Föreläsning 4: Filer och strömmar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreläsning 4: Filer och strömmar"

Transkript

1 Föreläsning 4: Filer och strömmar PROGRAM OPERATIV- SYSTEM EXTERNA (IO-)ENHETER cout << Hej... ; STANDARD UTSTRÖM Hej... cin >> x; STANDARD INSTRÖM ifstream infil A.TXT infil >> str; INGÅENDE FILSTRÖM ofstream utfil B.TXT utfil << Svej << endl << Gurka ; UTGÅENDE FILSTRÖM A.TXT hej! HÅRDDISK B.TXT Svej Gurka Idag skall vi prata om filer och strömmar. Vi har tidigare nämnt att filer kan vara bra att ha för att backa upp data. Om man t.ex. har väldigt stora data som inte får plats i internminnet (tänk dig en jättehögupplöst film) så kanske man måste ha data på fil temporärt också. Vi börjar med hur man får åtkomst till filer. För att göra detta behöver man filströmmar, dessa finns i biblioteket fstream. Operativsystemet har inte "öppna filströmmar" till vart enda fil på hårddisken, så om man vill skriva något, eller läsa något från en fil så måste man explicit begära detta från OSet. I samband med detta måste man också bestämma om man vill läsa eller skriva till filen. Vi kan börja med att läsa från en fil som vi antar finnas "A.TXT": #include <fstream> using namespace std; ifstream infil"a.txt"; return 0; Ett annat sätt att öppna filen är att skriva: ifstream infil; infil.open("a.txt"); Nu har vi tillgång till filen och kan läsa från den. T.ex. så här:

2 string str; infil >> str; Känns det igen? Jovisst, precis som från cin. Dessa strömma fungerar alltså precis som vi är vana vid. Nu bör det direkt nämnas att om man öppnar en fil som skall behandlas så bör man också stänga filen när man är klar med den. Det gör man med close: En annan sak man bör tänka på är att filen kanske faktiskt inte existerar. I detta fall så kommer inläsningen inte att gå vägen, men man får inget felmeddelande. Därför är det bra att i förväg göra en kontroll huruvida filen faktiskt existerade. Det kan man göra genom att kolla strömmens fail-flagga: if (infil.fail()) cerr << "Filen existerade inte!" << endl; return 1; Man kan även använda (kanske mer vanligt) själva strömmen som ett boolskt värde: if (!infil)... samma som ovan Nu kan vi applicera allt vi har lärt oss om inläsning m.a.p. cin på detta! Vi kan tänka oss att istället för att det ligger saker i tangentbordsbufferten ligger det nu saker i en inläsningsbuffert, och dessa saker har hämtats från filen. Vi kan läsa saker från bufferten/strömmen, och då försvinner de där ifrån, men de kommer inte försvinna från filen. Vi går nu över till att skriva till filer. För att göra detta behöver vi istället en ofstream, som också finns i samma bibliotek fstream. eller ofstream utfil"b.txt"; ofstream utfil; utfil.open("b.txt"); Nu finns två möjligheter. Om filen inte existerade så kommer den nu skapas och vi kan då börja skriva saker till den. Om filen existerade sedan tidigare så kommer filen öppnas och tömmas så att när vi börjar skriva saker till den så kommer detta vara det enda som finns där när vi är klara. D.v.s. om vi nu gör: utfil << "Hejsan" << endl << "Gurka" << endl; Så kommer filen efteråt (oavsett om den fanns sedan tidigare med innehåll, eller om vi nu skapade den) se ut så här: Hejsan Gurka Det bör också nämnas att en textfil bör avslutas med ett newline innan filslutet, annars är det per definiton inte en textfil.

3 Nu kanske man tycker det är synd att filen töms helt och hållet. Man kanske nu skulle vilja lägga till raden "Potatis" till filen B.TXT, men hur? Trevligt nog finns det en filmod man kan skicka med till open för att tala om att man vill lägga till (append på engelska): eller ofstream utfil2; utfil2.open("b.txt", ofstream::app); ofstream utfil2"b.txt", ofstream::app); om vi nu gör följande: utfil2 << "Potatis" << endl; Så får vi det önskade resultatet: Hejsan Gurka Potatis Nu vill vi göra något så häftigt som att kopiera en hel fil till en annan! Hur gör vi detta? Vi kan börja med att formulera ett litet huvudprogram: ifstream infil"a.txt"; ofstream utfil"b.txt"; copy(infil, utfil); utfil.close(); Nu formulerar vi underprogrammet. Vi kan ju läsa en hel rad med getline, men tänk om det är en jäääääättelång rad som tar många mbytes! Det känns lite onödigt att kopiera in allt det i minnet samtidigt, egentligen kan vi ju bara överföra ett tecken i taget! void copy(ifstream& infil, ofstream& utfil) char c; while (infil.get(c)) utfil.put(c); Nu har vi ett program som kan kopiera filer! Om man nu ser detta lite mer generellt så kopierar vi faktiskt från en inström till en utström, skulle vi då kunna anropa vårt program så här: ifstream infil"a.txt"; copy(infil, cout); // funkar detta??

4 Besväret med detta är att vi i vårt underprogram copy har sagt att utströmmen skall vara just en ofstream, d.v.s att det har med filer att göra. Om vi istället ändrar här och skriver att parametern är en "ostream" så fungerar detta galant! Vi kan göra samma sak med den andra parametern: void copy(istream& infil, ostream& utfil) char c; while (infil.get(c)) utfil.put(c); Att kunna hantera data med strömmar och formaterat in/utmatning på detta vis är ibland mycket praktiskt. Vi tänker oss nu att vi har följande uppgift framför oss: Vi har i en godtykligt lång sträng ett heltal, t.ex. " ". Vi skulle nu vilja konvertera detta till datatypen int (vi utgår ifrån att det får plats i en int). Ett sätt att göra detta är att gå igenom strängen och helt enkelt räkna ihop summan, men då kommer vi ändå att behöva konvertera de enskilda tecknen i något läge. Ett annat sätt är att skriva strängen till en fil och sedan läsa in från filen igen, fast då läsa en int. Ungefär såhär: string number = " "; int x; // i denna vill vi ha talet ofstream utdata"tmpfil.txt"; ofstream << number; utdata.close(); instream indata"tmpfil.txt"; indata >> x; utdata.close(); Nu känns det ju lite smålöjligt att behöva använda en fil till detta. Det är ju egentligen inget som behöver sparas eller på något sätt hanteras utanför vårt program. Det vore därför bra att ha strömmar som man helt enkelt bara kunde dra till med när man behöver dem. Just detta är strängströmmar (biblioteket sstream). Vi kan tänka oss följande bild nu: stringstream strs; strs << number; int x; strs >> x; STRÄNGSTRÖM Jag har nu ritat denna som del av vårt program, eftersom vi inte behöver blanda in operativsystemet eller någon annan del av datorn för att sköta just det här. Strängströmmar är alltså praktiska i de lägen då vill vi "skriva lite data" för att sedan läsa tillbaka det. Det som är praktiskt med stringstream är att det både är en inström och en utström. Vi kan t.ex. nu göra detta för att fylla på vår strängström: copy(cin, strs); Eller för att skriva ut vår strängström till cout: copy(strs, cout);

5 Övning på lektion Detta lektionsmaterial är omfattande. Räkna inte med att hinna med allt som står utan låt det ta den tid det tar. Man bör hinna med två uppgifter. Uppgift 1: Antag att vi inte har tillgång till "ios::app" (eller "ofstream::app") i den kompilator som finns. Hur gör vi om vi vill utföra en "Append" iallafall? Vi har tillgång till allt utom just "::app". Detta problem är bra till att diskutera hur man löser problem (d.v.s. det som kursen går ut på). Man kan här ta upp saker som att man kan "använda brain storming", "tänka på svenska", "post-itlappar", "stegvis förfining", "skjuta problem framför sig" m.m. Vi kan börja med att skriva ett huvudprogram som visar vad det är vi vill komma fram till. #include <ofstream> using namespace std; ofstream utfil; // vi borde skriva // utfil.open("a.txt", ofstream::app); // men vi har ju kompilatorbugg för att få fram // något bra exempel att arbeta med på lektion : ) // OBS! ofstream::app fungerar utmärkt med g++ append(utfil, "A.TXT"); utfil << "Lite extra text..." << endl; utfil.close(); Studenterna kan ju få hjälpa till med vilken datatyp som skall användas m.m., men det är nog bra att få fram budskapet vad uppgiften går ut på (det brukar finnas en del funderingar på vad det är annars). Vi skall alltså skapa oss en 'Append' som ser till att filen kan skrivas på och att de data som redan låg på filen inte försvinner. Bra att veta att standardbeteende (då man inte anger ofstream::app) innebär att filens innehåll "raderas". Det går inte att öppna för läsning och läsa från början till slut och sen tro att det bara är att fortsätta skriva. Det brukar bli en del diskussion om hur man skall göra och det får det väl bli. Försök att vara öppen och skriv upp det de säger så kanske man till slut kan få en lista på bra saker som skall göras. Då någon kommit på att det går att kopiera filen till en ny fil och sen kopiera tillbaka den för att sen lämna den öppen för vidare skrivning har vi kommit fram till lösningen. Det är inte tillåtet att spara alla data i ett fält eller annat (filer kan vara alldeles för stora). Någon kanske ger förslag på en strängström, men det är egentligen samma problem där, STORA filer.

6 Vi antecknar vad som måste göras (inte alls säkert att förslagen kommer i den rätta ordningen, men vi styr lite så blir det bra): 1) Öppna originalfilen (vi kallar den A) för läsning. 2) Skapa en ny fil (vi kallar den B) för skrivning. 3) Kopiera A -> B. 4) Stäng A och B. 5) Öppna B för läsning. 6) Öppna A för skrivning. 7) Kopiera B -> A. 8) Ta bort B (inte helt nödvändigt). 9) KLART! Översätt detta till kod! Det borde inte vara så svårt. :-) void append(ofstream& utfil, string filnamn) ifstream infilfilnamn; ofstream tmpfil"tmp.tmp"; copy(infil, tmpfil); tmpfil.close(); infil.open("tmp.tmp"); utfil.open(filnamn); copy(infil, utfil); Vi behöver en extra procedur som kopierar (om vi inte var klantiga när vi skrev "Append"). void copy(istream& instrom, ostream& utstrom) char c; while (infil.get(c)) utfil.put(c); Denna borde de klara som en dans då vi redan haft den på FÖ.

7 Uppgift 2: Läs in de två sista talen från en fil, summera dessa och skriv sedan ut summan i slutet av samma fil. Om det inte existerar några tal eller bara finns ett tal på filen ska programmet se till att filen innehåller de två talen 1 och 1 istället. Vi kan anta att det alltid finns en fil i första problemet. ifstream infil"tal.txt"; int a; int b; int x; int no_of_numbers = 0; while (infil >> x) if (no_of_numbers < 2) ++no_of_numbers; b = a; a = x; ofstream utfil; if (no_of_numbers == 1) utfil.open("tal.txt"); utfil << 1 << endl << 1 << endl; else utfil.open("tal.txt", ofstream::app); utfil << a + b << endl; utfil.close(); return 0; Uppgift 3: Samma problem som i uppgift 2, men om filen inte existerar ska programmet skapa filen och skriva ut de två talen (1 och 1) på den. Ja, nu behövs det felhantering om man skall lösa detta problem. Enda ändringen blir i detta fall att vi vill fånga felet som kan uppstå för att filen inte existerar och detta kan vi göra i början av programmet.

8 ifstream infil"tal.txt"; if (!infil) ofstream utfil"tal.txt"; utfil << 1 << endl << 1 << endl; return 1; int a; int b; int x; int no_of_numbers = 0; while (infil >> x) if (no_of_numbers < 2) ++no_of_numbers; b = a; a = x; ofstream utfil; if (no_of_numbers == 1) utfil.open("tal.txt"); utfil << 1 << endl << 1 << endl; else utfil.open("tal.txt", ofstream::app); utfil << a + b << endl; utfil.close(); return 0;

Föreläsning 7: Filer

Föreläsning 7: Filer Genomgånget på FÖ: Föreläsning 7: Filer Undantag: Liten mall för undantag ("exceptions") och vad man har det till. Dock inte med betoning på allt, men det väsentliga är upptaget. Filer: P. Open(filvar,

Läs mer

TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs

TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs Strömmar, externa filer och kommandoradsargument Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 7 oktober 2015 Översikt 2/32 Strömmar Kommandoradsargument Jämförelseoperatorer

Läs mer

Programmering i C++ EDA623 Strömmar och filer. EDA623 (Föreläsning 9) HT / 19

Programmering i C++ EDA623 Strömmar och filer. EDA623 (Föreläsning 9) HT / 19 Programmering i C++ EDA623 Strömmar och filer EDA623 (Föreläsning 9) HT 2013 1 / 19 Strömmar och filer Innehåll Klassen ios Läsning av strömmar Utskrift av strömmar Koppling av filer till strömmar Direktaccess

Läs mer

Del6 Strömmar Ämnesområden denna föreläsning:

Del6 Strömmar Ämnesområden denna föreläsning: 2D1387, Programsystemkonstruktion med C++ 01/02 1 Del6 Strömmar Ämnesområden denna föreläsning: Utmatning till ostream och ostringstream Slide 1 Inmatning från istream och istringstream Överlagring av

Läs mer

C++ Lektion Filhantering

C++ Lektion Filhantering C++ Lektion Filhantering Teori Vi är bekanta med ett antal objekt för läsning och skrivning på bildskärmen, nämligen cout och cin. De hanterar automatiskt om vi ska läsa eller skriva en "följd av bytes"

Läs mer

Kapitel 5. Strömmar. Utmatning

Kapitel 5. Strömmar. Utmatning Kapitel 5 Strömmar Kapitel 5 - Strömmar Utmatning med std::ostream och std::ostringstream Inmatning med std::istream och std::istringstream Överlagring av in- och utmatning Iteratorer för in- och utmatning

Läs mer

C++ Funktioner 1. int summa( int a, int b) //funktionshuvud { return a+b; //funktionskropp } Värmdö Gymnasium Programmering B ++ Datainstitutionen

C++ Funktioner 1. int summa( int a, int b) //funktionshuvud { return a+b; //funktionskropp } Värmdö Gymnasium Programmering B ++ Datainstitutionen C++ Funktioner 1 Teori När programmen blir större och mer komplicerade är det bra att kunna dela upp programmet i olika delar som gör specifika saker, vilket kan göra programmet mer lättläst. Ett sätt

Läs mer

C++ - En introduktion

C++ - En introduktion C++ - En introduktion De imperativa grunderna för dig som kan programmera Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 1 / 72 Översikt 1 Grunderna 2 Uttryck och satser 3 Funktioner 4 Poster 1 Grunderna

Läs mer

TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs

TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs Sammanfattning period 1 Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 1 oktober 2013 Översikt Ett C++-programs uppbyggnad Variabler Datatyper Satser Uttryck Funktioner

Läs mer

Enkla datatyper minne

Enkla datatyper minne Enkla datatyper minne 143.56 sant Sonja A falskt 18 1999-10-29 Bertil Gralvik, KTH Ingenjörsskolan 1 Addera två tal Algoritmen Summera tal Mata in två tal Beräkna Skriv ut resultat Mata in tal 1 Mata in

Läs mer

TDIU01 - Datortenta (DAT2)

TDIU01 - Datortenta (DAT2) TDIU01 - Datortenta (DAT2) 2013-03-25 Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan

Läs mer

TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs

TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs Underprogram - Funktioner Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 18 september 2014 Översikt 2/22 Återblick till satsblocken Funktioner - Namngivna satsblock

Läs mer

TDIU01 (725G67) - Programmering i C++, grundkurs

TDIU01 (725G67) - Programmering i C++, grundkurs . TDIU01 (725G67) - Programmering i C++, grundkurs Program, datatyper och IO Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 7 oktober 2015 Översikt 2/14 Struktur på ett C++-program Köra ett program Variabler

Läs mer

Sammanfattning. Listor. List-manipulering. Matris. /home/lindahlm/activity-phd/teaching/11dd1310/exercise3/exercise3.py September 13, 20111

Sammanfattning. Listor. List-manipulering. Matris. /home/lindahlm/activity-phd/teaching/11dd1310/exercise3/exercise3.py September 13, 20111 /home/lindahlm/activity-phd/teaching/11dd1310/exercise3/exercise3.py September 13, 20111 0 # coding : latin Sammanfattning Gick igenom listor, dictionary, felhantering, strängjämförelser, split(), rstrip()

Läs mer

Filhantering. Grunderna i filhantering. Uppbyggnad av filer. Data hierarkin. Filpekaren. Positionering i filer 2002-10-29

Filhantering. Grunderna i filhantering. Uppbyggnad av filer. Data hierarkin. Filpekaren. Positionering i filer 2002-10-29 Grunderna i filhantering Filhantering Filer kan användas för permanent lagring av data Hårddisk, disketter, CD-R/W, band Variabler och arrayer Försvinner när du avslutar programmet Sparas i datorns arbetsminne

Läs mer

Strömmar och strängar

Strömmar och strängar Strömmar och strängar Strömmar In- och utmatning Strängar Delsträngar Strömmar och strängar Först, grunderna: Utmatning Inmatning Strängar Sedan, mer tillämpningsorienterat: Läsning av rader Stränghantering

Läs mer

C++ Lektion Tecken och teckenfält

C++ Lektion Tecken och teckenfält C++ Lektion Tecken och teckenfält Teori Hittills har alla variabler du jobbat med varit olika typer av tal, men du kan också deklarera variabler som håller bokstavstecken. Denna variabeltyp kallas för

Läs mer

TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs

TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs Pekare och Listor Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 31 oktober 2014 Översikt 2/41 Internminne Pekare Dynamiska datastrukturer (Enkellänkade) listor Arbeta

Läs mer

ÖREBRO UNIVERSITET. Lösningarna till tentamensuppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet i dag kl 13.

ÖREBRO UNIVERSITET. Lösningarna till tentamensuppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet i dag kl 13. 1(9) ÖREBRO UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Lösningarna till tentamensuppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet i dag kl 13. Denna tenta kommer att vara färdigrättad Fr 28/1 och kan då hämtas på

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL Tentamen i objektorienterad programmering i C++ I 2001-01-20

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL Tentamen i objektorienterad programmering i C++ I 2001-01-20 LÖSNINGSFÖRSLAG TILL Tentamen i objektorienterad programmering i C++ I 2001-01-20 Betygsgränser: 3 16 poäng 4 23 poäng 5 30 poäng Maxpoäng: 36 poäng Hjälpmedel: inga Lycka till Per Ekeroot Uppgift 1 Kortfrågor

Läs mer

Programmeringsteknik med C och Matlab

Programmeringsteknik med C och Matlab Programmeringsteknik med C och Matlab Kapitel 6: Filhantering Henrik Björklund Umeå universitet 13 oktober 2009 Björklund (UmU) Programmeringsteknik 13 oktober 2009 1 / 22 Textfiler Filer är sekvenser

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad Programmering 5p, Au, D, Fri, Pr, 051019

Tentamen i Objektorienterad Programmering 5p, Au, D, Fri, Pr, 051019 1(8) ÖREBRO UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Lösningarna till tentamensuppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet i dag kl 13. Denna tenta kommer att vara färdigrättad Må 24/10 och kan då hämtas på

Läs mer

Föreläsnings 9 - Exceptions, I/O

Föreläsnings 9 - Exceptions, I/O Föreläsnings 9 - Exceptions, I/O Josef Svenningsson Tisdag 6/11 Undantag - Exceptions Kommer ni ihåg det här programmet? Det var ett av de första ni såg i första föreläsningen. import javax.swing.*; public

Läs mer

4. Standard-containers. Strömmar och filer

4. Standard-containers. Strömmar och filer EDAF30 Programmering i C++ 4. Standard-containers. Strömmar och filer Sven Gestegård Robertz Datavetenskap, LTH 2017 Innehåll 1 Containers Sekvenser Iteratorer Avbildningar och mängder 2 Strömmar och filer

Läs mer

Grunderna i C++ T A. Skapad av Matz Johansson BergströmLIMY

Grunderna i C++ T A. Skapad av Matz Johansson BergströmLIMY Grunderna i C++ ARK 385: Virtuella Verktyg i en Materiell värld AT Arkitektur & Teknik Chalmers Tekniska Högskola 2009 - Kursen skapades (3 förel.) 2010-6 förel. + 2 projekt 2011-8 förel. Helt omarbetade

Läs mer

Innehåll. Introduktion till objektorientering. OOP (objektorienterad programmering) Objekt, instanser, klasser

Innehåll. Introduktion till objektorientering. OOP (objektorienterad programmering) Objekt, instanser, klasser Föreläsning 1 Innehåll Introduktion till objektorientering OOP (objektorienterad programmering) Objekt, instanser, klasser C++ OO i C++ Standardbibliotek Utökningar från C (syntaktiskt socker) Introduktion

Läs mer

Programmering i C++ En manual för kursen Datavetenskaplig introduktionskurs 5p

Programmering i C++ En manual för kursen Datavetenskaplig introduktionskurs 5p Programmering i C++ En manual för kursen Datavetenskaplig introduktionskurs 5p Skriven av Michael Andersson Introduktion Programmering I högnivåspråk fokuserar på själv problemet (algoritmen) istället

Läs mer

Föreläsning 1: Momstabellen i C++

Föreläsning 1: Momstabellen i C++ Nu sätter vi igång med C++! Föreläsning 1: Momstabellen i C++ På den här föreläsningen skall jag ta ett stort exempel och ett par små och med dessa hoppas jag att täcka in mycket av det som är grundläggande.

Läs mer

Programmeringsteknisk översiktskurs för yrkeshögskoleprogram

Programmeringsteknisk översiktskurs för yrkeshögskoleprogram Programmeringsteknisk översiktskurs för yrkeshögskoleprogram Föreläsning 12 Våren 2005 Innehåll Palindrom Hur man hittar fel i program, debuggning Felhantering, hur man förhindrar program att krascha Ev.

Läs mer

C++ - En introduktion

C++ - En introduktion C++ - En introduktion De imperativa grunderna för dig som kan programmera Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 1 / 77 Översikt 1 Grunderna 2 Uttryck och satser 3 Funktioner 4 Poster 1 Grunderna

Läs mer

TDDC76 - Programmering och Datastrukturer

TDDC76 - Programmering och Datastrukturer TDDC76 - Programmering och Datastrukturer C++ - en introduktion Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 1 / 72 Översikt 1 Grunderna 2 Uttryck och satser 3 Funktioner 4 Poster 1 Grunderna Ett första

Läs mer

FÖRSLAG TILL LÖSNING AV Tentamen i Objektorienterad programmering C++ I

FÖRSLAG TILL LÖSNING AV Tentamen i Objektorienterad programmering C++ I FÖRSLAG TILL LÖSNING AV Tentamen i Objektorienterad programmering C++ I 2002-03-18 Betygsgränser: 3 14 poäng 4 20 poäng 5 27 poäng Maxpoäng: Hjälpmedel: 32 poäng Bilagd ASCII-tabell Lycka till Per Ekeroot

Läs mer

Standardfilerna Input och Output

Standardfilerna Input och Output Standardfilerna Input och Output Standardfilerna Input och Output är textfiler av typen TEXT (som bara finns för filer). Innehållet är av typen Char och filerna är strukturerade i form av rader. En sådan

Läs mer

Standardfilerna Input och Output. Filer... Filer... vanlig utbyggnad för ökad dynamik. Filer... filtyper

Standardfilerna Input och Output. Filer... Filer... vanlig utbyggnad för ökad dynamik. Filer... filtyper Standardfilerna Input och Output... Standardfilerna Input och Output är textfiler av typen TEXT (som bara finns för filer). Innehållet är av typen Char och filerna är strukturerade i form av rader. En

Läs mer

Linköpings Tekniska Högskola Instutitionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson, Erik Nilsson Lab 2: Underprogram

Linköpings Tekniska Högskola Instutitionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson, Erik Nilsson Lab 2: Underprogram Mål Lab 2: Underprogram Följande laboration introducerar underprogram; procedurer, funktioner och operatorer. I denna laboration kommer du att lära dig: Hur man skriver underprogram och hur dessa anropas.

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

TDDC76 - Programmering och Datastrukturer

TDDC76 - Programmering och Datastrukturer TDDC76 - Programmering och Datastrukturer Pekare och Listor Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 1 / 20 Översikt Internminne Pekare Dynamiska datastrukturer (Enkellänkade) listor 2 / 20 Internminne

Läs mer

Ordlistor, filhantering och ut på webben. Linda Mannila 20.11.2007

Ordlistor, filhantering och ut på webben. Linda Mannila 20.11.2007 Ordlistor, filhantering och ut på webben Linda Mannila 20.11.2007 Vad kan vi nu? Primitiva datatyper Tal, strängar, booleska värden Samlingsdatatyp Listan Utskrift Indata Felhantering Funktioner och moduler

Läs mer

Språket Python - Del 2 Grundkurs i programmering med Python

Språket Python - Del 2 Grundkurs i programmering med Python Hösten 2009 Dagens lektion Funktioner Filhantering Felhantering 2 Funktioner 3 FUNKTIONER Att dela upp program Att dela upp program i mindre delar, funktioner är ett viktigt koncept i programmering. Viktigt

Läs mer

6 In- och utmatning, strömmar

6 In- och utmatning, strömmar 6 In- och utmatning, strömmar Strömmar används i C för att kommunicera mellan program och yttre enheter som skärm, tangentbord, printer eller sekundärminne. Strömmarna kan man se som kanaler eller buffertar

Läs mer

Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner)

Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner) Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner) a) Skriv ett program som låter användaren mata in 7 heltal och som gör utskrifter enligt nedanstående körexempel. Mata in 7 heltal: 1 0 0 3 1 1 1 Tal nr 2 var en

Läs mer

Programmeringsteknik med C och Matlab

Programmeringsteknik med C och Matlab Programmeringsteknik med C och Matlab Kapitel 2: C-programmeringens grunder Henrik Björklund Umeå universitet Björklund (UmU) Programmeringsteknik 1 / 32 Mer organisatoriskt Imorgon: Datorintro i lab Logga

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Föreläsning 4: Poster

Föreläsning 4: Poster Föreläsning 4: Poster Följande är genomgånget: type Person_Type is Namn : String(30); Skonr : Float; Kon : Boolean; Diskussion runt detta med olika typer m.m. Har tagit upp vilka operationer man kan göra

Läs mer

Introduktion till algoritmer - L0 - Grunder i C++ Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. L0 - Grunder i C++

Introduktion till algoritmer - L0 - Grunder i C++ Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. L0 - Grunder i C++ Introduktion till algoritmer - L0 - Grunder i C++ Matematikgymnasiet, Läsåret 01-015 L0 - Grunder i C++ Det här är den första lektionen i kursen Introduktion till algoritmer vid Matematikgymnasiet, läsåret

Läs mer

C++ Slumptalsfunktioner + switch-satsen

C++ Slumptalsfunktioner + switch-satsen C++ Slumptalsfunktioner + switch-satsen Veckans avsnitt består av ett antal lite udda funktioner man kan ha nytta av när man skriver program. Det är en slumptalsgenerator och lite annat smått och gott.

Läs mer

ÖREBRO UNIVERSITET. Lösningarna till tentamensuppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet i dag kl 19.

ÖREBRO UNIVERSITET. Lösningarna till tentamensuppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet i dag kl 19. 1(9) ÖREBRO UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Lösningarna till tentamensuppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet i dag kl 19. Denna tenta kommer att vara färdigrättad Må 22/8 och kan då hämtas på

Läs mer

Programmering i C++ EDAF hp. EDAF30 (Föreläsning 2) HT / 18

Programmering i C++ EDAF hp. EDAF30 (Föreläsning 2) HT / 18 Programmering i C++ EDAF30 7.5 hp EDAF30 (Föreläsning 2) HT 2014 1 / 18 Tecken och texter char char ch = A ; teckenfält = strängar i C char str[] = "123"; standardklass i C++ string s = "C++"; EDAF30 (Föreläsning

Läs mer

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548 Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, Joachim von Hacht/Magnus Myreen Datum: 2016-12-20 Tid: 08.30-12.30 Hjälpmedel: Engelskt-Valfritt språk lexikon Betygsgränser: U: -23 3: 24-37 4: 38-47 5

Läs mer

TDDC76 - Programmering och Datastrukturer

TDDC76 - Programmering och Datastrukturer TDDC76 - Programmering och Datastrukturer Pekare och Listor Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 1 / 21 Översikt Internminne Pekare Dynamiska datastrukturer (Enkellänkade) listor 2 / 21 Internminne

Läs mer

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 AID-nummer: Datum: 2014-12-18 Kurskod: 725G61 Provkod: LAB1 Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 Skrivningstid: 2014-12-18 klockan 8.00-10.00. Hjälpmedel: Inga. För varje fråga

Läs mer

Introduktion till algoritmer - Lektion 1 Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. Lektion 1

Introduktion till algoritmer - Lektion 1 Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. Lektion 1 Kattis Lektion 1 I kursen används onlinedomaren Kattis (från http://kattis.com) för att automatiskt rätta programmeringsproblem. För att få ett konto på Kattis anmäler du dig på Programmeringsolympiadens

Läs mer

Lösningar till tentauppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet idag kl 19. Omtentamen i Programmering C, 5p, fristående, kväll, 040110.

Lösningar till tentauppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet idag kl 19. Omtentamen i Programmering C, 5p, fristående, kväll, 040110. 1(8) ÖREBRO UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Lösningar till tentauppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet idag kl 19. Denna tenta kommer att vara färdigrättad On 14/1-04 och kan då hämtas på mitt

Läs mer

Föreläsning 6: Introduktion av listor

Föreläsning 6: Introduktion av listor Föreläsning 6: Introduktion av listor Med hjälp av pekare kan man bygga upp datastrukturer på olika sätt. Bland annat kan man bygga upp listor bestående av någon typ av data. Begreppet lista bör förklaras.

Läs mer

TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs

TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs TDIU01 - Programmering i C++, grundkurs Grundläggande satser och uttryck Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 5 augusti 2014 Översikt Uttryck Litteraler Operatorer Satser Villkor Upprepning Teckenhantering

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

TDIU01 Programmering i C++

TDIU01 Programmering i C++ TDIU01 Programmering i C++ Föreläsning 6 - Klasser Eric Elfving, eric.elfving@liu.se Institutionen för datavetenskap (IDA) Avdelningen för Programvara och system (SaS) Klasser När vi skapade vår lista

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Tentaupplägg denna gång Denna tenta är uppdelad i två olika varianter. Det är helt ok att använda vilken variant ni vill. Det är ok att byta mitt under tentan om man så vill också. Variant 1: Uppgift 1,

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. fredag 13 januari 2012

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. fredag 13 januari 2012 1 of 6 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen

Läs mer

Lite mer om Javas stöd för fält. Programmering. Exempel: vad är det största talet? hh.se/db2004. Fält samt Input/Output

Lite mer om Javas stöd för fält. Programmering. Exempel: vad är det största talet? hh.se/db2004. Fält samt Input/Output Programmering hh.se/db2004 Föreläsning 5: Fält samt Input/Output Verónica Gaspes www2.hh.se/staff/vero www2.hh.se/staff/vero/programmering Lite mer om Javas stöd för fält Hur många element har ett fält?

Läs mer

Tentamen EDAF30 Programmering i C++

Tentamen EDAF30 Programmering i C++ LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(5) Institutionen för datavetenska Tentamen EDAF30 Programmering i C++ 2015 05 06, 8.00 13.00 Hjälmedel: En valfri C++-bok. OH-bilderna från föreläsningarna är inte tillåtna. Du

Läs mer

1 Funktioner och procedurell abstraktion

1 Funktioner och procedurell abstraktion 1 Funktioner och procedurell abstraktion Det som gör programkonstruktion hanterlig och övergripbar och överhuvudtaget genomförbar är möjligheten att dela upp program i olika avsnitt, i underprogram. Vår

Läs mer

Filer. DA2001 (Föreläsning 16) Datalogi 1 Hösten / 19

Filer. DA2001 (Föreläsning 16) Datalogi 1 Hösten / 19 Filer När ett program behöver spara data för senare användning måste dessa data antingen sparas i en databas eller skrivas på en sekundärminnesfil Sådan skrivning på fil är inte mer komplicerad än att

Läs mer

PROGRAMMERINGSTEKNIK FÖRELÄSNING 5

PROGRAMMERINGSTEKNIK FÖRELÄSNING 5 PROGRAMMERINGSTEKNIK FÖRELÄSNING 5 IDAG Filer (files) Felhantering med try except FILER Enda sättet att spara data mellan programkörningar. Nästan alla program använder filer, till exempel Mailprogram

Läs mer

Introduktionslaboration

Introduktionslaboration TDDC76 Laborationshandledning 1 TDDC76 Programmering och datastrukturer Introduktionslaboration Denna introduktionslaboration introducerar programmeringsspråket C++, hur du skriver enkla C++-program samt

Läs mer

Introduktionslaboration

Introduktionslaboration LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för datavetenskap Avdelningen för programvara och system (SaS) Tommy Olsson 2006-08-31 TDIU06 Programmering g.k Introduktionslaboration Ht1, 2006 Detta häfte

Läs mer

*Pekarvärden *Pekarvariabler & *

*Pekarvärden *Pekarvariabler & * *Pekarvärden *Pekarvariabler & * Motivering Pekare är ett fundamentalt koncept i C (och C++) Multipla returvärden från funktioner. Arrayer hanteras via pekare Dynamiskt minne (kommer i slutet av kursen)

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

732G Linköpings universitet 732G11. Johan Jernlås. Översikt. Repetition. Exempelduggan. Luffarschack. Koda spel

732G Linköpings universitet 732G11. Johan Jernlås. Översikt. Repetition. Exempelduggan. Luffarschack. Koda spel 732G11 Linköpings universitet 2011-02-15 1 2 3 4 Extrapass Extrapass håller på att bokas. Blir 3-4 st. och öppet för alla. Mer info på kursmailen när bokningen är klar. i Java En funktion i Java... public

Läs mer

Datalogi, grundkurs 1

Datalogi, grundkurs 1 Datalogi, grundkurs 1 Fiktiv Tentamen Lösningsförslag och kommentarer 1. Lösningsförslaget nedan förutsätter ingenting om filens innehåll och är alltså mer generell än nödvändigt: alfa= ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ

Läs mer

729G04 Programmering och diskret matematik. Föreläsning 7

729G04 Programmering och diskret matematik. Föreläsning 7 729G04 Programmering och diskret matematik Föreläsning 7 Föreläsningsöversikt Information Interaktion via text Läsa från fil Skriva till fil Spara och läsa abstrakta datatyper från fil Information Felaktigt

Läs mer

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt Föreläsning.: Datastrukturer, en översikt Hittills har vi i kursen lagt mycket fokus på algoritmiskt tänkande. Vi har inte egentligen ägna så mycket uppmärksamhet åt det andra som datorprogram också består,

Läs mer

Introduktion till MATLAB, med utgångspunkt från Ada

Introduktion till MATLAB, med utgångspunkt från Ada Introduktion till, med utgångspunkt från Desktop-miljö som innefattar editor, kommandofönster, graffönster och mycket mer. Interpreteras Snabbt att testa kommandon Terminal + emacs + gnatmake Kompileras

Läs mer

Föreläsning 13. In- och utmatning

Föreläsning 13. In- och utmatning Föreläsning 13 In- och utmatning Dagens kluring Deklarera en struct som kan användas för att representera en rät linje Använd den I main för att deklarera en variabel som du initierar så att den representerar

Läs mer

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster)

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Vi har lite olika upplägg i de kurser vi håller och i vissa kurser finns det med något som vi kallar "poster" (eng. "record"). I andra har vi inte med detta. Vi har

Läs mer

En ström är en klass som representerar en bytesekvens med data. I C++ finns flera typer av strömmar, men de går alla al använda på samma säl.

En ström är en klass som representerar en bytesekvens med data. I C++ finns flera typer av strömmar, men de går alla al använda på samma säl. Innehåll Strömmar istream, ostream Strömbegreppet Tillgängliga strömtyper Filströmmar Strängströmmar Felhantering Exempel Begrepp En bytesekvens är en rad bytes som har en viss ordning som inte kan ändras.

Läs mer

TDIU01 - Datortenta (DAT2)

TDIU01 - Datortenta (DAT2) TDIU01 - Datortenta (DAT2) 2012-12-18 Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan

Läs mer

TDIU20 - Objektorienterad programmering i c++ - föreläsning 3

TDIU20 - Objektorienterad programmering i c++ - föreläsning 3 TDIU20 - Objektorienterad programmering i c++ - föreläsning 3 Pontus Haglund Department of Computer and information science 1 Vad har vi gjort hittills 2 Felhantering 3 Operatorer 4 binära operatorer 5

Läs mer

C++ Objektorientering - Klasser. Eric Elfving Institutionen för datavetenskap

C++ Objektorientering - Klasser. Eric Elfving Institutionen för datavetenskap C++ Objektorientering - Klasser Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 1 / 23 Återblick struct struct är bra att ha för att skapa aggregat - slå ihop flera data till en ny datatyp. Ett problem med

Läs mer

Tentamen ges för: Tentamensdatum: Tid:

Tentamen ges för: Tentamensdatum: Tid: Programmering E 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen TE081B El2 Tentamensdatum: 2012-04-13 Tid: 900 1300 Hjälpmedel: Kursbok Kelley, Pohl: A Book on C, Fourth Edition Tillåtet

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Examination - Ada

kl Examination - Ada Examination - Ada TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php Introlektion PHP är ett av de enklare språken att lära sig just pga. dess dynamiska struktur. Det används för att bygga upp båda stora och mindre system. Några vanliga system som använder sig av PHP är

Läs mer

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548 Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, Joachim von Hacht/Magnus Myreen Datum: 2017-08-14 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Lexikon Engelskt-Valfritt språk. Betygsgränser: U: -23 3: 24-37 4: 38-47 5

Läs mer

Deklarera en struct som kan användas för att representera en rät linje

Deklarera en struct som kan användas för att representera en rät linje Deklarera en struct som kan användas för att representera en rät linje Använd den I main för att deklarera en variabel som du initierar så att den representerar en linje som går genom punken (0,2) och

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

732G Linköpings universitet 732G11. Johan Jernlås. Översikt. Repetition. Felsökning. Datatyper. Referenstyper. Metoder / funktioner

732G Linköpings universitet 732G11. Johan Jernlås. Översikt. Repetition. Felsökning. Datatyper. Referenstyper. Metoder / funktioner 732G11 Linköpings universitet 2011-01-21 1 2 3 4 5 6 Skapa program Kompilera: Källkod Kompilator bytekod Köra: Bytekod Virtuell maskin Ett riktigt program Hej.java class Hej { public static void main (

Läs mer

Rekursion och induktion för algoritmkonstruktion

Rekursion och induktion för algoritmkonstruktion Informationsteknologi Tom Smedsaas, Malin Källén 20 mars 2016 Rekursion och induktion för algoritmkonstruktion Att lösa ett problem rekursivt innebär att man uttrycker lösningen i termer av samma typ av

Läs mer

Datorövningar. Grunderna i C/C++

Datorövningar. Grunderna i C/C++ Datorövningar Grunderna i C/C++ övning 1 Innehåll: Editering, kompilering, länkning och exekvering av C++-program. Något om funktioner/procedurer. 1. Ett program är ett antal rader text som beskriver lösningen

Läs mer

Innehåll. 1 Algoritmer. 2 Strömmar och filer. 3 Iteratorer. 1 Söka, räkna. 2 Jämföra, genomlöpa. 3 Generera nya data. 4 Kopiera och flytta element

Innehåll. 1 Algoritmer. 2 Strömmar och filer. 3 Iteratorer. 1 Söka, räkna. 2 Jämföra, genomlöpa. 3 Generera nya data. 4 Kopiera och flytta element Innehåll EDAF30 Programmering i C++ 5.. Strömmar och filer Sven Gestegård Robertz Datavetenskap, LTH 2016 1 Standardbibliotekets algoritmer Insättningsiteratorer 2 Strömmar och filer Ström-klasser Filer

Läs mer

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö Föreläsning 3 Programmering, C och programmeringsmiljö Vad är programmering? Ett väldigt kraftfullt, effektivt och roligt sätt att kommunicera med en dator Att skapa program / applikationer till en dator

Läs mer

Nedan skapar vi klassen Person innehållande datamedlemmar för förnamn, efternamn, ålder, längd och vikt:

Nedan skapar vi klassen Person innehållande datamedlemmar för förnamn, efternamn, ålder, längd och vikt: 8. Objektorientering Skälet till att C++ är ett av de mest använda programspråken är att det är objektorienterat. Detta bygger vidare på begreppet struct (ursprungligen från språket C som inte är objektorienterat),

Läs mer

TDDB28 OH Föreläsning: C++ 1

TDDB28 OH Föreläsning: C++ 1 TDDB28 OH Föreläsning: C++ 1 C++ Ursprungligen baserat på C med inspiration från Simula 67 och Algol 68. Stora tillägg till C (ett litet, uttrycksorienterat, imperativt språk för systemprogrammering) klasser

Läs mer

Övning2. Variabler. Data typer

Övning2. Variabler. Data typer Vahid 28 okt 2002 prgk02 Övning2 -Repetition -Variabler -Primitiva typer (+ boolean) -Operatörer +, ++, --, -Typ konvertering -Wrapper klasser -Jämförelse operatörer,(==, =, ,!=,!) -String hur man

Läs mer

Lösningar till uppgifterna sätts ut på kurssidan och på WebCT (Gamla Tentor) i dag kl 19. Tentamen i Programmering C, 5p, Distans, övriga, 051119

Lösningar till uppgifterna sätts ut på kurssidan och på WebCT (Gamla Tentor) i dag kl 19. Tentamen i Programmering C, 5p, Distans, övriga, 051119 1(8) ÖREBRO UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Lösningar till uppgifterna sätts ut på kurssidan och på WebCT (Gamla Tentor) i dag kl 19. Denna tenta kommer att vara färdigrättad On 23/11 och kan då hämtas

Läs mer

TDP004. Minne och pekare. Eric Elfving Institutionen för datavetenskap

TDP004. Minne och pekare. Eric Elfving Institutionen för datavetenskap TDP004 Minne och pekare Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 1 / 23 Översikt Internminne Pekare Dynamiska datastrukturer (Enkellänkade) listor 2 / 23 Internminne - RAM Datorns internminne (RAM,

Läs mer

Högskolan Dalarna sid 1 av 5 Data-avdelningen Hans-Edy Mårtensson

Högskolan Dalarna sid 1 av 5 Data-avdelningen Hans-Edy Mårtensson Högskolan Dalarna sid 1 av 5 Lösningsförslag till TENTAMEN I OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING 5p,för D2 1999-01-14 1. a) Systemavgränsningen är dokument som innehåller en kortfattad beskrivning av vad som

Läs mer