Trafikledning - System F

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafikledning - System F"

Transkript

1 Trafikledning - System F Bilaga till TDOK 2014:0132 Giltig från

2

3 Innehåll 3 Innehåll Inledning 5 Avspärrning 7 2 Avspärrning på driftplats UTFÖRA AVSPÄRRNING 8 3 Avspärrning av bevaknings-sträcka i system F UTFÖRA AVSPÄRRNING 9 Ordergivning 11 1 Ordergivningsdriftplats och kontrolldriftplats 12 2 Tillfällig körplan eller inställt tåg TÅGLEDARENS ORDER OM TILLFÄLLIG KÖRPLAN ELLER INSTÄLLT TÅG 13 Tågföljd och kontrollmöte 15 1 Planerad och ändrad trafi kering ÄNDRAD TÅGFÖLJD OCH ORDERGIVNING 16 2 Nya, fl yttade och slopade kontrollmöten TÅGKLARERARENS PÅMINNELSEÅTGÄRDER EXTRATÅG INSTÄLLT TÅG TÅG SOM GÅR TIDIGARE ÄN PLANERAT FÖRSENAT TÅG 20 Anvisningar till beläggningsplanen 25 Inledning 27 1 Beläggningsplanens utformning 28 2 Noteringar på beläggningsplanen BEVAKNINGSSTRÄCKA ANKOMSTSPÅR KÖRTILLSTÅND 30

4 2.4 INGÅNGSTILLSTÅND ANKOMSTANMÄLAN UNDANANMÄLAN OCH PASSAGEANMÄLAN VÄXLING ÅTERKALLAT KÖRTILLSTÅND OCH FELMARKERING AVSPÄRRNING ÖVERFÖRING TILL NYTT BLAD 44

5 Trafi kledning -System F 5 Inledning Dessa bestämmelser innehåller tillägg och ändringar för trafikledning i system F. I övrigt gäller samma regler som i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Numreringen i respektive kapitel följer den princip som beskrivs i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (Introduktion, avsnitt 2 Bilageindelning).

6

7 Trafi kledning -System F 7 Avspärrning En avspärrning i system F består av tågklarerardokumentation. Tågklareraren utför avspärrningen för att förhindra att han av misstag ger körtillstånd till en avspärrad bevakningssträcka eller ett ingångstillstånd till ett avspärrat ankomstspår.

8 8 Trafi kledning- System F 2 Avspärrning på driftplats En avspärrning av ett ankomstspår ska förhindra att tågklareraren av misstag ger ingångstillstånd till det avspärrade ankomstspåret. 2.1 UTFÖRA AVSPÄRRNING Tågklareraren ska utföra avspärrningen genom att på beläggningsplanen dokumentera vilket ankomstspår som är avspärrat.

9 Trafi kledning - System F 9 3 Avspärrning av bevakningssträcka i system F En avspärrning av en bevakningssträcka i system F ska förhindra att tågklareraren av misstag ger körtillstånd till den avspärrade bevakningssträckan. 3.1 UTFÖRA AVSPÄRRNING Tågklareraren ska utföra avspärrningen genom att på beläggningsplanen dokumentera vilken bevakningssträcka som är avspärrad.

10 Trafi kledning - System F

11 Trafi kledning - System F 11 Ordergivning

12 12 Trafi kledning - System F 1 Ordergivningsdriftplats och kontrolldriftplats För system F gäller följande ordergivningsrutiner i stället för de som gäller för system H. En tågklarerare som får kännedom om en uppgift om en avvikelse från körplanen, en avvikelse från linjeboken eller någon annan uppgift som har betydelse för trafiksäkerheten ska underrätta den som är tågklarerare för berörd driftplats eller sträcka och tågledaren. Uppgiften skall dokumenteras. Vid ordergivningen till färder ska två tågklarerare delta. Dels den som är tågklarerare för det spåravsnitt där ordern ska tillämpas och dels en annan tågklarerare som på den förste tågklarerarens uppdrag utför själva ordergivningen. Tågklareraren ska ha tillgång till samtliga säkerhetsorder som gäller det område som han övervakar. Han ska kontrollera att de färder som berörs av ordergivning har fått de order de ska ha innan han låter en färd gå över berört spåravsnitt.

13 Trafi kledning - System F 13 2 Tillfällig körplan eller inställt tåg 2.1 TÅGLEDARENS ORDER OM TILLFÄLLIG KÖRPLAN ELLER INSTÄLLT TÅG I system F kan det krävas ordergivning om kontrollmöten om ett tåg ställs in eller ett extratåg anordnas.

14

15 Trafi kledning - System F 15 Tågföljd och kontrollmöte I system F förekommer kontrollmöten enligt reglerna för system M med de tillägg och ändringar som finns i detta avsnitt. I övrigt gäller reglerna för system M även i system F.

16 16 Trafi kledning - System F 1 Planerad och ändrad trafikering 1.2 ÄNDRAD TÅGFÖLJD OCH ORDERGIVNING I system F ska tågledaren besluta om ändrad tågföljd, inställda tåg och extratåg och ta hänsyn till följderna i form av flyttade, nya eller slopade kontrollmöten. Tågledaren ska orderge de berörda tågklarerarna om kontrollmöten som avviker från körplaner och tågordning. Om ändringen innebär en säkerhetsorder för ett tåg ska den så långt möjligt delges föraren innan tåget når den driftplats där ordern ska tillämpas.

17 Trafi kledning - System F 17 2 Nya, flyttade och slopade kontrollmöten Nya, flyttade och slopade kontrollmöten kan uppkomma till följd av försenade tåg, tåg som går tidigare än planerat, tåg som ställs in på en hel sträcka eller en delsträcka eller för att extratåg anordnas. Om den planerade trafikeringen ändras så att tiden mellan mötande tåg som inte har planerade kontrollmöten med varandra blir 60 minuter eller mindre ska tågledaren orderge tågklareraren för den nya mötesdriftplatsen om nytt kontrollmöte. Om den planerade trafikeringen ändras så att planerade kontrollmöten behöver flyttas från en driftplats till en annan ska tågledaren orderge tågklareraren för den nya mötesdriftplatsen om flyttat kontrollmöte. 2.1 TÅGKLARERARENS PÅMINNELSEÅTGÄRDER Tågklareraren för system F avspärrar bevakningssträckan för tåg som ska ha order om nya eller flyttade kontrollmöten om tåget inte har fått order om detta. När tågklareraren har fått besked om att tåget har fått order om flyttat eller ändrat kontrollmöte får tågklareraren avsluta avspärrningen EXTRATÅG Extratåg får inte anordnas om det leder till nya kontrollmöten. 2.3 INSTÄLLT TÅG Om ett tåg ställs in på en hel sträcka eller en delsträcka kan det leda till att planerade kontrollmöten ska slopas eller flyttas eller att ett nytt kontrollmöte uppstår. Slopat kontrollmöte Om ett tåg (tåg 11) ställs in och ett annat tåg (tåg 12) har ett planerat kontrollmöte med tåg 11 på en driftplats (B-stad) ska tågklareraren för B-stad orderge föraren av tåg 12 om att kontrollmötet med tåg 11 ska slopas om inte tågklareraren kan konstatera att körplanen för tåg 12 har uppdaterats så att kontrollmötet har slopats.

18 18 Trafi kledning - System F Nytt kontrollmöte Om ett tåg ställs in på en sträcka i början av den planerade färden kan det leda till att ett nytt kontrollmöte uppkommer. Tågledarens och tågklarerarens åtgärder framgår av följande exempel. Exempel. Grundförutsättning: Tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i C-stad. Ändrad trafikering: Tåg 12 ställs in på bevakningssträckan C-stad till B-stad. Se figur 1. Figur 1. När tåg 12 ställs in fl yttas tågets kontrollmöte från C-stad till B-stad. Innebär för kontrollmöten: Tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i B-stad, förutsatt att tåg 12 ska lämna B-stad inom 60 minuter från det att tåg 11 har ankommit till B-stad. Tågledaren ska orderge tågklareraren för B-stad om att tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i B-stad, om inte tågledaren konstaterar att körplanen för tåg 12 innehåller en uppgift om kontrollmöte med tåg 11 i B-stad. Tågklareraren ska dokumentera och kvittera ordern. Tågklareraren för B-stad ska antingen förvissa sig om att föraren av tåg 12 har ordergivits om det nya kontrollmötet i B-stad eller ordna en påminnelse för tåg 12 enligt reglerna under rubriken 2.1 Tågklarerarens påminnelseåtgärder. Först därefter får tågklareraren för B-stad lämna körtillstånd till tåg 11. Flyttat kontrollmöte Om ett tåg ställs in på en sträcka i slutet av den planerade färden kan det leda till att ett planerat kontrollmöte måste flyttas. Tågledarens och tågklarerarens åtgärder framgår av följande exempel.

19 Trafi kledning - System F 19 Exempel Grundförutsättning: Tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i C-stad. Ändrad trafikering: Tåg 11 ställs in på bevakningssträckan B-stad till C-stad. Se figur 2. Figur 2. När tåg 11 ställs in fl yttas kontrollmötet för tåg 12 från C-stad till B-stad. Innebär för kontrollmöten: Kontrollmötet för tåg 12 flyttas från C-stad till B-stad, förutsatt att tåg 12 ska lämna B-stad inom 60 minuter från det att tåg 11 har ankommit till B-stad. Tågledaren ska orderge tågklareraren för B-stad och för C-stad om att tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i B-stad i stället för i C-stad, om inte tågledaren konstaterar att körplanen för tåg 12 innehåller en uppgift om kontrollmöte med tåg 11 i B-stad. Inga påminnelseåtgärder behövs. Om tågklareraren för C-stad har fått order om att tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i B-stad ska tågklareraren orderge föraren av tåg 12 om att kontrollmötet är flyttat till B-stad. 2.4 TÅG SOM GÅR TIDIGARE ÄN PLANERAT Ett tåg får inte avgå tidigare än planerat om det skulle leda till ett flyttat kontrollmöte. Om ett tåg skulle avgå tidigare än planerat utan att det uppstår nya kontrollmöten får tågklareraren besluta att tåget ska gå tidigare. Om ett tåg (tåg 12) avgår tidigare än planerat från en driftplats (Bstad) och det leder till ett nytt kontrollmöte för tåg 12 i B-stad gäller följande villkor: Endast om det mötande tåget (tåg 11) har kommit till B-stad får tågledaren besluta att tåg 12 ska avgå tidigare. Tågledaren ska orderge tågklareraren för B-stad om att tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i B-stad. Se figur 3.

20 20 Trafi kledning - System F Figur 3. Tågledaren ska invänta att tåg 11 har kommit till B-stad innan han beslutar om att tåg 12 får avgå tidigare än planerat, om tidigare avgång leder till ett nytt kontrollmöte för tåg FÖRSENAT TÅG Om ett tåg blir försenat kan det leda till att tågledaren måste orderge om nya eller flyttade kontrollmöten. Nytt kontrollmöte Om ett tåg blir försenat kan det leda till att nya kontrollmöten uppstår. Tågledarens och tågklarerarens åtgärder framgår av följande exempel. Exempel Grundförutsättning: Tåg 12 ska lämna C-stad i riktning mot A-stad mer än 60 minuter efter det att tåg 11 har avslutat sin färd i C-stad. Ändrad trafikering: Tåg 11 blir försenat och beräknas ankomma till C-stad 60 minuter, eller mindre, innan tåg 12 ska avgå. Innebär för kontrollmöten: Tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i C-stad. Tågledaren ska orderge tågklareraren för C-stad om att tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i C-stad. Tågledaren kontaktar tågklareraren för C-stad och meddelar: Tåg 12 ska k-möta tåg 11 i C-stad uppger sitt namn. Tågklareraren för C-stad repeterar och dokumenterar ordern dokumenterar namnet uppger sin signatur. Tågledaren bekräftar att ordern är rätt uppfattad dokumenterar ordergivningen och signaturen.

21 Trafi kledning - System F 21 Innan tågklareraren för C-stad lämnar körtillstånd för tåg 11, eller om tåg 11 redan finns på bevakningssträckan B-stad till C-stad, ska tågklareraren ordna en påminnelse för tåg 12 enligt reglerna under rubriken 2.1 Tågklarerarens påminnelseåtgärder. Påminnelsen ska finnas kvar till dess att föraren av tåg 12 har ordergivits om det nya kontrollmötet. Flyttat kontrollmöte Om den planerade trafikeringen ändras så att ett planerat kontrollmöte behöver flyttas från en driftplats till en annan ska tågledaren orderge tågklareraren för system F om att kontrollmötet flyttas. I många situationer där kontrollmöten flyttas för ett tåg kommer det att medföra ett nytt eller flyttat kontrollmöte även för det mötande tåget. Tågledaren ska orderge tågklareraren för system F om att det försenade eller mest försenade tåget ska hållas kvar på driftplatsen och där kontrollmöta det andra tåget. Tågledarens och tågklarerarens åtgärder framgår av följande exempel. Exempel Grundförutsättning: Tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i C-stad. Ändrad trafikering: Tåg 11 blir försenat. Därför flyttas kontrollmötet till B-stad. Se figur 4. Figur 4. Försenade tåg kan leda till både nya och fl yttade kontrollmöten. Innebär för kontrollmöten: Tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i B-stad i stället för C-stad och tåg 11 ska kontrollmöta tåg 12 i B-stad (nytt kontrollmöte). Tågledaren beslutar om flyttat kontrollmöte och orderger tågklareraren för system F om detta.

22 22 Trafi kledning- System F Tågledaren kontaktar tågklareraren för system F och meddelar: Tåg 11ska hållas kvar i B-stad och där k-möta tåg 12 Tåg 12 ska k-möta tåg 11 i B-stad. Tidigare mötesdriftplats är C-stad uppger sitt namn. Tågklareraren för C-stad repeterar och dokumenterar ordern dokumenterar namnet uppger sin signatur. Tågledaren bekräftar att ordern är rätt uppfattad dokumenterar ordergivningen och signaturen. Tågklareraren för system F ska antingen förvissa sig om att föraren av tåg 11 har ordergivits om det nya kontrollmötet i B-stad eller ordna en påminnelse för tåg 11 enligt reglerna under rubriken 2.1 Tågklarerarens påminnelseåtgärder. Nytt och flyttat kontrollmöte Om ett tåg blir försenat och detta leder till att tågföljden ändras på någon driftplats och nya kontrollmöten uppstår ska det nya kontrollmötet anordnas i två steg (se figur 5). Steg 1 innebär att ett nytt (fiktivt) kontrollmöte anordnas på den driftplats där mötet mellan tågen först skulle ha inträffat om förseningen hade utvecklats successivt. Steg 2 innebär att det anordnade kontrollmötet flyttas till den driftplats där mötet ska äga rum. Figur 5. En smärre försening av tåg 11 skulle först ha lett till ett kontrollmöte för tåg 12 i C-stad. Därför anordnas ett nytt fi ktivt kontrollmöte där. Sedan fl yttas det till B-stad. Tågledarens och tågklarerarens åtgärder framgår av följande exempel.

23 Trafi kledning - System F 23 Exempel Grundförutsättning: Inget av tågen 11 eller 12 ska ha kontrollmöte. Ändrad trafikering: Tåg 11 blir försenat, varför tågen ska ha kontrollmöte i B-stad. Se figur 6. Figur 6. Förseningen av tåg 11 leder till att både tåg 11 och tåg 12 får kontrollmöte i B-stad. Innebär för kontrollmöten: Tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i B-stad (nytt och flyttat kontrollmöte) och tåg 11 ska kontrollmöta tåg 12 i B-stad (nytt kontrollmöte). Tågledaren ska orderge tågklareraren för C-stad om att tåg 12 ska kontrollmöta tåg 11 i C-stad. Tågledaren kontaktar tågklareraren för C-stad och meddelar: Tåg 12 ska k-möta tåg 11 i C-stad uppger sitt namn. Tågklareraren för C-stad repeterar och dokumenterar ordern dokumenterar tågledarens namn uppger sin signatur. Tågledaren bekräftar att ordern är rätt uppfattad dokumenterar ordergivningen och signaturen. Därefter beslutar tågledaren om flyttat kontrollmöte till B-stad och orderger tågklareraren för B-stad om detta.

24 24 Trafi kledning- System F Tågledaren kontaktar tågklareraren för B-stad och meddelar: Tåg 11ska hållas kvar i B-stad och där k-möta tåg 12 Tåg 12 ska k-möta tåg 11 i B-stad. Tidigare mötesdriftplats är C-stad uppger sitt namn. Tågklareraren för B-stad repeterar och dokumenterar ordern dokumenterar namnet uppger sin signatur. Tågledaren bekräftar att ordern är rätt uppfattad dokumenterar ordergivningen och signaturen. Tågklareraren för B-stad ska antingen förvissa sig om att föraren av tåg 11 har ordergivits om det nya kontrollmötet i B-stad eller ordna en påminnelse för tåg 11 enligt reglerna under rubriken 2.1 Tågklarerarens påminnelseåtgärder.

25 Trafi kledning - System F 25 Anvisningar till beläggningsplanen

26 Trafi kledning - System F

27 Trafi kledning - System F 27 Inledning Tågklareraren ska föra en beläggningsplan i grafisk form på ett grafiskt tågplaneblad.

28 28 Trafi kledning - System F 1 Beläggningsplanens utformning Beläggningsplanen utformas som ett grafiskt tågplaneblad utan inlagda trafikverksamheter. Driftplatser med ankomstspår anges med en extra vågrät linje för varje ankomstspår, där också ankomstspårets spårnummer ska vara angivet till höger. Den översta och nedersta linjen för varje driftplats representerar driftplatsgränsen. Det ska finnas plats för anteckningar i mellanrummet mellan de vågräta linjerna för en driftplats. Mellanrummet mellan strecken på en driftplats med ankomstspår motsvarar beläggningsplanen för respektive spår. 01 A-STAD 02 B-STAD C-STAD Figur 1. Visar hur driftplatser anges på beläggningsplanen. A-stad är en driftplats med två ankomstspår, B-stad med ett ankomstspår och C-stad är en driftplats där tågklareraren inte övervakar några ankomstspår.

29 Trafi kledning - System F 29 2 Noteringar på beläggningsplanen Tågklareraren ska markera varje bevakningssträcka som belagd med lodrätt rött beläggningsstreck eller fri med ett lodrätt eller snett grönt fristreck. Motsvarande gäller för de ankomstspår som tågklareraren övervakar. När tågklareraren påbörjar ett nytt blad ska han dra ett beläggningsstreck eller fristreck längst till vänster. När det inträffar en förändring ska tågklareraren dra ett nytt streck vid den tidpunkt som förändringen inträffar. För varje bevakningssträcka och ankomstspår är det strecket längst till höger som visar om sträckan eller spåret är belagt eller fritt. 2.1 BEVAKNINGSSTRÄCKA Tågklareraren ska markera en bevakningssträcka som belagd om något av följande inträffar: Tågklareraren lämnar körtillstånd till tåg för bevakningssträckan. Tågklareraren avspärrar bevakningssträckan. Tågklareraren ska markera en bevakningssträcka som fri om följande uppfylls: Föraren av ett tåg har lämnat en passageanmälan, ankomstanmälan eller undananmälan som innebär att tåget har lämnat bevakningssträckan. Tågklareraren har hävt en avspärrning av bevakningssträckan. 2.2 ANKOMSTSPÅR Tågklareraren ska markera ett ankomstspår som belagt om något av följande inträffar: Tågklareraren lämnar ingångstillstånd till ett tåg antingen i samband med körtillstånd till driftplatsen eller som separat ingångstillstånd. Tågklareraren lämnar ingångstillstånd till en spärrfärd. Tågklareraren lämnar starttillstånd för växling. Tågklareraren lämnar körtillstånd till ett avgående tågsätt eller spärrfärdssätt som ska gå direkt från ett sidospår. Tågklareraren avspärrar spåret för ett A-skydd. Tågklareraren avspärrar spåret av någon annan orsak.

30 30 Trafi kledning - System F Tågklareraren ska markera ett ankomstspår som fritt om följande uppfylls: Tågklareraren har fått en undananmälan eller passageanmälan som innebär att tåget är borta från ankomstspåret. Tågklareraren har fått en ankomstanmälan från en driftplats längre bort som innebär att tåget är borta från ankomstspåret. Tågklareraren har fått en anmälan från tillsyningsmannen för en spärrfärd att den helt har lämnat driftplatsen. Tågklareraren har fått en anmälan om avslutad växling med uppgift om att ankomstspåret är fritt. Tågklareraren har hävt en avspärrning. 2.3 KÖRTILLSTÅND Tågklareraren ska dra ett beläggningsstreck för den bevakningssträcka som körtillståndet gäller. Strecket dras vid den tidpunkt som tågklareraren lämnar körtillståndet och dras till gränsen för aktuell driftplats (se figur 2) eller in på ankomstspåren (se figur 3). Strecket avslutas med en pilspets i tågets riktning och kompletteras med tågnummer i rött till höger om pilspetsen. 01 A-STAD 02 B-STAD C-STAD Figur 2. Tåg 11 får gå från A-stad till gränsen för B-stad klockan Samtliga spår i A-stad anses belagda.

31 Traf ikledning - System F A-STAD 02 B-STAD C-STAD Figur 3. Tåg 12 får gå från B-stad och in i A-stad klockan Samtliga spår såväl i A-stad som B-stad anses belagda. 2.4 INGÅNGSTILLSTÅND Tågklareraren ska dra ett beläggningsstreck för ankomstspåren respektive det aktuella beläggningsspåret vid den tidpunkt som han lämnar ingångstillståndet. Strecket avslutas med en pilspets i tågets riktning och kompletteras med tågnummer i rött till höger om beläggningsstrecket. 01 A-STAD 02 B-STAD C-STAD Figur 4. Tåg 11 får gå in i A-stad. Samtliga spår i A-stad anses belagda.

32 32 Trafi kledning - System F Figur 5. Tåg 11 får gå in i A-stad på spår ANKOMSTANMÄLAN Tågklareraren ska dra ett fristreck för den bevakningssträcka som han konstaterat är fria genom att föraren har lämnat en ankomstanmälan. Tågklareraren ska dra fristrecket snett i tågets ungefärliga läge med början vid startpunkten för beläggningssträcket och slutet vid driftplatsgränsen vid tidpunkten för ankomstanmälan. Han ska skriva tågnummer med grönt till vänster om fristreckets slut. Tågklareraren ska också dra ett lodrätt fristreck för ankomstspår på bakomvarande driftplats som inte tidigare har blivit frilagda genom passageanmälan.

33 Traf ikledning - System F A-STAD 02 B-STAD C-STAD Figur 6. Tåg 12 har kommit till A-stad kl Spåren i A-stad blir inte fria genom ankomstanmälan. 2.6 UNDANANMÄLAN OCH PASSAGEANMÄLAN Tågklareraren ska dra ett fristreck för de bevakningssträckor som han konstaterar är fria när föraren på tåget lämnar en undananmälan eller passageanmälan. Tågklareraren ska dra fristrecket snett i tågets ungefärliga läge med början vid startpunkten för beläggningssträcket och slutet vid ankomstspåret vid tidpunkten för ankomstanmälan om han inte konstaterat att det finns något hinder på ankomstspåret. Om det finns hinder på något ankomstspår ska inget fristreck dras för det eller de spår där hinder kan finnas. Tågklareraren ska skriva tågnummer med grönt till vänster om fristreckets slut. Tågklareraren ska också dra ett lodrätt fristreck för ankomstspår på bakomvarande driftplats som inte tidigare har blivit frilagda genom passageanmälan.

34 34 Trafi kledning - System F Figur 7. Tåg 11 är undan i B-stad klockan När tågklareraren får en passageanmälan från ett tåg ska tågklareraren dra ett fristreck för aktuellt ankomstspår på den driftplats som passageanmälan gäller för. Strecket dras som ett lodrätt fristreck vid den tidpunkt som passageanmälan lämnas. Figur 8. Tåg 11 har lämnat B-stad.

35 Trafi kledning - System F VÄXLING När tågklareraren lämnar tillstånd till växling eller uppställning av fordon på ankomstspår ska han dra ett beläggningsstreck för aktuella ankomstspår vid den tidpunkt som han lämnar tillståndet. Strecket kompletteras vxl och växlingens beteckning i rött. Tågklareraren ska göra motsvarande markering om han får kännedom att ett ankomstspår av någon annan anledning inte är fritt. Figur 9. Växling Nordh får starta på ankomstspår i A-stad.

36 36 Trafi kledning - System F Figur 10. Växling Nordh är avslutad i A-stad, fordon fi nns på spår 2.

37 Trafi kledning - System F ÅTERKALLAT KÖRTILLSTÅND OCH FELMARKERING Noteringar på beläggningsplanen får inte raderas. Om tågklareraren ska återkalla ett körtillstånd ska han markera detta genom att rita en grön våglinje över beläggningsstrecket skriva Återkallas med grönt. Figur 11. Återkallat körtillstånd.

38 38 Trafi kledning - System F Om tågklareraren drar ett beläggningsstreck av misstag, kan han upphäva detta genom att rita en grön våglinje över beläggningsstrecket och skriva Fel med grönt Figur 12. Felfört beläggningsstreck.

39 Trafi kledning - System F 39 Om tågklareraren drar ett fristreck av misstag, ska han upphäva detta med att rita en röd våglinje över fristrecket och skriva Fel med rött. Figur 13. Felfört fristreck.

40 40 Trafi kledning - System F 2.9 AVSPÄRRNING Avspärrning på linjen Tågklareraren avspärrar genom att markera bevakningssträckan med ett beläggningsstreck och markerar avspärrningens utsträckning i tiden med ett vågrätt rött spärrningsstreck ungefär mitt på bevakningssträckan. Verksamhetens beteckning anges med rött på spärrningsstrecket. 20 D-STAD 01 A-STAD 02 B-STAD C-STAD Figur 14. Bevakningssträckan avspärrad på grund av ett A-skydd. Om verksamheten pågår längre än planerat eller om spärrningen ska gälla tills vidare ska tågklareraren förlänga spärrningsstrecket då och då. Om det finns flera trafikverksamheter som kräver avspärrning ritas ett spärrningsstreck för varje verksamhet. De tillkommande spärrningsstrecken ska ritas på tillräckligt avstånd från de tidigare. Om spärrningsstrecket avser en spärrfärd ska tågklareraren rita en lodrät röd pil till höger på spärrningsstrecket för att ange vilken driftplats som spärrfärden ska föras in till.

41 Traf ikledning - System F D-STAD 01 A-STAD 02 B-STAD C-STAD Figur 15. Bevakningssträckan avspärrad på grund av ett A-skydd och en spärrfärd. Avslutad verksamhet på linjen När en tillsyningsman anmäler en verksamhet avslutad ska tågklareraren rita en grön avslutningsring på verksamhetens spärrningsstreck och han ska också stryka över anteckningen om verksamhetens beteckning med ett grönt streck. Om verksamheten avslutas före den planerade tidpunkten ska tågklareraren upphäva resten av spärrningsstrecket genom att rita en grön våglinje över det. När tågklareraren har fått avslutsanmälan från samtliga verksamheter på en bevakningssträcka ska han rita ett lodrätt fristreck.

42 42 Trafi kledning - System F 20 D-STAD 01 A-STAD 02 B-STAD C-STAD Figur 16. Bevakningssträckan avspärrad på grund av ett A-skydd och en spärrfärd. Tågklareraren får först avslutsanmälan från spärrfärden, vilket noteras med en grön avslutningsring. Därefter får han avslutsanmälan från A-skyddet och han ritar därmed en ring även på detta. Eftersom han därmed har fått avslutsanmälan från samtliga trafi kverksamheter som förorsakat avspärrningen, ritar tågklareraren ett fristreck. A-skyddet avslutades före den planerade tiden och tågklareraren ritar därför en grön våglinje över resten av dess spärrstreck. Avspärrning av ankomstspår Tågklareraren ska avspärra ankomstspår när A-skydd pågår på spåret och när det är fel på spåret som föranleder avspärrning. Tågklareraren utför avspärrning genom att markera ankomstspåren med ett beläggningsstreck och markera avspärrningens utsträckning i tiden med ett vågrätt rött spärrningsstreck, ett för varje ankomstspår som ska vara avspärrat. Markeringen kompletteras med en anteckning om avspärrningens art.

43 Traf ikledning - System F D-STAD 01 A-STAD 02 B-STAD C-STAD Figur 17. Ett A-skydd har fått starttillstånd på ankomstspåren i A-stad från klockan 2200 till 2340 När tågklareraren får en avslutsanmälan ska han markera detta med en grön avslutningsring på varje berört spärrningsstreck. Om A-skyddet avslutas före den planerade tidpunkten ska tågklareraren upphäva resten av spärrningsstrecket med en grön våglinje. Avspärrningen hävs med ett fristreck.

44 44 Trafi kledning - System F 20 D-STAD 01 A-STAD 02 B-STAD C-STAD Figur 18. Tillsyningsmannen har anmält A-skyddet avslutat klockan ÖVERFÖRING TILL NYTT BLAD När tågklareraren ska påbörja ett nytt blad ska han föra över beläggningsstreck och fristreck från det gamla bladet till längst till vänster på det nya bladet. Tågklareraren ska föra över uppgifterna för varje bevakningssträcka och varje ankomstspår. När tågklareraren utför en avspärrning som planeras eller förmodas sträcka sig över den tidpunkt när ett nytt blad ska användas, ska han föra över spärrningsstrecket till nästa blad redan då spärrningen utförs.

45 Trafi kledning - System F 45 Figur 19. Utseende klockan Figur 20. Utseende efter klockan 1200.

46 46 Trafi kledning - System F Figur 21. Utseende klockan 1300.

47 Trafi kledning - System F

48 Trafikverket, Borlänge, Besöksadress: Röda vägen 1 Telefon: , Texttelefon:

Trafikledning - System E2

Trafikledning - System E2 Trafikledning - System E2 BVF 1946.1 bilaga 17 E2 Giltigt från 2012-06-10 Innehåll 3 Innehåll Inledning 5 Fullständiga signalställverk 7 1 Reservera tågväg 8 2 Upprätthålla skyddsträcka 9 Avlösning och

Läs mer

Trafikledning - System E2

Trafikledning - System E2 Trafikledning - System E2 2008 09 15 Innehåll Innehåll Inledning 5 Fullständiga signalställverk 7 1 Reservera tågväg 8 2 Upprätthålla skyddsträcka 9 Avlösning och dokumentation 11 1 Allmänna regler 12

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 19 M Trafikledning Obevakade vänddriftplatser - System M

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 19 M Trafikledning Obevakade vänddriftplatser - System M Trafikbestämmelser för järnväg Modul 19 M Trafikledning Obevakade vänddriftplatser - System M Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 19 Trafikledning - Obevakade vänddriftplatser TDOK

Läs mer

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 17 E Trafikledning - System E2 och E3

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 17 E Trafikledning - System E2 och E3 Trafikbestämmelser för Järnväg Modul 17 E Trafikledning - System E2 och E3 Modul till TDOK 2015-0309 Giltig från och med 1 juni 2018 TDOK 2016:0070 - Modul 17 E. Trafikledning System E2 och E3 Innehåll

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 8M Tågfärd - System M

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 8M Tågfärd - System M Trafikbestämmelser för järnväg Modul 8M Tågfärd - System M Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 8M Tågfärd - System M TDOK 2016:0047 - Modul 8M Tågfärd - System M 8M Tågfärd - System

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 15 HMS S-skydd - System H, M och S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 15 HMS S-skydd - System H, M och S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 15 HMS S-skydd - System H, M och S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 15 S-skydd TDOK 2016:0056 - Modul 15HMS S-skydd i system H, M och S 15

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 9 M Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 9 M. Spärrfärd - System M

JvSFS 2008:7 bilaga 9 M Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 9 M. Spärrfärd - System M JvSFS 2008:7 bilaga 9 M Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 9 M Spärrfärd - System M JvSFS 2008:7 bilaga 9 M Spärrfärd - System M 3 Innehåll Inledning 5 1

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 16 D-skydd

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 16 D-skydd Trafikbestämmelser för järnväg Modul 16 D-skydd Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 16 D-skydd TDOK 2016:0057 - Modul 16 D-skydd 16 D-skydd 3 Innehåll Inledning 5 1 Planera D-skydd

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 17 HMS Trafikledning - System H, M och S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 17 HMS Trafikledning - System H, M och S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 17 HMS Trafikledning - System H, M och S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 17 Trafikledning TDOK 2016:0058 - Modul 17HMS Trafikledning i system

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 13

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 13 Trafikbestämmelser för järnväg Modul 13 L-skydd Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 13 L-skydd TDOK 2016:0054 - Modul 13 L-skydd 13 L-skydd 3 Innehåll Inledning 5 1 Planera L-skydd

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 14 HMS E-skydd - system H, M och S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 14 HMS E-skydd - system H, M och S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 14 HMS E-skydd - system H, M och S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 14 E-skydd TDOK 2016:0055 - Modul 14HMS E-skydd i system H, M och S 14

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 14 E-skydd

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 14 E-skydd Trafikbestämmelser för järnväg Modul 14 E-skydd Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 14 E-skydd TDOK 2016:0055 - Modul 14 E-skydd 14 E-skydd 3 Innehåll Inledning 5 1 Planera E-skydd

Läs mer

Handbok JTF. 17. Trafikledning

Handbok JTF. 17. Trafikledning Handbok JTF 17. Trafikledning 2 Trafikledning 17 Referens Giltigt from datum TSFS 2009:27 2009-05-31 2010-03-01 TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 17 Trafikledning 3 Detta är en handbok till motsvarande

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 16 Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 16. D-skydd

JvSFS 2008:7 bilaga 16 Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 16. D-skydd JvSFS 2008:7 bilaga 16 Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 16 D-skydd JvSFS 2008:7 bilaga 16 D-skydd 3 Innehåll Inledning 5 D-skydd i system H 7 1 Planera

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 18 M Trafikledning Enkla signalställverk - System M

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 18 M Trafikledning Enkla signalställverk - System M Trafikbestämmelser för järnväg Modul 18 M Trafikledning Enkla signalställverk - System M Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 18 Trafikledning - Enkla signalställverk TDOK 2016:0059-18M

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 9S Spärrfärd - System S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 9S Spärrfärd - System S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 9S Spärrfärd - System S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 9S Spärrfärd - System S TDOK 2016:0050 - Modul 9S Spärrfärd - System S 9S Spärrfärd

Läs mer

Handbok JTF. 13. L-skydd

Handbok JTF. 13. L-skydd Handbok JTF 13. L-skydd 2 L-skydd 13 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 13 L-skydd 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter

Läs mer

Kompletterande trafikregler - System E1

Kompletterande trafikregler - System E1 Kompletterande trafikregler - System E1 TDOK 2013:0389 bilaga E1 Giltig från och med 2015-12-30 Innehåll 3 Innehåll Inledning 7 KÖRTILLSTÅND 7 Signaler - Tillåta och styra rörelser 9 Allmänna anvisningar

Läs mer

A-skydd - System E

A-skydd - System E A-skydd - System E2 2008 09 15 Innehåll Innehåll Inledning 5 1 Planera A-skydd 6 1.1 A-SKYDDETS ARBETSPLAN 6 1.2 A-SKYDDETS TILLSYNINGSMAN 7 1.3 A-SKYDDSOMRÅDETS GRÄNSPUNKTER 7 1.4 SKYDDSÅTGÄRDER 7 1.5

Läs mer

4 Dialog och ordergivning

4 Dialog och ordergivning 4 Dialog och ordergivning 5 Innehåll Inledning 7 1 Säkerhetskommunikation 8 1.1 TÅGKLARERARE 8 1.2 IDENTIFIERING OCH ANMÄLAN 8 1.3 STANDARDTERMINOLOGI FÖR SAMTAL 9 1.4 BENÄMNING AV BOKSTÄVER OCH SIFFROR

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 3 5 Innehåll Inledning 7 1

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 6 Fara och Olycka 3 Innehåll

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044-6 Fara och olycka 3 Detta är modul 6 Fara och olycka i Trafikverkets

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 7 Vägvakt

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 7 Vägvakt Trafikbestämmelser för järnväg Modul 7 Vägvakt Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 7 Vägvakt TDOK 2016:0045 - Modul 7 Vägvakt 3 5 Innehåll Inledning 7 1 Vägvakter och vägskyddanläggningar

Läs mer

Specialspärrfärd - System E2

Specialspärrfärd - System E2 Specialspärrfärd - System E2 2008 09 15 L-skydd - System E2 Innehåll Innehåll Inledning 5 1 Planera spärrfärd 6 1.2 SPÄRRFÄRDENS TILLSYNINGSMAN OCH FÖRARE 6 1.3 SPÄRRFÄRDSSTRÄCKA 6 1.4 GRUNDLÄGGANDE KRAV

Läs mer

Ändringar i TTJ 3.0 jämfört med TTJ 2.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade)

Ändringar i TTJ 3.0 jämfört med TTJ 2.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade) Ändringar i TTJ (TDOK 2015:0309) 3.0 jämfört med version 2.0 Datum: 2018-02-23 Ändringar i TTJ 3.0 jämfört med TTJ 2.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade) Regelmodul (version 2.0)

Läs mer

Information om rättelseblad till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7), JTF.

Information om rättelseblad till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7), JTF. [dnr] BREV 1(5) Information om rättelseblad till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7), JTF. Vid tryckningen av bilagorna till JTF har det dessvärre blivit ett antal fel. Dessa fel har korrigerats

Läs mer

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka Handbok JTF 6. Fara och Olycka 2 Fara och Olycka 6 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 6 Fara och Olycka 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

Gjorda ändringar med anledning av TSFS 2010:1 (ändrad text är understruken)

Gjorda ändringar med anledning av TSFS 2010:1 (ändrad text är understruken) Handbok 1 Termer 2 Banan 2.1 Banans indelning linjeplats Den förklarande texten till uppslagsordet "linjeplats" har ändrats så att den har fått följande "plats på linjen med minst en växel eller rörlig

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7);

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7); Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7); beslutade den 18 december 2009. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 2 kap. 1 järnvägsförordningen

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 12 HMS A-skydd - System H, M och S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 12 HMS A-skydd - System H, M och S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 12 HMS A-skydd - System H, M och S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 12 A-skydd TDOK 2016:0053 - Modul 12HMS A-skydd i system H, M och S 12

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 12 Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 12. A-skydd

JvSFS 2008:7 bilaga 12 Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 12. A-skydd JvSFS 2008:7 bilaga 12 Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 12 A-skydd JvSFS 2008:7 bilaga 12 A-skydd 3 Innehåll Inledning 5 A-skydd i system H 7 1 Planera

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 3M Signaler - tillägg för system M

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 3M Signaler - tillägg för system M Trafikbestämmelser för järnväg Modul 3M Signaler - tillägg för system M Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 TDOK 2019 - Signaler, ver 4 3 Signaler 3 Innehåll Inledning 8 B Tillåta

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 12 A-skydd

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 12 A-skydd Trafikbestämmelser för järnväg Modul 12 A-skydd Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 TDOK 2016:0053 - Modul 12 A-skydd 12 A-skydd 12 A-skydd 3 Innehåll Inledning 5 1 Planera A-skydd

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 3 M. Signaler - System M

JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 3 M. Signaler - System M JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 3 M Signaler - System M JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Signaler - System M 3 Innehåll Inledning 5 Tillåta

Läs mer

Ändringar i TTJ 5.0 jämfört med TTJ 4.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade)

Ändringar i TTJ 5.0 jämfört med TTJ 4.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade) Ändringar i TTJ (TDOK 2015:0309) 5.0 (giltig från 2019-06-01) jämfört med version 3.0 (giltig från 2018-06-01). Datum: 2019-02-19. Ändringar i TTJ 5.0 jämfört med TTJ 4.0 (stavfel och smärre redaktionella

Läs mer

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 4 Dialog och ordergivning

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 4 Dialog och ordergivning Trafikbestämmelser för Järnväg Modul 4 Dialog och ordergivning Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 4 Dialog och ordergivning TDOK 2016:0042 - Modul 4 Dialog och ordergivning 3 5

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 2 Introduktion

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 2 Introduktion Trafikbestämmelser för järnväg Modul 2 Introduktion Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 2 Introduktion TDOK 2016:0038 - Modul 2 Introduktion 2 Introduktion 3 2 Introduktion 2 Introduktion

Läs mer

Handbok JTF. 12. A-skydd

Handbok JTF. 12. A-skydd Handbok JTF 12. A-skydd 2 A-skydd 12 Referens Giltigt from datum 2010-03-01 TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 12 A-skydd 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter

Läs mer

Dialog och ordergivning

Dialog och ordergivning JvSFS 2008:7 bilaga 4 Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 4 Dialog och ordergivning JvSFS 2008:7 bilaga 4 Dialog och ordergivning 3 Innehåll Inledning 5 1

Läs mer

Handbok JTF. 7. Vägvakt

Handbok JTF. 7. Vägvakt Handbok JTF 7. Vägvakt 2 Vägvakt 7 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 7 Vägvakt 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 2 Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 2. Introduktion

JvSFS 2008:7 bilaga 2 Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 2. Introduktion JvSFS 2008:7 bilaga 2 Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 2 Introduktion JvSFS 2008:7 bilaga 2 Introduktion 3 Innehåll Inledning 5 1 Trafikeringssystem 6 2

Läs mer

Handbok JTF. 3 M. Signaler - System M

Handbok JTF. 3 M. Signaler - System M Handbok JTF 3 M. Signaler - System M 2 Signaler- System M 3 M Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 3 M Signaler - System M 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i

Läs mer

Vägvakt - System E

Vägvakt - System E Vägvakt - System E2 2008 09 15 Innehåll Innehåll Inledning 5 1 Vägvakter och vägskyddanläggningar 6 1.1 FELAKTIG VÄGSKYDDSANLÄGGNING 6 1.2 ARBETE SOM PÅVERKAR VÄGSKYDDSANLÄGGNING 6 1.3 VÄGVAKTENS ANMÄLAN

Läs mer

Linjeblockering. Grundläggande signaleringskrav. BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30

Linjeblockering. Grundläggande signaleringskrav. BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Gäller för Version Standard BV förvaltande enheter 3.0 BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

Handbok JTF. 4. Dialog och ordergivning

Handbok JTF. 4. Dialog och ordergivning Handbok JTF 4. Dialog och ordergivning 2 Dialog och ordergivning 4 Referens Giltigt from datum 2010:1 2010-03-01 2010:163 2010-12-12 2013:53 2013-09-01 Datum Signatur 4 Dialog och ordergivning 3 Detta

Läs mer

Ändringar i remissutgåva av TTJ oktober 2018 jämfört med TTJ 3.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade)

Ändringar i remissutgåva av TTJ oktober 2018 jämfört med TTJ 3.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade) Ändringar i TTJ (TDOK 2015:0309) remissutgåva oktober 2018 jämfört med version 3.0 Datum: 2017-10-12 Ändringar i remissutgåva av TTJ oktober 2018 jämfört med TTJ 3.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar

Läs mer

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 9E Spärrfärd - System E2 och E3

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 9E Spärrfärd - System E2 och E3 Trafikbestämmelser för Järnväg Modul 9E Spärrfärd - System E2 och E3 Modul till TDOK 2015-0309 Giltig från och med 1 juni 2019 Spärrfärd- System E2 TDOK 2016:0068 - Modul 9 E. Spärrfärd System E2 och E3

Läs mer

Aktuella ämdringar (juni 2017)

Aktuella ämdringar (juni 2017) Förslag på ändringar i TTJ (TDOK 2015:0309) version 2.0 jämfört med version 1.0 Datum: 2016 11 29 Aktuella ämdringar (juni 2017) Regelmodul Sida Avsnitt mm Beskrivning Gammal text Ny text (ändringar grovt

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 5 Blanketter

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 5 Blanketter Trafikbestämmelser för järnväg Modul 5 Blanketter Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 5 Blanketter TDOK 2016:0043-5 Blanketter 5 Blanketter 3 Innehåll Inledning 5 Avsnitt 1 blanketter

Läs mer

Introduktion - System E2

Introduktion - System E2 Introduktion - System E2 2008 09 15 Innehåll Inledning 5 1 Trafikeringssystem 6 2 Modulindelning 8 3 Modulstruktur 9 3.1 PROCESSORDNING 9 3.2 DIALOGSLINGOR 9 4 Reglernas tillämpning 11 4.1 SÄKERHETSÅTGÄRDER

Läs mer

SÄO blir JTF. Nya trafikföreskrifter gäller från och med

SÄO blir JTF. Nya trafikföreskrifter gäller från och med SÄO blir JTF Nya trafikföreskrifter gäller från och med 2009-05-31 Historik, varför göra om säkerhetsreglerna? Järnvägens säkerhetsregelverk har sitt ursprung i 1800-talets säkerhetssystem. Det nuvarande

Läs mer

Trafikverksamheter - System R

Trafikverksamheter - System R Trafikverksamheter - System R BVF 1946.4 bilaga A R Giltigt från 2011-01-01 Trafikverksamheter - System R Trafikverksamheter - System R 3 Innehåll Inledning 7 TRAFIKVERKSAMHETER 8 ATC-ARBETE 8 Termer 9

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 5 Blanketter

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 5 Blanketter Trafikbestämmelser för järnväg Modul 5 Blanketter Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 5 Blanketter TDOK 2016:0043-5 Blanketter 5 Blanketter 3 Innehåll Inledning 5 Avsnitt 1 blanketter

Läs mer

station, ställverksområde

station, ställverksområde JTF spårentreprenör trafikledningen banan trafikplats linjen driftplats driftplatsdel driftplatsgräns hållställe linjeplats hållplats blocksträcka huvudspår sidospår normalhuvudspåret avvikande huvudspår

Läs mer

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 8E Tågfärd - System E2 och E3

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 8E Tågfärd - System E2 och E3 Trafikbestämmelser för Järnväg Modul 8E Tågfärd - System E2 och E3 Modul till TDOK 2015-0309 Giltig från och med 1 juni 2018 TDOK 2016:0069 - Modul 8 E. Tågfärd System E2 och E3 Innehåll 3 Innehåll Inledning

Läs mer

Handbok JTF. 2. Introduktion

Handbok JTF. 2. Introduktion Handbok JTF 2. Introduktion 2 Introduktion 2 Referens Giltigt from datum 2010-03-01 TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 2 Introduktion 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion IBAB

8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion IBAB Dokument-ID: NST-0577 Skapat av: Jens Forsberg Kategori: Säkerhet IBAB, Version: 2 Godkänt av: Mats Westling Verksamhetsledning Dokumenttyp: Säkerhetsdokument Godkäntdatum: 2017-10-19 8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 5 Blanketter

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 5 Blanketter Trafikbestämmelser för järnväg Modul 5 Blanketter Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 2 5 Blanketter TDOK 2016:0043-5 Blanketter 5 Blanketter 3 Innehåll Inledning 5 Avsnitt 1 blanketter

Läs mer

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner Gäller för Version Föreskrift Koncern 1.0 BVF 1946.7 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2012-09-20 tillsvidare 0 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/40608 Underhåll Jan Pettersson,

Läs mer

Trafikledning - System R

Trafikledning - System R Trafikledning - System R 2009 04 27 Trafikledning - System R Trafikledning - System R 3 Innehåll Inledning 5 1 Signal i stopp 6 1.1 INFARTSSIGNAL OCH MELLANSIGNAL 6 1.2 UTFARTSBLOCKSIGNAL 6 1.3 MELLANBLOCKSIGNAL

Läs mer

Växling - System E2, E3

Växling - System E2, E3 Växling - System E2, E3 TDOK 2013:0389 bilaga 10 Giltig från och med 2014-12-14 L-skydd - System E2 Innehåll 3 Innehåll Inledning 5 Växling i system E2 7 1 Planera växling 8 1.1 VÄXLINGSPLANEN 8 1.2 VÄXLINGENS

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 8 H Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 8 H. Tågfärd - System H

JvSFS 2008:7 bilaga 8 H Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 8 H. Tågfärd - System H JvSFS 2008:7 bilaga 8 H Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 8 H Tågfärd - System H JvSFS 2008:7 bilaga 8 H Tågfärd - System H 3 Innehåll Inledning 5 1 Förbereda

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 9H Spärrfärd - System H

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 9H Spärrfärd - System H Trafikbestämmelser för järnväg Modul 9H Spärrfärd - System H Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 TDOK 2016:0048 - Modul 9H Spärrfärd - System H 3 Signaler 3 Innehåll 1 Planera spärrfärd

Läs mer

Øresundsbro Konsortiet Jernbaneafdelingen Trafiksäkerhetsföreskrift Ändringstryck 1 28

Øresundsbro Konsortiet Jernbaneafdelingen Trafiksäkerhetsföreskrift Ändringstryck 1 28 TF Ändringstryck 1 28 29 49 50 51 58 59 72 73 74 75 106 107 117 118 122 123 153 154 163 164 190 191 196 197 199 200 227 228 229 230 231 247 248 251 252 254 01.11.2016 Ändringstryck TF TF 5-13 Sida 3.5.

Läs mer

8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion IBAB

8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion IBAB Dokument-ID: NST-0577 Skapat av: Jens Forsberg Version: 6 Godkänt av: Mats Westling Dokumenttyp: Säkerhetsdokument Godkäntdatum: 2019-02-04 Kategori: Säkerhet IBAB, Verksamhetsledning 8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 8H Tågfärd - System H

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 8H Tågfärd - System H Trafikbestämmelser för järnväg Modul 8H Tågfärd - System H Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 8H Tågfärd - System H TDOK 2016:0046 - Modul 8H Tågfärd - System H 8H Tågfärd - System

Läs mer

ATC-information från balisgruppen kan innebära: kör... (lägst 40) vänta 00 / vänta 000 Målpunkten kan även vara en slutpunkts stopplykta

ATC-information från balisgruppen kan innebära: kör... (lägst 40) vänta 00 / vänta 000 Målpunkten kan även vara en slutpunkts stopplykta JvSFS 2008:7 bilaga 3 H Signaler - System H 19 Signalbild ATC-huvudbesked ATC-information från balisgruppen kan innebära: ATC-förbesked rött Balisgruppen lämnar ATC-informationen stopp tre gröna två gröna

Läs mer

Spärrfärd - System H. Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 9 H

Spärrfärd - System H. Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 9 H JvSFS 2008:7 bilaga 9 H Utkom från trycket den 11 juli 2008 Rättad version den 30 januari 2010 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 9 H Spärrfärd - System H JvSFS 2008:7 bilaga 9 H Spärrfärd -

Läs mer

1 Innehållsförteckning

1 Innehållsförteckning TRAFIKSÄKERHETSBESTÄMMELSE 1 (5) Dokumentdatum TDOK 2016:0193 2016-04-19 1.0 Fastställt av Gäller från Chef VO Planering 2016-06-13 Skapat av Katarina Långström Trafiksäkerhetsbestämmelser vid användning

Läs mer

Handbok JTF. 1. Termer

Handbok JTF. 1. Termer Handbok JTF 1. Termer 2 Termer 1 Referens Giltigt from datum 2010-03-01 TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 1 Termer 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter

Läs mer

Företag Remissvar Blankett TS svar Järnvägshistoriska riksförbundet

Företag Remissvar Blankett TS svar Järnvägshistoriska riksförbundet Företag Remissvar Blankett TS svar Järnvägshistoriska riksförbundet Kryssruta för "tågvärme 800 volt" ska fortsatt finnas med. Det används av museitåg. 27 Kryssrutan för 800 V på blankett 27 återinförs.

Läs mer

1 Termer. hela spåranläggningen, inklusive banunderbyggnad,

1 Termer. hela spåranläggningen, inklusive banunderbyggnad, 1 Termer 7 2 Banan 2.1 BANANS INDELNING banan trafikplats linjen driftplats driftplatsdel driftplatsgräns hållställe linjeplats hållplats blocksträcka hela spåranläggningen, inklusive banunderbyggnad,

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Hiltunen Timo, UHass TDOK 2013:0601 Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Samhälle 2014-05-01 1.0 Dokumenttitel Växlar-manövrering

Läs mer

TSFS 2010:163 Bilaga 3 H. Bilaga 3 H

TSFS 2010:163 Bilaga 3 H. Bilaga 3 H Inledning Denna bilaga innehåller beskrivningar med betydelser för de signaler som finns utefter banan i system H och sådan information från tågskyddssystemet som presenteras i förarpanelen vid körning

Läs mer

Handbok JTF. 9 H. Spärrfärd - System H

Handbok JTF. 9 H. Spärrfärd - System H Handbok JTF 9 H. Spärrfärd - System H 2 Spärrfärd - System H 9 H Referens Giltigt from datum TSFS 2009:27 2009-05-31 TSFS 2009:86 2009-10-15 2010-03-01 TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 9 H Spärrfärd

Läs mer

Nytt om Trafiksäkerhetsföreskriften (TF) den

Nytt om Trafiksäkerhetsföreskriften (TF) den Nytt om en (TF) den 27.10.2014 København, den 15.10.2014 Tlf. +46 40 676 6499 tla@oresundsbron.com Nytt om en (TF) den 27.10.2014 Ändringar av vindrestriktioner De gällande vindrestrektionerna är fastställda

Läs mer

växel som i skyddande läge hindrar spårfordon från att komma in i ett visst spår.

växel som i skyddande läge hindrar spårfordon från att komma in i ett visst spår. 2.3 VÄXLAR OCH SPÅRSPÄRRAR växel huvudspårsskiljande växel anordning som gör det möjligt att framföra spårfordon från ett spår till ett annat. Vardera änden med växeltungor i en korsningsväxel betraktas

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter; beslutade den 17 juni 2008. JvSFS 2008:7 Utkom från trycket den Järnvägsstyrelsen föreskriver med stöd av 2 kap. 1 järnvägsförordningen

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 5 Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 5. Blanketter

JvSFS 2008:7 bilaga 5 Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 5. Blanketter JvSFS 2008:7 bilaga 5 Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 5 Blanketter 21 Passage av signal i stopp Tåg/Spärrfärd Datum Tid Driftplats eller sträcka får passera

Läs mer

Øresundsbro Konsortiet Jernbaneafdelingen Trafiksäkerhetsföreskrift Ändringstryck 1 28

Øresundsbro Konsortiet Jernbaneafdelingen Trafiksäkerhetsföreskrift Ändringstryck 1 28 TF Ändringstryck 1 28 29 49 50 51 58 59 72 73 74 75 106 107 117 118 122 123 153 154 163 164 190 191 196 197 199 200 227 228 229 230 231 247 248 251 01.10.2016 Ändringstryck TF TF 5-12 Sida 3.5. Framförande

Läs mer

KRAV 1 (8) Dokumenttitel Signal: Signaleringsprinciper. Skyddsavstånd, skyddssträcka och frontskydd.

KRAV 1 (8) Dokumenttitel Signal: Signaleringsprinciper. Skyddsavstånd, skyddssträcka och frontskydd. KRAV 1 (8) Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer Wåhlander Timo, UHast TDOK 2013:0624 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Underhåll 2015-04-01 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 2 Introduktion

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 2 Introduktion Trafikbestämmelser för järnväg Modul 2 Introduktion Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 2 Introduktion TDOK 2016:0038-2 Introduktion 2 Introduktion 3 Detta är modul 2 Introduktion

Läs mer

TRAFIKERINGSSYSTEM S

TRAFIKERINGSSYSTEM S TRAFIKVERKET BVF 646.1 I1 TRAFIKERINGSSYSTEM S Sida I2 I4 I5 I7 I9 I11 Innehåll Kristianstad C - Åhus Markaryd - Timsfors Värnamo - Helmershus Landeryd - Smålands Burseryd Vetlanda - Kvillsfors Torup -

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK F1 ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER Sida Innehåll F2 Undantag till A-skydd efter tåg JTF bilaga 12 5.8 F2 Undantag till spärrfärd efter tåg JTF bilaga 9 M 5.18 F3 Tvåskenssignalering

Läs mer

I. 1-8 TRAFIKERINGSSYSTEM S. Innehåll Alvhem Lilla Edet I 2 I 4. Munkedal Lysekil I 5. Skövde Tibro. Version

I. 1-8 TRAFIKERINGSSYSTEM S. Innehåll Alvhem Lilla Edet I 2 I 4. Munkedal Lysekil I 5. Skövde Tibro. Version TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK I1 I. 1 8 TRAFIKERINGSSYSTEM S Sid I 2 Innehåll Alvhem Lilla Edet I 4 Munkedal Lysekil I 5 Skövde Tibro Version 20170730 I2 UNDERLAG TILL LINJEBOK TRAFIKVERKET INSTRUKTION

Läs mer

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Utgåva 2 Datum 2016-10-12 Sida 1 (7) KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Trafikverkets Trafikbestämmelser för järnväg TDOK 2015:0309 gäller med följande tillägg. Specifika regler avseende huvudspår

Läs mer

Skyddsavstånd, skyddssträcka och. frontskydd. Grundläggande signaleringskrav. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor

Skyddsavstånd, skyddssträcka och. frontskydd. Grundläggande signaleringskrav. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 6.0 BVS 544.98009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 10 HMS Växling - System H, M och S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 10 HMS Växling - System H, M och S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 10 HMS Växling - System H, M och S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 10 Växling TDOK 2016:0051 - Modul 10HMS Växling 10 Växling 3 10 Växling

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 8 Gällande fr.o.m.: 2017-03-01 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 3E Signaler - System E2 och E3

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 3E Signaler - System E2 och E3 Trafikbestämmelser för järnväg Modul 3E Signaler - System E2 och E3 Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 TDOK 2019 - Signaler, ver 4 3 Signaler 3 Innehåll Inledning 5 B Tillåta och

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 9 Gällande fr.o.m.: 2017-07-03 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 3HMS Signaler - System H, M, S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 3HMS Signaler - System H, M, S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 3HMS Signaler - System H, M, S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 2 3HMS Signaler - System H, M och S TDOK 2019:0053 - Modul 3HMS Signaler -

Läs mer

11 Broms. valtarens säkerhetsbestämmelser annars anger det ska minst en fjärdedel av fordonen vara bromsade med ett huvudbromssystem.

11 Broms. valtarens säkerhetsbestämmelser annars anger det ska minst en fjärdedel av fordonen vara bromsade med ett huvudbromssystem. 11 Broms 9 valtarens säkerhetsbestämmelser annars anger det ska minst en fjärdedel av fordonen vara bromsade med ett huvudbromssystem. Infrastrukturförvaltarens säkerhetsbestämmelser kan ange krav på broms

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Coop Logistik AB, Broterminalen Utgåva 3 - gäller fr.o.m

Trafiksäkerhetsinstruktion för Coop Logistik AB, Broterminalen Utgåva 3 - gäller fr.o.m Trafiksäkerhetsinstruktion för Coop Logistik AB, Broterminalen Utgåva 3 - gäller fr.o.m. 2011-04-01 1. Inledning Denna lokala trafiksäkerhetsinstruktion, TRI för Coop Logistik AB, Broterminalen innehåller

Läs mer

Tkl/Tl-anvisning. 4 SkLJF 11 13-04-18 SkLJ. SkLJF 11 Utgåva II Gäller: Fr.o.m. 13-04-18 TJÄNSTGÖRING I SKARA

Tkl/Tl-anvisning. 4 SkLJF 11 13-04-18 SkLJ. SkLJF 11 Utgåva II Gäller: Fr.o.m. 13-04-18 TJÄNSTGÖRING I SKARA 4 SkLJF 11 SkLJ TJÄNSTGÖRING I SKARA Skall du tjänstgöra som tkl och tl i Skara är din första åtgärd att kontrollera bandisp.journalen. Är alla anordningar avslutade avslutar du bandispen, annars måste

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion Jernhusens Infrastruktur, Malmö, Tvättanläggning

Trafiksäkerhetsinstruktion Jernhusens Infrastruktur, Malmö, Tvättanläggning Dokumenttyp Verksamhetsområde Jernhusens Infrastruktur (5) Upprättad av Ansvarig utgivare Giltig från Jimmy Ahl Lennart Forslin 20-0-0 Jernhusens Infrastruktur, Malmö, Tvättanläggning 2 (5). Introduktion

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7);

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7); Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7); beslutade den 22 september 2010. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 2 kap. 1 järnvägsförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens ställningstagande till synpunkter på remiss av ändringar till JTF.

Transportstyrelsens ställningstagande till synpunkter på remiss av ändringar till JTF. TSJ 2010:940 PM 1(45) Mottagare: Kopia till: till synpunkter på remiss av ändringar till JTF. för ikraftträdande Transportstyrelsen förslår att föreskrifterna ska träda i kraft den 12 december 2010. Strukton

Läs mer

Trafikeringssystem R

Trafikeringssystem R TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK G Trafikeringssystem R ida 3 4 Innehåll Driftplatsföreskrifter Tillåten tåglängd Externmarkeringspunkter Driftplatsföreskrifter Lokala föreskrifter som berör förare

Läs mer