Kommunala pensionärsrådet (13)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunala pensionärsrådet (13)"

Transkript

1 Kommunala pensionärsrådet (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 16:20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna-Belle Strömberg Maude Eriksson Lena Kvarnström Anna-Greta Strandberg Rolf Lindström Solveig Nilsson Åke Persson Sten Westman 15:00 Gunilla Rödin Else-Marie Backman John-Erik Westman Hans Ullberg Edit Persson John Nilsson Göran Lundqvist Ordförande Omsorgsnämnden Kommunstyrelsen PRO PRO PRO PRO PRO SKPF SKPF SPF Seniorerna SPF Seniorerna Humanistiska nämnden Samhällsbyggnadsnämnden Kommunstyrelsen Justerare Plats och tid Sekreterare Paragrafer Ordförande Justerare Eva Isaksson Anna-Belle Strömberg John-Erik Westman BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Instans Anslaget sätts upp Förvaringsplats för protokollet Anslaget tas ned Underskrift

2 Kommunala pensionärsrådet (12) Ej tjänstgörande Doris Hamberg Omsorgsnämnden ersättare Gunilla Kallin Kultur- och fritidsnämnden Dick Gidlöf PRO Margareta Söderlind PRO Solveig Olsson SKPF Nea-Marie Österlund SPF Seniorerna Per Hägglund SPF Seniorerna Övriga deltagare Glenn Nordlund, kommunstyrelsens ordförande Tommy Norlin, enhetschef, Larm och Lås/Träffpunktsverksamhet, Ordinärt boende, Välfärdsförvaltningen Jan-Olov Häggström, vice ordförande Regionstyrelsen, Landstinget Västernorrland Elvy Söderström, ordförande Regionfullmäktige, Landstinget Västernorrland Eva Isaksson, sekr.

3 Kommunala pensionärsrådet (12) 10 Öppnande, upprop, dagordning, justering Sammanträdet öppnas av ordföranden. Upprop sker av närvarande ledamöter och ersättare. Förslag till dagordning godkänns med den förändringen att punkt 6 Information från Länspensionärsrådet utgår och tas upp vid kommande pensionärsråd. Ordföranden tillsammans med John-Erik Westman, SPF Seniorerna, justerar protokollet den 10 maj 2017, kl. 10: Per Hägglund, ny ersättare efter Fredrik Svedberg SPF Seniorerna Till ny ersättare i kommunala pensionärsrådet efter Fredrik Svedberg har SPF Seniorerna utsett Per Hägglund. Per hälsas välkommen till pensionärsrådet. 12 Information från kommunstyrelsen Vid dagens sammanträde informerar Glenn Nordlund vad som har hänt under den senaste tiden i Örnsköldsvik, vad som planeras i framtiden och hur kommunen jobbar med kompetensförsörjning. Arbetet med kompetensförsörjning är en av de största utmaningar som kommunen har och även för andra branscher. Världsklass Örnsköldsvik hur platsen gör skillnad Det har betydelse hur attraktiv kommunen är och det har betydelse på vad vi säger om Örnsköldsvik. Tidigare pratades mycket om att det måste skapas jobb i kommunen, i dag är det där det finns bostäder och attraktiva miljöer som företag är intresserade av att etablera sig. Bostadsbyggande kom i gång i Örnsköldsvik mycket tidigare än vad det gjordes i t.ex. Sundsvall och det har kommunen haft mycket nytta av. Glenn påminner om den omställning som skett i Örnsköldsvik med Paradisbadet, Arken, bostäder, Arenan, Resecentrum, Botniabanan, Kusthöjden m.m. Idag byggs det, bland annat har två hyreshus i närheten av Resecentrum byggts, Öviks Hem har byggt i Inre hamnen och det planeras ytterligare bostäder bland annat i Lungvik.

4 Kommunala pensionärsrådet (12) Det finns en utveckling vad gäller turistnäringen med bland annat skärgårdssatsningar. Utvecklingen av turistsatsningarna i Höga Kusten är en av de mest ökande destinationerna i Sverige i dag. Här räknas med att det ska skapas 800 nya jobb. Satsningen sker tillsammans med Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand och Kramfors i destination Höga Kusten. På Ulvön har hotellet renoverats av en privat aktör och bryggor och kajer har iordningställts. Det är svårare att få till bostadsbyggandet på landsbygden och det är inte enbart i Örnsköldsvik utan i hela Sverige. Det som är på gång är bland annat detaljplan för bostäder i Inre hamnen som Markus Näslund planerar att bygga, byggande på busstationstomten och planerar bostadsbyggande på Chattanogatomten. Under 2016 har Örnsköldsvik fått följande utmärkelser Priset för bästa tillväxt i Västernorrlands län (Syna kreditupplysning). Höga kusten Sveriges vackraste natur (Naturskyddsföreningen). Årets friluftskommun. Befolkningen har ökat med 388 st Kommunen har fått allt bättre skolresultat. Ungdomsarbetslösheten sjunker i Örnsköldsvik men arbetslösheten generellt har ökat. Örnsköldsviks bedöms som en trygg kommun. Kommunen har också en väl fungerande asylmottagning. I Bredbyn påbörjas byggandet av Bredbyskolan i höst. Förskolor ska byggas och Nybygget kommer att färdigställas. Kommunens budget för 2016 var +57 mkr och resultat för 2016 är +68 mkr. Resultaten för kommunens bolag var också bättre än budget. Under 2016 investerades för 190 mkr, riktmärket för investeringar är ca 165 mkr varje år. Omsättningen för kommunen var ca 3,5 miljarder kronor. Vad händer nästa år/kommande år? O-ringen 2018 med ca besökare Landsbygdsriksdag 2018 med några tusen deltagare Utreda framtida Kulturhus och ny simhall i centrum Planering för ytterligare ett vård- och omsorgsboende (klart 2022) Det är viktigt att se över möjligheterna till samordning av flera verksamheter vid nyinvesteringar.

5 Kommunala pensionärsrådet (12) För landsbygden har det investerats/kommer att investeras i Fyra simhallar till en kostnad av ca 80 mkr. Nya skolor Bredbyn står på tur. Arbete bedrivs för utveckling av kommundelarna och det kommer att fortsättas. Det som inte kommer igång är bostadsbyggandet eftersom inget företag kan klarar av en nedskrivning av värdet på byggnaden. Inte heller Öviks Hem har möjlig till detta. Det behövs tillskapas nya regler för att möjliggöra byggande på landsbygd. Serviceorterna kommer att vara kvar och Bygdsam är ett sätt att skapa samarbete runt serviceorterna. Vid sammanträdet framförs förslag på att bygga kommande vård- och omsorgsboende vid Kusthöjden, i Husum och dessa förslag får ingå i kommande planering. Det framförs också kritik på att simhallen i Köpmanholmen inte kan disponeras kvällstid. Anna Sundberg, kultur- och fritidsnämnden, framför att det är två delar som måste lösas, dels vattensäkerheten genom att utbilda hyresgäster eller personal samt provtagning av vattenkvalitén där möjligheterna att genomföra mätningar från Paradisbadet studeras. Det framförs också behov av kollektivtrafik som täcker hela kommunen, även på helger och kvällar. Med anledning av en fråga om projektet En dörr in berättar Glenn att det gjorts ett omtag vad gäller Företagslotsen och det har öppnats ett kontaktcenter för att underlätta medborgarnas kontakt med kommunen. Vad gäller fråga vad som händer med Sidensjögården och Mogårn meddelar Glenn att vad som kommer att ske med Mogårn är ännu inte klarlagt eftersom verksamhet fortfarande pågår där. I Sidensjö pågår diskussioner med privata intressenter som förhoppningsvis kan mynna ut i ett framtida trygghetsboende. Glenn framhåller efter fråga om möjlighet för införande av Loven att den kommunala verksamheten kan utvecklas ytterligare istället för att satsa på Loven. Det finns exempel på där Loven har införts men det har inte fungerar så bra. Glenn avslutar informationen med en kort film om kompetensförsörjning och framhåller behovet att kommunen samarbetar mellan förvaltningarna och tillsammans med näringsliv, civilsamhället m.fl. Kommunen använder sociala medier och deltar även på mässor och liknande. Inom kommunen finns ett antal ambassadörer som är behjälpliga att sprida information om kommunen.

6 Kommunala pensionärsrådet (12) Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information. 13 Återkopplingstider Trygghetslarm/trygghetstelefon Tommy Norlin, enhetschef, Larm och Lås/Träffpunktsverksamhet, Ordinärt boende, välfärdsförvaltningen informera om trygghetstelefon.frågan om återkopplingstider berörs inte vid dagens information. Information om digital trygghetstelefon biläggs protokollet. Tommy ansvarar också för bland annat fixartjänsterna som erbjuds alla över 67 år. Fixartjänsterna är t.ex. att sätta upp och ta ner gardiner, byta glödlamor, ta ner saker från vinden eller höga skåp samt uppmärksamma säkerhetsrisker. Fixartjänsten är kostnadsfri och är tänkt att öka tryggheten för den enskilde samt att förebygga fallolyckor. Det är mycket som händer vad gäller trygghetslarm. Det är nu på gång att byta ut analoga larm till digitala larm och det är ca larm som ska bytas ut.det finns 4-5 platser där digitala larm fungerar dåligt med dålig täckning, men där finns möjlighet att sätta upp förstärkningsantenner. De nya digitala larmen är kopplade till en server och är det möjligt att direkt se om det är kontakt med larmet. Idag måste hemtjänstpersonalen kontrollera larmet hos brukaren. På vissa ställen, t.ex. Trysunda, är det svårighet att tillgodose inställelse av vid larm. Rent praktiskt fungerar det så att det är räddningstjänsten som svarar på larmet och därefter går det ut till berörd hemtjänstgrupp. Hemtjänstgruppen har två larmtelefoner som räddningstjänsten kan kontakta. Hemtjänsten åker ut till den enskilde för kontroll. Elektroniska lås installeras efter överenskommelse med person som fått beviljade hemtjänstinsatser och/eller trygghetslarm. Låsen underlättar för personalen i och med att de inte behöver ta med sig nycklar. Det är dessutom en trygghet då hemtjänstpersonalens loggar in via telefon när de aktiverar låset och det är möjligt i efterhand att kontroller vilka som loggat in. Det är också möjligt att utrusta en enskild med tillsynskamera och i dagsläget finns 10 kameror. Tillsynskameror fungerar på så sätt att det vid bestämda tider görs tillsyn via kameran. Det är ingen som blir påtvingad att få kamera utan det är frivilligt. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information.

7 Kommunala pensionärsrådet (12) 14 Framtidens hälso- och sjukvård sjukvården, Landstinget Västernorrland Jan-Olov Häggström, vice ordförande Regionstyrelsen, Landstinget Västernorrland informerar om framtidens hälso- och sjukvård i Västernorrland. Från pensionärsrådet önskas att följande frågeställningar blir belysta Jämlik vård? Primärvården hälsocentralen i Bjästa 1:a maj manifestation Mammografi/ Pappografi Behandling av äldre - prioriteringar Jan-Olov informerar att den 8 maj 2017 kl. 18:30 genomförs medborgardialog i församlingshemmet i Örnsköldsvik. Vad är kvar i Sollefteå? All personal är kvar (641 personer) och ingen har blivit uppsagd eller varslad. Akutkirurgin är nedlagd. Det är fler operationer som genomförs i Sollefteå än tidigare, 600 fler ortopediska operationer genomförs i Sollefteå i dag än tidigare. Akuten är kvar. Förlossningsvården sker i Örnsköldsvik eller Sundsvall. Snabba fakta om landstinget Specialistvård vid länets tre sjukhus, verksamheten ska fortsätta. 33 hälso-/vårdcentraler (12 privata). Privat central på Alnön har aviserat att de inte längre ska bedriva verksamhet. 16 kliniker för allmäntandvård. 10 specialisttandvårdskliniker. Ambulansverksamhet. Läkarutbildning i samarbete med Umeå universitet. Folkhälsoarbete. De privata vårdcentralerna etablerar sig främst där många bor. Landstingets hälsocentraler finns över hela länet och också där det inte bor så många finns landstinget. Vid regionfullmäktige den 27 april 2017 kommer att behandlas förslag att tillskjuta medel för utveckling av primärvården. Ekonomi 2016 Driftbudget 8,1 miljarder kronor Landstingsskatt 11,29 kr/skattekrona Investeringsbudget 249 miljoner kronor

8 Kommunala pensionärsrådet (12) Kostnadsutveckling Utfall 2015 Helår Prognos 2016 Förändring ( % ) Skatter och statsbidrag **) ,9% Nettokostnad ,5% Nettokostnad, justerad*) ,4% *) Avser justeringar för jämförelsestörande poster (extra kostnader för asylen) **) Exklusive skattehöjning och extra asylpengar Kostnaderna för stafettpersonal har ökat, år 2015 var det 256 mkr och år 2016 låg kostnaden på 367 mkr. Ca 12 % av landstingets personalbudget går till kostnader för stafettpersonal. Övriga landsting ligger på ca 3-4 %. I januari 2017 beslutade SKL om ett program Oberoende av tillfälligt inhyrd personal för att minska användandet att stafettpersonal. Samtliga landsting och regioner arbetar nu gemensamt med stöd av SKL för att nå ett oberoende av inhyrd personal inom hälso- och sjukvården senast den 1 januari Målbild för landstinget Västernorrland - Utmaningar och möjligheter för hälso- och sjukvården i LVN Utgångspunkter Hälso- och sjukvårdens resurser måste användas mer effektivt Koncentrering och nivåstrukturering är medel för en bättre vård Primärvården måste klara av att ge en större del av vården nära patienterna Det krävs ett större fokus på patienter med stora behov Målbilden i kortversion Äldre patienter och kroniskt sjuka patienter upplever mer kontinuitet och delaktighet. En mer personcentrerad vård har etablerats inom en mer sammanhållen vårdkedja. Hälso- och sjukvården befinner sig närmare patienterna. Primärvården har förutsättningar att ta ett större ansvar för akuta besvär, och för mer omfattade och komplexa vårdbehov. Medarbetarna får mer tid för direkt patientarbete. Kraven och strukturen för dokumentation är enklare och bättre. En tydligare prioritering och omfördelning av arbetsuppgifterna sker löpande i verksamheterna. Länets sjukhus har tagit flera steg mot en specialisering. Dessa mer profilerade verksamheter erbjuder en bättre kvalitet, högre produktivitet och större patientsäkerhet.

9 Kommunala pensionärsrådet (12) Ca 80 % av landstingets samlade resurser bör gå till sjukvård av äldre och kroniskt sjuka/multisjuka. Landstinget har också startat ÄlSa - Äldre med Sammansatta vårdbehov. Geriatriskt hembesöksteam för multisjuka äldre i Sundsvalls-, Örnsköldsviks- och Sollefteå kommun. Landstinget erbjuder anslutning till ÄlSa till patienter med många kroniska diagnoser, sammansatta vårdbehov och upprepade vårdtillfällen inneliggande på sjukhus. Älsa-teamet är sedan januari 2017 en permanent verksamhet i Sundsvall. I Örnsköldsvik och Sollefteå/Kramfors startas det projektform under våren Hembesöksteamet har ett tydligt mål att försöka skapa trygghet och göra det dagliga livet så bra som möjligt för den som är inskriven och hans/hennes närstående. Landstinget ser till hela livssituationen med olika sjukdomar/funktionsnedsättning/omsorgsbehov, och arbetar under en begränsad men intensiv tid tillsammans med hemsjukvården för att skapa en trygg hemsituation. Teamen består av en läkare och två sjuksköterskor som arbetar måndag till fredag. Målbildens fyra inriktningar 1. En sammanhållen vårdkedja. 2. Förstärk primärvården och koncentrera sällaningrepp. 3. Kompetens- och uppdragsväxling för att uppnå en bättre vård. 4. Specialisering och profilering av landstingets sjukhus. Elvy Söderberg hoppas att i framtiden ska vara möjligt att komplettera ovanstående sammanställning med ytterligare en punkt och det är ökad samverkan mellan sjukhus och primärvården. Ett urval av ytterligare faktorer som påverkar länets sjukvård En åldrande befolkning Den medicintekniska utvecklingen Regionbildningen Kompetensförsörjningen Sjukvårdens verksamhet måste anpassas efter demografins krav Kroniskt sjuka personer står redan idag för % av sjukvårdskostnaderna...och 75 % av läkemedelskostnaderna. Redan år 2025 förväntas kostnaderna för äldres vård och omsorg ha ökat med cirka 30 %. Svenskar har längst återstående livslängd efter 65 år inom hela EU. Den medicintekniska utvecklingen går allt snabbare Utbyggnad av behandling i öppna vårdformer ersätter traditionella slutna vårdformer. Allt fler behandlingar kan utföras utanför sjukhusen.

10 Kommunala pensionärsrådet (12) Digitalisering och ny teknik kan lösa betydande delar av vårdbehoven. Kraven på kontinuerligt uppdaterad kunskap och evidens växer kraftigt. Dagkirurgin har ökat och det är allt färre inläggningar. Landets sjukhus kan inte avstå från att specialisera sig Nationell högspecialiserad vård kommer bedrivas på betydligt färre ställen i landet. Regional högspecialiserad vård på högst tre ställen per region. Cancervårdens sätt att nivåstrukturera sprids sannolikt till fler områden. Ett ökat utbyte av kunskap och expertis påbörjas nu också inom EU. Inom cancervården har Västernorrland inom vissa områden kommit mycket långt i förhållande till övriga Sverige. Medarbetare - Kompetensförsörjning Knappt anställda Dilemma: Kompetensförsörjning Det finns för få utbildade specialistsjuksköterskor i Sverige och troligtvis kommer det framöver att bli dragkamp om dessa. Elvy Söderström redogör för de rubriker som berört landstinget/sjukvården och som funnits i länstidningar under den senaste tiden. Kommentarer till de punkter som pensionärsrådet önskade belysta: Jämlik vård Landstingets målsättning är att det ska vara jämlik vård. Jämlik vård var orsaken till att det infördes länskliniker. Inom länet var det fler som tidigare bedrev vård med olika vårdköer och olika hantering. Det ska nu vara en vårdkö för hela Västernorrland oavsett var man bor. Primärvården hälsocentralen i Bjästa öppen eller stängd i sommar Jan-Olov har ingen information kring detta. Det finns dock inget som signalerar att hälsocentralen inte ska hållas öppet i sommar. 1:a maj manifestation Förhoppningen är att det sker en demonstration för i stället för mot landstinget. Jan-Olov och Elvy kommer att träffa delar av arbetsgruppen för framtidens akutsjukhus i kväll och kommer då att informera sig om manifestationen.

11 Kommunala pensionärsrådet (12) Mammografi/ Pappografi Orsaken till varför mammografibussen inte längre är i Bredbyn ska bero på att det saknas en lång kabel att ansluta till bussen. Jan-Olov påtalar att det är en fråga för verksamheten och som politiker har han inte kunskap om detta. Ber att få återkomma.vad gäller allmän undersökning av prostatan pappografi har Jan-Olov inget besked. Behandling av äldre - prioriteringar Landstinget har anställt tre vårdutvecklare och en av dessa har enbart fokus på äldrefrågor. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information. 15 Lägesrapportering från arbetsgrupp för utveckling av kommunala pensionärsrådet Nea-Marie Österlund informerar från arbetsgruppen för utveckling av kommunala pensionärsrådet. En arbetsgrupp har sett över formerna för kommunala pensionärsrådet. Arbetsgruppen har utarbetat förslag till reviderade stadgar för pensionärsrådet och fortsatt hantering av förslaget är; Remiss till pensionärsorganisationerna Sammanställning av remissvar och ev. justering av förslaget Remiss till samhällsbyggnadsnämnden, kultur och fritidsnämnden, humanistiska nämnden och omsorgsnämnden Sammanställning av remissvar och ev. justering av förslaget Kommunstyrelsens arbetsutskott (stoppdatum ) Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Ikraftträdande Remissen till pensionärsorganisationerna har skickats till; PRO samorganisation Christer Nyberg

12 Kommunala pensionärsrådet (12) SPF Seniorerna Nea-Marie Österlund SKPF Gunilla Rödin RPG Maine Svensson Nea-Marie redogör för förslaget till arbetsordning (tidigare stadgar) för kommunala pensionärsrådet. Förslaget biläggs protokollet. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information. 16 Övriga frågor Läkemedel/Läkemedelsgenomgångar vid särskilda boenden Önskemål om att mer grundligt gå igenom frågeställningar kring läkemedel och de läkemedelsgenomgångar som ska genomföras vid särskilda boenden. Vad är det kommunen gör och hur ska man komma tillrätta med att läkemedelsgenomgångar inte genomförs för alla brukare? Frågan tas upp vid nästa möte med arbetsutskottet. Måltid och kvalitetssäkra system Önskemål om fördjupning kring kosten samt undernäring och näringsbehov. Frågan tas upp vid nästa möte med arbetsutskottet. Nästa sammanträde Tid: Torsdagen den 8 juni 2017, kl. 13:00. Plats: Framgår i kommande kallelse

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter Kommunala pensionärsrådet 2018-02-14 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter Ordförande Per Nylén (S), kommunstyrelsen, Gunnar Eklöf (V), omsorgsnämnden

Läs mer

Plats och tid Rosenbacken, Själevad kl. 13:00-16:00

Plats och tid Rosenbacken, Själevad kl. 13:00-16:00 Kommunala pensionärsrådet 2018-05-02 1 (10) Plats och tid Rosenbacken, Själevad kl. 13:00-16:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Dick Gidlöf PRO Ordförande Per Nylén (S) kommunstyrelsen Gunnar Eklöf (V),

Läs mer

Plats och tid Fjällräven Center, Hamnen, Örnsköldsvik, kl. 13:00-15:30

Plats och tid Fjällräven Center, Hamnen, Örnsköldsvik, kl. 13:00-15:30 Kommunala pensionärsrådet 2018-08-29 1 (8) Plats och tid Fjällräven Center, Hamnen, Örnsköldsvik, kl. 13:00-15:30 Ledamöter Ordförande Per Nylén (S), kommunstyrelsen Gunnar Eklöf (V), omsorgsnämnden Göran

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Bild. Liv, hälsa och hållbar utveckling.

Bild. Liv, hälsa och hållbar utveckling. Bild Liv, hälsa och hållbar utveckling Historisk återblick 1863 Sveriges landsting bildades och det fanns 107 000 invånare i Västernorrlands län Landstinget Västernorrland 1863 Landstingets uppdrag var

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2015-12-10 1 (13) Åke Forsberg Christer Nyberg, -15:00 Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman Åke Persson

Kommunala pensionärsrådet 2015-12-10 1 (13) Åke Forsberg Christer Nyberg, -15:00 Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman Åke Persson Kommunala pensionärsrådet 2015-12-10 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00-16:10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna Belle Strömberg Marianne Westin Maude Eriksson

Läs mer

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ann-Kristine Hjelte, sekreterare. Ordförande...

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ann-Kristine Hjelte, sekreterare. Ordförande... 1 (10) Datum Tid Kl. 13:00 15:45 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Ann-Kristine Hjelte, sekreterare Underskrifter Sekreterare...

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13) Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00 15:25

Kommunala pensionärsrådet (13) Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00 15:25 Kommunala pensionärsrådet 2017-02-16 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00 15:25 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna-Belle Strömberg Marianne Vestin Susanne

Läs mer

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista 1 (10) Datum Tid Kl. 13:00 16:10 Plats Beslutande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Jerry Mähler, verksamhetschef äldreomsorgen 15 närvarande Catrin Holm, verksamhetschef

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 29 oktober (10) Åke Forsberg Christer Nyberg Rolf Lindström Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman

Kommunala pensionärsrådet 29 oktober (10) Åke Forsberg Christer Nyberg Rolf Lindström Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman Kommunala pensionärsrådet 29 oktober 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:05. Beslutande Anna Belle Strömberg Marianne Westin Annika Westin Anna Sundberg

Läs mer

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 13:00-16:15. Ordförande Marcus Sellgren (S) kommunstyrelsen Anna Sundberg (S) Gunilla Kallin (C)

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 13:00-16:15. Ordförande Marcus Sellgren (S) kommunstyrelsen Anna Sundberg (S) Gunilla Kallin (C) Kommunala pensionärsrådet 2019-02-14 1 (12) Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 13:00-16:15 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Else-Marie Backman Ordförande Marcus Sellgren (S) kommunstyrelsen

Läs mer

Anette Nilsson, socialchef Camilla Lindström, förvaltningssekreterare Solveig Sjöbladh

Anette Nilsson, socialchef Camilla Lindström, förvaltningssekreterare Solveig Sjöbladh SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Pensionärsrådet Plats och sammanträdestid Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 15 februari 2018, kl 13.00-14.30. Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 39-48

Länspensionärsrådet (LPR) 39-48 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, L ordförande Solveig Löfdahl, PRO vice ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Kjell Lindström, SPF Birgitta Sigfridsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Skive, kl. 13.30 16.00 Beslutande ledamöter Sten Fransson, ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Lars-Åke

Läs mer

:30-15:30

:30-15:30 Pensionärsrådet Tid Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera 2017-05-17 13:30-15:30 Lokal Vidöstern, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup (SPF Seniorerna)

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13) Christer Nyberg Rolf Lindström Gunilla Rödin Else-Marie Backman. Sten Westman

Kommunala pensionärsrådet (13) Christer Nyberg Rolf Lindström Gunilla Rödin Else-Marie Backman. Sten Westman Kommunala pensionärsrådet 2016-10-13 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 15:55 Beslutande Tjänstgörande ersättare Åke Forsberg, PRO Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2015-04-23 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 12:15 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämnden Gösta Öhman,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-11-29 1 (11) Plats och tid Berggården, torsdag 29 november 2012, kl 13:00 15:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(10) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 36-44

Länspensionärsrådet (LPR) 36-44 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Huskvarna Vårdcentrum Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun I Il ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2017-05-17 11-19 Sid 1 (7) Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde Tid: 2017-05-17, kl. 13.00-15.30 Plats: Landstingshuset, Futurum Falun Beslutande Elin Noren

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och sammanträdestid Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl 13.00-15.15 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Skive, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll (S) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Laila Andersson (PRO) Stig Nordling (PRO) Birgitta

Läs mer

Roland Sandstedt, SPF Seniorerna, Mariannelund. Ulla Henriksson, Socialchef, sekreterare Diana Laitinen-Carlsson, Luu Carina Lindström, Luu

Roland Sandstedt, SPF Seniorerna, Mariannelund. Ulla Henriksson, Socialchef, sekreterare Diana Laitinen-Carlsson, Luu Carina Lindström, Luu 2017-05-24 Sida 1 (10) Sammanträde med Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Kommissarien kl 09.30 12.00 ande Ledamöter Marie-Louise Gunnarsson, (M) ordförande Gunnel Lycksell, Mariannelund PRO Jan Ekwall,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 24 februari ( )

Kommunala pensionärsrådet 24 februari ( ) Kommunala pensionärsrådet 24 februari 2011 1 ( ) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, kl 13:00-16:15. Beslutande Anna-Belle Strömberg Omsorgsnämnden Marianne Westin Omsorgsnämnden Uno Tjernström

Läs mer

Måndagen den 13 juni 2011 klockan 10:00 12:00

Måndagen den 13 juni 2011 klockan 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Måndagen den 13 juni 2011 klockan 10:00 12:00 Beslutade Övriga deltagande Åke Bertils (s) ordförande Allan Sundvik, PRO

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Kommunstyrelsen 2010-05-31 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Beslutande Övriga deltagare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter:, Glenn Nordlund (S), Jim Sundelin (S), Lena

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Kommunstyrelsen 2011-12-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Hobysalen, stadshuset, kl. 08.30 12.00 Närvarande Sune Håkansson (RP) Äldrenämnden, ordförande Anders Lund (M) Äldrenämnden, ledamot Bo Johansson (S) Äldrenämnden, ledamot Jan-Erik Wildros

Läs mer

Bild. Liv, hälsa och hållbar utveckling.

Bild. Liv, hälsa och hållbar utveckling. Bild Liv, hälsa och hållbar utveckling Historisk återblick 1863 Sveriges landsting bildades och det fanns 107 000 invånare i Västernorrlands län Sollefteå lasarett, byggår 1874 Landstingets uppdrag innehöll

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet PROTOKOLL

Kommunala Pensionärsrådet PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet PROTOKOLL 2018-08-13 KALLELSE 1(1) Kommunala Pensionärsrådet Lisa Hedin Datum 2018-07-11 Kommunala Pensionärsrådet kallas härmed till sammanträde måndag den 13 augusti 2018 kl.

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (15)

Kommunala pensionärsrådet (15) Kommunala pensionärsrådet 2016-04-14 1 (15) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 15:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna Belle Strömberg Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (15)

Sammanträdesprotokoll 1 (15) Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Ylöjärvi, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Rolf Nyhrén (PRO) Ulf Nilsson (SPF) Gerd-Else

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (12) Christer Nyberg Åke Persson. Else-Marie Backman. Sten Westman

Kommunala pensionärsrådet (12) Christer Nyberg Åke Persson. Else-Marie Backman. Sten Westman Kommunala pensionärsrådet 2016-12-08 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 15:35 Beslutande Tjänstgörande ersättare Åke Forsberg, PRO Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6)

LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet 2009-09-16 19-24 1(6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 09.30 12.00 Ordinarie ledamöter Birger Lundberg,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13) Åke Forsberg Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman, -15:45 Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman

Kommunala pensionärsrådet (13) Åke Forsberg Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman, -15:45 Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman Kommunala pensionärsrådet 2016-06-09 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 16:05 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna Belle Strömberg Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ann-Kristine Hjelte, sekreterare. Ordförande...

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ann-Kristine Hjelte, sekreterare. Ordförande... 1 (11) Datum Tid Kl. 13:00 15:50 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Ann-Kristine Hjelte, sekreterare Underskrifter Sekreterare...

Läs mer

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista 1 (9) Datum Tid Kl. 13.00 16.05 Plats ande B-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Övriga Gert Persson, chef socialförvaltningen 3 närvarande Jerry Mähler, äldreomsorgschef 3

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Skive, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Stig Nordling (PRO) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Laila Andersson (PRO) Birgitta Frödin (SPF) Jan

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 270-283 Daniel Pichler/Ann-Britt Löfström. Ordförande... Christina Pettersson. Justerare...

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 270-283 Daniel Pichler/Ann-Britt Löfström. Ordförande... Christina Pettersson. Justerare... Plats och tid Kommunhuset i Lindesberg, klockan 14:00-16:00 Beslutande Christina Pettersson, ordförande Stig G. Andersson, SPF Nils Lidman, SPF Kaisa Lamu, SFP Henry Lindkvist, PRO Ann-Britt Eriksson,

Läs mer

Ordförande Bo Silverbern

Ordförande Bo Silverbern PROTOKOLL Kommunala Tid och plats: Klockan 09.00 12.00, Quality Grand Hotell Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Marianne Eriksson (s) vice ordförande Pensionärsrådets ledamöter Knut Welander, PRO

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2014-08-14 1 (6) Plats och tid Gunnar Lindbergs arbetsrum, torsdag 14 augusti 2014, kl 09:30-11:30 Beslutande Gunilla Bergstedt, SPF, ordf JaanEric Lundqvist, SKPF Rune Berglund,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Gunnern, Stadshuset, kl. 08.00 10.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund (S) Maria Rönnehäll (S) Lena Kandergård (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF)

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 6 april 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 6 april 2017, kl Pensionärsrådet Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 6 april 2017, kl 13.00-15.40 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl 13.00-15.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Kristianstads. kommun PROTOKOLL. KPR Kommunala Rådet för Pensionärer. Ledamöter

Kristianstads. kommun PROTOKOLL. KPR Kommunala Rådet för Pensionärer. Ledamöter Kommunala Pensionärsrådet 2018-06-01 2 KPR Kommunala Rådet för Pensionärer Tid och plats: Klockan 09.00 12.00iOstra huset Ledamöter Kommunala rådet för pensionärer Greta Nordquist, SPF Gudrun Sandgren,

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen kl. 13.00 16.10 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 13-18 Utses att justera Carina Larsson Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare

Läs mer

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun I Il ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2017-10-17 20-27 Sid 1 (7) Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde Tid: 2017-10-17, kl. 13.00-15.30 Plats: Landstingshuset, Futurum Falun Beslutande Elin Noren

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet protokoll

Kommunala pensionärsrådet protokoll Datum: måndagen den 5 mars 2018 Tid: 13:00-14.55 Plats: Östra Roten Justeringsdag: fredagen den 9 mars Paragrafer: 1-7 Utses att justera: Dick Bergström (SPF Seniorerna Lilla Edetbygden) Underskrifter:

Läs mer

Mötesprotokoll Kommunala pensionärsrådet. Ordförande ... Plats och tid Prologen kl. 08:30-10:00

Mötesprotokoll Kommunala pensionärsrådet. Ordförande ... Plats och tid Prologen kl. 08:30-10:00 Mötesprotokoll 2016-03-01 Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Prologen kl. 08:30-10:00 Närvarande Övriga närvarande Protokollet omfattar paragraferna Cecilia Norlin (M) (ordförande) Anna Jakobsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Pensionärsrådet 2011-11-09 20

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Pensionärsrådet 2011-11-09 20 2011-11-09 20 Plats och tid Kommunhuset, A-salen kl 10:00-11:45 Beslutande Pia Wårdsäter (S), ordförande Urban Blomster (V) Gert Berlin (PRO), vice ordförande Göran Pettersson (PRO) Marianne Pettersson

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande 1(10) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Pyramiden Kl. 10.00 12.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Sylvia Persson, reumatikerföreningen Ann-Marie Hammar, SKPF Ingrid Wase,

Läs mer

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 10: Anna Sundberg (S) Mikael Malmén (S) PRO Gunilla Rödin. SKPF Solveig Olsson

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 10: Anna Sundberg (S) Mikael Malmén (S) PRO Gunilla Rödin. SKPF Solveig Olsson Kommunala pensionärsrådet 2019-04-11 1 (9) Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 10:00-12.15 Ledamöter Ordförande Ann-Sofie Ingman PRO Anna Sundberg (S) Omsorgsnämnden 11-12 Anita Danielsson

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 2016-05-25 Sida 1 Sammanträde med Pensionärsrådet Plats och tid Förvaltningshuset, Södra Kyrkogatan 4, Eksjö, lokal: Garvaren, kl. 09.30-12.00 ande Kerstin Robertson (M), ordförande Berit Ekedahl, Ingatorp

Läs mer

PROTOKOLL. Monica Samuelsson Rolf Gustafsson Laila Johansson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund

PROTOKOLL. Monica Samuelsson Rolf Gustafsson Laila Johansson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund 1(10) Sammanträdesdatum: 2015-02-16 Plats och tid C-salen, kl 13:30-16:30 Beslutande Monica Samuelsson Rolf Gustafsson Laila Johansson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Sarah Näslund (L) Urban Blomster (V)

Åsa Sikberg (M) ordförande Sarah Näslund (L) Urban Blomster (V) Tid och plats 8 februari 2019, kl. 13:00-16:00 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp Paragrafer 1-7 Utses att justera Göran Humling ande Ledamöter Förtroendevalda ledamöter Åsa Sikberg (M) ordförande Sarah

Läs mer

PROTOKOLL Datum Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter

PROTOKOLL Datum Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Plats och tid Veckeborummet, 13:15-16:00 Beslutande: Ove Schönning (S) vice ordförande Stig Almström (LB) Sylvia Olsson (KD), tjänstgörande ersättare Jan Nilsson, PRO Ljusdal Kurt Rådlund, PRO Hennan Ewy

Läs mer

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie Kommunala pensionärsrådet 2011-05-18 1 Plats och tid Sammanträdesrum Appuna, Stadshuset, Mjölby, kl 14.00-15.55 Beslutande Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande Pensionärsrepresentanter

Läs mer

Protokoll. Administrativa enheten. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Barbro Eriksson. Sammanträdesdatum Sida 1/

Protokoll. Administrativa enheten. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Barbro Eriksson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Sammanträdesdatum Sida 1/8 Plats och tid Sammanträdesrummet, vård- och omsorg, Dalavägen kl 10:00 Beslutande Övriga Plats och tid för justering Pernilla Boström (S) Anna-Greta Johansson (S) Roger Brodin

Läs mer

1 (11) Kommunala pensionärsrådet

1 (11) Kommunala pensionärsrådet 2018-09-26 Sida 1 (11) Sammanträde med Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Bryggaren kl. 09.30 12:00 ande Ledamöter Klein Karlsson, Eksjö PRO Gunnel Svensson, SPF Seniorerna Hult-Höreda Anna-Kerstin

Läs mer

Sessionsalen, Regionens kansli

Sessionsalen, Regionens kansli Pensionärsrådet Tid 2015-02-16 10:00 12:00 Plats Sessionsalen, Regionens kansli ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Anna Fransson (S), ordförande Suzanne Frank

Läs mer

Pensionärsrådet. Protokoll Datum: Kliniskt Träningscentrum, Centrallasarettet Växjö

Pensionärsrådet. Protokoll Datum: Kliniskt Träningscentrum, Centrallasarettet Växjö Pensionärsrådet Tid 2016-05-09 09:00-12:00 Plats Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Kliniskt Träningscentrum, Centrallasarettet Växjö Anna Fransson (S) (ordförande) Robert Olesen

Läs mer

Datum Bengt-Olof Bengtsson (SD) Pia Raae (PRO Bromölla) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-5 Gitana Grikainiene

Datum Bengt-Olof Bengtsson (SD) Pia Raae (PRO Bromölla) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-5 Gitana Grikainiene 1(9) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 14.00 16.50 Beslutande Ledamöter Conny Svensson (S), ordförande Bo Jönsson (V) Bengt Nilsson (PRO Bromölla) Maj-Britt Haker (SPF Seniorerna Bromölla-Näsum)

Läs mer

Sten Fransson, ordförande (S) Maria Rönnehäll (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Stig Nordling (PRO) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Birgitta Frödin (SPF)

Sten Fransson, ordförande (S) Maria Rönnehäll (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Stig Nordling (PRO) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Birgitta Frödin (SPF) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrum, Skive, kl. 13.30 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Maria Rönnehäll (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Stig

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2011-02-16 1-10 1(7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 14.00 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga Utses att justera Sören Bertilsson, ordförande,

Läs mer

Måndagen den 5 mars klockan 10:00 12:30 Kommunkontoret, Bergsjö

Måndagen den 5 mars klockan 10:00 12:30 Kommunkontoret, Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Måndagen den 5 mars klockan 10:00 12:30 Kommunkontoret, Bergsjö Beslutade Åke Bertils (s) ordförande Allan Sundvik (PRO)

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet

Kommunala Pensionärsrådet 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Gunnern, Stadshuset, kl. 10.00 12.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård (S) Lars-Åke Wickman (PRO) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Birgitta Frödin

Läs mer

Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50

Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50 med funktionsnedsättning Sammanträde Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga med funktionsnedsättning Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50 Evy Gahnström (V) Mauritz Eliasson, PRO

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Kommunala Pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Kommunala Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESTOKOLL Sida 1(6) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 10.00-12.00 Beslutande Kommunstyrelsen Peter Landgren Äldreomsorgsnämnden Ulla-Maj Persson Elsa Eckergren Kjell Hugosson

Läs mer

Landstingets pensionärsråd 21-32

Landstingets pensionärsråd 21-32 Protokoll Sammanträdesdatum 2006-09-08 Landstingets pensionärsråd 21-32 Tid: Fredagen den 8 september, kl 09.30-12.00 Plats: Sammanträdesrum Biblioteket, Vårdcentralen Centrum Falkenberg Närvarande ledamöter

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande 1(5) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 14.00 16.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Sylvia Persson, reumatikerföreningen Ann-Mari Hammar, SKPF Ingrid Wase,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 2009-09-11 1 (8) Plats och tid Stadshuset, Verdesalen, kl 13.15-16.15 Beslutande Enligt blad 2 Övriga deltagande Enligt blad 2 Utses att justera Sven Nilsson Sekreterare... Paragrafer

Läs mer

Jörgen Johansson PRO, Ulla Sjöström PRO, Katarina Hjalmarsson SKPF, Kerstin Nordenstam RPG

Jörgen Johansson PRO, Ulla Sjöström PRO, Katarina Hjalmarsson SKPF, Kerstin Nordenstam RPG PENSIONÄRSRÅDET 2017-11-22 Sida 1 (5) Plats och tid Rudenschöldsrummet, kl. 13:30-15.45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Ordförande Lena Blomgren (S), Iréne Apelqvist

Läs mer

Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Stöd o omsorgschef May Hansson Tf Stöd o omsorgschef Lena Bergman. Staffan Nilsson, Ann-Britt Andersson

Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Stöd o omsorgschef May Hansson Tf Stöd o omsorgschef Lena Bergman. Staffan Nilsson, Ann-Britt Andersson 1(7) Plats och tid Biblioteket, den 20 september kl 10.00-12.00 Beslutande Ledamöter Knut Jansson, ordf Staffan Nilsson, PRO Thore Hermansson, PRO Jens Rymoen, PRO Maj-Britt Söderberg, PRO Birgitta Åseby,

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde 2013-11-20 Plats och tid för sammanträde: Ungdomens hus tidigare Kyrkbyns röda skola Kl. 08.30-11.

Protokoll fört vid sammanträde 2013-11-20 Plats och tid för sammanträde: Ungdomens hus tidigare Kyrkbyns röda skola Kl. 08.30-11. Protokoll fört vid sammanträde 2013-11-20 Plats och tid för sammanträde: Ungdomens hus tidigare Kyrkbyns röda skola Kl. 08.30-11.30 Närvarande: Hans Sternbro, Ordförande Socialnämnden Ann-Marie Fröjd,

Läs mer

Kommunala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Sov Protokoll

Kommunala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Sov Protokoll Tid Måndag den 7 mars 2016 kl. 13.30-16.30 Plats Närvarande Ledamöter Kupolen, Rådhuset Marie Brorson, ordförande (S) Åsa Johansson, (FP) Johanna Reimfelt, (M) Anita Forsström, PRO Karin Sahli, PRO Britta

Läs mer

Marianne Ahlqvist. Rebecca Rönnquist. Majvor Westberg Jönsson. Marianne Ahlqvist

Marianne Ahlqvist. Rebecca Rönnquist. Majvor Westberg Jönsson. Marianne Ahlqvist Protokoll 1 (11) Plats och tid: Guldsmeden, sal A klockan 13:00-15:45 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Majvor Westberg Jönsson (S) Ordf. Lillian Holmgren (S) Birgitta Medin (M) Bo Lindgren (PRO)

Läs mer

För pensionärsföreningarna

För pensionärsföreningarna Sida Kommunala Pensionärsrådet (KPR) 2016-05-13 1 (7) Plats och tid Kommunhuset Mönsterås, den 13 maj 2016, kl. 09.30-11.30 Beslutande För pensionärsföreningarna Göte Pettersson, PRO Samorganisation Inger

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet protokoll

Kommunala pensionärsrådet protokoll Datum: måndagen den 22 oktober 2018 Tid: 13:00-15.00 Plats: Östra Roten Justeringsdag: torsdagen den 25 oktober 2018 Paragrafer: 28-35 Utses att justera: Gunilla Ståhlberg (PRO Lilla Edet) Underskrifter:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Sammanträdesdatum 2007-01-29 Pensionärsrådet Plats och tid Rådhuset 2007-01-29 kl 08.30 10.45 Beslutande Ersättare Utses att justera Stefan Möller, m ordförande Björn Stigborg,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Kommunala Pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Kommunala Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna klockan 10.00 11.10 Beslutande Kommunstyrelsen Tomas Johansson Äldreomsorgsnämnden Ulla Maj Persson SPF SPF Hyssna Sätila fristående

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Ej närvarande: Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Mari Lindahl, L Lena Persson, S Helena Stålhammar, C 7-12 Kjell Lindström, SPF Birgitta

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 15 Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet (KPR) Rådet för FunktionsHinderfrågor (RFH) 2011-02-22

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 15 Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet (KPR) Rådet för FunktionsHinderfrågor (RFH) 2011-02-22 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 15 Plats och tid Sophiagården, Söderåkra, kl 15.00-16.30 Beslutande Övriga deltagande Ewy Svensson, SN, ordförande Henrik Nilsson Bokor, SN Linda Eriksson,

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet

Kommunala Pensionärsrådet 1(9) Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid Studierummet, Lagunen, kl. 14.00 15.30 Beslutande Ledamöter Bengt Nilsson (PRO Bromölla), ordförande Bo Jönsson (V) Gudrun Bengtsson (SD) Bojan Nilsson (PRO

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 27 augusti 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:20.

Kommunala pensionärsrådet 27 augusti 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:20. Kommunala pensionärsrådet 27 augusti 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:20. Beslutande Anna Belle Strömberg Marianne Westin Susanne Sturk, -14:15 Anna

Läs mer

VU PROTOKOLL

VU PROTOKOLL VU PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och pensionärsrådet 2014-03-05 1 (16)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och pensionärsrådet 2014-03-05 1 (16) Handikapp- och pensionärsrådet 2014-03-05 1 (16) Plats och tid Samlingssalen Vaukagården, onsdagen den 5 mars 2014, Kl. 9.00 12.00 Beslutande Leif Rönnqvist, ordförande John Sundström, ledamot Eva Forsmark,

Läs mer

KRISTIANSTADS KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Tid och plats: Klockan , Sammanträdesrummet, Café Finland

KRISTIANSTADS KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Tid och plats: Klockan , Sammanträdesrummet, Café Finland PROTOKOLL 1 (7) Kommunala Tid och plats: Klockan 09.00 11.20, Sammanträdesrummet, Café Finland Förtroendevalda Bo Silverbern (ON), ordförande Marianne Eriksson (ON) Anders Björklund (KS) Pensionärsrådets

Läs mer

Barbro Nilsson Plats och tid Stadshuset Ann-Christin Olsson. Lena Blomgren. Barbro Nilsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Barbro Nilsson Plats och tid Stadshuset Ann-Christin Olsson. Lena Blomgren. Barbro Nilsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL PENSIONÄRSRÅDET 2018-09-19 Sida 1 (8) Plats och tid Nicolairummet kl. 13.30-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Ordförande Lena Blomgren (S), Iréne

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2010-09-15 17-24 1(6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 13.30 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Sören Bertilsson, ordförande, landstinget Gunnar

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Helén Jaktlund (C) Viktoria Söderling (S)

Åsa Sikberg (M) ordförande Helén Jaktlund (C) Viktoria Söderling (S) Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera 20 maj 2019, kl. 09:00-12:00 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp 8-12 Anslaget sätts upp: 2019-06-27 Anslaget tas

Läs mer

Pensionärsrådet. Plats: Lokal Möckeln, regionhuset, Nygatan 20, Växjö. Barbro Karlsson, SKPF Allan Nilsson, PRO Kronoberg ersätter Britta Croona

Pensionärsrådet. Plats: Lokal Möckeln, regionhuset, Nygatan 20, Växjö. Barbro Karlsson, SKPF Allan Nilsson, PRO Kronoberg ersätter Britta Croona Pensionärsrådet Datum: 2017-11-24 Tid: 10:00-12:15 Plats: Lokal Möckeln, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup, SPF Seniorerna Ingmarie Johannesson, SPF Seniorerna

Läs mer

Kommunhuset, A-salen, kl :00

Kommunhuset, A-salen, kl :00 Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl.13.00 15:00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 16-22 Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Susanne Ivarsson

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2013-05-21 8

Kommunala pensionärsrådet 2013-05-21 8 Kommunala pensionärsrådet 2013-05-21 8 Plats och tid Hjernet, 2013-05-21 kl. 10.00-11.25 Beslutande Övriga deltagande Tom Rymoen (M), ordförande Bertil Nilsson, PRO Enar Moberg, PRO Ulf Eklund, PRO Siv

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl 13.00-15.15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer