ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING TRYCKPROVNING. Utfärdad den 17 oktober 1985 (Ändringar införda t. o. m )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING TRYCKPROVNING. Utfärdad den 17 oktober 1985 (Ändringar införda t. o. m )"

Transkript

1 ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:14 Utkom från trycket den 7 november 1985 TRYCKPROVNING Utfärdad den 17 oktober 1985 (Ändringar införda t. o. m )

2 AFS 1985:14 2 TRYCKPROVNING Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om tryckprovning samt kommentarer Utfärdad den 17 oktober 1985 (Ändringar införda t. o. m )

3 AFS 1985:14 3 Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om tryckprovning Utfärdad den 17 oktober 1985 (Ändringar införda t. o. m ) Arbetarskyddsstyrelsen meddelar med stöd av 18 arbetsmiljöförordningen (SFS 1977:1166) följande föreskrifter. Tillämpningsområde 1 Dessa föreskrifter gäller skydd mot olycksfall vid provning av teknisk anordning med övertryck eller undertryck. Bestämmelserna i 6-7 gäller inte vid officiell provning. Allmänt 2 Före provning med över- eller undertryck skall en bedömning göras som visar att anordningen är dimensionerad för det avsedda provtrycket. Provningen skall ledas av sakkunnig person och utföras så att risk för olycksfall undviks. Anordningen skall vara uppställd eller monterad så att rörelser, som orsakas av trycksättningen inte medför för anordningen skadliga tillsatskrafter. 3 Vid provning med övertryck skall öppningar vara tätade så att lock och liknande inte lossnar vid trycksättning. Vid provningen skall vatten eller annan vätska användas. Gas får dock användas när provning med vätska inte är möjlig eller inte är lämplig av processtekniska eller materialtekniska skäl. 4 Provningstemperaturen skall väljas med hänsyn till materialets slagseghet, så att det inte finns risk för sprödbrott. Trycket skall höjas så långsamt att deformationer och försvagningar upptäcks innan material, fogar, packningar eller liknande går sönder. Trycket skall mätas med tillförlitlig tryckmätare. Provning med vätska 5 Före provning med vätska skall undersökas om anordningen och dess fundament eller upphängning tål den ökade belastningen av vätskans tyngd. Anordningen skall om möjligt fyllas helt med vätska så att den avluftas fullständigt. Är detta inte möjligt skall bestämmelserna för provning med gas tillämpas. Om tryckprovningen utförs när omgivningstemperaturen är lägre än vätskans fryspunkt skall vätskan hindras från att frysa.

4 AFS 1985:14 4 Provning med gas 6 Provning med gas får i de fall som anges i nedanstående tabell utföras endast efter tillstånd från Arbetsmiljöverket. Övertryck över 3 bar över 0,1 bar men högst 3 bar över 0,03 bar men högst 01 bar Tillstånd behövs alltid om produkten av övertrycket i bar och volymen i liter är större än 30 om den volym som fylls med tryckmedium är större än 500 liter. 1 bar = 100 kpa = 0,1 MPa För tillstånd krävs att arbetsgivaren har upprättat ett särskilt program för provningen samt att Arbetsmiljöverket har granskat detta och bedömt säkerheten som betryggande. Tillstånd lämnas för viss tid. (AFS 2000:22) 7 Vid provning med gas i fall då tillstånd enligt 6 inte behövs gäller följande. Påfyllningsledningen för gasen skall anordnas så att trycket på ett tillförlitligt sätt begränsas till det avsedda provtrycket. Om övertrycket är högre än 0,03 bar (3 kpa) skall provningen utföras inom särskilt avgränsat område där endast provningspersonal uppehåller sig. Åtgärd som kan skada anordningen får inte utföras när denna står under tryck. Om övertrycket är högre än 0,1 bar (10 kpa) och anordningen visar onormala förändringar under provningen skall trycket sänkas och orsaken utredas. Provning med undertryck 8 Vid provning med undertryck skall åtgärder vidtas för att hindra att anordningen blir instabil eller faller omkull på grund av hoptryckning eller att anordning av sprött material trycks ihop så att splitter uppstår. Särskilda bestämmelser 9 Bestämmelserna i 6 utgör föreskrifter enligt 3 kap 12 första stycket 1 arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160). Brott mot nämnda bestämmelser kan enligt 8 kap 2 första stycket samma lag medföra böter eller fängelse i högst ett år.

5 AFS 1985:14 5 Ikraftträdande 1 Denna kungörelse träder i kraft den 1 mars Samtidigt upphävs arbetarskyddsstyrelsens meddelande 1978:21 Tryck- och täthetskontroll av tryckkärl och rörledningar. 2 Dessa föreskrifter träder i kraft den 1 januari AFS 1985:14 AFS 2000:22

6 AFS 1985:14 6 Kommentarer till kungörelsen med föreskrifter om tryckprovning Provning av teknisk anordning med övertryck eller undertryck förekommer i olika sammanhang t ex för att kontrollera att anordningen uppfyller ställda krav vid konstruktion och tillverkning. Provning utförs också för att kontrollera täthet. Normalt utförs tryckprovning med vatten som tryckmedium. Tryckprovning med gas kan ibland vara nödvändig av bl a processtekniska eller materialtekniska skäl. Används gas som tryckmedium är energiinnehållet mer än 200 gånger större än energiinnehållet i vätska vid motsvarande tryck och volym. Tillvägagångssättet vid provning har hittills reglerats i arbetarskyddsstyrelsens meddelande 1978:21, Tryck- och täthetskontroll av tryckkärl och rörledningar. Detta meddelande har nu omarbetats till en kungörelse. Kommentarer till vissa paragrafer Till 1 Begreppet officiell provning finns definierat i lagen om riksprovplatser (SFS 1974:896). Med officiell provning avses där sådan teknisk provning, kontroll eller besiktning som är föreskriven i lag eller annan författning och som ej är egenkontroll. Officiell provning utförs normalt av riksprovplats. Officiell provning av öppen mindre cistern för förvaring av brandfarlig vätska kan dock utföras av provplatser som auktoriserats för ändamålet av Statens mät- och provråd. Det förutsätts naturligtvis att tryckprovning vid officiell provning utförs under former som är lika betryggande som vid egenkontroll. Därför kan säkerhetsåtgärder som följer av föreskrifterna i 6-7 i många fall behöva vidtas även vid den officiella provningen. Något tillstånd från yrkesinspektionen krävs dock inte. Till 2 För dimensionering av tryckkärl, cistern och rörledning finns speciella regler i t ex Tryckkärlskommissionens tryckkärlsnormer och rörledningsnormer. Till 3 Det är viktigt att tillse att tillslutning av anordning, t ex flänsar, lock, proppar, packningar eller extra svetsskarvar är felfria och dimensionerade för uppkommande belastningar, samt att skruvar och muttrar används i fullt antal och har tillräcklig gänglängd. Om öppningens diameter ej överstiger 50 mm kan det vara tillräckligt att tätningen utförs med expanderande propp. Om slang används vid påfyllning av tryckmedium är det lämpligt att den är utförd enligt SIS (Ståltrådsarmerad hydraulslang av gummi). Till 4 Det är viktigt att tryckmediet före provningen har uppnått avsedd provningstemperatur. Om avsevärd värmetillförsel, t ex p g a solstrålning eller annan värmekälla, kan inverka ogynnsamt på provningen är det viktigt att anordningen skärmas av. Exempel på tillförlitlig tryckmätare är en tryckmätare med utförande klass 1 enligt SMS 1554

7 AFS 1985:14 7 (Tryckmätare) som med jämna mellanrum kontrollerats mot en kontrolltryckmätare. Lämpligt intervall för kontroll beror på frekvens av provning. Till 5 Det är viktigt att avluftning sker fullständigt eftersom det annars finns risk för kvarstående luftkudde. Fyllningen sker i allmänhet bäst från systemets lägsta punkt. För att hindra att det bildas isproppar i t ex avluftningsledningar, kan det vara lämpligt att tillsätta frostskyddsmedel i provtryckningsmediet. Till 6 För att uppnå betryggande säkerhet vid provningen kan t ex följande åtgärder vara lämpliga. Provningen utförs inom ett särskilt avgränsat område där endast provningspersonal befinner sig. Området utmärks med skyltar som anger riskzon. Om provningen utförs i vattenfyllt bubbeltestkar av stål eller betong behövs normalt inga ytterligare avgränsningar. Det kan ibland vara lämpligt att provningen utförs efter den normala arbetstidens slut. Vid provning av stora volymer och tryck, kan det ibland vara nödvändigt att spärra av vägar, tillträdesleder etc. För att undvika att provtrycket blir för högt förses påfyllningsledningen för gasen med reduceringsventil och två av varandra oberoende tryckbegränsningsanordningar. Sådana anordningar kan t ex vara dubbla säkerhetsventiler där var och en är reserv för den andra. Tryckbegränsningsanordningar kan ocksa vara en säkerhetsventil och en tryckvakt som automatiskt stänger gastillflödet om provtrycket överskrids. Det kan vara lämpligt att montera en slangbrottsventil i påfyllningsledningen. Detta behöver särskilt beaktas vid fyllning från gasflaska eller liknande gasförråd. Om packning, koppling eller annan del av provad anordning visar tecken på läckage eller om det sker en oregelbunden ökning av trycket, sänks trycket och orsaken till felet utreds. Reparation, efterdragning, instansning eller liknande utförs ej då anordningen står under tryck. Tryckstegring sker etappvis, t ex genom att först trycksätta till halva trycket och därefter i etapper om 1/10 av provtrycket tills fullt provtryck uppnås, med lämplig tid för tryckstabilisering mellan etapperna. Om det är nödvändigt att avbryta arbetet tillfälligt t ex över natt vid provning av stora volymer sänks trycket med en fjärdedel för att minska energiinnehållet då anordningen är obevakad. Trycket regleras och avläses från en skyddad plats. Före beträdande av riskzonen sänks trycket med minst en fjärdedel av det högsta använda trycket. För att minska energiinnehållet vid användning av gas som tryckmedium, kan den volym som fylls med tryckmedium minskas genom utfyllnad med fyllkroppar av t ex plast, hårdgummi, trä eller stål. Till 7 För att begränsa trycket kan vätskefyllt U-rör med tillräcklig avlastningskapacitet användas. Andra tryckbegränsningsanordningar beskrivs i tredje stycket i kommentarerna till

8 AFS 1985: Åtgärder som kan skada anordningen när den är trycksatt kan t ex vara reparation, efterdragning, instansning eller liknande.

Provning med över- eller undertryck

Provning med över- eller undertryck AFS 2006:8 Provning med över- eller undertryck Arbetsmiljöverkets föreskrifter om provning med övereller undertryck och allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (Ändringar införda t.o.m. 25 mars

Läs mer

Generella säkerhetsregler för täthetsprovning med luft av självfallsledningar

Generella säkerhetsregler för täthetsprovning med luft av självfallsledningar VA-Forsk rapport Nr 2006-03 Generella säkerhetsregler för täthetsprovning med luft av självfallsledningar Dan Ekbäck VA-Forsk VA-Forsk VA-Forsk är kommunernas eget FoU-program om kommunal VA-teknik. Programmet

Läs mer

AFS 2006:8 Provning med över- eller undertryck

AFS 2006:8 Provning med över- eller undertryck Provning med över- eller undertryck Arbetsmiljöverkets författningssamling Provning med över- eller undertryck Arbetsmiljöverkets föreskrifter om provning med övereller undertryck och allmänna råd om tillämpningen

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:10 Utkom från trycket den 14 augusti 1985 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:10 Utkom från trycket den 14 augusti 1985 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:10 Utkom från trycket den 14 augusti 1985 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:10 2 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Bilaga RA YGB/1. Bilaga RA YGB/1. Exempel på märkning och skyltning inom apparatskåp. Remiss - Får ej åberopas

Bilaga RA YGB/1. Bilaga RA YGB/1. Exempel på märkning och skyltning inom apparatskåp. Remiss - Får ej åberopas Bilaga RA YGB/1 Bilaga RA YGB/1. Exempel på märkning och skyltning inom apparatskåp. 1 Bilaga RA YGB/2 Bilaga RA YGB/2. Exempel på märkning av ledningar m m inom och utanför apparatskåp. 2 Bilaga AMA YHB/1

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING LYFTBORD. Utfärdad den 22 augusti 1985 (Ändringar införda t.o.m )

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING LYFTBORD. Utfärdad den 22 augusti 1985 (Ändringar införda t.o.m ) ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:13 Utkom från trycket den 11 oktober 1985 LYFTBORD Utfärdad den 22 augusti 1985 (Ändringar införda t.o.m. 1993-12-17) AFS 1985:13 2 LYFTBORD Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

GASFLASKOR AFS 2001:4. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om gasflaskor och allmänna råd vid tillämpningen av föreskrifterna

GASFLASKOR AFS 2001:4. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om gasflaskor och allmänna råd vid tillämpningen av föreskrifterna GASFLASKOR Arbetsmiljöverkets föreskrifter om gasflaskor och allmänna råd vid tillämpningen av föreskrifterna (Ändringar införda t.o.m. 25 mars 2014) Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om

Läs mer

ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2001:4 GASFLASKOR

ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2001:4 GASFLASKOR ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2001:4 GASFLASKOR 5 GASFLASKOR Arbetsmiljöverkets föreskrifter om gasflaskor samt allmänna råd vid tillämpningen av föreskrifterna 5 Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Cisterndagarna 2017 - Göteborg Innehåll Information om föreskriftsarbetet Förändringar i regelstrukturen Genomgång av förändringar

Läs mer

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar AFS 2014:XX 2014:16 Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Xxxxx Smältning och gjutning av metall

Xxxxx Smältning och gjutning av metall AFS 2014:XX 2014:15 Xxxxx Smältning och gjutning av metall Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID LAGSTIFTNING UTGÖRS AV: Lagar Förordningar Föreskrifter TAS FRAM AV: Riksdagen Regeringen Myndigheter DESSA GÄLLER ALLTID Anna Berggren Mobil: 073-50 200 95 Kneippgatan 2 anna.berggren@nitoveskonsulterna.com

Läs mer

Besiktning av trycksatta anordningar

Besiktning av trycksatta anordningar AFS 2015:9 Besiktning av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:3) om besiktning av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Besiktning av trycksatta anordningar

Besiktning av trycksatta anordningar Besiktning av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:3) om besiktning av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Tillämpning av AFS 2005:2 och AFS 2005:3 på biogasanläggningar Sammanställt av Gasföreningen och SWETIC

Tillämpning av AFS 2005:2 och AFS 2005:3 på biogasanläggningar Sammanställt av Gasföreningen och SWETIC Tillämpning av AFS 2005:2 och AFS 2005:3 på biogasanläggningar Sammanställt av Gasföreningen och SWETIC Detta dokument ger en handledning till hur Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2005:2 Tillverkning

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:9 2 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarliga vätskor

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarliga vätskor 2017-09-15 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarliga vätskor Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd av 25 förordningen

Läs mer

Xxxxx Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar

Xxxxx Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar AFS 2014:XX 2014:21 Xxxxx Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

ANTECKNINGAR OM JOURTID, ÖVERTID OCH MERTID

ANTECKNINGAR OM JOURTID, ÖVERTID OCH MERTID ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1982:17 Utkom från trycket den 16 december 1982 ANTECKNINGAR OM JOURTID, ÖVERTID OCH MERTID Utfärdad den 29 oktober 1982 (Ändringar införda t.o.m. 2000-12-15)

Läs mer

Xxxxx Enkla tryckkärl

Xxxxx Enkla tryckkärl AFS 2014:XX 2014:19 Xxxxx Enkla tryckkärl Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetarskyddsstyrelsens (AFS xxxx:xx) föreskrifter om (AFS 1993:41) om enkla tryckkärl

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring av föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor;

Läs mer

Under 2014 har det hittills utkommit 35 st. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter.

Under 2014 har det hittills utkommit 35 st. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter. ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER 2014 och 2015 Under 2014 har det hittills utkommit 35 st. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter. AFS 2014:01 AFS 2014:02 AFS 2014:03

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om installation av CO 2 -anläggning i köksventilation; beslutade den 8 februari 2001. Sjöfartsverket föreskriver 1 följande

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Skadegruppens Temadag 2016 Stockholm Waterfront Congress Centre, Stockholm Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Innehåll En mycket kortfattad redogörelse för föreskriftsarbetet. Inget

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING GÅNGBANOR PÅ TORNKRANAR. Utfärdad den 18 september 1981 (Ändringar införda t.o.m.

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING GÅNGBANOR PÅ TORNKRANAR. Utfärdad den 18 september 1981 (Ändringar införda t.o.m. ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1981:18 Utkom från trycket den 9 okt. 1981 GÅNGBANOR PÅ TORNKRANAR Utfärdad den 18 september 1981 (Ändringar införda t.o.m. 93-12-17) AFS 1981:18 2 GÅNGBANOR

Läs mer

ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER 2014

ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER 2014 ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER 2014 Under 2014 har det hittills utkommit 34 s. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter. AFS 2014:01 AFS 2014:02 AFS 2014:03 AFS 2014:04

Läs mer

Maskiner AFS 2011:1. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner

Maskiner AFS 2011:1. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner Maskiner Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar

Tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar Tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:2) om tillverkning av vissa behållare, rörledningar

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1998:7 GASFLASKOR

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1998:7 GASFLASKOR ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING GASFLASKOR GASFLASKOR Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om gasflaskor samt styrelsens allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna 3 Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Tryckbärande anordningar

Tryckbärande anordningar AFS 2008:9 Tryckbärande anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 1999:4) om tryckbärande anordningar Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Viktig information om regler för hydraulackumulatorer

Viktig information om regler för hydraulackumulatorer Viktig information om regler för hydraulackumulatorer Utgåva dec 2017 INFORMATION OM REGLER FÖR TRYCKKÄRL INLEDNING Enligt Arbetsmiljöverkets definition: Tryckkärl: En behållare, som inte är en cistern,

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor AFS 2013:2 Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 5:19) om förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1 följande

Läs mer

Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare

Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare AFS 2014:XX 2014:24 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON. Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon

TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON. Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon Sprängämnesinspektionens författningssamling Sprängämnesinspektionens

Läs mer

Torekov 2012-11-13. Presentation gällande Tryckprovning enligt AFS 2006:8. Besiktningsmanna seminarie Gasföreningen

Torekov 2012-11-13. Presentation gällande Tryckprovning enligt AFS 2006:8. Besiktningsmanna seminarie Gasföreningen Torekov 2012-11-13 Presentation gällande Tryckprovning enligt AFS 2006:8. Besiktningsmanna seminarie Gasföreningen 1 AFS 2006:8 Provning med över- eller undertryck 2 Tillämpningsområde 1. Gäller personsäkerhet

Läs mer

Om det finns risk att föremål eller person glider under räcket skall det ha fotlist.

Om det finns risk att föremål eller person glider under räcket skall det ha fotlist. Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse om ändring i styrelsens kungörelse (AFS 1990:12) med föreskrifter om ställningar 1) samt i styrelsens allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Beslutad den 13

Läs mer

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker AFS 2014:XX 2014:5 Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2011:19) om om kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Xxxxx Användning av truckar

Xxxxx Användning av truckar AFS 2014:XX 2014:20 Xxxxx Användning av truckar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2006:5) om om användning av truckar Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1981:14 Utkom från trycket den 14 sept. 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM FALL

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1981:14 Utkom från trycket den 14 sept. 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM FALL ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1981:14 Utkom från trycket den 14 sept. 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM FALL Utfärdad den 20 augusti 1981 AFS 1981:14 2 SKYDD MOT SKADA GENOM FALL Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1981:15 Utkom från trycket den 14 september 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM RAS

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1981:15 Utkom från trycket den 14 september 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM RAS ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1981:15 Utkom från trycket den 14 september 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM RAS Utfärdad den 20 augusti 1981 AFS 1981:15 2 SKYDD MOT SKADA GENOM RAS Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING BULTPISTOLER. Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t. o. m )

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING BULTPISTOLER. Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t. o. m ) ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1984:2 Utkom från trycket den 16 mars 1984 BULTPISTOLER Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t. o. m. 2000-12-15) AFS 1984:2 2 BULTPISTOLER Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Externremiss september 2014 AFS 2015:X Innehåll Organisatorisk och social arbetsmiljö Innehåll...

Läs mer

tij ARBETSMILJÖ Användning och kontroll av trycksatta anordningar VERKET AFS 2019:1

tij ARBETSMILJÖ Användning och kontroll av trycksatta anordningar VERKET AFS 2019:1 tij ARBETSMILJÖ VERKET Användning och kontroll av trycksatta anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2017:3) om användning och kontroll av trycksatta

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om besiktning av tivolianordningar 1 ; beslutade den 26

Läs mer

2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå

2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå 2014-03-18 REP 2013/100372 1 (5) Enheten för processäkerhet och rörliga arbetsplatser Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

AFS 1984:2 Utkom från trycket den 16 mars 1984 BULTPISTOLER. Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t.o.m.

AFS 1984:2 Utkom från trycket den 16 mars 1984 BULTPISTOLER. Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t.o.m. AFS 1984:2 Utkom från trycket den 16 mars 1984 BULTPISTOLER Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t.o.m. den 17 juni 2008) AFS 1984:2 2 BULTPISTOLER Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse om bultpistoler

Läs mer

Anvisningar för gasolhantering vid tillfällig, publik verksamhet som festivaler, marknader, sportarrangemang, korvförsäljning etc.

Anvisningar för gasolhantering vid tillfällig, publik verksamhet som festivaler, marknader, sportarrangemang, korvförsäljning etc. Anvisningar för gasolhantering vid tillfällig, publik verksamhet som festivaler, marknader, sportarrangemang, korvförsäljning etc. Tillämpningsområde Dessa anvisningar är tillämpliga vid hantering av gasol

Läs mer

KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M.

KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M. KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M. FÖR BRANDFARLIGA VÄTSKOR Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 2000:7) om kompetens och utrustning hos organ

Läs mer

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Vattenskydd Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Förvaring av diesel, eldningsolja, spillolja och andra miljö- och brandfarliga vätskor i markförlagda cisterner regleras i flera olika lagstiftningar.

Läs mer

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit GRUNDFOS PRODUKTbroschyr Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Avskiljning av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Med Grundfos Cleanvent og Magvent löser man detta. Luftavskiljning

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om besiktning av tivolianordningar 1 ; beslutade den 11

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit GRUNDFOS PRODUKTbroschyr Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Mikrobubblor, föroreningar och magnetit. Med Grundfos Cleanvent eller Magvent löser man det här problemet. Luftavskiljning

Läs mer

Tryckkontroll i samband med nyproduktion och revisionsbesiktning. Inspecta Academy 2014-10-30

Tryckkontroll i samband med nyproduktion och revisionsbesiktning. Inspecta Academy 2014-10-30 Tryckkontroll i samband med nyproduktion och revisionsbesiktning Inspecta Academy 1 AFS 2006:8 föreskrift om provning med över/undertryck 1 Dessa föreskrifter gäller personsäkerhet vid provning med över-

Läs mer

Bruksanvisning smutsfilter VM 6323 Typ CL-603FS. Ett bra val! Smutsfilter i segjärn och i flänsat utförande för vätskor, ånga och gaser.

Bruksanvisning smutsfilter VM 6323 Typ CL-603FS. Ett bra val! Smutsfilter i segjärn och i flänsat utförande för vätskor, ånga och gaser. Bruksanvisning smutsfilter VM 6323 Typ CL-603FS Smutsfilter i segjärn och i flänsat utförande för vätskor, ånga och gaser. Ett bra val! Innehållsförteckning Introduktion...3 Allmänna kommentarer...3 Försiktighetsåtgärder

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:610 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om arbetsmiljölagen

Läs mer

Fordringar i EN och EN för att undvika sprödbrott Bo Lindblad, Inspecta Sweden AB

Fordringar i EN och EN för att undvika sprödbrott Bo Lindblad, Inspecta Sweden AB Fordringar i EN 13445 och EN 13480 för att undvika sprödbrott Bo Lindblad, Inspecta Sweden AB 1 Sprödbrott i tryckkärl 2 Sprödbrott i ventil av gjuten aluminium 3 Typiskt för ett sprödbrott Ingen nämnvärd

Läs mer

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning Att vara gasföreståndare Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning BRANDFARLIGA VAROR Tillstånd för lagerhållen volym av: Brandfarliga gaser Kan antändas i luft vid 20 C och atmosfärstryck Brandfarliga vätskor

Läs mer

SKOG 2013 Om CA I:2012/SS-EN 14015:2005 samt om vunna erfarenheter 2013-03-22

SKOG 2013 Om CA I:2012/SS-EN 14015:2005 samt om vunna erfarenheter 2013-03-22 SKOG 2013 Om CA I:2012/SS-EN 14015:2005 samt om vunna erfarenheter 1 2013-03-22 Innehåll Cisternanvisningar I:2012 (CA I:2012) SS-EN 14015:2005 CFA:2012 Erfarenheter Eurokod (EKS 9) Notera: SS-EN 14015

Läs mer

IPX slutna expansionssystem

IPX slutna expansionssystem rett sortiment - 00 liter -- -,0 bar -0 - +99 C CE Användningsområde expansionskräl är avsedda för slutna värme och kylsystem. Ett membran (på - 00 litersmodellerna) och en gummibälg (på 00-000 litermodellerna)

Läs mer

Leverans av petroleumprodukter. Information till dig som beställer och tar emot bränsle

Leverans av petroleumprodukter. Information till dig som beställer och tar emot bränsle Leverans av petroleumprodukter Information till dig som beställer och tar emot bränsle Bränsleleveranser Spill av eldningsolja och andra petroleumprodukter kan ge svåra skador på miljön, hälsan och byggnader.

Läs mer

PromoSol 130/4. Electrotec Energy. Upphovsrättsskyddad Sida 1

PromoSol 130/4. Electrotec Energy. Upphovsrättsskyddad Sida 1 PromoSol 130/4 Sida 1 Innehåll 1 Allmänt... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Produkt beskrivning... 3 3 Mått... 4 4 Teknisk specifikation... 4 5 Solkretspump, Grundfos Solar 20 65 130... 5 6 Montering...

Läs mer

Naturvårdsverket och MSB i samarbete

Naturvårdsverket och MSB i samarbete Naturvårdsverket och MSB i samarbete MSBFS 2018:3 Cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor MSBFS 2018:3 Cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor Vilka ändringar

Läs mer

MSB och Naturvårdsverket i samarbete. MSB:s föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor förändringar 2017

MSB och Naturvårdsverket i samarbete. MSB:s föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor förändringar 2017 MSB och Naturvårdsverket i samarbete MSB:s föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor förändringar 2017 Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om cisterner och med anslutna rörledningar

Läs mer

Tryckmätarsats AT 1806

Tryckmätarsats AT 1806 Dimensionsområde PN Temperaturområde Material G 3/8 16/160-20 o C till - 280 C Mässing, Stål, Rostfritt stål Sid 1 (6) Rätten till ändringar utan föregående meddelande förbehålls. Armatec ansvarar inte

Läs mer

Xxxxx Skyltar och signaler

Xxxxx Skyltar och signaler AFS 2014:XX 2014:40 Xxxxx Skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2008:13) om om skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar

Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2006:7) om tillfälliga personlyft med kranar eller truckar Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Tillstånd och tillsyn -en överblick. Daniel Aulik Energigas Sverige

Tillstånd och tillsyn -en överblick. Daniel Aulik Energigas Sverige Tillstånd och tillsyn -en överblick Daniel Aulik Energigas Sverige Energigas Sverige En medlemsfinansierad branschorganisation som arbetar för en ökad användning av energigaser. Biogas, Fordonsgas, Gasol,

Läs mer

Durgo Luftningsventiler

Durgo Luftningsventiler Durgo Luftningsventiler Luftningsventilens funktion Avloppsventilationens uppgift är att släppa in luft för att utjämna det undertryck som kan uppstå när vätska strömmar i ledningarna. Annars finns det

Läs mer

Xxxxx Medicinska kontroller i arbetslivet

Xxxxx Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2014:XX 2014:23 Xxxxx Medicinska kontroller i arbetslivet Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i

Läs mer

Rostfri Hydrofor. med luftautomatik. Funktionsbeskrivning

Rostfri Hydrofor. med luftautomatik. Funktionsbeskrivning Rostfri Hydrofor med luftautomatik Funktionsbeskrivning Dokumentet går igenom med text och illustrationer de olika delarna som är monterade på Hydroforen och går igenom deras funktioner. 1 Överblick Rostfri

Läs mer

Allmänkunskap Brand för brandskyddskontrollanter

Allmänkunskap Brand för brandskyddskontrollanter Allmänkunskap Brand för brandskyddskontrollanter Schema Teori Teori Teori Paus Paus Regelverk/Författningar FÖRFATTNINGAR Författning är ett samlingsbegrepp för: Kraven måste uppfyllas Preciserar lagens

Läs mer

Halmstads kommuns föreskrifter om rengöringsfrister (sotningsfrister) och brandskyddskontroll

Halmstads kommuns föreskrifter om rengöringsfrister (sotningsfrister) och brandskyddskontroll Halmstads kommuns föreskrifter om rengöringsfrister (sotningsfrister) och brandskyddskontroll beslutade av räddningsnämnden den 27 maj 2004 Halmstads kommun föreskriver följande med stöd av 3 kap. 1 förordning

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

Mål Ö 9747-97; Jan Webjörn med registrerade firman Verax ( VERAX )

Mål Ö 9747-97; Jan Webjörn med registrerade firman Verax ( VERAX ) Till länsrätten i Stockholms län Mål Ö 9747-97; Jan Webjörn med registrerade firman Verax ( VERAX ) Såsom ombud för klaganden får jag härmed utveckla grunden för överklagandet. Eftersom Arbetarskyddsstyrelsen

Läs mer

Förteckning. över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket

Förteckning. över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Upprättad den 1 januari 2012 ISBN 978-91-7930-524-6 ISSN 1650-3163 ARBETSMILJÖVERKET

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av ammoniumnitratemulsioner, -suspensioner och -geler (ANE)

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av ammoniumnitratemulsioner, -suspensioner och -geler (ANE) Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av ammoniumnitratemulsioner, -suspensioner och -geler (ANE) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1

Läs mer

Tryckmätarsats AT 1800, 1801, 1804, 1805, 1806, 1807

Tryckmätarsats AT 1800, 1801, 1804, 1805, 1806, 1807 Dimensionsområde PN Temperaturområde Material G 3/8 16/160-20 o C till - 280 C Mässing, Stål, Rostfritt stål Sid 1 (6) Rätten till ändringar utan föregående meddelande förbehålls. Armatec ansvarar inte

Läs mer

1 Tillstånd till hantering av brandfarliga varor

1 Tillstånd till hantering av brandfarliga varor 1 Tillstånd till hantering av brandfarliga varor 1.1 Allmänt Ansökan om tillstånd till hantering av brandfarliga varor ska lämnas till den kommun där hanteringen ska ske. Syftet är att kommunen skall kontrollera

Läs mer

Vägledning tillståndsansökan för brandfarliga varor

Vägledning tillståndsansökan för brandfarliga varor 1 (6) Vägledning tillståndsansökan för brandfarliga varor enligt Lag (SFS 2010:1 011) om brandfarliga och explosiva varor En komplett ansökan ger en snabbare handläggningstid. Ansökan om: Kryssa för den

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

Xxxxx Berg- och gruvarbete

Xxxxx Berg- och gruvarbete AFS 2014:XX 2014:10 Xxxxx Berg- och gruvarbete Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2010:1) om om berg- och gruvarbete Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

ANVÄNDNING AV ARBETSUTRUSTNING

ANVÄNDNING AV ARBETSUTRUSTNING ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2004:5 ANVÄNDNING AV ARBETSUTRUSTNING Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 1998:4) om användning av arbetsutrustning

Läs mer

Lär dig hantera gasol. Råd och regler.

Lär dig hantera gasol. Råd och regler. Lär dig hantera gasol. Råd och regler. 2 Lär dig hantera gasol Lite lättare med gasol. Både i yrkeslivet, i hemmet och på fritiden kan gasolen göra din dag lite lättare. Gasol är ett säkert, miljövänligt

Läs mer

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljö- lagen fastställer grundläggande regler Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter 1 Lagens syfte Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt uppnå

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1974:203) om kriminalvård i anstalt; SFS 1998:599 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagen beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning 1 Januari 2019 över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning över samtliga gällande författningar och allmänna

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:4 Utkom från trycket den 20 juli 1988 BLYBATTERIER

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:4 Utkom från trycket den 20 juli 1988 BLYBATTERIER ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1988:4 Utkom från trycket den 20 juli 1988 BLYBATTERIER Utfärdad den 17 juni 1988 AFS 1988:4 2 BLYBATTERIER Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av. av Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd om arbete i slutet utrymme

Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av. av Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd om arbete i slutet utrymme 2014-03-18 REP 2013/100374 1 (6) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

TILLVERKNING AV VISSA BEHÅLLARE, RÖRLEDNINGAR OCH ANLÄGGNINGAR

TILLVERKNING AV VISSA BEHÅLLARE, RÖRLEDNINGAR OCH ANLÄGGNINGAR AFS 2005:2 TILLVERKNING AV VISSA BEHÅLLARE, RÖRLEDNINGAR OCH ANLÄGGNINGAR Arbetsmiljöverkets föreskrifter om tillverkning av vissa behållare, rörledningar och anläggningar samt allmänna råd om tillämpningen

Läs mer

Sammanställd av branschorganen

Sammanställd av branschorganen METOD- HANDBOK För kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Naturvårdsverkets gällande föreskrifter.

Läs mer

Bruksanvisning dubbelklaffbackventiler VM , fabrikat Castflow

Bruksanvisning dubbelklaffbackventiler VM , fabrikat Castflow Bruksanvisning dubbelklaffbackventiler VM 6590-6591, fabrikat Castflow Dubbelklaffbackventil med lågt tryckfall och fastvulkaniserat säte samt fjäderbelastade klaffar för vätskor. Ett bra val! Innehållsförteckning

Läs mer