Verksamhetsberättelse 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2009"

Transkript

1 Inledning Den 16 juni och 9 december 2009 är två speciella datum för fiberföreningen. Den 16 juni fick nuvarande ordföranden besked om att Eon gräver ner elkabel från smalspåret om några dagar! Ska vi ha fiber där, så är det nu! Den 9 december gjordes första uppkopplingen genom Gårdsby fibernät till Wexnet. Däremellan ligger en intensiv och arbetsam resa med att förverkliga vårt eget fibernät som ska tjäna oss i år framåt. Många blev efterhand intresserade av fiber till huset. Gårdsby Fibernät har nu mer än 35 medlemmar. Motsvarande föreningar finns i grannbyarna Gasslanda och Stojby. Syfte Föreningen har bildats främst för att anlägga och administrera ett fibernät i gemensamt ägande, för att ge medlemmarna möjlighet att använda olika bredbandstjänster i nätet. Detta eftersom varken marknaden eller kommunen anlägger det. Goda kommunikationer är viktiga för landsbygdens utveckling och framtid. Unga familjer kan flytta hit och företag kan få modern kommunikation. Det gamla telenätet kommer att läggas ner. Fibern rymmer telefoni, data och internet, TV, larm m m. Vi anser också att fiber till ett hus ger lägre kostnader för telefoni och data, samt högre värde på huset i framtiden. Föreningens funktionärer 2009 Ordförande: Poul Kongstad, Gårdsby Sekreterare: Britt-Marie Karlsson, Gårdsby Kassör: Leif Håkansson, Yasjön Ledamöter: Cornelia Gowenius, Gårdsby Bertil Sandberg, Gårdsby Suppleanter: Kai Nilsson, Tofta Fredrik Edvardsen, Tofta Revisor: Margareta Gowenius, Gårdsby Informatör: Jan Sjökvist, Yasjön Valberedning: - Sida 1 (5)

2 Verksamhet 2009 Föreningen har i egen regi byggt ett 11.5 km fibernät i Tofta, Gårdsby och Yasjöområdet. Nätet ägs gemensamt av medlemmarna genom deras kapitalinsatser. Arbetet har letts av först en arbetsgrupp, sen av den konstituerade styrelsen. Det har hållits 10 protokollförda styrelsemöten, samt ett stort antal arbetsgruppsmöten och telefonsamtal. Allt arbete har varit ideellt. Nätet har f.n. kontakt med Wexnet som erbjuder tillgång till många olika operatörer för internet, telefoni, TV osv. Utöver medlemmarnas kapitalinsatser och dagsverken har bidrag erhållits från i huvudsak Växjö kommun (stimulansbidrag) och Länsstyelsen (kanalisationsbidrag). Information lämnas löpande på Gårdsby fibernät täcker för närvarande detta område. Det finns även förberedd (tom) fiberslang till Kråkenäshalvön. Fler kan vara med (Information) Under Eon-grävningarna har Gårdsby sockenråd i samråd med Wexnet och fiberföreningen förberett så att utbyggnad av fibernätet till Kråkenäshalvön kan ske i framtiden. Det finns ett förberett fiberrör i marken från Gårdsbynätet till Kråkenäsryd och telestationen. När det finns intresserade kan de bilda ett nytt projekt och bygga ut fibernät där och ansluta till Gårdsbynätet. Sida 2 (5)

3 För den som vill veta mer hur det gick till kommer här en (ovanligt detaljerad) historik Föreningens första år (historik) Upprinnelsen till föreningen och nätet är att Eon informerade om nergrävning av elkablarna december Flera i vår trakt var intresserade av samtidig fiberläggning, och nergrävningen av el skulle ske nästa höst. Fram på vårkanten 2009 tog några i Gårdsby initiativ till en grupp för att undersöka möjligheter till fibernät. Inom Gårdsby sockenråd kallades till ett första informationsmöte 11 maj 2009 i Gårdsby församlingshem där intresset skulle pejlas det var en hyfsad uppslutning, tillräcklig för att våga fortsätta. En arbetsgrupp bildades. Fas 1: nu går tåget ska vi med? Döm om vår förvåning den 16 juni när Poul Kongstad i god tid kontaktade Eon om höstens grävningar, och fick reda på att de redan pågår! Strax efter, dagen före midsommarafton, höll Poul + Leif Håkansson och Jan Sjökvist ett första möte med Eon. Vi beslutade att chansa och vara med och lägga ner fiberslang ihop med Eons elkabel, åtminstone i början. Vi kunde låna ihop fiberslang och 4 dagar senare var grävningarna igång i den bitvis steniga och bergiga terrängen! Det kändes som nu eller aldrig. Det var ofta snabba ryck, och det gällde att hela tiden följa upp och ha besked till Eons entreprenörer. Dessa grävningar höll på hela sommaren utom tre veckors semesteruppehåll. Fas 2: Blir vi tillräckligt många ekonomin? Arbetsgruppen fick genast börja arbeta och informera under sommaren, för vi kunde räkna ut att fibernätet går inte att genomföra om vi blir färre än medlemmar. Det såg trögt ut i början, men i slutet av sommaren kom ketchup-effekten. Efter många turer var vi ca 35 medlemmar som var seriöst intresserade, och projektet var säkrat. Vi tog reda på vilka bidrag som kan sökas, och kommunen stöttade arbetet med en tidigt och viktigt stimulansbidrag. Arbetsgruppen sökte flera bidrag genom Jan. Det blev många möten hemma hos arbetsgruppens medlemmar under sommarmånaderna! Fas 3: Projektera och planera. Avtal Parallellt under sommaren gjorde Poul nätprojektering och allt noggrannare kostnadskalkyl. Mycket att ta reda på som lekman på området, men Wexnets tekniker och andra föreningar kunde tipsa en hel del. Offerter på fiber, slang, grävning och andra arbeten kunde tas in. Wexnet har hjälpt oss på olika sätt, vilket vi är tacksamma för. Informationsmöten för intresserade och medlemmar hölls den 5 juli (föreningens konstituerande möte) och 27 september. Informationsbladet till alla i trakten hette: Nu eller aldrig!!! - Investera i Sida 3 (5)

4 framtiden. Fiberarbetsgruppen vid ett av de många arbetsmötena. Från vänster i bakre raden: Bertil Sandberg, Leif Håkansson, Fredrik Edvardsen, Poul Kongstad, Kai Nilsson. Från vänster i främre raden: Britt-Marie Karlsson, Cornelia Gowenius, Jan Sjökvist. Den 29 juli 2009 registrerades den ekonomiska föreningen formellt hos Bolagsverket. Sen kunde man ta in medlemsinsatserna till föreningens verksamhet att bygga sitt nät för gemensamt ägande. Principen i projektet har varit självkostnadspris. Varje medlem lade först en insats i föreningen på kr. Föreningen kunde då köpa grävning, köpa in fiberslang, betala Eon m m. Senare utökades den betalade medlemsinsatsen ytterligare. Därtill bidrar varje medlem med upp till 5 dagsverken; hittills har ca 3 dagsverken/medlem utnyttjats. Gårdsby säteri kunde genom sina dagsverken erbjuda lastmaskin till grus m m. En mängd avtal måste klaras ut med markägare, medlemmar, vägverket, entreprenörer osv. Fas 4: Gräv, blås och svetsa. Dagsverken Utöver samarbetet med Eon blev Martin Gustavsson i Gårdsby föreningens utvalde grävare när anbuden kommit in, med Niklas Johansson, Ekesås, som medhjälpare ibland. Föreningens medlemmar hjälpte till med dagsverken samt grävning på tomten och håltagning i huset. Grävningarna startade 1 september, och 18 oktober var föreningens egna grävningar i Gårdsby färdiga från Tofta till Bostorp. Sida 4 (5)

5 Under tiden började Torsten Johansson blåsa in fiber i de nergrävda fiberslangarna mellan skåpen och in i husen. I november och början av december svetsade Håkan Larsson, AHLAB, alla fiberändar i skåp och hos medlemmarna. Håkan installerade dosan hemma hos var och en, samt Wexnets aktiva utrustning. Under hela tiden var medlemmar även med i arbetet i sina dagsverken, och Benedikte Maurin gjorde ett fint jobb vid den planeringen. Bertil och Poul har sedan mätt hela nätet noggrant med GPS och totalstation. Fas 5: Funkar det? När Håkan Larsson kontrollmätt hela nätet, var det dags för det spännande provet får vi kontakt med Wexnet? Kan vi genom nätet ansluta oss till olika operatörer? JA! Det fungerar mycket bra. Det är inga problem att få en 100 megabit/s dataanslutning och samtidigt köra telefoner och TV på fibern. Fas 6: Börja pusta ut? Ja, till en del. Det var ett stort jobb att få till ett eget nät på så kort tid. Under våren 2010 har styrelsen har fortsatt med att nu titta på frågor som: driftsäkerhet för nätet och framtida underhåll ekonomi (bidragen, insatserna, deklaration, momsfrågor) vissa återfyllningar utmed fibersträckorna och märkning samverkan mellan fiberföreningarna för att bli en starkare part. Välkommen att vara med i föreningens verksamhet! Vid pennan /Poul Kongstad Styrelsen: Poul Kongstad Britt-Marie Karlsson Leif Håkansson Cornelia Gowenius Bertil Sandberg Sida 5 (5)

Medlemsmöte 2009-09-27. Fibernät Gårdsby-Tofta-Yasjön

Medlemsmöte 2009-09-27. Fibernät Gårdsby-Tofta-Yasjön Medlemsmöte 2009-09-27 Fibernät Gårdsby-Tofta-Yasjön Agenda Välkomna Styrelsen och arbetsgruppen. Webben www.gardsby.se Karta och aktuell prognos för anslutningskostnad (insats) "4 projektsteg" (Poul)

Läs mer

Bredbandsfiber går kanske snart förbi ditt hus är du med?

Bredbandsfiber går kanske snart förbi ditt hus är du med? Informationsmöte 2013-04-14 Fibernät i Gårdsby-trakten? Gårdsby Fibernät ek.förening Det gäller att vara med när det händer! Bredbandsfiber går kanske snart förbi ditt hus är du med? 1 Välkomna Inledning

Läs mer

Informationsmöte 2013-08-15. Utbyggnad av Gårdsby fibernät

Informationsmöte 2013-08-15. Utbyggnad av Gårdsby fibernät Informationsmöte 2013-08-15 Utbyggnad av Gårdsby fibernät Information Välkomna Föreningen Gårdsby fibernät ek.för. Poul Kongstad Användning av fiber bredband Mats Bildh Karta och prognos för anslutningskostnad

Läs mer

Informationsmöte Utbyggnad av Gårdsby fibernät

Informationsmöte Utbyggnad av Gårdsby fibernät Informationsmöte 2013-07-01 Utbyggnad av Gårdsby fibernät Information Välkomna Styrelsen och arbetsgruppen. Webben www.gardsby.se Karta och aktuell prognos för anslutningskostnad Ekonomisk förening, insats,

Läs mer

Informationsmöte Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-05-16. www.bolmsofiber.se

Informationsmöte Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-05-16. www.bolmsofiber.se Informationsmöte Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-05-16 www.bolmsofiber.se Styrelse Claes Gauffin Henry Tidstrand Marie Wallén Björn Larsson Jan Starck Områdesansvariga: Bengt Johansson Lars Andersson

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Välkommen Till STORMÖTE Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och När? Församlingshemmet i Amnehärad Måndag 18 februari 2013 kl. 18.30 Vi

Läs mer

Projekt Sjönet. Välkomna. Till informationsmöte om fibernät i Sandreda-Rödje-Viås-Pilås s.k. Byanäta

Projekt Sjönet. Välkomna. Till informationsmöte om fibernät i Sandreda-Rödje-Viås-Pilås s.k. Byanäta Välkomna Till informationsmöte om fibernät i Sandreda-Rödje-Viås-Pilås s.k. Byanäta Närvarolista upprättas för representerade fastigheter. Information från Wexnet, Mats Bildh Information från arbetsgruppens

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Föreningsstämma. 28 juni 2015. Välkomna!

Föreningsstämma. 28 juni 2015. Välkomna! Föreningsstämma 28 juni 2015 Välkomna! Dagordning 1. Stämman öppnas 2. Val av ordförande vid stämman och anmälan av stämmoordförandens val av protokollförare 3. Godkännande av röstlängden 4. Val av två

Läs mer

Arbetsgruppens presentation 2014-01-26

Arbetsgruppens presentation 2014-01-26 Arbetsgruppens presentation 2014-01-26 1.Kommunalt vatten och avlopp? 2.Mobilt bredband, affärsmodell och kostnader 3.Anslutningar och teknik 4.Handlingsplan Kommunalt vatten och avlopp? JESSICA RYTTER

Läs mer

Peter Sonnius, peter@bynet.se Tillsammans bygger vi ett fibernät!

Peter Sonnius, peter@bynet.se Tillsammans bygger vi ett fibernät! Peter Sonnius, peter@bynet.se Tillsammans bygger vi ett fibernät! Om bynet En systemleverantör till fiberföreningar Projekterar, levererar material, bygger fibernätet Unik affärsmodell, anpassad till fiberföreningar

Läs mer

Konstituerande möte för Billa-Hemmesjö Fibernät ekonomisk förening

Konstituerande möte för Billa-Hemmesjö Fibernät ekonomisk förening Konstituerande möte för Billa-Hemmesjö Fibernät ekonomisk förening Församlingshemmet, Billa, 2012-09-02 kl. 14:30 1. Intresseläget Medlemsanmälan för fastställande av röstlängd 2. Fortsättningen Bilda

Läs mer

IINFORMATION IN FÖR GRÄVSTART 6/8 Skålleruds fiberförening

IINFORMATION IN FÖR GRÄVSTART 6/8 Skålleruds fiberförening PROGRAM Information från föreningen Tidsplan Information markägare Anslutning i efterhand Presentation Tegab Grävning fram till huset Frågor IINFORMATION IN FÖR GRÄVSTART 6/8 Skålleruds fiberförening Information

Läs mer

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Varför är det så viktigt med fiber? Det blir roligare med internet när det fungerar med full fart. Och så fort informationsöverföringen sker via fiber,

Läs mer

Möjaskärgårdens Bredband ekonomisk förening. Informationsmöte 2014-12-03

Möjaskärgårdens Bredband ekonomisk förening. Informationsmöte 2014-12-03 Möjaskärgårdens Bredband ekonomisk förening Informationsmöte 2014-12-03 Agenda varför fiber i Möjaskärgården? vad kostar det? medlemskap status antal medlemmar och anslutningsavtal anslutningsavtal markupplåtelseavtal

Läs mer

Dalhem Fiber. ekonomisk förening. Verksamhetsberättelse 2012

Dalhem Fiber. ekonomisk förening. Verksamhetsberättelse 2012 Dalhem Fiber ekonomisk förening Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Styrelsen har bestått av: Anna Almgren, ordförande Johanna Larson, sekreterare Johanna Engelbrektsson, kassör Ledamöter:

Läs mer

Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon!

Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon! Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon! Vilka är vi? En grupp människor som sedan ett par år tillbaka arbetat för en levande landsbygd i Segmon. En landsbygd som klarar framtidens krav Består av 4 olika

Läs mer

Mienet föreningsinfo februari 2011

Mienet föreningsinfo februari 2011 1 Mienet föreningsinfo februari 2011 Hej alla medlemmar i Mienet! Här kommer lite information om vad som händer på fiberfronten. Men först en liten vädjan om pengar. Inträdesavgift Som ni väl kom ihåg

Läs mer

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10 Bredband Gotland sockenmodellen Version 2011-05-10 Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i

Läs mer

TV, telefon och Internet mm via fiber Du hänger

TV, telefon och Internet mm via fiber Du hänger TV, telefon och Internet mm via fiber Du hänger väl med......när fibern kommer till Torsvi www.torsvifiber.se Nu pågår förberedelser för utbyggnad av fiber i Torsvi. Just nu inventerar vi vilka som vill

Läs mer

Bredband Gotland - Sockenmodellen

Bredband Gotland - Sockenmodellen Bredband Gotland - Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i de områden där de stora kommersiella

Läs mer

Instruktion och anvisning

Instruktion och anvisning Instruktion och anvisning Installation av fibernät Detta dokument beskriver hur fibernätsinstallation skall utföras för anslutning med fibernät tillhörande Tegneby Fiber. Anvisningen innefattar grävning

Läs mer

Nu är det dags att bli medlem! Torestorps Fiber. Ekonomisk Förening. Nu bygger vi fibernät i Torestorp. Har du råd att stå utanför?

Nu är det dags att bli medlem! Torestorps Fiber. Ekonomisk Förening. Nu bygger vi fibernät i Torestorp. Har du råd att stå utanför? Nu är det dags att bli medlem! Torestorps Fiber Ekonomisk Förening Nu bygger vi fibernät i Torestorp. Har du råd att stå utanför? Bli medlem i Torestorps Fiber Ekonomisk Förening idag och visa därmed ditt

Läs mer

Framtidssäkert bredband - en förutsättning för landsbygdsutveckling

Framtidssäkert bredband - en förutsättning för landsbygdsutveckling Framtidssäkert bredband - en förutsättning för landsbygdsutveckling Erik Evestam, LRF Västra Sverige Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Fler, mer, oftare... 89% hade tillgång till internet hemma 83% har tillgång

Läs mer

FiberBestorp. Tillsammans skapar vi fibernät i Bestorp

FiberBestorp. Tillsammans skapar vi fibernät i Bestorp FiberBestorp Tillsammans skapar vi fibernät i Bestorp Agenda Fördel Fiber! Hur går det till? Affärsmodell Förening och medlemskap Tidplan Frågor Fördel Fiber Fördel Fiber Telia lägger ner telestationer

Läs mer

Att installera bredband via fiber utbyggnadsprojekt

Att installera bredband via fiber utbyggnadsprojekt Att installera bredband via fiber utbyggnadsprojekt 1 När fibernätet byggs ut i nya områden utförs delar av arbetet av er som bor i området. Vissa saker utför du själv och andra delar görs gemensamt av

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går det till Säsongen för att dra in fiber startar då marken är tjälfri och som tidigast i början av maj. I denna folder beskriver vi steg för steg hur det går

Läs mer

Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ

Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ INLEDNING I Essunga Kommun bygger Nossebro Energi ett framtidssäkert fiberoptiskt nät. Nätet kan användas för att ansluta sig till internet, kabel-tv

Läs mer

uppcom. i samarbete med

uppcom. i samarbete med Välkomna Peter Eklund - Wexnet Anette Larsson - UppCom Åke Johansson - UppCom Bill Johansson ElTel - Entreprenör UppCom Redan 2002 påbörjades utbyggnaden av det öppna fibernätet i Uppvidinge kommun. UppCom

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Page 1 of 17 Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Område: Mervärdesskatt Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening

Läs mer

Att installera fiber 1

Att installera fiber 1 Att installera fiber 1 Så här går det till Säsongen för att dra in fiber startar då marken är tjälfri och som tidigast i början av maj. I denna folder beskriver vi steg för steg hur det går till fram till

Läs mer

Bredband via fiber - steg för steg

Bredband via fiber - steg för steg Bredband via fiber - steg för steg Steg vid installationen Installationen indelas i följande delar: Vi gör en markering med en käpp vid din tomtgräns, eller enligt bifogad karta, som visar varifrån du

Läs mer

F: Kan jag skriva kontrakt om anslutning trots att tiden för tecknande av kontrakt har gått ut?

F: Kan jag skriva kontrakt om anslutning trots att tiden för tecknande av kontrakt har gått ut? F: Kan jag skriva kontrakt om anslutning trots att tiden för tecknande av kontrakt har gått ut? S: Nej. Vi har beviljats bidrag för att bygga fibernät åt de som redan har kontakt med oss och det går inte

Läs mer

Informationsmöte om eget fibernät i Sicklaön

Informationsmöte om eget fibernät i Sicklaön Informationsmöte om eget fibernät i Sicklaön 26 augusti 2013 www.sicklafiber.se Arbetsgruppen Namn Adress Telefon E-post Dan Sahlin John Lodens väg 25 070-5198187 dan.sahlin@gmail.com Dan Smidt Fannydalsplatån

Läs mer

Instruktion och anvisning

Instruktion och anvisning Instruktion och anvisning Installation av fibernät Detta dokument beskriver hur fibernätsinstallation skall utföras för anslutning med fibernät tillhörande Tegneby Fiber. Anvisningen innefattar grävning

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät PROCESSBESKRIVNING BYALAG Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät Bredband i hela Sverige Målet för bredbandspolitiken är att Sverige ska ha bredband i världsklass. För att kunna realisera

Läs mer

Välkomna. Fibernät i Hackvad

Välkomna. Fibernät i Hackvad Välkomna till informationen Fibernät i Hackvad Vi berättar om det pågående projektet för att kunna erbjuda alla fastigheter i Hackvad med omnejd med fibernät och om villkoren för anslutning. Fibernät behövs

Läs mer

1. Kontakt med fiberföreningen. Trollhättan 2015-12-18

1. Kontakt med fiberföreningen. Trollhättan 2015-12-18 Trollhättan 2015-12-18 Fastigheter på landsbygden Så gräver du själv för fiberanslutning Den här guiden är för dig som bor på landsbygden och tänker gräva själv för att ansluta dig till Trollhättan Energis

Läs mer

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Bakgrund KKP Fiber Henrik Samuelsson, initiativtagare Får tilldelat

Läs mer

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning Generell gräv själv-handbok fiberanslutning ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Nu kör vi igång! 5 steg till en fiberanslutning Tänk på att den här installationshandboken

Läs mer

Skulle det bli billigare än vad vi har tänkt oss så går det att återbetala upp till 5 000kr av insatsen.

Skulle det bli billigare än vad vi har tänkt oss så går det att återbetala upp till 5 000kr av insatsen. F: När försvinner det fasta telefonnätet? Telia har beslutat att det vanliga telefonnätet på landsbygden ska vara avvecklat senast 2020 men troligen kommer många ledningar plockas ner långt innan dess.

Läs mer

Bredband Gotland - Sockenmodellen

Bredband Gotland - Sockenmodellen Bredband Gotland - Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i de områden där de stora kommersiella

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och när? Församlingshemmet i Amnehärad måndag 18 februari 2013 kl. 18.30

Läs mer

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27 www.bolmsofiber.se Interimsstyrelsen har bestått av Lars Andersson Carina Bolmblad Claes Gauffin Joachim Gustavsson Henry Tidstrand Jan Starck

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi

Regeringens bredbandsstrategi Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 53%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

Bredband Varför fiber?

Bredband Varför fiber? Bredband Varför fiber? Status när projektet började 19 av 30 telestationer utbyggda med ADSL (7 357 abonnenter, orangea och blå fält i kartan) Ett antal av dessa 7 357 abonnenter kan ej få ADSL p.g.a.

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Ramnered-Gundlebo Fiber Ekonomiska Förening Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-07-10--2014-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

När fibern kom till byn

När fibern kom till byn När fibern kom till byn 1 Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitet samt en nödvändighet

Läs mer

Anga-Kräklingbo Fiber Ekonomisk förening www.akfiber.se. Program. - Läget i dag, kommunikations- och tjänsteoperatörer

Anga-Kräklingbo Fiber Ekonomisk förening www.akfiber.se. Program. - Läget i dag, kommunikations- och tjänsteoperatörer - Inledning - Extra föreningsstämma Program - Läget i dag, kommunikations- och tjänsteoperatörer - Anslutningar, medlemmar, ekonomi, lånemöjligheter - Röjning, käppning, grävning, blåsning, tidsplan -

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går det till Vi drar in fiber under den tjälfria säsongen och kontaktar dig i god tid före installationen. För ordinarie pris är leveranstiden 10 veckor. Du ansvarar

Läs mer

Välkomna allihopa! Lindhaga samfällighet

Välkomna allihopa! Lindhaga samfällighet Välkomna allihopa! Lindhaga samfällighet 1974-2016 3. VAL AV ORDFÖRANDE TILL ÅRSMÖTET! 4. VAL AV SEKRETERARE TILL MÖTET 5. VAL AV JUSTERARE TILLIKA RÖSTRÄKNARE 6. UPPROP OCH FASTSTÄLLANDE AV RÖSTLÄNGD

Läs mer

Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet)

Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet) Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet) När du har beställt en fiberanslutning från Utsikt Bredband (Utsikt) och

Läs mer

Fiberanslutning Uddevalla Energi Villa och flerfamiljshus

Fiberanslutning Uddevalla Energi Villa och flerfamiljshus Fiberanslutning Uddevalla Energi Villa och flerfamiljshus Klart du ska ha fiber! Idag sker alltmer på internet - vi utbildar oss, arbetar hemifrån, ser på film och TV, umgås via sociala nätverk, kommunicerar

Läs mer

Nu behöver du inte vänta längre.

Nu behöver du inte vänta längre. 1 Vägra vänta! Smarta hem, Smart-TV, läsplatta, laptop, stationär dator Våra sätt att surfa blir bara fler och innehållet allt tyngre. Även om du kan surfa snabbt idag, är det inte säkert att det går lika

Läs mer

SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg

SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg SkeKraft Bredband - Steg för steg 1. Etappvis utbyggnad När vi bygger fibernät gör vi det etappvis för att vara så effektiva som möjligt. Att bygga fibernät

Läs mer

Bredband via fiber i byn. framtiden är här

Bredband via fiber i byn. framtiden är här Bredband via fiber i byn framtiden är här 1 När fibern kom till byn... Ett modernt landsbygdsboende, att ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor

Läs mer

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se Fibergruppen - Ett helhetskoncept Vad är fiber? Fiber är en kabeltyp där man använder optiskt ljus för dataöverföring istället för elektriska pulser (ADSL). Tekniken möjliggör blixtsnabb uppkoppling, både

Läs mer

Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening 1(5) Org nr 769626-8114. Styrelsen för. Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening Org nr 769626-8114

Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening 1(5) Org nr 769626-8114. Styrelsen för. Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening Org nr 769626-8114 Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening 1(5) Styrelsen för Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 26 augusti 31 december 2013 Innehåll: sida Förvaltningsberättelse

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går installationen till Det är viktigt att du har koll på de olika stegen och vad som förväntas. Läs igenom allt material och om du känner dig osäker över något

Läs mer

Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening

Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening Några stolpar FIBER ÄR FRAMTIDEN Idag finns det inga hastighetsbegränsningar BILLIGARE TJÄNSTER TV/Bredband/Telefon blir billigare ATTRAKTIVARE FASTIGHET Fastighetens

Läs mer

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel Bredband via fiber i byn -framtiden är här tingsryd.se bild: Scanpix foto: Sofia Sabel När fibern kom till byn Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till

Läs mer

Spridda anteckningar från Bredbandsforum på Lövsta den 4 februari, 09.30-16.00, arrangerat av nybildade Fibernät Gotland, ekonomisk förening.

Spridda anteckningar från Bredbandsforum på Lövsta den 4 februari, 09.30-16.00, arrangerat av nybildade Fibernät Gotland, ekonomisk förening. 1 Spridda anteckningar från Bredbandsforum på Lövsta den 4 februari, 09.30-16.00, arrangerat av nybildade Fibernät Gotland, ekonomisk förening. Anna Almgren och Perolof Kallings deltog. Dagen var mycket

Läs mer

Informationsmöte & Extra Stämma Västerlösa Fiber Ekonomisk Förening 2011-10-09

Informationsmöte & Extra Stämma Västerlösa Fiber Ekonomisk Förening 2011-10-09 Informationsmöte & Extra Stämma Västerlösa Fiber Ekonomisk Förening 2011-10-09 Pris för fiberanslutning Lkpg Linköping Områden där Utsikt har bredbandsnät Om du bor i ett område där det finns bredbandsanslutning

Läs mer

Mokällan Fiber

Mokällan Fiber Mokällan Fiber 2015-10-04 Historik 2012 juni 2014 Intresseanmälan och förstudie av fiberutbyggnad Läckeby Rockneby med flera byar. 2014-06-26 Konstituerande stämma Mokällan Fiber Ekonomisk Förening. Juli

Läs mer

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning Generell gräv själv-handbok fiberanslutning ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Nu kör vi igång! 5 steg till en fiberanslutning Tänk på att den här installationshandboken

Läs mer

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefon ADSL. Trygghetslarm

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefon ADSL. Trygghetslarm Fibernät? Varför? Dagens samhälle har nyttjat de s.k. kopparledningarna i ca 100 år. En teknik som börjar fasas ur. Tekniskt så blir det en flaskhals med tanke på morgondagens behov. Idag Detta är vad

Läs mer

Nu behöver du inte vänta längre.

Nu behöver du inte vänta längre. 1 Vägra vänta! Smarta hem, Smart-TV, läsplatta, laptop, stationär dator Våra sätt att surfa blir bara fler och innehållet allt tyngre. Även om du kan surfa snabbt idag, är det inte säkert att det går lika

Läs mer

INFO-möte Bredband via FIBER i Vrankunge Torsdagen den 19 okt 2017 Kl.18:30

INFO-möte Bredband via FIBER i Vrankunge Torsdagen den 19 okt 2017 Kl.18:30 INFO-möte Bredband via FIBER i Vrankunge Torsdagen den 19 okt 2017 Kl.18:30 Dagordning Bakgrund. Nuläge Framtid Frågor Bakgrund Politisk målsättning 95% av alla hushåll. Vi har ansökt om Eu-bidrag från

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA. Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... + Månadsavgift på 150 kr

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA. Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... + Månadsavgift på 150 kr VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr Nu bygger vi fibernät! Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... Ronneby Miljö & Teknik och Karlshamn Energi har tecknat

Läs mer

Ett fibernät... KOS Fiber ek. förening. så mycket mer än bara data och internet. Information från

Ett fibernät... KOS Fiber ek. förening. så mycket mer än bara data och internet. Information från Ett fibernät... så mycket mer än bara data och internet Information från KOS Fiber ek. förening Varför vill vi bygga fibernät i Okome, Köinge och Ätrafors? TELEFONI Fibern läggs ned i marken och är därför

Läs mer

Bredband via fiber. Du hänger väl med... ...när fibern kommer till Råby. haka på. Till lägre kostnad!

Bredband via fiber. Du hänger väl med... ...när fibern kommer till Råby. haka på. Till lägre kostnad! Bredband via fiber Du hänger väl med......när fibern kommer till Råby I Nyköpings centralort levererar det kommunala bolaget Gästabudstaden fibernät till bostäder och företag. Nu pågår även en utbyggnad

Läs mer

Byggprojektledare Namn: Telefon: E-post:

Byggprojektledare Namn: Telefon: E-post: Med ett öppet stadsnät i södra och mellersta Norrland levererar ServaNet fiber som möjliggör tjänster för supersnabbt internet, tv och telefoni. Vårt fibernät når i dag fantastiska hastigheter upp till

Läs mer

Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber.

Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber. Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber. Hastighetsjämförelser Så lång tid tar det att ladda ner en dvd-film på 4,7 gb eller 1gb filer.

Läs mer

Varför bredband på landsbygden?

Varför bredband på landsbygden? BREDBAND I RAMSBERG M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Fiber till Himmeta- Bro!

Fiber till Himmeta- Bro! Fiber till Himmeta- Bro! Det har blivit dags att dra ut fiber till Himmeta-Bro. I den här broschyren kan du läsa mer om vilka möjligheter som en snabb och stabil uppkoppling innebär för dig och för vår

Läs mer

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefoni ADSL. Trygghetslarm

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefoni ADSL. Trygghetslarm Fiber i Höje - Välkomnande - Kommunen informerar (Göran Eriksson) -Varför fiber (Fibergruppen) - Kaffe paus - Erfarenheter från Årjängs fiberförening (Peter Lustig) - Frågestund, Vad gör vi nu! - Intresseanmälan

Läs mer

uppcom. i samarbete med

uppcom. i samarbete med Välkomna Peter Eklund - Wexnet Anette Larsson - UppCom Åke Johansson - UppCom Bill Johansson ElTel - Entreprenör UppCom Redan 2002 påbörjades utbyggnaden av det öppna fibernätet av Uppvidinge kommun. UppCom

Läs mer

Fiber Östra Falbygden ek. förening och Börstig och Brismene Bredband ek. förening

Fiber Östra Falbygden ek. förening och Börstig och Brismene Bredband ek. förening Fiber Östra Falbygden ek. förening och Börstig och Brismene Bredband ek. förening Övertagande förening, organisationsnummer 769624-3091, med sitt säte i Falköpings kommun. I anslutning till fusionen kommer

Läs mer

Nu bygger vi fiber för framtiden

Nu bygger vi fiber för framtiden Nu bygger vi fiber för framtiden i hela kommunen INTERNET, TV, TELEFONI OCH TRYGGHETSTJÄNSTER LOKAL NÄRVARO, LÅNGSIKTIGHET GENOM KOMMUNALT ÄGANDE, ÖPPET NÄT Varför fiber? Bredband via fiber är den snabbaste

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om snabbt bredband via optisk fiber i Hamburgsund

Välkommen till informationsmöte om snabbt bredband via optisk fiber i Hamburgsund Tillsammans med Hamburgsunds Köpmannaförening och Hamburgsunds Samhällsförening Välkommen till informationsmöte om snabbt bredband via optisk fiber i Hamburgsund Dator Gateway/ Router TV Telefon Dagens

Läs mer

Byalagsfiber med Skanova. Så här får byalaget fiber utanför tätorten

Byalagsfiber med Skanova. Så här får byalaget fiber utanför tätorten Byalagsfiber med Skanova Så här får byalaget fiber utanför tätorten Med oss som samarbetspartner får ni ett högklassigt fibernät Nu kan vi dra fiber för bredband, tv och telefoni åt dig som bor på landsbygden!

Läs mer

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber!

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! 12 steg om hur du kan få fiberanslutning till din fastighet Vi har gjort det möjligt - nu är det upp till dig! Under hösten 2012 har Ljungby kommun och

Läs mer

SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden

SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden Framtidens fibernät Alingsås Energi var tidigt ute med att erbjuda internet och TV via fiber. Idag är ca 4 500 hushåll och företag anslutna till fibernätet.

Läs mer

Mieådalens fibernät. www.mieadalen.net info@mieadalen.net

Mieådalens fibernät. www.mieadalen.net info@mieadalen.net Mieådalens fibernät www.mieadalen.net info@mieadalen.net Hur jobbar vi (idag)? Interimsgrupp (Styrelse) Alf Håkansson Birgit Politt Carl-Erik Boberg Fredrick Wickström Håkan Nilsson Jan-Erik Olsson Mattias

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER!

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER! EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER! VARFÖR SKA DU SKAFFA FIBER? I Emmaboda kommun ska det i princip vara möjligt att få tillgång till bredbandskapacitet och tjänster på lika villkor, oavsett

Läs mer

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel Bredband via fiber i byn -framtiden är här tingsryd.se bild: Scanpix foto: Sofia Sabel När fibern kom till byn Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till

Läs mer

uppcom. i samarbete med

uppcom. i samarbete med Välkomna Marie Johansson UppCom Anette Larsson - UppCom Åke Johansson - UppCom Mats Bildh - Wexnet Fel väg Rätt väg UppCom Redan 2002 påbörjades utbyggnaden av det öppna fibernätet av Uppvidinge kommun.

Läs mer

uppcom. i samarbete med

uppcom. i samarbete med Välkomna Peter Eklund - Wexnet Anette Larsson - UppCom Åke Johansson - UppCom Mats Bildh - Wexnet Fel väg Rätt väg UppCom Redan 2002 påbörjades utbyggnaden av det öppna fibernätet av Uppvidinge kommun.

Läs mer

En stabil framtid med fiber

En stabil framtid med fiber En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till kommunikation som du bara för några år sedan kunde

Läs mer

Askeryd Byanät Ekonomisk Förening

Askeryd Byanät Ekonomisk Förening Årsmöte 2016 Årsmötesförhandlingar Kaffe och smörgåstårta Utdelning av markavtal och kartor Demonstration av kabelsökare Välkomna! Dagordning årsmöte 2016 1. Val av ordförande och sekreterare för stämman.

Läs mer

Att bygga ett bynät i egen regi Handbok

Att bygga ett bynät i egen regi Handbok Att bygga ett bynät i egen regi Handbok Sanne Wikström och Ulf Grindgärds Varför bygga fibernät när vi redan har telefonledningen till alla hus? Och ett modem kostar ju inte så mycket idag. Det är en ganska

Läs mer

Möte om fiber i Jäderfors enbart för icke medlemmar samt alla boende öster om Järbovägen husen nr 520-620 (Gäller ej boende i byn)

Möte om fiber i Jäderfors enbart för icke medlemmar samt alla boende öster om Järbovägen husen nr 520-620 (Gäller ej boende i byn) Möte om fiber i Jäderfors enbart för icke medlemmar samt alla boende öster om Järbovägen husen nr 520-620 (Gäller ej boende i byn) Som läget är nu är intresset för fiber jättestort i stora delar av Jäderfors.

Läs mer

uppcom. i samarbete med

uppcom. i samarbete med Välkomna Peter Eklund - Wexnet Anette Larsson - UppCom Åke Johansson - UppCom Mats Bildh - Wexnet Fel väg Rätt väg UppCom Redan 2002 påbörjades utbyggnaden av det öppna fibernätet av Uppvidinge kommun.

Läs mer

Nu börjar vi i Ullene/ nedre Vilske-Kleva!

Nu börjar vi i Ullene/ nedre Vilske-Kleva! Norra Vilske Fibernät Ekonomisk Förening för ett fiberrikare liv Nu börjar vi i Ullene/ nedre Vilske-Kleva! Vi vill med denna informationsbroschyr berätta vad som nu kommer att ske och vart du kan vända

Läs mer

Kramnet Networks & ICT

Kramnet Networks & ICT Kramnet Networks & ICT Hur ser samarbetet ut mellan ITC och Kramnet Networks? I dagsläget har ICT ett väl utbyggt fiber nät som sträcker sig runt om i Sverige. Kramnet Networks har en komplett portfölj

Läs mer

uppcom. i samarbete med

uppcom. i samarbete med Välkomna Peter Eklund - Wexnet Anette Larsson - UppCom Åke Johansson - UppCom Mats Bildh - Wexnet Fel väg Rätt väg UppCom Redan 2002 påbörjades utbyggnaden av det öppna fibernätet av Uppvidinge kommun.

Läs mer

(2) Säffle kommunikation AB (i avtalet kallat SäKom AB), 556716-9841, SÄFFLE

(2) Säffle kommunikation AB (i avtalet kallat SäKom AB), 556716-9841, SÄFFLE Ä G A R A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND Mellan parterna (1) I avtalet kallat Föreningen: en av de tio föreningarna och Bro Fiber Ekonomisk förening,

Läs mer