ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING LYFTBORD. Utfärdad den 22 augusti 1985 (Ändringar införda t.o.m )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING LYFTBORD. Utfärdad den 22 augusti 1985 (Ändringar införda t.o.m )"

Transkript

1 ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:13 Utkom från trycket den 11 oktober 1985 LYFTBORD Utfärdad den 22 augusti 1985 (Ändringar införda t.o.m )

2 AFS 1985:13 2 LYFTBORD Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om lyftbord samt kommentarer Utfärdad den 22 augusti 1985 (Ändringar införda t.o.m )

3 AFS 1985:13 3 Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om lyftbord Utfärdad den 22 augusti 1985 Arbetarskyddsstyrelsen meddelar med stöd av 18 arbetsmiljöförordningen (SFS 1977:1166) föjande föreskrifter. Tillämpningsområde 1 Dessa föreskrifter gäller maskindrivna lyftbord av saxarmstyp och liknande lyftdon som används som arbetsbord för att lyfta material och gods till en för manuellt arbete passande lyfthöjd. Bestämmelserna i 2-4 och 6-11 gäller inte sådana lyftbord för vilka Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse (AFS 1993:10) med föreskrifter om maskiner och vissa andra tekniska anordningar eller motsvarande bestämmelser i något annat land inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) gäller när de släpps ut på marknaden eller tas i drift. De gäller inte heller andra lyftbord som uppfyller kraven i kungörelsen 1993:10 eller motsvarande bestämmelser i något annat EES-land. (AFS 1993:29) Allmänna bestämmelser 2 Lyft- och sänkhastigheten hos lyftbord får inte överstiga 0,15 m/s. Detta gäller dock inte lyftbord som styrs automatiskt genom ett i förväg upprättat program (programstyrt lyftbord). 3 Lyftbord skall vara märkt med uppgift om den största last uttryckt i kg eller ton som lyftbordet är konstruerat för. Lyftbords bärande delar skall vara dimensionerade för de krafter som kan uppstå vid avsedd användning. Hos hydrauliskt lyftbord skall hydraulcylinder, högtrycksslangar, rörledningar och rörkopplingar vara dimensionerade för det tryck och de tryckstötar som kan uppkomma vid avsedd användning. 4 Hydrauliskt lyftbord skall vara så utfört att vid slang- eller rörbrott eller läckage i hydraulsystemet bordets sänkhastighet begränsas till högst 50 % över högsta sänkhastigheten vid normal drift. 5 Lyftbord skall underhållas och fortlöpande tillses så att säkerheten är betryggande när det används. Skydd mot klämning

4 AFS 1985: Lyftbord skall manövreras med hålldon. Lyftbord som enligt 8 tredje stycket är helt avskärmat eller där andra åtgärder vidtagits som ger motsvarande säkerhet får dock ha automatisk start eller impulsstart för sänkningsrörelsen. Vidare får lyftbord ha automatisk start eller impulsstart för lyftrörelsen om det finns tillräckligt fritt utrymme ovanför bord och last för att förebygga klämning. Manöverdon skall vara märkt med symbol eller text på svenska. 7 Om lyftbordets rörliga delar inte är helt avskärmade mot beröring skall manöverdonen vara placerade så att den som manövrerar lyftbordet har god överblick över dess rörliga delar. 8 Lyftbord skall, om det inte av praktiska skäl är olämpligt, ha kontaktlister på undersidan av kanterna till lyftbordets överdel. Då listerna utsätts för lätt tryck underifrån skall de stoppa sänkningsrörelsen så snabbt att risk för klämning inte uppstår. Om kontaktlister saknas skall det mellan överdelens undersida och underdelen eller underlaget finnas ett säkerhetsavstånd som hindrar klämning då lyftbordets överdel är i sitt nedersta läge. Bestämmelserna i första och andra stycket gäller inte för lyftbord vars rörliga delar är helt avskärmade mot beröring genom väggar eller skärmar eller där andra åtgärder vidtagits som ger motsvarande säkerhet 9 Lyftbord med saxarmar, som inte är helt avskärmat mot beröring genom väggar, skärmar eller kraftiga skyddsjalusier, skall ha ett horisontellt säkerhetsavstånd mellan saxarmarna och mellan dessa och lyftbordets över- och underdel som hindrar klämning. Mekanisk spärranordning 10 Lyftbord skall ha mekanisk anordning med vilken det kan spärras i lämpligt läge vid tillsyn och reparation eller också på annat sätt vara anordnat så att tillsyn, underhåll och reparation kan utföras utan risk för klämning och utan att den som utför arbetet utsätts för olämplig belastning. Lyftbord med mekanisk spärranordning skall ha skylt med texten "Vid reparation och tillsyn under eller invid upplyft lyftbord skall bordet vara spärrat". 11 Lyftbord som har inbyggd roterande skiva skall, om lastytan normalt beträds när bordet befinner sig i golvnivå, ha spärr eller låsanordning som kan användas för att hindra skivan att rotera. Uppställning m m 12 Lyftbord på hjul skall vara bromsat eller på annat sätt säkrat mot oavsiktlig rullning då det lyfts eller sänks. 13 Då lyftbord är i rörelse skall instabilt gods och vagnar på bordet vara säkrade mot stjälpning och rullning. Särskilda bestämmelser

5 AFS 1985: Bestämmelserna i 3 första stycket utgör föreskrifter enligt 3 kap 13 första stycket 1 arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160). Brott mot nämnda föreskrifter kan enligt 8 kap 2 andra stycket 2 samma lag medföra böter. Ikraftträdande Dessa föreskrifter 1 träder i kraft den 1 januari Samtidigt upphävs arbetarskyddsstyrelsens anvisningar om skyddsåtgärder vid lyftbord (Lyftbordsanvisningar, nr 73). Ändringen 2 träder i kraft den dag Arbetarskyddsstyrelsen bestämmer AFS 1985:13 AFS 1993:29 Enligt AFS 1993:58 har ändringen trätt i kraft den 1 januari 1994.

6 AFS 1985:13 6 Kommentarer till kungörelsen med föreskrifter om lyftbord Bakgrund Arbetarskyddsstyrelsen utfärdade i april 1970 anvisningar om skyddsåtgärder vid lyftbord (Lyftbordsanvisningar nr 73). Dessa anvisningar har nu omarbetats till en kungörelse, som utfärdas med stöd av arbetsmiljölagen. De ändringar som gjorts är främst av redaktionell och systematisk karaktär. Lyftbord används vanligen som arbetsbord för att lyfta material eller gods till en lämplig arbetshöjd vid olika arbeten. Det är också vanligt att lyftbord används för att erhålla en lämplig arbetshöjd i samband med in- eller utmatning av material eller gods vid maskiner. Lyftbord där bordet är fällbart förekommer. Lyftbord är vanligen av s k saxarmstyp. De risker som är förenade med användning av sådana lyftbord är - klämning av händer och fötter mellan saxarmarna vid sänkningsrörelse - klämning av fötter mellan överdelens undersida och underdelen eller underlaget vid sänkningsrörelse - klämning av personer mot väggar eller andra fasta objekt i närheten av lyftbordet och klämning av fötter mellan hjul och golv genom oavsiktlig rörelse hos flyttbara lyftbord - klämning av personer under lyftbordets överdel genom oavsiktlig sänkningsrörelse i samband med underhålls- eller reparationsarbete. Kommentarer till vissa paragrafer Till 1 Tillämpningsområdet innebär att föreskrifterna inte gäller för bl a: - hissar och lyftplattformar för vertikal transport av material eller personer mellan fasta stannplan - billyftar - staplingsvagnar och andra lyftvagnar - mobila arbetsplattformar - bakgavellyftar på lastbilar Lastplanet hos ett lyftbord är vanligen direkt påverkat av en eller flera hydraulcylindrar eller indirekt hydrauliskt påverkat av saxarmar. Till 2 Programstyrda lyftbord används företrädesvis i automatiskt styrda anläggningar t ex inom pappersindustrin där området i närheten av lyftbord eller andra maskiner som ingår i anläggningen normalt inte behöver beträdas då denna är i drift.

7 AFS 1985:13 7 Om ett programstyrt lyftbord används i annat sammanhang är det viktigt att området kring bordet avskärmas på lämpligt sätt. Detta gäller emellertid inte delvis programstyrda lyftbord som används för att undvika olämplig fysisk belastning vid manuell beskickning av t ex pappersskärmaskiner. Vanligen höjs och sänks sådana lyftbord automatiskt endast kortare sträckor i taget, t ex 5 cm, för att bibehålla en lämplig arbetshöjd vid beskickningen. Till 3 andra stycket Till ledning vid dimensionering av lyftbords stålkonstruktion kan tillämpas följande. I skälig grad räknas med ogynnsam lastplacering. Krafter härrörande från plattformens egentyngd och tilllåten last multipliceras i beräkningen med 1,4 om inte annan lastfaktor kan motiveras. Om lyftbordet kan komma att belastas med hjulburen last är det viktigt att hänsyn tas till detta vid dimensioneringen. Ifråga om tillåtna spänningar hänvisas till Kran- och Hisskommissionens normer IKH Vid dimensioneringen kontrolleras lämpligen att tillåtna statiska spänningar inte överskrider tillåtna spänningar enligt tabell 10 och 11 i normerna. Ifråga om material i bärande stålkonstruktion, konstruktionsutformning m m hänvisas till Kran- och Hisskommissionens normer IKH Bild 1 Bild 1 Exempel på hydrauliskt lyftbord Till 3 tredje stycket Det kan vara lämpligt att hydraulcylinder dimensioneras för minst trefaldig säkerhet mot permanent deformation vid högsta förekommande statiska tryck i hydraulcylindern. Rör, slangar och kopplingar dimensioneras lämpligen för minst fyra gånger högsta förekommande arbetstryck. Det är viktigt att hydraulslang och tätningselement är lämpade för den hydraulolja som används. Lämpligen används den olja som leverantören av lyftbordet rekommenderar. Det är vidare viktigt att slangkoppling är avsedd för det slangfabrikat som används. Ståltrådsarmerad hydraulslang av gummi behandlas i svensk standard SIS Till skydd mot skadligt övertryck i hydraulsystem är det vanligen nödvändigt att det i systemet finns tryckbegränsningsventil (överströmningsventil). Till 5 Det är viktigt att den som utför reparation eller tillsyn har kompetens för uppgiften. Till 6 Hålldon är en allmänt vedertagen benämning på ett manöverdon som är så konstruerat att maskin eller maskinfunktion kan startas och hållas igång endast när donet manuellt hålls i påverkat läge. Vid lyftbord som manövreras automatiskt eller som har impulsstart är det vanligtvis nödvändigt att det invid bordet finns nödstoppdon. För att hindra obehöriga eller inte kompetenta personer att manövrera lyftbord som är uppställt vid t ex lastkaj kan det vara lämpligt att montera in ett låsbart manöverdon.

8 AFS 1985:13 8 Regler om märkning av manöverdon finns i arbetarskyddsstyrelsens allmänna maskinanvisningar (nr 29). Numera ersatt av AFS 1986:21 om maskiner. I anvisningarna finns även regler om utförande av manöverdon för att hindra oavsiktlig påverkan av t ex tryckknapp. Till 8 första stycket Kontaktlist som tillförlitligt stoppar sänkningsrörelse syftar främst till att hindra fotklämning och kan bestå t ex av en ram som styr tvångsbrytande lägeskopplare eller av el-kontaktlist med relästyrning som övervakas vid varje start av höjning och sänkning. Det är angeläget att installationen har godtagbar kapslingsklass för lägeskopplare, el-kontaktlist och styrenhet, dock lägst IP 54 enligt svensk standard SS - IEC 529. Exempel på kontaktlister, se bild 2. Det är angeläget att måttet "a" i bild 2 ej är större än 25 mm. Kontaktlisten utformas lämpligen så att den täcker mellanrummet så att en person inte kan sticka in t ex ett finger mellan kontaktlisten och lyftbordets överdel. Bild 2 Till 8 andra stycket För att undvika fotklämning vid lyftbord som saknar kontaktlist är det normalt tillräckligt med ett vertikalt säkerhetsavstånd av minst 60 mm enligt bild 3. Det är dock önskvärt med ett avstånd av minst 120 mm. För att hindra fotskador är det vidare lämpligt med ett horisontellt avstånd av minst 120 mm mellan lyftbordets överdel och underdel enligt bild 3. Bild 3 Till 8 tredje stycket Exempel på lyftbord vars rörliga saxarmar är helt avskärmade mot beröring se bild 4. Exempel på andra åtgärder som ger motsvarande säkerhet kan vara att utföra lyftbordet med skyddsjalusier enligt bild 5 eller anordna skyddsräcke. Bild 4-5 Till 9 För att undvika fot- och fingerklämning genom saxarmarnas rörelse är det normalt tillräckligt med de säkerhetsavstånd som anges i bild 6. Bild 6 Till 10 Mekanisk spärranordning dimensioneras lämpligen för inverkan av egentyngd och den största last som lyftbordet är konstruerat för. Det är angeläget att spärranordningen är lätt åtkomlig så att lyftbordet kan spärras i lämpligt läge utan att den som skall utföra tillsyn eller reparation behöver gå in under lyftbordet.

9 AFS 1985:13 9 Till 12 Det är i allmänhet bäst ur säkerhetssynpunkt om lyftbord på hjul är utrustat med broms. Broms dimensioneras lämpligen så att den säkert förmår hålla lyftbordet med största avsedda last vid en golvlutning av 5E. Andra aktuella regler m m Arbetarskyddsstyrelsens anvisningar Anv 29 Allmänna maskinanvisningar. Numera ersatt av AFS 1986:21 om maskiner. Normer och standarder IKH Normer för stålkonstruktioner till kranar. Dimensionering (Krannormer del 1). IKH SIS SS-IEC 529 Normer för stålkonstruktioner till kranar. Material, konstruktionsutformning m m (Krannormer del 2) Ståltrådsarmerad hydraulslang av gummi Kapslingsklasser för elektriskt material. Arbetarskyddsstyrelsens kungörelser och anvisningar beställs från Publikationsservice Arbetarskyddsstyrelsen Box SOLNA Tel Fax Svensk Standard (IKH, SIS och SS) beställs från Standardiseringskommissionen i Sverige Box STOCKHOLM Tel Fax

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING GÅNGBANOR PÅ TORNKRANAR. Utfärdad den 18 september 1981 (Ändringar införda t.o.m.

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING GÅNGBANOR PÅ TORNKRANAR. Utfärdad den 18 september 1981 (Ändringar införda t.o.m. ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1981:18 Utkom från trycket den 9 okt. 1981 GÅNGBANOR PÅ TORNKRANAR Utfärdad den 18 september 1981 (Ändringar införda t.o.m. 93-12-17) AFS 1981:18 2 GÅNGBANOR

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING TRYCKPROVNING. Utfärdad den 17 oktober 1985 (Ändringar införda t. o. m )

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING TRYCKPROVNING. Utfärdad den 17 oktober 1985 (Ändringar införda t. o. m ) ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:14 Utkom från trycket den 7 november 1985 TRYCKPROVNING Utfärdad den 17 oktober 1985 (Ändringar införda t. o. m. 2000-12-15) AFS 1985:14 2 TRYCKPROVNING

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1981:15 Utkom från trycket den 14 september 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM RAS

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1981:15 Utkom från trycket den 14 september 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM RAS ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1981:15 Utkom från trycket den 14 september 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM RAS Utfärdad den 20 augusti 1981 AFS 1981:15 2 SKYDD MOT SKADA GENOM RAS Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om installation av CO 2 -anläggning i köksventilation; beslutade den 8 februari 2001. Sjöfartsverket föreskriver 1 följande

Läs mer

Svensk Manual Låg lyftande Sax lyft QJY-L3000

Svensk Manual Låg lyftande Sax lyft QJY-L3000 Svensk Manual Låg lyftande Sax lyft QJY-L3000 INSTALLATION, DRIFT OCH UNDERHÅLL MANUAL Tillverkare Xinghui Auto Maintenance Machinery TEL: 8621-3910 8885, FAX: 8621-3910 8580 www.xinghuijx.com Distributör/

Läs mer

Intervall för återk. besiktning

Intervall för återk. besiktning FS 2003:6 Bilaga 1, krav på montage samt intervall för återkommande enligt 20. Beträffande krav på första av vissa ar, se 5. Rad Typ av Montage 1 Grävmaskiner. Första gången 36 mån, andra gången 24 mån,

Läs mer

ANVÄNDNING AV TRAKTORER

ANVÄNDNING AV TRAKTORER ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2004:6 ANVÄNDNING AV TRAKTORER ANVÄNDNING AV TRAKTORER Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av traktorer samt allmänna råd om tillämpning av föreskrifterna

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:10 Utkom från trycket den 14 augusti 1985 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:10 Utkom från trycket den 14 augusti 1985 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:10 Utkom från trycket den 14 augusti 1985 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:10 2 MANHÅL PÅ VISSA BEHÅLLARE Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Typkontroll och märkning

Typkontroll och märkning AFS 1990:12 4 Om ställning används i byggnads- och anläggningsarbete skall skyddsräcket ha åtminstone fotlist, överledare och en mellanledare, eller ge motsvarande skydd. Där det finns särskild risk för

Läs mer

maximal funktionalitet

maximal funktionalitet mervärde HÖGRE SÄKERHET maximal funktionalitet tillbehör för utökad funktionalitet Till EdmoLift s lyftbord finns en mängd olika tillbehör som ger ett mervärde på Er investering. I den här broschyren ser

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om varselmärkning vid elektriska starkströmsanläggningar; beslutade den 31

Läs mer

Tryckbärande anordningar

Tryckbärande anordningar AFS 2008:9 Tryckbärande anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 1999:4) om tryckbärande anordningar Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om personhissar, varupersonhissar och småvaruhissar på svenska fartyg; beslutade den 17 november 2003. SJÖFS 2003:17 Utkom från trycket

Läs mer

Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar

Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2006:7) om tillfälliga personlyft med kranar eller truckar Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 0347-5301 Kungörelse med föreskrifter om hantering av brandsläckningsanordningar med halon m.m; beslutad den 7 september 1993. SNFS 1993:7 MS:62

Läs mer

NOVIPro TELESKOPSTEGE

NOVIPro TELESKOPSTEGE NOVIPro TELESKOPSTEGE TELESKOPSTEGE AV ALUMINIUM, 3,20 M SP typkontrollsnr SC2299-12 Godkänd enligt: SS 2091 Tillverkad enligt: EN 131-1:2007 Tack för att du bestämde dig för att köpa vår produkt! Vi gör

Läs mer

SLIPMASKINER OCH SLIPVERKTYG

SLIPMASKINER OCH SLIPVERKTYG AFS 1987:18 ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1987:18 Utkom från trycket den 30 december 1987 SLIPMASKINER OCH SLIPVERKTYG Utfärdad den 19 november 1987 (Ändringar införda t.o.m. 1993-11-25)

Läs mer

Leverantörens dokumentnummer. Leverantörens referensbeteckning

Leverantörens dokumentnummer. Leverantörens referensbeteckning TEKNISK ANVISNING LKT 1520.520.003 1 5 av Titel Språk Teknikområde Beroende till/från annat dokument Ersatt av Leverantör Arbetsprocess Projektering, drift-och underhåll, inköp, förrådsstandardisering

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING ÖVERLASTDON PÅ KRANAR. Utfärdad den 11 december 1980 (Ändringar införda t.o.

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING ÖVERLASTDON PÅ KRANAR. Utfärdad den 11 december 1980 (Ändringar införda t.o. ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1980:19 Utkom från trycket den 27 januari 1981 ÖVERLASTDON PÅ KRANAR Utfärdad den 11 december 1980 (Ändringar införda t.o.m 93-12-17) AFS 1980:19 2 ÖVERLASTDON

Läs mer

Lokala föreskrifter. Mobila arbetsplattformar

Lokala föreskrifter. Mobila arbetsplattformar Utgåva: 4 Datum: 2008-07-09 Sida 1 (5) Husums fabrik Lokala föreskrifter Mobila arbetsplattformar Utgåva: 4 Datum: 2008-07-09 Sida 2 (5) Husums fabrik LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR MOBILA ARBETSPLATTFORMAR Med

Läs mer

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter ARBETSMILJÖ- LAGEN fastställer grundläggande regler ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ger ARBETSMILJÖ- VERKET rätt att ge ut föreskrifter 1 LAGENS SYFTE Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt

Läs mer

från tillverkningsår 1995

från tillverkningsår 1995 Bruksanvisning Sparas för framtida behov Formrivningsvagn DF och Stapelram DF från tillverkningsår 1995 Stapelram DF Artikelnr. 586079 Typskylt DOKA INDUSTRIE, A-3300 Amstetten Beteckning: FORMRIVNINGSVAGN

Läs mer

ANVÄNDNING AV ARBETSUTRUSTNING

ANVÄNDNING AV ARBETSUTRUSTNING ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2004:5 ANVÄNDNING AV ARBETSUTRUSTNING Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 1998:4) om användning av arbetsutrustning

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Konsoliderad version Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas Observera att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. Lydelse per den 15 april 2016. ELSÄK-FS

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1981:14 Utkom från trycket den 14 sept. 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM FALL

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1981:14 Utkom från trycket den 14 sept. 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM FALL ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1981:14 Utkom från trycket den 14 sept. 1981 SKYDD MOT SKADA GENOM FALL Utfärdad den 20 augusti 1981 AFS 1981:14 2 SKYDD MOT SKADA GENOM FALL Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Fallskydd. Fallskyddsutrustning Stödutrustning Skötsel & underhåll

Fallskydd. Fallskyddsutrustning Stödutrustning Skötsel & underhåll skydd skyddsutrustning utrustning Skötsel & underhåll skyddsutrustning För att förebygga de riskmoment som är förenade med arbete på hög höjd är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla personlig skyddsutrustning

Läs mer

Maskiner AFS 2011:1. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner

Maskiner AFS 2011:1. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner Maskiner Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Xxxxx Enkla tryckkärl

Xxxxx Enkla tryckkärl AFS 2014:XX 2014:19 Xxxxx Enkla tryckkärl Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetarskyddsstyrelsens (AFS xxxx:xx) föreskrifter om (AFS 1993:41) om enkla tryckkärl

Läs mer

TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON. Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon

TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON. Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon TANKSTATIONER FÖR METANGASDRIVNA FORDON Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:5) om tankstationer för metangasdrivna fordon Sprängämnesinspektionens författningssamling Sprängämnesinspektionens

Läs mer

AFS 1984:2 Utkom från trycket den 16 mars 1984 BULTPISTOLER. Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t.o.m.

AFS 1984:2 Utkom från trycket den 16 mars 1984 BULTPISTOLER. Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t.o.m. AFS 1984:2 Utkom från trycket den 16 mars 1984 BULTPISTOLER Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t.o.m. den 17 juni 2008) AFS 1984:2 2 BULTPISTOLER Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse om bultpistoler

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:9 2 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING BULTPISTOLER. Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t. o. m )

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING BULTPISTOLER. Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t. o. m ) ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1984:2 Utkom från trycket den 16 mars 1984 BULTPISTOLER Utfärdad den 24 februari 1984 (Ändringar införda t. o. m. 2000-12-15) AFS 1984:2 2 BULTPISTOLER Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID LAGSTIFTNING UTGÖRS AV: Lagar Förordningar Föreskrifter TAS FRAM AV: Riksdagen Regeringen Myndigheter DESSA GÄLLER ALLTID Anna Berggren Mobil: 073-50 200 95 Kneippgatan 2 anna.berggren@nitoveskonsulterna.com

Läs mer

Vetter/Paratech SÄKERHETSFÖRESKRIFTER OCH NORMER

Vetter/Paratech SÄKERHETSFÖRESKRIFTER OCH NORMER LYFTKUDDAR VETTER I denna presentation går vi igenom : Säkerhetsföreskrifter och normer Drivkälla Reduceringsventil Manöverenhet Slangar och kopplingar Högtryckslyftkudde Hopsättning Återställning Felsökning

Läs mer

Om det finns risk att föremål eller person glider under räcket skall det ha fotlist.

Om det finns risk att föremål eller person glider under räcket skall det ha fotlist. Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse om ändring i styrelsens kungörelse (AFS 1990:12) med föreskrifter om ställningar 1) samt i styrelsens allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Beslutad den 13

Läs mer

MIRI PUMPFIX F. Bakvattenventil med inbyggd pump för fekaliehaltigt avloppsvatten

MIRI PUMPFIX F. Bakvattenventil med inbyggd pump för fekaliehaltigt avloppsvatten BSAB R3.13 MIRI PUMPFIX F Bakvattenventil med inbyggd pump för fekaliehaltigt avloppsvatten MIRI PUMPFIX-F bakvattenventil är försedd med inbyggd skärande pump för utpumpning av avloppsvatten vid bakvattenflöde.

Läs mer

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen 10 Även de som medverkar vid planeringen och projekteringen ska, inom ramen för sina uppdrag, i tillämpliga delar följa det som

Läs mer

Snappy VX Montageanvisning

Snappy VX Montageanvisning Snappy VX Montageanvisning BETECKNING: SNAPPY 300 EN 1004 3 8/8 XXXD Ställningar i enlighet med AFS 2013:4 SP typkontrollintyg 144204 daterat den 8:e Maj CEN-beteckning för denna bruksanvisning EN 1298

Läs mer

BRUKSANVISNING. Ett sängbord från

BRUKSANVISNING. Ett sängbord från BRUKSANVISNING Ett sängbord från 0585-81350 info@narkesvital.se BRUKSANVISNING AVIOR SIDA 2 BRUKSANVISNING AVIOR INNEHÅLL INLEDNING 4 Innan bordet tas i bruk 4 Symboler 4 Avsedd användning 4 Garanti 4

Läs mer

Vad säger: Gällande Europastandarder. Arbetsmiljölagen. Arbetsmiljöverket. Leverantörer. Viktiga tillbehör. Kontroll av lagerinredningar EN

Vad säger: Gällande Europastandarder. Arbetsmiljölagen. Arbetsmiljöverket. Leverantörer. Viktiga tillbehör. Kontroll av lagerinredningar EN SÄKERHET PÅ LAGRET Vad säger: 1 2 Gällande Europastandarder Arbetsmiljölagen 2296 EN 1090-1 Arbetsmiljölagen med kommentarer 3 Arbetsmiljöverket 4 Leverantörer 5 Viktiga tillbehör 6 Kontroll av lagerinredningar

Läs mer

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF,

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Fredrik Kagerud Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Elsäkerhetsverket 2014-04-15 Produkten Användarens skyldigheter Installationen Produkten Säkerhetskraven är angivna i " Förordning

Läs mer

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar AFS 2014:XX 2014:16 Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets

Läs mer

(Ändringar införda t.o.m. den 28 juni 2011) AFS 2004:3

(Ändringar införda t.o.m. den 28 juni 2011) AFS 2004:3 (Ändringar införda t.o.m. den 28 juni 2011) AFS 2004:3 STEGAR OCH ARBETSBOCKAR Arbetsmiljöverkets föreskrifter om stegar och arbetsbockar samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Arbetsmiljöverkets

Läs mer

FORDONSBURNA FLAKLYFTBORD (BAKGAVELLYFT)

FORDONSBURNA FLAKLYFTBORD (BAKGAVELLYFT) Vårdsystem FM M7782-127013 Sida 1 av 6 FORDONSBURNA FLAKLYFTBORD (BAKGAVELLYFT) ALLMÄNT Normtabell Publikationen gäller Fordonsburna flaklyftbord För utförligare beskrivning av normerna se M7782-112001

Läs mer

[ UPPHÄVD ] KLASSNING AV RISKOMRÅDEN VID HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR

[ UPPHÄVD ] KLASSNING AV RISKOMRÅDEN VID HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR KLASSNING AV RISKOMRÅDEN VID HANTERING AV BRANDFARLIGA GASER OCH VÄTSKOR Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:6) om klassning av riskområden vid hantering av brandfarliga gaser och vätskor

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1989:10 Utkom från trycket den 31 oktober 1989 VÄRME I BILHYTTER

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1989:10 Utkom från trycket den 31 oktober 1989 VÄRME I BILHYTTER ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1989:10 Utkom från trycket den 31 oktober 1989 VÄRME I BILHYTTER AFS 1989:10 2 VÄRME I BILHYTTER Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd om värme i bilhytter

Läs mer

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar Innehåll Förord 5 7 Elsäkerhet vid arbete 10 ELSÄK-FS 2006:1 12 Utförande av elektriska starkströmsanläggningar 17 ELSÄK-FS 2008:1 23 ELSÄK-FS 2008:2 52 Innehavarens kontroll 63 Starkströmsförordning (2009:22)

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:4 Utkom från trycket den 20 juli 1988 BLYBATTERIER

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:4 Utkom från trycket den 20 juli 1988 BLYBATTERIER ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1988:4 Utkom från trycket den 20 juli 1988 BLYBATTERIER Utfärdad den 17 juni 1988 AFS 1988:4 2 BLYBATTERIER Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter

Läs mer

Belysningsmaster framtagna för och

Belysningsmaster framtagna för och Belysningsmaster framtagna för och med användaren General 7M Kapten 5M Säker Enkel Smidig Belysningsmast 7 meter med fäste för 3 st strålkastare. Teleskop konstruktion tillverkad i aluminium. Utfällbara

Läs mer

RET 2009/7530 Bilaga 2

RET 2009/7530 Bilaga 2 RET 2009/7530 Bilaga 2 Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2006:7) om tillfälliga personlyft med kranar eller

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BFS 1997:2 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd om hissar och vissa andra motordrivna anordningar; Utkom från

Läs mer

Bruksanvisning i original

Bruksanvisning i original Bruksanvisning i original Stå & Sittbord med elektrisk nivåjustering 1-pelare 2-pelare 3-pelare Innan användning av systemet, läs igenom denna manual och spara den för framtida behov. 1 Allmän produkt

Läs mer

EAGLE RULLSTÄLLNING SKEPPSHULTS PRESS & SVETS AB SVETSGATAN SE-333 93 SKEPPSHULT SWEDEN TEL. 0371-362 90 TELEFAX 0371-360 95

EAGLE RULLSTÄLLNING SKEPPSHULTS PRESS & SVETS AB SVETSGATAN SE-333 93 SKEPPSHULT SWEDEN TEL. 0371-362 90 TELEFAX 0371-360 95 EAGLE RULLSTÄLLNNG SKEPPSHULTS PRESS & SVETS AB SVETSGATAN SE-333 93 SKEPPSHULT SWEDEN TEL. 0371-362 90 TELEFAX 0371-360 95 1 S TEKNSKA DATA EAGLE rullställning Max plattformshöjd 4,7 m Uppfyller europeisk

Läs mer

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll 9-003 Arbetsbänk Höj- och sänkbar HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Doc. nr. 521 11 84 Edition1 2010/02 Om handboken I den här handboken hittar du all information som behövs för

Läs mer

Multi Skötbord. ComfortSystem. Instruktioner för användare av. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet. - vår erfarenhet din trygghet

Multi Skötbord. ComfortSystem. Instruktioner för användare av. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet. - vår erfarenhet din trygghet Instruktioner för användare av 5 4 1 2 6 7 3 1. Väggmonterat stativ inkl motor. 2. Fällbar skiva inkl madrass. 3. Klämskydd 4. Styrkabel mellan skötbord och elektronik 5. Elektroniklåda transformator/nätsladd

Läs mer

Lyfttransportvagn. Operatörsmanual. Maskinnummer: KM08600. Manual i Orginal. Konga Mekaniska Verkstad AB. Aktuell revision: 2014-11-13

Lyfttransportvagn. Operatörsmanual. Maskinnummer: KM08600. Manual i Orginal. Konga Mekaniska Verkstad AB. Aktuell revision: 2014-11-13 Operatörsmanual Maskinnummer: KM08600 Manual i Orginal Aktuell revision: 2014-11-13 Doc: 71 Manual KM08600 Konga Mekaniska Verkstad AB Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Hälso- och säkerhetsregler...

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Lyftanordningar och Lyftredskap - Användning på Perstorp Oxo

Lyftanordningar och Lyftredskap - Användning på Perstorp Oxo Innehållsförteckning Lyftanordningar - Undersökning och riskbedömning - Krav på utrustning - Utbildning Kranlyft - Roller och ansvar vid kranlyft - Signaler och tecken Appendix 1. Definitioner av olika

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om elektromagnetisk kompatibilitet; SFS 2016:363 Utkom från trycket den 3 maj 2016 utfärdad den 21 april 2016. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Denna förordning

Läs mer

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljö- lagen fastställer grundläggande regler Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter 1 Lagens syfte Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt uppnå

Läs mer

Handbok. Hydraulisk gaffellyftvagn Modell NF

Handbok. Hydraulisk gaffellyftvagn Modell NF Handbok Hydraulisk gaffellyftvagn Modell NF Hydraulisk gaffellyftvagn NF Handbok Den här gaffellyftvagnen används för att lyfta och transportera pallad last på ett smidigt och säkert sätt. Den är enkel

Läs mer

Bruksanvisning för skötbordet Lifty.

Bruksanvisning för skötbordet Lifty. Bruksanvisning för skötbordet Lifty. OBS! Läs igenom bruksanvisningen noga före användning. Spara denna bruksanvisning, du kan behöva läsa den igen. Skötbordet är avsett för barn upp till 20 kg. Skötbordet

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om besiktning av tivolianordningar 1 ; beslutade den 26

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Olof Hallström Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om lasrar; 1 beslutade den 1 december

Läs mer

BELYSNINGSMASTER framtagna för och med användaren

BELYSNINGSMASTER framtagna för och med användaren BELYSNINGSMASTER framtagna för och med användaren Kapten 5M General 7M Svensktillverkade belysningsmaster Belysningsmast 7 meter med fäste för 4 st strålkastare. Teleskop konstruktion tillverkad i aluminium.

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12/IX/2005 K(2005) 3395 slutlig KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 12/IX/2005 med tillämpning av artikel 7 i Europaparlamentets och rådets direktiv 98/37/EG

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning JPF AT ¾ " 2 Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter. Viktigt

Läs mer

ANTECKNINGAR OM JOURTID, ÖVERTID OCH MERTID

ANTECKNINGAR OM JOURTID, ÖVERTID OCH MERTID ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1982:17 Utkom från trycket den 16 december 1982 ANTECKNINGAR OM JOURTID, ÖVERTID OCH MERTID Utfärdad den 29 oktober 1982 (Ändringar införda t.o.m. 2000-12-15)

Läs mer

1. CE-märkning Ja Nej. Är maskinen CE-märkt? Finns försäkran om överensstämmelse? Är instruktionsboken på svenska?

1. CE-märkning Ja Nej. Är maskinen CE-märkt? Finns försäkran om överensstämmelse? Är instruktionsboken på svenska? 1. CE-märkning Ja Nej Är maskinen CE-märkt? Finns försäkran om överensstämmelse? Är instruktionsboken på svenska? Ställ tydliga krav när du köper en maskin. Många fallgropar kan undvikas redan vid inköpstillfället.

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Skadegruppens Temadag 2016 Stockholm Waterfront Congress Centre, Stockholm Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Märkning m.m. Användning

Märkning m.m. Användning beträffande stege enligt svensk standard SS 2091, Stegar bärbara stegar, utgåva 4 del E, beträffande arbetsbock enligt bilagan till dessa föreskrifter, och vid provningen visat sig uppfylla där ställda

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om besiktning av tivolianordningar 1 ; beslutade den 11

Läs mer

DÄCK, SLANG, MASSIVGUMMIRINGAR

DÄCK, SLANG, MASSIVGUMMIRINGAR Vårdsystem FM M7782-125303 Sida 1 av 8 DÄCK, SLANG, MASSIVGUMMIRINGAR ALLMÄNT Normtabell För utförligare beskrivning av normerna se M7782-112001 NORMER GEMENSAMT. Publikationen gäller - Däck och slangar

Läs mer

BRUKSANVISNING MR-30

BRUKSANVISNING MR-30 BRUKSANVISNING MR-30 Saxlyften är framtagen för att lyfta personbilar och mindre transportbilar. Denna manual innehåller viktig information om saxlyftens installation, dess användning och dess säkerhetsrisker.

Läs mer

Bruksanvisning säkerhetsventiler

Bruksanvisning säkerhetsventiler Typ 851 Säkerhetsventil i vinkelutförande. Ett bra val! Reservation för eventuella konstruktionsändringar och tekniska ändringar samt att rätten till ändringar utan föregående meddelande förbehålls bruksanvisning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Besiktning av bakgavel- och sidolyftar

Besiktning av bakgavel- och sidolyftar Arbetarskyddsanvisningar och guider 9 swe Besiktning av bakgavel- och sidolyftar SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Arbetarskyddsavdelningen Tammerfors, Finland 2001 4 ISBN 952 00 0968 x ISSN 1456 614 Öhrling,

Läs mer

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

Xxxxx Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar

Xxxxx Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar AFS 2014:XX 2014:21 Xxxxx Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

Kund / Ägare: Objekt:.. Ålder: Granskad av:... Datum:...

Kund / Ägare: Objekt:.. Ålder: Granskad av:... Datum:... $UEHWVXWUXVWQLQJ$)6²-RUGRFKVNRJVEUXN Sida 1(15) Kund / Ägare: Objekt:.. Ålder: Granskad av:... Datum:... &KHFNOLVWD±%RJVHUDGHOOHUEXUHQPDVNLQPHGnNDQGHRSHUDW U Numrering i checklistan ansluter till numreringen

Läs mer

Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om stegar och arbetsbockar

Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om stegar och arbetsbockar Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om stegar och arbetsbockar Arbetsmiljöverket meddelar följande allmänna råd om tillämpningen av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2004:3)

Läs mer

MONTERINGSINSTRUKTION

MONTERINGSINSTRUKTION Tillverkad av aluminium. Layher Rullställning är typkontrollerad av SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Typkontrollintyg nr 15 48 05 Rullställning MONTERINGSINSTRUKTION Layher är Europas ledande

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter ( 2008:1) och allmänna råd om hur elektriska anläggningar ska vara

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring av föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor;

Läs mer

Avstånd mellan ben E Egenvikt kg 2 3,5 4,5 5 5,4 9

Avstånd mellan ben E Egenvikt kg 2 3,5 4,5 5 5,4 9 PALLBOCKAR PALLBOCKAR / AXEL Artnr 57770 57771 57772 57773 57774 57775 Benämning SN15A SN15B SN30 SN50 SN80A SN80B Kraftiga och stabila Axel / pallbockar med 8 styck lyfthöjds positioner. Lämpliga för

Läs mer

Användning av lyftanordningar och lyftredskap

Användning av lyftanordningar och lyftredskap AFS 2006:6 Användning av lyftanordningar och lyftredskap (Ändringar införda t.o.m. 16 november 2010) Arbetsmiljöverkets författningssamling Användning av lyftanordningar och lyftredskap Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2002:925); SFS 2004:1362 Utkom från trycket den 29 december 2004 utfärdad den 16 december 2004. Regeringen föreskriver 1 att 2 kap.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om brandfarliga och explosiva varor; SFS 2010:1011 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 förskrivs följande. Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 1 c Datum Vår beteckning Sid REP 2013/ (5)

Sammanfattning. Bilaga 1 c Datum Vår beteckning Sid REP 2013/ (5) 2014-03-18 REP 2013/100373 1 (5) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Omprövning av föreskrifter - Parallelluppställning avseende Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Komponenter för hydraulisk utrustning. Allmänt. Åtgärder före start av nytt hydraulsystem

Komponenter för hydraulisk utrustning. Allmänt. Åtgärder före start av nytt hydraulsystem Allmänt Allmänt Det finns möjlighet att beställa komponenter från fabrik för att driva hydraulisk utrustning. Följande komponenter finns tillgängliga: Reglage Hydrauloljetank med tryckbegränsningsventil

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2015:929 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

BRUKSANVISNING Skötbord Flex 2000, Flex 3000 & Flex 5000

BRUKSANVISNING Skötbord Flex 2000, Flex 3000 & Flex 5000 Skötbord Flex 2000, Flex 3000 & Flex 5000 2009-09-16 Qbena AB Bruksanvisning i original Innehåll 1. HÄLSO- OCH SÄKERHETSREGLER... 3 1.1. Notis om säkerhetsföreskrifter... 3 2. MASKINSÄKERHET... 4 2.1.

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation som elinstallatör beslutade den 24 mars

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om utrustning för radiografering;

Läs mer

ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2001:4 GASFLASKOR

ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2001:4 GASFLASKOR ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2001:4 GASFLASKOR 5 GASFLASKOR Arbetsmiljöverkets föreskrifter om gasflaskor samt allmänna råd vid tillämpningen av föreskrifterna 5 Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

LSR Site Ste - Lyftarbeten

LSR Site Ste - Lyftarbeten Referenser till andra rutiner... 1 1 SYFTE OCH MÅL... 2 2 OMFATTNING... 2 3 ROLLER OCH ANSVAR... 2 4 MINIMIKRAV... 2 4.1 Övriga bestämmelser vid kranlyft... 2 4.2 Märkning av utrustning... 3 4.3 Kontroll

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer