D/H 8 D/H 9 D/H 10 D/H 11 D/H 12 D/H 13 D/H 14 TELEFON ADRESS ORG NR BANKGIRO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "D/H 8 D/H 9 D/H 10 D/H 11 D/H 12 D/H 13 D/H 14 E-MAIL TELEFON ADRESS ORG NR BANKGIRO"

Transkript

1 Tips och råd - Regler Vi rekommenderar alla arrangörer att beställa och läsa Regelboken för längdåkning Men här finns några av de viktigaste reglerna som rör barn och ungdom samlade, så alla kan få en chans att ta del av de mest väsentliga reglerna. Vi ger även några tips utöver regelboken, som kan vara nyttiga både för dig som är arrangör av barn - och ungdomstävlingar samt alla föräldrar. Att arrangera en längdskidtävling är både roligt och enkelt, om den genomförs på ett sådant sätt att den är lättillgänglig för så många som möjligt att delta i. Här får du en sammanställning över de väsentligaste reglerna för att era barn och ungdoms tävling ska bli säker och rättvis för deltagarna. Längdskidåkning är en idrott som utövas utomhus där miljöhänsyn i förhållande till naturen alltid måste tas. Detta omfattar allt ifrån tävlingens genomförande i tiden i förhållande till väderförhållanden, banornas planering och preparering till den tävlandes utrustning och kläder. Längdskidåkning är en idrott där rättvisa, säkerhet och glädje är tre ledord. Tävlingarna skall alltid planeras och genomföras så att de tävlande under rättvisa och säkra förhållanden kan visa sina förmågor i teknik, taktik, styrka och uthållighet under glädjefyllda förhållanden. Vi önskar att denna sammanställning av våra viktigaste regler samlade med kommentarer och rekommendationer skall underlätta för dig som arrangör, ledare eller förälder. Tävlingsklasser och banlängder Regel 130 Att de tävlande deltar i rätt klass och att maximal tävlingsdistans följs är en grundpelare i längdskidåkningen. Det är alltid arrangörens ansvar att säkerställa att de aktiva startar i rätt klass. Då antalet anmälda vid ungdomstävlingar i vissa klasser ibland är mycket litet föreslås en sammanslagning av klasser enl , och (ex H/D 15-16). Sammanslagning av klasser görs då anmälningstiden har gått ut och enligt ovanstående principer. c/ Ungdom Damer/Herrar D/H 8 D/H 9 D/H 10 D/H 11 D/H 12 D/H 13 D/H 14 Max km Tävling 4,0 km 5,0 km 5,0 km 6,0 km 6,0 km 10 km Max km Motion 15 km 20 km 20 km 30 km 40 km 40 km

2 D/H 15 D/H km 20 km 30 km 40 km 40 km 40 km H/D 0-8 år är nybörjarklasser där barnen deltar för att prova på längdskidåkning. Tidtagning i dessa klasser får ej ske. Klasserna skall starta med individuell start alternativt parvis start. Deltagarlista i bokstavsordning kan publiceras efter avslutat lopp. Lika priser skall delas ut till samtliga deltagare Vid alla sanktionerade tävlingar kan arrangören bjuda in deltagare till Öppen klass. Öppen klass finns i tre olika längder: Öppen 1 (upp till 2 km), Öppen 2 (2 5 km) och Öppen 3 (5 10 km). Klasserna är motionsklasser och är öppna för alla åkare från 9 år och äldre (flickor, pojkar, kvinnor och män) som vill prova att åka skidor under tävlingslika former. Åkare yngre än 9 år skall åka i nybörjarklass. Sanktion för öppen klass söks i samband med ordinarie tävlingsansökan i SSF TA. Tidtagning kan genomföras i dessa klasser. Genomförs tidtagning skall resultatlistan publiceras i bokstavsordning efter avslutat lopp. Genomförs ingen tidtagning skall deltagarlista i bokstavsordning publiceras efter avslutat lopp. Eventuella priser i öppen klass skall lottas ut I individuella tävlingar skall D 9-90 år och H 9-90 år tävla i egen åldersklass/sammanslagen åldersklass enligt I stafettävlingar tävlar D 9-16 år och H 9-16 år i sammanslagna klasser. Ex. D 11-12, H o s v. Den äldre åldersklassen har dock rätt att flytta upp till närmast högre sammanslagna klass. Ex. H 14 har rätt att tävla i närmast högre sammanslagna klass H D/H 16 har rätt att tävla i klassen D/H år Vid UDM, USM, D år och H år har ej rätt att deltaga i närmast högre åldersklass Vid UDM, USM, JSM stafettåkning tävlar D år och H år i sammanslagna klasser. Ex. D 15-16, H Den äldre årsklassen har dock rätt att flytta upp till närmast högre sammanslagna klass. Ex D/H 14 har rätt att tävla i närmast högre sammanslagna klass D/H D/H 16 år har rätt att tävla i klassen D/H år I stafettävlingar får damer/flickor tävla i herr/pojkklasser.

3 130.3 Sammanslagna klasser Sammanslagna klasser bör undvikas för de yngsta åldersgrupperna, om så sker skall hänsyn tas till yngsta åldersgruppen i den sammanslagna klassen vad gäller max banlängd. Organisation Som arrangör av en längdskidtävling är Du ansvarig för att planeringen och genomförandet av tävlingen sker på ett sådant sätt att tävlingen blir säker och rättvis. En organisation med medlemmar som har olika ansvarsuppgifter måste finnas. Arrangören är ansvarig för att alla tävlande i god tid får information om tävlingens genomförande ur olika aspekter. På enklare tävlingar finns inga formella krav på organisationens utseende och olika delar såsom tävlingsjury och så vidare men tips och råd finns att hämta i regelboken. En stark rekommendation är dock att en tävlingsledare utses som har ansvar för den övergripande organisationen. Som arrangör av en längskidtävling är förutom tävlingens rättvisa genomförande och banans säkerhet, kall väderlek den situation som man emellanåt verkligen måste ta ett beslut huruvida tävlingen går att genomföra. I dessa situationer ska alltid det svenska tillägg som finns vid paragraf och i regelboken tillämpas. Som köldgräns vid ungdomstävlingar gäller Tävlingsledaren är ansvarig för alla delar av tävlingen och övervakar alla övriga tävlingsfunktionärers arbete. Denne ska hålla TD informerad om föreberedelsearbetet och om eventuella förändringar som måste göras. Banor Banans utformning är av största betydelse för att en lyckad tävling skall kunna genomföras. Stor vikt måste läggas vid banans anpassning till de tävlandes ålder och erfarenhet. Banan måste vara sådan att den både är säker att åka under rådande väder- och snöförhållanden och att den sätter de tävlandes olika förmågor på prov. Generellt gäller att en bra tävlingsbana skall innehålla 1/3 del uppförsbackar, 1/3 nedförsbackar och 1/3 småkuperad terräng. Banans bredd skall vara sådan att det på de flesta ställen är möjligt för tävlande att obehindrat passera varandra.

4 Sprinttävlingar ställer särskilda krav på banan. Generellt kan sägas att en sprintbana skall vara på ett sådant sätt att den främjar taktik, fart och man-mot-man-kamper. Banan skall vidare läggas så att tvära och långa stigningar undviks, endast i de äldre ungdomsklasserna bör kraftigare stigningar finnas. Finns möjlighet kan det vara en bra lösning att starten är högre belägen än målet. Svenska Skidförbundets rekommendation är att åktiden på en ungdomsbana för sprint är 1,5-2 minuter sett till de snabbaste åkarna i respektive klass. Inom längdskidåkningen används ett flertal startvarianter. I detta kompendium redovisas enbart startprocedurerna för intervallstart och masstart. För övriga startprocedurer se regelboken paragraf och Målgången skall planeras så att rättvisa spurtuppgörelser främjas. För yngre ungdomsklasser bör lutningen mot mål vara så liten som möjligt. I vissa fall kan det vara en fördel att ha nedförsbacke mot mål, för att skapa fartfyllda uppgörelser. Det är viktigt att tävlingen genomförs på ett sådant sätt att resultatet blir rättvisande. I detta avsnitt finns ett urval av de regler som styr ordningen i tävlingens genomförande Tävlingsbanan skall vara så lagd att åkarnas tekniska, taktiska och fysiska egenskaper sätts på prov. Svårighetsgraden bör anpassas efter tävlingens nivå. Banan skall planeras så naturligt som möjligt med hänsyn till terrängförhållandena. Böljande och flacka partier, uppförs- och utförsbackar skall växla så att banan inte blir enformig. Åkrytmen skall inte brytas för ofta av snäva riktningsförändringar eller branta uppförsbackar. Utförslöporna skall planeras så att åkarnas tekniska kvaliteter ger utslag. Samtidigt är det av stor vikt att de tävlande ska kunna åka banan även under snabba förhållanden Definition av teknikerna Klassisk teknik (K) Klassisk teknik inbegriper diagonalåkning, stakning, saxning utan glidsteg, utförsåkning och riktningsändringar Enkel- eller dubbelskridsko är inte tillåtet Riktningsändring tillåter steg med frånskjut med avsikt att ändra åkriktning. Där det finns ett preparerat spår är riktningsändringar med frånskjut INTE tillåtet. Detta gäller också för tävlande som åker vid sidan av spåret. När det finns ett eller flera preparerade spår är upprepade spårbyten eller att kliva i och ur spåret inte tillåtet Fri teknik (F) Fri teknik omfattar alla tekniker som används i längdåkning Preparering för klassisk teknik Spåren bör läggas i tävlingsbanans ideala åklinje. Spåret läggs normalt i mitten av banan med undantag av kurvorna.

5 Läggs två eller flera spår ska avståndet mellan respektive spår vara 1,20 meter mätt från det enskilda spårets mitt Preparering för fri teknik För tävlingar i fri teknik skall banan packas och prepareras väl över hela bredden. Bredden på banan ska anpassas till tävlingsformen (se ICRs artiklar i sektion C) Temperatur Sv. tillägg Som köldgräns vid ungdomstävlingar gäller -15 Tävlingsformer Tävlingar med intervallstart är den vanligaste tävlingsformen traditionellt på barn- och ungdomstävlingar. Det är en lättarrangerad tävlingsform som kräver relativt liten insats från arrangörshåll. För de allra yngsta klasserna (0-8 år) skall endast intervallstart eller parstart genomföras. Då får barnen åka tävlingen i sin egen takt och det är enklare för speaker att ge alla samma uppmärksamhet. Att lägga in tekniska moment efter banan eller att till exempel mäta vem som åker snabbast utför en backe är exempel på utmaningar för att variera tävlingsformen så det inte bara blir åka rakt fram. 322 Tävlingar med masstart. För de allra yngsta klasserna (nybörjare) ska endast intervallstart genomföras för att stävja tävlingshetsen. Även om ingen tidtagning genomförs så är ändå den direkta feedbacken vid målgång stark. Vid intervallstart gör individen sitt eget lopp på ett helt annat sätt.vad gäller seedning så skall startplatserna i en masstartstävling för barn och ungdomar lottas. SSF förbjuder att använda seedningstabeller Detta för att minska den upphaussning som finns runt seedning. Det är viktigt att komma ihåg att en masstartstävling avgörs på tävlingsbanan och vid mållinjen inte i starten (se paragraf 322.1). Seedning är en fråga för junior- och seniortävlingar Definition Vid tävlingar med masstart, startar alla tävlande samtidigt och resultatlistan avgörs av ordningen i mål Banor och stadion Masstart ställer alltid ett något högre krav på banan jämfört med tävlingar med individuell start. Banan måste helt enkelt vara så bred att trafikstockningar undviks. 2-3 åkare bör kunna åka i bredd på banan. Ur-spår-regeln gäller inte vid masstart (se regel 343.3). Starten kan ske med plogformation eller med traditionella starlinjer. Om plogformation används anläggs

6 normalt fem eller sju startspår. Jämna startnummer till höger och ojämna startnummer till vänster om spetsen plogen Tre åkare bör kunna åka i bredd på upploppet. 324 Jaktstart Att barn och ungdomar uppskattar jaktstart råder det inget tvivel om. Jakten och den direkta belöningen när man passerar sina medtävlande är en stark dragningskraft.. Tävlingsformen höll nästan på att försvinna i internationella sammanhang men har under de senaste åren fått ett uppsving då ett antal jaktstarter arrangerats. För att få en mer utmanande tävling så rekommenderas att de olika tävlingarna genomförs i olika tekniker. Det föreligger dock inga formella hinder att genomföra bägge tävlingarna i samma teknik. Angående distanser så gäller maximalt tillåtna banlängd för respektive klass vid vardera tävlingen. Rekommendationen är att den första tävlingen är kortare än den avslutande för att minska tidskillnaderna och få en tätare jakt i den andra tävlingen Definition Jaktstarttävlingar genomförs som kombinerade tävlingar där starttiden för de tävlande avgörs med resultatet (resultaten) från tidigare tävling(ar) och resultatet avgörs av ordningen i mål i den sista tävlingen. 325 Individuella sprinttävlingar Sprinttävlingar skall genomföras på ett sådant sätt att de i alla delar framstår som fartfyllda tävlingar där taktik, snabbhet, glädje, spänst och styrka framhävs. Detta gäller alla olika delar i arrangemanget såsom speaker, musik, tidsplanering, banlayout, funktionärers uppträdande mm. På detta sätt kan vi till fullo utnyttja de möjligheter som ges i sprinttävlingen att tillföra vår sport en ny dimension. Sprinttävlingen kan genomföras på en enkel arena utan större krav på bana och start/målområde. Den är därför lämplig att genomföra på ungdomsnivå och kan med

7 fördel arrangeras på nya platser, vid skolor, daghem, köpcentra mm. Om det är få anmälda i en klass kan en sprinttävling genomföras helt utan tidtagning. (mindre än 16 deltagare/ klass) Det är viktigt att det råder sportsliga förutsättningar på banan. Banan måste innehålla avsnitt som gör det möjligt för åkarna att passera varandra. Ur-spår-regeln gäller inte vid sprint (se regel 343.3). Reglementet för individuella sprinttävlingar är framtagna för internationella och nationella tävlingar för seniorer och juniorer och skall ses som ett stöd vid barn- och ungdomstävlingar. Klassindelning Då antalet anmälda vid barn- och ungdomstävlingar i vissa klasser ibland är mycket litet föreslås en sammanslagning av klasser enl (ex H/D 15-16). Sammanslagning av klasser görs då anmälningstiden har gått ut och enligt ovanstående principer. Målsättning bör vara att den enskilda klassen innehåller minst 8 deltagare.. Kvaltävling Vid ungdomstävlingar kan sprinttävlingen genomföras så att alla är direktkvalificerade till finalomgången. Startordningen lottas om inte kvalomgång används. Om en kvaltävling skall genomföras lottas startordningen i denna. Finaler Schemat för finalomgången kan göras på många olika sätt. Förslag på schema för finalheat finns på SSF webbplats Ett bra tips vid barn och ungdomstävlingar i sprint är att finalerna genomförs med så jämna åkare som möjligt, alltså går 1-6 till samma final, 7-12 osv Definition Individuella sprinttävlingar börjar med en kvalificeringsomgång, organiserad som en intervallstartstävling. Efter kvalificering tävlar de kvalificerade åkarna i finalerna med hjälp av utslagningsomgångar (sprintheat). 326 Teamsprint Rekommendation Teamsprint (även kallad sprintstafett) är en av de yngsta grenarna i längdskidsporten. Tävlingsformen är mycket lämplig att genomföra som stafett för barn och ungdomar då den enbart kräver två aktiva för att forma ett lag. Få aktiva i en förening är ofta ett problem vid traditionell stafett som kräver tre eller fyra lagmedlemmar. I teamsprint är det också enkelt att mixa pojkar och flickor för att skapa ännu fler lag. På detta sätt kan vi till fullo utnyttja de möjligheter som ges i teamsprinttävlingen att tillföra vår sport en ny dimension. I och med att det är kort bana så kan man nyttja samma fördelar som den individuella sprinten har det vill säga fartfyllda tävlingar där taktik, snabbhet, glädje, spänst och styrka framhävs. Detta gäller alla olika delar i arrangemanget såsom speaker, musik, tidsplanering, banlayout, funktionärers uppträdande mm. Skicross kan med fördel utgöra

8 delar av eller hela tävlingen. En teamsprittävling kan genomföras helt utan tidtagning för att ytterligare förenkla arrangemanget. Det är viktigt att det råder sportsliga förutsättningar på banan. Banan måste innehålla avsnitt som gör det möjligt för åkarna att passera varandra. Ur-spår-regeln gäller inte vid teamsprint (se regel 343.3). Om en teamsprinttävling registreras och sanktioneras som en lagtävling i SSF TA så kan funktionen laganmälan användas. Funktionen underlättar tävlingen administrativt både för arrangör och deltagande föreningar. Vad gäller seedning så skall startplatserna i en teamsprinttävling för barn och ungdomar lottas. SSF förbjuder starkt från att använda seedningstabeller. Seedning är en fråga för junior- och seniortävlingar Definition Sprintstafett är tävlingar i form av stafetter med två tävlande som avlöser varandra och åker 3 6 sträckor vardera. Antalet sträckor och distanserna måste publiceras i den officiella inbjudan Delar av tävlingsbanan skall vara raka, tillräckligt långa och breda för att möjliggöra passerande av annan tävlande Med hänsyn till tidspressen under finaldelen så är det inte möjligt att tillåta protester under kvartsfinaler och semifinaler. Protester accepteras endast efter att finalerna är slutförda. 327 Stafett Rekommendation Att tävla i ett lag är ofta mycket uppskattat bland barn och ungdomar så att genomföra fler stafetter är ett bra sätt att stimulera till skidglädje. Med stafett avses tävlingar där flera tävlande tillsammans bildar ett lag. Skillnaden mellan stafett och teamsprint är att i stafett åker lagmedlemmarna en sträcka var i teamsprint åker det två lagmedlemmarna flera sträckor. Stafetter är likt sprint- och teamsprinttävlingar enkla att genomföra då tidtagning inte är nödvändigt och det går att bygga många olika spänningsmoment i tävlingen. Blandning av både tävlingsdistanser, åldrar och flickor/pojkar rekommenderas för att skapa intressanta tävlingar. Skicross kan med fördel utgöra delar av eller hela tävlingen. Du som arrangör har stor frihet att bestämma antalet sträckor. Förslag på en stafettform som SSF rekommenderar för barn och ungdomar Tre sträckor, en sträcka på ca 1 km, en sträcka på ca 2 km och en sträcka på ca 3 km. I laget ska en 9 10 åring, en åring och en åring ingå, men det är inte styrt vem som åker vilken sträcka. Minst en tjej/kille per lag. Om en stafett registreras och sanktioneras som en lagtävling i SSF TA så kan funktionen laganmälan användas. Funktionen underlättar tävlingen administrativt både för arrangör och deltagande föreningar.

9 Vad gäller seedning så skall startplatserna i en stafettävling för barn och ungdomar lottas. Svenska Skidförbundet förbjuder från att använda seedningstabeller. Detta för att minska den upphaussning som finns runt seedning. Det är viktigt att komma ihåg att en stafettävling avgörs på tävlingsbanan och vid mållinjen inte i starten. Seedning är en fråga för junior- och seniortävlingar. Om färger på nummerlappar används till de olika sträckorna rekommenderas färgsättning enligt paragraf Tävlingen och de tävlande Det är den tävlandes ansvar att uppträda på ett sådant vis att tävlingen kan avgöras på ett säkert och rättvist sätt. Den tävlande skall visa respekt för sina medtävlande och arrangören. Det är av yttersta vikt för allas säkerhet vid tävlingen att banan i alla situationer åks i rätt åkriktning. Som arrangör bör Du påpeka för de tävlande och ledare som åker banan i fel riktning. Att de tävlande genomför tävlingen av egen kraft är grundläggande i längdskidåkning. Att ledare, föräldrar och andra tävlande åker med och stöttar tävlande är inte tillåtet och ska påpekas från arrangörshåll om det uppdagas. Se regel Att de tävlande åker i rätt klass är också en grundläggande regel för att tävlingen ska bli rättvis. Som arrangör är Du skyldig att kontrollera detta. Se rekommendationer och klassindelning i avsnittet om tävlingsklasser och banlängder. 341 Krav på de tävlander Ålderskategorier FIS tävlingsår sträcker sig från 1 juli till 30 juni året därefter. 343 Tävlandes ansvar I alla tränings- och tävlingssituationer måste den aktive agera med förstånd och ta hänsyn till förhållandena på banan, sikt och trängsel I alla tränings- och tävlingssituationer måste den aktive alltid åka banan i rätt åkriktning De tävlande måste respektera särskilda instruktioner (banans öppettider, bära särskilda nummerlappar, träning, skidtestning, etc.) som utfärdas av juryn eller arrangören för att säkerställa god ordning på banan, inne på stadion och i lagens förberedelseområde före, under och efter tävling Den tävlande har ansvaret att anlända till start i rätt tid och att starta vid rätt tidpunkt De tävlande måste följa den markerade banan i rätt ordning från start till mål och passera samtliga kontrollpunkter.

10 Om en tävlande åker en felaktig del av banan eller lämnar den markerade banan bör den tävlande vända tillbaka till den punkt där felet begicks. För att återvända till punkten ifråga kan den tävlande tvingas åka mot den rätta åkriktningen och ska ha det fulla ansvaret för att andra åkare inte hindras eller försätts i fara Tävlande ska genomföra hela distansen av egen kraft på sina egna skidor. Hjälp från farthållare eller påfösare är inte tillåten I tävlingar i klassisk teknik får de tävlande enbart använda sig av klassisk teknik Vid alla tävlingsformer är obstruktion förbjudet. Obstruktion definieras som att avsiktligt hindra, blockera (genom att ej följa ideallinjen), attackera eller knuffa annan tävlande med någon del av kroppen eller skidutrustningen Passering Under en intervallstartstävling ska en åkare som blir uppåkt lämna fri väg (kliva åt sidan) vid första anmodan. Detta gäller vid tävlingar i klassisk teknik även där det finns två spår och vid tävlingar i fri teknik där den som blir passerad kan behöva begränsa sin skaterörelse I alla andra tävlingar gäller att vid passering får ingen tävlande hindras. Ansvaret för en korrekt passering ligger på omkörande åkaren. Den omkörande åkaren måste ha sina skidor framför den omåktes skidor innan bästa linjen kan återtas Växling i stafett I en lagtävling genomförs växlingen av den inkommande åkaren, i form av ett handslag någonstans på nästa åkares kropp medan båda åkarna befinner sig inom växlingszonen. Näste åkare får endast beträda växlingszonen vid anmodan. Ingen metod för att fösa på eller knuffa på den startande åkaren är tillåten Tävlande måste följa instruktioner från tävlingsfunktionärer. 344 Funktionärers och andras ansvar För ordning och kontroll av banorna gäller följande principer: - från 5 minuter före start till den tid efterpatrullen har passerat är ej längre alla funktionärer, ledare, icke tävlande och andra ackrediterade personer tillåtna att röra sig på eller åka skidor i banan. Vid denna tidpunkt skall dessa personer ha intagit bestämda platser bredvid banan och skall stå utan skidor. - medan man ger mellantider och information till de tävlande, får funktionärer, lagledare eller andra inte springa bredvid de tävlande längre än 30 m. - medan de gör detta jobb skall funktionärer och andra se till att inte hindra de tävlande. - i samband med att dryck eller mat ges till de tävlande måste ledare stå på sin plats och inte störa andra tävlande. Rullskidtävlingar Intresset för rullskidor som både tränings- och tävlingsform växer. Sedan regelboken gjordes om 2012 så ingår numera rullskidor som en tävlingsform tidigare fanns bara

11 rekommendationer. Här redovisas inte paragraferna för rullskidor utan enbart SSF:s rekommendationer. För hela regelverket hänvisas till regelboken. Grunden för rullskidor är att reglementet är det samma som för längdskidor. De särskilda rullskidreglerna finns till för att säkerställa de specialfall inom rullskidåkningen som inte reglerna för längdskidor kan täcka. Sanktion för tävlingar och godkännande sker via IdrottOnline precis som för längdtävlingar skillnaden är att man väljer rullskidor som gren för tävlingen. Om tävling och träning på rullskidor för barn ska genomföras är säkerheten mycket viktig. Träna därför alltid på väldigt lågt trafikerade områden exempelvis ett industriområde kvällstid. Rullskidtävlingar för barn och ungdomar skall alltid genomföras på avlyst väg och SSF avråder starkt från rullskidtävlingar på väg för barn yngre än 12 år. Vad gäller ansökning för rullskidtävling på allmän väg så lämnas ansökan alltid till länsstyrelsen. Var ute i god tid då handläggningstiden i vissa fall kan vara så lång som sex månader. SSF har på grund av det stora intresset och den snabba utvecklingen startat en arbetsgrupp för rullskidor. Fler råd går att få från denna grupp kontakter finns på

Frågeslinga tävlingsregler för barn & ungdom

Frågeslinga tävlingsregler för barn & ungdom 1. Vad innebär klassisk teknik enligt regelboken? 1 Klassisk teknik inbegriper diagonalåkning, stakning, saxning utan glidsteg, utförsåkning och riktningsändringar. X Klassisk teknik inbegriper diagonalåkningstekniker,

Läs mer

För att inspirera klubbar och distrikt till att utveckla arrangemang för barn och ungdom har SSF Barn- och ungdomsgrupp sammanställt detta dokument.

För att inspirera klubbar och distrikt till att utveckla arrangemang för barn och ungdom har SSF Barn- och ungdomsgrupp sammanställt detta dokument. För att inspirera klubbar och distrikt till att utveckla arrangemang för barn och ungdom har SSF Barn- och ungdomsgrupp sammanställt detta dokument. Tidigare genomfördes i fem olika distrikt från norr

Läs mer

SVENSKA SKIDFÖRBUNDETS REKOMMENDATIONER ENKLA SKIDTÄVLINGAR

SVENSKA SKIDFÖRBUNDETS REKOMMENDATIONER ENKLA SKIDTÄVLINGAR SVENSKA SKIDFÖRBUNDETS REKOMMENDATIONER ENKLA SKIDTÄVLINGAR Enkla skidtävlingar Att arrangera en skidtävling är både roligt och enkelt, om den genomförs på ett sådant sätt att den är lättillgänglig för

Läs mer

Svenska Skidförbundets riktlinjer för stavmätning vid längdskidtävlingar i klassisk teknik

Svenska Skidförbundets riktlinjer för stavmätning vid längdskidtävlingar i klassisk teknik Falun 2016-12-13 Svenska Skidförbundets riktlinjer för stavmätning vid längdskidtävlingar i klassisk teknik Längdskidåkningen står just nu inför stora utmaningar. Förutom klimatförändringarna, som på allvar

Läs mer

TD & Arrangörskonferens Skellefteå okt Lars-Erik Rosenqvist FIS TD. Hur organisera en teknikkontroll. Definition av klassisk teknik.

TD & Arrangörskonferens Skellefteå okt Lars-Erik Rosenqvist FIS TD. Hur organisera en teknikkontroll. Definition av klassisk teknik. TD & Arrangörskonferens Skellefteå 28 29 okt. 2017 Lars-Erik Rosenqvist FIS TD Hur organisera en teknikkontroll. Definition av klassisk teknik. Agenda Varför teknikkontroller? Definition av klassisk teknik

Läs mer

Regelverk för. Sveriges roligaste skidtävling

Regelverk för. Sveriges roligaste skidtävling Regelverk för 2015 Sveriges roligaste skidtävling SYFTE Huvudsyftet med ICA cup är att arrangera en rikstävling för 13 14 åringar som ska ligga i framkant och vara den roligaste skidupplevelsen som åkaren

Läs mer

REGELVERK. Svenska Skidförbundet Riksskidstadion, Falun Telefon: +46 (0) Webb:

REGELVERK. Svenska Skidförbundet Riksskidstadion, Falun Telefon: +46 (0) Webb: REGELVERK Svenska Skidförbundet Riksskidstadion, 791 19 Falun Telefon: +46 (0)10-708 69 00 Webb: www.skidor.com Syftet med Folksam cup är att stimulera till bra tränings och tävlingsverksamhet i våra skiddistrikt

Läs mer

PM HUSUMSKIDAN SPRINT

PM HUSUMSKIDAN SPRINT PM HUSUMSKIDAN SPRINT 2019-01-27 Plats: Degersjön Fritidsområde i Husum (Utås 100) Tävlingsledning: Ulrik Ulander, Tävlingsledare (070-5244960) Tomas Hübenette, Startansvarig Jens Boveng, Tävlingssekreterare

Läs mer

PROGRAM UMEÅ MARS

PROGRAM UMEÅ MARS PROGRAM UMEÅ 23-26 MARS Datum Torsdag 23/3 Tid * Tävling lass Teknik 15:00-16.00 Officiell träning H/ - Distans redag 24/3 redag 24/3 redag 24/3 redag 24/3 09.30-10.20 10.30-11.30 12.00-12.20 12.30-12.50

Läs mer

Supersprint i nordisk stil

Supersprint i nordisk stil Supersprint i nordisk stil Grunder supersprint i nordisk stil... 2. Regelhänvisningar IFSS... 2.2 Bana... 2. Grupper... 2 2 Startprocedur... 2. Kvalificeringsomgång... 2.2 Finalheat... 2. Startfunktionärernas

Läs mer

Lagledarmöte Skid SM i Piteå. Nr 1. Intervallstart

Lagledarmöte Skid SM i Piteå. Nr 1. Intervallstart Lagledarmöte Skid SM i Piteå Nr 1. Intervallstart Dagordning Presentation av tävlingsledning, jury och SSFrepresentant Tävlingsprogram Översikt av tävlingsorten Tidsschema för tävlingarna Väderprognos

Läs mer

DOKUMENT BARN & UNGDOMS TÄVLINGAR

DOKUMENT BARN & UNGDOMS TÄVLINGAR 2014-05-22 DOKUMENT BARN & UNGDOMS TÄVLINGAR Riktlinjer för att arrangera barn och ungdomstävlingar. Skicross är en sport på frammarsch och fler och fler tävlingar för barn och ungdomar börjar arrangeras

Läs mer

Välkommen till TD- och arrangörskonferens Piteå 23-25 oktober 2015

Välkommen till TD- och arrangörskonferens Piteå 23-25 oktober 2015 Välkommen till TD- och arrangörskonferens Piteå 23-25 oktober 2015 Program lördag Kl. 9:00 Kl. 9:45 Kl. 10:00 Kl. 10:15 Kl. 11:20 Kl. 11:30 Kl. 12:15 Kl. 12:30 Drop-in fika/träffa din TD Passa på att mingla

Läs mer

SAMMANFATTNING REGELÄNDRINGAR 2015/2016

SAMMANFATTNING REGELÄNDRINGAR 2015/2016 1.6 TÄVLINGSKLASSER Följande klassindelning gäller: Herrar och damer senior 22 år och äldre Herrar och damer junior 20-21 år Herrar och damer junior 18-19 år Herrar och damer junior 16-17 år Herrar och

Läs mer

Falu IK Skidor Lagledarmöte för Intersport cup och Scandic cup samt Distriktsstafett Falun 18 feb 2017

Falu IK Skidor Lagledarmöte för Intersport cup och Scandic cup samt Distriktsstafett Falun 18 feb 2017 Lagledarmöte för Intersport cup och Scandic cup samt Distriktsstafett Falun 18 feb 2017 Dagordning Anmälningar o Strykningar Distriktsstafetten Presentation av TL, speakers, jury och SSF-representant Tävlingsprogram

Läs mer

Bestämmelser för DM-tävlingar i Stockholm 2015- Vid DM-tävlingar i/för Stockholm gäller * DM-värdighet * Plaketter/Hederspriser * Anmälan

Bestämmelser för DM-tävlingar i Stockholm 2015- Vid DM-tävlingar i/för Stockholm gäller * DM-värdighet * Plaketter/Hederspriser * Anmälan 2015-02-20 Bestämmelser för DM-tävlingar i Stockholm 2015- I grunden gäller Svenska Orienteringsförbundets tävlingsregler och anvisningar. Nedanstående sammanställning är utdrag och förtydligande av dessa

Läs mer

Lagledarmöte för Scandic cup. Torsby

Lagledarmöte för Scandic cup. Torsby Lagledarmöte för Scandic cup Torsby 2015-01-08 Välkomna! Se till att ni är uppskrivna på listan. Anmäl strykningar nu! Dagordning Presentation av tävlingsledning, jury och SSF-representant Tävlingsprogram

Läs mer

PM Arlanda Roller Ski Race Version

PM Arlanda Roller Ski Race Version ANMÄLAN, KLASSER OCH STARTTIDER Arlanda Roller Ski Race 2019 välkomnar alla, motionär såväl som elit. Tävlingscentret är vid Arlanda Test Track #2, Rosersberg. Se inbjudan angående ordinarie anmälan. I

Läs mer

Regelverk för Folksam Cup 2016

Regelverk för Folksam Cup 2016 Regelverk för Folksam Cup 2016 Folksam Cup är en tävling med syfte att årligen kora Sveriges bästa skiddistrikt i ålderskategorin 15-16 år. Tävlingen är uppdelad i två moment. Moment ett består av en serie

Läs mer

PM Dundret Hill Climb Ett av sommarens tuffaste rullskidlopp med målgång på toppen av Dundret

PM Dundret Hill Climb Ett av sommarens tuffaste rullskidlopp med målgång på toppen av Dundret PM Dundret Hill Climb 2015 Ett av sommarens tuffaste rullskidlopp med målgång på toppen av Dundret PM Fredagen den 28:e Augusti arrangerar Gellivare Skidallians IK rullskidtävlingen Dundret Hill Climb.

Läs mer

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 INBJUDAN Uppsala Vasaloppsklubb har äran att få inbjuda er till SM på RULLSKIDOR 2015! På Lördag kör vi distanslopp

Läs mer

INBJUDAN UVK-RULLEN Lördagen 7 september 2019 Seedningsgrundande för Vasaloppet

INBJUDAN UVK-RULLEN Lördagen 7 september 2019 Seedningsgrundande för Vasaloppet INBJUDAN UVK-RULLEN Lördagen 7 september 2019 Seedningsgrundande för Vasaloppet Uppsala Vasaloppsklubb har äran att få inbjuda dig till UVK-RULLEN 2019! Kom och upplev en härlig tävlingsdag på rullskidor

Läs mer

Tävlings-PM. Gällivare 1-3 april 2016

Tävlings-PM. Gällivare 1-3 april 2016 Tävlings-PM Gällivare 1-3 april 2016 TÄVLINGS PM SM-AVSLUTNING 2016 GÄLLIVARE Som tävlingsarrangör välkomnar Gellivare Skidallians IK alla tävlande och besökare. PM med information kring både Sprintstafett

Läs mer

INBJUDAN UVK-RULLEN Lördagen 8 september 2018 Seedningsgrundande för Vasaloppet

INBJUDAN UVK-RULLEN Lördagen 8 september 2018 Seedningsgrundande för Vasaloppet Version 2018-08-15 INBJUDAN UVK-RULLEN Lördagen 8 september 2018 Seedningsgrundande för Vasaloppet Uppsala Vasaloppsklubb har äran att få inbjuda er till UVK-RULLEN 2018! Den trevliga tävlingen på rullskidor

Läs mer

Svenska Mästerskap. Svenska Skridskoförbundets tävlingsregler för Svenska Mästerskap. 1. Allmänt

Svenska Mästerskap. Svenska Skridskoförbundets tävlingsregler för Svenska Mästerskap. 1. Allmänt Svenska Mästerskap Svenska Skridskoförbundets tävlingsregler för Svenska Mästerskap 1 Allmänt 2 Allround herrar 3 Allround damer 4 Sprint herrar 5 Sprint damer 6 Distans herrar 7 Distans damer 8 Allround

Läs mer

Lagledarmöte för Ungdoms - SM. Filipstad DISTANS

Lagledarmöte för Ungdoms - SM. Filipstad DISTANS Lagledarmöte för Ungdoms - SM Filipstad 2015-02-05 DISTANS Information från Tävlingsledningen Se till att ni är uppskrivna på listan. Anmäl strykningar och återbud direkt, nu! Dagordning Presentation av

Läs mer

Sammanfattning av nya och ändrade regler 2014-03-01

Sammanfattning av nya och ändrade regler 2014-03-01 Sammanfattning av nya och ändrade regler 2014-03-01 Del 1, Allmänt 1.1.006 (förtydligande angående klubb- och klasstillhörighet) Utgångsläget är alltid den huvudförening cyklisten har och den licensklass

Läs mer

PM SM MTB 2007. I DH och 4# finns ingen H50 klass

PM SM MTB 2007. I DH och 4# finns ingen H50 klass PM SM MTB 2007 IK Hakarpspojkarna och Svenska Cykelförbundet Hälsar alla välkomna till SM, JSM, USM och VSM i Mountainbike i grenarna Down Hill (DH), Four Cross (4#) XC, Tempo, Lag, Stafett Tävlingsregler:

Läs mer

Gemensamt regelverk för Fot-O, MTB-O, Pre-O och Skid-O

Gemensamt regelverk för Fot-O, MTB-O, Pre-O och Skid-O Regelgruppen 2014-09-12 TM Gemensamt regelverk för Fot-O, MTB-O, Pre-O och Skid-O Tablå över behov av anpassningar i förhållande till nuvarande TR för Fot-O Nödvändiga förändringar anges i förhållande

Läs mer

Distriktsmästerskapsanvisningar

Distriktsmästerskapsanvisningar Distriktsmästerskapsanvisningar DM DM-arrangemangen ska vara en av årets höjdpunkter för distriktets orienterare i olika grenar och tävlingarna ska vara attraktiva för såväl nya som etablerade löpare.

Läs mer

SKIDSTADION. Från skogsutflykt till. arenaidrott

SKIDSTADION. Från skogsutflykt till. arenaidrott SKIDSTADION Från skogsutflykt till arenaidrott Upplägg Vad säger regelboken Organisationen på stadion Flöden och processtänk Vem är intresserad av det vi gör/inte gör Rembrandt Mina erfarenheter Vad säger

Läs mer

INBJUDAN UVK-RULLEN Lördagen 9 september 2017 Seedningsgrundande för Vasaloppet

INBJUDAN UVK-RULLEN Lördagen 9 september 2017 Seedningsgrundande för Vasaloppet INBJUDAN UVK-RULLEN Lördagen 9 september 2017 Seedningsgrundande för Vasaloppet Uppsala Vasaloppsklubb har äran att få inbjuda er till UVK-RULLEN 2017! Den trevliga tävlingen på rullskidor i Uppsala och

Läs mer

Scandinavian Cup Östersund 4-6 January 2013

Scandinavian Cup Östersund 4-6 January 2013 Scandinavian Cup Östersund 4-6 January 2013 TÄVLINGS PM SKANDINAVISK CUP, TEAM SPORTIA CUP & SCANDIC CUP ARRANGÖR TÄVLINGSPLATS Östersunds SK Östersunds Skidstadion TÄVLINGSPROGRAM Datum Klass Tävling

Läs mer

PM Scandic Cup, Umeå 2017

PM Scandic Cup, Umeå 2017 PROGRAM UMEÅ 23-26 MARS Datum Torsdag 23/3 Tid * Tävling lass Teknik 15:00-16.00 Officiell träning H/ - Distans redag 24/3 redag 24/3 redag 24/3 redag 24/3 09.30-10.20 10.30-11.30 12.00-12.20 12.30-12.50

Läs mer

Stafettlöpning * Följande stafettlöpningar förekommer: Sträcka Klass m

Stafettlöpning * Följande stafettlöpningar förekommer: Sträcka Klass m 157 4.15 Stafettlöpning 4.15.1* Följande stafettlöpningar förekommer: Sträcka Klass m ----------------------------------------------------------------- 5 60 P13, F13 4 80 P15, F15 4 100 M, M22, P19, P17,

Läs mer

Sammanfattning av beslut från SSSF:s styrelse angående tillägg eller ändringar i reglementet inför säsongen 2011/2012.

Sammanfattning av beslut från SSSF:s styrelse angående tillägg eller ändringar i reglementet inför säsongen 2011/2012. 1.3.1 Ett förtydligande har gjorts 1.4.3 Sista anmälningsdatum (Rek 7 dagar innan 1:a lagledarmöte vid SWE cup, 14 dagar innan 1:a lagledarmöte vid SM) 1.4.4 Ingen anmälningsavgift ska tas ut för nybörjarklasser.

Läs mer

Svenska Skidförbundets tävlingsadministrativa system på IdrottOnline

Svenska Skidförbundets tävlingsadministrativa system på IdrottOnline Svenska Skidförbundets tävlingsadministrativa system på IdrottOnline Användarhandledning: Administrera evenemang Innehåll Inledning... 2 Logga in i TA-systemet... 2 Administrera evenemang... 3 Skapa nytt

Läs mer

Distans/Teknik: Se tablå i slutet av inbjudan, tävlingskalender online eller respektive arrangörs PM/webbplats eller inbjudan.

Distans/Teknik: Se tablå i slutet av inbjudan, tävlingskalender online eller respektive arrangörs PM/webbplats eller inbjudan. STS Roll Cup 2018 Svenska Skidförbundet med arrangerande föreningar inbjuder härmed till den sjätte upplagan av Ski Team Sweden Roll cup (STS Roll cup) den officiella svenska cupen på rullskidor. Cupen

Läs mer

Alpina Tävlingsregler i kortformat

Alpina Tävlingsregler i kortformat Alpina Tävlingsregler i kortformat En kort genomgång i hur vi skall agera i samband med tävling och träning Besiktning / Träningsåk På start Klättra Trippa Korrekt passering Protest Gul Flagg Utrustning

Läs mer

Vid DM-tävlingar i Stockholm gäller. Nedan presenteras en mer detaljerad anvisning för respektive distans, tävlingsform.

Vid DM-tävlingar i Stockholm gäller. Nedan presenteras en mer detaljerad anvisning för respektive distans, tävlingsform. 2009-03-16 Bestämmelser för DM-tävlingar i Stockholm 2009-2011 I grunden gäller Svenska Orienteringsförbundets tävlingsregler och anvisningar. Nedanstående sammanställning är utdrag och förtydligande av

Läs mer

Bemanning och arbetsuppgifter för stöttning av våra åkare vid tävlingar

Bemanning och arbetsuppgifter för stöttning av våra åkare vid tävlingar 1/5 Denna arbetsbeskrivning är framtagen som en sammanfattning över de viktigaste punkterna för lagledare, tränare, åkare och föräldrar vid tävlingsdeltagande. 1. Inledning Detta dokument beskriver generellt

Läs mer

Välkomna Trelleborg Triathlon 6/6 2017

Välkomna Trelleborg Triathlon 6/6 2017 Välkomna Trelleborg Triathlon 6/6 2017 Distansen 386 m simning, 18 km cykling, 4,2 km löpning. Hålltider Måndagen den 5 juni 17.00-18.00 Uthämtning av startkuvert på Dalabadet, Trelleborg i sekretariatet

Läs mer

Lagledarmöte för Scandic Cup. Idre Fjäll

Lagledarmöte för Scandic Cup. Idre Fjäll Lagledarmöte för Scandic Cup Idre Fjäll 2014-01-11 Dagordning Presentation av tävlingsledning, jury och SSFrepresentant Tävlingsprogram Översikt av tävlingsorten Tidsschema för Fredagens tävlingar Information

Läs mer

JSM Tävlingsplats: Hallstaberget/Sollefteå Arrangör: Sollefteå skidor IF

JSM Tävlingsplats: Hallstaberget/Sollefteå Arrangör: Sollefteå skidor IF PM JSM 2019 Tävlingsplats: Hallstaberget/Sollefteå Arrangör: Sollefteå skidor IF Tävlingsprogram Onsdag 6 mars Datum Klass Tävling Teknik Sträcka Starttid 06-mar D17-18 Masstart Fri 10 km (2*5) 1000 06-mar

Läs mer

Inbjudan till Hallbyrundan final i SWE-cup 2019 Söndagen den 22/9

Inbjudan till Hallbyrundan final i SWE-cup 2019 Söndagen den 22/9 Inbjudan till Hallbyrundan final i SWE-cup 2019 Söndagen den 22/9 Anmälan: Skall ske via www.swecyclingonline.se senast 15/9 2019. Anmälningsavgiften faktureras klubben i efterhand. Efteranmälan kan göras

Läs mer

TÄVLINGSANSÖKNINGAR LÄNGDÅKNING 2019/2020

TÄVLINGSANSÖKNINGAR LÄNGDÅKNING 2019/2020 190214 SDF Grenledare i längd Tävlingsansvarig längd Cup- och SM-arrangörer 2018/2019 Internationella arrangörer 2018/2019 SSFs anslutna skidklubbar TÄVLINGSANSÖKNINGAR LÄNGDÅKNING 2019/2020 Skidvänner

Läs mer

Tävlingsledare Lars-Gunnar Pettersson öppnar mötet med att hälsa alla välkomna upp till Gällivare.

Tävlingsledare Lars-Gunnar Pettersson öppnar mötet med att hälsa alla välkomna upp till Gällivare. Lagledarmöte inför Team Sportia Cup i Gällivare 2012-03-22 Tid: 19.00 Plats: Hellner stadion Dundret, restaurangtältet. PROTOKOLL Tävlingsledare Lars-Gunnar Pettersson öppnar mötet med att hälsa alla välkomna

Läs mer

Välkommen till Västgötaloppet Cykel lördagen den 22 september 2018 i Ulricehamn

Välkommen till Västgötaloppet Cykel lördagen den 22 september 2018 i Ulricehamn INBJUDAN Välkommen till Västgötaloppet Cykel lördagen den 22 september 2018 i Ulricehamn Den nionde, sista och avgörande deltävlingen av långloppscupen, Mitsubishi MTB Challenge 2018. Om Västgötaloppet

Läs mer

PM skidtävlingar Senast uppdaterad

PM skidtävlingar Senast uppdaterad PM skidtävlingar Senast uppdaterad 2013-12-04 Innehåll Inledning... 2 Tävlingsprogram... 2 Regler... 2 Klasser... 2 Anmälan och resultat - TA... 3 Avgifter... 3 Marknadsföring Inbjudan och pressinbjudan...

Läs mer

Husum IF Skidor Race Weekend 2019

Husum IF Skidor Race Weekend 2019 Husum IF Skidor presenterar Husum IF Skidor Race Weekend 2019 Lördag 26 januari Söndag 27 januari Husumskidan Sprint klassiskt Första start kl. 10.30 Dubbelklasser En fartfylld tävling! CoreIT Racet Distanslopp

Läs mer

Information från SSF

Information från SSF Välkomna! Information från SSF Bästa kompis pris Delas ut under kamratmåltiden Trevligaste distriktet pris Delas ut under måndagens prisutdelning Dagordning Presentation av tävlingsledning, TD och SSF

Läs mer

PM för Billingeracet XC Lördagen den 14 September

PM för Billingeracet XC Lördagen den 14 September PM för Billingeracet XC Lördagen den 14 September Efteranmälan: Efteranmälan kan göras på tävlingsplatsen i sekretariatet vid målet, fram till en timma innan start. Kontant betalning eller swish vid efteranmälan.

Läs mer

Välkomna till Trelleborg triathlon 6/6 2015

Välkomna till Trelleborg triathlon 6/6 2015 Välkomna till Trelleborg triathlon 6/6 2015 Distans 386 m simning, 18 km cykling, 4,2 km löpning Hålltider Fredagen den 5 juni 17.00-19.30 Uthämtning av startkuvert vid växlingsområdet på Dalabadet. Ta

Läs mer

INBJUDAN HUSKVARNA MOUNTAIN Lördag 16 maj 2015

INBJUDAN HUSKVARNA MOUNTAIN Lördag 16 maj 2015 INBJUDAN HUSKVARNA MOUNTAIN Lördag 16 maj 2015 Deltävling ett i svenska Cykelförbundets Nationella SWE-cup 2015 Deltävling 4 i Västgötacupen evalds.se MTB OPEN 2015 Anmälan: Anmälan skall, göras via idrott

Läs mer

PM Dundret Hill Climb 2015. Sommarens tuffaste rullskidlopp. Start i centrala Gällivare och målgång på toppen av Dundret

PM Dundret Hill Climb 2015. Sommarens tuffaste rullskidlopp. Start i centrala Gällivare och målgång på toppen av Dundret PM Dundret Hill Climb 2015 Sommarens tuffaste rullskidlopp. Start i centrala Gällivare och målgång på toppen av Dundret PM Fredagen den 28:e Augusti arrangerar Gellivare Skidallians IK rullskidtävlingen

Läs mer

PM FÖR SNAPPHANETUREN 2017

PM FÖR SNAPPHANETUREN 2017 PM FÖR SNAPPHANETUREN 2017 NÄR 20 aug 2017 VAR Hovdalaslott, Hässleholm TÄVLINGSKLASSER Herr/dam 60 km P/F 15-16 43 km P/F 13-14 15 km F/F 10-12 15 km Det åligger varje deltagare att ta del av och följa

Läs mer

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 Versin 2015-09-01 SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 INBJUDAN Uppsala Vasalppsklubb har äran att få inbjuda er till SM på RULLSKIDOR 2015! På Lördag kör

Läs mer

VOLKSWAGEN CUP 2018/2019

VOLKSWAGEN CUP 2018/2019 Svenska Skidförbundet och Volkswagen bjuder in till: VOLSWAGEN CUP 2018/2019 Tävlingar: Arrangörer: Cupen består av tio stycken deltävlingar samt totaltävlingen i minitouren, nio tävlingar räknas i den

Läs mer

INFORMATION ANGÅENDE ANSÖKAN OM ATT FÅ ARRANGERA ICA-CUP RIKSFINAL - för 13-14 åringar 2017-2018 med option på fortsatt arrangerande 2019

INFORMATION ANGÅENDE ANSÖKAN OM ATT FÅ ARRANGERA ICA-CUP RIKSFINAL - för 13-14 åringar 2017-2018 med option på fortsatt arrangerande 2019 INFORMATION ANGÅENDE ANSÖKAN OM ATT FÅ ARRANGERA ICA-CUP RIKSFINAL - för 13-14 åringar 2017-2018 med option på fortsatt arrangerande 2019 ICA-cup är en tävling som årligen utser Sveriges bästa skiddistrikt

Läs mer

Manual. Banhasning. Vi kommer här att gå igenom hasningens hemligheter, ett antal begrepp och uttryck som kommer att användas under Alpina VM i Åre.

Manual. Banhasning. Vi kommer här att gå igenom hasningens hemligheter, ett antal begrepp och uttryck som kommer att användas under Alpina VM i Åre. Manual Banhasning 1 Manual Banhasning Att vara banhasare är en mycket viktig uppgift för att skapa fina förhållanden för de tävlande. En väl fungerande haspatrull kan innebära att startnummer 70 har lika

Läs mer

PM FÖR SNAPPHANETUREN 2018

PM FÖR SNAPPHANETUREN 2018 PM FÖR SNAPPHANETUREN 2018 NÄR 26 aug 2018 VAR Hovdalaslott, Hässleholm TÄVLINGSKLASSER Herr/dam 60 km P/F 15-16 43 km P/F 13-14 15 km P/F 10-12 15 km Det åligger varje deltagare att ta del av och följa

Läs mer

Inbjudan. SM i skidskytte. Biathlon Östersund bjuder på uppdrag av Svenska Skidskytteförbundet in till

Inbjudan. SM i skidskytte. Biathlon Östersund bjuder på uppdrag av Svenska Skidskytteförbundet in till Inbjudan SM i skidskytte Biathlon Östersund bjuder på uppdrag av Svenska Skidskytteförbundet in till SM / JSM / USM Sprint SM / JSM Jaktstart, USM Distans SM / USM Stafett Sveriges nationalarena för skidskytte

Läs mer

Onsdag 23/1 11:00 Damer/Skiathlon K/F 15 km (7,5km+7,5km) 12:30 Herrar/Skiathlon K/F 30 km (15km+15km)

Onsdag 23/1 11:00 Damer/Skiathlon K/F 15 km (7,5km+7,5km) 12:30 Herrar/Skiathlon K/F 30 km (15km+15km) TÄVLINGS PM SKID-SM 2013 Detta PM innehåller all information för samtliga dagar. ARRANGÖR VM 2015 & Föreningen Svenska Skidspelen TÄVLINGSPROGRAM Datum Tid Tävling Teknik Distans Onsdag 23/1 11:00 Damer/Skiathlon

Läs mer

Övningar skidteknik klassiskt

Övningar skidteknik klassiskt Övningar skidteknik klassiskt Uppvärmning Tävling på plats - Samla alla i en ring. Lek att ni åker en riktig skidtävling. Hitta på vad som kommer utefter banan - diagonala på platten, staka, spring uppför

Läs mer

PM Riksfinalen i Skidskytte Den februari

PM Riksfinalen i Skidskytte Den februari PM Riksfinalen i Skidskytte Den 22 24 februari Dala-Järna IK Skidskytte bjuder in till skidskyttetävlingar på skidskyttestadion i snöån 22 24 februari Sprint med skicross hinder och stafett lördag 23 februari

Läs mer

TÄVLINGSANSÖKNINGAR LÄNGDÅKNING 2017/2018

TÄVLINGSANSÖKNINGAR LÄNGDÅKNING 2017/2018 Falun 2017 03 02 SDF Grenledare i längd Tävlingsansvarig längd Cup- och SM-arrangörer 2016/2017 Internationella arrangörer 2016/2017 SSFs anslutna skidklubbar TÄVLINGSANSÖKNINGAR LÄNGDÅKNING 2017/2018

Läs mer

BANLÄGGNINGS- KONFERENS 2016 SPRINT. Arrangör: Blekinge Orienteringsförbund Ledare: Ingemar Ericsson Datum: Plats: Karlsnäsgården

BANLÄGGNINGS- KONFERENS 2016 SPRINT. Arrangör: Blekinge Orienteringsförbund Ledare: Ingemar Ericsson Datum: Plats: Karlsnäsgården BANLÄGGNINGS- KONFERENS 2016 SPRINT Arrangör: Blekinge Orienteringsförbund Ledare: Ingemar Ericsson Datum: 2016-11-23 Plats: Karlsnäsgården BANLÄGGNINGENS MÅL Upprätthålla orienteringsidrottens egenart

Läs mer

Skidans form- konsten att carva

Skidans form- konsten att carva Skidans form- konsten att carva Skidåkarens uppgift är enkelt uttryckt att balansera de krafter som han/hon utsätts för under ett åk. Åkaren försöker att på snabbaste sätt ta sig igenom och förbi en serie

Läs mer

Örebro City Sprint. DM Örebro Län. SM för Döva & hörselskadade. Välkommen till Sprint & Sprintstafett

Örebro City Sprint. DM Örebro Län. SM för Döva & hörselskadade. Välkommen till Sprint & Sprintstafett Örebro City Sprint DM Örebro Län SM för Döva & hörselskadade Välkommen till Sprint & Sprintstafett Återigen hälsar vi alla hjärtligt välkomna till 6:e upplagan av Örebro City Sprint som i år också är DM-Sprint

Läs mer

ARRANGÖRSANVISNING Slingatävling

ARRANGÖRSANVISNING Slingatävling ARRANGÖRSANVISNING Slingatävling Säsong 2018-2019 Svenska Konståkningsförbundet / Tävlingskommittén Sid 1 av 5 Inledning... 3 Deltagare... 3 Hjälm... 3 Test- och licenskrav... 3 Klassindelning... 3 Maxtid...

Läs mer

VÄSBY DUATHLON 1 MAJ, 2015

VÄSBY DUATHLON 1 MAJ, 2015 VÄSBY DUATHLON 1 MAJ, 2015 TÄVLINGS-PM VÄLKOMMEN! Väsby Duathlon har i år SM-status, men som vanligt välkomnar vi alla, motionärer såväl som elit! I det här dokumentet hittar du all den information du

Läs mer

Regler och Riktlinjer för Tävlingar inom Stockholm 2016. Klubbgemensamt beslut 2015-11-10

Regler och Riktlinjer för Tävlingar inom Stockholm 2016. Klubbgemensamt beslut 2015-11-10 Regler och Riktlinjer för Tävlingar inom Stockholm 2016 Klubbgemensamt beslut 2015-11-10 Innehåll Tävlingsstruktur 2016... 3 Beslut 2016... 4 Öppna tävling för anmälan... 4 Sista dag för anmälan... 4 Efteranmälan...

Läs mer

TÄVLINGSANSÖKNINGAR LÄNGDÅKNING 2018/2019

TÄVLINGSANSÖKNINGAR LÄNGDÅKNING 2018/2019 Falun 2018 02 09 SDF Grenledare i längd Tävlingsansvarig längd Cup- och SM-arrangörer 2017/2018 Internationella arrangörer 2017/2018 SSFs anslutna skidklubbar TÄVLINGSANSÖKNINGAR LÄNGDÅKNING 2018/2019

Läs mer

OBSERVERA Ändrat format pga snöläget: U12-U16 endast på lördag och U10 på söndag

OBSERVERA Ändrat format pga snöläget: U12-U16 endast på lördag och U10 på söndag Sollentuna SLK inbjuder till Ross-Knocken 16-17 mars 2019 OBSERVERA Ändrat format pga snöläget: U12-U16 endast på lördag och U10 på söndag Välkommen till Ross-Knocken en av Sveriges största alpina ungdomstävlingar!

Läs mer

LAGLEDARMÖTE FÖR SM TÄVLINGAR /15 KM KLASSISKT INDIVIDUELL START. Sundsvall Ängen Södra Berget

LAGLEDARMÖTE FÖR SM TÄVLINGAR /15 KM KLASSISKT INDIVIDUELL START. Sundsvall Ängen Södra Berget LAGLEDARMÖTE FÖR SM TÄVLINGAR 2019 10/15 KM KLASSISKT INDIVIDUELL START Sundsvall Ängen Södra Berget 2019-01-30-02-03 AGENDA Presentation av tävlingsledning, jury och SSF-representant Tävlingsprogram Översikt

Läs mer

SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015. START pm

SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015. START pm SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015 START pm VIKTIG STARTINFORMATION Välkommen till Velothon Stockholm 2015! Nedan följer viktig information om tävlingen och evenemanget. För att garantera din säkerhet, och ett incidentfritt

Läs mer

Öppet vatten i bassäng

Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng är framtaget som ett verktyg för att hjälpa föreningar att starta upp och utveckla verksamheten och öka intresset för simidrotten öppet

Läs mer

PM SM-JSM-USM Stafett

PM SM-JSM-USM Stafett PM SM-JSM-USM Stafett Stadionklubbarna och Svenska Friidrottsförbundet hälsar er alla deltagare, publik och övriga välkomna till Stockholms Stadion för 2019 års SM i stafettlöpning. Tävlingsarena Stockholms

Läs mer

RIKTLINJER FÖR VALLNING OCH UTRUSTNING BARN & UNGDOM

RIKTLINJER FÖR VALLNING OCH UTRUSTNING BARN & UNGDOM 181210 RIKTLINJER FÖR VALLNING OCH UTRUSTNING BARN & UNGDOM Detta dokument riktar sig till föreningar och föräldrar till barn och ungdomar som tävlar i längdskidåkning. Här ger vi Svenska Skidförbundets

Läs mer

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 Versin 2015 08 22 SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 INBJUDAN Uppsala Vasalppsklubb har äran att få inbjuda er till SM på RULLSKIDOR 2015! På Lördag kör

Läs mer

Tävlingsdirektiv för öppen nationell orienteringstävling i. medeldistans och Kultainen kompassi-kvaltävling i. Untamala i Ylistaro söndagen 31.5.

Tävlingsdirektiv för öppen nationell orienteringstävling i. medeldistans och Kultainen kompassi-kvaltävling i. Untamala i Ylistaro söndagen 31.5. 1 Regler Tävlingsdirektiv för öppen nationell orienteringstävling i medeldistans och Kultainen kompassi-kvaltävling i Untamala i Ylistaro söndagen 31.5.2015 I tävlingen tillämpas Finlands Orienteringsförbunds

Läs mer

Lagledarmöte för Volkswagen cup och Scandic cup

Lagledarmöte för Volkswagen cup och Scandic cup ULRICEHAMNS IF SKIDOR Lagledarmöte för Volkswagen cup och Scandic cup Ulricehamn 3-4 februari 2018 Dagordning Presentation av tävlingsledning, jury och SSF-representant Tävlingsprogram Översikt av tävlingsorten

Läs mer

30/3-2/ Tävlings-PM

30/3-2/ Tävlings-PM 30/3-2/4 2017 Tävlings-PM Tävlings-PM Volkswagen Tour 2017 Gällivare Som tävlingsarrangör välkomnar Gellivare Skidallians IK alla tävlande och besökare. PM med information för tävlingarna Gällivare Citysprint,

Läs mer

Volkswagen Cup 2017/2018

Volkswagen Cup 2017/2018 Svenska Skidförbundet och Volkswagen bjuder in till: Volkswagen Cup 2017/2018 Tävlingar: Cupen består av tio stycken deltävlingar samt totaltävlingen i minitouren, nio tävlingar räknas i den totala cupen.

Läs mer

1. Definitioner... 3 2. Funktionärer och deras uppgifter... 3 3. Starten... 3 4. Tävlingsplatsen... 3 5. Loppet... 3 6. Målgång... 4 7.

1. Definitioner... 3 2. Funktionärer och deras uppgifter... 3 3. Starten... 3 4. Tävlingsplatsen... 3 5. Loppet... 3 6. Målgång... 4 7. + 2013-06-09 1. Definitioner... 3 2. Funktionärer och deras uppgifter... 3 3. Starten... 3 4. Tävlingsplatsen... 3 5. Loppet... 3 6. Målgång... 4 7. Simdräkt och våtdräkt... 4 8. Säkerhet... 5 9. Administration

Läs mer

Lagledarmöte. SM/JSM/Swecup/JH cup

Lagledarmöte. SM/JSM/Swecup/JH cup Lagledarmöte SM/JSM/Swecup/JH cup Organisation Ordf, i organisations kommitté Jan Forsgren 070-337 11 05 Tävlingsledare Christin Rudh 070-605 53 61 Media/ information Magnus Hangasjärvi 076-125 42 44 Tävlingssekreterare

Läs mer

PM TEAM SPORTIA CUP OCH FIS JUNIORTÄVLING

PM TEAM SPORTIA CUP OCH FIS JUNIORTÄVLING 2012-03-16 PM TEAM SPORTIA CUP OCH FIS JUNIORTÄVLING Arrangör Tävlingsplats Tävlingsexpedition Program Gellivare Skidallians IK. Hellnerstadion, Gällivare. På Hellnerstadion. Torsdag 22 mars kl. 13-19

Läs mer

Bestämmelser för DM-tävlingar i Halland

Bestämmelser för DM-tävlingar i Halland 2016-02-24 Bestämmelser för DM-tävlingar i Halland Vid samtliga DM-tävlingar gäller För att klass skall räknas som DM krävs 2 deltagare/lag i klassen. För DH18-DH21 gäller DM-plaketter till de 3 främsta

Läs mer

Swe-cup XCC 2019 deltävling 7

Swe-cup XCC 2019 deltävling 7 Hallbyrundan 2019-09-21 Tävlingsform är Short race XCC och XCO E-Mtb motionslopp för Dam och Herr i samarbete med Husqvarna Bicycles och Wetterhall & Deters. Vad med och skriv historia och kör det föras

Läs mer

Lagledarmöte Skid SM i Piteå. Nr 3. Sprint

Lagledarmöte Skid SM i Piteå. Nr 3. Sprint Lagledarmöte Skid SM i Piteå Nr 3. Sprint Dagordning Presentation av tävlingsledning, jury och SSFrepresentant Tävlingsprogram Översikt av tävlingsorten Tidsschema för tävlingarna Väderprognos Information

Läs mer

HAGFORSYRANS KLASSIKER

HAGFORSYRANS KLASSIKER HAGFORSYRANS KLASSIKER INFORMATION TILL KLASSIKERDELTAGARE Kul att du vill delta i Hagforsyrans klassiker! Här följer lite praktisk information/startbevis i samband med samtliga tre motionslopp; rullskidor,

Läs mer

Gävle Ungdomscup MTB XC 2018

Gävle Ungdomscup MTB XC 2018 Inbjudan och PM till: Gävle Ungdomscup MTB XC 2018 3 starter på en och samma dag Kristi himmelsfärd den 10 maj Gävle CA hälsar alla ungdomar hjärtligt välkomna till Gävle Ungdomscup MTB 2018. Torsdagen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARRANGÖR AV VETERAN-NM (VNM)

RIKTLINJER FÖR ARRANGÖR AV VETERAN-NM (VNM) 1 RIKTLINJER FÖR ARRANGÖR AV VETERAN-NM (VNM) (senast uppdaterad 2010-07-18) Sid 1. ALLMÄNT 2 2. SPRINT (60 m - 400 m) 4 3. MEDELDISTANS (800 m - 1500 m) 4 4. LÅNGDISTANS (3000 m - 10000 m) 5 5. STAFETT

Läs mer

Varmt välkommen till Tri4fun Malmö den 4 Augusti en rolig triathlon för barn och ungdomar

Varmt välkommen till Tri4fun Malmö den 4 Augusti en rolig triathlon för barn och ungdomar Varmt välkommen till Tri4fun Malmö den 4 Augusti en rolig triathlon för barn och ungdomar Vad kul att du vill vara med! Här hittar du all information du behöver för att få en riktigt rolig och säker upplevelse

Läs mer

Inbjudan. Riksfinalen. Dala Järna IK skidskytte bjuder på uppdrag av Svenska Skidskytteförbundet in till ungdomstävlingar

Inbjudan. Riksfinalen. Dala Järna IK skidskytte bjuder på uppdrag av Svenska Skidskytteförbundet in till ungdomstävlingar Inbjudan Riksfinalen Dala Järna IK skidskytte bjuder på uppdrag av Svenska Skidskytteförbundet in till ungdomstävlingar Sprint med skicrosshinder & stafett Lördagen den 23 februari Distans söndagen den

Läs mer

Grattis! Du är förälder till en skidåkare!

Grattis! Du är förälder till en skidåkare! Grattis! Du är förälder till en skidåkare! Att vara medlem i Svegs Alpina Klubb har en rad fördelar, men kräver också en del engagemang. Det bästa med vår klubb är, att vi lär känna alla barn och föräldrar

Läs mer

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000 Tisdagar Inriktning: Teknikträning i svårare terräng Målgrupper: HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer Svårighetsgrad: HD14 och svårare Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

Läs mer

Orientering för nybörjare

Orientering för nybörjare Orientering för nybörjare En orienteringsbana består av kontrollpunkter, som man måste passera i rätt ordning. Kontrollpunkten kan vara en t.ex. sten eller en stigkorsning och markeras i naturen med en

Läs mer

Svenska Skridskoförbundet

Svenska Skridskoförbundet Svenska Skridskoförbundet SVENSKA MÄSTERSKAP (nytt koncept på prov 2017 och 2018 ) Seniorer Juniorer Veteraner REGELVERK ! Svenska Mästerskap i hastighetsåkning 2017 för juniorer, seniorer och veteraner

Läs mer

Tävlingstekniska regler Stand Up Paddling

Tävlingstekniska regler Stand Up Paddling 1 kapitlet Tekniska regler 1. Definition 2. Bräda 3. Säkerhetsutrustning Leash/Legrope fångrem 4. Paddel 5 Paddlingsteknik 6. Extra utrustning Tävlingstekniska regler Stand Up Paddling 2 kapitlet Klasser,

Läs mer