INSPIRATIONSMATERIAL GRYMMA SAGOR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSPIRATIONSMATERIAL GRYMMA SAGOR"

Transkript

1 INSPIRATIONSMATERIAL GRYMMA SAGOR I sagans skog där snurrar sagans slända och spinner tråd som blank som solen är. I sagans skog kan nästan allting hända och nästan allting händer där. Lennart Hellsing Folksagor har berättats och spridits muntligt mellan människor. Dessa samlades in och nedtecknades kring 1800-talets början av bland andra de två tyska bröderna Grimm. Eftersom sagorna berättades och spreds muntligt vet man inte vem som har hittat på sagorna. Sagor där författaren är känd kallas för konstsagor. En sådan författare är HC Andersen som har skrivit Flickan med svavelstickorna och Flickan med de röda skorna. Den orientaliska sagosamlingen Tusen och en natt består av många sagor där bland andra berättelsen om Aladdin ingår. Alla sagorna binds samman av en ramberättelse som handlar om en sagoberätterska som beordras tillbringa sin sista natt i livet tillsammans med en kung. Hon lyckas förlänga sitt liv genom att berätta sagor för kungen i tusen och en natt. Folksagor, konstsagor och samlingen Tusen och en natt har inspirerat till Stadsteatern Skärholmens Grymma sagor! INFÖR TEATERBESÖKET Läs sagan Innan ni går och ser teaterföreställningen kan ni läsa sagan flera gånger så att barnen känner igen sagan och är trygga med sagans tema/handling. Efter teaterbesöket kan ni prata om likheter och skillnader mellan sagan i boken och på teatern. De sagor som inspirerat de olika föreställningarna i Grymma sagor är: De röda skorna av HC Andersen (De röda skorna), Flickan med svavelstickorna av HC Andersen (Flickan med tomtebloss), Ängelen och Dummerjöns av HC Andersen (Hans Christian och den lille vännen), Aladdin ur Tusen och en natt (Aladdin) och ramberättelsen om Sheherazade samt Sinbad Sjöfararen ur Tusen och en natt samt Lilla syster och lille bror, Gåsapigan, Tusenskinn och De tre små männen i skogen av Bröderna Grimm (Sheher sagoberätterskan). Det var en gång Diskutera vilka särdrag kan man finna i folksagor. Vilka brukar sagorna handla om? (t.ex. kungar, prinsar, prinsessor, fattiga barn). Vilka andra karaktärer kan man finna i sagor? (t.ex. styvmödrar, syskon, övernaturliga figurer som häxor, troll, tomtar, feer etc.) Vilka handlingar/teman/företeelser brukar förekomma i sagor? (t.ex. magiska eller overkliga skeenden, resor, svåra uppdrag/prövningar som leder till att huvudkaraktären utvecklas/belönas, kamp mellan ont och gott, talen tre och sju, och så levde de lyckliga i alla sina dagar ). I vilka miljöer utspelar sig sagorna? (Ofta obestämd tid och plats)

2 Inventera gruppens sagor Ta en runda i klassen och låt barnen säga eller skriva på lappar vilka sagor de har läst eller känner till. Inventera klassens sagor på blädderblock eller whiteboardtavlan. Låt barnen välja en saga att rita/måla en omslagsbild till. Gör en utställning av klassens omslagsbilder. Om det finns barn från andra länder än Sverige låt dem berätta om sina sagor från hemlandet och se om ni kan hitta någon liknande typisk svensk saga. Trollkarlens hatt Du som ledare är trollkarl. När du sträcker armarna rakt upp i luften och ropar In i hatten ska alla barnen samlas tätt kring dig. Sedan säger du Simsalabim, nu förvandlar jag er till katter. Då ska barnen låtsas vara katter. Trolla fler gånger och förvandla barnen till hundar, hästar, pinnar, träd, kaniner osv. Den här leken kan utvecklas till att barnen förvandlas till sagoväsen eller karaktärer ur sagor, t.ex. jättar, troll, älvor, Askungens styvsystrar, Tengils män, Riddare Catos män, folk på Köpenhamns gator som inte köper Flickans svavelstickor osv. Leken kan utvecklas till charader. Du delar upp gruppen i två delar, en grupp är skådespelare och den andra är publik. Du viskar till skådespelarna vad de ska föreställa och publiken får gissa. Exempelvis kan skådespelarna föreställa olika yrken och aktiviteter men också karaktärer från sagorna; Hans & Greta, Rödluvan, Snövits styvmor, Askungens gudmor, osv. Ett fruset ögonblick från en saga Skriv namnen på kända sagor på lappar. Låt barnen i grupper om ca 5 personer få en lapp med namnet på en saga. Ge gruppen ca 5 minuter på sig att bestämma hur de ska gestalta ett fruset ögonblick från sagan som de sedan får redovisa för resten av gruppen. Betona hur viktigt det är att alla i gruppen får en meningsfull uppgift, även en stubbe eller ett träd kan fylla en viktig funktion och att när man i grupp ska lösa en uppgift på kort tid måste både bejaka andras idéer och komma med egna idéer samt acceptera att alla kan inte alltid driva igenom just sin egen idé.

3 EFTER TEATERBESÖKET Presskonferens När ni vet att gruppen känner till en saga väl kan ni göra dramaövningar för att försöka få en djupare förståelse för sagans karaktärer. Kalla till presskonferens där några elever får träda in i roller från sagan, t.ex. från sagan Rödluvan kan eleverna få spela rollerna Rödluvan, Mormor, Mamma och Jägaren. Då får de karaktärerna sitta på rad framför resten av gruppen som sitter på stolsrader. Låt de olika rollerna få någon enkel rekvisita eller klädesplagg som hjälper dem att komma in i rollen. Ge t.ex. Rödluvan en röd luva, Mormor ett par glasögon eller en peruk, Mamma en korg eller ett förkläde och Jägaren en jägarhatt eller en bössa. Resten av gruppen får agera journalister som vill veta så mycket som möjligt om händelsen. Låt något av eleverna eller du själv hälsa välkomna till presskonferensen och presentera vilka som journalisterna ska få chansen att ställa frågor till. Du som ledare kan ställa den första frågan för att hjälpa journalisterna att komma igång. Exempel på frågor kan vara: Rödluvan, hur kändes det i vargens mage? Var du aldrig rädd när du gick i skogen? Mormor, vad tänkte du när vargen kom in i din stuga? Såg du inte skillnad mellan en varg och ditt barnbarn? Mamma, kommer du att släppa iväg din dotter ensam i skogen igen? Jägaren, kan du berätta vad du hörde när du passerade mormors hus? Tvekade du aldrig när du skar upp vargens mage? Och till er alla, hur har den här händelsen förändrat era liv? Ni kan också låta ytterligare karaktärer få vara med på presskonferensen, t.ex. psykologen, experten eller polisen, som ni kan ställa frågor till. Exempel: Hur tror du att vargen mådde egentligen? Varför gjorde vargen så här? Vad tror du om vargens barndom? Hur kan vi förhindra sådana här händelser inför framtiden? Hur tror du att Rödluvan har påverkats av den här händelsen? Eller varför inte låta vargens mamma uttala sig? Skriv/hitta på/dramatisera egna sagor Försök att få med några av folksagans särdrag. Sätt dem samman till en klassens egen sagosamling. Skapa en sagoberättarstund varje dag och turas om att läsa upp alla sagor, en saga per dag. Utgå från befintliga sagor och överför handlingen till nutid och till en bestämd plats Dela in eleverna i grupper om 4-6 personer. Varje grupp tilldelas/eller väljer en varsin folksaga. Det är viktigt att alla i gruppen är bekanta med sagan. Det kan underlätta om ni innan tillsammans gjort en lista på tavlan över folksagor ni känner till (se övningen Inventera gruppens sagor ). Flytta sedan över sagan till moderna miljö. Fundera över: Hur skulle sagan förändras? Vad skulle karaktärerna kunna heta? Var skulle de bo? Här kan det bli riktigt spännande! Prinsessan kan bli en TVhallåa, prinsen en nätverkstekniker, häxan en skattejurist.. Låt sedan grupperna spela upp för varandra.

4 Hur gick det sedan?/vad hände innan? Berätta/skriv vidare på berättelsen från föreställningen ni sett. Hur gick det sedan eller vad hände innan vi fick möta Aladdin/Hans Christian/Flickan med de röda skorna/ Sheher/Flickan med tomteblossen? Leka sagans miljö och utveckla eller ändra sagans slut Etablera en av sagans miljöer genom att visa gruppen var saker och ting är placerade i rummet, t.ex. huset är här, trädet är där, vattnet är där, här går gatan osv. Dela sedan ut sagans roller till eleverna. Låt dem leka sagan och improvisera fram olika alternativa skeenden och slut. En instruktion kan vara; Vad hade behövt hända för att det ska bli ett lyckligt slut? Resten av gruppen tittar på. Efter en liten stund byter barnen roller och några nya får ta plats på scenen. Livsfrågor, stora som små I sagorna får vi ta del av stora och små livsfrågor som vi engagerar oss i. Ibland kan det vara skönt att få leka rollerna och få tillfälle att ändra det som var så grymt i sagan. Exempelvis i H.C Andersens sagor Den fula ankungen och Flickan med svavelstickorna bemöts sagans huvudkaraktärer med grymhet från sin omgivning. Låt barnen få leka sagan och ändra omgivningens bemötande så att det grymma beteendet ändras till ett juste beteende. Olika känslor/egenskaper. Våld, ondska, kärlek och vänskap Vilka olika känslor eller egenskaper gestaltas i sagan? Vissa sagor har tydliga budskap om vad vissa egenskaper eller känslor kan driva en människa till. Girighet och snålhet bestraffas medan generositet och godhet belönas. I exempelvis Snövit drivs styvmodern av avundsjuka och svartsjuka. Låt eleverna improvisera fram scener kring t.ex. avundsjuka och svartsjuka. Varför blir vissa giriga och avundsjuka, eller är vi det allihop? I Askungen belönas Askungen p.g.a. sin godhet och inte p.g.a. av sin skönhet. Vad är typiskt gott respektive ont i sagorna? Ta gärna upp de onda karaktärerna i sagans värld och diskutera om de är genuint onda eller offer för sina fördomar eller barndomar? Vilka egenskaper värderar vi högt respektive lågt i vårt samhälle idag? I såväl Hans och Greta, Mio min Mio som Askungen framställs styvföräldrar negativt. Hur är det idag i samhället? Bonusföräldrar talas det ju om idag ibland. Låt eleverna prata/skriva om styvföräldrar. Vad är positivt respektive negativt med att ha styvföräldrar? Exempel i sagans värld på snälla styvföräldrar finns också i t.ex. Rasmus på luffen och i Anne på Grönkulla.

5 Teateraffischer Efter föreställningen kan eleverna få göra egna teateraffischer/omslagsbilder till föreställningen måla, rita, skriv, fota, klipp och klistra. Kanske kan ni sedan arrangera en samlad utställning/vernissage? FÖRSLAG PÅ ANDRA AKTIVITETER Museer På Nationalmuseum finns tavlor som knyter an till temat Sagor och myter. På deras hemsida finns handledningar att ladda ner med tips om hur ni kan arbeta vidare med temat. Boka en visning eller gå dit på egen hand med eleverna. En karta över var dessa tavlor hänger på museet finns att ladda ner vilket underlättar inför ett besök. Klicka på Skola. Välj därefter Arbeta på egen hand, därefter klickar du på Grundskolans 0-5. Välj Sagor och myter. Stockholms Stadsmuseum (länkat: bjuder på sagostund med sagor av Astrid Lindgren på tisdagar och torsdagar kl för barn 5-7 år. Dessutom berättas sagor från hela världen på lördagar kl Några lördagar berättas även sagor på andra språk än svenska: - 27 feb & 10 april bengali - 27 mars arabisk franska - 13 mars & 24 april spanska En bra historia på Armémuseum (länkat: Gratis sagostund för barn 3-12 år om kungar, knektar och kanoner. Måste förbokas. Onsdagar Sagokistan på Junibacken (länkat: Klassiska sagor i ny tappning - publiken är med och bestämmer handlingen. Sagostunden ingår i entrépriset. Tis-sön Vasamuseet (länkat: I Vasagrisens spår. Följ Lindboms äventyr på skeppet. Sagoläsning och sagovandring. Ingen föranmälan, begränsat antal platser. Hämta biljett i informationsdisken. För barn 4-6 år. 27/2-7/3: kl , & 13.30, 13-14/3: kl , & 13.30, 20-21/3: kl , & 13.30, 27-28/3: kl , &

6 Bibliotek Stadsbiblioteket Sveavägen. Sagostund med högläsning i sagorummet. För barn från 3 år. Onsdagar kl Stadsbiblioteket i Skärholmen kommer under perioden som Grymma sagor spelas ha särskilt fokus på sagor på barnboksavdelningen. Berättardags på biblioteken i Akalla, Husby och Rinkeby Nedanstående datum och tider är det berättardags på biblioteken i Akalla, Husby och Rinkeby Sagor från när och fjärran berättas för barn från 5 år. Akalla: Tid: Kl 10:15-10:45 den 5 maj Anmälan på tel Husby: Tid: Kl 10:15-10:45 den 28 april Anmälan på tel Rinkeby: Kl 9.30 och den 27 april Anmälan på tel FÖRSLAG PÅ VIDARE LÄSNING Andersen, Hans Christian: Flickan med svavelstickorna. Den fula ankungen Kejsarens nya kläder Tummelisa Prinsessan på ärten Den ståndaktige tennsoldaten Elddonet Dummerjöns Ängelen Bröderna Grimm: Lilla syster och lille bror Gåsapigan De tre små männen i skogen Tusenskinn Ur Tusen och en natt: Ramberättelsen om Sheherazade Aladdin Sinbad Sjöfararen Byréus, Katrin: Du har huvudrollen i ditt liv. Om forumspel som pedagogisk metod för frigörelse och förändring. Stockholm: Liber, Gate, Helene & Hägglund, Kent: Spela teater: från idé till färdig föreställning. Stockholm: Bonnier Carlsen, Hallberg, Kristin: Litteraturläsning - Barnboken i undervisningen Solna: Ekelunds Förlag, 1993.

7 Hägglund, Kent & Fredin, Kirsten: Dramabok. Stockholm: Liber AB, Roos Sjöberg, Jeanette: I gränslandet mellan scen och publik: nycklar till teater - med drama som metod. Falun: Swahn, Jan Öyvind: Svenska folksagor. Stockholm: Carlssons, Wahlenberg, Anna: Tusen och en natt. Stockholm: Månpocket, (Svensk bearbetning ursprungligen från sekelskiftet Då utgiven av Barnbiblioteket Saga) PSSST! Du vet väl att du även kan boka en dramapedagog från Stadsteatern i Skärholmen med eller utan elever/barn beroende på vad ni känner att ni har mest glädje och behov av. Det finns också möjlighet att boka en föreläsning för pedagoger om att gå på teater med barn och unga. Eller varför inte ett studiebesök på Stadsteatern i Skärholmen eller inne i City?

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

SAGOR. Från tidernas begynnelse till idag

SAGOR. Från tidernas begynnelse till idag SAGOR Från tidernas begynnelse till idag SAKPELSEMYTER Sagor om ursprunget Handlar om hur människorna kom till jorden Kampen mellan ont och gott Muntliga berättelser Skrevs mer i Messopotamien för ca 6000

Läs mer

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga.

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Vad är en saga? Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Från början var sagorna något som man sade, som man berättade, i första hand

Läs mer

Några kända sagor som han har skrivit: Den lilla flickan med svavelstickorna, Den stoltaktiga tändsoldaten, de vilda svanarna och svinaherden.

Några kända sagor som han har skrivit: Den lilla flickan med svavelstickorna, Den stoltaktiga tändsoldaten, de vilda svanarna och svinaherden. [1] KONSTSAGOR Den ståndaktige tennsoldaten Konstsagor! Konstsagor är inte lika gamla som folksagor. HC Andersen är en typisk konstsago författare. Konstsagor har inte berättats från mun till mun utan

Läs mer

SAGOBLADET. Röda luvor allt populärare i Lund. Varg åtalad för misshandel

SAGOBLADET. Röda luvor allt populärare i Lund. Varg åtalad för misshandel SAGOBLADET NR 41 GUNNESBOSKOLAN 2011 Röda luvor allt populärare i Lund. Det är Lördag eftermiddag och sportlov. Regnet i Lund blir mer och hårdare då blir dem röda luvorna vanligare. Nästan alla i Lund

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

Konstsagor. En konstsaga är inte något som har berättats i flera år utan att en person har skrivit

Konstsagor. En konstsaga är inte något som har berättats i flera år utan att en person har skrivit Konstsagor En konstsaga är inte något som har berättats i flera år utan att en person har skrivit ner den själv. Som t.ex. H.C. Andersen har inte fått höra sina sagor från andra utan det är han som har

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor kunglig sago nytt kon! sagor fabler folksagor Folksagor En folksaga är en saga som man har berättat i århundraden. Den har gått i muntligt tradition fram tills för ca 100 år sedan, då man började skriva

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER Av Ellinor Lidén, barnteaterforskare vid Stockholms universitet och av Malin Appeltoft, dramapedagog Texten är baserad på en handledning som skrevs för Stockholms

Läs mer

SAGOTIDNING. Flicka förgiftad på grund av avundsjuka

SAGOTIDNING. Flicka förgiftad på grund av avundsjuka ALLTID GRATIS NR 17 SAGOTIDNING Flicka förgiftad på grund av avundsjuka SKOGEN: En flicka blev förgiftad vid lunch dags för några dagar sen av en häxa. Häxan förgiftade henne för att hon var avundsjuk

Läs mer

Sammanfattning av konstsagor

Sammanfattning av konstsagor Sammanfattning av konstsagor H.C Andersen har skrivit t.ex prinsessan på ärten, den fula ankungen, den ståndaktige tennsoldaten, flickan med svavelstickorna och sagan om Tummelisa. Selma Lagerlöf skrev

Läs mer

Bonnier Utbildning Box 3159, 103 63 Stockholm. www.bonnierutbildning.se info@bonnierutbildning.se

Bonnier Utbildning Box 3159, 103 63 Stockholm. www.bonnierutbildning.se info@bonnierutbildning.se Bonnier Utbildning Postadress: Besöksadress: Hemsida: E:post: Box 3159, 103 63 Stockholm Sveavägen 56, Stockholm www.bonnierutbildning.se info@bonnierutbildning.se Order/Läromedelsinformation Telefon:

Läs mer

Sammanfattning fabler

Sammanfattning fabler SAGOR Sammanfattning fabler Fabler är oftast korta texter som ofta handlar om djur. Djuren blir som människor och dom kan vara t.ex. elaka eller envisa. Det finns fabler där man känner till vilken författare

Läs mer

Fabler Sammanfattning

Fabler Sammanfattning Fabler Sammanfattning En Fabel är när djur talar, tänker och har mänskliga egenskaper. Syftet med en fabel är att få fram ett budskap/sensmoral, dvs att du ska lära dig något av den. Den avslutas altid

Läs mer

SAGOMAGASINET NR1. Sagornas fantastiska minnen

SAGOMAGASINET NR1. Sagornas fantastiska minnen NR1 H A M P U S SAGOMAGASINET INNEHÅLL Sid: 1. Folksagor 2. Konstsagor 3. Fabler 4. Nyhets artikel 5. Recension om Tre bockarna Bruse 6. Tigers hemtrakter Tidningsredaktör: Hampus Jönsson Gunnesboskolan

Läs mer

SAGOTIDNING. Felicia s

SAGOTIDNING. Felicia s S O M M A R N U M M E R 2 0 1 1 Felicia s SAGOTIDNING SENASTE NYTT I SAGOVÄRLDEN Sammanfattning om folksagor En typisk folksaga börjar med ''Det var en gång.'' Dom flesta sagorna vet ingen vem som har

Läs mer

DEN FULA ANKUNGEN. Recension

DEN FULA ANKUNGEN. Recension [1] DEN FULA ANKUNGEN Recension HC Andersen med den fula ankungen Bok: Den fula ankungen. Författare: HC Andersen Alla som inte har läst den fantastiska boken om Den fula ankungen lär göra det nu, i allafall

Läs mer

Berättande som Pedagogisk Metod

Berättande som Pedagogisk Metod Berättande som Pedagogisk Metod Johan Theodorsson Muntlig Berättare och Dramapedagog Soraya och Jonatan Konstsaga Vad kan ni ha för nytta av muntligt berättande? Lek och Allvar Fantasi och Verklighet Våga

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

SAGAN. du kan även läsa en recension om den berömda konstsagan; den fule ankungen. SAKER DU KANSKE INTE VISSTE? Uppäten med lyckligt slut!

SAGAN. du kan även läsa en recension om den berömda konstsagan; den fule ankungen. SAKER DU KANSKE INTE VISSTE? Uppäten med lyckligt slut! Våren 2011 SAGAN I detta sago magasinet kan du läsa om olika sago stilar. SAKER DU KANSKE INTE VISSTE? Mycket kommer avslöjas i detta magasin, saker du inte hade någon aning om fabler kanske, en och annan

Läs mer

Kejsare skämmer ut sig

Kejsare skämmer ut sig Kejsare skämmer ut sig Ankeborg: Kejsare skämmer ut sig genom att gå ut på stan utan några kläder. Han bajsa på sig Han gick där som om han hade på sig vilka vanliga kläder som helst. Liten pojke skriker:

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Häxprovet Lärarmaterial

Häxprovet Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera är häxa och varje torsdagkväll går hon på häxskola. En torsdag när hon och Sira kommer dit är Mara inte där. Mara brukar aldrig

Läs mer

3 Juli 7777. Kostnad: GRATIS! SAGONYTT FÖR STORA OCH SMÅ SAGOÄLSKARE. Ansvarig utgivare: Höna Pöna

3 Juli 7777. Kostnad: GRATIS! SAGONYTT FÖR STORA OCH SMÅ SAGOÄLSKARE. Ansvarig utgivare: Höna Pöna 3 Juli 7777 Kostnad: GRATIS! SAGONYTT FÖR STORA OCH SMÅ SAGOÄLSKARE Ansvarig utgivare: Höna Pöna PRINSEN Törnrosa är den rätta Namn: Prinsen Kungsson Ålder: 18 Aktuell: Som hjälte i hela kungariket Familj:

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Pedagogisk planering för arbetsområdet sagor Syfte Eleverna ska ges möjlighet att utveckla tal- och skriftspråket och undervisningen ska stimulera elevernas intresse att läsa och skriva. Undervisningen

Läs mer

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0)

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0) VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015 Omslagsfoto: (CC0 1.0) Sista tisdagen i varje månad, kl.16.00-17.00, med start 25/8: Bokklubb Bokklubb för dig som är 9-12 år. Vi pratar om böcker vi läst/lyssnat på och

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Pedagogisk planering för arbetsområdet sagor Syfte Eleverna ska ges möjlighet att utveckla tal- och skriftspråket och undervisningen ska stimulera elevernas intresse att läsa och skriva. Undervisningen

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

Sjöbo bibliotek Blentarps bibliotek Vollsjö bibliotek Lövestad bibliotek

Sjöbo bibliotek Blentarps bibliotek Vollsjö bibliotek Lövestad bibliotek Sjöbo bibliotek Vårprogram 2015 Sjöbo bibliotek måndag 10-19 tisdag 10-18 onsdag 12-18 torsdag 10-19 fredag 10-18 lördag 10-14 Gamla Torg 10, 275 80 Sjöbo Tel: 0416-271 60 E-post: biblioteket@sjobo.se

Läs mer

Konstsagor. H.C Andersen

Konstsagor. H.C Andersen Konstsagor en Konstsaga är en saga som till skillnad från folksagor har en känd författare som H.C Andersen. Konstäventyr berättas inte från mun till mun, men är en historia som uppstått i författarens

Läs mer

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. Pedagogisk planering för arbetsområdet sagor Syfte Eleverna ska ges möjlighet att utveckla tal- och skriftspråket och undervisningen ska stimulera elevernas intresse att läsa och skriva. Undervisningen

Läs mer

Jag är en häxa Lärarmaterial

Jag är en häxa Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera har köpt ett trollspö på ebay och lyckas till sin egen förvåning få liv sin gamla nalle genom att säga en trollramsa. Problemet

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson SAGOTEMA Kattgruppen Stenänga Förskola Vårterminen 2014 Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson BAKGRUND Barngruppen består av 11 barn varav 5 flickor och 6 pojkar. En pojke är 6 år, fyra

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Din idé. Innehåll. stephen king

Din idé. Innehåll. stephen king Din idé Jag vill försätta några personer (kanske ett par, kanske bara en ensam människa) i en brydsam situation och sedan se hur de ska klara sig ur det hela. stephen king Det allra viktigaste är förstås

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som cyklar till skogen med sin pappa. De ska plocka bär så att mamma kan göra paj och saft. De hittar många bär i skogen.

Läs mer

Flicka uppäten av MAJ The Twilight Saga : Eclipse Filmen som gjorde tjejerna galna. Läs mer på s 3. den senaste tiden. Läs mer på s 2 [1]

Flicka uppäten av MAJ The Twilight Saga : Eclipse Filmen som gjorde tjejerna galna. Läs mer på s 3. den senaste tiden. Läs mer på s 2 [1] MAJ 1240 SAGONYTTT Pris: 2 silvermynt Flicka uppäten av vargen! Storskogen: Rödluvan skulle igår morgon gå till sin sjuka mormor men kom aldrig tillbaka hem. Byborna tror att det var vargen som hade ätit

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och

Läs mer

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. Pedagogisk planering i svenska Säkert har du hört talas om Törnrosa och Askungen; kanske läste dina föräldrar de här eller andra sagor för dig när du var barn. Sagor har fascinerat människor i alla tider

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Trollkarlen från Oz hos oss. Föreställningen är en nyskriven,

Läs mer

NORDSVENSKAN! Nulla facilisi: Tisdagen den 24 maj! ARTIKEL! Nordsvenskan! Recention! Idag recenserar vi bocken o jaguaren. Bocken och Jaguaren

NORDSVENSKAN! Nulla facilisi: Tisdagen den 24 maj! ARTIKEL! Nordsvenskan! Recention! Idag recenserar vi bocken o jaguaren. Bocken och Jaguaren NORDSVENSKAN! Nulla facilisi: Pellentesque eu aliquet. Vitae vehicula lobo ARTIKEL! rtis. Ultricies mole stie libero dignissim id mauris, mus nec Tisdagen den 24 maj! Nordsvenskan! Recention! Idag recenserar

Läs mer

Så Gör Prinsessor efter

Så Gör Prinsessor efter Så Gör Prinsessor efter Per Gustavssons bok 4-8 år Foto: Anna Lindkvist Aja Rodas Ulf Montan Handledarmaterial till pjäsen av Lena Yxner Regi och dramatisering: Ika Nord Scenografi/kostym: Benita Bergfeldt-Löfgren

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

MIRA i Skolan. Reflektionsbok!

MIRA i Skolan. Reflektionsbok! MIRA i Skolan En bok för reflektion kring kursens olika frågor. I din bok kan du anteckna, rita eller måla tankar och känslor på det språk/sätt som passar dig. Det som du anteckna i din Re-Bok är din egen

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av Daniel Goldmann

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av Daniel Goldmann BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av Daniel Goldmann Hej Det här är ett handledarmaterial för er som ska se Bröderna Pixon - och TV:ns hemtrevliga sken på Boulevardteatern. Här finns

Läs mer

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman Läsnyckel Hästhuvudet Återberättad av Mats Rehnman I vår strävan efter att bemästra ett språk helt och fullt glömmer vi ofta att glädje är den viktigaste ingrediensen för att lyckas tillägna sig ett språk.

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Konstsagor. H.C Andersen

Konstsagor. H.C Andersen Konstsagor en Konstsaga är en saga som till skillnad från folksagor har en känd författare som H.C Andersen. Konstäventyr berättas inte från mun till mun, men är en historia som uppstått i författarens

Läs mer

Sagan som synvändare. Johan Theodorsson. Om att använda känslor, fantasi och genusbråk som pedagogiska verktyg

Sagan som synvändare. Johan Theodorsson. Om att använda känslor, fantasi och genusbråk som pedagogiska verktyg Barnens fantasi utgör det allra starkaste och mest verksamma inlärningsinstrumentet. Kieran Egan, Berätta som en saga Sagan som synvändare Om att använda känslor, fantasi och genusbråk som pedagogiska

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Provlektion Klassiska sagor

Provlektion Klassiska sagor Provlektion Klassiska sagor Denna lektion är hämtad ur Klassiska sagor av Lena Johansson, lärare i svenska som andraspråk i Alby i Botkyrka. Klassiska sagor som världens barn har hört är ett kopieringsunderlag

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

Sagan som synvändare. Johan Theodorsson. Om att använda känslor, fantasi och genusbråk som pedagogiska verktyg

Sagan som synvändare. Johan Theodorsson. Om att använda känslor, fantasi och genusbråk som pedagogiska verktyg Barnens fantasi utgör det allra starkaste och mest verksamma inlärningsinstrumentet. Kieran Egan Sagan som synvändare Om att använda känslor, fantasi och genusbråk som pedagogiska verktyg Johan Theodorsson

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Denna lärarhandledning kommer att revideras under spelperioden av Alice i Ondalandet. Vi tar gärna emot tips om hur vi kan utveckla dokumentet.

Denna lärarhandledning kommer att revideras under spelperioden av Alice i Ondalandet. Vi tar gärna emot tips om hur vi kan utveckla dokumentet. Denna lärarhandledning kommer att revideras under spelperioden av Alice i Ondalandet. Vi tar gärna emot tips om hur vi kan utveckla dokumentet. Förarbete film Som förarbete kan mellanstadiet se Tim Burton

Läs mer

Barnens fantasi utgör det allra starkaste och mest verksamma inlärningsinstrumentet. Befria Rödluvan

Barnens fantasi utgör det allra starkaste och mest verksamma inlärningsinstrumentet. Befria Rödluvan Barnens fantasi utgör det allra starkaste och mest verksamma inlärningsinstrumentet. Kieran Egan, Berätta som en saga Befria Rödluvan Magi och fantasi som genuspedagogiska verktyg Johan Theodorsson Berättare,

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Vi går på teater. en lärarhandledningdn

Vi går på teater. en lärarhandledningdn Vi går på teater en lärarhandledningdn Teater är som ett hantverk, det fungerar inte om inte alla inblandade kämpar på för att få fram den levande produkten. När det väl funkar blir det en häftig känsla.

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder LÄRARHANDLEDNING FÖR Lärarhandledningen är tänkt att användas tillsammans med programmet som ni får under föreställningen. Det finns flera olika typer av övningar och uppgifter och vår förhoppning är att

Läs mer

Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla

Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla efter en allåldersbok av Oscar K och Dorte Karrebaek www.tigerbrand.se cirkustigerbrand@telia.com tel. 08-665 80 18 Inledning

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren sidan 1 Författare: Astrid Lindgren En modern klassiker Astrid Lindgren var och är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Hennes berättelser har lästs av barn och vuxna från 1940-talet fram till våra

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Klara och hennes gris, Bullen, sitter vid vägen och säljer blommor. Plötsligt stannar en bil och Klara tror att de ska köpa blommor. Men de öppnar

Läs mer

SAGOTIDNING. Allting om sagor i ett fantastiskt exemplar. Ta en titt inuti denna finfina tidning för att lära dig om de tre olika sagorna

SAGOTIDNING. Allting om sagor i ett fantastiskt exemplar. Ta en titt inuti denna finfina tidning för att lära dig om de tre olika sagorna 2011 NYA NUMMER VARJE MINUT FULLT MAX MONSTER MYSIGA SAGOTIDNING Allting om sagor i ett fantastiskt exemplar Ta en titt inuti denna finfina tidning för att lära dig om de tre olika sagorna En otroligt

Läs mer

Norrköping - Då och Nu

Norrköping - Då och Nu Norrköping - Då och Nu Tema: Norrköping Då och Nu Period 5 vecka 9-15 Vårterminen 2011 Uppgift Du ska tillsammans med några kompisar (2-4 stycken) välja ut ett historiskt och ett eget (modernt) foto på

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Lärarmaterial sidan 1

Lärarmaterial sidan 1 Lärarmaterial sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är del 2 i serien om Svarta skogen. Morgonen efter det att Soli önskat att Lucy skulle försvinna beger hon sig hem

Läs mer