MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl"

Transkript

1 1 Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl Beslutande Ann Petersson (C) Lena Karlsson (C) Suzanne Gustafsson (M) Lars Johansson (S) Thomas Nilsson (S) Roland Pettersson (S) Per Magnusson (S) Kerstin Strand (C), tjänstgörande ersättare Erling Petersson (C), tjänstegörande ersättare Övriga deltagande Per Lindeberg (M) Maria Lindgren Henrik Eriksson Emma Bensköld Kamal Eliassi Sandra Wenemo Utses att justera Roland Pettersson Justeringens plats och tid Kommunhuset Mönsterås tisdagen den 22 maj 2018 kl Underskrifter Sekreterare Sandra Wenemo Ordförande Justerande.. Ann Petersson Roland Pettersson TILLKÄNNAGIVANDE Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla den 23 maj

2 2 68 UNDERRÄTTELSER Ärendet avser: Underrättelser om förrättningsbeslut Avstyckning berörande Oknö 3: Fastighetsreglering berörande Kabeln 1, Mönsterås 7:1, Musseronen 1, Stubbemåla 1:2, Älgerum 3:30, 3:34, 4:18, 4:25 och 11:1 samt ledningsrättsåtgärd berörande Kabeln Fastighetsreglering berörande Mönsterås Älmhult 1:3 och Älmhult 10: Fastighetsreglering berörande Alebo 3:8, Fälle 8:1, Långsrum 1:10, 1:12 och Åsevad 4: Fastighetsreglering berörande Blomstermåla 3:17 och 3: Fastighetsreglering berörande Ålems-Idhult s:1, 1:1 och 3:1 samt mellan Ålems-Idhult 1:1 och Häggemåla 1: Fastighetsreglering berörande Nyemåla 2:32 och 2:167.

3 3 69 INFORMATION FRÅN SAMRÅD Diarienummer: 2017/531 Ärendet avser: Detaljplan för del av Oknebäck 4:2 (område norr om Östra Oknebäcksvägen, etapp III), Mönsterås samhälle, Mönsterås kommun. Redogörelse av ärendet Detaljplanen är upprättad av Mönsterås kommuns plan- och byggavdelning. Syftet med detaljplanen är att fortsätta den planerade utbyggnaden av bostäder i Oknebäck, Mönsterås tätort. Denna tredje etapp ger möjlighet till förskola samt nya bostadstomter, samt en gång- och cykelförbindelse över Oknebäcken i nordost som ansluter till gång- och cykelvägen mellan Kistlandsgränd och Spannlandsgränd. Marken för den nya bebyggelsen är i översiktsplanen reserverad för tätortens utbyggnad. Byggnadsnämnden informerades om samrådets genomförande samt inkomna samrådsyttranden.

4 4 70 BESLUT OM BYGGSANKTIONSAVGIFT Diarienummer: 2018/91 Beslutet avser: Olovligt uppförd tillbyggnad Fastighet: Höjden 9 Beslut Byggnadsnämnden beslutar att ta ut en byggsanktionsavgift om totalt kronor för överträdelsen att påbörja byggnation innan startbesked utfärdats. Redogörelse av ärendet Den aktuella fastigheten ligger inom detaljplanelagt område och den aktuella byggnaden omnämns som särskilt värdefull byggnad i Kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsemiljöer i centrala Mönsterås samhälle, antagen av Kommunfullmäktige Befintligt skärmtak på byggnaden har byggts till med 6 m² samt försetts med dörrar, så att ett garage tillskapats. Byggnadsnämnden meddelade fastighetsägaren i beslut den 13 april 2018 att nämnden hade för avsikt att ta ut en byggsanktionsavgift för att en tillbyggnad utförts på fastigheten utan att startbesked utfärdats. Fastighetsägaren gavs möjlighet att inkomma med synpunkter i ärendet. Fastighetsägaren inkom den 24 april 2018 med en skrivelse samt en ansökan om bygglov i efterhand. Av skrivelsen framgår att fastighetsägaren var övertygad om att bygglov inte krävdes för tillbyggnaden och att han anser att sanktionsavgiften känns felaktig, då han inte anser tillbyggnaden stör, eller förstör något. Beslutsmotivering Enligt 9 kap. 2 plan- och bygglagen (PBL) krävs bygglov för att göra en tillbyggnad. En åtgärd som kräver bygglov eller anmälan får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked. Byggnadsnämnden är skyldig att ta ut en byggsanktionsavgift om någon bryter mot en föreskrift eller beslut som har meddelats med stöd av någon av bestämmelserna i 16 kap PBL. Avgiftens storlek framgår av 9 kap. plan- och byggförordningen (SFS 2011:338). Nämnden har tagit del av fastighetsägarens skrivelse men finner inte att det föreligger något särskilt skäl att sätta ned avgiften. Upplysningar Beslutet kan överklagas till Länsstyrelsen i Kalmar län. Se bifogad underrättelse om hur man överklagar byggnadsnämndens beslut.

5 5 Evald Per-Olof Karlsson STORGATAN 63 B LGH MÖNSTERÅS 71 BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 2018/140 Beslutet avser: Tillbyggnad av komplementbyggnad Fastighet: Höjden 9 Sökande: Evald Per-Olof Karlsson Beslut Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (PBL). Byggnadsnämnden bedömer att föreslagen åtgärd uppfyller tillämpliga bestämmelser i 2 och 8 kap. PBL. Startbesked ges med stöd av 10 kap. 23 PBL. Med detta startbesked bestämmer byggnadsnämnden att kontrollplanen fastställs. För bygglovet gäller I detta ärende krävs inte någon kontrollansvarig eller något tekniskt samråd. Lovet upphör att gälla om åtgärden som lovet avser inte avslutats inom fem (5) år från den dag då beslutet vann laga kraft (enligt 9 kap. 43 PBL). Intyg från byggherren om att kontrollplanen har följts och att byggnadsåtgärden överensstämmer med beviljat bygglov ska inlämnas till byggnadsnämnden som underlag för slutbesked. Redogörelse av ärendet Den aktuella fastigheten ligger inom detaljplanelagt område och den aktuella byggnaden omnämns som särskilt värdefull byggnad i Kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsemiljöer i centrala Mönsterås samhälle, antagen av Kommunfullmäktige Ett skärmtak på byggnaden har byggts till med 6 m² samt försetts med dörrar, så att ett garage tillskapats. Bygglov har i efterhand sökts för den utförda åtgärden. Beslutsmotivering Åtgärden överensstämmer med detaljplanen. fortsätter

6 6 71 fortsätter Handlingar som ingår i beslutet Ansökan erhållen Kontrollplan beslutad Situationsplan instämplad hos byggnadsnämnden Ritningar instämplade hos byggnadsnämnden Upplysningar Avgiften för bygglovet är kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för bygglovsavgiften skickas separat.

7 7 72 BESLUT OM AVSKRIVNING Diarienummer: 2017/261 Beslutet avser: Uppförd mur. Fastighet: Njutemåla 4:2 Beslut Byggnadsnämnden beslutar att avskriva tillsynsärende gällande olovligt uppförd mur på fastigheten Njutemåla 4:2. Redogörelse av ärendet Den aktuella fastigheten ligger ej inom detaljplanelagt område eller inom sammanhållen bebyggelse, enligt plan- och bygglagens mening. Byggnadsnämnden har tagit emot en anmälan om en uppförd mur på fastigheten Njutemåla 4:2. Byggnadsnämnden bedömde att den uppförda muren var bygglovspliktig och meddelade fastighetsägaren i beslut den 25 januari 2018 om att nämnden hade för avsikt att ta ut en byggsanktionsavgift för den olovligt uppförda muren. Enligt 9 kap. 6 PBL (plan- och bygglagen) framgår dock att det finns undantag från kravet på bygglov för att uppföra mur. Undantaget innebär att det för en- och tvåbostadshus utanför område med detaljplan inte krävs bygglov för att uppföra en mur i omedelbar närhet av bostadshuset, om åtgärden inte vidtas närmare gränsen än 4,5 meter. Åtgärden får dock vidtas närmare gränsen än 4,5 meter, om de grannar som berörs medger det. Del av muren ligger närmare 4,5 meter till väg. Fastighetsägaren har inkommit med medgivanden för murens placering från delägarna i vägsamfälligheten. Beslutsmotivering Enligt 6 kap. 1 plan- och byggförordningen (2011:338) krävs bygglov för att uppföra murar och plank. I plan- och bygglagens 9 kap. 6 uppges dock undantag för en- och tvåbostadshus utanför detaljplan. Byggnadsnämnden bedömer att muren är uppförd i omedelbar närhet av bostadshuset och i och med att berörda grannar lämnat sitt medgivande för murens placering är nämndens uppfattning att muren ej är bygglovspliktig.

8 8 73 BESLUT OM BYGGSANKTIONSAVGIFT Diarienummer: 2018/162 Beslutet avser: Olovligt utförd installation Fastighet: Blomstermåla 4:112 Beslut Byggnadsnämnden beslutar att ta ut en byggsanktionsavgift om totalt kronor för överträdelsen att påbörja installation av hiss innan startbesked utfärdats. Redogörelse av ärendet Den aktuella fastigheten ligger inom detaljplanelagt område. Fasighetsägaren har påbörjat ett utbyte av hiss i fastigheten utan att gjort någon anmälan till byggnadsnämnden eller inväntat något startbesked. Fastighetsägarna har informerats om den aktuella byggsanktionsavgiften för att påbörja installation utan att startbesked utfärdats. Fastighetsägarna har inkommit med anmälan i efterhand samt en skrivelse där de uppger att de önskar att nämnden ser över avgiften, då de själva anmält sin överträdelse och lämnat en bygganmälan samma dag som överträdelsen upptäcktes. Beslutsmotivering Enligt 6 kap. 5 plan- och byggförordningen (SFS 2011:338) krävs anmälan för installation eller väsentlig ändring av hiss. En åtgärd som kräver bygglov eller anmälan får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked. Byggnadsnämnden är skyldig att ta ut en byggsanktionsavgift om någon bryter mot en föreskrift eller beslut som har meddelats med stöd av någon av bestämmelserna i 16 kap PBL. Avgiftens storlek framgår av 9 kap. plan- och byggförordningen (SFS 2011:338). Nämnden har tagit del av fastighetsägarens skrivelse men finner inte att det föreligger något särskilt skäl att sätta ned avgiften. Upplysningar Beslutet kan överklagas till Länsstyrelsen i Kalmar län. Se bifogad underrättelse om hur man överklagar byggnadsnämndens beslut.

9 9 MÖNSTERÅS BOSTÄDER AB BOX MÖNSTERÅS 74 BESLUT OM STARTBESKED Startbesked och fastställande av kontrollplan Diarienummer: 2018/144 Beslutet avser: Installation av hiss Fastighet: Blomstermåla 4:112 Sökande: Mönsterås Bostäder AB Beslut Startbesked för att påbörja åtgärden ges med stöd av 10 kap. 23 och 24 plan- och bygglagen (2010:900). Med detta startbesked beslutar byggnadsnämnden att kontrollplanen fastställs och att byggnation/åtgärden får påbörjas. För startbeskedet gäller Byggnadsnämndens beslut om startbesked upphör att gälla två (2) år efter att startbeskedet gavs. När byggnationen är färdigställd ska byggherren lämna in ifylld och undertecknad kontrollplan till byggnadsnämnden som underlag för slutbesked. Observera att byggnadsverket inte får tas i bruk innan byggnadsnämnden har lämnat ett slutbesked. Byggnadsnämnden är skyldig att ta ut sanktionsavgift för överträdelsen att ta byggnad/byggnadsverk i bruk utan slutbesked. Handlingar som ingår i beslutet - anmälan erhållen kontrollplan fastställd Upplysningar Tekniskt samråd och kontrollansvarig krävs inte i detta ärende. Avgiften för anmälan är kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura skickas separat.

10 10 Anna Catharina Magnusson BÖSSEMÅLA MÖNSTERÅS 75 BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 2018/145 Beslutet avser: Tillbyggnad av stall. Fastighet: Bössemåla 1:3 Sökande: Anna Catharina Magnusson Beslut Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (PBL). Åtgärden får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden lämnat ett startbesked enligt 10 kap. 9 PBL. Byggnadsnämnden är skyldig att ta ut en sanktionsavgift för överträdelsen att påbörja byggnation utan startbesked. För bygglovet gäller Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontakta byggnadsinspektören i god tid innan önskat samråd för att komma överens om en tid för mötet. För att genomföra åtgärden krävs en kontrollansvarig. Den kontrollansvarige ska upprätta ett förslag till kontrollplan som ska inkomma innan eller senast när samrådet äger rum. Bygglovet upphör att gälla om den åtgärd som lovet avser inte har påbörjats inom två (2) år och avslutats inom fem (5) år från den dag då beslutet vann laga kraft (enligt 9 kap. 43 PBL). Redogörelse av ärendet För området finns ingen detaljplan. Sammanhålen bebyggelse råder ej heller enligt plan- och bygglagens mening. Ansökan redovisar en till byggnad av stall om 78 m², innehållande 3 boxar samt ett förråd. Ärendet har remitterats till miljönämnden. Miljönämnden har yttrat sig i ärendet. fortsätter

11 11 75 fortsätter Beslutsmotivering Byggnadsnämnden bedömer att föreslagen åtgärd uppfyller tillämpliga bestämmelser i 2 och 8 kap. PBL. Handlingar som ingår i beslutet Ansökan erhållen Situationsplan instämplad hos byggnadsnämnden Ritningar instämplade hos byggnadsnämnden Upplysningar Avgiften för bygglovet är kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för bygglovsavgiften skickas separat. Handlingar som ska inkomma till tekniska samrådet är: * anmälan om kontrollansvarig * förslag till kontrollplan

12 12 SÖDRA CELL AB BOX Mönsterås 76 BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 2018/146 Beslutet avser: Nybyggnad av metanolreningsanläggning. Fastighet: Nygård 1:1 Sökande: Södra Cell Mönsterås Beslut Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (PBL). Åtgärden får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden lämnat ett startbesked enligt 10 kap. 9 PBL. Byggnadsnämnden är skyldig att ta ut en sanktionsavgift för överträdelsen att påbörja byggnation utan startbesked. För bygglovet gäller Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontakta byggnadsinspektören i god tid innan önskat samråd för att komma överens om en tid för mötet. För att genomföra åtgärden krävs en kontrollansvarig. Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig: Marcus Aiha, WSP Sverige AB, Box 503, Kalmar. Bygglovet upphör att gälla om den åtgärd som lovet avser inte har påbörjats inom två (2) år och avslutats inom fem (5) år från den dag då beslutet vann laga kraft (enligt 9 kap. 43 PBL). Redogörelse av ärendet Detaljplanen för den aktuella platsen anger J, det vill säga industri. Ansökan redovisar nybyggnad av metanolreningsanläggning. Ärendet har remitterats till miljönämnden och till räddningstjänsten. Miljönämnden tillstyrker byggnationen. Räddningstjänsten har inget att erinra mot den planerade byggnationen. fortsätter

13 13 76 fortsätter Beslutsmotivering Åtgärden överensstämmer med detaljplanen. Handlingar som ingår i beslutet Ansökan erhållen Situationsplan instämplad hos byggnadsnämnden Ritningar instämplade hos byggnadsnämnden Upplysningar Avgiften för bygglovet är kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat. Byggherren ska låta upprätta en arbetsmiljöplan innan byggarbetsplatsen etableras, eftersom det i arbetet ingår vissa vanligt förekommande moment som kan medföra risk för olycksfall. Arbetsmiljöplanen ska finnas tillgänglig på byggarbetsplatsen. Samtidigt upplyser byggnadsnämnden om att det är byggherren som har arbetsmiljöansvaret. Förhandsanmälan kan därför behöva göras till Arbetsmiljöverket, Solna.

14 14 Curt Karl Johan Johannesson MOGÅRDSVÄGEN BLOMSTERMÅLA 77 BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 2018/117 Beslutet avser: Nybyggnad av enbostadshus och carport. Fastighet: Nyemåla 2:64 Sökande: Curt Karl Johan Johannesson Beslut Bygglov med liten avvikelse beviljas med stöd av 9 kap. 30 och 31 b plan- och bygglagen (PBL). Åtgärden får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden lämnat ett startbesked enligt 10 kap. 9 PBL. Byggnadsnämnden är skyldig att ta ut en sanktionsavgift för överträdelsen att påbörja byggnation utan startbesked. För bygglovet gäller Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontakta byggnadsinspektören i god tid innan önskat samråd för att komma överens om en tid för mötet. För att genomföra åtgärden krävs en kontrollansvarig, den kontrollansvarige ska upprätta ett förslag till kontrollplan som ska inkomma innan eller senast när samrådet äger rum. Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig: Eiberth Flogér, Byggkonsulterna, Torp 305, Mönsterås. Bygglovet upphör att gälla om den åtgärd som lovet avser inte har påbörjats inom två (2) år och avslutats inom fem (5) år från den dag då beslutet vann laga kraft (enligt 9 kap. 43 PBL). Redogörelse av ärendet För området gäller detaljplan som för den aktuella fastigheten redovisar högsta tillåtna byggnadsarea 200 m², varav huvudbyggnad får utgöra högst 150 m² och gårdsbyggnad högst 50 m². fortsätter

15 15 77 fortsätter Ansökan redovisar nybyggnad av enbostadshus om 156,6 m² samt en carport om 44,3 m². Den totala byggnadsarean kommer därmed att uppgå till 200,9 m². Berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig enligt 9 kap. 25 PBL. Fastighetsägarna till Nyemåla 2:115, 2:80, 2:131, 2:54 och 2:34 har ansetts vara berörda. Inga negativa synpunkter har inkommit. Beslutsmotivering Byggnationen avviker från detaljplanen gällande högsta tillåtna byggnadsarea. Avvikelsen kan betraktas som liten. Handlingar som ingår i beslutet Ansökan erhållen Situationsplan instämplad hos byggnadsnämnden Ritningar instämplade hos byggnadsnämnden Upplysningar Avgiften för bygglovet är kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat. Byggherren ska låta upprätta en arbetsmiljöplan innan byggarbetsplatsen etableras, eftersom det i arbetet ingår vissa vanligt förekommande moment som kan medföra risk för olycksfall. Arbetsmiljöplanen ska finnas tillgänglig på byggarbetsplatsen. Samtidigt upplyser byggnadsnämnden om att det är byggherren som har arbetsmiljöansvaret. Förhandsanmälan kan därför behöva göras till Arbetsmiljöverket, Solna. Handlingar som ska inkomma till tekniska samrådet är: * förslag till kontrollplan * energibalansberäkning * bevis om färdigställandeskydd

16 16 Henrik Hans-Åke Eneborg RAMSÖVÄGEN MÖNSTERÅS 78 BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 2018/149 Beslutet avser: Nybyggnad av garage. Fastighet: Oknö 1:530 Sökande: Henrik Hans-Åke Eneborg Beslut Bygglov med liten avvikelse beviljas med stöd av 9 kap. 30 och 31 b plan- och bygglagen (PBL). Bygglov för garage beviljat upphävs. Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap. 23 PBL. Med detta startbesked bestämmer byggnadsnämnden att kontrollplanen fastställs och att byggnationen får påbörjas. Anmälan om påbörjande ska göras till byggnadsnämnden. För bygglovet gäller I detta ärende krävs inte någon kontrollansvarig eller något tekniskt samråd. Bygglovet upphör att gälla om åtgärden som lovet avser inte har påbörjats inom två (2) år och avslutats inom fem (5) år från den dag då beslutet vann laga kraft (enligt 9 kap. 43 PBL). När byggnationen är färdigställd ska intyg från byggherren om att kontrollplanen har följts och att byggnadsåtgärden överensstämmer med beviljat bygglov inlämnas till byggnadsnämnden som underlag för slutbesked. Byggnationen får tas i bruk innan byggnadsnämnden har gett ett slutbesked enligt 10 kap. 4 PBL. Redogörelse av ärendet Detaljplanen för den aktuella fastigheten redovisar högsta tillåtna byggnadsarea 160 m², varav huvudbyggnad högst 140 m² och komplementbyggnader högst 30 m² vardera. fortsätter

17 17 78 fortsätter Bygglov beviljat för nybyggnad av garage om 20,3 m² är ej längre aktuellt och fastighetsägarna önskar därför få beslutet upphävt. Fastighetägarna har inkommit med ny ansökan om garage om 33,2 m². Den totala byggnadsarean på fastigheten kommer att uppgå till 172,7 m². Berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig enligt 9 kap. 25 PBL. Fastighetsägarna till Oknö 1:531, 1:73, 1:74, 1:75 och 3:4 har ansetts vara berörda. Synpunkter har inkommit från fastigetsägare till Oknö 1:74 som bl.a. anser att det planerade garaget kommer att skymma deras havsutsikt. Beslutsmotivering Åtgärden avviker från detaljplanen gällande högsta tillåtna byggnadsarea. Avvikelsen från detaljplanen kan betraktas som liten. Nämnden har tagit del av inkomna synpunkter. På den aktuella fastigheten finns idag ett beviljat bygglov för ett planenligt garage om 20,3 m². Detta bygglov upphävs. Den nya ansökan om bygglov för garage redovisar 33,2 m². Den största delen av volymökningen sker dock mot söder och bedöms därför inte påverka havsutsikten från Oknö 1:74 i någon större omfattning. Handlingar som ingår i beslutet Ansökan erhållen Kontrollplan beslutad Situationsplan instämplad hos byggnadsnämnden Ritningar instämplade hos byggnadsnämnden Upplysningar Avgiften för bygglovet är kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för bygglovsavgiften skickas separat.

18 18 MÖNSTERÅS KOMMUN BOX MÖNSTERÅS 79 BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 2018/137 Beslutet avser: Nybyggnad av skolbyggnad. Fastighet: Åkerviolen 5 Sökande: Mönsterås kommun, Fastighetsavdelningen. Beslut Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (PBL). Byggnadsnämnden bedömer att föreslagen åtgärd uppfyller tillämpliga bestämmelser i 2 och 8 kap. PBL. Åtgärden får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden lämnat ett startbesked enligt 10 kap. 9 PBL. Byggnadsnämnden är skyldig att ta ut en sanktionsavgift för överträdelsen att påbörja byggnation utan startbesked. För bygglovet gäller Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontakta byggnadsinspektören i god tid innan önskat samråd för att komma överens om en tid för mötet. För att genomföra åtgärden krävs en kontrollansvarig, den kontrollansvarige ska upprätta ett förslag till kontrollplan som ska inkomma innan eller senast när samrådet äger rum. Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig: Claes Persson, Kom snart igen 7, Kalmar. Bygglovet upphör att gälla om den åtgärd som lovet avser inte har påbörjats inom två (2) år och avslutats inom fem (5) år från den dag då beslutet vann laga kraft (enligt 9 kap. 43 PBL). Redogörelse av ärendet Detaljplanen för den aktuella fastigheten anger skola. Ansökan redovisar nybyggnad av skolbyggnad om 182 m². fortsätter

19 19 79 fortsätter Ärendet har remitterats till miljönämnden och till räddningstjänsten. Miljönämnden tillstyrker byggnationen. Räddningstjänsten har inget att erinra mot den planerade byggnationen. Beslutsmotivering Åtgärden överensstämmer med detaljplanen. Handlingar som ingår i beslutet Ansökan erhållen Situationsplan instämplad hos byggnadsnämnden Ritningar instämplade hos byggnadsnämnden Upplysningar Avgiften för bygglovet är kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat. Byggherren ska låta upprätta en arbetsmiljöplan innan byggarbetsplatsen etableras, eftersom det i arbetet ingår vissa vanligt förekommande moment som kan medföra risk för olycksfall. Arbetsmiljöplanen ska finnas tillgänglig på byggarbetsplatsen. Samtidigt upplyser byggnadsnämnden om att det är byggherren som har arbetsmiljöansvaret. Förhandsanmälan kan därför behöva göras till Arbetsmiljöverket, Solna. Handlingar som ska inkomma till tekniska samrådet är: * förslag till kontrollplan

20 20 Joel Gustav Birger Håkansson BRIGGEN FORTUNAS VÄG TIMMERNABBEN 80 BESLUT Diarienummer: 2018/78 Beslutet avser: Nybyggnad av attefallshus. Fastighet: Ingemåla 5:74 Sökande: Joel Gustav Birger Håkansson Beslut Byggnadsnämnden beslutar att neka startbesked för nybyggnad av attefallshus. Redogörelse av ärendet Ansökan redovisar anmälan om nybyggnad av attefallshus om 24,3 m². Attefallshuset placeras på u-område enligt detaljplanen, det vill säga område för underjordiska ledingar. Enligt 10 kap. 2 får åtgärder som avses i 9 kap. 4-4c strida mot gällande detaljplan. Attefallshus kan därför få placeras planstridigt. Byggnadsnämnden måste dock göra en bedömning i varje enskilt fall eftersom attefallshuset bland annat måste uppfylla kraven enligt 2 kap. 6 och 9 plan- och bygglagen (PBL). Beslutsmotivering Enligt 2 kap. 6 och 9 PBL ska byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till bl.a. behovet av hushållning med energi och vatten och av goda klimat- och hygienförhållanden och behovet av framtida förändringar och kompletteringar. Lokalisering, placering och utformning av byggnadsverk får inte ske så att den avsedda användningen innebär fara för människors hälsa eller säkerhet eller medför en betydande olägenhet på annat sätt. Byggnadsnämnden bedömer att den föreslagna placeringen av attefallshuset inte uppfyller kravet på placering enligt 2 kap. 6 och 9 PBL. Placeringen påverkar nuvarande och eventuella framtida förändringar och kompletteringar av de underjordiska ledningarna. Upplysningar Beslutet kan överklagas till Länsstyrelsen i Kalmar län. Se bifogad underrättelse om hur man överklagar byggnadsnämndens beslut.

21 21 81 BESLUT Ärendet avser: Byggnadsnämndens delegationsordning. Beslut Det upprättade förslaget antas som ny delegationsordning gällande fr.o.m. 1 juni Delegationsordningen ersätter tidigare beslut om delegationsordning Redogörelse av ärendet: Eftersom bygglovsassistenten har fått ny titel behöver delegationsordningen revideras så att hon även fortsättningsvis har rätt att ta delegationsbeslut. Alla ärenden som bygglovsassistent har rätt att ta delegationsbeslut i ändras så att handläggare har rätt att ta delegationsbeslut. I övrigt innebär förslaget inga ändringar i delegationsordningen.

22 22 82 YTTRANDE Ärendet avser: Byggnadsnämndens taxa, -ändring av plan- och bygglovstaxa för ärenden som inkommer via e-tjänsten Mittbygge Beslut Byggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige att ändra plan- och bygglovstaxan på så sätt att avgiften rabatteras med 15 % för lov, kartbeställningar och ansökningar som inkommer via e-tjänsten Mittbygge. Maxgräns för rabatt sätts till 1500 kr. Att ändringen gäller från och med 25 juni 2018 och fram till och med 1 mars Redogörelse av ärendet: Kommunfullmäktige har beslutat att varje nämnd aktivt ska verka för en ökning av e-tjänsterna på hemsidan. Varje nämnd, styrelse och förvaltning har också i uppdrag att arbeta med verksamhetsutveckling för att alla delar i verksamheten ska bedrivas så effektivt som möjligt utifrån medborgarnas behov. Under 2018 har därför programmet Mittbygge köpts in. Programmet möjliggör att bygg-, mark-, rivningslov och anmälningsärenden kan ske digitalt via kommunens hemsida eller Mittbygge planeras tas i drift under juni månad Nuvarande PBL-taxa är beslutad av kommunfullmäktige Syftet är att förenkla anmälnings- och ansökningsprocessen för de sökande, samt minska plan- och byggavdelningens administrativa arbete. Detta genom att det blir en minskad pappershantering då Mittbygge är direktkopplat till nämndens ärendehanteringssystem. Sökande kan också följa sitt ärende genom processen via inloggning och därmed minskar telefonsamtal/epost till tjänstemännen om vart ärendet ligger i processen. Detta resulterar i att tid frigörs som då kan läggas på andra delar i handläggningsprocessen. För att få så många ansökningar som möjligt digitalt, och därmed maximera nyttan med programmet föreslås en temporär taxesänkning om ansökningar/anmälningar sker via e-tjänsten. Förslaget innebär att nämndens intäkter kommer minska, men bedömningen är att fördelarna att få fler att upptäcka och använda e-tjänsten överväger. Utvärdering bör ske i början av 2019, och därefter bör ett nytt förslag om taxor för e-tjänstansökningar/-anmälningar tas fram.

23 23 83 INFORMATION Ärendet avser: Nybyggnad av förskola. Fastighet: Mönsterås 6:1 Byggnadsnämnden beslutade att bevilja bygglov för nybyggnad av förskola på den aktuella fastigheten. Beslutet överklagades till Länsstyrelsen i Kalmar län. Länsstyrelsen beslutade att avslå överklagandet.

24 24 84 REDOVISNING AV DELEGATIONSÄRENDEN Redovisning av delegationsärenden för bygglov och startbesked för anmälningsärenden, t.o.m Fastighetsbeteckning Ärendemening Huvudkontakt Adress Befattning VELLAN 8 KORPEMÅLA 1:69 OKNÖ 1:290 OKNÖ 1:291 Oknö 1:419 NYGÅRD 3:1 KORPEMÅLA 1:77 TORSRUM 1:40 NYNÄS 2:12 FRÄLSEGÅRDEN 8 Fasadändring Tillbyggnad av fritidshus. Marklov för trädfällning Marklov för trädfällning Marklov för trädfällning Installation av eldstad i befintlig rökkanal Nybyggnad av Attefallshus Installation av eldstad i befintlig rökkanal Attefalltillbyggnad Attefalltillbyggnad Nils Jörgen Mauritz Ragnar Jonas Dagerskog Britta-Stina Marianne Gefvert Ove Bertil Johnny Johansson Håkan jan Åke Jonsson Margareta Arnqvist Ing-Britt Margareta Östlund Inge Helge Roland Hultqvist Bo Gustav Harald Klette Hans Roland Olsson KVARNGATAN 22, MÖNSTERÅS Byggnadsinspektör SJÖVIKSVÄGEN 75 LGH Stockholm Byggnadsinspektör Mellangatan 26 C LGH 1201, NÄSSJÖ Byggnadsinspektör HARSTENSBOMÅ LA 201, PÅRYD Byggnadsinspektör Seglarvägen 9, MÖNSTERÅS Byggnadsinspektör Karl Dahlgrensgatan 11, 58228, Linköping SÖDRA KORPEMÅLA 809, 38492, ÅLEM Bygglovsassistent Bygglovsassistent MOVÄGEN 3, 38440, ÅLEM Bygglovsassistent NYNÄSVÄGEN 56, MÖNSTERÅS Bygglovsassistent HAVREVÄGEN 4, MÖNSTERÅS Bygglovsassistent

25 NYEMÅLA 3:102 Installation av eldstad i befintlig rökkanal Tom Karl Sören Nilsson STRANDAVÄGEN 70, TIMMERNABBEN Bygglovsassistent 25 KVARNTORP 2:110 Installation av eldstad i ny rökkanal Thony Roland Valter Cederlöf Mårtensson FINSJÖVÄGEN 70, 38473, FLISERYD Bygglovsassistent ÅSERUM 1:1 Installation av eldstad i befintlig rökkanal Ems Fastighets AB BOX 79, 29621, ÅHUS Bygglovsassistent BYRÅN 2 Nybyggnad av Attefallshus Roger Bertil Eric Johansson KUGGÅS STRAND 23, 38333, MÖNSTERÅS Bygglovsassistent LÖVÖ 1:2 Nybyggnad av toalettbyggnad Länsstyrelsen Kalmar Län Regeringsgatan 1, 39186, KALMAR Bygglovhandläggare OKNÖ 1:113 Tillbyggnad av enbostadshus Conny Glag NORRVÄGEN 16, 36076, ÄLGHULT Bygglovhandläggare BLÅSIPPAN 4 Tillbyggnad av enbostadshus Karl Owe Egon Sigvardsson DYKARVÄGEN 17, 38334, MÖNSTERÅS Bygglovhandläggare ÄLGERUM 2:6 Tillbyggnad av enbostadshus Anders Petter Karlsson KOVERHULTSVÄ GEN 21, 38392, MÖNSTERÅS Bygglovhandläggare NJUTEMÅLA 1:11 Tillbyggnad av fritidshus Kjell Ove Welander ANDVÄGEN 28, VÄXJÖ Bygglovhandläggare ÅLEM 10:46 Nybyggnad av ÅVS Victor Boström (FTI AB) Bygglovhandläggare ÅLEM 10:46 Nybyggnad av busskur, cykelställ samt sittplatser med tak MÖNSTERÅS KOMMUN BOX 54, 38322, MÖNSTERÅS Bygglovhandläggare NYNÄS 2:3 Tidsbegränsat bygglov för uppförande av skylt Magnus Erik Gustafsson NYNÄSVÄGEN 10, 38392, MÖNSTERÅS Planarkitekt

26 OKNÖ 1:394 Fasadändring MÖNSTERÅS KOMMUN (FASTIGHETSKO NTORET) EKBY 1 Fasadändring Marcus Nilsson OKNÖ 1:103 MÖBELN 18 BRINKEN 2 SJUKSTUGAN 19 KAJUTAN 6 Fasadändring Fasadändring Fasadändring Fasadändring Fasadändring Sören Mattias Adolfsson Hans Olof Lindau Carolin Susanne Falk MÖNSTERÅS KOMMUN Henrik Nils Tomas Holtsäter BOX MÖNSTERÅS Åsgärdsgatan 162, 38335, MÖNSTERÅS, Sverige SAGOGATAN 17, 26147, LANDSKRONA VARVSGATAN 9, 38333, MÖNSTERÅS REPSLAGAREGAT AN 2, 38330, MÖNSTERÅS BOX 54, MÖNSTERÅS DYKARVÄGEN 19, 38334, MÖNSTERÅS Planarkitekt Planarkitekt Planarkitekt Planarkitekt Planarkitekt Planarkitekt Planarkitekt 26

27 27 85 BESLUT Diarienummer: 2018/97 Beslutet avser: Parkeringsförbud, Kvarngatan, Mönsterås. Beslut Nämnden beslutar att inte införa parkeringsförbud på Kvarngatan, Mönsterås. Redogörelse av ärendet Jouko Palmroth har inkommit med medborgarförslag rörande parkeringsförbud på Kvarngatan. I skrivelsen föreslås parkeringsförbud i båda riktningarna mellan Allégatan och Mariagatan. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att överlämna förslaget till byggnadsnämnden för utredning och beslut. Teknisk service har utrett förslaget om parkeringsförbud. Det är idag parkeringsförbud på östra sidan av gatan och detta medger s.k. gatuparkering på västra sidan. Gatuparkering tillåter parkering 24 timmar vardagar samt parkering från fredag till måndag, på höger sida i färdriktningen. Beslutsmotivering Generellt finns en brist på parkering i området. Delvis beroende av anställda och besökande till de olika verksamheterna i Allégården. Men även beroende av besökare till Hembygdsparken. I parkeringsutredningen, som tidigare genomförts runt Allégården, kom man fram till att två minuters promenad är att betrakta som närliggande parkering. Detta ger en sträcka på cirka 180 meter och därmed är Kvarngatan av betydelse för verksamhetens parkeringsmöjligeter i området.

28 28 86 REDOVISNING AV DELEGATIONSÄRENDEN Tillfälliga lokala trafikföreskrifter har utfärdats enligt nedan: ROOFAB Tillfällig avstängning av del av parkering vid förskolan Blomman, B-måla under byggarbete. 3/1 5/ Roger Svensson Tillfällig avstängning av 3 parkeringsplatser på NCC Allégatan för etablering av arbetsplats. 15/1 19/ Andreas Askebring Tillfällig avstängning av Torget och sidogator för Mönsterås Blusfestival. 24/5 26/ ROOFAB Tillfällig avstängning av hela parkeringen vid förskolan Blomman, B-måla under byggarbete. 17/1 18/ Tomas Gummesson Tillfällig avstängning av delar av Mönsterås tätort Lions/M-ås Handel i samband med julmarknaden. Ändrat datum till 9/ Häradssparbanken Tillfällig avstängning av Torget i Mönsterås Mönsterås i samband med Allsångskväll. 17/ Marina Carlsson Tillfällig avstängning av 2 parkeringsplatser för uteservering. 15/4 15/

29 29 87 REDOVISNING AV DELEGATIONSÄRENDEN Redovisning av delegationsärenden som beslutats av tjänstgörande assistent för trafikfrågor på tekniska kontoret, parkeringstillstånd. På delegation har 4 stycken nya parkeringstillstånd för rörelsehindrade utfärdats, enligt redovisad sammanställning per

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-10-03 2017-3872 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Vårbruket 1 Fastighetens adress: Jakobsbergsvägen 20 Sökande: Kullman, Louise och Göransson,

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot

Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot 1(8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 09.30 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot Övriga närvarande Marie-Christine Svensson,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Beslutande

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Beslutande 1 Plats och tid Biblioteket, Mönsterås kl. 8.30 11.00 Beslutande Ann Petersson (C) Maria Robertsson (C) Lars Magnusson (C) 48-51, 53-67 Lena Karlsson (C) Suzanne Gustafsson (M) Lars Johansson (S) Thomas

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1 Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-02-22 2016-5349 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rönnbäret 1 Fastighetens adress: Gatuadress ej satt ännu Sökande: Gyllene Parken AB Ärende:

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl. 8.30 11.00 Beslutande Övriga deltagande Ann Petersson (C) Maria Robertsson (C) Lena Karlsson (C) Suzanne Gustafsson (M) Lars Johansson (S) Thomas Nilsson (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-05 2017-5413 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Änglamark 4 Fastighetens adress: Sjösalavägen 13 Sökande: Clason, Bernt Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-08-27 2018-1456 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Råstenen 1 Fastighetens adress: Hemvägen 18 Ärende: Nybyggnad av två flerbostadshus,

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl 1 Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl. 8.30 10.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Ann Petersson (C) Maria Robertsson (C) Lars Magnusson (C) 88-92, 94-106 Lena Karlsson (C) Suzanne Gustafsson

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-04-02 2016-5331 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Måbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Gyllene Parken AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-03-31 2016-6080 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Svensknabben 10 Fastighetens adress: Svensknabbevägen 15 Sökande: LW Södra Fastigheter

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ 2018-01-08 2017-5160 Ian Cortes Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Blickfånget 1 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Handläggare Datum Ärendebeteckning Handläggare Ärendebeteckning 2017-1282 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Enbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Hansabygg AB Ärende: Nybyggnad av förskola Förslag till beslut Bevilja bygglov

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-01-24 SBN 2019/0073 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2312 Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 Förslag

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-30 2016-5112 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hjortronet 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-18 2017-1912 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gösbäck 2:95 Fastighetens adress: Sökande: Kalmar kommun Serviceförvaltningen Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl. 8.30 11.00 Beslutande Ann Petersson (C) Maria Robertsson (C) Lena Karlsson (C) Suzanne Gustafsson (M) Lars Johansson (S) Roland Pettersson (S) Kerstin Strand

Läs mer

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00 Sonny Persson (S), Ordförande Magnus Jacobsson (KD) Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP) Cecilia Segerstedt, arkitekt

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-29 2017-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fundamentet 1 Fastighetens adress: Sökande: Gbj Construction AB Ärende: Nybyggnad av kedjehus,

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2012-10-23 1 (12) Plats: Kommunkontoret, Forshaga Tid: Klockan 09.00 10.30 Avser : 69-76 Beslutande: Maria Norell (S), ordförande Pia Falk (S) 1:e vice ordförande Willy Eriksson (C), 2: e vice

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2189-2197 Sekreterare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Om- och tillbyggnad av affärslokal till hälsocentral

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Om- och tillbyggnad av affärslokal till hälsocentral Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-12-05 2017-5175 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rimsmeden 7 Fastighetens adress: Rimsmedsvägen 21 Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Om- och

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2017-07-06 kl 08.30-10.45 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Vivianne Gustafsson (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-02-26 2017-5429 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Spånskavaren 5 Fastighetens adress: Tranbärsgränd 10 Sökande: Svensson, Niklas och Ann-Christin

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-02-13 2017-0614 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Konstruktören 1 Fastighetens adress: Reparatörsvägen 2 Sökande: Viding, Sam Mikael Ärende:

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl 1 Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl. 8.30 11.15 ande Övriga deltagande Ann Petersson (C) Maria Robertsson (C) Lars Magnusson (C) Lena Karlsson (C) Suzanne Gustafsson (M) Lars Johansson (S) Per Magnusson

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4).

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4). Bygglov med avvikelse från detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-06-19 1 (12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-06-19 1 (12) Jävsnämnden 2012-06-19 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 09.30 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-07-07 2017-2106 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rev 4:34 Fastighetens adress: Bronsåldersvägen 13 Sökande: Svensson, Daniel och Bergenhem,

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2019-06-19 Plats och tid Landsort, 2019-06-19 kl. 13:00-13:15 Beslutande Harry Bouveng (M), Ordförande Tommy Cumselius (M) tjänstgör istället för Daniel Adborn (L) Patrik

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, uc med tillhörande parkering

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, uc med tillhörande parkering Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-1454 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Operatören 1 Fastighetens adress: Fjölebrovägen 53 Sökande: Ärende: Fredrik Berggren Nybyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Jävsnämnden 2015-06-11

Jävsnämnden 2015-06-11 Jävsnämnden 2015-06-11 Jn 5 Säter 2:1, Säter anläggande av konstgräsplan med belysning mm på Säters Idrottsplats... 2 Jn 6 Gruvby 8:2, Gustafs nybyggnad av omklädnings- och duschbaracker... 4 Jn 7 Kungsgården

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-06-12 2017-2353 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Älgen 1 Fastighetens adress: Sturckvägen 2 Sökande: Ärende: Kalmar kommun Nybyggnad av

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2029-2035 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Sida (16) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (16) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-03-30 1 (16) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2082-2089

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-22 2017-1436 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Knapegården 1:106 Fastighetens adress: Marknadsgatan 3 Sökande: Du Rietz, Oscar och Ida

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, undercentral med tillhörande parkering

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, undercentral med tillhörande parkering Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-1451 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Teknikern 1 Fastighetens adress: Kalmarvägen 40 Sökande: Fredrik Berggren Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr BYGG.2016.1211 Torbjörn Bengtsson torbjorn.bengtsson@varmdo.se 08-570 476 51 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse TJUSTVIK 1:10: Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad - förråd Förslag till

Läs mer

Gubbängen 1:1, Tallkrogen

Gubbängen 1:1, Tallkrogen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (16) 2014-09-18 Handläggare Isra Hussein Telefon 08-508 27 150 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av 30 meter

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-12-20 1 (23) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-08-28 2017-2582 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Sökande: P&s Kalmar AB

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2319-2331 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Beslutande

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Beslutande 1 Plats och tid Kommunhuset, Mönsterås kl. 8.30 10.30 Beslutande Ann Petersson (C) Maria Robertsson (C) Lars Magnusson (C) 28-44 Lena Karlsson (C) Suzanne Gustafsson (M) Lars Johansson (S) Thomas Nilsson

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-05-23 1(6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-05-23 kl. 13.00 14.30 Paragrafer 42-43, omedelbar justering Utses att justera Roland Johansson (M) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-08-28 2017-2582 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Sökande: P&s Kalmar AB

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser SBN 2019/0012 Klicka här för att ange text. Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2451 Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen

Läs mer

Miljö- och byggnämnden (7) Roland Johansson (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Birgitta Bengtsson (S)

Miljö- och byggnämnden (7) Roland Johansson (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Birgitta Bengtsson (S) Miljö- och byggnämnden 2014-03-17 1 (7) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 17 mars 2014 kl. 13.30-16.00 Beslutande Roland Johansson (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Birgitta

Läs mer

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-09:15. Sonny Persson (S), Ordförande Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP)

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-09:15. Sonny Persson (S), Ordförande Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP) Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-09:15 Sonny Persson (S), Ordförande Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP) Cecilia Segerstedt, arkitekt, samhällsbyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-07-13 1 (21) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer