Derome/Å skloster Barn och Ungdomspolicy & Utvecklingsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Derome/Å skloster Barn och Ungdomspolicy & Utvecklingsplan"

Transkript

1 Derome/Å skloster Barn och Ungdomspolicy & Utvecklingsplan

2 1. Inledning Verksamhetsidé Mål med verksamheten Ledare Föräldrarna Utvecklingsplan Allmänt Lek med Boll (Ålder 5-6 år) Spelarutbildning Nybörjarfasen (Ålder 7-8 år) Spelarutbildning Inlärningsfasen (Ålder 9-10 år) Spelarutbildning Inlärningsfasen (Ålder år) Spelarutbildning Utvecklingsfasen (Ålder år) Spelarutbildning Utvecklingsfasen (Ålder år)... 12

3 1. Inledning Välkommen till Derome/Åskloster ungdomsverksamhet! Vår ungdomsverksamhet har som syfte att erbjuda barn och ungdomar en utvecklande och stimulerande fotbollsverksamhet där deltagarna skall känna glädje, kamratskap och delaktighet i det vi gör. Förutsättningarna för ovanstående bygger på att alla blir sedda och att vi visar hänsyn till varandra, på detta sätt skapar vi en trygg miljö att utvecklas i. Jämställdhet är en självklarhet för oss, flickor och pojkar ges samma förutsättningar. Vi tar givetvis avstånd från all form av mobbning, diskriminering, rasism och främlingsfientlighet. Denna policy har i syfte att ge förutsättningar för ett väl fungerande samarbete i ungdomssektionen. Policyn riktar sig till och är tänkt att vara ett stöd för nya och befintliga ledare. Dokumentet fungerar även som information till föräldrarna till de barn som valt att vara med i vår verksamhet för att förtydliga vad vi står för och hur vi bedriver vår verksamhet. Ungdomsfotbollen i Derome/Åskloster är ett samarbete mellan föreningarna Derome BK och Åsklosters IF. Samarbetet har pågått sedan mitten av 80-talet och startade då föreningarna var för sig hade svårt att få ihop lag på pojksidan. Samarbetet gällde länge endast pojkfotboll men under senare år innefattas även flickfotbollen i samarbetet. Ungdomssektionen utgörs av två representanter, en från vardera föreningens styrelse samt en ungdomsledare för respektive lag/träningsgrupp. Mellan föreningarna finns ett samarbetsavtal (Bilaga 1) som bl. a. styr hur bidrag söks och hur kostnader fördelas. Samarbetsavtalet beskriver även vad som avgör i vilken förening man är medlem samt vilka lag som för varje år omfattas av avtalet och hur våra anläggningar skall utnyttjas. 2. Verksamhetsidé Derome/Åskloster Ungdom verksamhetside styr vilka värderingar vi har i föreningarna och inom ungdomsfotbollen och vårt mål med verksamheten. Verksamhetsidén är vår utgångspunkt och finns som ett separat dokument (Bilaga 2) och behandlar följande delar: Mål med verksamheten Ledare Föräldrar På följande sidor utvecklar vi ovanstående delar för att mer konkret beskriva vad vi vill uppnå och vilka riktlinjer vi har för att nå målen. I tillägg till detta beskriver vi även mer detaljerat utvecklingsplanen och vilka riktlinjerna är för de olika åldersgrupperna, från Lek med Boll upp till och med år.

4 2.1 Mål med verksamheten Utöver de syften som beskrivs i inledningen har Derome/Åskloster som målsättning att få behålla så många som möjligt, så långt upp i åldrarna som möjligt för att de förhoppningsvis tar steget till att spela fotboll inom vår seniorverksamhet. För att lyckas med detta tar vi hänsyn till barn och ungdomars olika utvecklingstakt och låter varje enskild spelare utvecklas i sin egen takt. Ambitionen är att vi skall ha ett (1) lag i varje åldersgrupp t o m 11/12 år (5- och 7-mannafotboll) och från och med 12/13 år (9- och 11-mannafotboll) ha lag bestående av ungdomar från två åldersgrupper upp till och med år (pojkar) och år (flickor). För att nå ovanstående mål prioriterar vi spelarnas utveckling före prioriteringen att vinna. Vinna är roligt och viktigt men inte det viktigaste! På de kommande sidorna som beskriver våra riktlinjer för spelarutveckling i de olika åldersgrupperna förtydligas hur vi jobbar för att nå dessa mål. Vi ser positivt på att ungdomar håller på med andra idrotter upptill fotbollen, studier och forskning visar på att det är enbart positivt att hålla på med olika idrotter. För de lag som har förutsättningar i form av ledare och spelare som är intresserade ser vi positivt på att hålla igång med Futsal (inomhusfotboll) en gång i veckan vintertid. Tillfället bör inte krocka med andra vinteraktiviteter som ungdomarna har just av anledningen att det är positivt att hålla på med olika idrotter. 2.2 Ledare Ledarna är nyckelpersoner i all ungdomsverksamhet, så även i Derome/Åskloster. Engagerade ledare är en förutsättning för en bra verksamhet. Som ledare skall man föregå med gott exempel, tänk på att som ledare är du en förebild och en person som ungdomarna ser upp till. Du är även en ambassadör för föreningarna! Våra ledare förutsätts lära ungdomarna ett korrekt uppträdande såväl på som utanför planen, Fair Play! Som ledare i Derome/Åskloster ser man till hela fotbollsverksamhetens bästa och inte enbart till sitt eget lags bästa. Samordning av träningar, matcher och sammandrag görs tillsammans med ledare för varje lag och koordineras så vi undviker krockar mellan lagen. Träning och matchspel över åldersklasser skall främjas av ledarna för att få bättre klubbkänsla och för att nivåanpassa spelares färdigheter. Byte mellan åldersklasser kan ske såväl uppåt som nedåt, om så skall ske ska det vara i samförstånd mellan ledare för lagen och föräldrarna. Vid behov av att låna in spelare till ett lag ska spelare ur en yngre åldersgrupp först tillfrågas, finns inga tillgängliga får en äldre spelare tillfrågas. Vi tar inte med spelare från en äldre åldersgrupp för att toppa laget. Spelare från en yngre åldersgrupp skall inte ta plats i ett lag på bekostnad av speltid för spelare i sin rätta åldersgrupp, d v s vi toppar inte heller med yngre spelare då det finns spelare med rätt ålder tillgängliga. Samarbete mellan flick- och pojklag uppmuntras, arrangemang som deltagande vid cuper kan t ex genomföras tillsammans.

5 2.2.1 Olika roller som ledare Att vara ungdomsledare innebär inte enbart att träna ett lag, utöver det finns en rad olika uppgifter som kan skötas av andra än tränaren. Nedanstående är uppgifter som vilar på ungdomsledarna, många av dessa är administration som kan skötas av en person som inte är delaktig vid själva träningarna eller coachning vid matcher. Ambitionen är att varje lag/träningsgrupp skall ha en person som hjälper till med den administrativa delen av ungdomsledaruppdraget. Gå på tränarutbildningar/hff möten Planering av träningar Genomföra träningar Lagledare vid matcher Sköta matchkallelser till spelare Kommunicera med föräldrar (föräldramöte) Redovisa närvaro vid träningar och matcher Redovisa aktivitetsstöden till U-sektion för att söka LOK-stöd Anmäla lag till Alliansen, Seriespel (FOGIS) och Cuper Planera in matcher & sammandrag på anläggningarna Bjuda in motståndare till matcher och sammandrag Registrering av spelare i FOGIS (Fr.o.m. 12 år) Lägga in matchrapporter och rapportera resultat i FOGIS Kalla domare till matcher/sköta betalning till domare Arrangera aktiviteter läger/avslutningar Deltaga på ungdomssektionens möten Utbildning Som ledare i Derome/Åskloster bör man gå de utbildningar som erbjuds, minst 1 ledare för varje lag ska ha utbildningarna Tränarutbildning C (tidigare Avspark), för lag i åldrarna 7 t o m 12 år, Tränarutbildning B Ungdom för åldrarna 13 t o m 19 år. Dessa utbildningar anordnas av Hallands fotbollsförbund och bekostas av föreningarna. Dessutom ska alla som är med och leder lag vid sammandrag och matcher mellan 7-12 år ha gått utbildningen Grönt Kort Leda laget. Utbildningen bekostas av föreningarna Ledarrekrytering Vi strävar efter att rekrytera ledare från båda föreningarnas upptagningsområde för varje träningsgrupp/lag. Då barnen går på olika förskolor/skolor underlättar det om det finns ledare från båda upptagningsområdena så att barnen känner sig trygga. Ledare från båda upptagningsområdena ger också förutsättningar för större grupper.

6 2.3 Föräldrarna Föräldrarnas viktigaste roll är att stötta sitt barn i dess idrottsutövande, detta görs allra bäst genom uppmuntran och positivt agerande. Coachningen står ledarna för, även denna skall enbart vara positiv i linje med denna policy, så överlämna instruktionerna till ledarna och fokusera på att enbart uppmuntra ert barn. Även föräldrarna representerar Derome/Åskloster, därför är det viktigt att ni är goda föredömen vid tränings- och tävlingssammanhang. Visa alltid respekt för motståndarlag, ledare, domare och supportrar både gentemot sitt eget lag samt gentemot motståndarna. Det är inte tillåtet att på ett negativt sätt kommentera någon person vid tränings- eller tävlingssammanhang, samma regler gäller givitvis även på sociala medier. Är du som förälder missnöjd med något ska du i första hand vända dig till ledaren. Detta ska inte ske i samband med match eller träning utan kontakt ska tas vid ett annat tillfälle. Om du som förälder inte får ett tillfredsställande svar tas en kontakt med ansvariga i U-sektion. Vår verksamhet är ideell och bygger på engagemang från såväl ledare som föräldrar. För att ledarna skall kunna fokusera på träning och matcher behövs fullt stöd av föräldrarna för uppgifter runt träning och matcher, t ex. - Meddela om barnen inte kan komma till matcher samt träningar - Köra till träningar och matcher/cuper - Se till att barnen kommer i tid till träningar och matcher samt att de är mätta och utvilade - Stå i kiosk vid sammandrag/matcher - Närvara vid de föräldramöte som ledarna kallar till Det finns även uppgifter kring ett lag som är mer administrativa och som kan skötas av andra än ledarna (läs tränarna), t.ex. sköta hemsida, kallelser till matcher och cuper eller hjälpa till vid läger eller cuper då det ofta krävs lite extra förberedelser. Utöver dessa administrativa uppgifter så förekommer det andra arrangemang i föreningarna för att dra in pengar som kräver engagemang från er föräldrar. För att verksamheten skall fungera förutsätts att ni hjälper till vid sådana arrangemang när ni tillfrågas, ert engagemang är viktigt! 3. Utvecklingsplan 3.1 Allmänt Denna utvecklingsplan är ett stöd för ledarna för att veta vad man bör prioritera och tänka på i träningssammanhang för de olika åldrarna samt även riktlinjer för ledarna hur man skall agera vid matchsammanhang för att nå vår målsättning om den enskilde spelarens utveckling och att få så många som möjligt att hålla på så länge som möjligt. Utvecklingsplanen bygger på Svenska Fotbollförbundets riktlinjer för spelarutveckling och denna baseras i sin tur på studier och forskning om barn och ungdomars utvecklingsfaser såväl fysiskt som psykiskt. Observera att då vi oftast har lag och träningsgrupper som sträcker sig över två åldersgrupper får anpassning göras till nedanstående åldersindelade utvecklingsplan så det passar den grupp man tränar för tillfället.

7 3.2 Lek med Boll (Ålder 5-6 år) Allmänt Lek med boll är den verksamhet vi har för att introducera fotboll för barn. Här är det enbart LEK som gäller och barnen skall få börja bekanta sig med fotboll på ett lekfullt sätt. Gruppen kan vara blandad med flickor och pojkar men erfarenheten visar att det är lämpligare med flick- respektive pojkgrupper. Aktiviteten är en gång per vecka och tillfället omfattar 60 minuter Ledare Ledarna för denna grupp behöver inte ha någon utbildning eller erfarenhet avseende fotboll, det är viktigare att man har förmågan att hitta på roliga lekar och aktiviteter för barnen. Man får som ledare acceptera att barnen inte hela tiden har fokus på aktiviteten utan kan springa iväg till föräldrarna. Ledstjärnan här är LEK, GLÄDJE och TRYGGHET. Då barnen inte alltid känner varandra i en ny grupp, då vi har barn från olika upptagningsområde för förskola och skola, är det viktigt att lägga tid på att barnen får lära känna varandra och lära sig namnen på kompisarna. Varje barn skall ha blivit uppmärksammad och tilltalad på ett positivt sätt vid varje tillfälle. Max 8 barn per ledare är en rekommendation Det är bland föräldrarna i denna grupp som ungdomsledarna rekryteras. Ju fler desto bättre! Tänk på att det är inte nödvändigtvis samma ledare för en åldersgrupp från lek med boll ändå upp till pojk- och flicklag i årsåldern. För de yngre åldrarna kan det vara fördelaktigt även med ledare med andra egenskaper än gedigen fotbollsbakgrund, t ex pedagogiska kunskaper.

8 3.3 Spelarutbildning Nybörjarfasen (Ålder 7-8 år) Allmänt Träningen skall genomsyras av lek, allt skall vara roligt. Alla skall spela lika mycket och på olika positioner i laget. Viktigt att bygga en gemenskap och att alla känner sig trygga och bekväma i gruppen. Träning sker en gång i veckan och träningstillfället omfattar mellan 60 till 90 minuter. Laget spelar sammandrag utan resultatredovisning (Varbergsalliansen) samt cuper (i kommunen eller angränsande kommuner) Prioriteras i träningen Enkla övningar Många bollkontakter Lättare teknikövningar korta passningar, mottagning, finter och dribblingar Skott få göra mål Spel med högst 4 spelare/lag För att alla skall utvecklas kan vissa moment nivå anpassas Riktlinjer vid cuper och sammandrag/matcher Alla skall spela lika mycket Turas om att starta matchen och att vara kapten Vid flera lag i en åldersklass görs lagen jämna Aldrig toppning Riktlinjer för ledare Minst en ledare/lag skall ha gått utbildningen Tränarutbildning C Alla ledare som uppträder som lagledare vid sammandrag skall ha gått Grönt Kort Leda laget Enbart POSITIV coachning Mins en ledare/lag på ungdomssektionsmöte Hålla 1 föräldramöte per säsong Övrigt Laget kan anmäla sig till 1 utomhuscup samt om inomhusträning bedrivs på vintern även 1 inomhuscup. Laget har till förfogande för gemensamma trivselaktiviteter 100 kr per spelare/år.

9 3.4 Spelarutbildning Inlärningsfasen (Ålder 9-10 år) Allmänt Träningen skall genomsyras av glädje. Man börjar introducera de mest elementära fotbollsreglerna och visar dessa. Denna åldersgrupp är den gyllene åldern för teknikträning. Teknikträning och smålagsspel skall dominera träningarna. Alla skall spela lika mycket och på olika positioner i laget. Viktigt att bygga en gemenskap och laganda i gruppen. Man börjar introducera enkla regler för gruppen, t ex att vara uppmärksamma och lyssna på instruktionerna från ledarna för att få gruppen att fungera tillsammans. Uppmuntra till spel på fritiden. Träning bör sker två gånger i veckan och träningstillfällena omfattar runt 90 minuter. Laget spelar sammandrag utan resultatredovisning (Varbergsalliansen) samt cuper (i kommunen eller angränsande kommuner) Prioriteras i träningen Enkla övningar Många bollkontakter (smålagsspel prioriteras) Teknikövningar passningar och mottagningar (båda fötterna) Teknikövningar - Driva boll, finter och dribblingar, skott och nick. Koordinationsträning Spel med högst 6 utespelare/lag För att alla skall utvecklas kan vissa moment nivå anpassas Riktlinjer vid cuper, sammandrag och matcher Alla skall spela lika mycket. Vid flera lag i en åldersklass görs lagen jämna. Aldrig toppning. Turas om att starta matchen och att vara lagkapten Riktlinjer för ledare Minst en ledare/lag skall ha gått utbildningen Tränarutbildning C. Alla ledare som uppträder som lagledare vid matcher och sammandrag skall ha gått utbildningen Grönt Kort Leda laget. Enbart POSITIV coachning Introduktion av knäträning (knäkontroll) för framförallt flickor för att förebygga knäskador Minst en ledare/lag på ungdomssektionens möten Hålla 1 föräldramöte per säsong Övrigt Laget kan anmäla sig till 2 utomhuscuper samt om inomhusträning bedrivs på vintern även 1 inomhuscup. Laget har till förfogande för gemensamma trivselaktiviteter 100 kr per spelare/år.

10 3.5 Spelarutbildning Inlärningsfasen (Ålder år) Allmänt I denna ålder ska spelarnas tekniska färdigheter förbättras ytterligare samt att man börjar föra in viss del taktik och att börja lära sig tänka fotboll (positioner och förflyttningar). Introduktion av fotbollsbegrepp (passningsskugga, rätt sida. spelbredd m.fl.) Teknik och teknikinlärning är fortsatt det som skall ha störst prioritet då det är i denna ålder man lägger grunden för tekniken. Vikten av god laganda och kamratskap skall betonas, glädjen i det man gör är fortsatt viktigt. Viktigt att även i denna ålder betona kravet på koncentration och uppmärksamhet. Fortsätta uppmuntra till spel och egen träning på fritid för att utveckla tekniken. Träning bör ske två gånger i veckan och träningstillfällena omfattar runt 90 minuter. Laget spelar seriespel utan resultatredovisning (Varbergsalliansen/HFF) samt cuper (i kommunen eller angränsande kommuner). För 12 åringar kan man välja att spela 7-manna eller 9-manna beroende på lagets utveckling och tillgång till spelare Prioriteras i träningen Många bollkontakter (smålagsspel förespråkas för fullstor plan) Teknikövningar passningar och mottagningar (båda fötterna) Teknikövningar - Driva boll, finter och dribblingar, skott och nick. Koordinationsträning Knäträning (knäkontroll) för framförallt flickor för att förebygga knäskador Introducera inlärning av spelmoment (Passning-Ny position, Väggspel m fl.) Spel med högst 6 utespelare/lag För att alla skall utvecklas kan vissa moment nivå anpassas Riktlinjer vid matcher och cuper Alla skall spela lika mycket. Vid flera lag i en åldersklass görs lagen jämna. Aldrig toppning. Turas om att starta matchen och att vara lagkapten Riktlinjer för ledare Minst en ledare/lag skall ha gått utbildningen Tränarutbildning C. Alla ledare som uppträder som lagledare vid matcher skall ha gått utbildningen Grönt Kort Leda laget. Enbart POSITIV coachning Minst en ledare/lag på ungdomssektionens möten Hålla 1 föräldramöte per säsong Övrigt Vi rekommenderar att ungdomarna duschar efter träningar och matcher, vilket är ett sätt att stärka lagsammanhållningen. Ledare eller förälder skall då ha tillsyn i omklädningsrummet. Laget kan anmäla sig till 2 utomhuscuper samt om inomhusträning bedrivs på vintern även 2 inomhuscuper. Laget har till förfogande för gemensamma trivselaktiviteter 125 kr per spelare/år.

11 3.6 Spelarutbildning Utvecklingsfasen (Ålder år) Allmänt I denna ålder ökas tempot på träningar och matcher vilket ställer högre krav på spelarnas inställning och intresse att förbättra sig som fotbollsspelare. Spelarna får fortsatt utbildning för olika positioner i laget men man börjar även inrikta sig mot specialisering. Spelarnas kreativitet och initiativförmåga på planen skall stimuleras och utvecklas. Nu används också de fotbollstermer som finns för att beskriva spelet och taktiska upplägg. Laganda och kamratskap skall betonas. Alla som tränar får spela matcher. Träning sker två gånger i veckan och träningstillfället omfattar minst 90 minuter. Laget spelar seriespel (HFF regi) samt cuper. 13 åringar spelar 9-mannafotboll, för 14-åringar kan man välja att spela 9-manna eller 11-manna. Man deltar i seriespel på den nivå som passar lagets skicklighet och ambition. Spelarna skall genomgå domarkurs för ungdomsdomare och ges möjlighet att döma sammandrag (5-manna) Prioriteras i träningen Fortsatt inlärning av teknikmoment (momenten görs i rörelse/kombinationer) Fortsatt inlärning av spelmoment (Väggspel, inlägg, överlämning, vända spelet Grundförutsättningar för anfallsspel, 2 mot 1, 3 mot 2, osv.) Avslut (Vrist, bredsida, utsida, volley, nick, rullande boll) Användning av fotbollstermer Spel med högst 6 utespelare/lag För att alla skall utvecklas kan vissa moment nivå anpassas Riktlinjer vid matcher och cuper Alla spelare som är uttagna skall spela. (Alla skall känna att de deltar. Tänk på att vi behöver behålla alla spelare vi kan för att få ihop 11-mannalag. Får spelare inte speltid slutar de och då får vi inte ihop lag) De som tränar mest bör få mest speltid. Individuell coachning används. Vi toppar inte med konsekvensen att vissa spelare får för lite speltid Riktlinjer för ledare Minst en av tränarna/ledarna skall ha gått utbildningarna Tränarutbildning C & B Ungdom. Enbart POSITIV coachning, lyft fram det positiva Träningen kan individanpassas Minst en ledare/lag på ungdomssektionens möten & Hålla 1-2 föräldramöte per säsong Knäträning (knäkontroll) för framförallt flickor för att förebygga knäskador Övrigt Vi rekommenderar att ungdomarna duschar efter träningar och matcher, vilket är ett sätt att stärka lagsammanhållningen. Ledare eller förälder skall då ha tillsyn i omklädningsrummet. Laget kan anmäla sig till 3 utomhuscuper varav en kan vara med övernattning utanför vårt distrikt (Halland), samt om inomhusträning bedrivs på vintern, även 2 inomhuscuper. Vid cup med övernattning så betalas lagavgiften av föreningarna, övriga avgifter kopplade till spelarna betalas av spelarna själva. Laget har till förfogande för gemensamma trivselaktiviteter 150 kr per spelare/år.

12 3.7 Spelarutbildning Utvecklingsfasen (Ålder år) Allmänt I denna ålder ökas tempot på träningar och matcher vilket ställer högre krav på spelarnas inställning och intresse att förbättra sig som fotbollsspelare. Spelarna börja nu mer och mer specialisera sig för vissa positioner i laget. Spelarnas kreativitet och initiativförmåga på planen skall fortsatt stimuleras och utvecklas. Spelarna skall vara medvetna om de flesta fotbollstermer som används för att beskriva spelet och taktiska upplägg. Alla som tränar får spela matcher. Träning sker 2-3 gånger i veckan och träningstillfället omfattar minst 90 minuter. Laget spelar seriespel (HFF regi) samt cuper. Man deltar i seriespel på den nivå som passar lagets skicklighet och ambition. Spelarna skall genomgå domarkurs för ungdomsdomare och ges möjlighet att döma 7-manna matcher Prioriteras i träningen Fortsatt inlärning teknik i fart (tempoväxlingar) Betoning på spel med ett och två tillslag Tillslag skott långa bollar (cross) Uppspel & Fasta situationer Taktisk inlärning (Försvars- och Anfallsspel) Fortsatt mycket smålagsspel Specialträning för målvakter För att alla skall utvecklas kan vissa moment nivå anpassas Riktlinjer vid matcher och cuper Ordentliga genomgångar innan matcher taktik & spelidé Alla spelare som är uttagna skall spela. (Alla skall känna att de deltar. Tänk på att vi behöver behålla alla spelare vi kan. Får spelare inte speltid slutar de och då får vi inte ihop lag) De som tränar mest bör få mest speltid. Gärna individuell coachning Vi toppar inte med konsekvensen att vissa spelare får för lite speltid Riktlinjer för ledare Tränaren för laget skall ha gått utbildningarna Tränarutbildning C & B Ungdom. Träningen skall individanpassas. Positiv coachning. Minst en ledare/lag på ungdomssektionens möten & Hålla 1-2 föräldramöte per säsong. Knäträning (knäkontroll) för framförallt flickor för att förebygga knäskador Övrigt Laget kan anmäla sig till 3 utomhuscuper varav 1 kan vara med övernattning utanför vårt distrikt (Halland), samt om inomhusträning bedrivs på vintern, även 2 inomhuscuper. Vid cup med övernattning så betalas lagavgiften av föreningarna, övriga avgifter kopplade till spelarna betalas av spelarna själva. Laget har till förfogande för gemensamma trivselaktiviteter 200 kr per spelare/år.

13

14

15

16

17

18

19 Derome/Å skloster Ungdom Verksamhetside Sida 1 Version 1.0

20 Välkommen till Derome/Åskloster Derome/Åskloster verksamhet är inriktad på fotboll för barn, ungdomar och seniorer. Föreningen erbjuder alla som vill spela fotboll att vara med på lika villkor och vara del i vår verksamhet som skall präglas av glädje, god kamratskap och stolthet. Verksamheten är ideell och bedrivs med frivilliga insatser från föreningens medlemmar. Grunden för vår verksamhet är baserad på Idrotten vill, svensk idrotts verksamhetside. Mål Vårt mål är att Derome/Åskloster skall vara det naturliga valet av förening i vårt upptagningsområde för alla som vill spela fotboll och en naturlig samlingsplats vilket bidrar till en levande landsbygd. Vad står vi för Vår filosofi för att uppnå vårt mål bygger på engagemang och gemenskap bland ledare, spelare, föräldrar och övriga medlemmar. Ledarna ser vi som nyckelpersoner i vår verksamhet och de skall erbjudas utbildning som gör att de har rätt förutsättningar för sitt uppdrag. Bra ledare är också goda ambassadörer för föreningen. Hur vi vill bli uppfattade Föreningen ska framstå som en seriös landsortsförening med stort engagemang bland såväl, ledare, spelare som föräldrar. Vår verksamhet bedrivs utifrån demokratiska värderingar och präglas av delaktighet och jämlikhet för alla medlemmar. Vi tar bestämt avstånd från all form av mobbing, diskriminering, rasism och främlingsfientlighet Vi tar givetvis avstånd från alla typer av droger och alkohol i idrottssammanhang Sida 1 Version 1.0

21 Verksamhetsidé: Barn och ungdom - mål med verksamheten Barn och ungdomsverksamheten i Derome/Åskloster skall erbjuda en utvecklande och stimulerande verksamhet där alla ska känna glädje och gemenskap. Delaktighet i det vi gör och att alla blir sedda är viktigt för att uppnå detta. Såväl barn och ungdomar som föräldrar skall känna att det är en trygg miljö där kamratskap och hänsyn till varandra utvecklas. Verksamheten bedrivs på lika villkor vilket betyder att flickor och pojkar får samma förutsättningar i vår förening. Vi tar bestämt avstånd från all form av mobbing, diskriminering, rasism och främlingsfientlighet. Barn och ungdomsverksamheten mål är att utveckla ungdomarna till bra kamrater och duktiga spelare OCH ledare för vidare utveckling i seniorverksamheten. Vår ambition är att erbjuda ungdomarna sysselsättning även under vinterhalvåret. Vi toppar inte lagen utan strävar efter att alla skall få utvecklas i sin takt för att på så sätt behålla så många aktiva som möjligt, så långt upp i åldrarna som möjligt. Vi tar hänsyn till barn och ungdomars olika utvecklingstakt. Vår ambition är att alla skall ha ett lag att spela i och då vi inte har tillräckliga årskullar skall vi erbjuda plats i en åldersgrupp som passar den nivå som spelaren befinner sig på, genom t ex. dispens om det behövs. Ledare Ledarna i Derome/Åsklosters verksamhet är nyckelpersoner, engagerade ledare är en förutsättning för en bra verksamhet. Föreningen skall stötta och uppmuntra ledare och ge förutsättningar för dem att utvecklas i sin roll. Ledarna i Derome/Åskloster skall lära barn och ungdomar ett korrekt uppträdande såväl på som utanför fotbollsplanen samt ta hänsyn till och följa gemensamma regler. (Fair Play). Bra ledare bidrar till att skapa en attraktiv förening och är även goda ambassadörer för vår förening Sida 1 Version 1.0

22 Föräldrar Föräldrarnas roll är viktig i Derome/Åskloster. Först och främst skall föräldrarna stötta sitt barn i dess idrottutövande genom att alltid agera positivt och uppmuntrande samt respektera sitt barns förmåga. Föräldrarna skall vara föredömen vid tränings och tävlingssammanhang visa respekt för ledare, domare och supportrar, både gentemot sitt eget lag samt gentemot motståndarna. Då vår verksamhet är ideell och bygger på engagemang är föräldrarnas roll viktig, föräldrarna kan engageras genom att ta del i aktiviteter som inte är direkt kopplad till träning eller match. Det finns många sätt att hjälpa till i en förening Sida 1 Version 1.0

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla tränare, ledare, spelare och föräldrar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Bildad 1997-01-01 Ledare Föreningens ledare är det viktigaste verktyget för utvecklingen av föreningens fotbollsverksamhet. För att fotbollsverksamheten ska leda

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé Stafsinge IF:S Ungdomssektions Skall ligga till grund för målsättning, beslut och inriktning av verksamheten. Skall fungera som ett rättesnöre för ledare, tränare och föräldrar. Är framtagen av u-sektionens

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Hittarps IK är en fotbolls- och gymnastikförening med lokal förankring i Laröd, Hittarp och Domsten. Föreningen står för: God klubbkänsla och kamratskap Engagerade

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK IFK Västervik har som målsättning att alla i föreningen ska känna glädje och samhörighet både på och utanför fotbollsplanen. För att vi som tillhör

Läs mer

Fagersta Södra IK POLICY

Fagersta Södra IK POLICY Fagersta Södra IK POLICY 2010 1. Vad som gäller för olika åldrar 1.1 Fem-manna: 6-8 år, fotbollsskola 1.2 Sju-manna: 9-12 år 1.3 Elva-manna: 13-14 år 1.4 Elva-manna: 15-16 år 1.5 Elva-manna: Junior 2.

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

ÖIF MALLEN UNGDOMSFOTBOLL-

ÖIF MALLEN UNGDOMSFOTBOLL- ÖIF MALLEN 2011 -UNGDOMSFOTBOLL- INLEDNING ÖIF-mallen är en riktlinje som ska verka som stöd för ledare i ÖIF och deras utvecklingsarbete med fotbollsungdomar i åldrarna 6-18 år. En viktig del i föreningens

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Östra Ljungby/Stidsvig den 4 jan 2015 Barn- och ungdomspolicy Stidsvigs IF/Östra Ljungby IF GLÄDJE OCH KAMRATSKAP Vi strävar efter att alla barn och ungdomar ska få vara med på sina egna villkor och ha

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

Gilleby IF Föreningspolicy

Gilleby IF Föreningspolicy Gilleby IF Föreningspolicy Syftet med detta dokument är att vi som verkar i föreningen skall ha en gemensam plattform att arbeta utifrån. Det är också ett sätt för oss att sprida information till Dig som

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

UNGDOMSVERKSAMHETEN I VMA IK

UNGDOMSVERKSAMHETEN I VMA IK UNGDOMSVERKSAMHETEN I VMA IK Verksamheten ska bedrivas på ett sådant sätt att.. VMA blir i stort sett självförsörjande på seniorspelare (herrar) VMA kan tävla med ett damlag också. VMA blir självförsörjande

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK.

Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK. VÄGEN TILL MålGång Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK. MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och

Läs mer

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former.

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former. Verksamhetsidé Vi vill vara en gedigen, trygg och välskött förening med verksamhet i framkant och med öppenhet för nya utmaningar Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för

Läs mer

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll FCD-MODELLEN för 5-7 manna fotboll Sportslig organisation 2011, gäller fr o m 1 november Kontaktvägar FC Djursholm FC Djursholm kansli 08-753 15 22 Sportchef Pär Mille Millqvist 0705-88612 mille@fcdjursholm.se

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Begreppet ungdomsledare omfattar både de personer som har tränaruppgift och de som har en lagledarfunktion i ungdomslaget.

Begreppet ungdomsledare omfattar både de personer som har tränaruppgift och de som har en lagledarfunktion i ungdomslaget. Gula Linjen Grundvärdering Vi ska genom vår handbollsverksamhet erbjuda barn och ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning som utvecklar både fysisk och social förmåga samt samarbete och ansvarstagande.

Läs mer

Barn & ungdoms policy

Barn & ungdoms policy Barn & ungdoms policy 2010 Inledning Denna gemensamma policy är framtagen för att tydliggöra samarbetet mellan Grums IK FK och Slottsbrons IF, hädanefter kallade Grums/Slottsbron. Policyn visar föreningarnas

Läs mer

Policy Järpens Idrottsförening

Policy Järpens Idrottsförening Policy Järpens Idrottsförening - Alla har en plats i JIFs gemenskap- Idrott: - är inte bara prestationer, segrar eller att göra snygga mål - är framför allt att ha roligt tillsammans - är sammanhållning

Läs mer

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Policyplanen är en tydlig riktlinje gällande ungdomsfotbollen i Skurups AIF. Den ska fungera som ett stöd och förhållningssätt för alla som är delaktiga i verksamheten

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

Riktlinjer Barn - Ungdom

Riktlinjer Barn - Ungdom Barnfotboll 6 9 år Översikt träning Teknik: Anfallsspel: Försvarsspel: Fys.träning: 3 veckors perioder med samma tema. 3 veckor med samma tema. Innehåll se riktlinjer åldrar. Inget försvarsspel tränas.

Läs mer

Skellefteå den 14 november 2018

Skellefteå den 14 november 2018 Skellefteå den 14 november 2018 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Mål och riktlinjer för IK Huge Fotboll och skall ses som ett minimikrav för den träningsverksamhet som bedrivs i

Läs mer

Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015

Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015 Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015 1. Inledning Detta dokument är en programförklaring som skall gälla för samtliga spelare, tränare och föräldrar involverade i Knivsta IK-P04 säsongen 2015. Syftet med

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla utg 2 mars 2015 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös Välkommen till IFK Stocksund IFK Seriös och generös A Varmt välkommen till IFK Stocksund! KIFK Stocksund startade som en friidrottsklubb 2005. Vi började träna tillsammans och snart sprang flera ungdomar

Läs mer

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar.

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Grimsås IF Policy Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Fotboll är framför allt glädje, sammanhållning i med och motgång, kamratskap och hänsynstagande till andra. Policy angående

Läs mer

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Skegrie BK ska vara det självklara valet av fotbollsklubb för byn med omnejds invånare. Fotbollen bygger på att våra barn och ungdomar ska

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 3, 2012 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN... 5 2. MÅL OCH VISIONER...

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

POJKAR & FLICKOR ÅR

POJKAR & FLICKOR ÅR POJKAR & FLICKOR 13-15 ÅR En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 KALENDER Tränings kalender, Våren som PF 13 15 Två tre träningstillfällen per vecka, med

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot 5 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BUK 2017 utgåva 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL Innehåll Inledning 2 Fotbollsskola 5-6 år.aktiv Start 4 P/F 7-8 år.fotbollsglädje 5 P/F 9-10 år.lära att träna 6 P/F 11-12 år..lära att träna 7 P/F 13 år.träna för

Läs mer

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt.

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Välkommen till AFG Bagarmossenmodellen BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Fysisk utveckling BBK:s ungdomsverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF

Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF Vision Ungdomar i Tenhults IF verksamhet skall erbjudas möjlighet till en sådan utveckling sportsligt och socialt att de har möjlighet att konkurrera med de

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN

HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN ANTAGNA 2011 1 Inledning... 4 2 Målsättning, policy och talangutveckling... 5 2.1 Målsättning... 5 2.2 Drogpolicy... 6 2.3 Policy om rasism, mobbning

Läs mer

Spelarutvecklingsplan för Boo FF

Spelarutvecklingsplan för Boo FF Spelarutvecklingsplan för Boo FF 5-mannafotboll Jan Mian, Boo FF Innehåll FEMMANNAFOTBOLL (SEX-NIO ÅR)... 4 Målsättning... 4 Teknisk träning... 4 Fysisk träning... 4 Psykologisk/social träning... 4 Organisation/träning...

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM SPELARE OCH FÖRÄLDER I TRANEMO IF FOTBOLL!

VÄLKOMMEN SOM SPELARE OCH FÖRÄLDER I TRANEMO IF FOTBOLL! VÄLKOMMEN SOM SPELARE OCH FÖRÄLDER I TRANEMO IF FOTBOLL! Vi är en ideell förening i Tranemo, med målet att ge barn och ungdomar en aktiv och meningsfull fritidsverksamhet. Alla är välkomna hos oss. BETALA

Läs mer

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen Arbetsmaterial Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är tänkt att ha som vägledning för nya ledare i klubben. Den distribueras till föräldrar åt de barn som är

Läs mer

Så spelar vi 3 mot år 2017

Så spelar vi 3 mot år 2017 Så spelar vi 3 mot 3 6-7 år 2017 1 Möjlighet för många planer Alla får vara med Roligt med många bollkontakter Hög aktivitet 3 mot 3 lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen

TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen Sidan 1 av 12 Innehåll Sida Inledning 3 Varför ska vi ha en TIF Mall. TIF Ungdomsfotbolls målsättning

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 1 ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 2 INLEDNING Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande dokument som regelbundet används

Läs mer

Morömodellen Utbildningsplan för Morön BK

Morömodellen Utbildningsplan för Morön BK 6-8 s Morömodellen 2014 6-8 Träningen ska genomsyras av lek och kärlek till bollen, allt ska vara roligt. Det är viktigt att lära barnen tycka om fotboll. Alla ska spela lika mycket och på olika platser

Läs mer

Skellefteå den 3 mars 2016

Skellefteå den 3 mars 2016 Skellefteå den 3 mars 2016 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer

Den Ljusblå Vägen: Utbildningsplan för Hjuviks AIK

Den Ljusblå Vägen: Utbildningsplan för Hjuviks AIK Den Ljusblå Vägen: Utbildningsplan för Hjuviks AIK 2014-04-22 Innehåll 1 Om Den Ljusblå Vägen... 3 Versioner... 3 2 Mål och värdegrund... 4 Målsättning... 4 Fotbollsverksamhetens mål... 4 Fair Play naturligtvis!...

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Blå Tråden skall vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF skall vara väl insatta

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi Mål för UIFKs ungdomsverksamhet Huvudmål Att utveckla och utbilda varje individ i fotboll för att ge möjlighet till en berikad hobby och ett fotbollsspelande under längre tid. En bred och utåtriktad verksamhet

Läs mer

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös Välkommen till IFK Stocksund IFK Seriös och generös A Varmt välkommen till IFK Stocksund! KIFK Stocksund startade som en friidrottsklubb 2005. Vi började träna tillsammans och snart sprang flera ungdomar

Läs mer

Så spelar vi 5 mot år 2017

Så spelar vi 5 mot år 2017 Så spelar vi 5 mot 5 8-9 år 2017 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 5 mot 5 är på barnens villkor och skall lära dem att spela fotboll på ett

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning Blå Tråden skall vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF skall vara väl insatta

Läs mer

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med:

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Fotbollsglädje En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se

Läs mer

Den vinröda tråden Näsets SK Nä

Den vinröda tråden Näsets SK Nä Den vinröda tråden Vision och målsättning Vision Näset är en förening för alla som vill träna och spela fotboll. Vi välkomnar både killar och tjejer, så väl barn, ungdom och seniorer, både bredd och topp.

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Reviderad 160309 Innehåll: Föreningside och målsättning Verksamhetside Spelaransvar Ungdomar Spelarutbildningsmatris Tränare-/ledaransvar

Läs mer

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet 1 Tanken är - Att skapa ett fotbollsintresse för dom yngsta - Att detta intresse ska hålla i så länge som möjligt Verksamhet Söderköpings IK vill genom detta - Skapa en grogrund för föreningens framtid,

Läs mer

Katrineholms Innebandy

Katrineholms Innebandy Katrineholms Innebandy MÅL Katrineholms Innebandy ska vara ett attraktivt idrottsalternativ för spelare, föräldrar och ledare där laggemenskapen sätts i centrum samtidigt som individen tillåts att utvecklas

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning Blå Tråden ska vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF ska vara väl insatta

Läs mer