar idag ett antal hallar som skulle kunna flyttas över till idrottsförvaltnings bokningssystem. Det gäller Farsta, Brännkyrka, Kista, Östermalm och Kungsholmen. Vi föreslår vidare att man bygger om brandstationerna på Malmskillnadsgatan och Kungsholmen till idrottshallar när brandförsvaret flyttar sin verksamhet till nya Samverkanscentralen. En annan möjlighet är att omvandla före detta industrilokaler till idrottsytor. På så sätt kan staden göra kostnadsbesparingar i förhållande till att bygga nya hallar. Ytterligare en lösning är att hyra idrottslokaler från andra aktörer. Självklart ska alla stockholmare ha bra idrottsmöjligheter oavsett var de bor. En viktig prioritering för Miljöpartiet är att grupper som idag är fysiskt inaktiva, exempelvis tjejer med utländsk bakgrund, ska ha goda möjligheter till motion och idrott. Idag ser vi att unga i innerstaden idrottar i högre utsträckning än unga i många andra delar av Stockholm. Att bygga i innerstaden är mycket dyrare än i resten av staden. Det är också svårare med hänsyn till att staden är mer tätbebyggd. Det finns inga färdiga lösningar men vi måste börja tänka nytt och mer kreativt när det gäller att hitta lämpliga platser för idrottshallar även i stadens tätare delar. Det är viktigt att stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret involveras mer i arbetet med att hitta lämpliga platser och lösningar för idrottshallar i innerstaden., barn och ungdomsidrott kan inte stå tillbaka bara för att vi bygger en tät stad. Det är viktigt att vi samtidigt som vi bygger bort bostadsbristen också bygger bort hallbristen. Vi får inte lämna walk-over till marknaden bara för att det måste byggas mycket. Alla barn har rätt till en meningsfull fritid då behövs också hallar, det är även viktigt för folkhälsan.

Behov och planerade anläggningar per stadsdelsnämndområde

Behov och planerade anläggningar per stadsdelsnämndområde Behov och planerade anläggningar per stadsdelsnämndområde Långsiktig investeringsplan Bilaga 1 21 Rinkeby-Kista stadsdelsnämndområde Rinkeby-Kista förväntas öka med cirka 1 000 barn och unga fram till

Läs mer

Idrotten och den kommunala samhällsplaneringen. The Capital of Scandinavia

Idrotten och den kommunala samhällsplaneringen. The Capital of Scandinavia Idrotten och den kommunala samhällsplaneringen The Capital of Scandinavia Långsiktig investeringsplan Uppdrag från kommunfullmäktige. Del av arbetet med det nya idrottspolitiska programmet. De långsiktiga

Läs mer

Fler hallar för pengarna

Fler hallar för pengarna Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2013-09-03 IDN2013-09-24 Handläggare Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden Fler hallar för pengarna Svar på skrivelse från Regina Kevius

Läs mer

Handläggare: Tore Söderström Telefon: Till idrottsnämnden

Handläggare: Tore Söderström Telefon: Till idrottsnämnden IDROTTSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN Handläggare: Tore Söderström Telefon: 08-508 27 507 Till idrottsnämnden 19 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-13 IDN 2013-03- Spånga Sport Center Svar på skrivelse

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Stockholms stad Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran Vi tror att fotbollen som idrott kan göra mer för att minska skillnaderna mellan

Läs mer

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 08.01.01/547/2015 Sida 1 (6) 2015-05-28 IDN 2015-06-16 Handläggare Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 27 639 Till Idrottsnämnden Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan

Läs mer

Så tycker partierna i Stockholm om skridsko

Så tycker partierna i Stockholm om skridsko Så tycker partierna i Stockholm om skridsko Eftersom vi just nu har flera frågor inom skridskosporten som ligger på politikernas bord och det snart är val så gick skridskoföreningarna tillsammans med skridskoförbundet

Läs mer

Detaljplan för Kv Luthagsstranden Uppsala kommun - samråd

Detaljplan för Kv Luthagsstranden Uppsala kommun - samråd Uppsala STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Larsson Sten 2015-10-05 IFN-2015-0125 Idrott- och fritidsnämnden Detaljplan för Kv Luthagsstranden Uppsala kommun - samråd Förslag till

Läs mer

Byggandet av en konstgräsplan invid Norra Reals Gymnasieskola i Vasastan Motion (2013:28) av Jan Valeskog (S)

Byggandet av en konstgräsplan invid Norra Reals Gymnasieskola i Vasastan Motion (2013:28) av Jan Valeskog (S) Utlåtande 2014:19 RIII (Dnr 328-386/2013) Byggandet av en konstgräsplan invid Norra Reals Gymnasieskola i Vasastan Motion (2013:28) av Jan Valeskog (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Markanvisning för idrottshall inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Husby till fastighetsnämnden

Markanvisning för idrottshall inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Husby till fastighetsnämnden Dnr Sida 1 (9) 2016-08-25 Handläggare Joakim Norell 08-508 264 73 Till Exploateringsnämnden 2016-09-22 Markanvisning för idrottshall inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Husby till fastighetsnämnden Förslag

Läs mer

Hjorthagshallen, ny fullstor idrottshall i Hjorthagen Lägesrapport

Hjorthagshallen, ny fullstor idrottshall i Hjorthagen Lägesrapport Dnr 2016/00001 Sida 1 (7) 2018-11-20 Handläggare Royne Julin Telefon: 08-508 269 27 Till Fastighetsnämnden 2018-11-20 Hjorthagshallen, ny fullstor idrottshall i Hjorthagen s förslag till beslut 1. Fastighetsnämnden

Läs mer

Remiss av motion om renovering av Vanadisbadet och byggande av en fullstor idrottshall på Norrmalm

Remiss av motion om renovering av Vanadisbadet och byggande av en fullstor idrottshall på Norrmalm IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2011/149 SID 1 (5) 2011-03-28 Nr 6 Handläggare: Ulf Sankell Telefon: 08-508 27 919 Till Idrottsnämnden 2011-04-12 Remiss av motion om renovering

Läs mer

Bygg i kapp och bygg i takt tillgången till idrottsytor för barn och ungdomar!

Bygg i kapp och bygg i takt tillgången till idrottsytor för barn och ungdomar! Bygg i kapp och bygg i takt tillgången till idrottsytor för barn och ungdomar! Idrotten är med och bidrar. Idrottsföreningar ger inte bara barn och ungdomar en rolig och utvecklande idrottsverksamhet.

Läs mer

Ny specialhall för gymnastik i Stockholm Utredningsbeslut

Ny specialhall för gymnastik i Stockholm Utredningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-04 IDN 2013-06-18 Handläggare Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Till idrottsnämnden Förvaltningens förslag till beslut 1. Idrottsnämnden godkänner

Läs mer

Från 2016 har uppdraget utvidgats och förvaltningen ska även tillgängliggöra andra skollokaler till civil- och föreningsliv.

Från 2016 har uppdraget utvidgats och förvaltningen ska även tillgängliggöra andra skollokaler till civil- och föreningsliv. Kommunfullmäktige beslutade 2006 i ärende 328-3636/2004 Översyn av ansvar, resursutnyttjande och samverkan kring stadens gymnastik- och idrottsanläggningar bland annat om förutsättningarna för föreningslivets

Läs mer

Skapandet av idrottsmöjligheter på Kungsholmens skolgårdar

Skapandet av idrottsmöjligheter på Kungsholmens skolgårdar Utlåtande 2013:97 RIV (Dnr 328-1374/2012) Skapandet av idrottsmöjligheter på Kungsholmens skolgårdar Motion (2012:49) av Emilia Bjuggren och Jari Visshed (båda S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Anläggning av två fullstora konstgräsplaner på Vårbergs idrottsplats

Anläggning av två fullstora konstgräsplaner på Vårbergs idrottsplats Utlåtande 2004:59 RII (Dnr 328-1029/2004) Anläggning av två fullstora konstgräsplaner på Vårbergs idrottsplats Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Idrottsnämnden medges utökad

Läs mer

Förslag till beslut Idrottsförvaltningen föreslår att idrottsnämnden beslutar följande

Förslag till beslut Idrottsförvaltningen föreslår att idrottsnämnden beslutar följande IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 411/1069/09 SID 1 (7) 2009-10-30 IDN 2009-11-24 Handläggare: Tore Söderström Telefon: 08-508 27 507 Till Idrottsnämnden Nr 13 Idrottshallar

Läs mer

Ny idrottshall på Dalhagens BP Utredningsbeslut

Ny idrottshall på Dalhagens BP Utredningsbeslut Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-24 Handläggare Stefan Hagdahl Telefon: 08-50826938 Stefan.hagdahl@stockholm.se Handläggare Fredrik Månsson Telefon: 08-50827640 Fredrik.mansson@stockholm.se Till Fastighetsnämnden

Läs mer

Konsekvenser av exploatering av idrottsmark på Södra Ängby BP Utredningsbeslut

Konsekvenser av exploatering av idrottsmark på Södra Ängby BP Utredningsbeslut Fastighetskontoret Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Fsk dnr 4.3-523/2015 Idf dnr 08.01.01/1412/2015 Sida 1 (5) 2016-01-11 Handläggare fastighetskontoret Stefan Båmstedt Telefon: 08-508 27 908 stefan.bamstedt@stockholm.se

Läs mer

Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset

Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-09-04 IDN 2014-09-23 Handläggare Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset Genomförandebeslut

Läs mer

Byggande av en ny idrottshall på Stora Mossens IP Förslag till inriktnings- och genomförandebeslut

Byggande av en ny idrottshall på Stora Mossens IP Förslag till inriktnings- och genomförandebeslut FASTIGHETSKONTORET IDROTTSFÖRVALTNINGEN 2013-01-15 TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson fastighetskontoret Jan Lind Projektavdelningen Telefon: 08-508 26 951 jan.lind@stockholm.se Kontaktperson idrottsförvaltningen

Läs mer

Bilaga E Stora investeringsprojekt, idrottsnämnden

Bilaga E Stora investeringsprojekt, idrottsnämnden Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (10) Bilaga E Stora investeringsprojekt, idrottsnämnden Skridsko- och bandyhall Gubbängen Svenska Bandyförbundet kräver från och med säsongen

Läs mer

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2008-12-03 Handläggare: Ulf Sankell / Niklas Karlsson Telefon: 508 27 919 / 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 december 2008 Utökning av Liljeholmshallen - förslag till

Läs mer

Ny idrottshall på Västberga IP Inriktningsbeslut

Ny idrottshall på Västberga IP Inriktningsbeslut Tjänsteutlåtande FSK Dnr 4.3-010/2016 IDF Dnr 08.01.01/1408/2015 Sida 1 (8) 2016-05-24 Handläggare fastighetskontoret Stefan Hagdahl Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 26 938 stefan.hagdahl@stockholm.se

Läs mer

Byggandet av ett fotbollstält över ersättningsplanen till Bellevues 7-mannaplan Motion (2013:27) av Jan Valeskog (S)

Byggandet av ett fotbollstält över ersättningsplanen till Bellevues 7-mannaplan Motion (2013:27) av Jan Valeskog (S) Utlåtande 2013:113 RIII (Dnr 328-385/2013) Byggandet av ett fotbollstält över ersättningsplanen till Bellevues 7-mannaplan Motion (2013:27) av Jan Valeskog (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

13131?»,10, STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

13131?»,10, STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 7 13131?»,10, STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Larsson Sten 2018-03-01 IFN-2018-0043 Idrott- och fritidsnämnden Behovsprogram för idrottslokaler i Rosendal Förslag till beslut

Läs mer

Idrotten. en resurs för kommunen

Idrotten. en resurs för kommunen Idrotten en resurs för kommunen AVSIKTSFÖRKLARING 2010 1 Idrottsrörelsen tar starkt avstånd från användandet av droger, våld och dopning. Idrotten står för rent spel. Idrotten och dess ledare är i många

Läs mer

REMISS AVSEENDE PROGRAM FÖR BROMSTENS INDUSTRIOMRÅDE I STADSDELEN BROMSTEN, DNR

REMISS AVSEENDE PROGRAM FÖR BROMSTENS INDUSTRIOMRÅDE I STADSDELEN BROMSTEN, DNR IDROTTSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden 2008-06-17 Nr. 10 REMISS AVSEENDE PROGRAM FÖR BROMSTENS INDUSTRIOMRÅDE I STADSDELEN

Läs mer

Konstgräsfotbollsplaner på Kaknäs BP och Årsta IP Inriktningsbeslut samt svar på skrivelse från Åsa Jernberg och Axel Nekham (båda MP)

Konstgräsfotbollsplaner på Kaknäs BP och Årsta IP Inriktningsbeslut samt svar på skrivelse från Åsa Jernberg och Axel Nekham (båda MP) IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR412/7/12 DNR 017/905/11 SID 1 (6) 2012-03-07 IDN 2012-03-20 Handläggare: Jan Sågström Tel: 08-508 26 238 Hans Eriksson Tel: 08-508 26 754 Till

Läs mer

Strategiska samband Magelungsstråket, Mälaräng och Järvadalen Bakgrund

Strategiska samband Magelungsstråket, Mälaräng och Järvadalen Bakgrund Strategiska samband Magelungsstråket, Mälaräng och Järvadalen Bakgrund Stockholm är en segregerad stad där de sociala skillnaderna mellan stadsdelar och grannskap är stora. En stad för alla måste hålla

Läs mer

Långsiktigt investeringsbehov för stadens idrottsverksamhet

Långsiktigt investeringsbehov för stadens idrottsverksamhet Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (26) 2014-04-02 IDN 2014-04-15 Handläggare Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden Förvaltningens förslag till beslut 1. Idrottsnämnden godkänner

Läs mer

Kommunpolitikernas svar på frågor från Stockholms länsförening av Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka

Kommunpolitikernas svar på frågor från Stockholms länsförening av Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka Kommunpolitikernas svar på frågor från Stockholms länsförening av Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka Svar från Moderaterna Svar från Centerpartiet Svar från Folkpartiet Svar från Vänsterpartiet Svar

Läs mer

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M)

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Utlåtande 2015: RI (Dnr 309-1479/2014) Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil?

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil? SAMMANSTÄLLNING ENKÄT OM GRÖNA FRÅGOR INFÖR VALET 2014 Nätverket Ny Grön Våg består av ett 30-tal natur-, miljö-, och friluftsorganisationer i sområdet. Bland dessa ingår Naturskyddsföreningen i s län,

Läs mer

A Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

A Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning A Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Stadsdelsmiljö- & Teknik Tom Thorell tfn 508 05 063 Dnr 040-410-2004 Sammanträde 25 januari 2005 Tjänsteutlåtande 27 december 2004 1(5) Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Stadshagen

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Stadshagen Handläggare: Mia Levedahl E-post: mia.levedahl@stockholmshem.se Telefon: 08-508 39 214 Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2017-09-07 Ärende nr 6 Sida 1 av 5 2017-08-30 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

147 Förslag till idrottsinvesteringar 2014 med inriktning Dnr:

147 Förslag till idrottsinvesteringar 2014 med inriktning Dnr: Jämfört med månadsrapporten per september har intäktsprognosen ökat med 3,3 mnkr. Nämndens budget för investeringar uppgår till totalt 15,7 mnkr under 2013. Ingen avvikelse beräknas i nuläget för utgifter,

Läs mer

Budget 2015 Lerums Kommun. Utveckling kräver mod

Budget 2015 Lerums Kommun. Utveckling kräver mod Budget 2015 Lerums Kommun Utveckling kräver mod Ekonomi i balans 98 % Nettokostnadsandel Ekonomiska prioriteringar för ökad kvalitet Riktade åtgärder till barn och unga som inte uppnår målen 6 mnkr Mindre

Läs mer

Enklare idrottshallar

Enklare idrottshallar FASTIGHETSKONTORET IDROTTSFÖRVALTNINGEN 2013-01-29 Kontaktperson fastighetskontoret Jenny Rydåker Projektavdelningen Telefon: 08-508 270 16 jenny.rydaker@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2013-03-05

Läs mer

40 000 påbörjade lägenheter fram till 2018

40 000 påbörjade lägenheter fram till 2018 40 000 påbörjade lägenheter fram till 2018 Nya byggförslag i Folkpartiet liberalernas förslag till budget för Stockholms stad 2016 40 000 påbörjade lägenheter fram till 2018 Folkpartiet liberalerna står

Läs mer

Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm saknar stöd bland Stockholmarna

Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm saknar stöd bland Stockholmarna Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm saknar stöd bland Stockholmarna Trots att politiska representanter angett att det finns ett stabilt stöd för projektet med ett Nobel Center på Blasieholmen är inte

Läs mer

Ishall för konståkningen

Ishall för konståkningen IDROTTSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN Handläggare: Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Peter Ahlström Telefon: 08-508 28 438 Till idrottsnämnden 21 SID 1 (5) 2013-04-23 IDN 2013-05- Ishall för

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus

STADSBYGGNADSKONTORET. Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus STADSBYGGNADSKONTORET Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus 2012-01-30 2 (5) Bildcollage från kvällen Mötet inleds Många deltog på kvällens möte Flera ämnen togs upp Annonsering

Läs mer

Multifunktionella anläggningar och miljöer för idrott och kultur

Multifunktionella anläggningar och miljöer för idrott och kultur Multifunktionella anläggningar och miljöer för idrott och kultur Sophie Dahlberg, Stockholms Stad, Idrottsförvaltningen Klas Eriksson, AIX Arkitekter AB Stadsdelen Skärholmen Del av miljonprogrammet som

Läs mer

Gubbängens IP, ökad kyl- och elkapacitet inför anläggande av ny bandypist.

Gubbängens IP, ökad kyl- och elkapacitet inför anläggande av ny bandypist. Projekt- och upphandlingsavdelningen Sida 1 (4) 2018-04-1205-29 Handläggare Pye Seaton 0850826930 pye.seaton@ Till Fastighetsnämnden 2018-06-19 Gubbängens IP, ökad kyl- och elkapacitet inför anläggande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:91 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Stockholms kommun i anledning av principöverenskommelse om finansiering av Citybanan Föredragande landstingsråd: Dag Larsson

Läs mer

Underkänt! Malmöbornas åsikter om skolan

Underkänt! Malmöbornas åsikter om skolan Underkänt! Malmöbornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Idrottsnämnden Protokoll nr 2/2014 STOCKHOLMS IDROTTSNÄMND PROTOKOLL NR. 2/

Idrottsnämnden Protokoll nr 2/2014 STOCKHOLMS IDROTTSNÄMND PROTOKOLL NR. 2/ STOCKHOLMS IDROTTSNÄMND PROTOKOLL NR. 2/2014 13-37 Tid: tisdagen den 18 mars kl. 17.30 17.50 Plats: Stadshuset, drätselnämndens sessionssal Justerat : 2014-03-24 Regina Kevius Erik Odenlid sekreterare

Läs mer

Upprustning av Kristinebergs IP. Inriktningsbeslut.

Upprustning av Kristinebergs IP. Inriktningsbeslut. Sida 1 (6) 2016-03-22 Handläggare fastighetskontoret Stefan Hagdahl Telefon: 08-508 26 938 stefan.hagdahl@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 hans.eriksson@stockholm.se

Läs mer

Idrottsprogram för god folkhälsa

Idrottsprogram för god folkhälsa Idrottsprogram för god folkhälsa Vision 2030 är en ledstjärna för kommunens långsiktiga utveckling. Den beskriver hur vi vill att det ska vara i Kungsbacka kommun år 2030. I Kungsbacka vill vi ha ett rikt

Läs mer

Ny idrottshall i Slakthusområdet, utredningsbeslut.

Ny idrottshall i Slakthusområdet, utredningsbeslut. Sida 1 (7) 2017-10-09 Handläggare fastighetskontoret Eric Tedesjö Projekt- och upphandlingsavdelningen Telefon: 08-508 267 26 eric.tedesjo@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen Fredrik Månsson

Läs mer

Bandy- och skridskohall i Stockholm Kompletterande utredningsbeslut

Bandy- och skridskohall i Stockholm Kompletterande utredningsbeslut IDROTTSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 411-870-11 SID 1 (5) 2013-03-05 IDN 2013-03-19 Handläggare: Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Till idrottsnämnden Bandy- och skridskohall

Läs mer

Effektivt nyttjande av stadens skollokaler Motion (2015:70) av Dennis Wedin (M)

Effektivt nyttjande av stadens skollokaler Motion (2015:70) av Dennis Wedin (M) Utlåtande 2016:132 RIV (Dnr 106-1570/2015) Effektivt nyttjande av stadens skollokaler Motion (2015:70) av Dennis Wedin (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:70)

Läs mer

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Inriktningsbeslut

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Inriktningsbeslut Sida 1 (8) 2014-11-27 Handläggare fastighetskontoret Karin Westling Projektavdelningen Telefon: 08-505 26 922 karin.westling@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen Sophie Dahlberg Utvecklingsavdelningen

Läs mer

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Datum: 2013-05-14 Plats: Markuskyrkan, Björkhagen Metod: Open Space Sammarnställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden-Björkhagen

Läs mer

Protokollsutdrag 4/2013 Sammanträdesdag Kl 16:00 17:30 Ajournering kl 17:00-17:05

Protokollsutdrag 4/2013 Sammanträdesdag Kl 16:00 17:30 Ajournering kl 17:00-17:05 Protokollsutdrag 4/2013 Sammanträdesdag 2013-04-18 Kl 16:00 17:30 Ajournering kl 17:00-17:05 Justerat den 29 april 2013 Anslaget den 2 maj 2013 Regina Kevius Tara Twana Närvarande Ordföranden Ledamöterna

Läs mer

Viktig info rörande användandet av detta Excel-verktyg: OBS!

Viktig info rörande användandet av detta Excel-verktyg: OBS! Viktig info r Grundstruk OBS! rörande användandet av detta Excel-verktyg: kturen i denna fil är flikarna: Fyll i grundinfo här - Under denna flik skall du endast fylla i grunddata i enlighet med den medföljande

Läs mer

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 Sida 4 av 129 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-05 Dnr: BN 2018/242 Bildningsnämnden Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ljungvalla Tennis

Läs mer

uplinla Nya idrottsanläggningar i Gunsta Förslag till beslut Idrotts- och fritidsnämnden föreslås besluta

uplinla Nya idrottsanläggningar i Gunsta Förslag till beslut Idrotts- och fritidsnämnden föreslås besluta uplinla STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN it Handläggare Datum Diarienummer Larsson Sten 2018-03-16 IFN-2018-0063 Idrott- och fritidsnämnden Nya idrottsanläggningar i Gunsta Förslag till beslut Idrotts- och fritidsnämnden

Läs mer

Konstgräs kring Järvafältet Motion (2012:44) av Emilia Bjuggren (S)

Konstgräs kring Järvafältet Motion (2012:44) av Emilia Bjuggren (S) Utlåtande 2013: RIII (Dnr 328-1258/2012) Konstgräs kring Järvafältet Motion (2012:44) av Emilia Bjuggren (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2012:44) av Emilia

Läs mer

Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, projektchef Fokus Skärholmen

Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, projektchef Fokus Skärholmen Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, projektchef Fokus Skärholmen Välkommen till Skärholmen! Stadsdelsförvaltningar 8 1. Bromma 2. Enskede-Årsta-Vantör 3. Farsta 4. Hägersten-Liljeholmen 5. Hässelby-Vällingby

Läs mer

Långsiktig investeringsplan

Långsiktig investeringsplan Långsiktig investeringsplan Strategi för att möta stadens långsiktiga behov av nya idrottsanläggningar 2014 2022 2030 1 Innehåll Inledning 3 Idrottsanläggningens betydelse 4 Befintliga idrottsanläggningar

Läs mer

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Sida 1 (6) Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Bakgrund Stockholms stad inrättade Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm under 2015 med uppdraget att analysera skillnader i

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Botkyrka kommun Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran Fotbollen är den största och mest spridda idrotten i Botkyrka med aktiva föreningar

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND BLAD 18 15 Förslag från Rinkeby framtidskommitté Beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på medborgarförslaget Ärendet Rinkeby framtidskommitté har i juni 2013 lämnat in ett medborgarförslag, vilket omfattar

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen

Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen Välkommen till Skärholmen! Stockholms stadsdelsnämdsområden 1. Bromma 2. Enskede-Årsta-Vantör 3. Farsta 4. Hägersten-Liljeholmen

Läs mer

Svar på skrivelse från Leif Kroon (kd) angående inomhushall för bandy. Idrottsförvaltningen föreslår idrottsnämnden besluta att

Svar på skrivelse från Leif Kroon (kd) angående inomhushall för bandy. Idrottsförvaltningen föreslår idrottsnämnden besluta att Idrottsförvaltningen Planeringsavdelningen Handläggare: Hans Eriksson Tfn: 08-508 26754 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-06-30 IdN: 2006-08-22 Nr 14 Till Idrottsnämnden Svar på skrivelse från Leif Kroon

Läs mer

Partiernas svar om ridsporten

Partiernas svar om ridsporten Partiernas svar om ridsporten Svenska Ridsportförbundet har inför valet i september frågat samtliga riksdagspartier hur de ställer sig till de två frågor vi har fokuserat på inför valet. Ridsport ska räknas

Läs mer

Inhyrning av Liljeholmshallarna

Inhyrning av Liljeholmshallarna Idrottsförvaltningen Ekonomienheten Sida 1 (5) 2019-01-27 IDN 2019-02-19 Handläggare Susanne Olsson Telefon: 08-508 28 426 Till Idrottsnämnden Inhyrning av Liljeholmshallarna Förvaltningens förslag till

Läs mer

POLITISK INRIKTNING 2016 Sollentuna kommun Sollentunapartiet

POLITISK INRIKTNING 2016 Sollentuna kommun Sollentunapartiet POLITISK INRIKTNING 2016 Sollentuna kommun Sollentunapartiet 2015-06-11 1 Sollentuna kommuns ekonomiska situation Sollentuna kommun har en välskött ekonomi vilket gör att det med rätt prioriteringar går

Läs mer

Enklare idrottshallar

Enklare idrottshallar IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSSTABEN Handläggare: Tore Söderström Telefon: 08-508 27 507 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 017/237/12 SID 1 (6) 2012-05-10 IDN 2012-05-22 Till idrottsnämnden Enklare idrottshallar Förvaltningens

Läs mer

Årsrapport 2014 Idrottsnämnden

Årsrapport 2014 Idrottsnämnden Årsrapport 2014 Idrottsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 21, 2015 Dnr 3.1.2-63/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX Valplattform Vänsterpartiet Umeå 2018-2022 Umeå är inte till salu! Ulrika Edman (V), 1:a till Umeå kommunfullmäktige Mattias Sehlstedt (V), 2:a till Umeå kommunfullmäktige

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen Sida 1 (9) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Högre kvalitet i förskolan

Högre kvalitet i förskolan Stockholm 26 augusti 2010 Högre kvalitet i förskolan Första delen av den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/6 I dag presenterar vi rödgröna partier den första delen av vår regeringsplattform om förskolan

Läs mer

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan Hållbar idrott Idrottspolitiskt program Handlingsplan 2014 2016 Innehåll Hållbar Idrott Gävle...4 Idrottens roll i Gävle...5 Stöd till föreningar...6 Idrotten ska vara tillgänglig för alla...6 Organiserad

Läs mer

Anläggande av konstgräsplan vid Axelsbergs bollplan Utrednings- och inriktningsbeslut

Anläggande av konstgräsplan vid Axelsbergs bollplan Utrednings- och inriktningsbeslut Sida 1 (7) FSK Dnr 4.2-011/2016. IDF Dnr 08.03.01/1390/2015 2016-01-11 Handläggare fastighetskontoret Stefan Hagdahl Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 26 938 stefan.hagdahl@stockholm.se Handläggare

Läs mer

och se över eventuella upprustningsbehov samt nybyggnadsbehov

och se över eventuella upprustningsbehov samt nybyggnadsbehov Utlåtande 2011: RIII (Dnr 328-339/2011) En inventering av våra idrottsanläggningar och se över eventuella upprustningsbehov samt nybyggnadsbehov av idrottsanläggningar Motion (2011:11) av Mehdi Oguzsoy

Läs mer

Underkänt! Falubornas åsikter om skolan

Underkänt! Falubornas åsikter om skolan Underkänt! Falubornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Underkänt! Karlstadsbornas åsikter om skolan

Underkänt! Karlstadsbornas åsikter om skolan Underkänt! Karlstadsbornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

nya bostäder under nästa mandatperiod

nya bostäder under nästa mandatperiod Socialdemokraterna i Stockholm Stockholm 2010-08-10 50 000 nya bostäder under nästa mandatperiod En bostadspolitisk rapport från Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Stockholmsregionen

Läs mer

Underkänt! Gävlebornas åsikter om skolan

Underkänt! Gävlebornas åsikter om skolan Underkänt! Gävlebornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, fastighetsnämnden och idrottsnämnden.

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, fastighetsnämnden och idrottsnämnden. PM 2013: RI (Dnr 319-1317/2012) Att undersöka möjligheten att låta privata entreprenörer bygga och äga idrottshallar som staden hyr Skrivelse av Karin Wanngård och Maria Östberg Svanelind (båda S) Borgarrådsberedningen

Läs mer

2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3

2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3 1(9) 2(9) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Rutiner vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 3 3. Principer vid fördelning av tränings- och tävlingstider samt arrangemang... 5 4. Alkoholservering

Läs mer

Kartläggning och analys inför ett möte eller ett påverkansarbete med/mot kommunen

Kartläggning och analys inför ett möte eller ett påverkansarbete med/mot kommunen Kartläggning och analys inför ett möte eller ett påverkansarbete med/mot kommunen Ett arbetsmaterial för att underlätta kartläggning och analys 2019-01-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Kartläggning och

Läs mer

Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor

Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor Tack till de partier i kommunfullmäktige i Kungälv som har svarat på våra medlemmars frågor. När vi skickade över frågorna till partierna skrev vi också en bakgrund

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan 1(5) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck +4686861651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-12 Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 30 Diarienummer Svar på skrivelse från (S) om upprustning

Läs mer

www.stockholmsvanstern.se

www.stockholmsvanstern.se www.stockholmsvanstern.se Det går att bygga ett Stockholm för alla. Ett Stockholm där det inte är tjockleken på plånboken som bestämmer vilken del av staden du kan bo i. Där innerstaden inte domineras

Läs mer

Kultur- och fritidskontorets tjänsteskrivelse daterad Utbildningskontorets PM daterad

Kultur- och fritidskontorets tjänsteskrivelse daterad Utbildningskontorets PM daterad 1 (3) 2012-11-20 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur och fritidskontoret Handläggare Susanne Bergström 08-523 010 94 Susanne.bergstrom@sodertalje.se Kultur och fritidsnämnden Behovsinventering gymnastik- och

Läs mer

Underkänt! Skövdebornas åsikter om skolan

Underkänt! Skövdebornas åsikter om skolan Underkänt! bornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella kunskapsmätningar

Läs mer

Föreningslivets tillgång till skollokaler - utöver idrottslokaler Delrapport juli 2017

Föreningslivets tillgång till skollokaler - utöver idrottslokaler Delrapport juli 2017 Föreningslivets tillgång till skollokaler - utöver idrottslokaler Delrapport juli 2017 stockholm.se 4 juli 2017 Dnr: KUF 1.1/2627/2016, UTBF 2.6.2-7821/2016, IDF 03.01/929/2016 Samverkansprojekt mellan:

Läs mer

Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911

Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911 Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911 Innehåll Hur kan vi öka legitimiteten för idrotten i samhällsplaneringen?... 1 Idrotten i samhället och i samhällsbyggnationen... 1 Att hantera...

Läs mer

Bygg för unga och studenter

Bygg för unga och studenter Bygg för unga och studenter Sida 1 (7) Bygg för unga och studenter Det socialdemokratiska löftet till Stockholms unga och studenter är att vi ska bygga 12 000 hyresrätter anpassade för unga och studenter

Läs mer

Flytt av Stockholms Tennishall från Kristinebergs strandpark till Stadshagens idrottsplats

Flytt av Stockholms Tennishall från Kristinebergs strandpark till Stadshagens idrottsplats EXPLOATERINGSKONTORET IDROTTSFÖRVALTNINGEN 2008-01-30 Kontaktperson exploateringskontoret Christina Norén Innerstad Telefon: 08-508 281 12 christina.noren@expl.stockholm.se Kontaktperson idrottsförvaltningen

Läs mer

UTDRAG PROTOKOLL

UTDRAG PROTOKOLL UTDRAG PROTOKOLL Nr 7/2012 1 (2) Justerat: Justeringen anslogs: 2012-11-28 Charlotte Broberg Erika Ullberg - - - 70 12 Regional bedömning av behovet av bostäder Tjänsteutlåtande 2012-11-19 Följande yrkanden

Läs mer

Ytor för aktivitet, idrott och utevistelse hur ska allt få plats?

Ytor för aktivitet, idrott och utevistelse hur ska allt få plats? 1 (7) Regionplaneavdelningen Seminarium 22 september 2017 Ytor för aktivitet, idrott och utevistelse hur ska allt få plats? Inledning - Jessica Andersson, avdelningschef på Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer