Handlingar till sammanträde med. förbundsstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingar till sammanträde med. förbundsstyrelsen"

Transkript

1 Handlingar till sammanträde med förbundsstyrelsen

2 Ärende 2

3 Utdrag ur protokoll ( 7) från förbundsfullmäktiges sammanträde tisdagen 16 december 2014 på Ullevi Restaurang & Konferens, Göteborg Protokoll Förbundsfullmäktige Val av ledamöter och ersättare samt ordförande och tre vice ordföranden i förbundsstyrelsen för åren Valberedningens förslag redovisas. Beslut På förslag av valberedningen utses till ledamöter i förbundsstyrelsen för åren Anneli Hulthén, (S), Göteborg, Jonas Ransgård (M), Göteborg. Johan Nyhus (S), Göteborg, Stefan Svensson (M), Partille, Ulf Kamne (MP), Göteborg Helene Odenjung (FP), Göteborg, Lars Hansson (SD), Göteborg, Marie Östh-Karlsson (S), Mölndal. Per Vorberg (M), Härryda, Daniel Bernmar (V), Göteborg, Miguel Odhner (S), Kungälv, Sofia Westergren (M), Stenungsund, Jenny Svanergren (MP), Partille, Paula Örn (S), Ale, Hans Forsberg (M), Kungsbacka, David Lega (KD), Göteborg, Julia Färjhage (C), Lilla Edet, Martin Johansen (FP), Tjörn, Christina Martinsson (SD), Kungälv, Dennis Jeryd (S), Lerum, Hans Bergfelt (M), Mölndal, Marie Lindqvist (V), Mölndal. På förslag av valberedningen utses till ersättare i förbundsstyrelsen för åren Joakim Järrebring (S), Alingsås, Arne Lernhag (M), Öckerö. Ingemar Ottosson (S), Lilla Edet, Anders Holmensköld (M), Kungälv, Anna Hansson (MP), Alingsås, Ulrika Landergren (FP), Kungsbacka, Kenth Wallin (SD), Kungsbacka, Maria Brauer (S), Öckerö, Inga-Lill Hast (M), Tjörn, Birgit Lövkvist (V), Stenungsund, Bo Pettersson (S), Stenungsund. De valda 11 ersättarna ska vid förfall för ordinarie ledamot inträda i tjänstgöring i den ordning i vilken de blivit valda, dock med iakttagande av att vid förfall för ordinarie ledamot ska i dennes ställe i första hand inträda ersättare vald för samma politiska parti som ledamoten. På förslag av valberedningen utses till ordförande i förbundsstyrelsen för åren Jonas Ransgård (M), Göteborg.

4 På förslag av valberedningen utses för samma period till förste vice ordförande i förbundsstyrelsen Paula Örn (S), Ale, till andre vice ordförande Stefan Svensson (S), Partille, och till tredje vice ordförande Anneli Hulthén (S), Göteborg. Theo Papaioannou (VägV), Catarina Pettersson (VägV) och Anders Åkvist (VägV) deltar ej i beslutet. Om ovanstående val ska länsstyrelsen underrättas. Vid protokollet Gunnel Rydberg Justerat den 7 januari Elisabet Rothenberg Ordförande 1-8 Lena Malm Justerare Anders Holmensköld Justerare Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på Göteborgs kommuns anslagstavla i januari Rätt utdraget intygar:

5 Ärende 3

6 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Förslag om att utse förbundsstyrelsens presidium till arbetsutskott Förbundsstyrelsens presidium utgörs av ordförande samt tre vice ordförande och är ett beredande organ till förbundsstyrelsen. Ibland fattar presidiet beslut på delegation från förbundsstyrelsen. Presidiet fattar dessutom ibland beslut i löpande ärenden, vilket anmälningsärendena till förbundsstyrelsen visar. I Kommunallagen 6:33 anges: En nämnd får uppdra åt ett utskott, åt en ledamot eller ersättare eller åt en anställd hos kommunen eller landstinget att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. I dagsläget är presidiet inte utsett till arbetsutskott, vilket formellt innebär att beslutanderätt inte kan delegeras till presidiet. Däremot kan beslutanderätt delegeras till ordföranden som efter samråd med presidiet kan fatta ordförandebeslut. Det senare ger dock ej samma förankring som ett beslut som hela presidiet står bakom. För att formalisera beslutanderätten föreslås att det presidium som utses för mandatperioden (vid fullmäktiges sammanträde i december 2014) tillika utses till arbetsutskott. En revidering görs därvid även i GRs förbundsordning. Förbundsstyrelsens delegationsordning ska tydliggöra inom vilka områden arbetsutskottet har mandat att fatta beslut. Förbundsstyrelsen behandlade ett första förslag och beslöt att återremittera ärendet för komplettering med förslag till delegationsordning för ett arbetsutskott till styrelsen. Föreliggande

7 förslag till reviderad delegationsordning för förbundsstyrelsen har kompletterats med delegationsordning för ett arbetsutskott till styrelsen. Förslag till beslut Att utse förbundsstyrelsens presidium (ordförande och tre vice ordförande i förbundsstyrelsen ) till arbetsutskott. Att godkänna föreliggande förslag till delegationsordning för presidiet som arbetsutskott. Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

8 ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN FÖR GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND (GR) Styrelsens uppgifter och ansvar Förbundsfullmäktige beslutar om verksamhetsinriktning och budget, årsredovisning samt i ärenden av principiell beskaffenhet eller större vikt för förbundet. Styrelsen svarar för förbundets organisation och förvaltningen av förbundets angelägenheter. Den löpande förvaltningen handhas av förbundsdirektören enligt de riktlinjer och anvisningar, som styrelsen meddelar. Styrelsen skall utse firmatecknare för förbundet. Styrelsen skall tillse att organisationen beträffande bokföringen och medels-förvaltningen även innefattar en tillfredsställande kontroll. Styrelsen skall inom ramen för sitt uppdrag ha uppsikt över de bolag i vilka GR är engagerat och utse stämmoombud. Styrelsen beslutar inom ramar som förbundsfullmäktige angivit i frågor som avser förbundets långsiktiga inriktning; verksamhetsinriktningar, yttranden över offentliga planer och utredningar samt i övriga frågor av väsentlig betydelse för förbundet. Styrelsen skall i erforderlig omfattning lämna direktiv och riktlinjer för förvaltningen av styrelsens angelägenheter. Styrelsens information Styrelsen skall hålla sig underrättad om förbundets verksamhet, dess utveckling, resultat och budget, period- och årsbokslut samt verksamhetsplanering. Instruktion För förbundsdirektören gäller fastställd instruktion.

9 INSTRUKTION FÖR FÖRBUNDSDIREKTÖREN I GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND (GR) Förbundsdirektören skall leda och handha förbundets löpande förvaltning samt se till att verksamheten bedrivs i enlighet med Kommunallagen, förbundsordningen, verksamhetsinriktning och budget, riktlinjer och anvisningar som styrelsen meddelar samt i övrigt enligt för förbundets verksamhet gällande bestämmelser. Förbundsdirektören skall sörja för att förbundets bokföring fullgöres i överensstämmelse med lag och att medelsförvaltningen sköts på ett betryggande sätt. Förbundsdirektören skall hålla styrelsen fortlöpande informerad om verksamheten, dess utveckling och resultat samt om händelser av väsentlig betydelse för förbundet. Förbundsdirektören skall förelägga styrelsen förslag till verksamhetsinriktning och budget, delårs- och årsbokslut samt förslag till beslut i de övriga frågor som ankommer på styrelsen. I viktiga frågor samråder förbundsdirektören med styrelsens ordförande. Förbundsdirektören skall ha de befogenheter, som följer av delegationsordning fastställd av styrelsen. Yttranden över offentliga utredningar och dylikt av politiskt intresse beslutas av styrelsen och/eller andra politiska styrgrupper. Förbundsdirektörens reseräkningar och representation attesteras av ordföranden eller av en av vice ordförandena.

10 DELEGATIONSORDNING INOM GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND (GR) GRs förbundsfullmäktige har det övergripande ansvaret för kommunalförbundets verksamhet och ekonomi. Verksamheten inom kommunalförbundet styrs av verksamhetsinriktning och budget, årligen antagen av förbundsfullmäktige. I verksamhetsinriktning och budget anges övergripande inriktning, mål, strategier, löpande verksamhet och resursramar inom vilka verksamheten skall bedrivas under förbundsdirektörens ansvar. För uppföljning av verksamheten redovisas till förbundsstyrelsen dels ekonomiska tertialsrapporter, dels verksamhetsrapporter i samband med delårsrapport per augusti och årsredovisning. Delegation för förbundsstyrelsens presidium som arbetsutskott Förbundsstyrelsens presidium som arbetsutskott har till uppgift att - bereda ärenden till förbundsstyrelsen. - följa förbundets medelsförvaltning vilket bl.a. innebär att ta emot rapporter utöver de som redovisas i förbundsstyrelsen. - i ärenden där förbundsstyrelsens avgörande inte kan avvaktas. Övrig delegation Ledningen av förbundets löpande verksamhet utövas av förbundsdirektören, som i viktiga frågor samråder med styrelsens ordförande. Avdelningscheferna har inom respektive avdelning ett heltäckande resultatansvar innefattande verksamhet, ekonomi och personal. Alla beslut som fattas med stöd av delegation skall hålla sig inom fastställd verksamhetsinriktning och budget. Ekonomiärenden Förbundsdirektören har befogenhet att fatta beslut om investeringar och kostnader, liksom om placeringar och lån inom ramen för riktlinjerna för medelsförvaltningen. Förbundsdirektören har också befogenhet att delegera beslutsrätten till respektive avdelningschef avseende till respektive avdelnings verksamhet direkt hänförbara investeringar och kostnader som upptagits i verksamhetsinriktningen.

11 Investeringar och kostnader som ej ligger inom ramen för verksamhetsinriktningen eller är av exceptionell eller principiell art skall dock beslutas av styrelsen. I brådskande fall får presidiet som arbetsutskott fatta beslut i dessa frågor. Personalärenden Beslut om anställning av förbundsdirektör fattas av styrelsen. Beslut om anställningsvillkor för förbundsdirektör fattas av förbundsstyrelsens presidium. Beslut om anställning och anställningsvillkor för avdelningschef fattas av förbundsdirektören efter samråd med förbundsstyrelsens presidium. Förbundsdirektören har befogenhet att fatta beslut i övriga personalärenden och att på sätt som anges nedan delegera beslutsrätt till avdelningscheferna. Förbundsdirektörens vidaredelegation till avdelningschef inom GR Ekonomiärenden Investeringar och kostnader inom egen avdelning som är inom ramen för verksamhetsinriktningen. Beställare/kontrollant av en vara/tjänst ska förvissa sig om: - att utgiften är förenlig med verksamheten - att transaktionen överensstämmer med avtalade villkor och/eller ramavtal - att varan eller tjänsten levererats till GR - att transaktionen är konterad på rätt konto och på rätt projektnummer - att ev. underlag bifogas fakturan, såsom deltagarlista eller inventariespecifikation - att bokföring sker vid rätt tidpunkt och i rätt redovisningsperiod Personalärenden Alla personalärenden som är inom egen avdelning, med undantag av skiljande från anställning utan egen begäran. Anställning skall föregås av samråd med förbundsdirektören alternativt administrativ chef. Övrigt Förbundsdirektören får vidaredelegera till avdelningschef eller till befattningshavare som avdelningschef anvisar.

12 Anmälan av beslut fattade med stöd av delegation Beslut som fattas av avdelningschef med stöd av delegation anmälas till förbundsdirektören genom sammanfattande sammanställningar, periodiska rapporter eller liknande. Beslut som förbundsdirektören fattar med stöd av delegation anmälas till styrelsen genom sammanfattande sammanställningar, periodiska rapporter eller liknande. Övrigt Prövning av fråga om utlämnande av allmän handling verkställs av förbundsdirektören eller dennes ställföreträdare.

13 Ärende 4

14 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper GRs valberedning har fått uppdraget att till förbundsstyrelsen föreslå ledamöter i GRs styrgrupper för arbetsmarknad, miljö och samhällsbyggnad samt sociala frågor. Förslag till beslut Att utse ledamöter i GRs styrgrupper för perioden i enlighet med innehållet i förslag, daterat Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

15 Förslag från GRs valberedning Val för av GRs styrgrupp för arbetsmarknad Namn Parti Kommun 1 Eva Carlsson S Partille ordf 2 Peder Engdahl M Lilla Edet vice ordf 3 Anders Ottosson S Öckerö 4 Daniel Filipsson M Alingsås 5 Ulrika Frick MP Mölndal 6 Ann Catrine Fogelgren FP Göteborg 7 Mats Mattsson SD Göteborg 8 Ingrid Inhammar S Ale 9 Marianne Pleijel M Kungsbacka 10 Anette Holgersson V Lerum 11 Dario Espiga S Göteborg 12 Charlotta Windeman M Kungälv 13 Inga-Lena Persson MP Härryda 14 Benny Halldin S Tjörn 15 Henrik Hallgren M Stenungsund Val för av GRs styrgrupp för miljö och samhällsbyggnad Namn Parti Kommun 1 Olle Adolfsson S Lerum 2 Mikael Berglund M Ale vice ordf 3 Carlos Rebelo Da Silva S Lilla Edet 4 Hampus Magnusson M Göteborg 5 Ulf Kamne MP Göteborg ordf 6 Göran Olsson FP Öckerö 7 Joel Olsson SD Mölndal 8 Benny Andersson S Tjörn 9 Mikael Johannesson M Härryda 10 Jöran Fagerlund V Göteborg 11 Niclas Ylander S Partille 12 Thorsten Larsson M Alingsås 13 Maria Kjellberg MP Kungälv 14 Olof Lundberg S Stenungsund 15 Fredrik Hansson C Kungsbacka

16 Val för av GRs styrgrupp för sociala området Namn Parti Kommun 1 Anna Palmér S Härryda 2 Henrik Ripa M Lerum ordf 3 Marina Johansson S Göteborg 4 Jonas Mårdbrink M Partille 5 Manijeh Mehdiyar MP Göteborg 6 Marcus Claesson FP Mölndal 7 Hanna Tjusling SD Ale 8 Birgitta Larsson S Alingsås 9 Maria Rydén M Göteborg 10 Peter Spjuth V Lilla Edet 11 Mohammed Hama Ali S Kungälv 12 Claes Danielsson M Öckerö 13 Azar Hedemalm MP Tjörn 14 Eva Borg S Kungsbacka vice ordf 15 Lena Hedlund KD Stenungsund Val för av GRs Utbildningsgrupp (beslutat av förbundsfullmäktige ) Namn Parti Kommun 1 Linus Glanzelius S Göteborg 2 Kristina Tharing M Göteborg 3 Johan Holmberg S Kungälv 4 Anders Ekström M Kungsbacka 5 Karin Pleijel MP Göteborg 6 Helene Odenjung FP Göteborg ordf 7 Tord Jansson SD Tjörn 8 Solveig Hallin S Mölndal 9 Angela Fasth M Partille 10 Johnny Sundling V Ale 11 Mats Werner S Härryda vice ordf 12 Mikael Grönlund M Lilla Edet 13 Rutger Fridholm MP Lerum 14 Ulf Carnesund S Alingsås 15 Linda Ekdahl M Stenungsund 16 Roberto Settergren KD Öckerö

17 Ärende 5

18 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Förslag om adjungering till förbundsstyrelsen av de ledamöter i styrgruppernas presidier som inte ingår i förbundsstyrelsen GRs valberedning har beslutat föreslå att, liksom föregående mandatperiod, de ledamöter i GRs styrgrupper som inte ingår i förbundsstyrelsen för mandatperioden ska adjungeras till förbundsstyrelsen. Avsikten är att underlätta kopplingen mellan styrelse och styrgrupper samt få en god förankring av de politiska processerna. Förslag till beslut Att under mandatperioden till förbundsstyrelsen adjungera de ledamöter i styrgruppernas presidier som inte ingår i förbundsstyrelsen, nämligen följande: Mats Werner (S), Härryda, Henrik Ripa (M), Lerum, Eva Borg (S), Kungsbacka, Eva Carlsson (S), Partille, Mikael Berglund (M), Ale, och Peder Engdahl (M), Lilla Edet. Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

19 Ärende 6

20 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Förslag till GRs representanter i beredningen för hållbar utveckling (BHU) GRs valberedning har fått i uppdrag att föreslå fyra representanter från GR till den gemensamma beredningen med Västra Götalandsregionen, Beredningsgruppen för hållbar utveckling. Förslag till beslut Att till GRs representanter i beredningen för hållbar utveckling (BHU) för perioden föreslå Jonas Ransgård (M), Göteborg, Paula Örn (S), Ale, Stefan Svensson (M), Partille, och Anneli Hulthén (S), Göteborg. Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

21 Ärende 7

22 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Val av stämmoombud till Västkoms föreningsstämma 2015 Förbundsstyrelsens presidium har att föreslå stämmoombud för GR till Västskoms föreningsstämma 28 april Förslag till beslut Att till stämmoombud vid Västkoms föreningsstämma 2015 utse en ledamot och en ersättare. Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

23 Ärende 8

24 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Nomineringar till styrelsen för Västkom GRs valberedning har haft uppdraget att nominera GRs representanter till styrelsen för Västkom. Förslag till beslut Att för perioden till styrelsen för Västkom nominera ordföranden och de tre vice ordförandena i förbundsstyrelsens presidium: Jonas Ransgård (M), Göteborg, Paula Örn (S), Ale, Stefan Svensson (M), Partille, Anneli Hulthén (S), Göteborg. Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

25 Ärende 9

26 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Förslag till GRs representanter i föreningen Europakorridoren GRs valberedning har haft uppdraget att nominera GRs representanter i föreningen Europakorridoren Förslag till beslut Att för perioden till föreningen för Europakorridoren nominera till ledamot Johan Nyhus (S), Göteborg, och till ersättare Per Vorberg (M), Härryda. Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

27 Ärende 10

28 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Förslag till representanter för GR i styrelsen för Stiftelsen Korsvägen GRs valberedning har haft uppdraget att nominera GRs representanter i styrelsen för Stiftelsen Korsvägen Förslag till beslut Att för perioden till styrelsen för Stiftelsen Korsvägen nominera Jonas Ransgård (M), Göteborg, och Paula Örn (S), Ale. Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

29 Ärende 11

30 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Val av ombud till Göteborg & Co:s, Göteborgsregionens Internationella Skola AB:s (ISGR) och Gryning Vård AB:s bolagsstämmor 2015 Förbundsstyrelsens presidium har uppdraget att utse stämmoombud till bolagsstämmor i hel- och delägda bolag för Förslag till beslut Att till ombud för Göteborgsregionens kommunalförbund vid Göteborg & Co:s bolagsstämma, 2 mars 2015, förmiddag, utse Lisbeth Boëthius (M), Göteborg. Att till ombud för Göteborgsregionens kommunalförbund vid ISGRs bolagsstämma, 26 maj, kl , utse Lisbeth Boëthius (M), Göteborg. Att till ombud för Göteborgsregionens kommunalförbund vid Gryning Vårds bolagsstämma, 14 april kl , utse en representant. Att uppdra åt presidiet att vid behov utse ersättare för dessa ombud. Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

31 Ärende 12

32 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Nominering av GRs representant till styrelsen för ARC (Airport Regions Conference) från 2015 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) är sedan 1999 medlem i intresseorganisationen ARC (Airport Regions Conference), ett nätverk av regioner och kommuner med internationella flygplatser. ARCs styrelse sammanträder ca 4-6 ggr per år i olika medlemsregioner i Europa. Annette Eiserman-Wikström (M), Härryda, har varit GRs representant i ARCs styrelse (Executive Committee). Då Annette Eiserman-Wikström har avsagt sig uppdraget från 2015, föreslår GRs valberedning att Maria Rydén (M), Göteborg, nomineras från GR till ny ledamot i ARCs styrelse, att väljas av ARCs årsmöte Förslag till beslut Att nominera Maria Rydén (M), Göteborg, till ny representant från GR i ARCs styrelse från Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

33 Ärende 13

34 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Förslag till samrådsunderlag avseende verksamhetsinriktning och budget för GR år 2016 med inriktning mot att ta fram en flerårig verksamhetsinriktning för kommande budgetår 2017 och framåt Enligt förbundsordningen ska förbundsstyrelsen bereda medlemskommunerna tillfälle att yttra sig över ett samrådsunderlag avseende budget för nästkommande år. Under arbetet med samrådsunderlag inför budget 2015 startade en diskussion kring behov av att fr.o.m ta fram en flerårig verksamhetsinriktning för GR som åtföljs av en årligen framtagen rambudget. Syftet med en flerårig verksamhetsinriktning är att befästa långsiktigheten i GRs uppdrag, förtydliga förbundets målformuleringar samt bättre tillgodose kraven på uppföljning. En flerårig verksamhetsinriktning anger huvuddragen för verksamheten och spänner över ett brett spektrum av frågor och områden. Årliga verksamhetsprioriteringar styr medlemskommunernas behov av regionalt samarbete och ekonomiska förutsättningar. I slutet av varje budgetår föreslås därför att den övergripande verksamhetsinriktningen och gällande rambudget, på styrgruppsnivå, kompletteras med en mer detaljerad aktivitetsplan och detaljbudget för kommande budgetår. Föreliggande förslag till verksamhetsinriktning och rambudget 2016 kommer att behandlas av förbundsstyrelsen den 8 maj och av förbundsfullmäktige den 16 juni Verksamhetsinriktningen är innehållsmässigt att betrakta som flerårig men eftersom det är ett nytt arbetssätt som initierats i styrelsen, styrgrupperna och verksamheten föreslås att det ska finnas utrymme för komplettering och justering av

35 densamma under Föreliggande samrådsunderlag omfattar således verksamhetsinriktning och rambudget 2016, och i juni 2016 ska följaktligen fattas beslut om verksamhetsinriktning och rambudget Förslag till beslut Att översända samrådsunderlaget 2016 till medlemskommunerna med hemställan om synpunkter senast den 1 april 2015 Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

36 Ärende 14

37 Dnr: Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Funktionellt prioriterat vägnät Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Trafikverket inkommen beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad remiss. Trafikverket har tagit initiativ till att i samverkan med länsplanupprättarna ta fram ett förslag som pekar ut vilka vägar som är viktigast för nationell och regional tillgänglighet. GR skall svara på remissen senast den 11 februari 2015 till VGR som bereder ärendet genom BHU. Kommunalförbunden ansvarar för att samordna kommunernas synpunkter. GR har behandlat remissen genom GR:s infranätverk. Remissmaterial finns på Trafikverkets webbsida: Ärendet behandlades på sammanträdet för styrgruppen miljö och samhällsbyggnad Styrgruppen beslutade att för egen del godkänna förslag till yttrande med följande ändringar: Stryk frågan under funktionen kollektivtrafik: Varför är E20 prioriterat stråk när järnvägen går parallellt? Säve som regionalt mål utgår då flygplatsen stängs. GR ser ett behov av transportslagsövergripande samordning, som även inkluderar cykel. Komplettera frågan om hur Trafikverket kommer arbeta med olägenheterna (buller och luftmiljö) som uppstår i prioriterade stråk. Ett reviderat tjänsteutlåtande har tagits fram daterat

38 Förslag till beslut Att godkänna förslag till yttrande, daterat Att omedelbart justera denna protokollsparagraf Göteborg Helena Söderbäck /Maria Sigroth

39 Dnr: Tjänsteutlåtande Cecilia Kvist Nikolina Verovic Funktionellt prioriterat vägnät Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Trafikverket inkommen beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad remiss. Bakgrund och syfte Trafikverkets förslag till funktionellt prioriterat vägnät är framtaget i dialog med tjänstemän hos länsplaneupprättarna. Remissmaterialet består av kartor och en handledning med förhållningssätt. Vägnätet kallas för Funktionellt prioriterat vägnät och skall utgöra ett uppdaterat och samlat planeringsunderlag för: vilka vägar där det är viktigt att värna och höja tillgängligheten på prioritering av åtgärder enligt fyrstegsprincipen hur vägarna ska hanteras i samhällsplaneringens olika skeden och i avvägningar mellan olika intressen Syftet är att identifiera de vägar som är viktigast för tillgängligheten, regionalt och nationellt. Parallellt med utpekandet har Trafikverket tagit fram en handledning som beskriver ett gemensamt förhållningssätt till de prioriterade vägarna för att säkra tillgängligheten på ett samordnat och strategiskt sätt. Det prioriterade vägnätet kommer att användas som ett planeringsunderlag i kommande planeringsprocesser. Genom att peka ut vägar, med fokus på tillgänglighet, och enas om dess viktigaste funktioner ges en bra grund för olika verksamheter och projekt. Trafikverket och andra aktörer kan nyttja detta underlag i samhällsplaneringen och i arbeten som regionala hastighetsanalyser, revidering av regionala systemanalyser, beskrivning av brister och prioritering av åtgärder.

40 Sammanfattning Fokus vid framtagandet av funktionellt prioriterat vägnät ligger på de vägar som är viktigast för nationell och regional tillgänglighet. De vägar som inte ingår i det prioriterade vägnätet är vägar som Trafikverket bedömer vara viktiga för den lokala tillgängligheten. Därför pekas inte dessa vägar ut som funktionellt prioriterade. Utpekandet av vägnätet ska återspegla en nulägesbild, det vill säga utgå ifrån dagens trafiknät och dagens trafik samt utgöra ett av flera planeringsunderlag inför t ex revidering av regional respektive nationell plan. Det vill säga befintliga vägar, samt vägar som är beslutade att byggas eller är under byggnation (upp till 5 år). Ambitionen är att kartorna med utpekat vägnät ska revideras årligen. I förslaget har vägarna delats in i tre skikt: 1) nationellt och internationellt viktiga vägar 2) regionalt viktiga vägar (VGR:s 9 stråk) och 3) kompletterande regionalt viktiga vägar. Vägarna beskrivs utifrån funktionerna: godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor och kollektivtrafik. Turism som funktion är inte med. Kommentarer GR anser att Trafikverkets initiativ att skapa samsyn och bygga en gemensam plattform är bra. Det finns ett behov av att skapa tydliga planeringsunderlag inför kommande åtgärdsplaneringar. Trafikverkets syfte med utpekat funktionellt prioriterat vägnät är att identifiera de vägar som är viktigast för tillgängligheten, regionalt och nationellt. GRs planering utgår ifrån mål- och strategidokumenten Hållbar tillväxt och Strukturbild för Göteborgsregionen i vilka det bl.a. framgår att vi vill utveckla ett långsiktigt hållbart transportsystem med attraktiv kollektivtrafik. En utgångspunkt är även att tranportsystemet ska vara transportslagsövergripande och utgå från ett helhetsperspektiv. GR konstaterar att utpekandet gäller endast tillgängligheten till vägnätet och dess funktioner som godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor och kollektivtrafik. Tillgängligheten berör därför endast lastbilar, personbilar och bussar på väg. GR anser att det är en brist att tillgänglighet för övriga trafikslag och trafikanter inte ingår i detta arbete då vägnätet endast utgör en del av transportsystemet. GR ser därmed ett behov av en transportslagsövergripande samordning med övriga transportslag för att utgöra ett underlag för samhällsplaneringen.

41 Det funktionellt prioriterade vägnätet utgår från dagens transportsystem och användning. Det är relevant att drift och underhåll anpassas efter detta. Även om vi är överens om hur vägnätet används idag är det inte säkert att det är funktioner som kommunerna vill bibehålla och/eller utveckla. GR önskar därför ett förtydligande om vilken status/roll prioriterat vägnät och förhållningssättet kommer att ha som planeringsunderlag inför kommande åtgärdsplanering. Funktionellt priorieterat vägnät ger en nulägesbeskrivning och tar inte höjd för långsiktigt strategisk planering vilket är ett viktigt underlag i åtgärdsplaneringen. Hur kommer Trafikverket t.ex. använda detta underlag i en målstyrd planering och framtida trafikutveckling? I samband med utpekade funktioner är det svårt att se hur en prioritering ska ske när i princip alla utpekade vägar ses som högprioriterade för samtliga fyra funktioner i t.ex. större tätorter. Prioriteringen säger heller ingenting om storleken på trafikflödena, vilket är av vikt när olika åtgärder planeras. GR saknar ett resonemang kring avvägning och prioritering mellan olika funktioner. Hur kommer Trafikverket arbeta vidare med denna fråga i storstadsregionerna? Åtgärdsvalsstudier enligt fyrstegsprincipen ska enligt förslaget göras där det finns utpekade brister, för vidare hantering i regional och nationell plan. Frågan bör ställas om förhållningssättet med ett utpekat funktionellt prioriterat vägnät kan motverka fyrstegsprincipen eftersom en prioritering då redan gjorts. Godstransporterna är hänvisade till det prioriterade vägnätet. Hur kommer Trafikverket arbeta med de olägenheterna (buller och luftmiljön) som uppstår i godsstråk som går igenom en tätort? GR ser ett behov av att även prioritera lokala vägar som utgör en viktig länk mellan utpekade nationella respektive regionala vägar samt målpunkt av regional och nationell betydelse. Synpunkter på utpekade vägar samt dess indelning i funktioner Nedan följer kompletteringar eller förtydliganden som vi önskar få gjort i befintligt material, vad gäller funktion och skikt ur ett regionalt perspektiv. Kommunernas namn står för att underlätta lokaliseringen av vägarna. Några kompletteringar kan återfinnas under flera av funktionerna. GR har ingen synpunkt på valet att utgå från VGR:s nio utpekade stråk. Skikten som nämns nedan är utifrån Trafikverket indelning: 1) nationellt och internationellt viktiga vägar 2) regionalt viktiga vägar (VGR:s 9 stråk) och 3) kompletterande regionalt viktiga vägar.

42 Funktionen gods Stenungsund: Det går industritransporter på väg 770 och 170 (statlig väg fram till E6). Båda vägarna bör vara utpekade som prioriterat stråk för gods. Väg 160 bör prioriteras upp till skikt 2. Vägen är viktig för alla fyra funktioner godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor, kollektivtrafik. Väg 167 är en tvärförbindelse mellan E6 och E45 och bör finnas med som prioriterad väg, skikt 2 eller 3, framför allt för gods från Tjörn/Stenungsund mot Trollhättan. Vägen är dock viktig för alla fyra funktioner godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor, kollektivtrafik. Härryda: Det saknas utpekat stråk för flyggods från Rv 40 till flyggodsterminalerna. Tjörn: Från E6 till Vallhamn (del av 160, 169 och kommunal väg) bör stråket pekas ut som prioriterat godsstråk skikt 2. Göteborg: Halvors länk och Tankgatan bör ingå i prioriterat godsstråk. Hamnen bör markers på kartan och vägen bör prioriteras till målpunkten. Funktionen kollektivtrafik Göteborg: Norrleden är utpekad för kollektivtrafik skikt 1. Varför är inte Söderleden utpekad för kollektivtrafik skikt 1? Göteborg-Alingsås: Varför är E20 prioriterat stråk om det går järnväg parallellt? Lilla Edet: Kollektivtrafiken från Lilla Edet centrum bör vara prioriterad. Stenungsund: Väg 160 bör prioriteras upp till skikt 2. Vägen är viktig för alla fyra funktioner godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor, kollektivtrafik. Övrigt:

43 Tillägg på kollektivtrafik - god vinterväghållning. Funktionen "kollektivtrafik" avser i detta fall i huvudsak buss och bör därför byta namn då annan kollektivtrafik inte omfattas i utpekandet. På samma sätt bör "dagliga personresor" och "långväga personresor" förtydligas med att det är med bil som dessa avses göras. Det är dock värt att reflektera över relevansen ur ett storstadsperspektiv att skilja på "buss" och "dagliga personbilsresor", då båda dessa pekar på ett resebehov snarare än ett färdmedelsbehov. Funktionen dagliga personresor Härryda: Rv 40 till flygplatsen är kommunal väg men borde pekas ut som prioriterad, skikt 3. Alingsås: Väg 180 bör ha skikt 2 hela vägen. Härryda-Partille: Vägen mellan Bårhult och Partille borde prioriteras högre enligt kommunerna då belastningen på vägen ökat. Stenungsund: Väg 160 bör prioriteras upp till skikt 2. Vägen är viktig för alla fyra funktioner godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor, kollektivtrafik. Göteborg: Oklart om vägnätet inom Göteborg bör pekas ut som prioriterat för dagliga personbilsresor/bilpendling, då just arbetspendlingen och tillhörande regionförstoring är en av de i trafikstrategin uttalade utmaningarna att stävja biltrafik och öka det kollektiva resandet. Lerum: Det är angeläget att få upp status for Härskogsvägen. Vägen fungerar som viktig länk till Landvetter flygplats for hela E-20 stråket inom Västra Götalandsregionen från Lerum och norrut. Kommunen vill att den prioriteras till skikt 3.

44 Funktionen långväga personresor Göteborg: Säve flygplats bör markeras på kartan och vägen fram till Säve bör prioriteras. Tveksamt att Götaleden och Lundbyleden är av prioriterat intresse för långväga personresor. Vi ser inte det prioriterade behovet väster om E6:an. Genomfartstrafiken är inte dominerande på vägnätet. Härryda: Rv 40 till flygplatsen är kommunal väg men borde pekas ut som prioriterad, skikt 2. Härryda: Väg 156 bör vara utpekad för långväga resor. Öckerö: Väg 155 bör vara utpekad som skikt 3 eftersom den binder samman kommuncentrum. Stenungsund: Väg 160 bör prioriteras upp till skikt 2. Vägen är viktig för alla fyra funktioner godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor, kollektivtrafik. Lerum: Det är angeläget att få upp status for Härskogsvägen. Vägen fungerar som viktig länk till Landvetter flygplats for hela E-20 stråket inom Västra Götalandsregionen från Lerum och norrut. Kommunen vill att den prioriteras till skikt 3.

45 Ärende 15

46 Dnr: : Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Samrådsredogörelse Förslag till förändrad organisation för det delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen, DKR Berörda kommuner, kommunalförbund, Region Halland och VGR har beretts möjlighet att inkomma med yttrande över förslag till förändrad organisation för det delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen, DKR. Förslag till beslut Att godkänna föreliggande samrådsredogörelse, daterat Att uppdra åt förbundsdirektören att lämna ett förslag på hur det delregionala kollektivtrafikrådet Göteborgsregionen skall organiseras och finansieras map tjänstemannaorganisation och hur representation från Kollektivtrafiknämnd och Västtrafik kan anordnas vid förbundsstyrelsens och styrgruppen för miljö- och samhällsbyggnads möten. Att omedelbart justera denna protokollsparagraf. Göteborg Helena Söderbäck /Birgitta Hellgren Per Kristersson

47 Dnr: Tjänsteutlåtande PK Till Förbundsstyrelsen Samrådsredogörelse. Förslag till förändrad organisation för det delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen, DKR Bakgrund Berörda kommuner, kommunalförbund, Region Halland och VGR har beretts möjlighet att inkomma med yttrande över förslag till förändrad organisation för det delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen, DKR. Lista på vem som svarat finns i bilaga. Förändrad organisering av delregionalt kollektivtrafikråd inom Göteborgsregionen Att koppla utveckling och utbyggnad av kollektivtrafik till infrastrukturoch bebyggelseutveckling är en framgångsfaktor för skapandet av en hållbar regional struktur. Mot bakgrund av detta kommer beredningen för hållbar utveckling (BHU) även att behandla kollektivtrafikfrågor. En förankring av dessa frågor inom GR är då viktig. GR har under många år arbetat med kollektivtrafikfrågor och hade ansvaret för framtagande av K2020 och det kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen som beslutades av Förbundsstyrelsen Förbundsstyrelsen är fortsatt projektägare för K2020. K2020 fungerar som den delregionala målbilden för Göteborgsregionen i det gällande trafikförsörjningsprogrammet för VGR. I mål- och strategidokumenten Hållbar tillväxt, K2020 och Strukturbild för Göteborgsregionen betonas vikten av en koppling mellan bebyggelsens utveckling och kollektivtrafiken. Idag bereds frågor kring regional struktur och därtill koppling till kommunernas samhällsplanering i styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad. I denna grupp bereds också frågor kopplade till GRs uppdrag för infrastrukturplanering. GR är sedan 1988 regionplaneorgan enligt Plan- och Bygglagen och har rollen att bland annat arbeta med infrastruktur och bostadsfrågan i Göteborgsregionen. Till grund för arbetet inom GR finns en förbundsordning upprättad. Samordningen mellan dessa frågor sker i

48 styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad. Styrgruppen är även beredande för regionala- och nationella infrastrukturinvesteringarna där VGR är beslutande och en förhandlingspart med staten i åtgärdsplaneringen. Genom att tillföra kollektivtrafikfrågor till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad möjliggörs än bättre de synergier som skapandet av en hållbar regional struktur kräver. När det gäller kollektivtrafikfrågor ligger beslutsmandatet inom VGR som kollektivmyndighet och syftet med beredning av frågorna inom GR är att möjliggöra förankring med medlemskommunerna och samordning mellan olika politikområden. För att skapa en koppling till politiker och tjänstemän på VGR bjuds politiska representanter från regionens kollektivtrafiknämnd och Västtrafik in till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad då det anses lämpligt. Den tjänstemannagrupp som idag bereder ärenden för det delregionala kollektivtrafikrådet ges en tydligare koppling till och samordnas med GRs övriga tjänstemannanätverk för infrastrukturs- och bostadsfrågor. GR förbundsstyrelse beslutade att; Förbundsstyrelsen utgör det delregionala kollektivtrafikrådet inom Göteborgsregionen. Förbundsstyrelsen utser representanter till VGRs regionala kollektivtrafikråd, Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad får i uppdrag att vara beredande till det delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen Förbundsstyrelsen utformar en uppdragsbeskrivning med tillhörande finansiering. Strategiska kollektivtrafikfrågeställningar lyfts även till förbundsstyrelsen. Förslaget att förbundsstyrelsen från och med 1 januari 2015 utgör det delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen remitteras till Västra Götalandsregionen, Region Halland och övriga kommunalförbund samt medlemskommunerna. Remissammanställning Samtliga medlemskommuner som har avlämnat ett remissvar är positiva till att GRs förbundsstyrelse tar rollen som delregionalt kollektivtrafikråd i enlighet med förslaget.

49 Några av medlemskommunerna pekar på vikten att erforderliga resurser, personella och finansiella, inom GR tillskapas. (Kungsbacka, Härryda, Mölndal, Partille och Göteborg.) Göteborg anser även att staden i samverkan med GR behöver bidra till en tjänstemannaorganisation. Kommunerna, GR och VGR behöver gemensamt arbeta fram ändamålsenliga former för tjänstemannaberedning och rutiner för hantering av ärenden för att stötta arbetet i det delregionala rådet i enlighet med K2020. Resurser för detta behöver avsättas hos respektive part. Göteborg pekar även på att utöver samverkan i delregionalt kollektivtrafikråd har Göteborgs stad tillsammans med Partille kommun och Mölndals stad i Stadstrafikforum en samverkan med VGR i kring kollektivtrafiksystemet i stadsområdet. I Avtal om ansvar för den regionala kollektivtrafiken i Västra Götaland och samverkansformer kring kollektivtrafikens utveckling anges att det är representanter från DKR som ska delta även i detta forum. Göteborg anser att det är mer ändamålsenligt att Göteborgs trafiknämnds presidium även fortsättningsvis representerar staden i Stadstrafikforum. Det är dock av vikt att ett informationsutbyte mellan de olika forumen säkerställs. Det finns även en risk, enligt Alingsås kommun, för att inflytandet för de kommunala politikerna blir mindre, eftersom politikerna i styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad väljs efter politiskt mandat och inte efter kommun. Alingsås kommun anser att det är viktigt att strategiska frågor remitteras till kommunerna för synpunkter, på motsvarande sätt som frågor som rör infrastruktur. Även Kungälvs kommun pekar på att politikerna i styrgruppen Miljö och Samhällsbyggnad är valda efter politiskt mandat och inte efter kommun. Vilket innebär att det finns risk för mindre inflytande för kommunpolitiker. Västra Götalandsregionen, kollektivtrafiknämnden är positiva till att Göteborgsregionens delregionala kollektivtrafikråd ligger inom ramen för GR s organisation och att kollektivtrafikfrågorna behandlas i en större helhet. Kollektivtrafiknämnden vill betona vikten av att Västra Götalandsregionen och kommunerna i dialog utformar målbilder, behandlar den strategiska inriktningen i trafikförsörjningsprogrammet och andra övergripande strategiska frågor. Det behövs en gemensam diskussion och samsyn i dessa frågor i de delregionala kollektivtrafikråden och det regionala kollektivtrafikrådet. För att få utrymme för en dialog mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen behöver det finnas 2-4 tillfällen per år då politiker från kollektivtrafiknämnden deltar. Detta stämmer bra överens med förslaget att representanter från kollektivtrafiknämnden är med på miljö- och samhällsbyggnads styrgruppsmöten.

50 Kollektivtrafiknämnden betonar även att det kommer att finnas en tjänstemannagrupp med representanter från varje kommun och Västra Götalandsregionen som bereder kollektivtrafikärenden gemensamt med samhällsbyggnadsfrågorna är också mycket positivt. Region Halland avstår från att inkomma med ett yttrande. Fyrbodals kommunalförbund ser det positivt att de fyra kollektivtrafikråden har ett liknande uppdrag och en liknande organisation. Orust kommun som ingår i dagens DKR anger i sitt remissvar att Orust kommun även fortsättningsvis vill var delaktiga i arbetet med kollektivtrafikfrågorna i Göteborgsregionen. Tjörns kommun är positiv till förslaget men pekar på att kommunen har en stark koppling till kollektivtrafiken på Orust. Kommunen anser att möjligheten att samordna trafik kommer att försämras. Samlad bedömning och kommentarer kring inkomna svar Sammantaget är flertalet remissinstanser positiva till förslaget att förbundsstyrelsen utgör delregionalt kollektivtrafikråd för Göteborgsregionen. Orust kommun som fortsättningsvis enbart kommer tillhöra Fyrbodals DKR har anmält avvikande mening. Kan konstateras GR behöver beakta gränsöverskridande kollektivtrafik i sitt arbete. Några remissinstanser pekar på att politikerna i Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad, som blir beredningsgrupp för förbundsstyrelsen, har mandat från partierna och inte kommunerna. Detta är korrekt. Fördelen är att både styrgrupp och förbundsstyrelsen tar ett regionalt perspektiv på frågorna och samtidigt ser till helheten utifrån mål- och strategidokument bla Hållbar tillväxt och Strukturbildsdokumenten. Några remissinstanser pekar på behovet av att det avsätts tid så att kollektivtrafiknämnden kan medverka vid förbundsstyrelsens och styrgruppen för miljö och samhällsbyggnads möten för diskussion kring kollektivtrafikfrågor. VGR och Göteborg påpekar att i Avtal om ansvar för den regionala kollektivtrafiken i Västra Götalands län beskriver att Möten ska hållas mellan politiska företrädare för Regionen och Kommunerna på delregional nivå. Detta bör beaktas i den fortsatta hanteringen.

51 Inkomna svar: politiskt behandlad Kommuner inom GR Avstår Ale kommun KS Ja Alingsås kommun KS Ja Göteborgs stad KS Ja Härryda kommun Tjänstemannayttrande Ja Kungsbacka kommun KS Ja Kungälvs kommun KS Ja Lerums kommun KS Ja Lilla Edets kommun KS Ja Mölndals stad KS Ja Partille kommun KS Ja Stenungsunds kommun KS/Utskott Ja Tjörns kommun KS, ordf Ja Öckerö kommun KSAU Övriga kommuner Ja Orusts kommun KS Ej svar Vårgårda kommun Kommun-/kommunalförbund Ej svar Kommunförbundet Skaraborg Ja Fyrbodals kommunalförbundet Styrelsen Ej svar Sjuhärads kommunalförbundet Regionala organ Ja Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiknämnden Avstår Region Halland

52 Ärende 17

53 Styrelseärende 13 Dnr: Till Förbundsstyrelsen Förslag till sammanträdestider och plats för styrelsemötena år 2015 Förbundsstyrelsens sammanträden förläggs sedan ett antal år tillbaka till medlemskommunerna. Ett av skälen härtill är att kommunernas styrelser ska ha möjlighet att tillsammans med förbundsstyrelsen delta i en regional dialog kring aktuella utvecklingsfrågor. Föreliggande förslag till sammanträdestider för 2015 har stämts av mot föreslagna sammanträdestider för styrelsen för SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), Västra Götalandsregionens fullmäktige, BHU (Beredningen för hållbar utveckling) och Göteborgs stads fullmäktige. Förbundsstyrelsen föreslås besluta att sammanträdena under år 2015 äger rum och tills vidare förläggs enligt följande: torsdag - fredag den 5-6 februari (v 6) (överlämnandekonferens, val av styrgrupper m.m.) fredag den 27 mars (v 13) i Göteborgs stad (arbetsmarknadsregiondag) fredag den 8 maj (v 19) i Ale kommun torsdag - fredag den september (v 38) (styrelsekonferens) fredag den 16 oktober (v 42) i Partille kommun fredag den 11 december (v 50) i Kungsbacka kommun Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg Bilaga: Förslag till tidplan för presidium, förbundsstyrelse och förbundsfullmäktige 2015.

54 Bilaga Gunnel Rydberg Förslag till tidplan för presidium, förbundsstyrelse och förbundsfullmäktige januari Utskick inför presidiemöte (Utskick av förslag till samrådsunderlag för flerårig verksamhetsinriktning samt budget 2016 för GR) 19 januari Presidiemöte kl januari Utskick inför styrelsesammanträde (Utskick av förslag till samrådsunderlag för flerårig verksamhetsinriktning samt budget 2016 för GR) 5-6 febr Överlämnandekonferens (Både gamla och nya styrelsen inbjuds att delta. Beslut om samrådsunderlag för flerårig verksamhetsinriktning samt budget 2016 för GR. Val av styrgrupper m.m.) 3 mars Utskick inför presidiemöte. 9 mars Presidiemöte kl mars Utskick inför styrelsesammanträde. 27 mars Förbundsstyrelsens sammanträde (Arbetsmarknadsregiondag) 14 april Utskick inför presidiemöte (Utskick av förslag till årsredovisning 2014 samt förslag till flerårig verksamhetsinriktning och budget 2016 för GR.) 20 april Presidiemöte april Utskick inför förbundsstyrelsesammanträde 8 maj Förbundsstyrelsens sammanträde (Beslut om förslag till årsredovisning 2014 samt förslag till flerårig verksamhetsinriktning och budget 2016 för GR.) 4 juni Utskick inför förbundsfullmäktigesammanträde 1

55 16 juni Förbundsfullmäktigesammanträde (Beslut om årsredovisning 2014 samt förslag till flerårig verksamhetsinriktning och budget 2016 för GR.) 25 augusti Utskick inför presidiemöte 31 augusti Presidiemöte september Utskick inför förbundsstyrelsesammanträde sept Förbundsstyrelsekonferens 22 september Utskick inför presidiemöte 28 september Presidiemöte oktober Utskick inför förbundsstyrelsesammanträde 16 oktober Förbundsstyrelsens sammanträde 17 november Utskick inför presidiemöte 23 november Presidiemöte november Utskick inför förbundsstyrelsesammanträde 11 december Förbundsstyrelsens sammanträde 2

56 Ärende 1

57 Styrelseärende Till förbundsstyrelsen Anmälningsärenden från presidiet Från sammanträde Redovisning av transfereringar till andra organisationer 2015 Presidiet beslöt att återrapportering från organisationer dit transfereringar görs ska ske årligen i samband med framtagande av årsredovisning för GR. Presidiet beslöt att GRs engagemang i olika organisationer löpande bör värderas. 409 Remiss gästprofessur GU Presidiet beslöt att ge ledningsgruppen på GR i uppdrag att besvara remissen. 414 Medfinansiering E20 Presidiet beslöt att en förfrågan omgående skickas till medlemskommunerna för att undersöka intresset för att delta i medfinansieringen. En skyndsam återkoppling från kommunerna poängterades. Förslag till beslut Att anteckna anmälningsärendena. Göteborg Helena Söderbäck /Gunnel Rydberg

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 6 februari 2015, kl. 11.30-12.00 Plats: Marstrands havshotell, Kungälvs kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf Stefan Svensson (M), Partille

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 13 maj 2016, kl. 8.30-9.30 Plats: Öckerö kommunhus Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Helene

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 27 mars 2015, kl. 13.30-14.12 Plats: Burgården konferens, Göteborg Ledamöter Paula Örn (S), Ale, ordf Johan Nyhus (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille

Läs mer

Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper

Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper Dnr: 11-16.012 Styrelseärende 2 Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper 2011-2014 GRs valberedning har fått uppdraget att till förbundsstyrelsen föreslå ledamöter i GRs styrgrupper för arbetsmarknad,

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 21 oktober 2016, kl. 13.00-15.00 Plats: Fregatten, Stenungsunds kommun Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 12 februari 2016, kl. 9.00-12.00 Plats: Grand Hotel, Alingsås kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S), Göteborg Stefan Svensson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 19 maj, kl. 9.00-12.05 Plats: Kommunhuset, Tjörns kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Per Vorberg (M),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 21 oktober 2016, kl. 9.00-11.50 Plats: Fregatten, Stenungsunds kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 8 april 2016, kl. 9.00-12.00 Plats: Mölndals stadshus Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S), Göteborg Helene Odenjung (L), Göteborg

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund Valberedningen

Göteborgsregionens kommunalförbund Valberedningen 2018-xx-xx Gunnel Rydberg Val för 2019-2022 av valberedning De politiska partier som av egen kraft ingår i förbundsstyrelsen ska vara representerade i GR:s valberedning. För varje ledamot utses en ersättare,

Läs mer

Delegationsordning inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Delegationsordning inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Delegationsordning inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Gäller från 2018-06-01. Inledning GR:s förbundsfullmäktige har det övergripande ansvaret för kommunalförbundets verksamhet och ekonomi. Fullmäktige

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 19 maj 2017, kl. 13.00-15.00 Plats: Kommunhuset, Tjörn Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Per

Läs mer

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordförande Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille Helene Odenjung (L), Göteborg Lars Hansson (SD), Göteborg Marie

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdag 5 maj 2011, kl , Scancic Hotel Swania, Trollhättan

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdag 5 maj 2011, kl , Scancic Hotel Swania, Trollhättan FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde torsdag 5 maj 2011, kl. 17.30-18.00, Scancic Hotel Swania, Trollhättan Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Owe Nilsson (S), Göteborg

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 21 februari 2014, kl. 14.00-15.00, på Burgården Konferens, Skånegatan, Göteborg

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 21 februari 2014, kl. 14.00-15.00, på Burgården Konferens, Skånegatan, Göteborg från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 21 februari 2014, kl. 14.00-15.00, på Burgården Konferens, Skånegatan, Göteborg Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg ordf Johan Nyhus (S), Göteborg Patrik Karlsson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 12 maj 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Göteborg Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale, v. ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE. Ledamöter. Tjänstgörande ersättare. Adjungerade. Sekreterare. Övriga

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE. Ledamöter. Tjänstgörande ersättare. Adjungerade. Sekreterare. Övriga Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Axel Josefson (M), Göteborg, ordförande Jonas Attenius (S), Göteborg Daniel Bernmar (V), Göteborg Hans Forsberg (M), Kungsbacka Marith Hesse (M), Partille Karin Pleijel (MP),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 14 januari 2015, kl. 13.00-15.30 Plats: GR, Göteborg Närvarande ledamöter Johan Nyhus (S), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 21 april 2016, kl. 09.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE. Ledamöter. Tjänstgörande ersättare. Övriga ersättare. Sekreterare. Övriga

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE. Ledamöter. Tjänstgörande ersättare. Övriga ersättare. Sekreterare. Övriga Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Axel Josefson (M), Göteborg, ordförande Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg Jörgen Fogelklou (SD), Göteborg Jonas Attenius (S), Göteborg Daniel Bernmar (V), Göteborg Hans

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 31 mars, kl. 9.00-11.15 Plats: Aspenäs, Lerums kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg Johan Nyhus (S),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 8 september, 9.00-12.00 Plats: GR Sammanträdet består av två delar: Tema social hållbarhet, 9.00-11.00 Gemensamt möte med Sociala

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 29 oktober 2010, kl , Bergabo hotell och konferens, Rönnäng, Tjörns kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 29 oktober 2010, kl , Bergabo hotell och konferens, Rönnäng, Tjörns kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 29 oktober 2010, kl. 11.00 14.25, Bergabo hotell och konferens, Rönnäng, Tjörns kommun Ledamöter Jan Hallberg (M), Göteborg, ordf Owe Nilsson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 10 februari, kl. 9.00-12.30 Plats: Stadshuset, Kungälvs kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg Johan

Läs mer

Förslag till val i fullmäktige

Förslag till val i fullmäktige Förbundsfullmäktige 2019-2022 - ärende 5, 7-13 Tjänsteskrivelse, Göteborgsregionens kommunalförbund Handläggare: Gunnel Rydberg, förbundssekreterare Datum: 2018-12-07 Förslag till val i fullmäktige 2019-2022

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 28 januari 2016, kl. 09.00-12.00 Plats: Ullevi Konferens, Paradentrén Nya Ullevi, Göteborg Närvarande ledamöter Derya Tumayer

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 11 februari 2011, kl , Ullevi Restaurang och Konferens, Göteborg

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 11 februari 2011, kl , Ullevi Restaurang och Konferens, Göteborg FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 11 februari 2011, kl. 9.00-15.20, Ullevi Restaurang och Konferens, Göteborg Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Owe Nilsson (S),

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl. 10.30 12.45 Ledamöter Göran Johansson (s) Göteborg, ordförande

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 16 september 2011, kl i Folkets hus, Lilla Edet

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 16 september 2011, kl i Folkets hus, Lilla Edet FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 16 september 2011, kl. 10.00-13.30 i Folkets hus, Lilla Edet Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Patrik Karlsson (S), Mölndal

Läs mer

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordförande Marina Johansson (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille Helene Odenjung (L), Göteborg Lars Hansson (SD), Göteborg Marie Östh-Karlsson

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 22 februari 2013, kl i Hörsalen, Gustav Adolfs torg, Göteborg

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 22 februari 2013, kl i Hörsalen, Gustav Adolfs torg, Göteborg från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 22 februari 2013, kl. 9.00-12.05 i Hörsalen, Gustav Adolfs torg, Göteborg Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Patrik Karlsson (S), Mölndal Stefan Svensson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 9 februari, kl. 9.00-13.00 Plats: Folkets hus, Lilla Edets kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf Johan Nyhus (S), Göteborg Stefan Svensson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 26 oktober 2012, kl på Landvetter flygplats i Härryda kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 26 oktober 2012, kl på Landvetter flygplats i Härryda kommun Protokoll 2012-10-26 Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 26 oktober 2012, kl. 9.00-12.10 på Landvetter flygplats i Härryda kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Fredag 6 november 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, lokal Sexan Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale,

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 14 december, kl. 9.00-14.00, Kommunhuset, Skärhamn, Tjörns kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 14 december, kl. 9.00-14.00, Kommunhuset, Skärhamn, Tjörns kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 14 december, kl. 9.00-14.00, Kommunhuset, Skärhamn, Tjörns kommun Ledamöter Jan Hallberg (m), Göteborg, ordf. Owe Nilsson (s), Göteborg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 3 juni 2016 kl 11 12 30 (dessförinnan studiebesök på enheten för samhällsorientering kl 9 11) Plats: Enheten för samhällsorientering, Integrationscentrum,

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 21 april 2005, kl , i Ale gymnasium, Ale kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 21 april 2005, kl , i Ale gymnasium, Ale kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 21 april 2005, kl. 12.45-13.05, i Ale gymnasium, Ale kommun Ledamöter Göran Johansson (s), Göteborg, ordförande Jan Hallberg (m),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 6 mars 2015, kl. 09.00-12.30 Plats: Radisson Blu Riverside Hotel, Lindholmen Göteborg Närvarande ledamöter Ulf Kamne (MP), Göteborg,

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 18 april, kl , Ale gymnasium, Ale kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 18 april, kl , Ale gymnasium, Ale kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 18 april, kl. 9.00-14.50, Ale gymnasium, Ale kommun Ledamöter Jan Hallberg (m), Göteborg, ordf. Owe Nilsson (s), Göteborg Stefan

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 30 oktober 2014, kl. 11.30-13.15 Sammanträdet sker i anslutning till heldagskonferensen Gör Göteborg Jämlikt som styrgruppen deltar i. Plats: Svenska

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad. 1. Val av justeringsperson. 2. Godkännande av dagordning NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad. 1. Val av justeringsperson. 2. Godkännande av dagordning NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Munck (MP), Göteborg, ordförande Mikael Berglund (M), Ale, vice ordförande Olle Adolfsson (S), Lerum Fredrik Hansson (C), Kungsbacka Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Göteborgsregionens förbundsfullmäktige valda för

Protokoll från sammanträde med Göteborgsregionens förbundsfullmäktige valda för från sammanträde med Göteborgsregionens förbundsfullmäktige valda för 2015-2018 Tid: Torsdag 4 februari 2016, kl. 18.00-18.45 Plats: Ullevi Restaurang & Konferens, Göteborg Ledamöter Stefan Gustafsson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 22 februari 2018, kl. 9.30-12.30 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande ledamöter Henrik Munck (MP), Göteborg, ordf Mikael

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 26 februari 2010, kl , Stadshuset, Mölndals stad

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 26 februari 2010, kl , Stadshuset, Mölndals stad FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 26 februari 2010, kl. 9.00-14.35, Stadshuset, Mölndals stad Ledamöter Jan Hallberg (M), Göteborg, ordf Owe Nilsson (S), Göteborg Stefan

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 8 december, kl. 9.00-12.00 Plats: Open Lab, Kråketorpsgatan 12, Mölndal Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 20 september 2013, kl på Aspenäs, Lerums kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 20 september 2013, kl på Aspenäs, Lerums kommun från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 20 september 2013, kl. 11.40-12.10 på Aspenäs, Lerums kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille

Läs mer

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokoll 2012-12-12 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 12 december 2012, kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Bo Pettersson (S), ordf. Hampus Magnusson

Läs mer

Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg

Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg Protokoll Förbundsstyrelsen 2015-09-18 Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg 65 Dnr: 15-68.22 Delrapport från Sverigeförhandlingen:

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 11 juni 2015, kl. 13.00-16.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg (S), vice

Läs mer

Utdrag ur protokoll ( 310) från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 9 februari 2018 på Folkets hus, Lilla Edets kommun

Utdrag ur protokoll ( 310) från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 9 februari 2018 på Folkets hus, Lilla Edets kommun Protokoll Förbundsstyrelsen 2018-02-09 Utdrag ur protokoll ( 310) från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 9 februari 2018 på Folkets hus, Lilla Edets kommun 310 Dnr: 2018-00012.021 Förslag till samrådsunderlag

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 24 september 2010, kl , Nääs slott, Lerums kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 24 september 2010, kl , Nääs slott, Lerums kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 24 september 2010, kl. 11.00-14.25, Nääs slott, Lerums kommun Ledamöter Ing-Marie Samuelsson (S), ordf. 361-369, 371-375 Owe Nilsson (S),

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 7 maj 2010, kl , Ullevi konferens, Göteborg

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 7 maj 2010, kl , Ullevi konferens, Göteborg FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 7 maj 2010, kl. 9.00-14.20, Ullevi konferens, Göteborg Ledamöter Jan Hallberg (M), Göteborg, ordf Stefan Svensson (M), Partille Jarl Karlsson

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde måndag 15 december 2008 kl. 9.00-13.50, Centralhuset, Göteborg

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde måndag 15 december 2008 kl. 9.00-13.50, Centralhuset, Göteborg FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde måndag 15 december 2008 kl. 9.00-13.50, Centralhuset, Göteborg Ledamöter Jan Hallberg (m), Göteborg, ordf. Owe Nilsson (s), Göteborg Anneli Hulthén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-04-11 63 KS 102/18 Samverkansavtal kring naturbruksutbildningar i Västra Götaland Beslut Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 10 september 2015, kl. 14.00-16.00 Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5A, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Fredag 18 mars 2016, kl. 09.35-13.25 Plats: Stenungsunds kommunhus, Strandvägen 15, Stenungsund Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 18 september 2015, kl. 11.30-12.00 Plats: Arken, Göteborg Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Anneli Hulthén (S), Göteborg Stefan Svensson (M),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 13 november 2015 kl 9-12 Sammanträdet följs av ett möte med socialchefsnätverket på temat ehälsa och Välfärdsteknologi kl 13-16. Plats:

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 14 september 2012, kl. 11.30-12.00, på Säröhus i Kungsbacka

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 14 september 2012, kl. 11.30-12.00, på Säröhus i Kungsbacka Protokoll 2012-09-14 Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 14 september 2012, kl. 11.30-12.00, på Säröhus i Kungsbacka Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S), Göteborg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 1 juni, kl. 9.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg Stefan

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 juni 2007 Plats: Hjortviken Konferens, Hindås Närvarande: Madeleine Dahlgren (s), Lilla Edet Carina Liljesand (kd), Göteborg Nicklas Attefjord (mp), Öckerö Siw

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde måndagen den 11 december 2006, kl , Nolhaga slott, Alingsås

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde måndagen den 11 december 2006, kl , Nolhaga slott, Alingsås FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde måndagen den 11 december 2006, kl. 13.45-14.00, Nolhaga slott, Alingsås Ledamöter Göran Johansson (s), Göteborg, ordf Jan Hallberg (m), Göteborg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 10 december 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, lokal Sexan Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale,

Läs mer

Handlingar till sammanträde med förbundsfullmäktige

Handlingar till sammanträde med förbundsfullmäktige Handlingar till sammanträde med förbundsfullmäktige 2018-06-19 1 2 Ärende 3 3 4 Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 2018-00066.012, 2018-00097.012, 2018-00031.012, 2018-00098.012, 2017-00124.012, 2018-00030.012,

Läs mer

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl.

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 8 februari 2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen 20 12-02-08 Protokoll Gunnel Rydberg 1 yttrande senast 10 februari 2012. varvid beslutet blev att remittera

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. Fullmäktigeprotokoll

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. Fullmäktigeprotokoll Protokoll från Göteborgsregionens förbundsfullmäktiges sammanträde onsdagen den 15 december 2010, klockan 18.00 18.15, Ullevi Restaurang & Konferens, Göteborg Närvarande Ledamöter Åke Eliasson (S), Kungsbacka,

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 21 februari 2003 i Hjortviken konferens, Hindås, kl. 11.00 14.00

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 21 februari 2003 i Hjortviken konferens, Hindås, kl. 11.00 14.00 FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 21 februari 2003 i Hjortviken konferens, Hindås, kl. 11.00 14.00 Ledamöter Göran Johansson (s) Göteborg Jan Hallberg (m), Göteborg

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 4 december 2009, kl , Kommunhuset, Partille kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 4 december 2009, kl , Kommunhuset, Partille kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 4 december 2009, kl. 9.00 13.15, Kommunhuset, Partille kommun Ledamöter Jan Hallberg (M), Göteborg, ordf. Owe Nilsson (S), Göteborg Ann

Läs mer

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen Gunnel Rydberg 2012-11-01 Protokoll protokollet. Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera 1. Val av justerare Gunnel Rydberg,

Läs mer

Förbundsfullmäktige 2015-01-07

Förbundsfullmäktige 2015-01-07 1 (11) Tid och plats Onsdagen den 7 januari 2015 kl 18.00 18.25, Gårda Brandstation ande Ledamöter Göteborg Ingrid Andreae (S) Tord Karlsson (S) Henrik Munck (MP) Kristina Bergman Alme (FP) Ann Karlsson

Läs mer

Protokoll från Göteborgsregionens förbundsfullmäktiges. december 2006, klockan Ullevi Restaurang & Konferens, Göteborg

Protokoll från Göteborgsregionens förbundsfullmäktiges. december 2006, klockan Ullevi Restaurang & Konferens, Göteborg Protokoll från Göteborgsregionens förbundsfullmäktiges sammanträde tisdagen den 19 december 2006, klockan 18.00 18.10 Ullevi Restaurang & Konferens, Göteborg Närvarande Ledamöter Vivi-Ann Nilsson (s),

Läs mer

Information om förbundsfullmäktiges beslut rörande val för mandatperioden

Information om förbundsfullmäktiges beslut rörande val för mandatperioden Förbundsstyrelsen ärende 2 Tjänsteskrivelse, Göteborgsregionens kommunalförbund Handläggare: Gunnel Rydberg, förbundssekreterare Datum: 2019-01-14 Information om förbundsfullmäktiges beslut rörande val

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Fredag den 23 februari 2018 kl 9-12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Sebastian

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Ripa (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Sebastian Aronsson (S), Alingsås Marcus Claesson (L), Mölndal Siw Hallbert (S), Härryda Kent

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 30 augusti 2018, kl. 14-17 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale, v ordf Benny Andersson

Läs mer

Förbundsfullmäktige

Förbundsfullmäktige Tid och plats Tisdagen den 10 juni 2014 kl 1, Ullevi Restaurang & Konferens ande Ledamöter Göteborg Ann-Christine Andersson (S) Jonas Ransgård (M) Kristina Tharing (M) Mikael Törnqvist (MP) Svetlana Lucic

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR Fullmäktigeprotokoll

KOMMUNALFÖRBUNDET GR Fullmäktigeprotokoll Protokoll från Göteborgsregionens förbundsfullmäktiges sammanträde tisdagen den 16 juni 2010, klockan 18.00 19.05, på Ullevi Restaurang & Konferens, Göteborg Närvarande Ledamöter: Åke Eliasson (S), Kungsbacka,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 17 mars 2016 kl 9 11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 12 januari, 9.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf Mikael Berglund (M), Ale, v ordf Olle

Läs mer

Direktionsprotokoll

Direktionsprotokoll Direktionsprotokoll 2015-05-08 Plats och tid Borås, kl. 09.30-11.30 Omfattning 33-42 Beslutande Ersättare Adjungerade Övriga Ulf Olsson (S) ordförande Margareta Lövgren (M) 1-e vice ordförande 33-36 (930-1040)

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2014-03-05 Joanna Friberg Datum: 2014-03-05, kl. 13.00 16.00 Plats: Atwork, Johan på Gårdas gata 5A. Lokal: Obelix. Närvarande

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-03-23

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-03-23 KOMMUNSTYRELSEN Tid 17:00-17:05 Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner Erica Bjärsved ekonomichef Emma Dahlgren

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 2 mars 2017, 9.00-15.00 Plats: Centrumkyrkan, Mjörnborget 2, Gråbo Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf Olle

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR Fullmäktigeprotokoll

KOMMUNALFÖRBUNDET GR Fullmäktigeprotokoll Protokoll från Göteborgsregionens förbundsfullmäktiges sammanträde onsdagen den 4 november 2009, klockan 18.05 18.35, på Ullevi Restaurang & Konferens, Göteborg Närvarande Ledamöter: Åke Eliasson (S),

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 30 november 2001, kl i Lödöse museum, Lilla Edets kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 30 november 2001, kl i Lödöse museum, Lilla Edets kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 30 november 2001, kl.11.00 14.00 i Lödöse museum, Lilla Edets kommun Ledamöter Göran Johansson (s), Göteborg, ordförande Lena Facht

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdag 5 februari 2009, kl 08.30-10.50 Plats: GR-Huset, Rum 255 och rum 253 Ledamöter Helene Odenjung (FP), Göteborg, ordförande Kristina Tharing (M),

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området och SNpresidierna

Styrgruppen för det sociala området och SNpresidierna Protokoll 2005-11-18 Gunnel Rydberg Styrgruppen för det sociala området och SNpresidierna Tid: Fredagen den 18 november 2005 Plats: Riverton Hotell, Göteborg Närvarande: Jonas Ransgård (m), ordf Bo Pettersson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2013-02-06 Shahbaz Khan Datum: 2013-02-06. kl. 13.00 16.30 Plats: Atwork, Johan på Gårdas gata 5A. Lokal: Obelix. Närvarande

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 15 oktober 2004, kl , i stadshuset, Mölndals kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 15 oktober 2004, kl , i stadshuset, Mölndals kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 15 oktober 2004, kl. 13.40 14.05, i stadshuset, Mölndals kommun Ledamöter Göran Johansson (s), Göteborg, ordförande Jan Hallberg

Läs mer

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.46 Datum: 2016-03-03 Miljöplanerare Annika Friberg E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Fredagen 17 september 2004, kl 09.00-12.00 Plats: GR-Huset, Rum 135 Ledamöter Frank Andersson (s), Göteborg, ordf Carola Granell (s), Stenungsund Ingegerd

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll från sammanträde, styrgruppen för arbetsmarknad

Göteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll från sammanträde, styrgruppen för arbetsmarknad från sammanträde, styrgruppen för arbetsmarknad Tid: Fredag den 6 november, 9.00 12.30 Plats: GR, Göteborg Ledamöter Peder Engdahl (v.ordf.)(m), Lilla Edet Ingrid Inhammar (S), Ale Dario Espiga (S), Göteborg

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll från sammanträde, styrgruppen för arbetsmarknad

Göteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll från sammanträde, styrgruppen för arbetsmarknad från sammanträde, styrgruppen för arbetsmarknad Tid: Torsdag den 16 april, 9.00 12.30 Plats: Nordkoster, GR, Gårdvägen 2, Göteborg Ledamöter Eva Carlsson (ordf.), Partille (S) Peder Engdahl (v.ordf.),

Läs mer

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand.

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand. Protokoll 2008-12-08 Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 december 2008 kl. 08:30-11:40 Plats: Närvarande: Förhinder: Övriga: GR-huset, Göteborg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 21 september 2017 kl 9 12 Plats: Kommunhuset Partille Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), Lerum Sebastian Aronsson (S), Alingsås

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 11 maj 2012, kl , på Nääs slott, Lerums kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 11 maj 2012, kl , på Nääs slott, Lerums kommun Protokoll 2012-05-11 Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 11 maj 2012, kl. 9.00-12.00, på Nääs slott, Lerums kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Patrik Karlsson (S), Mölndal

Läs mer

Förbundsfullmäktige

Förbundsfullmäktige Tid och plats Torsdagen den 7 april 2016 kl 18.00 18.45, Gårda brandstation. ande Ledamöter Göteborg Ingrid Andreae (S) Tord Karlsson (S), ordförande Elisabet Rothenberg (M) Henrik Munck (MP) Hampus Magnusson

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Onsdagen 5 april 2006, kl 13.00-16.00 Plats: GR-Huset, Rum 377 Ledamöter Frank Andersson (s), Göteborg, ordf Agneta Granberg (m), Göteborg (anlände

Läs mer