Biblioteksplan. ö Utvecklingsplan för

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Biblioteksplan. ö Utvecklingsplan för"

Transkript

1 Biblioteksplan ö Utvecklingsplan för Älmhlts Bibliotek

2 Bibliotek har betydelse för dig som medborgare. Älmhlts bibliotek erbjder ett offentligt rm, med generösa öppettider, som är netralt vad gäller politik, ideologi och religion. Här finns en plats som strävar efter att tillgodose alla invånares behov av att tveckla sin förståelse, fördjpa sina knskaper och öka sin livskvalitet. Bibliotekets verksamhet är ppbyggd kring tolv mål och i detta dokment har vi formlerat en plan för bibliotekets roll och tveckling nder de närmaste fyra åren. Denna biblioteksplan kommer att vara vägledande för kommande politiska beslt. Det har varit vår strävan att formlera en kortfattad men kärnfll plan, som tydliggör en riktning för bibliotekets verksamhet. En plan som kan inspirera bibliotekets tjänstemän till konkreta handlingar i syfte att tveckla ett framtidens bibliotek i Älmhlts kommn. Vi hoppas att denna plan bidrar till en tveckling med änn större förtsättningar för dig att ta del av litteratr, kltr, information och knskap för en personlig tveckling och därmed också en tveckling av vårt gemensamma samhälle. Välkommen till framtidens bibliotek! Stefan Ferm Ordf. i kltr- och fritidsnämnden Indira Riz 1:e vice ordf. i kltr- och fritidsnämnden Godkänd av kommnfllmäktige

3 1 Syfte och ppföljning 1.1 Syfte Bibliotekslagen fick den 1 janari 2005 ett tillägg som säger: Kommner och landsting skall anta planer för biblioteksverksamheterna. Med anledning härav gav kommnstyrelsen år 2008 kltr- och fritidsnämnden i ppdrag att ta fram förslag till en biblioteksplan för Älmhlts kommn. Denna första version antogs för åren Det har n blivit dags att revidera denna plan och planera för fyra nya år. Syftet med föreliggande biblioteksplan är att tillmötesgå medborgarnas behov av biblioteksservice och skapa beredskap för framtida krav. Syftet är tillika att stimlera till tveckling av ett livslångt lärande, social och kltrell välfärd och därmed regional tillväxt och tveckling. Biblioteket är ingen isolerad verksamhet tan en verksamhet som tjänar kommnens syften. En biblioteksplan ska nderlätta viljan att föra en offensiv bibliotekspolitik. Denna av kommnfllmäktige antagna plan, är ett styrdokment som synliggör den politiska viljeinriktningen vad gäller tvecklingen av kommnens biblioteksverksamhet. 1.2 Uppföljning och tvärdering Kommnfllmäktige ansvarar för att biblioteksplanen revideras vart fjärde år. Kltr- och fritidsnämnden ansvarar för att planerad tveckling säkerställs i samband med årlig revision av bokslt och bdgetarbete. Biblioteket ansvarar för att planerad tveckling genomförs enligt specificerad arbetsplan och att åtgärdernas resltat och effekt tvärderas i samband med det årliga boksltet. Biblioteket ansvarar också för att kontinerligt beakta och analysera nya medborgarbehov och vid behov ompröva planerad verksamhet samt att varje år planera för ytterligare ett år framåt.

4 2 Uppdrag och mål 2.1 Styrdokment Den nationella styrningen av folkbiblioteken återfinns i Bibliotekslagen (SFS 1996:1596 med revidering i SFS 2004:1261). Lagen har jst setts över igen och ett nytt förslag föreligger (Prop 2012/13:147). Det nya lagförslaget träder i kraft UNESCO har i ett Folkbiblioteksmanifest från 1994 formlerat rekommendationer för alla medlemsländer att ta hänsyn till. Med tanke på att bibliotekslagen påbjder att barn och ngdomar ska ägnas särskild ppmärksamhet bör även FN:s konvention om barnets rättigheter från 1989 beaktas. Kommnens vision, verksamhetsidé och mål tgör en självklar bas för all kommnal verksamhet. Kltr- och fritidsnämndens vision, verksamhetsidé och mål anger inriktning för nämndens ansvarsområden. Ovanstående styrdokment har legat till grnd för framtagandet av bibliotekets verksamhetsidé och verksamhetsmål. I dokmentet Verksamhetsprofil värdeskapande faktorer för Älmhlts bibliotek, godkänt av kltr- och fritidsnämnden , anges hr biblioteket tolkat sitt ppdrag för att ppnå bästa möjliga nytta för brkarna. Detta dokment ska ses som ett komplement till denna biblioteksplan. 2.2 Att särskilt beakta Alla medborgare har enligt bibliotekslagen rätt till likvärdig biblioteksservice och därför har biblioteket att särskilt beakta vissa grpper i samhället. Boende på landsbygden Älmhlts kommn erbjder ett hvdbibliotek med ett ppskattat tbd och en väl fngerande service. Då emellertid inte alla invånare har möjlighet att ta sig till centralorten, är det kommnens strävan att erbjda även landsbygden bästa möjliga biblioteksservice. Biblioteket ska därför arbeta fram en rad förslag till framtida lösningar för att tillmötesgå landsbygdens behov av fllgod biblioteksservice och här särskilt beakta alla barns rätt till tillgång till litteratr och andra medier som tvecklar deras språk, läsning och lärande.

5 Barn och nga Att tveckla sitt språk, att knna läsa, att knna tillgodogöra sig olika former av knskap och kltr är en viktig förtsättning för människans möjligheter att delta i det offentliga samtalet. Därför arbetar biblioteket för att göra såväl det fysiska biblioteket som biblioteket på webben så lockande och attraktivt som möjligt för barn och nga. Biblioteket ska tillhandahålla ett sådant tbd och sådana tjänster som främjar barns språk- och lästveckling och barns lst att lära på sina egna villkor och också aktivt verka för barnens deltagande. Biblioteket ska pplevas som en fristad för personlig tveckling. Personer med fnktionsnedsättning Fnktionsnedsättning får inte vara ett hinder för att ta del av kommnens biblioteksverksamhet. Biblioteket ska därför se till att särskilt beakta såväl barns som vxnas behov av lättlästa dagstidningar och lättläst litteratr, litteratr inläst som ljdbok eller DAISY, bok i kombination med inläst cd, litteratr med extra stor stil och litteratr på teckenspråk. För den som behöver träna minnet, erbjder biblioteket särskilda nostalgilådor. Biblioteket ska tillhandahålla tekniska hjälpmedel såsom DAISYspelare, läsplattor och förstoringsapparat. Handikapparkering finns i nära ansltning till bibliotekets entré och i lokalen finns hiss, markeringar för synskadade och teleslinga för hörselskadade. På den nya webbplatsen planeras för inställning för lättläst version och möjlighet till ppläsning. För den som på grnd av fnktionsnedsättning inte alls kan ta sig till biblioteket bör biblioteket erbjda så kallad Boken kommer-service direkt till hemmet. Personer med annat modersmål Alla kommninvånare ska ha möjlighet att fortsätta att ta del av litteratr på sitt modersmål och biblioteket ska se till att hålla med ett visst fast bestånd av framför allt barnböcker men också litteratr för vxna på andra språk. Det stora tbdet finns på Växjö stadsbibliotek och Internationella biblioteket i Stockholm och biblioteket arbetar för att informera om dessa resrser och låna in den litteratr som tillgodoser medborgarnas behov.

6 2.3 Verksamhetsidé Följande verksamhetsidé för Älmhlts bibliotek godkändes av Kltr- och fritidsnämnden Bibliotekets hvdppgift är att tgöra en resrs för livslångt lärande, demokratisk tveckling och ökad tillväxt och spelar därmed en central roll i såväl den enskildes personliga tveckling som i den gemensamma samhällstvecklingen. Att tifrån människors vardag tillgängliggöra möjligheter att tveckla sin förståelse, fördjpa sina knskaper, skapa mening och öka sin livskvalitet är bibliotekets viktigaste åtagande. Bibliotekets verksamhet vänder sig till alla kommninvånare och tillfälliga besökare med ett innehåll som återspeglar såväl det lokala som det nationella och internationella. 2.4 Verksamhetsmål Följande verksamhetsmål för Älmhlts bibliotek godkändes av Kltroch fritidsnämnden Biblioteket strävar efter att: Erbjda ett varierat och aktellt mediebestånd av god kvalitet Erbjda ett anpassat tbd och anpassade tjänster till dem som så behöver Tillhandahålla fri och lättillgänglig information samt modern teknik Främja mntligt berättande, läslst och läsvanor samt kltrpplevelser Uppmntra till kreativitet och eget skapande Stödja intresse för det livslånga lärandet Skapa en stimlerande biblioteksmiljö Tillhandahålla ett attraktivt och interaktivt 24-timmars bibliotek Efterfråga och beakta brkarnas behov och önskemål Effektivisera mediernas tillgänglighet genom god cirklation Marknadsföra och informera om bibliotekets tbd och tjänster Utveckla verksamheten genom omvärldsbevakning, samverkan och nätverk För att knna möta kommninvånarnas krav på biblioteksservice bör Älmhlts bibliotek förbättra och tveckla verksamhetsmålen enligt följande:

7 3 Utveckling per mål VERKSAMHETSMÅL 1 Erbjda ett varierat och aktellt mediebestånd av god kvalitet Älmhlts kommninvånare har tillgång till ett generöst, allsidigt, aktellt tbd av medier för både barn, ngdomar och vxna. När det gäller medier på andra språk, kan biblioteket komplettera det egna beståndet med lån från andra större bibliotek, t.ex. Internationella biblioteket. Alla som hellre tillgodogör sig medier genom modern teknik har goda möjligheter till detta. Besökarna kommer till ett bibliotek som det är lätt att hitta i och som är tydligt skyltat. Alla medier är ppställda på ett användarvänligt sätt och är placerade i ändamålsenliga möbler. VERKSAMHETSMÅL 2 Erbjda ett anpassat tbd och anpassade tjänster till dem som så behöver Alla som är i behov av anpassade medier möter ett attraktivt och tillgängligt tbd som lockar till läsning, oavsett fnktionsnedsättning. Personalen har goda knskaper om anpassad litteratr och arbetar genom samarbete med andra kompetenser för att barn och nga får tillgång till individellt anpassade medier och rätt hjälpmedel. Den som på grnd av ålder eller fnktionsnedsättning inte har möjlighet att själv ta sig till biblioteket erbjds så kallad boken kommer service. VERKSAMHETSMÅL 3 Tillhandahålla fri och lättillgänglig information samt modern teknik Bibliotekskatalogen är enkel att använda och lätt att förstå och därmed ett tmärkt redskap för att söka och sortera information. Med hjälp av modern teknik är det sedan lätt att också hitta vägen till rätt hylla. Väl fngerande självbetjäning nderlättar för besökarna att låna och återlämna. Barn och nga har en stimlerande datormiljö och biblioteket ser till att tbilda även vxna i användning av ny teknik. Nya svenskar erbjds lättfattlig samhällsinformation som är lätt att förstå. Biblioteket är en natrlig plats för de viktiga frågorna i samhället och en arena för debatter.

8 VERKSAMHETSMÅL 4 Främja mntligt berättande, läslst och läsvanor samt kltrpplevelser Såväl vxna som barn och nga blir inspirerade till att läsa böcker i både tryckt och digital form. Biblioteket erbjder ett stort tbd av program och personalen tvecklar med lyhördhet nya metoder för att främja ett fördjpat intresse för berättelsen hos besökarna. Fördjpad förståelse och knskap om till exempel msik och film är både för barn och vxna ett lika natrligt inslag som att engagera sig i en litteratrcirkel eller att träffa en författare. Återkommande familjedagar är poplära mötestillfällen och fyllda med stimlerande aktiviteter. VERKSAMHETSMÅL 5 Uppmntra till kreativitet och eget skapande Skapande verksamhet är en självklar aktivitet för både barn och vxna. Biblioteket stimlerar till personlig tveckling genom att erbjda verkstäder där man kan prova på olika tekniker och metoder. Kreativiteten sjder och det finns många möjligheter för den som gärna vill visa pp sina talanger. Den som vill berätta med hjälp av teknik kan givetvis arbeta med till exempel foton, animation, film eller konstrera egna spel. Biblioteket arbetar med alla konstformer, eftersom det är människors berättelser och människors ttrycksbehov som är det viktiga, inte formen. VERKSAMHETSMÅL 6 Stödja intresse för det livslånga lärandet Biblioteket tgör ett lokalt knskapscentrm och arbetar för att stimlera nyfikenhet och vetgirighet, särskilt hos barn och stderande. Bibliotekets personal möter därför alla besökares intressen i ett inlyssnande referenssamtal och erbjder kompetent vägledning. Biblioteket medverkar i en nationell strävan att göra alla medborgare digitalt delaktiga och hjälper brkarna med sökning i bibliotekets katalog, databaser och på internet. Besökare möter desstom en rad inbjdna ämnesexperter som vidgar vetandet och ppmntrar barn och föräldrar till ett lekfllt lärande.

9 VERKSAMHETSMÅL 7 Skapa en stimlerande biblioteksmiljö Besökarna hälsas välkomna till ett bibliotek med atmosfär. Entréerna är inbjdande och alla avdelningar har fräschats pp i nya pigga färger och med ändamålsenlig belysning. Den som kliver in i biblioteket blir glad och nyfiken på allt som erbjds och miljön stimlerar till både knskap och kontemplation. Barnen känner att biblioteket är en plats att vara länge på, ngdomar har den plats de behöver och stderande kan boka stdierm för självstdier. Den forna skolgården har tvecklats till en fantasifll plats som inspirerar och stimlerar barn och vxna. VERKSAMHETSMÅL 8 Tillhandahålla ett attraktivt och interaktivt 24-timmars bibliotek Bibliotekets öppettider hindrar ingen från att använda biblioteket dygnet rnt. På bibliotekets nya webbplats finns alla möjligheter att få värdeflla tips på böcker, msik, filmer och så vidare. Besökaren kan i lgn och ro reservera på webbplatsen för att hämta i biblioteket. Har man lån som håller på att gå t, kan de lätt förlängas via webben. Vissa databaser kan användas hemifrån. Barn och nga har nya interaktiva sidor fyllda med aktiviteter som stimlerar till läsning och reflektion. Det är roligt att gå in på bibliotekets webbplats. Föredrar man att logga in på biblioteket i sin smartphone går det lika bra. VERKSAMHETSMÅL 9 Efterfråga och beakta brkarnas behov och önskemål Kommnens invånare tnyttjar alla möjligheter att påverka bibliotekets verksamhet. Personalen är lyhörd för inköpsförslag och reserverar respektive fjärrlånar medier efter önskemål. Både på det fysiska biblioteket och på webbplatsen tnyttjas ppmaningen att komma med tips och förslag och inte minst barnen ger personalen många ppslag till tveckling. Engagemanget i olika foksgrpper är stort och biblioteket förändras och förbättras allt efter brkarnas behov. Boende på landsbygden och personer som inte själva kan ta sig in till tätorten har tillgång till fllgod biblioteksservice.

10 VERKSAMHETSMÅL 10 Effektivisera mediernas tillgänglighet genom god cirklation Tillgängligheten har ökat betydligt och alla medier cirklerar så effektivt som möjligt. Ingen behöver längre vänta särskilt länge på nya attraktiva medier. Personalen ser till att tlånade medier kommer tillbaka i tid och att ppgifterna i bibliotekskatalogen är korrekta. Snabba läsare kan välja bland många titlar som lånas t på kortare tid, medan andra som så önskar får ta längre tid på sig. Poplära medier som till exempel film, har biblioteket n köpt in ytterligare exemplar av för att minska på kötiden och många exemplar av samma titel gör att barn och nga kan läsa samma bok som kompisarna. VERKSAMHETSMÅL 11 Marknadsföra och informera om bibliotekets tbd och tjänster Alla medborgare, både barn och vxna, är väl bekanta med bibliotekets tbd och tjänster. Biblioteket har tökat antalet kanaler för marknadsföring och tnyttjar bildskärmar såväl inne i biblioteket som på fasaden för att informera om nytt och aktellt på biblioteket. Då och då lockar också fasadvepor med diverse bdskap. Webbplatsen är en välbesökt interaktiv informationskälla, men även affischer och foldrar når t till många kommninvånare. Nya svenskar nås med ett trevligt välkomstpaket och alla nyinflyttade erbjds lånekort och inbjds till visning av biblioteket. VERKSAMHETSMÅL 12 Utveckla verksamheten genom omvärldsbevakning, samverkan och nätverk Omvärldsbevakning är en natrlig del i bibliotekets arbete och all personal är noga med att fortbilda sig och att ta del av nya forskningsresltat, särskilt med inriktning på barns och ngas intressen i samhället. Biblioteket samverkar med andra organisationer inom kommnen, som till exempel BVC, familjecentral, förskolor, skolor och äldreomsorg och har gemensamma möten med andra bibliotek i regionen. Regelbndna stdiebesök på bibliotek såväl inom som tanför Sverige bidrar också till att Älmhlts bibliotek är ett modernt bibliotek som ligger i framkanten.

11 4 Sammanfattning av vision Älmhlts kommn erbjder sina medborgare en modern biblioteksservice var de än bor, tillgänglig när som helst på dygnet via dator, srfplatta eller smartphone. Det finns rikligt med medier i både fysisk och elektronisk form, även för personer i behov av anpassad litteratr. Medier och tjänster är lätta att hitta och intresseväckande exponering lockar till att läsa mer och vidga sitt vetande. Självbetjäning med RFID-teknik lösgör tid för personalen att istället ägna sig åt besökarnas referensfrågor. Olika grpper som t.ex. barn, stderande eller invandrare får god hjälp av kompetent personal. Medveten marknadsföring lockar in till ett bibliotek med ny fräsch inredning i pigga färger och en atmosfär som stimlerar till både stdier och avkoppling. Barn och nga har n gott om plats att vara på. De ppskattar att knna söka bland en mängd olika medier och att knna hänga i den nya datormiljön, men också av att själva få ttrycka sig i någon form. Det finns gott om tillfällen för skapande verksamhet och professionell personal ser till att kreativiteten sjder. Det är helt enkelt roligt att vara på biblioteket. Människan lär inte bara i böcker och programverksamheten på biblioteket är tbredd. Såväl barn som vxna har gott om aktiviteter att välja på som passar alla åldrar och tillfredsställer de flesta behov. De yngsta börjar med babysagostnd och rytmik och går sedan vidare med teaterlek, pysselverkstad, bokklbb och skrivarlya. De möter experter som kan berätta om allt ifrån vilda djr till stjärnor och planeter och yrkesgrpper som polis och sjksköterska ger näring åt framtida drömmar. Vxna träffas i litteratrcirklar och filmklbbar, diskterar med författare, lyssnar på föreläsningar och de äldsta minns tillsammans om gamla Älmhlt.

12 Sj skäl att vilja välja Älmhlts Bibliotek Ekonomiskt - låna dig rik Generöst - mycket för de många Överraskande - det är här det händer! Trivsamt - en plats med atmosfär Hälsosamt - kltr ger välbefinnande Tryggt - pålitligt och kvalitetssäkrat Berikande - förgyller vardagen och vidgar vetandet - Överraskande Älmhlt - internationellt & nära -

Verksamhetsprofil. ö värdeskapande faktorer för. Älmhults Bibliotek

Verksamhetsprofil. ö värdeskapande faktorer för. Älmhults Bibliotek Verksamhetsprofil ö värdeskapande faktorer för Älmhlts Bibliotek I dina händer har d det viktigaste dokmentet för Älmhlts bibliotek. Här har d möjlighet att få ta del av bibliotekets mission, anda, idé

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 REGLER, RIKTLINJER OCH STYRDOKUMENT Btterfly Förskola AB bedriver en fristående förskoleverksamhet som regleras av både nationella och lokala styrdokment. Internationella styrdokment

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Innehåll 1 Bibliotekens lagrum 2 Vision för biblioteksverksamheten 2012-2014 3 Kommunens biblioteksstruktur 4 Bibliotekets uppdrag 4.1 Ett centrum för litteratur,

Läs mer

Biblioteksplan Alingsås kommun

Biblioteksplan Alingsås kommun Biblioteksplan 2017-2018 Alingsås kommun Fastställelsedatum, nämnd, paragraf: Kommunfullmäktige 2016-12-14 283 Diarienummer: 2016.212.540 KFN, 2015.646.540 KS Dokumentansvarig, befattning och namn: Bibliotekschef,

Läs mer

Medieplan för biblioteken i Uddevalla

Medieplan för biblioteken i Uddevalla Medieplan för biblioteken i Uddevalla 2018-2019 Inledning Medieplanen för Uddevallas bibliotek huvudbibliotek och två närbibliotek- är framtagen för att vara ett stöd i planeringen och det strategiska

Läs mer

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek...

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek... Innehåll 1. Oskarshamns kommuns bibliotek... 3 1.1. Bibliotekets uppdrag... 3 1.2. Bibliotekets verksamhet... 4 1.2.1. Folkbibliotek... 5 1.2.2. Skolbibliotek... 5 1.3. Biblioteksplanens fokusområden och

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2023 Vision Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Inledning I bibliotekslagen (SFS

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor.

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor. Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 3 Uppdrag 3 Styrdokument 3 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden 4-5 Stadsbibliotekets framtida utveckling 6

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek 2016-2019 Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 4 Uppdrag 4 Styrdokument 4 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari 2014. Kävlinge kommun. Granskning av kommunens arbetsmarknadspolitiska

Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari 2014. Kävlinge kommun. Granskning av kommunens arbetsmarknadspolitiska Revisionsrapport 2013 Genomförd på ppdrag av revisorerna Janari 2014 Kävlinge kommn Granskning av kommnens arbetsmarknadspolitiska åtgärder Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrnd...3

Läs mer

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv.

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv. Biblioteksplan 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28, 79 Inledning Biblioteket som en dammig boksamling har försvunnit. Idag ser bibliotekstjänsterna helt annorlunda ut. Förväntningarna på

Läs mer

Valle och Mika HAPARANDA

Valle och Mika HAPARANDA Valle och Mika HAPARANDA Goda exempel på förebyggande arbete i Haparanda Familjecentral Compassen Norrbs Arbete i skolan Mamma-& Pappagrpper med Valle & Mika på Familjecentralen Samtal och vägledning i

Läs mer

Biblioteksplan Lidingö stad

Biblioteksplan Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2016-05-02 KS/2016:10 Biblioteksplan Lidingö stad 2016-2019 2 (8) Innehållsförteckning Biblioteksverksamhet för alla... 3 Bibliotekslagen (SFS 2013:801)...3 Bibliotek ska samverka...4 Lidingö

Läs mer

PROGRAM/PLAN. Medieplan för biblioteken i Nacka

PROGRAM/PLAN. Medieplan för biblioteken i Nacka PROGRAM/PLAN Medieplan för biblioteken i Dokumentets syfte Medieplanen har till uppgift att fungera som riktmärke för mediearbetet inklusive fjärrlån på biblioteken Dokumentet gäller för Biblioteken i

Läs mer

Medieplan. Karlskoga bibliotek

Medieplan. Karlskoga bibliotek Medieplan Karlskoga bibliotek 2016-03-14 www.karlskoga.se Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 2. Styrdokument... 4 2.1 Bibliotekslag (2013:801)... 4 2.2 FN:s

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

Biblioteksplan Antagen i Kultur- och fritidsnämnden

Biblioteksplan Antagen i Kultur- och fritidsnämnden Biblioteksplan 2016-2018 Antagen i Kultur- och fritidsnämnden 2015-12-02 Innehåll Bakgrund 3 Biblioteken i Östersunds kommun 4 Det tillgängliga biblioteket 5 Samverkan 6 Fokusområden 7 Litteratur och läsning

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Medieplan för Karlskoga bibliotek

Medieplan för Karlskoga bibliotek Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-04-05 KFN 2016.0061 Handläggare Maria Lobell Medieplan för Karlskoga bibliotek Sammanfattning Biblioteket står sedan tidigare utan medieplan, varför ett skriftligt, ifrån grunden,

Läs mer

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun Biblioteksplan 2017-2020 ÅKF: 2017:09 Dnr: ATVKS 2017-00116 600 Antagen: Kommunfullmäktige 55, 2017-05-31 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Biblioteksplan för Nordmalings kommun

Biblioteksplan för Nordmalings kommun Biblioteksplan för Nordmalings kommun 2018 2020 Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Kulturchef Dokumentet gäller till och med 2018-2020 Diarienummer 2017-475-012 Uppföljning och tidplan Fastställt

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Biblioteksplan. Kalix kommun

Biblioteksplan. Kalix kommun Biblioteksplan Kalix kommun 2 Innehåll 1. Inledning 3 2. Bibliotekslagen 3 2.1 Styrdokument 3 2.2 Biblioteksplan 4 2.3 Omvärlden 4 3. Biblioteksvision 2010 5 3.1 Exempel på verksamhetsmål 5 3 1. INLEDNING

Läs mer

Mediepolicy 2013-2014

Mediepolicy 2013-2014 Mediepolicy 2013-2014 Mediepolicyn vänder sig i första hand till Nackas invånare men har också till uppgift att fungera som riktmärke för mediearbetet inklusive fjärrlån på biblioteken. Revidering sker

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-10/2016 FASTSTÄLLD: 2016-02-01 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan RFÖRFATTNINGSSAMLING KULTUR- OCH FRITIDSKONTORET Ärendenummer 2019-41 Biblioteksplan 2019-2021 Norrtälje kommuns biblioteksplan 2019-2021 har tagits fram genom omvärldsanalys och vilar samtidigt på den

Läs mer

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 1 Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 2015-2018 Antagen av Kommunstyrelsen i Skinnskattebergs kommun 2015.11.03 2 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Underlag 1.2 Regional kulturplan, regional biblioteksplan

Läs mer

Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun

Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun 2018 Innehåll Syfte, mål och fokusområden... 2 Barn och ungdomar... 2 Personer med funktionsnedsättning... 3 Personer med annat modersmål och nationella

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan för Krokoms kommun. Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Antagen i Kommunfullmäktige

Biblioteksplan. Biblioteksplan för Krokoms kommun. Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Antagen i Kommunfullmäktige Biblioteksplan Biblioteksplan 2015 2019 för Krokoms kommun Antagen i Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-01 Antagen i Kommunfullmäktige 2015-12-09 Krokoms kommun, september 2015 Författare: Eva Fresk,

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016-2019 Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för kommunens biblioteksverksamhet och de områden som prioriteras under perioden 2016-2019. Planen

Läs mer

Gemensam medieplan för Götabiblioteken

Gemensam medieplan för Götabiblioteken Gemensam medieplan för Götabiblioteken 2019 2022 Inledning och syfte 3 Målbild och viljeinriktning 3 Götabiblioteken 3 Strategiska samarbetsvinster 3 Prioriterade grupper 4 Barn och ungdomar 4 Personer

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

handledning för att skapa en kommunal plan för studie- och yrkesvägledning

handledning för att skapa en kommunal plan för studie- och yrkesvägledning handledning för att skapa en kommnal plan för stdie- och yrkesvägledning 1 Förord Den här handledningen har tagits fram inom ramen för projektet Visa Väst som pågår mellan 2013 och 2015 i Västra Götaland.

Läs mer

Program för välfärd och hållbar utveckling

Program för välfärd och hållbar utveckling Program för välfärd och hållbar tveckling Programperiod 2006-2010 Antaget av kommnfllmäktige 2007-04-23 Program för välfärd och hållbar tveckling 2006-2010 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Värdegrnd

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Antagen av kultur- och fritidsnämnden , 81

FÖRFATTNINGSSAMLING. Antagen av kultur- och fritidsnämnden , 81 Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2016-12-08, 81 Norrtälje kommuns biblioteksplan 2016-18 har tagits fram genom omvärldsanalys och vilar samtidigt på den samlade yrkeserfarenheten hos personalen, Norrtälje

Läs mer

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande.

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande. Tanums kommun Biblioteksplan Tanums bibliotek 2014-2016 Kommuner är skyldiga enligt bibliotekslagen att anta en plan för sin biblioteksverksamhet. I denna biblioteksplan finns strategier för kommunens

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Lärdomar från projektet Smartare inköp genom tidig dialog

Lärdomar från projektet Smartare inköp genom tidig dialog Lärdomar från projektet Smartare inköp genom tidig dialog Information från Upphandlingsmyndigheten, Sveriges Kommner och Landsting och Teknikföretagen Under perioden janari-november 2015 drev pphandlingsstödet

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Biblioteksplan för kommunbiblioteken 2015-2019. Antagen av Kultur- och Fritidsnämnden 2015-09-02

Biblioteksplan för kommunbiblioteken 2015-2019. Antagen av Kultur- och Fritidsnämnden 2015-09-02 Biblioteksplan för kommunbiblioteken 2015-2019 Antagen av Kultur- och Fritidsnämnden 2015-09-02 2 Bakgrund Bibliotekslagen (2013:801) sätter ramarna för verksamheten vid landets bibliotek. Lagen betonar

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK Välkommen till Sandvikens Folkbibliotek Vi gör det möjligt för alla i Sandvikens kommun att växa och utvecklas. Som människor och samhällsmedborgare. VISION

Läs mer

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga Biblioteksplan Stenungsunds kommun Stenungsund kommuns biblioteksplan har som syfte att ge en struktur och inriktningt samt tydliggöra folk- och skolbibliotekens uppdrag. Stenungsunds kommun Biblioteksplan

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2018 2020 Antagen av kommunstyrelsen 2018-09-10 101 Inledning... 3 Biblioteksverksamheten i Munkfors kommun... 3 Folkbiblioteket... 3 Prioriterade grupper och verksamhetsområden... 4 Samverkan...

Läs mer

Biblioteksplan för Solna

Biblioteksplan för Solna SOLNA STAD Kultur- och fritidsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2017-02-03 SID 1 (2) KFN/2016:57 Biblioteksplan för Solna 2017-2023 Sammanfattning Kultur- och fritidsnämnden gav 2016-04-21 förvaltningen i

Läs mer

Förslag till BIBLIOTEKSPLAN FÖR HÄLLEFORS KOMMUN

Förslag till BIBLIOTEKSPLAN FÖR HÄLLEFORS KOMMUN Förslag till BIBLIOTEKSPLAN FÖR HÄLLEFORS KOMMUN 2 Förord En biblioteksplan är tänkt att vara ett redskap för politiker och tjänstemän att på ett strukturerat sätt ta tillvara befintliga biblioteksresurser,

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun Biblioteksplan i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande: Handlingsplan xxx.xxx Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: 2015-2017 Dokumentet gäller för: Dokumentansvar: Biblioteksverksamheten

Läs mer

HANDLEDNING FÖR ATT SKAPA EN KOMMUNAL PLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

HANDLEDNING FÖR ATT SKAPA EN KOMMUNAL PLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING HANDLEDNING FÖR ATT SKAPA EN KOMMUNAL PLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING 1 Förord Den här handledningen har tagits fram inom ramen för projektet Visa Väst som pågår mellan 2013 och 2015 i Västra Götaland.

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015

Biblioteksplan 2012-2015 Biblioteksplan 2012-2015 Vi har en vision Denna plan uttrycker inriktningen för biblioteksverksamheten i Hallsbergs kommun. I vår framtidsbild ser vi huvudbiblioteket och de sammanslagna skol- och filialbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2022 Antagen i ks 2016-12-06 198 Rättviks bildarkiv Kulturenheten Samhällsutvecklingsförvaltningen 2(9) Biblioteksplan 2016 2022 Innehållsförteckning: Inledning... sid. 3 Organisation...

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust 1 BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som ska ge en överblick över bibliotekens verksamheter samt ansvarsfördelningen

Läs mer

Mediepolicy

Mediepolicy PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Mediepolicy 2016 2018. Örebro stadsbibliotek Örebro kommun 2016-09-21 Km 235/2016 orebro.se 2 MEDIEPOLICY 2016-2018 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd

Läs mer

Vill du kunna problematisera vad som händer nu i världen FN:s 17 Globala mål för hållbar utveckling, klimatförhandlingar, fiskepolitik, markrofferi.

Vill du kunna problematisera vad som händer nu i världen FN:s 17 Globala mål för hållbar utveckling, klimatförhandlingar, fiskepolitik, markrofferi. hmanekolog? Är d en potentiell hmanekolog? Har d ett intresse för hållbar tveckling, hållbara städer, natrresrser, eko-aktivism, mänskliga och djrens rättigheter, miljöpolitik och styrning? Är d bekymrad

Läs mer

Biblioteksplan Strategi

Biblioteksplan Strategi Biblioteksplan 2015-2016 Strategi Diarienummer: KS2015/1959 Beslutad av: Kommunstyrelsen Giltighetstid: 2015-2016 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Relation till andra styrdokument... 3 3. Syfte... 3 4. Mål

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-12-13 196 2 Biblioteksplan för Vänersborgs kommun Inledning och syfte Biblioteksplanen för Vänersborgs kommun reglerar Vänersborgs biblioteksverksamhet.

Läs mer

Biblioteksplan 2011-2014

Biblioteksplan 2011-2014 Biblioteksplan 2011-2014 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-21, 53, dnr 2010.0111 Inledning Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting efter den 1 januari 2005 anta planer för biblioteksverksamheterna.

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK Dokumentnamn : Biblioteksplan Dokumenttyp : Plan (Benämning efter bibliotekslagen) Beslutad av: Kommunfullmäktige 2013-02-11, 3 Diarienummer: KS2012/438 Giltighetstid:

Läs mer

PLAN. Biblioteksplan

PLAN. Biblioteksplan PLAN Biblioteksplan 1 Styrdokument Handlingstyp: Biblioteksplan Diarienummer: KS/2015:92 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2016-03-21, 26 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Biblioteksplan för Oxelösunds kommun 2015-2017

Biblioteksplan för Oxelösunds kommun 2015-2017 för 2015-2017 2014-08-12 1(8) Biblioteksplan Kultur- och fritidsförvaltningen Biblioteket Kerstin Nordén, Telefon 0155-383 50 kerstin.norden@oxelosund.se Biblioteksplan för 2015-2017 1. Bibliotekets verksamhet

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2019-2022 2018-10-24 Diarienummer KFN/2018:61 Visionen Biblioteken i Malung-Sälens kommun ska utgöra en plattform för bildning och rekreation, där tillgängligheten står i fokus. Innehåll

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen.

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-14 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Strategisk plan för bibliotek i Stockholms

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

Biblioteksplan för Bollebygds kommun

Biblioteksplan för Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-11-01 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-12-07, 184 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Kultur- och fritidschef Dnr : KS2017/268 Biblioteksplan 2018 2021

Läs mer

Biblioteksplan Mullsjö kommun

Biblioteksplan Mullsjö kommun 1(6) Biblioteksplan Mullsjö kommun 2019-2023 Antagen av kultur- och fritidsnämnden, 16, 190319 Del av Kultur- & fritidsplan Inledning Bibliotekslagen (SFS 2013:801) föreskriver följande: 17 Kommuner och

Läs mer

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 1 Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 Bakgrund Riksdagen har beslutat att bibliotekslagen utökas med tillägget att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet ska samverka

Läs mer

Policy för biblioteksverksamheten

Policy för biblioteksverksamheten Datum Policy för biblioteksverksamheten Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2016-02-29, 14 Dokumentägare: Ersätter dokument: Biblioteksplan 2009-2012, förlängd t o m 2015-12-31,

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna!

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Partille biblioteksplan 2015 2018 Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Biblioteken i Partille har ambitionen att vara en självklar del av människors vardag om så du är barn i förskolan,

Läs mer

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-13 5. Dnr BUN 2012007 012 Innehållsförteckning... 2 Gemensamma mål... 3 Övergripande fokusområden...

Läs mer

Medieplan för Finspångs bibliotek. Ett av 14 Götabibliotek

Medieplan för Finspångs bibliotek. Ett av 14 Götabibliotek Medieplan 2015-2018 för Finspångs bibliotek. Ett av 14 Götabibliotek Innehåll: Inledning och syfte s. 2 Omvärldsbeskrivning s.3 Organisation s.4 Prioriterade grupper s.4 Nyckeltal s.5 Medinköp och urval

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting anta planer för sin

Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting anta planer för sin TJÄNSTESKRIVELSE 2018-10-16 Liselotte Palmborg Tf. Chef Kultur och fritidskontoret Telefon 08 555 010 41 liselotte.palmborg@nykvarn.se Förlängning av biblioteksplan 2018 KS/2018:457 Förvaltningens förslag

Läs mer

Verksamhetsstrategi

Verksamhetsstrategi Verksamhetsstrategi 2018 2022 Innehåll Verksamhetsstrategier 3 Omvärldsanalys 5 Strategin 6 Målsättning för 2022 7 Utgångsläge 2017 8 Ekonomi 9 Hållbarhetsområden 12 Hr vi arbetar 14 2 Verksamhetsstrategier

Läs mer

Tillgänglighet Biblioteken i Kungsbacka

Tillgänglighet Biblioteken i Kungsbacka Tillgänglighet Biblioteken i Kungsbacka Biblioteken i Kungsbacka Utges av Februari 2018 Riktlinjer och måldokument I enlighet med Agenda 22, FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för personer

Läs mer

Biblioteksplan Verksamhetsplan för Älmhults bibliotek

Biblioteksplan Verksamhetsplan för Älmhults bibliotek Biblioteksplan 2018-2021 Verksamhetsplan för Älmhults bibliotek 1 INNEHÅLL SAMMANFATTNING BAKGRUND 1 Syfte och uppföljning 2 Styrdokument för biblioteksverksamhet 3 Uppdrag, organisation och verksamhet

Läs mer

Biblioteksplan. Oskarshamns kommun

Biblioteksplan. Oskarshamns kommun Biblioteksplan Oskarshamns kommun 2016-2020 Innehåll 1. Oskarshamn kommuns bibliotek... 3 1.1. Bibliotekets uppdrag... 3 1.2. Nulägesanalys... 4 1.3 Bibliotekets verksamhet och vision... 5 1.3.1Folkbibliotek...

Läs mer

Biblioteksplan Vindelns kommun

Biblioteksplan Vindelns kommun Biblioteksplan Vindelns kommun 2017-2019 Fastställd av Kommunfullmäktige 27 februari 2017 Biblioteksplan 2017-2019 Sida 2(10) Innehållsförteckning Inledning 3 Vindelns kommun 4 Kommunala bibliotek i Vindelns

Läs mer

2010-06-23. Foto; Lennart Krafve 2010-2014. Biblioteksplan för Vaggeryds kommun. Kultur Information Utbildning

2010-06-23. Foto; Lennart Krafve 2010-2014. Biblioteksplan för Vaggeryds kommun. Kultur Information Utbildning 2010-06-23 Foto; Lennart Krafve 2010-2014 Biblioteksplan för Vaggeryds kommun Kultur Information Utbildning Innehållsförteckning Ordförandes tankar..s.3 Vision.s.4 Uppdraget,,,s.5 Biblioteksverksamheten

Läs mer

Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper... 3 Folkbibliotek...

Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper... 3 Folkbibliotek... Biblioteksplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 27 januari 2016 14, 2015KS/0405 Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper...

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Biblioteksstrategi Täby

Biblioteksstrategi Täby Skarpäng Mål TemakvällarGribbylund Huvudbiblioteket Service Biblioteksstrategi BokpratNäsbypark Täby Mötesplatser Hägernäs Kulturupplevelser Läslust Meröppet Tillgänglighet Täby kyrkby En plats för alla

Läs mer