Kommunstyrelsen. Plats Sammanträdesrum Magistern PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 4 september 2012 kl. 8:00 09:10, 09:50-10:30. Omfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen. Plats Sammanträdesrum Magistern PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 4 september 2012 kl. 8:00 09:10, 09:50-10:30. Omfattning"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 4 september 2012 kl. 8:00 09:10, 09:50-10:30 Plats Sammanträdesrum Magistern Omfattning ande Johan Persson (S), ordförande Malin Petersson (M), 1:e vice ordförande Bertil Dahl (V), 2:e vice ordförande Anette Lingmerth (S) Steve Sjögren (S) Roger Holmberg (S) Mona Jeansson (S) Jonas Hellberg (S) Mattias Adolfson (S) Anna Thore (MP) Per-Olof Jonsson (M) Kajsa Hedin (M) Anders Andersson (C) Inger Hilmansson (FP) Christopher Dywik (KD) Deltar ej i 179 på grund av jäv Ersättare Dzenita Abaza (S) Birgitta Axelsson Edström (V) Jonas Lövgren (M) Ingemar Einarsson (C) Bodil Wahlgren (C) Björn Brändewall (FP) Anslaget på kommunens anslagstavla den 17 september 2012.

2 2 (22) Sekreterare Jonas Sverkén Justerat Johan Persson Ordförande Bertil Dahl , Anette Lingmerth 179

3 3 (22) 166 Genomgång av beslutsärenden och tillkommande ärenden Samtliga beslutsärenden gås igenom och kommunstyrelsens ledamöter har möjlighet att ställa frågor till ansvariga tjänstemän. Ordförande Johan Persson (S) föreslår vidare att kommunstyrelsen behandlar två extra ärenden, detaljplan för Lindeberga 1:57 m.fl. Majavallen i Lindsdal samt detaljplan för del av fastigheten Berga 10:2 (Funkabovägen Banérgatan), Funkabo. Sedan överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen enligt Johan Perssons förslag. Kommunstyrelsen beslutar att behandla följande två extra ärenden vid dagens sammanträde: - detaljplan för Lindeberga 1:57 m.fl., Majavallen i Lindsdal. - detaljplan för del av fastigheten Berga 10:2 (Funkabovägen Banérgatan), Funkabo. Kommunstyrelsen fattar i övrigt inget beslut med anledning av informationerna. 167 Svar på revisionsrapport Det systematiska arbetsmiljöarbetet Dnr KS 2012/0451 Granskningsrapport av det systematiska arbetsmiljöarbetet, maj Skrivelse från kommunens revisorer den 22 maj Skrivelse från kommunledningskontoret den 21 augusti Kalmar kommuns revisorer har granskat det systematiska arbetsmiljöarbetet. Av rapporten framgår att nämnderna och kommunstyrelsen i stort sett bedriver ett ändamålsenligt arbetsmiljöarbete men att sammanställningen av svaren på den årliga uppföljningen kan förbättras. Kommunledningskontoret har upprättat ett förslag till svar på rapporten. Av svaret framgår att kommunledningskontoret nu förbättrar uppföljningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet vilket även kommer att förbättra sammanställningen.

4 4 (22) Överläggning Barbro Molinder (M), ordförande bland kommunens revisorer, redogör för granskningsrapporten. Kommunstyrelsen antar kommunledningskontorets skrivelse som sin och överlämnar den till kommunens revisorer som kommunstyrelsens svar på granskningsrapporten av det systematiska arbetsmiljöarbetet. 168 Ekonomirapport 2012 efter juni månad Dnr KS 2012/0255 Kommunledningskontorets skrivelse den 21 augusti Budgetuppföljningen efter april månad redovisade en helårsprognos för årets resultat på 14,7 miljoner kronor, en negativ avvikelse mot budget på -2,9 miljoner kronor. Nämndernas nettokostnader redovisar en negativ förändring med 4,4 miljoner kronor. För internränta, pensioner, jämförelsestörande poster m.m. redovisas nu en avvikelse på 33 miljoner kronor (3 miljoner kronor efter april månad). Den kraftiga förbättringen på 30 miljoner kronor beror främst på att AFA Försäkring beslutat att återbetala premier för Avtalsgruppsförsäkringen (AGS- KL) och Avgiftsbefrielseförsäkringen för båda åren 2007 och Totalt återbetalas 54 miljoner kronor. Enligt den senaste skatteunderlagsprognosen från Sveriges Kommuner och Landsting (cirkulär 12:40) beräknas en budgetavvikelse för skatter och kommunal utjämning på 22,7 miljoner kronor (15,7 miljoner kronor efter april månad). För finansnettot redovisas en prognos på 7 miljoner kronor. (miljoner kronor. efter april månad). Efter juni månad uppgår investeringarna till 112,9 miljoner kronor. Med hänvisning till ovanstående redovisas efter juni månad en helårsprognos för årets resultat på 48,3 miljoner kronor, en avvikelse mot budget på 30,7 miljoner kronor Justerat resultat beräknas till 46,3 miljoner kronor. Kommunstyrelsen fattar inte något beslut med anledning av ekonomirapport 2012 efter juni månad.

5 5 (22) 169 Program inför detaljplan för Svensknabben Dnr KS 2012/0454 Samrådsredogörelse den 25 maj Program reviderat den 25 maj Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 25 maj 2012, 141. Arbetsutskottets protokoll den 14 augusti 2012, 84. Svensknabben AB har sedan tidigare markreservation för del av fastigheterna Berga 10:2, 10:3, 10:5 och Svensknabben. Det övergripande syftet med programarbetet är att undersöka hur Svensknabben kan utvecklas till ett besöksmål och om ny bebyggelse kan tillföras området samtidigt som allmänhetens tillgänglighet till natur- och kulturvärden i området säkerställs. Detta program ska ses som ett tillägg till programmet Berga strandpark där frågeställningar som är mer specifika för Svensknabbenområdet har lyfts fram och undersökts. Kommunfullmäktige godkänner program inför detaljplan för Svensknabben, daterat den 25 maj 2012, som underlag för fortsatt detaljplanering. Protokollsanteckning Inger Hilmansson (FP) och Björn Brändewall (FP) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Vi välkomnar en utveckling av hela detta område och stöder ambitionen att hålla området öppet för allmänheten. Samhället måste i högre grad än tidigare, anpassa bebyggelse till kommande klimatförändringar och konsekvenser som hotar människors hälsa och naturens mångfald. Vattenkvaliteten och allmänhetens tillgång till rent vatten och gröna lungor är faktorer som gör vår kommun långsiktigt attraktiv. 25 % av Kalmars strand och kust har en byggnad inom 100 m (dispens ifrån strandskyddet). Det är en högre exploateringsgrad än vad t.ex. Halmstad och Karlskrona hade år En tidig dialog med Länsstyrelsen, kan minska onödig oro hos berörda och spara behovet av korrigeringar. Bra att viktiga kompletteringar kommer med i det fortsatta arbetet.

6 6 (22) Översiktsplan, parkeringsnorm, klimatanpassningsplan är viktiga styrdokument som ska beslutas i kommunfullmäktige för att vara giltiga som underlag i planeringen. Det är bra att ridklubbens betydelse i området bekräftas och att ytterligare försvåra ridklubbens utvecklingsmöjligheter är inte ett alternativ. Lyfts ridklubben ur planeringen i en egen utredning är det viktigt att den ändå kvarstår som ett alternativ och prioriteras i sin nuvarande lokalisering, om andra platser visat sig mindre lämpliga. 170 Köp av fastigheten Smedby 1:14 vid Karlsro Dnr KS 2012/0477 Kommunledningskontorets skrivelse den 16 juli 2012 inklusive bilagor. Arbetsutskottets protokoll den 14 augusti 2012, 82. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag på köp av fastigheten Smedby 1:14 vid Karlsro trafikplats. Fastigheten omfattas idag inte av någon detaljplan. I gällande översiktsplan redovisas framtida markanvändning till verksamhetsområde. Detta förstärks i förslag till ny översiktsplan med förbifart Rinkabyholm. Området runt trafikplatsen kommer då att bli mycket intressant för verksamhetsutveckling med anledning av det goda kommunikationsläget. Fastighetens totala yta uppgår till m 2 och består av flera byggnader och uthyrbar area uppskattas till m 2. Fastigheten är taxerad till kronor varav markvärde kronor och byggnadsvärde kronor. Fastigheten har marknadsvärderats av värderingsföretag. Överenskommelse har träffats med ägaren till fastigheten om köp för kronor. Förvärvet genomförs som överenskommelse om fastighetsreglering. 1. Kommunstyrelsen får köpa fastigheten Smedby 1:14 på de villkor som framgår av förslag till överenskommelse om fastighetsreglering mellan Smedby 1:3 och Smedby 1: Kommunens utgift på kronor för köpet ska täckas genom att kronor tas ur anslaget för markförvärv i budgeten för 2013 och genom att budgetramen 2013 för kommunstyrelsen/kommunledningskontoret för investeringar/markförvärv utökas med kronor.

7 7 (22) 171 Försäljning av del av fastigheten Tehuset 1 Södra Vimpeltorpet Dnr KS 2012/0028 Kommunledningskontorets skrivelse den 25 juli 2012 inklusive bilagor. Kalmar kommun utlyste senhösten 2011 en intresseanmälan om att exploatera fastigheten Tehuset 1. En bedömningsgrupp gjorde den samlade bedömningen att Aptare Fastigheter i Kalmar AB lämnade det vinnande bidraget. Aptare har tillsammans med kommunen arbetat fram en bebyggelsestruktur för genomförandet. Totalt skall ca 260 bostäder uppföras, varav 168 hyresrätter fördelat på 8 byggnader. Resterande byggnader uppförs som bostadsrätter eller med äganderätt. Byggstart för ett av de åtta hyreshusen planeras till våren Därefter skall ett nytt hyreshus påbörjas var 6:e månad. Tehuset 1 är en stor fastighet och Aptare bedömer att en full utbyggnad kommer att ta ca 5-6 år. Med tanke på fastighetens storlek och komplexitet rekommenderar kommunledningskontorets mark- och planeringsenhet att genomförandet och försäljningen delas in i två till tre etapper. En första etappen om ca kvm kommer att bebyggas med ca kvm BTA. Med ett försäljningspris om 800 kr per kvm BTA förslås etapp 1 säljas för kronor. Som kompensation för de extraordinära grundläggningsförhållandena har överenskommits att kronor skall dras från köpeskillingen. Avdraget regleras i likvidavräkningen. Den totala ersättningen vid försäljning av etapp 1 uppgår då till kronor. 1. Kommunledningskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Aptare Fastigheter i Kalmar AB, , för del av fastigheten Tehuset Kommunstyrelsen får sälja del av fastigheten Tehuset 1till Aptare Fastigheter i Kalmar AB, , för totalt kronor exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp.

8 8 (22) 172 Försäljning av del av fastigheten Stensö 2:3 Dnr KS 2012/0471 Kommunledningskontorets skrivelse den 18 juli 2012 inklusive bilagor. År 2009 vann detaljplanen för fastigheterna Lunden 1 och Gläntan 1 m.fl. laga kraft. Detaljplanen medger en tredjevåning på tre av de befintliga huskropparna på fastigheten Lunden 1. En ny byggrätt om kvm (BTA), 16 lägenheter, fördelat på tre våningar tillåts i den nordvästra delen av planområdet. Den nya byggrätten är placerad över fastighetsgränsen mellan kommunens fastighet Stensö 2:3 och Kalmarhems fastighet Lunden 1. Därför krävs fastighetsbildning. Fördelningen av de kvm byggrätt mellan Stensö 2:3 och Lunden 1 är ca 990 kvm (60 %) och 660 kvm (40 %). Den nya byggrätten ianspråktar även befintliga parkeringsplatser på fastigheten Lunden 1. För att ersätta befintliga parkeringsplaster och tillgodose det ökade parkeringsbehovet har två nya parkeringsområden möjliggjorts i detaljplanen. Båda områdena ligger på kommunens fastighet Stensö 2:3 och föreslås ingå i försäljningen. För att fastställa marknadsvärdet i kronor per kvadratmeter byggrätt (BTA) har värderingsföretag anlitats. En samlad bedömning gav ett marknadsvärde om kronor per kvm BTA. Kalmarhem föreslås betala kronor för markområden om ca kvm med en byggrätt om 990 kvm. Förvärvet genomförs som överenskommelse om fastighetsreglering. Kommunstyrelsen säljer cirka kvadratmeter av fastigheten Stensö 2:3, enligt markerat område i kommunledningskontorets skrivelse, till ägaren av fastigheten Lunden 1, Kalmarhem AB, org nr , för en köpeskilling om kronor.

9 9 (22) 173 Försäljning av tomtmark för grupphus vid Boholmsvägen, Rinkabyholm Dnr KS 2012/0478 Kommunledningskontorets skrivelse den 19 juli 2012 inklusive bilagor. Kommunstyrelsen reserverade år 2005 mark för bostäder vid Boholmsvägen (del av fastigheten Smedby 1:9) för Kärnhem AB och Arkitekt och Miljö AB. För reservationsområdet har en ny detaljplan tagits fram och den har nu vunnit laga kraft. Bolagen har medverkat under hela planprocessen och syftet har varit att skapa bostäder i ett attraktivt område med närhet till fina rekreationsområden. Planen ger möjlighet att bygga 24 nya friliggande småhus i ett plan med en total byggnadsyta (husets yttermått) på högst 200 m 2 per tomt. Tomtarealen beräknas bli ca 600 m 2 per tomt. Bostäderna kommer att upplåtas med äganderätt. Tomterna beräknas bli byggklara vid årsskiftet 2012/13. För att fastställa marknadsvärdet för obebyggd småhustomt har värderingsföretag anlitats. Marknadsvärdet har då bedömts till kronor per tomt. Markanvisningsavtal kommer att tecknas med bolagen. I avtalen kommer att regleras tid för byggstart, tekniska frågor, tomtfördelning, fastighetsbildning m.m. 1. Kommunledningskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Kärnhem Sydost AB (org nr ) och Arkitekt och Miljö Claes Thörnblad AB (org nr ). 2. Kommunstyrelsen får sälja sexton tomter för grupphus vid Boholmsvägen (del av Smedby 1:9) till Kärnhem Sydost AB (org nr ) för kronor per tomt, d.v.s. totalt kronor exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp. 3. Kommunstyrelsen får sälja åtta tomter för grupphus vid Boholmsvägen (del av Smedby 1:9) till Arkitekt och Miljö Claes Thörnblad AB (org nr ) för kronor per tomt, d.v.s. totalt kronor exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp.

10 10 (22) 174 Försäljning av fastigheten Gräslöken 9, Djurängen Dnr KS 2012/0323 Kommunledningskontorets skrivelse den 21 juni Detaljplanen för en villatomt i Djurängen har vunnit laga kraft och försäljning av fastigheten planeras under hösten Fastigheten kommer i första hand att erbjudas till kunder i Kalmar kommuns tomtkö. För att fastställa marknadsvärdet för obebyggd småhustomt har värderingsföretag anlitats. Marknadsvärdet har då bedömts till kr för tomten. Tomtstorleken är 844 kvm. Kommunstyrelsen får sälja fastigheten Gräslöken 9 för kronor. Fastigheten ska i första hand erbjudas till kunder i Kalmar kommuns tomtkö. 175 Försäljning av fastigheten Ljungby 16:250, Ljungbyholm Dnr KS 2012/0476 Kommunledningskontorets skrivelse den 9 juli Detaljplanen för två villatomter i Ljungbyholm har vunnit laga kraft. Den norra tomten är bebyggd med ett bostadshus. Försäljningen av den södra tomten, Ljungby 16:250, planeras ske under hösten Fastigheten kommer i första hand att erbjudas till kunder i Kalmar kommuns tomtkö. För att fastställa marknadsvärdet för obebyggd småhustomt har värderingsföretag anlitats. Marknadsvärdet har då bedömts till kr. Tomten är kvm stor. Kommunledningskontorets mark- och planeringsenhet får i uppdrag att sälja fastigheten Ljungby 16:250 för kronor. Fastigheten ska i första hand erbjudas till kunder i Kalmar kommuns tomtkö.

11 11 (22) 176 Försäljning av villatomter i Jakobsberg, Smedby Dnr KS 2012/0068 Kommunledningskontorets skrivelse den 2 juli Ett nytt villområde, Jakobsberg, ska växa fram i Smedby. Detaljplanen för 68 villatomter i Smedby har vunnit laga kraft och planerad försäljningsstart av fastigheterna är under våren Fastigheterna kommer i första hand att erbjudas till kunder i Kalmar kommuns tomtkö. För att fastställa marknadsvärdet för obebyggd småhustomt har värderingsföretag anlitats. Marknadsvärdet har då bedömts till kr per tomt. Tomtstorleken är minst 900 kvm. Kommunledningskontorets mark- och planeringsenhet får i uppdrag att sälja villatomterna i Jakobsberg för kr per tomt. Fastigheterna ska i första hand att erbjudas till kunder i Kalmar kommuns tomtkö. 177 Motion från Jonas Lövgren (M) om en träbyggnadsstrategi Dnr KS 2012/0297 Kommunledningskontorets skrivelse den 15 augusti Motion från M den 2 april Arbetsutskottets protokoll den 21 augusti 2012, 92. Jonas Lövgren (M) har i en motion föreslagit att kommunfullmäktige ger kommunledningskontoret i uppdrag att under år 2012 återkomma med förslag till en kommunal träbyggnadsstrategi i syfte att öka andelen träbyggande i kommunen. En kommunal träbyggnadsstrategi skulle sätta fokus på en miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Kommunledningskontoret har yttrat sig över motionen. Av yttrandet framgår bland annat följande: Enligt de nationella miljömålen gällande samhällsplanering ska alltid byggnader och anläggningar lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt för att främja en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser.

12 12 (22) Enligt uppgift från KIFAB och serviceförvaltningen finns inte något behov för en särskild träbyggnadsstrategi. Material väljs efter tillfälle och lämplighet och efter kommunens befintliga miljömål och policys. För att ha lite extra fokus på träbyggande deltar Kalmar tillsammans med Växjö och Jönköping i projektet Bra bostäder för småhushåll till rimligt pris. Bakom projektet står Trästad 2012 Sydost och Trästad 2012 Växjö, som tillsammans med kommuner och träbyggare i Småland utvecklat konceptet. Detta projekt syftar till att, genom byggherresamverkan och en väl genomtänkt byggprocess, etablera en över åren stabil produktion av prisvärda bostäder. Detta ska ske genom ökad konkurrens, fler lokala aktörer och med ett industriellt träbyggande. Arbetsutskottet har föreslagit att kommunfullmäktige besvarar motionen med att det i dagsläget inte är aktuellt att upprätta en kommunal träbyggnadsstrategi. Ambitionen med samarbetet med Växjö och Jönköping i projektet Bra bostäder för småhushåll till rimligt pris är att formulera en gemensam strategi och koppla till de mål som finns i budgeten. Överläggning Under överläggningen föreslår Malin Petersson (M) att kommunstyrelsen ska tillstyrka arbetsutskottets förslag. Sedan överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen att tillstyrka arbetsutskottets förslag. Kommunfullmäktige besvarar motionen med att det i dagsläget inte är aktuellt att upprätta en kommunal träbyggnadsstrategi. Ambitionen med samarbetet med Växjö och Jönköping i projektet Bra bostäder för småhushåll till rimligt pris är att formulera en gemensam strategi och koppla till de mål som finns i budgeten. Motionen ska härmed anses vara besvarad. 178 Motion från Jonas Lövgren (M) om webbsända fullmäktigemöten Dnr KS 2012/0223 Motion från Jonas Lövgren (M) den 19 december Kommunledningskontorets skrivelse den 9 mars Kompletterande skrivelse från kommunledningskontoret den 22 augusti 2012.

13 13 (22) Jonas Lövgren (M) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ger fullmäktiges presidium i uppdrag att komma med förslag på webbsändningar av fullmäktigemöten. Vidare föreslår han att kommunstyrelsens arbetsutskott får i uppdrag att komma med förslag på webbsändningar av kommunstyrelsemöten. Kommunfullmäktige beslutade den 23 april 2012, 90, att återremittera ärendet till kommunstyrelsen via en så kallad minoritetsåterremiss. Kommunledningskontoret har nu kompletterat ärendet i en skrivelse från den 22 augusti 2012 och föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen. Överläggning Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Malin Petersson (M) med instämmande av Anna Thore (MP), Christopher Dywik (KD) och Inger Hilmansson (FP) föreslår att kommunstyrelsen ska tillstyrka motionen. 2. Johan Persson (S) föreslår att kommunstyrelsen ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Sedan överläggningen avslutats frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill tillstyrka motionen eller Johan Perssons förslag. Han finner att kommunstyrelsen tillstyrker Johan Perssons förslag. Kommunfullmäktige avslår motionen från Jonas Lövgren (M) angående att webbsända fullmäktigemöten. Motionen ska härmed anses vara besvarad. Reservationer Ledamöterna från M, Anna Thore (MP) och Christopher Dywik (KD) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag att tillstyrka motionen. 179 Motion från FP om att stärka förutsättningarna för en sommarteater i Kalmar Dnr KS 2012/0165 Motion från FP den 13 december Skrivelse från kommunledningskontoret den 21 februari Kompletterande skrivelse från kommunledningskontoret den 7 juli 2012.

14 14 (22) Folkpartiet Liberalerna har i en motion föreslagit att kommunledningskontorets mark- och planeringsenhet ska få i uppdrag att utreda möjligheten och redovisa förutsättningarna/resursbehovet för att ge Krusenstiernska trädgården bättre plats och utrymme genom att föra ytterligare kommunal mark till trädgården och därmed skapa en permanent sommarteater. Kommunstyrelsen beslutade den 6 mars 2012 att återremittera ärendet för komplettering av information. Kommunledningskontoret har nu kompletterat ärendet i en skrivelse från den 7 juli Kommunfullmäktige antar kommunledningskontorets yttrande som svar på Folkpartiet Liberalernas motion om att stärka förutsättningarna för en permanent sommarteater. Motionen ska härmed anses vara besvarad. Jäv På grund av jäv deltar inte Bertil Dahl (V) i handläggningen av detta ärende. 180 Medborgarförslag om Bergaviksbibliotekets öppettider Dnr KS 2012/0250 Medborgarförslag den 12 mars Skrivelse från kultur- och fritidsförvaltningen den 28 mars Utdrag ur kultur- och fritidsnämndens protokoll den 24 maj 2012, 52. Ett medborgarförslag har inkommit om ökat öppethållande på biblioteket i Norrliden. Förslaget pekar på behov av studieplatser för invånarna i Norrliden. Kultur- och fritidsförvaltningen har yttrat sig över förslaget och menar att nuvarande resurstilldelning inte tillåter ett ökat öppethållande. Den process inom frivilligarbete och civilsamhälle som pågår inom kommunen kan komma att öppna nya möjligheter som påverkar öppethållandet i framtiden. Kultur- och fritidsnämnden har föreslaget att kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget om ökat öppethållande på biblioteket i Bergavik.

15 15 (22) Överläggning Under överläggningen föreslår Malin Petersson (M) att medborgarförslaget ska besvaras genom yttrandet från kultur- och fritidsnämnden. Sedan överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen i enlighet med Malin Peterssons förslag. Kommunfullmäktige besvarar medborgarförslaget om Bergaviksbibliotekets öppettider genom kultur- och fritidsnämndens yttrande. 181 Medborgarförslag om att byta ut beteckningen resultatutjämningsfonder i bokslut/årsredovisningar Dnr KS 2012/0331 Kommunledningskontorets skrivelse den 6 juli Medborgarförslag den 20 april Arbetsutskottets protokoll den 21 augusti 2012, 90. Ingrid Thour har i ett medborgarförslag föreslagit att beteckningen resultatutjämningsfonder omgående ersätts av ett eller flera relevanta ord som alla kommuninvånare, oavsett kompetensområde, kan förstå och förhålla sig till. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till svar. Kommunfullmäktige har den 5 juni 2012 beslutat om Budget för 2013 och ekonomisk planering I budgeten ingår ett uppdrag till kommunstyrelsen/ ekonomienheten att, tillsammans med ekonomgruppen, se över systemet med resultatutjämningsfond. I denna utredning kommer det att ingå en översyn av lämpliga benämningar. Detta uppdrag ska redovisas senast oktober Med hänvisning till kommande utredning föreslår arbetsutskottet att kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget. Överläggning Under överläggningen föreslår Inger Hilmansson (FP) att ärendet återremitteras i avvaktan på en kommande lagändring som ger kommuner möjlighet att under vissa förutsättningar spara överskott i resultatutjämningsfonder. Vidare ska kommunledningskontorets ekonomienhet se över kommunens system med resultatutjämningsfond.

16 16 (22) Sedan överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen enligt Inger Hilmanssons förslag. Kommunstyrelsen återremitterar ärendet till kommunledningskontoret i avvaktan på kommande lagändring och utredning om resultatutjämningsfonder. 182 Medborgarförslag om restaurang i vattentornet i Berga Dnr KS 2012/0339 Medborgarförslag den 24 april Yttrande från Kalmar Vatten AB:s VD den 19 juni Kommunledningskontorets skrivelse den 27 augusti Bert Pettersson föreslår i ett medborgarförslag att det startas upp en restaurang i vattentornet i Berga. Restaurangen skulle kunna erbjuda luncher och fika och på så sätt bidra till en ökad turism i Kalmar. Kalmar Vatten AB:s VD Jörgen Madebrink har yttrat sig över medborgarförslaget och ser svårigheter med att öppna en restaurang enligt förslagets intentioner. Exempelvis behövs betydande renoveringar av lokalen och ytterligare en utrymningsväg vid sidan om trapphuset måste skapas. Överläggning Under överläggningen föreslår Anders Andersson (C) med instämmande av Roger Holmberg (S) och Malin Petersson (M) att kommunstyrelsen besvarar medborgarförslaget enligt följande: Vi ser positivt på att öppna restaurang i vattentornet om det finns någon privat aktör som vill ta de fulla kostnaderna för iordningsställande och drift. Sedan överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen enligt Anders Anderssons m.fl. förslag. Kommunstyrelsen besvarar medborgarförslaget om en restaurang i vattentornet i Berga enligt följande: Vi ser positivt på att öppna restaurang i vattentornet om det finns någon privat aktör som vill ta de fulla kostnaderna för iordningsställande och drift. Medborgarförslaget ska härmed anses vara besvarat.

17 17 (22) 183 Yttrande över förstudie Stångådalsbanan Station i Rockneby och mötesspår. Dnr KS 2012/0292 Förstudie Stångådalsbanan Station i Rockneby och mötesspår den 27 april Yttrande den 24 augusti Skrivelse från kommunledningskontoret den 24 augusti Kalmar kommun har fått förstudie Stångådalsbanan Station i Rockneby och mötesspår på samråd. Stångådalsbanan, Kalmar till Linköping, har låg kapacitet och hastighetsstandard vilket innebär begränsningar för både person- och godstrafiken. För att förbättra standarden och kapaciteten behöver bland annat ytterligare mötesspår byggas ut på banan. Frågan är var ytterligare mötesspår gör bäst nytta samt om detta kan möjliggöra för en station i Rockneby. För att visa på de behov och problem som finns samt tänkbara åtgärder gör Trafikverket denna förstudie. Objektet en ny mötesstation i Rockneby omfattas i Genomförande- och finansieringsavtal avseende Stångådalsbanan och Tjustbanan - åtgärder för att förstärka den regionala tågtrafiken i Östra Götaland under förutsättning att en separat utredning pekar ut denna. Parterna ska gemensamt verka för att åtgärdena i avtalet utförs inom perioden Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till yttrande i samråd med samhällsbyggnadskontoret. Kommunstyrelsen antar kommunledningskontorets yttrande från den 24 augusti 2012 som sitt och överlämnar det till Trafikverket som Kalmar kommuns samrådsyttrande över förstudie Stångådalsbanan Station i Rockneby och mötesspår.

18 18 (22) 184 Yttrande över betänkandet Att angöra en kulturbrygga (SOU 2012:16) Dnr KS 2012/0486 Skrivelse från kultur- och fritidsförvaltningen den 23 augusti Kalmar kommun har fått betänkandet Att angöra en kulturbrygga (SOU 2012:16) för yttrande. Kulturbryggan har drivits under med uppgift att etablera en försöksverksamhet som ska fördela medel till nyskapande kulturprojekt. Kommittén Kulturbryggan föreslår nu att en självständig myndiget, med namnet Kulturbryggan, ska inrättas med uppgift att främja förnyelse och utveckling inom kulturområdet. Kultur- och fritidsförvaltningen har upprättat ett förslag till yttrande över betänkandet. Kommunstyrelsen antar yttrandet från kultur- och fritidsförvaltningen som sitt och överlämnar det till Kulturdepartementet som Kalmar kommuns yttrande över betänkandet Att angöra en kulturbrygga (SOU 2012:16). 185 Yttrande över förslag till revidering av kulturplan Kalmar län Dnr KS 2012/0517 Skrivelse från kultur- och fritidsförvaltningen den 23 augusti Regionförbundet i Kalmar län antog i november 2011 en kulturplan för perioden Planen ger en inriktning för kulturlivets utveckling och är en grund för fördelning av statliga medel för regionen. Kultur- och fritidsförvaltningen har upprättat ett förslag till yttrande över förslag till revidering av kulturplanen. Kommunstyrelsen antar kultur-och fritidsförvaltningens yttrande från den 23 augusti 2012 som sitt och överlämnar det till Regionförbundet i Kalmar län som Kalmar kommuns yttrande över förslag till revidering av kulturplan Kalmar län.

19 19 (22) 186 Yttrande över slutbetänkandet Gör det enklare! (SOU 2012:33) Dnr KS 2012/0450 Skrivelse från socialförvaltningen den 18 juli Yttrande från socialförvaltningen den 22 augusti Utdrag ur socialnämndens protokoll den 21 augusti Kalmar kommun är remissinstans för slutbetänkandet Gör det enklare! (SOU 2012:33). Betänkandet föreslår omfattande förändringar av organisationen för styrning av vård och omsorgssektorn på nationell nivå. Tio nuvarande myndigheter samt ett statligt bolag och en ideell förening föreslås bli fyra nya myndigheter som benämns Kunskapsmyndigheten, Inspektionen för hälsa, vård och omsorg, Infrastrukturmyndigheten samt Myndigheten för välfärdsstrategi. De myndigheter som avvecklas enligt förslaget är Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Tandvårds och läkemedelsförmånsverket, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Statens folkhälsoinstitut, Smittskyddsinstitutet, Myndigheten för vårdanalys, Statens medicinsk-etiska råd, Handisam och Myndigheten för internationella adoptionsfrågor. Dessutom föreslås en avveckling av Hjälpmedelsinstitutet samt Apotekens Service AB. Socialnämnden har upprättat ett förslag till yttrande över betänkandet. Kommunstyrelsen antar socialförvaltningens yttrande från den 22 augusti 2012 som sitt och överlämnar det till Socialdepartementet som Kalmar kommuns yttrande över betänkandet Gör det enklare! (SOU 2012:33). 187 Detaljplan för del av fastigheten Lindeberga 1:57 m.fl., Majavallen i Lindsdal Dnr KS 2012/0532 Förslag till detaljplan senast reviderad den 30 augusti Utlåtande den 30 augusti 2012.

20 20 (22) Samhällsbyggnadsnämnden har den 30 augusti 2012 föreslagit att kommunfullmäktige ska anta förslaget till detaljplan för del av Lindeberga 1:57 m.fl., Majavallen i Lindsdal. Planområdet ligger ca 900 meter söder om Lindsdals centrum och är ca 3,5 ha stort. Området omfattar den gamla idrottsplatsen (Majavallen), den före detta isbanan samt vissa andra grönytor. Detaljplanen syftar till att ändra markanvändningen så tätare bebyggelse i par-, rad-, kedje-, eller mindre flerfamiljshus kan uppföras och på så sätt bredda Lindsdals bostadsbestånd. Kommunfullmäktige antar samhällsbyggnadsnämndens förslag till detaljplan för fastigheten Lindeberga 1:57 m.fl., Majavallen, Lindsdal. Protokollsanteckning Anna Thore (MP) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Lindsdal har en relativt ensartad bebyggelse som uppförts under en kort tid. Den nya bebyggelsen på Majavallen är ur detta perspektiv bra och ger även möjlighet till andra boendeformer. Det hade dock varit önskvärt med fler hyresrätter för att ge ytterligare andra grupper möjlighet att bosätta sig i Lindsdal. Bostäderna uppförs uteslutande på grönytor och i och med detta så förlorar de närboende andra värden. Ett attraktivt boende är till stor del beroende av omgivningarna för rekreation och möten. För att nå en kompromiss här bör ytterligare områden sparas och utvecklas som grönytor, gärna i form av en grannskapspark, och då tänker vi främst på den trekantiga gräsytan i nordvästra delen av området. 188 Detaljplan för del av fastigheten Berga 10:2 (Funkabovägen-Banérgatan), Funkabo Dnr KS 2012/0533 Förslag till detaljplan senast reviderad den 20 augusti Utlåtande den 20 augusti Samhällsbyggnadsnämnden har den 30 augusti 2012 föreslagit att kommunfullmäktige ska anta förslaget till del av Berga 10:2, Funkabovägen- Banérgatan.

21 21 (22) Planområdet är ca m 2 stort och omfattar del av fastigheten Berga 10:2 i Funkabo. Detaljplanen syftar till att möjliggöra nya bostäder i stadsdelen Funkabo genom en förtätning med flerbostadshus och markbostäder. Den mark som inte bebyggs ska även fortsättningsvis vara tillgänglig för allmänheten som ett grönt stråk. Överläggning Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Malin Petersson (M), med instämmande av Anna Thore (MP), föreslår att kommunstyrelsen ska tillstyrka samhällsbyggnadsnämndens förslag. 2. Kajsa Hedin (M) föreslår att kommunstyrelsen avstyrker samtliga delar i detaljplanen som berör bebyggelse längsmed Hjortvägen. Sedan överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen först att tillstyrka samhällsbyggnadsnämndens förslag med undantag av motförslag. Härefter frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill tillstyrka samhällsbyggnadsnämndens förslag eller Kajsa Hedins förslag. Han finner att kommunstyrelsen tillstyrker samhällsbyggnadsnämndens förslag. Kommunfullmäktige antar samhällsbyggnadsnämndens förslag till detaljplan för del av fastigheten Berga 10:2 (Funkabovägen-Banérgatan), Funkabo. Reservation Kajsa Hedin (M) reserverar sig skriftligt mot beslutet till förmån för eget förslag och anför: Jag reserverar mig till förmån för mitt yrkande om avslag till samtliga delar i detaljplanen som berör bebyggelse längsmed Hjortvägen. Jag anser att den resterande skogsytan som blir över runt Bovierans markreservation skall vara så sammanhängande som möjligt så att det går att utveckla skogens möjligheter som rekreationsområde." Protokollsanteckning Kajsa Hedin (M) och Björn Brändewall (FP) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Området som detaljplanen gäller (Funkaboskogen) är det sista bullerfria skogspartiet i området. Vi anser att den resterande skogsyta (7000 m2) som blir över runt Bovierans markreservation skall vara så sammanhängande som möjligt, så att det går att kombinera Bovierans etablering med att utveckla skogens möjligheter som

22 22 (22) rekreationsområde. Därför är vi kritiska till den bebyggelse längsmed Hjortvägen som föreslås i detaljplanen. Vi är kritiska till att kommunen givit boende muntliga löften, som nu inte hålls, om att området inte skulle bebyggas p.g.a branddammar. Se även våra tidigare protokollsanteckningar och reservationer i samband med programmet inför detaljplan och medborgarförslaget." Delegationsbeslut - Yttrande över bygglov på fastigheten Rinkaby 16:23 - Gästfrihet vid golftävling inom Svenska Golfförbundets herrgolftour - Svar på förfrågan om upphandlingspolicy - Gästfrihet vid fortbildning för Sveriges skolkuratorer - Remiss om färdplan för framtiden - en utvecklad Flygtrafiktjänst - Tillsyn enligt 5 kap 1-2 i lag om skydd mot olyckor juni Fullmakt åt ekonomichef Urban Sparre Anmälningsärenden - Arbetsutskottets protokoll den 19 juni Arbetsutskottets protokoll den 21 juni Arbetsutskottets protokoll den 14 augusti Personaldelegationens protokoll den 30 maj Avrapportering intern revision 2011 från barn- och ungdomsnämnden - Kalmar läns pensionskapitalförvaltning AB:s portföljrapport 31 maj 2012

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 23 februari 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 11-19 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Dzenita Abaza (S) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 38-44 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2012 kl. 8:30 09:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-49 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-10-20 KS 2013/0458 Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar Förslag till beslut avslår motionen från Anna

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-20 Tid 8.30 9.35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 77-83 ande Malin Petersson (M) ordförande Bertil Dahl (V) Anders Andersson

Läs mer

2. Information från Kalmar Energi AB Föredragande: Anna Karlsson, Kalmar Energi AB

2. Information från Kalmar Energi AB Föredragande: Anna Karlsson, Kalmar Energi AB 1(5) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 1 mars 2016 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information från Kalmar City Föredragande:

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 juni 2017 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 32-39 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C)

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 75-86

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 75-86 78 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-05-26 Tid 10.00-11.50 Plats Stadshuset Omfattning 75-86 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Ingvar Nilsson (S) Mona Jeansson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 36-42 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 februari, 2012 kl. 8:30 9:50 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 24 30 ande Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 november 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-73 ande Jonas Lövgren (M) ordförande Ingemar Einarsson (C) 67-68 Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande

Beslutande Johan Persson (S) ordförande KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-01-11 Tid Kl. 10.00 11.40 Plats Sammanträdeslokal Magistern Omfattning 1-17 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 september 2018 kl. 8:30-8:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 83-86 ande Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande

Läs mer

Ajournering för gruppmöten (ca 10:00) 3. Svar på granskningsrapport om kommunstyrelsens uppsiktsplikt Beslutsnivå: Kommunstyrelsen

Ajournering för gruppmöten (ca 10:00) 3. Svar på granskningsrapport om kommunstyrelsens uppsiktsplikt Beslutsnivå: Kommunstyrelsen 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 12 januari 2016 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om samverkansavtalet

Läs mer

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 september 2012 kl. 13:00 15:40 Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Omfattning 154-208 ande Roger Kaliff (S), ordförande 154-155, 157-208 Ann-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 12 december 2017 kl. 11:15 12:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 56-61 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-10-30 211 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 210-215 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 9:30-11:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 25-30 ande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson (S) 25-29 Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 26 april 2016 kl. 10:30-11:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 33-44 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-05-13 117 Tid 8.30-11.20 Plats Stadshuset Omfattning 124-131 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 september 2015 kl. 10:00-10:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 52-59 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 92-96 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten

Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Gunilla Svensson 2013-01-15 SFN 2013/0021 0480-450 513 Servicenämnden Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten Förslag till

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 augusti 2013 kl. 8:30 10:25 Plats KS-salen Omfattning 79-84 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Tara

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 13 december 2016 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 112-119 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2010-02-16. Tid 8.30 8.55. IT-enhetens sammanträdesrum. Omfattning 28-32

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2010-02-16. Tid 8.30 8.55. IT-enhetens sammanträdesrum. Omfattning 28-32 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-16 Tid 8.30 8.55 Plats IT-enhetens sammanträdesrum Omfattning 28-32 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-12 257 Tid 8.30-9.20 Plats Stadshuset Omfattning 261-267 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl. 8:00-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 24-28 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 26 januari 2015 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats Sammanträdesrum Magistern PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 6 november 2012 kl. 8:00-09:40, 10:15-10:50. Omfattning 208-227

Kommunstyrelsen. Plats Sammanträdesrum Magistern PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 6 november 2012 kl. 8:00-09:40, 10:15-10:50. Omfattning 208-227 Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 6 november 2012 kl. 8:00-09:40, 10:15-10:50 Plats Sammanträdesrum Magistern Omfattning 208-227 ande Johan Persson (S), ordförande Per-Olof Jonsson (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 10:50-11:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 50-53 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl. 8:30-9:35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 52-55 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande. Övriga närvarande Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande. Övriga närvarande Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-10-12 Tid 8.30 10.00 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 184-189 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S)

Läs mer

Kommunstyrelsen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 5 februari 2013 kl. 8:00 10:00. Plats Sammanträdesrum Magistern. Omfattning 21-35

Kommunstyrelsen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 5 februari 2013 kl. 8:00 10:00. Plats Sammanträdesrum Magistern. Omfattning 21-35 Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 5 februari 2013 kl. 8:00 10:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Omfattning 21-35 ande Johan Persson (S), ordförande Per-Olof Jonsson (M), 1:e vice ordförande Bertil Dahl

Läs mer

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 25 november 2014 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om systematisk

Läs mer

Kommunstyrelsen PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 2 maj 2012 kl. 8:00 09:00, 09:40-10:40

Kommunstyrelsen PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 2 maj 2012 kl. 8:00 09:00, 09:40-10:40 Kommunstyrelsen Tid Onsdagen den 2 maj 2012 kl. 8:00 09:00, 09:40-10:40 Plats Sammanträdesrum Magistern Omfattning 105-121 ande Johan Persson (S), ordförande Malin Petersson (M), 1:e vice ordförande Bertil

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(8) Tid Måndagen den 29 februari 2016 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret

Läs mer

Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Ajournering för gruppmöten (ca 10:30)

Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Ajournering för gruppmöten (ca 10:30) 1(6) Tid Tisdagen den 4 oktober 2016 kl. 8:00 Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 203 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-10-06 Tid 10.00-11.45 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 164-176 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017.

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-09-19 Kommunstyrelsens arbetsutskott 106 Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Skapa fler ställplatser för husbilar! Dnr KS 2017/0567 Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

1. Information om Boverkets stöd till inventering av mark för byggande av studentbostäder Föredragande: Anette Karlsson, kommunledningskontoret

1. Information om Boverkets stöd till inventering av mark för byggande av studentbostäder Föredragande: Anette Karlsson, kommunledningskontoret 1(6) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 4 mars 2014 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om Boverkets stöd till

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-11-20 220 Tid 8.00-11.00 Plats Stadshuset Omfattning 219-225 ande Johan Persson (s) 219-222 Göran Häggfors (m) 219-222 Birgitta

Läs mer

2. Information från Kalmar Hamn AB Föredragande: Mats Gustafson, VD i Kalmar Hamn AB. Ajournering för gruppmöten (ca 09:30)

2. Information från Kalmar Hamn AB Föredragande: Mats Gustafson, VD i Kalmar Hamn AB. Ajournering för gruppmöten (ca 09:30) 1(8) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 1 december 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Genomgång av beslutsärenden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 mars 2015 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 21-23 ande Anders Andersson (C) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 37-38 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson

Läs mer

Kommunfullmäktige PROTOKOLL. Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Kommunfullmäktige PROTOKOLL. Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Omfattning 138-140 ande Roger Kaliff (S), ordförande Ann-Marie Engström (S),

Läs mer

Tider Tisdagen den 6 oktober 2015 kl. 8:00 påbörjas studiebesök vid olika företag. Kommunstyrelsens ordinarie sammanträde börjar kl.

Tider Tisdagen den 6 oktober 2015 kl. 8:00 påbörjas studiebesök vid olika företag. Kommunstyrelsens ordinarie sammanträde börjar kl. 1(8) Kommunstyrelsen Tider Tisdagen den 6 oktober 2015 kl. 8:00 påbörjas studiebesök vid olika företag Kommunstyrelsens ordinarie sammanträde börjar kl. 10:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 14 mars 2017 kl. 9:30-11:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 13-17 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-08-17. Tid 10.00 12.00. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 102-117

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-08-17. Tid 10.00 12.00. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 102-117 108 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-08-17 Tid 10.00 12.00 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 102-117 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Mona

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-03-06 51 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 53-57 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 maj 2013 kl. 8:30 10:15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 61-70 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 augusti 2015 kl. 8:30-9:40 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 54-57 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-10-28 213 Tid 8.30 10.45 Plats Stadshuset Omfattning 215-225 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

1. Information från Kalmar läns pensionskapitalförvaltning AB Föredragande: Henrik Andersson, Kalmar läns pensionskapitalförvaltning

1. Information från Kalmar läns pensionskapitalförvaltning AB Föredragande: Henrik Andersson, Kalmar läns pensionskapitalförvaltning 1(7) Tid Tisdagen den 5 maj 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information från Kalmar läns pensionskapitalförvaltning

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 februari 2017 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 19-23 ande Anders Andersson (C) ordförande, 19-20, 22-23 Christina Fosnes (M) ordförande, 21 Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 27 november 2012 kl. 8:30-09:50. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 27 november 2012 kl. 8:30-09:50. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 november 2012 kl. 8:30-09:50 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 131-138 ande Per-Olof Jonsson (M), ordförande Anette Lingmerth (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-08-28 168 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 164-172 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 maj 2012 kl. 8:00-9:10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 57-63 ande Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2014-09-16 KS 2013/0415 Kommunfullmäktige Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen Förslag

Läs mer

1. Kalmar Kommunbolag AB:s redovisning av plan och uppföljning av intern kontroll Föredragande: Ola Johansson. Ajournering för gruppmöten (ca 09.

1. Kalmar Kommunbolag AB:s redovisning av plan och uppföljning av intern kontroll Föredragande: Ola Johansson. Ajournering för gruppmöten (ca 09. 1(9) Tid Tisdagen den 2 juni 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Kalmar Kommunbolag AB:s redovisning av plan och

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-09-15 158 Tid 9.00-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 175-178 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-04-18 80 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 87-93 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 maj 2018 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 53-56 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande vice ordförande

Läs mer

1. Information från Kalmarhem AB Föredragande: Bibbi Johansson, Kalmarhem AB

1. Information från Kalmarhem AB Föredragande: Bibbi Johansson, Kalmarhem AB 1(7) Rev 2016-10-31 Tid Tisdagen den 1 november 2016 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information från Kalmarhem AB

Läs mer

1. Redovisning av Sveriges Kommuner och Landstings Öppna Jämförelser Jämställdhet. Föredragande: Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret

1. Redovisning av Sveriges Kommuner och Landstings Öppna Jämförelser Jämställdhet. Föredragande: Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 10 januari 2017 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Redovisning av Sveriges Kommuner

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 mars 2016 kl. 10:00-10:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 20-29 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson (C) Anders Andersson (C)

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-18 129 Tid 8.30-9.25 Plats Stadshuset Omfattning 144-149 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 8:30-9:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 2-7 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 september 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 104-108 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 mars 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 17-20 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 25 november 2013 kl. 10:00 Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 december 2014 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 85-89 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Ingemar Einarsson (C) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Skriftliga reservationer och protokollsanteckningar från kommunstyrelsens sammanträde den 9 januari 2018 redovisas i bilaga.

Skriftliga reservationer och protokollsanteckningar från kommunstyrelsens sammanträde den 9 januari 2018 redovisas i bilaga. 1(5) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 29 januari 2018 kl. 11:00 Kl 10:30 informerar Oliver Wykman, Linnéuniversitetet, om sin undersökning av politiska avhopp i Kalmar kommun 2016-2017 Kl. 11:30 sker

Läs mer

2. Information om kommunstyrelsens företagsbesök den 6 oktober Föredragande: Thomas Davidsson. Ajournering för gruppmöten (ca 09.

2. Information om kommunstyrelsens företagsbesök den 6 oktober Föredragande: Thomas Davidsson. Ajournering för gruppmöten (ca 09. 1(9) Rev 2015-08-31 Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 1 september 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista 1. Information från Kalmar FF Föredragande:

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-09-30 189 Tid 8.30-11.00 Plats Stadshuset Omfattning 192-199 ande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-10-15 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 oktober 2013 kl. 8:30-8:55 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 110-111 Beslutande Anders Andersson (C) Per-Olof

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande. Bertil Dahl. Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande. Bertil Dahl. Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-09-18 179 Tid 8.30-9.45 Plats Stadshuset Omfattning 178-185 ande Göran Häggfors (m) ordförande Bertil Dahl (v) Anders Andersson

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Övriga närvarande Jonas Löhnn (MP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Övriga närvarande Jonas Löhnn (MP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-08-24 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 151-155 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd)

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-02-21 37 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 40-45 ande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-10-03 199 Tid 8.30-9.40 Plats Stadshuset Omfattning 201-207 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-05-04. Tid 10.30-11.50. Omfattning 61-74

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-05-04. Tid 10.30-11.50. Omfattning 61-74 65 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-05-04 Tid 10.30-11.50 Plats Länsmuseet Omfattning 61-74 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Mona

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 januari 2017 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-5 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-08-17 Tid 8.30 8.45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 142-150 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 januari 2016 kl. 8:00-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 5-12 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Tid Måndagen den 27 april 2015 kl. 10:00 Obs tiden! Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Tid Måndagen den 27 april 2015 kl. 10:00 Obs tiden! Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 27 april 2015 kl. 10:00 Obs tiden! Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 8 december 2015 kl. 10:00-11:40 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 74-86 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2008-08-22. Tid 11.00-12.20. Omfattning 147

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2008-08-22. Tid 11.00-12.20. Omfattning 147 167 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-08-22 Tid 11.00-12.20 Plats Stadshuset Omfattning 147 Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Mona Jeansson (s) Steve

Läs mer

Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Monica Bengtsson (KD)

Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Monica Bengtsson (KD) 1 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-01-12 Tid 10.00 11.25 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 1-15 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer