Kommunstyrelsens arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott"

Transkript

1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Christina Fosnes ordförande Dzenita Abaza Anslaget på kommunens anslagstavla den 9 september 2015.

2 Kommunstyrelsens arbetsutskott (5) 63 Upphandling av datorer och läsplattor Dnr KS 2015/0478 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 2 september Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 26 maj 2015 att ge serviceförvaltningen i uppdrag att slutföra upphandlingen av datorer och läsplattor. Då ingen av de inkomna anbuden uppfyllde ställda skall-krav beslutade arbetsutskottet den 9 juni 2015 att ge serviceförvaltningen i uppdrag att avbryta upphandlingen. Efter en viss omarbetning av underlaget har nu en ny upphandling av datorer och läsplattor genomförts. Upphandlingen omfattar tio kommuner med bolag och förbund i Kalmar län. I anbudet anges ett antal skall-krav som ska uppfyllas för att anbudet ska vara kvalificerat. Utvärdering har skett av de anbud som uppfyller ställda krav och som har lämnats av leverantörer som kvalificerats till utvärderingen. Beställaren kommer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet med hänsyn taget till nedan angivna utvärderingskriterier. - Totalkostnad på utvalt sortiment - Bör-krav 5 kronor/krav Avtalstiden är från och med till och med Därefter har beställaren en ensidig möjlighet att begära förlängning av avtalet med ett (1) år. Överläggning Upphandlingschef Maria Kleveborn, serviceförvaltningen, redogör för ärendet. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att serviceförvaltningen får i uppdrag att slutföra upphandlingen och teckna avtal med Caperio AB (org.nr ) för avtalstiden 15 september 2015 t.o.m. 14 september 2018 med möjlighet till förlängning med ett (1) år. Paragrafen förklaras för omedelbart justerad. 64 Upptagande av lån för investeringar Dnr KS 2015/0751 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 2 september 2015.

3 Kommunstyrelsens arbetsutskott (5) Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade den 15 december 2014, 169, att kommunstyrelsen under 2015 har rätt att nyupplåna, det vill säga öka kommunens skulder, upp till totalt kronor. Kommunens låneskuld uppgår för närvarande till kronor. Under 2014 investerades för knappt kronor och hittills i år har investerats för drygt kronor. Det är nu dags att verkställa upptagande av nya lån om sammantaget kronor. Den sammanlagda låneskulden efter detta upptagande är kronor. Enligt delegationsordning för kommunstyrelsen (punkt 1.4) har arbetsutskottet rätt att Besluta om att ta upp lån för investeringar som ingår i den ekonomiska planeringen eller där kommunfullmäktige fattar särskilt beslut. Överläggning Ekonomichef Urban Sparre redogör för ärendet. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att ta upp lån om kronor för finansiering av investeringar. Ekonomichef Urban Sparre får i uppdrag att slutföra upphandlingen. Denna paragraf förklaras för omedelbart justerad. 65 Handlingsplan för integration Dnr KS 2015/0742 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 1 september Förslag till handlingsplan den 3 september Bakgrund Det övergripande nationella målet för integrationspolitiken är Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Integrationspolitiken är samhällsövergripande och handlar om hela befolkningen. Kommunstyrelsen antog i juni 2013 regional integrationsstrategi för Kalmar län. Kommunfullmäktige beslutade i verksamhetsplan med budget 2015 att kommunstyrelsen, utifrån den regionala strategin, ska utarbeta en konkret handlingsplan för kommunens arbete de kommande åren. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till handlingsplan. Den framtagna planen bygger på det nationella målet och på den regionala strategin. Arbetet har skett i samverkan med förvaltningarna.

4 Kommunstyrelsens arbetsutskott (5) Innan kommunfullmäktige antar handlingsplanen ska förslaget skickas på remiss till kommunens nämnder och bolag. Eventuella synpunkter på förslaget ska lämnas till kommunledningskontoret senast den 2 november Överläggning Strateg för social hållbarhet, Louise Weidolf, kommunledningskontoret, går igenom förslag till handlingsplan för integration. Under överläggningen föreslår flera ledamöter att skrivningarna i handlingsplanen som rör det regionala målet och tvåspråkigheten ska förtydligas. Sedan överläggningen avslutats beslutar arbetsutskottet att återremittera ärendet till kommunledningskontoret. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott återremitterar ärendet till kommunledningskontoret för att göra vissa förtydliganden. 66 Kalmar och Växjös stora Linnéstipendium för forskning inom ekologisk hållbar utveckling beslut om permanentning och revidering av riktlinjer och kriterier Dnr KS 2014/0785 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 1 september Riktlinjer och kriterier från och med Bakgrund I samband med Linnéuniversitetets bildande kom Kalmar och Växjö kommuner överens om att instifta ett forskningsstipendium för att stödja det nya universitetets arbete inom ekologisk hållbar utveckling. Stipendiets namn är Kalmar och Växjös stora Linnéstipendium för forskning inom ekologisk hållbar utveckling. Stipendiet var kommunernas invigningspresent till universitetet. Kommunerna har avsatt kronor vardera under år till stipendiet. Stipendiaterna har redovisat sina forskningsprojekt genom föreläsning i samband med Linnéuniversitetets akademiska högtid efterföljande år. En arbetsgupp bestående av representanter från Kalmar och Växjö kommuner samt Linnéuniversitetet föreslår att forskningsstipendiet permanentas. Vidare har arbetsgruppen tagit fram reviderade riktlinjer och kriterier för stipendiets utdelande, baserat på fem års erfarenheter. Överläggning Universitetsstrateg Alexandra Petrakou, kommunledningskontoret, går igenom ärendet.

5 Kommunstyrelsens arbetsutskott (5) Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige beslutar att permanenta forskningsstipendiet vid namn Kalmar och Växjös stora Linnéstipendium för forskning inom ekologisk hållbar utveckling. Kommunfullmäktige antar reviderade riktlinjer och kriterier för stipendiet enligt arbetsgruppens förslag. Kommunstyrelsen ges rätt att göra mindre justeringar i riktlinjer och kriterier för stipendiet.

6 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Christina Fosnes ordförande Bertil Dahl Anslaget på kommunens anslagstavla den 30 september 2015.

7 Kommunstyrelsens arbetsutskott (6) 67 Yttrande över Vision, övergripande mål och handlingsplan för Skälby Dnr KS 2015/0608 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 4 september Kultur- och fritidsförvaltningens skrivelse den 29 juni Förslag till Vision, övergripande mål och handlingsplan för Skälby. Utdrag ur kultur- och fritidsnämndens protokoll den 17 juni 2015, 82. Bakgrund Kultur- och fritidsnämnden har skickat ut Vision, övergripande mål och handlingsplan för Skälby på remiss till kommunens berörda nämnder. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till yttrande, under de stycken som berör kommunstyrelsen Handlingsplan och delar under huvudrubriken Varumärket; Namn och logotype, Marknadsföring och Hemsida. Överläggning Kommunikationschef Henrik Nilsson, kommunledningskontoret, går igenom förslag till yttrande över remissen. Under överläggningen uttalar arbetsutskottet att yttrandet ska kompletteras med ett tillägg att kultur- och fritidsförvaltningen åläggs återkomma med ett förtydligande kring organisation och juridisk person för samarbetet. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott antar kommunledningskontorets yttrande som sitt med följande tillägg: Kultur- och fritidsförvaltningen åläggs återkomma med ett förtydligande kring organisation och juridisk person för samarbetet. Yttrandet överlämnas till kultur- och fritidsnämnen som svar på remissen Vision, övergripande mål och handlingsplan för Skälby. 68 Motion från Carl-Henrik Sölvinger (FP): Lättillgänglig information - en rättighet Dnr KS 2015/0580 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 1 september Motion.

8 Kommunstyrelsens arbetsutskott (6) Bakgrund Carl-Henrik Sölvinger (FP) har i motion föreslagit att kommunledningskontoret tillsammans med berörda förvaltningar tar fram ett informationskort om rättigheter och skyldigheter i Sverige samt kontaktuppgifter till olika myndigheter, till exempel polis, sjukvård och socialjour. Informationskortet ska distribueras till de aktörer som arbetar med fattiga EU-medborgare på daglig basis t.ex. socialförvaltningen och ideella organisationer. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till yttrande som föreslås utgöra svar på motionen. Av yttrandet framgår bland annat följande: är en portal för nyanlända, en guide till det svenska samhället samlat på ett och samma ställe. Portalen vänder sig till den som är ny i Sverige och enkelt och snabbt vill hitta information om det svenska samhället. Här finns allt samlat på flera olika språk. Att göra utdrag från portalen och på så sätt få ett material som kräver ständig uppdatering gör att risken för felaktig information sprids. För att undvika dubbelarbete och risken att felaktig information sprids föreslås att kommunikationsenheten, i samråd med integrationsutvecklaren, ser till att vi tydligt kommunicerar till våra anställda, på vår webbplats samt att de ideella organisationer vi kommer i kontakt med delges information om Överläggning Kommunikationschef Henrik Nilsson, kommunledningskontoret, går igenom ärendet. Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Inger Hilmansson (FP) föreslår att arbetsutskottet ska tillstyrka motionen. 2. Johan Persson (S) föreslår att arbetsutskottet ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Efter att överläggningen avslutats beslutar arbetsutskottet i enlighet med Johan Perssons förslag. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningskontorets yttrande ska utgöra svar på motionen. Motionen ska härmed anses vara besvarad. Reservation Inger Hilmansson (FP) reserverar sig till förmån för eget förslag att tillstyrka motionen.

9 Kommunstyrelsens arbetsutskott (6) 69 Stöd till forskning, utveckling och tillväxt i Kalmar professur inom datavetenskap med inriktning mot webb- och tjänsteutveckling Dnr KS 2015/0771 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 8 september Bakgrund Kalmar kommun har avsatta medel för forskning, utveckling och tillväxt. Målet är att stärka Linnéuniversitetet i Kalmar, att främja samverkan mellan näringsliv och universitet och stimulera tillväxten i Kalmar. En stark tillväxtfaktor för Kalmar län är IT-utbildningarna på Linnéuniversitetet i Kalmar, och den forskning som kan kopplas till dessa. En forskningsledare med fokus på webb- och tjänsteutveckling kommer innebära en stor tillgång för den långsiktiga utvecklingen av nuvarande och framtida utbildningar, den forskning som kan utmynna i nya företag, företagsetableringar och inte minst för den kompetens som kommer att behövas i framtiden, inom IT-sektorn såväl som IT-kompetensen som behövs i hela näringslivet. En professor och forskningsledare inom datavetenskap med inriktning mot webb- och tjänsteutveckling ligger väl i linje med den IT-sektor som finns i Kalmar län och även den sektor som har utvecklingspotential - Den digitala marknaden genom exempelvis e-hälsa, digitala tjänster och digital handel. Kalmar kommun har sedan en tid tillbaka en pågående dialog med Linnéuniversitetet och Regionförbundet om möjligheten att stödja tillsättningen av en professur inom webb- och tjänsteutveckling. Tjänsten kommer att placeras i Kalmar. Kalmar kommun föreslås stödja professuren i tre år med kronor/år, totalt kronor under perioden. Regionförbundet stödjer projektet med motsvarande nivåer, totalt kronor under perioden. Inom kommunledningskontorets budgetram finns medel för att stödja forskning, utveckling och tillväxt i Kalmar. Överläggning Universitetsstrateg Alexandra Petrakou, kommunledningskontoret, redogör för ärendet. Beslut Kalmar kommun bidrar med kronor/år under 3 år (totalt kronor) till professur inom datavetenskap med inriktning mot webb- och tjänsteutveckling vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

10 Kommunstyrelsens arbetsutskott (6) 70 Handlingsplan för integration remiss Dnr KS 2015/0742 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse, reviderad den 10 september Förslag till handlingsplan den 10 september Bakgrund Det övergripande nationella målet för integrationspolitiken är Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Integrationspolitiken är samhällsövergripande och handlar om hela befolkningen. Kommunstyrelsen antog i juni 2013 regional integrationsstrategi för Kalmar län. Kommunfullmäktige beslutade i verksamhetsplan med budget 2015 att kommunstyrelsen, utifrån den regionala strategin, ska utarbeta en konkret handlingsplan för kommunens arbete de kommande åren. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till handlingsplan. Den framtagna planen bygger på det nationella målet och på den regionala strategin. Arbetet har skett i samverkan med förvaltningarna. Arbetsutskottet beslutade den 8 september 2015 att återremittera ärendet för att göra vissa förtydliganden bland annat kring det regionala målet och tvåspråkigheten. Yttrandet har därefter kompletterats. Innan kommunfullmäktige antar handlingsplanen ska förslaget skickas på remiss till kommunens nämnder och bolag. Eventuella synpunkter på förslaget ska lämnas till kommunledningskontoret senast den 2 november Överläggning Under överläggningen föreslår Johan Persson (S) att arbetsutskottet ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag med följande tillägg: Det integrationsprogram som nu går på remiss stakar på ett bra sätt ut vägen för det långsiktiga integrationsarbetet i Kalmar kommun. På kort sikt behöver dock ytterligare insatser göras för framförallt asylsökande. Det handlar om språk, praktikplatser, kontakter med föreningar och svenska familjer. Detta är åtgärder som fungerat mycket bra bland annat i Torsås. Åtgärder av detta slag påskyndar integrationsprocessen i en kommun. Regeringen har nyligen aviserat kraftigt ökat stöd för att påskynda integrationen i landets kommuner. Chefen för kommunledningskontorets kansli- och omvärldsenhet Ann-Mari Nilsson får i uppdrag att under hösten 2015 återkomma till arbetsutskottet med konkreta förslag på åtgärder som syftar till detta. Efter att överläggningen avslutats beslutar arbetsutskottet i enlighet med Johan Perssons förslag.

11 Kommunstyrelsens arbetsutskott (6) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner kommunledningskontorets förslag till handlingsplan för integration och beslutar att skicka förslaget på remiss till kommunens nämnder och bolag. Eventuella synpunkter på förslaget ska lämnas till kommunledningskontoret senast den 2 november Chefen för kommunledningskontorets kansli- och omvärldsenhet Ann-Mari Nilsson får i uppdrag att under hösten 2015 återkomma till arbetsutskottet med konkreta förslag på åtgärder på ytterligare insatser som kan göras för att på kort sikt, för framförallt asylsökande, påskynda integrationsprocessen i kommunen.

12 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 september 2015 kl. 8:00-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) ordförande vice ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Inger Hilmansson Anslaget på kommunens anslagstavla den 1 oktober 2015.

13 Kommunstyrelsens arbetsutskott (4) 71 Information om nyttoberäkningar för den nya höghastighetsjärnvägen (Sverigeförhandlingen) Dnr KS 2015/0408 Bakgrund Regeringen beslutade den 1 juli 2014 att en särskild utredare, som ska fungera som förhandlingsperson, ska ta fram förslag till principer för finansiering samt förslag till en utbyggnadsstrategi för nya stambanor för höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö m.m. Sverigeförhandlingen är en förhandling om medfinansiering där kommuner, regioner, städer och näringsliv kan vara med och påverka. Fokus ligger på hur det skapas mest nyttor för de olika infrastrukturprojekt som ingår i förhandlingen som till exempel ökat bostadsbyggande och en bättre arbetsmarknad. Förhandlingsmetoden tydliggör prioritet och nyttoskapande, vilket ska leda till ökad effektivitet och ett snabbare färdigställande av de projekt som ingår i uppdraget. Samtliga kommuner/regioner som vill vara med och påverka förväntas leverera underlag till Sverigeförhandlarna i form av samhällsekonomiska nyttor som tillfaller kommunen/regionen till följd av en ny höghastighetsbana. De nyttor som ska beskrivas är Bostadsnyttor, Restidsvinster, Arbetsmarknadsnyttor, Miljönyttor, Näringslivsnyttor och Sociala nyttor. Förhandlingen innebär att kommunerna/regionerna förväntas medfinansiera byggnationen av höghastighetsbanan med en del av de ekonomiska nyttor som tillfaller kommunen/ regionen på grund av att banan byggs. Under våren 2015 bildades nätverket Höghastighetsbanan, med huvudsyftet att verka för en östlig dragning av höghastighetsbanan Jönköping Malmö via Växjö. Utgångsläget var den sedan tidigare utredda Europakorridoren vilken sydöstra Sverige inte ställer sig bakom. Bland de deltagande kommunerna i nätverket lät Växjö kommun, Kalmar kommun och Regionförbundet i Kalmar län, Karlskrona kommun och Älmhults kommun upphandla en gemensam konsult för att beräkna nyttorna av en östlig dragning med station i Växjö. Uppdraget är att göra en beräkning av nyttor för nationell, regional och kommunal nivå. Nyttorna har sammanställts i en rapport som ska levereras till Sverigeförhandlarna senast den 1 oktober Överläggning Henrik Andersson, Sweco, redogör för rapporten. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

14 Kommunstyrelsens arbetsutskott (4) 72 Information om åtgärdsvalsstudie för Kust till kustbanan Dnr KS 2015/0165 Handlingar Utkast till rapport Åtgärdsvalsstudie Kust till kustbanan 10 september Bakgrund För närvarande pågår den så kallade Sverigeförhandlingen om planerade höghastighetståg på sträckan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Sträckningen söder om Jönköping ner mot Malmö är under utredning och flera alternativ studeras. I kommunerna och regionerna i södra Götaland finns en bred samsyn om att en sträckning närmare Växjö/Alvesta är mycket angelägen och som måste utredas vidare. Sverigeförhandlingen är allt annat än en traditionell infrastruktursatsning. Satsningen ska också ses och sättas i sammanhang nyttan kring arbetsmarknad/sysselsättning och bostadsmarknad/bostadsproduktion. I det sammanhanget är det också nödvändigt att utreda vilka åtgärder som behövs för att utveckla och anpassa nuvarande Kust till Kust bana till en framtida (indirekt) anslutning till höghastighetstågen. Kommunstyrelsen beslutade den 3 mars 2015 att godkänna avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för Kust till kustbanan, delen mellan Växjö västra station (ny höghastighetsstation)/alvesta och Kalmar samt Karlskrona med nya stationslägen. Trafikverket har tagit fram en Åtgärdsvalsstudie för Kust till kustbanan med vilka åtgärder som behövs för att utveckla och anpassa nuvarande Kust till kustbana till en framtida (indirekt) anslutning till höghastighetstågen. Överläggning Helena Ervenius, Regionförbundet i Kalmar län, redogör för den åtgärdsvalsstudie för Kust till kustbanan som Trafikverket tagit fram. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 73 Information om Kalmar kommuns arbete inom projektet Färdplan samhällsbetalda transporter Dnr KS 2015/0258 Bakgrund Den 9 juni 2015 beslutade arbetsutskottet att Kalmar kommun ska delta i det regionala projektet Färdplan 2020 samhällsbetalda transporter, samt ta fram egna kommunala färdplaner för hur man ska arbeta för att nå målet.

15 Kommunstyrelsens arbetsutskott (4) Kalmar kommun har sedan tidigare ställt sig bakom regionens mål om Fossilbränslefri region 2030 (NoOil) och antagit ett kommunalt mål Fossilbränslefri kommun Regionala målet om att Alla samhällsbetalda personresor och godstransporter ska senast år 2020 vara klimatneutrala och arbetet med Färdplan 2020 är en del i det arbetet. Energibalansen för 2012 pekar klart och tydligt ut transporter som det viktigaste arbetsområdet för att uppnå Fossilbränslefri kommun 2030 och det speglas även i länets energibalans. Kommunen som organisation behöver gå före i omställningsarbetet för resor och transporter inom verksamheten. Den uppföljande CERO-analys (Climate and Economic Research in Organisations) som gjordes av kommunorganisationens resor är en viktig grund för arbetet. Överläggning Strateg för ekologisk hållbarhet, Jane Lindström, kommunledningskontoret, lämnar en lägesrapport för Kalmar kommuns arbete med projektet Färdplan 2020 samhällsbetalda transporter. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen

16 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 september 2015 kl. 8:30-9:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) ordförande vice ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Christina Fosnes Anslaget på kommunens anslagstavla den 1 oktober 2015.

17 Kommunstyrelsens arbetsutskott (10) 74 Information om folder kring brand och andra olyckor på Tjärhovet Dnr KS 2015/0787 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 16 september Informationsfolder. Bakgrund I den så kallade Sevesolagstiftningen finns krav på vissa verksamheter att upprätta en säkerhetsrapport. Detta är aktuellt för företag som hanterar större mängder kemikalier som kan vålla allvarlig skada för människor och miljö. På Tjärhovet i Kalmar kommun finns ett antal sådana företag och kommunen har ett ansvar att informera personer som kan bli drabbade av ett kemikalieutsläpp. Brandkåren har tagit fram en folder som nu kommer att skickas ut till berörda. Överläggning Räddningschef Gert Friberg informerar om ärendet. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 75 Handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor för mandatperioden beslut om samråd Dnr KS 2015/0788 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 16 september Handlingsprogram. Bakgrund En kommun ska, enligt lagen om skydd mot olyckor, ha ett handlingsprogram för räddningstjänst och för förebyggande åtgärder. Programmet ska förnyas och revideras varje mandatperiod och antas av kommunfullmäktige. Innan programmet antas ska samråd ha skett med de myndigheter och kommuner som kan ha ett väsentligt intresse i saken. Brandkåren har upprättat förslag till handlingsprogram för såväl räddningstjänst som förebyggande verksamhet. Programmen är i huvudsak en uppdatering av föregående mandatperiods program. Dock finns vissa ändringar.

18 Kommunstyrelsens arbetsutskott (10) Under 6.3 Förmåga, tabell 2, har följande text lagts till: Dessa angivna styrkor ingående i deltidsorganisationen skall ses som kommunens ambitionsnivå. Tillfälligtvis kan en mindre styrka utgöra beredskap vid respektive brandstation på grund av personalbrist. Även en ny bilaga har lagts till: Riskinventering och Riskanalys. Överläggning Räddningschef Gert Friberg informerar om ärendet. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att skicka ut förslaget till handlingsprogram enlig lagen om skydd mot olyckor för samråd. 76 Underlag till Sverigeförhandlingen Dnr KS 2015/0408 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 24 september Slutrapport. Nyttoanalys Sydöstra Sverige Rapport från SWECO. Bakgrund Regeringen beslutade den 1 juli 2014 att en särskild utredare, som ska fungera som förhandlingsperson, ska ta fram förslag till principer för finansiering samt förslag till en utbyggnadsstrategi för nya stambanor för höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö m.m. Sverigeförhandlingen är en förhandling om medfinansiering där kommuner, regioner, städer och näringsliv kan vara med och påverka. Fokus ligger på hur det skapas mest nyttor för de olika infrastrukturprojekt som ingår i förhandlingen som till exempel ökat bostadsbyggande och en bättre arbetsmarknad. Förhandlingsmetoden tydliggör prioritet och nyttoskapande, vilket ska leda till ökad effektivitet och ett snabbare färdigställande av de projekt som ingår i uppdraget. Samtliga kommuner/regioner som vill vara med och påverka förväntas leverera underlag till Sverigeförhandlarna i form av samhällsekonomiska nyttor som tillfaller kommunen/regionen till följd av en ny höghastighetsbana. De nyttor som ska beskrivas är Bostadsnyttor, Restidsvinster, Arbetsmarknadsnyttor, Miljönyttor, Näringslivsnyttor och Sociala nyttor. Förhandlingen innebär att kommunerna/regionerna förväntas medfinansiera byggnationen av höghastighetsbanan med en del av de ekonomiska nyttor som tillfaller kommunen/ regionen på grund av att banan byggs.

19 Kommunstyrelsens arbetsutskott (10) Under våren 2015 bildades nätverket Höghastighetsbanan, med huvudsyftet att verka för en östlig dragning av höghastighetsbanan Jönköping Malmö via Växjö. Utgångsläget var den sedan tidigare utredda Europakorridoren vilken sydöstra Sverige inte ställer sig bakom. Bland de deltagande kommunerna i nätverket lät Växjö kommun, Kalmar kommun och Regionförbundet i Kalmar län, Karlskrona kommun och Älmhults kommun upphandla en gemensam konsult för att beräkna nyttorna av en östlig dragning med station i Växjö. Uppdraget är att göra en beräkning av nyttor för nationell, regional och kommunal nivå. Nyttorna har sammanställts i en rapport som ska levereras till Sverigeförhandlarna senast den 1 oktober Överläggning Infrastrukturstrateg Mikael Kalin, samhällsbyggnadskontoret, redogör för ärendet. Under överläggningen föreslår flera ledamöter att vid sidan av underlaget till Sverigeförhandlingen ska följande uttalas: Kalmar kommun är inne i en stark expansiv fas, både vad gäller befolkningsutveckling, bostadsbyggande och övriga investeringar. Linnéuniversitetet satsar cirka 1,5 miljarder kronor i Kalmar och samlokaliserar sina lokaler i ett centralt stadsintegrerat universitet vid hamnen. Universitetet bidrar starkt till att öka kommunens attraktions- och konkurrenskraft och är en kreativ drivkraft för näringslivet i hela regionen. Landstinget är en annan part som investerar motsvarande summa och sammantaget kommer olika privata och offentliga aktörer att investera uppskattningsvis 13,4 miljarder i kommunen fram till Befolkningen ökar och våra nyproducerade bostadsprojekt lockar invånare både inom och utanför länet. Vi ser att hyresrätter är extra attraktivt för inflyttare, studenter och andra grupper och därför fortsätter kommunen att satsa på att främja produktionen av just hyresrätter. För närvarande är cirka 650 bostäder i produktion i Kalmar kommun, varav drygt hälften är hyresrätter. Trycket på att investera i Kalmar ökar och för att öka effektiviteten inom kommunen har vi bland annat satsat på att utveckla en modell för prioritering av detaljplaner, vars resultat finns tillgängligt på kommunens hemsida. De detaljplaner som nu är prioriterade medger byggnation av nya bostäder. I Kalmar kommer över 2000 nya bostäder att byggas fram till Efter att överläggningen avslutats beslutar arbetsutskottet att överlämna Slutrapport samt uttalande till Sverigeförhandlingen. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott överlämnar Slutrapport bakgrund, argument och nyttoanalys för östlig sträckning genom Småland av höghastighetsbanan, som underlag till Sverigeförhandlingen.

20 Kommunstyrelsens arbetsutskott (10) Kalmar kommun uttalar följande: Kalmar kommun är inne i en stark expansiv fas, både vad gäller befolkningsutveckling, bostadsbyggande och övriga investeringar. Linnéuniversitetet satsar cirka 1,5 miljarder kronor i Kalmar och samlokaliserar sina lokaler i ett centralt stadsintegrerat universitet vid hamnen. Universitetet bidrar starkt till att öka kommunens attraktions- och konkurrenskraft och är en kreativ drivkraft för näringslivet i hela regionen. Landstinget är en annan part som investerar motsvarande summa och sammantaget kommer olika privata och offentliga aktörer att investera uppskattningsvis 13,4 miljarder i kommunen fram till Befolkningen ökar och våra nyproducerade bostadsprojekt lockar invånare både inom och utanför länet. Vi ser att hyresrätter är extra attraktivt för inflyttare, studenter och andra grupper och därför fortsätter kommunen att satsa på att främja produktionen av just hyresrätter. För närvarande är cirka 650 bostäder i produktion i Kalmar kommun, varav drygt hälften är hyresrätter. Trycket på att investera i Kalmar ökar och för att öka effektiviteten inom kommunen har vi bland annat satsat på att utveckla en modell för prioritering av detaljplaner, vars resultat finns tillgängligt på kommunens hemsida. De detaljplaner som nu är prioriterade medger byggnation av nya bostäder. I Kalmar kommer över 2000 nya bostäder att byggas fram till Avslut av Kalmar kommuns medverkan i FN:s initiativ Global Compact Dnr KS 2015/0778 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 15 september Bakgrund På World Economic Forum i Davos 1999 uppmanade FN:s dåvarande generalsekreterare, Kofi Annan, näringslivet att ta globalt ansvar. Generalsekreterarens initiativ ledde till bildandet av The Global Compact, som innefattar principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och korruption riktade till företag. Global Compact Cities programme har i dagsläget 94 deltagande städer/kommuner, varav 31 i Europa och Kalmar som enda svenska kommun. Kommunfullmäktige beslutade 2007 att ansluta sig till FN:s Global Compacts tio principer. Genom anslutningen följer ett åtagande att vartannat år offentliggöra och förnya åtagandet, samt att med samma intervall lämna en skriftlig rapport om insatser och utfall för perioden. En inventering genomfördes 2014 av kommunens samlade insatser i förhållande till de tio principerna. Inventeringen visade bland annat att mycket

21 Kommunstyrelsens arbetsutskott (10) arbete som på något sätt kan knytas till principerna redan pågår i kommunen, låg grad av kännedom om vad Global Compact är och innebär och vilket ansvar anslutandet innebar för verksamheterna. Det enda stället där man vid inventeringen kunde se effekter av anslutandet till Global Compact var i uppförandekoden för upphandling. Under perioden har det varit frivilligt för Kalmar kommun att rapportera in insatser och resultat, men från och med hösten 2014 innebär anslutningen en obligatorisk återrapportering till FN vartannat år. I rapporten ska aktiviteter återrapporteras och utvärderas vilket innebär ökade krav på ett mer strukturerat arbete. De lokala inventeringarna tyder på att mycket av det arbete som sker i kommunen och som påverkar principerna i Global Compact sker utifrån annan styrning. En styrning som huvudsakligen utgörs av nationell lagstiftning och lokala politiska prioriteringar. Mot bakgrund av åtagandets svaga styrande funktion, låg grad av kännedom om Global Compact och dess principer i organisationen, samt att åtagandet framöver skulle komma att kräva resurser både avseende implementering och uppföljning föreslås att deltagandet avslutas. Överläggning Strateg för social hållbarhet Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret, redogör för ärendet. Under överläggningen föreslår Inger Hilmansson (FP) att arbetsutskottet ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Efter att överläggningen avslutats beslutar arbetsutskottet i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Beslut Kalmar kommun avslutar sin medverkan i FN:s initiativ Global Compact. 78 Permutation av Stiftelsen Dahmska fonden Dnr KS 2014/0131 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 23 september Skrivelse från Länsstyrelsen i Östergötland den 13 juli Permutationsansökan till Kammarkollegiet. Allmänna stadgar för Dahmska fonden. Tidigare permutationshandlingar.

22 Kommunstyrelsens arbetsutskott (10) Testamente. Reglemente för Dahmska stiftelsen å Stensberg. Årsredovisning Bakgrund Stiftelsen Dahmska fonden registrerades som en stiftelse i stiftelseregistret 1996 av Länsstyrelsen i Kalmar. Som förvaltare registrerades Kalmar kommunstyrelse. Länsstyrelsen Östergötland har år 2011 uppmärksammat att makarna Dahms testamente ger upphov till två stiftelser; Stiftelsen Dahmska fonden och Dahmska stiftelsen å Stensberg. Även Kammarkollegiet har i tidigare permutationsbeslut hanterat det som två stiftelser med ovanstående namn. Stiftelserna har av Länsstyrelsen i Kalmar och Kalmar kommun emellertid behandlats och registrerats som en stiftelse och tillgångarna har inte hållits åtskilda. Med anledning av den nya stiftelselagen om att samtliga stiftelser måste registreras måste nu ett ställningstagande göras. Länsstyrelsen Östergötland konstaterar att detta behöver rättas till genom att stiftelserna antingen separeras och tillgångarna skiljs åt eller att en eventuell sammanslagning av stiftelserna genomförs efter en permutationsansökan hos Kammarkollegiet. Kalmar kommun anser att när donationen gjordes bildades endast en stiftelse. Kalmar kommun anser att det är stiftelsen med namnet Dahmska fonden som är en stiftelse och Dahmska stiftelsen å Stensberg endast det sentida namnet på det ursprungliga Ålderdomshemmet å Stensberg. Som ett led i att fullgöra stiftelsens ändamål och tydliggöra uppdraget har kommunstyrelsen tagit fram allmänna stadgar för stiftelsen Dahmska fonden. Detta innebär att tidigare beslutat reglemente för Dahmska Stiftelsen å Stensberg upphör att gälla. I övrigt fullgör stiftelsen de ändamål som framgår i urkunden och i senare permutationer. Överläggning Controller Åsa Bejvall, kommunledningskontoret, redogör för ärendet. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen beslutar att hos Kammarkollegiet ansöka om att slå samman stiftelserna Dahmska fonden och Dahmska stiftelsen å Stensberg. Kommunstyrelsen yrkar att Kammarkollegiet ändrar stiftelsens urkund enligt den som gäller för stiftelsen Dahmska fonden. Kommunstyrelsen beslutar att anta allmänna stadgar för Dahmska fonden.

23 Kommunstyrelsens arbetsutskott (10) Kommunstyrelsen beslutar att översända handlingar och beslut till tillsynsmyndigheten för stiftelser, Länsstyrelsen i Östergötland. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige upphäver tidigare beslutat reglemente för Dahmska Stiftelsen å Stensberg. 79 Särskild medlemsinsats Kommuninvest ekonomisk förening Dnr KS 2015/0824 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 24 september Stadgar för Kommuninvest ekonomisk förening Plan för Kommuninvests kapitaluppbyggnad med riktlinjer och beslutsordning. Bakgrund De nya lagkrav på bland annat större kapital påverkar också Kommuninvest i hög utsträckning. Den uppbyggnad av kapitalet som måste ske beskrivs närmare i Plan för Kommuninvests kapitaluppbyggnad. Planen syftar till att minimikravet på större kapital ska vara uppnått senast 2018 då kravet på viss lägsta bruttosoliditet (eget kapital i förhållande till de genomsnittliga totala tillgångarna) träder i kraft. Föreningsstämman fastställde den 16 april 2015 nya stadgar för Kommuninvest ekonomisk förening. I stadgarna har bl.a. tillkommit en möjlighet för medlemmarna att på eget initiativ, och i egen takt, betala en eller flera särskilda insatser för att snabbare fullgöra den obligatoriska insatsskyldighet som följer av medlemskapet. Det finns fyra nivåer för insatsbelopp; 200 kronor, 450 kronor, 675 kronor och 900 kronor/invånare. Kalmar kommun har idag ett insatskapital på 541 kronor/invånare motsvarande kronor. För att nå den högsta nivån behöver insatskapitalet ökas med kronor. Insatskapital redovisas som finansiell anläggningstillgång, återbäring och ränta på insatskapitalet som finansiell intäkt i resultaträkningen. Många medlemmar har aviserat sin avsikt att redan under 2015 sätta in hela eller huvuddelen av den högsta insatsnivån. Överläggning Ekonomichef Urban Sparre, kommunledningskontoret, redogör för ärendet.

24 Kommunstyrelsens arbetsutskott (10) Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige beslutar att genom särskild medlemsinsats på kronor under 2015 fullgöra den obligatoriska insatsnivån i Kommuninvest ekonomisk förening. 80 Delårsbokslut januari augusti 2015 med prognos för 2015 Dnr KS 2015/0004 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 23 september Delårsbokslut januari till augusti 2015 med prognos för Bakgrund I delårsbokslutet ingår uppföljning av kommunfullmäktiges mål, förvaltningsberättelse, verksamhetsberättelser från kommunens nämnder, kommunalförbund och koncernens hel- och delägda bolag samt finansiella rapporter för kommunen och koncernen. Resultatet för kommunen för perioden januari augusti uppgår till 66,2 miljoner kronor och prognosen för helåret är ett resultat på 23,1 miljoner kronor. Överläggning Ekonomichef Urban Sparre, kommunledningskontoret, redogör för ärendet. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen överlämnar delårsbokslutet januari augusti 2015 med prognos för 2015 till kommunfullmäktige. 81 Kommunledningskontorets delårsrapport 2015 efter augusti månad Dnr KS 2015/0225 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 23 september Kommunledningskontorets uppföljning per augusti Uppföljningsrapport mål och uppdrag 2015.

25 Kommunstyrelsens arbetsutskott (10) Ekonomiuppföljning per augusti. Bakgrund Kommunledningskontoret redovisar varannan månad det ekonomiska utfallet för perioden och en ekonomisk prognos för årsutfallet. Efter april och augusti görs också uppföljning av verksamhetsplanen. Förbrukningen efter augusti uppgår till 65,1 % jämfört mot riktvärdet 66,6 %. Ett periodiserat delårsbokslut upprättas per augusti och en prognos för helårsutfallet lämnas. Prognosen pekar mot ett överskott med kronor jämfört med budget. Prognosen för de olika enheterna redovisas i delårsuppföljningen. Uppföljning av nämndens mål och kommunledningskontorets aktiviteter redovisas också. Arbetet med målen, aktiviteterna och uppdragen pågår och några är redan klara. Bedömningen är att måluppfyllelsen kommer att vara god vid årsbokslutet. Överläggning Controller Åsa Bejvall, kommunledningskontoret, går igenom kommunledningskontorets delårsrapport 2015 efter augusti. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen fattar inte något beslut med anledning av uppföljningen per augusti 2015.

26 Kommunstyrelsens personaldelegation Tid Onsdagen den 16 september 2015 kl. 13:00 Plats Nelsonska rummet Omfattning Beslutande Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) Dzenita Abaza (S) Ersättare Roger Holmberg (S) Michael Ländin (S) Övriga Anne Elgmark, personalchef Mats Gustafsson, förhandlingschef Thomas Hodin, personalutvecklare 24 Sekreterare Mats Gustafsson Justeras Bertil Dahl Ordförande Inger Hilmansson Vice ordförande Justeringsdatum Justeringsdatum Anslaget på kommunens anslagstavla den Klicka här för att ange text.

27 Kommunstyrelsens personaldelegation (5) Behandling av mötesärende 23 Tolkning och tillägg i Arvodesregler för Kalmar kommuns förtroendevalda Dnr KS 2015/0772 Bakgrund I kommunens arvodesregler framgår vilka som har årsarvode och det fastslås även att de förtroendevalda som har årsarvode får ingen ersättning i form av sammanträdesarvoden eller förrättningsarvoden för uppdrag inom egna nämnden. De har dock rätt till sammanträdesarvode när de deltar i möte med partigrupp inför kommunfullmäktiges sammanträden och för sammanträden med kommunfullmäktige. Kommunens revisorer har ställt frågan hur detta ska tolkas för revisorernas del då de har årsarvode samtidigt som de formellt sett inte är en nämnd. Arvodesreglerna pekar specifikt ut uppdrag inom egna nämnden och för att göra reglerna tydliga, förutsägbara och rättvisa för samtliga behöver detta förtydligas. Därför föreslås följande tillägg i 7 Årsarvode som då får följande lydelse: Till övriga förtroendevalda som får årsarvode betalas inga sammanträdesarvoden eller förrättningsarvoden för uppdrag inom egna nämnden eller motsvarande varifrån årsarvode utgår. Beslut Kommunstyrelsens personaldelegation beslutar om följande förtydligande i arvodesregler för Kalmar kommuns förtroendevalda. Fjärde stycket nedifrån i 7, Årsarvode, ska ha följande lydelse: I årsarvodet för ledamöter och ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott ingår ersättning för sammanträden med kommunstyrelsen. Till övriga förtroendevalda som får årsarvode betalas inga sammanträdesarvoden eller förrättningsarvoden för uppdrag inom egna nämnden eller motsvarande varifrån årsarvode utgår. De har dock rätt till sammanträdesarvode när de deltar i möte med partigrupp inför kommunfullmäktiges sammanträden och för sammanträden med kommunfullmäktige.

28 Kommunstyrelsens personaldelegation (5) 24 Lönekartläggning Dnr KS 2014/0825 Thomas Hodin och Mats Gustafsson redovisar Kalmar kommuns lönekartläggning för Utifrån den genomförda lönekartläggningen kan det konstateras att det generellt förs en jämställd lönepolitisk utveckling i Kalmar kommun. Inför framtiden kommer de årliga lönekartläggningarna att förstärka jämställdhetsarbetet ytterligare. Vidare har lönekartläggningen visat på att de flesta yrkesgrupperna (inte minst kvinnodominerade) uppvisar ett litet inslag av individuell och differentierad lönesättning vilket leder till mindre lönespridning, som i sig är negativt för kommande personalförsörjningsbehov. Kommunen har ett uttalat personal- och lönepolitiskt mål att skillnader i lön eller andra anställningsförmåner p.g.a. kön inte ska förekomma. Istället skall lönebildningen och lönesättningen baseras på väl kända, förankrade och könsneutrala kriterier. Det är varje verksamhets eget ansvar att se till att osakliga löneskillnader inte uppstår inom en och samma yrkesgrupp. Löneskillnad mellan män och kvinnor inom en yrkesgrupp ska alltid kunna förklaras med könsneutrala faktorer. Slutligen kan vi konstatera att det är ett omfattande och resurskrävande arbete att genomföra lönekartläggningen och att det finns anledning att kontinuerligt utvärdera såväl arbetssätt som metod/program för att finna en optimal modell. Detta innebär att Kalmar kommun har för avsikt att fortsätta vidareutveckla och förfina lönekartläggningsarbetet. I detta arbete skapas ett redskap för att fördjupa den lönepolitiska diskussionen. Med denna kartläggning som utgångspunkt kan lönekartläggningsarbete utvecklas vad gäller arbetssätt, arbetsformer och metod för att kommunen ska nå målet jämställda löner. Beslut Personaldelegationen beslutar att anta lönekartläggning Personalenheten får i uppdrag att redovisa resultatet till de fackliga organisationerna.

29 Kommunstyrelsens personaldelegation (5) 25 Översyn av personalprogrammet. Dnr KS 2015/0699 Bakgrund Nuvarande personalprogram för Kalmar kommun kom 2012 och behöver ses över och eventuellt revideras. Beslut Personaldelegationen diskuterar ett antal punkter som behöver ses över och ger i uppdrag till personalenheten att revidera personalprogrammet i samverkan med de fackliga organisationerna.

30 Kommunstyrelsens personaldelegation (5) 26 Information om seminariet om ohälsa Dnr Anne Elgmark informerar om temadagen som hölls den 4 september 2015 för chefer, personalutvecklare, fackliga förtroendemän och huvudskyddsombud. Temadagen handlade om folkhälsa och ohälsa i Kalmar kommun, rehabiliteringsprocess, psykisk ohälsa och hälsofrämjande arbetsplatser. Personalenheten har fått positiv respons på temadagen från deltagarna. Personaldelegationen fattar inget beslut med anledning av frågan.

31 Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 10:00-10:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice ordförande Ersättare Dzenita Abaza (S) Sekreterare Anette Mellström Justeras Mattias Adolfson ordförande Jonas Lövgren Anslaget på kommunens anslagstavla den 29 september 2015.

32 Kommunstyrelsens planutskott (4) 49 Uppsägning av avsiktsförklaring om exploatering av delar av kvarteren Forellen och Svalan samt fastigheterna Brandvakten 7 (brandstationen) och Tenngjutaren 6 Dnr KS 2014/0186 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 10 september Avsiktsförklaring. Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade den 28 april 2014, 55, att godkänna avsiktsförklaringen mellan Kalmar kommun och Byggnadsaktiebolaget N.J. Andersson & Son om förvärv och byggnation av fastigheterna Brandvakten 7, del av Svalan 20, del av Malmen 2:2 samt del av Forellen. Förhandlingar har genomförts om prissättning, värderingsprinciper och övriga frågeställningar såsom uppfyllande av parkeringsnorm, övertagande och ersättning av befintlig skolmatsal på fastigheten Forellen. Parterna har inte varit eniga kring villkoren och den 29 juni 2015 inkom ett slutligt erbjudande från N J Andersson, på prisnivåer och förändrade villkor, med krav på accept från Kalmar kommun inom tre dagar. Kalmar kommun har svarat N J Andersson inom begärd tid att Kalmar kommun inte accepterar erbjudandet eftersom parterna inte är överens om parkeringsnorm, prissättningar, värderingsprinciper och övriga frågeställningar. Den 3 juli 2015 meddelade N J Andersson via media att man avbryter samarbetet med Kalmar kommun kring avsiktsförklaringen. N J Andersson återkom därefter den 8 juli 2015, via juridiskt ombud, att man återigen ställer sig bakom avsiktsförklaringen. Kalmar kommun har därefter svarat N J Anderssons ombud att frågan om avsiktförklaringen kommer att behandlas av kommunfullmäktige under hösten. Då Kalmar kommun och N J Andersson i de förhandlingar som varit inte kommit överens om prissättning, värderingsprinciper, skolmatsal m.m. föreslås att kommunfullmäktige upphäver avsiktsförklaringen samt att kommunstyrelsen beslutar om försäljning/markanvisning av de nämnda fastigheterna. Då ges möjlighet att med marknadsmässiga prisnivåer och uppfyllande av övriga åtaganden på respektive fastighet/område tillskapa nya hyresbostäder på några av Kalmars attraktivaste lägen. Överläggning Exploateringschef Pär Svanfeldt, kommunledningskontoret, redogör för ärendet.

33 Kommunstyrelsens planutskott (4) Beslut Planutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige upphäver avsiktsförklaringen mellan Kalmar kommun och Byggnadsaktiebolaget N.J. Andersson & Son. Planutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen beslutar att försäljning av fastigheten Brandvakten 7 ska ske via upphandlad mäklare. Kommunstyrelsen beslutar om markanvisning för byggnation av hyresrätter i kvarteret Svalan (del av fastigheterna Svalan 20 och Malmen 2:2) samt byggnation av hyresrätter och kommersiella lokaler i kvarteret Forellen (del av fastigheten Forellen 1). 50 Stadsarkitekten informerar Överläggning Stadsarkitekt Björn Strimfors informerar om stadsutvecklingen längs Erik Dahlbergs väg. Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 51 Planbesked för fastigheterna Ripan 1 och 2, Norrgårdsgärdet Dnr KS 2015/0678 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 9 september Bakgrund Riksbyggen har den 29 juni 2015 kommit in med ansökan om planbesked för fastigheterna Ripan 1 och 2, Norrgårdsgärdet. Samhällsbyggnadskontoret föreslår att detaljplanearbete påbörjas för ansökt område ihop med kvarteret Fasanen. Planbeskedet avser nybyggnation av bostäder genom förtätning i befintlig bostadsrättsförening och förslaget omfattar cirka 85 nya lägenheter med upplåtelseform bostadsrätt. Därtill kommer detaljplanearbetet fastställa byggrätten för bostäder i kvarteret Fasanen. Enligt reglementet för kommunstyrelsen, 18, beslutar planutskottet om prioritering av planarbete.

34 Kommunstyrelsens planutskott (4) Överläggning Stadsarkitekt Björn Strimfors går igenom ärendet. Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att detaljplanearbete ska påbörjas för fastigheterna Ripan 1 och 2 ihop med kv. Fasanen. Detaljplanen beräknas antas under första kvartalet Planbesked är inte juridiskt bindande och kan inte överklagas, se PBL 2010:900 5 kap. 2-5 och 13 kap. 2 punkt 2.

35 Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 september 2015 kl. 10:00-10:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Mattias Adolfson ordförande Johan Persson Anslaget på kommunens anslagstavla den 1 oktober 2015.

36 Kommunstyrelsens planutskott (8) 52 Yttrande över länsstyrelsens rapport om fysisk planering i Kalmar län med hänsyn till ett förändrat klimat översvämning Dnr KS 2015/0586 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 24 september Förslag till yttrande den 24 september Länsstyrelsens skrivelse den 18 juni Remiss. Rapport SMHI. Bakgrund Länsstyrelsen har utarbetat ett förslag till riktlinjer vad gäller säkerhetskrav för strandnära byggnationer, vägar och distributionsanläggningar i länet och skickat på remiss till länets kommuner samt angränsande länsstyrelser och sektorsmyndigheter. Samhällsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag på yttrande över remissen. Sammanfattningsvis anser Kalmar kommun följande: Det ska råda lika riktlinjer från landets länsstyrelser där det råder samma förutsättningar. Kalmar kommun utgår från att länsstyrelsens riktlinjer endast gäller nybyggnation. I remissen står att plushöjden för byggnader bör ange lägsta grundläggningsnivå eller schaktbotten för att undvika fukt i grunden, det är alltså marknivån som ska vara avgörande. Kalmar kommun anser att färdig golvhöjd fortsatt ska användas som begrepp i detta avseende. För de byggnadsdelar som ligger under den nivån bör olika tekniska lösningar redovisas och kunna tillämpas. Kalmar kommun efterfrågar riktlinjer från länsstyrelsen avseende förslag på material och byggtekniker som kan användas för kompletteringsbebyggelse i befintliga miljöer. Överläggning Samhällsbyggnadschef Rebecka Persson redogör för ärendet. Under överläggningen föreslås att yttrandet, inför kommunstyrelsens behandling, ska förtydligas när det gäller att landets länsstyrelser måste ha

37 Kommunstyrelsens planutskott (8) samma riktlinjer i Sverige där liknande förutsättningar råder, nybyggnation i områden med befintlig bebyggelse samt förslag att gemensamt studera hur olika tekniska lösningar kan tillämpas. Sedan överläggningen avslutats beslutar planutskottet enligt förslag. Beslut Planutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen antar samhällsbyggnadskontorets yttrande som sitt och överlämnar det Länsstyrelsen i Kalmar län som Kalmar kommuns yttrande över rapporten fysisk planering i Kalmar län med hänsyn till ett förändrat klimat översvämning. Yttrandet ska inför kommunstyrelsens behandling förtydligas när det gäller att landets länsstyrelser måste ha samma riktlinjer i Sverige där liknande förutsättningar råder, nybyggnation i områden med befintlig bebyggelse samt förslag att gemensamt studera hur olika tekniska lösningar kan tillämpas. 53 Förlängning av markreservation för Hansa Bygg AB för del av fastigheten Djurängen 2:4, västra Djurängen Dnr KS 2013/0683 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 september 2015 inklusive karta. Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 8 december 2008, som en del i det Kalmaritiska Stimulanspaketet, att reservera mark inom Kalmar tätort. Enligt kommunstyrelsens beslut gällde samtliga markreservationer fram till den 31 augusti 2009, då en utvärdering av varje markreservation skulle ske. En av de markreservationer som beviljades i december 2008 var till förmån för Hansa Bygg AB, Bygg Power i Kalmar AB/Arkitekt och Miljö AB (den har senare skrivits över på Signerade Hus AB) samt PEAB för område på del av fastigheten Djurängen 2:4 i västra Djurängen. Intressenterna valdes ut genom en markanvisningstävling och de vill på platsen bygga bostäder i form av radhus, kedjehus och flerbostadshus. Markreservationen förnyades av kommunstyrelsen den 9 november 2009 till sex månader efter att detaljplanen vunnit laga kraft. Detaljplanen antogs i kommunfullmäktige 25 februari 2013 och vann laga kraft 2 april Syftet med detaljplanen är att genomföra bullerdämpande åtgärder längs väg E22 för att förbättra ljudmiljön inom befintlig bebyggelse, samt att möjliggöra en förädling av idag outnyttjad mark till ett område för ny bostadsbebyggelse. Av flera skäl behöver anläggandet av bullerskyddsåtgärderna ske före påbörjandet av bostadsbyggnationen. Det handlar dels om anläggningstekniska

38 Kommunstyrelsens planutskott (8) skäl, eftersom bostäderna ligger framför området med bullerskärm, dagvattenhantering och park men även om försäljningsmässiga skäl. Den 2 oktober 2013, sex månader efter detaljplanen hade vunnit laga kraft, saknades investeringsbeslut för bullerskärmen varför den gemensamma markreservationen delades upp i tre separata markreservationer som beviljades av kommunen. Markreservationen för Hansa Bygg AB förlängdes i oktober 2014 och löper ut 23 september Projekteringen av bullerskärmen pågår men arbetet med denna och det övriga genomförandet av detaljplanen behöver komma längre innan köpekontrakt tecknas. Hansa Bygg AB planerar att bygga 24 enbostadshus i en våning enligt kartbilaga. Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommunledningskontoret att markreservationen för Hansa Bygg AB förlängs till och med den 29 januari Kommunens Riktlinjer för reservation och försäljning av mark anger att kommunen som huvudregel ska sälja marken direkt då det finns en intressent för ett område med en antagen detaljplan och fastställt ändamål och kommunen bedömer intressentens planer som tilltalande. I fallet med västra Djurängen är detta inte möjligt eftersom försäljning av marken är avhängigt att bullerskärmen är på plats. Beslut Kommunstyrelsens planutskott förlänger markreservationen enligt kommunledningskontorets förslag för Hansa Bygg AB, org. nr , på del av fastigheten Djurängen 2:4, Västra Djurängen. Markreservationen ska gälla till och med den 29 januari Förlängning av markreservation för Signerade Hus AB för del av fastigheten Djurängen 2:4, västra Djurängen Dnr KS 2013/0683 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 september 2015 inklusive karta. Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 8 december 2008, som en del i det Kalmaritiska Stimulanspaketet, att reservera mark inom Kalmar tätort. Enligt kommunstyrelsens beslut gällde samtliga markreservationer fram till den 31 augusti 2009, då en utvärdering av varje markreservation skulle ske. En av de markreservationer som beviljades i december 2008 var till förmån för Hansa Bygg AB, Bygg Power i Kalmar AB/Arkitekt och Miljö AB (den har senare skrivits över på Signerade Hus AB) samt PEAB för område på del av fastigheten Djurängen 2:4 i västra Djurängen. Intressenterna valdes ut genom en markanvisningstävling och de vill på platsen bygga bostäder i form av

39 Kommunstyrelsens planutskott (8) radhus, kedjehus och flerbostadshus. Markreservationen förnyades av kommunstyrelsen den 9 november 2009 till sex månader efter att detaljplanen vunnit laga kraft. Detaljplanen antogs i kommunfullmäktige 25 februari 2013 och vann laga kraft 2 april Syftet med detaljplanen är att genomföra bullerdämpande åtgärder längs väg E22 för att förbättra ljudmiljön inom befintlig bebyggelse, samt att möjliggöra en förädling av idag outnyttjad mark till ett område för ny bostadsbebyggelse. Av flera skäl behöver anläggandet av bullerskyddsåtgärderna ske före påbörjandet av bostadsbyggnationen. Det handlar dels om anläggningstekniska skäl, eftersom bostäderna ligger framför området med bullerskärm, dagvattenhantering och park men även om försäljningsmässiga skäl. Den 2 oktober 2013, sex månader efter detaljplanen hade vunnit laga kraft, saknades investeringsbeslut för bullerskärmen varför den gemensamma markreservationen delades upp i tre separata markreservationer som beviljades av kommunen. Markreservationen för Signerade Hus AB förlängdes i oktober 2014 och löper ut 23 september Projekteringen av bullerskärmen pågår men arbetet med denna och det övriga genomförandet av detaljplanen behöver komma längre innan köpekontrakt tecknas. Signerade Hus AB planerar att bygga fem enbostadshus i en våning enligt kartbilaga. Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommunledningskontoret att markreservationen för Signerade Hus AB förlängs till och med den 29 januari Kommunens Riktlinjer för reservation och försäljning av mark anger att kommunen som huvudregel ska sälja marken direkt då det finns en intressent för ett område med en antagen detaljplan och fastställt ändamål och kommunen bedömer intressentens planer som tilltalande. I fallet med västra Djurängen är detta inte möjligt eftersom försäljning av marken är avhängigt att bullerskärmen är på plats. Beslut Kommunstyrelsens planutskott förlänger markreservationen enligt kommunledningskontorets förslag för Signerade Hus AB, org. nr , på del av fastigheten Djurängen 2:4, Västra Djurängen. Markreservationen ska gälla till och med den 29 januari Förlängning av markreservation för PEAB för del av fastigheten Djurängen 2:4, västra Djurängen Dnr KS 2013/0683 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 september 2015 inklusive karta.

40 Kommunstyrelsens planutskott (8) Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 8 december 2008, som en del i det Kalmaritiska Stimulanspaketet, att reservera mark inom Kalmar tätort. Enligt kommunstyrelsens beslut gällde samtliga markreservationer fram till den 31 augusti 2009, då en utvärdering av varje markreservation skulle ske. En av de markreservationer som beviljades i december 2008 var till förmån för Hansa Bygg AB, Bygg Power i Kalmar AB/Arkitekt och Miljö AB (den har senare skrivits över på Signerade Hus AB) samt PEAB för område på del av fastigheten Djurängen 2:4 i västra Djurängen. Intressenterna valdes ut genom en markanvisningstävling och de vill på platsen bygga bostäder i form av radhus, kedjehus och flerbostadshus. Markreservationen förnyades av kommunstyrelsen den 9 november 2009 till sex månader efter att detaljplanen vunnit laga kraft. Detaljplanen antogs i kommunfullmäktige 25 februari 2013 och vann laga kraft 2 april Syftet med detaljplanen är att genomföra bullerdämpande åtgärder längs väg E22 för att förbättra ljudmiljön inom befintlig bebyggelse, samt att möjliggöra en förädling av idag outnyttjad mark till ett område för ny bostadsbebyggelse. Av flera skäl behöver anläggandet av bullerskyddsåtgärderna ske före påbörjandet av bostadsbyggnationen. Det handlar dels om anläggningstekniska skäl, eftersom bostäderna ligger framför området med bullerskärm, dagvattenhantering och park men även om försäljningsmässiga skäl. Den 2 oktober 2013, sex månader efter detaljplanen hade vunnit laga kraft, saknades investeringsbeslut för bullerskärmen varför den gemensamma markreservationen delades upp i tre separata markreservationer som beviljades av kommunen. Markreservationen för PEAB Sverige AB förlängdes i oktober 2014 och löper ut 23 september Projekteringen av bullerskärmen pågår men arbetet med denna och det övriga genomförandet av detaljplanen behöver komma längre innan köpekontrakt tecknas. PEAB Sverige AB planerar att bygga tre flerfamiljshus i fyra våningar omfattande ca 30 lägenheter samt 19 enbostadshus i två våningar enligt kartbilaga. Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommunledningskontoret att markreservationen för PEAB Sverige AB förlängs till och med den 29 januari Kommunens Riktlinjer för reservation och försäljning av mark anger att kommunen som huvudregel ska sälja marken direkt då det finns en intressent för ett område med en antagen detaljplan och fastställt ändamål och kommunen bedömer intressentens planer som tilltalande. I fallet med västra Djurängen är detta inte möjligt eftersom försäljning av marken är avhängigt att bullerskärmen är på plats. Beslut Kommunstyrelsens planutskott förlänger markreservationen enligt kommunledningskontorets förslag för Peab Sverige AB, org. nr , på del av fastigheten Djurängen 2:4, Västra Djurängen.

41 Kommunstyrelsens planutskott (8) Markreservationen ska gälla till och med den 29 januari Markanvisningsavtal för del av fastigheten Forellen 1, Malmen Dnr KS 2013/0480 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 september Förslag till markanvisningsavtal inklusive karta. Bakgrund Kommunledningskontoret har förhandlat om markanvisningsavtal avseende del av Forellen 1 med Kalmarhem. Avtalet avser ett område om cirka kvadratmeter av fastigheten. På området vill Kalmarhem bygga cirka 125 hyreslägenheter. Området avgränsas i norr av Strandgatan och i väster av Trädgårdsgatan. Öster om området ligger Stagneliusskolan och söder om området skolans matsal. Enligt markanvisningsavtalet ska befintlig skolmatsal bevaras. Avtalet är villkorat av att ny detaljplan för området vinner laga kraft senast den 31 mars När detaljplanen vunnit laga kraft ska ett marköverlåtelseavtal upprättas med byggherren. Överläggning Under överläggningen föreslår Mattias Adolfson (S) att planutskottet ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag med följande tillägg: Under 2, Syfte, 2 st 4p: Parkeringarna ska vara tillgängliga för samnyttjande. Efter att överläggningen avslutats beslutar planutskottet i enlighet med Mattias Adolfsons förslag. Beslut Planutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen godkänner markanvisningsavtal för del av fastigheten Forellen 1 mellan Kalmar kommun och Kalmarhem (org.nr ) enligt kommunledningskontorets förslag med följande tillägg: Under 2, Syfte, 2 st 4p: Parkeringarna ska vara tillgängliga för samnyttjande.

42 Kommunstyrelsens planutskott (8) 57 Information om uppföljning av investeringsbudgeten efter augusti Överläggning Verksamhetsutvecklare Ulrick Hultman, kommunledningskontoret, redovisar en sammanfattad uppföljning av investeringsbudgeten efter augusti med prognos för helåret. För närvarande pågår arbetet med investeringsbudgeten för Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 58 Information om detaljplan för Fjölebro Överläggning Stadsarkitekt Björn Strimfors ger en lägesrapport kring arbetet med detaljplanen för Fjölebro. Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 59 Stadsarkitekten informerar Överläggning Stadsarkitekt Björn Strimfors informerar om stadsutvecklingen på Kvarnholmen, där det bland annat pågår flera förtätnings- och ombyggnationsprojekt. Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

43 Portföljfakta för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljförmögenhet per Antal andelar ,0301 St Andelskurs 3 400,0545 Kr Svenska aktier/fonder 50,45% Kr Utländska aktier/fonder 6,81% Kr Obligationer 35,88% Kr Vinstandelslån 0,50% Kr Räntefonder 2,77% Kr Upplupna räntor, värdepapper 0,30% Kr Upplupen bankränta 0,01% Kr Likviditet 3,31% Kr Ej bokförd likviditet 0.00 Kr Öppen position köpoptioner -0,03% Kr Summa förmögenhet Kr Nyckeltal (annualiserade) för Avkastning, portfölj 10,29% Avkastning, jämförelseindex 9,88% Standaravvikelse, portfölj 8,88% Standaravvikelse, jämförelseindex 8,24% Sharpekvot, portfölj 0,97 Sharpekvot, jämförelseindex 1,00 Aktiv risk 2,43% Informationskvot 0,17 Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 20% 65% 15% Avkastning per Från datum Portföljen Index Differens ,18% -2,81% -1,37% ,64% 0,01% -1,65% ,43% -3,63% -1,80% ,83% -3,29% -1,54% ,38% -3,21% -0,17% ,59% -2,81% -0,78% ,65% 1,05% 0,61% ,18% 5,20% 0,99% ,72% 5,87% 0,85% ,79% 7,82% 0,97% ,10% 9,27% 0,82% ,78% 9,14% 0,63% ,45% 17,23% 1,22% ,78% 33,04% 2,74% ,62% 46,29% 6,33% ,97% 42,35% 1,62% ,17% 62,44% 1,73% ,32% 105,05% -1,73% ,61% 71,27% 0,34% ,04% 71,44% -3,41% ,52% 95,83% 1,69% ,03% 134,04% 10,98% ,68% 166,90% 12,78% ,01% 224,60% 15,41% 55% Uppföljning av beslutade numeriska begränsningar i bolagets placeringspolicy Miljoner kronor Faktisk andel av total tillgångar Tillåten andel av total tillgångar Aktier ,3% 20%-60% Total utlandsandel 205 6,8% Max 15% Aktier i övriga länder *) 25 0,8% Max 5% Enskild motpart Max 10% exkl svenska staten - Svenska Handelsbanken 196 6,5% - Swedbank 176 5,9% - Nordea 167 5,6% - SEB 149 5,0% - Hennes & Mauritz 104 3,5% Räntebäranade i nordiska börsbolag ,3% Max 20% *) länder utanför: EU, övriga nordiska länder, Schweiz och USA Begränsningarna senast beslutade av konsortiemötet Ägarandelar och insatt kapital i Kr Ägare Andel i procent Insatt kapital Nuvärde Utveckling Insatt/uttag 2015 Landstinget i Kalmar 47,50% ,8% Oskarshamns kommun 20,43% ,1% Vimmerby kommun 5,98% ,9% Mönsterås kommun 4,97% ,5% Hultsfreds kommun 4,51% ,6% Nybro kommun 3,73% ,3% Kalmar kommun 3,54% ,6% Högsby kommun 3,17% ,9% Mörbylånga kommun 2,85% ,0% Torsås kommun 1,68% ,7% Emmaboda kommun 1,63% ,2% Summa % ,6% 10% 45% 5% 35% 0% % KLP Måndag Sida 2

44 Kommentar och utveckling för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 270% 65% 240% 210% 55% 180% 150% 120% 45% 90% 60% 35% 30% 0% % KLP Måndag Sida 3

45 Portföljfakta för KLP-Aktieportföljen 31 Augusti 2015 Portföljförmögenhet per Antal andelar ,2906 St Andelskurs 5 661,7061 Kr Svenska aktier/fonder 85,94% Kr Utländska aktier/fonder 11,61% Kr Upplupen bankränta 0,01% Kr Likviditet 2,50% Kr Ej bokförd likviditet 0.00 Kr Öppen position köpoptioner -0,05% Kr Summa förmögenhet Kr Nyckeltal (annualiserade) för Avkastning, portfölj 14,88% Avkastning, jämförelseindex 14,69% Standaravvikelse, portfölj 15,14% Standaravvikelse, jämförelseindex 17,11% Sharpekvot, portfölj 0,87 Sharpekvot, jämförelseindex 0,76 Aktiv risk 4,06% Informationskvot 0,05 Fem största innehaven Nordea Kr Hennes & Mauritz B Kr Investor B Kr Skanska B Kr Ericsson B Kr Avkastning per Branschfördelning och Från datum Portföljen Index Differens ,67% -5,93% -0,74% 25% ,89% -1,22% -1,67% ,69% -7,51% -1,18% ,74% -6,38% -1,35% 20% ,59% -6,17% 0,58% ,07% -6,14% 0,08% ,75% 1,43% 0,32% 15% ,83% 8,63% 0,19% ,82% 9,78% 0,03% 10% ,13% 13,48% -0,34% ,42% 15,24% 0,18% ,86% 15,05% -0,19% 5% ,56% 25,81% 1,76% ,22% 60,97% -2,75% 0% ,32% 87,51% -2,19% -0,4% -0,9% -2,6% +2,3% +1,5% +0,7% +0,5% -1,2% ,23% 62,18% 0,05% ,62% 105,49% -3,87% ,30% 213,39% -25,09% ,90% 91,01% 16,89% ,83% 86,05% 11,78% ,94% 138,26% 7,68% Utveckling andelsvärde för perioden ,76% 224,81% 3,95% Portföljen Index Aktieinnehav ,69% 292,20% 3,49% 30% 100% ,17% 454,98% 11,19% 25% Finans och fastighet Hälsovård Industri IT Material Sällanköpsvaror Teleoperatörer Utland 90% 80% 20% 70% 60% 15% 10% 5% 50% 40% 30% 20% 10% 0% KLP Måndag Sida 2

46 Specifikationer för KLP-Aktieportföljen 31 Augusti 2015 Likvidkonton Likvidkonto Valuta Saldo Upplupen ränta Kapitaliserad ränta Ränta Söderberg & Partners SEK ,11 0, ,11 0,00% Handelsbanken SEK , ,68 0,00 0,05% SWEDBANK SEK , ,12 0,00 0,50% SEB SEK ,08 0,00 0,00 0,00% Summa , , ,11 Valutakurser Valuta Kurs Valuta Kurs Valuta Kurs CHF 8,9256 DKK 1,2781 EUR 9,5383 GBP 13,0890 NOK 1,0246 USD 8,5070 Övriga skulder och fodringar Text Belopp Öppen position köpoptioner Summa skulder Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 100% 495% 440% 385% 330% 275% 220% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 165% 30% 110% 20% 55% 10% 0% KLP Måndag Sida 3

47 KLP-Aktieportföljen Per datum Portföljsammandrag, aktier Marknadsvärde Benämning Innehav Värderingskurs Anskaffningsvärde Anskaffningskurs Ändring i procent Ändring i SEK Upplupen ränta Andel av portföljen Depå Finans och fastighet ,75 40, ,08 Hemfosa Fastigheter AB , ,00 51,63 80, ,97 SEB Investor B , ,47 197,98 54, ,14 Handelsbanken Lundbergs B , ,00 170,53 139, ,90 SEB Nordax , ,00 42,67-0, ,42 SEB Nordea , ,52 60,54 65, ,12 SEB Pandox b , ,00 106,84 11, ,03 Handelsbanken Platzer Fastigheter AB , ,00 27,72 23, ,00 Handelsbanken Skandinaviska Enskilda Banken A , ,59 81,97 20, ,44 Swedbank Swedbank A , ,36 125,83 53, ,37 Handelsbanken Svenska Handelsbanken A , ,81 125,51 0, ,68 Handelsbanken Hälsovård ,42 30, ,74 AstraZeneca , ,15 491,88 8, ,86 SEB Elekta B , ,10 62,05-15, ,74 SEB Getinge B , ,26 186,88 0, ,40 SEB Meda A , ,55 74,21 75, ,89 SEB Raysearch Laboratories B , ,11 34,38 225, ,97 SEB Swedish Orphan Biovitrum , ,25 79,23 36, ,88 SEB Industri ,85 29, ,97 ABB Ltd , ,12 135,96 20, ,18 SEB Atlas Copco A , ,33 252,26-15, ,93 SEB Atlas Copco B , ,00 87,21 121, ,80 SEB Bulten AB , ,28 70,49 4, ,33 SEB Intrum Justitia , ,51 95,71 203, ,69 SEB Loomis B , ,72 101,76 111, ,25 SEB NCC B , ,10 167,14 47, ,30 SEB Sandvik , ,66 86,72-5, ,04 Swedbank Skanska B , ,84 120,03 38, ,96 SEB SKF B , ,91 162,21-0, ,44 SEB Trelleborg B , ,89 85,28 62, ,61 SEB Volvo A , ,25 41,34 122, ,94 Swedbank Volvo B , ,24 84,87 8, ,51 Swedbank IT ,36-13, ,06 Acando b , ,00 14,99-9, ,30 SEB Ericsson B , ,36 98,82-16, ,84 Swedbank KnowIT , ,00 53,15-0, ,92 SEB Material ,36 35, ,10 Boliden , ,79 109,08 28, ,36 SEB SCA B , ,57 152,71 58, ,23 SEB SSAB A , ,00 42,69-16, ,52 Handelsbanken Sällanköpsvaror ,58 31, ,50 Autoliv , ,00 996,92-12, ,27 Swedbank Hennes & Mauritz B , ,58 199,21 63, ,06 SEB KappAhl , ,00 25,71 0, ,15 SEB MQ Holding AB , ,00 33,77 7, ,01 Swedbank Teleoperatörer ,64-6, ,65 KLP Måndag Sida 1

48 KLP-Aktieportföljen Per datum Portföljsammandrag, aktier Marknadsvärde Benämning Innehav Värderingskurs Anskaffningsvärde Anskaffningskurs Ändring i procent Ändring i SEK Upplupen ränta Andel av portföljen Depå Millicom , ,50 603,01-6, ,15 Handelsbanken Telia Sonera , ,14 50,83-6, ,50 Swedbank Utland ,33 3, ,90 Alfred Berg Fastighetsfond , ,00 121,69-2, ,31 Alfred Berg Autocall Amerikanska , ,00 100,00-15, ,73 SEB Autocall svbolag månad , ,00 100,00-7, ,07 SEB Handelsbanken Hållbar Energi , ,61 95,05 31, ,94 Handelsbanken ING BANK N:V LÅN , ,00 93,84-20, ,69 Swedbank INGBANK 184 AIO AC , ,00 100,00 15, ,01 SEB KCTILLV5ISHB , ,00 104,21-4, ,40 Handelsbanken KCTILLV6CSHB , ,00 50,35-39, ,05 Handelsbanken NDA Bevis Nordiska Bolag , ,00 100,00-14, ,60 SEB OPM Private Equity , ,70 104,31 101, ,21 OPM Optimized Portfolia M-ment Save Earth Fund , ,02 82,47 53, ,67 Handelsbanken Strukturinvest BRIC , ,00 97,22-54, ,31 SEB Strukturinvest Global AC , ,00 100,00-45, ,32 SEB SWB Bevis Energieffktiv , ,00 100,00-0, ,58 SEB Summa aktier ,30 24, ,00 100,00 KLP Måndag Sida 2

49 KLP-Aktieportföljen Per datum Optioner Benämning Optionstyp Antal kontrakt Erhållen premie Antal Värderingskurs aktier Marknadsvärde Anskaffningsvärde Aktiekurs Lösenkurs Marknadsvärde Lösenvärde Depå AstraZeneca/1510/570 Sälj av köp 100, ,00 0, , SEB Autoliv/1509/1020 Sälj av köp 200, ,00 0, , Swedbank Autoliv/1509/1140 Sälj av köp 100, ,00 0, , Swedbank Ericsson B/1509/100 Sälj av köp 1 000, ,00 0, , Swedbank Hennes & Mauritz B/1510/360 Sälj av köp 200, ,00 0, , SEB Investor B/1510/330 Sälj av köp 200, ,00 0, , Handelsbanken Millicom/1509/705 Sälj av köp 100, ,00 0, , Handelsbanken Nordea/1509/115 Sälj av köp 1 000, ,00 0, , SEB Skandinaviska Enskilda Banken A/1509/112.5 Sälj av köp 1 000, ,00 0, , Swedbank Svenska Handelsbanken A/1510/125 Sälj av köp 200, ,00 0, , Handelsbanken Summa KLP Måndag Sida 3

50 KLP-Aktieportföljen Avser period: Köp och försäljning av aktier och fonder Benämning Typ Affärsdag Likviddag Antal Kurs Belopp Courtage och Valuta övrig kostnad Valutakurs Belopp (SEK) Vinst (SEK) Förlust (SEK) Investor B Sälj , , ,00 SEK 1, , Millicom Sälj , , ,00 SEK 1, , Raysearch Laboratories B Sälj , , ,00 SEK 1, , Svenska Handelsbanken A Sälj , , ,00 SEK 1, , KappAhl Köp , , ,00 SEK 1, ,00 MQ Holding AB Köp , ,00 331,00 SEK 1, ,00 AstraZeneca Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Hennes & Mauritz B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Investor B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Millicom Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Raysearch Laboratories B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Svenska Handelsbanken A Köp , , ,00 SEK 1, ,00 ABB Ltd Köp , , ,00 SEK 1, ,00 AstraZeneca Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Atlas Copco A Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Getinge B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Hennes & Mauritz B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Nordax Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Raysearch Laboratories B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 SCA B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 SK ABB Ltd/1508/190 Option , SK AstraZeneca/1508/600 Option , SK AstraZeneca/1508/600 Option , SK AstraZeneca/1508/615 Option , SK Atlas Copco A/1508/255 Option , SK Atlas Copco A/1508/270 Option , SK Atlas Copco A/1508/270 Option , SK Autoliv/1508/1080 Option , SK Boliden/1508/185 Option , SK Investor B/1508/350 Option , SK Investor B/1508/350 Option , SK Investor B/1508/350 Option , SK Millicom/1508/690 Option , SK Nordea/1508/115 Option , SK Skandinaviska Enskilda Bank Option , SK SSAB A/1508/51 Option , SK SSAB A/1508/51 Option , SK Swedbank A/1508/210 Option , SK Swedbank A/1508/215 Option , SK Svenska Handelsbanken A/150 Option , SK Svenska Handelsbanken A/150 Option , Telia Sonera Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Handelsbanken Hållbar Energi Köp ,00 0,00 SEK 1,0000 0,00 Elekta B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 KLP Måndag Sida 1

51 KLP-Aktieportföljen Avser period: Köp och försäljning av aktier och fonder Benämning Typ Affärsdag Likviddag Antal Kurs Belopp Courtage och Valuta övrig kostnad Valutakurs Belopp (SEK) Vinst (SEK) Förlust (SEK) Telia Sonera Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Autoliv Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Sandvik Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Skandinaviska Enskilda Banken Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Telia Sonera Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Elekta B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Sandvik Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Alfred Berg Fastighetsfond Köp , ,00 0,00 SEK 1, ,00 Handelsbanken Hållbar Energi Köp , ,00 0,00 SEK 1, ,00 Valuta Köpt, lokal valuta Sålt, lokal valuta Köpt, SEK Sålt, SEK Ansk.värde, SEK Vinst, SEK Förlust, SEK Vinst, optioner Förlust, optioner SEK , , , , , , , ,50 0,00 Summa , , , , , ,50 0,00 KLP Måndag Sida 2

52 KLP-Aktieportföljen Avser period: Utdelningar Aktie Valuta Avstämningsdag Likviddag Utdelning Kupongskatt Netto Valutakurs Utdelning, SEK Autocall Amerikanska SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Autocall svbolag månad SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Summa SEK SEK ,00 0, , ,00 Summa ,00 KLP Måndag Sida 1

53 KLP-Aktieportföljen Avser period: Optionsaffärer Option Affärsdag Likviddag Lösendag Antal Kurs Courtage Belopp Affärsnummer Sälj av köp Svenska Handelsbanken A/ / , , Sälj av köp Investor B/ / , , Sälj av köp Hennes & Mauritz B/ / , , Sälj av köp AstraZeneca/ / , , Summa Sälj av köp ,00 KLP Måndag Sida 1

54 KLP-Aktieportföljen Avser period: Optionsaffärer Option Affärsdag Likviddag Lösendag Antal Kurs Courtage Belopp Affärsnummer Summa 0,00 KLP Måndag Sida 1

55 Portföljfakta för KLP-Räntebärande 31 Augusti 2015 Portföljförmögenhet per Antal andelar ,9856 St Andelskurs 1 613,4944 Kr Obligationer 86,89% Kr Vinstandelslån 1,21% Kr Räntefonder 6,71% Kr Upplupna räntor, värdepapper 0,72% Kr Upplupen bankränta 0,01% Kr Likviditet 4,46% Kr Ej bokförd likviditet 0.00 Kr Summa förmögenhet Kr Nyckeltal (annualiserade) för Avkastning, portfölj 3,90% Avkastning, jämförelseindex 4,39% Standaravvikelse, portfölj 1,31% Standaravvikelse, jämförelseindex 2,61% Sharpekvot, portfölj 1,71 Sharpekvot, jämförelseindex 1,05 Aktiv risk 1,87% Informationskvot -0,26 Riskmått räntebärande per Nominellt värde Kr Ränterisk (1%) i kr Kr Ränterisk (1%) i %r 0,82 % Duration (år), totalt 0,952 år Duration (år), obligationer 1,004 år Viktad återstående löptid (år) 2,95 Avkastning per Från datum Portföljen Index Differens ,65% 0,31% -0,95% ,12% 1,10% -0,98% ,79% 0,18% -0,97% ,74% -0,32% -0,42% ,39% -0,39% 0,00% ,17% 0,41% -0,58% ,03% 0,27% 0,76% ,81% 1,39% 0,42% ,70% 1,61% 0,09% ,02% 1,94% 0,09% ,00% 3,10% -1,11% ,06% 3,03% -0,97% ,70% 8,56% -2,86% ,33% 8,89% 0,44% ,99% 12,47% 4,52% ,24% 21,95% -0,71% ,12% 24,35% -0,23% ,91% 28,14% 2,77% ,99% 42,31% -4,32% ,54% 45,72% -4,18% ,13% 47,45% -3,32% ,26% 53,84% -5,57% ,70% 65,29% -9,59% ,35% 71,07% -9,72% Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index 7,5% 5,0% Förfallostruktur KKr 2400 KKr 1800 KKr 1200 KKr 600 KKr år Staten Bostäder Övriga Fem största innehaven EXCALIBUR, Kr Räntefond SEB i USD, Kr SEB 5,75% FIX AT SHB i USD, Kr SHB 5,25% FIX AT ICA, Kr ICA FRN Castellum, Kr Castellum ,5% 0,0% KLP Måndag Sida 2

56 Specifikationer för KLP-Räntebärande 31 Augusti 2015 Likvidkonton Likvidkonto Valuta Saldo Upplupen ränta Kapitaliserad ränta Ränta Swedbank SEK , ,31 0,00 0,50% Söderberg & Partners SEK ,51 0, ,51 0,00% Handelsbanken SEK , ,32 0,00 0,05% SEB SEK ,10 0,00 0,00 0,00% Summa , , ,51 Valutakurser Valuta Kurs Valuta Kurs Valuta Kurs CHF 8,9256 DKK 1,2781 EUR 9,5383 GBP 13,0890 NOK 1,0246 USD 8,5070 Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% KLP Måndag Sida 3

57 KLP-Räntebärande Per datum Portföljsammandrag, räntebärande Marknadsvärde Benämning ISIN-kod Förfallodag Innehav Värderingsränta Värderingskurs Anskaffningsvärde Ändring Upplupen ränta Duration Andel av i procent portföljen Depå OBLIGATIONER ,60 0, ,007 91,64 Staten ,09-0, ,446 11,82 Sveaskog AB 123 SE , , ,11-0, ,117 0,85 SEB VASAKR FRN SE , , ,00-1, ,153 0,85 SEB VASAKR445 SE , , ,00-0, ,239 1,70 SEB SVEASKOG FRN SE , , ,00-0, ,194 0,43 SEB Vasakronan SE , , ,54-1, ,056 0,69 SEB POSTNORD AB SE , , ,11 0, ,056 1,13 SEB VASAKR434 SE , , ,00-0, ,131 1,55 SEB RIKSHM 115 Green bond SE , , ,00-0, ,189 1,11 SEB NIB 2,413%, XS , , ,00 7, ,933 1,37 SEB Vattenfall frn XS ,350 92, ,33-7, ,053 0,87 SEB Sveaskog FRN lån SE ,607 98, ,00-1, ,167 1,26 SEB Bostäder ,00 2, ,179 6,55 CAIO 1579 SE , , ,00-3, ,746 0,94 SEB LFHYP507 SE , , ,00-0, ,759 0,46 SEB SWBHYP186 SE , , ,00 2, ,195 1,39 SEB CAIO1580 SE , , ,00 3, ,465 0,91 SEB SWBHYP187 SE , , ,00 3, ,847 1,41 SEB SBAB FRN XS , , ,00-0, ,114 0,86 SEB NDAHYP5521 SE , , ,00 19, ,503 0,57 SEB Företag, i NOK, EUR, USD ,66-5, ,642 11,95 Solor Bioenergi NO ,770 89, ,00-20, ,175 0,62 SEB Marine Harvest ASA NO , , ,28-6, ,033 0,54 SEB Norwegian Air Shuttle NO , , ,00-8, ,225 0,70 SEB Storebrand LIV NO , , ,82-8, ,247 0,62 SEB AUSTEVOLL FRN NO , , ,00-8, ,125 0,27 SEB DIGIPLEX FET AS NO ,757 99, ,00-9, ,031 0,52 SEB SOLOR BE BIO ENERGY SE ,749 93, ,00-7, ,028 0,32 SEB W Holdings AS NO ,003 98, ,00-9, ,111 0,52 SEB Nordea 5,50% FIX AT1 US65557DAM ,891 98, ,18-0, ,599 1,57 SEB Danske 5,75% FIX AT1 XS , , ,42-0, ,012 0,82 SEB SEB 5,75% FIX AT1 XS ,144 98, ,23-1, ,106 2,28 SEB LOCK AS NO , , ,27-10, ,211 0,90 SEB SHB 5,25% FIX AT1 XS ,722 97, ,47-3, ,750 1,84 SEB DNB BANK NO , , ,00-10, ,053 0,44 SEB Företag, SEK ,30 1, ,606 36,97 Fabege AB FRN SE , , ,00 0, ,211 0,60 SEB Nordax finans SE , , ,00 1, ,058 0,43 SEB Meda AB FRN SE , , ,00 0, ,097 0,86 SEB COREM102 SE , , ,00 1, ,083 0,60 SEB DANSKE BANK XS , , ,00 0, ,014 0,86 SEB VOLVFRN16 XS , , ,00 3, ,022 0,53 SEB Klövern AB SE , , ,17 2, ,142 0,61 SEB VOLVOFINANS SE , , ,00 1, ,150 0,35 SEB NCC TREAS SE , , ,00 1, ,017 0,88 SEB IJ SE , , ,00 0, ,036 0,88 SEB KLP Måndag Sida 1

58 KLP-Räntebärande Per datum Portföljsammandrag, räntebärande Marknadsvärde Benämning ISIN-kod Förfallodag Innehav Värderingsränta Värderingskurs Anskaffningsvärde Ändring Upplupen ränta Duration Andel av i procent portföljen Depå BJ BJÖRN17 SE , , ,00 0, ,083 0,85 SEB Hemfosa Fastigheter SE , , ,00 0, ,094 1,11 SEB SHBCSTEN1 SE , , ,00 6, ,111 1,36 Handelsbanken TELBSS FRN XS , , ,00 2, ,211 1,15 SEB Balder SE , , ,00 3, ,111 0,52 SEB Bayport 13% SE , , ,67 5, ,664 0,27 SEB SAND 150B SE , , ,00 2, ,236 0,53 SEB Peab Finans FRN SE , , ,00 0, ,072 0,86 SEB Millicom nr 100 SE , , ,00 3, ,167 0,88 SEB Millicom 5,25% nr 101 SE , , ,00-0, ,020 0,46 SEB Husqvarna FRN SE , , ,00 0, ,247 1,05 SEB Steen & Ström AS FRN NO , , ,00 0, ,025 0,77 SEB Islandsbankis 2017 XS , , ,00 1, ,044 0,79 SEB SFFAB 2 AB FRN SE , , ,78 2, ,083 1,31 SEB Stendörren Fastigheter AB15/1 SE , , ,00 1, ,103 0,86 SEB Billerud FRN SE , , ,00 4, ,075 0,44 SEB Getinge AB SE , , ,25 1, ,228 1,29 SEB ICA FRN SE , , ,00 2, ,069 1,76 SEB Nordlys AB SE , , ,00 1, ,083 0,34 SEB Cloetta AB SE , , ,00 3, ,047 0,98 SEB Real People SE ,036 70, ,33-28, ,053 0,42 SEB SSAB 4,625% SE , , ,33 3, ,230 0,72 SEB Volvo Treasury XS , , ,00-0, ,125 0,68 SEB Vacse AB SE , , ,00 1, ,008 0,87 SEB Castellum SE , , ,44 0, ,019 1,72 SEB Bravida Holdings AB XS , , ,33-0, ,042 0,77 SEB Sagax SE , , ,00 0, ,133 0,68 SEB Norcell (comhem)5,25% SE , , ,00 5, ,711 1,34 SEB Bayport 14 % SE , , ,00 3, ,150 0,44 SEB TeliaSonera XS ,285 99, ,00-0, ,011 1,10 SEB Nordea AT1 FRN SEK XS ,842 98, ,00-1, ,033 1,26 SEB ÅF FRN SE ,890 99, ,00-0, ,203 0,93 SEB Trelleborg FRN SE ,842 99, ,00-0, ,133 0,42 SEB DANBNK 4,75% XS , , ,00 11, ,374 1,42 SEB Övr Banker(ej börsbolag) ,55 0, ,099 7,39 SPB SYD FRN SE , , ,00 0, ,028 0,51 SEB IKANO FRN SE , , ,00 0, ,133 0,86 SEB LF FRN SE , , ,00 2, ,108 0,44 SEB SBAB FRN XS , , ,00 3, ,214 0,62 SEB Resurs bank ab frn +200 SE , , ,00 0, ,092 1,29 SEB SBAB FRN AT XS ,032 99, ,00-0, ,044 1,70 SEB Ikanobank SE ,651 99, ,00-0, ,125 0,85 SEB LF Bank ECP 15/ XS ,996 99, ,00-0, ,025 0,34 SEB Sparbanken Öresund SE , , ,55 1, ,153 0,80 SEB Strukturerade obligationer ,00 2, ,412 16,96 CARRBSFLO XS , , ,00 0, ,122 0,85 SEB SWB1119ASP SE , , ,00 10,40 0 0,874 1,41 SEB SEBKRG 141 XS , , ,00 1, ,056 0,86 SEB KLP Måndag Sida 2

59 KLP-Räntebärande Per datum Portföljsammandrag, räntebärande Marknadsvärde Benämning ISIN-kod Förfallodag Innehav Värderingsränta Värderingskurs Anskaffningsvärde Ändring Upplupen ränta Duration Andel av i procent portföljen Depå SHBKRG6I SE , , ,00 8, ,995 0,46 SEB KREHY3498 SE , , ,00 6, ,056 0,44 SEB SWB1172RFT SE , , ,00 13,25 0 1,301 0,48 SEB NDA 3551 SE , , ,00 7, ,355 0,46 SEB SHBC Itraxx CE47L SE , , ,00 0, ,111 0,86 SEB SWB1284 USAkap SE , , ,00 8,70 0 2,567 0,74 SEB HANDELSB ITRAX KKO SE , , ,00 5, ,111 0,92 Handelsbanken SHBC CX28L SE , , ,00 13, ,018 1,45 SEB AIO FINVEX SUSTAINABLE INDEX SE , , ,00 5,71 0 3,855 1,42 SEB SHBC CE29L SE ,739 96, ,00-3, ,111 0,99 Handelsbanken SHBC CE39L SE ,789 93, ,00-6, ,111 0,55 Handelsbanken DanskeCatellaHedge SE , , ,00-3, ,746 1,29 SEB SWB Spec Energieff SE ,180 99, ,00-1,85 0 4,866 1,26 Swedbank SWB Spec Vatten SE ,290 98, ,00-1,40 0 4,866 1,26 Swedbank EPForward rate SE ,269 98, ,00-2,96 0 5,619 1,26 SEB VINSTANDELSLÅN ,00 0, ,825 1,28 SV BOSTF 8 SE , , ,00 0, ,825 1,28 Svenska bostadsfonden RÄNTEFONDER ,75 6,00 0 0,000 7,08 EXCALIBUR SE , , ,00 11,98 0 0,000 3,63 Excalibur Handelsbanken Företagsob-Mega SE , , ,75 4,05 0 0,000 1,28 Handelsbanken Handelsbanken Tillväxtm oblig LU ,000 96, ,00-5,20 0 0,000 1,29 Handelsbanken SEB Credit Opportunity III HNW LU , , ,00 3,93 0 0,000 0,88 SEB Totalt ,35 0, SEB KLP Måndag Sida 3

60 KLP-Räntebärande Avser period: Köp och försäljning av aktier och fonder Benämning Typ Affärsdag Likviddag Antal Kurs Belopp Courtage och Valuta övrig kostnad Valutakurs Belopp (SEK) Vinst (SEK) Förlust (SEK) Valuta Köpt, lokal valuta Sålt, lokal valuta Köpt, SEK Sålt, SEK Ansk.värde, SEK Vinst, SEK Förlust, SEK Vinst, optioner Förlust, optioner SEK 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 KLP Måndag Sida 1

61 KLP-Räntebärande Avser period: Utdelningar Aktie Valuta Avstämningsdag Likviddag Utdelning Kupongskatt Netto Valutakurs Utdelning, SEK Summa 0,00 0,00 0,00 0,00 Summa 0,00 KLP Måndag Sida 1

62 KLP-Räntebärande Avser period: Köp och försäljning av obligationer Benämning Typ Nominelltbelopp Kurs Affärsdag Likviddag Belopp lokal valuta Varav ränta Valuta Valutakurs Belopp, SEK Anskaffningsbelopp SEK Kupong Vinst/förlust ICA Gruppen AB 3,5 % Sälj , , ,00 SEK 1, , , ,00 Bayport 13% Sälj , , ,00 SEK 1, , , ,00 SHB 5,25% FIX AT1 Köp , , ,00 USD 8, ,16 SEB 5,75% FIX AT1 Köp , , ,56 USD 8, ,10 Valuta Köpt, lokal valuta Sålt, lokal valuta Köpt, SEK Sålt, SEK Anskaffningsbelopp, SEK Upplupen ränta, köpt Upplupen ränta, sålt Kupong, SEK Vinst, SEK Förlust, SEK NOK 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 SEK 0, ,00 0, , ,00 0, ,00 0, ,00 0,00 USD ,00 0, ,82 0,00 0, ,56 0,00 0,00 0,00 0,00 Summa, SEK , , , , ,00 0, ,00 0,00 KLP Måndag Sida 1

63 KLP-Räntebärande Avser period: Köp och försäljning av FRN-lån Benämning Typ Nominelltbelopp Kurs Affärsdag Likviddag Belopp lokal valuta Varav ränta Valuta Valutakurs Belopp, SEK Anskaffningsbelopp SEK Kupong Vinst/förlust Husqvarna FRN Kupf SEK ,00 Storebrand LIV Kupf NOK ,07 VASAKR445 Kupf SEK 8 535,56 SSAB FRN Kupf SEK ,67 SAND 150B Kupf SEK ,17 SSAB FRN Sälj , ,00 912,00 SEK 1, , , ,00 Hexagon FRN Sälj , , ,00 SEK 1, , , ,00 Getinge AB Kupf SEK ,67 Norwegian Air Shuttle Kupf NOK ,74 SBAB FRN Kupf SEK ,83 TELBSS FRN Kupf SEK ,44 Fabege AB FRN Kupf SEK ,33 LOCK AS Kupf NOK ,89 ÅF FRN Kupf SEK ,00 SVEASKOG FRN Kupf SEK ,14 RIKSHM 115 Green bond Kupf SEK ,44 Solor Bioenergi Kupf NOK ,44 Valuta Köpt, lokal valuta Sålt, lokal valuta Köpt, SEK Sålt, SEK Anskaffningsbelopp, SEK Upplupen ränta, köpt Upplupen ränta, sålt Kupong, SEK Vinst, SEK Förlust, SEK NOK 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0, ,14 0,00 0,00 SEK 0, ,00 0, , ,00 0, , , , ,00 USD 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Summa, SEK 0, , ,00 0, , , , ,00 KLP Måndag Sida 1

64 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport KLP-Totalt Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Mkr Mkr Förmögenheter för perioden Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) Mkr Totala avsättningar Mkr Förmögenhetsutveckling utveckling Insatt kapital Avkastning MKr 500 Mkr MKr 0 Mkr Mkr Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning Kr Mkr Kr Kr 500 Mkr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 1

65 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Emmaboda kommun Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) +0 Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 1, % Antal andelar per ,8711 Förmögenheter för perioden Mkr 60 Mkr 30 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning 0 Mkr Mkr 30 Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning 20 Mkr Kr Kr Kr 10 Mkr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 2

66 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Hultsfreds kommun Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) +0 Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 4, % Antal andelar per ,0624 Förmögenheter för perioden Mkr 90 Mkr 60 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning 30 Mkr 0 Mkr Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning Kr 50 Mkr Kr Kr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 3

67 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Högsby kommun Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) +0 Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 3, % Antal andelar per ,2318 Förmögenheter för perioden Mkr 90 Mkr 60 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning 30 Mkr 80 Mkr 0 Mkr Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning 40 Mkr Kr Kr Kr 20 Mkr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 4

68 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Kalmar kommun Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) +0 Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 3, % Antal andelar per ,7503 Förmögenheter för perioden Mkr 90 Mkr 60 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning 30 Mkr 100 Mkr 0 Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning 50 Mkr Kr Kr Kr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 5

69 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Landstinget i Kalmar Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 47, % Antal andelar per ,1976 Förmögenheter för perioden Mkr 900 Mkr 600 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning 300 Mkr Mkr 0 Mkr Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning 600 Mkr Kr Kr Kr 300 Mkr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 6

70 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Mönsterås kommun Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) +0 Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 4, % Antal andelar per ,2179 Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning Förmögenheter för perioden Mkr 100 Mkr 50 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier 0 Mkr Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning Kr 50 Mkr Kr Kr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 7

71 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Mörbylånga kommun Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) +0 Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 2, % Antal andelar per ,3640 Förmögenheter för perioden Mkr 60 Mkr 30 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning 80 Mkr 0 Mkr Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning 40 Mkr Kr Kr 20 Mkr Kr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 8

72 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Nybro kommun Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) +0 Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 3, % Antal andelar per ,9494 Förmögenheter för perioden Mkr 90 Mkr 60 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning 30 Mkr 100 Mkr 0 Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning 50 Mkr Kr Kr Kr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 9

73 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Oskarshamns kommun Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 20, % Antal andelar per , Mkr Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning Förmögenheter för perioden Mkr 400 Mkr 200 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier 0 Mkr Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning Kr 200 Mkr Kr Kr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 10

74 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Torsås kommun Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) +0 Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 1, % Antal andelar per ,7200 Förmögenheter för perioden Mkr 60 Mkr 30 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning 0 Mkr Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning Kr 20 Mkr Kr Kr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 11

75 Portföljrapport för KLP-Totalt 31 Augusti 2015 Portföljrapport Vimmerby kommun Marknadsvärde kronor Andel, % Anskaffningsvärde kronor Vinst/förlust(-) kronor Aktier ,27 % Räntebärande ,15 % Likviditet inkl skuld optioner ,28 % Upplupna räntor ,30 % Totalt marknadsvärde ,00 % Marknadsvärde Värdeändring Varav insättning(+)/uttag(-) +0 Totala avsättningar Andelskurs per ,0545 Andel i KLP per rapportdatum 5, % Antal andelar per ,1605 Förmögenhetsutveckling från Insatt kapital Avkastning Förmögenheter för perioden Mkr 100 Mkr 50 Mkr Likviditet Räntebärande inkl uppl ränta Aktier 150 Mkr 0 Mkr Mkr Andelskursens utveckling för perioden Kr Kr Insatt kapital Avkastning Kr Kr 50 Mkr Kr 1000 Kr 500 Kr 0 Mkr Kr KLP Måndag Sida 12

76

77

78

79 Handläggare Datum Magnus Levin Bilaga 1 Omsorgsnämnden Fråga från kommunens revisorer På uppdrag av revisorerna i Kalmar kommun har PwC gjort en granskning av omsorgsnämndens hantering av sin ekonomiska situation Kommunens revisorer vill ha svar på vilka förslag till åtgärder som omsorgsnämnden tänker vidta med anledning av revisionsrapporten. Ekonomerna på omsorgsförvaltningen har studerat rapporten och har inte upptäckt några större avvikelser i sak. Det kan dock konstateras att kommentarer till delårsrapporten saknas vilket kanske är ett förbiseende. Det kan också konstaterasatt det påstås ha genomförts 6 uppföljningar under året enligt rapporten medan det verkliga antalet är = 8. Förslag till åtgärder utifrån revisionell bedömning -PwC: Vi bedömer att omsorgsnämnden, med utgångspunkt från den budgetram som kommunfullmäktige beslutat om, haft en ändamålsenlig ekonomisk styrning men en bristande uppföljning av ekonomin och de åtgärder som skall vidtas med anledning av underskotten, enligt det underlag som tagits fram. Detta grundar vi på att underskottet under året varierat både totalt men även mellan de olika områdena samt att det i protokollen saknas en spårbarhet i vilka beslut som nämnden fattar med anledning av informationen de erhållit. Förvaltningens kommentar: Omsorgsnämndens verksamhetsområde är komplext med många variabler som kan förändras under året och en del ibland väldigt fort. Prognoser är prognoser och underskott eller överskott kan därför variera beroende på tidpunkt mm. De rutiner som nu finns kopplat till den nuvarande nämndens beslut och uppdrag är tillfyllest varför inga förslag till åtgärder behövs i den delen. Ekonomisk uppföljning redovisas till nämnd vid varje sammanträde. -PwC: I 52 beslutar nämnden att uppdra till förvaltningen att skyndsamt återkomma med en handlingsplan i syfte att uppnå en ekonomi i balans. Någon handlingsplan har inte upprättats eller presenterats Ekonomiavdelningen Omsorgsförvaltningen Adress Box 848, Kalmar Tel vx

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 september 2015 kl. 8:30-9:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 74-81 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 augusti 2015 kl. 8:30-9:40 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 54-57 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Tider Tisdagen den 6 oktober 2015 kl. 8:00 påbörjas studiebesök vid olika företag. Kommunstyrelsens ordinarie sammanträde börjar kl.

Tider Tisdagen den 6 oktober 2015 kl. 8:00 påbörjas studiebesök vid olika företag. Kommunstyrelsens ordinarie sammanträde börjar kl. 1(8) Kommunstyrelsen Tider Tisdagen den 6 oktober 2015 kl. 8:00 påbörjas studiebesök vid olika företag Kommunstyrelsens ordinarie sammanträde börjar kl. 10:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 september 2016 kl. 8:30-10:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 90-97 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 13 december 2016 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 133-136 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 68-71 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 mars 2015 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 21-23 ande Anders Andersson (C) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 44-48 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 36-42 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 augusti 2018 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 77-81 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Dahmska fonden

Permutation av Stiftelsen Dahmska fonden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2015-09-23 KS 2014/0131 50111 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Dahmska fonden Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att hos

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 januari 2017 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-5 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 januari 2016 kl. 8:00-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 5-12 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 mars 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 17-20 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 oktober 2015 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 86-91 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 september 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 104-108 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 16 juni 2015 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 49-53 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 juni 2017 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 32-39 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 september 2015 kl. 10:00-10:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 52-59 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl. 8:00-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 24-28 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 november 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-73 ande Jonas Lövgren (M) ordförande Ingemar Einarsson (C) 67-68 Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 maj 2018 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 53-56 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 december 2014 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 85-89 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Ingemar Einarsson (C) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 23 februari 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 11-19 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Dzenita Abaza (S) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 november 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 132-138 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 92-96 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 38-44 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 12 december 2017 kl. 11:15 12:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 56-61 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 december 2013 kl. 8:30-9:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 134-137 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 13 september 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 84-88 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 10 juni 2014 kl. 10:00-11:10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 14 mars 2017 kl. 9:30-11:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 13-17 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl. 8:30-9:35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 52-55 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 8:00-8:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 122-124 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 13 december 2016 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 112-119 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 oktober 2014 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 88-92 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 107-112 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 10:00-10:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 60-64 ande Mattias Adolfson (S) Kajsa Hedin (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 37-38 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 december 2017 kl. 8:30 10:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 149-153 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Christina Fosnes (M), vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 januari 2017 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 10-15 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 26 april 2016 kl. 10:30-11:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 33-44 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 9:30-11:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 25-30 ande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson (S) 25-29 Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 augusti 2016 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 72-76 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 6 oktober 2015 kl. 8:00-12:10 Plats Sammanträdesrum Magistern. Omfattning 207-228

Kommunstyrelsen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 6 oktober 2015 kl. 8:00-12:10 Plats Sammanträdesrum Magistern. Omfattning 207-228 Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 6 oktober 2015 kl. 8:00-12:10 Plats Sammanträdesrum Magistern Omfattning 207-228 ande Johan Persson (S), ordförande Christina Fosnes (M), 1:e vice ordförande Bertil Dahl

Läs mer

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-23 Tid 8.30 9.15 Plats Sammanträdesrummet Magistern Omfattning 33-38 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 september 2018 kl. 8:30-8:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 83-86 ande Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande

Läs mer

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017.

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-09-19 Kommunstyrelsens arbetsutskott 106 Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Skapa fler ställplatser för husbilar! Dnr KS 2017/0567 Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 8:30-9:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 2-7 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 11 oktober 2016 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 98-102 ande Anders Andersson (C) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande Sekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 februari, 2012 kl. 8:30 9:50 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 24 30 ande Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) Anders Andersson

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 mars 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 27-33 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 12 februari 2019 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 13-19 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Liselotte Ross (V) Carl-Henrik

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för innovation i Kalmar

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för innovation i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2018-04-25 KS 2017/0981 Tel: 0480-45 01 31 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-10-03 199 Tid 8.30-9.40 Plats Stadshuset Omfattning 201-207 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-05-13 117 Tid 8.30-11.20 Plats Stadshuset Omfattning 124-131 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-03-04 46 Tid 8.30-10.10 Plats Stadshuset Omfattning 50-57 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 oktober 2016 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 103-106 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 10:50-11:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 50-53 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-08-28 168 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 164-172 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 30 januari 2018 kl. 10:00-11:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-8 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C)

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-09-30 189 Tid 8.30-11.00 Plats Stadshuset Omfattning 192-199 ande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 december 2015 kl. 8:00-9:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 114-116 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 februari 2017 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 19-23 ande Anders Andersson (C) ordförande, 19-20, 22-23 Christina Fosnes (M) ordförande, 21 Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 augusti 2013 kl. 8:30 10:25 Plats KS-salen Omfattning 79-84 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Tara

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-20 Tid 8.30 9.35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 77-83 ande Malin Petersson (M) ordförande Bertil Dahl (V) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 maj 2016 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 49-51 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-02-24 KS 2015/0165 Kommunstyrelsen Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2012 kl. 8:30 09:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-49 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-10-30 211 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 210-215 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-12 257 Tid 8.30-9.20 Plats Stadshuset Omfattning 261-267 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00-11:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-6 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil

Läs mer

Ändringar i revisorernas reglemente

Ändringar i revisorernas reglemente TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2017-09-21 KS 2017/0824 50044 Rev 2017-10-25 Kommunfullmäktige Ändringar i revisorernas reglemente Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 april 2019 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 55-60 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Liselotte Ross (V) Carl-Henrik

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande. Övriga närvarande Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande. Övriga närvarande Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-10-12 Tid 8.30 10.00 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 184-189 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-10-15 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 oktober 2013 kl. 8:30-8:55 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 110-111 Beslutande Anders Andersson (C) Per-Olof

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Signe Ludvigssons donation

Permutation av Stiftelsen Signe Ludvigssons donation TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-11-19 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Signe Ludvigssons donation Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-18 129 Tid 8.30-9.25 Plats Stadshuset Omfattning 144-149 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 november 2015 kl. 8:00-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 102-113 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 10:00-10:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-66 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Anders Andersson

Läs mer

Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Ajournering för gruppmöten (ca 10:30)

Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Ajournering för gruppmöten (ca 10:30) 1(6) Tid Tisdagen den 4 oktober 2016 kl. 8:00 Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista

Läs mer

PROTOKOLL 1(11) från Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-24

PROTOKOLL 1(11) från Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-24 1(11) Plats och tid: Sammanträdesrummet 2:a vån, Ale gymnasium, Nödinge kl 09.00-12.00 Beslutande Isabell Korn, ordf (M) Rikard Paulin (S) och tjänstgörande ersättare Monica Samuelsson (S) Natalya Raad

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-11-20 220 Tid 8.00-11.00 Plats Stadshuset Omfattning 219-225 ande Johan Persson (s) 219-222 Göran Häggfors (m) 219-222 Birgitta

Läs mer

2. Information från Kalmar Hamn AB Föredragande: Mats Gustafson, VD i Kalmar Hamn AB. Ajournering för gruppmöten (ca 09:30)

2. Information från Kalmar Hamn AB Föredragande: Mats Gustafson, VD i Kalmar Hamn AB. Ajournering för gruppmöten (ca 09:30) 1(8) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 1 december 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Genomgång av beslutsärenden

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(9) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 18 juni 2018 kl. 10:30 10:30-11:30 Frågor och interpellationer 11:30-11:45 Information om kommunledningskontoret 11:45-13:00 Ordinarie sammanträde 13:00 Sommarlunch

Läs mer