Kommunala pensionärsrådet (13) Anna-Greta Strandberg Rolf Lindström Solveig Nilsson Åke Persson Sten Westman. Else-Marie Backman

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunala pensionärsrådet (13) Anna-Greta Strandberg Rolf Lindström Solveig Nilsson Åke Persson Sten Westman. Else-Marie Backman"

Transkript

1 Kommunala pensionärsrådet (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 16:15 Beslutande Anna-Belle Strömberg Marianne Westin Maude Eriksson Anna Sundberg, -15:50 Anna-Greta Strandberg Rolf Lindström Solveig Nilsson Åke Persson Sten Westman Gunilla Rödin Else-Marie Backman Ordförande Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden Kultur- och fritidsnämnden SKPF SKPF Tjänstgörande ersättare Edit Persson John Nilsson Göran Wåhlstedth, -14:30 Nea-Marie Österlund Per Hägglund Humanistiska nämnden Samhällsbyggnadsnämnden Kommunstyrelsen SPF Seniorerna SPF Seniorerna Justerare Plats och tid Sekreterare Paragrafer Ordförande Justerare Eva Isaksson Anna-Belle Strömberg Gunilla Rödin BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Instans Anslaget sätts upp Förvaringsplats för protokollet Anslaget tas ned Underskrift

2 Kommunala pensionärsrådet (13) Ej tjänstgörande Ulla Grundberg Larsson Omsorgsnämnden ersättare Doris Hamberg Omsorgsnämnden Dick Gidlöf Lillemor Edlund, -14:30 Roger Burland, -15:25 Ulla Jonsson Gunnel Andersson SKPF Övriga deltagare Marie Mattsson, kostchef, konsult- och serviceförvaltningen Lina Vågstedt, dietist, konsult- och serviceförvaltningen Ann-Christin Nordin, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, välfärdsförvaltningen Anna-Reynberg Sjölund, avdelningschef Särskilt boende, välfärdsförvaltningen Cathrine Persson, lokalsamordnare, välfärdsförvaltningen Frida Barrefjord, ekonomichef, kommunledningsförvaltningen Eva Isaksson, sekr.

3 Kommunala pensionärsrådet (13) 17 Öppnande, upprop, dagordning, justering Sammanträdet öppnas av ordföranden. Upprop sker av närvarande ledamöter och ersättare. Förslag till dagordning godkänns. Ordföranden tillsammans med Gunilla Rödin justerar protokollet den 21 juni 2017, kl. 13: Måltider/kvalitetssäkra system/näringsbehov för äldre/undernäring Marie Mattsson, kostchef, Lina Vågstedt, dietist och Ann-Christin Nordin, MAS, informerar om styrande dokument för måltider, näringsbehov och undernäringsproblematik för äldre. För Örnsköldsviks kommun finns följande styrande dokument; Måltids- och livsmedelspolicy för Örnsköldsviks kommun, Strategi för måltider vid ordinära boenden och Strategi för måltider vid särskilda boenden. Policyn antogs av kommunfullmäktige i november 2016 och gäller för hela kommunen och är det övergripande styrande dokumentet. Policyn reglerar bland annat hur upphandling av livsmedel ska ske. Strategierna har antagits av kommunstyrelsen, november 2016, och omsorgsnämnden, juni Strategierna ersätter tidigare riktlinjer för måltider vid ordinärdinära boenden respektive särskilda boenden från Dokumenten finns att läsa på kommunens hemsida. För närvarande pågår också utarbetande av strategi för bildningsnämndens verksamhetsområde. Vad som framhålls i strategierna är att; Maten och måltiderna ska ha en god kvalitét genom att vara näringsriktiga, omväxlande och anpassade efter matgästernas behov. Delaktighet, påverkansmöjlighet och kvalitetsvärden som doft, smak, utseende och konsistens prioriteras tillsammans med näringsriktighet. För att i god tid upptäcka, identifiera och förhindra undernäring ska kosten betraktas på samma sätt som annan medicinsk behandling. D.v.s. där är viktigt med utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumentation. Måltiderna ska följa värna matarvet och uppmärksamma högtider samt andra händelser i samhället, ex Norrlandsvecka, älgjaktsvecka, Nobeldagen. Delaktighet sker dels genom besvarande av enkät och dels genom kostombudsträffar. Kostombudsträffar genomförs fyra gånger per år och då träffas representanter för det tillagande köket och vårdnadspersonal.

4 Kommunala pensionärsrådet (13) För boende inom ordinärt boende är det möjligt att ansöka om måltidsstöd och/eller måltidssällskap. Vissa väljer att ta med sin matbricka till träffpunkterna eller att matbrickorna levereras direkt till träffpunktern för att få sällskap vid måltiden. Inom ordinärt boende finns det möjlighet att välja två alternativ fyra olika maträtter vid beställning av matbrickor beroende vart man är bosatt i kommunen. Inom särskilt boende finns alternativet önskekost då man kan välja annan kost än den som vanligtvis serveras. Det är viktigt att maten luktar och ser god ut för att man ska vilja smaka. Det är möjligt att näringsberika på två sätt, dels vid tillagning och dels genom tillbehör vid mattillfället. Det är viktigt att identifiera undernäring i tidigt skede. Lina Vågstedt, dietist, informerar att t.ex. genom att komplettera den vanliga maten med lite rapsolja eller lite grädde utblandat i mjölken, är det möjligt att näringsberika maten. Det är viktigt att det inte försämrar eller förändrar maten. Även om det inte verkar så mycket med lite olja och grädde kan det ge bra ökning av näringstillförseln för hela dygnet. All personal inom ordinärt boende och särskilt boende utbildas i livsmedelshygien så att livsmedel hanteras korrekt men de har ingen speciell utbildning i matlagning. Det framförs synpunkter på panerade fisk, förändring av receptet på fiskpudding och prefabricerad leverbiff med vitkålssallad. Marie Mattsson framhåller att det är viktigt att få del av dessa synpunkter. Örnsköldsviks kommun köper livsmedel för ca 40 miljoner kronor. Ny upphandling kommer att genomföras där det är viktigt att titta på möjligheterna till förbättringar. Det är inte möjligt att i upphandlingsunderlaget direkt ange att livsmedlen ska vara lokalproducerade. I policyn anges att andelen lokalproducerat ska ökas och att detta ska uppmuntras och kommunen arbetar med detta. Kommunen har träffat producenter, odlare och förädlare i kommunen samt upp mot Umeå och Kramfors som har velat träffa kommunen för att undersöka vad som kan levereras och det är möjligt att i samband med upphandlingen göra uppdelning i olika områden. Även miljöpåverkan beaktas i upphandlingen. Enkät Inom vård och omsorgsboenden har ca 40 procent besvarat enkäten om upplevelse av serverad mat och det är endast personer med egen svarförmåga som har besvarat enkäten. Inom ordinärt boende är svarsfrekvensen ca 90 procent.

5 Kommunala pensionärsrådet (13) Maten ser god ut Maten smakar bra

6 Kommunala pensionärsrådet (13) Matsedelns variation är bra Lina Vågstedt, dietist, informerar om dietistens uppdrag mot välfärdsförvaltningen; Konsultremisser (från sjuksköterska) Åtgärd Journalföring Uppföljning Utbildningar av sjuksköterskor/vårdpersonal (vad är viktigt med mat till äldre och att vara uppmärksam på signaler till att brukaren inte får i sig tillräckligt med näring) Behjälplig med riktlinjer/rutiner Utifrån samma maträtt kan alternativ serveras, exempelvis Energiberikad kost Proteinreducerad kost Fettreducerad kost Mat-tarmkost Dialyskost Önskekost Allergikost (gluten, laktos, mjölk, ägg, fisk, soja osv.)

7 Kommunala pensionärsrådet (13) Maten kan också vara konsistensanpassad, exempelvis Tunnflytande Grov paté Timbal Det eftersträvas att den anpassade kosten ska se så lika ut som vanlig kost. Ungefär 43 procent av måltiderna inom äldreomsorgen är specialanpassad på något sätt. Om undernäring befaras och dietisten får en konsultremiss från sjuksköterska sker vanligtvis en kost- och näringsregistrering av den enskildes matintag under minst två dagar, gärna fler, och därefter görs en näringsberäkning och det återkopplas om vilka åtgärder som är nödvändiga. Det poängteras att lukten är viktigt för att brukaren ska få matlust och ibland kan det vara så att det är bättre att börja med efterrätten innan huvudmåltiden. Ett gammalt knep är att äta något sött till maten, ex lingonsylt. Ann-Christin Nordin, medicinskt ansvarig sjuksköterska, har inom ordinärt boende och särskilt boende tillfrågat enhetschefer/distriktssjuksköterskor om rutiner vid befarad undernäring. Inom ordinärt boende ska hemtjänstpersonalen vara observant och vid farhågor om undernäring ska distriktssköterska kontaktas. Det är då distriktssköterskan som tar kontakt med primärvården som sedan avgör vilka åtgärder som är nödvändiga. Det finns en annan problematik inom ordinärt boende eftersom personalen inte är på plats hela tiden och det är en person som bor kvar i sitt ordinärt boende som själv bestämmer vilken mat man vill ha och det bygger på kontakten mellan personal och personen. För personer med demenssjukdom inom ordinärt boende kan det vara problem att få till bra åtgärder. Vid särskilt boende är det vårdpersonalen som på likartat sätt ska vara observant på om det finns risk för att brukaren inte får i sig tillräckligt med näring och då tas kontakt med boendets sjuksköterska. Det görs regelbundet viktkontroller och innan dietist kontaktas görs vanligtvis kontroll hur mycket brukaren får i sig och redan då kan börja kompletteras med smör/olja/grädde. Personalen upplever att generellt äter brukarna ganska bra men att det finns enskilda individer som har vissa problem. Personalen har uppmärksammat att om en brukar som tidigare haft problem med maten flyttar in på ett särskilt boende börjar personen vanligtvis att äta bättre.

8 Kommunala pensionärsrådet (13) Inom särskilt boende är man idag mycket mer medveten vad gäller nattfastan än tidigare. Det serveras alltid kvällsmål för att nattfastan inte ska bli allt för lång och om brukaren vaknar under natten eller vaknar tidigt ska något erbjudas att äta. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information. 19 Läkemedelsgenomgångar vid särskilda boenden och - hemsjukvården Ann-Christin Nordin, MAS, informerar om läkemedelsgenomgångar. Enligt föreskrift i avtal ska fördjupad läkemedelsgenomgång genomföras en gång per år för brukare på särskilt boende och personer över 75 år inom hemsjukvården. Varje höst genomförs en undersökning om läkemdel och läkemedelsgenomgångar. Mellan sjuksköterska och läkare sker samarbete och läkaren är ordinatören. Kommunens sjuksköterskor ska genomföra symptomskattning och tar upp med läkaren vilka prover som ska tas och därefter ska läkemedelsgenomgång göras av läkare. Kommunens sjuksköterskor/dirstrikstsköterskor i särskilt boende och i hemsjukvården ska nu göra symptomskattning och initiera läkemedelsgenomgång till läkare och förhoppning är att läkemedelsgenomgångarna ska öka. Landstinget har tillsatt två apotekare, ett projekt under året, som ska informera om läkemedelsgenomgångar och som ska vara behjälpliga för läkarna och de kan också göra rekommendationer men inte ordinationer. Kommunen och landstinget arbetar inom sina områden för att genomgångarna ska öka. I september 2017 genomförs en ny undersökning om läkemedel och läkemedelsgenomgångar. Övriga enskilda privatpersoner kan få hjälp med genomgång av läkemedel via apoteket. En del av problematiken vid brister i läkemedelsgenomgångar är tillgången till läkare. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information.

9 Kommunala pensionärsrådet (13) 20 Reviderad lokalresursutredning inom välfärdsförvaltningens verksamheter / Boendefrågor Anna Reynberg Sjölund, avdelningschef Särskilt boende, välfärdsförvaltningen Cathrine Persson, lokalsamordnare, välfärdsförvaltningen och Frida Barrefjord, ekonomichef, kommunledningsförvaltningen, informerar om lokalresursutredning och boendefrågor. Lokalresursutredningen biläggs protokollet. Lokalresursutredningen har i december 2016 behandlas i omsorgsnämnden. Särskilt boende Antal platser: 796 (790) varav 751 (746) permanenta och 45 (44) korttidsplatser (siffror inom parentes är de platser som finns idag) Tre trygghetsboenden i Örnsköldsviks kommun: - Trygghetsboende FIA i Bredbyn (privat) - Trygghetsboende Sundhem i Sund (privat) - Trygghetsboende Linden i Örnsköldsvik (Övikshem) Befolkningsprognos visar: - andelen år ligger relativt oförändrad under perioden. - andelen 80 år och äldre ökar med 25 % under perioden. Sedan tidigare 1 % av år samt 17 % av 80 år och äldre beräknas kunna beredas plats i Särskilt boende. Nybygget i Själevad 90 platser till Ytterligare ett nybygge i storleksordningen 90 platser bör finnas till 2022 för att klara den ökande andelen av 80 år och äldre. Behov av ombyggnation eller omstrukturering: Björnaborg Arnäsgården Sörgården Fyrklövern/demensboendet vid Sidensjögården Avveckling av Mogårn Det är 24 boendeplatser kvar på Mogårn. Mogårn kommer att avvecklas när Nybygget är färdigbyggt. Konsult- och serviceförvaltningen undersöker alternativt användande av lokalerna. Med boende på Mogårn kommer samtal att föras för att undersöka vilka behov de har inför avvecklingen. Samtal kommer också att ske för boende på servicehuset Rosenborg som kommer att avvecklas och de samtalen påbörjas efter sommaren.

10 Kommunala pensionärsrådet (13) Sörgården Sörgårdens 16 demensboendeplatser på två plan är inte optimala vad gäller närhet till gemensamhetsutrymmen och det är trångt i köksdelen. För de 20 vård- och omsorgsboendeplatserna måste också utredas möjlighet att installera travers i tak. Det som är oroväckande är personalförsörjningen för Sörgården och så har det varit under några år. Björnaborg Det har inte fattats något beslut vad gäller Björnaborg och det förtydligas att det är de platser i den gamla delen inte uppfyller krav utifrån lagstiftning och arbetsmiljö. I dag är det 20 brukare som delar duschutrymme och toaletterna är mycket trånga. Även här är det problem med personalförsörjning. Servicehus i Örnsköldsvik som inte är ändamålsenliga Sörängets servicehus Bjästagårdens servicehus Eken Rosenborg (kommer att avvecklas) Av dessa kan några vara lämpliga omvandla till trygghetsboende. Antal personer som någon gång under 2016 var mottagare av kommunal hälso- och sjukvård. Andel av dessa som var mottagare under hela året, även hade insats enligt socialtjänstlagen eller även bodde i särskilt boende. Fördelade på kön och kommun Kommun Antal med åtgärder under 2016 Därav andel (%) Som hade åtgärder hela 2016 Med bistånd enl. socialtjänstlagen Boende i särskilt boende.. kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Västernorr ,5 48,2 51,3 78,5 71,2 75,6 33,1 30,3 32,0 lands län Härnösand ,8 27,6 31,4 83,1 72,2 78,9 32,1 28,0 30,5 Kramfors ,6 40,6 40,6 73,6 69,1 71,7 29,5 26,5 28,3 Sollefteå ,2 50,3 51,5 80,8 71,0 76,9 31,9 30,2 31,3 Sundsvall ,8 57,9 60,8 77,6 71,7 75,2 33,1 31,5 32,5 Timrå ,1 50,8 54,4 75,2 77,2 76,1 29,7 26,6 28,4 Ånge ,6 47,6 52,9 80,5 68,5 75,6 32,6 25,3 29,7 Örnsköldsvik ,6 43,1 48,3 79,0 68,9 75,0 36,1 32,6 34,7 Det konstateras att Örnsköldsvik har god tillgång på boendeplatser trots att kommunen avvecklat ett antal boenden.

11 Kommunala pensionärsrådet (13) Som äldre måste man planera för sitt boende och trygghetsboende kan vara ett lämpligt alternativ men det ska också finnas boendeplatser på särskilt boende när behov uppstår. Det är inte kommunen som bygger trygghetsboende utan man måste stimulera andra aktörer att bygga. För närvarande finns inget ytterligare trygghetsboende på gång men det finns intressenter. I ca 50 procent av landets kommuner har tillskapats/pågår tillskapande av trygghetsboende. Biståndsbedömda som tackat nej till erbjudet särskilt boende, fördelning boenden jan-april 2017* Björkhem 4 Husum 2 Husum demens 3 Björnaborg 1 Björnaborg demens 2 Sörgården demens 1 Bjästagården 1 Prästbordet 3 Rosenborg servicehus 5 Mogårn demens 1 Båtsmanstorpet 2 Lingbo 3 Lingbo demens 1 Söränget servicehus 2 Eken servicehus 1 Biståndsbedömda som tackat nej till erbjudet särskilt boende, jan-april 2017* Motiveringar Vill inte flytta till särskilt boende 9 Önskemål om mer central boende 6 För långt bort 9 Önskemål om annat boende 2 Annat (lgh för liten, ska ansöka om boende i 5 annan kommun, trivs inte, får ej stimulans, vill inte flytta två gånger (Rosenborg)) * Avser 27 personer, några har fått mer än ett erbjudande

12 Kommunala pensionärsrådet (13) Det kan vara problem med demenssjuka som inte vill flytta till annat boende men ett tips är att kontakta kommunens demenssköterska som kan hjälpa till och som i vissa fall fått personer att ändra sig om boendet. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information. 21 Information från Länspensionärsrådet Anna-Greta Strandberg,, informerar från länspensionärsrådets sammanträde den 12 april Länspensionärsrådet inleddes med workshop/diskussionsgrupp om E-hälsa och distansvård. Därefter behandlades följande punkter; Sjukresor Henric Fuchs kollektivtrafiksamordnare på Regional Utveckling informerade om sjukresor påbörjades arbetet med 7-stegsprogram som består av sju olika delförslag men ses som ett samlat utvecklingsarbete. De sju stegen består av; utveckla erbjudande om sjukresor med buss eller tåg, göra det enklare för patienten att resa med buss eller tåg, fler sjukreselinjer, tydligare incitament att välja bort bilen, effektivare administration och mer enhetlig behovsbedömning, justerade egenavgifter samt justerat högkostnadsskydd för sjukresor. För att en sjukreselinje ska startas krävs ett visst passagerarantal. De som bor på ställen där sjukresor inte finns tillgängliga rekommenderas taxi. De nya parkeringsriktlinjerna Parkeringsriktlinjerna är reviderade och transportsverksamheten har upphandlat ett nytt parkeringssystem som heter Parkster. De tar över driften av parkeringarna. Detta för att skapa effektivisering och förenkling. Systemet för förtroendevalda kommer att vara oförändrat med lappsystem. Kort som gäller för hela mandatperioden önskas av länspensionärsrådets ledamöter. Kommande beslut Ordförande Jan-Olov Häggström informerade länspensionärsrådet om kommande politiska beslut. Genomgång av faktorer som påverkar sjukvården. Majoriteten står för effektivisering av vården men vad gäller tillämpning finns olika åsikter. Samverkan med Jämtland ska öka för att lära av deras arbete med E-hälsa. Mycket på gång vad gäller digitalisering av vården. Stafettkostnaderna har störst påverkan på vårdens ekonomi. Information om projektet Oberoende av tillfälligt inhyrd personal. Redovisning av läget för Sollefteå sjukhus.

13 Kommunala pensionärsrådet (13) Övrig information SPF Seniorernas skrivelse om mammografi högre upp i åldrarna, akutsjukvård med inläggning samt KPR Gymnastik för äldre. Övriga frågor Information om kommande samverkansdagar, Primärvården samt organisationsbidrag till föreningar. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information. 22 Övriga frågor Parkeringssituationen i centrum Det är snart slut med gratisparkeringar. De dyraste parkeringsavgifterna finns i Centrum och det missgynnar de äldre som kan ha svårt att gå längre sträckor. Pensionärsorganisationerna önskar att till kommande pensionärsråd ska representanter från samhällsbyggnadsförvaltningen bjudas in. Frågan tas upp vid nästa möte med arbetsutskottet. Nästa sammanträde Tid: Torsdagen den 31 augusti 2017, kl. 13:00. Plats: Framgår i kommande kallelse

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter Kommunala pensionärsrådet 2018-02-14 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter Ordförande Per Nylén (S), kommunstyrelsen, Gunnar Eklöf (V), omsorgsnämnden

Läs mer

Plats och tid Rosenbacken, Själevad kl. 13:00-16:00

Plats och tid Rosenbacken, Själevad kl. 13:00-16:00 Kommunala pensionärsrådet 2018-05-02 1 (10) Plats och tid Rosenbacken, Själevad kl. 13:00-16:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Dick Gidlöf PRO Ordförande Per Nylén (S) kommunstyrelsen Gunnar Eklöf (V),

Läs mer

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 13:00-16:15. Ordförande Marcus Sellgren (S) kommunstyrelsen Anna Sundberg (S) Gunilla Kallin (C)

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 13:00-16:15. Ordförande Marcus Sellgren (S) kommunstyrelsen Anna Sundberg (S) Gunilla Kallin (C) Kommunala pensionärsrådet 2019-02-14 1 (12) Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 13:00-16:15 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Else-Marie Backman Ordförande Marcus Sellgren (S) kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (15)

Kommunala pensionärsrådet (15) Kommunala pensionärsrådet 2016-04-14 1 (15) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 15:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna Belle Strömberg Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 29 oktober (10) Åke Forsberg Christer Nyberg Rolf Lindström Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman

Kommunala pensionärsrådet 29 oktober (10) Åke Forsberg Christer Nyberg Rolf Lindström Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman Kommunala pensionärsrådet 29 oktober 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:05. Beslutande Anna Belle Strömberg Marianne Westin Annika Westin Anna Sundberg

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2015-12-10 1 (13) Åke Forsberg Christer Nyberg, -15:00 Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman Åke Persson

Kommunala pensionärsrådet 2015-12-10 1 (13) Åke Forsberg Christer Nyberg, -15:00 Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman Åke Persson Kommunala pensionärsrådet 2015-12-10 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00-16:10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna Belle Strömberg Marianne Westin Maude Eriksson

Läs mer

Plats och tid Fjällräven Center, Hamnen, Örnsköldsvik, kl. 13:00-15:30

Plats och tid Fjällräven Center, Hamnen, Örnsköldsvik, kl. 13:00-15:30 Kommunala pensionärsrådet 2018-08-29 1 (8) Plats och tid Fjällräven Center, Hamnen, Örnsköldsvik, kl. 13:00-15:30 Ledamöter Ordförande Per Nylén (S), kommunstyrelsen Gunnar Eklöf (V), omsorgsnämnden Göran

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13) Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00 15:25

Kommunala pensionärsrådet (13) Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00 15:25 Kommunala pensionärsrådet 2017-02-16 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00 15:25 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna-Belle Strömberg Marianne Vestin Susanne

Läs mer

Strategi för måltider vid ordinära boenden

Strategi för måltider vid ordinära boenden Strategi för måltider vid ordinära boenden Antagen av kommunstyrelsen 2016-11-01 Omsorgsnämnden 2016-06-15 Antagen av: Kommunstyrelsen 208/2016 Omsorgsnämnden 52/2016 Dokumentägare: Förvaltningschef Konsult-

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 27 augusti 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:20.

Kommunala pensionärsrådet 27 augusti 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:20. Kommunala pensionärsrådet 27 augusti 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:20. Beslutande Anna Belle Strömberg Marianne Westin Susanne Sturk, -14:15 Anna

Läs mer

För dig som vill veta mer om särskilt boende

För dig som vill veta mer om särskilt boende För dig som vill veta mer om särskilt boende VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGEN Särskilt boende - Så fungerar det För att beviljas särskilt boende ska du ha ett omfattande behov av omvårdnad och tillsyn som sträcker

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13) Åke Forsberg Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman, -15:45 Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman

Kommunala pensionärsrådet (13) Åke Forsberg Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman, -15:45 Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman Kommunala pensionärsrådet 2016-06-09 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 16:05 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna Belle Strömberg Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista 1 (10) Datum Tid Kl. 13:00 16:10 Plats Beslutande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Jerry Mähler, verksamhetschef äldreomsorgen 15 närvarande Catrin Holm, verksamhetschef

Läs mer

Conny Svensson (S), ordförande Bo Jönsson (V) Bojan Nilsson (PRO Bromölla) Maj-Britt Haker (SPF) Solveig Nilsson (PRO Gualöv-Nymölla)

Conny Svensson (S), ordförande Bo Jönsson (V) Bojan Nilsson (PRO Bromölla) Maj-Britt Haker (SPF) Solveig Nilsson (PRO Gualöv-Nymölla) 1(7) Plats och tid Studierummet, Lagunen, kl. 14.00 15.35 Beslutande Ledamöter Conny Svensson (S), ordförande Bo Jönsson (V) Bojan Nilsson (PRO Bromölla) Maj-Britt Haker (SPF) Solveig Nilsson (PRO Gualöv-Nymölla)

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 24 februari ( )

Kommunala pensionärsrådet 24 februari ( ) Kommunala pensionärsrådet 24 februari 2011 1 ( ) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, kl 13:00-16:15. Beslutande Anna-Belle Strömberg Omsorgsnämnden Marianne Westin Omsorgsnämnden Uno Tjernström

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2016-02-11 1 (13) Åke Forsberg Christer Nyberg Rolf Lindström. Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman

Kommunala pensionärsrådet 2016-02-11 1 (13) Åke Forsberg Christer Nyberg Rolf Lindström. Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman Kommunala pensionärsrådet 2016-02-11 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 15:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Justerare Plats och tid Anna Belle Strömberg Marianne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (15)

Sammanträdesprotokoll 1 (15) Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Ylöjärvi, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Rolf Nyhrén (PRO) Ulf Nilsson (SPF) Gerd-Else

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Arvika Näringslivscenter, kl. 13.00 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Jonas Ås, ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Maria Rönnehäll (S) Lars-Åke Wickman

Läs mer

Hällebo, måndagen den 11 september 2017, klockan

Hällebo, måndagen den 11 september 2017, klockan 1(9) Plats och tid Hällebo, måndagen den, klockan 9.00-11.35 Beslutande Ledamöter Elisabeth Svensson, M, ordförande Tage Jonsson, PRO Gulli Edman, PRO Örjan Persson, PRO Sten Åke Jonsson, PRO, ersättare

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13) Christer Nyberg Rolf Lindström Gunilla Rödin Else-Marie Backman. Sten Westman

Kommunala pensionärsrådet (13) Christer Nyberg Rolf Lindström Gunilla Rödin Else-Marie Backman. Sten Westman Kommunala pensionärsrådet 2016-10-13 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 15:55 Beslutande Tjänstgörande ersättare Åke Forsberg, PRO Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Eva Edberg (S) Gunnar Eklöf (V) - 47

Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Eva Edberg (S) Gunnar Eklöf (V) - 47 Omsorgsnämnden 2010-05-11 1 (11) Plats och tid Beslutande ledamöter Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Christina Karlsson (S) ordförande Gunnar Holmberg (S) Anna-Lena Holmström

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och pensionärsrådet 2014-03-05 1 (16)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och pensionärsrådet 2014-03-05 1 (16) Handikapp- och pensionärsrådet 2014-03-05 1 (16) Plats och tid Samlingssalen Vaukagården, onsdagen den 5 mars 2014, Kl. 9.00 12.00 Beslutande Leif Rönnqvist, ordförande John Sundström, ledamot Eva Forsmark,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Skive, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll (S) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Laila Andersson (PRO) Stig Nordling (PRO) Birgitta

Läs mer

Strategi för måltider vid särskilda boenden

Strategi för måltider vid särskilda boenden Strategi för måltider vid särskilda boenden Antagen av kommunstyrelsen 2016-11-01 Omsorgsnämnden 2016-06-15 Antagen av: Kommunstyrelsen 208/2016 Omsorgsnämnden 52/2016 Dokumentägare: Förvaltningschef Konsult-

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (10) Anna-Greta Strandberg. Solveig Nilsson Åke Persson Sten Westman Gunilla Rödin Else-Marie Backman

Kommunala pensionärsrådet (10) Anna-Greta Strandberg. Solveig Nilsson Åke Persson Sten Westman Gunilla Rödin Else-Marie Backman Kommunala pensionärsrådet 2017-08-31 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 16:05 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna-Belle Strömberg Marianne Westin Maude Eriksson

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15.00-16.50. Marianne Vestin (S) Örjan Forsberg (S)

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15.00-16.50. Marianne Vestin (S) Örjan Forsberg (S) Omsorgsnämnd 2012-03-21 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15.00-16.50 Beslutande Anna-Belle Strömberg (S) ordf Göran Algotsson (C) ledamöter Kristoffer Park (S) Anita

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13)

Kommunala pensionärsrådet (13) Kommunala pensionärsrådet 2017-04-20 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 16:20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna-Belle Strömberg Maude Eriksson Lena Kvarnström

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 08:30-09:30, 14:30-15:35.

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 08:30-09:30, 14:30-15:35. Omsorgsnämnden 2009-09-16 1 (9) Plats och tid Beslutande ledamöter Beslutande ersättare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 08:30-09:30, 14:30-15:35. Christina Karlsson (S) ordförande Gunnar

Läs mer

Eva Edberg (s) - 13 Frits Söderlind (s) 14 Ersättare Frits Söderlind (s) Barbro Olsson (c) Lars-Åke Norman (s) Christina Göransson (kd)

Eva Edberg (s) - 13 Frits Söderlind (s) 14 Ersättare Frits Söderlind (s) Barbro Olsson (c) Lars-Åke Norman (s) Christina Göransson (kd) Omsorgsnämnden 2007-01-10 1 (16) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe kl 13:00-14:50. Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson

Läs mer

Kristallen, plan 7 Meteoriten, Brotorget 1 i Lund Tisdagen den 25 november 2014 kl. 14.00 18.00

Kristallen, plan 7 Meteoriten, Brotorget 1 i Lund Tisdagen den 25 november 2014 kl. 14.00 18.00 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum sid. 1 Plats och tid Kristallen, plan 7 Meteoriten, Brotorget 1 i Lund Tisdagen den 25 november 2014 kl. 14.00 18.00 Ledamöter Lars Bergwall (c) Kommunstyrelsen

Läs mer

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 139 Dnr: KS 2012/360 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-11-29 1 (11) Plats och tid Berggården, torsdag 29 november 2012, kl 13:00 15:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric

Läs mer

Handlingsplan för ordinärt boende utifrån. Kommunfullmäktiges vision och kostpolicy

Handlingsplan för ordinärt boende utifrån. Kommunfullmäktiges vision och kostpolicy Sida: 1 (7) Handlingsplan för ordinärt boende utifrån Kommunfullmäktiges vision och kostpolicy 2018 Sida: 2 (7) Inledning Kommunfullmäktige fastställde den 14 mars 2013 en kostpolicy för Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Klein Karlsson, ersätter Gerd Thildberg Eksjö PRO. Görel Johansson, Eksjö PRO Lennart Karlsson, SPF seniorerna Eksjö

Klein Karlsson, ersätter Gerd Thildberg Eksjö PRO. Görel Johansson, Eksjö PRO Lennart Karlsson, SPF seniorerna Eksjö 2017-02-20 Sida 1 (10) Sammanträde med Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Kommissarien kl 09.30 12.00 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Marie-Louise Gunnarsson,

Läs mer

Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Sida 1 (5) 2019-05-09 SDN 2019 06 13 Handläggare Anne-Christine Davidsson Telefon: 0850806005 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Förslag

Läs mer

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie Kommunala pensionärsrådet 2011-05-18 1 Plats och tid Sammanträdesrum Appuna, Stadshuset, Mjölby, kl 14.00-15.55 Beslutande Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande Pensionärsrepresentanter

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN Bilaga till kostpolicyn RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN NÄRING MÅLTIDEN Måltiderna ska vara utformade enligt de svenska näringsrekommendationerna för äldre. Måltidernas närings- och energiinnehåll är viktigt

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande 1(5) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 14.00 16.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Sylvia Persson, reumatikerföreningen Ann-Mari Hammar, SKPF Ingrid Wase,

Läs mer

Protokoll. Administrativa enheten. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Barbro Eriksson. Sammanträdesdatum Sida 1/

Protokoll. Administrativa enheten. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Barbro Eriksson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Sammanträdesdatum Sida 1/8 Plats och tid Sammanträdesrummet, vård- och omsorg, Dalavägen kl 10:00 Beslutande Övriga Plats och tid för justering Pernilla Boström (S) Anna-Greta Johansson (S) Roger Brodin

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS. Justering av Socialnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla.

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS. Justering av Socialnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla. 1 Plats och tid Borgmästaren 09:00-11:30 ande ledamöter Övriga närvarande ersättare tjänstemän Utses att justera Maritza Villanueva Contreras (V) Lars Kempe (S) Gunilla Nilsson (S) Alf Söderlund (S) ersätter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2014-03-05 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2014-03-05 1 Kommunala Pensionärsrådet 2014-03-05 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Ugglan, Stadshuset, Laholm kl 09.00 11.30 Beslutande Thomas Jönsson (M), ordförande Åke Andersson, PRO Birgit Hansson, PRO Kerstin

Läs mer

Pensionärsrådet. Plats: Lokal Möckeln, regionhuset, Nygatan 20, Växjö. Barbro Karlsson, SKPF Allan Nilsson, PRO Kronoberg ersätter Britta Croona

Pensionärsrådet. Plats: Lokal Möckeln, regionhuset, Nygatan 20, Växjö. Barbro Karlsson, SKPF Allan Nilsson, PRO Kronoberg ersätter Britta Croona Pensionärsrådet Datum: 2017-11-24 Tid: 10:00-12:15 Plats: Lokal Möckeln, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup, SPF Seniorerna Ingmarie Johannesson, SPF Seniorerna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2013-02-12 1 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Skive kl.13.30-16.20 Beslutande Ledamöter Sten Fransson, ordförande Kommunledningsutskottet Aina Wåhlund Lärande och stödutskottet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2015-04-23 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 12:15 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämnden Gösta Öhman,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 28 april 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Fjädern, Fjällräven Center, kl 13:00-16:15.

Kommunala pensionärsrådet 28 april 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Fjädern, Fjällräven Center, kl 13:00-16:15. Kommunala pensionärsrådet 28 april 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Fjädern, Fjällräven Center, kl 13:00-16:15. Beslutande Anna-Belle Strömberg Ordförande Marianne Westin Omsorgsnämnden Maude

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1 (7) 2018-03-09 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen 2018-03-07 Närvarande: Ledamöter: Lars Erik Karlsson,

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 1 Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Fryshuset, Nybro, klockan

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 1 Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Fryshuset, Nybro, klockan Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Fryshuset, Nybro, klockan 09.00-12.30 ande Britt Holgert, ordförande (PRO) Birgit Andersson (SPF) Monika Petersson (PRO) Gunnbritt Häggebrink (PRO) Bodil Johansson (C)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2012-08-16 1 (7) Plats och tid Stadshuset, torsdag 16 augusti 2012, kl 09:30 12:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Gösta Öhman, PRO JaanEric Lundqvist, SKPF Gunilla Bergstedt,

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och sammanträdestid Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl 13.00-15.15 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Skive, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Stig Nordling (PRO) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Laila Andersson (PRO) Birgitta Frödin (SPF) Jan

Läs mer

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur FÖRFATTNING 7.10 Antagen av kommunfullmäktige 7, 2017 Reviderad av kommunfullmäktige 99, 2019 Kostpolicy En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur 2019-02-15 KOSTPOLICY Om detta

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2015-05-11 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Ovalen, Stadshuset, kl 13:00 16:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric

Läs mer

Rådet för funktionshindrade och pensionärer. Plats och tid Kommunhuset, Fullmäktigesalen i Svalöv, kl Beslutande

Rådet för funktionshindrade och pensionärer. Plats och tid Kommunhuset, Fullmäktigesalen i Svalöv, kl Beslutande 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Fullmäktigesalen i Svalöv, kl. 13.00-15.10 Beslutande Anders Svärd (S), ordf. Ida Andersson (C), tjg. ersättare för Eva Olofsson (C), vice ordf. Ann Pettersson (M) Ingrid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Pensionärsrådet 2011-11-09 20

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Pensionärsrådet 2011-11-09 20 2011-11-09 20 Plats och tid Kommunhuset, A-salen kl 10:00-11:45 Beslutande Pia Wårdsäter (S), ordförande Urban Blomster (V) Gert Berlin (PRO), vice ordförande Göran Pettersson (PRO) Marianne Pettersson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Skive, kl. 13.30 15.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Gerd-Else Bergdahl (RPG) Birgitta Frödin (SPF) Maj-Britt Eriksson

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet. Kommunhuset, Mus-olle, måndagen den 15 maj 2017 klockan

Kommunala pensionärsrådet. Kommunhuset, Mus-olle, måndagen den 15 maj 2017 klockan 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Mus-olle, måndagen den klockan 9.00-11.30 Beslutande Ledamöter Elisabeth Svensson, M, ordförande Tage Jonsson, PRO Gulli Edman, PRO Sten-Åke Jonsson, PRO, ersättare Gunnel

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet protokoll

Kommunala pensionärsrådet protokoll Datum: måndagen den 22 oktober 2018 Tid: 13:00-15.00 Plats: Östra Roten Justeringsdag: torsdagen den 25 oktober 2018 Paragrafer: 28-35 Utses att justera: Gunilla Ståhlberg (PRO Lilla Edet) Underskrifter:

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(10) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Omsorgsnämnden 2007-09-14 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson (c) Lillemor Edlund

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Riktlinjer Mat & måltider, äldreomsorgen i Nacka

Riktlinjer Mat & måltider, äldreomsorgen i Nacka Mat & måltider, äldreomsorgen i Nacka 2012-04-17 Carina Smith Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Mål... 3 3 Kundens behov, vanor och önskemål... 3 3.1 Kundens behov... 3 3.2 Kundens vanor... 4 3.3

Läs mer

Riktlinjer för nutrition och kost inom äldreomsorgen

Riktlinjer för nutrition och kost inom äldreomsorgen Riktlinjer för nutrition och kost inom äldreomsorgen 2014-04-25 Tjörn Möjligheternas ö Varför riktlinjer? Andelen äldre i Sverige ökar, idag finns det en halv miljon människor över 80 år som kommer att

Läs mer

B-salen kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista. Näringslivsutvecklare Thomas Östlund

B-salen kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista. Näringslivsutvecklare Thomas Östlund 1 (8) Datum Tid Kl. 13.00-14.45 Plats Beslutande Övriga närvarande B-salen kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Näringslivsutvecklare Thomas Östlund Underskrifter Sekreterare... Ulla

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2014-08-14 1 (6) Plats och tid Gunnar Lindbergs arbetsrum, torsdag 14 augusti 2014, kl 09:30-11:30 Beslutande Gunilla Bergstedt, SPF, ordf JaanEric Lundqvist, SKPF Rune Berglund,

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Kommunstyrelsen 2010-05-31 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Beslutande Övriga deltagare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter:, Glenn Nordlund (S), Jim Sundelin (S), Lena

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist PLATS Odengatan 34, konferensrummet KL 8,30 11,30 Ordförande Torbjörn Rönnkvist Birgitta Johansson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson Laila Nydahl Ingemar Dahlström Bert Nordqvist Maj Johansson ÄO-nämnden

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Kommunala pensionärsrådet 2010-05-17 1(9) Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen 17 maj 2010, klockan 13.00-15.05. Plats och sammanträdestid Beslutare Elisabeth

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (12) Christer Nyberg Åke Persson. Else-Marie Backman. Sten Westman

Kommunala pensionärsrådet (12) Christer Nyberg Åke Persson. Else-Marie Backman. Sten Westman Kommunala pensionärsrådet 2016-12-08 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 15:35 Beslutande Tjänstgörande ersättare Åke Forsberg, PRO Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet protokoll

Kommunala pensionärsrådet protokoll Datum: måndagen den 5 mars 2018 Tid: 13:00-14.55 Plats: Östra Roten Justeringsdag: fredagen den 9 mars Paragrafer: 1-7 Utses att justera: Dick Bergström (SPF Seniorerna Lilla Edetbygden) Underskrifter:

Läs mer

Mus-olle, måndagen den 3 april 2017, klockan

Mus-olle, måndagen den 3 april 2017, klockan 1(9) Plats och tid Mus-olle, måndagen den, klockan 9.00-12.10 Beslutande Ledamöter Elisabeth Svensson, M, socialnämnden Gulli Edman, PRO Örjan Persson, PRO Sten-Åke Jonsson, PRO Viola Ekavall, SPF Britt

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl 13.00-15.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist Bertil Larsson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist Bertil Larsson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson PLATS Odengatan 34, konferensrummet KL 8,30 12,00 Ordförande Torbjörn Rönnkvist Bertil Larsson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson Ingemar Dahlström Doris Carlsson Maj Johansson SPF SPF SKPF KS Suppleanter

Läs mer

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista 1 (9) Datum Tid Kl. 13.00 15.40 Plats ande B-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Övriga Ali Qadir, Hyresgästföreningen Norrland, 33 närvarande Niklas Nordén, förvaltningsekonom,

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet kl. 13.00 16.10 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 8-12 Utses att justera Sven Lokander Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2013-09-17 Prosten, kl. 13.30 15.45 Ledamöter: Angelica Katsanidou ordf. SN Marianne Båtman

Läs mer

Jörgen Johansson PRO, Ulla Sjöström PRO, Katarina Hjalmarsson SKPF, Kerstin Nordenstam RPG

Jörgen Johansson PRO, Ulla Sjöström PRO, Katarina Hjalmarsson SKPF, Kerstin Nordenstam RPG PENSIONÄRSRÅDET 2017-11-22 Sida 1 (5) Plats och tid Rudenschöldsrummet, kl. 13:30-15.45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Ordförande Lena Blomgren (S), Iréne Apelqvist

Läs mer

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Sida 1 (5) 2019-05-08 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 0850822068 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Yttrande till kommunstyrelsen Förslag till

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-19 6

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-19 6 Kommunala pensionärsrådet 2011-05-19 6 Plats och tid Hjernet, 2011-05-19 kl 09.00-11.30 Beslutande Mona Forsberg tj ersättare för Helena Vilhelmsson (C), ordförande Bertil Nilsson, PRO Enar Moberg, PRO

Läs mer

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 10: Anna Sundberg (S) Mikael Malmén (S) PRO Gunilla Rödin. SKPF Solveig Olsson

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 10: Anna Sundberg (S) Mikael Malmén (S) PRO Gunilla Rödin. SKPF Solveig Olsson Kommunala pensionärsrådet 2019-04-11 1 (9) Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 10:00-12.15 Ledamöter Ordförande Ann-Sofie Ingman PRO Anna Sundberg (S) Omsorgsnämnden 11-12 Anita Danielsson

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet

Kommunala Pensionärsrådet 1(10) Plats och tid Studierummet, Lagunen, kl. 14.00 16.00 Beslutande Ledamöter Conny Svensson (S), ordförande Bo Jönsson (V) Gudrun Bengtsson (SD) Bengt Nilsson (PRO Bromölla) Maj-Britt Haker (SPF) Solveig

Läs mer

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(9)

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(9) 1(9) Plats och tid: C-salen, medborgarhuset, Alafors Kl. 13:00-16:00 Beslutande: Boel Holgersson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Rolf Gustavsson Kommunstyrelsen

Läs mer

Stefan Tengberg, ekonomichef Margareta Hammarberg, konsult äldreomsorgen Jan Ekström, mötessekreterare

Stefan Tengberg, ekonomichef Margareta Hammarberg, konsult äldreomsorgen Jan Ekström, mötessekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (4) Plats och tid Gripen, Gislaved kl. 08.30 11.40 Bengt Petersson, ordförande Lena Åsberg, socialnämnden Lis Melin, socialnämnden Ulla Petersson, SKPF Pentti Kuhna, Finska

Läs mer

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(8) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Bengt Englund SPF Skepplanda Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus

Läs mer

Bevis om justering Justeringen har tillkännagetts genom anslag på kommunens digitala anslagstavla

Bevis om justering Justeringen har tillkännagetts genom anslag på kommunens digitala anslagstavla 1 (11) Datum Tid Kl. 13.00 16:00 Plats Beslutande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Jerry Mähler, verksamhetschef Äldreomsorgen 3 närvarande Johan Andersson,

Läs mer

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Februari 2019 stockholm.se 3 (7) Innehållsförteckning... 4 Syfte... 4 Mål... 4 Maten... 5 Måltidsmiljön... 5 Måltidsordning... 5 Hållbara och

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Helén Jaktlund (C) Viktoria Söderling (S)

Åsa Sikberg (M) ordförande Helén Jaktlund (C) Viktoria Söderling (S) Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera 20 maj 2019, kl. 09:00-12:00 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp 8-12 Anslaget sätts upp: 2019-06-27 Anslaget tas

Läs mer

Socialförvaltningen, Revelj 14 december 2016 kl. 08:30 11:50. Per-Inge Pettersson, C, ordf Elsy Larsson, SPF

Socialförvaltningen, Revelj 14 december 2016 kl. 08:30 11:50. Per-Inge Pettersson, C, ordf Elsy Larsson, SPF Plats och tid Socialförvaltningen, Revelj 14 december 2016 kl. 08:30 11:50 Deltagande Per-Inge Pettersson, C, ordf Elsy Larsson, SPF Jonny Bengtsson, S Sivert Bergström, SPF Lena Hasting, PRO C-G Odengrund,

Läs mer

Bra måltider grunden för en bra äldreomsorg!

Bra måltider grunden för en bra äldreomsorg! Bra måltider grunden för en bra äldreomsorg! 2018-10-18 Anna-Karin Quetel Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Det ska vara gott att bli gammal! Vad är nytt i Livsmedelsverkets

Läs mer

238 Motionssvar, ett måltidslyft för matbrickan (Kst/2016:44)

238 Motionssvar, ett måltidslyft för matbrickan (Kst/2016:44) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (6) 238 Motionssvar, ett måltidslyft för matbrickan (Kst/2016:44) Föreligger motion daterad den 11 januari 2016 Åke Andersson (C) och Bruno Byström (C) om ett måltidslyft

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet

Kommunala Pensionärsrådet 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista 1 (9) Datum Tid Kl. 13.00 16.05 Plats ande B-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Övriga Gert Persson, chef socialförvaltningen 3 närvarande Jerry Mähler, äldreomsorgschef 3

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Vision Alla matgäster, äldre som yngre, erbjuds god nylagad, varm, och säker mat i en lugn och trevlig miljö. Maten produceras och distribueras så att den främjar både folkhälsa

Läs mer

Förvaltningsbyggnaden, , kl. 08:30. Anneli Silverhav. Iris Dimitri. Steve Ärlebrand

Förvaltningsbyggnaden, , kl. 08:30. Anneli Silverhav. Iris Dimitri. Steve Ärlebrand SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden sammanträdesrum 2, Tisdag 19 juni 2018, kl. 14:00 17:00 Ajournering kl.16:20-16:30 Utses att justera Justeringens plats och tid Steve Ärlebrand

Läs mer

Pensionärsrådet Sidan 1 av 13. Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl

Pensionärsrådet Sidan 1 av 13. Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl Pensionärsrådet 2008-03-04 Sidan 1 av 13 Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl. 13.30-16.10 Beslutande Icke tjänstg ersättare Övriga deltagare Lars Vesterlund, ordf Sture Haglund, vice ordf

Läs mer

Kostpolicy. Särskilt boende

Kostpolicy. Särskilt boende Kostpolicy Särskilt boende Inledning I Sollentuna kommun är vård- och omsorgsnämnden ansvarig för kommunens äldreomsorg. Nämndens värdegrund är att Alla ska ha förutsättningar för att leva sina liv med

Läs mer

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ann-Kristine Hjelte, sekreterare. Ordförande...

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ann-Kristine Hjelte, sekreterare. Ordförande... 1 (10) Datum Tid Kl. 13:00 15:45 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Ann-Kristine Hjelte, sekreterare Underskrifter Sekreterare...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-05-31 1 (10) Plats och tid Munkberga, kl 13:00-16:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric Lundqvist, SKPF Ingrid

Läs mer

Lokalförsörjningsutredning välfärdsförvaltningens. verksamheter 2015-2024

Lokalförsörjningsutredning välfärdsförvaltningens. verksamheter 2015-2024 Lokalförsörjningsutredning välfärdsförvaltningens verksamheter 2015-2024 Antagen av omsorgsnämnden 2015-03-18 Antagen av humanistiska nämnden 2015-03-17 Antagen av: Omsorgsnämnden 41/2015 Humanistiska

Läs mer

Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö

Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö Pensionärsrådet Tid 2015-05-04 10:00 12:00 Plats Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö Beslutande ledamöter Anna Fransson (S), ordförande Robert Olesen (S), vice ordförande Ingemo Gustafsson Barbro Karlsson

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningen

Kommunstyrelseförvaltningen 1(9) Plats och tid Plats KS-salen, Rådhuset, Tid 09.00-12.00 ande Ledamöter Rune Danielsson (S) ordf Agneta S. Palm (SPF) Per-Nils Sjödin (PRO) Lars Östberg (PRO) Astrid Westman (PRO) Ingrid Nordin (SPF)

Läs mer