Riktlinjer för introduktionsersättning Allmänna förutsättningar. 2. Ansöka och uppbära introduktionsersättning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för introduktionsersättning 2012. 1. Allmänna förutsättningar. 2. Ansöka och uppbära introduktionsersättning 2011-12-20"

Transkript

1 Riktlinjer för introduktionsersättning Allmänna förutsättningar Enligt lag ( 1992:1068 ) om introduktionsersättning för flyktingar och vissa andra utlänningar (Lo I ) får kommunen bevilja introduktionsersättning (1 Lo I) till individer som tas emot inom ramen för det kommunala flyktingmottagandet. Genom en ändring i lagen (SFS 1997:1136) får en kommun fr o m 1 mars 1998, om det finns särskilda skäl även bevilja ersättningen till andra nyanlända invandrare. Introduktionsersättningen som är prestationsrelaterad och mer lönelik kan ges under de första 24 månaderna efter placering i en kommun. Kommunerna fastställer själva nivån på introduktionsersättningen (1 Lo I). Migrationsverket rekommenderar dock att nivån läggs högre än försörjningsstödsnormen i syfte att täcka samtliga utgifter i ett hushåll. Introduktionsersättningen ger därmed individen möjlighet att påverka sin ekonomi t.ex. genom att minska sina boendekostnader eller genom att ha arbetsinkomster upp till ett visst inkomsttak utan att ersättningen påverkas. Den grundläggande målsättningen med kommunens integrationsarbete är att underlätta för de nya kommunmedborgarna att hitta en väg in i det svenska samhället och ge dem en möjlighet till egen försörjning. 2. Ansöka och uppbära introduktionsersättning Individer som är mottagna i Enköpings kommun enligt "Förordningen om statlig ersättning för kommunalt flyktingmottagande" (1990:927) kan ansöka om introduktionsersättning. Ansökan om introduktionsersättning görs då personen först anländer till Enköping och vid förändringar i familjesammansättningen (t ex att familjemedlemmar återförenas). Därefter görs ingen ansökan, introduktionsersättningen utbetalas löpande en gång i månaden. Integrationsenheten ansvarar för att den enskilde informeras om rättigheter och skyldigheter som är förenade med introduktionsersättning samt vilken dokumentation och registrering som sker. Ett villkor för att introduktionsersättning ska beviljas är att individen förbinder sig att aktivt delta i ett, med individen avtalat och underskrivet introduktionsprogram (2 Lo I), där målet är att individen ska medverka till att bli självförsörjande inom två år.

2 Integrationsenheten ansvarar för att en introduktionsplan upprättas, följs upp och vid behov revideras i samråd med arbetsförmedlingen, vuxenutbildningscentrum och Komvux i enlighet med den lokala överenskommelsen den s k LÖK:en. Den enskilde klienten är skyldig att meddela förändrade förhållanden som kan påverka rätten till introduktionsersättning eller introduktionsersättningens storlek till integrationsenheten. 3. Introduktionsersättningens egenskaper och storlek Introduktionsersättning: är ett bidrag som inte är pensionsgrundande. baserad på basbeloppet utbetalas enbart under förutsättning att den individuella introduktionsplanen följs introduktionen för personer i arbetsför ålder på heltid grundas på hushållstyp och är ej skattepliktig skall räcka till alla utgifter i hushållet Under särskilda omständigheter (dyrare hyra, inneboende hyra,försenade utbetalningar från annan myndighet, högre medicinska kostnader, akuttandvård, etc) har flyktingen möjlighet att ansöka om extra introduktionsersättning, som då beviljas med de faktiska kostnaderna. Dagersättning beräknas på 22 arbetsdagar per månad. Övriga inkomster: Bostadsbidrag, barnbidrag, studiebidrag för gymnasiestuderande och hemutrustningslån från CSN påverkar inte introduktionsersättnings storlek. Extra inkomster av förvärvsarbete upp till kr medför inte avdrag. En förutsättning är att extraarbete sker utanför schemalagd introduktion samt att det inte inverkar deltagande i ordinarie verksamhet. Pension, föräldrapenning, studiemedel, underhållsstöd, studielån, aktivitetsstöd, a- kassa, vårdbidrag för handikappade barn, vårdbidrag för anhörig och äldreförsörjningsstöd, arbetsinkomst, etc medför avdrag på introduktionsersättning. Introduktionsersättningen är prestationsbaserad. Introduktionsersättning betalas ut till en av föräldrarna. Barnens ersättning utbetalas via en av föräldrarna och är baserad på försörjningsstödsnormen.

3 Frånvaro som ej påverkar introduktionsersättningen: Inskolning på förskola Akut läkar-/tandläkarbesök Bokade möten med Integrationsenheten samt andra aktörer som samverkar i introduktion. Schemalagd semester ingår i introduktionsprogram; 4 veckor under sommaren samt 7 dagar per år får förläggas utifrån individuella behov, i samråd med integrationsenheten. Familjeåterförening (max 10 dagar) Barnafödelse, 10 dagar pappaledighet. Frånvaro som medför 100 % reducering per dag Sjukdom. Första sjukfrånvarodagen (karensdag), därefter utbetalas 80% av dagersättningen. Läkarintyg från dag 8. Vid frånvaro över en halv studie- eller praktikdag utan överenskommelse eller giltigt skäl. Individen hörsammar inte kallelse till avtalade möten eller utbildningsstart. Frånvaro som inte meddelas eller om individen inte deltar aktivt i överenskommet introduktionsprogram utan giltigt skäl. Vård av sjukt barn, 80% av dagersättning utbetalas från första dagen. Läkarintyg från dag 8. Introduktionsersättningen upphör Introduktionsersättningen upphör enl 4 Lo I om flyktingen utan giltig skäl: Tackar nej till arbete Tackar nej till erbjuden praktikplats Tackar nej till erbjuden dagisplats eller säger upp densamma. Avbryter introduktionsprogram Vistas ej i kommunen Rätten till introduktionsersättning beslutas utifrån 2 Lo I.

4 4. Period för erhållande av introduktionsersättning Introduktionsersättningen utgår under en period av längst 24 månader från det datum då första kommunplacering skett. Om Enköpings kommun inte varit den första kommunplaceringen, görs en individuell bedömning av rätten att ansöka om introduktionsersättning. Om den tidigare kommunplaceringen har inneburit ett fullt genomgånget introduktionsprogram eller om tiden för den tidigare kommunplaceringen är 18 månader eller längre har individen inte rätt att erhålla introduktionsersättning. Vid utflyttning till annan ort upphör introduktionsersättningen samma månad individen faktiskt lämnar Enköping. 5. Introduktionens innehåll En förutsättning för att erhålla introduktionsersättning är fullföljandet av ett introduktionsprogram vars innehåll Integrationsenheten ansvarar för. Introduktionsprogrammet utarbetas i samråd med den enskilde och kan bestå av olika inslag beroende på individens behov och förutsättningar exempelvis: Information om det grundläggande flyktingmottagandet, kartläggning och upprättande av individens introduktionsplan. Heltidsintroduktion innefattande SFI (svenska för invandrare) och språkpraktik. Fortsatt undervisning i svenska efter godkänd SFI-nivå. Grundläggande vuxenundervisning. Praktik, kombination arbete/studier, deltagande i arbetsmarknadsåtgärd eller projekt Samhällsintroduktion för individer som p.g.a. ålder eller ohälsa ej kommer att kunna vara aktivt arbetssökande under överskådlig tid. Individanpassade inslag för de som är i behov av rehabilitering. Andra individanpassade inslag. Introduktionen för individer i arbetsför ålder skall ske på heltid, ca 7-8 timmar per dag. 6. Skyldighet att meddela förändringar Rätten att uppbära introduktionsersättning innebär också en skyldighet att fortlöpande anmäla förändringar som kan påverka rätten till och storleken på ersättningen till Integrationsenheten. Vid utelämnande av eller felaktig information som påverkar introduktionsersättningen uppstår skyldighet att återbetala den för mycket erhållna summan. Lämnar en person oriktiga uppgifter eller underlåter att lämna uppgifter om förändrade förhållanden som medför att introduktionsersättning felaktigt utbetalas betraktas detta som försök till bedrägeri.

5 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Vid misstanke om att en person lämnat felaktiga uppgifter görs anmälan till utbildningsnämndens arbetsutskott, som beslutar om polisanmälan skall göras. 7. Utbetalning Närvarorapportering som styrker deltagande i olika aktiviteter i enlighet med introduktionsplanen ligger till grund för den månatliga utbetalningen. Närvarorapporten ska lämnas in den 15: e varje månad. Introduktionsersättningen utbetalas i förskott månadsvis, omkring den 27:e. Av utbetalningen skall tydligt framgå skäl för eventuella reduceringar av beloppets storlek. Ersättningen utbetalas via plusgiro eller utifrån egna önskemål Ersättningen utgår tidigast från det datum som individen mottagits och ansökt om introduktionsersättning. Utbetalning av introduktionsersättning pågår maximalt i 24 månader. Det kan upphöra tidigare om individen har försörjning från eget arbete eller företagande och som på grund av detta inte deltar i någon introduktionsinsats. Likaså upphör utbetalningen i de fall närvaro, studietakt eller studieresultat påverkas negativt av förvärvsarbete eller eget företag. Har individen arbete hos arbetsgivare som inte fullgör redovisningsskyldighet beträffande skatter och övriga avgifter avslutas utbetalning av ersättningen. Detta gäller även vid eget företagande. För den som övergår till utbildning som berättigar till studiemedel på samma villkor som för alla andra i Sverige anses introduktionen slutförd och utbetalning av introduktionsersättning avslutas. 8. Ansökan om ekonomiskt bistånd Om skäl föreligger att ansöka om ekonomiskt bistånd, utöver introduktionsersättning får den enskilde vända sig till Socialförvaltningen. 9. Barn Ensamkommande flyktingbarn som omfattas av Förordning (1990:927) om statlig ersättning för flyktingmottagande m.m. är berättigad introduktionsersättning under förutsättningen att tillförordnad vårdnadshavare ej har försörjningsskyldighet. Tillförordnad vårdnadshavare eller gode man ansöker om introduktionsersättning. Introduktionsersättning beräknas utifrån försörjningsstödsnormen som för övriga barn som är berättigade till introduktionsersättning. Extra introduktionsersättning beviljas för medicinkostnader. Barn som är familjehemsplacerade beviljas gemensamma hushållskostnader utifrån familjesammansättning. Barn som är placerade på boende för ensamkommande flyktingbarn beviljas ej matoch fritidsnorm för att det ombesörjs av boendet. Kostnader för medicin och gemensamma hushållskostnader beviljas.

6 10.Samtycke Den som ansöker om introduktionsersättningen undertecknar till att personuppgifter registreras i integrationsenhetens register med hjälp av IT-stöd och att kontroller görs med berörda myndigheter samt att uppgifter får vidarebefordras till berörd myndighet. 11. Överklagande (5 Lo I) Beslut att inte utbetala introduktionsersättning kan med stöd av 5 Lo I överklagas till Länsrätten. Beslutet skall vara skriftligt med motivering till beslutet och följas av en besvärshänvisning. Beslut om introduktionsersättningens storlek kan dock inte överklagas. 12. Övergångsbestämmelser Enligt riksdagens beslut föreskrivs att lagen (1992:1068) om introduktionsersättning för flyktingar och vissa andra utlänningar ska upphöra att gälla vid utgången av november Den upphävda lagen gäller fortfarande för utlänningar som inte omfattas av Lag (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare.

Svedala Kommuns 1:37 Författningssamling 1(8)

Svedala Kommuns 1:37 Författningssamling 1(8) Författningssamling 1(8) Regler för introduktionsersättning till flyktingar i Svedala kommun antagna av kommunfullmäktige 2008-09-10, 111 Kommunerna har möjlighet att erbjuda introduktionsersättning enligt

Läs mer

INTRODUKTIONSERSÄTTNING

INTRODUKTIONSERSÄTTNING Hälsa-Integration-Arbete INTRODUKTIONSERSÄTTNING I NTRODUKTI ONSPLAN Introduktionsersättning kan utgå till flyktingar och vissa andra utländska medborgare som tas emot inom ramen för det kommunala flyktingmottagandet.

Läs mer

INTRODUKTIONSERSÄTTNING I TORSÅS KOMMUN

INTRODUKTIONSERSÄTTNING I TORSÅS KOMMUN INTRODUKTIONSERSÄTTNING I TORSÅS KOMMUN Introduktionsersättning kan utgå till flyktingar och vissa andra utländska medborgare som tas emot inom ramen för det kommunala flyktingmottagandet. Ett villkor

Läs mer

REGLER FÖR INTRODUKTIONSERSÄTTNING. för nyanlända flyktingar och invandrare GNOSJÖ KOMMUN

REGLER FÖR INTRODUKTIONSERSÄTTNING. för nyanlända flyktingar och invandrare GNOSJÖ KOMMUN 1 REGLER FÖR INTRODUKTIONSERSÄTTNING för nyanlända flyktingar och invandrare i GNOSJÖ KOMMUN Gnosjö kommun tillämpar Lag om introduktionsersättning för flyktingar och vissa andra utländska medborgare som

Läs mer

godkänna riktlinjer för introduktionsersättning till flyktingar, samt att föreslå kommunfullmäktige att anta riktlinjerna

godkänna riktlinjer för introduktionsersättning till flyktingar, samt att föreslå kommunfullmäktige att anta riktlinjerna Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-03-30 Kommunstyrelsen Riktlinjer för introduktionsersättning KS-2010/218 Beslut Kommunstyrelsen beslutar godkänna riktlinjer för introduktionsersättning

Läs mer

Regler för introduktionsersättning till flyktingar i Katrineholms kommun

Regler för introduktionsersättning till flyktingar i Katrineholms kommun Introduktionsenheten 1 Regler för introduktionsersättning till flyktingar i Katrineholms kommun Som försörjningsform för personer som tas emot inom ramen för den kommunala introduktionen kan en kommun

Läs mer

Riktlinjer för introduktionsersättning i Säters kommun

Riktlinjer för introduktionsersättning i Säters kommun 1 Riktlinjer för introduktionsersättning i Säters kommun Allmänt Kommunen får bevilja introduktionsersättning till flyktingar och vissa andra utlänningar som tagits emot inom ramen för kommunens flyktingmottagande

Läs mer

Riktlinjer för introduktion och introduktionsersättning

Riktlinjer för introduktion och introduktionsersättning UTBILDNINGS- OCH ARBETS- MARKNADSFÖRVALTNINGEN Flyktingmottagningen GYMNASIEVÄGEN 2, PORT 13 186 86 VALLENTUNA TELEFON VX 08-587 850 00 FAX 08-587 855 31 uaf@vallentuna.se TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare:

Läs mer

REGLER FÖR INTRODUKTIONSERSÄTTNING FÖR FLYKTINGAR

REGLER FÖR INTRODUKTIONSERSÄTTNING FÖR FLYKTINGAR 1(6) Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Bilaga 1 REGLER FÖR INTRODUKTIONSERSÄTTNING FÖR FLYKTINGAR Sala kommun får bevilja introduktionsersättning till flyktingar och vissa andra utländska medborgare

Läs mer

INTRODUKTIONSERSÄTTNING

INTRODUKTIONSERSÄTTNING Hälsa-Integration-Arbete INTRODUKTIONSERSÄTTNING INTRODUKTIONSPLAN Introduktionsersättning kan utgå till flyktingar och vissa andra utländska medborgare som tas emot inom ramen för det kommunala flyktingmottagandet.

Läs mer

Information om försörjningsstöd 2016

Information om försörjningsstöd 2016 Västerviks kommun Enheten för arbete och kompetens Nygatan 12 593 80 Västervik Tfn 0490-25 54 00 vasterviks.kommun@vastervik.se Information om försörjningsstöd 2016 Rätt till försörjningsstöd Alla som

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen För vem gäller ersättningarna? När det gäller ersättning för nyanlända personer med uppehållstillstånd

Läs mer

Rätt till försörjningsstöd

Rätt till försörjningsstöd YDRE KOMMUN Rätt till försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd Rätt till försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd Alla personer som bor i Ydre kommun och som inte kan försörja sig och sin familj

Läs mer

Riktlinjer för introduktionsersättning

Riktlinjer för introduktionsersättning Avdelningen för Individ- och Familjeomsorg Upprättad av Ansvarig Fastställd datum Reviderad datum Sökväg Sarah Barinas Britt Gunnarsson SN 080212 12 2008-01- 16 Riktlinje Sid 1/9 Riktlinjer för introduktionsersättning

Läs mer

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende Kort och lättläst Innehåll Hem och familj 1 Stöd till barnfamiljen 2 Vem får familjeförmåner? 2 Innan barnet föds 3 När barnet är fött 4 Stöd till

Läs mer

ANSÖKAN OM BISTÅND Försörjningsstöd/ek.bistånd

ANSÖKAN OM BISTÅND Försörjningsstöd/ek.bistånd Socialkontoret Vindelns kommun 922 81 Vindeln ANSÖKAN OM BISTÅND Försörjningsstöd/ek.bistånd Be/ankomst: Kl: När Du/Ni fyller i anan är det viktigt att alla uppgifter som passar på Din/Er situation fylls

Läs mer

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T BILAGA Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/332 2015/317 2015-01-01 2016-01-01 Kf 2014-12-15 138 Kf 2016-02-08 5 AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS

Läs mer

Gäller från 2016-01-26 RIKTLINJER - KÖREGLER - AVGIFTER

Gäller från 2016-01-26 RIKTLINJER - KÖREGLER - AVGIFTER Gäller från 2016-01-26 RIKTLINJER - KÖREGLER - AVGIFTER Innehållsförteckning Riktlinjer Vem kan få plats i förskoleverksamhet och fritidshem? 2 Olika former av verksamhet 2 Öppettider 2-3 Köregler Ansökan

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2003-11-27, 240 Gäller from 2010-07-01 Senast reviderad av barn- och utbildningsnämnden 2010-06-09, 132 Barnomsorgstaxa och tillämpningsregler

Läs mer

Riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda beslutad av kommunfullmäktige 2014-11- 03 125 (KS/2014:136-024) Personalavdelningen

Riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda beslutad av kommunfullmäktige 2014-11- 03 125 (KS/2014:136-024) Personalavdelningen 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-12-15 165 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014:518-003 Ersätter: Ansvarig: Riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda

Läs mer

att avvakta verkställigheten av beslut taget , dnr SN-2010/16 om riktlinjer för introduktionsersättning, i väntan på ytterligare utredning.

att avvakta verkställigheten av beslut taget , dnr SN-2010/16 om riktlinjer för introduktionsersättning, i väntan på ytterligare utredning. Socialnämnden Utdrag ur PROTOKOLL 2010-06-22 138 Avvaktan av verkställighet av tidigare beslut om riktlinjer för introduktionsersättning i väntan på ytterligare utredning SN-2010/16 Beslut Socialnämnden

Läs mer

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning Du som deltar i ett program på Arbetsförmedlingen kan få ersättning i form av aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. Om du har fyllt 25 år eller uppfyller

Läs mer

Ansökan om ekonomiskt bistånd (ansökan från förvaltare)

Ansökan om ekonomiskt bistånd (ansökan från förvaltare) Information Bilagor För att denna ansökan ska vara komplett behöver den kompletteras med bilagor som du laddar upp längre fram i formuläret. Läs i texten till vänster om vilka bilagor som behövs. Regler

Läs mer

Tillämpningsregler. förskola, fritidshem, annan pedagogisk omsorg och betalning

Tillämpningsregler. förskola, fritidshem, annan pedagogisk omsorg och betalning Tillämpningsregler för förskola, fritidshem, annan pedagogisk omsorg och betalning Sida 2 av Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Dessa tillämpningsregler används för vägledning i att

Läs mer

REGLER OCH TAXOR FÖR BARNOMSORGEN I LAXÅ KOMMUN

REGLER OCH TAXOR FÖR BARNOMSORGEN I LAXÅ KOMMUN HANDLÄGGARE: Gundega Hallinder Tel. 0584-473 180 gundega.hallinder@laxa.se Madeleine Larsson Tel. 0584-473 147 Mob. 070-516 33 04 madeleine.larsson@laxa.se E-POSTLISTA forskola.lindasen@laxa.se forskola.jordgubben@laxa.se

Läs mer

Barnomsorgstaxa Förskolan Blå Draken

Barnomsorgstaxa Förskolan Blå Draken Barnomsorgstaxa Förskolan Blå Draken 2014 Maxtaxa Vi följer maxtaxeförordningen på förskolan. (Förordning 2001:160). Taxan omfattar barn placerade i förskola. Högsta avgift i förskola Barn 1: 3 % av inkomsten

Läs mer

+ + A. UPPGIFTER SOM PÅVERKAR IDENTITETEN OCH MEDBORGARSKAPSSTATUSEN KAN_1_190614PP +

+ + A. UPPGIFTER SOM PÅVERKAR IDENTITETEN OCH MEDBORGARSKAPSSTATUSEN KAN_1_190614PP + KAN_1 1 *1169901* MEDBORGARSKAPSANSÖKAN Denna blankett är avsedd för dig som ansöker om finskt medborgarskap. Om du ansöker om finskt medborgarskap även för minderåriga barn som du har vårdnaden om, ska

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda i Simrishamns kommun år 2012

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda i Simrishamns kommun år 2012 Kommunledningskontoret 1 (6) Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda i Simrishamns kommun år 2012 (Antagna av kommunfullmäktige den 25 juni 2007, 103, och reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifterna är de samma oavsett vem som utför insatserna.

Avgifterna är de samma oavsett vem som utför insatserna. Halmstads kommun har enligt socialtjänstlagens 8 kapitel rätt att ta ut avgifter för beviljade biståndsinsatser som biståndshandläggaren beviljat. I lagen regleras vilken högsta avgift kommunerna får ta

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA. Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen (1991:900).

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA. Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen (1991:900). BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen

Läs mer

Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg, inklusive barnomsorg på obekväm arbetstid. - Information till vårdnadshavare

Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg, inklusive barnomsorg på obekväm arbetstid. - Information till vårdnadshavare Styrdokument, regler 2015-02-17 Dnr UBN/2016:42 Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg, inklusive barnomsorg på obekväm arbetstid. - Information till vårdnadshavare Nivå: Utbildningsnämnden

Läs mer

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Innehåll Hälsa och rehabilitering 1 När du blir sjuk 2 Vem får stöd av FPA? 2 FPA-kortet

Läs mer

Avdelningen för överförmyndarärenden

Avdelningen för överförmyndarärenden REDOGÖRELSE I UPPDRAG SOM STÄLLFÖRETRÄDARE FÖR BARN Malmö stad Ej gällande god man för ensamkommande barn eller god man enligt 11 kap 2 FB Avdelningen för överförmyndarärenden Redogörelse Slutredogörelse

Läs mer

Vilka erbjuds förskola och pedagogisk omsorg? Kommunerna är skyldiga att erbjuda förskola eller annan pedagogisk omsorg till barn från ett år:

Vilka erbjuds förskola och pedagogisk omsorg? Kommunerna är skyldiga att erbjuda förskola eller annan pedagogisk omsorg till barn från ett år: Hur söker jag barnomsorgsplats? Dukanansökaomplatsibarnomsorgentidigastsexmånaderoch senasttremånaderinnanduönskarplatstilldittbarn.ansökerdu tidigaresättsanmälningsdatumtillsexmånaderinnanplatsenönskas.

Läs mer

KALIX KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Mål och riktlinjer för introduktionsersättning i Kalix kommun

KALIX KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Mål och riktlinjer för introduktionsersättning i Kalix kommun Mål och riktlinjer för introduktionsersättning i Kalix kommun 1 Riktlinjer för introduktionsersättning fr o m 1 januari 2011 Enligt lag (1992:1068) om introduktionsersättning för flyktingar och vissa andra

Läs mer

Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/15. Information om förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun

Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/15. Information om förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/15 Information om förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun Principer för att få och nyttja plats inom förskoleverksamheten Staffanstorps kommun ska,

Läs mer

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33)

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33) KOMMUNLEDNINGSKONTORET ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lagerkvist Monika Eva Egnell Datum 2015-09-24 Diarienummer KSN-2015-1292 Kommunstyrelsen Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om bostadstillägg till pensionärer m.fl.; SFS 2001:761 Utkom från trycket den 13 november 2001 utfärdad den 1 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till Karlskrona kommuns förtroendevalda. (2008-08-19)

Bestämmelser om ersättning till Karlskrona kommuns förtroendevalda. (2008-08-19) Bestämmelser om ersättning till Karlskrona kommuns förtroendevalda. (2008-08-19) 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen

Läs mer

Flyktingmottagningen. Verksamhetsplan

Flyktingmottagningen. Verksamhetsplan Flyktingmottagningen Verksamhetsplan Innehåll Mål 3 Målgrupp 3 Hur uppnås målet 3 Skola och studier 5 Rehabiliteringsinsatser 5 Glappet 6 Övrigt 6 Uppföljning 6 Kommunens övergripande mål och inriktning

Läs mer

Hur söker jag barnomsorgsplats?

Hur söker jag barnomsorgsplats? Hur söker jag barnomsorgsplats? Dukanansökaomplatsibarnomsorgentidigastsexmånaderinnandu önskarplatstilldittbarn.senasttremånaderinnandittbarnbehöver omsorgmåsteduansökaförattkommunenskakunnagaranteraplats.

Läs mer

Kronofogdemyndighetens meddelanden

Kronofogdemyndighetens meddelanden Kronofogdemyndighetens meddelanden % ISSN 1653-994X Kronofogdemyndighetens information om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön KFM M Inledning Kronofogdemyndigheten har utfärdat föreskrifter

Läs mer

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anställda och förtroendevalda i Arboga kommun Antagen av kommunstyrelsen den 10 maj 2016, 91. Innehåll 1 Pension till anställda 5 1.1 Löneväxling...

Läs mer

ARVODESREGLER 2013. Förtroendevalda i Jönköpings kommun. I detta dokument redovisas de arvodesregler som gäller verksamhetsåret 2013.

ARVODESREGLER 2013. Förtroendevalda i Jönköpings kommun. I detta dokument redovisas de arvodesregler som gäller verksamhetsåret 2013. Stadskontoret Personalavdelningen TJÄNSTESKRIVELSE 2013-01-16 1 (7) Förtroendevalda i Jönköpings kommun ARVODESREGLER 2013 I detta dokument redovisas de arvodesregler som gäller verksamhetsåret 2013. Utgångspunkter

Läs mer

Allmänna försäkringsvillkor 2016-01-01

Allmänna försäkringsvillkor 2016-01-01 Allmänna försäkringsvillkor 2016-01-01 Sidan 1 av 14 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 3 3 Vem ansluts till/får teckna försäkringen... 6 4 Försäkringstid... 6 5 Premie... 7 6 Ersättning... 9 7 Vad krävs

Läs mer

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse 2015 om mottagande av vissa nyanlända

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse 2015 om mottagande av vissa nyanlända ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-01-12 Rev 2015-01-13 Diarienummer AMN-2015-0023 Arbetsmarknadsnämnden Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse 2015 om mottagande av vissa

Läs mer

Lokal överenskommelse om introduktion för flyktingar och andra nyanlända i Eslövs kommun

Lokal överenskommelse om introduktion för flyktingar och andra nyanlända i Eslövs kommun Lokal överenskommelse om introduktion för flyktingar och andra nyanlända i Eslövs kommun Samverkande parter Överenskommelsen bygger på en samverkan mellan Arbetsförmedlingen i Eslöv, Eslövs Kommun och

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Gäller fr o m 2010-04-01 Information om ekonomiskt bistånd Du har tid för nybesök...dagen den... /... kl... hos... Vid förhinder ring återbud, telefon 031 792 10 00. Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 Läs

Läs mer

Förtroendevaldas arvoden. Dorotea kommun

Förtroendevaldas arvoden. Dorotea kommun Förtroendevaldas arvoden 2015-09-29 Dorotea kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-xx-xx, xx FÖRTROENDEVALDAS ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR 1 Tillämpningsområde Dessa bestämmelser gäller för: - ledamot

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:202

Regeringens proposition 2008/09:202 Regeringens proposition 2008/09:202 Pensionsmyndigheten och dess verksamhet Prop. 2008/09:202 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 28 maj 2009 Fredrik Reinfeldt Cristina

Läs mer

Boendetillägg. Vägledning 2012:3 Version 3

Boendetillägg. Vägledning 2012:3 Version 3 Boendetillägg Vägledning 2012:3 Version 3 En vägledning är i första hand ett stöd för Försäkringskassans medarbetare vid ärendehandläggning och utbildning. En vägledning innehåller en samlad information

Läs mer

Svedala Kommuns 7:3 Författningssamling 2(12)

Svedala Kommuns 7:3 Författningssamling 2(12) Författningssamling 1(12) Regler för förskola, familjedaghem och fritidshem antagna av kommunfullmäktige 2004-06-09, 72 Gäller från med ändring 2005-01-12, 4, 2005-09-14, 97 2004-09-01 Barnet i centrum

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för pension och omställningsstöd för förtroendevalda i Sollentuna kommun (OPF-KL) Antagna av fullmäktige 2014-10-15 136, dnr 2014/0384 KS.135 att gälla från och med 2014-10-15. Innehållsförteckning

Läs mer

Lag om klientavgifter inom den småbarnspedagogiska verksamheten

Lag om klientavgifter inom den småbarnspedagogiska verksamheten Lagförslag 1. Lag om klientavgifter inom den småbarnspedagogiska verksamheten I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens tillämpningsområde I denna lag föreskrivs om den klientavgift som tas

Läs mer

Information om avgifter 2016

Information om avgifter 2016 Sölvesborgs kommun Omsorgsverksamheten Information om avgifter 2016 Information om avgifter Avgifter för vård och omsorg inom äldre- och funktionshinderomsorgen regleras i socialtjänstlagen, kapital 8.

Läs mer

Taxa- och tillämpningsregler för Jokkmokks kommuns förskola och fritidshem

Taxa- och tillämpningsregler för Jokkmokks kommuns förskola och fritidshem JOKKMOKKS KOMMUN Barn och utbildningsnämnden www.jokkmokk.se/barn och utbildning Taxa- och tillämpningsregler för Jokkmokks kommuns förskola och fritidshem Gäller fr.o.m. 2014-09-01 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialförsäkringsbalken; utfärdad den 26 september 2013. SFS 2013:747 Utkom från trycket den 8 oktober 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Regler för att erhålla och nyttja plats inom. förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Regler för att erhålla och nyttja plats inom. förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Regler för att erhålla och nyttja plats inom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i KINDA KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Fastställd av Kommunfullmäktige 2015-10-26, 87 Gäller fr o m 2015-11-01 Reviderad

Läs mer

Förskolan regler, taxa och tillämpningsföreskrifter för placering av barn

Förskolan regler, taxa och tillämpningsföreskrifter för placering av barn 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2013-11-19 Förskolan regler, taxa och tillämpningsföreskrifter för placering av barn Fastställd Kommunfullmäktige 2005-11-28 55 Barn- och utbildningsnämnden 2005-04-26 27 Reviderad

Läs mer

Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun

Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun Regelverk Vårdnadsbidrag Datum 2011-05-02 Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun Från och med den 1 september 2011 kan föräldrar i Alvesta kommun ansöka om vårdnadsbidrag på 3 000 kr per månad och

Läs mer

Avgifter. inom äldreomsorgen 2013

Avgifter. inom äldreomsorgen 2013 Avgifter inom äldreomsorgen 2013 Du betalar en avgift för den hjälp du får Du som får hjälp av hemtjänsten eller bor på ett äldreboende betalar en avgift för den hjälp du får. Hur mycket du betalar i avgift

Läs mer

REGLER OCH TAXOR FÖR BARNOMSORGEN I LAXÅ KOMMUN

REGLER OCH TAXOR FÖR BARNOMSORGEN I LAXÅ KOMMUN 12-08-23 REGLER OCH TAXOR FÖR BARNOMSORGEN I LAXÅ KOMMUN 1 UPPTAGNINGSOMRÅDEN I LAXÅ KOMMUN Saltängens förskola: Väster om Röforsvägen, von Boijområdet, Porla med omnejd, Backgården med omnejd, Tallåsen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 1996/0398 706, KS 1997/0388 100 KS 1998/0353 100, KS 1999/0344 100 KS 2000/0124 730 KS 2001/0013 730 KFS 2001:1 Bestämmelser för avgifter inom hemvården

Läs mer

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

Avgifter för omsorg i ordinärt boende

Avgifter för omsorg i ordinärt boende Avgifter för omsorg i ordinärt boende 2015 Inkomsten styr Det är din inkomst som avgör hur hög din avgift blir. Avgiften kan aldrig bli högre än 1 780 kronor i månaden. Som inkomst räknas dina vanliga

Läs mer

2016-03-23 10. Arvodesreglemente. Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-23 4

2016-03-23 10. Arvodesreglemente. Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-23 4 Datum 2016-03-23 10 Antal sidor Arvodesreglemente Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-23 4 Reviderad, datum och Revideringen avser Innehållsförteckning Allmänna bestämmelser... 3 1. Bakgrund... 3 2. Regler

Läs mer

Regler för placering, peng och avgift 2015

Regler för placering, peng och avgift 2015 1(20) Regler för placering, peng och avgift 2015 1. Gemensamma regler för vårdnadshavare och huvudman... 2 1.1 Förskola och pedagogisk omsorg... 2 Föräldraledig för vård av annat barn... 3 Omsorg vid föräldraledighet

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ersättningsbestämmelser för förtroendevalda med flera för mandatperioden 2007-2010 Antagna av fullmäktige 2006-12-18, 1 Tillämpningsområde 1.1 Dessa bestämmelser gäller för a. Ledamöter och ersättare

Läs mer

Svedala kommun. Granskning av introduktion för flyktingar och nyanlända. Revisionsrapport. KPMG AB 21 oktober 2010 Antal sidor: 15

Svedala kommun. Granskning av introduktion för flyktingar och nyanlända. Revisionsrapport. KPMG AB 21 oktober 2010 Antal sidor: 15 Granskning av introduktion för flyktingar och Revisionsrapport KPMG AB 21 oktober 2010 Antal sidor: 15 Innehåll Förkortningar och definitioner 1 1. Bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Avgränsning 3 4. Ansvarig nämnd/styrelse

Läs mer

LÄRANDE OCH ARBETSNÄMNDEN Kallelse. Upprop och val av justerare

LÄRANDE OCH ARBETSNÄMNDEN Kallelse. Upprop och val av justerare LÄRANDE OCH ARBETSNÄMNDEN Kallelse 1 Upprop och val av justerare - till justerare välja X (minoriteten) - protokollet justeras 2016-06-13 LÄRANDE OCH ARBETSNÄMNDEN Kallelse 2 Pärmredovisning (Delegeringsbeslut,

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen

Läs mer

Regler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Taxor och avgifter I LUDVIKA KOMMUN

Regler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Taxor och avgifter I LUDVIKA KOMMUN 1 (16) SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2016-02-10 Regler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Taxor och avgifter I LUDVIKA KOMMUN Antagen SUN 2016-03-10 25 2 (16) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

1(13) Bestämmelser om omställningsstöd och pension till förtroendevalda (OPF-KL) Styrdokument

1(13) Bestämmelser om omställningsstöd och pension till förtroendevalda (OPF-KL) Styrdokument 1(13) Bestämmelser om omställningsstöd och pension till förtroendevalda (OPF-KL) Styrdokument 2(13) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-05-28, 70 Dokumentansvarig Kommunchefen

Läs mer

Pensionsriktlinjer för förtroendevalda

Pensionsriktlinjer för förtroendevalda Pensionsriktlinjer för förtroendevalda Antagna av kommunfullmäktige 2008-12-18, reviderade 2015-02-26 Lunds kommun Innehållsförteckning ALLMÄNT... 2 REVIDERING... 2 BESLUTSORDNING... 2 PENSION TILL FÖRTROENDEVALDA...

Läs mer

Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Antagna 151117 Antagen av Kommunstyrelsen 2013-05-08, Ks 133 Reviderad av Barn- och utbildningsnämnden 2015-11-17 2 3Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd av Diarienummer Original datum 2014-01- Giltig till

Läs mer

Avgifter för särskilt boende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i särskilt boende/vårdboende

Avgifter för särskilt boende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i särskilt boende/vårdboende Avgifter för särskilt boende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i särskilt boende/vårdboende Denna broschyr är uppdaterad 19 december 2014. Du kan också lyssna på informationen

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Sn 23.10.2014 Bilaga A-108 Stöd för närståendevård Principer Arvoden Anvisningar Information Gällande från 01.01.2015 INLEDNING Principerna för stöd för närståendevård i Lemlands kommun är utarbetade enligt

Läs mer

Välkommen till Barn- och skolbarnomsorg i Norsjö kommun

Välkommen till Barn- och skolbarnomsorg i Norsjö kommun Välkommen till Barn- och skolbarnomsorg i Norsjö kommun Riktlinjer och taxor Denna broschyr ger viktig information om regler och avgifter för kommunens barn- och skolbarnomsorg samt allmän förskola För

Läs mer

Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900).

Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900). Författning 5.1 Antagen av kommunfullmäktige 101/10 Ändring av kommunfullmäktige 211/12, 120/13, 181/14, 149/15 Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda Bestämmelser om ersättningar till

Läs mer

Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun

Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun VEM KAN ERBJUDAS FÖRSKOLA, ALLMÄN FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEMSPLATS? Barn till vårdnadshavare som är förvärvsarbetande,

Läs mer

Försöksverksamhet med prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare (sfi-bonus)

Försöksverksamhet med prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare (sfi-bonus) Information till deltagande kommuner i försöksverksamhet med sfi-bonus 2009-08-20 1 (6) Försöksverksamhet med prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare (sfi-bonus) 1

Läs mer

A. Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda

A. Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda 1 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva september 2015 5:5 BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION AVGÅNGSERSÄTTNING FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) I SÖDERTÄLJE KOMMUN (Innebär i A4 och A7

Läs mer

A~ LIDKÖPINGs KOMMUN ~Revisorerna

A~ LIDKÖPINGs KOMMUN ~Revisorerna A~ LIDKÖPINGs KOMMUN ~Revisorerna 2014-11-14 För yttrande Kommunstyrelsen Social-och arbetsmarknadsnämnden Barn- och skolnämnden För kännedom Vård- och omsorgsnämnden Utbildningsnämnden Revision av nämndernas

Läs mer

Senast uppdaterad: 2016-06-08. Tillämpningsregler. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Senast uppdaterad: 2016-06-08. Tillämpningsregler. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Senast uppdaterad: 2016-06-08 Tillämpningsregler Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Innehåll Verksamhetsformer... 3 Förskoleverksamhet... 3 Allmän förskola... 3 Fritidshem... 3 Omsorg på obekväm

Läs mer

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB Uthyrningspolicy Krokomsbostäder AB Antogs av: Styrelsen i Krokomsbostäder AB Datum: 10 december 2015 Välkommen till Krokomsbostäder Krokomsbostäder AB tillhandahåller bostäder inom Krokoms kommun. I samverkan

Läs mer

3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen

3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen 1 (7) ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING Integration 3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen 3.1 Andel nyanlända kvinnor och män som inom två år efter mottagningsåret varit sysselsatta. Källa:

Läs mer

Andra förmåner än arvodet enligt gällande arvodesbestämmelser kan ej överlåtas.

Andra förmåner än arvodet enligt gällande arvodesbestämmelser kan ej överlåtas. 2013-05-16 Förslag till kompletteringar i arvodesbestämmelserna. Tillägg i kursiverad stil 9. ledigheter, sjukdom mm Vid föräldraledighet och sjukdom kan landstingsråd, oppositionsråd och gruppledare för

Läs mer

(Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.)

(Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.) 1 (11) Publicerad 130322 5 kap. Semester (Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.) Rätt till semester 1 Arbetstagare har rätt till semester enligt semesterlagen (1977:480) med de avvikelser

Läs mer

Integration i Mora Samlad information om regler och förutsättningar

Integration i Mora Samlad information om regler och förutsättningar Integration i Mora Samlad information om regler och förutsättningar Riktlinjer för integrationsprogrammet i Mora kommun Fastslagna av kommunstyrelsen den 2 oktober 2007 Allmänna riktlinjer Kommunen får

Läs mer

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende Kort och lättläst Innehåll Hem och familj 1 Stöd till barnfamiljen 2 Vem får familjeförmåner? 2 Innan barnet föds 3 När barnet är fött 4 Stöd till

Läs mer

Villkor. Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar

Villkor. Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar Villkor Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01 För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar Innehållsförteckning 1 Gemensam försäkring... 4 1A

Läs mer

Avgifter för vård- och omsorgsboende

Avgifter för vård- och omsorgsboende Avgifter för vård- och omsorgsboende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i vård- och omsorgsboende www.umea.se/kommun1 Denna broschyr är uppdaterad 8 februari 2016. Du kan också

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bidrag vid korttidsstudier; SFS 2001:362 Utkom från trycket den 12 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorgen i Hylte kommun fritidshem

Riktlinjer för barnomsorgen i Hylte kommun fritidshem Riktlinjer för barnomsorgen i Hylte kommun fritidshem Riktlinjer och köregler fastställs av barn- och ungdomsnämnden 2015-12-09. Innehållsförteckning 1. Vad är barnomsorg/fritidshem... sid 3 2. Rätt till

Läs mer

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL)

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) INNEHÅLL Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i studiestödslagen (1999:1395); SFS 2005:613 Utkom från trycket den 12 juli 2005 utfärdad den 22 juni 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om studiestödslagen

Läs mer

UTHYRNINGSREGLER LÄGENHETER

UTHYRNINGSREGLER LÄGENHETER UTHYRNINGSREGLER LÄGENHETER UTHYRNINGSREGLER VÄTTERHEM 2016 1 Definitioner... 4 Syfte och mål... 7 Personuppgifter... 7 Köpoäng... 8 Tilldelning... 9 Vätterhems grundkrav... 10 Skulder och betalningsanmärkningar...

Läs mer

Lokal överenskommelse. samverkan för effektivare introduktion och integration av flyktingar och andra invandrare i Eksjö kommun

Lokal överenskommelse. samverkan för effektivare introduktion och integration av flyktingar och andra invandrare i Eksjö kommun Lokal överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration av flyktingar och andra invandrare i Eksjö kommun 1. Överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration

Läs mer

Tillämpningsregler. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsregler. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpningsregler Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Innehåll Verksamhetsformer... 3 Förskoleverksamhet... 3 Allmän förskola... 3 Fritidshem... 3 Omsorg på obekväm tid... 3 Förskola... 4 Allmän

Läs mer