Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling"

Transkript

1 Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2010

2 Kära församling! Vem är Gud? Vem är jag? Bilden av vårt land förändras snabbt och det skrämmer oss. Rädsla och osäkerhet påverkar vår tillvaro och vår tid. De som söker skydd i Sverige är inte välkomna. De som behöver vår kärlek är inte välkomna. Vår generositet mot dem, som behöver det bäst naggas i kanten, kvar blir bara smulor. Därför är det bra att kyrkan finns som pekar på att alla människor har lika värde. Alla människor är Guds avbild. I Jesus Kristus finner vi vår rätta bild av Gud. Evangelisten Johannes skriver: ordet blev kött - det är inkarnationens ögonblick som vi firar varje jul. Gud föds till världen. Jesus ställde frågan en gång Vem säger människorna att jag är?. Det är en fråga som människan har brottats med sedan dess. Det är en fråga som hör samman med frågan Vem är jag? som många ställer till sig själv. I Jesus Kristus får frågan sitt svar. Som förre påven Johannes Paulus II en gång uttryckte det: Människan kan inte förstå sig själv utan Kristus. Hon kan varken begripa vem hon är, vilken hennes kallelse är. Utan Kristus blir all obegripligt. I Jesus Kristus blir det samtidigt synligt vem Gud är. Han står över allt det vi kan fatta. Men helt plötsligt får den suddiga bilden av Gud konturer. Det är i Jesu mänskliga natur. I honom har hela den gudomliga fullheten förkroppsligats och tagit sin boning skriver evangelisten. Gud kommer till oss i synlig gestalt i ett litet barn. Varför? Jo, för att vi skall kunna se Guds storhet och människans. Han bjuder oss in i kyrkans gemenskap för att finna svaret på frågan Vem är jag? Kyrkan, församlingen är en gemenskap av bedjande och troende människor som samlas för att tacka Gud för allt det han har gjort för oss. Det gör vi bäst genom vår närvaro i den heliga mässan där Jesus Kristus kommer oss till mötes. Vår långa väntan är då slut på så vis blir julhögtiden just en högtid då vi firar att Jesus Kristus är vår Herre och Gud. Han är Immanuel Gud med oss! En välsignad Advent, God Jul och ett Gott Nytt År önskas alla våra församlingsmedlemmar! Er Kurt Fors Kyrkoherde Franck Mahoro Församlingsass.

3 Gudstjänster i Advent och jultid Söndagen den 28 november Första söndagen i Advent Högmässa kl Söndagen den 5 december Andra söndagen i Advent Högmässa kl Söndagen den 12 december Tredje Söndagen i Advent Högmässa kl Mässa - kroatiska kl Söndagen den 19 december Fjärde Söndagen i Advent. Högmässa kl Mässa ukrainska kl Mässa kl Julafton den 24 december Julnattens mässa kl Juldagen den 25 december Högmässa kl Söndagen den 26 december Den heliga familjen Högmässa kl Nyårsafton 31 december Tacksägelse mässa kl Nyårsdagen 1 januari 2011 Guds heliga moders Marias högtid. Mässa GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR 2011.

4 Juloktaven Juloktaven dvs. julhögtidens åtta dagar inleds på juldagen. Söndagen den 26 december. Den Heliga familjen. Mässa kl Måndagen den 27 december. S:t Johannes, Apostel, Evangelist Mässa kl Tisdagen den 28 december. De oskyldiga barnen i Betlehem Mässa kl Onsdagen den 29 december. 5 dagen i Juloktaven Mässa kl Torsdagen den 30 december. 6 dagen i Juloktaven Fredagen den 31 december. 7 dagen i Juloktaven Tacksägelsemässa kl Onsdagen den 5 januari Epifania-Herrens uppenbarelse Mässa kl Torsdagen den 6 januari Epifania-Herrens uppenbarelse Mässa kl Söndagen den 9 januari Herrens Dop Mässa kl Jultiden slutar denna söndag!

5 Tredje Söndagen i Advent Livets söndag. Söndagen den 12 december 2011 Den tredje Söndagen i Advent firar kyrkan Livets Söndag. Kollekten denna dag går till Livets fond, som stöder insatser för livets kultur. Fonden förvaltas av Respekt, den katolska rörelsen som främjar livets okränkbarhet. Respekt - katolsk rörelse för livet Jag behövde en nästa, var du där? Respekt är en katolsk rörelse, som arbetar för att främja det mänskliga livets okränkbarhet från konception fram till naturlig död. Respekt befrämjar och värnar om en livets kultur. Genom Livets fond, som varje år på Livets söndag den tredje advent delar ut bidrag, finansierar Respekt insatser som främjar respekten för det mänskliga livet. Respekt vill ge information och vägledning om medicinsk-etiska frågor, och hjälpa människor att komma fram till ett personligt ställningstagande, när de konfronteras med svåra frågor. Respekts jourtelefon - vi lyssnar på dig Är Du gravid? Har du tankar kring abort? Är du osäker på frågor kring graviditet? Har du förlorat ditt barn? Behöver du vägledning? Känner du dig ensam i ditt föräldraskap? Ring eller e-posta till Respekts vägledare på: tfn eller jourtelefon@respektlivet.nu Du kan vara anonym På församlingens hemsida finner du en länk till Nordisk förening för katolska läkare.

6 Mässan vardagar och på andra språk Måndagar onsdagar kl Fredagar kl Rosenkransbön tisdagar kl Vesper onsdagar kl Mässan på andra språk Mässa på kroatiska kl andra söndagen i månaden. Mässa på ukrainska kl tredje söndagen i månaden Mässa på slovenska: udda månader, fjärde söndagen kl resp Mässa kaldeiska kungöres på söndagar Mässa i Laxå Den tredje söndagen i månaden kl Lokal: Ramundeboda församlingshem Mässan på teckenspråk! Mässan på teckenspråk firas under våren 2011 Celebrant är Kyrkoherde Gene Dyer. Tiderna kommer att kungöras på söndagar. Telefonnummer till Kyrkoherde Gene Dyer finner du på församlingens hemsida: Tider för mässans firande och telefonnummer till de nationella själasörjare hittar man också på församlingens hemsida. Där finner du också en kort historik om kyrkan.

7 Trosundervisning för barn och ungdomar i S:t Eskil Vårterminen 2011 Lördagen den 15 januari kl Lördagen den 12 februari kl Lördagen den 12 mars kl Lördagen den 2 april kl Lördagen den 14 maj kl Barnens julbön Gud bor i ett ljus dit ingen kan gå. Gud kan vi inte se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir ha ett barn som Maria bär. Ära vare dig o Gud som är så stor att du kommer hit som vår lille bror. Ja, du kommer hit och du vill vara här. Så blir du ett barn som Maria bär. Föräldrar stöd församlingens undervisning! Det är en angelägen uppgift för församlingen att erbjuda undervisning till våra barn och ungdomar. Därför vädjar jag återigen till alla föräldrar som har barn i undervisning att också hjälp till. Lämna inte barnen här för att göra något annat! Föräldrarna inbjudes därför speciellt, att tillsammans med sina barn och ungdomar fira den heliga mässan kl Våra barn och ungdomar behöver oss vuxna som goda föredömen. Stöd även församlingens undervisning, genom att aktivt med andra föräldrar ordna mellanmål för deltagarna i undervisningen, vilket är ett välkommet inslag, och ett tillfälle för de deltagande att umgås och lära känna varandra. Tack för din stöd!

8 Program Biskopsvisitation 7-9 januari Biskop Anders Arborelius. Biskopen gör regelbundna visitationer i församlingarna. Biskopen är herde över hela stiftet. Visitationen ger biskopen inblick i församlingarnas inre och yttre utveckling, och gör biskopen bekant med församlingarnas glädjeämnen, utmaningar och problem. Fredagen den 7 januari 2011 Fredag eftermiddag biskopen anländer till församlingen Mässa i Örebro huvudcelebrant Biskop Anders Arborelius Församlingsafton med tillfälle till pratstund med enskilda medlemmar. Kvällen avslutas med bön. Lördagen den 8 januari Laudes i S:t Eskils katolska kyrkan Avfärd mot Karlskoga Mässa i Karlskoga huvudcelebrant Biskop Anders Arborelius Sammanträde med ekonomirådet/pastoralrådet i Karlskoga Avfärd mot Örebro Lunch med ekonomirådet och pastoralrådet i Örebro Besök på Kumla anstalten under P. John McCormack ledning Sammanträde med ekonomirådet och pastoralrådet i Örebro Genomgång av kyrkböckerna i Örebro Därefter tillfälle till pratstund med församlingens anställda samt pastoralråd och ekonomiråd. Dagen avslutas med bön. Söndagen den 9 januari Avfärd mot Karlskoga Mässa i Karlskoga. Huvudcelebrant Biskop Anders Arborelius Avfärd mot Örebro Mässa i Örebro. Huvudcelebrant Biskop Anders Arborelius Kyrkkaffe eller eventuellt Caritaslunch. Tillfälle för biskopen att möta enskilda församlingsmedlemmar Biskopsvisitation avslutas.

9 Bed med påven Benedikt XVI Den helige Faderns intentioner 2011 Låt oss be tillsammans med den Helige Fadern för världen och för kyrkan i världen. Januari Allmänt: Att skapelsens rikedom får fortleva och blir tillgängliga för alla och uppskattas som Guds värdefulla gåva. Missionen: Att kristna når fram till full enhet och vittnar om att Gud är fader för alla människor. Februari Allmänt: Att alla respekterar familjen och erkänner dess oersättliga bidrag till samhällets framåtskridande. Missionen: Att de kristna samfunden genom att tjäna dem som lider av sjukdomar vittnar om Kristi närvaro i de missionsländer där sjukdomsbekämpning bäst behövs Mars Allmänt:Att länderna i Latinamerika följer Evangeliet och gör framsteg i social rättvisa och fred Missionen: Att den helige Ande upplyser och styrker alla dem som på så många håll i världen förföljs eller diskrimineras på grund av Evangeliet. O Gud, du som är före all tid, du som i begynnelsen skapat himmel och jord, vi faller ner och tillber dig, du som utblottade dig själv och antog en tjänares gestalt då du i midnattens mörka timme föddes till världen av Jungfru Maria, och lades i en krubba. Låt oss för alltid tillbe dig, du som är vår Herre och Gud.

10 Första Söndagen i Advent. Adventsfest i församlingen. Pastoralrådet inbjuder församlingens alla medlemmar till adventsfesten första söndagen i Advent den 28 november efter mässan. Pastoralrådet önskar att församlings medlemmar aktivt deltar i festen förberedelse till exempel kan man baka bullar, kakor, bröd m.m. till försäljning. Lotterier och annat spännande kommer att anordnas. Dagens intäkter går till ett hem, som är under uppbyggnad för föräldralösa barn. Caritas verksamheten i S:t Eskils församling. Under våren 2010 gjordes ett försök att återstarta Caritasverksamheten i församlingen. Glädjande är att många vill vara med i Caritas gruppen. Caritas gruppen har samlats till planeringsmöten för att vidareutveckla arbetet. De som anmälde sig som aktiva medlemmar i Caritas är indelade i mindre grupper. Caritas gruppen anordnar kyrkkaffe en gång i månaden för att på så sätt samla in pengar för till exempel när katastrofer och dylikt händer i världen. Caritas gruppen samlar också in pengar för specifika ändamål och målgrupper. Ett hem för föräldralösa barn är under uppförande i Bujumbura i Burundi. Pengar behövs för byggnadsmaterial som fönster och dörrar m.m. Det behövs också sådana basala saker som till exempel madrasser för barnen att sova på och ett mål mat om dagen. Nästa Caritas möte Tisdagen den 25 januari 2011 kl Vårmarknad: Lördag och söndag maj Stöd Caritasgruppens arbete! En gåva mottages gärna postgiro: märk Caritas Tack för din gåva och medverkan!!

11 S:t Eskils Katolska Ungdomsförening Det är glädjande att många unga söker sig till församlingens mässor. Därför är det oerhört viktigt att församlingen har en fungerande ungdomsförening som tar till vara de ungas intresse kring tron och att få vara meddeltagande i den heliga mässan. S:t Eskils Katolska Ungdomsförening bjuder alla ungdomar att aktivt delta i föreningen och på så vis hjälper man varandra och på så vis blir tron på Jesus Kristus grunden till livet. Vi lever i ett samhälle där den kristna tron inte är något som attraherar de unga på grund av att samhället alltmer blivit avkristnad och tron på Jesus Kristus blivit alltmer främmande för många unga. Låt oss därför arbeta vidare så att Jesus Kristus blir känd av alla! S:t Eskils Katolska Ungdomsförening SEKUF Har du förslag till ungdomsverksamhet, prata med Franck Stöd ungdomarnas insamling för föräldralösa barn! Den tredje söndagen i månaden bjuder ungdomsgruppen på kyrkkaffe. De pengar som då samlas vidare slussas vidare till Foyer de Charite i Burundi. Nu till julen kommer en summa att föras över så att de barn som saknar föräldrar skall få ta del av julens glädje! Stöd därför ungdomarna med att vara med vid kyrkkaffet eller ge dem ett bidrag. Tack för din gåva! Världsungdomsdagen 2011 MADRID Nu är det dags att på allvar börja ladda inför världsungdomsdagen i Madrid nästa å! Temat då är: Med rot och grund i Jesus Kristus, fasta i tron. SUK anordnar som vanligt resan för dem som vill följa med från Sverige. Festivaler, katekeser och diskussionsforum är några av de saker man får ta del av. Som avslutning firas en enorm mässa med Påven utomhus. Vill du vara med, ta kontakt med Franck Mahoro, eller skicka dina frågor till vud2011@suk.se. Åldersgränsen är 16 år.

12 S:t Eskils Katolska Bokhandel För dig som tycker om böcker! Här finner du andlig läsning och annan litteratur. I vår bokhandel finns tidskrifter som Katolsk Magasin, Karmel och Signum att köpa. Rosenkransar, ikoner och ljus finns också till försäljning. Att läsa andlig litteratur är att fördjupa sin tro! Bokhandeln drivs utan ekonomiska vinstintressen! Böneveckan för Kristen enhet januari 2011 Under julnatten ber kyrkan för världens alla folk. Herre, vår Gud, du som låter det sanna ljuset stråla i denna heliga natt, låt oss, som redan känner hans hemlighet, i evigheten leva i hans glädje. S:t Eskils Katolska Församling Box 276, Örebro Tel. exp E-post: orebro@katolskakyrkan.se Hemsida: Expeditions och telefontid : måndagar, tisdagar, fredagar kl

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2011 Ett barn blir oss fött Ett barn blir oss fött, så ljuder Julens glada budskap över hela världen. Ett stort under har

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Katolska Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Katolska Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Katolska Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2012 Det är advent Det är advent. Vad är Advent? Ordet advent kommer från det latinska ordet adventus som betyder

Läs mer

S:t Görans Katolska församling Karlskoga Församlingsbladet Advent och julen 2009 S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71 Karlskoga

S:t Görans Katolska församling Karlskoga Församlingsbladet Advent och julen 2009 S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71 Karlskoga S:t Görans Katolska församling Karlskoga Församlingsbladet Advent och julen 2009 S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71 Karlskoga Kära församling När våra dagar är som mörkast och solen skiner

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Amor meus crucifixus est

Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Amor meus crucifixus est Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Amor meus crucifixus est Församlingsbladet Hösten 2010 Amor meus crucifixus est - Min kärlek är korsfäst Min kärlek är korsfäst de orden genomsyrar Birgittasystrarnas

Läs mer

Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Hösten 2012 Ni är mina vänner En spännande och intressant höst väntar oss. Nu när semestrarna är slut och jobb och skola börjat igen. Höga

Läs mer

S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga.

S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga. S:t Görans Katolska församling Karlskoga Hösten 2009 Församlingsbladet S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga. Välkomna tillbaka! Alla har vi säkert lagt märke till hur dagarna börjar

Läs mer

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping Biskop Anders predikan Den Heliga Familjens Fest 30 december 2013 S:t Olai, Norrköping På juldagen firade vi med stor glädje att Gud har blivit människa för vår skull. Idag på söndagen efter jul firar

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Advent och Julen 2014 Advent i väntans tider Människan är alltid riktad framåt, mot framtiden. Hon längtar efter något eller någon. Hon drivs framåt av hoppet,

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 28 november 2016 15 januari 2017 Söndagar Torsdagar S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, 16.30 Rosenkransbön 17.00 Mässa 17.00 Sakramental

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN Bromölla Söndagar Torsdagar DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING December 2015 S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, Bromölla 16.30 Rosenkransbön 17.00 Mässa 17.00 Sakramental

Läs mer

ANSGAR BOTVID 2/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 2/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING VÄRLDSUNGDOMSDAG MADRID 2011 2 Kyrkoherde Björn Göransson KÄRA FÖRSAMLING Som alla vet har det i vårt grannland Norge skett mycket

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

Församlingsblad Julen 2008

Församlingsblad Julen 2008 Församlingsblad Julen 2008 Kära församling! Åra i höjden åt Gud och på jorden fred åt de människor Han finner behag i! Så prisades Gud av en stor himmelsk här i Betlehem när Han själv - den Helige, den

Läs mer

KYRKOHERDEN HAR ORDET

KYRKOHERDEN HAR ORDET KYRKOHERDEN HAR ORDET När jag tittar ut genom fönstret är det grått och regnigt. Regnigt, ruskigt och mörkt. Denna tid kan vara lite jobbig. Men när ni läser detta står vi på tröskeln till ett nytt år.

Läs mer

Er kyrkoherde P. Zdzislaw Lepper SDB

Er kyrkoherde P. Zdzislaw Lepper SDB Nr 02 [ 06 ] /2014 2 GUDS FÖDELSES HELG I VÅRA HJÄRTAN Då jorden täcks av ett snötäcke och då kölden känns mer och mer, riktar vi våra tankar mot den stundande Julen. Hur många Jular har vi inte upplevt

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Katolska Kyrkan i Karlskoga S:t Görans församling

Katolska Kyrkan i Karlskoga S:t Görans församling Katolska Kyrkan i Karlskoga S:t Görans församling Månadsbladet November 2008 Välkommen till S:t Görans Katolska Församling S:t Görans Katolska församling bjuder dig välkommen. Den heliga mässan firas söndagar

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Påsken 2013 Amor mei Crucifixus est Min kärlek är korsfäst - men min kärlek har också förnyats i Jesus Kristi uppståndelse från de döda.

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

veckovy

veckovy veckovy 2018-12-31-2020-01-05 31 MÅNDAG december 1 1 TISDAG Nyårsdagen I Jesu namn Jes 49:13-16 Heb 13:5-8 Luk 13:6-9 Ps 121 2 ONSDAG 3 TORSDAG 1 I VECKAN: januari FREDAG 4 LÖRDAG 5 Trettondedag jul Guds

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 12 ] 2017

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 12 ] 2017 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 12 ] 2017 Kyrkoherdens Inledningsord Kära församlingsmedlemmar i S:t Botvid! Sakteligen lider ännu ett år mot sitt slut, ytterligare ett

Läs mer

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19:11-16 1/3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Måndag Ps 23 1/5/2016 Tisdag Ps 40:1-6 1/6/2016 Onsdag

Läs mer

S:t Johannes Döparens Katolska. Församling i Landskrona

S:t Johannes Döparens Katolska. Församling i Landskrona S:t Johannes Döparens Katolska Församling i Landskrona Verksamhetsberättelse 2014 DAGORDNING: Mötet öppnande - kyrkoherde. Val av mötesordförande, sekreterare och två justerare. Gemensamma pastoral- och

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Juldagen Jesu födelse Julsång På natten

Läs mer

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Församlingsbrev Påsken 2010 1 Kyrkoherdens påskhälsning De tre påskdagarna världshistorien förändras Vi närmar oss snabbt kyrkoårets absoluta höjdpunkt som kallas

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Marias advent Andra söndagen i advent

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A 165 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

S:t Eskils Katolska Församling

S:t Eskils Katolska Församling S:t Eskils Katolska Församling Box 276, 701 45 Örebro www.sankteskil.com Tel. 019-611 1360. Bg 934-2957 Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner /Joh 15:13/ Församlingsbladet Fastan

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

2 KYRKOHERDENS INLEDNINGSORD Biskop Anders gratulerar vår yngsta församling i stiftet

2 KYRKOHERDENS INLEDNINGSORD Biskop Anders gratulerar vår yngsta församling i stiftet Nr 02 [04] /2013 2 KYRKOHERDENS INLEDNINGSORD Biskop Anders gratulerar vår yngsta församling i stiftet Kära församlingsmedlemmar i S:t Botvids! Snart närmar sig slutet på ännu ett år i vår församlings

Läs mer

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 23 måndag november 48 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 48 november fredag 27 lördag 28 1:a sön. i advent 29 Ett nådens år Sak 9:9-10 Upp 3:20-22 Matt 21:1-9 Ps 24 30 måndag november 49 1 tisdag 2 onsdag

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23 Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg Grunddokument 2013-01-23 Innehåll I. Tro & värderingar... 3 Bibeln... 3 Gud... 3 Människan... 3 Jesus Kristus... 4 Mission...

Läs mer

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 75 Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Jfr Jes 45:8 Dryp, ni himlar därovan, och må skyarna låta rättfärdigheten strömma ner. Må jorden öppna sig och dess frukt bli Frälsaren. Inledning Adventstiden

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 11 ] 2017

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 11 ] 2017 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 11 ] 2017 Kyrkoherdens Inledningsord Kära församlingsmedlemmar! Vår biskop Anders Arborelius skrev följande ord till oss i herdabrevet för

Läs mer

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6 127 Juldagen år B Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Församlingsblad Advent, Jul och Nyår 2016 Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Till Dig Ett nytt nådens år från Herren ekonomiskt kanske Herren också bjuder in oss till något nytt. Nu behöver

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

S:t Eskils Katolska Församling

S:t Eskils Katolska Församling S:t Eskils Katolska Församling Box 276, 701 45 Örebro www.sankteskil.com Tel. 019-611 1360. Bg 934-2957 Amor mei Crucifixus est Församlingsbladet Fastan & Påsken 2015 Kära församling! Nu kommer Påskhögtiden

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Gudstjänst på julaftonen

Gudstjänst på julaftonen Gudstjänst på julaftonen Julaftonens gudstjänst firas på eftermiddagen. Om julaftonen är en söndag kan gudstjänsten firas som församlingens huvudgudstjänst. I Inledning 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

April Månadsbrev Barmhärtighetens Jubelår Telefon expedition: e-post adress:

April Månadsbrev Barmhärtighetens Jubelår Telefon expedition: e-post adress: April Månadsbrev Barmhärtighetens Jubelår 2016 Telefon expedition: 036 12 06 57 e-post adress: jonkoping@katolskakyrkan.se Välkommen att besöka våra hemsidor: http://franciskus-jonkoping.net/ http://www.grabroderna.net/

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID

KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID (ÅR A) (22 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 6:51-58 Livets bröd Jag är det levande brödet, som har kommit ner från himlen. Den som äter

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Herre, Ge oss större tro!

Herre, Ge oss större tro! Nr 01 [03] /2013 2 Kära församlingsmedlemmar från S:t Botvids församling Herre, Ge oss större tro! Detta är ledorden för Trons År som påven Benedikt XVI utlyste i vår allmänneliga kyrka. När Helige Fadern

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: minuter. Joh 20:19-31

TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: minuter. Joh 20:19-31 TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 20:19-31 Den uppståndne visar sig och Tomas tvivlaren På kvällen samma dag, den första i veckan, satt lärjungarna bakom reglade

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

Bibelläsning och bön under pingstnovenan

Bibelläsning och bön under pingstnovenan Bibelläsning och bön under pingstnovenan N är Jesus hade uppstått från de döda talade han med sina lärjungar om att han snart skulle lämna dem. Inför sin himmelsfärd uppmanade Jesus dem att vänta på det

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad.

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. Predikotext: Joh 1:1-14 Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. PS 127:2 Jesu födelse omges av mycket

Läs mer

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18 Januari Vecka 1 Torsdag 1 januari 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Uddevalla kyrka Söndag 4 januari 11.00 Gudstjänst med nattvard Sönd. eft. nyår Guds hus Lars Widéll, Yvonne Eriksdotter Vecka 2 Tisdag 6 januari

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D Bromölla Söndagar Torsdagar DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 3 oktober 6 november 2016 S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, Bromölla 16.30 Rosenkransbön 17.00 Mässa 17.00

Läs mer

Församlingsbrev. Hösten 2009

Församlingsbrev. Hösten 2009 Sankt Mikaels katolska församling Församlingsbrev Hösten 2009 Sankt Mikaels katolska församling Ny kyrkoherde Kära församling! Det är er nye kyrkoherde som skriver denna hälsning, och det är väl på sin

Läs mer

Biskopens herdabrev för Livets söndag 2017

Biskopens herdabrev för Livets söndag 2017 Jul 2017 Församlingsbrev e-version Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba. (Luk. 2,12) S:t Olofs Katolska Församling Sundsvall Expeditionens adress

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 1 april 2 juni 2019 Bromölla Söndagar Torsdagar Mässa på kroatiska S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, Bromölla 16.30 Rosenkransbön 17.00

Läs mer

DECEMBER. Vi går mot juletider.

DECEMBER. Vi går mot juletider. Björksäterkyrkan december 2017 - februari 2018 Vi går mot juletider. Jesus blev människa, en av oss. Julens största kärlekshälsning är detta, att Jesus vill möta oss var och en. År efter år, dag efter

Läs mer

Bibelläsningsplan 3 december januari Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära

Bibelläsningsplan 3 december januari Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära Bibelläsningsplan 3 december 2017 7 januari 2018 Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära VÄLKOMMEN TILL BIBELLÄSNING OCH BÖN Den här bibelläsningsplanen sträcker

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B 171 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 09 ] 2016

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 09 ] 2016 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 09 ] 2016 Kyrkoherdens Inledningsord Kära församlingsmedlemmar! År 2012, enligt biskop Anders Arborelius beslut, bildades vår församling

Läs mer

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN HELIGA TREFALDIGHETS DAG (ÅR A) (15 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 3:16-18 Vad Jesus berättar för Nikodemus Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

S:t Johannes Döparens Katolska. Församling i Landskrona

S:t Johannes Döparens Katolska. Församling i Landskrona S:t Johannes Döparens Katolska Församling i Landskrona Verksamhetsberättelse 2015 DAGORDNING: Mötet öppnande - kyrkoherde. Val av mötesordförande, sekreterare och två justerare. Gemensamma pastoral- och

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D Bromölla Söndagar Torsdagar Mässa på kroatiska DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 30 september 10 november 2019 S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, Bromölla 16.30 Rosenkransbön

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009 SANKT MIKAELS KATOLSKA FÖRSAMLING VÄXJÖ FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009 Kyrkoherdens julhälsning Levande tro Julen närmar sig, och vår förväntan stiger. Alla ljus, granar och glitter, so m lyser upp den mörka

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Fjärde söndagen i advent - år C

Fjärde söndagen i advent - år C 89 Fjärde söndagen i advent - år C Ingångsantifon (jfr Jes 45:8) Dryp, ni himlar därovan, och må skyarna låta rättfärdigheten strömma ner. Må jorden öppna sig och dess frukt bli Frälsaren. Inledning Vår

Läs mer

Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 21 Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år C

Fjärde Påsksöndagen - år C 621 Fjärde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Den Uppståndne Herren församlar oss idag till firandet

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem A lla vet vi att det är besvärligt att vandra i mörker utan ljus. I svår terräng är det extra besvärligt. Ett vitt snötäcke underlättar dock vandringen. Men snötäcket är i så fall ett hjälpmedel som har

Läs mer

SANKT FRANSISCUS NYTT

SANKT FRANSISCUS NYTT Församlingsbladet för Sankt Franciscus församling, Segeltorp, Stockholm Ekumenisk Gudstjänst Söndag den 23 januari deltog vår församling i den årliga ekumeniska gudstjänsten som arrangeras av Huddinge

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer