DomarNytt. Nytt licensår. Vi behöver din e-postadress! et är viktigt för domarkommissionen. Tack, alla USMdomare. Är Du i riskzonen?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DomarNytt. Nytt licensår. Vi behöver din e-postadress! et är viktigt för domarkommissionen. Tack, alla USMdomare. Är Du i riskzonen?"

Transkript

1 Augusti 2012 omarnytt NR 8 SÄSONG 12/ Är u i riskzonen? omarkontroll!! u kollar väl själv hur u uppfyller villkoren för domarlicensen? omare i riskzonen är markerad på vår sida under omarlistor/omarkontroll. Här hittar ni även Förklaring till omarkoll. Föreningar som har domare i riskzonen under sept/okt är ARA, FFF, ÄFK, UF, WFF. Vi behöver din e-postadress! et är viktigt för domarkommissionen att snabbt kunna nå alla sina domare. Har du glömt att meddela din e-postadress till domarkommissionen? ller har du helt enkelt bytt under det senaste året? et finns situationer då vi av olika orsaker kan behöva komma i kontakt med våra domare tämligen omgående. rbjudande om betalt domaruppdrag, seminarier, uppgradering av licensen, förlust av domarlicens är bara ett axplock av anledningar. I domarkommissionens domarregister saknar för närvarande c:a 15 domare anmäld e-postadress. Om du känner att du har glömt att meddela, eller har ändrat, din e-postadress - vänligen mejla till domarsajtens web-redaktör ( bjorn@fencing.se ). Nytt licensår et är några nyheter när du skall lösa licenser för säsongen I samband med licensbeställning vill vi att du bekräftar att din e-postadress på medlemskontot är giltig anger närmast anhörig och telefonnummer till denne essutom har det uropeiska Fäktförbundet infört en licens för fäktare och domare som deltar i deras tävlingsverksamhet, bl.a. uropean Cadet Circuit (CC). SvFF kommer att betala FC & FI-licenser för våra domare allt eftersom man skickas ut på tävlingar/uppdrag utomlands. FI domare som skall döma på CC måste också ha FC-licens. FI-kandidaterna löser fortfarande sin egen FIlicens, inför exempelvis satellit-vc. Tack, alla USMdomare! tt stort tack till alla de 51 domare som slet hårt under två intensiva tävlingsdagar! et fanns domare i alla åldrar och nybakade blandade sig glatt med de mer erfarna. Alla hade gemensamt att de gjorde ett jättejobb, så som det alltid blir när USM går av stapeln. Båda vi överdomare, Birgitta och Björn, blev imponerade av kompetensen hos många av de nya domarna. n del domare tyckte nog att de fick döma för lite medan det blev väl mycket för andra. Med lite mer erfarenhet får man förstås döma mer och avlastar då samtidigt andra domare. "et blev två fantastiska dagar!" säger Birgitta med ett brett leende. Vi hoppas att få se er nästa år igen!

2 2 omarnytt Säsongen 2011/2012 är avslutad n, ur domarkommissionens synvinkel, händelserik säsong har avslutas. Nya TB-regler och aktivitetskravet har dominerat bilden. omarkåren Via fem distriktsdomarkurser har 41 nya distriktsdomare sett dagens ljus. Nio domare tog steget upp till förbundsdomare. Vi fick tre nya FI-domare på värja genom Ana Valero-Collantes, Birgitta Linde och Björn Rasmussen. rik Wikström utökade sin FI-licens med att klara även floretten. I september tog så Nordiska Fäktunionen, på begäran av domarkommissionen, beslut om att stryka benämningen "Nordisk domare". Samtliga svenska nordiska domare förvandlades till förbundsdomare och hamnade därmed under aktivitetskravet. På domarlistan fanns en hel del sedan länge inaktiva nordiska domare vilka nu har sorterats bort via domarkommissionens aktivitetskrav. Vid halvårsskiftet blev hela 12 före detta nordiska domare av med sin domarlicens vilket resulterar i att vi under denna säsong hamnar på minus tio domare. TB-regler en ökande tendensen att från klubbarnas sida hellre betala pliktdomaravgift istället för att se om sitt hus med domare skapade en debatt om, och ett behov av, att ändra reglerna i TB. Resultatet blev en stegrad pliktdomartrappa och en delvis kompromissad höjning av pliktdomaravgiften. Reaktionerna ute i fäktsverige lät inte vänta på sig. iskussionerna blev bitvis hätska. Vi får nu under den kommande säsongen se vad regeländringarna får för effekt. omarkompetens Förhållandet mellan fäktare och domare har utvecklats från att vara gnällig till tämligen bra. et beror till stor del på att alltfler fäktare går domarkurs och därmed får mer kunskap om reglementet och större förståelse för domarna. n annan orsak är att fler domare nu dömer fler tävlingar och därmed samlar på sig både erfarenhet och skicklighet. Säsongen 2008/2009 lyckades 14 domare kravla sig över 100-strecket på indexlistan. en siffran har ökat kontinuerligt och landar denna säsong på hela 31 domare! Indexlistan har under flera säsonger dominerats av Joakim Holmström. I år fick han se sin hegemoni bruten av Björn Rasmussen, som med sina 24 fullgjorda tävlingar skrapade ihop 898,5 poäng. Rekordet innehas dock fortfarande av Joakim från säsongen 2009/2010 med 1385 poäng. Indexredovisning hittar du här. n paradox i sammanhanget är en del tränares krav på domarnas kompetens. Man anser att domarna ska ha FI-kompetens samtidigt som man under pågående match attackerar nybakade distriktdomare i tonåren, vilket har fått till följd att domare har gett upp domarbanan redan i dess linda. Vänligen ge nya domare en chans att hinna utvecklas!

3 3 omarnytt Aktivitetskravet n av domarkommissionens uppgifter är att upprätthålla och öka svenska fäktdomares kompetens. tt led i detta är regeln om aktivitet, det vill säga kravet på två domaruppdrag under rullande 365 dagar. Några klubbrepresentanter har ständigt återkommit med begäran om sänkta aktivitetskrav. Som skäl har angivits bland annat ålder eller studier. etta skapar ännu en paradox. et krävs av fäktarna att de ska träna mer för att bli bättre. Samtidigt kräver man att domarna ska bli bättre med lägre krav på antal dömda tävlingar. et går inte ihop! Låt oss också fastslå att domaruppdrag är ett vuxenjobb! e kriterier som gäller för domarkommissionens regler kan därför inte fastställas med hänsyn till att ett antal domare är tonåringar eller studerande. Överskriden budget omarkommissionen hade för säsongen beräknat kostnad för en eventuell FI-examinering (utöver övriga budgeterade poster). Ödet ville annorlunda. FI erbjöd oss oväntat två platser för examinering samtidigt som det arrangerades en särskild examinering för enbart damer, i vilken vi erbjöds ytterligare två platser. Vi hade helt enkelt inte råd att tacka nej till ett sådant "golden opportunity". Fyra examineringar med påföljande 4 x 2 observationstävlingar blev en kostsam historia med resor och uppehälle. Budgeten överskreds ganska rejält. omarkommissionen har ändå svårt att se hur vi hade kunnat agera annorlunda - vi behöver varje ny FI-domare vi kan få. n ny säsong stundar. omarkommissionen har en spännande tid framför sig, om än med en stympad budget. Mycket kan göras även utan kostnad.

4 4 omarnytt Vi välkomnar en ny ordförande i K B jörn Rasmussen, Uppsala, blir ny ordförande i Svenska Fäktförbundets domarkommission från den 1 juli. et beslutade förbundets styrelse, sedan Björn Lindholm har bett om att få sluta för att få mer tid över för annat i livet. Björn L kommer fortfarande att ha uppdrag för omarkommission och även flera internationella åtaganden. Björn Rasmussen är välkänd domare i Sverige och också FI-domare med uppdrag senast vid kadett- och junior-m i Porec. I domarkommissionen finns för närvarande också följande ledamöter: Birgitta Linde Björn Thulin Ulf Wikström Styrelsen beslutade också att uppdra till domarkommissionen att förutsättningslöst diskutera eventuella förändringar av reglerna samt personsammansättningen i kommissionen och därefter eventuellt återkomma till styrelsen med förslag till förändringar. Fem år av hårt arbete i Kommissionen B jörn Lindholm, och domarkommissionen som helhet, har gjort en enastående insats sedan 2007, då Björn blev ordförande. Nu har vi många fler utbildade domare, som också uppträder och ser ut som domare. Tidigare dömde fäktarna ofta själva. Vi har en sammanhållen domarutbildning med ordning och reda. Vi har fått många fler, och bättre, domare. Allt fler svenska domare får internationella uppdrag. Björn personifierar på det här området Svenska Fäktförbundets försök att arbeta som ett seriöst specialförbund. När jag själv, på grund av min bakgrund, är ute bland andra specialförbund, bl.a. som mötesordförande vid årsmöten, hör jag ständiga diskussioner om hur domarna ska bli bättre. Vi talar om en utvecklingstrappa för fäktare med timmar från ungdom till världsfäktare. Träning är grunden för framgång. omare, precis som fäktare eller andra idrottsutövare, blir bättre av träning. Långa uppehåll gör domare och fäktare sämre, inte bättre. en som ska döma ska naturligtvis också träna regelbundet. Om detta borde vi alla vara överens. I flera fall har domarkommissionen under senare år fått kritik för att de följer de regler vi har ställt upp. Nästan varje diskussion har konstigt nog handlat om hur vi ska sänka kraven, t.ex. genom att tillåta någon att göra ett längre uppehåll i dömandet, hitta någon egen utbildning eller liknande. Björn har som person tvingats ta strider för denna sak. är har han alltid haft mitt fulla stöd. Vi behöver fler ledare som står upp i stormen, när det blåser som värst. Vi behöver flera och ännu bättre domare. // Förbundsordförande Lars Liljegren

5 5 omarnytt omare - ett uppdrag med ansvar! S om ny ordförande i domarkommissionen har Björn Rasmussen blivit ombedd att dela sina tankar om framtiden för oss domare. Här är några av dessa tankar: På en tävling där jag var överdomare så kom det fram en kille som fäktar i någon av de yngre klasserna, han ville prata lite med mig. Han berättade att en domare hade dömt bort en poäng för honom, han förklarade vad som hänt och han hade alldeles rätt. en unge mannen var helt lugn när han berättade detta men han ville att jag skulle prata med domaren så att inte någon annan skulle bli utsatt för samma sak. Jag gjorde givetvis som han begärt och så var den saken ur världen, plus att domaren lärt sig hur det skall vara. Tänk ändå vad smidigt det kan skötas jämfört med när någon vuxen högljutt ondgör sig över domaren under pågående match. Vi, erfarna domare, måste börja ta ett mycket större ansvar för de mer oerfarna domarna, alla gör vi fel ibland det är därför video används på större tävlingar. Skillnaden är att med erfarenhet så minskar felprocenten, är man dessutom ung och oerfaren så ökar osäkerheten oerhört när någon vuxen står och beter sig illa mot domaren. Jag frågade dottern vad hon skulle vilja ha för hjälp när hon dömer på tävlingar, svaret kom ganska omgående. Hon ville ha några erfarna domare på varje tävling som hon kunde gå till med sina frågor eftersom det inte alltid var så lätt att hitta överdomaren. essa av överdomaren utsedda erfarna domare kan ju dessutom ha uppdraget att vaka lite över de oerfarna domarna, komma med tips och råd. Helt enkelt ta lite större ansvar för sina nya kollegor. Under den kommande säsongen så kommer det säkert att utbildas och examineras ett antal nya domare på olika vapen, dessa domare skall alltid känna att det finns någon att komma till med frågor och funderingar. För även om man klarat sin examen så kan man inte alla regler i hela boken, men man skall alltid kunna fråga. Min önskan inför den kommande säsongen är alltså en större öppenhet och hjälpsamhet oss domare emellan. Men också att våra domare tar sitt ansvar och kommer och dömer på tävlingar så att kunskaperna upprätthålls på ett tillfredsställande sätt. Ont om tid? Kom till tävlingen och döm en poule eller två, det är då det behövs flest domare. Vårt största ansvar som domare är alltså att döma tillräckligt mycket för att vara domare som fäktarna är nöjda med, det är fäktarna värda för de tränar oerhört mycket! Jag hoppas också att våra FI-domare får att antal internationella uppdrag. Samt att fler av våra nationella domare siktar mot en FI-examination. Med dessa ord så önskar jag er alla en trevlig säsong, vi ses på tävlingar framöver! Björn Rasmussen, ordförande i omarkommissionen.

6 6 omarnytt litdomarseminarium 2012 för florett omarkommissionen inbjöd till Svenska Fäktförbundets litdomar-seminarium på florett i samband med USM Mycket konstruktiva diskussioner fördes under kvällen. Här är en sammanfattning om vad Seminariet kom fram till: Pliktdomare Licenskravet ska vara kvar. 365 dagars krav för upprätthållande av licens är för kort. Nytt förslag: 14 månader Behövs mer professionell hantering av pliktdomarna på våra tävlingar. Lägg mer ansvaret på Förbund och Arrangörsklubben på att ordna domare till tävlingar. Nettotillskott av istriktsdomare måste vara ca 20 st varje år. e flesta som tappar licensen är fäktare/föräldrar som slutat med fäktning. PliktdomareAvgift Höj avgiften & Sänk antalstrappan Många klubbar har idag Startavgift+omaravgift för sina fäktare. Pliktdomaravgifterna ska betalas kontant på tävlingsplatsen. Separera Kadett & Ungdomsklasserna/tävlingar Idagsläget är det för många tävlingar & kvalitén sjunker. Vid separation kan äldre fäktare döma på ungdomstävlingar. Förbundsdomare Kandidater måste döma 2 av 3 SM-tävlingar SM, JSM, USM året innan man dömer upp. Kandidaterna ska även ha en Mentor under detta år. Mentorskap Alla Förbundsdomare borde vara Mentor för någon/några istriktsdomare. Behövs kurs i Mentorskap? omarpraxis Hjälp varandra om en poule släpar efter. Ta bort tidstjuven/fäktaren som provar sitt vapen efter varje match. Jobba med energi & snabba matcher. öm konsekvent! istriktsuppdömning Hur löser vi fler möjligheter till uppdömning/praktiskt prov efter genomförda teorikurser? Svensk Ungdomsfäktning Vi har klubbproblem med ledare/föräldrar/fäktare. Lär domare att visa det Gula kortet fortare. Här behövs Mentorskap. *** *** Här är många idéer o tankar som K får ta till sig och se över. *** *** Vidare diskuterades omarseminarium i framtiden & vilka frågor som är viktiga för floretten. Hur dömer vi lika? VideoSeminarium behövs i framtiden.

7 7 omarnytt omar-sm uppskjutet rik Wikström vill försöka introducera ett mästerskap för alla domare som vill/orkar/vågar ta till sitt respektive vapen och utmana sina kollegor på pisten. å eventet aldrig tidigare genomförts söks respons på denna tävlingsform. Intresset har varit positivt då rik har researchat. atum: fter Påsk 2013 Plats:?? (i klubblokalen, som även kan erbjuda sovplats) Vapen: Alla möjliga Klasser: istrikt-, Förbunds- och FI-domare Tävlingsform: Är under utveckling dock en så social som möjligt där alla helst får möta alla. etta är tänkt att kunna bli ett trevligt inslag i kalendern för oss domare då man får en chans att träffas under lite mer avslappnade former men ändå inte för långt från pisten! Nivån på respektive fäktkunskaper spelar alltså ingen roll då det är tänkt att alla skall kunna vara med. Har man inte egna fäktprylar skall detta i viss mån kunna gå att låna på plats. Har du några frågor eller idéer kontakta rik på erik.wikstrom@me.com. istriktsdomarkurs på värja 6 arrangerar distriktsdomarkurs i värja med 14 deltagare A den 1 september med examen under Örebro Masters den oktober. FK Chapman/SsFF arrangerar distriktsdomarkurs i värja den 6 oktober med examen under Kanikowski Cup i Kalmar 21 oktober. Mer information i inbjudan på omare.net. xamination på florett et kommer att finnas tillfälle för våra florettdomare att examineras till förbundsdomare på Lag-SM Intresserade domare kan höra av sig till Björn Rasmussen (bjornr@fencing.se). xaminator blir rik Wikström.

8 8 omarnytt Nya tävlingsbestämmelser från den 1 juli F örbundsstyrelsen har beslutat att göra ett antal ändringar i tävlingsbestämmelserna. Ändringarna trädde i kraft den 1 juli. Nedan redovisas vilka punkter i tävlingsbestämmelserna som fått en saklig ändring (förutom ett antal redaktionella ändringar som inte påverkar verksamheten). S.7.7 Alla fäktare som är svenska medborgare (dvs. även svenska fäktare som tävlar för utländska klubbar) samt FI-domarkandidater ansöker om FI-licens via SvFF:s kansli. S.13.4 Inför SM-tävling har arrangörsklubben rätt att beslut om efteranmälning ska tillåtas och om ev. extra startavgift vid tillåten efteranmälan. O.4.3 en s.k. trappan för antalet pliktdomare har reviderats och utökats O.4.4 Pliktdomarkravet vid lagtävlingar har utökats O.4.5 Vid tveksamhet om hur pliktdomardagarna ska fördelas avgörs detta av överdomaren. O.4.6 Pliktdomaravgiften har höjts till 1500 kronor. O.6 Avser ändringar i rapporteringsskyldigheten efter en tävling O.14 Avser ranking och tävlingsformel vid svenska mästerskap i lag för juniorer. Tävlingsbestämmelser omarcoacher omarkommissionens önskan är att det från och med höstens tävlingar skall finnas en domarcoach på våra Masters tävlingar (samt mindre tävlingar), för att stötta de oerfarna/ringrostiga domarna. På senior-sm bör det redan vara erfarna domare som dömer. På Ungdoms/Kadett-SM kan det däremot vara en god idé att använda sig av domarcoacher. omarcoach har använts vi några tillfällen på S:t rikscupen och varit mycket omtyckt av de oerfarna domarna. Idén till detta kommer från Ana Vallero-Collantes. Tanken är att coachen finns på golvet under de inledande poule-omgångarna, för att hjälpa domarna med råd och stöttning. Han/hon kan sen gå in och döma från kvartsfinaler och framåt, då har ju oftast de oerfarna domarna dömt klart för dagen. et finns flera sätt att lösa hur man vill göra med coacherna. et är ju självklart att det ingår i Överdomarens jobb, att utse vem som skall ha jobbet för dagen/tävlingen. Här kommer några exempel på hur det kan gå till: 1. Överdomaren kan själv ta jobbet eftersom tävlingsledningen/datorn plockar ut domare till de olika matcherna. 2. Överdomaren utser en domarcoach som också presenteras på domarmötet. 3. Ont om domare? Utse två erfarna domare som presenteras på domarmötet, även om dessa måste döma så finns de ändå tillgängliga under pauser. Orsaken till att vi vill ha domarcoacher är att ALLA domare skall kunna ha någon att fråga, man vill inte alltid ställa "dumma" frågor till överdomaren. Vi vill att alla domare skall känna sig välkomna och väl omhändertagna på tävlingarna, det här är kommissionens sätt att hjälpa till!

9 9 omarnytt Svar på omarfråga Nr 7 n situation från SM Fäktare A attackerar och tror att han träffar. Han vänder sig om för att gå tillbaka till gardlinjen. Ser då att ingen lampa lyser, varpå han snabbt springer ut från pisten och bort från fäktare B, uppenbarligen i avsikt att inte bli träffad av en motattack från B. omarens Halt kommer sent, först när fäktare A lämnat pisten. Vad säger reglerna och vad gör du? et blev en Vinnare av omarfråga nr 7 Jan Hendrik Hofmann. GRATTIS till Biobiljetterna!!! Man kan fråga sig först: Vad sysslar domaren med? När säger han/hon "Halt!"? Men svaret blir: et borde sägas direkt efter vändningen (gult kort) och därmed är fortsättningen betydelselös. Sägs inte "Halt!" där så är det först GULT kort för vändningen och därefter ytterligare Gult Kort (blir lika med RÖTT) för att fäktaren lämnar pisten för att undvika stöt men här har domaren klantat sig ordentligt. Faktum kvarstår, en ripost ska inte påbörjas efter ryggvändning, den ska redan var påbörjad. Så som det nu blev så fick fäktaren två kort! Ny omarfråga Nr 8 n situation V ind. från OS I semifinal mellan Lam A SHIN, KOR Britta Heidemann, GR blev det 2 stötar inom sista sekunden utan att klockan gick ner till Man kliade sig i huvudet och sedan justerades klockan åter till Var detta rätt? Varför gjorde man på detta sätt? Finns det stöd i reglementet? Vad säger reglerna och vad hade du gjort i denna situation? Skicka in ditt svar till ulfw@fencing.se med motivering och hänvisning till relevant avsnitt i reglementet. Bästa svar kommer att belönas med 2 st Biobiljetter. Väl mött under fäkthösten 2012! Svenska Fäktförbundet omarkommissionen Ledamöter Idrottens Hus Ulf Wikström (mt) STOCKHOLM domare@fencing.se ulfw@fencing.se Besöksadress: Fiskartorpsvägen 15 A Ordförande Birgitta Linde (mt) Björn Rasmussen (mt) birgitta@fencing.se bjornr@fencing.se Björn Thulin (mt) info@fencing.se bjorn_t@fencing.se

DomarNytt. Lokalt domar seminarium hos FFF FF har bjöd in Stockholms värjdomare till ett. Aktivitetsperioden förlängs! Är Du i riskzonen?

DomarNytt. Lokalt domar seminarium hos FFF FF har bjöd in Stockholms värjdomare till ett. Aktivitetsperioden förlängs! Är Du i riskzonen? November 2012 DomarNytt NR 9 SÄSONG 12/13 2012-11-15 Är Du i riskzonen? D omarkontroll!! Du kollar väl själv hur Du uppfyller villkoren för domarlicensen? Domare i riskzonen är markerad på vår sida www.domare.net

Läs mer

Riktlinjer för Distriktsdomarkurs.

Riktlinjer för Distriktsdomarkurs. Riktlinjer för Distriktsdomarkurs. Syftet med en distriktsdomarkurs är, förutom att klara examen för distriktsdomare, att ge domarkandidaterna en god grund för fortsatt utveckling och ökad kompetens. Alla

Läs mer

DomarNytt M.4. Är Du i riskzonen? Kolla in domslutet. Förändringar i SvFF-TB. Fyra klarade förbundsdomarexamen. Februari 2012

DomarNytt M.4. Är Du i riskzonen? Kolla in domslutet. Förändringar i SvFF-TB. Fyra klarade förbundsdomarexamen. Februari 2012 Februari 2012 omarnytt NR 6 SÄSONG 11/12 2012-02-28 Är u i riskzonen? omarkontroll!! u kollar väl själv hur u uppfyller villkoren för domarlicensen? omare i riskzonen är markerad på vår sida www.domare.net

Läs mer

DomarNytt. Säsongens internationella domaruppdrag et är viktigt att vi har domarrepresentation ute. Domarboss på JEM

DomarNytt. Säsongens internationella domaruppdrag et är viktigt att vi har domarrepresentation ute. Domarboss på JEM September 2011 DomarNytt Ny säsong nya regler! Här kommer 1:a DomarNytt för säsongen. Detta INFObrev ska komma ut 3-4 per år och fler domarnyheter hittar du på webben http://www.domare.net/. Så håll ett

Läs mer

Svenska Fäktförbundets Domarkommission. Domarbestämmelser gällande från

Svenska Fäktförbundets Domarkommission. Domarbestämmelser gällande från Svenska Fäktförbundets Domarkommission Domarbestämmelser gällande från 2019-07-01 Ändringar från 2014-12-01 markerade med blå text. r Sida 1 av 14 Innehållsförteckning Fastställande. 3 Domarbestämmelsernas

Läs mer

Svenska Fäktförbundets Domarkommission. Domarbestämmelser r Sida 1 av 14

Svenska Fäktförbundets Domarkommission. Domarbestämmelser r Sida 1 av 14 Svenska Fäktförbundets Domarkommission Domarbestämmelser 2014-12-01 r Sida 1 av 14 Innehållsförteckning Fastställande. 3 Domarbestämmelsernas disposition 3 Statuter och administrativa bestämmelser (A)

Läs mer

DomarNytt. Max till Grand Prix. Tyska kommentarer id Sydsvenska Mästerskapen 2011 fanns det. Är du i riskzonen? Synas på Domarsajten?

DomarNytt. Max till Grand Prix. Tyska kommentarer id Sydsvenska Mästerskapen 2011 fanns det. Är du i riskzonen? Synas på Domarsajten? November 2011 DomarNytt NR 5 SÄSONG 11/12 2011-11-08 Tyska kommentarer id Sydsvenska Mästerskapen 2011 fanns det V 2 tyska deltagare som tyckte att nivån på domarna var väldigt hög och de var förvånade

Läs mer

JSM Wadköpings Fäktförening har det stora nöjet att inbjuda till de svenska mästerskapen i fäktning för juniorer den mars 2018.

JSM Wadköpings Fäktförening har det stora nöjet att inbjuda till de svenska mästerskapen i fäktning för juniorer den mars 2018. JSM 2018 Wadköpings Fäktförening har det stora nöjet att inbjuda till de svenska mästerskapen i fäktning för juniorer den 24-25 mars 2018. Tävlingsprogram och klasser LÖRDAG 24 MARS Klass Starttid Värja

Läs mer

2019 Svenska mästerskapen för ungdomar och kadetter

2019 Svenska mästerskapen för ungdomar och kadetter 2019 Svenska mästerskapen för ungdomar och kadetter Ort Karlskrona (SY) Karlskrona Arena (fd. Östersjöhallen), Karlskrona Björkholmskajen 5 37136 KARLSKRONA Nation GPSkoordinater 56 9'46.1"N 15 34'33.0"E

Läs mer

TÄVLINGSPLATS Höganäs Sportcenter, Friluftsvägen 2, Lerberget

TÄVLINGSPLATS Höganäs Sportcenter, Friluftsvägen 2, Lerberget TÄVLINGSPLATS Höganäs Sportcenter, Friluftsvägen 2, 26354 Lerberget Koordinater: WGS 84 (lat, lon): N 56 11.123', E 12 33.956' WGS 84 decimal (lat, lon): 56.18539, 12.56594 Vägbeskrivning: http://kartor.eniro.se/

Läs mer

DomarNytt. Trött i benen? Är Du i riskzonen? D. Vad gör en tidtagare? a en titt på detta YouTube klipp. Mars 2013

DomarNytt. Trött i benen? Är Du i riskzonen? D. Vad gör en tidtagare? a en titt på detta YouTube klipp. Mars 2013 Mars 2013 DomarNytt NR 10 SÄSONG 12/13 2013-03-09 Är Du i riskzonen? D omarkontroll!! Du kollar väl själv hur Du uppfyller villkoren för domarlicensen? Flera domare har inte lyckats uppfylla kvoten på

Läs mer

JSM Individuellt och lag. Samtliga individuella tävlingar ingår i Mastersserien

JSM Individuellt och lag. Samtliga individuella tävlingar ingår i Mastersserien JSM 2011 Individuellt och lag Samtliga individuella tävlingar ingår i Mastersserien 2011 2012. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till JSM individuellt och lag i sabel, värja och

Läs mer

Sydsvenska Cupen

Sydsvenska Cupen och inbjuder till Sydsvenska Cupen 2017 2018 Tävlingen inriktar sig till nybörjare, de som vill börja tävla, de som vill bygga på sin tävlingserfarenhet och även seniorer som vill tävla regionalt. Avsikten

Läs mer

DomarNytt. Domarens allmänna ansvar. Är Du i riskzonen? Biokväll för 2? Elitdomarseminarium Florett 2012 omarkommissionen planerar ett.

DomarNytt. Domarens allmänna ansvar. Är Du i riskzonen? Biokväll för 2? Elitdomarseminarium Florett 2012 omarkommissionen planerar ett. Maj 2012 DomarNytt NR 7 SÄSONG 11/12 2012-05-08 Är Du i riskzonen? D omarkontroll!! Du kollar väl själv hur Du uppfyller villkoren för domarlicensen? Domare i riskzonen är markerad på vår sida www.domare.net

Läs mer

Florett: Svensk ranking och uttagningsprinciper Säsongen

Florett: Svensk ranking och uttagningsprinciper Säsongen Florett: Svensk ranking och uttagningsprinciper Säsongen 2016-17 Svenska Fäktförbundet: Fastställd av styrelsens landslagskommitté 2016-08-18 Svensk ranking Svensk ranking på florett och värja för kadetter,

Läs mer

Inbjudan till S:t Erikscupen

Inbjudan till S:t Erikscupen Inbjudan till S:t Erikscupen 2018-2019. S:t Erikscupen är en årlig serie regionala ungdomstävlingar i florett och värja som genomförs för att fäktungdomar, främst från Stockholmsområdet, ska få möjlighet

Läs mer

och inbjuder till Sydsvenska Cupen

och inbjuder till Sydsvenska Cupen och inbjuder till Sydsvenska Cupen 2016-2017 Tävlingen inriktar sig till nybörjare, de som vill börja tävla, de som vill bygga på sin tävlingserfarenhet och även seniorer som vill tävla regionalt. Avsikten

Läs mer

och inbjuder till Sydsvenska Cupen

och inbjuder till Sydsvenska Cupen och inbjuder till Sydsvenska Cupen 2016-2017 Tävlingen inriktar sig till nybörjare, de som vill börja tävla, de som vill bygga på sin tävlingserfarenhet och även seniorer som vill tävla regionalt. Avsikten

Läs mer

Förbundsmöteshelg på Bosön. 4-5 mars 2017

Förbundsmöteshelg på Bosön. 4-5 mars 2017 Förbundsmöteshelg på Bosön 4-5 mars 2017 Programmet på Bosön 13.00 2016 och de viktigaste framtidsfrågorna Lars Liljegren - Nyckeltal för framtiden 14.00 OS-satsningen 2016 och framtida Henning Österberg

Läs mer

En bättre barn- och ungdomsfäktning

En bättre barn- och ungdomsfäktning En bättre barn- och ungdomsfäktning Remiss till föreningarna Innehåll Sid. Inledning 2 Bakgrund 3 Förändringsarbetet i föreningar och SDF 5 - erfarenheter Bakgrund till förslagen 7 Förslag att ta ställning

Läs mer

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 1 (7) Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 2019-20 Svensk ranking Svensk ranking på florett, sabel och värja för seniorer, juniorer och kadetter är ett system som rullas över säsongerna.

Läs mer

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 1 (6) Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 2018-19 (Beslutade av Svenska Fäktförbundets styrelses landslagskommitté den 20 juni 2018) Svensk ranking Svensk ranking på florett, sabel

Läs mer

Svenska Mästerskapen 2016 för Juniorer

Svenska Mästerskapen 2016 för Juniorer På uppdrag av Svenska Fäktförbundet och i samarbete med Storholmen Förvaltning och Borätt AB inbjuder En Garde Fäktförening Solna härmed till: Svenska Mästerskapen 2016 för Juniorer Individuellt och Lag

Läs mer

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013.

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013. MALMÖ Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2012 2013 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013 Florett

Läs mer

REPRESENTATIONSBESTÄMMELSER

REPRESENTATIONSBESTÄMMELSER SEKTION C REPRESENTATIONSBESTÄMMELSER C 1 ALLMÄNT C 1.1 Förbundets benämning C 1.1.1 I nedanstående dokument förkortas Svenska Badmintonförbundet respektive marknadsföringsnamnet Badminton Sweden med SBF.

Läs mer

Värja: Svensk ranking och uttagningsprinciper Säsongen

Värja: Svensk ranking och uttagningsprinciper Säsongen Värja: Svensk ranking och uttagningsprinciper Säsongen 2016-17 Svenska Fäktförbundet: Fastställd av styrelsens landslagskommitté 2016-08-18 Svensk ranking Svensk ranking på florett och värja för kadetter,

Läs mer

Tävlingsbestämmelser. gällande från

Tävlingsbestämmelser. gällande från Tävlingsbestämmelser gällande från 2014-08-01 2 (17) Innehållsförteckning Fastställande... 3 Tävlingsbestämmelsernas disposition... 3 Statuter och administrativa bestämmelser (S)... 4 Tillämpning och säsongsindelning...

Läs mer

SDF:s uppgifter och arbetsformer, Sydsvenska Fäktförbundet

SDF:s uppgifter och arbetsformer, Sydsvenska Fäktförbundet SDF:s uppgifter och arbetsformer, Sydsvenska Fäktförbundet 4 mars 2017 Lennart Åström Sydsvenska Fäktförbundets vision Samarbete glädje - attraktion Föreningar och medlemmar i distriktet Sydsvenska fäktförbundet

Läs mer

Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open den 8-9 april 2017

Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open den 8-9 april 2017 Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open den 8-9 april 2017 Florett och Värja Individuella tävlingar Ingår i svensk florettranking och Masters Plats Baltiska Hallen,

Läs mer

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012.

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012. MALMÖ Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2011 2012 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012 Florett

Läs mer

Uttagningskriterier och Svensk ranking. Beslutade av styrelsens landslagskommitté , reviderade

Uttagningskriterier och Svensk ranking. Beslutade av styrelsens landslagskommitté , reviderade Värja Säsongen 2015-16 Uttagningskriterier och Svensk ranking Beslutade av styrelsens landslagskommitté 2015-06-17, reviderade 2015-08-26 S V E N S K A F Ä K T F Ö R B U N D E T FE D E R A T I O N S U

Läs mer

Anslutet till RF. Distrikten är huvudansvariga i samverkan med Sv. Dragkampförbundet.

Anslutet till RF. Distrikten är huvudansvariga i samverkan med Sv. Dragkampförbundet. Dnr 5065 AA Bilaga till tävlingsinbjudan Sid 1 (4 Grundvillkor för 2005 års ELITSERIE och SVENSKA CUPEN. (SM status) Arrangör har ett åtagande att genomföra sin tävling efter de anvisningar som finns i

Läs mer

Malmö Fäktklubb av 1919. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015

Malmö Fäktklubb av 1919. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015 Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2014 2015 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015 Florett

Läs mer

Information till fäktar och klubbar ang. kadett- och juniorlandslagssatsningen säsongen

Information till fäktar och klubbar ang. kadett- och juniorlandslagssatsningen säsongen Information till fäktar och klubbar ang. kadett- och juniorlandslagssatsningen säsongen 2011-12 OBS: - Samtliga fäktare som är intresserade av att delta i programmet ska senast den 5 juli 2011 skicka intrese

Läs mer

Tävlingsbestämmelser 2012 : 01

Tävlingsbestämmelser 2012 : 01 Tävlingsbestämmelser 2012 : 01 2 (17) Innehållsförteckning Fastställande... 3 Tävlingsbestämmelsernas disposition... 3 Statuter och administrativa bestämmelser (S)... 4 Tillämpning och säsongsindelning...

Läs mer

SC och SCD spelas mellan fyramannalag från i SkDF registrerade klubbar.

SC och SCD spelas mellan fyramannalag från i SkDF registrerade klubbar. TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR SKÅNSKA CUPEN Omfattning Speltid Deltagande Listade spelare Föreliggande bestämmelser reglerar spel i Skånska Cupen (SC) och Skånska Cupen för Damer (SCD). SC och SCD spelas årligen

Läs mer

Svensk Tennis Norr. TEK-05-T-02 för Norrlands Masters 2009

Svensk Tennis Norr. TEK-05-T-02 för Norrlands Masters 2009 TEK-05-T-02 för Norrlands Masters 2009 Ändringshistorik Revision Datum Av Kommentar Granskare Godkännare 1.0 2008-11-16 Simon Elfving Första utkastet - - Simon Elfving 2008-11-27 TENNISNORR 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Tävlingsbestämmelser gällande från o1

Tävlingsbestämmelser gällande från o1 Tävlingsbestämmelser gällande från 2016-07-o1 2 (18) Innehållsförteckning Tävlingsbestämmelser gällande från 2016-07-o1... 1 Introduktion... 3 Fastställande... 3 Tävlingsbestämmelsernas disposition...

Läs mer

C 3 REPRESENTATION C 3.1 För att få delta i badmintontävling/seriespel sanktionerad av SBF måste spelaren representera en badmintonförening.

C 3 REPRESENTATION C 3.1 För att få delta i badmintontävling/seriespel sanktionerad av SBF måste spelaren representera en badmintonförening. C 1 FÖRBUNDETS BENÄMNING Svenska Badmintonförbundet respektive marknadsföringsnamnet Badminton Sweden förkortas med SBF i detta dokument. Respektive distriktsförbund förkortas SDF. C 2 MEDLEMSKAP En spelare

Läs mer

Vi finns på Gustaf Adolfs Gata Skövde. Kansliet är öppet Mån, ons, fre kl (onsdagar och fredagar endast på telefon)

Vi finns på Gustaf Adolfs Gata Skövde. Kansliet är öppet Mån, ons, fre kl (onsdagar och fredagar endast på telefon) 1 Bordtennisförbund (VBTF) arbetar för utveckling tillsammans med våra föreningar för ett aktivt bordtennisintresse. VBTF tillhör de största distrikten i Sverige och har ca 60 aktiva föreningar. Lite fakta:

Läs mer

PROTOKOLL Konstitutionerande styrelsemöte i Upsala Fäktning

PROTOKOLL Konstitutionerande styrelsemöte i Upsala Fäktning PROTOKOLL Konstitutionerande styrelsemöte i Upsala Fäktning Tid: Onsdagen den 27 mars kl 19.00 Plats: Fyrishov, kontoret i fäktsalen Närvarande: Pär Lansåker, Mattias Edlund, Per-Ivan Larsson, Susann Jokinen,

Läs mer

Förslag till ändringar av regelverket för Swedish Pool Tour inför tävlingssäsongen

Förslag till ändringar av regelverket för Swedish Pool Tour inför tävlingssäsongen Förslag till ändringar av regelverket för Swedish Pool Tour inför tävlingssäsongen 2017-2018 Introduktion Den nytillträdda poolkommittén har under de senaste veckorna samlat in information om upplevda

Läs mer

Tävlingsbestämmelser gällande från o1

Tävlingsbestämmelser gällande från o1 Tävlingsbestämmelser gällande från 2017-07-o1 2 (16) Innehållsförteckning Tävlingsbestämmelser gällande från 2017-07-o1... 1 Introduktion... 3 Fastställande... 3 Tävlingsbestämmelsernas disposition...

Läs mer

Rapport från Stockholms distriktsmästerskap Öppet DM i Värja, Florett och Sabel för juniorer och seniorer i Åkeshovshallen den 10-11/

Rapport från Stockholms distriktsmästerskap Öppet DM i Värja, Florett och Sabel för juniorer och seniorer i Åkeshovshallen den 10-11/ Rapport från Stockholms distriktsmästerskap Öppet DM i Värja, Florett och Sabel för juniorer och seniorer i Åkeshovshallen den 10-11/10 2009. Tävlingen arrangerades av ÄFK och SAF i samarbete med Stockholms

Läs mer

info Vägen till St. Petersburg Ledare: Nyhetsblad från Riksdomarkommittén Sommar 2014

info Vägen till St. Petersburg Ledare: Nyhetsblad från Riksdomarkommittén Sommar 2014 RDK Nyhetsblad från Riksdomarkommittén Sommar 2014 info Joakim Lindberg dömer tillsammans med sin mentor Dick D. Johansson på Irish Open 2006 Ledare: Vägen till St. Petersburg Resan mot St Petersburg började

Läs mer

STOCKHOLMS FÄKTFÖRBUND

STOCKHOLMS FÄKTFÖRBUND STOCKHOLMS FÄKTFÖRBUND Verksamhetsplan för Stockholms Fäktförbund 2013 Allmänt Stockholms Fäktförbund, grundat 1945, har som uppgift att verka för fäktsportens utveckling i Storstockholmsområdet. Förbundet

Läs mer

Det är dags att kora årets Svenska Mästare

Det är dags att kora årets Svenska Mästare Taekwondoförbundet med arrangör presenterar, Svenska Mästerskapen 2015 Det är dags att kora årets Svenska Mästare Det är med stor glädje och stolthet som Svenska Taekwondoförbundets, tillsammans med arrangörsföreningarna

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011 Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb

Verksamhetsberättelse för 2011 Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb Verksamhetsberättelse för 2011 Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb Vi började året den 25 januari med ett möte och prisutdelning med MHF-Ungdom på Kulturum i Partille. Klubben fick 2á pris i lag 125cc och första

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den april 2014.

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den april 2014. MALMÖ Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2013 2014 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 12 13 april 2014 Florett

Läs mer

Bestämmelser för sanktionerade tävlingar samt Swedish Padel Tour (SPT) 2016

Bestämmelser för sanktionerade tävlingar samt Swedish Padel Tour (SPT) 2016 Bestämmelser för sanktionerade tävlingar samt Swedish Padel Tour (SPT) 2016 För att få arrangera en sanktionerad tävling A-, B- eller Damklass A eller B ställs vissa krav. Vid sanktionerad tävling delas

Läs mer

GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till:

GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till: GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till: En internationell fäkttävling i florett och värja för pojkar och flickor födda 1993 och senare.

Läs mer

!"# !"#$%&'! !"#$%&'!()*+,#,-.%%) Göteborgs Fäktklubb, est 1911 !/0123456)(71819) :43;8<=)>9?>01@)=3;)03)0AB1)CA40)>9)

!# !#$%&'! !#$%&'!()*+,#,-.%%) Göteborgs Fäktklubb, est 1911 !/0123456)(71819) :43;8<=)>9?>01@)=3;)03)0AB1)CA40)>9) !"# $ % &'!"#$%&'!!"#$%&'!()*+,#,-.%%) Göteborgs Fäktklubb, est 1911!/0123456)(71819) :43;89?>01@)=3;)03)0AB1)CA40)>9) På uppdrag av Svenska Fäktförbundet har Göteborgs Fäktklubb nöjet att inbjuda

Läs mer

Föreningsdomar-PM 2015-2016

Föreningsdomar-PM 2015-2016 Sidan 1/5 Föreningsdomar-PM 2015-2016 Här följer viktig information för dig som föreningsdomare eller ansvarig för föreningsdomare i en förening, viktig för att föreningsdomarverksamheten skall fungera.

Läs mer

Tävlingsbestämmelser Manlig Artistisk Gymnastik-

Tävlingsbestämmelser Manlig Artistisk Gymnastik- Tävlingsbestämmelser 2018 - Manlig Artistisk Gymnastik- Innehållsförteckning 1 Allmänna tävlingsbestämmelser Manlig Artistisk Gymnastik... 4 1.1 Rikstävlingar Manlig Artistisk Gymnastik... 4 1.2 Inbjudan...

Läs mer

FINAL i Svenska Ungdomscupen (SUC), Svenska Juniorcupen (JUC) och NELO Mix cupen mm. den 9 10 september 2017

FINAL i Svenska Ungdomscupen (SUC), Svenska Juniorcupen (JUC) och NELO Mix cupen mm. den 9 10 september 2017 Lidköpings Kanotförening inbjuder till FINAL i Svenska Ungdomscupen (SUC), Svenska Juniorcupen (JUC) och NELO Mix cupen mm. den 9 10 september 2017 Tävlingsplats: Lidan, vid LKF:s Kanothus Prel. starttid:

Läs mer

Svenska Mästerskap på roddmaskin 2019

Svenska Mästerskap på roddmaskin 2019 Svenska Mästerskap på roddmaskin 2019 SM på roddmaskin avgörs i form av en serie. Det är inte tvingande att delta på alla deltävlingar men det uppmuntras. Följande gäller avseende poängberäkning samt förtydligande

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

GFK KALENDER FLORETT & VÄRJA 2011/ preliminär JVC Utlandstävling ECC + JEM/JVM

GFK KALENDER FLORETT & VÄRJA 2011/ preliminär JVC Utlandstävling ECC + JEM/JVM GFK KALENDER FLORETT & VÄRJA 2011/2012 - preliminär JVC Utlandstävling ECC + JEM/JVM Utlandstävlingar för yngre kan komma att korrigeras/läggas till/tas bort efter samråd med Trekanten. GFK ordnar resa

Läs mer

Svenska Judoförbundet Tävlingskommittén Direkt återkval 16 deltagare

Svenska Judoförbundet Tävlingskommittén Direkt återkval 16 deltagare Direkt återkval 16 deltagare Tävling: Viktklass: Datum: Matchtid: Nr Namn Grad Klubb 1 1 9 13 5 2 13 3 3 11 14 7 4 15 27 2 5 1:a 10 15 6 6 14 4 7 12 16 8 8 16 Återkval: (1) Resultat: 9 (2) 17 1:a (14)

Läs mer

Agenda möte med trampolintekniska kommittén Möte vid Gymnastikforum, Quality Friends Hotel/Solna 2015-10-17

Agenda möte med trampolintekniska kommittén Möte vid Gymnastikforum, Quality Friends Hotel/Solna 2015-10-17 Agenda möte med trampolintekniska kommittén Möte vid Gymnastikforum, Quality Friends Hotel/Solna 2015-10-17 Närvarande: Louise Nordenberg (ordförande, vid tangenterna), Thérèse Nordfors, Alex Frejemark,

Läs mer

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte?

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? FAQ Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? Grundtanken är att barn ska idrotta i sin närmiljö och i möjligaste mån slippa långa resor. Detta är i linje med Danssportförbundets

Läs mer

Foto: Per Lindström. Tävlingsbestämmelser Trampolin

Foto: Per Lindström. Tävlingsbestämmelser Trampolin Foto: Per Lindström Tävlingsbestämmelser Trampolin Januari 2016 - sida 2 av 12 - Innehållsförteckning 1. Allmänna Tävlingsbestämmelser Trampolin... 5 1.1 Tävlingssystem Trampolin... 5 1.2 Rikstävlingar...

Läs mer

Test och Tävlingssystem säsong 2018/2019

Test och Tävlingssystem säsong 2018/2019 Test och Tävlingssystem säsong 2018/2019 Licens Samtliga åkare som deltar i test eller någon form av tävlingsaktivitet ska ha licens. I åkar licensen ingår en olycksfallsförsäkring som gäller under träningar

Läs mer

UTBILDNING. Kompetenskrav och kriterier för blivande tränare, domare, utbildare och examinatorer inom Sveriges Dansorganisation 2017

UTBILDNING. Kompetenskrav och kriterier för blivande tränare, domare, utbildare och examinatorer inom Sveriges Dansorganisation 2017 UTBILDNING. Kompetenskrav och kriterier för blivande tränare, domare, utbildare och examinatorer inom Sveriges Dansorganisation 2017 1 Tränare i Disco, Hiphop, Ballroom, Artistic Ballroom och Konstnärlig

Läs mer

Träningsplan A6 Fäktning

Träningsplan A6 Fäktning Förord Träningsplanen grundar sig dels på Svenska Fäktförbundets handledningsskrift Att fäkta florett & värja som riktar sig till ungdomstränare i fäktning. Handboken finns tillgänglig i fäktlokalen i

Läs mer

Tävlings-PM / Sportskytte

Tävlings-PM / Sportskytte Tävlings-PM / Sportskytte (senast ändrad den 20 mars 2013) ALLMÄNT För att en tävling ska vara godkänd av Svenska Skyttesportförbundet(SvSF) skall den finnas med i tävlingsprogrammet(indta) med inbjudan

Läs mer

Vägen till Landslaget

Vägen till Landslaget Svenska Judoförbundet Landslaget Vägen till Landslaget Uttagning riktlinjer för svenska Judoförbundets utvecklingstrupper Utvecklingstrupp Utvecklingstruppen är en del i Svenska judoförbundets landslagsprogram

Läs mer

IDROTTSKUNSKAP Basket

IDROTTSKUNSKAP Basket Träff 1: Baskettermer Vet du vad dessa 13 viktiga basketord betyder? - Försteg - Cut - Give n go - Jumpstop - Stridestop - Screen - Pick n roll - Hjälpsida - 8 sekunder - 24 sekunder - Man-man försvar

Läs mer

Juniorseminarium Seglarträffen 2014

Juniorseminarium Seglarträffen 2014 Juniorseminarium Seglarträffen 2014 Juniorseminarium Agenda När? Vad? Vem? 10.00-10.30 SSF Seglarskola & Gå På Vatten Theres 10.30-11.00 Ekonomi, Idrottslyft och andra bidrag Emelie 11.00-11.30 Junioraktiviteter

Läs mer

Föreningsträdet Idrottskunskap. Handledning Aktiva 13 år. Fotbollstermer Vårt lag Hur kan ni utvecklas som spelare?

Föreningsträdet Idrottskunskap. Handledning Aktiva 13 år. Fotbollstermer Vårt lag Hur kan ni utvecklas som spelare? Föreningsträdet Idrottskunskap Handledning Aktiva 13 år Fotbollstermer Vårt lag Hur kan ni utvecklas som spelare? Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla

Läs mer

Ta med dig idrottens. mentalitet in i arbetslivet

Ta med dig idrottens. mentalitet in i arbetslivet Ta med dig idrottens mentalitet in i arbetslivet Företag letar efter dig Genom träning och föreningsliv utvecklar du beteenden som kan kännas självklara. Till exempel ledarskap, teamkänsla och dedikation.

Läs mer

Svensk Fäktning Strategi Remiss till föreningarna

Svensk Fäktning Strategi Remiss till föreningarna Svensk Fäktning Strategi 2028 Remiss till föreningarna Sista svarsdag 21 januari 2018 Den största lilla fäktnationen i världen Styrelsen har under 2017 arbetat med ett förslag till ny strategi för svensk

Läs mer

Foto: Samuel Wendelius. Nationella Tävlingsbestämmelser Trampolin

Foto: Samuel Wendelius. Nationella Tävlingsbestämmelser Trampolin Foto: Samuel Wendelius Nationella Tävlingsbestämmelser Trampolin Januari 2017 Innehåll 1. Allmänna Tävlingsbestämmelser Trampolin...4 1.1 Tävlingssystem Trampolin...4 1.2 Rikstävlingar...5 1.3 Anmälningsrutiner...5

Läs mer

WA D KÖ PI N G S FÄ KT FÖ R E N I N G - Ö R E BR O - WF F. N U - IN F W F F. N U

WA D KÖ PI N G S FÄ KT FÖ R E N I N G - Ö R E BR O - WF F. N U - IN F W F F. N U WA D KÖ PI N G S FÄ KT FÖ R E N I N G - Ö R E BR O - WF F. N U - IN F O @ W F F. N U Välkommen till Wadköpings Fäktförening Vi är en ideell förening med anställda välutbildade tränare. Vi tror att om våra

Läs mer

Europamästerskapen Glasgow, Skottland / oktober 2015

Europamästerskapen Glasgow, Skottland / oktober 2015 www.itfsverige.se Europamästerskapen Glasgow, Skottland / 22-25 oktober 2015 Bloggen skrivs av: Petra Dydiszko Söndag 25 oktober kl. 19.20 "Äntligen kom den efterlängtade medaljen. Damlaget kämpade stenhårt

Läs mer

Verksamhetskonferens 4 mars OS-satsningen och den framtida landslagsverksamheten

Verksamhetskonferens 4 mars OS-satsningen och den framtida landslagsverksamheten Verksamhetskonferens 4 mars 2017 OS-satsningen och den framtida landslagsverksamheten Verksamhetskonferens 4 mars 2017 OS-satsningen damvärja Björne Väggö Vad åstadkom vi? Vilka lärdomar kan vi dra? Landslagsverksamheten

Läs mer

FÖRARE. [En enkel guide för hur du som förare använder SVEMO TA.]

FÖRARE. [En enkel guide för hur du som förare använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se FÖRARE [En enkel guide för hur du som förare använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning... 3 Registrera

Läs mer

4:e deltävlingen i Svenska Ungdomscupen (SUC), Svenska Juniorcupen (JUC) samt NELO Mix cup mm. den 3 4 augusti 2019

4:e deltävlingen i Svenska Ungdomscupen (SUC), Svenska Juniorcupen (JUC) samt NELO Mix cup mm. den 3 4 augusti 2019 Lidköpings Kanotförening inbjuder till 4:e deltävlingen i Svenska Ungdomscupen (SUC), Svenska Juniorcupen (JUC) samt NELO Mix cup mm. den 3 4 augusti 2019 Tävlingsplats: Lidan, vid LKF:s Kanothus Prel.

Läs mer

FINAL i Svenska Ungdomscupen (SUC) och Svenska Junior cupen (JUC) m m. den september 2016.

FINAL i Svenska Ungdomscupen (SUC) och Svenska Junior cupen (JUC) m m. den september 2016. Lidköpings Kanotförening inbjuder till FINAL i Svenska Ungdomscupen (SUC) och Svenska Junior cupen (JUC) m m. den 10-11 september 2016. Tävlingsplats: Lidan, vid LKF:s Kanothus Prel. starttid: Lördag kl

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Förtydliganden samt direktiv till föreningsdomare

Förtydliganden samt direktiv till föreningsdomare Sidan 1/5 Förtydliganden samt direktiv till föreningsdomare 2012-2013 Här följer viktig information för dig som föreningsdomare eller ansvarig för föreningsdomare i förening, viktig för att föreningsdomarverksamheten

Läs mer

STOCKHOLM TROPHY 2015 1

STOCKHOLM TROPHY 2015 1 STOCKHOLM TROPHY 2015 1 STOCKHOLM TROPHY Härmed inbjuds alla klubbar tillhörande Svenska Taekwondo Förbundet att delta i Stockholm Trophy 2015. S1 Taekwondo IF står som arrangör och givetvis är målet att

Läs mer

SVENSKA KANOTFÖRBUNDET. Uttagningskriterier för Senior- och U23-landslag inom sprint 2015

SVENSKA KANOTFÖRBUNDET. Uttagningskriterier för Senior- och U23-landslag inom sprint 2015 SVENSKA KANOTFÖRBUNDET Uttagningskriterier för Senior- och U23-landslag inom sprint 2015 ÖVERGRIPANDE a.) Aktiva till U23 och eller Senior ska nominera sig själva till laget (nominering innebär att man

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

1(5) Verksamhets- berättelse

1(5) Verksamhets- berättelse 1(5) Verksamhets- berättelse 2014 SUNDSVALL ORTVIKENS BÅGSKYTTEKLUBB VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 Styrelsen 2014 2(5) Ordförande Rune Andersson Vice ordf. Erik Peräinen (avgick på egen begäran hösten

Läs mer

Trelleborg Open 2014 8-9 februari. WTF - G2 & ETU A Class Tävling

Trelleborg Open 2014 8-9 februari. WTF - G2 & ETU A Class Tävling Trelleborg Open 2014 8-9 februari WTF - G2 & ETU A Class Tävling Trelleborg Open 2014 INBJUDAN Jag känner mig hedrad att än en gång kunna hälsa Er välkomna till Trelleborg. Vi bjuder alltid på det bästa

Läs mer

Utvärdering av spelarenkät 2017

Utvärdering av spelarenkät 2017 Utvärdering av spelarenkät 2017 1 Har du förslag på förbättringar av tourens deltävlingar? Ja 12 27,3 Nej 32 72,7 Total 44 100 97,8% (44/45) Förslag vid ja 3 klasser i kat 1. A-klass ska spela brutto Kategorierna

Läs mer

Hur stor är en lämplig träningsgrupp?

Hur stor är en lämplig träningsgrupp? Hur stor är en lämplig träningsgrupp? Samtliga grupper ansåg att en övningsgrupps storlek borde vara någonstans kring 10 personer. Beslut/Åtgärd: Varje övning har ett optimalt antal deltagare och det kan

Läs mer

Tekniska kommittén PROTOKOLL. fört vid möte med Tekniska kommittén (TK) i Svenska Karateförbundet.

Tekniska kommittén PROTOKOLL. fört vid möte med Tekniska kommittén (TK) i Svenska Karateförbundet. PROTOKOLL fört vid möte med (TK) i Svenska Karateförbundet. Tid: Onsdagen den 9 augusti 2017. Plats: Blasieholmsgatan 4A, Stockholm. Närvarande: Andreas Fritsch, Emma Helgesson och Fredrik Ålander (ordf).

Läs mer

UPPSALA. Klubbens framtidsmål? Fortsätta att vara Sveriges bästa klubblag och slåss om guldet på Europacuperna.

UPPSALA. Klubbens framtidsmål? Fortsätta att vara Sveriges bästa klubblag och slåss om guldet på Europacuperna. UPPSALA Bildades år? 12 juni 1934 Klubbens historia? Deltog i den första lagtävlingen mot Stockholm i slutet av 30-talet. Tog silver i Svenska Serien 1939. Första individuella guldet togs av Nils Gunnarsson

Läs mer

för Miniorer, Kadetter, Junior, Seniorer & Masters den 17 september ektroniska Daedo Västar för alla

för Miniorer, Kadetter, Junior, Seniorer & Masters den 17 september ektroniska Daedo Västar för alla ! Inbjudan till: DM för Miniorer, Kadetter, Junior, Seniorer & Masters den 17 september ektroniska Daedo Västar för alla Information Organisatör: Tian Dao Taekwondo Kontakt: Gibriel jatta Alex Jönsson

Läs mer

Uttagningskriterier för värja och florett - säsongen

Uttagningskriterier för värja och florett - säsongen 1 (7) Uttagningskriterier för värja och florett - säsongen 2017-18 (Beslutade av landslagets ledningsgrupp den 4 augusti 2017) Svensk ranking (revideringar: den 16/8 datum för florettläger den 28/8 datum

Läs mer

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN Ungdomsfäktningen Remissmaterial till föreningar och SDF hösten 2014 Från Ungdoms-SM i Karlskrona våren 2013 Glädjen i föreningen och föreningens sociala gemenskap, vid sidan

Läs mer

Tävlingsstege Aerobic Gymnastics

Tävlingsstege Aerobic Gymnastics Tävlingsstege Aerobic Gymnastics 2017-2020 Generellt Samma gymnast har möjlighet att tävla på två olika nivåer, men måste då tävla i olika kategorier. Tex, Individuellt i Nivå 4A och trio i Nivå 3. Gymnasten

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Wadköpings Fäktförening år 2017

Verksamhetsberättelse för Wadköpings Fäktförening år 2017 Sid 1 av 6 Verksamhetsberättelse för Wadköpings Fäktförening år 2017 Styrelsen för verksamhetsåret 2017 har bestått av, ordförande Johan Niklasson, skattmästare Michael Höglund, sekreterare Stefan Folde,

Läs mer

Jämlikhet och jämställdhet i Svenska Fäktförbundet

Jämlikhet och jämställdhet i Svenska Fäktförbundet Jämlikhet och jämställdhet i Svenska Fäktförbundet En kort rapport och remissmaterial från arbetsgruppen för jämlikhet och jämställdhet Innehåll Sid. Till Svenska Fäktförbundets föreningar 2 Jämlikhet

Läs mer

Foto: Andreas Svensson/West Photo. Tävlingsbestämmelser Kvinnlig Artistisk Gymnastik

Foto: Andreas Svensson/West Photo. Tävlingsbestämmelser Kvinnlig Artistisk Gymnastik Foto: Andreas Svensson/West Photo Tävlingsbestämmelser Kvinnlig Artistisk Gymnastik Januari 2018 Innehållsförteckning Allmänna Tävlingsbestämmelser 2018... 4 1. Rikstävlingar Kvinnlig Artistisk Gymnastik...

Läs mer

Utbildning i Fair Play för deltagande lag i Färgelanda Cup

Utbildning i Fair Play för deltagande lag i Färgelanda Cup Sida 1 av 7 Allmänt Utbildning i Fair Play för deltagande lag i Färgelanda Cup Färgelanda Cup präglas av Fair Play och spelas enligt grundprinciperna i "Fotbollens Spela Lek o Lär" och "Idrotten vill".

Läs mer

TÄVLINGSSTEGE AEROBIC GYMNASTICS

TÄVLINGSSTEGE AEROBIC GYMNASTICS TÄVLINGSSTEGE AEROBIC GYMNASTICS 2017-2020 GENERELLT Samma gymnast har möjlighet att tävla på två olika nivåer, men måste då tävla i olika kategorier. Tex, Individuellt i Nivå 2A och trio i Nivå 3. Gymnasten

Läs mer