Möte: Arbetsgrupp för enskilda avlopp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte: Arbetsgrupp för enskilda avlopp 2010-11-23"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1 (7) MILJÖENHETEN Vatten Magnus Svensson Möte: Arbetsgrupp för enskilda avlopp Plats: Länsstyrelsen, lokal: Asköviken Närvarande: Erika Kurberg, Köping Ulf Björkman, Kungsör Agneta Lenngren, V-dala Sara Olofsson, V-dala Magdalena Lindblom, V-dala Svante Larsson, Västerås Ann Norberg, Västerås Martin Katzman, Västerås Barbro Almlöf-Ekholm, Sala-Heby Cia Holmberg, Sala-Heby Roger lind, Västerås Erik Munktell, Surahammar Per Eriksson, Arboga Eva-Lena Oscarsson, Arboga Ann Erlandsson, Hallstahammar Magnus Svensson, Länsstyrelsen Lena Strömvall, Länsstyrelsen (en stund) Avloppsguidens studieresa till Norge Barbro och Cia på Sala-Heby var med på avloppsguidens studieresa till Norge. De har betydligt tuffare lagstiftning på enskilda avloppsområdet. Där finns krav på konsultutredning för varje ansökan, och dessutom finns en redan färdig indelning av Norge i fyra markkategorier. Handläggare behöver egentligen bara granska konsultutredningar. Vanlig teknik i Norge är att använda sig av infiltration med jättelånga spridarledningar och pumpsystem. Mer info på: Prövning & tillsyn i skyddade områden (Lena Strömvall) När enskilda får ett tillstånd från kommun att anlägga ett enskilt avlopp förväntas ofta att man har ett definitivt ja från myndigheter, men ibland kan fler tillstånd krävas. Om avloppet exempelvis ligger i naturreservat krävs en särskild dispens

2 MINNESANTECKNINGAR 2 (7) för detta och denna handläggs av länsstyrelsen. Lena Strömvall har haft fall där hon har åtalsanmält personer som anlagt avlopp inom naturreservat trots att tillstånd för avloppet från kommunen finns. Om det vid ansökan om avlopp upptäcks att fastigheten ligger inom skyddat område: Uppmana den sökande att kontakta länsstyrelsen och söka tillstånd/dispens för uppförande av avlopp i skyddat område. Att se upp med: Biotopskydd, kulturreservat, strandskydd, fornminnen, natura Egentligen är det ju sökandens uppgift att ta reda på vilka tillstånd som krävs, men myndigheter har upplysningsskyldighet handläggare förväntas ha bättre koll på detta än enskilda, men det är lätt att missa. VA-verksamhetsområden Johanna kunde inte närvara på mötet men hade tänkt presentera info om VAverksamhetsområden. Johanna hade tänkt presentera lite info om vikten av att bilda verksamhetsområden för VA om man ska kunna förelägga fastighetsägare om att ansluta sig till kommunalt VA. Det är svårt att få detta bedömt som skäligt i annat fall. Magnus var inte säker på om Johanna har stött på något konkret fall eller läst någon intressant dom om detta men kollar. Finns någon intressant info så är alla handläggare intresserade av detta. Hur går länsstyrelsens arbete med VA-lagen i ombildningsområden? Har något hänt efter Roberts rapport? Magnus erkänner att han har dålig koll här, men tror inte att länsstyrelsen har något konkret på gång. Magnus kollar upp. Johanna kommer att mejla ut info. Hur många kommuner har en VA-plan? Lite olika, en del län har och en del inte. Västerås har en på gång som SWECO har i uppdrag att jobba med. Norrköping ska ha en bra plan som kan användas som mall. En presentation av Norrköpings arbete kan hittas här: 23_VA_i_omvandlingsomraden_och_kommunala_VA-planer_- _Nya_utmaningar_for_kommunerna.aspx Finns någon mer länk till hela dokumentet?

3 MINNESANTECKNINGAR 3 (7) Ansvar för tillsynsvägledning enskilda avlopp Just nu har Naturvårdsverket ansvaret och kommer att ha det under första halvan av Därefter kommer den nya Havs- och vattenmyndigheten (Inte havsmiljömyndigheten som jag sa på mötet) att ta över det centrala tillsynsvägledningsansvaret. Kampanjen Enskilda Avlopp Ingen Skitsak kommer att fortgå åtminstone under första halvan av Per var på träff på Naturvårdsverket för kampanjen, men fick egentligen inte så mycket klarhet i vad som planeras och vad som pågår. Naturvårdsverket efterlyser hur som helst mer aktivitet på forumet. Kommunernas arbete med hög och normal skyddsnivå Sala-Heby kör på policyn som Opri Holgersson har jobbat med som exjobb. De har text- och kartmaterial som innefattar alla vatten med övergödningsproblem, N2000 & reservat och badplatser. Surahammar har också en policy. Köping policy med krav på hög skyddsnivå i nästan hela kommunen. V-Dala gör en bedömning i varje enskilt fall. Hallsthammar gör också en bedömning i varje enskilt fall. Arboga-Kungsör har också nyligen tagit fram en policy med krav på hög skyddsnivå inom 200m från Hjälmaren och Arbogaån. Utformning av beslut Hur motiveras förelägganden om hög nivå? Västerås motiverar förelägganden om hög skyddsnivå utifrån närhet till vatten med övergödningsproblem, hänvisar till VMs Åtgärdsprogram etc. Sala-Heby brukar också motivera besluten med ungefär samma motiveringar. Exempel på hur motiveringarna ser ut efterlyses: Alla ombeds att mejla ut exempel på hur man har motiverat föreläggande om hög skyddsnivå. Övriga frågor kring förelägganden och beslut En fastighetsägare i Västerås har överklagat villkor om att kommunen måste anlitas för slamtömning. Det går rykten om att det finns en svartåkare som tömmer mycket billigare vilket är det troliga skälet.

4 MINNESANTECKNINGAR 4 (7) Eftersom slammet endast omhändertas av Kungsängens reningsverk kommunalt monopol enligt renhållningsstadgan kan man inte komma runt kravet på att kommunalt anlitad entreprenör måste anlitas. Fastighetsägaren borde därmed inte få rätt i det här fallet. Material i fosforfällor omfattas också av kommunala monopolet. Dispens krävs om man vill låta omhänderta material från fosforfällor. Arbetsmiljöverket har föreslagit att maximalt 10 m slang får användas på slamtömningsfordon av arbetsmiljöskäl. Detta provas just nu i Stockholm. Ragnsells har också börjat ta mer betalt om mer än 10 m slang måste rullas ut vid tömningar. Det kan konstateras att det kommer bli problem för många om det blir krav på att max 10 m slang får användas. Kan dock vara värt att tänka på i handläggning av ärenden. Ställs krav på hur stor volym man måste ha på sin slamavskiljare? Folk vill ofta köra på befintlig trekammarbrunn om de får föreläggande. Vad är lämpligt? De flesta tycker att 3-4 m 3 är rimligt. Slutna tankar och BDT avlopp utan tillstånd Har någon stött på sådana ärenden? En sluten tank innebär ju att inget avloppsvatten släpps ut, så det går ju inte att förbjuda utsläpp utifrån vanliga lagstiftningen. Arboga har haft ett fall där en fastighet hade sluten tank för toalett och ett mycket bristfälligt BDT-avlopp helt utan rening. De fick föreläggande om att göra nytt avlopp helt och hållet och protesterade inte. Norberg har också haft ett liknande fall. De gjorde om frivilligt. Västerås tänker prova förelägganden utifrån de allmänna hänsynsreglerna. Slutna tankar kräver tillstånd och det finns rättsfall där ansökningar om att anlägga sluten tank har fått avslag. Generellt ska det inte tas hänsyn till om en tank redan finns vid en prövning man ska ej ha fördel av att ha byggt först och frågat sen. I Munga finns många slutna tankar och enligt uppgifter kan så många som 10 slamtömningsbilar om dagen vara ute och tömma tankar under vissa sommardagar. Munga borde utredas för att bli VA-verksamhetsområde eller åtminstone anlägga någon form av gemensamhetsanläggning. Vissa fastighetsägare i Munga är dock mycket motvilliga till sådana investeringar. Tekniska sidan på kommunen är ganska motvilliga till att behöva tvinga folk till saker. Vill någon skicka ut en fråga på avloppsguiden hur de har hanterat slutna tankar?

5 MINNESANTECKNINGAR 5 (7) Lokalt omhändertagande av avlopp? Många stora uppköpare av jordbruksprodukter köper inte av producenter som använder humant avfall som gödsel bl.a. Kungsörnen och Arla. Det är med andra ord svårt att bli av med avloppsvatten i tankar på annat sätt än att ta avloppsvattnet till reningsverk. Detta är ett bra argument mot att tillåta slutna tankar. BDT-avlopp utan tillstånd: BDT-avlopp brukar inte anses så farliga i domar. Det kan vara ganska svårt att förbjuda BDT-avlopp, även om många har mycket bristfällig rening (och ofta inte ens slamavskiljare). De flesta har inte prioriterat de som endast har BDT-avlopp vid inventeringsarbetet. Vid förelägganden om förbud är det viktigt att skriva förbud att släppa ut avloppsvatten från vattentoalett och inte bara förbud att släppa ut avloppsvatten ifall ärendet går vidare till högre instans. Sala-Heby har märkt att Lst i Uppsala län har varit mer noga här. Barbro har en dom från C-län mejla ut denna! 24/1 kommer att hållas ett föredrag i Uppsala. Barbro har mer info! Tillsyn över gamla anläggningar med tillstånd Hur jobbar man med detta? V-Dala har jobbat en del med detta. När det vid inventering har stött på anläggningar med tillstånd äldre än 1987 har de gjort en besiktning (anledningen till valet av årtal är att de första allmänna råden om enskilda avlopp kom då). De brukar åka ut och kolla efter stopp, t-rör, nivåskillnad på in- och utgående ledning, luftningsrör, markbäddens tjocklek, osv. Kan man åka ut och inspektera hur som helst? Ja, det har man rätt till, men det är alltid snyggare att meddela innan. En del vill boka tid. Vid inventering har visat sig att Fagersta har väldigt få avlopp som har slutbesiktigats tidigare. I Avesta har betydligt fler fått slutbesiktning. Angående slutbesiktningar: V-ås försöker vara noga med besiktning men åker numera aldrig ut i förväg. Avlopp som är anlagda av entreprenör med diplom från ME slipper besiktning, men måste lämna in fotodokumentation. En konsekvens av att bara åka ut i efterhand ibland visar det sig att en del brutit mot kravet på 50 m skyddsavstånd till vattentäkt Gör om! I Västerås görs 90% av avloppen av ett antal större entreprenörer som i allmänhet har bra koll. Västerås fångar upp en del utan tillstånd vid ansökningar om att installera värmepumpar de ger inte tillstånd till värmepump om det finns tillstånd för avlopp.

6 MINNESANTECKNINGAR 6 (7) Hur tar ni betalt för arbetet? I Västerås tar man alltid en schablonavgift på 5250:- för ett tillstånd. En del håller på och ändrar ansökningar, vilket gör att en del tar mer tid att handlägga, men de får ändå betala samma avgift. De tar inget betalt för att kolla upp befintliga anläggningar, men kommer förmodligen att börja göra det. De har ju mestadels svåra fall som kräver ganska stor arbetsinsats kvar. V-Dala tänker börja ta betalt av de som inte har besvarat inventeringsblanketten och som de måste åka ut och kolla på. Aktuella ärenden Egentligen inga andra än de som redan har tagits upp. Några viten utdömda? Västerås har varit på god väg att behöva döma ut ett vite, men slapp göra det i sista stund. Köping har dömt ut flera stycken (de har satt 20000:- vilket är billigt i sammanhanget). I ett fall har en och samma person behövt få två viten. Dispenser från kraven? Kan egentligen inte ges. Förlängd tid för åtgärdande är att föredra. Vid fall där man ger tidsfrist (t.ex. till åldringar med begränsad ekonomi och där man vill att kravet hellre ska drabba nästa ägare) är det bra att göra en anteckning i fastighetsregistret (via inskrivningsmyndighet). Det är då viktigt att denna anteckning sedan tas bort från fastighetsregistret gör en notering i ärendehanteringsprogrammet. Arboga har haft ett ärende med ett hus utan tillstånd för avlopp som brann ner. De fick ändå förbud mot utsläpp av avloppsvatten från toalett på fastigheten. Viktigt för försäkringsbolaget att ha den informationen vid deras handläggning av ärendet. Minireningsverk En djungel! Ibland är det svårt att ta ställning till olika tekniker när dokumentation bara finns på andra språk. Lite olika tekniker och fabrikat diskuterades. Bla Kenrex en uppstickare på marknaden. De kör med aktivt slam-metoden och en inkapslad markbädd. Förbränningstoalett kommer man runt kravet på avlopp om man har en sådan? Ja formellt, men de flesta handläggarna är negativa till tekniken. Förbränningstoaletter är extremt energikrävande och ger luftutsläpp istället.

7 MINNESANTECKNINGAR 7 (7) Användning av dessa borde räknas som avfallsförbränning med alla krav på detta som ställs. Det verkar finnas rätt få förbränningstoaletter i drift i länet. Nästa möte I vår någon gång? Katarina Solver på Lst kommer att vara sammankallande. Antecknat: Magnus Svensson

Samverkansträff för enskilda avlopp 15 september 2009

Samverkansträff för enskilda avlopp 15 september 2009 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) MILJÖENHETEN Miljöskydd Susanne Gällerdal Telefon 021-19 52 76 susanne.gallerdal@lansstyrelsen.se Samverkansträff för enskilda avlopp 15 september 2009 Närvarande Namn Erik Munktell

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har viktig information sammanfattats om enskilda avlopp, till exempel om varför avloppsvatten måste renas, vilka reningskrav som ställs, hur det går

Läs mer

Minnesanteckningar Avloppsgruppen 2008-12-09

Minnesanteckningar Avloppsgruppen 2008-12-09 Minnesanteckningar Avloppsgruppen 2008-12-09 Närvarande: Eva-Lena Oscarsson Agneta Lenngren Sara Skur Jan Ohlander Ulrica Palmblad Erika Kurberg Linda Eriksson Cia Holmberg Barbro Almlöf-Ekholm David Lundqvist

Läs mer

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp Ansökan och anmälan om enskilt avlopp För att ändra din avloppsanordning eller installera en ny måste du antingen ansöka om tillstånd eller skicka in en anmälan till miljönämnden. I den här informationsbladet

Läs mer

Tillsynsplan enskilda avlopp

Tillsynsplan enskilda avlopp Tillsynsplan enskilda avlopp 2014-2016 Tillsynsplanen avser tillsyn som myndighetsverksamheten bedriver till följd av resultaten från inventering av enskilda ar. Utvecklingsbehov och behov av åtgärder

Läs mer

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp Miljö- och hälsoskyddskontoret informerar Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp www.sigtuna.se Ny anläggning kräver tillstånd! Utsläpp av avloppsvatten i mark, grundvatten eller vattenområde

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Sid 1 (4) Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning 614 80 Söderköping * = Obligatorisk uppgift 0121-181 00, miljo@soderkoping.se Ansökan gäller* tillstånd att inrätta ny anläggning av enskilt

Läs mer

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning 1(5) Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning Ansökan/anmälan enligt 13 respektive 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 1 lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT 1(5) Vadstena Kommun Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT Enligt 13-14 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Information enskilda avlopp

Information enskilda avlopp Information enskilda avlopp HISTORIK-Krav 1949 Slamavskiljning 1969 Slamavskiljare (trekammarbrunn) med efterföljande rening 2007 Reduktionskrav från Naturvårdsverket VARFÖR Hälsoskydd, Grundvatten, Miljöskydd

Läs mer

Minnesanteckningar arbetsgrupp för Enskilda avlopp

Minnesanteckningar arbetsgrupp för Enskilda avlopp MINNESANTECKNINGAR 1 (7) MILJÖENHETEN Miljöskydd Susanne Gällerdal Telefon 021-19 52 76 susanne.gallerdal@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar arbetsgrupp för Enskilda avlopp 2009-02-19 Närvarande: Svante

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Hans Andersson Egelslund 153 93 MÖRKÖ Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Fastighetsägare: Hans Andersson, adress enligt

Läs mer

INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN

INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN I detta häfte kan du läsa viktig information om enskilda avlopp. Bland annat om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp YTTRANDE 1(12) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2016/02191/Nm Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Läs mer

Avloppsrådgivning i Sigtuna

Avloppsrådgivning i Sigtuna Avloppsrådgivning i Sigtuna Skepptuna, 24 september 2015 Ebba af Petersens, WRS Uppsala/VA-guiden; Marie Albinsson, Ecoloop/VA-guiden; avloppsigtuna@avloppsguiden.se 018-265 00 50 Avloppsguiden Nationell

Läs mer

Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun

Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun 2013-06-11 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:30 Närvarande: Åhörare: 100-talet

Läs mer

Nyheter inom lagstiftning och teknik

Nyheter inom lagstiftning och teknik Nyheter inom lagstiftning och teknik Ebba af Petersens, Avloppsguiden Entreprenörsfredag, Uppsala Konsert & Kongress 23 april 2012 Havs- och Vattenmyndigheten har sedan 1 juli 2011 tagit över ansvaret

Läs mer

Avlopp på rätt sätt. Information och råd till dig som planerar en enskild avloppsanläggning. Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2015

Avlopp på rätt sätt. Information och råd till dig som planerar en enskild avloppsanläggning. Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2015 Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2015 Avlopp på rätt sätt Information och råd till dig som planerar en enskild avloppsanläggning Sotenäs kommun Parkvägen 46, 456 80 Kungshamn 0523-66 40 00 fax: 0523-66

Läs mer

Tips och information läs och spara!

Tips och information läs och spara! Tips och information läs och spara! På de följande sidorna har vi samlat information och exempel för att det ska bli enklare för dig att fylla i din ansökan. Tänk på att det är du som fastighetsägare som

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden

Riktlinje. Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden Riktlinje Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2018-03-21 54. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2014-11-19 Riktlinjerna ska vägleda och underlätta

Läs mer

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten Avloppsmöte i SånnaS 3 oktober 2012 Historik ändrad lagstiftning 1987 gav Naturvårdsverket ut en handbok om allmänna råd för små avloppsanläggningar. Tekniska beskrivningar och rekommendationer Drogs tillbaka

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun

Avloppsinventering i Haninge kommun Avloppsinventering i Haninge kommun - Resultat inventeringen 2013 - Slutrapportering inventeringen 2010-2013 2014-11-24 Stefan Engblom 1 Inledning 1:1. Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Tillsyn av enskilda avlopp 2014 Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 3 Resultat... 6 Diskussion...

Läs mer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer MILJÖAVDELNINGEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

Riktlinjer/policy likheter & olikheter i dokumenten

Riktlinjer/policy likheter & olikheter i dokumenten 2009-04-03 Tillsynssamverkan i Halland MILJÖ Riktlinjer/policy likheter & olikheter i dokumenten Bilaga 3 Kommun Laholm Halmstad Hylte Falkenberg Varberg Kungsbacka Riktlinjer/policy Nej - på grund av

Läs mer

Blankett ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning med anvisningar

Blankett ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning med anvisningar Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning enligt 9 kap 7 Miljöbalken och 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (5) Reviderad 2016-01-11 Blankett ansökan/anmälan om inrättande

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Sökanden (om det är annan sökanden än fastighetsägare skall fullmakt bifogas) Organisationsnr./personnr: Permanentbostad Fritidshus Annat:

Sökanden (om det är annan sökanden än fastighetsägare skall fullmakt bifogas) Organisationsnr./personnr: Permanentbostad Fritidshus Annat: OBS! Om det saknas uppgifter försenas beslutet eftersom kompletteringar måste göras. Vänligen fyll i alla uppgifter utförligt. För krav på bl a karta och situationsplan se avsnitt bilagor. Uppgifter som

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp Dagens program Varför ska vi rena avloppsvatten? Lagstiftning vilka krav och regler gäller? Teknik vad finns det att välja på? Hur gör man från ansökan till färdig anläggning

Läs mer

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Områden kring delar av Ljungaån, Hägnaån, Sävsjöån, Vämmesån och Bodaån samt bäckar runt Ärnanäsasjön och Allsarpasjön Miljö- och byggförvaltningen Stina Pernholm,

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Vaxholm

Inventering av enskilda avlopp i Vaxholm Inventering av enskilda avlopp i Vaxholm Varför inventerar vi enskilda avlopp? För hela Sverige ligger enskilda avlopp på andra plats som källa till fosfatutsläpp i havet Det nationella miljömålet Ingen

Läs mer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer MILJÖAVDELNINGEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ny byggnad eller nytt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Att anlägga avlopp Det krävs tillstånd från myndighetsnämnden för att

Läs mer

Bilaga 4 DELEGATIONSBESLUT 2009-

Bilaga 4 DELEGATIONSBESLUT 2009- Handläggare: YY Sid 1(5) Namn Adress Postadress H Tillstånd till avloppsanordning med ansluten vattentoalett/ Föreläggande om att vidta skyddsåtgärder med anledning av anmälan om ändring av befintlig avloppsanordning/nyanläggning

Läs mer

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Så fyller du i ansökan/anmälan Blanketten är utformad så att den både är en ansöknings- och en anmälningsblankett beroende på vad som ska göras. Gäller

Läs mer

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ansökan/anmälan om inrättande eller ändring av enskild avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Vi behandlar dina personuppgifter

Läs mer

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ansökan/anmälan om inrättande eller ändring av enskild avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Vi behandlar dina personuppgifter

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Information. Är det dags att rätta till avloppet?

Information. Är det dags att rätta till avloppet? Information Är det dags att rätta till avloppet? BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@ skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Den här

Läs mer

Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank?

Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank? Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank? Om du svarat ja på någon av dessa frågor kan ett kretsloppsanpassat avlopp vara

Läs mer

Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE. Miljöförvaltningen

Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE. Miljöförvaltningen Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE Miljöförvaltningen Sju vanliga frågor och svar Vill du veta mer om hur vi på miljöförvaltningen arbetar och

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. 1(6) Blanketten ska skickas till Högsby kommun, Miljö- och byggkontoret, 579 80 Högsby. Vid frågor ring 0491-290 00. Sökanden Namn: Adress: Postadress: Personnr/Org.nr: Fastighetsägare (om annan än sökanden)

Läs mer

Frågor och svar. Hyllinge 29/5 2012. Samhällsbyggnadsenheten

Frågor och svar. Hyllinge 29/5 2012. Samhällsbyggnadsenheten Frågor och svar Hyllinge 29/5 2012 Historik- ändrad lagstiftning 1987 gav Naturvårdsverket ut en handbok om allmänna råd för små avloppsanläggningar. Handboken beskrev tekniska beskrivningar och rekommendationer

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp Antagen av Miljö- och byggnämnd 2018-09-26, 110 SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden 1 Bakgrund Tidigare riktlinjer för små avlopp antogs av Miljö- och

Läs mer

Tips och information läs och spara!

Tips och information läs och spara! Tips och information läs och spara! På de följande sidorna har vi samlat information och exempel för att det ska bli enklare för dig att fylla i din ansökan. Tänk på att det är du som fastighetsägare som

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Ansökan/anmälan om inrättande av Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade

Läs mer

Allmänna uppgifter Namn Personnummer Telefon dagtid. Medsökande - vid gemensamt avlopp med annan fastighet Namn Personnummer Telefon dagtid

Allmänna uppgifter Namn Personnummer Telefon dagtid. Medsökande - vid gemensamt avlopp med annan fastighet Namn Personnummer Telefon dagtid Växjö kommun Miljö- och hälsoskyddsnämnden Box 1222 351 12 Växjö 0470-410 00 miljokontor@vaxjo.se Uppdaterad 2018-09-14 Ansökan eller anmälan om enskild avloppsanläggning Avgiften för prövningen är normalt

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM TILLSTÅND TILL SMÅ AVLOPP

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM TILLSTÅND TILL SMÅ AVLOPP ANSÖKAN/ANMÄLAN OM TILLSTÅND TILL SMÅ AVLOPP Ansökan/anmälan avser: Ny avloppsanläggning Ändring av befintlig avloppsanläggning Anslutning till befintlig avloppsanläggning Fastighet Sökanden Fastighetsbeteckning:

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM ENSKILT AVLOPP

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM ENSKILT AVLOPP 1(6) Vadstena Kommun Samhällsbyggandsnämnden 592 80 Vadstena ANSÖKAN/ANMÄLAN OM ENSKILT AVLOPP - INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT Enligt 13-14 förordning

Läs mer

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte. Välkomna!

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte. Välkomna! Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna! Närvarande Astrid Löfdahl, 1:a vice ordf. Tekniska nämnden Roger Rohdin, Verksamhetschef Vatten och avlopp Kerstin Nyström,

Läs mer

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Arvidsjaurs kommun Miljö- och byggenheten Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Alt. Anmälan om ändring av avloppsanläggning Sökande Namn Organisationsnummer/personnummer Postadress Postnummer

Läs mer

Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm 2:17 och 2:18

Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm 2:17 och 2:18 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Lennart Martin Karlsson Skintaby Svallebo 313 305 61 HARPLINGE Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm

Läs mer

Information om inventering av enskilda avlopp

Information om inventering av enskilda avlopp Information om inventering av enskilda avlopp Caroline Ahlrén 0581-817 09 caroline.ahlren@bmb.se Therese Bekk 0581-817 46 Therese.bekk@bmb.se Kort om enskilda avlopp I Sverige finns ca 1 miljon små avlopp

Läs mer

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 KF: 227 2016/542-206 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning SKYDD AV OMRÅDEN ENLIGT 7 KAP. MILJÖBALKEN... 3 MILJÖFARLIG

Läs mer

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP GENOM ATT TA HAND OM DITT AVLOPP, SPARAR DU BÅDE PENGAR OCH MILJÖN! BYGG- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN KONTROLLERA DIN ANLÄGGNING OFTA Du som fastighetsägare har ansvar

Läs mer

Tips och information läs och spara!

Tips och information läs och spara! Tips och information läs och spara! På de följande sidorna har vi samlat information och exempel för att det ska bli enklare för dig att fylla i din ansökan. Tänk på att det är du som fastighetsägare som

Läs mer

ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. 1/5 ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden Namn: Adress: Personnr/Org.nr: Fastighetsägare (om annan

Läs mer

Entreprenören ska få en kopia på tillståndet. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

Entreprenören ska få en kopia på tillståndet. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling om inrättande av avloppsanläggning 1 Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Sökande Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga

Läs mer

Enskilt avlopp. Information till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanordning

Enskilt avlopp. Information till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanordning Enskilt avlopp Information till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanordning Innehåll Inledning 3 Hur kommer jag igång? 4 Vilka avloppsanordningar kräver en kostnadskalkyl? 4 Från planering

Läs mer

Minireningsverk ny teknik för att minska utsläpp från små avlopp

Minireningsverk ny teknik för att minska utsläpp från små avlopp Minireningsverk ny teknik för att minska utsläpp från små avlopp Temadag små avlopp minireningsverk, arbetsmiljö och fosforfällor Örnsköldsvik den 13 mars 2013 Marika Palmér Rivera WRS Uppsala AB marika@wrs.se

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 14:00-15.30 Beslutande Britt Marie Öjstrand (M) ordförande Patric Carlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson

Läs mer

Sökande (*obligatoriska uppgifter) Personnummer/organisationsnummer (passnummer om personnummer inte finns) *

Sökande (*obligatoriska uppgifter) Personnummer/organisationsnummer (passnummer om personnummer inte finns) * ANSÖKAN/ANMÄLAN Miljö- och byggnämnden Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Inrättande eller ändring av avloppsanläggning enligt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6)

Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6) Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6) Ifylld blankett skickas via e-post till bygg-miljo@emmaboda.se eller via brev till: Emmaboda kommun Bygg- och miljönämnden Box 54 361 21 Emmaboda Ofullständigt

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Befintlig byggnad med befintligt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter

Läs mer

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Jan-Erik Johansson Lötsta Gård 153 94 HÖLÖ Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Miljö- och byggnämnden Fastställelsedatum: 2009-05-18 53 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Vid behov Policy enskilda avlopp

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Läs mer

Tömning av enskilt avlopp - det här behöver du veta

Tömning av enskilt avlopp - det här behöver du veta Tömning av enskilt avlopp - det här behöver du veta En informationsfolder till dig som har tömning av enskilt avlopp i Gnesta kommun Din avloppsanläggning ska skydda miljön Anledningen till att vi har

Läs mer

Dags för tillsyn i ditt område!

Dags för tillsyn i ditt område! Är ditt avlopp miljösäkert? Dags för tillsyn i ditt område! Innehåller guide och checklista! Linköpings kommun linkoping.se/avlopp Därför är det viktigt att avloppet är säkert För att förhindra att bakterier

Läs mer

Anslag av protokollet (51)

Anslag av protokollet (51) 2018-07-03 1 (51) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.20-14.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Roger Eriksson (VF) ordförande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör PEAB Sverige AB Att: Rolf Hölzer Gårdsvägen 6 169 70 SOLNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning:

Läs mer

E n s k i l t a v l o p p

E n s k i l t a v l o p p Enskilt avlopp Avloppsvatten kan orsaka övergödning som leder till algblomning, igenväxning, syrebrist och fiskdöd. Avloppsvatten innehåller också parasiter, bakterier och virus som kan förorena. Om du

Läs mer

ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll

ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Miljö- och byggnadsnämnden ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Datum Ansökan/anmälan skickas till Skara kommun Miljö- och byggnadsnämnden Sökande Namn Person- eller organisationsnummer

Läs mer

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN LYSEKI LS mmm se KOMMUN a LYSEKILS KOMMUN återrapportering svar Sotenäs kommun mmm-lars. LYSEKILS KOMMUN Miljönämnden i mellersta Bohuslän Sammanträdesprotokoll 2013-10-28 57-69 MN 58 Meddelande Länsstyrelsens

Läs mer

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Oktober 2014 1 Innehållsförteckning ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS

Läs mer

Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av

Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av ANSÖKAN/ANMÄLAN Samhällsbyggnadsnämnden - inrättande eller ändring av avloppsanordning Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas

Läs mer

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-09-06 1 (58) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.40 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Sten Johansson (M) Kjell Brolin (KD)

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Inledning Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp för olika sorters förorenat vatten. Spillvatten

Läs mer

Permanentbostad och lokaler som nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Permanentbostad och lokaler som nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

din guide till enskilt avlopp

din guide till enskilt avlopp din guide till enskilt avlopp www.avloppsplatsen.se I Sveriges avlånga land finns många fastigheter utanför gränsen för kommunala avlopp. Dessa behöver någon form av enskilt avlopp och det är till dig

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden och fakturamottagare Fastighetsbeteckning Fastighetens adress

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden och fakturamottagare Fastighetsbeteckning Fastighetens adress

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO ANMÄLAN Information om personuppgiftsbehandling Sökande Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar,

Läs mer

Sökande Personnummer/organisationsnummer

Sökande Personnummer/organisationsnummer ANSÖKAN/ANMÄLAN Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Inrättande eller ändring av avloppsanläggning enligt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Min ansökan gäller:

Läs mer

Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan

Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan Enligt 13 eller 14 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Sökande Namn Organisationsnr/Personnr Telefonnummer bostad Telefonnummer arbetet

Läs mer

Knivsta där framtiden bor

Knivsta där framtiden bor Knivsta ingen kustkommun men mycket vatten x x VA-plan Inledning Nuläge Plan för allmänt VA Faktorer som styr Plan VA-planeringen för utbyggnad av allmänt VA Planer Plan i väntan på allmänt VA Genomförande,

Läs mer

Sammanträdesdatum Tekniska Nämnden (7)

Sammanträdesdatum Tekniska Nämnden (7) Tekniska Nämnden 2010-01-19 1(7) Plats och tid Nya kommunhuset, Torsås, tisdag 2010-01-19 klockan 18.00-18.30 Beslutande Magnus Nilsén, m, ordf Lars Petersson, s. Tomas Holgersson, s, tjänstgörande ersättare

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Dnr : 2011-1300-446 akt 10 Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Storån del 2 Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA

Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA OK Ställ diagnos på ditt avlopp med hjälp av Svea Avloppsguide. Bildspelet tar cirka fem minuter. Föregående 1 Jag ger dig lite tumregler, men det

Läs mer

Arbetsförmedlingen. SAMTLIGA, antal samt andel (%) av befolkningen år. Analysavdelningen, Utredningsenheten Bo Gustavsson

Arbetsförmedlingen. SAMTLIGA, antal samt andel (%) av befolkningen år. Analysavdelningen, Utredningsenheten Bo Gustavsson Sida 1 av 18 Tabell 1 SAMTLIGA, antal samt andel (%) av befolkningen 16-64 år A R B E T S L Ö S A PROGRAM: AKT.STÖD 1 ARBETSLÖSA KÖPING 884 5,7 195 794 5,1 392 1 678 10,8 587 689 4,4 402 2,6 1 091 7,0

Läs mer

Ansökan / anmälan av enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Ansökan / anmälan skickas eller lämnas in till miljökontoret (adress se nedan).

Ansökan / anmälan av enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Ansökan / anmälan skickas eller lämnas in till miljökontoret (adress se nedan). Samhällsbyggnadsförvaltningen ver. 060815 1 (5) Ansökan / anmälan av enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Ansökan / anmälan skickas eller lämnas in till miljökontoret (adress se nedan). Läs noga igenom

Läs mer

Information om inventering av. Enskilda avlopp. Förste miljöinspektör Eva Bayard 0512-570 27 eva.bayard@essunga.se

Information om inventering av. Enskilda avlopp. Förste miljöinspektör Eva Bayard 0512-570 27 eva.bayard@essunga.se Information om inventering av Enskilda avlopp Förste miljöinspektör Eva Bayard 012-70 27 eva.bayard@essunga.se Enskilda avlopp Det finns ca 1 700 enskilda avlopp i kommunen, där de flesta är gamla anläggningar

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning på fastigheten Åkerby 1:33

Tillstånd för avloppsanläggning på fastigheten Åkerby 1:33 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Olle Nyström Argovägen 20 590 74 LJUNGSBRO Tillstånd för avloppsanläggning på fastigheten Åkerby 1:33 Fastighetsägare: Olle Nyström,

Läs mer

Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen

Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen Personuppgifter behandlas i enlighet med PUL, personuppgiftslagen. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register

Läs mer