ska styra fördelningen av ALF-medel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ska styra fördelningen av ALF-medel"

Transkript

1 RAPPORT FRÅN SVENSKA LÄKARESÄLLSKAPETS SEMINARIUM SEPTEMBER 2012 Kvalitet och nytta ska styra fördelningen av ALF-medel Fördela ALF-medlen utifrån kvalitet, klinisk relevans och nytta. Det är ett av förslagen till ett nytt ALF-avtal som presenterades vid ett seminarium som arrangerades av Svenska Läkaresällskapet i mitten av september. Staten betalar varje år ut cirka 2, 2 miljarder kronor i ersättning till ett antal landsting för forskning och utbildning. Fördelningen regleras av ett avtal mellan staten och vissa landsting (som har läkarutbildning), det så kallade ALF-avtalet. I mars 2012 utsåg regeringen professor Sigbrit Franke till förhandlare för staten. Hon har tidigare varit universitetskansler och generaldirektör för Högskoleverket, samt rektor för Umeå universitet. Inför ett nytt ALF-avtal gav regeringen även professor Kjell Asplund i uppdrag att ta fram ett underlag för hur jämförande kvalitetsutvärdering av universitetssjukvården ska gå till i framtiden. Centrala begrepp i vårt förslag är samarbete och samverkan samt kvalitet och kvalitetsutveckling. Vi som förhandlar för staten har träffats ett antal gånger och vi är överens på detaljnivå hur vi vill ha det, säger Kjell Asplund. Plattform med mål och visioner Sigbrit Franke har även till sin hjälp en expertgrupp som består av Jan Andersson, prorektor vid Karolinska institutet, Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska akademin samt Mats Ulfendahl, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet. Vid ett seminarium som arrangerades av Svenska Läkaresällskapet i mitten av september presenterades förslaget som nu ligger till grund för fortsatta förhandlingar mellan staten och landstingen. I seminariet deltog i huvudsak företrädare för de medicinska fakulteterna och universitetssjukhusen Vi har ett förslag på plattform med mål och visioner för fördelningen av ALF-medel till läkarutbildning, klinisk forskning och utveckling av hälsooch sjukvården. Men det är en bit kvar innan ett nytt avtal är i hamn. Vårt förslag ska betraktas utifrån de utgångspunkter som vi har som statens förhandlare. Det ska förankras politiskt bland fyra allianspartier och vi har även påbörjat förhandlingar med SKL. Vid årsskiftet går mitt förordnande ut, så det säger väl något om ambitionen och förhoppningen om att detta ska gå smidigt och smärtfritt, säger Sigbrit Franke.

2 Förslaget i korthet Utgångspunkten är att ALF-medlen ska säkra att klinisk utbildning av läkare håller hög kvalitet på samtliga sju studieorter i Sverige. De ska även främja internationellt konkurrenskraftig klinisk forskning samt stärka forskningssamarbetet mellan de sju ALFlandstingen. ALF-medlen ska även säkra sambandet mellan klinisk läkarutbildning, klinisk forskning och universitetssjukvård. När det gäller definitionen av ALF-finansierad forskning, har vi utgått ifrån Olle Stendahls definition i den utredning som gjordes om klinisk forskning 2009, säger Kjell Asplund. Enligt den definitionen är klinisk forskning den forskning som förutsätter vårdens strukturer och resurser och som har som mål att lösa ohälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ökad hälsa. Inom definitionen ryms även viss folkhälsovetenskaplig- och epidemiologisk forskning. Vi föreslår att vissa grundläggande krav ska vara uppfyllda för att få ta del av ALF-medlen. Vi tycker att en mindre del av medlen för klinisk forskning ska baseras på antalet utbildningsplatser. Men förslaget innebär även att en stor del av ALF-medlen för forskning ska konkurrensutsättas och vara omfördelningsbara utifrån forskningsaktivitet, kvalitet och nytta. Vi förslår att en mindre del av ALF-medlen avsätts för forskningssamarbete mellan de sju landstingen, säger Kjell Asplund. Vetenskapsrådet utvärderar Några av grundkraven på ALF-finansierad forskning är enligt förslaget att verksamhetschefer i universitetssjukvården ska ha minst docentkompetens, att ALF-medlen endast går till klinisk forskning (enligt den Stendahlska definitionen ) och att det ska finnas ett system som säkrar att beviljad forskningstid ägnas helt åt forskning. Förslaget innebär vidare att i avtal med privata vårdgivare ska det finnas en försäkran att de säkrar tillgången till patienter för forskning. Vi vill även föra in kvalitetskomponenter i systemet. Vårt förslag är att Vetenskapsrådet svarar för utvärderingen av klinisk forskning, och Högskoleverket för utvärderingen av utbildningens kvalitet. Vi vill att Vetenskapsrådet utser en panel med spetskompetens för att värdera och bedöma den kliniska forskningens kvalitet, aktivitet och klinisk nytta. Panelen som föreslås göra utvärderingar vart fjärde år, ska även utvärdera universitetssjukvårdens kvalitet och förmåga att leda den svenska hälso- och sjukvårdens utveckling, säger Sigbrit Franke. Enligt förslaget bör även avtalstiden för ALF-medel begränsas och uppsägningstiden bli kortare. Ett ekonomiskt incitament bör införas också för kvalitet i läkarutbildningen. Det innebär att om utbildningen på en viss ort bedöms ha mycket hög kvalitet så ska viss belöning utgå. Det nuvarande ALF-avtalet sades upp 2009 och det nya avtalet ska enligt planerna träda i kraft senast 1 januari 2015.

3 Röster om förslaget! 1. Vad tycker du är det mest intressanta med förslaget? 2. En panel med Vetenskapsrådet i samarbete med Socialstyrelsen föreslås att utvärdera klinisk forskning och även universitetssjukvårdens kvalitet och förmåga att leda den svenska hälso- och sjukvårdens utveckling. Styrkor och svagheter med förslaget? 3. Verksamhetschefer i universitetssjukvården ska ha minst docentkompetens. Hur ser du på det förslaget? 4. Systemet ska konkurrensutsättas och ett samarbetsorgan (landsting + universitet) ska inrättas där 50 procent av medlen ska kunna omfördelas utifrån forskningsaktivitet, kvalitet och nytta. Kommentar till förslaget? 5. En mindre del av ALF-medlen avsätts till forskningssamverkan mellan de sju ALF-landstingen. Kommentar? Bengt Jeppsson, professor vid Lunds universitet 5. Under seminariet uttalade man en garanti vad gäller svensk behandlingsforskning och att ALFmedlen inte ska tas för att finansiera denna typ av forskning. Men det finns en skepsis och många har en känsla att man på olika sätt vill peta i ALFmedlen. Det ser man i verksamheten på med stor oro, då dessa medel stödjer mycket viktig forskning i vården. Barbro Fridén, divisionschef, barndivisionen Karolinska Universitetssjukhuset 1. Det bästa är att staten tänker skjuta till mer pengar för att ge Örebro medel. Det som också är bra är att fokus fortfarande ligger på den regionala samverkan. 2. Svårt att ta ställning, eftersom man inte vet hur utvärderingen ska gå till. Vetenskapsrådet saknar helt legitimitet i denna fråga. De är utmärkta på att bedöma grundforskning, men dessa medel är inte forskningsmedel i samma bemärkelse som VR är vana att bedöma. Även om VR förstärktes med annan kompetens, kommer säkert bedömning ske i VR:s anda, vilket alla motsätter sig, vilket var tydligt under seminariet på Läkaresällskapet. 3. Utmärkt. En tydlig markering om vad som krävs för att vara chef inom universitetssjukvården. 4. Bastilldelning måste utgöra en större del (mer än 70 procent) för att åstadkomma långsiktighet, sedan tycker jag det är bra att viss del får konkurrensutsättas. 2. Styrkan är att gemensamt utvärdera systematiskt och regelbundet, förhoppningsvis få transparens och gemensamma, professionella bedömningar. BRA! Svagheter kan uppstå om granskningspanelen saknar (eller uppfattas sakna) tillräcklig legitimitet rörande klinisk forskning. Det kan också finnas svårigheter att skapa en panel som uppfattas som icke jävig. Kanske bör man fundera över att inte skilja kliniskoch grundforskning lika tydligt?

4 Personligen kan jag tycka att utvärderingar vart fjärde år kan innebära onödigt mycket administration (söka och bedöma), vilket kan gå emot ambitionen om långsiktighet. De flesta riktigt bra projekt inom kliniskforskning är translationella, det vill säga de har startat som grundforskning och som genom idogt och långsiktigt arbete utvecklats till tunga kliniska projekt. Dessa kommer inte till sin rätt i ett system med fyraårscykler. 3. Förslaget verkar illa genomtänkt och ogenomförbart och leder inte till önskat resultat. Bör strykas helt. 2. Det är alltid bra att man gör utvärderingar. Kanske tycker jag att man hade kunnat utsträcka intervallet mellan utvärderingarna med något eller några år och istället satsat genomgripande på metodologi vid utvärderingarna. Det är inget okänt faktum att en sådan föreslagen utvärdering av klinisk forskning och universitetssjukvårdens kvalitet blir ett mycket svårt, kontroversiellt och omfattande uppdrag, hur än detta kommer att utföras. Ytliga och för täta utvärderingar torde ha extra svårt att uppskatta forskning med potential att förändra rådande paradigm och kommer därför som så vanligt är att belöna kvantitet istället för kvalitet. 5. Samarbete är fullständigt nödvändigt för att Sverige ska kunna överleva som forskningsnation och för att vår vård ska utvecklas, det stödjer jag. Däremot kan det bli svårt för bedömningspanelen att bedöma hur samarbetet egentligen ser ut. Risken finns att detta krav genererar kosmetiska arrangemang för att uppnå tilldelning av medel. Karl Obrant, professor vid Lunds universitet samt FoU-chef vid Skånes Universitetssjukhus 1. Jag ser fram emot hur klinisk patientnära forskning skall stärkas. Det är positivt att bägge parter till synes tagit till sig Olle Stendahls definition av klinisk forskning. Rimligtvis bör detta leda till att patientnära forskning åter skall kunna konkurrera med experimentell laborativ forskning, utan anknytning till sjukvården. Eftersom Vetenskapsrådet under de senaste decennierna i allt mindre utsträckning finansierat patientnära forskning och istället stärkt sin finansiering av den experimentella laborativa forskningen, så behövs ALF medlen för att återupprätta Sveriges styrka inom klinisk patientnära forskning. 3. Det är en bra grundregel om den tillämpas med sans. Det kan ibland finnas andra kvaliteter som kan vara väl så viktiga. 4. Forskningsaktivitet kan i viss mån kvantifieras, men vad är forskningskvalitet och en ännu svårare fråga vad är nytta? Är det nytta på ett års sikt eller på 20 vi menar? Vetenskapssamhället kommer aldrig att uppnå koncensus om detta. Om en omfördelning mellan utvärderingarna skall göras så kan det absolut inte vara den storleken som nu anges som skall omfördelas. Det skulle kraftigt påverka miljön för sjukvård och forskning med så stora svängningar i ekonomiska förutsättningar. Eventuella beslut om omfördelningar måste ske med stora dämpningseffekter. 5. Stor tveksamhet inför detta förslag. Forskare söker sig till varandra om deras forskning gagnas av ett samarbete och om de känner till varandras kompetenser. Detta förslag riskerar att, å ena sidan ytterligare finansiera redan pågående samarbeten, å andra sidan stimulera till bulvansamarbeten för att komma åt dessa forskningsmedel. Förslaget bygger också på den obevisade tesen att samarbete alltid är bäst för klinisk forskning. Däremot har svensk forskningsfinansiering byggts upp efter denna tes vilket fått till följd att forskarna också sökt sig till stora grupperingar för att komma i åtnjutande av dessa forskningsmedel. Historien visar att det långt ifrån alltid är de stora forskargruppskonglomeraten som gjort de stora landvinningarna, utan snarare mindre grupperingar med genialiska idéer.

5 Kerstin Nilsson, vice ordförande Svenska Läkaresällskapet, överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset Örebro 2. Uppföljning och utvärdering är viktigt. Om Vetenskapsrådet och Socialstyrelsen gör detta kan det rimligen inte bli som annat än på uppdrag från den ena avtalsparten (staten) och som underlag för statens senare dialog med berörda sjukvårdshuvudmän. Jag har svårt att se hur staten själv (genom andra myndigheter) ensidigt skulle kunna ges i uppdrag att utvärdera ett avtal mellan staten och sju självständiga sjukvårdshuvudmän. VR och SoS kan i en fråga som denna inte anses neutrala. Utvärderingen bör istället ske i gemensamma arbetsformer. När det gäller universitetssjukvårdens kvalitet är det regionernas och landstingens ansvar. 1. Förslaget är mycket intressant på flera sätt. En mycket viktig punkt är utredningens tydliga ställningstagande för transparens och att det är kvalitetskraven som ska vara styrande. Detta är en principiellt viktig utgångspunkt. Det blir en viktig och grannlaga uppgift att fastställa kvalitetsindikatorerna, så att de verkligen på ett reellt sätt mäter kvalitet eftersom de kommer vara normerande i hög grad. Det gäller förstås alla komponenterna, utbildningen, den kliniska forskningen och sjukvården. 3. Förslaget är ingen garanti och ökar inte sannolikheten för högre kvalitet inom klinisk forskning och grundutbildning. 4. Jag har svårt att se att ett sådant förslag, med de ramar i övrigt som omger uppdraget för den statliga förhandlaren, kan vinna gehör i kommande förhandlingar. 5. Jag har svårt att se att ett sådant förslag, med de ramar i övrigt som omger uppdraget för den statliga förhandlaren, kan vinna gehör i kommande förhandlingar. Jan Eriksson, sjukhuschef Skånes universitetssjukhus EVA NORDIN Medicinjournalist Svenska Läkaresällskapet 1. Bra att det verkar finnas konsensus om den definition av begreppet klinisk forskning som Olle Stendahl föreslog i sin slutrapport. Det är viktigt att ALF-finansierad forskning fokuserar mer på klinisk patientnära forskning, tydligare baserad på frågeställningar från ansvariga i vården.

Nya ALF-avtal Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

Nya ALF-avtal Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar Nya ALF-avtal 2015 2015-05-26 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av

Läs mer

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar Tack för möjlighet att ge synpunkter på dessa diskussionspunkter. Dessa frågor har diskuterats i styrelsen för Svensk Lungmedicinsk Förening (SLMF) och svaren finns markerade i rött i direkt anslutning

Läs mer

2 Fördjupad samverkan

2 Fördjupad samverkan Regionalt avtal mellan Region Skåne och Lunds universitet om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 Region Skåne och Lunds universitet träffar

Läs mer

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2016 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar 2012-06-04 Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar Svar och kommentarer från Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG) genom föreningens

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-05 LS 2016-1421 Handläggare: Maria Söderlund Landstingsstyrelsens forskningsberedning

Läs mer

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2017 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning Beslut ALF-kommittén 2015-10-06 Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning 1. Bakgrund Den 1 maj 2015 trädde ett nytt regionalt avtal mellan Umeå universitet och Västerbottens

Läs mer

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1421 Landstingsstyrelsen Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Läs mer

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Klinisk forskning SUS Finansiering Tjänster och anställningar

Läs mer

Forskning och utbildning inom hälso- och sjukvård. Mats G Karlsson

Forskning och utbildning inom hälso- och sjukvård. Mats G Karlsson Forskning och utbildning inom hälso- och sjukvård Mats G Karlsson Introduktion Aktörer inom FoU Forskningsprocessen RÖL organisation för FoU Forskningsfinansiering och utvärdering Universitetssjukvård

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting i Kl 10.00-12.00 24-29 Sammanträde med landstingsstyrelsens forskningsberedning Datum för justering: 2015-05-04 Närvarande Ledamöter Peter Carpelan (M), ordförande Anders Lönnberg

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

AVTAL. Avtalet kompletteras av regionala avtal mellan berörda landsting (regioner) och universitet.

AVTAL. Avtalet kompletteras av regionala avtal mellan berörda landsting (regioner) och universitet. AVTAL mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Avtalsparter Detta avtal ingås mellan svenska staten

Läs mer

AVTAL. Avtalsparter. Vad avtalet reglerar. Bakgrund

AVTAL. Avtalsparter. Vad avtalet reglerar. Bakgrund AVTAL mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården Avtalsparter Detta avtal ingås mellan svenska staten

Läs mer

Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet

Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Region Örebro län och Örebro universitet har gemensamt beslutat om följande förordnandeprogram för att stödja utvecklingen

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

AVTAL. mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården

AVTAL. mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 AVTAL mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården Avtalsparter Detta avtal ingås mellan svenska staten och

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (4)

Stockholms läns landsting 1 (4) Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation Handläggare: Maria Schönnings Landstingsstyrelsens forskningsberedning Skrivelse av Theo Bodin (V) angående

Läs mer

Universitetsöverläkare/specialistläkare

Universitetsöverläkare/specialistläkare Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Region Örebro län och Örebro universitet har gemensamt beslutat om följande förordnandeprogram för att stödja utvecklingen

Läs mer

Välkomna till Forska!Sverige-dagen 2014

Välkomna till Forska!Sverige-dagen 2014 Välkomna till Forska!Sverige-dagen 2014 Agenda för hälsa & välstånd sept 2014 - juni 2015 Agenda för hälsa och välstånd - styrgrupp Apotekarsocieteten - Karin Meyer, VD Capio - Gunnar Németh, Vice styrelseordförande

Läs mer

Ansökan om ALF-projektmedel 2015-2017. Lars Grip Christina Jern

Ansökan om ALF-projektmedel 2015-2017. Lars Grip Christina Jern Ansökan om ALF-projektmedel 2015-2017 Lars Grip Christina Jern Centralt ALF avtal - 1 mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling

Läs mer

Strategigrupp Bredd och spets

Strategigrupp Bredd och spets UPPDRAG Datum 2017-04-12 1 (1) Strategigrupp Bredd och spets Vid ALF-ledningsgrupps retreat den 5-6 april beslöts att bilda en strategigrupp kallad bredd och spets. Där konstaterades att Medicinska fakulteten

Läs mer

Landstingsstyrelsen. Remissvar avseende delbetänkandet Åtgärdsplan för den kliniska forskningen (SOU 2008:7) Ärendet

Landstingsstyrelsen. Remissvar avseende delbetänkandet Åtgärdsplan för den kliniska forskningen (SOU 2008:7) Ärendet 1 (9) Landstingsstyrelsens förvaltning Koncernledningen Landstingsstyrelsen Remissvar avseende delbetänkandet Åtgärdsplan för den kliniska forskningen (SOU 2008:7) Ärendet Utbildningsdepartementet har

Läs mer

Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar

Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar Sid 1 (5) Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar i forskning Inledning Under 2010 gjorde Västerbottens läns landsting en strategisk investering i en avancerad PET/CT-scanner, PositronEmissionsTomografi/Computed

Läs mer

Organisationer inom biobanksområdet

Organisationer inom biobanksområdet Organisationer inom biobanksområdet Nationellt Biobanksråd (NBR) Nationellt samarbetsorgan i biobanksfrågor, inrättat av SKL 2006 Svensk Nationell Forskningsinfrastruktur för Biobankning och Analys av

Läs mer

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning PM 1 (3) 2007-03-27 Diarienummer: M:A 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne Förslag Fakultetsstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) s förvaltning SLL Forskning och innovation Jan Andersson 2017-09-25 s forskningsberedning Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga

Läs mer

Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning

Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning Magnus Janzon Verksamhetschef, Överläkare, Docent Kardiologiska kliniken Hjärt- och Medicincentrum 181120 Disposition Bakgrund Huvudmannaavtal

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-04-26 Diarienummer 180383 Landstingsstyrelsen Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja

Läs mer

Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring

Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring Arbetsprocess Denna vägledning har utformats av en arbetsgrupp med representanter från universitet med läkarutbildning

Läs mer

Forskningsstrategi. Region Örebro läns strategi för forskning , uppdaterad 2016

Forskningsstrategi. Region Örebro läns strategi för forskning , uppdaterad 2016 Forskningsstrategi Region Örebro läns strategi för forskning 2013-2017, uppdaterad 2016 Innehåll Region Örebro läns värdegrund 5 Region Örebro läns vision för forskning 5 Syfte 5 Varför är det viktigt

Läs mer

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Ingen intressekonflikt. 1 En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Fredrik Scherstén Klinikchef Kliniken för kranskärlssjukdom,

Läs mer

Rapport från Utredningen om nytt universitetssjukhus

Rapport från Utredningen om nytt universitetssjukhus Landstingsstyrelsen Moderata samlingspartiet Folkpartiet liberalerna Kristdemokraterna Förslag till beslut 2003-03-18 Ärende 7 LS 0201-0049 Rapport från Utredningen om nytt universitetssjukhus Landstingsstyrelsen

Läs mer

Redovisning av hur etikprövning och etiska riktlinjer kan säkerställas vid beslut om forskningsfinansiering

Redovisning av hur etikprövning och etiska riktlinjer kan säkerställas vid beslut om forskningsfinansiering Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation Handläggare: Jan Andersson Landstingsstyrelsens forskningsberedning Dnr,.Lt^,, 2,014,7,QT.^ ~* Redovisning

Läs mer

VRs syn på stöd till kvalitetsregisterforskning. VR uppdrag. Finansiering. Policy information utvärdering. Infrastruktur

VRs syn på stöd till kvalitetsregisterforskning. VR uppdrag. Finansiering. Policy information utvärdering. Infrastruktur VRs syn på stöd till kvalitetsregisterforskning VR uppdrag Finansiering Infrastruktur Policy information utvärdering 1 Delar i instruktion för Vetenskapsrådet som understödjer klinisk och registerbaserad

Läs mer

Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet

Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Region Örebro län och Örebro universitet har gemensamt beslutat om följande förordnandeprogram

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:111 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:53 av Andres Käärik m fl (fp) om att bättre ta tillvara sjukvårdens behov vid högskoleutbildningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Är färre och större universitet alltid bättre?

Är färre och större universitet alltid bättre? Detta är en utbyggd artikel relativt vad som publicerades i tidningen Ny Teknik, 27-8- 29, under rubriken Mindre universitet vinner över större. Här bifogas även diverse jämförande grafer samt lite utvidgade

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar LÄRARUTBILDNINGENS SAMVERKANSRÅD Minnesanteckningar 2017-06-08 Tid: 15:00 16:30 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Pam Fredman (ordförande), Jan Mellgren, Anneli Schwartz, Elisabeth Westin,

Läs mer

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 2012-02-24 Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 Forskningsplanen är framtagen i enighet mellan representanter för Region Skåne, Folktandvården Skåne, Privattandläkarna Skåne, Odontologiska

Läs mer

PROLUMA omgång 2 beslutsförslag

PROLUMA omgång 2 beslutsförslag PROLUMA omgång 2 beslutsförslag Bakgrund För att möta de utmaningar som sjukvården står inför i form av stora pensionsavgångar, snabb medicinsk och teknisk utveckling samt framtida konkurrensutsättning

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

ALF Mål- och Strategidokument

ALF Mål- och Strategidokument ALF Mål- och Strategidokument 2012-2014 Samverkan mellan Västerbottens Läns Landsting, Jämtlands Läns Landsting, Norrbottens Läns Landsting, Lanstinget Västernorrland och Umeå Universitet 2 Mål- och strategi

Läs mer

Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN

Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN Klinisk behandlingsforskning i Norrland (KBN) Bakgrund Landstingen i Norrland vill erbjuda sina medborgare en sjukvård av högsta klass. Detta

Läs mer

Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik Närvarande ledamöter Ej närvarande Studentrepresentanter Övriga närvarande

Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik Närvarande ledamöter Ej närvarande Studentrepresentanter Övriga närvarande Protokoll fört vid sammanträde med Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik 23 mars 2009, klockan 14.00 16:30 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande ledamöter Ingalill

Läs mer

UFV 2003/39 CK 2003-0036

UFV 2003/39 CK 2003-0036 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

Utlysning ALF-projektmedel

Utlysning ALF-projektmedel Utlysning ALF-projektmedel Stödfunktion för klinisk forskning. Underlättar kontakter mellan industri, akademi, hälsooch sjukvård. Projektstöd Utbildningar Kvalitetsstöd Avtalsstöd Kommunikationsstöd Medicinsk

Läs mer

Välkomna till dialogmöte med Vetenskapsrådet och Socialstyrelsen om ALF-utvärderingarna

Välkomna till dialogmöte med Vetenskapsrådet och Socialstyrelsen om ALF-utvärderingarna Välkomna till dialogmöte med Vetenskapsrådet och Socialstyrelsen om ALF-utvärderingarna Dagordning 10:00 Välkomna 10:10 Inledning 10:25 Vetenskapsrådet utvärdering av den kliniska forskningens kvalitet

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering

SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering Vetenskapsrådets organisation Vetenskapsrådet styrs av lag och förordning 1 Vetenskapsrådet ska ge stöd till grundläggande

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Kommittédirektiv. Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll. Dir. 2018:9. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018.

Kommittédirektiv. Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll. Dir. 2018:9. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018. Kommittédirektiv Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll Dir. 2018:9 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018. Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att utreda former

Läs mer

Informationsmöte ALF 2019

Informationsmöte ALF 2019 Informationsmöte ALF 2019 Kristina Åkesson, prodekan med ALF-ansvar Hannie Lundgren, Forskningschef Region Skåne Camilla Andersson, Enhetschef ALF-ekonomi Region Skåne Liselott Gelkner, Ekonom ALF-ekonomi

Läs mer

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Richard Widén 2016-11-30 Dnr: RS 2016-843 Regionstyrelsen Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet Bakgrund Region Östergötland

Läs mer

Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel

Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel Medicinska fakultetsstyrelsen tog i mars 2005 beslut om ny fördelningsmodell av fakultetsmedel. Beslutet grundades på en utredning av Per

Läs mer

Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat?

Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat? Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat? Sammanfattning av seminarium om Stockholms hjärtsjukvård, den 6 mars 2013, som arrangerades av AstraZeneca och Hjärt-Lungfonden 1

Läs mer

Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet

Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet ORU 1.3.1-00131/2016 16RS809 Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Universitetsöverläkare/specialistläkare Förordnande: Årliga utlysningar om 18 månader 40 %

Läs mer

Svar på skrivelse från Erika Ullberg (S) om Paolo Macchiarini - Hur ska förtroendet repareras?

Svar på skrivelse från Erika Ullberg (S) om Paolo Macchiarini - Hur ska förtroendet repareras? Stockhol ms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-29 LS 2016-0208 Handläggare: Clara Wahren Landstingsstyrelsens ägarutskott Svar på

Läs mer

Riktlinjer för landstingets engagemang i klinisk forskning - utredningsuppdrag

Riktlinjer för landstingets engagemang i klinisk forskning - utredningsuppdrag Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-05-04 LS 2016-0383 Landstingsstyrelsen Riktlinjer för landstingets engagemang i klinisk forskning - utredningsuppdrag Föredragande

Läs mer

2014-10-27 2:1 Infogat rättningar från Jonas Appelberg Karin Jones 2015-01-29 2:2 Infogat rättningar, budskapsformuleringar Sara Ekström

2014-10-27 2:1 Infogat rättningar från Jonas Appelberg Karin Jones 2015-01-29 2:2 Infogat rättningar, budskapsformuleringar Sara Ekström 02-02 KOMMUNIKATIONSPLAN Forum Norr forum norr för klinisk forskning Beställare: Norrlandstingens regionförbund Mottagare: Styrgrupp Forum Norr Kommunikationsansvarig: 1 nr: Revisionshistorik Datum nr

Läs mer

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Revision KPMG AB Antal sidor: 7 Antal bilagor: 1 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2

Läs mer

Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare

Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare 2018-02-14 Dnr 10.1-42402/2017 1(5) Avdelning mitt Åsa Windahl Alin Asa.windahlalin@ivo.se Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare Inspektionen för vård

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238. Universitetsförvaltningen, 2014-10-01

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238. Universitetsförvaltningen, 2014-10-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238 Universitetsförvaltningen, 2014-10-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-03-25 LS 1410-1231 Landstingsstyrelsen Meddelande till Socialstyrelsen om Stockholms läns landstings intention att år 2020 ansöka

Läs mer

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389)

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Vinstbegränsning ur kvalitetsynvinkel Vinstbegräsning och kvalitetskrav Utredningen anser att det inte

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-1134 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse av Susanne Nordling (MP) om Macchiariniskandalen - vad gör landstinget

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting i Kl 10.00-11.30 1-8 Sammanträde med landstingsstyrelsens forskningsberedning Datum för justering: 2016-01-22 Plats Skärgårdssalen, landstingshuset Närvarande ledamöter Peter

Läs mer

Myndigheternas rekommendationer gällande SFO-stödet och framtida riktade satsningar

Myndigheternas rekommendationer gällande SFO-stödet och framtida riktade satsningar Vetenskapsrådet Box 1035 101 38 Stockholm Skrivelse diarienummer 5.1-2015-5959 2015-04-29 Till Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Näringsdepartementet Socialdepartementet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Redovisning av hur etikprövning och etiska riktlinjer kan säkerställas vid beslut om forskningsfinansiering

Redovisning av hur etikprövning och etiska riktlinjer kan säkerställas vid beslut om forskningsfinansiering Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0753 Landstingsstyrelsen Redovisning av hur etikprövning och etiska riktlinjer kan säkerställas vid beslut om forskningsfinansiering

Läs mer

Från student till docent

Från student till docent VECKAN 2015 Från student till docent Handlingsplan för att underlätta för medarbetare att göra en parallell klinisk och akademisk karriär. Mats Hammar, KK, Linköpig VECKAN 2015 Jävsdeklaration: Jag har

Läs mer

Forskningspolitiskt program

Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Fysioterapeutiska insatser är avgörande för en hälso- och sjukvård med hög kvalitet och god patientsäkerhet. Fysioterapeuternas kunskapsområde är

Läs mer

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING UTBILDNINGSCHEFSNÄTVERKET 171110 sandra.svensson@grkom.se Regeringens uppdrag 20170309 Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Karlstads

Läs mer

Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapp

Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapp Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapport 1 2013.doc TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING

Läs mer

Lärarrepresentanter Jan Nilsson professor, dekanus ordförande. professor, prodekanus FoFU. Mef Nilbert professor justeringsman

Lärarrepresentanter Jan Nilsson professor, dekanus ordförande. professor, prodekanus FoFU. Mef Nilbert professor justeringsman PROTOKOLL 1 av 2 Sammanträdesdatum 2005-12-15 Fakultetsstyrelsen Närvarande Lärarrepresentanter Jan Nilsson professor, dekanus ordförande Ingalill Rahm Hallberg professor, prodekanus vårdvetenskap Ingmar

Läs mer

Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård med Karolinska Institutet

Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård med Karolinska Institutet Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-09-19 LS 1203-0501 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-10-rs 00010 Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård

Läs mer

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan!

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan! Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013 Tack för din medverkan! Jan Björklund, vice statsminister, utbildningsminister, FP Sjukvårdens effektivitetskrav gör att forskningen ofta kommer på undantag, och det

Läs mer

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING KVALITETSNÄTVERKET 171208 sandra.svensson@grkom.se Regeringens uppdrag 20170309 Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Karlstads

Läs mer

Ansökningar om ALF-projektmedel för pedagogiskt inriktade forsknings- och utvecklingsprojekt 2018

Ansökningar om ALF-projektmedel för pedagogiskt inriktade forsknings- och utvecklingsprojekt 2018 Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation Jan Andersson TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (2) 2017-09-25 LS 2016-1379 Landstingsstyrelsens forskningsberedning

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Bilaga 4b. Institutionen för hälsovetenskaper FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Förord Institutionens forskningsstrategiska plan utgör institutionsstyrelsens direktiv till prefekten och ledningsgruppen

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin. Varför behövs du? Och hur gör du?

Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin. Varför behövs du? Och hur gör du? Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin Varför behövs du? Och hur gör du? Varför behövs primärvårdsforskning? Forskning behövs för att utveckla vården o Riktlinjer o Organisation o Finansiering

Läs mer

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU 1 Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU Uppgift: Att vetenskapligt utvärdera tillämpade och nya metoder ur ett (samlat) medicinskt, etiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv Uppdrag: Att bidra

Läs mer

Regionala forskningsrådet

Regionala forskningsrådet Regionala forskningsrådet Katarina Wijk, docent, föreståndare 2 juni 2016 Forskning utan gränser Exempel på pågående forskningsprojekt över regiongränserna Samarbete med fokus på förebyggande av livmoderhalscancer

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

KAPITEL 6 projektgrupp, externa granskare, bindningar och jäv

KAPITEL 6 projektgrupp, externa granskare, bindningar och jäv 6. Projektgrupp, externa granskare, bindningar och jäv Medlemmarna i gruppen representerar olika infallsvinklar på kunskapsområdet och gruppen har bestått av följande personer: Projektgrupp Christer von

Läs mer

Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården

Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården Datum Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården 1. Parter Vårdenhetens namn och ort: Kommunens namn: 2. Avtalstid Avtalet gäller

Läs mer

UTVÄRDERING den kliniska forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta

UTVÄRDERING den kliniska forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta UTVÄRDERING den kliniska forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta vid de sju ALF-regionerna (landsting + universitet med läkarutbildning) Maud Quist Vetenskapsrådet Regeringsuppdrag: utvärdering

Läs mer

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Informationsmöte ALF maj 2018 Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Vad är ALF? ALF står för Avtal om Läkarutbildning och Forskning Avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Dagordning till sammanträde med styrelsen för BBMRI.se den 15 februari 2012

Dagordning till sammanträde med styrelsen för BBMRI.se den 15 februari 2012 Sammanträde: Nr 2012:1 Dagordning till sammanträde med styrelsen för BBMRI.se den 15 februari 2012 Tid: Onsdagen den 15 februari, 2012, kl. 10.00-15.00. Avbrott för lunch ca 12.00 Plats: Sahlgrenska akademin,

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Besök oss på www.sbu.se Följ oss på Twitter @SBU_se Rådet för styrning med kunskap är: Samordnad Vi uppfattas & uppträder samordnat Rådet Huvudmannagruppen

Läs mer

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen.

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen. Mars 2019 Samverkan och arbetsmiljö Det centrala avtalet för samverkan och arbetsmiljö är utgångspunkten för de lokala avtal som tecknas. Som centrala parter uppmanar vi lokala parter att teckna samverkansavtal,

Läs mer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer Bakgrund: Klinisk forskning omfattar sådan forskning som använder hälso- och sjukvårdens

Läs mer