Yttrande till kommunstyrelsen över Kraftsamling för framtidens energi, SOU 2017:2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande till kommunstyrelsen över Kraftsamling för framtidens energi, SOU 2017:2"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer: 01074/2017 Stadsmiljöavdelningen Peter Krahl Rydberg Telefon E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över Kraftsamling för framtidens energi, SOU 2017:2 Kommunstyrelsen har skickat över remissen till miljö- och klimatnämnden för yttrande senast den 23 mars Förslag till beslut Miljö- och klimatnämnden skickar över miljöförvaltningens förslag som eget yttrande till kommunstyrelsen. Miljö- och klimatnämnden beslutar om omedelbar justering. Sammanfattning Bakgrund och uppdrag Regeringen tillsatte en kommission med uppdraget att lämna underlag till en bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken med särskilt fokus på förhållandena för elförsörjningen efter år Kommissionen utgick i sitt arbete från scenarier för framtidens energibehov, från den partiöverskridande ramöverenskommelsen om 100 procent förnybar elproduktion år 2040 och från det föreslagna klimatmålet om netto nollutsläpp år Förslag på mål och åtgärder Kommissionen föreslår två mål. Målet år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion. Det är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut. Sverige ska år 2030 ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med Målet uttrycks i termer av tillförd energi i relation till bruttonationalprodukten (BNP). Kommissionen lämnar ett antal förslag på åtgärder och bedömningar. Bland annat avser dessa vindkraft, kärnkraft, vattenkraft och energitjänster. Förvaltningens synpunkter Energikommissionens förslag håller sig generellt på en övergripande nivå och därför är förvaltningens synpunkter också av övergripande karaktär. 1(6)

2 Förvaltningen är generellt mycket positivt till en ambition om ett förnybart energisystem eftersom det ligger i linje med stadens mål på klimat- och energiområde och i linje med strategier i stadens klimatstrategiska program. Göteborgs Stad har goda förutsättningar att kunna bidra till måluppfyllelsen. Utredningen har på flera sätt valt rätt perspektiv och lyft rätt frågor såsom att ta större hänsyn till effektbehov. Följande punkter bedömer förvaltningen borde ha beaktats i större utsträckning eller är kontraproduktiva för stadens verksamhet och miljömål: Otillräckliga ambitioner: Sverige har undertecknat och antagit klimatavtalet som togs fram under COP21 i Paris. Elproduktion är ett område som har mycket goda förutsättningar att minska sin redan relativt låga klimatpåverkan i snabb takt. Förvaltningen anser att det saknas ett mål för när energisektorn ska ha inga eller väldigt låga utsläpp av växthusgaser. År 2040, där produktionen ska vara förnybar, är inte tillräckligt ambitiös om vi ska lyckas begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. För stort fokus på ekonomi: Utredningen nämner att ett konkurrenskraftigt elpris är en av tre grundpelare och målet för energieffektivisering är kopplat till den ekonomiska tillväxten. Det går inte att bortse från ekonomiska konsekvenser som en omställning till ett förnybart energisystem innebär men vi anser att ekonomin borde hamna längre ner i prioriteringslistan där ekologisk hållbarhet borde stå högst upp i dessa tider där vi riskerar att missa de nationella och globala klimatambitionerna. Ekologiska konsekvenser: Utredningen tar i otillräcklig grad upp vilka ekologiska konsekvenser en omställning till ett förnybart elsystem skulle föra med sig. Avfallsförbränning: Avfallsförbränningen och dess fossila utsläpp beskrivs i utredningen men det är svårt att läsa ut hur framtiden för dessa fossila utsläpp ser ut. En gemensam strategi i frågan är önskvärd. Ärendet Bakgrund och uppdrag Regeringen tillsatte en kommission med uppdraget att lämna underlag till en bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken med särskilt fokus på förhållandena för elförsörjningen efter år Kommissionen utgick i sitt arbete från scenarier för framtidens energibehov, från den partiöverskridande ramöverenskommelsen om 100 procent förnybar elproduktion år 2040 och från det föreslagna klimatmålet om netto nollutsläpp år Förslag på mål och åtgärder Kommissionen föreslår två mål. Målet år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion. Det är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 2(6)

3 Sverige ska år 2030 ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med Målet uttrycks i termer av tillförd energi i relation till bruttonationalprodukten (BNP). Kommissionen lämnar ett antal förslag på åtgärder och bedömningar. Bland annat (viss sammanfattning och förkortning i urvalet samt hänsyn till förslag som kan påverka Göteborgs Stads verksamhet och mål) föreslår kommissionen att: Elcertifikatsystemet ska förlängas och utökas med 18 TWh nya elcertifikat till Energimyndigheten får i uppdrag att tillsammans med olika branscher formulera sektorsstrategier för energieffektivisering. Anslutningsavgifterna till stamnätet för havsbaserad vindkraft bör slopas. Ett antal förslag som avser kärnkraft till exempel. Skatten på termisk effekt avvecklas stegvis under en tvåårsperiod med start Ett antal förslag som avser vattenkraft till exempel. Fastighetsskatten på vattenkraft ska sänkas till samma nivå som för de flesta övriga elproduktionsanläggningar, det vill säga 0,5 procent. Det ska utredas hur förenklingar och anpassningar kan ske av befintliga regelverk och skattelagstiftning för att underlätta för nya produkter och tjänster inom energieffektivisering, energilagring och småskalig försäljning av el. En utredning bör tillsättas för att brett utreda vilka eventuella hinder som kan finnas för att möjliggöra en tjänsteutveckling vad gäller aktiva kunder och effektivisering. Finansiering av den slopade skatten på termisk effekt och sänkningen av fastighetsskatten föreslås ske genom en höjning av energiskatten. Elintensiv industri ska undantas. I Europa och i Sverige förs en bred diskussion om vilken framtida elmarknadsmodell som ska användas. Förvaltningens synpunkter Energikommissionens förslag håller sig generellt på en övergripande nivå och därför är förvaltningens synpunkter också av övergripande karaktär. Förvaltningen är generellt mycket positivt till en ambition om ett förnybart energisystem eftersom det ligger i linje med stadens mål på klimat och energiområde och i linje med strategier i stadens klimatstrategiska program. I förlängningen kan utredningens förslag leda till förändrade förutsättningar som kommer att påverka kommuners arbete med energieffektivisering och förnybar energi och därför är det viktigt att alltid beakta det kommunala perspektivet och att ge kommunerna möjlighet att styra mot målen. Göteborgs Stad har goda möjligheter att bidra till målsättningarna genom sitt kommunala energibolag med stor kompetens inom kraftvärme, biobränsle, fjärrvärmestyrning och även vindkraft och biogas. Göteborgs Stad bedriver dessutom redan idag ett ambitiöst arbete inom energieffektivisering av bland annat allmännyttiga bostäder och kommunala lokaler. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 3(6)

4 Några punkter som förvaltningen bedömer som särskilt positiva: Bra med långsiktig styrning: Utredningen föreslår mål för 100 procent förnybar elproduktion och för ambitiös energieffektivisering. Göteborgs Stad har egna mål för produktion av förnybar el och energieffektivisering och en långsiktig ambition på nationell nivå stödjer stadens lokala ambitioner. Framför allt utbyggnad av förnybar elproduktion från till exempel vind- och solenergi är beroende av nationell styrning. Effektperspektiv: Utredningen lyfter fram att fokus inte enbart kan ligga på producerad mängd energi utan också på att det finns tillräckligt stor effekt tillgänglig när behovet är som störst. Det är en aspekt som måste beaktas eftersom vissa förnybara energiproduktionsanläggningar som till exempel solceller levererar sin största effekt utan hänsyn till energibehovet. Fokus på använd energi: Utredningen lyfter också fram att lokal produktion av förnybar energi inte kan likställas med energieffektivisering. Det är en viktig aspekt också med hänsyn om första punkten om effekt. Tillåts en byggnad ha sämre klimatskal och därmed högre energianvändning eftersom energin är producerat lokalt (till exempel solceller eller värmepump) så slår det mot energisystemet eftersom byggnaden kommer kräva maximal produktionseffekt när behovet är stort och den egna produktionen är sämst, som det är särskilt kalla dagar. Följande punkter bedömer förvaltningen borde ha beaktats i större utsträckning eller är kontraproduktiva för stadens verksamhet och miljömål: Otillräckliga ambitioner: Sverige har undertecknat och antagit klimatavtalet som togs fram under COP21 i Paris. I avtalet uttrycks ambitionen att begränsa uppvärmningen till maximalt 2 grader och allt ska göras för att begränsa den till 1,5 grader. Sverige har också satt som ambition att vara det första fossilfria välfärdslandet i världen. Elproduktion är ett område som har mycket goda förutsättningar att minska sin redan relativt låga klimatpåverkan i snabb takt. Tekniken är till största del känd och utvecklad, produktionen är ofta centraliserad till stora anläggningar vilket gör insatser överskådliga och planerbara jämfört med till exempel energieffektivisering där det krävs handling av tusentals aktörer av varierande storlek. Utifrån Sveriges ambitioner och förutsättningar anser miljöförvaltningen att det saknas ett mål för när energisektorn ska ha inga eller väldigt låga utsläpp av växthusgaser. År 2040, när produktionen ska vara förnybar, är inte tillräckligt ambitiöst om vi ska lyckas begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. För stor fokus på ekonomi: Utredningen nämner att ett konkurrenskraftigt elpris är en av tre grundpelare och målet för energieffektivisering är kopplat till den ekonomiska tillväxten. Det går inte att bortse från ekonomiska konsekvenser som en omställning till ett förnybart energisystem innebär men vi anser att ekonomin borde hamna längre ner i prioriteringslistan där ekologisk hållbarhet borde stå högst upp i dessa tider där vi riskerar att missa de nationella och globala klimatambitionerna. Det är lätt att önska sig att vi når klimatmål, begränsar uppvärmningen till 1,5 grader och samtidigt kan fortsätta med samma ekonomiska tillväxt med allt vad det innebär. Om vi inte vågar utmana det ekonomiska systemet som det ser ut idag löper vi stor risk att missa våra Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 4(6)

5 klimatmål. Om världen inte lyckas begränsa uppvärmningen till 1,5 grader kommer våra ekonomiska och övriga system utsättas för stora påfrestningar i form av ett förändrat klimat med dess olika effekter. Miljöförvaltningen anser därför att energikommissionen borde ha utgått ifrån vad som behöver ske för att kunna följa Paris-avtalet ur ett vetenskapligt perspektiv och att de ekonomiska konsekvenserna hade hanterats utifrån det. Ekologiska konsekvenser: Utredningen tar i otillräcklig grad upp vilka ekologiska konsekvenser en omställning till ett förnybart elsystem skulle föra med sig. Konsekvenserna för klimatet är i fokus och det är naturligt utifrån uppdraget. Vi anser att övriga ekologiska konsekvenser borde ha belysts och beaktats tydligare. Till exempel är det av stor betydelse hur Sverige hanterar en stor ökning av biobränsleanvändning och en utbyggnad av både vatten- och vindkraft med acceptabla konsekvenser på den biologiska mångfalden. Ökad användning av biobränsle leder till lokala utsläpp till luften medan produktion av solceller och vindkraftturbiner kan orsaka miljöproblem i andra länder där sällsynta jordmetaller utvinns.. Avfallsförbränning: Avfallsförbränningen och dess fossila utsläpp beskrivs i utredningen men det är svårt att läsa ut hur framtiden för dessa fossila utsläpp ser ut. Att förbränningen gör miljönytta jämfört med deponeringen gör det svårt att ersätta eller avveckla avfallsförbränningen vilket är en utmaning för vårt lokala klimatmål. En gemensam strategi i frågan är önskvärd. Ekonomiska perspektivet Rapporten tar hänsyn till eventuella konflikter mellan ett förändrat energisystem och det ekonomiska systemet. Omställningen kräver investeringar men i många fall kan den ske med en långsiktig ekonomisk vinst. Däremot finns det en risk att ekonomin får styra utvecklingen för starkt vilket kan vara ett hinder för att nå målen med omställningen. Barnperspektivet Att minska miljö- och klimatpåverkan från Sveriges energisystem bidra till en bättre miljö och framtid för barnen. Alla miljöproblem som vi skjuter vidare till kommande generationer är oansvarigt och bör undvikas. Jämställdhetsperspektivet Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Se under rubriken Förvaltningens synpunkter. Omvärldsperspektivet Elmarknaden är gränsöverskridande och kommer bli det i ännu högre grad framöver. Att ställa om till ett förnybart energisystem sker i enlighet med internationella avtal och överenskommelser och stora delar av den nära omvärlden i Europa förväntas följa samma utveckling. Sverige har ambitionen att ligga i framkant av utvecklingen. Genom Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 5(6)

6 att gå före med gott exempel kan Sverige inspirera andra och driva på den tekniska och politiska utvecklingen. Genom att vara och förbli en exportör av el bidrar Sverige till ett hållbart energisystem över sina gränser. Elproduktion, även om den sker av förnybara källor, påverkar miljön och det kan ske även utanför landets gränser. Produktion av solceller, vinkraftverk och även uttag av biobränsle kan leda till miljöbelastning i andra länder. Göteborg den 14 mars 2017 Anna Ledin direktör Daniel Eek avdelningschef Bilagor Remiss: Kraftsamling för framtidens energi Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 6(6)

Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:02)

Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:02) Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Dnr 2017-1391 Sida 1 (7) 2017-02-27 Handläggare Jonas Tolf Telefon: 08-508 28 943 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-03-14 p.12 Energikommissionens

Läs mer

YTTRANDE FRÅN FORTUM SVERIGE AB

YTTRANDE FRÅN FORTUM SVERIGE AB 1(5) Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm e-post: m.registrator@regeringskansliet.se e-post m.remisser-energi@regeringskansliet.se YTTRANDE FRÅN FORTUM SVERIGE AB Yttrande avseende Energikommissionens

Läs mer

Energiöverenskommelsen. Gustav Ebenå Energimyndigheten

Energiöverenskommelsen. Gustav Ebenå Energimyndigheten Energiöverenskommelsen Gustav Ebenå Energimyndigheten Påminnelse om EKs uppdrag Energikommissionen ska lämna underlag till en bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken redovisa resultatet

Läs mer

Miljö- och energidepartementets remiss av Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:2)

Miljö- och energidepartementets remiss av Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:2) Miljö- och energidepartementets remiss av Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:2) Växjö kommun lämnar följande yttrande över Miljö- och energidepartementets remiss

Läs mer

Sammanfattning. Utredningens uppdrag. Arbetet. Utgångspunkter

Sammanfattning. Utredningens uppdrag. Arbetet. Utgångspunkter Sammanfattning Utredningens uppdrag I mars 2015 beslutade regeringen att tillsätta en kommission, i form av en parlamentarisk kommitte, för översyn av energipolitiken. Energikommissionens uppdrag är enligt

Läs mer

En sammanhållen klimat- och energipolitik

En sammanhållen klimat- och energipolitik En sammanhållen klimat- och energipolitik Europas mest ambitiösa klimat och energipolitik En strategi ut ur beroendet av fossil energi Resultatet av en bred process Sverige får en ledande roll i den globala

Läs mer

Ramöverenskommelse mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Kristdemokraterna

Ramöverenskommelse mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Kristdemokraterna Ramöverenskommelse mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Kristdemokraterna Grundpelare Den svenska energipolitiken ska bygga på samma tre grundpelare som energisamarbetet

Läs mer

Ramöverenskommelsen från Energikommissionen, juni konsekvenser för värmemarknaden

Ramöverenskommelsen från Energikommissionen, juni konsekvenser för värmemarknaden Ramöverenskommelsen från Energikommissionen, juni 2016 - konsekvenser för värmemarknaden 2016-10-13 Ramöverenskommelsen från energikommissionen, juni 2016 Fem riksdagspartier står bakom: Socialdemokraterna

Läs mer

Analys av energiöverenskommelsen. Gasmarknadsrådet

Analys av energiöverenskommelsen. Gasmarknadsrådet Analys av energiöverenskommelsen Gasmarknadsrådet 2016-09-13 Bakgrund Energikommissionen tillsattes i mars 2015 för att ta fram ett underlag för en bred politisk överenskommelse om energipolitikens inriktning,

Läs mer

Energikommissionen och energiöverenskommelsen Hur klarar vi Sveriges elförsörjning?

Energikommissionen och energiöverenskommelsen Hur klarar vi Sveriges elförsörjning? och energiöverenskommelsen Hur klarar vi Sveriges elförsörjning? Bo Diczfalusy Kanslichef 1970 1972 1974 1976 1978 1980 1982 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014

Läs mer

Så gör vi Sverige 100% förnybart

Så gör vi Sverige 100% förnybart Så gör vi Sverige 100% förnybart Skånes Energiting, 13 juni 2017 Robert Andrén Departementsråd Energienheten Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementet 1 Upplägg Energipolitisk ramöverenskommelse

Läs mer

Remiss av Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:02) M2017/00026Ee

Remiss av Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:02) M2017/00026Ee Yttrande Dnr 2017-005 6 april 2017 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss av Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:02) M2017/00026Ee S A M M A NFATTNING

Läs mer

Industrin och energin. Peter Nygårds 20140402

Industrin och energin. Peter Nygårds 20140402 Industrin och energin Peter Nygårds 20140402 1 Är industrins tid förbi? Tjänstesamhället är tyngdpunkten i samhällsekonomin och därmed för sysselsättning och välfärd. Industrin är på väg till låglöneländer.

Läs mer

Energi för arbete och välstånd

Energi för arbete och välstånd Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3404 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Energi för arbete och välstånd Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Svar på remiss Energikommissionens betänkande kraftsamling för framtidens energi

Svar på remiss Energikommissionens betänkande kraftsamling för framtidens energi Datum 2017-04-11 Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Adressat Miljö-och Energidepartementet Svar på remiss Energikommissionens betänkande kraftsamling för framtidens energi

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av energipolitiken. Dir. 2015:25. Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015

Kommittédirektiv. Översyn av energipolitiken. Dir. 2015:25. Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015 Kommittédirektiv Översyn av energipolitiken Dir. 2015:25 Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en parlamentariskt sammansatt kommission ska lämna underlag

Läs mer

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen av energipolitiken.

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen av energipolitiken. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1641 av Penilla Gunther (KD) Inriktningen av energipolitiken Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

Svensk energi- och klimatpolitik leder den till grön tillväxt? Maria Sunér Fleming, Svenskt Näringsliv

Svensk energi- och klimatpolitik leder den till grön tillväxt? Maria Sunér Fleming, Svenskt Näringsliv Svensk energi- och klimatpolitik leder den till grön tillväxt? Maria Sunér Fleming, Svenskt Näringsliv KLIMAT: En ny klimatpolitik för Sverige En klimatlag instiftas Ett klimatpolitiskt råd tillsätts Mål

Läs mer

Hur mycket energi behöver vi egentligen i framtiden?

Hur mycket energi behöver vi egentligen i framtiden? Hur mycket energi behöver vi egentligen i framtiden? STF - Kärnkraft 2009 Paul Westin, Energimyndigheten Hypotesen och frågan Elbilar och elhybridbilar, mer järnvägstransporter och en betydande värmepumpsanvändning.

Läs mer

Delba2050. Innovationsagenda baserad på en långsiktig och bred systemsyn. Den elbaserade ekonomin 2050 Jörgen Svensson, LTH 17/03/2015

Delba2050. Innovationsagenda baserad på en långsiktig och bred systemsyn. Den elbaserade ekonomin 2050 Jörgen Svensson, LTH 17/03/2015 Delba2050 www.delba2050.se Innovationsagenda baserad på en långsiktig och bred systemsyn 17/03/2015 Den elbaserade ekonomin 2050 Jörgen Svensson, LTH Delba2050 - Projekt www.delba2050.se Syf t e: öppna

Läs mer

Yttrande över Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:02)

Yttrande över Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:02) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Vidmark Hannes Åhlman Michael Datum 2017-03-06 Diarienummer KSN-2017-0256 Kommunstyrelsen Yttrande över Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi

Läs mer

Fyra framtider Energisystemet efter 2020

Fyra framtider Energisystemet efter 2020 Fyra framtider Energisystemet efter 2020 Klimatsynk 17 november 2016 Christine Riber Marklund Energimyndigheten Energimyndigheten.se/fyraframtider #fyraframtider Vad kan hända? Vägval och utmaningar för

Läs mer

Inledande analyser av Konsekvenser av energiintensitetsmålet En översiktlig konsekvensanalys av Sveriges 50%-mål till 2030

Inledande analyser av Konsekvenser av energiintensitetsmålet En översiktlig konsekvensanalys av Sveriges 50%-mål till 2030 Inledande analyser av Konsekvenser av energiintensitetsmålet En översiktlig konsekvensanalys av Sveriges 50%-mål till 2030 Version 17 mars 2017 Bo Rydén, Håkan Sköldberg Intensitetsmålet Överenskommelse

Läs mer

Sveriges framtida elsystem utmaningar och möjligheter

Sveriges framtida elsystem utmaningar och möjligheter Sveriges framtida elsystem utmaningar och möjligheter Cecilia Hellner Kommittésekreterare Energiting Sydost Karlshamn, 10 november 2016 Lite repetition: Vad ska göra? Uppdraget enligt direktivet: Ta fram

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

Strategi för den fortsatta avvecklingen av kärnkraften

Strategi för den fortsatta avvecklingen av kärnkraften Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 6 O 1 4 oktober 2004 Strategi för den fortsatta avvecklingen av kärnkraften Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet är eniga om en strategi

Läs mer

Framtidsspaning med BeBo och Belok

Framtidsspaning med BeBo och Belok Framtidsspaning med BeBo och Belok Tomas Berggren Senior rådgivare, expert enheten för resurseffektiva byggnader Nationella mål Ökad energieffektivitet (jämfört med 2008) Nytt mål till 2030 50 % Effektivare

Läs mer

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Energipolitiska mål för Sverige fram till 2020 Energimyndighetens vision: Ett hållbart energisystem Svensk och

Läs mer

På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna!

På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna! På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna! Världen, och särskilt den industrialiserade delen av världen, står inför stora krav på minskning av växthusgasutsläpp. I Sverige har regeringen

Läs mer

Förnybara möjligheter

Förnybara möjligheter Ett inspel från Förnybarhetsrådet Förnybara möjligheter och möjligheter för överenskommelser över blockgränserna Oktober 2014 www.fornybarhetsradet.se 1 (14) Sammanfattning Sveriges förnybara energiresurser

Läs mer

framtider Energisystemet 2020

framtider Energisystemet 2020 Fyraframtider framtider Fyra Energisystemetefter efter Energisystemet 2020 2020 Plattformsdagarna Malmö 9 december 2016 Åsa Tynell Energimyndigheten Energimyndigheten.se/fyraframtider #fyraframtider Vad

Läs mer

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Energiremisseminarium 30/8 2004. www.goteborg2050.nu

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Energiremisseminarium 30/8 2004. www.goteborg2050.nu www.goteborg2050.n u Solstad Göteborg 2050 Johan Swahn och Elin Löwendahl, Chalmers Hans Eek, Göteborg Energi Projektet (I) Utvecklar hållbara långsiktiga framtidsbilder (scenarier, visioner) som bidrag

Läs mer

Yttrande: Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:2)

Yttrande: Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:2) 1 (7) Remissyttrande 2017-04-19 Miljö- och energidepartementet Energienheten 103 33 STOCKHOLM Yttrande: Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:2) Inledning Sveriges Ingenjörer anser att en hållbar

Läs mer

Förnybar värme/el mängder idag och framöver

Förnybar värme/el mängder idag och framöver Förnybar värme/el mängder idag och framöver KSLA-seminarium 131029 om Marginalmarkernas roll vid genomförandet av Färdplan 2050 anna.lundborg@energimyndigheten.se Jag skulle vilja veta Hur mycket biobränslen

Läs mer

Ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040

Ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040 Ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040 Martin Johansson Power West 19 januari 2018 Hur når vi ett hållbart energisystem? Hur kan vi på bästa sätt nå ett 100 procent förnybart elsystem? Frågor

Läs mer

Nytt klimatmål Kf 7 dec 2015

Nytt klimatmål Kf 7 dec 2015 Nytt klimatmål Kf 7 dec 2015 En fossilfri välfärdskommun som bidrar med lösningar till global ekologisk återhämtning och välfärd Fossilfritt Uppsala 2030 Klimatpositivt Uppsala 2050 Bakgrund till nya klimatmålet

Läs mer

2020 så ser det ut i Sverige. Julia Hansson, Energimyndigheten

2020 så ser det ut i Sverige. Julia Hansson, Energimyndigheten EU:s 20/20/20-mål till 2020 så ser det ut i Sverige Julia Hansson, Energimyndigheten EU:s 20/20/20-mål till 2020 EU:s utsläpp av växthusgaser ska minska med 20% jämfört med 1990 års nivå. Minst 20% av

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Sammanfattning Länsstyrelsen anser att utredningen som helhet är väl genomarbetad och belyser många viktiga aspekter av det framtida energisystemet.

Sammanfattning Länsstyrelsen anser att utredningen som helhet är väl genomarbetad och belyser många viktiga aspekter av det framtida energisystemet. 1 / 5 Yttrande Datum 2017-04-03 420-452-2017 Dnr (anges vid skriftväxling) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över Energikommissionens betänkande SOU 2017:2- Kraftsamling

Läs mer

Fossiloberoende fordonsflotta blir svårt och kostsamt att nå, trots kraftigt höjda skatter och omfattande teknikutveckling

Fossiloberoende fordonsflotta blir svårt och kostsamt att nå, trots kraftigt höjda skatter och omfattande teknikutveckling MILJÖEKONOMI 10 december 2012 Sammanfattande slutsatser Mål för energieffektivisering och förnybar energi fördyrar klimatpolitiken Energiskattens många mål komplicerar styrningen och Program för energieffektivisering

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag Version: Beslutad version Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag 5 Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Om temperaturen

Läs mer

Regeringens klimat- och energisatsningar

Regeringens klimat- och energisatsningar Bioenergiseminarium Örebro 11 november 2008 Regeringens klimat- och energisatsningar Magnus Blümer Energienheten Innehåll Energiläget Allians för Sverige - energiöverenskommelse EU Aktuella nationella

Läs mer

Fjärrvärme, styrmedel och elmarknaden

Fjärrvärme, styrmedel och elmarknaden November 2015 Fjärrvärme, styrmedel och elmarknaden Erik Dotzauer Effekt på elmarknaden Fjärrvärmen har en roll att spela Effekt 27 GW Minska effekten (fjärrvärme istället för elbaserad uppvärmning) Import

Läs mer

Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv

Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv Tobias A. Persson Fysisk Resursteori Inst. Energi och Miljö Chalmers Tekniska Högskola frttp@fy.chalmers.se 100% 80% 60% 40% Olja EU15 Kärnkraft Naturgas 20%

Läs mer

Vindkraftsutbyggnad i Sverige

Vindkraftsutbyggnad i Sverige Vindkraftsutbyggnad i Sverige Förutsättningar och prognos Balingsholm 1 oktober 2014 Tomas Hallberg Svensk Vindenergi Förutsättningar och prognos Kontrollstation 2015 Elcertifikat 2020-2030 EU:s 2030-ramverk

Läs mer

Ramverk för färdplan 100% förnybar energi

Ramverk för färdplan 100% förnybar energi Ramverk för färdplan 100% förnybar energi 1 En omställning som brådskar Sverige har genom energiöverenskommelsen mellan fem partier från 2016 ett mål om 100 % förnybar elförsörjning till år 2040. Det är

Läs mer

11 Fjärrvärme och fjärrkyla

11 Fjärrvärme och fjärrkyla 11 Fjärrvärme och fjärrkyla Fjärrvärmen har en viktig funktion i ett energisystemperspektiv då den möjliggör utnyttjandet av energi som i hög utsträckning annars inte kommer till användning. Fjärrvärmen

Läs mer

Rapport från partienkät

Rapport från partienkät Rapport från partienkät Sammanfattning Svensk Vindenergi har genomfört en enkät till riksdagspartierna om deras syn på förnybar elproduktion och vindkraft. Här följer en sammanfattning av svaren: Socialdemokrafterna,

Läs mer

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK Antogs av Landsdagarna 2011. Tryckversion 2.0-2014-03-04 VISION För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och

Läs mer

Remissvar Energikommissionens betänkande: Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:2)

Remissvar Energikommissionens betänkande: Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:2) me Energimarknadsinspektionen e=1u Swedish Energy Markets Inspectorate REMISSVAR 1(6) Ert datum 2017-01-18 Diarienr Ert diarienr 2017-100295 M2017/00026/Ee Remissvar Energikommissionens betänkande: Kraftsamling

Läs mer

Sektorsstrategier för energieffektivisering

Sektorsstrategier för energieffektivisering Sektorsstrategier för energieffektivisering Hearing 25 september, 2017 Sverige ska bli världsbäst på energieffektivisering Program #sektorsstrategier 10:00 Inledning vad innebär uppdraget? 10:10 Hur ska

Läs mer

Aktuella förutsättningar för kraftvärme- och fjärrvärmebranschen. Lina Enskog Broman, Energiföretagen Sverige

Aktuella förutsättningar för kraftvärme- och fjärrvärmebranschen. Lina Enskog Broman, Energiföretagen Sverige Aktuella förutsättningar för kraftvärme- och fjärrvärmebranschen Lina Enskog Broman, Energiföretagen Sverige 2018-03-22 Vilka är vi? Energiföretagen Sverige är en branschförening som samlar cirka 400 företag

Läs mer

Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel. Energiförsörjning för ett hållbart samhälle. Förnybartdirektivet. Energieffektivisering

Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel. Energiförsörjning för ett hållbart samhälle. Förnybartdirektivet. Energieffektivisering Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel Inom energiområdet Energiläget 2013 sid 56-57, 94-105 En sv-no elcertifikatmarknad Naturvårdverket - NOx Ekologisk hållbarhet Konkurrenskraft Försörjningstrygghet

Läs mer

Sektorsbeskrivning för riksintresse energiproduktion och energidistribution

Sektorsbeskrivning för riksintresse energiproduktion och energidistribution SEKTORSBESKRIVNING 1 (7) Avdelningen för förnybar energi & klimat Enheten för förnybar energi Maria Stenkvist 016-544 23 49 maria.stenkvist@energimyndigheten.se Sektorsbeskrivning för riksintresse energiproduktion

Läs mer

Ledord för Sveriges energipolitik. Styrmedel. Energiförsörjning för ett hållbart samhälle. Förnybartdirektivet. Hållbarhetskriterium

Ledord för Sveriges energipolitik. Styrmedel. Energiförsörjning för ett hållbart samhälle. Förnybartdirektivet. Hållbarhetskriterium Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel Ekologisk hållbarhet Konkurrenskraft Försörjningstrygghet Inom energiområdet Energiförsörjning för ett hållbart samhälle Satsningar på: Försörjningstrygghet

Läs mer

Sverigedemokraterna 2011

Sverigedemokraterna 2011 Energipolitiskt program S 2011 Vision För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och levnadsstandard vill S föra en energipolitik som säkerställer en prisvärd och tillförlitligenergiförsörjning,

Läs mer

Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken. Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion

Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken. Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion E.ON Sveriges el- och värmeproduktion 2005 Övrigt fossilt 6 % Förnybart (vatten, vind,

Läs mer

Svar på remiss av promemorian reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle

Svar på remiss av promemorian reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-19 Diarienummer 0697/17 Stadsledningskontoret Stadsutveckling Sara Pettersson Telefon 031-368 00 55 E-post: sara.pettersson@stadshuset.goteborg.se Svar på remiss av promemorian

Läs mer

Mars 2013. En hållbar energi- och klimatpolitik. Försäkringslösningar lyft för kvinnors företagande

Mars 2013. En hållbar energi- och klimatpolitik. Försäkringslösningar lyft för kvinnors företagande Mars 213 En hållbar energi- och klimatpolitik Försäkringslösningar lyft för kvinnors företagande Är energi- och klimatpolitiken en ny version av Kejsaren utan kläder? Maria Sunér Fleming, Ansvarig Energi-

Läs mer

Jämförelse med uppsatta mål

Jämförelse med uppsatta mål 2009 2012 Kommunseminarier 21 kommuner i AC och BD Energianvändning idag Scenarier Uppskatta potentialer förnybar energi Diskussioner om lokala mål och åtgärder 2 Exempel på mål Ökad andel förnybar energi

Läs mer

Remiss av förslag till strategi för ökad användning av solel [ER 2016:16], samt Förslag till heltäckande solelstatistik

Remiss av förslag till strategi för ökad användning av solel [ER 2016:16], samt Förslag till heltäckande solelstatistik TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Kommunledningskontoret 2016-12-15 Avdelningen för biosfär och hållbar utveckling Lennart Erfors 044-136160 lennart.erfors@kristianstad.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss av

Läs mer

En trygg energiförsörjning

En trygg energiförsörjning Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3189 av Lars Hjälmered m.fl. (M) En trygg energiförsörjning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige

Läs mer

Koldioxidneutrala eller energineutrala?

Koldioxidneutrala eller energineutrala? Framtida lösning för byggnader Koldioxidneutrala eller energineutrala? Andreas Molin Linköpings Universitet, Energisystem 1 Översikt presentation Energianvändning i byggnader Avvägning: centraliserad energikonvertering

Läs mer

Vindkraft - generator för hållbar utveckling

Vindkraft - generator för hållbar utveckling Vindkraft - generator för hållbar utveckling Skapa lokal och regional nytta av vindkraftsetableringar i Norrlands inland Säkerställa kompetensförsörjningen Intressenter i projektet Projektägare: Sollefteå

Läs mer

Biokraftvärme isverigei framtiden

Biokraftvärme isverigei framtiden Biokraftvärme isverigei framtiden Kjell Andersson Svebio Ekonomisk tillväxt och utsläpp av växthusgaser 1990 2009 1 Sveriges energianvändning 2010 Vindkraft; Naturgas; 3,2 TWh (0,8%) 14,4 TWh 3,6%) Värmepumpar

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2447 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Energi

Motion till riksdagen 2015/16:2447 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Energi Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2447 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Energi Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska ha ett robust

Läs mer

Vägval Energi vilka egentliga vägval rymmer framtiden?

Vägval Energi vilka egentliga vägval rymmer framtiden? Vägval Energi vilka egentliga vägval rymmer framtiden? Staffan Eriksson, IVA Huvudprojektledare Vägval energi 15 oktober 2009 IVAs uppdrag IVA ska till nytta för samhället främja tekniska och ekonomiska

Läs mer

Övergripande synpunkter

Övergripande synpunkter cc: Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Er referens: M2017/00026/Ee Svensk Vindenergis synpunkter på Energikommissionens betänkande

Läs mer

Sektorsbeskrivning Energiproduktion

Sektorsbeskrivning Energiproduktion EM1000b, v5.0, 2016-09-01 SEKTORSBESKRIVNING 1 (6) Datum Avdelningen för förnybar energi & klimat Enheten för förnybar energi Maria Stenkvist 016-544 23 49 maria.stenkvist@energimyndigheten.se Sektorsbeskrivning

Läs mer

Energisituation idag. Produktion och användning

Energisituation idag. Produktion och användning Energisituation idag Produktion och användning Svensk energiproduktion 1942 Energislag Procent Allmänna kraftföretag, vattenkraft 57,6 % Elverk 6,9 % Industriella kraftanläggningar (ved mm) 35,5 % Kärnkraft

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Stockholms län

Klimat- och energistrategi för Stockholms län MILJÖFÖRVALTNINGEN Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-02 Handläggare Emma Hedberg Telefon: 08-508 28 749 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-05-21 p 19 Remiss från Kommunstyrelsen,

Läs mer

Vindkraftutbyggnad. Svensk Vindenergi Tomas Hallberg

Vindkraftutbyggnad. Svensk Vindenergi Tomas Hallberg Vindkraftutbyggnad Svensk Vindenergi 2016-10-04 Tomas Hallberg Vind 2016 26-27 oktober Münchenbryggeriet, Stockholm Välkommen, vi ses på Vind! Vindkraftsutbyggnad 2016 Totalt vid utgången av 2015 Vindkraftverk:

Läs mer

Mål 7 i Agenda Naturskyddsföreningens positionspapper

Mål 7 i Agenda Naturskyddsföreningens positionspapper Mål 7 i Agenda 2030 Naturskyddsföreningens positionspapper Förord I september 2015 antog världens ledare Agenda 2030 för en hållbar utveckling och dess 17 globala mål, som för första gången knyter samman

Läs mer

Energi- och klimatfrågor till 2020

Energi- och klimatfrågor till 2020 Energi- och klimatfrågor till 2020 Daniel Johansson Statssekreterare Klimatförändringar och andra miljöhot Mänskligheten står inför en global miljöutmaning Jorden utsätts globalt för ett förändringstryck

Läs mer

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Politikerforum 26 februari 2016 Miljö och klimat är en av regeringens övergripande prioriteringar som ska genomsyra all politik! Regeringsförklaringen 2015

Läs mer

Remissyttrande från SKGS över Statens energimyndighets rapport ER 2018:6 om slopande av anslutningskostnaden för havsbaserad vindkraft

Remissyttrande från SKGS över Statens energimyndighets rapport ER 2018:6 om slopande av anslutningskostnaden för havsbaserad vindkraft 2018-04-09 Miljö- och energidepartementet Att: Filip Vestling 103 33 Stockholm Remissyttrande från SKGS över Statens energimyndighets rapport ER 2018:6 om slopande av anslutningskostnaden för havsbaserad

Läs mer

Göteborg Energis synpunkter på Boverkets Förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader, Rapport 2015:26

Göteborg Energis synpunkter på Boverkets Förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader, Rapport 2015:26 Diarienr 10-2015-0719 Vårt datum/our date 2015-08-31 Vår referens/our reference Lars Holmquist Ert datum/your date Miljö- och Energidepartementet 103 33 Stockholm Boverketm.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

Utgiftsområde 21 Energi

Utgiftsområde 21 Energi Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3459 av Maria Weimer m.fl. (L) Utgiftsområde 21 Energi Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 21 Energi enligt förslaget

Läs mer

LAGÄNDRINGAR 1 JANUARI 2007

LAGÄNDRINGAR 1 JANUARI 2007 Energimyndigheten informerar om elcertifikatsystemet Lagändringar OM ELCERTIFIKAT Elcertifikatsystemet är ett marknadsbaserat stödsystem som syftar till att öka den förnybara elproduktionen med 17 TWh

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Yttrande Dnr

Yttrande Dnr 1(7) M2017/00026/Ee Åsa Ödman 010-2248441 asa.odman@lansstyrelsen.se Miljö- och energidepartementet Remiss av Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:2) Länsstyrelsen

Läs mer

EU:s påverkan på svensk energipolitik och dess styrmedel

EU:s påverkan på svensk energipolitik och dess styrmedel EU:s påverkan på svensk energipolitik och dess styrmedel Värme- och Kraftkonferensen 2012, Morgondagens energisystem Daniel Friberg 12 november 2012, Energimyndigheten Waterfront Congress Centre Stockholm

Läs mer

Energi och klimat möjligheter och hot. Tekn Dr Kjell Skogsberg, senior energisakkunnig

Energi och klimat möjligheter och hot. Tekn Dr Kjell Skogsberg, senior energisakkunnig Energi och klimat möjligheter och hot Tekn Dr Kjell Skogsberg, senior energisakkunnig Energikontor Norr AB Vi stödjer företag och offentliga aktörer i energioch klimatarbetet. Vi verkar för en ökad andel

Läs mer

Vad gör STEM?? - Ställer om energisystemet, - från svart till grön energi - utan magi - men med hårt arbete. Thomas Korsfeldt Generaldirektör

Vad gör STEM?? - Ställer om energisystemet, - från svart till grön energi - utan magi - men med hårt arbete. Thomas Korsfeldt Generaldirektör Vad gör STEM?? - Ställer om energisystemet, - från svart till grön energi - utan magi - men med hårt arbete Thomas Korsfeldt Generaldirektör Energipolitikens tre huvudmål Låg negativ miljö- och klimatpåverkan

Läs mer

Lokala perspektiv och hållbarhet

Lokala perspektiv och hållbarhet Lokala perspektiv och hållbarhet Temabok: Lokala perspektiv Vad kommer temaboken att innehålla? Lokala förutsättningar Klimat och demografiska förutsättningar De lokala aktörerna konkurrenssituationen

Läs mer

Energiöverenskommelsen måste justeras!

Energiöverenskommelsen måste justeras! Remissyttrande över Energikommissionens betänkande (SOU 2017:2) Svebio har beretts möjlighet att yttra sig över rubricerade betänkande och vill framför följande: Svebio är kritiskt till Energikommissionens

Läs mer

EU:s påverkan på svensk energipolitik och dess styrmedel

EU:s påverkan på svensk energipolitik och dess styrmedel EU:s påverkan på svensk energipolitik och dess styrmedel Värme- och Kraftkonferensen 2012, Morgondagens energisystem Daniel Friberg 12 november 2012, Energimyndigheten Waterfront Congress Centre Stockholm

Läs mer

John Johnsson. Profu är e) oberoende forsknings- och utredningsföretag inom energi, avfall och transporter. Etablerades 1987 och är idag 20 personer

John Johnsson. Profu är e) oberoende forsknings- och utredningsföretag inom energi, avfall och transporter. Etablerades 1987 och är idag 20 personer John Johnsson Profu är e) oberoende forsknings- och utredningsföretag inom energi, avfall och transporter profu Etablerades 1987 och är idag 20 personer Värmemarknadens omsä-ning - 2012, kundperspek7v

Läs mer

En strategi för Energimyndighetens samlade vindarbete

En strategi för Energimyndighetens samlade vindarbete Vindkraftsstrategi Om strategin En strategi för Energimyndighetens samlade vindarbete Gemensam målbild och strategi för forskning, stöd och insatser Baserad på intern och extern kunskap samt kartläggning

Läs mer

Sveriges klimatmål och skogens roll i klimatpolitiken

Sveriges klimatmål och skogens roll i klimatpolitiken Sveriges klimatmål och skogens roll i klimatpolitiken Hans Nilsagård Ämnesråd, enheten för skog och klimat 1 Skogens dubbla roller för klimatet När tillväxten är större än avverkningen ökar förrådet, då

Läs mer

HUR UTVECKLAS ELPRISERNA? Lina Palm, Energidirektör Skogsindustrierna

HUR UTVECKLAS ELPRISERNA? Lina Palm, Energidirektör Skogsindustrierna HUR UTVECKLAS ELPRISERNA? Lina Palm, Energidirektör Skogsindustrierna Vad påverkar elkostnaden? Elpris Sätts på marknaden, utbud och efterfrågan avgör Skatter och subventioner Beslutas av politiken, nationellt

Läs mer

Energiläget En översikt

Energiläget En översikt Energiläget 219 En översikt ENERGILÄGET 218 En samlad bild över energiläget i Sverige Energimyndigheten ansvarar för att ta fram den offciella energistatistiken i Sverige. Vi sammanställer statistiken

Läs mer

Finsk energipolitik efter 2020

Finsk energipolitik efter 2020 Finsk energipolitik efter 2020 Norges energidager 2016 13.10.2016 Bettina Lemström Innehåll Finlands målsättningar och åtaganden Nuläget Framtida utveckling, energi- och klimatstrategins basskenarie Eventuella

Läs mer

Energiläget 2018 En översikt

Energiläget 2018 En översikt Energiläget 218 En översikt ENERGILÄGET 218 En samlad bild över energiläget i Sverige Energimyndigheten ansvarar för att ta fram den officiella energistatistiken i Sverige. Vi sammanställer denna statistik

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Jenny Hedström. Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel

Jenny Hedström. Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel Elcertifikatsystemet - Nya möjligheter för elproducenterna Jenny Hedström Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel ÅF värme och kraftkonferensen 11 november 2009 Agenda Ny tilldelningsperiod för

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB Bioenergiutveckling internationellt, nationellt och regionalt samt några aktuella regionala satsningar på bioenergi för värme och elproduktion. Hans Gulliksson Energi som en

Läs mer

4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige genom

4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige genom Partimotion Motion till riksdagen 2015/16:2249 av Jan Björklund m.fl. (FP) På väg mot ett fossilfritt Sverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer