Typ av brand: Anlagd brand i parkeringsgarage, en person omkommen. Insatsrapport: 2007D kl: söndag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Typ av brand: Anlagd brand i parkeringsgarage, en person omkommen. Insatsrapport: 2007D01580 2007-11-18 kl: 13.46.49 söndag"

Transkript

1 Räddningsverket Ulf Erlandsson Karolinen Karlstad BRANDUTREDNING Typ av brand: Anlagd brand i parkeringsgarage, en person omkommen. Insatsrapport: 2007D01580 Larmtid: kl: söndag Kommun: Vallentuna Adress: Centrumpassagen Objektstyp: Parkeringsgarage på ca m 2 Startutrymme: Garagets innertak, frilagd Frigolit Startföremål: Fyrverkeripjäs Brandorsak: Anlagd Bilagor: Insatsrapport, polispatrullens anmälan, fotobilaga och dödsbrandsrapport (insänd tidigare) H:\PX Brandutredningar\Brandutredningar\SRV-rapport Centrumgaraget Vallentuna.doc 1 (9)

2 Anledning till undersökningen Undersökningen utförd av Objektsbeskrivning Brand i parkeringsgarage där ungdomars lek med fyrverkeripjäs får allvarliga konsekvenser. På grund av ett felaktigt ytskikt i garagets tak blir rökutvecklingen mycket snabb och kraftig, så att en äldre man i sin bil i en annan del av garaget inte hinner sätta sig i säkerhet utan omkommer av rökförgiftning. Undersökningen är gjord av kriminalteknikerna Pia Stigsdotter, Bo Andersson, Lage Nordgren vid Länskriminalpolisens tekniska rotel i Stockholms län, Roslagspolisen och brandinspektörerna Per Norén och Hans Lardner från Södra Roslagens brandförsvarsförbund. Undersökningen gjordes vid två tillfällen och Vid undersökningen deltog även Thomas Eriksson från Statens Kriminaltekniska Laboratorium för undersökning av en brandskadad bil. Centrumgaraget i Vallentuna centrum, byggt 1989 är ett P-garage i två delar. En del är för allmänheten med plats för 62 bilar på en yta av 1650 m 2. Den andra delen är ett garage i två plan för boende med plats för 43 bilar på en yta av 1120 m 2. De båda garagedelarna står i öppen förbindelse med varandra, från det allmänna garaget till boendegaragets övre plan går en ramp (backe upp). Det finns två garageinfarter en till det nedre allmänna garaget samt en till det övre boendegaraget, (bild 1). Garaget utgör källarplan till ett trevånings kontorshus innehållande läkarmottagningar, butiker som t.ex. Systembolaget och Pizzeria och kontor. Boendegaraget utgör källarplan till två flerbostadshus i 3 respektive 4 våningar. Det finns sammanlagt 4 trapphus ner till garaget från fastigheterna. Byggnaderna är Br1-byggnader vilket bland annat innebär att brandavskiljande väggar och bjälklag är utförda i brandteknisk klass EI60 respektive REI60. Bärande delar är av betong. Fasadbeklädnaden består av tegel. Garagets väggar och pelare är av betong, taket i garaget består av överst betongbjälklag, sedan cm tjock Frigolit (polystyrenplast) limmad mot betongen, 5 cm stenullskiva, Asfaboard och som ytskikt obrännbar Mineritskiva. Skivorna hålls på plats av långa metallskruvar. Övrig information För 3,5 år sedan ( ) brann en bil i det nedre allmänna garaget. Vid den branden blev delar av ytskiktet och isoleringsmaterialet i taket sot och rökskadat. Efter den branden lät den dåvarande fastighetsägaren montera ner det skadade innertaket och lämnade Frigoliten oskyddad. Efter det har fastigheten bytt ägare och den nya ägaren hade startat arbetet med att återställa takets isolering och ytskikt. Detta arbete var inte färdigt utan vid det nuvarande brandtillfället fanns det en yta av ca.800m 2 frilagd Frigolit i taket. Detta var en faktor som i stor omfattning bidrog till den H:\PX Brandutredningar\Brandutredningar\SRV-rapport Centrumgaraget Vallentuna.doc 2 (9)

3 mycket kraftiga rökutvecklingen, det snabba förloppet och de allvarliga konsekvenser som denna brand fick. Beskrivning av händelseförloppet före brandförsvarets ankomst I det nedre allmänna garaget var vid brandtillfället 3 bilar parkerade och i det övre boendegaraget ca.16 bilar. I det allmänna garaget befann sig 4 ungdomar som med fyrverkeripjäs anlägger brand i den oskyddade Frigoliten i taket. Branden sprider sig, smältande och brinnande frigolit droppar ner på golvet och på en av bilarna som börja brinna. Brandspridningen i Frigoliten begränsas av färdigt monterat tak med Mineritskivor. Även om branden begränsas så gör värmen i brandgaserna att övrig Frigolit smälter och droppar ner. Frigoliten smälter vid ca.320 o C. När Frigolit brinner bildas kraftig rök innehållande mycket sotpartiklar och kolmonoxid. Eftersom de båda garageinfarterna står öppna bildas en naturlig luftström från det nedre garaget till det övre. Det gör att den kraftiga röken sprider sig mycket snabbt från det nedre garaget till det övre. I det övre boendegaraget kör ungefär samtidigt en 88-årig man in, troligtvis ska han bara vända sin bil för att sedan köra ut igen. Han överraskas av den giftiga och kraftiga röken. Det är troligt att motorn stannar av brist på luft. När mannen hittades satt han i den positionen att det tyder på att han försökt ta sig ut genom förardörren men det har inte gått för bilen står med förardörren mot väggen. Då försökte han ta sig ut genom passagerardörren men kommer inte längre än till passagerarsätet. Dödsorsaken var kolmonoxidförgiftning. Ett flertal människor uppmärksammar den kraftiga röken från garaget och larmar brandförsvaret. Beskrivning av händelseförloppet efter brandförsvarets ankomst Larm till brandförsvaret inkom via SOS 112 söndagen kl Vid brandförsvarets ankomst 3 minuter senare efter att fått larm om: - Bilbrand i garage, möts personalen av en syn som mer liknar en kvartersbrand. Rök trycker ut från de båda garageinfarterna och ventilationsschakt m.m. (bild 2). Första beslut blir att göra en rökdykarinsats i det övre boendegaraget med syfte att hitta branden och försöka släcka den. Rökdykarna hittar ingen brand, den mycket kraftiga och sotiga röken försvårar insatsen genom att ansiktsmasker och IR-kamera sotar igen. Räddningsledaren får indikationer på rök i bostadshuset ovanför garaget och beslutar därför att avbryta rökdykarinsatsen och i stället inrikta räddningsarbetet på att evakuera samtliga personer i två flerbostadshus. Många av de boende var äldre och några rörelsehindrade. Ca.20 personer omhändertogs för vård varav 10 fördes till sjukhus. En lokal öppnades och användes för att ta omhand evakuerade personer. Sjukvårdsresurser som kom till brandplatsen var bland annat 2 sjukvårdgrupper och en ambulanshelikopter. H:\PX Brandutredningar\Brandutredningar\SRV-rapport Centrumgaraget Vallentuna.doc 3 (9)

4 Ett flertal polisresurser kom också till platsen för att hjälpa till med avspärrning och omhändertagande av drabbade personer. Förstärkande brandstyrkor fick till uppgift att rökdyka i det nedre allmänna garaget med syfte att släcka branden. Detta gjordes under förutsättning av hög riskmiljö, vilket är en taktik för rökdykning som innebär en högre säkerhetsnivå och kräver mer resurser. Eftersom Frigoliten i taket smälte och droppade ner på golvet så blev det ett flertal brandhärdar och en bil som släcktes. Röken ventilerades ut med hjälp av fläktar. Efter ca.90 minuters insats påträffades den omkomna mannen i sin bil. Undersökningen Undersökningen gjordes vid två tillfällen och Tidigt fanns det misstanke om att branden var anlagd genom att vittnen sett ungdomar hastigt lämna garaget och kort därefter rökutvecklingen. Initialt förutsattes att branden startat i en bil som var totalt brandskadad, senare visade utredningen att detta var felaktigt, (bild 3). Hela det nedre allmänna garaget var brand, rök och sotskadat, (bild 4). Två andra bilar var täckta av smält Frigolit men ej brandskadade. Innertaket i den del där den brandskadade bilen var parkerad hade Frigoliten brunnit upp. Direkt ovanför bilen hade betongen sintrat så att en driva med betonggrus låg på bilen och golvet. El-kablar var skadade så att fastigheten hade blivit strömlös. Det övre planet i boendegaraget var kraftigt sotskadat. Ett täcke av sot på ca.1-2 cm tjocklek täckte golv och bilar vilket kunde liknas vid svart nysnö. Det byggnadstekniska brandskyddet har fungerat relativt bra. Mellan garaget och trapphusen finns slussar bestående av dubbla branddörrar (A60). Mindre rökspridning har skett till trapphusen men omfattande rökspridning förhindrades av dörrarna hade fungerande dörrstängare och tillhållning, (bild 5). Av lägenheterna i bostadshusen är det endast en som efter branden har haft behov av sanering, i den lägenheten hade ett fönster varit öppet så att rök trängt in, (bild 6). I kontorshuset ovanför det allmänna garaget kändes röklukt uppe på våningsplanen, troligtvis p.g.a. otätheter i el-genomföringar. Systembolaget som är den största butiken fick rökskador, rök hade kommit in via ventilationen (inluft från innergården som blev rökfylld) och via otäta fogar i betongbjälklaget. Systembolaget fick hålla stängt i 2 veckor för sanering där bland annat varor till ett värde av 1,5 milj. kronor blev osäljbara. Frigoliten (polystyrenplast) har undersökts. Den brinner väldigt bra och länge. Eftersom det är ett material som isolerar väl bidrar det till en snabb flamspridning. Det blir en kraftig mörk rök som innehåller mycket sot och kolmonoxid. Kolmonoxid är dödlig vid inandning i 1 min. vid bara 1 % inblandning. Brinnande Frigolit smälter och bildar en trögflytande sirapsliknande vätska. Ej brinnande Frigolit smälter vid ungefär 320 o C. H:\PX Brandutredningar\Brandutredningar\SRV-rapport Centrumgaraget Vallentuna.doc 4 (9)

5 Slutsats Branden har anlagts genom att fyrverkeripjäs antänder oskyddad Frigolit i taket. Branden sprids vidare till en personbil. Det felaktiga ytskiktet i garagets tak (oskyddad Frigolit i stället för obrännbar Minerit) ger en kraftig rökutveckling och ett snabbt förlopp. Nu bidrog detta till att den äldre mannen omkom och att det blev stora egendomsskador. Om innertaket i garaget haft rätt ytskikt skulle en normal bilbrand eller fyrverkeripjäser inte kunna antända byggnadsmaterialet och ge detta brandförlopp. Vid branden var det fullt utvecklad brand i en bil. Vid det tillfället fungerade ytskiktet på avsett vis. Ansvaret för brandskyddet i fastigheten vilar på fastighetsägaren. Eftersom ytskiktet var så brandfarligt borde garaget varit stängt tills innertaket åtgärdats. Den nuvarande ägaren hade påbörjat arbetet med att återställa takets brandtekniska utförande, men detta var inte slutfört. Om slussarna mellan garaget och trapphusen inte fungerat på avsett vis, hade brandens konsekvenser blivit betydligt större med fler skadade eller omkomna människor. Övrigt Enligt överenskommelse kommer rapporten att överlämnas till fastighetsägaren och försäkringsbolagets skadereglerare. Målet har handlagts av en speciell ungdomsåklagare vid Norrorts åklagarkammare. Pga. att pojkarna är under 15 år har inget straff utdömts. Ärendet hanteras nu av sociala myndigheter. Betr. ansvarsfrågan om den allvarliga brandtekniska bristen, så finns f.n. inget åtal väckt. Tillsyn enligt Lagen om Skydd mot Olyckor (SFS 2003:778) har ej gjorts. Brandförsvaret har ej prioriterat garage i sitt tillsynsarbete. SÖDRA ROSLAGENS BRANDFÖRSVARSFÖRBUND Per Norén Brandinspektör Hans Lardner Brandinspektör H:\PX Brandutredningar\Brandutredningar\SRV-rapport Centrumgaraget Vallentuna.doc 5 (9)

6 Bild 1: Situationsplan över garaget 4 1. Garageinfart nedre 2. Garageinfart övre 3. Nedgång till garage 4. Mörbyvägen = Garaget 1 Nedre garaget (för allmänheten) Ramp upp till övre boendegarage Infart H:\PX Brandutredningar\Brandutredningar\SRV-rapport Centrumgaraget Vallentuna.doc 6 (9)

7 Boendegaraget i två plan under Mörbyvägen Nedre plan Övre plan Ramp från det nedre garaget Infart Bild 2: Så här såg det ut under ett tidigt skede av insatsen. H:\PX Brandutredningar\Brandutredningar\SRV-rapport Centrumgaraget Vallentuna.doc 7 (9)

8 Bild 3: Bilen som branden spred sig till, lägg märke till taket där frigoliten suttit. Bild 4: I förgrunden har taket mineritskivor i bakgrunden var det oskyddad frigolit H:\PX Brandutredningar\Brandutredningar\SRV-rapport Centrumgaraget Vallentuna.doc 8 (9)

9 Bild 5: Branddörrarna till trapphusen har hindrat rökspridningen till bostadshusen. Bild 6: Rökens påverkan på bostadshuset Mörbyvägen 18 H:\PX Brandutredningar\Brandutredningar\SRV-rapport Centrumgaraget Vallentuna.doc 9 (9)

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för lärande av olyckor och kriser 651 81 Karlstad BRANDUTREDNING

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för lärande av olyckor och kriser 651 81 Karlstad BRANDUTREDNING Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för lärande av olyckor och kriser 651 81 Karlstad BRANDUTREDNING Typ av brand: Brand i kläder Insatsrapport: 2010101704 Larmtid: 2010-03-18 kl. 15:47

Läs mer

MSB Ulf Erlandsson Karolinen 651 80 Karlstad

MSB Ulf Erlandsson Karolinen 651 80 Karlstad MSB Ulf Erlandsson Karolinen 651 80 Karlstad BRANDUTREDNING Typ av brand: brand i skola Insatsrapport: 2009007132 Larmtid: 2009-10-18 kl. 03.00, söndag Kommun: Värmdö Adress: Kyrkogårdsvägen, Hästhagen

Läs mer

Id olycksundersökning 2012A00119 Objekt och händelsebeskrivning. Beskrivning av objektet.

Id olycksundersökning 2012A00119 Objekt och händelsebeskrivning. Beskrivning av objektet. Undersökningsprotokoll Datum 2012-03-05 Olycksundersökning Handläggare Dan-Ola Sandén Anledning till undersökningen: Brand i lägenhet på Falköping. ID Brandutredning Köksfönstret i den drabbade lägenheten.

Läs mer

Brand i flerfamiljshus

Brand i flerfamiljshus Luleå Kommun OLYCKSUNDERSÖKNING Räddningstjänsten Skydd och räddning Diarienummer: 12.362-173 Brand i flerfamiljshus Utredare Sofie Bergström Utredare Daniel Olsson Olycksdatum 2012-02-03 Utredningsdatum

Läs mer

BRANDUTREDNING 018-7273029 Undersökningsprotokoll. Vid kontakt med oss i detta ärende, ange Dnr 450.2010.01121.

BRANDUTREDNING 018-7273029 Undersökningsprotokoll. Vid kontakt med oss i detta ärende, ange Dnr 450.2010.01121. Sida 1 av 14 Datum UPPSALA BRANDFÖRSVAR Östra distriktet 20110421 450.2010.01121 Svante Pettersson Brandinspektör BRANDUTREDNING 018-7273029 Undersökningsprotokoll Anledning till undersökningen Lägenhetsbrand

Läs mer

MÄLARDALENS BRAND- OCH RÄDDNINGSFÖRBUND. Brand i ventilationskanal Kolgrillen i Västerås 2012-02-25,

MÄLARDALENS BRAND- OCH RÄDDNINGSFÖRBUND. Brand i ventilationskanal Kolgrillen i Västerås 2012-02-25, MÄLARDALENS BRAND- OCH RÄDDNINGSFÖRBUND UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING Undersökning enligt 3 kapitlet 10 lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) Datum 2012-03-01 Handläggare TT Dnr 2012/246-MBR-197

Läs mer

Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28

Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28 Medelpads Räddningstjänstförbund Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28 Av Lars-Göran Nyhlén Olycksutredare Postadress Besöksadress Telefon Från och med årsskiftet 2012 skall

Läs mer

Dnr 2010-0174-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING. Tidpunkt: Larm inkom till räddningstjänsten 2010-01-08 klockan 00:20

Dnr 2010-0174-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING. Tidpunkt: Larm inkom till räddningstjänsten 2010-01-08 klockan 00:20 - 1 - BRANDUTREDNING Tidpunkt: Larm inkom till räddningstjänsten 2010-01-08 klockan 00:20 Objektsadress: Frejavägen, Gnesta Objektstyp: Skola Startutrymme: Lektionssal Startföremål: Okänt Brandorsak: Okänt

Läs mer

MSB Ulf Erlandsson Karolinen 651 80 Karlstad

MSB Ulf Erlandsson Karolinen 651 80 Karlstad MSB Ulf Erlandsson Karolinen 651 80 Karlstad BRANDUTREDNING Typ av brand: Brand i tvätteri Insatsrapport: 2009D00185 Larmtid: 2009-01-26 kl: 20.08 (måndag) Kommun: Täby Adress: Tumstocksvägen 1 Objektstyp:

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING 1 Drottninggatan 15, Alingsås Uppdragsgivare: Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund Undersökning utförd: 2012-06-07 & Bilagor: Foto Upplysningar om branden Larmtid: 2012-06-06, kl. 08:53 Adress:

Läs mer

BRANDUTREDNING ÅRBYSKOLAN

BRANDUTREDNING ÅRBYSKOLAN Räddningstjänsten 2012-05-16 Handläggare, telefon Vår beteckning Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00200.7141 Datum 1(5) BRANDUTREDNING ÅRBYSKOLAN Insatsrapport nr. 2012/00500 Larmtid 2012-05-09

Läs mer

Olycksutredningsprotokoll. Brand i byggnad

Olycksutredningsprotokoll. Brand i byggnad Brand i byggnad Utredare Per Ringqvist Medutredare ---------------- Olycksdatum 2010-03-24 Utredningsdatum 2010-03-24 Insatsrapportnummer 2010A00567 Olycksplats Samuelssons bil Gävle Bilagor Insatsrapport

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING 1 Uppdragsgivare: Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund Undersökning utförd: 2013-03-21 Bilagor: Foto Upplysningar om branden Larmtid: 2013-03-20, kl. 19:38 Adress:. Objektstyp: Uthus/förråd Startutrymme:

Läs mer

BRANDUTREDNING. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap enheten för lärande av olyckor och kriser

BRANDUTREDNING. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap enheten för lärande av olyckor och kriser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap enheten för lärande av olyckor och kriser BRANDUTREDNING Typ av brand: Lägenhetsbrand Insatsrapport: 2011005795 Larm tid: 2011-07-26 kl. 15.03 (tisdag) Kommun:

Läs mer

Brandutredning Datum

Brandutredning Datum Brandutredning Datum Dnr Räddningstjänsten Motala / Vadstena Utredningsprotokoll 2012-08-07 2012-RT00418 Händelse: Lägenhetsbrand Objektsadress: Fastighetsbeteckning: Larm till Räddningstjänsten: 2012-06-06

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING 1 Sollebrunn Uppdragsgivare: Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund Undersökning utförd: 2011-01-03, 2011-01-05, Bilagor: Foto Upplysningar om branden Larmtid: 2011-01-03, kl. 03,36 Adress: Sollebrunn

Läs mer

Hörby Kommun Räddningstjänsten i Hörby. Olycksundersökning Brand i byggnad 2010-05-02

Hörby Kommun Räddningstjänsten i Hörby. Olycksundersökning Brand i byggnad 2010-05-02 Hörby Kommun Räddningstjänsten i Hörby Olycksundersökning Brand i byggnad 200-05-02 Utfärdad av: Markus Blåder, brandinspektör Kvalitetsgranskad av: Anders Gymark, räddningsledaren Olycksundersökning Brand

Läs mer

Förundersökning Brand i lägenhet, 2013-01-18

Förundersökning Brand i lägenhet, 2013-01-18 Förundersökning Brand i lägenhet, 2013-01-18 Malmö Bertil Nilsson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2013.00276 Händelse:

Läs mer

i Lysekil Kommun Onsdagen den 11 april kl. 23:57:01 Får SOS in ett larm om brand i

i Lysekil Kommun Onsdagen den 11 april kl. 23:57:01 Får SOS in ett larm om brand i Lysekil 2012-03-07 Brandutredning 2012-04-11. i Lysekil Kommun Onsdagen den 11 april kl. 23:57:01 Får SOS in ett larm om brand i byggnad på adressen. Räddningstjänsten i Lysekil larmas till branden. Larm

Läs mer

Fördjupad olycksundersökning. Brand i byggnad Geografigränd 2 A-J i Umeå 2008-12-24 Brandförsvarets insatsrapport 2008/888-889

Fördjupad olycksundersökning. Brand i byggnad Geografigränd 2 A-J i Umeå 2008-12-24 Brandförsvarets insatsrapport 2008/888-889 200.2009.00005.23256 Fördjupad olycksundersökning Brand i byggnad Geografigränd 2 A-J i Umeå 2008-12-24 Brandförsvarets insatsrapport 2008/888-889 Magnus Lundqvist Granskad av: Christer Björkman Brandingenjör

Läs mer

Olycks och. villabrand. Nybro. Nybro Räddningstjänst. Dan Gustafsson Insatsledare

Olycks och. villabrand. Nybro. Nybro Räddningstjänst. Dan Gustafsson Insatsledare Olycks och händelserapport över villabrand Nybro Nybro Räddningstjänst Dan Gustafsson Insatsledare Innehållsförteckning Inledning. 2 Syfte och mål...4 Underlag för rapporten. 4 Förklaringar till förkortningar

Läs mer

MÄLARDALENS BRAND- OCH RÄDDNINGSFÖRBUND

MÄLARDALENS BRAND- OCH RÄDDNINGSFÖRBUND MÄLARDALENS BRAND- OCH RÄDDNINGSFÖRBUND UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING Undersökning enligt 3 kapitlet 10 lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) Datum 2010-04-06 Handläggare FC Dnr 2010/178-MBR-197

Läs mer

Undersökningsprotokoll Brandutredning

Undersökningsprotokoll Brandutredning 1 05-04-05 SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handläggare: Claes-Göran Morén 0226/ 64 58 18 claes-goran.moren@avesta.se Undersökningsprotokoll Brandutredning Anledningen till undersökningen: Brand i

Läs mer

Brandutredning. Villa kl

Brandutredning. Villa kl Brandutredning Objektstyp: Larmtid: Adress: Ägare: Fastighetsbetäckning: Startutrymme: Startföremål: Brandorsak: Insatsrapport nr: Villa 2011-02-28 kl. 15.16 Trossbotten Elkabel Kallflytning i kabel 2011A00140

Läs mer

Olycksutredning. Metod En olycksutredningsprocess genomförs i tre faser: Datainsamling Analys Åtgärdsförslag

Olycksutredning. Metod En olycksutredningsprocess genomförs i tre faser: Datainsamling Analys Åtgärdsförslag Olycksutredning Typ av olycka: Brand i källarförråd i flerbostadshus Objekt och orsak: A1b4 Diarie nr: 2010000777 Förlopp: A6B6C2 Insatsrapport nr: 201000681 Datum och tid: 2010-12-01, kl:15:03 Utredare:

Läs mer

Olycksundersökning Dödsbrand

Olycksundersökning Dödsbrand Olycksundersökning Dödsbrand Lindome 28 december 2012 Ref insatsrapport: 2012008212 Göteborg 2013-02-14 Postadress Besöksadress Telefon, vx Org.nr: 222000-0752 Box 5204 Åvägen 2 031-335 26 00 Hemsida:

Läs mer

Räddningsverket, 651 80 Karlstad Telefon 054-13 50 00, telefax 054-13 56 00. www.raddningsverket.se

Räddningsverket, 651 80 Karlstad Telefon 054-13 50 00, telefax 054-13 56 00. www.raddningsverket.se Dödsbränder 2007 Räddningsverket, 651 80 Karlstad Telefon 054-13 50 00, telefax 054-13 56 00. www.raddningsverket.se Beställningsnummer I99-177/08. Fax 054-13 56 05 ISBN 978-91-7253-393-6 Dödsbränder 2007

Läs mer

Brandorsaksutredning. Villabrand, 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se. Lars-Göran Nyhlén. Brandorsaksutredare

Brandorsaksutredning. Villabrand, 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se. Lars-Göran Nyhlén. Brandorsaksutredare Avdelning, handläggare, tfn, e-post Datum Beteckning 1 (7) Samhällsskyddsavdelningen Lars-Göran Nyhlén Brandorsaksutredning 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se Brandorsaksutredning Villabrand, Av Lars-Göran

Läs mer

Brandutredning/Rapport

Brandutredning/Rapport Brandkåren Attunda Datum 2012-10-15 Sida 1 (6) Handläggare, telefon Diarienummer: Jan Elieson, 08-594 696 04 502.2012.00413 Brandutredning/Rapport, Sollentuna Utredning utförd av Jan Elieson Brandinspektör,

Läs mer

OLYCKSUTREDNING - 2 Datum

OLYCKSUTREDNING - 2 Datum OLYCKSUTREDNING - 2 Datum 2013-10-01 Olycksutredare Melissa Millbourn Diarienummer 20130748 Brand i källare i flerbostadshus,, Olofström Upplysningar om branden Larmtid: Onsdag 2013-09-11, kl. 10:26 Adress:,

Läs mer

Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten 2012-09-19 Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, 016-710 74 71 540.2012.00342.

Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten 2012-09-19 Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, 016-710 74 71 540.2012.00342. Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten 2012-09-19 Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, 016-710 74 71 540.2012.00342.7296 Er beteckning BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. 2012/01018 Larmtid

Läs mer

MSB Enheten för lärande av olyckor och kriser 651 80 Karlstad BRANDUTREDNING

MSB Enheten för lärande av olyckor och kriser 651 80 Karlstad BRANDUTREDNING MSB Enheten för lärande av olyckor och kriser 651 80 Karlstad BRANDUTREDNING Typ av brand: Brand i garage under flerbostadshus Insatsrapport: 2009007654 Larmtid: 2009-11-13 kl:06:57 (fredag) Kommun: Stockholm

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING Arvika, Eda och Säffle kommuner Datum 2009-06-05 Dnr Upplysningar om branden / skadan Larmtid Adress Objektstyp Startföremål Brandorsak Eget larmnummer SOS ärendenummer

Läs mer

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan Utredare Brandmästare Jan Klauser Medutredare - Brandutredning. Myndighet Ängelholm/Örkelljunga räddningstjänst Myndighet/Organisation - Telefon 0431-468123 Telefon - Olycksdatum 2013-10-10 03:11:42 Olycksplats

Läs mer

OLYCKSUNDERSÖKNING. Brandutredningsprotokoll. Uppdrag: Enligt LSO 3 kap 10 Att undersöka orsak till branden och dess snabba förlopp.

OLYCKSUNDERSÖKNING. Brandutredningsprotokoll. Uppdrag: Enligt LSO 3 kap 10 Att undersöka orsak till branden och dess snabba förlopp. 1 av 8 Uppdragsgivare: Bjuvs Räddningstjänst Uppdrag: Enligt LSO 3 kap 10 Syfte: Att undersöka orsak till branden och dess snabba förlopp. Undersökningen utförd av: Bilagor: Bjuvs Räddningstjänst med hjälp

Läs mer

Förundersökning Brand i garage, Slöjdgatan 5-13, Malmö

Förundersökning Brand i garage, Slöjdgatan 5-13, Malmö Förundersökning Brand i garage, Slöjdgatan 5-13, Malmö 2017-05-04 Ulf Bergholm DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Ulf Bergholm Beställare: Ulf Bergholm Diarienummer: 1900.2017.02103

Läs mer

Olycksundersökning Brand i lägenhet 2014-05-30

Olycksundersökning Brand i lägenhet 2014-05-30 Olycksundersökning Brand i lägenhet 2014-05-30 Malmö Bertil Nilsson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2014.02334 Händelse:

Läs mer

Brandutredning. Objektstyp: Larmtid: Adress: Ägare: Fastighetsbetäckning: Startutrymme: Startföremål: Brandorsak: Insatsrapport nr:

Brandutredning. Objektstyp: Larmtid: Adress: Ägare: Fastighetsbetäckning: Startutrymme: Startföremål: Brandorsak: Insatsrapport nr: Brandutredning Objektstyp: Larmtid: Adress: Ägare: Fastighetsbetäckning: Startutrymme: Startföremål: Brandorsak: Insatsrapport nr: Kvarnrum fabrik 2011-03-15 kl.15:39 Hörneborgsvägen 11 Akzo Nobel Hörnett

Läs mer

Brandutredning. 1 1 / 2 plans villa under renovering från sommarbostad till åretruntboende 2011-01-24 kl: 22:21

Brandutredning. 1 1 / 2 plans villa under renovering från sommarbostad till åretruntboende 2011-01-24 kl: 22:21 Brandutredning Objektstyp: Larmtid: Adress: Ägare: Fastighetsbetäckning: Startutrymme: Startföremål: Brandorsak: Insatsrapport nr: 1 1 / 2 plans villa under renovering från sommarbostad till åretruntboende

Läs mer

Undersökningsprotokoll Datum 2011-11-11. Olycksundersökning. Brand på Gunnars Maskiner, Åsarp Falköpings Kommun.

Undersökningsprotokoll Datum 2011-11-11. Olycksundersökning. Brand på Gunnars Maskiner, Åsarp Falköpings Kommun. Undersökningsprotokoll Datum 2011-11-11 Olycksundersökning Handläggare Dan-Ola Sandén ID Brandutredning Anledning till undersökningen: Brand på Gunnars Maskiner, Åsarp Falköpings Kommun. Uppdragsgivare:

Läs mer

Datum Ert datum 1(5) Räddningstjänsten Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman,

Datum Ert datum 1(5) Räddningstjänsten Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, Datum Ert datum 1(5) Räddningstjänsten 2013-09-03 Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, 016-710 74 71 540.2013.00233.7729 Er beteckning BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. 2013/00409 Larmtid

Läs mer

Dnr 2011-0764-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING

Dnr 2011-0764-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING - 1 - BRANDUTREDNING Bild från Polisflyget. Tidpunkt: 2011-04-14 11.57 Fastighetsbeteckning: Objektsadress: 114-120 Objektstyp: Radhus 1½ plans Startutrymme: Okänt Startföremål: Okänt Brandorsak: Okänd

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL Brand på byggarbetsplats Brunstorp, Huskvarna, Jönköpings kommun 2011-06-13, Larmnummer 2011001086 Räddningstjänsten Postadress: 551 89 Jönköping Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon:

Läs mer

Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten 2013-11-13 Handläggare, telefon Vår beteckning Er beteckning David Hultman, 016-710 74 71 540.2013.00349.

Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten 2013-11-13 Handläggare, telefon Vår beteckning Er beteckning David Hultman, 016-710 74 71 540.2013.00349. Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten 2013-11-13 Handläggare, telefon Vår beteckning Er beteckning David Hultman, 016-710 74 71 540.2013.00349.7844 BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. - Larmtid 2013-11-11

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Kronoberg

Räddningstjänsten Östra Kronoberg Räddningstjänsten Östra Kronoberg UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL Olycksutredning Anledning till undersökningen: Brand i kondensavfuktare xxxxxvägen 13 xxxx Datum 2015-08-10 Handläggare MD Dnr Uppdragsgivare: RÖK

Läs mer

Datum: 2006-05-02 Utredare: Per Johansson, brandingenjör. Eget larmnr: 2005/01553 SOS larmnr: 051204-00293

Datum: 2006-05-02 Utredare: Per Johansson, brandingenjör. Eget larmnr: 2005/01553 SOS larmnr: 051204-00293 Insatsutvärdering Datum: 2006-05-02 Utredare: Per Johansson, brandingenjör Diarienr: BMN-2006.612 Eget larmnr: 2005/01553 SOS larmnr: 051204-00293 Händelsedata Datum: 2005-12-04 Adress: Typ av olycka:

Läs mer

BRANDUTREDNING. Villabrand Grava-Rud. Lördag 2013-12-07 510.2014.00183.25056

BRANDUTREDNING. Villabrand Grava-Rud. Lördag 2013-12-07 510.2014.00183.25056 BRANDUTREDNING Villabrand Grava-Rud Lördag 2013-12-07 510.2014.00183.25056 Sammanfattning Lördag morgon den 7 december brann en villa i Grava-Rud i Karlstad ned till grunden. Brandförloppet var väldigt

Läs mer

Förundersökning Brand i lägenhet

Förundersökning Brand i lägenhet Förundersökning Brand i lägenhet 2016-12-12 Malmö Dan Persson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Dan Persson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2016.06990 Händelse: Branden/olyckan

Läs mer

Dnr 2010-0346-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING. Tidpunkt: Larm inkom till räddningstjänsten 2010-02-02 20:46

Dnr 2010-0346-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING. Tidpunkt: Larm inkom till räddningstjänsten 2010-02-02 20:46 - 1 - BRANDUTREDNING Tidpunkt: Larm inkom till räddningstjänsten 2010-02-02 20:46 Objektsadress:, Nacka Objektstyp: Villa Startutrymme: Tvättstuga Startföremål: Värmepump Brandorsak: Troligtvis överhettning

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Brand i byggnad Brand i köpcentrum

Sammanfattning av olycksundersökning Brand i byggnad Brand i köpcentrum Sammanfattning av olycksundersökning Brand i byggnad Brand i köpcentrum Sammanfattning av händelsen Brand i lastpallar som var staplade mot fasaden till varuhus. Branden spred sig sedan vidare till ytterligare

Läs mer

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan Utredare Brandmästare Jan Klauser Olycksutredning. Myndighet Ängelholm räddningstjänst Telefon 0431-46 81 23 Medutredare - Myndighet/Organisation - Telefon - Olycksdatum 2014-01-29 Olycksplats Olyckstyp

Läs mer

Brandutredning Datum

Brandutredning Datum Brandutredning Datum Dnr Räddningstjänsten Motala / Vadstena Utredningsprotokoll 2012-10-03 2012-RT00532 Händelse: Lägenhetsbrand Objektsadress: Fastighetsbeteckning: Larm till Räddningstjänsten: 2012-07-08

Läs mer

Olycksundersökning Brand i radhus Klockarevägen, Kärra Göteborg den 7 oktober 2010. Årssekvensnummer 2010006519. Göteborg 2011-04-11

Olycksundersökning Brand i radhus Klockarevägen, Kärra Göteborg den 7 oktober 2010. Årssekvensnummer 2010006519. Göteborg 2011-04-11 Olycksundersökning Brand i radhus Klockarevägen, Kärra Göteborg den 7 oktober 2010 Årssekvensnummer 2010006519 Göteborg 2011-04-11 Postadress Besöksadress Telefon, vx Org.nr: 222000-0752 Box 5204 Åvägen

Läs mer

Remissversion LBK 2015-1108. Synpunkter på remissen sänds till lbk@svbf.se senast den 30 augusti 2015 MOTORDRIVNA FORDON. LBKs REKOMMENDATION 8

Remissversion LBK 2015-1108. Synpunkter på remissen sänds till lbk@svbf.se senast den 30 augusti 2015 MOTORDRIVNA FORDON. LBKs REKOMMENDATION 8 Remissversion LBK 2015-1108 Synpunkter på remissen sänds till lbk@svbf.se senast den 30 augusti 2015 MOTORDRIVNA FORDON LBKs REKOMMENDATION 8 Problemställningar: 1. Vad är skillnaden mellan garage, verkstad,

Läs mer

Olycksundersökning Dödsbrand. Kungsbacka 14 januari 2013. Årssekvensnummer 2013000263. Göteborg 2013-02-14

Olycksundersökning Dödsbrand. Kungsbacka 14 januari 2013. Årssekvensnummer 2013000263. Göteborg 2013-02-14 Olycksundersökning Dödsbrand Kungsbacka 14 januari 2013 Årssekvensnummer 2013000263 Göteborg 2013-02-14 Postadress Besöksadress Telefon, vx Org.nr: 222000-0752 Box 5204 Åvägen 2 031-335 26 00 Hemsida:

Läs mer

Kommunledningskontoret ÖREBRO

Kommunledningskontoret ÖREBRO NA 15/9 09 Bakom rubriken Kvinna 45-55 år Storrökare knuten till socialpsyk. Startföremål: Soffa Brandorsak (trolig): Soffrökning - somnat Antal personer i lägenhet: 1 Förlopp: Grannar larmar SOS, Polis

Läs mer

Förebygg brand och rädda djur ditt ansvar!

Förebygg brand och rädda djur ditt ansvar! Januari 2016 Förebygg brand och rädda djur ditt ansvar! Information från Lantbrukets Brandskyddskommitté Bränder på lantbruk och i hästverksamhet Räddningstjänsten dröjer Brandriskerna i lantbruk och hästverksamhet

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 1 Stockholm i februari 2011 Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 Bakgrund Statens räddningsverk meddelade 2001 att systematiskt brandskyddsarbete ska bedrivas i de flesta verksamheter. Som

Läs mer

Län Örebro Gatuadress Älgstigen 10 Kommun Degerfors Storlek 8 rum (5 sovrum) / 146 m² Område Svartå Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Örebro Gatuadress Älgstigen 10 Kommun Degerfors Storlek 8 rum (5 sovrum) / 146 m² Område Svartå Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Örebro Gatuadress Kommun Degerfors Storlek 8 rum (5 sovrum) / 146 m² Område Svartå Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Lugnt och trivsamt område. Huset är nyrenoverat med bl a nya ytskikt,

Läs mer

Olycksutredning. Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Dödsbrandsrapport, Fotobilaga

Olycksutredning. Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Dödsbrandsrapport, Fotobilaga Anledning till undersökningen: Brand byggnad Grythyttan Olycksutredning Datum 2014-04-07 Handläggare Peter Karlsson Diarienummer 224/13-309 Uppdragsgivare: Uppdrag: Undersökningen utförd: Bilagor: Bergslagens

Läs mer

Tillsynsplan. Räddningstjänsten. Östra Götaland. Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12

Tillsynsplan. Räddningstjänsten. Östra Götaland. Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12 Tillsynsplan 2015 Räddningstjänsten Östra Götaland Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella fokusområden är boende, skola, trafik

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka skogsväg väster om Dalfors.

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka skogsväg väster om Dalfors. Händelse/Diarienr: 2010.01049 Sida 1(6) OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka skogsväg väster om Dalfors. Utredare Myndighet Telefon Magnus Östlund Gästrike Räddningstjänst 026-179663 Medutredare Myndighet/Organisation

Läs mer

HUR DU BYGGER VEDELDAD BASTU. Version 001

HUR DU BYGGER VEDELDAD BASTU. Version 001 100108 HUR DU BYGGER VEDELDAD BASTU Version 001 OBS! Denna lathunden är endast ett komplement till Monteringsanvisningen. Du måste därför också läsa och förstå den monteringsanvisning som medföljer din

Läs mer

Olycksutredning. Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Insatsrapport, fotobilaga, Boende för ensamkommande flyktingbarn

Olycksutredning. Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Insatsrapport, fotobilaga, Boende för ensamkommande flyktingbarn Anledning till undersökningen: Brand Hvb boende Olycksutredning Filipstad Datum 2013-03-06 Handläggare Peter Karlsson Diarienummer 10/13-309 Uppdragsgivare: Uppdrag: Undersökningen utförd: Bilagor: Bergslagens

Läs mer

Takbrand Fjärrvärmecentralen Turbingatan 2008-11-11

Takbrand Fjärrvärmecentralen Turbingatan 2008-11-11 Takbrand Fjärrvärmecentralen Turbingatan 2008-11-11 Anledning till undersökning: Takbrand. Uppdragsgivare: Statens räddningsverk och Räddningstjänsten i Halmstad Uppdrag: Brandorsak och brandförlopp Undersökningen

Läs mer

Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson. Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1

Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson. Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1 . Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1 Sverige Göteborgsbranden 1998 Antal personer Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 2 Dödsfall vid brand

Läs mer

Gasol för hem- och fritidsmiljö

Gasol för hem- och fritidsmiljö Gasol för hem- och fritidsmiljö Foto: Scanpix Inledning Varje år inträffar ett antal olyckor i samband med att privatpersoner använder gasol. De flesta tillbud sker vid användning av gasolgrillar, men

Läs mer

Förundersökning Brand i lägenhet

Förundersökning Brand i lägenhet Förundersökning Brand i lägenhet 2017-06-25, Malmö Jonas Sandberg DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Jonas Sandberg Beställare: Ulf Bergholm Diarienummer: 1900.2017.02534 Händelse:

Läs mer

Uppsala brandförsvar

Uppsala brandförsvar Uppsala brandförsvar Brandskydd i radhus Uppsalamodellen Johan Svebrant - Brandingenjör Disposition Uppsala brandförsvar Bakgrund Uppsalas radhusprojekt Inventering Resultat Fortsatt arbete Information

Läs mer

Grundläggande definitioner:

Grundläggande definitioner: Övnings underlag BRANDVENTILATION Från boken brandventilation Förkunskaper : Innehåll: För att brand skall uppstå och kunna fortsätta Brandförlopp: För att kunna ventiler: Först ventilation i allmänhet:

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

Olycksundersökning efter verkstadsbrand Falleberget

Olycksundersökning efter verkstadsbrand Falleberget 2011-10-06 Dnr: KS 2011/998 Olycksundersökning efter verkstadsbrand Falleberget Olycksundersökning utförd efter verkstadsbrand Falleberget, Arvika kommun den 5 april 2011 Arvika kommun, 671 81 Arvika Besöksadress:

Läs mer

Fördjupad olycksundersökning

Fördjupad olycksundersökning Sid 1 (9) Samhällsbyggnadskontoret Brandförsvar & Säkerhet Brandingenjör Christer Björkman 090-162217, christer.bjorkman@umea.se Diarienummer 241.2010.00382/25209 Fördjupad olycksundersökning Brand i garage

Läs mer

Förundersökning Brand i parkeringsgarage, Von Lingens väg 29, Malmö

Förundersökning Brand i parkeringsgarage, Von Lingens väg 29, Malmö Förundersökning Brand i parkeringsgarage, Von Lingens väg 29, Malmö 2017-04-14 Ulf Bergholm DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Ulf Bergholm Beställare: Ulf Bergholm Diarienummer:

Läs mer

Datum 1(6) Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366

Datum 1(6) Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366 Räddningstjänsten 2013-01-18 Handläggare, telefon Vår beteckning Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366 Datum 1(6) BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. 2012/01229 Larmtid 2012-11-03 kl. 07,37

Läs mer

Datum Ert datum 1(5) Räddningstjänsten Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman,

Datum Ert datum 1(5) Räddningstjänsten Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, Datum Ert datum 1(5) Räddningstjänsten 2014-08-04 Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, 016-710 74 71 540.2014.00251.8226 Er beteckning BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. 2014/00716 Larmtid

Läs mer

Bygg säkert med cellplast

Bygg säkert med cellplast Bygg säkert med cellplast Smarta tips som lär dig använda cellplast på ett effektivt och säkert sätt. För dig som är byggare eller byggherre. EPS bygg isolering Kvalitetsmärke för isoleringsprodukter av

Läs mer

Bränder i flyktingboenden i Sverige

Bränder i flyktingboenden i Sverige Bränder i flyktingboenden i Sverige Analys av uppgifter i räddningstjänsternas insatsrapporter Mattias Strömgren Enheten för kunskapsutveckling 2016-04-26 Brand i planerat flyktingboende i Forshaga 2015.

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM GEMENSAMMA TAG MOT ANLAGDA BRÄNDER

ÅTGÄRDSPROGRAM GEMENSAMMA TAG MOT ANLAGDA BRÄNDER ÅTGÄRDSPROGRAM GEMENSAMMA TAG MOT ANLAGDA BRÄNDER - prioriterade åtgärder - Information i skolan Ansvarig person Brandutredningar Lokaltengagemang November 2002 I samverkan: 0 Anlagd brand - varför ett

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Robert Eriksson Telefon: 508 28 951. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN 2012-03-06, p 13

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Robert Eriksson Telefon: 508 28 951. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN 2012-03-06, p 13 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-02-21 Handläggare: Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN 2012-03-06, p 13 Överklagande av länsstyrelsens

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för lärande av olyckor och kriser Karlstad BRANDUTREDNING

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för lärande av olyckor och kriser Karlstad BRANDUTREDNING Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för lärande av olyckor och kriser 651 81 Karlstad BRANDUTREDNING Typ av brand: Brandtillbud i vattenkokare Insatsrapport: 2011110745 Larmtid: 2011-03-08

Läs mer

Län Västernorrland Gatuadress Getberg 202 Kommun Kramfors Storlek 5.0 rum (3 sovrum) / 122 m² Höga Kusten fiske jakt. Tillträde tidigast

Län Västernorrland Gatuadress Getberg 202 Kommun Kramfors Storlek 5.0 rum (3 sovrum) / 122 m² Höga Kusten fiske jakt. Tillträde tidigast Län Västernorrland Gatuadress Kommun Kramfors Storlek 5.0 rum (3 sovrum) / 122 m² Område Höga Kusten fiske jakt Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning Mindre

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Bornholmsvägen 5

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Bornholmsvägen 5 Län Skåne Gatuadress Kommun Simrishamn Storlek 7.0 rum (1 sovrum) / 181 m² Område Österlen Tillträde tidigast 2012-10-01 www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning UNIK BOSTAD PÅ ÖSTERLEN (Simrishamn).

Läs mer

Madängsholm Tidaholm.

Madängsholm Tidaholm. Undersökningsprotokoll Datum 2010-12-20 Brandutredning Handläggare Dan-Ola Sandén Anledning till undersökningen: Brand på ID Brandutredning Madängsholm Tidaholm. Uppdragsgivare: MSB Uppdrag: Brandutredning

Läs mer

Skogen lågor vid Bergsjön

Skogen lågor vid Bergsjön 1 9 7 2-05- 0 7 G P Skogen lågor vid Bergsjön En stor skogsbrand utbröt på lördagseftermiddagen i Bergsjöns fritidsområde i Göteborg. Samtidigt som larmet kom från Bergsjön fick brandkåren ytterligare

Läs mer

Projekteringsanvisning 2014-09. Backströmningsskydd EKO-BSV

Projekteringsanvisning 2014-09. Backströmningsskydd EKO-BSV Projekteringsanvisning 2014-09 Backströmningsskydd EKO-BSV Projekteringsanvisning Backströmningsskydd EKO-BSV 1. Inledning Enligt BBR 5:533 ska luftbehandlingsinstallationerna utformas så att ett tillfredställande

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman,

Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten 2013-01-09 Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, 016-710 74 71 540.2013.00012.7486 Er beteckning BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. 2013/00015 Larmtid

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

Brf Stora Ängby Grundisoleringsprotokoll 2012 02 15-2012 02 23

Brf Stora Ängby Grundisoleringsprotokoll 2012 02 15-2012 02 23 Brf Stora Ängby Grundisoleringsprotokoll 2012 02 15-2012 02 23 Sida 2 av 9 Protokoll för grundisolering Uppdragsgivare Brf. Stora Ängby Uppdrag Dränera och grundisolera källarvägg - 1tr Adress entreprenad

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Buss i dike

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Buss i dike Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Buss i dike Sammanfattning av händelsen En dansk turistbuss på väg till Idre med ungdomar kommer för långt ut på vägkanten och bussen skär ned i diket.

Läs mer

Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem

Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem Tack för att Du valde Modulex T250 Denna monteringsinstruktion är sk tillhörandehandling för besiktningsmannen och skall finnas tillgänglig på arbetsplatsen.

Läs mer