Fakultetskollegiet onsdag 26 oktober 2016, kl Välkomna till fakultetskollegiet! / Welcome to the faculty assembly!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fakultetskollegiet onsdag 26 oktober 2016, kl Välkomna till fakultetskollegiet! / Welcome to the faculty assembly!"

Transkript

1 Fakultetskollegiet onsdag 26 oktober 2016, kl Lokal: OpenLab, Valhallavägen 79. Frukostsmörgås serveras från Välkomna till fakultetskollegiet! / Welcome to the faculty assembly! Detta kollegium kommer i huvudsak att ägnas frågor rörande implementering av KTH:s hållbarhetsmål. Vicerektor Göran Finnveden kommer att medverka i kollegiet och har förberett detta upplägg i samråd med mig. Det pågår utvecklingsarbete på KTH och i fakulteten på ett flertal viktiga områden just nu. Detta gäller bland annat utbildningens programstruktur, rekrytering och anställningsordning, etik och oredlighet, samt kvalitetssystem för kontinuerlig uppföljning av våra utbildningsprogram. Som fakultetskollegiets ledamöter hålls ni informerade löpande och ska ges möjlighet till återkoppling. Till detta kollegium bifogas, utöver underlagen till vår diskussion om hållbarhetsmål, det utkast till reviderad anställningsordning som för närvarande bereds i fakultetsrådets arbetsgrupp för beslut i universitetsstyrelsen i december. Underlaget har under september månad remissbehandlats i berörda grupperingar inom fakulteten, i förvaltning och har samverkats. Med vänliga hälsningar, Katja Grillner, Dekanus Kommande mötestider Torsdag 24 november kl Program Inledning - Dekanus Katja Grillner Implementering av hållbarhetsmål Vicerektor Göran Finnveden Diskussioner i mindre grupper kring frågor enligt nedan Återsamling och genomgång Nästa kollegium 1 (1)

2 Fakultetskollegiet KTH:s hållbarhetsmål Bakgrund KTH har som ambition att vara ett av Europas ledanande tekniska universitet också när det gäller hållbar utveckling. KTH ska bidra till en hållbar utveckling genom utbildning, forskning, samverkan och genom att minska miljöbelastningen från den egna verksamheten samt verka för ett socialt ansvarstagande. Detta är kvalitetsfrågor vilket bland annat illustreras av att när Universitetskanslersämbetet nu på regeringens uppdrag gör en utvärdering av hur universitet och högskolor verkar för att främja en hållbar utveckling så gör man det som en tematisk utvärdering vilket är en av fyra komponenter i det nya kvalitetssäkringssystemet. I slutet av 2015 fattade rektor beslut om nya hållbarhetsmål för KTH för perioden De är inom tio områden däribland utbildning, forskning, samverkan och organisation och ledning. Det senare innebär att Miljö- och hållbarhetsfrågor ska integreras i ordinarie verksamhet och vara en del i alla relevanta processer, planer och beslut. Under början av 2015 gjordes en utvärdering av KTH Sustainability och i den konstaterade den externa expertpanelen att samverkan mellan KTH Sustainability och fakultetsrådet behöver stärkas. Att diskutera - Vilken roll har fakultetskollegiet samt fakultetsrådet och dess utskott i arbetet för att nå KTH:s hållbarhetsmål? - I vilken verksamhet och vilka relevanta processer, planer och beslut som passerar fakultetskollegiet, fakultetsrådet och dess utskott bör hållbarhetsfrågor integreras? Sker det idag? Hur kan det säkerställas att det sker? - Hur kan samverkan mellan KTH Sustainability Office och fakultetsrådet, fakultetskollegiet och utskotten stärkas? Den externa expertgruppen föreslog regelbundna gemenamma workshops. Är det en väg? Bifogade handlingar KTH:s övergripande hållbarhetsmål Rekommenderad bakgrundsläsning KTH:s policy för hållbar utveckling Redovisning av KTH:s redovisning av övergripande miljömål C3%B6m%C3%A5l% pdf 1 (2)

3 Mer omfattande redovisningar för flera år finns på denna sida: Blogginlägget Hållbar utveckling vad är det? som finns en bit ner på denna sida: Evaluation of KTH-Sustainability: Report from the external evaluation panel (2)

4 KTH:s övergripande hållbarhetsmål Utbildning Övergripande mål : KTH ska öka alla anställdas och studenters kunskap om och engagemang i frågor gällande hållbar utveckling. Hållbar utveckling ska vara integrerat i alla utbildningsprogram på samtliga nivåer så att studerande efter examen kan bidra till en hållbar samhällsutveckling. Hållbar utveckling ska integreras i KTH:s samtliga program, inklusive forskarutbildningen. Det ska också finnas utbildningsprogram på alla nivåer som har fokus på hållbarhetsfrågor. På alla arkitekt-och civilingenjörsprogram ska det finnas en möjlighet att få en hållbarhetsprofil på sin utbildning genom valbara kurser eller möjlighet att välja ett masterprogram eller spår med hållbarhetsfokus. Kopplat till miljöledningssystemet ska skolorna upprätta handlingsprogram för hur integrering av hållbar utveckling i utbildningsprogrammen ska stärkas. Detta kan om möjligt ske integrerat med programutvecklingsplaner. Vid centrala uppdrag och utredningar med koppling till utbildning ska hållbar utveckling integreras i arbetet. En pedagogisk kurs i Lärande för hållbar utveckling ska ges minst årligen. Seminarier och nätverksträffar för undervisande personal ska ordnas. KTH ska ge anställda och studenter kunskap och medvetenhet om hållbar utveckling i det dagliga arbetet och studielivet. KTH ska erbjuda både allmänna breda utbildningar för alla anställda och specifika utbildningar där behov finns, exempelvis inom kemikaliehantering. I kommande kvalitetsutvärderingar ska hållbar utveckling ingå. Bakgrund KTH:s utbildning har indirekt påverkan på hållbar utveckling 1 genom de kunskaper och förhållningssätt som studenterna får med sig efter avslutad utbildning. Studenter på alla nivåer behöver få grundläggande kunskaper och verktyg för att efter avslutad utbildning kunna göra relevanta avvägningar och bedömningar med hänsyn till hållbar utveckling. Högskoleförordningen innefattar lärandemål som berör hållbar utveckling. Under Baserat på Brundtlandrapporten (1987) kan begreppet "hållbar utveckling" definieras som: En hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser våra behov idag utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. Det innehåller två grundläggande koncept: behov, och speciellt de grundläggande behoven hos världens fattiga för vilka prioritet ska ges, och de begränsningar av ekosystemens möjligheter att tillgodose nuvarande och framtida behov som också bestäms av teknologi och social organisation. 1 (9)

5 genomfördes en utvärdering av måluppfyllelse av hållbarhetsmål på civilingenjörs-, högskoleingenjörs- och arkitektprogram på KTH. Programmens självvärderingar fungerade som samtalsunderlag under skolbesök med samtliga skolledningar under 2013, vilka har resulterat i att varje skola under 2013 och 2014 har tagit fram handlingsprogram för programutveckling inom miljö och hållbar utveckling. Under 2015 genomfördes en uppföljning för kartläggning av måluppfyllelsen av de nationella målen, KTH:s miljömål och målen i KTH:s utvecklingsplan inom området hållbar utveckling på civilingenjörs-, högskoleingenjörs- och arkitektprogram på KTH. KTH erbjuder anställda olika möjligheter till utbildning inom miljö- och hållbarhetsområdet. Ett antal olika utbildningar finns, dels allmänna såsom den webbaserade grundläggande hållbarhetsutbildningen, och dels specialiserade utbilningar inom exempelvis kemikaliehantering och lärande för hållbar utveckling. Uppföljning Uppföljning kommer att ske genom att analysera programmål, kursmål och kursernas innehåll. De kvantitativa indikatorerna bestäms via antal kurser som behandlar miljö och hållbar utveckling, antal program som har fokus på hållbarhet, antal lärare som går pedagogisk kurs i Lärande för hållbar utveckling samt resultat från karriärenkät och mellanårsenkät angående hållbar utveckling. Kvalitativ utvärdering baserad på återkoppling från studenter kring lärandemoment och examination ska integreras i uppföljningen. Uppföljning av personalutbildningar sker genom sammanställning av deltagarlistor för genomförda utbildningar. Uppföljning sker också av de dokumenterade utbildningsplaner som finns centralt, på KTH:s skolor och på universitetsförvaltningen. Nya mått för uppföljning kan också bli aktuella. Ansvarig för uppföljning: KTH Sustainability Office, KTH:s skolor Forskning Övergripande mål : KTH:s forskning för hållbar utveckling ska öka. Integreringen av hållbar utveckling i KTH:s forskningsbas ska öka. I KTH:s forskningsbas ingår fakultetstjänster, fakultetsmedel, centrumbildningar och externa forskningsanslag. Forskning för hållbar utveckling ska finnas på alla KTH:s skolor. Hållbar utveckling ska vara en drivkraft för utveckling av nya forskningsområden. Kompetens om hållbar utveckling behöver integreras inom flera ämnesområden. KTH:s forskning ska utveckla, tillämpa och sprida teknik, metoder, synsätt och kunskaper som bidrar till hållbar utveckling. I kommande utvärderingar av KTH:s forskning ska hållbar utveckling ingå. Bakgrund Resultat från KTH:s forskning är en viktig del av KTH:s indirekta påverkan på hållbar utveckling. KTH ska höra till de främsta tekniska universiteten i Europa vad gäller omfattning 2 (9)

6 och kvalitet på forskning inom miljö och hållbar utveckling. Idag sker forskning inom miljö och hållbar utveckling på flera håll i organisationen, både i grupper som har det som huvudperspektiv i sin forskning, i grupper som bedriver forskning för att hitta lösningar som bidrar till hållbar utveckling, och i grupper som har det som en aspekt i sin forskning. Uppföljning Ett antal kvantitativa indikatorer används, bland annat publikationer och citeringar kopplat till relevanta nyckelord, forskningsanslag från ett antal finansiärer, fakultetstjänster med hållbarhetsinriktning i ämnet baserat på ett antal nyckelord samt rankinglistor där så är möjligt. Ansvarig för uppföljning: KTH Sustainability Office Samverkan Övergripande mål : I samverkan med befintliga och nya partners, intressenter och studenter ska KTH arbeta för att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Genom kommunikation, dialog och samverkan med omgivande samhälle ska en tydligare bild av KTH som ett ledande tekniskt universitet inom hållbar utveckling förmedlas. Samverkan ska stärka kvaliteten på forskning och utbildning för hållbar utveckling. KTH ska arbeta med partners som bidrar till en hållbar utveckling och studenter ska involveras i KTH:s arbete för en hållbar utveckling. KTH ska utveckla en strategi för hur varumärket ska förknippas med hållbar utveckling. Detta innefattar ökad synlighet för KTH:s verksamhet och samhällspåverkan med koppling till hållbar utveckling. I marknadsföringen av KTH:s utbildningar ska betonas att man med en teknisk utbildning konkret kan bidra till hållbar samhällsutveckling. KTH:s hållbarhetsarbete ska ha en synlighet på startsidan på KTH:s webb ( Bakgrund Intern och extern samverkan är centralt för arbetet med hållbar utveckling. KTH är med sitt goda rykte en attraktiv samarbetspartner på hållbarhetsområdet för externa aktörer. Genom externa och synliga aktiviteter inom miljö och hållbar utveckling tar och visar KTH sitt samhällsansvar. Aktiviteter med och för studenter har genomförts, till exempel projekt och seminarier. Bland partners ingår förutom KTH:s strategiska partners även andra företag, myndigheter, universitet och organisationer som KTH har en organiserad samverkan med. Uppföljning Kvantitativa indikatorer för antal pressmeddelanden, artiklar på webben och liknande med koppling till KTH och hållbar utveckling samt synlighet i media ska följas upp. Innehåll i 3 (9)

7 partnersamverkan med koppling till hållbar utveckling analyseras och följs upp. Antal adjungerade professorer, affilierad fakultet och industridoktorander med hållbarhetsprofil följs upp. Studentprojekt och studentsamarbeten följs upp. Uppföljning av hur omvärlden uppfattar KTH:s varumärke i relation till hållbar utveckling ska göras. Nya mått för uppföljning kan också bli aktuella. Ansvarig för uppföljning: KTH Sustainability Office Arbetsmiljö Övergripande mål : KTH ska ha en god fysisk, organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö. KTH ska bedriva ett systematiskt och förebyggande arbetsmiljöarbete. Bakgrund En god arbetsmiljö bidrar positivt till kreativitet och hälsa, och ger förutsättningar för goda prestationer och arbetsresultat. Med arbetsmiljö menas allt som påverkar medarbetare och studenter: attityder, ledarskap, inställning och beteende gentemot varandra, lokaler, utrustning, inredning, kemiska produkter, arbetsmetoder, arbetsorganisation, samarbete och social interaktion samt möjlighet till återhämtning och personlig utveckling. Uppföljning: Indikatorer ska utvecklas. Ansvarig för uppföljning: Personalavdelningen, KTH:s skolor KTH:s campus 2 Övergripande mål : KTH:s campus ska utvecklas och förvaltas hållbart. Ekologiska och sociala värden ska bevaras och stärkas. Vid ny- och ombyggnad ska högsta möjliga miljöprestanda eftersträvas. KTH:s energianvändning ska minska med 10 % (el, fjärrvärme, kyla) per årsarbetskraft, helårsstudent och per kvadratmeter. Till, från, inom och mellan våra campus ska resor och transporter i större utsträckning ske på ett hållbart sätt. KTH ska öka kunskapen om och ha en säker och välfungerande hantering av farligt avfall. Förutsättningar för källsortering av relevanta avfallsfraktioner ska finnas på hela KTH, mängden avfall ska minska per person och andelen källsorterat avfall ska öka. 2 I målområdet KTH:s campus ingår aspekterna, energi, ny- och ombyggnad, utomhusmiljö, transporter och avfall. 4 (9)

8 KTH:s campus ska användas i utbildning, forskning och samverkan för en hållbar samhällsutveckling. Ekologiska och sociala förutsättningar ska finnas med i all planering. Ekologiska värden ska bevaras och stärkas där behov finns genom t.ex. värnande av gamla ekar, återplantering av träd och val av växter. Byggnader ska miljöcertifieras enligt högsta möjliga klass inom ramen för ekonomiska förutsättningar. Energianvändningen ska minska utan att avkall görs på inomhusklimatet. Andelen förnybar och lokalt producerad energi ska öka. Hållbara transportslag premieras genom att underlätta för de som cyklar, går och åker kollektivt och för att öka andelen gång-, cykel- och kollektivtrafik. Farligt avfall, speciellt kemikalier, ska omgående skickas på destruktion. Andelen källsorterat avfall ska öka genom att källsorteringsmöbler installeras på hela KTH. Sortering av organiskt avfall och pappförpackningar ska införas. KTH ska öka samverkan med fastighetsvärdar och restauranger som finns på campus i syfte att förbättra avfallshanteringen. Mängderna avfall ska minskas genom planering, smarta inköp och dialog med leverantörer liksom ökat internt återbruk. Campus ska i ökad grad användas i utbildning och forskning för att testa nya hållbara lösningar och samtidigt stärka en hållbar campusutveckling. Bakgrund KTH har fem olika campusområden och vår verksamhet påverkar dem och dess omgivningar på många olika sätt, bland annat genom våra byggnader, planering av transporter och nyttjande av grönområden. Inom det tidigare miljömålsarbetet har bland annat rutiner för miljökrav i byggnader införts och energiförbrukningen har minskat sedan Genom Campusplan 2014 har ett antal utredningar kopplat till träd och grönytor genomförts i samverkan med fastighetsvärd. KTH genererar stora mängder hushållsavfall och farligt avfall. Källsorteringsmöbler har undersökts, utvärderats och installerats på fler platser. Statistik för farligt avfall har samordnats och en mängd gamla kemikalier destruerats. Uppföljning Ställda miljökrav i byggprojekt och antal miljöcertifierade byggnader följs upp. Uppföljning av genomförda projekt kopplade till Campusplan 2014 och andra förbättringsprojekt på campusområdena inom transport och ekologi samt genomförda samverkansprojekt med studenter kopplade till campus. Energianvändning och energislag följs upp genom statistik från fastighetsvärdar och egna mätningar och redovisas per årsarbetskraft, helårsstudent och kvadratmeter. Avfall följs upp med hjälp av statistik från avfallsentreprenörer och fastighetsvärdar och redovisas per årsarbetskraft och per helårsstudent. Nya mått för uppföljning kan också bli aktuella. 5 (9)

9 Ansvarig för uppföljning: KTH Sustainability Office, Miljö-och byggnadsavdelningen, KTH:s skolor Resor Övergripande mål : Koldioxidutsläpp från KTH:s resor ska minska med 20 % per årsarbetskraft. KTH ska öka kunskap om och skapa förutsättningar för IT-lösningar som möjliggör resfria möten. Koldioxidutsläpp från resor ska fortsätta att minska. Behovet av att resa ska alltid utvärderas och digitala mötesformer ersätta fysiska resor i så stor utsträckning som möjligt. Korta flygresor, under 50 mil, ska ersättas av tågresor. Taxi och hyrbil ska användas sparsamt, miljöbil och samåkning premieras. Utrustning för digitala mötesformer så som videokonferenser och telefonmöten ska finnas lättillgängligt. Kunskapen hos anställda ska höjas genom utbildningar. En bra och fungerande support ska finnas för digitala möten. Möjligheterna att införa klimatkompensation eller intern beskattning ska utredas. Bakgrund KTH genererar stora mängder koldioxidutsläpp från resor, främst tjänsteresor med flyg, och är bland topp fem myndigheter i Sverige när det kommer till koldioxidutsläpp från långa flygresor. Inom miljömålsarbetet har bland annat nya riktlinjer för KTH:s möten och resor tagits fram där miljöaspekter har förtydligats och statistiken har förbättrats. Koldioxidutsläppen från resor hade 2014 minskat med ca 17 % och tågresor ökat med 10 % jämfört med Uppföljning Uppföljning av koldioxidutsläpp från tjänsteresor görs utifrån statistik som tillhandahålls av KTH:s resebyrå (inkl. flyg, tåg, taxi, hyrbil) samt från lönesystemet (milersättning). Uppföljning av resfria möten sker genom dokumentation av användning av systemen, genomförda utbildningar samt kvalitativt. Ansvarig för uppföljning: KTH Sustainability Office, Travel manager och IT-avdelningen Upphandling och inköp Övergripande mål : Hållbarhetskrav ska ställas i samtliga upphandlingar, avrop och inköp, där så är möjligt. Kraven ska kontinuerligt utvärderas och vidareutvecklas. KTH ska upprätta och utveckla hållbarhetskrav som kan ställas vid upphandlingar, avrop och vid inköp. Antalet upphandlingar där hållbarhetskrav ställs ska öka och kraven ska 6 (9)

10 kontinuerligt vidareutvecklas. Kunskap om hållbarhetskrav i upphandlingar, avrop och inköp ska förbättras genom utbildning. Bakgrund Upphandling av varor och tjänster sker i stor omfattning på KTH. Genom att ställa krav i de upphandlingar KTH genomför kan bättre alternativ ur miljö- och hållbarhetssynpunkt väljas. Inom miljömålsarbetet har bland annat nya rutiner tagits fram för upphandling centralt, liksom inköp på skolorna och miljögruppen/kth Sustainability Office involverats för att formulera miljökrav. Antal upphandlingar där miljökrav ställts har ökat från 2012 till 2014, både till antal och till värde. Uppföljning Uppföljning av upphandlingar där hållbarhetskrav har ställts görs med hjälp av statistik och information om antal genomförda upphandlingar och inköp samt det ekonomiska värdet av dessa. Det skall också göras en kvalitativ bedömning av de hållbarhetskrav som ställs i upphandlingar. Följs upp av: KTH Sustainability Office, Upphandlingsgruppen Kemikaliehantering Övergripande mål : KTH ska öka kunskap om och skapa förutsättningar för en välfungerande kemikaliehantering ur säkerhets-, miljö- och hälsosynpunkt. Ytterligare förbättringar ska göras i alla led i kemikaliehanteringen. Nya verktyg för kemikaliehanteringssystemet ska införas på fler platser och fler specialinriktade utbildningar genomföras, så att alla som använder kemikalier får rätt information och kunskap om hur dessa hanteras säkert ur säkerhets-, miljö- och hälsosynpunkt. Uppföljning av inköpta mängder förbättras liksom kvalitén på riskbedömningar. Utsläpp av farliga ämnen till luft och vatten ska undersökas och minskas där det bedöms relevant. Bakgrund KTH använder kemikalier i stor omfattning inom utbildning och forskning. Över olika kemikalier hanteras i verksamheten. Inom miljömålsarbetet har bland annat fördjupade kemikalierevisioner genomförts, rutiner för exempelvis riskbedömningar införts, ett antal utbildningar har genomförts och nya verktyg testats. Uppföljning Uppföljning sker genom årlig inventering av kemikalier i KTH:s kemikaliehanteringssystem (KLARA), sammanställning av årsbrukning av lösningsmedel och av brandfarliga varor, genomförda riskbedömningar, genomförda utbildningar samt genom de interna miljörevisionerna. Ansvarig för uppföljning: KTH Sustainability Office 7 (9)

11 Investering av stiftelse- och donationskapital Övergripande mål : KTH:s stiftelse- och donationskapital ska placeras så att det bidrar till en hållbar utveckling. Möjligheterna att placera KTH:s kapital så att det bidrar till en hållbar utveckling ska utredas och nya placeringspolicys som stödjer en sådan utveckling tas fram. Kapitalet ska placeras så att en god avkastning erhålls samtidigt som placeringarna bidrar till en hållbar utveckling. Bakgrund KTH står som förvaltare av vissa KTH-anknutna stiftelser och får även donationer där kapital behöver placeras om det inte ska användas inom två år. Kapital placeras i dag i enlighet med Placeringspolicy för KTH:s anknutna stiftelser och Placeringspolicy för KTH:s donationskapital. Uppföljning Information från förvaltare om placeringar, där andel som placerats hållbart framgår i enlighet med policyerna. Ansvarig för uppföljning: Ekonomiavdelningen Organisation och ledning Övergripande mål : Miljö- och hållbarhetsfrågor ska integreras i ordinarie verksamhet och vara en del i alla relevanta processer, planer och beslut. Processer, planer och beslut där det är relevant att ha med miljö och hållbar utveckling ska identifieras och frågorna ska integreras allt mer under målperioden. Miljöledningssystemet ska integreras i ordinarie verksamhet och styrning. Hållbarhetsmålen ska integreras i KTH:s utvecklingsplan och andra strategiska dokument. På skolnivå ska miljöarbetet integreras i utvecklingsplaner och verksamhetsplaner samt andra relevanta styrdokument. Bakgrund Miljöledningssystemet på KTH har implementerats med start 2011 då KTH:s miljögrupp/kth Sustainability Office 3 bildades på universitetsförvaltningens miljö- och byggnadsavdelning. Miljögruppen/KTH Sustainability Office har varit övergripande ansvariga för arbetet och har genomfört implementeringen med hjälp av skolorna och dess miljöombud. Skolorna har implementerat miljöledningssystemet lokalt med hjälp av miljöombuden och skolans ledning. 3 Miljögruppen vid Universitetsförvaltningen heter KTH Sustainabiliy Office fr.o.m. den 1/ (9)

12 Uppföljning Integrering av miljöledningssystemet följs upp på central- och skolnivå genom interna miljörevisioner samt vid ledningens genomgång. Nya mått för uppföljning kan också bli aktuella. Ansvarig för uppföljning: Förvaltningschef, KTH:s skolor, KTH Sustainability Office. 9 (9)

13 Fakultetskollegiet KTH:s anställningsordning Bakgrund Nuvarande anställningsordning antogs av universitetsstyrelsen i december Universitetsstyrelsen har beslutat att översyn och eventuell revidering ska göras årligen av anställningsordningen med beslut i universitetsstyrelsen i december. Under 2014 såg fakultetsrådet över anställningsordningen och de kompletterande riktlinjerna/anvisningarna och en större förändring gjordes i riktlinjerna/anvisningarna, vilket trädde i kraft En översyn av anställningsordningen har gjorts inför beslut i universitetsstyrelsen i december Fakultetsrådet har diskuterat förslaget vid sammanträde samt kommer att ta upp ärendet igen Eventuella synpunkter skickas direkt till dekanus@kth.se. Finns intresse kan en av diskussionsgrupperna ägna sig åt anställningsordningen. Bifogade handlingar PP-bilder angående revidering av anställningsordningen. Förslag till reviderad anställningsordning. Länk till nuvarande anställningsordning: 1 (1)

14 27/09/2016 Anställningsordning revidering 2016 Arbetsgrupp utsedd av fakultetsrådet: Katja Grillner, Johan Håstad, Jan Scheffel, Johan Gerdin, Tobias Bolin/THS Underlag för remissrunda 2 Remissomgångar och beslutsordning Utkast skickas för synpunkter till berörda grupperingar inom fakultet och förvaltning 5/9 Ansvarig/ordf för berörd gruppering sammanställer synpunkter och skickar till Johan Gerdin jgerdin@kth.se Senast 19/9 bör synpunkter ha inkommit Under oktober månad presenteras bearbetat utkast i fakultetsråd, ledningsgrupp och samverkas Beslut i FR 8/11 Beslut i US 7/12 1

15 27/09/2016 Utgångspunkter för arbetet - Tydliggörande, viss förenkling och anpassning till relaterade styrdokument (gäller främst huvudtexten) - Genomgång av bilagor avseende behörighetsgrunder, bedömningsgrunder och kriterier - Tydligare sammanhållen/lika struktur för bilagorna - Identifierad problematik avseende specifika kriterier/ avsaknad kriterier (ledarskap, samverkan, finansiering, vetenskaplig skicklighet för lektor) - Addresserande av krav på utb. i högskolepedagogik för anställning Tillägg I bilagorna har arbetsuppgifter liksom anställningsform tillförts. Skrivningar om arbetsuppgifter är i stort hämtade från andra existerande styrdokument. 2

16 27/09/2016 Införande av nya lärarkategorier Inga nya lärarkategorier föreslås införas Arbetsgruppen har ingående diskuterat möjligheter att införa 1) Adjungerad lektor med stöd av kollektivavtal 2) Biträdande adjunkt (alternativ till gästlärare som idag tillämpas utan stöd I anställningsordningen vid ex ABE/Arkitektur) Arbetsgruppen föreslår att frågan om adjungerad lektor ses över i särskild ordning under 2017 i samband med översyn av affilieringar Arbetsgruppen anser vidare att gästlärarkategorin snarast bör regleras inom ramen för tidsbegränsade adjunktsanställningar Huvudtext - Städning - Inre logik - Borttagande i möjligaste mån av hänvisning till sådant som regleras på andra ställen såsom rektors besluts- och delegationsordning. - Införande av stycke under rekryteringsmål hämtat ur KTH:s utvecklingsplan avseende prioriterade typer av anställning inom utbildning och forskning. 3

17 27/09/2016 Bilaga 1: Professor Akademiskt ledarskap Samverkan I arbetsuppgifter anges att en professor vid KTH har genomgått 15 hp högskolepedagogisk utbildning, om detta inte är fallet vid nyanställning, så bör denna genomföras inom 3 år. Bilaga 2: Lektor Utgår från behörighetsgrunder i HF dvs pedagogisk skicklighet och doktorsexamen eller annan yrkesskicklighet (idag är två behörighetsgrunder tillagda av KTH) Lägger istället till kriterier för bedömning av vetenskaplig skicklighet (som saknas idag) I arbetsuppgifter anges att en lektor vid KTH har genomgått 15 hp högskolepedagogisk utbildning, om detta inte är fallet vid nyanställning, så bör denna genomföras inom 3 år. 4

18 27/09/2016 Bilaga 3: Biträdande lektor Förtydligande av skrivning och vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas (utgående från existerande skrivningar I tenure track dokument liksom dagens AO) Bilaga 4: Adjungerad professor Förtydligande av tidigare skrivningar Specificering av pedagogisk skicklighet mer anpassad till förutsättningar för personer verksamma i huvudsak utanför akademin 5

19 27/09/2016 Bilaga 5: Adjunkt Inga större ändringar I arbetsuppgifter anges att en adjunkt vid KTH har genomgått 15 hp högskolepedagogisk utbildning, om detta inte är fallet vid nyanställning, så bör denna genomföras inom 2 år. Bilaga 6: Lärare på konstnärlig grund Tillämpning av pedagogisk skicklighet motsv bilaga 1 resp 2 Förtydligande bedömning av konstnärlig skicklighet 6

20 27/09/2016 Planerad revidering av FR:s anvisningar - Påbörjas under september Kommer addressera - Genomgång av dokumentets struktur/logik, samt pedagogik och tydlighet - Föreskrifter avseende intern förhandsgranskning - Tidsgräns för förnyad ansökan om befordran till professor - Ev antal ansökningsomgångar/år för befordran till lektor resp professor - Föreskrifter avseende skolans brev angående ansökan till befordran - Brevet ska biläggas ansökan (dvs inhämtas inte i efterhand) - I övrigt hämtas specifikation från tidigare skrivning I anställningsordning, eventuell översyn av dessa. Aktuella följdändringar samt förslag på utredningar i särskild ordning Mallar: Anställningsprofiler CV-mallar (för anställningar och för adjungerad professor) Förslag på utredningar i särskild ordning: Anställning av forskare m.fl. Konstnärlig och pedagogisk skicklighet för anställning av lärare på konstnärlig grund Adjungerad lärare och affilierad fakultet Riktlinje examinator vid KTH behöver ses över 7

21 INTERN FÖRESKRIFT Beslutad Diarienummer V (KS-kod 1.2) Beslutsorgan Universitetsstyrelsen Anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan Gäller från och med 1 januari Johan Gerdin :19 Deleted: 4

22 Innehållsförteckning Inledning... 1 Rättslig reglering... 1 Rekryteringsmål... 1 Akademisk karriärväg (Tenure Track)... 1 Jämställdhet... 1 I. Lärare vid KTH... 2 Lärarkategorier... 2 Anställningar inom den akademiska karriärvägen... 2 Professor... 2 Lektor... 2 Biträdande lektor... 2 Övriga anställningar av lärare på KTH... 2 Adjungerad professor... 2 Gästprofessor... 2 Adjunkt... 3 Lärare på konstnärlig grund... 3 II. Rekrytering av lärare (generella regler)... 3 Ansvarsfördelning i rekryteringsförfarandet... 3 Jämställd representation i rekryteringsförfarandet... 3 Inrättande av anställning... 3 Anställningsprofil... 3 Annonsering... 3 Frågor om sakkunnigbedömning... 3 Förslag på vem som ska anställas... 3 Beslut om anställning... 3 Beslut om att avbryta ett anställningsförfarande... 4 Offentliggörande av beslut om anställning... 4 Överklagande av beslut om anställning... 4 Arkivering av ansökningshandlingar... 4 III. Befordran av lektor och av biträdande lektor... 4 Ansökan... 4 Ämnesområde... 4 Bedömningsgrunder för biträdande lektor... 4 Frågor om sakkunnigbedömning... 4 Förslag på beslut angående ansökan om befordran... 4 Beslut om befordran... 4 IV. Allmänt om anställningsförhållandet... 4 Anställning tills vidare och tidsbegränsade anställningar som lärare... 4 Anställningsavtal... 5 Johan Gerdin :45 Comment [1]: Uppdateras i slutet av arbetet Field Code Changed... [1] Field Code Changed... [2] Field Code Changed... [3] Field Code Changed... [4] Field Code Changed... [5] Field Code Changed... [6] Field Code Changed... [7] Field Code Changed... [8] Field Code Changed... [9] Field Code Changed... [10] Field Code Changed... [11] Field Code Changed... [12] Field Code Changed... [13] Deleted: 32 Field Code Changed... [14] Field Code Changed... [15] Field Code Changed... [16] Field Code Changed... [17] Field Code Changed... [18] Field Code Changed... [19] Deleted: 43 Field Code Changed... [20] Deleted: 43 Field Code Changed... [21] Deleted: 43 Field Code Changed... [22] Deleted: 43 Field Code Changed... [23] Deleted: 4 Deleted: 4 Field Code Changed... [24] Field Code Changed... [25] Field Code Changed... [26] Field Code Changed... [27] Field Code Changed... [28] Field Code Changed... [29]

23 Överenskommelse om anställningens innehåll... 5 Lön och information om löneförmåner... 5 V. Övriga bestämmelser... 5 Avvikelse från anställningsordningen... 5 Översyn och ändringar... 5 Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser... 5 Bilaga 1 Behörighet och bedömningsgrunder för anställning som professor... 6 Behörighet... 6 Bedömningsgrunder vid anställning... 6 Befordran från lektor till professor... 6 Bilaga 2 Behörighet och bedömningsgrunder för anställning som lektor... 7 Behörighet Bedömningsgrunder vid anställning Befordran från biträdande lektor till lektor Bilaga 3 Behörighet och bedömningsgrunder för biträdande lektor Behörighet Bedömningsgrunder vid anställning Bilaga 4 Behörighet och bedömningsgrunder för adjungerad professor Behörighet Bedömningsgrunder vid anställning Bilaga 5 Behörighet och bedömningsgrunder för adjunkt Behörighet Bedömningsgrunder vid anställning Bilaga 6 Behörighet och bedömningsgrunder för lärare på konstnärlig grund Behörighet för anställning som professor på konstnärlig grund Behörighet för anställning som lektor på konstnärlig grund Behörighet för anställning som adjunkt på konstnärlig grund Bedömningsgrunder vid anställning av professor, lektor och adjunkt på konstnärlig grund Deleted: 65 Field Code Changed... [39] Deleted: 65 Field Code Changed... [40] Field Code Changed... [41] Deleted: 65 Deleted: 65 Field Code Changed... [42] Deleted: 65 Field Code Changed... [43] Field Code Changed... [44] Deleted: 65 Deleted: 76 Field Code Changed... [45] Deleted: 76 Field Code Changed... [46] Field Code Changed... [47] Deleted: 76 Field Code Changed... [48] Deleted: 87 Field Code Changed... [49] Deleted: 98 Field Code Changed... [50] Deleted: 98 Field Code Changed... [51] Deleted: 109 Field Code Changed... [52] Deleted: 109 Field Code Changed... [53] Deleted: 1110 Deleted: 1110 Field Code Changed... [54] Field Code Changed... [55] Field Code Changed... [56] Field Code Changed... [57] Field Code Changed... [58]

24 Inledning Styrelsen vid Kungl. Tekniska högskolan har den 7 december 2016, med stöd av 2 kap. 2 9 punkten högskoleförordningen (1993:100) beslutat om anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan (anställningsordningen). I anställningsordningen samlar Kungl. Tekniska högskolan (KTH) de regler om anställning och befordran av lärare som gäller vid lärosätet. Till anställningsordningen ska finnas anvisningar för beredningen av läraranställningar som beslutas av fakultetsrådet. Vid KTH finns förutom anställningsordningen även arbetsordning för KTH (V ) och delegationsordning för KTH (V ) som berör anställning och befordran av lärare. Rättslig reglering Lärare vid KTH är statsanställda och anställning av lärare är myndighetsutövning. Grundläggande bestämmelser om anställning av lärare föreskrivs i det offentligrättsliga regelverket för statlig anställning samt i den allmänna arbetsrättsliga lagstiftningen. I regeringsformen stadgas att förvaltningsmyndigheter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Vidare stadgas att vid beslut om statliga anställningar ska avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet. Kompletterande bestämmelser finns bland annat i lagen (1994:260) om offentlig anställning samt i tillämpningsföreskrifter i anställningsförordningen (1994:373). Vidare finns särskilda föreskrifter för statliga högskolor i högskolelagen (1994:1434) och högskoleförordningen. Därtill gäller också diskrimineringslagen (2008:567). KTH är en förvaltningsmyndighet och därför ska även bestämmelser i bland annat förvaltningslagen (1986:223) och språklagen (2009:600) tillämpas. Insyn i anställningsförfarandet garanteras av offentlighetsprincipen som bland annat kommer till uttryck i 2 kap. tryckfrihetsförordningen genom bestämmelserna om handlingsoffentlighet. Johan Gerdin :19 Deleted: 10 Johan Gerdin :19 Deleted: 3 Johan Gerdin :23 Deleted: kompletterande riktlinjer Johan Gerdin :36 Deleted: besluts- Johan Gerdin :36 Deleted: Kungliga Tekniska högskolan Johan Gerdin :36 Deleted: UF Johan Gerdin :36 Deleted: samt arbetsordning för Kungliga Tekniska högskolan (intern riktlinje nr 2/2013) Rekryteringsmål KTH har för avsikt att skapa ett excellent lärosäte genom att satsa på utveckling av starka forsknings- och lärandemiljöer inom viktiga områden. För att nå framgång behöver KTH rekrytera lärare inom de etablerade styrkeområden där förstärkning behövs men även utveckla nya områden och områden av strategisk betydelse för samhället. KTH har skapat ett karriärsystem för att kunna attrahera framstående personer. För att kunna förverkliga dessa intentioner har KTH en personalpolitik som premierar lärare som tar ansvar för utbildning och forskning samt KTH:s relationer med omvärlden. Detta ansvar ska genomsyra arbetsuppgifter, kvalifikationer och kompetenskrav och även vara en stor del av den övergripande bedömningen vid såväl nyrekrytering som befordran. När rekryteringsbehov finns inom forskning och utbildning ska i första hand anställningar inom tenure trackprogrammet, postdoktor- eller doktorandanställningar övervägas. I särskilt utbildningsintensiva miljöer med omfattande utbildning på grundnivå eller i tillämpningsnära områden kan det också finnas behov av tillsvidareanställningar som adjunkt. Akademisk karriärväg (Tenure Track) Vid KTH finns en akademisk karriärväg vars syfte är att rekrytera personer till akademiska anställningar och att ge dem förutsättningar att långsiktigt utveckla sin excellens inom forskning och undervisning. Karriärvägen inleds normalt med en anställning som biträdande lektor. För lärare inom den akademiska karriärvägen finns möjlighet att befordras upp till professorsnivå. För mer information se särskilt styrdokument. Jämställdhet I KTH:s personalpolicy (V ) och i KTH:s utvecklingsplan (V ) anges de mål, riktlinjer och åtgärder som ska iakttas vid rekrytering av lärare. Med iakttagande av vad diskrimineringslagen föreskriver och vad KTH:s policyer i övrigt ger uttryck för ska varje beredande organ och beslutande instans söka åstadkomma en jämnare könsfördelning vid KTH. I handläggning av anställningsärenden ska därför kvinnor och män vara jämställt representerade om inte synnerliga skäl föreligger (se 11 nedan). Johan Gerdin :45 Comment [2]: Till Katja: Jag ändrade denna mening efter Johan H:s kommentar. Kanske kan vi ta bort hela meningen? Johan Gerdin :37 Deleted: Tenure Track den akademiska karriärvägen (intern föreskrift nr 1/2010) Johan Gerdin :17 Deleted: jämställdhets- och mångfaldspolicy (Policy nr 2/04), i handlingsplanen för jämställdhet, mångfald och likabehandling för studenter och anställda år (V ) samt Johan Gerdin :11 Deleted: 6 KTH:s anställningsordning för lärare () 1

25 I. Lärare vid KTH Lärarkategorier 1 Vid KTH finns följande lärarkategorier: professor (inbegripet gästprofessor och adjungerad professor), lektor, biträdande lektor och adjunkt. Arbetsuppgifter, anställningsform, behörighetskrav och bedömningsgrunder vid anställning av lärare anges i särskilda bilagor. Generella regler för rekrytering av lärare föreskrivs i avsnitt II, därutöver gäller också fakultetsrådets anvisningar för beredningen av varje specifik anställning. Läraranställningar inom den akademiska karriärvägen Professor 2 Arbetsuppgifter, anställningsform, behörighetskrav och bedömningsgrunder vid anställning av professor föreskrivs i bilaga 1. KTH kan kalla en person till anställning som professor om anställningen av denna person är av särskild betydelse för en viss verksamhet vid universitetet. Kallelseförfarandet ska användas restriktivt och regleras i 4 kap. 7 högskoleförordningen. Endast den som har behörighet för anställning enligt bilaga 1 får anställas genom kallelse. Lektor 3 Arbetsuppgifter, anställningsform, behörighetskrav och bedömningsgrunder vid anställning av lektor föreskrivs i bilaga 2. En tillsvidareanställd lektor kan efter ansökan bli befordrad till en anställning som professor, om lektorn uppfyller kraven i bilaga 1 för en sådan befordran. Biträdande lektor 4 Arbetsuppgifter, anställningsform, behörighetskrav och bedömningsgrunder vid anställning av biträdande lektor föreskrivs i bilaga 3. En biträdande lektor är anställd för begränsad tid och ska efter ansökan befordras till en anställning tills vidare som lektor, om den biträdande lektorn uppfyller kraven i bilaga 2 för en sådan befordran. Ansökan ska lämnas in i så pass god tid att KTH hinner pröva ansökan och besluta i ärendet före anställningstidens utgång. Läraranställningar utanför den akademiska karriärvägen Adjungerad professor 5 Arbetsuppgifter, anställningsform, behörighetskrav och bedömningsgrunder vid anställning av adjungerad professor föreskrivs i bilaga 4. Endast den som har sin huvudsakliga verksamhet förlagd utanför högskolan får anställas. Anställningen ska omfatta minst 20 % och högst 50 % av heltid vid KTH. En adjungerad professor ska anställas tills vidare, dock längst till en viss tidpunkt. En sådan anställning får förnyas. Den sammanlagda anställningstiden får dock omfatta högst tolv år. (Se 4 kap. 11 högskoleförordningen.) Gästprofessor 6 Arbetsuppgifter, anställningsform, behörighetskrav och bedömningsgrunder vid anställning som professor föreskrivs i bilaga 1 och inom konstnärlig verksamhet i bilaga 6. Den som bedöms ha professorskompetens får anställas som gästprofessor. I normalfallet ska kandidaten vara utnämnd professor vid annat lärosäte. Anställningen ska omfatta minst 20 % av heltid vid KTH. En gästprofessor ska anställas tills vidare, dock längst till en viss tidpunkt. En sådan anställning får förnyas. Den sammanlagda anställningstiden får dock omfatta högst fem år. (Se 4 kap. 12 högskoleförordningen.) Johan Gerdin :07 Deleted: Alla lärarkategorier, bortsett från biträdande lektor, finns även på konstnärlig grund. Johan Gerdin :58 Deleted: B Johan Gerdin :25 Deleted: riktlinjer Johan Gerdin :20 Deleted: A Johan Gerdin :34 Deleted: B Johan Gerdin :59 Deleted: Fakultetsrådet beslutar om riktlinjer för beredningen vid kallelseförfarandet. Johan Gerdin :35 Deleted: B Johan Gerdin :47 Deleted: B Johan Gerdin :39 Deleted: Johan Gerdin :00 Deleted: innan Johan Gerdin :20 Deleted: Övriga a Johan Gerdin :20 Deleted: av lärare på KTH Johan Gerdin :47 Deleted: B Johan Gerdin :00 Moved (insertion) [2] Johan Gerdin :25 Deleted: I fråga om anställningen gäller i övrigt lagen (1982:80) om anställningsskydd. Johan Gerdin :00 Moved up [2]: Anställningen ska omfatta minst 20 % och högst 50 % av heltid vid KTH. Johan Gerdin :45 Comment [3]: Föreslås flyttas till avsnitt 3.1. i anvisningarna. Johan Gerdin :49 Moved (insertion) [1] Johan Gerdin :47 Deleted: Behörig att anställas som gästprofessor vid KTH är den som innehar en professur vid ett välrenommerat lärosäte inom eller utanför Sverige eller som bedömts ha motsvarande kompetens. Denna ska vara dokumenterad. I normalfallet bör den kandidat som föreslås vara utnämnd professor. Om kompetensprövning inte har gjorts tidigare ska den göras efter samma behörighet som för en utlyst professur (se bilaga 1). Johan Gerdin :26 Deleted: I fråga om anställningen gäller i övrigt lagen om anställningsskydd. Johan Gerdin :49 Moved up [1]: Anställningen ska omfatta minst [67] KTH:s anställningsordning för lärare () 2

26 Adjunkt 7 Anställningsform, arbetsuppgifter, behörighetskrav och bedömningsgrunder vid anställning av adjunkt föreskrivs i bilaga 5. Lärare på konstnärlig grund 8 Arbetsuppgifter, anställningsform, behörighetskrav och bedömningsgrunder vid anställning av lärare på konstnärlig grund föreskrivs i bilaga 6. De lärarkategorier som kan anställas på konstnärlig grund är professor (inbegripet adjungerad professor och gästprofessor), lektor och adjunkt. Anställning som lärare inom konstnärlig verksamhet tidsbegränsas med stöd av 4 kap. 10 högskoleförordningen. Vid anställning av konstnärlig adjungerad professor tidsbegränsas anställningen med stöd av 4 kap. 11 och vid anställning av konstnärlig gästprofessor med stöd av 4 kap. 12 samma förordning. Möjligheten att befordras finns inte för lärare som anställts på konstnärlig grund. II. Rekrytering av lärare Ansvarsfördelning i rekryteringsförfarandet 9 Ansvarsfördelningen vid anställning av lärare framgår i arbetsordning för KTH och i delegationsordning för KTH. Normalt gäller att varje ansökan om anställning bereds av fakultetsrådet, eller det organ fakultetsrådet beslutar, och personalavdelningen i samarbete med den skola anställningen ska tillhöra. Jämställd representation i rekryteringsförfarandet 10 När en grupp av personer ska lämna förslag på sökande som bör komma i fråga för en anställning som lärare, eller när en grupp av personer deltar i andra delar av handläggningen av ett sådant ärende, ska kvinnor och män vara jämställt representerade i gruppen. Detta gäller dock inte om det finns synnerliga skäl. Inrättande av anställning 11 Rektor beslutar om inrättande av anställningar efter förslag från skolchefen. Förslag på inrättande av anställningar ska ha det innehåll som fakultetsrådet anvisar om. Anställningsprofil 12 För varje anställning som inrättas enligt 11 ska det finnas en anställningsprofil. Anställningsprofilen ska förutom ämnesområde, behörighetskrav och bedömningsgrunder ha det innehåll som fakultetsrådet anvisar om. Annonsering 13 Rektor beslutar om riktlinjer för annonsering. Frågor om sakkunnigbedömning 14 Sakkunnigbedömning ska alltid hämtas in, om det inte är uppenbart obehövligt. Föreskrifter om sakkunnigbedömning vid anställning av professor finns i 4 kap. 6 högskoleförordningen. Fakultetsrådet anvisar om frågor som avser sakkunnigbedömning. Förslag på vem som bör anställas 15 Fakultetsrådet föreslår vem som bör anställas i ärenden om anställning av professor (inbegripet adjungerad professor, gästprofessor och vid kallelse av professor), lektor och biträdande lektor. Beslut om anställning 16 Rektor beslutar om anställning av lärare (jfr 4 kap. 1 och 13 högskoleförordningen). Beslut om anställning av professor får inte delegeras vidare. Före beslut om anställning av professor ska rektor samråda med skolchef. Johan Gerdin :53 Deleted: B Johan Gerdin :12 Deleted: Anställningsavtalet ska gälla tills vidare eller begränsas enligt bestämmelserna i lagen oṃ.. [68] Johan Gerdin :43 Deleted: För vissa inslag i utbildningarna inom KTH har universitetet beslutat att möjliggöra anställning av lärare på konstnärlig grund. De lärarkategorier som kan anställas på konstnärliga grund är professor (inbegripet adjungerade professor och gästprofessor), lektor, och adjunkter. Biträdande... [69] Johan Gerdin :45 Comment [4]: Föreslås flyttas till avsnitt i anvisningarna. Johan Gerdin :02 Deleted: (generella regler) Johan Gerdin :55 Deleted: Enligt KTH:s arbetsordning ansvarar skolorna för såväl rekryterings- som anställningsprocessen inom sina respektive verksamhetsområden och fakultetsrådet svarar för beredningen av anställningsärenden. Enligt KTH:s besluts- och delegationsordning fattas beslut om anställning av rektor eller av skolchefen på delegation från rektor. Johan Gerdin :51 Deleted: Jäv... [70] Johan Gerdin :46 Deleted: 2 Rektor beslutar, enligt besluts-... och [71] Johan Gerdin :45 Comment [5]: Till Katja: Funkar skrivningen? Johan Gerdin :44 Deleted:... [72] Johan Gerdin :20 Deleted: 3 Till ör varje anställning som... [73] Johan Gerdin :20 Deleted: 4 Varje anställning av lärare ska... [74] Johan Gerdin :20 Deleted: 5 Sakkunnigbedömning ska alltid... [75] Johan Gerdin :00 Deleted: ska Johan Gerdin :20 Deleted: 6 Fakultetsrådet ska, enligt besluts- och... [76] Johan Gerdin :20 Deleted: 7 Rektor beslutar om anställning... av [77] KTH:s anställningsordning för lärare () 3

27 Beslut om att avbryta ett anställningsförfarande 17 Beslut om att avbryta ett anställningsförfarande fattas av rektor. Beslut om att avbryta anställning av professor får inte delegeras vidare. Före beslut om avbrytande av anställning som professor ska rektor samråda med skolchefen. Ett beslut om att avbryta ett anställningsförfarande får inte överklagas (21 2 st. anställningsförordningen). Offentliggörande av beslut om anställning 18 Rektor beslutar om anvisningar för beslut om anställning. Överklagande av beslut om anställning 19 Möjligheten att överklaga ett anställningsbeslut föreskrivs i 12 kap. 2 högskoleförordningen. För handläggningen av ett överklagande se anvisningar som beslutas av rektor. Arkivering av ansökningshandlingar 20 Enligt Riksarkivets föreskrifter ska ansökningshandlingar, förutom publikationer, arkiveras i två år efter att anställningsbeslutet vunnit laga kraft (RA-FS 2004:1). Johan Gerdin :37 Deleted: Rektor beslutar om anställning av professor (inbegripet adjungerad professor, gästprofessor och vid kallelse av professor). Rektor ska vid anställning av professor samråda med skolchef före beslut. Om ärendet så kräver kan kandidaten till en adjungerad professur eller gästprofessur kallas till intervju före beslut.... [78] Johan Gerdin :20 Deleted: 8 Beslut om att avbryta ett... [79] Johan Gerdin :20 Deleted: 9 Rektor beslutar om anvisningar... [80] för Johan Gerdin :27 Deleted: 20 9 Möjligheten att överklaga ett... [81] Johan Gerdin :27 Deleted: 1 III. Befordran av lektor och av biträdande lektor Ansökan 21 Ansökan om befordran görs inom den tid och enligt de anvisningar som fakultetsrådet beslutar om. Ämnesområde 22 Ämnesområdet för befordran ska vara detsamma som för sökandes innevarande anställning. Fakultetsrådet ska fastställa att den sökande har ett beslutat ämnesområde, om så inte är fallet ska fakultetsrådet besluta om ämnesområde. Ett beslutat ämnesområde kan ändras om det finns synnerliga skäl, såsom att ämnesområdets aktualitet har förändrats. Rektor beslutar om sådan ändring och beslutanderätten får inte delegeras. Bedömningsgrunder för biträdande lektor 23 Utöver de generella bedömningsgrunderna som anges i bilaga 2 ska det också för den specifika anställningen finnas särskilda bedömningsgrunder för befordran i den biträdande lektorns anställningsprofil. Om sådana bedömningsgrunder saknas ska fakultetsrådet besluta om vilka särskilda bedömningsgrunder som ska gälla. Frågor om sakkunnigbedömning 24 Sakkunnigbedömning ska alltid hämtas in, om det inte är uppenbart obehövligt. Utöver vad som föreskrivs i 4 kap. högskoleförordningen, anvisar fakultetsrådet om frågor som avser sakkunnigbedömning. Förslag på beslut angående ansökan om befordran 25 Fakultetsrådet lämnar förslag på beslut angående ansökan om befordran till professor och lektor. Beslut om befordran 26 Rektor beslutar om befordran till professor och lektor (efter samråd med skolchefen). Beslut om befordran till professor får inte delegeras vidare. IV. Allmänt om anställningsförhållandet Anställning tills vidare och tidsbegränsade anställningar som lärare 27 Huvudregeln är att anställningsavtalet gäller tills vidare. Vad som gäller för tidsbegränsad anställning som lärare föreskrivs i 4 kap b högskoleförordningen och i övrigt i lagen om anställningsskydd. Johan Gerdin :27 Deleted: 2 Ansökan om befordran görs inom... [82] Johan Gerdin :27 Deleted: 3 Johan Gerdin :45 Deleted: t kan ändras om det finns synnerliga skäl,... [83] Johan Gerdin :27 Deleted: 4 Johan Gerdin :27 Deleted: 5 Sakkunnigbedömning ska alltid... [84] Johan Gerdin :27 Deleted: 6 Fakultetsrådet ska, enligt besluts-... [85] Johan Gerdin :27 Deleted: 7 Rektor beslutar, enligt besluts- och... [86] Johan Gerdin :48 Deleted: 8 KTH:s anställningsordning för lärare () 4

KTH:s övergripande hållbarhetsmål

KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2015-12-21 KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 Utbildning KTH ska öka alla anställdas och studenters kunskap om och engagemang i frågor gällande hållbar utveckling. Hållbar utveckling ska vara

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan

Anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan Dnr V-2013-0752 Träder i kraft 2014-01-01 Löpnummer 2015:3 INTERN FÖRESKRIFT Beslutad Diarienummer Nr 2-2014 2013-12-10 V-2013-0752 Beslutsorgan Universitetsstyrelsen Anställningsordning för lärare vid

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2018-10-15 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-10-15 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

V (KS-kod 1.2) Gäller från och med Anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan

V (KS-kod 1.2) Gäller från och med Anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan FÖRESKRIFT Diarienummer V-2016-0106 (KS-kod 1.2) Gäller från och med 2017-01-01 Anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan Innehållsförteckning Inledning... 1 I. Lärare vid KTH... 2 Lärarkategorier...

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2017-12-04 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-04-01 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Anställningsordning vid SLU fr.o.m

Anställningsordning vid SLU fr.o.m 1(10) 2013-06-20 Anställningsordning vid SLU fr.o.m. 2013-10-01 SLU, Box 7070, SE-750 07 Uppsala, Sweden tel: +46 (0)18-67 10 00 VAT nr SE202100-281701 info@slu.se www.slu.se Innehåll 1 Allmänt... 3 2

Läs mer

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen Beslut Beslutsinstans Rektor Beslut fattat av P eter Guclmundson? 7 Föredragande Birgitta Westin Datum 2012-10-18 Beslut expedierat ;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef

Läs mer

buhqgh G %HVOXWVI UVODJ

buhqgh G %HVOXWVI UVODJ I vissa fall, exempelvis då man verkat utanför högskolan såsom i det privata näringslivet eller inom annan offentlig verksamhet, kan kunskap och skicklighet förvärvats på annat sätt än vad som är brukligt

Läs mer

4 kap. Lärare. Inledande föreskrifter. Anställningar. 1 Lärare anställs av högskolan. Förordning (2010:1064). Förenade anställningar

4 kap. Lärare. Inledande föreskrifter. Anställningar. 1 Lärare anställs av högskolan. Förordning (2010:1064). Förenade anställningar 4 kap. Lärare Inledande föreskrifter Anställningar 1 Lärare anställs av högskolan. Förordning Förenade anställningar 2 En högskola får, efter medgivande av en sådan sjukvårdshuvudman som avses i 3 kap.

Läs mer

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064).

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). Högskoleförordning (1993:100) Svensk författningssamling 1993:1993:100 t.o.m. SF...Sida 9 av 157 Om beslut ska fattas av en grupp av personer enligt 2 kap. 6 andra stycket högskolelagen, har studenterna

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET GÄLLER FRÅN Personalenheten

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET GÄLLER FRÅN Personalenheten ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET GÄLLER FRÅN 2018-04-01 Personalenheten Ny anställningsordning beslutades av universitetsstyrelsen 20 februari. Gäller från 1 april 2018. DOKUMENTET Anställningsordningen

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Dnr 4976/2012-200 Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet vid Karolinska Institutet den 20 februari 2012 Reviderad av Konsistoriet den 11 oktober 2012 INNEHÅLL

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0216 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (23) 2015-05-22 SU FV-2.3.1.2-1370-15 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2015-05-22. Ersätter tidigare

Läs mer

16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064).

16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064). 16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064). 3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). 4

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (25) 2017-12-01 SU FV-2.3.1.2-3779-17 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-12-01. Ersätter tidigare

Läs mer

Anställningsordning vid KTH

Anställningsordning vid KTH FÖRESKRIFT Gäller från och med Diarienummer 2018-04-01 V-2018-0064 (KS-kod 1.2) Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Universitetsstyrelsen 2018-02-20 FR samt UF/PA Anställningsordning vid

Läs mer

Ledningens uppföljning

Ledningens uppföljning Ledningens uppföljning Industriell teknik och managements miljöledningssystem Möte 160927 1. Mötet öppnas 1 1. Val av justerare Förslag: Pär Jönsson, vice skolchef 1. Inledning och syfte Uppfylla krav

Läs mer

Anställningsordningen finns tillgänglig via universitetets elektroniska lokala regelsamling (webbadress: http://regelverk.liu.se).

Anställningsordningen finns tillgänglig via universitetets elektroniska lokala regelsamling (webbadress: http://regelverk.liu.se). 2012-12-07 BILAGA Dnr LiU-2012-01933 USP 2012-6.8 1(17) Anställningsordning Enligt 2 kap 2 9 p högskoleförordningen (HF) ska universitetsstyrelsen besluta om en anställningsordning. Universitetsstyrelsen

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING. för anställning av lärare, doktorand, assistent och amanuens vid Konstfack

ANSTÄLLNINGSORDNING. för anställning av lärare, doktorand, assistent och amanuens vid Konstfack Fastställd av högskolestyrelsen 2012-02-14 Reviderad 2016-05-17 ANSTÄLLNINGSORDNING för anställning av lärare, doktorand, assistent och amanuens vid Konstfack INNEHÅLL 1. Inledning... 2 2. Lärare... 2

Läs mer

Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Dnr 422/2012-200 Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-03-01 Fastställd av Konsistoriet vid Karolinska Institutet den 20 februari 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0217 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

2013-10-17. Fakultetens beredningsorgan av anställningsärenden

2013-10-17. Fakultetens beredningsorgan av anställningsärenden 1 (6) Dnr A 10 S 2013/266 Samh ällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Anställningsordning och allmänna anvisningar vid anställning av lärare vid samhällsvetenskapliga fakulteten Dessa anvisningar ersätter

Läs mer

Dnr: BTH Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola

Dnr: BTH Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0052-2017 Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14, 18 Gäller från och med 2017-02-14 Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0149-2016 Anställningsordning

Läs mer

Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p. högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p. högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2017/1906 1 2018-02-16 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p. högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (25) 2012-04-20 Dnr SU 601-1218-12 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2012-04-20. Ersätter tidigare

Läs mer

Lunds universitets anställningsordning (justerad )

Lunds universitets anställningsordning (justerad ) BESLUT 1 2013-06-15 LS 2013/352 Universitetsstyrelsen Föreskrifter rörande anställning av lärare Lunds universitets anställningsordning (justerad 2013-06-15) Inledning Nuvarande och blivande lärare vid

Läs mer

Anställningsordning för lärare

Anställningsordning för lärare Diarienummer: Ö 2015/201 Datum: 2015-03-30 Författare: Marie-Louise Schüssler Beslutat av: Högskolestyrelsen Datum: 2015-04-23 Giltighetstid: Tillsvidare 1(15) Personalchef Marie-Louise Schüssler Anställningsordning

Läs mer

Anställningsordning vid KTH

Anställningsordning vid KTH FÖRESKRIFT Gäller från och med Diarienummer 2018-04-01, ändrad 2019-07-01 V-2018-0064, V-2019-0560 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Universitetsstyrelsen 2018-02-20, 2019-06-10 Human

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-57-18 Beslutad av: Universitetsstyrelsen Giltighetstid: 2018-04-01 - tills vidare Område: Personal

Läs mer

Dnr: BTH Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola

Dnr: BTH Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0326-2017 Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen, 2017-12-19, 95 Gäller från och med 2018-01-01 Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0052-2017 Anställningsordning

Läs mer

8.4 Initiering av anställningsärenden Information om anställningen Ansökan Beredning av anställningsärenden

8.4 Initiering av anställningsärenden Information om anställningen Ansökan Beredning av anställningsärenden 1. Inledning... 6 1.1 Generella rekryteringsmål/strategier... 6 1.2 Rekryteringsetik... 6 1.3 Allmänna bedömningsgrunder vid anställning inom det statliga området... 6 1.4 Lärares arbetsuppgifter... 7

Läs mer

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor RIKTLINJE Gäller från och med 2014-01-01 Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor Gäller från och med 1 april 2014. Beslutad av fakultetsrådet (protokoll nr 2/2014) I denna riktlinje finns

Läs mer

Anställningsordning för lärare

Anställningsordning för lärare Diarienummer: GIH 2016/18 Datum: 2016-04-22 Författare: Marie-Louise Schüssler Beslutat av: Högskolestyrelsen Giltighetstid: tillsvidare Anställningsordning för lärare Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen

Läs mer

Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen

Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen SPRÅKFAK Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen Reviderad och fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2013-03-21 Innehållsförteckning Kompletterande

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR ANSTÄLLNING AV LÄRARE VID SAHLGRENSKA AKADEMIN

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR ANSTÄLLNING AV LÄRARE VID SAHLGRENSKA AKADEMIN STYRDOKUMENT Dnr V 2012/723 ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR ANSTÄLLNING AV LÄRARE VID SAHLGRENSKA AKADEMIN Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion sahlgrenska.gu.se/internt/lararrekrytering Sahlgrenska akademins

Läs mer

Dnr: BTH R018/17, Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola

Dnr: BTH R018/17, Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0060-2017 R018/17, 2017-04-04 Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Dessa riktlinjer kompletterar Anställningsordning för lärare vid

Läs mer

Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor

Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor Dnr TEOLFAK 2016/42 Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor vid teologiska fakulteten Fastställd av teologiska fakultetsnämnden 2016-09-05

Läs mer

8.4 Initiering av anställningsärenden Information om anställningen Ansökan Beredning av anställningsärenden

8.4 Initiering av anställningsärenden Information om anställningen Ansökan Beredning av anställningsärenden 1. Inledning... 6 1.1 Generella rekryteringsmål/strategier... 6 1.2 Rekryteringsetik... 6 1.3 Allmänna bedömningsgrunder vid anställning inom det statliga området... 6 1.4 Lärares arbetsuppgifter... 6

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

Anställningsordningen finns tillgänglig via universitetets elektroniska lokala regelsamling (webbadress:

Anställningsordningen finns tillgänglig via universitetets elektroniska lokala regelsamling (webbadress: 2016-11-08 1(20) Anställningsordning Enligt 2 kap 2 9 p högskoleförordningen (HF) ska universitetsstyrelsen besluta om en anställningsordning. Universitetsstyrelsen har tidigare fastställt universitetets

Läs mer

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och anställning som eller befordran till universitetslektor

Läs mer

Dnr LS 2010/771 Föreskrifter rörande anställning av lärare

Dnr LS 2010/771 Föreskrifter rörande anställning av lärare Dnr LS 2010/771 Föreskrifter rörande anställning av lärare LUNDS UNIVERSITETS ANSTÄLLNINGSORDNING (JUSTERAD 2012-02-16) 1 INNEHÅLL Inledning...3 Grundläggande bestämmelser om rekrytering...3 Allmänna principer

Läs mer

Anställningsordning för anställning av lärare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Anställningsordning för anställning av lärare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm BESLUT Högskolestyrelsen 2017-12-15 Dnr 17/404 Högskoledirektören Peter Liljenstolpe Anställningsordning för anställning av lärare vid Fastställd av högskolestyrelsen 2017-12-15 att gälla fr.o.m. 2018-01-01.

Läs mer

Anställningsordning för lärare

Anställningsordning för lärare Diarienummer: GIH 2017/470 Datum: 2017-11-21 Författare: Marie-Louise Schüssler Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2017-12-11 Giltighetstid: tillsvidare Anställningsordning för lärare Gymnastik-

Läs mer

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK)

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 * KTH ska öka alla anställdas och

Läs mer

Bedömningskriterier vid anställning och befordran

Bedömningskriterier vid anställning och befordran 1 (7) PM Juridiska fakultetskansliet Bedömningskriterier vid anställning och befordran Fastställda av Juridiska fakultetsnämnden 2011-09-05, reviderade 2017-06-07 (del.). Till grund för bedömningen av

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING. Fastställd av högskolestyrelsen Reviderad vid högskolestyrelsens sammanträde

ANSTÄLLNINGSORDNING. Fastställd av högskolestyrelsen Reviderad vid högskolestyrelsens sammanträde Fastställd av högskolestyrelsen 2012-02-14 Reviderad vid högskolestyrelsens sammanträde 2018-12-12 ANSTÄLLNINGSORDNING för anställning av lärare, forskare, doktorand, assistent och amanuens vid Konstfack

Läs mer

Biträdande. universitetslektor

Biträdande. universitetslektor Doktorand Post doktor Junior universitetslektor Biträdande universitetslektor Universitets- lektor Biträdande professor Professor Universitets- adjunkt Extern rekrytering Kompetensprövning för befordran

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Kallelse till anställning som professor

Kallelse till anställning som professor UFV 2013/344 Kallelse till anställning som professor Rutin för beredning och beslut Fastställd av rektor 2013-03-12 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Grundläggande förutsättningar för ett kallelseförfarande

Läs mer

Anställningsordning. för anställning av lärare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Anställningsordning. för anställning av lärare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Anställningsordning för anställning av lärare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Fastställd av styrelsen för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm den 27 oktober 2011. Dnr 11/539 Kungl. Musikhögskolan i

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Reviderad 2012-02-13 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Denna arbetsordning syftar till att vara en vägledning för institutionens

Läs mer

Dnr: BTH R007/18, Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola

Dnr: BTH R007/18, Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0009-2018 R007/18, 2018-01-01 Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Dessa riktlinjer kompletterar Anställningsordning för lärare vid

Läs mer

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning.

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. 1 Undantag kan förekomma, exempelvis vid tillämpning av bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd (LAS). 2 Undantaget

Läs mer

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Rev. 2014-09-16 (del.) SU FV-1.9-2638-14 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och

Läs mer

Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande

Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande TRE huvudskäl till förändringen: Det är en viktig principfråga

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Förslag fastställd av Institutionsstyrelsen 2011-10-28 Reviderad 2012-02-13 Reviderad 2015-03-27 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala

Läs mer

Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola

Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola BTH-3.1.2-0426-2019 R 068/19 Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0009-2018 R007/18, 2018-01-01 Dessa riktlinjer kompletterar

Läs mer

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING dnr 55513 Sida 1 av 8 Institutioner och enheter ansvar för att i en treårig handlingsplan ta fram institutions/enhetsspecifika mål för perioden 2014201 samt att ta fram delmål och aktiviteter för resp.

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (21) 2010-12-03 Dnr SU 601-3485-10 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-12-03 att gälla fr.o.m.

Läs mer

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut Universitetsstyrelsen Reviderad

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut Universitetsstyrelsen Reviderad Dnr: LNU 2012/359 Anställningsordning för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet Beslut Universitetsstyrelsen 2011-12-08 Reviderad 2013-09-25 Innehåll för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 5 Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Försvarshögskolan

Anställningsordning för lärare vid Försvarshögskolan Ö 77/2018 Anställningsordning för lärare vid Försvarshögskolan Fastställd av Försvarshögskolans styrelse 2007-12-14 Reviderad 2008-10-28 Reviderad 2010-12-15 Reviderad 2012-06-12 Reviderad 2013-07-01 Reviderad

Läs mer

Fakultetsrådets kompletterande riktlinjer till anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan

Fakultetsrådets kompletterande riktlinjer till anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan RIKTLINJE Beslutad Diarienummer Nr 1-2014 Beslutsorgan Fakultetsrådet 2013-12-10, senast ändrad 2015-06-09 V-2013-0752 Fakultetsrådets kompletterande riktlinjer till anställningsordning för lärare vid

Läs mer

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut Universitetsstyrelsen Reviderad

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut Universitetsstyrelsen Reviderad Dnr: LNU 2012/359 Anställningsordning för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet Beslut Universitetsstyrelsen 2011-12-08 Reviderad 2019-02-14 Innehåll 1 GRUNDLÄGGANDE BESTÄMMELSER 3 1.1 Rekryteringsmål

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

Dnr: MIUN 2013/1282. Mittuniversitetets anställningsordning. Fastställd av Mittuniversitetets styrelse 2013-08-26

Dnr: MIUN 2013/1282. Mittuniversitetets anställningsordning. Fastställd av Mittuniversitetets styrelse 2013-08-26 Dnr: MIUN 2013/1282 Mittuniversitetets anställningsordning Fastställd av Mittuniversitetets styrelse 2013-08-26 INNEHÅLL ALLMÄNT 2 ANSTÄLLNINGSORDNING 4 REKRYTERINGSPOLITIKENS MÅL 4 STRATEGI FÖR REKRYTERING

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017.

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017. HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Dnr 286-15 1 (8) Lokal handlingsplan för hållbar utveckling på Akademi A3, 2015-16 Högskolan i Borås arbetar

Läs mer

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Högskolestyrelsen Dnr 2532/1.1.2/2016 ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Fastställd av högskolans styrelse 2016-10-27 gäller fr.o.m. 2016-11-01 Innehållsförteckning Anställningsordning för Södertörns

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Högskolan i Gävle

Anställningsordning för lärare vid Högskolan i Gävle STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Direktiv Ärendenummer: HIG-STYR 2018/127 Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2018-12-14 Reviderad: xxxx-xx-xx (om aktuellt) Giltighetstid: Tillsvidare Anställningsordning

Läs mer

Dnr: LNU 2011/529. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut

Dnr: LNU 2011/529. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut Dnr: LNU 2011/529 Anställningsordning för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet Beslut 2011-12-08 Anställningsordning Datum: Dnr: Innehåll för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet 1 1 GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2016-01-11 dnr 999-14 Verksamhetsstöd Jessika Weilitz och Elias Regelin Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2017-12-14 Innehållsförteckning Antagning av excellent lärare vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten 3 Pedagogisk

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE

RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE ORU 1.2.1-04185/2017 RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE Fastställda av samtliga fakultetsnämnder 2013-01-29,30,31 Senast ändrade: ENT 2017-10-18, HS 2017-10-20 och MH 2017-10-17 Allmänt Enligt rektors

Läs mer

Fakultetsrådets arbetsordning

Fakultetsrådets arbetsordning Arbetsordning Gäller från och med Diarienummer 2019-01-01 V-2018-1040 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-12-12 UF/PLU Fakultetsrådets arbetsordning Med utgångspunkt

Läs mer

Riktlinjer för tillämpning av anställningsordningen

Riktlinjer för tillämpning av anställningsordningen 1(16) SLU ua 2013.2.5.3-4324 Exp. den: STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Stefan Cederqvist Beslutsdatum:

Läs mer

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området.

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Typ av dokument Beslutad av Regelsamling (HF, AOSU och Områdesnämndens beslut)

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen LiU 558/04-30

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen LiU 558/04-30 LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen 2004-06-04 LiU 558/04-30 Anställningsordning Universitetsstyrelsen beslutar fastställa anställningsordning för anställning av lärare att gälla fr o m

Läs mer

Regel. Beslutsdatum Beslutsfattare Universitetsstyrelsen. Anställningsordning. Dnr

Regel. Beslutsdatum Beslutsfattare Universitetsstyrelsen. Anställningsordning. Dnr Regel Beslutsdatum 18-09-14 Beslutsfattare Universitetsstyrelsen Anställningsordning Dnr 2512-18 Universitetsstyrelsen 18-09-14 2512-18 HR Ersätter dnr 195-17 2 av Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Naturvetenskapliga fakulteten

GÖTEBORGS UNIVERSITET Naturvetenskapliga fakulteten GÖTEBORGS UNIVERSITET Naturvetenskapliga fakulteten REGLER 2007-11-27 F1 4874/07 Regler för anställning av lärare vid Naturvetenskapliga fakulteten (Anställningsordning) Denna anställningsordning utgör

Läs mer

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Dnr 876-13 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Högskolestyrelsen Dnr 4165-1.1.2-2018 ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Fastställd av högskolans styrelse 2018-12-20 gäller fr.o.m. 2019-01-01 Innehållsförteckning Anställningsordning för Södertörns

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning för rekryteringsutskottet Innehåll Inledning... 1 Övergripande ansvar och uppdrag... 1 Sammansättning... 1 Arbetsformer... 2

Läs mer

Beslutsdatum Beslutsfattare Universitetsstyrelsen. Anställningsordning. Dnr

Beslutsdatum Beslutsfattare Universitetsstyrelsen. Anställningsordning. Dnr Beslutsdatum 2017-02-20 Beslutsfattare Universitetsstyrelsen Anställningsordning Dnr 195-2017 Universitetsstyrelsen 2017-02-20 195-2017 HR-enheten Ersätter US 25-13 2 av 15 Luleå tekniska universitet,

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Skövde

Anställningsordning vid Högskolan i Skövde Anställningsordning vid Högskolan i Skövde Nuvarande anställningsordning gäller från och med 2013-03-01 och är beslutad av styrelsen. Rektor har 2013-11-15 beslutat om vissa ändringar i anställningsordningen

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Diarienummer STYR 2014/973

Diarienummer STYR 2014/973 Diarienummer STYR 2014/973 Naturvetenskapliga fakulteten Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga fakulteten tillämpas högskoleförordningen (SFS 2010:1064, inledande text)

Läs mer

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter:

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter: 2016-12-19 1(7) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Högskolan i Borås Beslutad den: 2016-12-19 Diarienummer: 879-16 Birgitta Påhlsson Gäller from: 2017-01-01 Ersätter: 753-15 Högskolegemensam handlingsplan för hållbar

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING. anställning och befordran av lärare. reviderad 2013-02-18

ANSTÄLLNINGSORDNING. anställning och befordran av lärare. reviderad 2013-02-18 ANSTÄLLNINGSORDNING anställning och befordran av lärare reviderad 2013-02-18 Styrdokument: Beslut US 2013-02-18 Dnr C 2013/295 Ersätter Dnr C 2012/258 Giltighetstid fr o m 2013-02-18 T o m Tillsv. Ansvarig

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1 Diarenr: Akademi 1 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016: A1_fd_THS Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma mål för hållbar

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

Anställningsordning för Uppsala universitet

Anställningsordning för Uppsala universitet UFV 2010/1842 Anställningsordning för Uppsala universitet Föreskrifter för läraranställningar, rekrytering och befordran av lärare. Gäller från och med den 9 november 2012. Fastställd av konsistoriet 2012-11-09

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80 Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor 2018-06-25, dnr L 2018/80 Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16 71 00 registrator@hh.se Org.

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer