[PLAN FÖR SALA STAD] Här är Salas Bästas remissyttrande av Plan för Sala stad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "[PLAN FÖR SALA STAD] Här är Salas Bästas remissyttrande av Plan för Sala stad"

Transkript

1 2012 [PLAN FÖR SALA STAD] Här är Salas Bästas remissyttrande av Plan för Sala stad

2 PLAN FÖR SALA STAD 2024 Salas Bästa vill börja med att tacka för ett väl genomarbetat arbetsmaterial som både tar med tankar från tidigare möten med medborgarna samt som har lyssnat till oss politiker och faktabaserade utvärderingar av tjänstemän med spetskompetens. Vi anser att vi behöver en plan för Sala som sträcker sig över flera mandatperioder som vi alla kan ställa upp på och det här är ett sätt att få en stark tillväxt möjlighet av Sala stad. Vi hoppas att materialet som sedan presenteras för hela Sala kommun blir lika gediget och genomarbetat. Vårt mål med Plan för Sala Stad är att vi får till en handlingsplan som kan visa hur vi ska komma fram till vår vision 2024 som både kan styra strategisk plan och budgetarbete framöver. Här är våra idéer om hur Sala kan se ut 2024 om vi alla samarbetar: BOENDE OCH BYGGANDE Vi anser att boendet i Sala ska ge möjlighet till valfrihet, det finns idag många detaljplaner som ställer hårda krav på att husen ska se ut på ett visst sätt och placeras på ett visst sätt p g a att verkligheten såg ut så när planen ritades. Vi är positiva till att kommunen nu slåss för var mans rätt att välja själv mot Länsstyrelsen som är den som driver på hårdast om att allt ska se ut på ett visst sätt. Vi anser också att det är av stor vikt att alla detaljplaner ses över och gärna kommer i prioriteringsordning utifrån vad handlingsplanen för Sala Stad kommer fram till och att det som ligger utanför Plan för Sala stad även planeras in i en kommunövergripande handlingsplan, då målet med innevånare inte bara behöver innebära utvidgning av staden. Landsbygden är både en stor del av Sala och en stark attraktionskraft i att få människor att flytta hit. Vi har både små Bullerbyar och större samhällen utanför stadsgränsen som har stor potential att utvecklas. Vi tror starkt på nära till allt principen när det kommer till Sala stads bostadsutveckling och anser att vi inom kommunen måste ta ett större ansvar för bostadsförsörjningen i kommunen. Vi måste få igång en bostadskarusell i Sala och ett bostadsförsörjningsprogram. Vi vet att det inte finns några oattraktiva områden i Sala, köerna till hyreskontrakt är långa och huspriserna är relativt höga. Att bygga själv har dock fått högre tröskel än tidigare både p g a att reglerna för banklån är hårdare idag än tidigare och att det än så länge är säkrare att köpa gammalt och renovera än att bygga nytt hus. Vi tror därför att det är viktigt att satsa på områden som vi vet idag har stor efterfrågan såsom sjönära, naturnära och stadsnära boende. Det finns en efterfrågan på att kunna bo och leva i Sala kommun redan, men inte tillräckligt med alternativ. I Sala stad finns idag många områden inom stadskärnan som har stor utvecklingspotential, Östra kvarteren, Norrmalmsområdet, förtätning inom stadskärnan, Viksberg, MånsOls, Ängshagen, Hammarhagen. Det finns också områden precis i utkanten av stadskärnan som

3 t ex Gudmundstorp där du bor på landet men ändå har nära till stan. För att få igång en bostadskarusell måste vi både bygga och sälja in och marknadsföra vår kommun som en plats värd att bo i och tydligt visa på valmöjligheter. Valmöjligheter måste även ges till de som har svårt att ta sig fram idag, alla nya byggen och framtida ombyggnationer, vägdragningar och turismmål ska vara tillgänglighetsanpassade för de som har hjälpmedel. I de fall som det krockar med utseende som på Stora torget där många vill ha kullersten, ska stråk istället anpassas på torget. Vi vill därför att hela Sala tillgänglighets anpassas och att vi lägger in det i vår ekonomiska plan. För att lättare kunna marknadsföra olika områden kan man behovsanpassa områden efter målgrupper; DE SOM VILL BO CENTRALT OCH TA DET LUNGT Salas Östermalm Ex äldre generationen som har råd att bo lite extra lyxigt, eller barnfamiljen med stadig ekonomi. t ex Östra kvarteren kan byggas för seniorboende i gammal stil, med butiker i bottenvåning dit vi kan locka butiker och affärsinnehavare som vill nå en viss målgrupp. Ex bageri/cafe, delikatessbutik, vinbutik, apotek, klädaffärer som riktar sig till målgruppen etc. Husen kan ställas upp så att innergårdar skapas med t ex boulebana, äppelträd och gemensamma möjligheter till odling på gårdens växthus och mindre lekplatser. Vi ser framför oss en farfar som går upp tidigt och går ner till bageriet för att köpa frallor till frukosten. Sen kommer barnbarnen på besök och de fikar på innergården och äter äpplen från trädet samt sitter och myser i trädgungan. Farfar och barnbarnen kan bo på samma gård, men det som kännetecknar området är att det inte ligger bredvid de restaurangtätaste delarna av staden och att alla hus är senior och barnanpassade från början. Här bor de som vill ha lite lugn och ro.

4 DE SOM INTE BRYR SIG OM OLJUD OCH VILL BO DÄR DET HÄNDER På samma sätt kan man bygga studentbostäder på lasarettsområdet, eller göra om Kaplanen till ungdomsbostäder. Vi vill verka för att bygga ett camp Sala! Studentbostäderna kan anpassas efter ungdomsaktiviteter och inrymma ungdomslokal som även kan utnyttjas av skolorna, replokaler, mindre affärslokaler som kan drivas av ungdomar för ungdomar. Dessa hyresgäster har hellre lägre hyra och närhet till utelivet än bor i en flott ny lägenhet. Ju fler ungdomar som bor kvar i Sala desto mer liv i utelivet. DE SOM VILL BO PENDLINGSNÄRA MITT I STAN Mitt emot resecentrum bygger vi upp Salas Norrmalm med pendlingsnära boende men bevarar det gamla stuket och så att man nås av Salas vackra charm på husen när man tittar ut åt båda hållen när man kommer med tåget. Bygg ett litet Norrmalmstorg med butiker och kontor i bottenvåning och bostäder på övervåningen runt torget i anslutning till Resecentrums entré. Området kan sedan övergå till mer modernare tappning av hus och radhus, villor ju närmare Mamre/Nybo man kommer. De områden närmast järnvägen kan användas till parkliknande promenadstråk /cykelväg och långtidsparkering alt nya tennisbanor. DE SOM VILL HA NÄRA MEN ÄNDÅ INTE GRANNEN PRECIS INPÅ Villa och radhusområden ska innehålla lekplatser, närhet till förskola och skola alternativt bra busshållsplatser där barnen går av och på säkert, typ bussrondellen vid Kumla kyrkbys gamla kommunalhus samt säkra gång/cykelvägar till och från skolor. Ex. vid utbyggnad på Mamrefälten, Norrmalm och Gudmundstorp kan man bygga en förskola verksamhet vid Hyttan intill kyrkan. På så sätt får området en egen landsbygdsskola centralt och Åbybarnen får möjlighet att fortsätta gå på landet efter klass 3. För att särskilja Nyboområdet och Mamre/Norrmalmsområdet kan man fortsätta med trädplantering längs cykelvägen, men även bygga gångbroar över vägen alt tunnel under för att skydda gående och cyklister som ska över till andra sidan Saladammsvägen. Det blir många fler än idag som korsar Saladammsvägen, och den är redan idag en säkerhetsrisk. Kan vara smart att göra i samband med att man bygger om vägen så att den passar till planskild korsning.

5 DE SOM VILL BO VID VATTEN MEN BETALA MINDRE ÄN I STORSTAN För att konkurrera med Västerås, Enköping och Stockholm i val av boende så måste vi utnyttja våra sjönära områden i Sala till sjönära boende. Att vi nu sätter igång med Viksberg som ett sådant område med sjötomter ser vi som väldigt positivt. Vi tror även att man skulle kunna göra detta område ännu mer attraktivt med en liten byhamn med brygga och pendeltrafik sommartid med ångbåt eller annan vattenfarkost som tar de boende till MånsOls. Vi tror också att det går att bygga hammarbysjöstads hus så att de som inte vill bo i villa kan bo sjönära/vattennära. Detta kan ske både i närheten av dammarna, Sagån eller runt någon av våra sjöar såsom Viksberg. FÖRTÄTNING AV STADEN, VACKER MILJÖ OCH MILJÖANPASSNINGAR vi tycker att det är bra att det blir fler boendemöjligheter centralt i kombination med butikslokaler och att allt inte behöver vara kvar i original delar som ingen har råd eller lust att hålla efter och som i slutändan endast innebär att hus förfaller då man inte får riva. Vi ser hellre att det läggs ett förslag på hur ett nybygge måste se ut för att passa in i omgivningen för att bevara charmen eller arkitekturen. Endast få byggnader i Sala ska vara K märkta. Det ska vara hus som har en historisk prägel på staden, eller är väldigt unika. Genom att bygga en tätare stad, som är anpassad efter nära till allt principen får vi även miljöfördelar, då en tätare stad ger en högre densitet, d v s mindre spillvärme. Det gör det också möjligt att bygga vissa barriärer som gör att man väljer kollektiv åkning eller att ta cykeln istället för bilen centralt, men kräver samtidigt att man finner bra och intressanta kollektiva lösningar som gör att folk naturligt tar annat fordon än bil, t ex båt mellan Viksberg och MånsOls. När det gäller nära till allt så kan man också se till att planera in platser för mindre service såsom kiosk och bränslestationer i närheten av nya bostadsområden för att motverka att man tar bilen en extra gång till kiosken i stan. Bränslestation i framtiden kan lika gärna vara eluttag och cykelpump. Det ger även både tryggare områden och bättre service till de boende. Solceller och solpaneler och kommande miljöanpassade energilösningar ska ges möjlighet att användas i alla områden. Även på K-märkta hus eller kyrktak.

6 UTVECKLING AV HANDEL OCH TURISM Vi inom Salas Bästa anser att handel och turism är framtidens melodi, vi har både ekoturism, kulturturism och vanlig handelsturisms möjligheter i Sala. Vi vill att vår kommun ska vara en plats som man åker till lika gärna som att man åker vidare upp till t ex Dalarna på midsommar eller att det finns ett tillräckligt bra utbud av handel så att Salaborna stannar hemma. Vi har ett unikt läge och det finns fortfarande mycket av handel som Sala inte har, men skulle kunna ha. Vi anser därför att det är viktigt att vi planerar och paketerar de erbjudanden som vi ger de företag och investorer som vi i Sala vill ska få en möjlighet och chans att etablera sig i vår vackra kommun. Vi anser att det är en stor fördel att Sala har en levande centrumhandel och att de områden som vi planerar utanför centrum såsom Fridhem, blir en plats för handel som konkurrerar med sällanköpshandeln i de större städerna runt omkring, vi ser dock inget hinder för att dagligvaruhandel även placeras på Fridhem, då de ger ett ökat dagsflöde till platsen. Vi vill säkerställa att Salaborna handlar i Sala och att Västeråsare och Uppsalabor, Stockholmare och andra turister hellre åker till Sala och upplever något unikt istället för att åka till något stort köpcentrum. Vi vill också satsa på att vidareutveckla industri och lagerområden i närheten av Förbifarten och se till så att gröna näringar får en plats centralt på torget. STADSPARKEN, GRÖNOMRÅDEN & KOLONILOTTER Vi vill satsa på stadscamping i närheten av minigolfbanan vid Stadsparken, med platser för husbil samt tältning och utveckla den t ex med mindre utomhusbassäng med utsikt över dammarna längs Strandvägen. Campingen kan drivas i kommunal/förenings eller privat regi. Bassängen kan vara gratis för alla och anpassad efter mindre barn. Vi vill hitta finansiella lösningar som ger oss möjlighet att få ett koncerthus/upplevelsehus vid gamla lasarettsmatsalen och vi vill bygga ett sagohus med toaletter och servering och parkeringsplatser intill lekparken. Det vi vill skapa är flera levande stråk genom stadsparken och en park som är vid liv året om, dygnet om. Det skapar både mindre brottslighet och ger en känsla av säkerhet i parken och en ökad upplevelse och utnyttjande av parkområdet i Sala. Om vi dessutom får till stråk till och från torget och bra parkeringsmöjligheter har vi snart en komplett handels och turismstad. Vi anser för övrigt att det är viktigt att bevara de grönområden som finns och öka gång och cykeltrafiken genom områdena, genom att finna fler aktiviteter eller sevärdheter längs

7 dammarna och åarna och även binda ihop Sala Stad med Sala silvergruva. Vi är också för fler fiskebryggor och roddbåtar i dammarna. Vi vill se över möjligheten att utveckla fler konstgjorda dammar i nybyggda områden, med t ex kräftodling etc eller att ta tillvara de kalkbrott som finns på ett bättre sätt. Kolonilott områden får gärna vara kvar där de är, då de tillför möjligheter för de som kanske annars bor i lägenhet att ha sin egen trädgård. Vi är för centrumnära odlingar och ser gärna att skolorna också får sådana möjligheter i framtiden. Vad är det som säger att man inte kan ha skolträdgårdar och undervisning i självodling även i stan? Ju fler som lär sig intresset att odla hemma, desto färre handlar färdigodlad mat som skickas från andra sidan jorden. RINGLED OCH PARKERINGSMÖJLIGHETER Ta bort genomfartstrafiken från Ekebygatan/Kungsgatan och bygg bort vägen mellan parken och Ekebyskolan. Låt Kungsgatan sluta vid lilla lila huset och gör en stor parkering för boende och besökare. Låt endast boende åka fram till sina hus från centrum och ta bort enkelriktat från vissa gator. Från Ringgatan in till parken kan samma sak göras, gör en infart till en stor parkering till parken och kyrkan. Det ger mindre trafik genom stan samt fler parkeringsplatser och säkrare gångstråk mellan torget och parken. Sätt upp tydliga skyltar vid parkeringarna och i parken hur man tar sig till olika hotspots. Låt Ringgatan vara öppen för biltrafik och se till så att vi får en ringled runt Salas citykärna med massor av centrumnära parkering. Ringleden går från Uppsalarondellen upp mot Ringgatan ända ner till rondellen vid Lärkan, fortsätter in på Silvermyntsgatan, förbi den nya planskilda korsningen upp mot resecentrum (Väsbygatan) vidare mot Fridhem/Uppsalavägen. Ringleden ska ej vara till för tung trafik utan trafiken ska hänvisas ut mot Tärnarakan och förbifarten i den mån det går. Leveranser till butiker måste dock kunna ske in till stadskärnan. För den som inte orkar gå så långt och vill kunna åka runt i Sala kan vi ha häst o vagn i centrala Sala som i New York, eller turisttåg som kör runt mellan Salas olika stadsnära turistmål. STORA TORGET För att ha en stadskärna som känns som livfull måste vi ha fullt med aktiviteter året om på torget. Vi vill därför

8 se att torgbestämmelser och försköningsprogram ses över och att vi får en gemensam evenemangskalender där Salas näringsliv, kulturliv och kommun samarbetar och planerar in evenemang och aktiviteter för alla årets årstider. Vi vill även ha en uteserveringsdel på torget som krögare kan hyra in sig på under sommarhalvåret. En torgscen som står året runt för politik, mindre uppträdande och högtidstal t ex på nationaldagen och någon form av vattenspel runt kandelabern. Vi skulle också vilja ha vackra stånd/minihus som kan hyras av lokala matproducenter som vill sälja, fisk, kött och annan lokalt producerad mat, för att landsbygdens företagare och stadens företagare ska få möjlighet till samverkan och Salaborna få möjlighet till färska produkter och lokala leverantörer centralt. Vi vill också att marknader i Sala sprids över ett större område och inte bara finns på stora torget i framtiden. Marknad i Sala och Salamässan kan flyta ihop till att Sala blir en STOR marknadsstad som även lockar till sig aktörer utanför Sala. I samband med utveckling av att man gör en plan för torget vill vi även att det blir tillgänglighetsanpassat så att allt är anpassat för de som har svårt att ta sig fram utan hjälpmedel eller de som kör barnvagn. MÅNSOLS Vi är för en utveckling av MånsOls området, men för oss är det inte prioritet 1, då området idag redan är populärt och upprustat. Vi ser gärna att området får bättre parkeringsmöjligheter, vackrare infart och varför inte dansbrygga och båtbryggor, fiskbryggor. Vi utvecklar det gärna i samband med satsningar på bostadsområden runt sjön och ser gärna att det går en kollektivbåt på sommaren. Vi ser inte heller några problem med att samarbeta mer med det privata näringslivet och låta fler privata initiativ komma in på området. SALA SILVERGRUVA Vi anser att Sala Silvergruva är vårt starkaste varumärke i Sala och att det finns massor av utvecklingspotential här. Vi vill binda ihop Silvergruvans varumärke med resten av Sala. Vi vill också bevara de kulturhistoriska minnesvärdena som finns i byggnaderna och ta hjälp från staten för att bevara dessa i gott skick. Vi vill sälja in hela Sala med hjälp av Silvergruvan och ser att det är av stor vikt att vi får till ett naturligt flöde av trafik mellan Silvergruvan och resten av staden. Vi vill bygga naturliga stråk mellan gruvområdet och staden och förtydliga de som finns. Stråken ska både vara gåvänliga och ha rolig kollektivtrafik. T ex hästtransport eller eltåg eller båt. Kollektivtrafiken kan skötas av turismbolaget eller annan privat aktör. FRIDHEM Utveckla Fridhem till att bli Salas centrumnära köpcentrum, men låt endast Sällanköpshandel och en matvarubutik etablera sig, inte övrig detaljhandel som konkurrerar ut centrumhandeln. Sälj in området i olika klustergrupper så att t ex det går att köpa virke, verktyg och maskiner, kakel och allt för byggaren på ett ställe, kalla kvarteret/gatan byggmästaren utveckla området i rutnät så att det påminner om Salas rutnät och gör en grej av det... som går att paketera och rikta om vissa etableringar. Andra exempel: kvarter IT-gatan, Möbelgatan, Grosshandlargatan, Hantverksgatan Gör en vacker entré till området som syns och märks! Skylta med stor levande skylt VÄLKOMMEN TILL SALA SILVER CITY SHOPPING ha en stor skärm som rullar reklamsnuttar både från Fridhem och övriga företag i Sala. Reklamspottar kan återbetala investering eller

9 reklamskylt kan ägas av företagen på Fridhem alt. Sponsras av dem.

10 INDUSTRI, LAGER OCH INFARTER Sala har idag viktiga industrier som ger många arbete och industrin har en lång tradition här. Dessa industrier ska självfallet få möjlighet att verka på ett bra sätt där de ligger idag. Men prioritera bostäder, turism och handel centralt i Sala, och bygg in industriområdet vid Nybo och utveckla det mot Företagspark. Tjänsteföretag och utvecklingsföretag kanske kan ta över parken vartefter verksamheter förändras och ny industriverksamhet förläggas i stadens utkant nära förbifarten. Det skulle på sikt även minska den tunga trafiken som idag måste åka in i Sala. Det är dock viktigt att det finns cykelvägar ut till dessa industriområden från närliggande bostadsområden så att inte alla som arbetar där behöver ta bilen. NYBO - FÖRVANDLA INDUSTRIOMRÅDE TILL GEMENSAM FÖRETAGSPARK Man kan även bygga en företagspark på Nybo med gemensamma skyltar som visar var trafiken ska ta vägen samt anlägga en liten rekreationspark i mitten av området som ännu inte är bebyggt. Där kan även en kontors & restaurang/kioskverksamhet uppföras. Alt att man utvecklar området runt kalkbrottet och bygger upp en säker badplats där med plats för intill liggande restaurang och gör ett gångstråk upp från företagsparken och boenden på Mamrefälten. Företagsparkens företag kan t ex samarbeta runt säkerhet och marknadsföring av området, genom att ha gemensam informationscentral och säkerhetsvakter om så önskas. Man kan kanske även utveckla fler samarbeten med samkörning av skeppning och gemensamt lager?! Det minskar även trafiken till och från området. EVELUND Bygg upp en vacker entré till Sala Centrum som syns och märks! Ex världens största halvring av silver designad av Efva Attling, med texten SALA SILVER CITY som går som en båge över vägen. Se till att förlägga turisminformation vid värdshuset vid rastplatsen och skylta redan här till Sala stadscamping och Silvergruvan samt allt annat som man kan uppleva i Sala. På andra sidan, där vi nyss köpt mark, bygg upp en ny företagsby med inriktning mot lager och kontor och lättare industri verksamhet. Här kan även mackar och elbilstationer sättas upp samt ytterligare matställen som lockar folk till att stanna. Skylta området Evelunds Företagspark. F d TÄRNARAKAN Bygg ut fler bostäder vid Ängshagen och planera för fler bilföretag/biltillbehörsföretag där Bilia redan etablerat sig och en bit upp (kluster tänk). Koncentrera sedan området för bostadshus i framtiden med naturnära tänket, inte för tätt mellan kåkarna. Låt hästhagarna synas. SÖR KIVSTA - FÖRBIFARTEN Låt det byggas ut fler företagsplatser/industriområden/lagerlokaler efter vägen mellan Sör Kivsta och Evelund vartefter behovet ökar. Bygg en snygg entré till Sala vid Rondellen som utmärker oss tillsammans med lokala företag, t ex en häftig skulptur av Agueli, Nordström eller en snygg fontän. Skylta RAKA VÄGEN TILL SALA SILVER CITY samt ha ytterligare en rastplats med information om hur man ska åka. Bygg inte vidare på förbifarten! Vi är emot tanken att människor ska åka FÖRBI Sala. Låt trafiken mellan Västerås och Uppsala/Gävle gå via Uppsalarondellen Fridhem annars dör tanken med Fridhem samt möjligheten att utveckla området runt Silvervallen samt bilföretagens möjligheter längs Tärnarakan. Utveckla hellre Salanda sidan av Tärnarakan till fler turismsanläggningar i framtiden t ex

11 travbana eller behåll och renovera Salanda och använd den till fler flygevenemang. Samt planera för fler naturnära villaområden, byar mellan Norrby och Tärnarakan. LÄNSGRÄNSER/KOMMUNGRÄNSER/ CENTRALA RONDELLER Marknadsför, marknadsför, marknadsför Sala!!! Mellan Sala och Avesta, sätt upp en skylt med texten Välkommen till Mälardalen! mot de som kommer från Dalarna. Sätt upp skylt mellan Enköping Sala Nu är du ännu närmare till allt Salas rondeller borde också göras roligare. Rondellen vid Lärkan skulle kunna ha en staty av en innebandyspelare. Rondellen som inte är en rondell vid Ringgatan, skulle kunna ha en vacker fontän istället för bastukjol... Rondellen längre ner på Ringgatan skulle kunna ha en vacker skulptur av en arbetare i gruvan eller Jan Norling med Kamera. Rondellen vid OK skulle kunna ha en replika av tornet uppe vid gruvan och miniatyrer av andra gruvhus blandat med vackra blommor samt en stor pil till gruvan. Uppsala rondellen skulle kunna ha dammarna i miniatyr, med vita broar och träd och belysning och en pil med riktning mot stadsparken. Genom att använda entréer och rondeller, kan vi både tydliggöra starka kulturminnen och annat som vi är stolta för samtidigt som turister blir nyfikna och salaborna har något vackert att titta på. Dessa uppfräschningar av stadsmiljöerna kan göras tillsammans med kulturliv och näringsliv och få ännu mer lokal anknytning och på så sätt inte behöva bekostas helt av kommunen heller. INFRASTRUKTURSATSNINGAR RESECENTRUM ÄR PRIO ETT! Vi anser att resecentrum och planskildkorsning vid Strömsbacka är det viktigaste som vi måste få till NU. Det är hjärtat för tillväxten i Sala. En bra och utvecklad kollektivtrafik måste finnas till och från Sala om stadens olika utvecklingsdelar ska bli genomförbara. RIKSVÄG 70 Satsa på att trycka på att vägen mellan Enköping och Sala byggs ut och förbättras så att fler Stockholmare åker vår väg istället för via Västerås/Uppsala samt ger Salaborna inklusive resande till och från Dalarna snabbare möjlighet till att åka till Stockholm! CYKELVÄGAR Bygg klart cykelvägar som binder samman staden med satellitorter såsom Grällsta/Kila Sala, Ransta, Kumla - Sala, Saladamm Sala. I och med nybyggandet av Sala Heby vägen se till så att det även blir möjligt att cykla, åka moped till Heby.

12 HOT SPOTS KUNGSÄNGSOMRÅDET Om skolan ska vara kvar på befintlig plats anser vi att skolans område måste rustas och utvecklas vidare. Idrottshall, fotbollsplanen och tennisbanan måste rustas upp, samt lokalernas exteriör. Varför inte stoppa in fler skolor i samma lokaler? ABB industrigymnasium, grenar av Mälardalens högskola, Yrkeshögskola. Campus Vård och omsorg, piltskola. Här kan även i så fall ungdomsbostäder byggas upp. Bygg upp ett höglärocentrum i Sala här och bjud in fler aktörer! Om det inte går och kostnaden för att bibehålla byggnaderna är för stora, riv och bygg fler bostäder. Flytta ner gymnasiet till mindre anpassade lokaler centralt i Sala, i närheten av ungdomsbostäder. SAHLBERGAS LÅGDELAR Sälj resterande mark och byggnader alt bygg mer plats för spontanidrott, fotbollsplaner, lekpark, förskola/skola. LASARETTSOMRÅDET Starta Familjecentrum för barnfamiljen och ungdomar, Starta Äldrecentrum, låt en del av lasarettetsområdet bli till för snabbkassa för de äldre som söker läkartid, där det även finns handläggare till äldreomsorgen och anhörig information etc. genom samarbete med Landstinget. Se även över möjligheterna att bygga studentbostäder och anpassat gymnasium. Utveckla Lasarettsmatsalen till att bli en Konsert/teaterlokal och uteservering vid dammen. Ta in privata investorer för att klara investeringen och ta hjälp till driften. Låt Täljstenen få vara kvar som hantverkshus och kulturkvarter och renovera det som behövs genom att se över bidragsmöjligheter från Boverket och bygg ett kulturstråk genom parken mellan konsertlokalen, stadsbiblioteket och Täljstenen.

13 LÄRKAN Fortsätt att vidareutveckla Lärkan till att bli stadens idrottscenter. Låt dock Sala FF få en egen bit av området, då de blir av med sin arena när Silvervallen blir bostads och handelsområde Bygg en större idrottshall, renovera badhuset och bygg bandybana, läktare till friidrotten och fotbollen och en snygg entré till området, t ex en replika av den som fanns vid Silvervallen. Ta in privata investorer för att skynda på bygget och som kan ta hand om driften. Det var allt för idag! =) Med vänliga hälsningar: SALAS BÄSTA

Anteckningar från den fortsatta dialogen om staden och dess utvecklingsbehov

Anteckningar från den fortsatta dialogen om staden och dess utvecklingsbehov Anteckningar från den fortsatta dialogen om staden och dess utvecklingsbehov - som ägde rum mellan kl 18:30 och 22:00 den 13 januari 2008 i Blå hallen, Sala 1. Carola Gunnarsson hälsade alla ca 100 närvarande

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013 Staden Ystad 2030 dokumentation från workshop den 23 april 2013 Workshopen är en del av den tidiga dialogen för fördjupningen av översiktsplanen för staden Ystad. Temat för workshopen var förtätning, fokus

Läs mer

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Synpunkter och förslag till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Från öppet hus 24 september 2015 Så här tycker boende i Eriksberg om utvecklingen av området sammanfattning från öppet hus 24 september

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop ca 50 personer deltog i workshopen Hur ska framtida Tullinge se ut? Hur tätt ska det vara? Hur högt ska det vara? Hur grönt ska det vara? osv. Som utgångspunkt för dialogen under Idévecka 2 fanns tre olika

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014

Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014 Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014 Hårda fakta Uppsala först som 52:a bland Sveriges sommarstäder, långt efter städer som Motala och Örebro. Nästan

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal Forsåker En ny central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö Socialdemokraterna i Mölndal Inledning Mölndals stad köpte 2009 området där det gamla pappersbruket Papyrus låg. Idag benämns området Forsåkersområdet.

Läs mer

Samtliga lappar och kartor samlades in och sammanställdes enligt följande förteckning.

Samtliga lappar och kartor samlades in och sammanställdes enligt följande förteckning. MEDBORGARDIALOG OM SÖDERBÄRKE CENTRUM Söderbärke Folkets hus 18:30-20:30 2015-09-28 Vid tisdagskvällens möte närvarade ca 75-80 personer. Närvarande politiker och tjänstemän från kommunen var: Fredrik

Läs mer

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-29 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:00 Närvarande: Åhörare:

Läs mer

Här redovisas de synpunkter som lämnades: Fritidsaktiviteter - Bättre saker att göra på fritiden - Mer disco för barn

Här redovisas de synpunkter som lämnades: Fritidsaktiviteter - Bättre saker att göra på fritiden - Mer disco för barn SYNPUNKTER FRÅN ALLMÄNHETEN Kommunfullmäktiges Bredningar Trivsel, trygghet och bärkraft och Tillväxt och kompetens har under året i samband med Hamnfestivalen och Arvikamârten träffat medborgare och då

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog 160602 Workshop Stordialog 160602 STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN?

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-12-17

Sammanträdesdatum 2013-12-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 16 {24) Sammanträdesdatum 2013-12-17 331 Motion om Wi-Fi Dnr 2013/62 INLEDNING Andreas Weiborn (M) inkom den 27 augusti 2013 med motion med förslag att möjligheten

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ej beslutade åtgärder, prioriteringar från höstmötet 2017. Övriga idéer är inte rangordnade. Förskola och skola Större skola, större matsal och bättre underhåll

Läs mer

Utveckling av Sala stadspark

Utveckling av Sala stadspark Bilaga KS 2012/86/1 SALA KOMMUN Kommllnstvrelsens förvaltning Ink. 2012-04- 1 7 1{111 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Diari,nr jl ro. Kommunstyrelsen IAklb,ila!ga 2011. ~O2.. I 4 / Utveckling av Sala stadspark

Läs mer

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Arbetar i Fagersjö Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Otrygga sluttningar Brist på besöksparkering Ungdomar tycker om Lidl Positiva och negativa platser Positivt

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

VISION MELLBYSTRAND MELLBYSTRANDS CENTRUM FÖRSTUDIE

VISION MELLBYSTRAND MELLBYSTRANDS CENTRUM FÖRSTUDIE VISION MELLBYSTRAND 2012-05-03 MELLBYSTRAND SOMMARIDYLL MED ETT LEVANDE CENTRUM UTGÅNGSPUNKTER UTGÅNGSPUNKT Utgångspunkten för förstudien har varit att ta tillvara Mellbystrands kvaliteter och skapa en

Läs mer

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj 2016 Kärnvärden och vision Sammanställning kärnvärden och vision Nära till allt Definitioner av nära till allt Ja! Det är nära till allt. Inte nära till mörka platser.

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Sandviken. Huvudresultat Attitydundersökning 2014

Sandviken. Huvudresultat Attitydundersökning 2014 Sandviken Huvudresultat Attitydundersökning 2014 Disposition presentation 9/4 2014 Metod 2 Varumärkesmodell 4 Associationer till Sandviken 7 Sevärdheter/attraktioner 11 Kännedom om Sandviken 14 Identitet

Läs mer

Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8

Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8 Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8 Pendlingsmöjligheter 8 Brett handelsutbud 8 Kvällsaktiviteter

Läs mer

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg.

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. 2015-08-27 Q&A Skeppsbron Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. Detta händer just nu I augusti i år invigdes

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

Karlskrona Vision 2030

Karlskrona Vision 2030 Karlskrona Vision 2030 Attraktiva livsmiljöer Vi ska ta vara på våra unika miljöer med skärgården, staden och landsbygden. Karlskrona ska sjuda av aktivitet och ha ett kreativt och öppet kulturliv med

Läs mer

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Stadsdelsanalys av Rosengård Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Inledning Inför arbetet med att inventera och göra en nulägesanalys av Rosengård har vi valt att begränsa vårt område. Det område

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn.

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2013-11-14 Handläggare Emilia Löfgren Er Referens Vår Referens Sammanfattning av inkomna synpunkter vid dialogmötet om Öster den 22 oktober 2013 Bra platser

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Sammanställning av kommentarer i vissa områden på synpunktskartan

Sammanställning av kommentarer i vissa områden på synpunktskartan Bilaga 5 Sammanställning av kommentarer i vissa områden på synpunktskartan I synpunktskartan finns det flera områden som har en hög koncentration av prickar. För att få en mer samlad bedömning över vad

Läs mer

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 1 City vårt gemensamma vardagsrum City ska vara och upplevas som vårt gemensamma vardagsrum fullt av aktiviteter och möten. Evenemang

Läs mer

Anteckningar Workshop 1

Anteckningar Workshop 1 1(7) Anteckningar Workshop 1 Tid: 12 maj 2015 kl. 18.00-21.00 Plats: Hallersrudskolans matsal Närvarande: Anna Lindstedt och Örjan Nässlander från Hammarö kommun, Göran Grönkvist tf kommunarkitekt, Maria

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénum

lidingö Lokalfakta Dalénum lidingö Lokalfakta Dalénum Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1912-1970 Lediga lokaler: ca 100 m 2 till 4 000 m 2 Tillträdesdatum: Kontakter: Enligt överenskommelse JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Fördjupningar Bilaga 2 till översiktsplan

Fördjupningar Bilaga 2 till översiktsplan KS 163-2013/6 Fördjupningar Bilaga 2 till översiktsplan foto: Hans Bergh-Nilsson, Karlskoga kommun 2008 SAMRÅD 4 april 2014 4 juni 2014 Innehållsförteckning Inledning 2 Teckenförklaring 3 A Centrum 4 B

Läs mer

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro.

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. Välkommen till Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. 178 LÄGENHETER I UPPLANDS-BRO 2 En central idyll nära Mälaren. Vill du kunna bo i ett fridfullt naturskönt område vid Mälaren men ändå ha snabb tillgång

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av workshop Stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av workshop Stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av workshop Workshop STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN? MER? MINDRE? HÖGT? GRÖNARE? LÅGT? BRA! DÅLIGT!

Läs mer

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Skinnskattebergs Företags Nätverk Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Nätverks syfte Att främja näringslivet i Skinnskattebergs kommun och utvecklingen av den enskilde

Läs mer

SALA. Motion om Wi-Fi. Dnr 2013/62 INLEDNING

SALA. Motion om Wi-Fi. Dnr 2013/62 INLEDNING l. SALA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL STYRELSEN Sammanträdesdatum, - u_;_ - : 2014-01-09 ~.;:~ 11 2C'll~ 17 (25) 13 Motion om Wi-Fi Dnr 2013/62 INLEDNING Andreas Weiborn (M) inkom den 27 augusti 2013 med motion

Läs mer

KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa

KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa K A L M A R huvudstaden i en framtidsregion Det är i Kalmar det händer just nu. Vi är mitt i den starkaste expansionsfasen på 20 år - befintliga företag expanderar,

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

Centrumutveckling är Moderat politik!

Centrumutveckling är Moderat politik! Hur skapar vi en attraktionskraft som lockar? Vanligtvis så talar man om områden som: Invånarantal Näringsliv Bostäder Arbetstillfällen Skola och välfärd Handel och turism Livskvalitet När vi under året

Läs mer

FRÅGA 1 ÖKAD LIVSKVALITET. Antal

FRÅGA 1 ÖKAD LIVSKVALITET. Antal FRÅGA ÖKAD LIVSKVALITET Antal Fler restauranger och pubar 6 Scen/konserthall 5 Säkrare och tryggare stad 4 Cykelbanor, även ut till byarna Förtäta inte, bevara grönområdena Bättre sjukvård Bättre gemenskap

Läs mer

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-)

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION MARIESTAD 2020 ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VAD ÄR EN VISION? VISION - ÄR EN GEMENSAM BILD AV FRAMTIDEN - Visionen ska formuleras så att

Läs mer

Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia

Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia Grupp A Att skapa förutsättningar på nya platser för uteserveringar och möten. Aktiviteter i centrum året runt. Lilla torgplanen

Läs mer

GULDMYNTSGATAN - WOODEN IT BE NICE. Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende

GULDMYNTSGATAN - WOODEN IT BE NICE. Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende GULDMYNTSGATAN - WOODEN IT BE NICE Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende ALTERNATIV PUNKTHUS ALTERNATIV LAMELLHUS DETALJPLAN

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Fokus Skärholmen Projekt på samråd

Fokus Skärholmen Projekt på samråd Fokus Skärholmen Projekt på samråd 5 september - 17 oktober, 2017 stockholm.se/fokusskarholmen Fokus Skärholmen Stockholm växer snabbt och snart är vi en miljon invånare. Nu planeras framtidens Skärholmen!

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénum

lidingö Lokalfakta Dalénum lidingö Lokalfakta Dalénum Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1912-1970 Lediga lokaler: ca 100 m 2 till 8 500 m 2 Tillträdesdatum: Kontakter: Enligt överenskommelse JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Bostadspolitik. för tillväxt och rättvisa. Tillväxt kräver rättvisa! Bostadspolitiskt program för Socialdemokraterna i Sundsvall 2012-2016

Bostadspolitik. för tillväxt och rättvisa. Tillväxt kräver rättvisa! Bostadspolitiskt program för Socialdemokraterna i Sundsvall 2012-2016 Bostadspolitik för tillväxt och rättvisa Tillväxt kräver rättvisa! Utvecklingen i en kommun är beroende av en aktiv bostadspolitik så även i Sundsvall Fem förslag för utveckling och rättvisa! 1 2 3 4 5

Läs mer

Dialogmöte Exercisheden

Dialogmöte Exercisheden Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte #1 med allmänheten (21 januari 2017) Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat Vad

Läs mer

Designdialog Lyckeby Workshop 1. Grupparbete BILDPROTOKOLL ÖVNING 2. Designdialog Lyckeby Workshop 1 2015-10-20

Designdialog Lyckeby Workshop 1. Grupparbete BILDPROTOKOLL ÖVNING 2. Designdialog Lyckeby Workshop 1 2015-10-20 BILDPROTOKOLL ÖVNING 2 Designdialog Lyckeby Workshop 1 Workshopen bestod av två övningar, en SWOT-analys och en framtidsspaning. Övning 1 gjordes individuellt och övning 2 gjordes i grupp. I Swotanalysen

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna.

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna. Så styrs Nyköping. 1. 2. MEDBORGARE KF KS 3. 7. NAMNDER 4. PRIVATA FORETAG 5. DIVISIONER & verksamheter i kommunen 6. PRODUKTION 1. KF är kommunens»riksdag«och de 61 representanterna utses vart 4:e år

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

Ett blomstrande Rosenlund ENKÄTSUNDERSÖKNING 15 företag tillfrågades, 16 personer svarade.

Ett blomstrande Rosenlund ENKÄTSUNDERSÖKNING 15 företag tillfrågades, 16 personer svarade. Ett blomstrande Rosenlund ENKÄTSUNDERSÖKNING 15 företag tillfrågades, 16 personer svarade. Under 2012-2014 har Göteborg stad blivit beviljade ett EU-projekt Ett blomstrande Rosenlund för att Göteborgs

Läs mer

Det är dags för. LINDOME nu!

Det är dags för. LINDOME nu! Det är dags för LINDOME nu! Det är dags för Lindome nu Socialdemokraterna i Mölndal har tagit fram idéer för utvecklingen av Lindome centrum. Lindome är ett gammalt stadsdelscentrum med identitet och charm.

Läs mer

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv Marlene Hassel Stockholm 2019-04-02 1 Möjligheter & utmaningar Hur möter vi framtiden? Hur kan vi stärka våra platser och skapa tillväxt

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

Medborgardialog Enkätsvar

Medborgardialog Enkätsvar Medborgardialog Enkätsvar 217-1-24 Medborgardialog Henån Bakgrund Under sommaren 217 fick boende, besökande samt verksamma i Henånområdet möjligheten att delta i en medborgardialog för att ge sina synpunkter

Läs mer

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 1 (6) Datum: 12-11-12 Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 Vad Gärsnäsborna tycker om Gärsnäs. Sammanställning av inkomna synpunkter 2012-10-24 - -2012-11-07. 1. Gärsnäs har många fördelar:

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ 1 Handlingsplan För att följa upp utvecklingsplanen för Centrala Laxå, har vi utvecklat en handlingsplan. Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Äldredialog i Lysekil

Äldredialog i Lysekil Äldredialog i Lysekil Inledning och bakgrund Som ett led i att förverkliga Lysekils kommuns vision Lysekils kommun ska vara ett levande samhälle året runt och präglas av positiva människor som inspirerar

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA 2018-05-31 1 AFFISCHERNA 2018-05-31 2 ORDMOLN ALLA KOMMENTARER 3 RESULTAT AV BILDER SMÅSTAD 4 RESULTAT DIALOG: Vi har sorterat och kategoriserat alla kommentarer

Läs mer

1. Känner du sedan tidigare till att Nässjö har en vision 2014?

1. Känner du sedan tidigare till att Nässjö har en vision 2014? Bilden av Nässjö: En enkät på webben 23 dec till 12 jan Vi ställde 4 frågor i en enkät via www.nassjo.se 55 respondenter 1. Känner du sedan tidigare till att Nässjö har en vision 2014? 1.Ja 31(57%) 2.Nej

Läs mer

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Vuxna med barn under 15 Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Lidl är bra, men parkeringen är inte för stor Jag har fått nya vänner i och med asylboendet Vitsippor och

Läs mer

Enkätundersökning nov - dec 2007. Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg.

Enkätundersökning nov - dec 2007. Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg. Enkätundersökning nov - dec 7 Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg. Bakgrund Under November månad år 7 genomfördes denna enkätundersökning

Läs mer

900 sätt att göra Husby ännu bättre!

900 sätt att göra Husby ännu bättre! & nu då? Husby äger... Renovera lekplatserna... Fler ungdomsgårdar... Bygg om centrum... Bättre värme i lägenheterna... Mångfalden är bra Mer belysning på gångvägar Fixa en fontän Töm papperskorgarna oftare...

Läs mer

ENKÄT FÖR PLATSRUNDVANDRING

ENKÄT FÖR PLATSRUNDVANDRING SVENSKA STADSKÄRNORS BID-MODELL samverkan på frivilliga grunder ENKÄT FÖR PLATSRUNDVANDRING AV BID-OMRÅDET UTIFRÅN 5 FOKUSOMRÅDEN PLATSVARUMÄRKE FOKUSOMRÅDE 2 UTBUD AKTIVITETER, UPPLEVELSER & SERVICE UTBUD

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Landvetter? Positivt och viktigt att det ska bli en idrottshall. Det är viktigt med polisiär närvaro för att

Läs mer

Per-Samuel Nisser (M)

Per-Samuel Nisser (M) Nu är bokslutet för 2014 klart och vi vill berätta för dig vad skattepengarna har använts till. När vi blickar tillbaka på 2014 ser vi ett år där vi har haft stort fokus på politik och demokrati. Det har

Läs mer

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Ett viktigt steg mot en större stad Följ med på resan! Nu bygger vi framtidens Falun En satsning för dig och morgondagens falubor! I en modern

Läs mer

Till ännu bättre framtidsutsikter

Till ännu bättre framtidsutsikter JA! Till ännu bättre framtidsutsikter TROSA KOMMUN www.alliansfortrosa.se Ja till länsbyte är ett ja till ännu bättre framtidsutsikter Allians för Trosa kommun förordar ett länsbyte till Stockholm län.

Läs mer

Nya moderna kontor mitt i Linköping

Nya moderna kontor mitt i Linköping Nya moderna kontor mitt i Linköping Kvarteret Braxen vid Storgatan, Ågatan och Repslagaregatan i Linköping LBE-0584-bofakta-Braxen.indd 1 2013-11-14 14.07 Stadskärnan förvandlas och knyter an till nya

Läs mer

Satsa på cykeln i Norrtälje

Satsa på cykeln i Norrtälje Satsa på cykeln i Norrtälje Program för hur Norrtäljecentern vill satsa på cykeln C Man kan även cykla på vintern om det finns bra snöröjda och grusade cykelvägar Cykelleder genom staden Cykelfil Bergsgatan

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer Kumla växer Aktuella projekt och planer Kumla växer! Kumla var en gång i tiden centralorten för Sveriges skotillverkning. Ett talesätt från förr lyder Skomakare, bliv vid din läst. I Kumla har vi fortfarande

Läs mer

BRF KROKUSEN. 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden. Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan Lidköping

BRF KROKUSEN. 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden. Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan Lidköping BRF KROKUSEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan 4 531 30 Lidköping www.swebostad.se info@swebostad.se VÄLKOMMEN TILL BRF KROKUSEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden

Läs mer

MOGÖLSVÄGEN 6. Nytt modernt kontor med bästa skyltläge mot Rv40

MOGÖLSVÄGEN 6. Nytt modernt kontor med bästa skyltläge mot Rv40 MOGÖLSVÄGEN 6 Nytt modernt kontor med bästa skyltläge mot Rv40 NYTT MODERNT KONTOR MED BÄSTA SKYLTLÄGE MOT RV40 Hedenstorp, industriområdet som är ett av Jönköpings mest expansiva industri- och verksamhetsområde.

Läs mer

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE FRAMTIDENS SELMA Det goda vardagslivet En gåvänlig stadsdel. En mötesplats för alla åldrar. Allt du behöver i vardagen. Goda förbindelser och gröna områden. Vi talar om det nya Selma Lagerlöfs Torg. Tillsammans

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1 Grupp 1 ENSKILD ÖVNING - post it GRUPPDISKUSSION Gemensam framtidsspaning - så här vill vi utveckla centrala Tullinge! Rätt så lugnt centrum Mataffär Bra utbud av basvaror Pendeln Ny bebyggelse Offentliga

Läs mer

PitePanelen. Rapport 3. - Vad tycker panelen om gångfartsområden efter Storgatan

PitePanelen. Rapport 3. - Vad tycker panelen om gångfartsområden efter Storgatan PitePanelen Rapport 3 - Vad tycker panelen om gångfartsområden efter Storgatan April 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomikontoret 1.0 Inledning I Storgatans ombyggnad har två etapper genomförts vilket innebär

Läs mer

Året är Håbo år 2030 är en kommun för framtiden.

Året är Håbo år 2030 är en kommun för framtiden. vårt håbo 2030 Året är 2030 Året är 2030 och Håbo kommun i hjärtat av Mälardalen är en plats för hela livet. Det bor 25 000 invånare i vår växande kommun och vi har hög kvalitet i alla våra verksamheter.

Läs mer

Stadskärnan utvecklas.

Stadskärnan utvecklas. Stadskärnan utvecklas. Utvecklingsarbetet går vidare. Exempel på vad som hänt: K Gångbryggan vid Gamla Bryggeriet K Belysningen utmed åpromenaden K Utvecklingen av Nyköpings hamn K Stensättning av Storgatans

Läs mer

Frihamnen Den nya hållbara och spännande stadsdelen i Göteborg nära vattnet, mitt i stan.

Frihamnen Den nya hållbara och spännande stadsdelen i Göteborg nära vattnet, mitt i stan. Frihamnen Den nya hållbara och spännande stadsdelen i Göteborg nära vattnet, mitt i stan. Välkommen till Frihamnen! Frihamnen är den nya hållbara och spännande stadsdelen i Göteborgs innerstad. Här har

Läs mer

Vår stad heter Pelo Veluso! Gjord i skala 1:250

Vår stad heter Pelo Veluso! Gjord i skala 1:250 Vår stad heter Pelo Veluso! Gjord i skala 1:250 Vi har valt att kalla vår stad för Pelo Veluso. Pelo betyder hjärta på Sesotho och vi ser navet som hjärtat i vår stad. Veluso är en egen tolkning av ordet

Läs mer