Samrådsdokument MODERNISERING AV DET STATLIGA STÖDET: REFORM AV FÖRFARANDENA FÖR STATLIGT STÖD. Bryssel den 13 juli 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsdokument MODERNISERING AV DET STATLIGA STÖDET: REFORM AV FÖRFARANDENA FÖR STATLIGT STÖD. Bryssel den 13 juli 2012"

Transkript

1 EUROPEISKA KOMMISSIONEN GD Konkurrens Statligt stöd: Sammanhållning, FoU, innovation och verkställighet Verkställighet och procedurreform Bryssel den 13 juli 2012 Samrådsdokument MODERNISERING AV DET STATLIGA STÖDET: REFORM AV FÖRFARANDENA FÖR STATLIGT STÖD Med det här samrådet vill kommissionen få synpunkter från medlemsländerna och aktörerna om handläggningen av klagomål på statligt stöd och kommissionens metoder för informationsinsamling i samband med sina granskningar. I det initiativ för modernisering av det statliga stödet som presenterades den 8 maj 2012 föreslås nämligen en reform av dessa båda aspekter. Den 5 oktober 2012 är sista dag för att skicka in bidrag till samrådet till GD Konkurrens. 1. INLEDNING Den 8 maj 2012 antog kommissionen ett meddelande med titeln Modernisering av det statliga stödet i EU 1. Meddelandet utgör den officiella startpunkten för en omfattande reform av kontrollen av det statliga stödet. Reformen ska se till att politiken för statligt stöd bidrar till både Europa 2020-strategin 2 för tillväxt i EU och budgetkonsolideringen. Den har följande mål: Främja tillväxten på en starkare, dynamisk och konkurrenskraftig inre marknad. Inrikta insatserna på de ärenden som har störst inverkan på den inre marknaden. Skapa enhetliga regler och snabbare beslutsfattande. Den planerade översynen av rådets förordning (EG) nr 659/1999 av den 22 mars 1999 om tillämpningsföreskrifter för statsstödsärenden ( procedurförordningen ) är en av grundbultarna i moderniseringspaketet. Förfarandena för statligt stöd, som fastställs i artikel 108 i EUF-fördraget och mer detaljerat i procedurförordningen, bygger på tre huvudpelare: 1 2 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén Modernisering av det statliga stödet i EU, , COM(2012) 209 final. Kommissionens meddelande Europa 2020: En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla, , KOM(2010) 2020 slutlig.

2 Medlemsländerna måste förhandsanmäla planerade stödåtgärder, med undantag för de fall som anges i gruppundantagsförordningen. Det aktuella landet får inte genomföra åtgärden innan kommissionen har fattat sitt beslut. Efter en i huvudsak bilateral preliminär undersökning (medlemslandet och kommissionen), som i princip får ta högst två månader, får kommissionen antingen godkänna stödet eller inleda en formell granskning, som helst ska vara avslutad inom 18 månader. Därefter godkänns (godkännandet kan eventuellt vara villkorat) eller förbjuds stödet. Kommissionen måste också undersöka alla uppgifter, oberoende av källa, som gäller påstått olagligt (oanmält) stöd. Kommissionen ska göra en noggrann och objektiv granskning av alla klagomål den får och fatta sitt beslut utan onödiga dröjsmål. Om kommissionen anser att klagomålet inte är berättigat, så måste den klagande få en tillfredsställande förklaring till varför de sak- och rättsfrågor som den klagande tagit upp inte är tillräckliga för att visa att något statligt stöd föreligger. Slutligen ska kommissionen fortlöpande granska alla gällande stödsystem i medlemsländerna och kan föreslå lämpliga åtgärder till följd av utvecklingen på den inre marknaden. Översynen av procedurförordningen ska i första hand ge kommissionen möjlighet att fatta sina beslut snabbare, men också hjälpa kommissionen att inrikta sig på de ärenden som har störst inverkan på EU-nivå. Målet att främja tillväxten kan bara uppnås om kommissionen har befogenhet att göra prioriteringar. Enligt meddelandet om moderniseringen av det statliga stödet ska kommissionen inleda En modernisering av procedurförordningen när det gäller handläggningen av klagomål och verktygen för marknadsinformation för att kommissionen bättre ska kunna inrikta sina insatser på de fall som är mest relevanta ur inremarknadssynpunkt. Detta förutsätter att kommissionen måste kunna sätta prioriteringar för handläggningen av klagomål, vilket omfattar att ge högre prioritet åt påståenden om eventuellt stöd som har stor effekt på konkurrensen och handeln på den inre marknaden. Jämsides med detta bör kommissionen, för att effektivt kunna granska stödärenden med betydande inverkan, ges effektivare verktyg att skaffa sig nödvändig information från marknadsaktörer i god tid och därmed kunna fatta beslut inom en tidsram som är rimlig för företagen. En sådan modernisering av förfarandena skulle också ge kommissionen möjlighet att på eget initiativ inleda fler undersökningar av fall med en betydande snedvridning av konkurrensen som hämmar den inre marknaden. Den bör också möjliggöra en snabb kontroll av stödåtgärdernas marknadseffekter, vilket skulle möjliggöra snabbare beslut. Med det här samrådet vill vi i första hand få medlemsländernas och aktörernas synpunkter på två aspekter av statsstödsprocedurerna, nämligen hur handläggningen av klagomål kan förbättras och hur man ser till att kommissionen får fullständig och korrekt information.

3 2. Så deltar du i samrådet Vi uppmanar EU-länderna och andra berörda parter att svara på frågorna i formuläret. Man kan svara på alla officiella EU-språk 3. Vissa frågor riktar sig främst till myndigheterna, medan andra gäller både myndigheter och andra berörda parter (aktörer). Därför har vi sorterat frågorna efter huvudsaklig målgrupp. Om du inte berörs av en viss fråga, svara ej tillämpligt. I frågor där det talas om ditt medlemsland eller dina myndigheter kan internationella organisationer utan någon särskild nationell tillhörighet tolka detta som medlemsländer eller myndigheter i EU. Sista dag för att svara på samrådet är den 5 oktober Svaren ska skickas till Europeiska kommissionen, GD Konkurrens, registreringsenheten för statligt stöd, 1049 Bryssel, med referens HT 2664, helst med mejl till Stateaidgreffe@ec.europa.eu. Vi kommer att lägga ut svaren på vår webbplats: Om du inte vill att din identitet eller delar av ditt svar ska offentliggöras, ange detta tydligt och skicka samtidigt med en icke-konfidentiell version. Om du inte anger vilka delar som ska vara konfidentiella kommer vi att förutsätta att ditt svar inte är konfidentiellt och att det kan offentliggöras i sin helhet. 3 Eftersom det kan ta tid att få svaren översatta från vissa språk, är en engelsk snabböversättning välkommen.

4 DIN PROFIL Särskilda regler för personuppgiftsskyddet: Vi kommer att publicera alla svar vi får in tillsammans med bidragslämnarens identitet på webben, om inte du inte motsätter dig detta för att det skulle skada dina legitima intressen. I så fall kan vi offentliggöra ditt bidrag anonymt. Reglerna om skydd av personuppgifter finns på webbplatsen Europa: 1. Har du några invändningar mot att din identitet offentliggörs? x 2. Gäller i ditt fall något av undantagen i artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar 4? Om så är fallet, ska du tydligt markera vilka delar som inte får lämnas ut, motivera varför ditt svar eller din identitet kräver konfidentiell behandling och skicka med en icke-konfidentiell version av ditt svar för publicering på vår webbplats. Ange dina kontaktuppgifter nedan. Namn Organisation som företräds Huvudsaklig verksamhet Helena Linde Sveriges Kommuner och Landsting, SKL Medlemsorganisation för Sveriges kommuner, landsting och regioner Ort (land) E-postadress: Stockholm, Sverige Helena.Linde@skl.se Obs: Vi ber dig att besvara frågorna i angiven ordning, men du är naturligtvis inte tvungen att besvara alla frågor. Du får också gärna lämna kompletterande upplysningar som du anser vara relevanta och som inte tas upp i frågorna i formuläret. 4 EGT L 145, , s. 43.

5 AVSNITT 1: HANDLÄGGNING AV KLAGOMÅL PÅ STATLIGT STÖD Klagomål är en mycket bra informationskälla som styr kommissionens undersökningar mot de ekonomiska sektorer där olagligt statligt stöd kringskär konkurrensen på EU-nivå. I dag måste kommissionen undersöka alla påstådda överträdelser av statsstödsreglerna oavsett källa, eftersom det inte finns några specifika formella krav för att få lämna in ett klagomål. För att avsluta en undersökning måste kommissionen fatta ett beslut som säger att åtgärden som klagomålet gäller 1) inte är något stöd eller 2) är ett tillåtet stöd eller 3) kräver en formell granskning eftersom det är tveksamt om det är ett lagligt stöd. Kommissionen får i genomsnitt drygt 300 klagomål varje år. Vi har rätt att ge klagomålen olika prioritet, t.ex. på grundval av den påstådda överträdelsens omfattning, stödmottagarens storlek, berörd ekonomisk sektor eller förekomsten av liknande klagomål. Med hänvisning till vår arbetsbörda och rätt att prioritera bland undersökningar kan vi senarelägga handläggningen av oprioriterade klagomål. De flesta klagomål anses inte vara prioriterade och handläggningstiden tenderar därför att bli allt längre. De första försöken att ta itu med de här problemen gjordes i 2009 års förenklingspaket, i synnerhet reglerna om bästa praxis, som införde ett förfarande i successiva etapper för handläggningen av klagomål. På basis av den prioritet ett klagomål får strävar vi efter att inom två månader från det att klagomålet inkommit skicka ett brev till den klagande och informera om vilken prioritet klagomålet har fått. Därefter är vårt mål att inom ett år avsluta prioriterade undersökningar med ett formellt beslut och skicka ett brev med en preliminär utvärdering av oprioriterade klagomål. För att uppnå målen för moderniseringen av det statliga stödet bör en reform på detta område se till att kommissionen bättre ska kunna inrikta sina insatser på de fall som är mest relevanta ur inremarknadssynpunkt. Detta förutsätter att kommissionen måste kunna sätta prioriteringar för handläggningen av klagomål, vilket omfattar att ge högre prioritet åt påståenden om eventuellt stöd som har stor effekt på konkurrensen och handeln på den inre marknaden. Som underlag för ett sådant förslag vill vi med den här enkäten samla in synpunkter från EUländerna och andra aktörer om handläggningen av klagomål och ta del av dina erfarenheter i egenskap av t.ex. beviljande myndighet, klagande eller stödmottagare i klagomålsärenden.

6 SEKTION 1.A. ALLMÄNNA FRÅGOR FAKTA Frågor till EU-länderna 1. Hur många gånger per år får ditt land informationsförfrågningar om klagomål? 2. Hur stora resurser och vilken tid lägger ni i genomsnitt ner på att besvara kommissionens informationsförfrågningar i ett klagomålsärende? Hur stor är resurs- och tidsåtgången om ni jämför med t.ex. anmälningar? Frågor till andra aktörer 3. Har du någon gång lämnat in ett klagomål på ett statligt stöd till kommissionen? x 4. Om ja, hur skickade du klagomålet eller klagomålen (med post, med mejl eller via webben)? 5. Har du lämnat in fler än ett klagomål till kommissionen? 6. Om ja, hur många klagomål har du skickat in de senaste fem åren? 7. Om du har lämnat in minst ett klagomål, kan du ange vilken typ av åtgärd det gällde, mottagarna, det påstådda stödbeloppet och den ekonomiska sektorn? 8. Vilka resurser och vilken tid krävdes för att du som klagande skulle besvara kommissionens förfrågningar för att klargöra ditt klagomål? 9. Har du besökt GD Konkurrens webbplats för klagomål på statligt stöd ( Är den tillgängliga informationen användbar för att förstå syftet med handläggningen av klagomål för kontrollen av statligt stöd? 10. Som mottagare av ett påstått olagligt/oförenligt stöd, vilka resurser och vilken tid gick åt för att förse de nationella myndigheterna med nödvändig information så att de kunde besvara kommissionens förfrågningar om klagomålet? Från förbundet sida har vi vid ett antal tillfällen biträtt i insamlingen av uppgifter i ärenden som rör påstådda stöd i relationen mellan enskilda företag och en kommun, ett landstig eller en region. Det har då visat sig att det är både en tidsödande och svårhanterlig uppgift. När det handlar om påstådda stöd på den lokala nivån är det typiskt sett ofta fråga om att en kommun/landsting/region har behov av att fullgöra ett allmänt intresse på ett område där det finns någon form av marknadsmisslyckade. Alternativt kan det vara fråga om ett allmänt behov av att genomföra en mer komplexa affär där prisbilden inte låter sig fixeras på ett enkelt sätt. Att sammanställa och analysera vilken information som är nödvändig för att klarlägga att det inte är fråga om stöd är då en krävande uppgift som inte

7 uppenbart kan sägas stå i proportion till den marknadsnytta som ligger i att varje risk för att ett otillåtet offentligt stöd har undanröjts. 11. Har du vänt dig till andra instanser före eller parallellt med ett klagomål? Vilka instanser var det? Vilka resultat gav det? Vilket var i slutändan det effektivaste sättet? SEKTION 1.B. HANDLÄGGNINGSPOLICY FÖR KLAGOMÅL PÅ STATLIGT STÖD Frågor för alla 12. Anser du att ett klagomål till EU-kommissionen är ett lämpligt sätt att skydda företagsoch konsumentintressen? Det kan vara det men det förutsätter att de frågor som hanteras i den ordningen verkligen har den magnituden att det har betydelse för den inre marknadens funktionssätt. Men den stränga syn som idag synes råda kring vad som har betydelse för samhandeln och vad som påverkar konkurrensen kommer eventuella vinster av detta starka skydd för konkurrensintresset att ätas upp av kostnaderna för en alltför tungrodd byråkratisk process. Det finns också en betydande risk för att en dogmatisk klagomålshantering i medborgarnas ögon kommer att underminera förtroendet för EU:s förmåga att göra rätt saker för att värna den inre marknadens funktionssätt. I den meningen är det inte lämpligt att i kommissionen i form av klagomålsärenden hanterar sådana klagomål som till sin natur bara teoretiskt har betydelse för den inre marknaden. Samtidigt kan det i vissa situationer vara nödvändigt att låta det vara möjligt att på gemenskapsnivå kunna skydda företags- och konsumentintressen i någon form men rimligen bör detta begränsas till ärenden av mer principiellt intresse. Det skulle kunna ligga nära till hands att förespråka beloppsgränser i detta sammanhang men det är inte självklart en bra lösning. Beloppsgränser bygger in tröskeleffekter och är blinda för det principiellt betydelsefulla. 13. Om inte, beskriv de allvarligaste bristerna i handläggningen av klagomålen och beskriv vilka prövningsmekanismer som du anser vore lämpligare och varför. Handläggning av klagomålsärenden tar lång tid. Ärenden av mindre betydelse borde lämpligen kunna hanteras på den nationella nivån och det borde kunna finnas en möjlighet att sätta frågan i sitt nationella sammanhang. Bara om det är stöd där staten är direkt involverad och där det är fråga om principiellt viktiga ärenden som involverar den lokala nivån bör prövningsmekanismen ligga på europanivå. 14. Tycker du att dagens förfaranden för klagomålshandläggning gör att man upptäcker de stödåtgärder som har störst inverkan på konkurrensen och handeln på den inre marknaden? Motivera ditt svar.

8 Nej, i vart fall inte för svenskt vidkommande. De ärenden som rör Sverige i den mån det går att hitta dem är anhängigjorda av ett fåtal enskilda aktörer. Det urval som då gjorts synes inte ha präglats av behovet att värna den inre marknaden. Snarare verkar det vara fråga om att driva nationella frågor med europarätten som vapen. 15. Om inte, hur anser du att man bättre kan styra klagomålshandläggningen mot de åtgärder som har störst inverkan på konkurrensen och handeln på den inre marknaden? Genom att söka avgränsa prövningen av klagomålsärenden till det som är av mer principellt intresse för den inre marknaden. SEKTION 1.C. LÄMNA IN KLAGOMÅL PÅ STATLIGT STÖD Frågor till EU-länderna 16. Anser du att den icke-konfidentiella version av ett klagomål som kommissionen skickar till myndigheterna ger er möjlighet att bedöma det aktuella problemet? Om inte, vilken information saknas? Hur påverkade den uteblivna informationen er förmåga att besvara kommissionens informationsförfrågan på bästa sätt? Vänligen illustrera ditt svar med konkreta exempel. 17. Tycker du att det är enklare för dina myndigheter att kommentera ett klagomål om den klagande har använt klagomålsformuläret? 18. Hur tror du att kommissionen bäst kan prioritera de klagomål som verkligen gäller påstådda olagliga stöd? Frågor till andra aktörer 19. Har du stött på problem när du ville skicka in ett klagomål till kommissionen? Om ja, kan du beskriva de allvarligaste eller vanligaste problemen (t.ex. tillgång på bevis och insamling av viktig information)? 20. Har du använt klagomålsformuläret på GD Konkurrens webbplats ( 21. Om ja, tycker du att klagomålsformulärets utformning gör det enklare att skicka in ett klagomål? Om inte, ange för följande aspekter vilka problem du hade: a. Klagomålsformuläret i sig: b. Klagomålformulärets tillgänglighet på kommissionens webbplats: c. Klagomålsformulärets komplexitet:

9 d. Klagomålsformulärets längd: e. Möjligheten att bifoga ytterligare uppgifter till formuläret: f. Konfidentialitet för klagandenas identitet: g. Konfidentialiteten för den information som skickas till kommissionen: h. Bekräftelse på att kommissionen har tagit emot klagomålet: i. Kommissionens svar: SEKTION 1.D. FÖRFARANDEN FÖR KLAGOMÅLSHANDLÄGGNING Frågor till alla som svarar på enkäten 22. Anser du att kommissionen har hållit dig tillräckligt informerad om de olika stegen i handläggningen av ett klagomål? Om inte, kan du beskriva de allvarligaste eller vanligaste problemen? Nej, det är svårt att hitta vilka klagomål som är anhängiggjorda. Den som är beredd att klaga och driva en fråga bör rimligen också tåla att stå för att anmälan gjorts. Även om det kan finnas bevekelsegrunder för att en anmälan kan göras anonymt borde under alla förhållanden handläggningsprocessen kunna tåla offentlighetens ljus. Också för andra aktörer på marknaden kan det vara av intresse att kunna hålla sig informerad om vilka överväganden som görs i ett enskilt ärende. 23. Kontaktade du kommissionen för att få hjälp med att besvara kommissionens informationsförfrågan? Fick du svar på dina sakfrågor så att du kunde sammanställa dina svar? 24. Anser du att kommissionen avslutade undersökningen av ditt klagomål i rimlig tid? Om inte, varför? 25. Var du nöjd med hur kommissionen informerade dig om resultatet av undersökningen av ditt klagomål? Om inte, varför? Vad kunde kommissionen har gjort bättre? Svara så konkret du kan. 26. Anser du att tillkännagivandet om nationella domstolars tillämpning av reglerna om statligt stöd från 2009 har ökat medvetenheten om statsstödsfrågor hos domstolarna i ditt land? Om inte, hur tycker du att samarbetet kan stärkas? Tycker du att en mer aktiv hållning från kommissionens sida i nationella tvistemål om statligt stöd kunde ha hjälpt de berörda domstolarna? SEKTION 1.E. DIVERSE

10 27. Har du några andra synpunkter på handläggningen av klagomål på statligt stöd som du anser inte har kommit fram i de föregående frågorna? En påstådd stödmottagare har en alltför svag ställning i hanteringen av ett klagomålsärende. Från rättssäkerhetssynpunkt är det orimligt att någon som träder i affärsförbindelse med det allmänna ska behöva tåla att inte genast ett ärende inleds betraktas som part i handläggningen. 28. Bifoga gärna kopior av rapporter eller studier som kan vara relevanta för utvärderingen av kommissionens handläggning av klagomål på statligt stöd. SEKTION 2: INFORMATIONSINSAMLING I SAMBAND MED GRANSKNINGAR AV STATLIGT STÖD På senare år har bedömningen av om ett stöd är tillåtet utvecklats betydligt, särskilt i omfattande ärenden. Kommissionen har finslipat sitt effektbaserade synsätt där man försöker balansera de positiva och negativa effekterna av de stödåtgärder som granskas. I det nuvarande granskningsförfarandet är medlemsländerna den huvudsakliga informationskällan. De måste svara på kommissionens förfrågningar, vilket kan leda till beställningar av marknadsstudier, informationsutbyte med stödmottagaren, insamling av marknadsinformation och sammanställning av kommentarer av den klagandes argument. Kommissionen är därför starkt beroende av information från medlemsländerna, vilket kan leda till förseningar när informationen är svåråtkomlig för myndigheterna. Informationsinsamlingen kan också vara arbetskrävande för myndigheterna. Kommissionen försökte lösa några av de här problemen i reglerna om bästa praxis 5. Det blev till exempel praxis att kommissionen i ett formellt granskningsförfarande får skicka en kopia av beslutet att inleda en formell granskning till de berörda parterna och uppmana dem att kommentera specifika aspekter av ärendet. För att uppnå målen för moderniseringen av det statliga stödet måste det gällande förfarandet förbättras, så att man kan effektivisera granskningen av ärenden med betydande inverkan. Därför föreslår vi i kommissionens meddelande av den 8 maj 2012 att vi ska utrustas med effektivare verktyg för att vi i god tid ska få all den information vi behöver direkt från marknadsaktörer, så att vi kan fatta beslut inom en tidsram som är rimlig för företagen. Som underlag för ett sådant förslag vill vi med den här enkäten få EU-ländernas och andra aktörers synpunkter på kommissionens möjligheter att samla in information för sina granskningar. Dessutom vill vi gärna veta vilka erfarenheter du (t.ex. i egenskap av beviljande myndighet, stödmottagare eller aktörer) har av informationsinsamling i samband med granskningar av stödåtgärder. 5 Punkt 34 i Reglerna om bästa praxis för kontroll av statligt stöd, EUT C 136, s. 13.

11 SEKTION 2.A. ALLMÄNNA FRÅGOR FAKTA Frågor till EU-länderna 29. Hur många informationsförfrågningar får ditt land i genomsnitt från kommissionen varje år? 30. Kan du utifrån dina erfarenheter beskriva de största problemen med att besvara förfrågningarna? Kan du ange vilken typ av information (t.ex. affärsplaner, marknadsandelar och prispolitik) som är svår att få tag på? 31. I hur många fall var det svårt att få svar eftersom den efterfrågade informationen gällde marknadsinformation som inte var offentlig? 32. Hur tekniska eller omfattade var kommissionens informationsförfrågningar, framför allt i ärenden som gällde statliga stödordningar? 33. Föredrog du att begära in uppgifterna direkt från företagen eller att beställa en studie? Om en studie beställdes, hade dina myndigheter tillräckligt med kunskap för att genomföra studien eller var ni tvungna att vända er till externa experter? Vad kostade det, både i reda pengar och i tids- och resursåtgång? Frågor till andra aktörer 34. Kände du till att kommissionen kan ge berörda parter möjlighet att kommentera beslutet att inleda en formell granskning av ett påstått otillåtet stöd? 35. Har du någon gång skickat kommentarer till kommissionen efter offentliggörandet i EU:s officiella tidning (EUT) av ett beslut att inleda en formell granskning? Om ja, ange a. hur du skickade dina kommentarer till kommissionen (brev eller mejl) b. vilken typ av information du skickade in (t.ex. ekonomiska dokument, affärsplaner och kommersiell information) c. hur mycket tid du la ner på att sammanställa dina kommentarer. 36. Har du någon gång haft informella kontakter med kommissionen under den preliminära delen av en granskning? Efter det att den formella granskningen har inletts? Vilken inverkan hade de kontakterna på granskningsförloppet?

12 SEKTION 2.B. POLICY FÖR INFORMATIONSINSAMLING Frågor till alla 37. I vad mån anser du att de verktyg för informationsinsamling som kommissionen förfogar över är tillräckliga för att upptäcka potentiellt otillåtet stöd med betydande inverkan på konkurrensen och handeln på den inre marknaden? Om du anser att verktygen är otillräckliga, kan du förklara varför? 38. Anser du att kommissionen har tillräckligt med information om hur de relevanta marknaderna och medlemsländernas system för att bevilja statligt stöd fungerar för att effektivt bekämpa olagligt statligt stöd i en viss sektor i alla medlemsländer och därmed garantera likabehandling? 39. Anser du att kommissionen bör ha andra verktyg för att i god tid få tag på nödvändig information från marknadsaktörer, så att kommissionen kan fatta beslut inom rimlig tid för företagen? Vilka verktyg vore lämpliga? SEKTION 2.C. UTFORMNING AV FÖRFARANDENA FÖR INFORMATIONSINSAMLING Frågor till EU-länderna 40. Tycker du att de uppmaningar att kommentera ett beslut att inleda en formell granskning som offentliggörs i EUT räcker för att få in relevant information från tredje part? Om inte, varför? 41. Anser du att den information som kommissionen får från tredje part efter inledningen av en formell granskning är relevant för utredningen? Är den fullständig? Är den trovärdig? Frågor till andra aktörer 42. Tycker du att de uppmaningar att kommentera beslutet om att inleda en formell granskning som offentliggörs i EUT räcker för att få in relevant information från tredje part? Om inte, varför? Nej 43. Tycker du att du har större möjligheter än myndigheterna i ditt land att förse kommissionen med den information som krävs för granskningar av statsstödsärenden? 44. Anser du som är stödmottagare att direkta kontakter med kommissionen skulle ha underlättat och påskyndat granskningen? Ja 45. Kan du tänka dig att frivilligt besvara kommissionens informationsförfrågningar om ett statligt stöd som beviljats en konkurrent?

13 SEKTION 2.D. DIVERSE 46. Har du ytterligare synpunkter på informationsinsamlingen i samband med granskningar av statligt stöd som du anser inte har framkommit i tidigare frågor? 47. Bifoga gärna kopior av rapporter eller studier som kan vara relevanta för utvärderingen av hur informationsinsamlingen i statsstödsärenden fungerar. 48. Får vi vid behov kontakta dig för att få förtydliganden om den information du har lämnat? JA TACK FÖR DIN MEDVERKAN!

Avsnitt A: Allmänt 1. Har du använt reglerna om bästa praxis?

Avsnitt A: Allmänt 1. Har du använt reglerna om bästa praxis? Dokumentnamn Nr Sidnr BREV 173 Rk1a 1 (3) Datum Dnr 24.2.2017 ÅLR 2017/1576 European Commission Directorate-General for Competition State Aid Registry 1049 Brussel Hänvisning HT 4816 Kontaktperson Niclas

Läs mer

RÅDETS FÖRORDNING (EU)

RÅDETS FÖRORDNING (EU) 31.7.2013 Europeiska unionens officiella tidning L 204/15 RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 734/2013 av den 22 juli 2013 om ändring av förordning (EG) nr 659/1999 om tillämpningsföreskrifter för artikel 93 i EGfördraget

Läs mer

Regler om bästa praxis vid kontroll av statligt stöd (2018/C 253/05) Innehållsförteckning

Regler om bästa praxis vid kontroll av statligt stöd (2018/C 253/05) Innehållsförteckning C 253/14 SV Europeiska unionens officiella tidning 19.7.2018 Regler om bästa praxis vid kontroll av statligt stöd (2018/C 253/05) Innehållsförteckning 1. Reglernas tillämpningsområde och syfte... 15 2.

Läs mer

KLAGOMÅL 1 TILL EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION NÄR GEMENSKAPSRÄTTEN INTE FÖLJS

KLAGOMÅL 1 TILL EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION NÄR GEMENSKAPSRÄTTEN INTE FÖLJS KLAGOMÅL 1 TILL EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION NÄR GEMENSKAPSRÄTTEN INTE FÖLJS 1. Klagandens namn (efternamn och förnamn): 2. Eventuellt företrädd av: 3. Nationalitet: 4. Adress eller säte 2 : 5.

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

Förordningen om stöd av mindre betydelse FRÅGEFORMULÄR

Förordningen om stöd av mindre betydelse FRÅGEFORMULÄR Förordningen om stöd av mindre betydelse FRÅGEFORMULÄR ER PROFIL Särskilda regler för personuppgiftsskyddet: Era svar och personuppgifter kommer att läggas ut på internet, såvida ni inte motsätter er detta

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX COM(2018) 398 Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EU) 2015/1588 av den 13 juli 2015 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget

Läs mer

ÖVERSYN AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM TILLÄMPNINGEN AV REGLERNA OM STATLIGT STÖD PÅ RADIO OCH TV I ALLMÄNHETENS TJÄNST

ÖVERSYN AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM TILLÄMPNINGEN AV REGLERNA OM STATLIGT STÖD PÅ RADIO OCH TV I ALLMÄNHETENS TJÄNST ÖVERSYN AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM TILLÄMPNINGEN AV REGLERNA OM STATLIGT STÖD PÅ RADIO OCH TV I ALLMÄNHETENS TJÄNST 1. INLEDNING År 2001 antog kommissionen sitt meddelande om tillämpningen av reglerna

Läs mer

Kodex för god förvaltningssed för anställda vid Europeiska kemikaliemyndigheten

Kodex för god förvaltningssed för anställda vid Europeiska kemikaliemyndigheten Kodex för god förvaltningssed för anställda vid Europeiska kemikaliemyndigheten Konsoliderad version Antagen genom styrelsens beslut MB/11/2008 av den 14 februari 2008 Ändrad genom styrelsens beslut MB/21/2013

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 30.11.2010 Europeiska unionens officiella tidning C 323/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Yttrande från Europeiska datatillsynsmannen om förslaget

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 30.11.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 432/17 EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Sammanfattning av Europeiska datatillsynsmannens yttrande om lagstiftningspaketet En ny giv för konsumenterna

Läs mer

Mål C-298/00 P. Republiken Italien. Europeiska gemenskapernas kommission

Mål C-298/00 P. Republiken Italien. Europeiska gemenskapernas kommission Mål C-298/00 P Republiken Italien m o t Europeiska gemenskapernas kommission "Överklagande Statligt stöd Godstransporter på väg Inverkan på handeln mellan medlemsstaterna och snedvridning av konkurrensen

Läs mer

Nya EU-regler på statsstödsområdet ska bl.a. underlätta att identifiera otillåtet stöd

Nya EU-regler på statsstödsområdet ska bl.a. underlätta att identifiera otillåtet stöd att identifiera Europeiska kommissionen meddelande den 8 maj 2012 att den hade för avsikt att modernisera det statsstödsrättsliga regelverket. Kommissionen har sedan dess genom ett omfattande arbete bestående

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 24.9.2013 2013/2116(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om tillämpningen av direktiv 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder (2013/2116(INI))

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.2.2016 COM(2016) 86 final 2016/0052 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen, Island, Furstendömet Liechtenstein och Konungariket

Läs mer

Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till skydd för miljön Frågeformulär

Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till skydd för miljön Frågeformulär Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till skydd för miljön Frågeformulär De nuvarande riktlinjerna upphör att gälla vid 2007 års utgång. Som förberedelse inför översynen av riktlinjerna uppmanar kommissionen

Läs mer

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Riktlinjer för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 1. Detta dokument innehåller

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.9.2014 COM(2014) 593 final 2014/0275 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om tillfälligt upphävande av vissa koncessioner när det gäller import

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.11.2017 COM(2017) 640 final 2017/0282 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska antas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EESkommittén avseende

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 24.9.2015 L 248/9 RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2015/1589 av den 13 juli 2015 om genomförandebestämmelser för artikel 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (kodifiering) (Text av betydelse för

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.01.2012 K(2012) 495 slutlig Ärende: Statligt stöd SA.33609 (2011/N) Sverige Sjöfartsstöd Herr Minister! 1. FÖRFARANDE OCH BESKRIVNING AV ÅTGÄRDEN (1) Den 9 november

Läs mer

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Riktlinjer och rekommendationer Samarbete, inbegripet delegering, mellan Esma, behöriga myndigheter och behöriga sektorsmyndigheter enligt förordning (EU) nr 513/2011 om kreditvärderingsinstitut 10/01/2012

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.7.2014 C(2014) 5308 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 30.7.2014 om fastställande av informations- och kommunikationsåtgärder för allmänheten

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål EIOPA-BoS-12/069 SV Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål 1/7 1. Riktlinjer Inledning 1. Dessa riktlinjer utfärdas i enlighet med artikel 16 i förordningen om Eiopa 1 (Europeiska försäkrings-

Läs mer

ARBETSDOKUMENT. SV Förenade i mångfalden SV

ARBETSDOKUMENT. SV Förenade i mångfalden SV EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Budgetkontrollutskottet 9.1.2012 ARBETSDOKUMENT om Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 15/2011: Garanterar kommissionens förfaranden att kontrollen av statligt

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2011 KOM(2011) 911 slutlig 2011/0447 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om medlemsstaternas förklaring om godtagande, i Europeiska unionens intresse, av Rysslands

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 25.9.2017 JOIN(2017) 36 final 2017/0236 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande

Läs mer

EG:s regler om statligt stöd

EG:s regler om statligt stöd EG:s regler om statligt stöd 1 Definition av statligt stöd Principerna 1 för statligt stöd till företag definieras i artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget. Fastän statliga stöd i princip är förbjudna kan

Läs mer

Förslag till RÅDETS DIREKTIV

Förslag till RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Regeringskansliet Faktapromemoria Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Miljödepartementet 2016-03-21 Dokumentbeteckning KOM(2016) 53 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.10.2016 COM(2016) 644 final 2016/0314 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2013/678/EU om bemyndigande för Republiken Italien att fortsätta

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.6.2013 COM(2013) 337 final 2013/0176 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland SV SV MOTIVERING

Läs mer

OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte.

OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. EUROPEAN EUROPEISKA COMMISSION KOMMISSIONEN Bryssel den 26.11.2013 C (2013) 3866 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte.

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning. om det europeiska medborgarinitiativet. {SWD(2017) 294 final}

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning. om det europeiska medborgarinitiativet. {SWD(2017) 294 final} EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.9.2017 COM(2017) 482 final ANNEXES 1 to 7 BILAGOR till Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om det europeiska medborgarinitiativet {SWD(2017) 294

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd/finland - Stöd nr N 315/2006 - Återbetalning av energiskatt på vissa energiprodukter till jordbruksproducenter

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd/finland - Stöd nr N 315/2006 - Återbetalning av energiskatt på vissa energiprodukter till jordbruksproducenter EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29-X-2007 K(2007)5341 Ärende: Statligt stöd/finland - Stöd nr N 315/2006 - Återbetalning av energiskatt på vissa energiprodukter till jordbruksproducenter Herr ambassadör,

Läs mer

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA(BoS(13/164 SV Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Bryssel den 28.XII.2005 K(2005)6054

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Bryssel den 28.XII.2005 K(2005)6054 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.XII.2005 K(2005)6054 Ärende: Statligt stöd nr. N 588/2005 - Sverige Förlängning av tillverkningsindustrins skattelättnader nedsättning av koldioxidskatt och befrielse

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 5.7.2014 L 198/7 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 31 januari 2014 om nära samarbete med nationella behöriga myndigheter i deltagande medlemsstater som inte har euron som valuta (ECB/2014/5) (2014/434/EU)

Läs mer

Statligt stöd N 203/2004 Sverige Volvo regionalstöd till transport utvidgning av stödordningen till att även omfatta färdiga förarhytter

Statligt stöd N 203/2004 Sverige Volvo regionalstöd till transport utvidgning av stödordningen till att även omfatta färdiga förarhytter EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 08.09.2004 C(2004)3346fin Ärende: Statligt stöd N 203/2004 Sverige Volvo regionalstöd till transport utvidgning av stödordningen till att även omfatta färdiga förarhytter

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS DIREKTIV om ändring

Läs mer

ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR

ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR CT/CA-012/2004/01sv ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR STYRELSEN HAR FATTAT DETTA BESLUT med beaktande av rådets förordning

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.3.2017 COM(2017) 111 final 2017/0047 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.2.2016 COM(2016) 53 final 2016/0031 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om inrättandet av en mekanism för informationsutbyte om mellanstatliga

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet

EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet BESLUT AV GEMENSKAPENS VÄXTSORTSMYNDIGHETS FÖRVALTNINGSRÅD av den 25 mars 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001

Läs mer

Förslag till RÅDETS DIREKTIVĆA

Förslag till RÅDETS DIREKTIVĆA EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Förslag till RÅDETS DIREKTIVĆA om ändring av direktiven 2006/112/EG och 2008/118/EG vad gäller inkluderingen av den italienska

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Meddelanden) KOMMISSIONEN

Europeiska unionens officiella tidning. (Meddelanden) KOMMISSIONEN 2.7.2008 SV C 167/1 II (Meddelanden) MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER OCH ORGAN KOMMISSIONEN Kommissionens tillkännagivande om förlikningsförfaranden i samband med beslut enligt artikel

Läs mer

KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE. om ett förenklat förfarande för handläggning av vissa koncentrationer enligt rådets förordning (EEG) nr 4064/89

KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE. om ett förenklat förfarande för handläggning av vissa koncentrationer enligt rådets förordning (EEG) nr 4064/89 KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE om ett förenklat förfarande för handläggning av vissa koncentrationer enligt rådets förordning (EEG) nr 4064/89 (Text med betydelse för EES) 1. I detta tillkännagivande beskrivs

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.6.2013 COM(2013) 484 final 2013/0226 (COD) C7-0205/13 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1365/2006 om statistik

Läs mer

MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER. 31 maj 2011

MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER. 31 maj 2011 ÅTGÄRDER FÖR ATT KOMMA TILL RÄTTA MED SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER ARBETSGRUPPEN FÖR HANDELSFRÅGOR 31 maj 2011 Förord I juni 2010 diskuterade arbetsgruppen

Läs mer

STÖD TILL UNDSÄTTNING OCH OMSTRUKTURERING AV FÖRETAG I SVÅRIGHETER

STÖD TILL UNDSÄTTNING OCH OMSTRUKTURERING AV FÖRETAG I SVÅRIGHETER ÖVERSYN AV GEMENSKAPENS RIKTLINJER FÖR STATLIGT STÖD TILL UNDSÄTTNING OCH OMSTRUKTURERING AV FÖRETAG I SVÅRIGHETER FRÅGEFORMULÄR Giltighetstiden för de nu gällande riktlinjerna för undsättnings- och omstruktureringsstöd

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 FÖRORDNINGAR 5.3.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 I (Rättsakter som antagits i enlighet med EG- och Euratomfördragen och som ska offentliggöras) FÖRORDNINGAR RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 169/2009 av

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 18.7.2001 KOM(2001) 411 slutlig Utkast till EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS BESLUT om tjänsteföreskrifter och allmänna villkor för utövande

Läs mer

KODEX FÖR GOD FÖRVALTNINGSSED

KODEX FÖR GOD FÖRVALTNINGSSED KODEX FÖR GOD FÖRVALTNINGSSED ÖVERSÄTTNINGSCENTRUM FÖR EUROPEISKA UNIONEN ORGAN BESLUT AV DEN 10 FEBRUARI 2000 OM KODEX FÖR GOD FÖRVALTNINGSSED ÖVERSÄTTNINGSCENTRUM FÖR EUROPEISKA UNIONENS ORGAN HAR FATTAT

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Vem ska återkräva olagligt statsstöd?

Vem ska återkräva olagligt statsstöd? olagligt för mottagare av Det är för närvarande svårt för företag att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt i Sverige och återkrav av sådant stöd är en sällsynt företeelse. Den 7 februari 2013 överlämnade

Läs mer

6952/2/12 REV 2 KSM/AKI/jas/je DG G 1

6952/2/12 REV 2 KSM/AKI/jas/je DG G 1 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 13 mars 2012 (OR. en) Inte rinstitutionellt ärende: 2012/0034 (NLE) 6952/2/12 REV 2 ECOFIN 198 FSTR 14 FC 9 REGIO 29 CADREFIN 111 OC 90 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 176/16 SV Europeiska unionens officiella tidning 10.7.2010 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 584/2010 av den 1 juli 2010 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG vad gäller

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.06.2004 C (2004)/ 2028 fin Ärende: Statligt stöd N 58/2004 och N 60/2004 - Finland Undsättnings- och omstruktureringsstöd till små och medelstora företag i Finland

Läs mer

BILAGA II. Information om statligt stöd som undantas enligt denna förordning DEL I

BILAGA II. Information om statligt stöd som undantas enligt denna förordning DEL I BILAGA II Information om statligt stöd som undantas enligt denna förordning DEL I ska tillhandahållas genom kommissionens fastställda IT-applikation enligt vad som föreskrivs i artikel 11 Stödreferens

Läs mer

* FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

* FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för ekonomi och valutafrågor 19.3.2013 2012/0344(NLE) * FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 994/98

Läs mer

Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT

Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final 2011/0103 (NLE) Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas förenta

Läs mer

Tillämpningen av EG-rättens statsstödsregler vid kommuners och landstings försäljning och köp av mark och byggnader

Tillämpningen av EG-rättens statsstödsregler vid kommuners och landstings försäljning och köp av mark och byggnader Cirkulärnr: 2007:8 Diarienr: 2007/0164 Handläggare: Olof Moberg Avdelning: Avdelningen för juridik Datum: 2007-01-24 Mottagare: Ekonomi/Finans Fastighetschefer Stadsbyggnad/Planering/Bygglov Markförsörjning

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 10.4.2013 B7-000/2013 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågorna för muntligt besvarande B7-0000/2013 och B7-0000/2013 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen

Läs mer

16636/14 ADD 1 tf/ab 1 DG D 2A

16636/14 ADD 1 tf/ab 1 DG D 2A Europeiska unionens råd Bryssel den 27 februari 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2012/0360 (COD) 16636/14 ADD 1 JUSTCIV 319 EJUSTICE 123 CODEC 2464 UTKAST TILL RÅDETS MOTIVERING Ärende: Rådets

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.8.2016 COM(2016) 508 final 2016/0248 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om fastställande av den ståndpunkt som ska intas av unionen när det gäller ändringarna av bilagorna

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. i enlighet med artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. i enlighet med artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 13.1.2006 KOM(2006) 2 slutlig 2003/0165 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET i enlighet med artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.6.2014 COM(2014) 325 final 2014/0169 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen SV SV MOTIVERING

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.9.2013 COM(2013) 621 final 2013/0303 (COD) C7-0265/13 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 718/1999 om en

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 22.2.2014 Europeiska unionens officiella tidning C 51/3 III (Förberedande akter) EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 19 november 2013 om förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS BESLUT om bemyndigande av ett fördjupat

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 77/6 20.3.2018 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/456 av den 19 mars 2018 om stegen i samrådsförfarandet för fastställande av status som nytt livsmedel i enlighet med Europaparlamentets och

Läs mer

10729/16 ADD 1 tf/son/ub 1 DGB 2C

10729/16 ADD 1 tf/son/ub 1 DGB 2C Europeiska unionens råd Bryssel den 22 februari 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2012/0267 (COD) 10729/16 ADD 1 UTKAST TILL RÅDETS MOTIVERING Ärende: PHARM 44 SAN 285 MI 479 COMPET 403 CODEC

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) för budgetåret 2016 med centrumets svar

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) för budgetåret 2016 med centrumets svar C 417/150 SV Europeiska unionens officiella tidning 6.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) för budgetåret 2016 med centrumets

Läs mer

L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning

L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning 17.5.2006 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 736/2006 av den 16 maj 2006 om arbetsmetoder för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet vid standardiseringsinspektioner

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0047 (NLE) 8421/17 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RECH 106 FIN 269 COMPET 263 ENER 143 RÅDETS BESLUT

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.8.2017 COM(2017) 425 final 2017/0191 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vad gäller förslag till Unece-handelsnormer

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.10.2018 COM(2018) 719 final 2018/0371 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 516/2014

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 27.3.2015 2014/0256(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling till utskottet för

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG

Läs mer

ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter

ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter 00065/2010/SV WP 174 Yttrande 4/2010 över FEDMA:s europeiska uppförandekodex för användning av personuppgifter i direkt marknadsföring Antaget den

Läs mer

Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter: ansökan EGF/2012/005 SE/Saab från Sverige

Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter: ansökan EGF/2012/005 SE/Saab från Sverige P7_TA-PROV(2012)0488 Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter: ansökan EGF/2012/005 SE/Saab från Sverige Europaparlamentets resolution av den 12 december 2012 om förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.6.2016 COM(2016) 400 final 2016/0186 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av beslut nr 445/2014/EU om inrättande av en unionsinsats

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 2.6.2016 COM(2016) 362 final 2016/0165 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2012 C(2012) 3011 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 30.4.2012 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10.6 i direktiv 2009/72/EG Sverige

Läs mer

12. Klar och tydlig information och kommunikation samt klara och tydliga villkor för utövandet av den registrerades rättigheter

12. Klar och tydlig information och kommunikation samt klara och tydliga villkor för utövandet av den registrerades rättigheter 1 Avsnitt 1 Insyn och villkor 12. Klar och tydlig information och kommunikation samt klara och tydliga villkor för utövandet av den registrerades rättigheter 1. Den personuppgiftsansvarige ska vidta lämpliga

Läs mer

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om EU-statistik som utarbetats av ekonomiska och finansiella kommittén.

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om EU-statistik som utarbetats av ekonomiska och finansiella kommittén. Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2014 (OR. en) 13845/14 ECOFIN 874 STATIS 111 UEM 348 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Coreper II och rådet Utkast till rådets slutsatser

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.11.2016 COM(2016) 709 final 2016/0355 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1286/2014

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr../..

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr../.. SV SV SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 20.4.2010 SEK(2010) 414 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 9 juni 2011 (14.6) (OR. en) 11336/11 POLGEN 99 CSC 39 CAB 38 I/A-PUNKTSNOT

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 9 juni 2011 (14.6) (OR. en) 11336/11 POLGEN 99 CSC 39 CAB 38 I/A-PUNKTSNOT EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 9 juni 2011 (14.6) (OR. en) 11336/11 POLGEN 99 CSC 39 CAB 38 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ärende: Anticigruppen Coreper/rådet Hanteringen av rådets interna handlingar Inledning

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23-07-2003 C(2003)2533fin Ärende : Statligt stöd N 164/2003 - Sverige Stöd för TSE- och BSE-test Fru Minister, Kommissionen önskar genom denna skrivelse informera Sverige

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.6.2014 COM(2014) 382 final 2014/0202 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 604/2013 när det gäller att avgöra

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.8.2016 COM(2016) 541 final 2016/0258 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i expertgruppen för Förenta nationernas

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.1.2011 SEK(2011) 68 slutlig ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL

Läs mer

Syftet med anmälan är att förlänga den befintliga stödordningen med följande ändringar:

Syftet med anmälan är att förlänga den befintliga stödordningen med följande ändringar: EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.01.2004 C(2004)261 Ärende: Statligt stöd N 269/2003 Finland Bidrag och lån till teknisk forskning och utveckling Herr Minister, 1. FÖRFARANDE Genom en skrivelse av

Läs mer

REVISIONSRÄTTEN. Artiklarna 285 till 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUFfördraget).

REVISIONSRÄTTEN. Artiklarna 285 till 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUFfördraget). REVISIONSRÄTTEN Europeiska revisionsrätten ansvarar för granskningen av EU:s finanser. Revisionsrätten bidrar som EU:s externa revisor till att förbättra EU:s finansiella förvaltning och fungerar som oberoende

Läs mer

1. SYFTE OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE

1. SYFTE OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE EUROPEISKA KOMMISSIONEN Generaldirektoratet för konkurrens SAC Bryssel den DG D(2004) GEMENSKAPENS RAMBESTÄMMELSER FÖR STATLIGT STÖD I FORM AV ERSÄTTNING FÖR OFFENTLIGA TJÄNSTER 1. SYFTE OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Läs mer