10 tips. Små förändringar ger högre betyg.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "10 tips. Små förändringar ger högre betyg."

Transkript

1 10 tips Små förändringar ger högre betyg.

2 Ekonomiprogrammet inriktningarna ekonomi och juridik Samhällsvetenskapsprogrammet inriktningarna beteendevetenskap och samhällsvetenskap Är du intresserad av företagande och entreprenörskap? Då är Påhlmans gymnasium skolan för dig. Vi är en affärsskola med humanistisk grund som ligger vid Odenplan i centrala Stockholm. Vi har ett nära samarbete med Påhlmans Handelsinstitut, som bedrivit näringslivsanpassade kvalitetsutbildningar inom ekonomi, juridik och kommunikation sedan 1881.

3 Rektorn har ordet Jag heter Victor Karlsson och är rektor på Påhlmans gymnasium. Min ledarskapsfilosofi handlar i mångt och mycket om ramar och kramar. Ramar står för tydlighet och att göra saker begripliga. Alla på skolan ska veta vart vi är på väg, hur saker hänger ihop och vad som förväntas av var och en. Kramar står för goda relationer. Jag sätter stort värde på att jobba tillsammans. Att skapa en bra teamkänsla mellan elever och personal, mellan eleverna i sina klasser och inom personalgruppen. Och jag är närvarande, inte minst pedagogiskt! Varje dag är jag i klassrummen och jag känner de flesta eleverna på skolan personligen. Mitt rektorsrum ligger i direkt anslutning till elevernas allrum, vilket gör att jag har en fantastisk relation med eleverna och snabbt får veta om något behöver förbättras på skolan. Vårt koncept human business ligger i tiden. Omtanke om människor och miljö gör våra elever framgångsrika och ser till att de mår bra. Påhlmans gymnasium går stadigt fram mot vår vision att vara en av Stockholms allra bästa skolor. Kom gärna hit när vi har öppet hus så berättar jag mer! Victor Karlsson Rektor

4 Human Humanism är bra business. På Påhlmans Gymnasium får du lära dig mer om hur framgångsrika företag tar hänsyn till människor och miljön. Det skapar motivation, gör att vi mår bra och ger dig en unik kompetens. Business Samverkan med näringslivet och organisationer. Störst glädje får du av kunskap som du har nytta av i verkligheten. I varje kurs finns samverkansprojekt med företag, med bland annat studiebesök och gästföreläsare. Att det är på riktigt ger School Höga kunskaper och bra betyg. Når vi genom att ha erfarna lärare som drivs av passion för sina ämnen, pedagogik och att jobba med unga människor. Våra lärare är behöriga och har i snitt femton års undervisningserfarenhet. Mina tankar Samarbetspartners ger motivation och meningsfullhet. Vi samarbetar med Röda Korset, Fairtrade och Naturskyddsföreningen. Det ger intressanta och meningsfulla lektioner. En skola med mycket omtanke. Vi tror att det är lättare att lyckas med studierna i en liten personlig skola med stor trivsel och omtanke om varje elev. En skola där det känns bra för både hjärnan, hjärtat och magen. fördjupad kunskap och motivation. Framgångsrikt entreprenörskap. Hos oss får alla elever testa på att starta ett skolföretag. Det är ett väldigt roligt sätt att helt naturligt lära sig allt från ekonomi till psykologi. Våra elever coachas för att delta i entreprenörstävlingar och har sedan skolan startade vunnit priser i olika valörer. Hög IT-kompetens. Hos oss får du tillgång till alla moderna IT-verktyg som finns ute i näringslivet. Du har tillgång till en egen laptop från Apple och det finns trådlöst nätverk på hela skolan. Samverkan med Påhlmans Handelsinstitut. Påhlmans Gymnasium samverkar med Påhlmans Handelsinstitut som sedan 1881 driver näringslivsanpassade utbildningar inom ekonomi, juridik och kommunikation. Vårt gemensamma fokus är näringslivsanpassad utbildning som förbereder dig för vidare studier på högskolan och arbete i näringslivet. Liten personlig skola mitt i stan. Skolan ligger vid Odenplan i centrala Stockholm. Det ger goda förutsättningar för många kontakter med företag och organisationer med kontor i City. Påhlmans Gymnasium har totalt 300 elever.

5 10 tips Små förändringar ger högre betyg. Tro på dig själv Vet du om att dina förväntningar i hög grad avgör hur det ska gå i skolan? Om du verkligen tror på dig själv ökar också chanserna för att fixa bra betyg. De som har läshuvud har nödvändigtvis inte fler hjärnceller eller pluggar mer än vad du gör. Men de är mer fokuserade och övertygade om att de kommer att lyckas. Så vårt första tips är att du frågar dig själv vem du är och vad du har för mål? Med rätt inställning och genom att plugga på ett smart sätt (se våra övriga tips) kommer du att lyckas. Tips1 På Påhlmans gymnasium har vi höga förväntningar på varje elev. Vår utgångspunkt är att alla kan få goda kunskaper och höga betyg. Därför är undervisningen pedagogisk och individanpassad så att alla elever ska lyckas. Vi vill att tiden på Påhlmans ska vara rolig och utvecklande. Något du som elev kan blicka tillbaka på med glädje senare i livet. Vem är jag? Vad har jag för mål?

6 Tips2 Tips3 Utnyttja tiden i klassrummet Forskning visar att många timmars läxläsning inte är en garanti för att lyckas i skolan. Förmågan att utnyttja tiden väl i klassrummet är betydligt viktigare. Jämför gärna dina studier med idrott. Du blir inte mer vältränad om du ägnar träningspasset åt att snacka och dricka sportdryck. Muskelmassan ökar bara när du är fokuserad, systematisk och effektiv. Ett bra tips är därför att träna upp din koncentrationsförmåga tillsammans med en kompis. Då kan ni göra varandra uppmärksamma på när ni tappar fokus i klassrummet. På Påhlmans gymnasium är tiden viktig. Varje minut av undervisningen är helig, och vi avslutar alla lektioner med en slutreflektion. Då får eleverna (och läraren) ägna några minuter åt att fundera på hur dagens lektion gick och hur framtida lektioner ska bli ännu mer effektiva. Det gör att vi inte fastnar i rutiner utan ständigt utvecklas. Generalrepetera med din kompis Att studera handlar inte bara om att lära sig nya saker, utan också om social kompetens och att umgås och trivas med klasskamraterna. Samarbete är effektivt. Du kan både hjälpa och få hjälp av dina kompisar. Så vill du att studierna ska bli roligare och effektivare ska du be en kompis titta på vad du har gjort innan du redovisar en uppgift. Av erfarenhet vet vi att det ofta blir lite bättre när någon annan får tycka till om det man gjort. Det leder till nya insikter och kunskaper, men också att du lär dig att ge och ta konstruktiv kritik. På Påhlmans gymnasium har vi satt i system att eleverna ger varandra kamratbedömningar. Då löser de inte bara uppgiften, utan måste också ta ställning till någon annans åsikt om sin prestation. Det gör att arbetet finslipas och blir ännu bättre. Vi har märkt att den här metoden gör att eleverna når högre kunskapsnivå - och därmed får högre betyg! Hur kan jag bli mer effektiv? Vad tänker jag när jag hör ordet samarbete?

7 Tips4 Planering gör din hjärna smart och avslappnad När hjärnan inte behöver fundera på vad den ska göra kan den ägna all kraft åt det du gör istället. Planering och tydliga strukturer gör att hjärnan slappnar av och då ökar din förmåga att lära dig. Vårt tips är därför att du börjar veckoplanera. Gör ett enkelt schema över vad som händer under kommande vecka. Planera även in tid för läxläsning, prov med mera. Då får du full koll på vad som ska göras och när inte minst när du är ledig och kan göra vad du vill. På Påhlmans gymnasium får eleverna träna förmågan att projektleda sitt eget lärande. Alla elever har sin egen laptop och all information om lektioner och kurser finns tillgänglig i vår skolportal på nätet. Det gör att våra elever tidigt får ta ansvar för hur de ska planera sin tid för att hinna med allt. Exempel på veckoplanering hittar du på Träna din motivation Tips5 Känner du dig inte motiverad? Ta det lugnt, motivation är inget man föds med. Motivation kräver att man förstår helheten och varför man ska göra något. Det är något du måste träna på genom att ständigt ge hjärnan kvitton på att du gör bra saker. Be dina kompisar, föräldrar och lärare leverera kvitton genom att tala om när du är på rätt väg. Berätta att du vill komma framåt och att beröm, kritik, vägledning och förklaringar kan öka din motivation. På Påhlmans gymnasium ser vi motivation som en viktig del av inlärningsprocessen. För att eleverna ska få se hur kunskap används i verkligheten, gör vi studiebesök och bjuder in gästföreläsare från arbetslivet till alla kurser. Vår ambition är inte bara att lära ut utan också att skapa förståelse för hur delarna hänger ihop med helheten. Vi vill att varje lektion ska vara meningsfull, ge variation och faktiskt kännas rolig. Uppgift: Gör en veckoplanering! Vem/vad kan hjälpa mig öka min motivation?

8 Tips6 Tips7 Skaffa dig superkoll på betygssystemet När du lärt dig reglerna är det enklare att vinna spelet. Så är det när du spelar datorspel men också i jakten på bra betyg. Om du som elev vet exakt vad som förväntas av dig och vad du ska göra för att nå målet, tror vi att du kommer att lyckas bättre med dina studier. Ett tips är därför att du alltid dubbelkollar vad det är för uppgift du fått. Men också att du funderar på hur du bäst löser uppgiften innan du skrider till verket. På Påhlmans gymnasium får du möjlighet att återberätta för lärarna hur du tolkat en uppgift som du fått. På så sätt får du klart för dig om du förstått vad som ska göras, men också vad och hur du ska studera för att nå upp till kunskaps- och betygsmålen. Lär dig hur du lär dig De mest effektiva studenterna vet vad det är som gör att man lär sig mycket eller lite i vissa situationer. De har lärt sig att plugga på ett sätt som är effektivt. Ett tips är därför att du funderar en stund över din studiemiljö. Ta reda på vad du behöver för miljö för att lära dig mycket, och vad det är för faktorer som gör att din koncentration bryts. Fundera på hur mobilen påverkar dig, när du ska plugga med kompisar och när det är bäst att sitta ostört. Ta reda på om du pluggar bättre hemma eller i biblioteket, om det ska vara musik i bakgrunden eller tyst. På Påhlmans gymnasium ser vi till att eleverna lär sig att lära sig. Kunskap är viktigt, men också en färskvara. Därför är studieteknik och analytisk förmåga minst lika viktiga, så eleverna kan tillgodogöra sig ny kunskap på egen hand. I slutet av varje lektion reflekterar lärare och elever över hur lektionen varit för att lärandet ska bli ännu mer effektivt nästa gång. Hur ska jag få superkoll? Var och hur gillar jag att plugga?

9 Tips8 Läraren vet inte vad du tänker men hör vad du säger Brist på kommunikation är kanske det vanligaste skälet till konflikter, missförstånd och misslyckanden. Som elev befinner du dig i ett skede av livet där du behöver hjälp med att utvecklas i rätt riktning. Gör inte misstaget och tro att dina lärare är tankeläsare, utan tala om vad DU vill och vad DU behöver hjälp med för att nå dina mål och drömmar. Se lärarna som en resurs och ta hjälp av dem när du inte kommer vidare på egen hand. Då visar du handlingskraft och framåtanda. Något som alla lärare gillar! På Påhlmans gymnasium har vi en nära relation till eleverna. Skolan är liten och intim eftersom vi bara tar emot cirka 300 elever. Vi vet att trivsel och framgångsrika studier hänger ihop och är stolta över den starka familjekänsla som präglar skolan. Att visa omtanke om andra människor är en del av vår policy. Därför är vår personal lika mycket mentorer som lärare för eleverna. De är tränade i att lyssna. Se till att allt går som du tänkt dig Tips9 Har du en tydlig bild av vad du vill uppnå är det lättare att nå hela vägen fram. Ett bra tips är därför att du tänker igenom vilka betyg du satsar på att nå i olika kurser/ämnen. Låt sedan varje lektion bli ett steg mot ditt mål. Är du ärlig mot dig själv är det ofta ganska enkelt att stämma av om du ligger i fas med din målsättning. Känner du dig osäker kan du alltid fråga din lärare. På så vis kommer inte betygen som en överraskning. Du hjälper inte bara dig själv utan gör också ett bra intryck på dina lärare, som ser att du är målmedveten och seriös med ditt skolarbete! På Påhlmans gymnasium ger vi regelbundet feedback till eleverna. Vi utgår från att de kan nå högt satta mål och är intresserade av sin egen utveckling. Vår metod går ut på att vi efter varje lektion ser till så att eleverna ligger i fas med sina mål. Vi peppar eleverna men är också noga med att konkret tala om vad som ska göras för att komma vidare till nästa, högre nivå av både kunskap och betyg. Hur kan jag ta hjälp av mina lärare? Vad har jag för mål?

10 Tips10 Föräldrar som coachar Föräldrar och vuxna förebilder är en värdefull resurs. Ett tips är därför att söndagsplanera tillsammans med dina föräldrar eller någon annan vuxen som du har förtroende för. Det handlar om att snacka taktik - till exempel hur du ska lägga upp planeringen av studierna eller lösa problem av mer personlig karaktär. De vuxna på hemmaplan kan och bör stötta där lärarna inte kommer fram, till exempel i frågor som inte direkt rör studierna. På Påhlmans gymnasium har vi en nära relation med både elever och deras vårdnadshavare. Vi har till exempel Föräldraforum, en serie återkommande föreläsningar som man kan ha nytta av som förälder. Där ger vi bland annat konkreta tips på vilka insatser en förälder kan göra för att höja kunskaps- och betygsnivåerna hos sitt barn. Vem kan stötta mig i min planering? Vill du veta mer? Det finns mycket att läsa om vad som bevisligen funkar för att man ska lära sig mer. Vi rekommenderar två böcker som sammanfattar forskningsläget lite mer än andra. Dels John Hattie, som har gjort världens största sammanfattning av internationell skolforskning. Dels Jan Håkansson och Daniel Sundberg som gjort samma sak men med fokus på förutsättningarna här i Sverige. De drar slutsatsen att det mesta är generella slutsatser som gäller i Sverige och i andra länder. Så läs gärna båda! På Påhlmans tror vi dels på att lära av egna erfarenheter, men också på att ha bra koll på andras. Det senare skaffar vi oss genom att föra en dialog med andra skolor och myndigheter. Men framför allt genom att ha koll på forskning där man systematiskt sammanställer elevers, lärares och skolors erfarenheter av vad som funkar bäst i klassrummet. LITTERATURTIPS Utmärkt undervisning, Framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning. Största sammanfattningen av svensk- och internationell skolforskning (Jan Håkansson och Daniel Sundberg 2012). Synligt lärande (John Hattie 2009). Världens största sammanfattande skolundersökning. Sammanfattningar finns att hitta på webben. Och givetvis har vi på Påhlmans också våra egna sammanfattningar. Se gärna för mer info!

11

12

13 Tidigare elever... Jag trivs i miljöer där det finns goda förutsättningar att utvecklas oavsett vem du är och vilka tidigare erfarenheter du har. När det är upp till dig själv att bestämma hur långt du vill gå och ju hårdare du jobbar desto mer får du ut av det. Det skapar trygghet och är samtidigt motiverande för mig. På Påhlmans gymnasium kunde jag känna den känslan. Henrik Wedestad, studerar idag ekonomiprogrammet vid Örebro Universitet Det bästa med Påhlmans är enligt mig lärarna. Engagerade lärare som verkligen bryr sig. När jag tänker tillbaks på skoltiden tänker jag på det stöd vårt UF-företag fick utav både lärare och rektor, som många gånger tog sig tid att sitta med oss efter skoltid för att dels hjälpa oss att hänga med i skolan men också hjälpa till med allt från affärsplan till presentationsteknik. Abdullah Jafri, driver idag en webbyrå Under mina år på Påhlmans Gymnasium gjorde jag allt från att träffa vänner för livet till att lära mig retorik och tala inför hundratals personer. Jag drev tillsammans med tre andra elever ett skolföretag och insåg vikten av att marknadsföra sitt eget varumärke. Idag brinner jag för entreprenörskap och kommunikation! Nya projekt och utmaningar dyker ständigt upp i livet och har man en positiv inställning och vågar gå sin egen väg kan man klara vad som helst. Det har jag lärt mig på Påhlmans Gymnasium! Johanna Lundgren, studerar idag Business and Economics på Handelshögskolan i Stockholm... och gästföreläsare Som gästföreläsare på Påhlmans Gymnasium känns det bra att få dela med mig av mina konkreta erfarenheter från näringslivet till en ny generation. Att jag själv en gång i tiden var student på Påhlmans Handelsinstitut gör det extra roligt att få komma tillbaka till skolan! Rolf Laurelli Affärspedagog och säljkonsult i Svenska Konsulthuset samt ständig sekreterare i Svenska Säljakademin. Han är också författare till ett tjugotal böcker och många artiklar om försäljning.

14 Poängplaner Påhlmans Gymnasium Samhällsvetenskapsprogrammet 1 Samhällsvetenskap Beteendevetenskap Poäng År 1 År 2 År 3 År 1 År 2 År 3 Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Idrott och hälsa Matematik 1b Matematik 2b Naturkunskap 1b Historia 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Programgemensamma karaktärsämnen Moderna språk Filosofi Psykologi Inriktningar och programfördjupningar Entreprenörskap Retorik Ledarskap och organisation Samhällskunskap Geografi Kommunikation Sociologi Psykologi 2a Historia 2a Religionskunskap Samhällskunskap Gymnasiearbete Individuellt val Poäng per år Poäng totalt

15 Poängplaner Påhlmans Gymnasium Ekonomiprogrammet Juridik Ekonomi Poäng År 1 År 2 År 3 År 1 År 2 År 3 Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Idrott och hälsa Matematik 1b Matematik 2b Naturkunskap 1b Historia 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Programgemensamma karaktärsämnen Moderna språk Företagsekonomi Privatjuridik Psykologi Samhällskunskap Inriktningar och programfördjupningar Filosofi Affärsjuridik Rätten och samhället Psykologi 2a Företagsekonomi Matematik 3b Marknadsföring Entreprenörskap och företagande Ledarskap och organisation Retorik Gymnasiearbete Individuellt val Poäng per år Poäng totalt

16 Egna anteckningar Studieförbundet Medborgarskolan har en lång tradition som folkbildare och utbildningsanordnare. All vår verksamhet bygger på en humanistisk värdegrund. I vår skolverksamhet utgår vi från varje elevs behov Studieförbundet Medborgarskolan av bildning, utbildning och personlig utveckling. Vi skapar positiva lärmiljöer där lärare och elever känner sig stimulerade, trygga och delaktiga. Inom Medborgarskolan har kunskapen ett egenvärde och för oss är varje elev unik i sina behov och intressen. Vi är en ideell organisation och återinvesterar allt överskott tillbaka in i skolverksamheten. Det gör Medborgarskolan till en trygg och stabil huvudman. Påhlmans Gymnasium samverkar med Påhlmans Handelsinstitut, som grundades 1881 av Otto Magnus Påhlman.

17 ÖPPET HUS Tis 25/11, kl Lör 29/11, kl Varmt välkommen! Hagagatan 23 A, Stockholm Telefon

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi Ekonomi På görs flera studiebesök på lokala företag och domstolar och du får möjlighet att lyssna till intressanta föreläsare! Du som söker EKONOMIPROGRAMMET väljer en studieförberedande utbildning inom

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet Humanistiska programmet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b och 2b - kultur 200 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Högskoleförberedande. Ekonomiprogrammet. Inriktningar. Ekonomi Juridik

Högskoleförberedande. Ekonomiprogrammet. Inriktningar. Ekonomi Juridik Högskoleförberedande Ekonomiprogrammet Inriktningar Ekonomi Juridik Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig skola där alla är trevliga mot varandra och det är en positiv

Läs mer

Högskoleförberedande. Ekonomiprogrammet. Inriktningar. Ekonomi Juridik

Högskoleförberedande. Ekonomiprogrammet. Inriktningar. Ekonomi Juridik Högskoleförberedande Ekonomiprogrammet Inriktningar Ekonomi Juridik Jag skulle säga att det bästa med PB är undervisningen och lärarna. En annan sak som är bra är att det är en avslappnad miljö. Alla får

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar

Härjedalens Gymnasium presenterar Härjedalens Gymnasium presenterar Högskoleförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Välkommen till SjölinsKungsholmen!

Välkommen till SjölinsKungsholmen! KUNGSHOLMEN Välkommen till SjölinsKungsholmen! VAR MED OSS FRÅN BÖRJAN! Från höstterminen 2017 finns Sjölins Ekonomiska på Kungsholmen i Stockholm. Adressen blir Sysslomansgatan 18, ett stenkast från kommunikationerna

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum.

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum. Samhällsvetenskap Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskole för beredande program vilket innebär att du blir behörig att söka till universitet och högskola. Du får en bred utbildning där fokus ligger

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Roligare att lära lättare att lyckas!

Roligare att lära lättare att lyckas! Roligare att lära lättare att lyckas! Samhällsvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Under vår tid här har vi ofrivilligt, och många gånger omedvetet, ständigt ställts inför nya utmaningar, och

Läs mer

GÄVLE 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKONOMI (EKEKO) SPA (HVHUD)

GÄVLE 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKONOMI (EKEKO) SPA (HVHUD) GÄVLE 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKONOMI (EKEKO) SPA (HVHUD) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET FINNS PÅ 12 ORTER I LANDET. VI ÄR EN DEL AV ACADEMEDIA SOM ÄR NORDENS STÖRSTA

Läs mer

KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM)

KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET FINNS PÅ 12 ORTER I LANDET. VI ÄR EN DEL AV ACADEMEDIA SOM ÄR NORDENS

Läs mer

Välkomna! Informationskväll 24 september 2014

Välkomna! Informationskväll 24 september 2014 Välkomna Informationskväll 24 september 2014 Ingrid Crabo, biträdande rektor Jan Liljegren, rektor En månad sedan... Upprop - album ...18 augusti 2014 Upprop - album Uppropet 9.00 Upprop - album Resan

Läs mer

För dig som vill vidare. Mycket vidare.

För dig som vill vidare. Mycket vidare. För dig som vill vidare. Mycket vidare. 2013 Jag ska bli jurist och jobba med jämställdhetsfrågor För att veta vad man ska bli, så måste man förstå hur man ska bli det Jag vill jobba med finansiella lösningar

Läs mer

MALMÖ. Öppet hus. 30 jan kl

MALMÖ. Öppet hus. 30 jan kl MALMÖ Öppet hus 30 jan kl. 18.00-20.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vår vision lyder: Skolan där varje elev kan lyckas! Vad betyder det då att lyckas? Ja, det varierar självklart utifrån vilka förutsättningar,

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet för Löpare Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE EGEN FÖRETAGARE med mera.. ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! HA

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap Programstruktur Beteendevetenskap är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Media, information & kommunikation

Programstruktur Samhällsprogrammet Media, information & kommunikation Media, information & kommunikation är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:...

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:... NUVARANDE SKOLA OCH KURSER Uppgifter angående nuvarande skola: Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Tel:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15 Spyken Läsåret 2013/2014 Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Totalt 176 elever 82 elever 360

Läs mer

Valinformation för blivande årskurs 3 SA

Valinformation för blivande årskurs 3 SA Valinformation för blivande årskurs 3 SA Valet kommer att ske på Internet den 26/1 8/2. Inloggning får du av mentor. NIUeleverna gör ett blankettval. Vilka kurser startar? För att en kurs ska starta måste

Läs mer

Program på Aspero Idrottsgymnasium

Program på Aspero Idrottsgymnasium ASPERO Program på Aspero Idrottsgymnasium Idrotten Alla elever på Aspero har idrott som individuellt val. Idrotten genomför vi som grenspecifik teknisk/taktisk träning, fysträning och idrottsteori. Vi

Läs mer

En skola i Täby anpassad efter din funktionsprofil

En skola i Täby anpassad efter din funktionsprofil En skola i Täby anpassad efter din funktionsprofil www.mimersgymnasium.se Mimers gymnasium Mimers gymnasium är en vanlig skola med högskoleförberedande program anpassad för dig som har en diagnos inom

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktning Hotell och konferens PER BRAHEGYMNASIET Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

En skola i Täby med Aspergerprofil

En skola i Täby med Aspergerprofil En skola i Täby med Aspergerprofil www.mimersgymnasium.se Mimers gymnasium Mimers gymnasium är en skola anpassad för elever med aspergers syndrom, högfungerande autism och liknande tillstånd. Skolan arbetar

Läs mer

Jag kastar bolen i lu8en Ser var den hamnar Låter den studsa Ler när den stannar Jason»Timbuktu«Diakité

Jag kastar bolen i lu8en Ser var den hamnar Låter den studsa Ler när den stannar Jason»Timbuktu«Diakité Fridagymnasiet Fridagymnasiet 2006 Jag kastar bolen i lu8en Ser var den hamnar Låter den studsa Ler när den stannar Jason»Timbuktu«Diakité 4 fridagymnasiet Bra! Nu förstår du vad vi menar. Vi vill att

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Spyken 2011 Vår vision SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden! ÄR SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET PÅ SPYKEN NÅGOT FÖR DIG? Är

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktning Hotell och konferens PER BRAHEGYMNASIET Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

Information 2015-2016. Skolan med stort hjärta och många möjligheter

Information 2015-2016. Skolan med stort hjärta och många möjligheter Information 2015-2016 Skolan med stort hjärta och många möjligheter REKTORN HAR ORDET: Wasaskolan är ett klokt val! Nu vill jag berätta varför Wasaskolan är ett klokt val. 14 Antal heltidstjänster per

Läs mer

RIG RIKSIDROTTSGYMNASIET SNOWBOARD SNOWBOARD EK. EKONOMIPROGRAMMET Inriktning: ekonomi ANTAL PLATSER/ÅR SNOWBOARD: 5 BEHÖRIGHETSKRAV

RIG RIKSIDROTTSGYMNASIET SNOWBOARD SNOWBOARD EK. EKONOMIPROGRAMMET Inriktning: ekonomi ANTAL PLATSER/ÅR SNOWBOARD: 5 BEHÖRIGHETSKRAV RIKSIDROTTSGYMNASIET EK EKONOMIPROGRAMMET Inriktning: ekonomi ANTAL PLATSER/ÅR : 5 FÖR DIG SOM satsar på en internationell karriär på elitnivå inom snowboard. Du får möjlighet att kombinera din elitsatsning

Läs mer

Opportunities aren t given, they re made

Opportunities aren t given, they re made GÖTEBORG Opportunities aren t given, they re made Rektorn har ordet Välkommen till Sjölins Gymnasium i Göteborg, en gymnasieskola där det händer mycket. Det kan vara rollspel, öppna redovisningar och

Läs mer

Valutbud inför läsåret 14-15

Valutbud inför läsåret 14-15 Valutbud inför läsåret 14-15 Valet kommer att ske på Internet den 27/1 9/2. Inloggning får du av din mentor. NIUeleverna gör ett blankettval. Endast kurser med tillräckligt antal sökande kommer att startas.

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Pris i SEK för program Läsåret 2017/2018 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Ekonomiprogrammet, år 1

Ekonomiprogrammet, år 1 Söderslättsgymnasi Timplan för: EK11 Timplan: 11 Ekonomiprogrammet, år 1 Schablonkurser INDV Individuellt val (200) VAL T K 50 50 50 50 200 ISPEC/PROF Inriktning och programfördjupning (600) VAL T K 40

Läs mer

Valutbud inför läsåret 14-15

Valutbud inför läsåret 14-15 Valutbud inför läsåret 14-15 Valet kommer att ske på Internet den 27/1 9/2. Inloggning får du av din mentor. NIUeleverna gör ett blankettval. Endast kurser med tillräckligt antal sökande kommer att startas.

Läs mer

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Är detta vad du söker? Är du intresserad av att få en framtid inom handel av varor och tjänster. Programmet ger dig även grunden för fortsatt lärande

Läs mer

Hermods Gymnasium Malmö hermodsgymnasium.se Läsår 2013/2014

Hermods Gymnasium Malmö hermodsgymnasium.se Läsår 2013/2014 Hermods Gymnasium Malmö hermodsgymnasium.se Läsår 2013/2014 En modern kvalitetsskola i innerstaden Hermods Gymnasium driver kvalitetsskolor i Sveriges tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer

DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS.

DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. KALMAR Tidigare Östersjögymnasiet. 2003 SKOLAN GRUNDADES 95% ANDEL ELEVER SOM TRIVS VADÅ GILLAR OCH KRÄVS? Vi på Fria Läroverken är övertygade om att du får

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Pris i SEK för program Läsåret 2015/2016 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Valutbud inför läsåret 14-15

Valutbud inför läsåret 14-15 Valutbud inför läsåret 14-15 Valet kommer att ske på Internet den 27/1 9/2. Inloggning får du av din mentor. NIUeleverna gör ett blankettval. Endast kurser med tillräckligt antal sökande kommer att startas.

Läs mer

Individuell och stöttande gymnasietid

Individuell och stöttande gymnasietid Individuell och stöttande gymnasietid AST-programmen är för dig som har en neuropsykiatrisk diagnos inom autismspektrat och vill studera vidare på högskola eller universitet. Här läser du antingen naturvetenskapsprogrammet

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2017/18

Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2017/18 Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2017/18 SPYKEN 2017/2018 Estetiska programmet 280 elever Humanistiska programmet 90 elever Naturvetenskapsprogrammet 370 elever Samhällsvetenskapsprogrammet 370 elever

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Information 2016-2017. Skolan med stort hjärta och många möjligheter

Information 2016-2017. Skolan med stort hjärta och många möjligheter Information 2016-2017 Skolan med stort hjärta och många möjligheter REKTORN HAR ORDET: Wasaskolan är ett klokt val! Nu vill jag berätta varför Wasaskolan är ett klokt val. Wasaskolan är en kommunal gymnasieskola

Läs mer

Kulturama. Grundskolor ÖPPET HUS! BILD & FORM MUSIKAL MUSIK & SÅNG Årskurs 4 9. Välkommen på. Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama. Grundskolor ÖPPET HUS! BILD & FORM MUSIKAL MUSIK & SÅNG Årskurs 4 9. Välkommen på. Sveriges största center för estetiska utbildningar BILD & FORM MUSIKAL MUSIK & SÅNG Årskurs 4 9 Välkommen på ÖPPET HUS! Läs mer på sid 3 Kulturama Grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar Det ska vara ROLIGT att gå i skolan! Tycker

Läs mer

2 0 1 5-2 0 1 6 Å K 6-9

2 0 1 5-2 0 1 6 Å K 6-9 2015-2016 ÅK 6-9 VARJE ELEV TILL NÄSTA NIVÅ! INNEHÅLL Vi på JENSEN grundskola brinner för ditt barns rätt till en bra skola. Vi ger eleverna det de behöver för att klara grundskolan med goda resultat och

Läs mer

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet Högskoleförberedande Humanistiska programmet Inriktning Språk PB ligger väldigt centralt, buss max 5 min. Det är också en vacker skola med ett bra bibliotek. Jag är väldigt språkintresserad, därför var

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran

Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran i Sverige. I Stockholm, 1640, grundades en gymnasieskola,

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Opportunities aren t given, they re made

Opportunities aren t given, they re made SÖDERMALM Opportunities aren t given, they re made Rektorn har ordet Välkommen till Sjölins Gymnasium på Södermalm i Stockholm, en gymnasieskola där det händer mycket. Det kan vara seminarier, öppna redovisningar

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Poängplaner Spånga Gymnasium. Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet

Poängplaner Spånga Gymnasium. Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet Poängplaner Spånga Gymnasium Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet 2013-2016 Inriktningsprofil Djurkunskap Preliminär poängplan 2013-2016 Åk 1 Åk 2 Åk 3 SUMMA KURS Ht Vt Ht Vt Ht Vt poäng timmar GYMNASIEGEMENSAMMA

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) ska utveckla elevernas kunskaper om ekonomiska samhällsförhållanden, om företagens roll och ansvar, om att starta och driva företag samt om det svenska rättssamhället.

Läs mer

GÖTEBORG FÖR DIG SOM VILL VIDARE. MYCKET VIDARE.

GÖTEBORG FÖR DIG SOM VILL VIDARE. MYCKET VIDARE. GÖTEBORG FÖR DIG SOM VILL VIDARE. MYCKET VIDARE. Våra skolor: Falun Göteborg Karlskrona Sollentuna Stockholm Sundsvall Örnsköldsvik LUST ATT LÄRA, MOD ATT FÖRÄNDRA Det är vad vår utbildning handlar om.

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Beslut Dnr 44-2015:9668 Drottning Blankas Gymnasieskola AB Org.nr. 556566-8794 Ann-Marie.Viiala@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Drottning Blankas Gymn. Helsingborg

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktningar Hotell och konferens Turism och resor Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS.

DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. YSTAD Tidigare Östersjögymnasiet. 2003 SKOLAN GRUNDADES DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. Vi på Fria Läroverken är övertygade om att du får ut mer

Läs mer

Välkomna! Öppet Hus 2017

Välkomna! Öppet Hus 2017 Välkomna! Öppet Hus 2017 Humanistiska programmet SPYKEN År 1848 År 1869 År 1968 År 1986 År 2016 GENOM TIDERNA Skolan grundas. Skolan heter Realskolan i Lund och har bara 15 elever. Elevantalet ökar därefter

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar Vägledningscentrum Gymnasieinformation till elever och föräldrar De viktigaste förändringarna Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten stramas upp Nya program och förändrad programstruktur

Läs mer

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET!

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! VILL DU BLI Eventarrangör, Marknadsförare, Projektledare, Egen företagare, Webbmarknadsförare, E-handlare, Artistbokare, Mässkoordinator, Marknadsförare i sociala medier, Butikskommunikatör... VÄLJ HANDELSPROGRAMMET

Läs mer

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar TEATER, DANS, MUSIK, SÅNG, BILD & FORM Årskurs 4 9 Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar Välkommen på ÖPPET HUS! Läs mer på sid 3 Det ska vara ROLIGT att gå i skolan!

Läs mer

rektorn har ordet Varmt välkommen till tre fantastiska år på ProCivitas! Paul Gertsson Rektor

rektorn har ordet Varmt välkommen till tre fantastiska år på ProCivitas! Paul Gertsson Rektor rektorn har ordet Paul Gertsson Rektor Mitt mål som rektor på ProCivitas Privata Gymnasium är att vi skall ge våra elever de bästa möjliga förutsättningarna att lyckas i sina fortsatta studier och i arbetslivet.

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst Planera ditt

Läs mer

ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET

ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET Regementsgatan 4 Malmö / Tel. 040-6918300 VÄLKOMMEN Einar HansEngymnasiEt är en liten skola och kommer aldrig att bli större än 200 elever. syftet med det är att bibehålla

Läs mer

MIKAEL ELIAS GYMNASIUM FÖR DIG SOM VILL VIDARE

MIKAEL ELIAS GYMNASIUM FÖR DIG SOM VILL VIDARE MIKAEL ELIAS GYMNASIUM FÖR DIG SOM VILL VIDARE LUST ATT LÄRA MOD ATT FÖRÄNDRA Lust att lära, mod att förändra. Det är vad vår utbildning handlar om. Under dina tre år hos oss får du en utbildning som utvecklar,

Läs mer

Tim- och poängplan. Läsåret År 1 ( ) Utskriftsdatum

Tim- och poängplan. Läsåret År 1 ( ) Utskriftsdatum Tim- och poängplan Läsåret 2016-2017 År 1 (2016-2019) Utskriftsdatum 2017-01-21 Utskriftsdatum 2017-01-21 TEKNIKPROGRAMMET Årskull 2016/2019 uppdat 160621 TEKNIKVETENSKAP ÅR1 ÅR2 ÅR3 GYMNASIEGEMENSAMMA

Läs mer

UDDEVALLA 2018/19 EKONOMI (EK) TRÄNING & LEDARSKAP (BF) FÖRSÄLJNING & MARKNADSFÖRING (HAHAN) STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET)

UDDEVALLA 2018/19 EKONOMI (EK) TRÄNING & LEDARSKAP (BF) FÖRSÄLJNING & MARKNADSFÖRING (HAHAN) STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) UDDEVALLA 2018/19 EKONOMI (EK) TRÄNING & LEDARSKAP (BF) FÖRSÄLJNING & MARKNADSFÖRING (HAHAN) STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SOS SJUKVÅRD, OMSORG & SÄKERHET (VO) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar. Yrkesförberedande program 2015-04-29

Härjedalens Gymnasium presenterar. Yrkesförberedande program 2015-04-29 Härjedalens Gymnasium presenterar Yrkesförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

STORA MELLÖSA SKOLAS PROFIL: Hälsa och lärande i samspel

STORA MELLÖSA SKOLAS PROFIL: Hälsa och lärande i samspel STORA MELLÖSA SKOLAS PROFIL: Hälsa och lärande i samspel PRESENTATION: MAGNUS BROLIN 41-årig örebroare 2-barns far till Hanna och Maja Utbildning: gymnasielärare i Idrott/Historia Har även läst: Psykologi,

Läs mer

Kurser och kursupplägg Hösten 2015

Kurser och kursupplägg Hösten 2015 Kurser och kursupplägg Hösten 2015 Observera att kurser kan starta vid olika datum samt att vi inte kan garantera att alla kurser fungerar schematekniskt med varandra. Vid för lågt deltagande kan kurser

Läs mer

FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24

FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24 FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24 VARFÖR ANVÄNDA EXTERNA FÖRELÄSARE? Praktisk tillämpning av teoretiska begrepp Synliggöra kopplingen till arbetsmarkanden Medvetengöra olika yrkesytgångar

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

ASPERO. Elitidrottsgymnasiet på Prioritet Serneke Arena. IDROTTSGYMNASIUM GÖTEBORG

ASPERO. Elitidrottsgymnasiet på Prioritet Serneke Arena.  IDROTTSGYMNASIUM GÖTEBORG ASPERO IDROTTSGYMNASIUM GÖTEBORG 2016-2017 Elitidrottsgymnasiet på Prioritet Serneke Arena www.aspero.nu i Asperos vision Aspero skapar vinnare Socialt, i idrotten och i studierna Aspero är en unik skola

Läs mer

INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK F - 9

INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK F - 9 INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK F - 9 Varje elev till nästa nivå 1 innehåll Välkommen till JENSEN - skolan som tränar eleverna för verkligheten! Vi på JENSEN grundskola brinner för ditt barns rätt till en bra

Läs mer

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Åkerbo Förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Fridebo 0 0 Åkerbo 25 100 Ängabo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Månen 1 4 Regnbågen 0 0 Solen 0 0 Stjärnan 0 0 Flöjten 12 48

Läs mer

Poängplaner

Poängplaner Poängplaner 2014-2017 Spånga Gymnasium Ekonomiprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Inriktningsprofil Djurkunskap, Preliminär poängplan 2014-2017 INRIKTNINGSKURSER NATUR 400 poäng PROGRAMFÖRDJUPNINGAR poäng

Läs mer

IT TEKNIK IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT-PROGRAMMET UNDERVISNING. Våra lektioner består av tvåtimmarspass. För de elever som vill nå ytterligare högre betyg eller har behov av extra stöd och hjälp erbjuds två timmar extra undervisning

Läs mer

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater Scengymnasiet S:t Erik Musik Musikal Musikproduktion Teater Estetiska programmet Med inriktning: Teater Musik Musikal Musikproduktion Högskolebehörighet och möjlighet att ta meritpoäng Vad innebär samarbetet

Läs mer

Välkommen till Sjölins Nacka!

Välkommen till Sjölins Nacka! NACKA Välkommen till Sjölins Nacka! REKTORN HAR ORDET Sjölins gymnasium i Nacka är en unik skola med unika elever. Hos oss står den verklighetsbaserade pedagogiken i centrum och vi utgår från dina styrkor.

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Ung Företagsamhet Dalarna Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Program 09:00 Presentation Introduktion av UF Kaffe Affärsidé Grupp/UF-företag Affärsplan Lunch Driva Avveckla Kaffe UF-lärarrollen Avslutande

Läs mer

Välkommen till Spyken och NA-programmet

Välkommen till Spyken och NA-programmet Välkommen till Spyken och NA-programmet Spyken 2011 Vår vision SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden! Förmågor för morgondagens samhälle okreativitet osjälvständighet

Läs mer

Timplaner - Bergska skolan LÅ 14-17

Timplaner - Bergska skolan LÅ 14-17 Bygg- och anläggningsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen Historia 1a1 HISHIS01a1 50 Matematik 1a MATMAT01a 100 Naturkunskap 1a1 NAKNAK01a1 50 Samhällskunskap 1a1 SAMSAM01a1 50 Totalt Gymnasiegemensamma

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Våra utgångspunkter. Skapa en helhet i utbildningen. Förbereda inför & ge förutsättningar för fortsatta studier & arbetsliv

Ekonomiprogrammet. Våra utgångspunkter. Skapa en helhet i utbildningen. Förbereda inför & ge förutsättningar för fortsatta studier & arbetsliv Val inför Åk 2 - EK Ekonomiprogrammet Våra utgångspunkter Skapa en helhet i utbildningen Förbereda inför & ge förutsättningar för fortsatta studier & arbetsliv Kunna kombinera studier & idrott Ekonomiprogrammet

Läs mer

DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS.

DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. KARLSHAMN Tidigare Östersjögymnasiet. 94% ANDEL ELEVER SOM TRIVS DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. Vi på Fria Läroverken är övertygade om att du får

Läs mer

Hermods Gymnasium Malmö hermodsgymnasium.se Läsår 2015

Hermods Gymnasium Malmö hermodsgymnasium.se Läsår 2015 Hermods Gymnasium Malmö hermodsgymnasium.se Läsår 2015 En modern kvalitetsskola i centralt läge Hermods Gymnasium driver kvalitetsskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Skolorna förenar tradition och

Läs mer

Provloggar och föreläsningar

Provloggar och föreläsningar Mathias Hillin Rörläggarvägen 12 16833 Bromma mathias.hillin@sjolinsgymnasium.se Provloggar och föreläsningar Om att aktivera elevernas kognitiva och metakognitiva tänkande före, under och efter en föreläsning

Läs mer