GA:s, FA:s och PA:s uppdrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GA:s, FA:s och PA:s uppdrag"

Transkript

1 Skapat av Arbetsgrupp för översyn av FA/GA/PA:s uppdrag V GA:s, FA:s och PA:s uppdrag Rapport från fakultetsrådets arbetsgrupp 1 (10)

2 Sammanfattning Arbetsgruppen lämnar förslag som omfattar kompetens, befogenhet och ansvar för GA, FA och PA på samtliga nivåer. Fakultetsrådet bör utse GA och FA och dessa roller ska ha kvalitetsansvar delegerat från fakultetsrådet. Arbetsgruppen lämnar även förslag för mandatperiod och omfattning för respektive uppdrag. Arbetsgruppen lämnar också förslag för rollen som studierektor, även om det ligger utanför uppdraget. 2 (10)

3 Innehåll Sammanfattning... 2 Uppdraget till arbetsgruppen... 4 Processen... 4 Bakgrund... 4 Arbetsgruppens förslag... 4 Kompetens... 4 Befogenhet... 5 Ansvar... 5 Studierektor (SR)... 5 Övriga förslag från arbetsgruppen utanför uppdraget... 5 Uppgifter för respektive roll... 6 Grundutbildningsansvarig (GA)... 6 Programansvarig (PA), grundnivå och avancerad nivå... 7 Forskarutbildningsansvarig (FA)... 8 Programansvarig (PA) för doktorsprogram (10)

4 Uppdraget till arbetsgruppen Rektor har uppdragit åt fakultetsrådet att utarbeta beskrivningar över ansvar, befogenhet och kompetens för skolornas grundutbildningsansvariga (GA), forskarutbildningsansvariga (FA) och programansvariga (PA). Fakultetsrådet har tillsatt en arbetsgrupp för att genomföra uppdraget. Medlemmar i arbetsgruppen är Per Berglund, prodekanus, sammankallande, Jan Scheffel, EES, Maria Håkansson, ABE, Johan Håstad, CSC, Margareta Karlsson, UF/PLU, Simon Edström, THS och Andrea de Giorgio, THS doktorandsektionen. Processen Arbetsgruppen har haft totalt nio möten. Under arbetet har förslagen diskuterats och förankrats på GAmöte och på FA-möte samt varit uppe som en punkt på utbildningsutskottets sammanträde och fakultetsrådets sammanträde Bakgrund En tidigare arbetsgrupp tillsatt av utbildningsutskottet 2011 gjorde en kartläggning av arbetsuppgifter, ansvar och befogenheter för GA och PA (V ). Denna utredning resulterade i att förslagen sedan arbetats in i arbetsordningen för fakultetsrådet. I samband med etableringen av doktorsprogrammen på KTH 2010 kom förslag på hur uppgifter skulle fördelas mellan FA och PA för doktorsprogram. Uppgifterna fastställdes vid fakultetsnämndens sammanträde Under 2016 gick en arbetsgrupp tillsatt av FA-gruppen igenom dessa uppgifter och gjorde uppdateringar. Rapporten från 2011 (GA och PA) och utkastet från FA-gruppen 2016 (FA och PA) har utgjort underlag för den nuvarande översynen. Det har vidare i olika sammanhang, till exempel skoldialoger, framkommit vissa brister i kopplingen mellan ansvar och befogenhet. En översyn av kompetenskrav behövs också. Arbetsgruppen har på eget initiativ gjort en uppföljning av studierektorsrollen på skolorna. Den arbetsgrupp som haft i uppdrag att se över kursvärdering och kursanalys (V ) har lämnat förslag på ansvar inom den processen. Även de rapporter som behandlar skolsammanslagningarna behöver tas i beaktande. Arbetsgruppens förslag Kompetens Princip: Samtliga ska vara behörig examinator enligt gällande styrdokument på den utbildningsnivå som uppdraget omfattar. FA ska vara professor. GA ska vara lektor eller professor. PA för doktorsprogram ska vara lektor eller professor och vara behörig som huvudhandledare (docent). PA på grundnivå ska vara adjunkt, lektor eller professor. PA på avancerad nivå ska vara lektor eller professor. För samtliga roller krävs minst 15 hp högskolepedagogiska kurser. Övergångsregler kan behövas. Kursen LH217V Att leda utbildningsutveckling, eller motsvarande, ska inhämtas inom två år. FA och PA för doktorsprogram ska ha genomgått handledarutbildning. Kommentar: Erfarenhet av undervisning på alla utbildningsnivåer, erfarenhet av forskning, ledaregenskaper och erfarenhet av utbildningsutveckling är av stor betydelse för uppdragen. Dokumenterad grundläggande högskolepedagogisk kompetens ska så långt det är möjligt eftersträvas för GA, FA och PA. Under en övergångsperiod kan det vara aktuellt med övergångsregler för att 4 (10)

5 möjliggöra för personer med lång erfarenhet att komma ifråga för uppdragen även utan slutförda högskolepedagogiska kurser. Befogenhet Ansvar GA och FA tillhör skolans ledning. FA bereder allmänna studieplaner för ämne och programbeskrivningar för doktorsprogram som skolan ansvarar för inför fastställande av utbildningsutskottet. PA har ekonomiska resurser för program- och kursutveckling. Kursplaner fastställs av GA respektive FA efter samråd med programansvarig. FA, GA, PA och studierektor (SR) har befogenhet att, inom sitt respektive ansvarsområde, begära genomförande inom aktuell tidsram av berörd personal. Vid behov beslutar skolchef. GA och FA har kvalitetsansvar delegerat från fakultetsrådet. Fakultetsrådet utser FA och GA efter samråd med skolchef. Skolchef utser PA efter samråd med GA alternativt FA. GA och FA bör inte ha andra ledningsuppdrag. Kommentar: Fakultetsrådet har ett övergripande kvalitetsansvar och detta ansvar delegerar fakultetsrådet i utbildningsfrågor till skolornas GA respektive FA. Det är därför viktigt att fakultetsrådet har en avgörande roll vid utseende av skolornas GA respektive FA. Arbetsgruppen förordar därför att fakultetsrådet utser GA respektive FA. Studierektor (SR) Arbetsgruppen har skickat en enkät till skolorna om studierektorer. Svaren visar både samstämmighet och skillnader. Studierektor finns idag inom olika delar av en skolas organisation och kan ha ansvar för program, kurser och/eller administration. Studierektor saknas helt på några få skolor. Arbetsgruppen föreslår att en enhetlig definition för studierektor tas fram, samt att o studierektor finns på avdelningsnivå och/eller enhetsnivå o studierektor har ett ansvar i uppföljning av kursanalyser o studierektor ansvarar för bemanning av kurser o studierektor har ett ansvar för att stödja lärares pedagogiska utveckling (se anvisning om kursvärdering och kursanalys) Övriga förslag från arbetsgruppen utanför uppdraget Mandatperioden ska specificeras för FA, GA, PA och SR, och vara fyra år med möjlighet till förlängning med en mandatperiod Omfattningen av uppdraget bör vara o minst 50% för GA o minst 40% för FA o minst 40% för PA på femåriga program o minst 30% för PA på treåriga program o minst 20% för PA på avancerad nivå och forskarnivå Arbetsgruppens förslag bör gå på remiss till PA och skolorna. 5 (10)

6 Uppgifter för respektive roll Det arbete som gjorts tidigare, se Bakgrund, har varit gediget och arbetsgruppen ser inget skäl att göra några stora ändringar. Nedan återges uppgifter för respektive roll enligt tidigare förslag med vissa uppdateringar. Grundutbildningsansvarig (GA) Grundutbildningsansvarig (GA) ansvarar för skolans program- och kursutbud på grundnivå och avancerad nivå. Ansvar och arbetsuppgifter för GA: Kontakter med KTH:s ledning och övriga skolor i frågor som rör utbildning på grundnivå och avancerad nivå o Utveckla skolans utbildningsprogram i linje med KTH:s riktlinjer och strategi o Delta i KTH:s GA-grupp o Upprätta kontakt med GA på övriga skolor rörande studenter och kurser som berör flera skolor o Bidra till förslag till dimensionering av skolans program Kontakter och information inom skolan o Ingå i skolans ledning o Leda ett kvalitetsråd för utbildning med PA, administrativt ansvariga och THS studentrepresentanter o Samverka med utbildningsfunktionsansvarig (UA) Skolans utbildningsprogram och kurser o Föreslå och bereda underlag för inrättande och nedläggning av program o Föreslå PA för skolans program o Besluta om utbildningsplaner och läsårsplaner för skolans program i samråd med PA o Bereda och besluta om kursomgångar för kurser som ingår i andra skolors program i samråd med berörd GA/PA o För samtliga kurser på grundnivå och avancerad nivå: Bereda inrättande och nedläggning o Utse examinatorer för skolans kurser i samråd med berörda SR, PA och skolchef o Fastställa kursplaner för skolans kurser i samråd med berörda PA o Tillgodoräkna kurser (kan delegeras till PA) och kursmoment (kan delegeras till examinator) o Besluta om individuell studieplan, val av kurser inkl. byte av kurs, samt anpassning av studierna för studerande med funktionshinder (kan delegeras till PA) o Besluta om studieuppehåll (kan delegeras till PA) o Tillgodoräkna reell kompetens och del av utbildning (kan delegeras till PA) o Bedömma särskild behörighet (kan delegeras till PA) o Besluta om antagning av reserver samt ev. efterantagning på program (i samråd med skolchef och PA) o Besluta om antagning, och reservantagning, till senare del av utbildningsprogram (i samråd med skolchef och PA) o Anta utbytesstudenter, besluta om uttagning av utresande utbytesstudenter o Besluta om Learning agreements för utresande studenter (kan delegeras till PA) och inresande studenter 6 (10)

7 GA avger yttrande till Överklagandenämnden för Högskolan i ärenden rörande antagning, behörighet, tillgodoräknande samt examensbevis i enlighet med 12 kap. 2 p. 2-3 och p. 6 högskoleförordningen Skolans systematiska kvalitetsarbete inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå o Utvärdera och kvalitetssäkra skolans utbildning inklusive övergripande ansvar för att anvisning om kursvärdering och kursanalys följs på skolan o Vara kontaktperson för UF vid extern utvärdering o Samordna arbetet med skolans programanalyser o Ansvara inom skolan för egeninitierad granskning av skolans utbildning. o Driva arbete med pedagogisk utveckling o Säkerställa möjlighet till kompetensutveckling och stöd för skolans undervisande personal Strategi för studentrekrytering o Samverka med KTH:s centrala studentrekrytering och skolans administrativa kontaktpunkt Ansvara för utbildningens internationalisering och samverkan med det omgivande samhället Vara huvudområdesansvarig enligt beslut UF-2011/0597 Intyga att samtliga formella krav för utfärdande av examen uppfyllts (kan delegeras till PA). Programansvarig (PA), grundnivå och avancerad nivå Programansvarig (PA) ansvarar för genomförande och utveckling av programmet. Ansvar och arbetsuppgifter för PA: Kontakter och information inom programmet, skolan och KTH o Kontinuerliga och systematiska kontakter med studenter på programmet och berörda lärare o Kontakter med skolans ledning (främst GA) o Leda programråd med representanter för lärare, utbildningskansli/administration, och studenter. I möjligaste mån ska även avnämare finnas representerade i programrådet. o PA för civilingenjörs- och arkitektprogrammen ska hålla i kontakter med PA för masterprogram som leder till examen inom programmet för att säkerställa progression för studenter på programmet o Delta i PA-nätverket o Samverka med skolans utbildningsadministration Programmets systematiska kvalitetsarbete o Ta fram och uppdatera programanalys för programmet o Ta emot och följa upp utvalda kursanalyser enligt beslut om kursvärdering och kursanalys. o Se till att utbildningsprogrammet uppfyller nationella och lokala examensmål och att det utvecklas i linje med KTH:s riktlinjer och strategi o Samordna programmål, kursmål och examination o Säkerställa progression av kunskaper och färdigheter inom programmet (CDIO) o Verka för utveckling av programmets pedagogik och examination o Samråda med GA för skolan som äger berörd kurs när denne fastställer kursplaner som ges inom programmet 7 (10)

8 o o Vid behov delta på kursmöten för kurser inom programmet eller delegera detta till annan programrepresentant enligt beslut om kursvärdering och kursanalys Verka för att avnämarperspektivet på utbildningen beaktas, till exempel genom att följa upp resultat av enkäter. Programmets genomförande o Ansvara för årlig revidering av utbildningsplan o Ta fram läsårsplan för programmet o Samverka med andra berörda PA vid students programbyte o Besluta om rätt till extra examination i samråd med examinator Mottagning av nya studenter och akademisk introduktion o Samverka med utbildningskansli och berörd sektion på THS Studentrekrytering till programmet o Samverka med KTH:s centrala studentrekrytering, skolans GA och administrativa kontaktpunkt samt utbildningskansliet Forskarutbildningsansvarig (FA) Forskarutbildningsansvarig (FA) vid respektive skola har nedanstående ansvar och arbetsuppgifter enligt delegation från fakultetsrådet och enligt KTH:s styrdokument för utbildning på forskarnivå. Generellt FA står för kontakter med KTH:s ledning och övriga skolor i frågor som rör utbildning på forskarnivå. Deltar i KTH:s FA-grupp. FA samverkar med PA för skolans program och med utbildningsfunktionsansvarig (UA). FA ska verka för att handledare, doktorander och övriga berörda på skolan har kännedom om de regler som styr utbildning på forskarnivå. FA har ett övergripande ansvar för god kvalitet i skolans utbildning på forskarnivå. I detta ansvar ingår att bevaka att gällande regler för kvalitetssäkring i utbildningsprocessen uppfylls. FA ansvarar för den årliga analysen av skolans utbildning på forskarnivå. FA bereder allmänna studieplaner för ämne och programbeskrivningar för doktorsprogram som skolan ansvarar för inför fastställande av utbildningsutskottet FA ansvarar för att forskningsetik behandlas i forskarutbildningen FA är kontaktperson för UF vid extern utvärdering FA har ansvar inom skolan för egeninitierad granskning av skolans utbildning på forskarnivå FA har ansvar för att tillsammans med skolans PA för doktorsprogram föreslå strategier för rekrytering av doktorander. FA har inom sin skola ett allmänt beredningsansvar för ärenden på forskarnivå. Detta inkluderar arbete med utvecklingsplan, remisser m.m. 8 (10)

9 FA har inom sin skola ett ansvar för spridning och förankring av information om utbildning på forskarnivå. FA är rådgivare till handledare, programansvariga och eventuella studierektorer. FA har ansvar för att initiera de åtgärder som behövs vid motsättning mellan doktorand och handledare, eller andra allvarliga problem inom forskarutbildningen. FA avger yttrande till Överklagandenämnden för Högskolan i ärenden rörande antagning, behörighet, tillgodoräknande samt examensbevis i enlighet med 12 kap. 2 p. 2-3 och p. 6 högskoleförordningen. FA ska underlätta val av doktorandrepresentanter till THS lokala doktorandsektion samt val av programansvariga doktorander för skolans doktorsprogram genom samarbete med THS doktorandsektion. FA ska hålla utsedda doktorandrepresentanter informerade om aktiviteter som berör skolans doktorander. FA kan samarbeta med doktorandrepresentanterna för att anordna mottagningsaktiviteter, informationsmöten etc. Beslut FA beslutar om examinator på forskarnivå (i samråd med berörd skolchef). FA beslutar om behörighet i samband med antagning till studier på forskarnivå. FA beslutar om dispens från kravet på grundläggande behörighet. FA beslutar om annat förled än teknologie vid examen på forskarnivå. FA beslutar om handledare för doktorand (i samråd med berörd skolchef). FA fattar beslut om byte av handledare, t.ex. efter ansökan från doktorand. FA fastställer individuella studieplaner. FA beslutar om tillgodoräknande av kurs och del av kurs för doktorand. FA beslutar om studieuppehåll. FA utser förhandsgranskare för licentiatuppsats och doktorsavhandling. Kan delegeras till PA. FA beslutar om dispens avseende annat avhandlingsspråk än engelska. FA utser ordförande, opponent och betygsnämnd vid disputation. FA utser särskild granskare vid licentiatseminarium samt examinator för licentiatuppsats. FA fastställer tid och plats för disputation och licentiatseminarium. FA intygar att samtliga formella krav för utfärdande av examen uppfyllts. 9 (10)

10 Programansvarig (PA) för doktorsprogram KTH:s doktorsprogram leds av en programansvarig (PA). Programmet har även ett programråd (styrgrupp) till sitt förfogande. PA för doktorsprogram har nedanstående ansvar och arbetsuppgifter. PA har ett övergripande ansvar för doktorsprogrammets systematiska kvalitetsarbete. Detta innefattar regelbundna utvärderingar och uppföljningar av programverksamheten samt initiativ till att utvecklingsarbeten genomförs. PA samverkar med skolans FA och utbildningsfunktionsansvarig (UA) i frågor som gäller programmet och utbildning på forskarnivå. PA är sammankallande i programrådet. PA ansvarar för spridning och förankring av information och nyheter inom programmet (t.ex. till inblandade handledare, doktorander, administratörer och eventuellt övriga berörda). PA ska verka för att ett välstrukturerat system av kurser finns inom doktorsprogrammet, både obligatoriska och valfria kurser. PA har ansvar för att moment i komplementära färdigheter erbjuds inom programmet, d v s moment som ger andra än ämneskopplade färdigheter av betydelse för doktorandens framtida yrkesutövning och uppfyllande av aktuella lärandemål. PA har ansvar för att översyn av doktorsprogrammets kursutbud görs minst en gång per år. PA ska medverka i processen kring rekrytering av programmets nya doktorander, samt i samverkan med FA och skolans ledning medverka till etablering av strategier för rekrytering av doktorander till skolan, t ex strategier för jämställdhet. PA har ansvar för att introduktionsaktiviteter anordnas för nyantagna doktorander i samverkan med FA och eventuella andra PA vid skolan och i samarbete med programansvariga doktorander. PA har att bevaka god genomströmning av programmets doktorander. PA har ansvar för att programmets utbildningsmiljö inklusive dess experimentella resurser finns tydligt beskrivna. PA ska, tillsammans med FA, verka för att de åtgärder vidtas som behövs vid motsättning mellan doktorand och handledare, eller vid andra allvarliga problem inom forskarutbildningen. PA har ansvar för att kontinuerliga kontakter upprätthålls med PA inom närliggande doktorsprogram avseende gemensamma och aktuella frågor, t ex rörande kursutbud. PA har ansvar för att kontinuerliga kontakter upprätthålls med programmets doktorander, programansvarig doktorand, THS lokala doktorandsektion samt med THS:s doktorandsektion, t ex via informationsträffar eller dylikt. PA ska verka för ett gott samarbete mellan handledare och doktorand. 10 (10)

Godkänna halvtidsutvärdering för biträdande lektorer. Avge förslag på sakkunniga och utse skolrepresentant vid befordringsärenden.

Godkänna halvtidsutvärdering för biträdande lektorer. Avge förslag på sakkunniga och utse skolrepresentant vid befordringsärenden. Befattningar Skolchef Skolchefen leder skolans arbete och ansvarar mot rektor för skolans verksamhet. Skolchef har en ställföreträdare, benämnd 1: vice skolchef. Skolchefen är arbetsgivarens representant

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS).

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Thomas Strandberg Adm PM 20150121, Dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Beslut i olika är delegerade rektor

Läs mer

Delegationsordning för det naturvetenskapliga området, från och med 2018 Beslutanderätten i anställningsärenden delegeras enligt bilaga.

Delegationsordning för det naturvetenskapliga området, från och med 2018 Beslutanderätten i anställningsärenden delegeras enligt bilaga. 1 BESLUT ON 2018-01-31 ON del. 2018-03-14 Delegationsordning för det naturvetenskapliga området, från och med 2018 Beslutanderätten i anställningsärenden delegeras enligt bilaga. Punkterna A D och H-I

Läs mer

5/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR

5/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR 5/19 Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR Utbildningsutskottet för mötet: Närvarande (beslutande): Per Berglund, ordförande, prodekanus Linda Barman Mats Boij Massimiliano Colarieti Tosti Anne Håkansson

Läs mer

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH Projektplan Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH 2014-2015 Bakgrund I handlingsplanen till KTH:s kvalitetspolicy slås fast att kvalitetsuppföljning ska göras regelbundet.

Läs mer

Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet

Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 1 Kompetensbeskrivning

Läs mer

Områdesnämndens/fakultetsnämndens delegationer

Områdesnämndens/fakultetsnämndens delegationer Områdesnämndens/fakultetsnämndens delegationer Ärenden av större räckvidd och principiell natur ska hänskjutas till fakultetsnämnden för avgörande vid sammanträde. Fakultetsnämnden delegerar sina uppgifter

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa

Besluts- och delegationsordning för Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa Besluts- och delegationsordning för Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa Inledning En delegation innebär ett överförande av viss beslutsbefogenhet från ett organ till ett underordnat organ. Att bestämma

Läs mer

Handelshögskolans vid Göteborgs universitet Företagsekonomiska institutionen Institutionsrådet

Handelshögskolans vid Göteborgs universitet Företagsekonomiska institutionen Institutionsrådet Institutionsrådet 2013-06-17 1 (5) Besluts- och delegationsordning 2013-07-01 -- 2014-06-30 GU = Grundutbildning FU = Forskarutbildning FFK = Forsknings- och forskarutbildningskommittén UK = Utbildningskommittén

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS)

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) PM 20171103 Dnr LED 1.3 2017/536 Ersätter Dnr LED 1.3 2017/16 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) Beslut i olika är delegerade

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Roller och ansvar inom grundutbildningen

Roller och ansvar inom grundutbildningen Roller och ansvar inom grundutbildningen Fastställt av prefekten på delegation av Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens institutionsstyrelse den 2011-11-07. Beskrivningen av roller och ansvar inom

Läs mer

Riktlinje för KTH:s deltagande i utbildningssamarbeten på forskarnivå med gemensam utbildningsplan

Riktlinje för KTH:s deltagande i utbildningssamarbeten på forskarnivå med gemensam utbildningsplan RIKTLINJE Gäller från och med Diarienummer 2018-10-01 V-2018-0737 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Rektor 2018-09-18 UF/PLU Riktlinje för KTH:s deltagande i utbildningssamarbeten på forskarnivå

Läs mer

BESLUT ON ON

BESLUT ON ON 1 BESLUT ON 2015-02-03 ON 2015-12-02 Delegationsordning för det naturvetenskapliga området, från och med 2015 Beslutanderätten i anställningsärenden delegeras enligt bilaga. Punkterna A D och H-I nedan

Läs mer

ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET

ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80 Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor 2018-06-25, dnr L 2018/80 Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16 71 00 registrator@hh.se Org.

Läs mer

Områdesnämndens/fakultetsnämndens delegationer

Områdesnämndens/fakultetsnämndens delegationer Gäller fr.o.m. Områdesnämndens/fakultetsnämndens delegationer Ärenden av större räckvidd och principiell natur ska hänskjutas till fakultetsnämnden för avgörande vid sammanträde. Fakultetsnämnden delegerar

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Besluts- och delegationsordning vid Företagsekonomiska institutionen 2017 D nr V 2017/105

Besluts- och delegationsordning vid Företagsekonomiska institutionen 2017 D nr V 2017/105 1 (7) Besluts- och delegationsordning vid 2017 D nr V 2017/105 2017-01-20 som utgår från GU:s delegationsordning 2017-01-01-2017-12-31 GU = Grundutbildning FU = Forskarutbildning FFK = Forsknings- och

Läs mer

Nedan angivna ärenden, i vilka områdesnämnden eller dekanus har beslutanderätt, delegeras till:

Nedan angivna ärenden, i vilka områdesnämnden eller dekanus har beslutanderätt, delegeras till: 1 BESLUT FN 2012-02-01 (ersätter beslut 2012-02-01), revidering 2014-02-05 Delegationsordning för Områdesnämnden för naturvetenskap, tillika Naturvetenskapliga fakultetsnämnden eller dekanus från och med

Läs mer

Anvisning om individuell studieplan

Anvisning om individuell studieplan ANVISNING Gäller från och med 2012-04-18 Anvisning om individuell studieplan Gäller fr o m 2007-07-01 Ändrad 2012-04-18 Denna anvisning grundar sig på: Högskoleförordningen (SFS 1993:100) Förordning om

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde

Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde Rektor RIKTLINJER 2017-10-23 Dnr HS 2017/547 Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde 1 Om handledning inom utbildning på forskarnivå

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS)

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Birgitta Magnusson Kvalitetskoordinator PM 20160512 Dnr LED 1.3 2016/232 Ersätter dnr TS 122013/496 och dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten

Läs mer

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 884-17 AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Juridiska fakulteten 2 1. Fakultetsnämndens beslutanderätt Dekanus beslutanderätt 7

Besluts- och delegationsordning för Juridiska fakulteten 2 1. Fakultetsnämndens beslutanderätt Dekanus beslutanderätt 7 1 (13) 2017-01-31 Dnr SU FV-1.2.3-0538-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Besluts- och delegationsordning för Juridiska fakulteten 2 1. Fakultetsnämndens beslutanderätt 3 Områdesnämndens delegation till Juridiska

Läs mer

Återkoppling från utbildningsutskottet på prioriterade frågor för utbildningen. Per Berglund, prodekanus

Återkoppling från utbildningsutskottet på prioriterade frågor för utbildningen. Per Berglund, prodekanus Återkoppling från utbildningsutskottet på prioriterade frågor för utbildningen Per Berglund, prodekanus Allmän återkoppling Arbetsgrupperna har gjort ett mycket värdefullt arbete. UU vill att arbetet med

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Skolan för Kemivetenskap, CHE

Besluts- och delegationsordning för Skolan för Kemivetenskap, CHE Besluts- och delegationsordning för Skolan för Kemivetenskap, CHE Inledning En delegation innebär ett överförande av viss beslutsbefogenhet från ett organ till ett underordnat organ. Att bestämma vilka

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14. 1. Ämnesbeskrivning Datavetenskap är ett brett ämne som omfattar de teoretiska

Läs mer

Arbetsordning för Juridiska fakulteten

Arbetsordning för Juridiska fakulteten JURFAK 2014/78 Arbetsordning för Juridiska fakulteten Fastställd av Juridiska fakultetsnämnden 2014-11-17 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium 3 2.2 Fakultetsnämnd/Institutionsstyrelse

Läs mer

BESLUT Utredare Katarina Gustafsson FN , FN , FN FN

BESLUT Utredare Katarina Gustafsson FN , FN , FN FN 1 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden BESLUT Utredare Katarina Gustafsson FN 2009-01-29, FN 2010-03-31, FN 2010-06-02 FN 2010-09-22 Delegationsordning för Naturvetenskapliga fakultetsnämnden och dekanus

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp UMEÅ UNIVERSITET Pedagogiska institutionen ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 6570/10-506)

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 6570/10-506) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 6570/10-506) Gäller fr.o.m 2009-07-01. Fastställd av Styrelsen för forskarutbildning 2009-05-12. Reviderad* av Styrelsen

Läs mer

Arbetsdokument: Specifikation av uppdrag kopplade till utbildningsverksamheten

Arbetsdokument: Specifikation av uppdrag kopplade till utbildningsverksamheten Malmö högskola 1(5) Senast uppdaterad Arbetsdokument: Specifikation av uppdrag kopplade till utbildningsverksamheten vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) 1 Inledning Detta dokument tar upp de centrala

Läs mer

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram 1 (2) BESLUT 2016-06-03 Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram Vid anhållan från institution att inrätta nytt program skall ansökan ställas till Grundutbildningsberedningen och följande

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ELKRAFTTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ELKRAFTTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ELKRAFTTEKNIK TFN-ordförande 2012-10-30 1 Ämnesområde Ämnet omfattar studier av hållbara system för elgenerering, transport av elektrisk energi samt växelverkan

Läs mer

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12.

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutad av rektor 2014-03-25, dnr 10-2012-725. Ersätter

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE FFN-ordförande 2018-04-24 1 Ämnesområde Matematik och lärande innefattar studier av praktiker som rör undervisning, lärande och användning

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap 1 (8) BESLUT 2012-06-07 Dnr SU 31-1926-12 Doknr 1 Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap Susanne Thedéen FD, områdeskanslichef Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för

Läs mer

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Denna kvalitetsplan är fastställd av DSV:s styrelse den 2017-03-16. De olika roller som finns inom utbildningen på grund- och avancerad nivå

Läs mer

Välkomna till stormöte!

Välkomna till stormöte! Välkomna till stormöte! GA, PA, PU, UA, UF, UU KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Agenda vid stormötet 16 november 2017 12:30 Prodekanus Intro kvalitetssäkring av utbildning Gunnar Tibert (GA SCI) Ledning

Läs mer

Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten (FSM) delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå

Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten (FSM) delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå 1(7) Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten () delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå Rektor har fastställt delegationsordning av beslutanderätten i ärenden om

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing)

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) FAKULTETEN FÖR HÄLSA, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid Fakulteten för samhälls-

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM. FFN ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM. FFN ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM FFN ordförande 1 Ämnesområde Informationssystem fokuserar på design och användning av informationsteknologi i relation till människor,

Läs mer

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Fakultetsnämnd och dekan 3 3. Fakultetskollegiet för utbildningsvetenskaper 3 4. 4 5. Arbetsutskottet 5 6. Programkommittén

Läs mer

Delegationsordning för Fysikum

Delegationsordning för Fysikum BESLUT 20180614 Dnr SU 4021.1.2013218 Delegationsordning för Fysikum Bakgrund Fr.o.m. den 30 juni 2018 ska alla institutioner ha infört skriftliga besluts och delegationsordningar. Genom beslut av detta

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia FFN-ordförande 2016-10-13 1 Ämnesområde Historia omfattar studier av människan som samhällsvarelse i det förflutna med tonvikt på historiska samhällens

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP TFN-ordförande 2017-12-12 1 Ämnesområde Arbetsvetenskap omfattar analys och utveckling av arbetsmiljö, teknik, produktionssystem, organisation,

Läs mer

Besluts och delegationsordning

Besluts och delegationsordning Skapat av Johanna Stellan, adm.chef Besluts och delegationsordning Delegationer till skolchefen och dennes vidaredelegationer Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Gäller från och med 15 november 2014

Läs mer

Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola

Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola 2019-03-12 Diarienummer U 2019/70 Ersätter: U 2016/572 Internationella avdelningen Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola Utöver föreskrifterna i högskoleförordningen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK TFN-ordförande 2013-05-16 1 Ämnesområde Drift och underhållsteknik omfattar utveckling av metoder, modeller och verktyg för

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetssäkring av nya utbildningsprogram

Riktlinjer för kvalitetssäkring av nya utbildningsprogram RIKTLINJER Diarienummer: 40-388/12 Datum: 2012-08-15 Beslutat av: GUN Beslutsdatum: 2012-08-22 Revidering: 2015-01-30 Giltighetstid: tillsvidare Grundutbildningsnämnden Riktlinjer för kvalitetssäkring

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN TFN-ordförande 2015-01-15 1 Ämnesområde Industriell design omfattar teorier och metoder för design av varor och tjänster med utgångspunkt

Läs mer

Fakultetsrådets arbetsordning

Fakultetsrådets arbetsordning Arbetsordning Gäller från och med Diarienummer 2019-01-01 V-2018-1040 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-12-12 UF/PLU Fakultetsrådets arbetsordning Med utgångspunkt

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I AVFALLSTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I AVFALLSTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I AVFALLSTEKNIK TFN-ordförande 2014-04-08 1 Ämnesområde Avfallsteknik omfattar alla led i samhällets avfallshantering - bildning, insamling, behandling och

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. Filosofiska fakultetsnämnden - ordförande 2012-05-03

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. Filosofiska fakultetsnämnden - ordförande 2012-05-03 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING Filosofiska fakultetsnämnden - ordförande 2012-05-03 1 Ämnesområde Engelska med didaktisk inriktning har sina tyngdpunkter

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I KOMMUNIKATIONS- OCH BERÄKNINGSSYSTEM/ Dependable communication and computation systems

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I KOMMUNIKATIONS- OCH BERÄKNINGSSYSTEM/ Dependable communication and computation systems ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I KOMMUNIKATIONS- OCH BERÄKNINGSSYSTEM/ Dependable communication and computation systems Tekniska fakultetsnämnden - dekanus 2012-12-05 1 Ämnesområde Ämnet

Läs mer

Kvalitetssystem Statistiska institutionen. Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet

Kvalitetssystem Statistiska institutionen. Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet Kvalitetssystem 2008 10 Statistiska institutionen Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet 18 december 2008 Innehåll 1 Allmänt om institutionens kvalitetsarbete 4 1.1 Syfte......................................

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK TFN-ordförande 2016-02-11 1 Ämnesområde Genus och teknik omfattar studier av människa, teknik och organisation i arbetslivet ur ett genusperspektiv.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy. Filosofiska fakultetsnämnden ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy. Filosofiska fakultetsnämnden ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy Filosofiska fakultetsnämnden ordförande 2018-12-20 1 Ämnesområde Arbetsterapi omfattar kunskap om människans dagliga

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Dnr: L 2019/22 Fastställda av forsknings- och utbildningsnämnden 2019-06-13 Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Innehåll... 2 1. Allmänt... 2 1.1 Styrdokument... 2 2. Utbildningsplanens innehåll

Läs mer

Beslutas att fastställa Dekanus vidaredelegation samt anvisningar enligt handling (kolumn 5).

Beslutas att fastställa Dekanus vidaredelegation samt anvisningar enligt handling (kolumn 5). LINKÖPINGS UNIVERSITET Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten us 2012-09-05 PROTOKOLL FSTdel 12/128 B Närvarande: Ulf Nilsson dekanus Ingela Wiklund föredragande Maria Boberg sekr 1 Föredragande: Ingela

Läs mer

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 (6) Dnr SU FV-4.1.1-3035-13 2013-10-08 MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN För varje ämne som utbildning på forskarnivå anordnas i ska det finnas

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik Dnr: L 2015/93 Fastställd av FUN: 2015-06-04 Versionsnr: 3 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik Området och ämnet Området Examensområdet informationsteknologi definieras

Läs mer

KTH:s pedagogiska program

KTH:s pedagogiska program KTH:s pedagogiska program Övergripande mål KTH:s utbildningsmiljö kännetecknas av meningsfullhet, ansvarsfullhet och kreativitet för både studenter och lärare. Utbildningarna håller hög pedagogisk kvalitet

Läs mer

Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2015/131

Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2015/131 Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden 2015-09-29, dnr L 2015/131 Med examination avses här examinering av alla moment på forskarnivå,

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKPEDAGOGIK. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKPEDAGOGIK. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKPEDAGOGIK FFN-ordförande 2016-02-10 1 Ämnesområde Musikpedagogik som vetenskap studerar alla former av musikaliskt lärande, inkluderande de ramar,

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ATMOSFÄRSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ATMOSFÄRSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ATMOSFÄRSVETENSKAP TFN-ordförande 1 Ämnesområde Atmosfärsvetenskap omfattar forskning om Jordens och andra planeters atmosfär genom modellering samt utveckling

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Juridiska fakulteten 2 1. Fakultetsnämndens beslutanderätt Dekanus beslutanderätt 8

Besluts- och delegationsordning för Juridiska fakulteten 2 1. Fakultetsnämndens beslutanderätt Dekanus beslutanderätt 8 1 (13) 2017-01-31 Dnr SU FV-1.2.3-0538-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Besluts- och delegationsordning för Juridiska fakulteten 2 1. Fakultetsnämndens beslutanderätt 3 Områdesnämndens delegation till Juridiska

Läs mer

Delegationsordning. Göteborgs universitet

Delegationsordning. Göteborgs universitet Delegationsordning Göteborgs universitet Universitetsledningens kansli Peter Kim Linda Forsberg DELEGATIONSORDNING 2012-03-19 Dnr V 2011-155 Rektor 1 Delegationsordning - rektors delegationer till dekaner,

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. FFN - ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. FFN - ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING FFN - ordförande 2016-02-10 1 Ämnesområde Engelska med didaktisk inriktning har sina tyngdpunkter i studiet av engelskämnets

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 3-749/2013)

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 3-749/2013) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 3-749/2013) Gäller fr.o.m. 2013-07-01. Fastställd av Styrelsen för forskarutbildning 2013-04-09. 2 Allmän studieplan för

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid KTH

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid KTH FÖRESKRIFT Gäller från och med 2012-03-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid KTH Gäller fr o m 2001-06-07 Ändrad fr o m 2008-12-03, 2012-03-12 fastställd av universitetsstyrelsen 2008-12-03

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIOTERAPI. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIOTERAPI. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIOTERAPI FFN-ordförande 2014-10-15 1 Ämnesområde Fysioterapi kännetecknas av synen på människan som fysisk, psykisk, social och existentiell helhet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. Särskilda nämnden för lärarutbildning

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. Särskilda nämnden för lärarutbildning ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE Särskilda nämnden för lärarutbildning 1 Ämnesområde Matematik och lärande som vetenskapligt område fokuserar människans sätt att

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENERGITEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENERGITEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENERGITEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Energiteknik omfattar utveckling av teknik och processer för en uthållig energiförsörjning. Forskningen

Läs mer

Allmän Studieplan för utbildning på forskarnivå i Data- och systemvetenskap

Allmän Studieplan för utbildning på forskarnivå i Data- och systemvetenskap Allmän Studieplan för utbildning på forskarnivå i Data- och systemvetenskap Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet Fastställd av fakultetsnämnden 2011-03-08 (tidigare rev:

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I BIOKEMISK PROCESSTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I BIOKEMISK PROCESSTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I BIOKEMISK PROCESSTEKNIK TFN-ordförande 2014-04-24 Ämnet bytte namn 2014-03-25 (re-beslut 77-14) från Biokemisk och kemisk processteknik till Biokemisk

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2015-01-15

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2015-01-15 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI TFN-ordförande 2015-01-15 1 Ämnesområde Teknisk psykologi behandlar mänskliga förmågor och beteenden vid design och användning av teknik

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATISK STATISTIK MED INRIKTNING INDUSTRIELL STATISTIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATISK STATISTIK MED INRIKTNING INDUSTRIELL STATISTIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATISK STATISTIK MED INRIKTNING INDUSTRIELL STATISTIK TFN-ordförande 2007-06-21 1 Ämnesområde Matematisk statistik omfattar sannolikhetsteori och statistik,

Läs mer

Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet

Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet Dnr STYR 2014/310 1 2014-04-23 Konstnärliga fakulteten i Malmö Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet Fastställd av Konstnärliga fakultetsstyrelsen den 23 april 2014. Detta

Läs mer

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga)

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) Rektor RIKTLINJER 2011-10-04 Dnr HS 2011/406-50 Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) 1 Inledning I dessa riktlinjer beskrivs systemet för lokal utvärdering av utbildning

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I HÄLSOVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I HÄLSOVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I HÄLSOVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden 2008-09-11 1 Ämnesområde Hälsovetenskap är ett mångvetenskapligt ämne med fokus på människan i friskt tillstånd,

Läs mer

Delegations- och handläggningsordning för samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden och dekanen vid samhällsvetenskapliga fakulteten

Delegations- och handläggningsordning för samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden och dekanen vid samhällsvetenskapliga fakulteten GÖTEBORGS UNIVERSITET BESLUT Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2009-02-24 A 10 5719/08 Delegations- och handläggningsordning för samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden och en vid samhällsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK AKUSTIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK AKUSTIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK AKUSTIK TFN-ordförande 2007-06-21 1 Ämnesområde Teknisk akustik har en experimentell profil och omfattar utveckling av metoder, modeller och verktyg

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-366-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation 2017-10-01 Fastställd av högskolestyrelsens presidium 2015-12-11 Reviderad av presidiet 2016-02-17 Reviderad av rektor 2017-10-01 Dnr:

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TILLÄMPAD GEOKEMI. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TILLÄMPAD GEOKEMI. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TILLÄMPAD GEOKEMI TFN-ordförande 2015-12-10 1 Ämnesområde Tillämpad geokemi omfattar studier av grundämnenas förekomst och mobilitet i miljön, med särskilt

Läs mer