382 Om författarna Ulla Björnberg, professor emerita i sociologi vid Göteborgs universitet med inriktning på kön, familj och samhälle i Europa. Hon va

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "382 Om författarna Ulla Björnberg, professor emerita i sociologi vid Göteborgs universitet med inriktning på kön, familj och samhälle i Europa. Hon va"

Transkript

1 Om författarna Lisbeth Aggestam är universitetslektor i statsvetenskap och verksam som forskare sedan september 2013 vid statsvetenskapliga institutionen och CERGU, Göteborgs universitet. Hon arbetade tidigare som universitetslektor vid universitetet i Bath, Storbritannien, där hon undervisade Europapolitik och internationell politik. Aggestam forskar kring ledarskap och europeisering av nationell utrikespolitik, samt om EU som global aktör. Claes G. Alvstam är professor i internationell ekonomisk geografi och föreståndare för Centre for International Business Studies (CIBS), Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Han är även ordförande för CERGU:s International Advisory Board och tidigare ledamot av CERGU:s styrgrupp. Han forskar bl.a. om internationell handel, regional ekonomisk integration och EU-Asien relationer. Mats Andrén är professor idé- och lärdomshistoria, Göteborgs universitet, samt nuvarande styrgruppsordförande och tidigare föreståndare för CERGU. Han forskar om europaidéns innebörder och paradoxer, europeisering och integration, gemenskap och identitet, enhet och diversifiering. Han har tidigare forskat om de ekonomiska idéernas historia, studentideologi, idéer om Centraleuropa, medborgarskap och lokala gemenskaper, och kärnavfall. Emine Bademci är doktorand i statsvetenskap vid Bilkent University, Ankara. Hennes avhandling handlar om AJ partiet i Turkiet, dess ideologi och kommunikationsstrategier. Emine var gästdoktorand vid statsvetenskapliga institutionen och CERGU, Göteborgs universitet, läsåret Linda Berg, fil dr, universitetslektor i statsvetenskap och föreståndare för CERGU. Hon forskar om europeisk integration, flernivåstyrning, identitet, politiska skiljelinjer och välfärdsattityder. Tillsammans med Henrik Oscarsson är hon ansvarig för Europaparlamentsvalsundersökningen 2014, och ingår även i styrelsen för Svenska nätverket för Europaforskning i Statskunskap, SNES.

2 382 Om författarna Ulla Björnberg, professor emerita i sociologi vid Göteborgs universitet med inriktning på kön, familj och samhälle i Europa. Hon var medlem i CERGU:s styrgrupp , och ledde bl.a. ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid CERGU om asylsökande barns och familjers välfärd och välbefinnande. Medlem i styrelsen för Europeiska Sociologförbundet i nätverket Families and intimate lives till Sofie Blombäck är doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och medlem i CERGU:s forskarnätverk. Hennes forskningsintressen är politiska partier, med särskilt fokus på nya partier i Europa, och Europaparlamentsval. David Brax är doktor i praktisk filosofi och verksam vid institutionen för Filosofi, Lingvistik och Vetenskapsteori vid Göteborgs universitet (FLoV). Han är postdoktoral forskare vid CERGU med ett projekt om hatbrottslagstiftning i Europa. Hans forskningsintressen inkluderar rättsfilosofi, moralpsykologi och meta-etik, med tillämpningar gällande främlingsfientlighet, kriminalisering och moraliskt ansvar. Per Cramér är professor i internationell rätt vid Göteborgs universitet och innehavare av en Jean Monnet professur i Europeisk integrationsrätt, samt rektor för Handelshögskolan. Han är ledamot av CERGU:s styrgrupp, och var föreståndare åren Hans forskning handlar främst om EU:s externa relationer, med ett särskilt fokus på relationen mellan EU:s utrikes- och säkerhetspolitik och EU:s utrikeshandel. Ann-Kristin Jonasson är fil. dr. och universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Efter disputationen på avhandlingen At the Command of God. On the Political Linkage of Islamist Parties, fick Jonasson en post-doktjänst hos CERGU, med placering vid Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet, som resulterade i boken The European Union and its Mediterranean Neighbours (Routledge, 2013). Michaela Kumlin-Granit är svensk diplomat och chef för enheten för Europeiska unionen (UD-EU) på Utrikesdepartementet i Stockholm. Under Sveriges ordförandeskap i EU hösten 2009 arbetade hon på Statsrådsberedningen med EU:s utrikesrelationer och tillträdde därefter en tjänst på utrikesenheten inom Herman Van Rompuys kabinett med ansvar för tredjelandstoppmöten och Östra partnerskapet.

3 Om författarna 383 Bengt Larsson är professor i sociologi vid Göteborgs universitet och medlem av CERGU:s styrgrupp. Han forskar huvudsakligen om ekonomisk sociologi och styrning och professionellt arbete i olika organisatoriska kontexter. Han har lett och deltagit i större forskningsprojekt om regleringen av bolagsrevisionen, handläggning av skuldsaneringsärenden samt förutsättningar och hinder för transnationellt fackföreningssamarbete i Europa. Rutger Lindahl är seniorprofessor i statsvetenskap och Jean Monnetprofessor i Europeisk politisk integration vid Göteborgs universitet, samt hedersordförande i CERGU:s styrgrupp. Hans forskning är främst inriktad på analys av förhandlingar inom EU:s ministerråd, europeisk utrikesoch säkerhetspolitik och opinionsbildning kring EU-frågor i Sverige. Kristina Lovén Seldén är doktor i sociologi och verksam som lärare och forskare vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hennes forskning är inriktad mot arbetsmarknad och arbetsliv och berör främst frågor om fackligt samarbete ur ett europeiskt perspektiv, exempelvis deras förhållningssätt till EU:s spelregler och institutioner. Cecilia Malmström, fil dr i statsvetenskap, hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Hon var ledamot av Europaparlamentet , EU-minister och därefter kommissionär med ansvar för inrikesfrågor (bl.a. asyl- och migrationsfrågor) , följt av ansvar för handelsfrågor Sedan 2011 är hon medlem av Rådet för Europastudier vid Göteborgs universitet (RE- GU). Daniel Naurin är docent i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och CERGU. Han har tidigare arbetat vid European University Institute i Florens, Utrikespolitiska Institutet i Stockholm, samt varit gästforskare vid Sussex European Institute. Hans forskning rör frågor om transparens, förhandlingar, lobbying samt förhållandet mellan juridiskt och politiskt beslutsfattande, främst med fokus på den Europeiska Unionen. Christina Olsen-Lundh är jur dr i miljörätt, tidigare postdoktoral forskare på CERGU och lektor på juridiska institutionen vid Göteborgs universitet samt knuten till forskningsprogrammet SPEQS (A Systems Perspective on Environmental Quality Standards). Hon är sedan mars 2014 rådman vid tingsrätten, mark- och miljödomstolen, i Vänersborg.

4 384 Om författarna Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han leder det svenska Valforskningsprogrammet och är föreståndare för SOM-Institutet (Samhälle Opinion Massmedia). Hans forskning handlar främst om medborgarattityder och väljarbeteende, inklusive val till Europaparlamentet. Maria Oskarson är docent vid statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet, och ledamot i CERGU:s styrgrupp. Hennes forskning är inriktad på politiskt beteende och politiska skiljelinjer ur svenskt såväl som europeiskt perspektiv. Dimitar Popovski är biträdande forskare inom ramen för forskningsprojekt vid CERGU, och har en Master i International Administration and Global Governance. Hans forskningsintressen är politisk konkurrens i Östeuropa, samhällsstyrningens kvalitet med fokus på nya medlemstater, samarbete och regional utveckling inom EU och HBTQ-frågor. Andrea Spehar, fil dr och universitetslektor vid statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet. Hon är tidigare postdoktoral forskare vid CERGU. Hennes forskning handlar dels om migrationspolitik och politiska partier samt migrationspolitikens europeisering, och dels om jämställdhetspolitikens utformning och implementering i Central- och Östeuropa. Urban Strandberg är docent och universitetslektor i statsvetenskap samt studierektor i Europakunskap vid Centrum för Europastudier (CES), Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet, och adjungerad ledamot i CERGU:s styrgrupp. I sin forskning studerar han förutsättningarna för att skapa politisk legitimitet, särskilt legitimitetsfrågor som väcks i skärningspunkterna privat-offentligt, nationellt-internationellt och politik-religion. Fredrik Söderbaum är professor i freds- och utvecklingsforskning vid Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet och tidigare medlem av CERGU:s styrgrupp. Han är även associerad till FN universitetets institut för Comparative Regional Integration Studies (UNU-CRIS) i Belgien. Han forskar främst om regioner och regionalism, EU som global aktör och EU:s externa relationer, samt Afrikansk politik, säkerhet och utveckling.

5 Om författarna 385 Katharina Vajta är universitetslektor i franska och verksam som proprefekt och utbildningsansvarig vid institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet. Hon representerar Humanistiska fakulteten i CERGU:s styrgrupp. Hennes forskning bedrivs framför allt inom fälten språk och identitet, språk och nationalism, och interkulturalitet. Frida Vernersdotter är biträdande undersökningsledare vid SOMinstitutet, Göteborgs universitet och alumn från Europaprogrammet med statsvetenskaplig inriktning. På SOM-institutet arbetar hon med metodutveckling. Hennes främsta forskningsintressen är utrikespolitisk opinion med fokus på EU och surveymetodologi med fokus på datakvalitet och frågedesign. Emily Xiangxuan Xu är CERGU-doktorand i ekonomisk geografi vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, samt anknuten till Centre for International Business Studies (CIBS). Hennes forskningsområde är den digitala ekonomin, med särskilt fokus på Internet of Things (IoT), digitalisering av service innovation och påverkan på den gröna ekonomin. Joachim Åhman, är Jur. dr. och universitetslektor i internationell rätt, Juridiska institutionen, Göteborgs universitet. Han är tidigare CERGUdoktorand. Hans forskningsintressen är kopplade till folkrätten i vid bemärkelse, dvs. även EU-rätten, världshandelsorganisationens regelverk (WTO-rätten) och folkrättens förhållande till den svenska konstitutionella rätten. För mer information om forskare vid Centrum för Europaforskning (CERGU) besök vår hemsida

Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet

Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet Linda Berg, föreståndare Linda.Berg@pol.gu.se /CERGU1 CERGU (group) CERGU_tweets Om CERGU Startade 1995 GU blev Jean Monnet Centre of Excellence 1998

Läs mer

Framtidens Europakunskap: utvecklingar, utmaningar, fördjupningar

Framtidens Europakunskap: utvecklingar, utmaningar, fördjupningar Framtidens Europakunskap: utvecklingar, utmaningar, fördjupningar V Urban Strandberg ad är Europa? Något alldeles speciellt i Européernas egna blickar. Delvis något annat i omvärldens ögon, i utifrånblickarna.

Läs mer

Om författarna OM FÖRFATTARNA

Om författarna OM FÖRFATTARNA OM FÖRFATTARNA Ester Appelgren, tekn dr, är lektor och avdelningsföreståndare för Journalistik och Nationalekonomi vid Södertörns högskola. Hennes forskning är inriktad på datajournalistik, journalistiska

Läs mer

Om författarna OM FÖRFATTARNA

Om författarna OM FÖRFATTARNA OM FÖRFATTARNA Dennis Andersson, master i statsvetenskap. Intresseområden är väljarbeteende och opinionsbildning. E-postadress: dennis.andersson.gbg@gmail.com Ulrika Andersson, fil dr, är verksam som forskare

Läs mer

Global oro ur ett svenskt perspektiv. Göteborgs universitet

Global oro ur ett svenskt perspektiv. Göteborgs universitet Global oro ur ett svenskt perspektiv Göteborgs universitet Global oro ur ett svenskt perspektiv Henrik Ekengren Oscarsson, föreståndare för SOM-institutet Karl Ydén, universitetslektor, forskare GRI,

Läs mer

Svenska folkets bedömning av skol- och utbildningsfrågor som viktigt samhällsproblem Per Hedberg

Svenska folkets bedömning av skol- och utbildningsfrågor som viktigt samhällsproblem Per Hedberg 12 12-- Svenska folkets bedömning av skol- och utbildningsfrågor som viktigt samhällsproblem 1987- Per Hedberg Report 12:4 Swedish National Election Studies Program Department of Political Science University

Läs mer

Curriculum Vitae, Maria Jarl

Curriculum Vitae, Maria Jarl Curriculum Vitae, Maria Jarl Maria Jarl, fil dr 730608-2749 Karl Gustavsgatan 44 411 31 Göteborg maria.jarl@gu.se 0705-482432 Examina Filosofie doktorsexamen i statsvetenskap, Statsvetenskapliga institutionen,

Läs mer

Susanne Johansson, fil dr i offentlig förvaltning. Verksam som utredare vid Statskontoret.

Susanne Johansson, fil dr i offentlig förvaltning. Verksam som utredare vid Statskontoret. FÖRFATTARNA Monika Bauhr, fil dr, är verksam vid statsvetenskapliga institutionen och Quality of Government Institute, Göteborgs universitet. Hennes forskning är inriktad på internationella organisationer,

Läs mer

Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser

Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser Föredrag Norrstyrelsens visionsseminarium 2009-10-22 Fil. dr. Linda Berg Centrum för Europaforskning (CERGU) / Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Europeisk politik och frågor som rörde EU uppmärksammades extra mycket

Europeisk politik och frågor som rörde EU uppmärksammades extra mycket SVENSKARNA MER POSITIVA TILL EU IGEN LINDA BERG OCH FRIDA VERNERSDOTTER Europeisk politik och frågor som rörde EU uppmärksammades extra mycket under 2014. Det är inte så konstigt eftersom det var många

Läs mer

Mittfåra och marginal - om det svenska opinionsklimatet

Mittfåra och marginal - om det svenska opinionsklimatet Måndag 30/6 12.00-13.00 E31 Mittfåra och marginal - om det svenska opinionsklimatet SOM-institutet: Henrik Ekengren Oscarsson, professor, föreståndare Sören Holmberg, professor Ulrika Andersson, undersökningsledare

Läs mer

Filosofie masterexamen med huvudområdet europakunskap Master of Science (120 credits) with a major in European Studies

Filosofie masterexamen med huvudområdet europakunskap Master of Science (120 credits) with a major in European Studies EXAMENSBESKRIVNING Filosofie masterexamen med huvudområdet europakunskap Master of Science (120 credits) with a major in European Studies 1. Fastställande Filosofie masterexamen med huvudområdet vid Göteborgs

Läs mer

Förhoppningar och farhågor - Sveriges första 20 år i EU

Förhoppningar och farhågor - Sveriges första 20 år i EU Förhoppningar och farhågor - Sveriges första 20 år i EU Centrum för Europaforskning/redaktörerna/författarna Tryckeri: Kompendiet, Göteborg 2014 ISSN: 1104-5507 ISBN: 978-91-89608-36-4 Innehåll Förord...

Läs mer

Om författarna OM FÖRFATTARNA

Om författarna OM FÖRFATTARNA OM FÖRFATTARNA Ulrika Andersson, fil dr, är verksam som forskare och undersökningsledare vid SOM-institutet, Göteborgs universitet. Hennes forskning är framför allt inriktad på medieinnehåll, mediepublik

Läs mer

SKÅNSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

SKÅNSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) SKÅNSKA TRENDER 21-211 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) SOM institutet SOM institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar och arrangera seminarier

Läs mer

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS).

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS). STOCKHOLMS UNIVERSITET Tidigare Dnr SU 50-0580-99 KAROLINSKA INSTITUTET Tidigare Dnr KI 4467/97 Nytt Dnr SU 301-2581-05 Nytt Dnr KI 6154/05-103 Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre

Läs mer

Marknadens gränser och politikens villkor

Marknadens gränser och politikens villkor Marknadens gränser och politikens villkor Inbjudan till konferens 6 maj 2011 Stockholm Var går gränsen mellan marknad och politik i en tid när den finansiella sektorn får allt större betydelse? Gränserna

Läs mer

EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet

EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet INTERNATIONELL POLITISK EKONOMI tvärvetenskaplig forskningsinriktning som analyserar

Läs mer

Samhällskunskap. Ämnets syfte

Samhällskunskap. Ämnets syfte Samhällskunskap SAM Samhällskunskap Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga

Läs mer

Forskningsfronten i den offentliga rätten Nationell konferens i offentlig rätt 2015. 20 21 oktober 2015

Forskningsfronten i den offentliga rätten Nationell konferens i offentlig rätt 2015. 20 21 oktober 2015 Forskningsfronten i den offentliga rätten Nationell konferens i offentlig rätt 2015 20 21 oktober 2015 Hotell Linné Tisdag 20 oktober 10 10.30 Kaffe och registrering 10.30-12.30 Gemensam session 10.30-11.00

Läs mer

Kommunala väljare? Röstdelning i svenska riksdags- och kommunval

Kommunala väljare? Röstdelning i svenska riksdags- och kommunval Kommunala väljare? Röstdelning i svenska riksdags- och kommunval 14-3-13 HENRIK EKENGREN OSCARSSON Professor i statsvetenskap, särskilt valforskning Forskningsledare för Valforskningsprogrammet Föreståndare

Läs mer

Samhällskunskap. Ämnets syfte. Samhällskunskap

Samhällskunskap. Ämnets syfte. Samhällskunskap Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner ingår.

Läs mer

Författarpresentation

Författarpresentation Författarpresentation Karin Aggestam är docent i statsvetenskap och ämnesföreståndare för freds- och konfliktforskning vid Lunds Shirin Ahlbäck Öberg är docent i statsvetenskap och verksam som universitetslektor

Läs mer

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998-216 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) Västsvenska trender 1998 216 SOM-institutet SOM-institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar

Läs mer

Fud 2007 Samhällsforskning. Kristina Vikström

Fud 2007 Samhällsforskning. Kristina Vikström Fud 2007 Samhällsforskning Kristina Vikström Syftet med samhällsforskningsprogrammet Syftet är framförallt att ge ett breddat beslutsunderlag för olika beslutsfattare exempelvis kommunerna Svar på remissinstansernas

Läs mer

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG.

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. Jag, min kommun och europeiseringen Rutger Lindahl Centrum för Europaforskning (CERGU) Göteborgs universitet INTERNATIONALISERING och GLOBALISERING inte bara

Läs mer

Författarpresentationer

Författarpresentationer Författarpresentationer Inga Berggren, Trelleborg Hushållslärare, Fil. kand. i pedagogik, psykologi och sociologi. Yrkeslärare vid f.d. Värnhemsskolan i Malmö 1968 1991. Kommunpolitiker i Trelleborg 1967

Läs mer

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor FÖRSLAG TILL PROGRAM UTFRÅGNING

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor FÖRSLAG TILL PROGRAM UTFRÅGNING EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor LIBE_OJ(2011)1020_1 FÖRSLAG TILL PROGRAM UTFRÅGNING ETT GEMENSAMT EUROPEISKT ASYLSYSTEM SENAST

Läs mer

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998 215 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) Västsvenska trender 1998 215 SOM-institutet SOM-institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar

Läs mer

S2EUS Masterprogrammet i Europakunskap, 120 högskolepoäng

S2EUS Masterprogrammet i Europakunskap, 120 högskolepoäng S2EUS Masterprogrammet i Europakunskap, 120 högskolepoäng Master s Programme in European Studies, 120 credits Avancerad nivå/second cycle level 1. Fastställande Utbildningsplanen fastställdes av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

samlande, konsumtionens mening och relation till artefakter samt återanvändning och återvinning av kläder och textil.

samlande, konsumtionens mening och relation till artefakter samt återanvändning och återvinning av kläder och textil. FÖRFATTARNA Erika Alm, fil dr, är lektor vid Institutionen för Kulturvetenskaper, Göteborgs universitet. Hennes forskning behandlar normer kring kön, sexualitet och identitet, särskilt inom medicinsk och

Läs mer

JAEHA, Masterprogram i europeisk handelsrätt, 120 högskolepoäng Master Programme in European Business Law, 120 credits

JAEHA, Masterprogram i europeisk handelsrätt, 120 högskolepoäng Master Programme in European Business Law, 120 credits Juridiska fakulteten JAEHA, Masterprogram i europeisk handelsrätt, 120 högskolepoäng Master Programme in European Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15]

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15] Euro-opinion Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige Frida Vernersdotter och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2013:15] Tabellförteckning Tabell 1. Åsikt om et att införa euron som valuta i Sverige

Läs mer

Forskare och praktiker som medverkar i boken

Forskare och praktiker som medverkar i boken Forskare och praktiker som medverkar i boken Kjell Aleklett, professor i fysik, Uppsala Ellen Almers, doktorand i didaktik, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping Christian Azar, professor

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETEN

HUMANISTISKA FAKULTETEN HUMANISTISKA FAKULTETEN Humanistiska fakultetsstyrelsen PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-05-03 Tid 09.00 12.05 Närvarande Frånvarande Övriga närvarande Företrädare för verksamheten Margareta Hallberg Ordförande

Läs mer

BOKAFTON. Nicolaisalen, Själagårdsgatan 13, Gamla stan 19.00-20.30. Inträde: 100 kr

BOKAFTON. Nicolaisalen, Själagårdsgatan 13, Gamla stan 19.00-20.30. Inträde: 100 kr BOKAFTON Inträde: 100 kr 19 februari H Åsa Nilsonne, professor i medicinsk psykologi, Karolinska Institutet, psykiater, författare. Samtalsledare: Hanna Stenström 19 mars I skuggan av Nathan Omi Söderblom

Läs mer

IKFF vill vidare genom projektet verka för ett ökat samarbete i frågor som rör europeisk säkerhetspolitik mellan IKFF: s kretsar i Sverige men också

IKFF vill vidare genom projektet verka för ett ökat samarbete i frågor som rör europeisk säkerhetspolitik mellan IKFF: s kretsar i Sverige men också Politics for Peace Under år 2007 beviljades IKFF medel för att utbilda sina medlemmar om europeisk säkerhetspolitik (ESP) med fokus på ett genusperspektiv. Nu fortsätter den här satsningen genom projektet

Läs mer

DIALOGMÖTE. Forskning om migration och integration - behov och möjligheter. #NFPmigint

DIALOGMÖTE. Forskning om migration och integration - behov och möjligheter. #NFPmigint DIALOGMÖTE Forskning om migration och integration - behov och möjligheter #NFPmigint VÄLKOMMEN! Vad är nationella forskningsprogram? 10-årig satsning, flera områden (2017 2026) forskningens medverkan i

Läs mer

Master s Programme in International and European. Relations. 120 hp. Relations F7MER Gäller från: 2018 HT. Fastställd av. Fastställandedatum

Master s Programme in International and European. Relations. 120 hp. Relations F7MER Gäller från: 2018 HT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2017-01235 1(8) Master s Programme in International and European Relations 120 hp Master s Programme in International and European Relations F7MER Gäller från: 2018 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

KAPITEL 10 projektgrupp, externa granskare, bindningar och jäv

KAPITEL 10 projektgrupp, externa granskare, bindningar och jäv 10. Projektgrupp, externa granskare, bindningar och jäv Medlemmarna i gruppen representerar olika infallsvinklar på kunskapsområdet och gruppen har bestått av följande personer: Projektgrupp Sten Anttila

Läs mer

Policyprocesser och implementering av policy Inledning till en tvärvetenskaplig diskussion

Policyprocesser och implementering av policy Inledning till en tvärvetenskaplig diskussion Policyprocesser och implementering av policy Inledning till en tvärvetenskaplig diskussion Åsa Boholm Forskarworkshop i Pathways Tema: Policyprocesser, regelverk, lokalisering, markanvändning etc. Tisdagen

Läs mer

Europeiskt samarbete för en värld i rörelse

Europeiskt samarbete för en värld i rörelse Europeiskt samarbete för en värld i rörelse Inledning Britternas val att rösta för ett utträde ur den Europeiska unionen är det europeiska projektets största prövning hittills. Men det kan också bli en

Läs mer

Svenska folkets bedömning av skol och utbildningsfrågor som viktigt samhällsproblem Per Hedberg Juni 2009

Svenska folkets bedömning av skol och utbildningsfrågor som viktigt samhällsproblem Per Hedberg Juni 2009 Svenska folkets bedömning av skol och utbildningsfrågor som viktigt samhällsproblem 8 Per Hedberg Juni 9 S SOM-institutet OM-institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra

Läs mer

Svenska folkets bedömning av skol- och utbildningsfrågor som viktiga frågor för partival i riksdagsvalen Per Hedberg

Svenska folkets bedömning av skol- och utbildningsfrågor som viktiga frågor för partival i riksdagsvalen Per Hedberg 12 12-- Svenska folkets bedömning av skol- och utbildningsfrågor som viktiga frågor för partival i riksdagsvalen - Per Hedberg Report 12:2 Swedish National Election Studies Program Department of Political

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2011.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2011. Naturvetenskapliga fakulteten MVEN16, Miljövetenskap: Klimatpolitik, samhällsstyrning och kommunikation, 15 högskolepoäng Environmental Science: Climate policy, Governance, and Communication, 15 credits

Läs mer

Protokoll fört vid föredragning för rektor 2015-06-11

Protokoll fört vid föredragning för rektor 2015-06-11 1 (8) Protokoll fört vid föredragning för rektor 2015-06-11 Ärende 1. Förslag till ledamot i styrelsen för Stiftelsen Karl Jeppssons Minne (dnr SU FV-1.2.2-1935-15). Föredragande: Anna Riddarström, Ledningskansliet.

Läs mer

Kort presentation av valberedningens förslag

Kort presentation av valberedningens förslag Kort presentation av valberedningens förslag Ordinarie ledamöter Helena Forslund Fredrik Karlsson Lars Tomsmark Katarina Stjernfeldt Mikael Lundgren Anna Lindahl Madeleine Johansson Personliga suppleanter

Läs mer

Förslag från analysgruppen Global samverkan Globala cyberfrågor: Samverkan för ett effektivare svenskt deltagande i globala cyberfrågor

Förslag från analysgruppen Global samverkan Globala cyberfrågor: Samverkan för ett effektivare svenskt deltagande i globala cyberfrågor Global samverkan Globala cyberfrågor: Samverkan för ett effektivare svenskt deltagande i globala cyberfrågor Om gruppen Kristina Persson, Minister för Strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete

Läs mer

ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK. Inbjudan. till konferens maj 2008 i Stockholm

ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK. Inbjudan. till konferens maj 2008 i Stockholm ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK Inbjudan till konferens 17 18 maj 2008 i Stockholm En mötesplats för nya kunskaper, goda idéer och kritiska synpunkter Välkommen till nätverkskonferens i Stockholm den 17-18

Läs mer

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab:

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab: Bilaga A. Arbetsordning för styrning och ledning av SciLifeLab Kap. 1. Inledning 1 Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt resurscentrum

Läs mer

Humanistiska fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum Företrädare för verksamheten

Humanistiska fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum Företrädare för verksamheten Tid 09.00 11.00 Närvarande Företrädare för verksamheten Margareta Hallberg Mats Andrén Mats Björkin Britt-Marie Karlsson Marcus Nordlund Auður Magnúsdóttir Ola Sigurdson Företrädare för studenterna Katarina

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

Framtidsseminarium 13 maj Välkommen!

Framtidsseminarium 13 maj Välkommen! Framtidsseminarium 13 maj 2013. Välkommen! Vad skall vi göra idag? Diskutera hur jag vet vad som är rätt för mig Diskutera kvarvarande terminer Diskutera möjligheter efter examen Informera om vår alumnverksamhet

Läs mer

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Protokoll 1 (7) Tid och plats kl. 8.00-9.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdande Margareta

Läs mer

Momentguide: Aktörer inom internationell politik

Momentguide: Aktörer inom internationell politik Momentguide: Aktörer inom internationell politik Tidigare var stater den enda verkligt betydelsefulla aktören på den internationella arenan. Efter andra världskriget har staterna engagerat sig i olika

Läs mer

Program- och examensbenämningar

Program- och examensbenämningar BESLUT 1 (9) 2016-03-17 Dnr STYR 2016/366 Samhällsvetenskapliga fakulteten Program- och examensbenämningar I enlighet med gällande regelverk 1 fastställer samhällsvetenskapliga fakulteten program- och

Läs mer

1(5) 2005-02-10. Ärende Beslut eller annan åtgärd

1(5) 2005-02-10. Ärende Beslut eller annan åtgärd 1(5) Forsknings/forskarutbildningsnämnden Närvarande Ledamöter: Lars Matsson Professor, dekanus Ordförande Kristina Hellén-Halme Forskarstuderande ej 5 Gunnel Svensäter Professor Björn Söderfeldt Professor

Läs mer

Identifikation 1. Programmets namn Kandidatprogram inom Europastudier med humanistisk profil Programmets namn på engelska

Identifikation 1. Programmets namn Kandidatprogram inom Europastudier med humanistisk profil Programmets namn på engelska 1 2017-04-05 Dnr U 2017/91 Utbildningsplan 1. Identifikation 1. Programmets namn Kandidatprogram inom Europastudier med humanistisk profil Programmets namn på engelska Bachelor of Arts Programme in European

Läs mer

Fortbildningsdag 2018 Tema: Från gymnasiet till högre studier

Fortbildningsdag 2018 Tema: Från gymnasiet till högre studier Fortbildningsdag 2018 Tema: Från gymnasiet till högre studier Varmt välkommen till Mittuniversitetet och Fortbildningsdagen på campus Sundsvall som arrangeras av gymnasiesamverkansgruppen inom Regionalt

Läs mer

S2EUS Masterprogrammet i Europakunskap, 120 högskolepoäng

S2EUS Masterprogrammet i Europakunskap, 120 högskolepoäng S2EUS Masterprogrammet i Europakunskap, 120 högskolepoäng Master s Programme in European Studies, 120 higher education credits Avancerad nivå/second cycle level 1. Fastställande Utbildningsplanen fastställdes

Läs mer

Du kan även läsa detta utskick på webben Skriv ut nyhetsbrevet SOME NEWS

Du kan även läsa detta utskick på webben Skriv ut nyhetsbrevet SOME NEWS Preheader Du kan även läsa detta utskick på webben Skriv ut nyhetsbrevet SOME NEWS Nyhetsbrev, december 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten In English below Dekanbrev Innan julefriden lägrar sig över

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Program- och examensbenämningar

Program- och examensbenämningar BESLUT 1 (8) 2011-12-15 Dnr S 2011/343 Samhällsvetenskapliga fakulteten Program- och examensbenämningar I enlighet med gällande regelverk 1 fastställer samhällsvetenskapliga fakulteten program- och examensbenämningar

Läs mer

Svenska folkets bedömning av skol och utbildningsfrågor som viktiga frågor för partival i riksdagsvalen

Svenska folkets bedömning av skol och utbildningsfrågor som viktiga frågor för partival i riksdagsvalen Svenska folkets bedömning av skol och utbildningsfrågor som viktiga frågor för partival i riksdagsvalen 6 Valforskningsprogrammet Per Hedberg Juni 9 S Svenska valforskningsprogrammet venska Valforskningsprogrammet

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL

EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL EUROPEISKA RÅDET UNIONENS STRATEGISKA INSTITUTION Europeiska rådet driver på utvecklingen i Europeiska unionen och fastställer de allmänna politiska riktlinjerna

Läs mer

Svenska folkets bedömning av Socialdemokraternas, Folkpartiets och Moderaternas politik i skoloch utbildningsfrågor Per Hedberg

Svenska folkets bedömning av Socialdemokraternas, Folkpartiets och Moderaternas politik i skoloch utbildningsfrågor Per Hedberg 12 12-- Svenska folkets bedömning av Socialdemokraternas, Folkpartiets och Moderaternas politik i skoloch utbildningsfrågor 1979- Per Hedberg Report 12:3 Swedish National Election Studies Program Department

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

Kl Lars Trägårdh, professor i historia och civilsamhälleskunskap, berättar om tillitens roll i det nordiska välfärdssamhället

Kl Lars Trägårdh, professor i historia och civilsamhälleskunskap, berättar om tillitens roll i det nordiska välfärdssamhället Program Kl. 13.00 Lantrådet Katrin Sjögren hälsar välkommen Kl. 13.10 Forskare Sanna Roos (ÅSUB) och forskningskoordinator Petra Granholm (Ålands fredsinstitut) presenterar resultaten från Tillitsstudien

Läs mer

VÄXJÖ UNIVERSITET 2002-10-31 Dnr.903/2002-510 Institutionen för samhällsvetenskap. Utbildningsplan för PROGRAMMET FÖR EUROPASTUDIER, 120/160 poäng

VÄXJÖ UNIVERSITET 2002-10-31 Dnr.903/2002-510 Institutionen för samhällsvetenskap. Utbildningsplan för PROGRAMMET FÖR EUROPASTUDIER, 120/160 poäng VÄXJÖ UNIVERSITET 2002-10-31 Dnr.903/2002-510 Institutionen för samhällsvetenskap Utbildningsplan för PROGRAMMET FÖR EUROPASTUDIER, 120/160 poäng 1. Fastställande av plan Styrelsen för Institutionen för

Läs mer

Samhällskunsk ap. Martin Turesson. för grundläggande vuxenutbildning. Capensis förlag AB

Samhällskunsk ap. Martin Turesson. för grundläggande vuxenutbildning. Capensis förlag AB Samhällskunsk ap för grundläggande vuxenutbildning Martin Turesson Capensis förlag AB Språkgranskning Elin Herrmann Capensis förlag AB Falköping www.capensis.se e-postadress: info@capensis.se 2012 Capensis

Läs mer

Europeiska Unionen. Historia. 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation?

Europeiska Unionen. Historia. 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation? Europeiska Unionen Historia 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation? EKSG Dämpa möjligheter till konflikter Kotroll av råvaror som kriget kräver Kol

Läs mer

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN Strategisk plan 2018 2026 JURIDISKA FAKULTETEN Inledning Lunds universitet och den Juridiska fakulteten grundades 1666 och har under århundranden varit ett centrum för bildning och lärdom. Lunds universitet

Läs mer

Arbetsområde: Ljuva dröm - att bli en riktigt svensk

Arbetsområde: Ljuva dröm - att bli en riktigt svensk Arbetsområde: Ljuva dröm - att bli en riktigt svensk Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap åk 7- Läsår: Tidsomfattning: 6-8 lektioner à cirka 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet Samhällskunskap syftar

Läs mer

Europaprogrammet. European Studies Program. Utbildningsplan for. 180 högskolepoäng grundnivå. Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Europaprogrammet. European Studies Program. Utbildningsplan for. 180 högskolepoäng grundnivå. Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs universitet Utbildningsplan for Europaprogrammet 180 högskolepoäng grundnivå European Studies Program Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET. Tid: Plats:

UPPSALA UNIVERSITET. Tid: Plats: fakultetsnämnden 1(8) Tid: Plats: Kl 13.15-15.14 Humanistisk-samhällsvetenskapliga fakultetsrummet, Universitetshuset Närvarande ledamöter: Shirin Ahlbäck Öberg Agneta Andersson Emma Elfversson Lars Frimanson

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO600 Internationell rätt, 15 högskolepoäng Public International Law, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd 2007-06-29

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Pris i SEK för program Läsåret 2017/2018 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Filosofiska fakultetsnämnden PROTOKOLL FFN-O Nr Kompetensutvecklingsplaner för perioden godkännande Dnr:

Filosofiska fakultetsnämnden PROTOKOLL FFN-O Nr Kompetensutvecklingsplaner för perioden godkännande Dnr: Filosofiska fakultetsnämnden PROTOKOLL FFN-O Nr 9-07 beskrivning Kompetensutvecklingsplaner för perioden 2007-01-01 2007-12-31 godkännande Dnr: 1913-06 Inger Medin-Olsson Karin Axelsson, ordförande, beslutande

Läs mer

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB)

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) 1 Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) FMB är ett vetenskapligt nätverk i Västra Götaland som arbetar med forsknings, utvecklingsoch utbildningsfrågor inom området riskbruk, missbruk

Läs mer

S2IAG Masterprogrammet i Internationell Administration och Global Samhällsstyrning, 120 högskolepoäng

S2IAG Masterprogrammet i Internationell Administration och Global Samhällsstyrning, 120 högskolepoäng STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN S2IAG Masterprogrammet i Internationell Administration och Global Samhällsstyrning, 120 högskolepoäng Master s Programme in International Administration and Global Governance,

Läs mer

Asiatisk organiserad brottslighet i Europeiska unionen

Asiatisk organiserad brottslighet i Europeiska unionen GENERALDIREKTORATET FÖR INTERN POLITIK UTREDNINGSAVDELNING C: MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER OCH KONSTITUTIONELLA FRÅGOR MEDBORGERLIGA FRI- OCH RÄTTIGHETER SAMT RÄTTSLIGA OCH INRIKES FRÅGOR Asiatisk organiserad

Läs mer

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:2]

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:2] Förtroendet för Arbetsförmedlingen Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:2] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell 1 Förtroende

Läs mer

Rektorssammanträde Sammanträde 2003:15

Rektorssammanträde Sammanträde 2003:15 GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats kl. 10.00 11.10, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Bo Samuelsson rektor Bisittare Birgitta Skarin Frykman prorektor Björn

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Internationella samhällsvetarprogrammet, 120/160/180 poäng The International Programme of Social Science, 180/240/270 points (ECTS)

Internationella samhällsvetarprogrammet, 120/160/180 poäng The International Programme of Social Science, 180/240/270 points (ECTS) Grundutbildningsnämnden för Dnr 626/2004-510 humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Internationella samhällsvetarprogrammet, 120/160/180 poäng The International Programme of Social Science, 180/240/270

Läs mer

Utbildningsplan. Samhällsvetarprogrammet. 180 högskolepoäng. Social Science Programme. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Samhällsvetarprogrammet. 180 högskolepoäng. Social Science Programme. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Samhällsvetarprogrammet 180 högskolepoäng Social Science Programme 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2010-11-24 Gäller fr.o.m. 2011-07-01 Reviderad

Läs mer

KONSTRUERADE VARIABLER Kurs kursreg kursnamn på den kurs studenten varit registrerad på. kursnamn kurskoden för den variabel som studenten varit registrerad på. kurspro2 det uppkodade svaret på frågan

Läs mer

Preliminärt Schema Hållbar utveckling värderingar, världsbilder och visioner Uppdaterad 2015-02-25

Preliminärt Schema Hållbar utveckling värderingar, världsbilder och visioner Uppdaterad 2015-02-25 Schema Hållbar utveckling - värderingar, världsbilder och visioner Observera att vissa schemaändringar kan förekomma, moment markerade med *stjärna är nya/uppdaterade i den senaste versionen av schemat.

Läs mer

Att leva, bo och verka i Skåne

Att leva, bo och verka i Skåne Att leva, bo och verka i Skåne Resultat från SOM-undersökningen i Skåne 2015 Henrik Ekengren Oscarsson Föreståndare SOM-institutet Daniel Jansson Bitr. undersökningsledare SOM-institutet Ett oberoende

Läs mer

Humanistiska fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

Humanistiska fakultetsnämnden Sammanträdesdatum Tid 10.00 12.05 Närvarande Företrädare för verksamheten Margareta Hallberg Mats Andrén Lars Borin Håkan Karlsson Lena Martinsson Yvonne Leffler Filip Radovic Maria Sjöberg Företrädare för studenterna Annika

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

Einsteinseminarier. hösten 2007

Einsteinseminarier. hösten 2007 Einsteinseminarier hösten 2007 Einstein i Göteborg Jag anser att man inte bör tala om svensk, tysk, fransk eller engelsk vetenskap. Vetenskap bör vara fri från national begreppen. Den är internationell.

Läs mer

Program- och examensbenämningar

Program- och examensbenämningar SAMMANSTÄLLNING 2019-04-23 1 Kansli S Program- och examensbenämningar Detta dokument innehåller en sammanställning av program- och examensbenämningar vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. I examensbeskrivningarna

Läs mer

Förslag till dekan och prodekan, samt ytterligare sex ledamöter i samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen från och med 1 juli 2012.

Förslag till dekan och prodekan, samt ytterligare sex ledamöter i samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen från och med 1 juli 2012. 1 Till Fakultetsnämnden vid samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Förslag till dekan och prodekan, samt ytterligare sex ledamöter i samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen från och med

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Pris i SEK för program Läsåret 2015/2016 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR)

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-07-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

OM FÖRFATTARNA. Kontakt:

OM FÖRFATTARNA. Kontakt: OM FÖRFATTARNA Rafael Ahlskog, fil dr i statskunskap, verksam vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet. Forskar kring frågor om altruism och egenintresse i individuellt beslutsfattande.

Läs mer