Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE"

Transkript

1 Bilaga Sida 1(8) Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för Torhamnaskär, Öppenskär och Äspeskär i Natura 2000-området Hästholmen-Öppenskär, SE i Karlskrona kommun Postadress: SE KARLSKRONA Besöksadress: Skeppsbrokajen 4 Telefon: Webbadress: E-post: blekinge@lansstyrelsen.se

2 2(8) Inledning Restaureringsplanen beskriver vad som ska göras inom N 2000 området för att nå de mål som är uppsatta inom Life + projektet GRACE (Grazing and Restoration of Archipelago and Coastal Environments) BESKRIVNING 1. Syfte Att restaurera de inom området förekommande naturtyperna som ingår i EU:s nätverk av skyddsvärda områden, Natura 2000, så att de kan nå gynnsam bevarandestatus. Syftet ska nås genom att: Röja träd och buskar. Utöka betesdrifteten. 2. Beskrivning av området 2.1 Uppgifter om området Natura 2000-område Naturreservat Restaureringsareal: Restaureringsområde: Län: Kommun: Förvaltare: SE Hästholmen-Ytterön 41 ha Torhamnaskär, Öppenskär och Äspeskär Blekinge län Karlskrona kommun Länsstyrelsen i Blekinge län Tabell 1: Naturtyper som förväntas efter restaurerings- och skötselåtgärder. Kod Natura 2000-habitat 5130 Enbuskmarker nedanför trädgränsen

3 3(8) 2.2 Allmän beskrivning av området Hästholmen-Ytterön naturreservat ligger i Karlskrona östra skärgård. Torhamnaskär, Öppenskär och Äspeskär domineras av enbuskmarker. De tre öarna har tidigare intensivt nyttjats för bete eller slåtter. På Öppenskär finns en cirkelrund mosse med öppet småtuvigt mosseplan kantat av en cirkelformad lagg. Den har genom sitt extrema läge och sin kustprägel troligen få motsvarigheter i landet och är Sveriges sydostligast belägna myr. Öppenskär var egentligen lämplig att odla, men på grund av att ön var så viktig för bete, så blev ön aldrig uppodlad. På somrarna roddes mjölkdjur ut och två gånger per dag rodde man över för att mjölka. Fram till 1940-talet var Öppenskär en helt kal ö. På senare tid har utnyttjandet av marken minskat och stora delar är kraftigt igenväxt av enbuskar men även av björk i de mer fuktiga områdena. Igenväxningen på Torhamnaskär och Äspeskär är bitvis kraftig, dock inte så som på Öppenskär. Det är mestadels enbuskage som brett ut sig men även björken har på flera platser fått fäste. Detta gäller främst på Torhamnaskär. Idag går betesdjur på alla tre öarna, men betestrycket är inte tillräckligt. 2.3 Biologiska bevarandevärden Området med sina hällar och skär är viktig för häckande sjöfåglar. 2.4 Kulturhistoriska bevarandevärden Öarna har haft stor betydelse för boende i området då de varit utmarksbete sen lång tid tillbaka. Dess närhet till fastlandet har gjort det relativt lätt att transportera djur ut till dem. Stenmurarna som finns i området har framför allt uppkommit under de första 50-åren av 1800-talet. På Öppenskär anlades stenmur för att förhindra betesdjuren att simma tillbaka till Hästholmen. På Öppenskär och Äspeskär finns också fångstfållor för betesdjuren utförda av stenmurar. På Öppenskär finns det också lämningar av militära installationer då ön har haft en strategiskt viktig roll i försvaret av Karlskrona. 2.5 Bevarandevärden för fridluftslivet Öarna utnyttjas flitigt för friluftsliv. Med sina enbuskmarker och öppna hällmarker, omväxlat med öppna gräsmarker och strandängar, med närheten till havet och skärgårdsmiljön, ger de jämte de markhistoriska värdena även ett skönhets- och upplevelsevärde.

4 4(8) RESTAURERINGSÅTGÄRDER 3. Övergripande Målsättningen är att genom röjning/gallring och intensifierad hävd återskapa ett välutvecklat utmarksbete med gynnsam bevarandestatus för N 2000 habitatet 5130 på de tre öarna. 3.1 Restaureringsområden med mål och åtgärder Restaureringsarbetet utförs på tre öar: Öppenskär, Äspeskär och Torhamnasskär. Restaureringsområde Öppenskär Igenväxningen har gått längst på Öppenskär där större partier är igenväxta med enbuskar och björk. Restaureringsarbetet sker på 2 större samt 5 mindre områden av ön. Öppenskär Kod Areal (ha) Beskrivning: Restaureringsområderna utgör de delar av ön som är mest igenväxta. Det förekommer även en del fuktigare områden. Restaureringsmål: -Restaureringsområdena skall på sikt bli till ett mer välutvecklat utmarksbete med gynnsam bevarandestatus för habitatet. - Enstaka enar, bärande träd eller buskar lämnas kvar. Även ett fåtal äldre björkar och tallar sparas. Dessa lämnas med fördel i skrevor eller i anslutning till impediment. Enstaka och sammanhängande buskage lämnas som skydd åt betesdjuren. Åtgärder: - Gallring/röjning. Gallring och röjning av träd och enbuskar tills restaureringsmålet är uppnått. Träd och buskar som ska sparas märks ut. - Virke som kan användas till ved mm kan tillvaratas. - Grenar, ris och andra växtdelar skall eldas hopsamlade på lämplig plats. Eldning får inte ske på eller i anslutning till större stenblock eller direkt på stenhällar samt i närheten av kulturlämningar. - Underhållsröjning utförs efter behov.

5 5(8) - Restaureringsbete under 2012 tom Därefter fortsatt bete, kombinerat får och nötkreatur. Äspeskär Kod Areal (ha) Torhamnaskär Kod Areal (ha) Beskrivning: Äspeskär och Torhamnaskär är kargare och har en mer stenbunden mark med stenhällar och tunt jordlager. Öarna ligger nära varandra och har lika växtbetingelser och kan betraktas som likartade. Fuktigare partier finns, där det främst växer björk och sly. Annars är det enbuskar som dominerar. Öarna är lika i sin karaktär och igenväxningen har gått långt. Enbuskarna står tätt på vissa ställen och en restaurering är nödvändig. På Äspeskär är det 1 sammanhängande område som ska restaureras och på Torhamnaskär är det sammanlagt 5 delområden som berörs. Restaureringsmål: -Restaureringsområdena skall på sikt bli till ett mer välutvecklat utmarksbete med gynnsam bevarandestatus för naturtypen Enstaka enar, bärande träd eller buskar lämnas kvar. Endast ett fåtal äldre björkar sparas. Dessa lämnas med fördel i skrevor eller i anslutning till impediment. Enstaka och sammanhängande buskage lämnas som skydd åt betesdjuren. Åtgärder: - Gallring/röjning. Gallring och röjning av träd och enbuskar tills restaureringsmålet är uppnått. Träd och buskar som ska sparas märks ut. - Virke som kan användas till ved kan tillvaratas - Grenar, ris och andra växtdelar skall eldas hopsamlade på lämplig plats. Eldning får inte ske på eller i anslutning till större stenblock eller direkt på stenhällar samt i närheten av kulturlämningar. - Underhållsröjning utförs efter behov. - Restaureringsbete under 2012 tom Därefter fortsatt bete, kombinerat får och nötkreatur.

6 6(8) Arbetsgång: Arbetet utförs under perioden 1 januari 2012 till och med den 31 december Tidsperiod 1 ( ) Under 2012 betas delområdena under vegetationsperioden, 15ha Öppenskär, 3ha Torhamnaskär och 2ha Äspeskär. Sambete av nöt och får på Öppenskär och av får på Torhamnaskär samt Äspeskär. Tidsperiod 2 och 3 ( ) Märkning av träd- och busk skikt. Uppmärkning av kulturlämningar. Maskinell och/eller manuell huggning och röjning under hösten och vinter när vädret tillåter. Ved tillvaratas om önskemål finns. Ris samlas ihop och eldas på lämpliga platser. Under 2013 och 2014 betas delområdena under vegetationsperioden. Tidsperiod 4 ( ) Underhållsröjning om behov föreligger på samtliga öar. Under 2015 betas delområdena under vegetationsperioden. 4. Skötsel efter restaurering Skötsel sker genom bete under vegetationsperioden och vid behov röjning av sly och buskar. Efter restaureringen skall betesersättningen övergå till de ersättningsformer som finns inom landsbygdsprogrammet. 5. Uppföljning Uppföljning ingår ej i det praktiska restaureringsarbetet, men måste genomföras i samklang med detta. Basinventeringen säkerställer att det är möjligt att utvärdera resultat och rapportera resultatet till EU. Projektledningen för Life+ Grace ansvarar för att Digitala foton tas före och efter restaureringsåtgärderna Flygbilder i färg beställs som visar läget före och efter restaurering plats (skötselområde) Basinventering utförs före åtgärderna i de områden där detta tidigare inte är gjort Basinventering efter restaureringsåtgärder genomförs senast före projektet avslutas (2016) Digitala fotografier tas under arbetets gång.

7 7(8)

8 8(8)

Restaureringsplan för Järkö i Natura 2000-området Järkö, SE , i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Järkö i Natura 2000-området Järkö, SE , i Karlskrona kommun 2012-09-18 Sida 1(6) Restaureringsplan för Järkö i Natura 2000-området Järkö, SE0410098, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Järkö. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA

Läs mer

Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun.

Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun. 2012-09-10 1 (6) Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun. Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Björnön- Dragsö.

Läs mer

Restaureringsplan för Kalvö i Natura området Sonekulla, Ronneby kommun.

Restaureringsplan för Kalvö i Natura området Sonekulla, Ronneby kommun. 2011-12-14 1 (5) Restaureringsplan för Kalvö i Natura 2000- området Sonekulla, Ronneby kommun. Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Kalvö. Postadress Besöksadress Telefon/Telefax

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Utlängan. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress:

Läs mer

Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Vagnö Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress: Ronnebygatan

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området Härön, SE0520038 i Tjörn kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området Härön, SE0520038 i Tjörn kommun 1(8) Restaureringsplan för Natura 2000- området Härön, SE0520038 i Tjörn kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Härön Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Bilaga 2 Historisk

Läs mer

Restaureringsplan för Arpö, Vagnö och Slädö inom naturreservatet Listerby skärgård i Natura området Tromtö-Almö, SE i Ronneby kommun

Restaureringsplan för Arpö, Vagnö och Slädö inom naturreservatet Listerby skärgård i Natura området Tromtö-Almö, SE i Ronneby kommun 1(5) Restaureringsplan för Arpö, Vagnö och Slädö inom naturreservatet Listerby skärgård i Natura 2000- området Tromtö-Almö, SE410042 i Ronneby kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE i Kungsbacka kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE i Kungsbacka kommun 2012-12-20 1 (15) Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE0510058 i Kungsbacka kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Kungsbackafjorden. Bilaga 1 Tre kartor

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun 1(11) Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Tjurpannan Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Bilaga

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Balgö, SE0510050 i Varbergs kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Balgö, SE0510050 i Varbergs kommun 2012-12-20 1 (9) Restaureringsplan för Natura 2000-området Balgö, SE0510050 i Varbergs kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Balgö. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Jeanette

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Vendelsö, SE051009 i Varbergs kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Vendelsö, SE051009 i Varbergs kommun 2012-12-20 1 (11) Restaureringsplan för Natura 2000-området Vendelsö, SE051009 i Varbergs kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Vendelsö. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden

Läs mer

Restaureringsplan för Långaskär i Natura 2000-området Kristianopels skärgård, SE0410053 i Fågelmara, Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Långaskär i Natura 2000-området Kristianopels skärgård, SE0410053 i Fågelmara, Karlskrona kommun 2012-06-21 Sida 1(6) Restaureringsplan för Långaskär i Natura 2000-området Kristianopels skärgård, SE0410053 i Fågelmara, Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Långaskär.

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Klåverön, SE i Kungälvs kommun

Restaureringsplan för Natura området Klåverön, SE i Kungälvs kommun 2012-03-19 Version 2: 2013-08-14 Sida 1(14) Naturvårdsenheten Lisa Karnfält Restaureringsplan för Natura 2000- området Klåverön, SE0520036 i Kungälvs kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE

Läs mer

Restaureringsplan för Arpö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, SE410042 i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Arpö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, SE410042 i Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Arpö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, SE410042 i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Arpö 2(6) Inledning Restaureringsplanen beskriver

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Filjholmen, SE i Strömstads kommun

Restaureringsplan för Natura området Filjholmen, SE i Strömstads kommun 1(8) Restaureringsplan för Natura 2000- området Filjholmen, SE0520170 i Strömstads kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Filjholmen Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Postadress:

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Härmanö, SE i Orust kommun

Restaureringsplan för Natura området Härmanö, SE i Orust kommun 1(10) Restaureringsplan för Natura 2000- området Härmanö, SE0520020 i Orust kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Härmanö Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Bilaga 2 Historisk

Läs mer

Karta till restaureringsplan Hällsö

Karta till restaureringsplan Hällsö Delområde B Delområde A Karta till restaureringsplan Hällsö j Delområde F Delområde C Delområde D Restaureringsytor Delområde E Delområde H Stängsel! Fornminnen punkt 1:10 000 Delområde G 0 50100 Delområde

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området Rånö Ängsholme, SE0110118 i Haninge kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området Rånö Ängsholme, SE0110118 i Haninge kommun (7) Naturvårdsenheten Restaureringsplan för Natura 2000- området Rånö Ängsholme, SE008 i Haninge kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Ängsholmen. Bilaga Karta med restaureringsområden

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE i Simrishamns kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE i Simrishamns kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE0420077 i Simrishamns kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 3 INLEDNING Restaureringsplanen

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Fridö i Tullgarn, ost, SE i Södertälje kommun

Restaureringsplan för Natura området Fridö i Tullgarn, ost, SE i Södertälje kommun (6) Restaureringsplan för Natura 2000- området Fridö i Tullgarn, ost, SE00003 i Södertälje kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Fridö. Bilaga. Karta med restaureringsområden

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Tanumskusten, SE i Tanums kommun

Restaureringsplan för Natura området Tanumskusten, SE i Tanums kommun 1(13) Restaureringsplan för Natura 2000- området Tanumskusten, SE0520150 i Tanums kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Otterön Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Bilaga

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Rörö, SE i Öckerö kommun

Restaureringsplan för Natura området Rörö, SE i Öckerö kommun 2012-03-27 Sida 1(11) Naturvårdsenheten Lisa Karnfält Restaureringsplan för Natura 2000- området Rörö, SE0520036 i Öckerö kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Rörö Bilaga 1

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Bilaga 1 Översiktskarta över Natura 2000-området Sandhammaren-Kåseberga

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE0430095 i Vellinge kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Bilaga 1 Karta med restaureringsområden

Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE0420075, delområde Brösarps backar i Simrishamns kommun. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE0 0420137 i Kristianstad kommun Öppen glänta med bar sand i varmt söderläge inne i de trädklädda sanddynerna. Foto: Johanna Ragnarsson. Bilaga 1

Läs mer

Bild från områdets södra delområde som betas med inslag av uppluckrad grässvål med sandblottor. Foto: Johan Jansson, år 2013

Bild från områdets södra delområde som betas med inslag av uppluckrad grässvål med sandblottor. Foto: Johan Jansson, år 2013 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Skedeås (tidigare namn Skedemosse), SE0330104, Mörbylånga kommun, Kalmar län Bild från områdets södra delområde som betas

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Ramsholmen, SE i Strömstads kommun

Restaureringsplan för Natura området Ramsholmen, SE i Strömstads kommun 1(12) Restaureringsplan för Natura 2000- området Ramsholmen, SE0520170 i Strömstads kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Ramsholmen Bilaga 1 Karta med restaureringsområden

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE , delområde Drakamöllan och Kumlan.

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE , delområde Drakamöllan och Kumlan. 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE0420075, delområde Drakamöllan och Kumlan. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Restaureringsplan för Simesgården Arholma, Arholma - Idö naturreservat i Norrtälje kommun

Restaureringsplan för Simesgården Arholma, Arholma - Idö naturreservat i Norrtälje kommun 1(9) Naturvårdsenheten Restaureringsplan för Simesgården Arholma, Arholma - Idö naturreservat i Norrtälje kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Arholma, Arholma - Idö. Bilaga

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Falsterbo skjutfält SE , i Vellinge kommun.

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Falsterbo skjutfält SE , i Vellinge kommun. 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Falsterbo skjutfält SE0430111, i Vellinge kommun. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 3 INLEDNING Restaureringsplanen

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Lyngby, SE0420234 i Kristianstad kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Lyngby, SE0420234 i Kristianstad kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Lyngby, SE0420234 i Kristianstad kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet Sand Life för område Lyngby. Bilaga: Karta

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Ravlunda skjutfält, SE0420240 i Simrishamns kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Ravlunda skjutfält, SE0420240 i Simrishamns kommun 1 Restaureringsplan för Natura 2000-området Ravlunda skjutfält, SE0420240 i Simrishamns kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen beskriver vad som ska göras i Natura

Läs mer

Restaureringsplan för Natura området Nordre Älvs Estuarium, SE i Göteborgs och Kungälvs kommun

Restaureringsplan för Natura området Nordre Älvs Estuarium, SE i Göteborgs och Kungälvs kommun 1(11) Restaureringsplan för Natura 2000- området Nordre Älvs Estuarium, SE0520043 i Göteborgs och Kungälvs kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Stora och Lilla Hästholmen samt

Läs mer

Sveriges sydligaste fasta älgstam finns i området, bilden på älgkvigan är tagen i Hagestad-Järarnas NR.

Sveriges sydligaste fasta älgstam finns i området, bilden på älgkvigan är tagen i Hagestad-Järarnas NR. Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområde Hagestad Järarna inom Natura 2000-området Sandhammaren, SE0 SE 0430088, Och Sandhammaren Kåseberga, SE 0430093, i Ystads kommun Sveriges

Läs mer

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3 RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27 Brukare: Västkuststiftelsen Rådgivare: Therese Lundell Adress: Box 5073 Länsstyrelsen Västra Götaland Postadress:

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Friseboda, SE i Kristianstad kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Friseboda, SE i Kristianstad kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Friseboda, SE0420136 i Kristianstad kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 INLEDNING Restaureringsplanen beskriver

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Ängelholms strandskog, SE0420233 i Ängelholms kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Ängelholms strandskog, SE0420233 i Ängelholms kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Ängelholms strandskog, SE0420233 i Ängelholms kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 1. SYFTE Att: restaurera de

Läs mer

Restaureringsplan Fågelskär i Vänern

Restaureringsplan Fågelskär i Vänern RESTAURERINGSPLAN Datum 2014-11-06 Referens 512- Sida 1(6) Restaureringsplan Fågelskär i Vänern Natura 2000-kod och namn: SE061001 Millesvik och Lurö skärgård, SE0610006 Värmlandskärgården, SE 0610249

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Norsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Norsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-10520-2017 Dossiénummer 0581-230-160 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-10-05 1 Frida Nilsson Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-11-12 Referens 512-255-2016 1(7) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Sonekulla inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Sonekulla inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 2018-02-13 Dnr 512-3401-17 1 (8) Ändringshistoria Datum Version Ändrad av Ändringar 2018-02-13 1 Maria Strand Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området Sonekulla inom projektet Life Bridging

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE , Borgholms kommun, Kalmar län

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE , Borgholms kommun, Kalmar län 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE0330119, Borgholms kommun, Kalmar län Äldre vindpinade tallar som står som torrakor vid Byrums sandfält

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Arbetsplan för N2000-området Horsvik SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131

Arbetsplan för N2000-området Horsvik SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-1506-2017 Ändringshistoria Datum Version Ändrad av Ändringar 2015-08-12 1 Mari Nilsson Skapat dokument Beskrivning av objektet Syfte och mål Div redigeringar Kartor Ny

Läs mer

Restaureringsplan Projektområde 54, Lindänget

Restaureringsplan Projektområde 54, Lindänget RESTAURERINGSPLAN 1(3) 2012-02-16 D nr: Naturvårdsenheten Jens Montelius Risberg Direktnr 023-818 24 Faxnr 023-813 31 jens.montelius.risberg@lansstyrelsen.se Ansvarig för dokumentet: Datum Ändring Signatur

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Kummeln inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Kummeln inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 2018-01-30 Dnr 512-3401-17 1 (7) Ändringshistoria Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-05-18 1.0 Sofie WIllman Skapat dokument 2018-02-22 1.1 Jonas Warhammar Överfört i ny mall Restaureringsplan för

Läs mer

RESTAURERINGSPLAN Valnäsbukten Nordkoster TJÄRNÖ SOCKEN STRÖMSTADS KOMMUN

RESTAURERINGSPLAN Valnäsbukten Nordkoster TJÄRNÖ SOCKEN STRÖMSTADS KOMMUN RESTAURERINGSPLAN Valnäsbukten Nordkoster TJÄRNÖ SOCKEN STRÖMSTADS KOMMUN DATUM: 25/11 2004 Brukare: Adress: Postadress: Kundnummer: Västkuststiftelsen Box 5073 402 22 Göteborg N 5559 Rådgivare: Svante

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0410257 Stora Silpinge Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på krav som

Läs mer

Presentation Beslutspunkt Naturvårdsavtal 2017 Snäckevarps Samfällighetsförening

Presentation Beslutspunkt Naturvårdsavtal 2017 Snäckevarps Samfällighetsförening Presentation Beslutspunkt Naturvårdsavtal 2017 Snäckevarps Samfällighetsförening Beslutsunderlag för Naturvårdsavtal: Snäckvarps samfällighet omfattar ca 180 hektar landareal. Fördelning av areal i % 12,0

Läs mer

Sammanställning över fastigheten

Sammanställning över fastigheten Sammanställning över fastigheten Arealer hektar % Produktiv skogsmark 42,9 99 Myr/kärr/mosse 0,0

Läs mer

Yttrande angående förslag till bildandet av Naturreservatet Södra Bjärekusten i Båstad kommun.

Yttrande angående förslag till bildandet av Naturreservatet Södra Bjärekusten i Båstad kommun. 2013-01- 08 Till Länsstyrelsen i Skåne Län Naturvårdsenheten 205 15 MALMÖ Yttrande angående förslag till bildandet av Naturreservatet Södra Bjärekusten i Båstad kommun. Naturskyddsenheten vid Länsstyrelsen

Läs mer

Morakärren SE0110135

Morakärren SE0110135 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071404 Morakärren SE0110135 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Borg inom projektet Life Bridging The Gap, LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Borg inom projektet Life Bridging The Gap, LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-11930-17 Dossiénummer 0581-230-161 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-11-14 1 Frida Nilsson Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

Arbetsplan för N2000-området Sankt Anna och Gryt inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131

Arbetsplan för N2000-området Sankt Anna och Gryt inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 512-11834-2016 0582-202 Ändringshistoria Datum Version Ändrad av Ändringar 2013-12-03 1 MJ Skapat dokument 2015-11-10 2 MJ Uppdaterat dokument 2018-08-30 3 MJ Uppdaterat dokument Arbetsplan för N2000-området

Läs mer

Att formulera bevarandemål

Att formulera bevarandemål PROCESSBESKRIVNING BILDANDE AV NATURRESERVAT ATT FORMULERA BEVARANDEMÅL Att formulera bevarandemål Bevarandemål formuleras för varje skötselområde i ett naturreservat. Här vägleder Naturvårdsverket om

Läs mer

Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Strömstads kommun

Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN Miljö- och byggförvaltningen Skrivelse 2014-09-09 1 (5) Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Bakgrund Efter önskemål från miljöplanerare Anna Wallblom har

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Ribbingsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Ribbingsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-7603-18 Dossiénummer 0581-230-361 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2018-06-21 1 Johanna Wahlbäck Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

Datum Vagn SE Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd)

Datum Vagn SE Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071402 Vagn SE0110290 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Offertfö rfrå gån Avverkning öch rö jning vid Vå rmlånds Så by

Offertfö rfrå gån Avverkning öch rö jning vid Vå rmlånds Så by Offertfö rfrå gån Avverkning öch rö jning vid Vå rmlånds Så by Kontaktuppgifter beställare Länsstyrelsen Värmland Naturvårdsenheten Postadress: 651 86 Karlstad Kontaktperson: Oscar Säwström Telefon: 010-224

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (6) Enheten för naturvård Ekoberget SE110170 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Furön

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Furön Bevarandeplan för Natura 2000-området Furön Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på

Läs mer

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Naturvårdsplan Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Cecilia Nilsson 2001-08-10 1 Innehållsförteckning sida Syfte 2 Bakgrund 2 Området idag 2 Förändringar och åtgärder: Strandområdet 4 Tallskog på sandjord 4 Hällmarkskog

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0 5402 19 E ngelska p ar ke n 2005-09-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0540219 Engelska parken EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som kallas Natura 2000.

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2016-02-12 Referens 512-255-2016 Sida 1(6) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Arbetsplan för N2000-området Sjösakärren SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131

Arbetsplan för N2000-området Sjösakärren SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-6516-2015 Ändringshistoria Datum Version Ändrad av Ändringar 2014-03-14 1 Hans Sandberg Skapat dokument 2015-08-12 1.1 Mari Nilsson Div redigeringar Ny logga Kartor 2015-11-19

Läs mer

rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län Rikkärr för uppföljning av biologisk Lennartsson och Ingemar Frycklund

rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län Rikkärr för uppföljning av biologisk Lennartsson och Ingemar Frycklund rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län arbetsmaterial naturvärden och 2009 metodik Rikkärr för uppföljning av biologisk Älvkarleby mångfald kommun Pär Eriksson Jan-Olov och Frida Björklund, Hermanson

Läs mer

7.4 Romeleåsen. Rester av utmarksbokskog, sydost om Romeleklint Romeleklint

7.4 Romeleåsen. Rester av utmarksbokskog, sydost om Romeleklint Romeleklint 7.4 Romeleåsen Rester av utmarksbokskog, sydost om Romeleklint 7.4.6 Romeleklint Naturförhållanden Romeleåsens högsta punkt i Lunds kommun är Romeleklint ( Klinten ) med 175 meter över havet. Urberget

Läs mer

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25 Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 Skötselplan för naturområden Säljan Detaljplan för Säljan 4:1, 20:1, Sätra 40:1, 41:1, 43:1 m.fl. i Sandviken, Sandvikens kommun, Gävleborgs län Skötselområde 2

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan Foto: Lars Björkelid Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Abborravan, SE0810361 Kommun: Lycksele Skyddsstatus: Natura 2000:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Inventering av snäckor i fem östgötska rikkärr

Inventering av snäckor i fem östgötska rikkärr 1(6) Inventering av snäckor i fem östgötska rikkärr Utförd 2006 och 2009 2(6) Inventering av snäckor i fem östgötska rikkärr Utförd 20062006-2009 Inventeringen har genomförts som en del i EU-LIFE-projektet

Läs mer

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA Bilaga 8 UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Enens Samfällighetsförening

Läs mer

Bevarandeplan Natura Haparanda hamn SE

Bevarandeplan Natura Haparanda hamn SE 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Haparanda hamn SE0820713 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Haparanda hamn Områdeskod: SE0820713 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area:

Läs mer

BILAGOR A. Översiktskarta B. Avgränsning, information och anläggningar

BILAGOR A. Översiktskarta B. Avgränsning, information och anläggningar 1 (7) SKÖTSELPLAN FÖR NATURRESERVATET LUOBBALHEDEN Detta dokument är en bilaga till länsstyrelsens beslut om Naturreservatet Luobbalheden i Piteå kommun revidering av gräns och föreskrifter. INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område. Hädinge. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd Beteckning

Bevarandeplan för Natura 2000-område. Hädinge. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd Beteckning Bevarandeplan för Natura 2000-område Hädinge Områdeskod SE0310641 Bevarandeplanen fastställd 2006-04-20 Beteckning 511-1573-06 0600-40-0641 Bakgrund Natura 2000 handlar om att bevara hotade arter och naturtyper

Läs mer

Förslag till ändringar inom Natura 2000-området Herrevadskloster (SE ) i Klippans kommun

Förslag till ändringar inom Natura 2000-området Herrevadskloster (SE ) i Klippans kommun 2010-11-02 511-198-10 1276 Förslag till ändringar inom Natura 2000-området Herrevadskloster (SE0420287) i Klippans kommun Bakgrund Natura 2000 är ett nätverk av områden med skyddsvärd natur i Europa. Sverige

Läs mer

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000 4. Östra Täby 1 2 3 4 9 5 6 10 11 8 12 7 13 Skala 1:18000 177 4. Östra Täby 1. Jaktvillans naturpark Arninge Kundvägen = Fornlämningsområde Skala 1:2000 = Fornminnesobjekt =Kulturlämning 178 1. Jaktvillans

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

RESTAURERINGSPLAN Betesmarker söder om Brevik Sydkoster

RESTAURERINGSPLAN Betesmarker söder om Brevik Sydkoster RESTAURERINGSPLAN Betesmarker söder om Brevik Sydkoster TJÄRNÖ SOCKEN STRÖMSTADS KOMMUN DATUM: 25/11 2004 Brukare: Västkuststiftelsen Rådgivare: Svante Hultengren Adress: Box 5073 Naturcentrum AB Postadress:

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Inventering av marklevande skalbaggar på Billingsudd och Sandholmarna, naturreservatet Strömsholm, Västmanlands län

Inventering av marklevande skalbaggar på Billingsudd och Sandholmarna, naturreservatet Strömsholm, Västmanlands län Dnr. 512-3677-12 Inventering av marklevande skalbaggar på Billingsudd och Sandholmarna, naturreservatet Strömsholm, Västmanlands län Mattias Lindholm och Thomas Appelqvist, Pro Natura 2010 BAKGRUND Varje

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Halltorp inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Halltorp inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 1 (9) Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-06-21 Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området Halltorp inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 Om Projektet Life Bridging The

Läs mer

Long term management plan

Long term management plan 1 AFTER LIFE RESTORATION PLAN LIFE GRACE- LIFE09 NAT/SE00345 Grazing and Restoration of Archipelago and Coastal Environments Bete och restaurering av skärgården och kustmiljöer Long term management plan

Läs mer

Uppdraget är en restaureringsavverkning på ön Vithall (ca 9 ha) i naturreservatet Lurö skärgård.

Uppdraget är en restaureringsavverkning på ön Vithall (ca 9 ha) i naturreservatet Lurö skärgård. Avtal om avverkning, röjning och uttransport av virke från ön Vithall i naturreservatet Lurö skärgård träffas mellan Länsstyrelsen i Värmlands län och xxxx xxxx 1. Administrativa uppgifter Område: Vithall

Läs mer

Naturreservat MOSSLUNDA

Naturreservat MOSSLUNDA Naturreservat MOSSLUNDA Remissversion mars 2015 Bildande av naturreservatet Mosslunda i Kristianstads kommun, Skåne län Uppgifter om naturreservatet Namn Mosslunda Natura 2000 ID SE0420047 Län Skåne län

Läs mer

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Janolof Hermansson, 0240-86138 janolof.hermansson@ludvika.se RAPPORT 1(8) Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Uppdragsgivare: 2(8) 3(8) Innehåll 1 Inledning och/eller bakgrund... 4 2 Uppdrag

Läs mer

Naturvärdesbedömning av Bjärnöhalvön

Naturvärdesbedömning av Bjärnöhalvön RAPPORT 1(7) Ärende 2012-2979 Fastighet Bjärnö 1:2 m fl Handläggare Biologpraktikant Felicia Alriksson felicia.alriksson@miljovast.se Karlshamns kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Att: Sofi Petersson

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Natura 2000

Vanliga frågor och svar om Natura 2000 Vanliga frågor och svar om Natura 2000 Vad är Natura 2000? Natura 2000 är EU s nätverk av skyddade naturområden. Alla medlemsstater är skyldiga att peka ut en viss areal av varje naturtyp som finns representerad

Läs mer

Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848)

Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848) Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848) Bakgrund Tysslingen är en näringsrik, sänkt och grund slättsjö som är starkt påverkad av igenväxning

Läs mer

Restaureringsplan Kalvö skärgård

Restaureringsplan Kalvö skärgård RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-12-14 Referens 512-1771-2016 1(5) Restaureringsplan Kalvö skärgård Natura 200-kod och namn: SE0540078 Kalvö skärgård Projektområde: 12 Kommun: Mariestads kommun Skyddsstatus:

Läs mer

7.5.4 Risen - Gräntinge

7.5.4 Risen - Gräntinge 7 och analys Fäladsmarken på Risen 7.5.4 Risen - Gräntinge Naturförhållanden Söder om Genarp ligger ett större skogs- och fäladslandskap som är avsatt som naturreservat för sina höga naturvärden och betydelse

Läs mer

Förbättrar restaurering av betesmarker situationen för de mest hotade naturtyperna?

Förbättrar restaurering av betesmarker situationen för de mest hotade naturtyperna? Förbättrar restaurering av betesmarker situationen för de mest hotade naturtyperna? Restaureringsersättningen bidrar tydligt till miljömålsuppfyllelsen för fäbodar, ljunghedar och betesmarker i Norrland.

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer