Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråd 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråd 2017"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråd 2017 Dokumentnamn: Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråds arbete 2017 Dokumentansvarig: Emma Nord, Socialtjänstens kansli Godkänd av: Umeå kommuns pensionärsråd Version: [1.0] Dokumentdatum: Reviderad:

2 Umeå kommuns pensionärsråd (UPR) arbetar med och företräder äldres rättigheter i Umeå kommun och arbetar utifrån ett medborgar- och demokratiperspektiv. Det är ett samverkansorgan mellan nämnder/styrelser i Umeå kommun och lokala pensionärsorganisationer, ett opinionsbildande organ och ett rådgivande forum samt en remissinstans för kommunala verksamheter och nämnder/styrelser. Fokus är på samhällsfrågor och de verksamheter i kommunen som berör äldre. Rådet ges förutsättningar att komma in ett tidigt utrednings- och planeringsskede, i genomförandet och vid uppföljning. Goda exempel inom olika verksamhetsområden lyfts fram och sprids internt och externt. Representation 2017 Följande representanter från pensionärsorganisationerna och politiker från kommunstyrelsen och nämnderna är valda som ledamöter och ersättare i Umeå kommuns pensionärsråd 2017: Pensionärsorganisationer: Ordinarie Ersättare PRO Bo Sjöstedt - vice ordförande, Leif Rolén, Britt Jakobsson, Curt Wiklund Christer Hansson Ann Svanberg SKPF Lisa Johansson, Bengt Roukus Barbro Kjellberg SPF Seniorerna Gun Jonsson, Christer Fredriksson Roger Näslund RPG Sune Lindström Gun Granberg Finska klubben Jaakko Honkanen Veijo Rajala Demensföreningen Irene Sixtensson Ann-Charlott Idahl Politisk representation: Äldrenämnden Jan-aug: Janet Ågren (S), ordförande Sept-dec: Carin Nilsson (S), ordförande Greger Knutsson (M) Lotta Holmberg (L) Åsa Bäckström (V) Tekniska nämnden Håkan Johansson (S) Erik Weinehall (C) Byggnadsnämnden Ulrik Berg (M) Alireza Mosahafi (MP) Kulturnämnden Eila Horsmajärvi (S) Marianne Löfstedt (M) Fritidsnämnden Ari Leinonen (S) Lennart Johansson (M) Kommunstyrelsen Christer Lindvall (S) Veronica Kerr (KD) UPR har beslutat om att ha öppna sammanträden. I snitt har antalet deltagare inklusive föredragande varit 31 personer per möte under året, oförändrat sedan året innan. Arbetet under året UPR har haft sex sammanträden under året, tre på våren och tre under hösten. Olika ämnen som berör äldre och sträcker sig över kommunens olika verksamhetsområden har behandlats. UPR har haft representanter i tre referensgrupper under Representanterna har varit delaktiga i arbetet med framtagandet av äldreplan, Hallå Senior samt i referensgrupp för flytt av föreningar på Storgatan 76 till Mariehem. 2 (6)

3 Arbete för ökad hälsa och trygghet Under året fick UPR ta del av olika ämnen med fokus på hälsa och trygghet. Rådet informerades om hur kommunen arbetar för att uppmärksamma och motverka våld mot äldre. Våld i nära relation kan vara fysiskt, psykologiskt, ekonomisk eller materiellt våld. Närstående kan vara partner, barn, medboende och personal i vård- och omsorgsboende. Kommunen har under 2016 och 2017 utbildat chefer inom hemtjänst och vård- och omsorgsboende i Våld mot äldre för att höja kompetensen. UPR fick information från Läkemedelscentrum, VLL, om läkemedelsgenomgångar i Västerbotten. Kommunen för statistik över läkemedel för de personer som finns inom hälso- och sjukvård i hemmet och på vård- och omsorgsboende där kommunen har läkemedelsansvar. För de som bor i ordinärt boende görs uppföljningen av landstinget. Ernst & Youngs granskningsrapport multisjuka äldre, samt det avtal som kommun och landsting har skrivit redovisades. Frågan om mer information och uppföljning i detta ärende har funnits med i beredning under året. Plan för medel psykisk ohälsa har skickats ut till rådet. UPR önskar mer information gällande äldres psykiska ohälsa och äldrenämndens yttrande (2016) om självmord bland äldre. Umeå universitet har i samarbete med hemtjänsten haft ett projekt för personcentrerad vård. Förväntade effekter för den äldre är ökad livskvalitet, självbestämmande, meningsfullhet och tillfredställelse med omsorgen. UPR uttrycker sig positivt till arbetssättet och ser gärna att hemtjänsten använder sig av det. Tillgänglighet och trygghet i det offentliga rummet Vid ett sammanträde informerade polisen om brottslighet och trygghet i Umeå. Rådet tog del av statistik och fick goda råd hur man kan minska risken att bli utsatt för brott. Polisen framhöll samverkansforumet UmeBrå, där kommunen och polisen arbetar efter gemensamma mål att minska brottsligheten, öka tryggheten och minska nyttjandet av droger. Polisen samverkar även med kommunen, Länsstyrelsen och hotell för att motverka människohandel och prostitution. Vinterväghållning har varit en återkommande fråga i rådet. Gator och parker informerade om kommunens kriterier för påbörjad snöröjning samt prioriteringsordning på sandning av bussgator och gång- och cykelvägar. De två senaste vintrarna har kommunen provat sopsaltning av cykelvägar. Gator och parker informerade om ombyggnation av Vasaplan och omledning av busstrafiken. UPR gavs också information om annonsering och att trafikvärdar kommer att finnas på plats. UPR delgavs förändringar i färdtjänsten för Personer som beviljas kommunal färdtjänst i personbil och har intyg på föreskrivet förflyttningshjälpmedel har numera möjlighet att ta med det i specialfordon. 3 (6)

4 Övergripande planer Övergripande planering informerade om kommunens översiktsplan samt tematiska tillägg för landsbygden som var ute på remiss. Rådets synpunkter på översiktsplanen var att det var viktigt att både äldre och unga har möjlighet att bo kvar i den tätortsnära bebyggelsen. Här framkom även att det är önskvärt att utveckla bebyggelsen av alternativa boendeformer för äldre. Gator och Parker informerade om cykeltrafikprogrammet och fotgängarprogrammet där UPR inkom med synpunkter på sammanträdet och via enkätsvar från de enskilda pensionärsorganisationerna. UPR informerades om remisstid och hantering av de olika programmen för att ha möjlighet att lämna synpunkter. Umeå Fritid informerade UPR om bidrags- och subventionsutredningen och att utredningarna kommer att gå ut på remiss till föreningslivet för yttrande. UPR har delgivits information om stadsutvecklingsprogrammet Innanför ringleden, där pensionärsföreningarna getts möjlighet att lämna synpunkter. Kultur och fritid för seniorer Rådet har fått information om Umeå Fritid och äldrenämndens satsning på fysisk aktivitet för seniorer Syftet med satsningen är att personer över 65 år ska kunna bo kvar i sina egna hem med bibehållen livskvalitet. Satsningen görs i Hörnefors, Sävar, Hemgården, Holmsund och centrala Umeå. Äldrenämnden har även en insats på Kultur för seniorer i samarbete med Umeå Kultur. Utvecklingsarbete inom äldreområdet Under övriga frågor, skrivelser och synpunkter vid informationer så har deltagare i UPR uttryckt önskan att i större utsträckning följa budget- och verksamhetsplanering för äldrenämnden. Processen med framtagandet av Äldreplan fortsatte under 2017 och beräknas vara klar Rådet gavs information om förslag till äldreplan innan den skickades ut på remiss. Förslaget till äldreplan är framarbetad genom workshops och seminarier med bl.a. referensgrupp från UPR och på äldrenämndens strategidagar. De nya avgifterna inom socialtjänsten och högkostnadsskydd inom hälso- och sjukvård i hemmet redogjordes för rådet. PRO reagerade mot avgiftshöjningarna. Rådet fick ta del av slutrapporten Heltid en del av helheten om heltidsinförandet i äldreomsorgen. Målet om heltid- och tillsvidareanställningar som norm var uppfyllt i juni En fråga som ställdes på sammanträdet var hur kommunrevisionen ser på uppföljningen av heltidsprojektet. UPR har vid två olika tillfällen fått information om utbildning för personal inom äldreomsorgen. Under våren lyftes äldrenämndens utbildningsplan 2017 med budgeterade poster. På hösten rapporterade processledaren för basutbildningen och språkombudsutbildningen om hur arbetet har fortlöpt under året. Syftet med utbildningarna är att säkerställa att de anställda har den kunskap som krävs för att de äldre ska uppleva trygghet och få god vård och omsorg. Fortsatt kompetensutveckling 4 (6)

5 för de anställda görs med fördjupningsutbildningar och pågående utbildning av fler certifierade språkombudsutbildare. Rådet informerades även om verksamheternas arbete med välfärdsteknik. Under 2017 infördes möjlighet att välja nattillsyn med trygghetskamera. Intresset för trygghetskameror har varit stort. Rådet tog även del av information gällande vidare utvecklingsområden inom välfärdsteknik, t.ex. videotillsyn dagtid. En fråga om nyckelfri hemtjänst ställdes där det redogjordes att införandet har nått 1400 av 2000 brukare, jämnt fördelat mellan privata och kommunala utförare. På årets sista sammanträde gavs information om äldrenämndens uppdragsplan och budget Förutom att redovisa de fyra målen för att uppnå god kvalitet för kommuninvånarna så redogjordes hur äldrenämnden arbetar för att uppnå kvalitet för medarbetare och externa uppdragsgivare, utveckling samt särskilda uppdrag till förvaltningen. En synpunkt gällande satsningar på trygghetsboenden inkom under sammanträdet. Frågor som särskilt uppmärksammats under året Bostadsförsörjning för äldre har tagits upp i olika former. AB Bostaden och byggnadsnämnden informerade på ett sammanträde om planering av bostäder för äldre. Rådet fick kunskap om Bostadens bestånd och framtida satsningar på olika boendeformer och planerade områden. Bostaden ville även uppmärksamma äldre att ställa sig i deras seniorkö. En fråga ställdes om möjlighet till utbyggnad av seniorbostäder i Hörnefors, Sävar, Obbola/Holmsund. AB Bostaden svarade att eftersom priset att bygga där är detsamma som i Umeå försvårar det byggandet. Rådet har även tagit del av en skrivelse från Finska klubbens pensionärssektion gällande en särskild bostadskö för finskspråkiga seniorer. Svar på skrivelsen gavs skriftligen från ordförande i äldrenämnden. Rådet har även delgivits ett övergripande bostadsförsörjningsprogram från Näringslivs- och planeringsutskottet tillsammans med yttrande från äldrenämnden. På sammanträdet uttrycks en önskan att UPR ska få möjlighet att komma med synpunkter på programmet, men remisstiden var för kort. Synpunkter kan alltid tas upp via de olika partigrupperna i UPR. PRO Ersboda har i en skrivelse uppmärksammat behovet av fler trygghetsboenden och mellanboendeformer för äldre. UPR delges svaret från ordförande att äldrenämnden skrivit in i sin lokalförsörjningsplan att det är önskvärt att det kommunala bostadsbolaget Bostaden tar initiativ till sådana boendelösningar för äldre. En skrivelse från PRO och SPF Seniorerna angående äldreomsorgen i Hörnefors inkom under hösten, där ordförandes svar delgavs på sammanträdet i november. Inför den planerade flytten av Frivilligcentralens lokaler på Storgatan 76 till Mariehems centrum så fick UPR en presentation av förslaget om nya lokaler på Mariehem. PRO Samorganisation inkom med en skrivelse om en fördjupad utredning gällande förändrad lokal för sin verksamhet. En skrivelse från Frivilligcentralen inkom under sommaren, vilken besvarades skriftligt av de båda ordföranden i äldrenämnden och individ- och familjenämnden. Två representanter från UPR har varit med i referensgruppen för lokalerna på Mariehem. 5 (6)

6 En skrivelse från nätverket i Hörnefors om att hyra f.d. kommunhuset i Hörnefors inkom till Umeå Fritid. Ordförande i fritidsnämnden svarar att renoveringar av det f.d. kommunhuset fortlöper och beräknas vara klar våren 2018 för föreningsaktiviteter. Kollektivtrafikchefen informerade om organisationen samt avgifter inom kollektivtrafiken. En fråga lyftes om hur stor kostnad gratis kollektivtrafik för pensionärer skulle innebära. En skrivelse till kommunstyrelsen från PRO Samorganisation, SPF Seniorerna, SKPF och RPG gällande seniorbiljetter inom kollektivtrafiken inkom under året. Till följd av en skrivelse från UPR under 2016 gällande tågbiljetter i Hörnefors så har Länstrafiken delvis tagit synpunkterna i beaktande och försökt lösa problemet med att uppdra till ICA Nära att som försäljningsombud, sälja biljetter i kassan. Denna lösning uppfattades som krånglig och resurskrävande, vilket gör att modellen inte är aktuell längre. Hörneforsborna har alltjämt önskemål om en automat någonstans i samhället, marknadsförd på ett tydligt sätt. Resenärerna ska kunna hantera sina biljettköp utan hjälp av särskild personal. En skrivelse på temat undernäring inkom från PRO Samorganisation, svar på de sju ställda frågorna gavs skriftligen av ordföranden i äldrenämnden. En övrig fråga gällande diskriminering av äldre togs upp på ett sammanträde. Många äldre exkluderas i det digitala samhället, vid t.ex. betalning av parkering och viktig information på hemsidor. Ett svar från kommunen väntas under nästkommande år. Med anledning av förslag till resursprioriteringar i äldrenämnden så redogjordes en skrivelse från pensionärsorganisationerna med svar från ordföranden. Äldrenämnden avslog verksamhetens förslag om besparingar på rehabiliteringspersonal men då besparingskravet återstår så krävs andra åtgärder. UPR önskar bli informerade om besparingskrav innan politiska beslut fattas. Inför 2018 valdes nya representanter till referensgruppen för Hallå Senior. Janet Ågren (S) Ordförande Bo Sjöstedt, PRO Vice ordförande 6 (6)

Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråd 2016

Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråd 2016 Verksamhetsberättelse Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråd 2016 Dokumentnamn: Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråds arbete 2016 Dokumentansvarig: Ann Siklund, äldreomsorg, enheten för stöd och

Läs mer

KOMMUN U M E Å. Sammanträdesprotokoll Umeå kommuns pensionärsråd (UPR) Justeringstid: Ordersalen, Ryttmästaren.

KOMMUN U M E Å. Sammanträdesprotokoll Umeå kommuns pensionärsråd (UPR) Justeringstid: Ordersalen, Ryttmästaren. U M E Å KOMMUN 2017-04-07 pensionärsråd (UPR) Tid: Fredag 7 april 2017 kl. 9:00-12.00 Plats: Ordersalen, Ryttmästaren Ordförande: Bo Sjöstedt, PRO Deltagare: Se sidan 2 Utses attjustera: Justeringstid:

Läs mer

KOMMUN UMEÅ. Sammanträdesprotokoll Umeå kommuns pensionärsråd (UPR) Justeringstid: Fredag 24 februari kl Ordförande: Ordförande:

KOMMUN UMEÅ. Sammanträdesprotokoll Umeå kommuns pensionärsråd (UPR) Justeringstid: Fredag 24 februari kl Ordförande: Ordförande: UMEÅ KOMMUN 2017-02-17 pensionärsråd (UPR) Tid: Fredag 17 februari 2017 kl. 9:00-12.00 Plats: Maskrosen, Storgatan 76 Ordförande: Janet Ågren (S) Deltagare: Se sidan 2 Utses att justera: Bo Sjöstedt, PRO

Läs mer

Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråd 2018

Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråd 2018 Verksamhetsberättelse Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråd 2018 Dokumentnamn: Redovisning av Umeå kommuns pensionärsråds arbete 2017 Dokumentansvarig: Ann Siklund, Socialtjänstens kansli Godkänd av:

Läs mer

Förslag till Äldreplan

Förslag till Äldreplan Förslag till Äldreplan Förslag till Äldreplan - Bakgrund Tidigare äldreplan 2006-2009. Äldrenämnden beslutade i september 2015 att ta fram en ny äldreplan. Workshops och medborgardialog Hur är det att

Läs mer

lf v 5./ Deltagare Sida2avl0 Sammanträdesprotokoll Umeå kommuns pensionärs råd

lf v 5./ Deltagare Sida2avl0 Sammanträdesprotokoll Umeå kommuns pensionärs råd Sida2avl0 Deltagare Ordinarie ledamöter Janet Ågren, ordf. (S), äldrenämnden Greger Knutsson, (M), äldrenämnden Ari Leionen (S), fritidsnämnden Håkan Johansson (S), tekniska nämnden Ulrik Berg (M), byggnadsnämnden

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Umeå kommuns folkhälsoråd (FHR) 2016

Verksamhetsberättelse för Umeå kommuns folkhälsoråd (FHR) 2016 Verksamhetsberättelse för Umeå kommuns folkhälsoråd (FHR) 2016 Dokumentnamn: [Verksamhetsberättelse Folkhälsorådet 2016] Dokumentansvarig: [Ann-Margrethe Iseklint Folkhälsostrateg] Godkänd av: [Förnamn

Läs mer

:30-15:30

:30-15:30 Pensionärsrådet Tid Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera 2017-05-17 13:30-15:30 Lokal Vidöstern, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup (SPF Seniorerna)

Läs mer

Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande

Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande Protokoll 1 (13) Plats och tid: Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare: Regionens hus, den 9 maj 2019, kl. 09:00 15.30 Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande Kenneth Holmström (M) Eva Fredriksson (KD)

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Tisdagen den 5 november, kl Vision Bo Äldre, Lillhagsparken 11C

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Tisdagen den 5 november, kl Vision Bo Äldre, Lillhagsparken 11C Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Tisdagen den 5 november, kl 13.30 16.15 Plats: Vision Bo Äldre, Lillhagsparken 11C Ledamöter: Birgit Malmbom PRO ordförande Gun Karlsson SPF Liisa Sabell Finska

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-11-29 1 (11) Plats och tid Berggården, torsdag 29 november 2012, kl 13:00 15:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 14-26

Länspensionärsrådet (LPR) 14-26 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Jimmy Henriksson, L ordförande Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Helena Stålhammar C (ers Britt Johansson, M) Lena Persson, S Kjell Lindström,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-05-31 1 (10) Plats och tid Munkberga, kl 13:00-16:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric Lundqvist, SKPF Ingrid

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2018 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/1940/2018)

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2018 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/1940/2018) 2018 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 2(7) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2018-12-04 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 3(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet REGLEMENTE FÖR Kommunala pensionärsrådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2019-02-11 37 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-12-01 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00-12.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91

Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91 Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91 MINNESANTECKNINGAR 2011-12-02 Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott 2011-12-02 Närvarande:

Läs mer

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015 Kommunstyrelseförvaltningen Elisabet Jonsson, 0611-34 80 17 elisabet.jonsson@harnosand.se REGLEMENTE PENSIONÄRSRÅDET Reglemente för Pensionärsrådet i 2015 Dokumentnamn Reglemente Pensionärsrådet Dokumenttyp

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:30. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:30. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Kommunhuset, Torup 2017-09-21, kl 13:30-15:30 Paragrafer 31-39 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Christer

Läs mer

Pensionärsrådet Sidan 1 av 13. Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl

Pensionärsrådet Sidan 1 av 13. Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl Pensionärsrådet 2008-03-04 Sidan 1 av 13 Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl. 13.30-16.10 Beslutande Icke tjänstg ersättare Övriga deltagare Lars Vesterlund, ordf Sture Haglund, vice ordf

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Syfte Det avtal som kommunen och regionen har tecknat för sitt samarbete avseende det lokala folkhälsoarbetet ligger till grund för detta reglemente (se

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Ej närvarande: Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Mari Lindahl, L Lena Persson, S Helena Stålhammar, C 7-12 Kjell Lindström, SPF Birgitta

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun 2011-06-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Presentation av brukarrådets ledamöter 2 Val av vice ordförande 3 Val av arbetsutskott 4 Genomgång av rådets reglemente 5 Rådets

Läs mer

Tid: Fredagen den 3 mars 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Harriet Hedlund

Tid: Fredagen den 3 mars 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Harriet Hedlund 2017-03-03 s folkhälsoråd Tid: Fredagen den 3 mars 2017 kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset ande: Övriga deltagare: Janet Ågren (S), ordförande, äldrenämnden Harriet Hedlund

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009 Kommunstyrelsen 2010-01-18 Kommunala pensionärsrådet Demokrati- och medborgarservice Jack Roger Bäckstrand, 016-710 19 91 1 (5) Kommunala pensionärsrådet VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2018-11-19 fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen 2018-11-14 Närvarande: Ledamöter: Gunnar Carlsson, SPF Seniorerna, Ordförande

Läs mer

Fastställande av äldreplan Sammanfattning remissvar Revidering innehåll och presentation Äldreplanens strategier

Fastställande av äldreplan Sammanfattning remissvar Revidering innehåll och presentation Äldreplanens strategier Fastställande av äldreplan 2018-2028 Sammanfattning remissvar Revidering innehåll och presentation Äldreplanens strategier Sammanfattning av remissvar äldreplan 2018-2028 Förebyggande insatser Ett utvecklingsområde

Läs mer

Kommunala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Sov Protokoll

Kommunala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Sov Protokoll Tid Måndag den 7 mars 2016 kl. 13.30-16.30 Plats Närvarande Ledamöter Kupolen, Rådhuset Marie Brorson, ordförande (S) Åsa Johansson, (FP) Johanna Reimfelt, (M) Anita Forsström, PRO Karin Sahli, PRO Britta

Läs mer

Verksamhetsplan Umeå kommuns Funktionshinder Råd (UFR)

Verksamhetsplan Umeå kommuns Funktionshinder Råd (UFR) Verksamhetsplan 2019 Umeå kommuns Funktionshinder Råd (UFR) Dokumentnamn: Verksamhetsplan 2019 för Umeå Kommuns Funktionshinder Råd, UFR Dokumentansvarig: Elisabeth Nilsson Vikarierande Tillgänglighetsstrateg

Läs mer

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Torsdagen den 22 maj 2014 Tid 13.00-15.00 Plats Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Pensionärsrådet och Rådet för personer med Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 18.00 20.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Sammanfattning av Seniorsatsningen 2017 och 2018 samt plan för Rörelserikedom för seniorer En presentation av Jonna Segrén, Umeå Fritid

Sammanfattning av Seniorsatsningen 2017 och 2018 samt plan för Rörelserikedom för seniorer En presentation av Jonna Segrén, Umeå Fritid Sammanfattning av Seniorsatsningen 2017 och 2018 samt plan för Rörelserikedom för seniorer 2019 En presentation av Jonna Segrén, Umeå Fritid Uppdrag Äldrenämnden har i sin uppdragsplan fastställt att nämndens

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2017 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/2671/2017)

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2017 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/2671/2017) 2017 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 2(6) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2018-01-16 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 3(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Motion 3/2018: Pendlarparkeringar; Peder Westerberg (L)

Motion 3/2018: Pendlarparkeringar; Peder Westerberg (L) Sida 1 av 5 198 Diarienr: KS-2018/00107 Motion 3/2018: Pendlarparkeringar; Peder Westerberg (L) Beslut Kommunfullmäktige beslutar att anse motion 3/2018: Pendlarparkeringar besvarad i enlighet med tjänsteskrivelsen.

Läs mer

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Torsdagen den 16 januari 2014 Tid 13.00-15.00 Plats Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl SAMMANTRÄDE SPROTOKOL L 201 7-09-14 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl. 13.30 14.05 Plats Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Inger

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2014-02-13

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2014-02-13 Plats och tid Lokal Gripen Gislaved, kl. 08.30-11.50 Beslutande Lis Melin, ordförande Magdalena Forsbäck, socialnämnden Kjell Thelin, socialnämnden Lennart Kastberg, Kommunstyrelsen Lennart Häger, SKPF

Läs mer

ANSLAGSBEVIS Justeringen har tillkännagivits via anslag

ANSLAGSBEVIS Justeringen har tillkännagivits via anslag 1 Tid: Kl 10 00-12 00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS ordförande Anita Karlsson, PRO Karl-Erik Sjöberg, SPF Jan-Ove Olsson, HRF Ulla-Britt Lindbäck, Reumatiker/Allergi

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2015 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2015 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 2015 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2016-01-26 Nyutgåva 2(7) Region Jämtland Härjedalens INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3(7) 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Kommunalt pensionärsråd 17 februari 2011. Helena Åhman, Enhetschef äldre och funktionsnedsatta. Inger Kjellerby-Åberg, Anhörigkonsulent

Kommunalt pensionärsråd 17 februari 2011. Helena Åhman, Enhetschef äldre och funktionsnedsatta. Inger Kjellerby-Åberg, Anhörigkonsulent 1 (9) Plats och tid Bällstarummet, Kommunkontoret, Vallentuna. Kl. 13.00-15.00 ande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Ewa Thorin (M), Anne Spetz (C), och Åke T Carlestam (MP) Bengt Edling SPF/KOM,

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2010-09-15 17-24 1(6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 13.30 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Sören Bertilsson, ordförande, landstinget Gunnar

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 6e december 2018 Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30-09.30 Pensionärsrådsmötet ordinarie möte 09.30-12.00 Plats: Akka B, Backa kulturhus, Selma

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2016 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/31/2017)

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2016 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/31/2017) 2016 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2017-01-18 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3(6) 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer

Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-08-14 RS 2019-0382 Regionstyrelsen Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer Föredragande regionråd: Ella Bohlin Ärendebeskrivning

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus kl

Plats och tid: Trosa kommunhus kl Pensionärsrådet och Rådet för personer med Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus kl. 18.00 19.30 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter Kommunala pensionärsrådet 2018-02-14 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter Ordförande Per Nylén (S), kommunstyrelsen, Gunnar Eklöf (V), omsorgsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Skive, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Stig Nordling (PRO) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Laila Andersson (PRO) Birgitta Frödin (SPF) Jan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet. Innehåll Innehåll 14 Godkännande av ärendelista... 18 15 Presentation av samhällsbyggnadschefen... 19 16 Föregående sammanträdesprotokoll... 20 17 Önskemål om fler bänkar utmed gångvägen runt Mullsjön... 21 18

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 2010-02-19 1 () Plats och tid Stadshuset, Verdesalen, kl 13.15 15.30 Beslutande Enligt blad 2 Övriga deltagande Enligt blad 2 Utses att justera Mari-Anne Andersson Sekreterare...

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 20e september 2018 Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30-09.30 Pensionärsrådsmötet ordinarie möte 09.30-12.00 Plats: Akka B, Backa kulturhus,

Läs mer

Anslag/Bevis. Lokal Sjödiken, kommunhuset, Svedala , kl 13:30-14:15. Paragrafer 1-8. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2

Anslag/Bevis. Lokal Sjödiken, kommunhuset, Svedala , kl 13:30-14:15. Paragrafer 1-8. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2 Plats och tid Lokal Sjödiken, kommunhuset, Svedala 2019-01-17, kl 13:30-14:15 Paragrafer 1-8 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande

Läs mer

Tid: Fredagen den 19 februari 2016 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Se nästa sida.

Tid: Fredagen den 19 februari 2016 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Se nästa sida. 2016-02-19 s folkhälsoråd Tid: Fredagen den 19 februari 2016 kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset Beslutande: Janet Ågren (S), ordförande, äldrenämnden Harriet Hedlund (S),

Läs mer

50 Godkännande av dagordning

50 Godkännande av dagordning 1 PROTOKOLL Sammanträdesdag 2017-03-01 Tid och plats Kl 9.30-12.00, Stadshuset, Kommunstyrelsens sessionssal plan 3,5 Omfattning 50-63 Närvarande Malin Carlsson, kommunstyrelsen, ordförande Annette Carlson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Skive, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll (S) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Laila Andersson (PRO) Stig Nordling (PRO) Birgitta

Läs mer

Ersättare: Jan Wattsgård (V) Anita Jonsson (PRO) Owe Landgren (SPRF) Bruno Landstedt (PRO) Ritva Elg (SPF Seniorerna) Birgitta Borg (SPF Seniorerna)

Ersättare: Jan Wattsgård (V) Anita Jonsson (PRO) Owe Landgren (SPRF) Bruno Landstedt (PRO) Ritva Elg (SPF Seniorerna) Birgitta Borg (SPF Seniorerna) Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling 2016-10-24 LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den 24 oktober Tid 14.00-16.15 Plats

Läs mer

Justering av s protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av s protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2010-03-22 11 (18) Plats och tid Björken, samlingssalen, Tierps köping Kl. 15.00-17.00 Beslutande Se sid. 12 Övriga närvarande Åsa Joelsson, sekreterare Utses att justera Håkan Ståhlberg Justeringens plats

Läs mer

Svea Hund, Kommunhuset i Tomelilla kl. 09:00-11:30. Onslunda pensionärsförening (PRO) Onslunda pensionärsförening (PRO)

Svea Hund, Kommunhuset i Tomelilla kl. 09:00-11:30. Onslunda pensionärsförening (PRO) Onslunda pensionärsförening (PRO) Plats och tid: Närvarande: Kent Eklund Siv Nilsson Philip Ohlsson Lars Andersson Lars Carlstedt Hanna Karin Persson Anita Larsson Leif Norlin Agneta Arvidsson Övriga Svea Hund, Kommunhuset i Tomelilla

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och sammanträdestid Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl 13.00-15.15 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden

Läs mer

Sessionsalen, Regionens kansli

Sessionsalen, Regionens kansli Pensionärsrådet Tid 2015-02-16 10:00 12:00 Plats Sessionsalen, Regionens kansli ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Anna Fransson (S), ordförande Suzanne Frank

Läs mer

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-26 Socialnämnden, Kommunstyrelsen Dnr Son 2017/225, Kst 2017/249 Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:30. Paragrafer 1-9. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:30. Paragrafer 1-9. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Toftaängen 2017-02-16, kl 13:30-15:30 Paragrafer 1-9 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Björn Jönsson Utses

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet Brukarrådet 2012-06-05 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 7 Information från SPF 8 Ledsagare vid resa med färdtjänst 9 Aktuellt från tillgänglighetsrådgivaren 10 Aktuellt från

Läs mer

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA TID Kl 15:00-17:00 PLATS Stora salen, Kulturhuset Kåken LEDAMÖTER Monica Påhlsson SPF Bengt Carlsson PRO Hasse Kimmevik PRO Ulf Atlestam RPG Alf Sahlström SPRF ERSÄTTARE

Läs mer

Närvarolista Pensionärsrådet

Närvarolista Pensionärsrådet Plats och tid Toftaängen, Toftavägen 37 2016-06-16, kl 13:30-15:30 Paragrafer 18-24 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Björn

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen Art: Tid: Sammanträde med pensionärsrådet Torsdagen den 18e januari Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30-09.30 Pensionärsrådsmötet ordinarie möte 09.30-12.00 Plats: Hemtjänstlokalen Tuve, Glöstorpsvägen

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Gällivare, sammanträdesrum 5 Onsdag 28 november 2018 kl.08:30-12:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Gällivare, sammanträdesrum 5 Onsdag 28 november 2018 kl.08:30-12:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Gällivare, sammanträdesrum 5 Onsdag 28 november 2018 kl.08:30-12:00 Utses att justera Justeringens plats och tid Eva Lindblom Förvaltningsbyggnaden

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande 1(5) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 14.00 16.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Sylvia Persson, reumatikerföreningen Ann-Mari Hammar, SKPF Ingrid Wase,

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Svedala kommun, sammanträdesrum, Torup, kl 13:30-15:30 Beslutande Övriga deltagare Björn Jönsson, PRO, ordförande Britt Andersson, PRO Tommy Rosenberg,

Läs mer

PROTOKOLL. Anja Karlsson Birgitta Larsson RPG Jan-Erik Lövbom SPF-Seniorerna

PROTOKOLL. Anja Karlsson Birgitta Larsson RPG Jan-Erik Lövbom SPF-Seniorerna 1/5 Sammanträdesplats Närvarande Sessionssalen, Regionhuset Linköping Ledamöter Ordinarie Torbjörn Holmqvist (S) Region Östergötland Ordförande Kerstin Nordenberg (M) Region Östergötland Anders Agnemar

Läs mer

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande ÄLDRE MEDBORGARE Antalet äldre i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett gott liv

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Extra sammanträde Kommunala Pensionärsrådet 2013-02-06 1 (6) Plats och tid Mogården, onsdag 6 februari 2013, kl 13:00-15:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund,

Läs mer

2014-10-21. Tid: Tisdagen den 21 oktober 2014 kl. 13:15-16:45 Studiefrämjandet. Lennart Arvidsson. Hans-Christer Jonsson

2014-10-21. Tid: Tisdagen den 21 oktober 2014 kl. 13:15-16:45 Studiefrämjandet. Lennart Arvidsson. Hans-Christer Jonsson 2014-10-21 Fritidsnämnden Tid: Tisdagen den 21 oktober 2014 kl. 13:15-16:45 Plats: Studiefrämjandet ande: Lennart Arvidsson (V), ordförande Lennart Johansson (M), vice ordförande Kjell-Arne Jonsson (S)

Läs mer

12 maj 2015 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby. Anna-Lisa Simonsson, verksamhetschef Kerstin Wanstadius, sekreterare

12 maj 2015 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby. Anna-Lisa Simonsson, verksamhetschef Kerstin Wanstadius, sekreterare Sida 1 av 5 Tid och plats 12 maj 2015 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby Närvarande Ledamöter Sofia Nilsson (C), ordförande Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Inger Kjellberg Bengt

Läs mer

Mötesprotokoll Kommunala pensionärsrådet. Ordförande... Helena Butén (M) ... Plats och tid Debatten kl. 08:30-10:45

Mötesprotokoll Kommunala pensionärsrådet. Ordförande... Helena Butén (M) ... Plats och tid Debatten kl. 08:30-10:45 Plats och tid Debatten kl. 08:30-10:45 Närvarande Helena Butén (M) (ordförande) Lotta Claussnitzer (M) 15-22 Veronica Cornils-Berg (C) (vice ordförande) Anna-Carin Stålgren (KD) Anna Jakobsson (L) Inger

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Helén Jaktlund (C) Viktoria Söderling (S)

Åsa Sikberg (M) ordförande Helén Jaktlund (C) Viktoria Söderling (S) Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera 20 maj 2019, kl. 09:00-12:00 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp 8-12 Anslaget sätts upp: 2019-06-27 Anslaget tas

Läs mer

Umeå kommuns funktionshinderråd

Umeå kommuns funktionshinderråd 2018-02-02 s funktionshinderråd Tid: Fredag 2 februari 2018 kl. 13.00-16.00 Plats: Kommunstyrelsens mötesrum, stadshuset ande: Övriga deltagare: Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- o familjenämnden

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik Mötesanteckningar Kommunala pensionärsrådets möte 2017-02-21 Tjustsalen: kl. 09.00 11.30 Ledamöter: Ingela Svensson, SN ordförande Inger Wiman,

Läs mer

Rolf Delcomyn (S), Lars-Åke Magnusson PRO, Rune Håkansson PRO, Anita Bertilsson SPF, Barbro Bengtsson SPF, Johnny Lindh RPG, Hanna Karlsson SPRF

Rolf Delcomyn (S), Lars-Åke Magnusson PRO, Rune Håkansson PRO, Anita Bertilsson SPF, Barbro Bengtsson SPF, Johnny Lindh RPG, Hanna Karlsson SPRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl. 09.00-11.00 ande Ledamöter Lars-Göran Wiberg (C) ordförande Siv Nilsson PRO vice ordförande Solbritt Lindborg (MP) Ingegärd Jönsson

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Råd för råden Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Sjuksköterska Barnmorska Vårdlärare Utvecklingschef Närsjukvårdschef Presentation Förväntningar

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19)

PROTOKOLL 1 (19) PROTOKOLL 1 (19) 2011-11-18 Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Regnbågens sammanträdesrum kl. 08.30-11.50 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordf. Birgitta Burström (SN) Ros-Marie Johansson (KS) Ingrid

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

Reglemente för kommunala pensionärsrådet

Reglemente för kommunala pensionärsrådet Reglemente för kommunala Upplands-Bro kommuns författningssamling Antagen av kommunfullmäktige den 20 mars 2019 www.upplands-bro.se Innehåll 1 Rådets övergripande syfte... 3 2 Syfte... 3 3 Rådets verksamhet...

Läs mer

Kommunkontoret, måndag 9 november 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, måndag 9 november 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS - KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 9.00 11.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Carola Eriksson (S) Bodil Persson (M) Maud

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Sida 1 av 6 PLATS OCH TID Gruvsalen, kl 14.00 15.45 NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Ej tjänstgörande ledamöter Bo Brantmark, socialnämnden Peter Graff, socialnämnden Ulf Molin, kommunstyrelsen (fr.o.m.

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande ! SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida! 1(8) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Pyramiden Kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Ann-Marie Hammar, SKPF Jonny Molander,

Läs mer

Sammanträdesdatum Ol-27

Sammanträdesdatum Ol-27 Kristianstads kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsförvaltningen Kommunala pensionärsrådet Närvarande ledamöter och ersättare Marianne Eriksson, ordförande omsorgsnämnden Caroline Hedenström,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kommunledningskontoret Kerstin Ernerskog, 0709-318 131 kerstin.ernerskog@osby.se MÖTESANTECKNINGAR 2015-03-02 1(5) Kommunala pensionärsrådet Plats Samlingssalen i Lindhem, Osby Tid Måndagen den 2 mars

Läs mer

Birgitta Granström, omsorgsnämnden Kjell Klasson, SPF Owe Aronsson, PRO Kjell Andersson, PRO Lis-Britt Berring, PRO Elving Claesson, byggnadsnämnden

Birgitta Granström, omsorgsnämnden Kjell Klasson, SPF Owe Aronsson, PRO Kjell Andersson, PRO Lis-Britt Berring, PRO Elving Claesson, byggnadsnämnden Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.30-16.30. Öppet sammanträde Beslutande Nils Olof Bengtsson, ordförande Bertil Hansson, SPF Leif Åsberg, PRO Rune Rohdin, PRO Stefan Jurcic, PRO Gert

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:30. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:30. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare PENSIONÄRSRÅDET Plats och tid Kommunhuset, Torup 2018-02-01, kl 13:30-15:30 Paragrafer 1-15 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2015-11-11 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Fävren, kv Postmästaren, kl. 10:00-12:00 Ledamöter/ersättare Erland Linjer (M), socialnämnden, ordförande ViviAnne Johansson (C),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - Kommunala pensionärsrådet 2015-02-19 Blad 1 (12) Plats och tid Folkets hus, sammanträdesrum Grelsgård kl. 13-15 Beslutande Roger Kristofersson, ordförande Verner Hammar (S) Christine Nilsson Lif (PRO)

Läs mer

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre.

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre. MISSIV 1(2) 2013-10-21 LJ 2013/1244 Landstingsstyrelsen Ledningssystem för samverkan mellan landstinget och länets kommuner och handlingsplan för gemensamt arbete med mest sjuka äldre Inom området bättre

Läs mer

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie Kommunala pensionärsrådet 2011-05-18 1 Plats och tid Sammanträdesrum Appuna, Stadshuset, Mjölby, kl 14.00-15.55 Beslutande Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande Pensionärsrepresentanter

Läs mer

Stockholms läns landsting Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd. Måndagen den 12 september. Tid

Stockholms läns landsting Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd. Måndagen den 12 september. Tid Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli 2016-09-12 Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den 12 september 1(5) LS 2016-0008

Läs mer