Översyn av resursfördelningssystem för omsorgen om personer med funktionsnedsättning nytt schablonsystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översyn av resursfördelningssystem för omsorgen om personer med funktionsnedsättning nytt schablonsystem"

Transkript

1 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE HANDIKAPPOMSORG SDN: SID 1 (9) Handläggare: Kjell Holm Telefon: Till Bromma stadsdelsnämnd Översyn av resursfördelningssystem för omsorgen om personer med funktionsnedsättning nytt schablonsystem KS /2007 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens synpunkter som svar på remissen. Omedelbar justering. Bitte Davidsson stadsdelsdirektör Kjell Holm verksamhetsområdeschef Sammanfattning Kommunstyrelsen har remitterat ärendet om nytt resursfördelningssystem, schablonsystem, för omsorgen om personer med funktionsnedsättning till samtliga stadsdelsnämnder för yttrande. De ersättningsschabloner som föreslås är en metod för att fördela medel till stadsdelsnämnder. Det föreslagna schablonsystemet föreslås gälla från den 1 januari Förvaltningen delar i stort utredningens ställningsstaganden och förslag. Förvaltningen kan dock inte i dagsläget göra någon analys av hur föreslagna schabloner påverkar den slutliga budgeten för 2008 eftersom förvaltningen inte har fått ta del av bedömningskansliets nivåplaceringar. Förvaltningen förordar att systemen provkörs mot varandra för en ekonomisk konsekvensbeskrivning och vid behov övergångsregler.

2 SID 2 (9) Ärendets beredning Detta ärende har beretts inom verksamhetsområdet handikappomsorg. Lokala handikapprådet i Bromma har behandlat ärendet den 28 augusti Bakgrund Kommunstyrelsen har remitterat ärendet Översyn av resursfördelningssystemet för omsorgen om personer med funktionsnedsättning nytt schablonsystem för yttrande. Resursfördelningssystem består sedan 1997 av olika delar. 1. Fast anslag antal personer med vårdbidrag antal personer med LASS mer än 20 timmar per vecka antal personer med färdtjänst antal personer med handikappersättning 2. Särskilt riktat anslag boendeservice kommunövergripande verksamhet 3. Personlig assistans enligt LASS medel för LASS de 20 första timmarna 4. Rörlig del som är prestationsrelaterad LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) personkrets 1 och 2 (bilaga 2) i form av omsorgsnivåer. Nivå Boende i gruppbostad Nivå Daglig verksamhet Nivå Boende för barn och ungdom Nivå Korttidshem Biståndshandläggare i stadsdelarna fastställer för varje enskild brukare en omsorgsnivå som är baserad på utförd insats. Mätningar genomförs per den sista mars och sista augusti. För personer med mycket omfattande omsorgsinsatser som bedöms i de högsta nivåerna kan stadsdelarna söka särskild ersättning. Revidering av systemet I samband med kommunfullmäktiges beslut om budget 2003 gavs kommunstyrelsen i uppdrag att i samråd med socialtjänstförvaltningen och stadsdelarna göra en översyn av resursfördelningssystemet för omsorgen om funktionshindrade. Arbetet har genomförts i två etapper. I den första etappen

3 SID 3 (9) behandlas det fasta anslaget där kommunfullmäktige under 2004 fastställde vissa förändringar som gäller från och med budgetår I den andra etappen som delats in i två delar fastställde kommunfullmäktige i oktober 2005 principer för det nya resursfördelningssystemet. Därutöver gav kommunfullmäktige i uppdrag att fortsätta arbetet med att utarbeta nya nivåer för de prestationsrelaterade verksamheterna samt att utvärdera det nya resursfördelningssystemet. Enligt beslutet gäller följande utgångspunkter för det nya systemet: 1. Ett centralt kansli inrättas för att nivåplacera biståndsbedömda LSSinsatser. 2. Ett nivåsystem införs som baseras på den enskildes behov och inte som idag på den tid som åtgår för insatsens utförande. 3. Skillnader i kronor i de nya ersättningarna bör vara mindre än idag. 4. I den högsta nivån inom varje verksamhet ersätts stadsdelsnämnderna idag med den faktiska kostnaden för insatsen. Denna typ av ersättning kommer att ersättas av den högsta schablonnivån för respektive verksamhet. 5. En grundschablon införs som utgår för personer med relativt små behov av insatser såsom insatser i eget boende med hemstöd, i servicebostad med personalstöd samt gruppbostad. En sådan grundnivå stimulerar insatser som kräver mindre resurser och är bättre anpassade till behoven. Stadsdelsdirektör Ulla Thorslund har enligt kommunfullmäktiges direktiv lett en utredning med uppdrag att utreda nya schablonersättningar/nivåer för de prestationsrelaterade verksamheterna som bedrivs enligt LSS. Aktuellt förslag I den andra delen, som detta ärende gäller, föreslås nu vilken ersättning som ska gälla i de nya nivåerna, den rörliga delen i systemet (4) och på vilket sätt nivåbedömningarna ska utföras samt förslag och konsekvensbeskrivningar utifrån kommunfullmäktiges principbeslut. Dessutom beskrivs i utredningen ett antal frågor som föreslås för vidare utredning. Detta beskrivs ingående i bilaga 1. De schabloner som föreslås är inte en peng riktad till enskilda personer utan en metod för att fördela medel till stadsdelsnämnderna. Utredningen föreslår att det föreslagna schablonsystemet ska gälla från och med den 1 januari Det föreslagna resursfördelningssystemet innebär bl.a. att: - Den enskildes behov ska vara avgörande och inte som nu tiden för insatsernas utförande.

4 SID 4 (9) - En s.k. särskild redovisning förbehålls för ett fåtal personer som har mycket speciella behov med krav på hög bemanning och som inte täcks inom det nya resursfördelningssystemet. - Gruppbostad, barnboende och servicebostad får differentierad grundschablon och nivåer för den enskilde. - En grundschablon införs för personer med funktionsnedsättning som omfattas av personkrets 1 eller 2 som bor i eget boende och har stöd i form av personlig assistans enligt LSS/SoL, boendestöd enligt SoL i en omfattning av minst tre timmar per vecka. - För gruppbostäder i egen regi och extern regi föreslås två typer av nattschablon. - Hel- respektive deltidschabloner för daglig verksamhet föreslås. - Barn under 12 år i barnboende och barn under 10 år på korttidshem tilldelas egen nivå som är lika stor för alla. Omfördelning av resurser och överföring av medel Utredningens förslag till nytt system för fördelning av resurser utgår från kommunfullmäktiges principbeslut och frågor som tillkommit under utredningens gång. Medel fördelas om mellan det fasta anslaget (1) och det rörliga (4). I budgetramen för 2007 har 2 135,5 mnkr fördelats till stadsdelarna inom verksamhetsområdet. Förutom dessa har det i den centrala medelsreserven reserverats 180 mnkr per år under perioden för volymökningar och merkostnader för de särskilda redovisningarna i de högsta omsorgsnivåerna. Från central medelsreserv föreslås att 26,1 mnkr fördelas direkt till stadsdelsnämndernas budget eftersom antalet personer i den högsta omsorgsnivån med särskild redovisning kommer att minska i det nya systemet. Fördelade resurser för insatsen boendeservice kommer att flyttas till den centrala medelsreserven och de stadsdelsnämnder som fortfarande har kvar boendeservice får i tertialrapport 2 söka ersättning för den faktiska kostnaden. Därutöver är utredningens förslag att överföra medel mellan de olika delarna av systemet för fördelning av resurser enligt nedan. - Ersättning för resor med 37 mnkr inom daglig verksamhet överförs från det prestationsrelaterade anslaget till det fasta anslaget. - Ersättning för personer med eget boende med 7,6 mnkr kommer att utgå från det prestationsrelaterade anslaget istället som tidigare från det fasta anslaget - Ersättning till Skärholmen och Bromma stadsdelsnämnder för boendeservice med 1,3 mnkr upphör och dessa medel överförs till det prestationsrelaterade anslaget för vuxenboende. - Ett antal personer som haft korttidsvistelse utan övernattning har felaktigt redovisats som nivåer. Medel från dessa med 1,8 mnkr överförs från det prestationsrelaterade anslaget för korttidshem till det fasta anslaget.

5 SID 5 (9) I de föreslagna ersättningsnivåerna för vuxenboende, barnboende, daglig verksamhet och korttidshem ingår även ersättning för att täcka stadsdelens kostnader för myndighetsutövning och administration inom såväl handikappomsorgen som den centrala administrationen. Utredningen föreslår också att de får i uppdrag att vidare utreda frågor kring schablonersättning avseende mycket sjuka eller dementa äldre som bor på gruppbostad personer som bor i gruppbostad och som är hemma dagtid och inte har daglig verksamhet definition av daglig verksamhet fördelningen av resurser till personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning med utgångspunkt från boendealternativ, sysselsättning/arbete och övriga stödformer frågan om översyn av principerna för förmedling av bostad med särskild service med motivering av starkare styrning av förmedlingsarbetet. Stadsledningskontoret föreslår vidare att bedömningskansliets projekttid förlängs till december 2009 och att en utvärdering föreläggs kommunstyrelsen hösten Förvaltningens synpunkter Förvaltningen delar i stort utredningens ställningsstaganden och förslag. Nuvarande system är i behov av en översyn. Mellan vissa omsorgsnivåer är det i nuvarande system väldigt stort steg mellan ersättningsbeloppen. Det är bättre att bedöma behov än insatstid och att bedömningarna lyfts från stadsdelarna för att minimera risken för påverkan av behovet. Konsekvenserna av systembyte måste klargöras. I det följande anges förvaltningens synpunkter. Bedömningskansliet Ett centralt bedömningskansli har inrättats för att nivåplacera personer som stadsdelarna beviljat insatser i form av gruppbostad, serviceboende, daglig verksamheten, korttidshem. Bedömningarna ska utgöra underlag till budget Bedömningskansliet bemannas med fyra tjänstemän samt 0,5 chef. Kostnaden för kansliet för 2007 motsvarar 3,5 mnkr och utredaren föreslår att finansiering sker via den centrala medelsreserven för verksamhetsområdet. Vidare föreslås också att bedömningskansliets projekttid förlängs till december 2009 och att en utvärdering förläggs kommunstyrelsen under hösten Förvaltningen i Bromma är i grunden positiv till enhetliga nivåbedömningar över staden som utgår ifrån den enskildes behov. Det är viktigt att särskilda medel anvisas från den centrala medelsreserven för bedömningskansliet i samband med budget I dagens system utförs nivåbedömningarna av stadsdelarnas biståndshandläggare. För att få en mer objektiv utvärdering av

6 SID 6 (9) resursfördelningssystemet och kansliets arbete och resultat bör en utomstående utvärderare anlitas. Utredningens förslag till bedömningssystem Nivåbedömningarna genomförs idag av biståndshandläggarna på stadsdelarna. Bedömningskansliet har utarbetat ett behovsrelaterat nivåsystem som baseras på den enskildes behov och inte som idag på den tid som går åt för insatsens utförande. Förvaltningen tycker det är bra med behovsrelaterade nivåsystem vilket kan medföra mer likformiga bedömningar av resurserna till stadsdelarna. Det är bra att ytterligare en nivå skapats per verksamhet så att skillnaden mellan ersättningsbeloppen i nivåerna minskar. Särskilda redovisningar gällande personer med speciella behov I det föreslagna systemet för resursfördelning kommer antalet personer med särskild redovisning kraftigt att minska. Detta eftersom de högsta nivåerna i det nya systemet för boende och daglig verksamhet överstiger nuvarande systems högsta nivåersättning. Enligt förvaltningen är det bra att det föreslagna ersättningssystemet har en jämnare fördelning mellan nivåerna än tidigare och att den högsta nivåns högre belopp ger kostnadsteckning för en större del av de personer som idag har s.k. särskild redovisning. Vidare är det positivt att stadsdelsnämnderna även i fortsättningen får kostnadsteckning för personer som har mycket speciella behov med krav på en hög bemanning och specialanpassningar. Bromma och vissa andra stadsdelar har specialboenden enligt LSS som andra saknar och får inte drabbas av ett förändrat resursfördelningssystem. Det måste finnas ekonomiska incitament för en stadsdel att starta specialboende för personer med mycket speciella behov eftersom det fortfarande är ett stort behov i staden och platserna är stadsgemensamma. Grundschablon Utredningen har klargjort och definierat de olika boendeformerna, eget boende, gruppbostad och servicebostad vilket är positivt då det finns en mängd olika alternativa lösningar inom Stockholms stad. Den allt större gruppen med ex. personer med diagnosen Aspergers syndrom i personkrets 1 enligt LSS, behöver boendestöd som är en insats enligt socialtjänstlagen (SoL) för att klara eget boende. Möjligheten till s.k. grundpeng för stöd i eget boende är välbehövlig. Detta stödjer kostnadseffektiva insatser då den enskilde med hjälp av pedagogiskt stöd ges möjlighet att klara av eget boende i stället för placering i särskilt boende. Nattschablon Utredaren föreslår två olika nattschabloner för behov av vaken nattpersonal i gruppbostad, en för egen regi och en annan för enskilt driven verksamhet.

7 SID 7 (9) Förvaltningen anser att ett klargörande bör göras om syftet med olika schablonersättningar. Personer med demensutveckling eller sjukdom och bor i gruppbostad Förvaltningen anser att det är bra att frågan om äldre eller yngre personer med demensutveckling och utvecklingsstörning som bor i gruppbostad utreds vidare. Överväga att låta schablonen gå till den stadsdelsnämnd där den dagliga verksamheten och korttidshemsverksamheten bedrivs Förvaltningen stödjer utredningens förslag att schablonerna till daglig verksamhet och korttidshem även i fortsättningen förs till beställande stadsdelsnämnd. I och med detta har den beställande stadsdelsnämnden bättre förutsättningar att planera sina kostnader. Differentierad schablon för daglig verksamhet Utredningen föreslår olika schabloner för heltid respektive deltidsplats inom daglig verksamhet. Förvaltningen anser att överväganden måste göras till hur stadens ramavtal med privata aktörer är utformade inom detta område. Korttidsfamilj Förvaltningen föreslår att utredningen får i uppdrag att förtydliga insatsen korttidsvistelse genom att definiera korttidshem och korttidsfamilj för att klargöra skillnaden mellan de olika insatserna samt schablon för korttidsvistelse. Vistelse i korttidsfamilj kan fylla föräldrars behov av avlastning och den enskildes behov av miljöbyte. Definition av daglig verksamhet Förvaltningen delat utredningens uppfattning att det är viktigt att daglig verksamhet definieras och klargörs inte minst när stadsdelsnämnderna köper boende förenat med daglig verksamhet i privat regi. I vissa särskilda fall är det nödvändigt att daglig verksamhet är en mer individanpassad daglig aktivitet som utförs helt eller delvis av boendets personal. Privata vårdgivare inom staden Förvaltningen stödjer utredarens förslag om att ärendeansvaret ska utredas när en person placeras i särskilt boende som drivs av privat vårdgivare i annan stadsdel. Idag följer ärendeansvar och ersättningsnivån personen till den nya stadsdelen. Ofta är dessa platser dyrare än nivåersättningen och drabbar idag den stadsdel där vårdgivaren har sin verksamhet. Utredningen informerar om en ny, för stadsdelsnämnderna gemensam upphandling av boende och daglig verksamhet. Förvaltningen anser att det är bra att särskilda boenden ska ingå i ramavtalsupphandlingen. Ersättningarna blir kända genom ramavtal och stadsdelsnämnderna får möjlighet att planera sina kostnader på ett

8 SID 8 (9) bättre sätt. I dagsläget har förvaltningarna dock svårt att styra sina kostnader vid köp av platser från privata vårdgivare genom ramavtal. Detta eftersom dygnspriset i nuvarande ramavtal i vissa fall överstiger schablonersättningarna. I den planerade ramavtalsupphandlingen bör hänsyn tas till de nämnda aspekterna. Dessutom bör stadsdelarna kompenseras för pris- och löneökningar. Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, missbruk etc. Vissa personer med neuropsykiatriska diagnoser ges möjlighet till stödinsatser enligt LSS. Personkretsen ökar och de har ofta specifika behov. Utredningen föreslår vidare utredning gällande fördelningen av resurserna för denna målgrupp. Principer för förmedling av bostad med särskild service enligt LSSförmedlingsgruppernas arbete I staden finns förmedlingsgrupper som arbetar i fyra geografiska områden med att förmedla bostad med särskild service enligt LSS. Förvaltningen delar utredarens uppfattning att det är viktigt att se över rutinerna och principerna för förmedling av bostäder med särskild service för att förenkla och effektivisera arbetet kring detta. Ekonomisk jämförelse mellan nuvarande system och förslag till nytt resursdelningssystem Pengar överförs mellan det fasta anslaget och det rörliga anslaget samt mellan den centrala medelsreserven och anslagen. Volymerna har förändrats mellan september 2006 och februari I remissen framgår att ekonomisk jämförelse stadsdelarna emellan inte är möjlig. Det är idag inte möjligt att göra en jämförelse ur det nya fördelningsförslaget slår mot nuvarande system. I dagsläget kan förvaltningen inte göra någon analys av hur föreslagna schabloner påverkar Brommas budget för Förvaltningen har ännu inte har fått ta del av bedömningskansliets nivåplaceringar. Det är av största vikt att det nya resursfördelningssystemet provkörs mot det gamla så att en analys och konsekvensbeskrivning kan göras per stadsdel innan beslut fattas. Övergångsregler bör övervägas om det nya ersättningssystemet innebär stora ekonomiska effekter för stadsdelarna. Endast vid enstaka år sedan 1997 har stadsdelarna i samband med budget kompenserats för pris- och löneökningar för verksamhetsområdet. Förvaltningen anser att hänsyn bör tas till pris- och löneökningar i samband med fastställande av nytt resursfördelningssystem. LASS Förvaltningen anser att det är positivt att utredaren föreslår att ersättningen för de första 20 timmarna till försäkringskassan för personer med personlig assistans enligt LASS uppdateras i samband med innevarande budgetårs tertialrapporter. I nuvarande system förlorar en del stadsdelarna resurser då mätningen av antal personer baseras på föregående år.

9 SID 9 (9) Förvaltningens förslag Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens synpunkter som svar på kommunstyrelsens remiss Översyn av resursfördelningssystemet för omsorgen om personer med funktionsnedsättning nytt schablonsystem. Bilagor 1. Kommunstyrelsens remiss - Översyn av resursfördelningssystemet för omsorgen om personer med funktionsnedsättning nytt schablonsystem med bilagor. 2. Personkretsar enligt LSS.

Ansvarig handläggare/borgarrådssekreterare på R I är Fredrik Sundqvist, tfn

Ansvarig handläggare/borgarrådssekreterare på R I är Fredrik Sundqvist, tfn KOMMUNSTYRELSEN R I DNR: 326-989/2010 DATUM: 2010-05-27 Till berörd remissinstans ANGÅENDE REMISSEN OM ÖVERSYN AV RESURSFÖRDELNINGSSYSTEMET FÖR OMSORGEN OM PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING - ÄNDRING AV

Läs mer

Remiss om ersättningssystem och handläggning avseende LSS

Remiss om ersättningssystem och handläggning avseende LSS ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (11) 2008-08-04 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Remiss om ersättningssystem och handläggning

Läs mer

Gemensam avtalsreglering genom LOV för insatsen korttidstillsyn till skolungdom över 12 år enligt LSS

Gemensam avtalsreglering genom LOV för insatsen korttidstillsyn till skolungdom över 12 år enligt LSS Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.1.2-326/2015 Sida 1 (9) 2015-08-10 Handläggare Karin Wallqvist Telefon: 08-508 25 181 Till Socialnämnden Gemensam

Läs mer

Remiss om tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen

Remiss om tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING KANSLI- OCH SERVICEAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-11-02 Handläggare: Krisztina Buki Tornbjörk Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2012-11- 22 Remiss

Läs mer

2015-01-16 Anna Spångmark

2015-01-16 Anna Spångmark UPPFÖLJNING AV BESLUT enligt Lagen och om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)och Socialtjänstlagen för personer under 65 år. Enheten för funktionsnedsättning 2015-01-16 Anna Spångmark Innehållsförteckning

Läs mer

Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem för vuxenutbildning

Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem för vuxenutbildning Arbetsmarknadsförvaltningen Sida 1 (5) 2014-09-11 Handläggare Bengt Jönsson Telefon: 08-508 35 500 Till Arbetsmarknadsnämnden den 22 september 2014 Ärende 5 Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

FÖRSLAG TILL RIKTLINJER OM STADSDELSNÄMNDERNAS ÄRENDEANSVAR FÖR FUNKTIONSHINDRADE

FÖRSLAG TILL RIKTLINJER OM STADSDELSNÄMNDERNAS ÄRENDEANSVAR FÖR FUNKTIONSHINDRADE FÖRSLAG TILL RIKTLINJER OM STADSDELSNÄMNDERNAS ÄRENDEANSVAR FÖR FUNKTIONSHINDRADE INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR... 2 1.1 EKONOMISK RESURSFÖRDELNING INOM OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE...

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2005-12-17 Dnr:610-05-500 SDN:2005-01-24 Handläggare: Eija Ghamsary Tfn: 08-508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd Föreskrifter

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri Kungsholmens stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-30 Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02 Uppdragsbeskrivningar för verksamheter

Läs mer

Nämndens internpriser år Särskilda boenden för äldre. Vård och omsorgsboende Kr/dygn. Öppen hemvård i ordinärt boende

Nämndens internpriser år Särskilda boenden för äldre. Vård och omsorgsboende Kr/dygn. Öppen hemvård i ordinärt boende Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning BILAGA 4 Sida 1 (7) Nämndens internpriser år 2018 Med nämndens internpriser avses de priser som andra nämnder betalar vid köp av vård och omsorg driven i egen regi av

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Organisation och arbetsformer

Läs mer

Nya riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Nya riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice S Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.51.-181-2018 Sida 1 (6) 2018-04-19 Handläggare Till Ingemar Sollgard Kungsholmens stadsdelsnämnd Telefon: 08-508 08 444

Läs mer

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) SDN 2017-08-31 2017-08-09 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd utredning

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på remissen.

Förvaltningens förslag till beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på remissen. Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningens stab Sida 1 (8) 2013-09-26 Handläggare Carolina Morales 08-508 12 466 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2013-11-28 Förslag till reviderade riktlinjer för

Läs mer

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Sida 1 (7) 2017-11-01 Handläggare Suzanne Hartenberger Telefon: 08 508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd inom avdelning Socialtjänst och fritid Förvaltningens

Läs mer

Översyn av ersättningssystemet inom hemtjänsten

Översyn av ersättningssystemet inom hemtjänsten KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-02-20 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Revidering av regler i valfrihetssystemet för LSS-verksamheter

Revidering av regler i valfrihetssystemet för LSS-verksamheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-15 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Priser Verksamhetsplan 2014 Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd Priserna är där inte annat anges beslutade av kommunfullmäktige i stadens budget 2014.

Priser Verksamhetsplan 2014 Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd Priserna är där inte annat anges beslutade av kommunfullmäktige i stadens budget 2014. BILAGA 2 Priser Verksamhetsplan 2014 Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd Priserna är där inte annat anges beslutade av kommunfullmäktige i stadens budget 2014. Förskola Grundschablonen för förskoleverksamhet

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-05 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer

Läs mer

Remiss - Länsstyrelsens tillsyn av Stockholms stads resursfördelningssystem avseende LSS-verksamheter

Remiss - Länsstyrelsens tillsyn av Stockholms stads resursfördelningssystem avseende LSS-verksamheter SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.3-0912/2009 SID 1 (11) 2010-01-20 Handläggare: Krister Eriksson Telefon: 08-508 25

Läs mer

Bilaga 1. Bakgrund, definitioner, målgrupper och års boendeplan

Bilaga 1. Bakgrund, definitioner, målgrupper och års boendeplan Socialförvaltningen Dnr Sida 1 (5) 2018-09-19 Bilaga 1 Bakgrund, definitioner, målgrupper och 2018-2022 års boendeplan Stadsövergripande boendeplan I kommunfullmäktiges budget för 2018 beslöts: Stadsdelsnämnderna/regionerna

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL- OCH KANSLIAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-28 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Remissvar på förslag till ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

Remissvar på förslag till ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA, FRITID OCH FUN KTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 006-566/2008 SID 1 (7) 2008-11-03 Handläggare: Carina Bessner Telefon: 08 508 03 341 Till

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-02-22 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka

Läs mer

Förslag på ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omvårdnadsbehov.

Förslag på ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omvårdnadsbehov. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-05-30 Handläggare: Anneli Hilmersson Telefon: 08-508 29 470 Till Kommunstyrelsen Förslag på ersättningsmodell för basservice i

Läs mer

Utlåtande 2016:22 RVI (Dnr /2015)

Utlåtande 2016:22 RVI (Dnr /2015) Utlåtande 2016:22 RVI (Dnr 151-1355/2015) Gemensam avtalsreglering genom LOV för insatsen korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionsnedsatta

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

att Judiska servicehuset upphör att definieras som kommunövergripande

att Judiska servicehuset upphör att definieras som kommunövergripande Utlåtande 2005:77 RVII (Dnr 421-863/2001, 327-4326/2004) Judiska servicehuset upphör att vara en kommunövergripande verksamhet Hemställan från Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2001 Hemställan från Skarpnäcks

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1-537-2013 Sida 1 (5) 2013-09-30 Handläggare Johanna Edlund Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Fördelning av Socialstyrelsens stimulansbidrag för kunskapssatsning inom verksamhetsområdet funktionsnedsättning

Fördelning av Socialstyrelsens stimulansbidrag för kunskapssatsning inom verksamhetsområdet funktionsnedsättning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-06-01 Handläggare Maria Saario Telefon: 08-508 25 403 Till Socialnämnden 2016-06-14 Fördelning av Socialstyrelsens

Läs mer

Plan för hållbart boende

Plan för hållbart boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg 218-3-8 OSN-218-174 Anders Stjernlöf Petra Sundström Maarit Rajamäki Omsorgsnämnden Plan för hållbart boende 218-222 Förslag till beslut

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Omstrukturering inom Stureby vård- och omsorgsboende till gruppbostad enligt socialtjänstlagen (SoL) i Stureby inriktnings- och genomförandeärende

Omstrukturering inom Stureby vård- och omsorgsboende till gruppbostad enligt socialtjänstlagen (SoL) i Stureby inriktnings- och genomförandeärende Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre,funktionsnedsatta och socialpsuykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 2, 2018

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 2, 2018 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid. Sida 1 (8) 2018-09-10 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 128 Till Bromma stadsdelsnämnd inom avdelning Socialtjänst och fritid Förvaltningens

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Utlåtande 2006: RIV (Dnr 308-181/2006) Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Beloppet för stimulansbidrag för

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 24 (32) Kf Ks 14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden Dnr 2019/31-041 Från och med 2012 införde Västerviks kommun

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Tid och plats 15 november 2018, kl. 13:00-14:30 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp Paragrafer 98-102 Utses att justera Agnetha Andersson (V) Beslutande Ledamöter Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling

Läs mer

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VUXNA, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH ÄLDRE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-30 Handläggare: Krisztina Buki Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2010-10-28 Framtida Medicinskt

Läs mer

1. Framtida behov av bostad med särskild service

1. Framtida behov av bostad med särskild service VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-02-12 DNR SN 2012.207 TONY HULTHÉN SID 1/1 UTREDARE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Framtida behov av bostad med särskild service Förslag till beslut

Läs mer

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin - remiss från kommunstyrelsen

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLISTABEN SID 1 (11) 2009-08-07 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ersättningssystem inom socialpsykiatrin - remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2015

Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2015 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Marie Öberg 2015-04-10 OSN-2015-0153 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2015 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta,

Läs mer

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID OCH FAMILJ SID 1 (10) 2009-07-03 Handläggare: Susanna Wahlberg Telefon: 08-508 08 022 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2009-08-20 Remiss från Kommunstyrelsen Förvaltningens

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Överenskommelse mellan SLL och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade, Dnr 2068/2011

Överenskommelse mellan SLL och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade, Dnr 2068/2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN OCH ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-01 DNR 1.6-0641/2011 Överenskommelse mellan SLL och kommunerna

Läs mer

Utökad valfrihet inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS korttidstillsyn till skolungdom över 12 år

Utökad valfrihet inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS korttidstillsyn till skolungdom över 12 år UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LEDNINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-02-22 Handläggare: Kicki Tepphag Olson Telefon: 08-50833690 Till Utbildningsnämnden 2013-03-14 Utökad valfrihet inom omsorgen om

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för kommunalt bostadsbidrag till personer med funktionsnedsättning

Förslag till reviderade riktlinjer för kommunalt bostadsbidrag till personer med funktionsnedsättning Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Förslag till reviderade

Läs mer

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning.

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning. Socialförvaltingen Eva A Lindholm Datum Sid 2009-03-17 Dnr 1 (5) LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning. I yttrandet

Läs mer

Information om ej verkställda beslut

Information om ej verkställda beslut Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Dnr 1.2.1.-514-2017 Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Monica Holst Telefon: 08-50801373 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-11-23 Ulla Thorslund

Läs mer

Nybyggnation av gruppbostad för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, kvarter 7, Algoritmen

Nybyggnation av gruppbostad för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, kvarter 7, Algoritmen Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Nybyggnation

Läs mer

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-23 Handläggare: Christina Almqvist Telefon: 08-508 19 231 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-09-30 Förslag till gemensam

Läs mer

Månadsrapport februari Förvaltningens förslag till beslut

Månadsrapport februari Förvaltningens förslag till beslut Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-10 Handläggare Jan Francke Telefon: 08-508 08 000 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Månadsrapport februari 2015 Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

RIKTLINJER. Ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, omsorgen om äldre personer och personer med funktionsnedsättning

RIKTLINJER. Ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, omsorgen om äldre personer och personer med funktionsnedsättning Ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, omsorgen om äldre personer och personer med RIKTLINJER Dnr 325-1895/2012 KF, mars 2014 stockholm.se Riktlinjer för ärendeansvar

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Vad är LSS? LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med LSS är att ge människor med funktionshinder möjlighet att leva som andra. Insatser

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-10-15 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Redovisning av statsbidrag 2016

Redovisning av statsbidrag 2016 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.4-274-2016 Sida 1 (7) 2017-01-27 Handläggare Karin Wallqvist Telefon: 08-508 25 181 Till Socialnämnden 2017-02-28

Läs mer

Remiss om betänkandet Moderniserad studiehjälp KS 585/2015

Remiss om betänkandet Moderniserad studiehjälp KS 585/2015 Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2014-06-01 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2015-06-17 Remiss

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2018:26 RVI (Dnr 110-2030/2017) Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 16 februari 2018 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2016-10-15 Socialförvaltningen 1 (6) Ansa Haapala Stabschef Diarienummer 2015/SN 0179-003 Socialnämnden Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

delar av resursfördelningssystemet för omsorg om funktionshindrade.

delar av resursfördelningssystemet för omsorg om funktionshindrade. Utlåtande 2004:166 RVII (Dnr 326-1944/2004, 326-3412/2004) Översyn av resursfördelningssystem för omsorg om funktionshindrade Redovisning av placeringar på icke LSS-godkända verksamheter Hemställan från

Läs mer

Revidering av Östermalms stadsdelsnämnds delegationsordning

Revidering av Östermalms stadsdelsnämnds delegationsordning Östermalms stadsdelsförvaltning Kanslienheten Sida 1 (5) 2017-09-29 Handläggare Ulrika Josephson Westberg Telefon: 08-508 10 039 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-10-26 Revidering av Östermalms stadsdelsnämnds

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-11-11 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Förslag till riktlinjer för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden Remiss från kommunstyrelsen

Förslag till riktlinjer för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden Remiss från kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG DNR504-563/2007 SID 1 (8) 2008-01-25 Handläggare: Per-Ove Mattsson Telefon: 08-508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2008-02-14 Förslag till riktlinjer

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR)

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-05-14 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för november 2010

Ekonomisk månadsrapport för november 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-14 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-12-16

Läs mer

Ärendets beredning Detta tjänsteutlåtande har utarbetats inom SHIS administrativa stab, i samarbete med de fem driftområdena.

Ärendets beredning Detta tjänsteutlåtande har utarbetats inom SHIS administrativa stab, i samarbete med de fem driftområdena. Utsänt ärende nr 23/2014 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-18 Till Styrelsen för SHIS Förändring av ersättningsnivåer inom SHIS stödboende för vuxna Förslag till beslut Styrelsen godkänner kontorets förslag till

Läs mer

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2018-09-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2018/224 Socialnämnden Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Läs mer

Till Farsta stadsdelsnämnd. Ny gruppbostad i Sköndals Centrum, kv Vetebrödet Genomförandeärende

Till Farsta stadsdelsnämnd. Ny gruppbostad i Sköndals Centrum, kv Vetebrödet Genomförandeärende Farsta Stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sid. 1/5 Kansliet 2006-03-07 /G Ferdman Tel: 508 18 161 E-post: gunnar.ferdman@farsta.stockholm.se Dnr 303-173/2006 SDN 2006-03-23 Till Farsta stadsdelsnämnd

Läs mer

Revidering av samverkansavtal med Micasa gällande särskilda boendeformer med mera

Revidering av samverkansavtal med Micasa gällande särskilda boendeformer med mera Sida 1 (5) 2019-03-06 Handläggare Kent Zander Telefon: 0850823051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-03-28 Revidering av samverkansavtal med Micasa gällande särskilda boendeformer med mera

Läs mer

Nytt boende för psykiskt funktionshindrade i kv Åskvädret 2 Inriktningsbeslut

Nytt boende för psykiskt funktionshindrade i kv Åskvädret 2 Inriktningsbeslut SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2.6.-19/10 SID 1 (5) 2010-01-07 Handläggare: Tomas Dybeck Telefon: 08-508 15 080 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2010-02-04 Nytt boende

Läs mer