10 tips. Små förändringar ger högre betyg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "10 tips. Små förändringar ger högre betyg."

Transkript

1 10 tips Små förändringar ger högre betyg.

2 Ekonomiprogrammet inriktningarna ekonomi och juridik Samhällsvetenskapsprogrammet inriktningarna beteendevetenskap och samhällsvetenskap Är du intresserad av företagande och entreprenörskap? Då är Påhlmans gymnasium skolan för dig. Vi är en affärsskola med humanistisk grund som ligger vid Odenplan i centrala Stockholm. Vi har ett nära samarbete med Påhlmans Handelsinstitut, som bedrivit näringslivsanpassade kvalitetsutbildningar inom ekonomi, juridik och kommunikation sedan 1881.

3 Rektorn har ordet Jag heter Victor Karlsson och är rektor på Påhlmans gymnasium. Min ledarskapsfilosofi handlar i mångt och mycket om ramar och kramar. Ramar står för tydlighet och att göra saker begripliga. Alla på skolan ska veta vart vi är på väg, hur saker hänger ihop och vad som förväntas av var och en. Kramar står för goda relationer. Jag sätter stort värde på att jobba tillsammans. Att skapa en bra teamkänsla mellan elever och personal, mellan eleverna i sina klasser och inom personalgruppen. Och jag är närvarande, inte minst pedagogiskt! Varje dag är jag i klassrummen och jag känner de flesta eleverna på skolan personligen. Mitt rektorsrum ligger i direkt anslutning till elevernas allrum, vilket gör att jag har en fantastisk relation med eleverna och snabbt får veta om något behöver förbättras på skolan. Vårt koncept human business ligger i tiden. Omtanke om människor och miljö gör våra elever framgångsrika och ser till att de mår bra. Påhlmans gymnasium går stadigt fram mot vår vision att vara en av Stockholms allra bästa skolor. Kom gärna hit när vi har öppet hus så berättar jag mer! Victor Karlsson Rektor

4 Human Humanism är bra business. På Påhlmans Gymnasium får du lära dig mer om hur framgångsrika företag tar hänsyn till människor och miljön. Det skapar motivation, gör att vi mår bra och ger dig en unik kompetens. Business Samverkan med näringslivet och organisationer. Störst glädje får du av kunskap som du har nytta av i verkligheten. I varje kurs finns samverkansprojekt med företag, med bland annat studiebesök och gästföreläsare. Att det är på riktigt ger School Höga kunskaper och bra betyg. Når vi genom att ha erfarna lärare som drivs av passion för sina ämnen, pedagogik och att jobba med unga människor. Våra lärare är behöriga och har i snitt femton års undervisningserfarenhet. Mina tankar Samarbetspartners ger motivation och meningsfullhet. Vi samarbetar med Röda Korset, Fairtrade och Naturskyddsföreningen. Det ger intressanta och meningsfulla lektioner. En skola med mycket omtanke. Vi tror att det är lättare att lyckas med studierna i en liten personlig skola med stor trivsel och omtanke om varje elev. En skola där det känns bra för både hjärnan, hjärtat och magen. fördjupad kunskap och motivation. Framgångsrikt entreprenörskap. Hos oss får alla elever testa på att starta ett skolföretag. Det är ett väldigt roligt sätt att helt naturligt lära sig allt från ekonomi till psykologi. Våra elever coachas för att delta i entreprenörstävlingar och har sedan skolan startade vunnit priser i olika valörer. Hög IT-kompetens. Hos oss får du tillgång till alla moderna IT-verktyg som finns ute i näringslivet. Du har tillgång till en egen laptop från Apple och det finns trådlöst nätverk på hela skolan. Samverkan med Påhlmans Handelsinstitut. Påhlmans Gymnasium samverkar med Påhlmans Handelsinstitut som sedan 1881 driver näringslivsanpassade utbildningar inom ekonomi, juridik och kommunikation. Vårt gemensamma fokus är näringslivsanpassad utbildning som förbereder dig för vidare studier på högskolan och arbete i näringslivet. Liten personlig skola mitt i stan. Skolan ligger vid Odenplan i centrala Stockholm. Det ger goda förutsättningar för många kontakter med företag och organisationer med kontor i City. Påhlmans Gymnasium har totalt 300 elever.

5 10 tips Små förändringar ger högre betyg. Tro på dig själv Vet du om att dina förväntningar i hög grad avgör hur det ska gå i skolan? Om du verkligen tror på dig själv ökar också chanserna för att fixa bra betyg. De som har läshuvud har nödvändigtvis inte fler hjärnceller eller pluggar mer än vad du gör. Men de är mer fokuserade och övertygade om att de kommer att lyckas. Så vårt första tips är att du frågar dig själv vem du är och vad du har för mål? Med rätt inställning och genom att plugga på ett smart sätt (se våra övriga tips) kommer du att lyckas. Tips1 På Påhlmans gymnasium har vi höga förväntningar på varje elev. Vår utgångspunkt är att alla kan få goda kunskaper och höga betyg. Därför är undervisningen pedagogisk och individanpassad så att alla elever ska lyckas. Vi vill att tiden på Påhlmans ska vara rolig och utvecklande. Något du som elev kan blicka tillbaka på med glädje senare i livet. Vem är jag? Vad har jag för mål?

6 Tips2 Tips3 Utnyttja tiden i klassrummet Forskning visar att många timmars läxläsning inte är en garanti för att lyckas i skolan. Förmågan att utnyttja tiden väl i klassrummet är betydligt viktigare. Jämför gärna dina studier med idrott. Du blir inte mer vältränad om du ägnar träningspasset åt att snacka och dricka sportdryck. Muskelmassan ökar bara när du är fokuserad, systematisk och effektiv. Ett bra tips är därför att träna upp din koncentrationsförmåga tillsammans med en kompis. Då kan ni göra varandra uppmärksamma på när ni tappar fokus i klassrummet. På Påhlmans gymnasium är tiden viktig. Varje minut av undervisningen är helig, och vi avslutar alla lektioner med en slutreflektion. Då får eleverna (och läraren) ägna några minuter åt att fundera på hur dagens lektion gick och hur framtida lektioner ska bli ännu mer effektiva. Det gör att vi inte fastnar i rutiner utan ständigt utvecklas. Generalrepetera med din kompis Att studera handlar inte bara om att lära sig nya saker, utan också om social kompetens och att umgås och trivas med klasskamraterna. Samarbete är effektivt. Du kan både hjälpa och få hjälp av dina kompisar. Så vill du att studierna ska bli roligare och effektivare ska du be en kompis titta på vad du har gjort innan du redovisar en uppgift. Av erfarenhet vet vi att det ofta blir lite bättre när någon annan får tycka till om det man gjort. Det leder till nya insikter och kunskaper, men också att du lär dig att ge och ta konstruktiv kritik. På Påhlmans gymnasium har vi satt i system att eleverna ger varandra kamratbedömningar. Då löser de inte bara uppgiften, utan måste också ta ställning till någon annans åsikt om sin prestation. Det gör att arbetet finslipas och blir ännu bättre. Vi har märkt att den här metoden gör att eleverna når högre kunskapsnivå - och därmed får högre betyg! Hur kan jag bli mer effektiv? Vad tänker jag när jag hör ordet samarbete?

7 Tips4 Planering gör din hjärna smart och avslappnad När hjärnan inte behöver fundera på vad den ska göra kan den ägna all kraft åt det du gör istället. Planering och tydliga strukturer gör att hjärnan slappnar av och då ökar din förmåga att lära dig. Vårt tips är därför att du börjar veckoplanera. Gör ett enkelt schema över vad som händer under kommande vecka. Planera även in tid för läxläsning, prov med mera. Då får du full koll på vad som ska göras och när inte minst när du är ledig och kan göra vad du vill. På Påhlmans gymnasium får eleverna träna förmågan att projektleda sitt eget lärande. Alla elever har sin egen laptop och all information om lektioner och kurser finns tillgänglig i vår skolportal på nätet. Det gör att våra elever tidigt får ta ansvar för hur de ska planera sin tid för att hinna med allt. Exempel på veckoplanering hittar du på Träna din motivation Tips5 Känner du dig inte motiverad? Ta det lugnt, motivation är inget man föds med. Motivation kräver att man förstår helheten och varför man ska göra något. Det är något du måste träna på genom att ständigt ge hjärnan kvitton på att du gör bra saker. Be dina kompisar, föräldrar och lärare leverera kvitton genom att tala om när du är på rätt väg. Berätta att du vill komma framåt och att beröm, kritik, vägledning och förklaringar kan öka din motivation. På Påhlmans gymnasium ser vi motivation som en viktig del av inlärningsprocessen. För att eleverna ska få se hur kunskap används i verkligheten, gör vi studiebesök och bjuder in gästföreläsare från arbetslivet till alla kurser. Vår ambition är inte bara att lära ut utan också att skapa förståelse för hur delarna hänger ihop med helheten. Vi vill att varje lektion ska vara meningsfull, ge variation och faktiskt kännas rolig. Uppgift: Gör en veckoplanering! Vem/vad kan hjälpa mig öka min motivation?

8 Tips6 Tips7 Skaffa dig superkoll på betygssystemet När du lärt dig reglerna är det enklare att vinna spelet. Så är det när du spelar datorspel men också i jakten på bra betyg. Om du som elev vet exakt vad som förväntas av dig och vad du ska göra för att nå målet, tror vi att du kommer att lyckas bättre med dina studier. Ett tips är därför att du alltid dubbelkollar vad det är för uppgift du fått. Men också att du funderar på hur du bäst löser uppgiften innan du skrider till verket. På Påhlmans gymnasium får du möjlighet att återberätta för lärarna hur du tolkat en uppgift som du fått. På så sätt får du klart för dig om du förstått vad som ska göras, men också vad och hur du ska studera för att nå upp till kunskaps- och betygsmålen. Lär dig hur du lär dig De mest effektiva studenterna vet vad det är som gör att man lär sig mycket eller lite i vissa situationer. De har lärt sig att plugga på ett sätt som är effektivt. Ett tips är därför att du funderar en stund över din studiemiljö. Ta reda på vad du behöver för miljö för att lära dig mycket, och vad det är för faktorer som gör att din koncentration bryts. Fundera på hur mobilen påverkar dig, när du ska plugga med kompisar och när det är bäst att sitta ostört. Ta reda på om du pluggar bättre hemma eller i biblioteket, om det ska vara musik i bakgrunden eller tyst. På Påhlmans gymnasium ser vi till att eleverna lär sig att lära sig. Kunskap är viktigt, men också en färskvara. Därför är studieteknik och analytisk förmåga minst lika viktiga, så eleverna kan tillgodogöra sig ny kunskap på egen hand. I slutet av varje lektion reflekterar lärare och elever över hur lektionen varit för att lärandet ska bli ännu mer effektivt nästa gång. Hur ska jag få superkoll? Var och hur gillar jag att plugga?

9 Tips8 Läraren vet inte vad du tänker men hör vad du säger Brist på kommunikation är kanske det vanligaste skälet till konflikter, missförstånd och misslyckanden. Som elev befinner du dig i ett skede av livet där du behöver hjälp med att utvecklas i rätt riktning. Gör inte misstaget och tro att dina lärare är tankeläsare, utan tala om vad DU vill och vad DU behöver hjälp med för att nå dina mål och drömmar. Se lärarna som en resurs och ta hjälp av dem när du inte kommer vidare på egen hand. Då visar du handlingskraft och framåtanda. Något som alla lärare gillar! På Påhlmans gymnasium har vi en nära relation till eleverna. Skolan är liten och intim eftersom vi bara tar emot cirka 300 elever. Vi vet att trivsel och framgångsrika studier hänger ihop och är stolta över den starka familjekänsla som präglar skolan. Att visa omtanke om andra människor är en del av vår policy. Därför är vår personal lika mycket mentorer som lärare för eleverna. De är tränade i att lyssna. Se till att allt går som du tänkt dig Tips9 Har du en tydlig bild av vad du vill uppnå är det lättare att nå hela vägen fram. Ett bra tips är därför att du tänker igenom vilka betyg du satsar på att nå i olika kurser/ämnen. Låt sedan varje lektion bli ett steg mot ditt mål. Är du ärlig mot dig själv är det ofta ganska enkelt att stämma av om du ligger i fas med din målsättning. Känner du dig osäker kan du alltid fråga din lärare. På så vis kommer inte betygen som en överraskning. Du hjälper inte bara dig själv utan gör också ett bra intryck på dina lärare, som ser att du är målmedveten och seriös med ditt skolarbete! På Påhlmans gymnasium ger vi regelbundet feedback till eleverna. Vi utgår från att de kan nå högt satta mål och är intresserade av sin egen utveckling. Vår metod går ut på att vi efter varje lektion ser till så att eleverna ligger i fas med sina mål. Vi peppar eleverna men är också noga med att konkret tala om vad som ska göras för att komma vidare till nästa, högre nivå av både kunskap och betyg. Hur kan jag ta hjälp av mina lärare? Vad har jag för mål?

10 Tips10 Föräldrar som coachar Föräldrar och vuxna förebilder är en värdefull resurs. Ett tips är därför att söndagsplanera tillsammans med dina föräldrar eller någon annan vuxen som du har förtroende för. Det handlar om att snacka taktik - till exempel hur du ska lägga upp planeringen av studierna eller lösa problem av mer personlig karaktär. De vuxna på hemmaplan kan och bör stötta där lärarna inte kommer fram, till exempel i frågor som inte direkt rör studierna. På Påhlmans gymnasium har vi en nära relation med både elever och deras vårdnadshavare. Vi har till exempel Föräldraforum, en serie återkommande föreläsningar som man kan ha nytta av som förälder. Där ger vi bland annat konkreta tips på vilka insatser en förälder kan göra för att höja kunskaps- och betygsnivåerna hos sitt barn. Vem kan stötta mig i min planering? Vill du veta mer? Det finns mycket att läsa om vad som bevisligen funkar för att man ska lära sig mer. Vi rekommenderar två böcker som sammanfattar forskningsläget lite mer än andra. Dels John Hattie, som har gjort världens största sammanfattning av internationell skolforskning. Dels Jan Håkansson och Daniel Sundberg som gjort samma sak men med fokus på förutsättningarna här i Sverige. De drar slutsatsen att det mesta är generella slutsatser som gäller i Sverige och i andra länder. Så läs gärna båda! På Påhlmans tror vi dels på att lära av egna erfarenheter, men också på att ha bra koll på andras. Det senare skaffar vi oss genom att föra en dialog med andra skolor och myndigheter. Men framför allt genom att ha koll på forskning där man systematiskt sammanställer elevers, lärares och skolors erfarenheter av vad som funkar bäst i klassrummet. LITTERATURTIPS Utmärkt undervisning, Framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning. Största sammanfattningen av svensk- och internationell skolforskning (Jan Håkansson och Daniel Sundberg 2012). Synligt lärande (John Hattie 2009). Världens största sammanfattande skolundersökning. Sammanfattningar finns att hitta på webben. Och givetvis har vi på Påhlmans också våra egna sammanfattningar. Se gärna för mer info!

11

12

13 Tidigare elever... Jag trivs i miljöer där det finns goda förutsättningar att utvecklas oavsett vem du är och vilka tidigare erfarenheter du har. När det är upp till dig själv att bestämma hur långt du vill gå och ju hårdare du jobbar desto mer får du ut av det. Det skapar trygghet och är samtidigt motiverande för mig. På Påhlmans gymnasium kunde jag känna den känslan. Henrik Wedestad, studerar idag ekonomiprogrammet vid Örebro Universitet Det bästa med Påhlmans är enligt mig lärarna. Engagerade lärare som verkligen bryr sig. När jag tänker tillbaks på skoltiden tänker jag på det stöd vårt UF-företag fick utav både lärare och rektor, som många gånger tog sig tid att sitta med oss efter skoltid för att dels hjälpa oss att hänga med i skolan men också hjälpa till med allt från affärsplan till presentationsteknik. Abdullah Jafri, driver idag en webbyrå Under mina år på Påhlmans Gymnasium gjorde jag allt från att träffa vänner för livet till att lära mig retorik och tala inför hundratals personer. Jag drev tillsammans med tre andra elever ett skolföretag och insåg vikten av att marknadsföra sitt eget varumärke. Idag brinner jag för entreprenörskap och kommunikation! Nya projekt och utmaningar dyker ständigt upp i livet och har man en positiv inställning och vågar gå sin egen väg kan man klara vad som helst. Det har jag lärt mig på Påhlmans Gymnasium! Johanna Lundgren, studerar idag Business and Economics på Handelshögskolan i Stockholm... och gästföreläsare Som gästföreläsare på Påhlmans Gymnasium känns det bra att få dela med mig av mina konkreta erfarenheter från näringslivet till en ny generation. Att jag själv en gång i tiden var student på Påhlmans Handelsinstitut gör det extra roligt att få komma tillbaka till skolan! Rolf Laurelli Affärspedagog och säljkonsult i Svenska Konsulthuset samt ständig sekreterare i Svenska Säljakademin. Han är också författare till ett tjugotal böcker och många artiklar om försäljning.

14 Poängplaner Påhlmans Gymnasium Samhällsvetenskapsprogrammet 1 Samhällsvetenskap Beteendevetenskap Poäng År 1 År 2 År 3 År 1 År 2 År 3 Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Idrott och hälsa Matematik 1b Matematik 2b Naturkunskap 1b Historia 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Programgemensamma karaktärsämnen Moderna språk Filosofi Psykologi Inriktningar och programfördjupningar Entreprenörskap Retorik Ledarskap och organisation Samhällskunskap Geografi Kommunikation Sociologi Psykologi 2a Historia 2a Religionskunskap Samhällskunskap Gymnasiearbete Individuellt val Poäng per år Poäng totalt

15 Poängplaner Påhlmans Gymnasium Ekonomiprogrammet Juridik Ekonomi Poäng År 1 År 2 År 3 År 1 År 2 År 3 Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Idrott och hälsa Matematik 1b Matematik 2b Naturkunskap 1b Historia 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Programgemensamma karaktärsämnen Moderna språk Företagsekonomi Privatjuridik Psykologi Samhällskunskap Inriktningar och programfördjupningar Filosofi Affärsjuridik Rätten och samhället Psykologi 2a Företagsekonomi Matematik 3b Marknadsföring Entreprenörskap och företagande Ledarskap och organisation Retorik Gymnasiearbete Individuellt val Poäng per år Poäng totalt

16 Egna anteckningar Studieförbundet Medborgarskolan har en lång tradition som folkbildare och utbildningsanordnare. All vår verksamhet bygger på en humanistisk värdegrund. I vår skolverksamhet utgår vi från varje elevs behov Studieförbundet Medborgarskolan av bildning, utbildning och personlig utveckling. Vi skapar positiva lärmiljöer där lärare och elever känner sig stimulerade, trygga och delaktiga. Inom Medborgarskolan har kunskapen ett egenvärde och för oss är varje elev unik i sina behov och intressen. Vi är en ideell organisation och återinvesterar allt överskott tillbaka in i skolverksamheten. Det gör Medborgarskolan till en trygg och stabil huvudman. Påhlmans Gymnasium samverkar med Påhlmans Handelsinstitut, som grundades 1881 av Otto Magnus Påhlman.

17 ÖPPET HUS Tis 25/11, kl Lör 29/11, kl Varmt välkommen! Hagagatan 23 A, Stockholm Telefon

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

HÄR BÖRJAR DITT IDROTT EKONOMI FRISÖR NATUR FYSIK HIPPOLOGI SAMHÄLL TEKNIK

HÄR BÖRJAR DITT IDROTT EKONOMI FRISÖR NATUR FYSIK HIPPOLOGI SAMHÄLL TEKNIK 2015/16 POLHEM AUG Välkomna! Vi hälsar alla nya & gamla elever varmt välkomna till ett nytt skolår! Ni är efterlängtade

Läs mer

FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010

FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010 FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010 FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010 Innehåll VÄLKOMMEN TILL VITTRAGYMNASIET FRAM I ÄNGELHOLM...

Läs mer

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Vi växer för alla barn Falkenbergs förskoleverksamhet är idag full av nya processer, utveckling och engagemang.

Läs mer

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium! viktig information från mjölby gymnasium Det viktiga är att alla gör sin egen grej Tips som gör ditt val enklare... För Mårten är valfrihet och personlig utveckling viktigast i skolan Goda råd från coachen

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Stöd och stimulans i klassrummet

Stöd och stimulans i klassrummet Rapport 2014:2 Stöd och stimulans i klassrummet Rätten att utvecklas så långt som möjligt Skolinspektionens rapport 2014:2 Diarienummer 2011:6494 Stockholm 2014 Foto: Monica Ryttmarker Förord Skolinspektionen

Läs mer

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé En praktisk handbok Entreprenörskap handlar om att utveckla nya er och att omsätta dessa er till något värdeskapande. Värdet kan skapas i företag, i offentlig verksamhet och i föreningslivet. REGERINGEN

Läs mer

Rektor som pedagogisk ledare Förväntningar och praktik

Rektor som pedagogisk ledare Förväntningar och praktik Examensarbete, Rektorsprogrammet Kursgrupp 5, block 5 Rektor som pedagogisk ledare Förväntningar och praktik Författare: Sandra Pettersson (sandra.pettersson@falun.se) Handledare: Ina von Schantz Lundgren

Läs mer

Att följa lärande formativ bedömning i praktiken. av Dylan Wiliam en kort sammanfattning

Att följa lärande formativ bedömning i praktiken. av Dylan Wiliam en kort sammanfattning Att följa lärande formativ bedömning i praktiken av Dylan Wiliam en kort sammanfattning Bakgrund En del reformförsök i skolan har varit ineffektiva (oavsett nivå), eftersom det finns tre avgörande frågor

Läs mer

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar STöDMATERIAL Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar 1 beställningsadress:

Läs mer

Jag lärare? Vägledning för lärare inom den fria bildningen

Jag lärare? Vägledning för lärare inom den fria bildningen JAG - LÄRARE? JAG - LÄRARE? Jag lärare? JAG - LÄRARE? Vägledning för lärare inom den fria bildningen Bildningsalliansen, 2013 Innehåll Inledning... 3 1 En introduktion till fri bildning och pedagogik...

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Hur skapar man en god lärmiljö i en skola för alla?

Hur skapar man en god lärmiljö i en skola för alla? Högskolan Kristianstad Lärarutbildningen Examensarbete HT 2004 Hur skapar man en god lärmiljö i en skola för alla? Författare: Johanna Ifwarsson Helena Wendel Handledare Siv Wilborgsson Hur skapar man

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Lättläst om Sociala företag 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Visionen för projekt Östgötamodellen arbete för alla Rapporten som du nu läser handlar om arbetsintegrerande

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Elevers medskapande i lärprocessen 7,5 p Höstterminen -07 Kursansvarig Inger Brännström Johansson Annika Ehn-Magnusson 1 Inledning

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

EN GOD OCH TRYGG MILJÖ.

EN GOD OCH TRYGG MILJÖ. Lärarutbildningen Examensarbete Hösten 2004 EN GOD OCH TRYGG MILJÖ. En undersökning om elevers och pedagogers uppfattningar. Handledare: Birgitta Rudenius Författare: Magdalena Johansson Ann-Katrin Lundbeck

Läs mer

EFFEKTIVARE LÄSUTVECKLING MED HJÄLP AV GENSVAR?

EFFEKTIVARE LÄSUTVECKLING MED HJÄLP AV GENSVAR? EN UTVECKLINGSARTIKEL PUBLICERAD FÖR PEDAGOG STOCKHOLM EFFEKTIVARE LÄSUTVECKLING MED HJÄLP AV GENSVAR? Författare: Ingeborg Hull E-post: ingeborg. hull@stockholm.se Skola: Mälarhöjdens skola Artikelnummer:

Läs mer

Inget slår en skicklig lärare

Inget slår en skicklig lärare Inget slår en skicklig lärare En dokumentation av sex konferenser 2010 tio föreläsares perspektiv Inget slår en skicklig lärare En dokumentation av sex konferenser 2010 tio föreläsares perspektiv Finns

Läs mer

Lilian Rönnqvist. Att mötas i samtal. Samtalet som redskap i kommunikationen mellan hemmet och skolan

Lilian Rönnqvist. Att mötas i samtal. Samtalet som redskap i kommunikationen mellan hemmet och skolan Lilian Rönnqvist Att mötas i samtal Samtalet som redskap i kommunikationen mellan hemmet och skolan Text: FL Lilian Rönnqvist Illustrationer: Bosse Österberg Ombrytning: Komma Media Förbundet Hem och Skola

Läs mer

Handlingsplaner med handlingskraft! Så skapar vi världens bästa skola! En som gör! Kattdagis eller idoljuryn? Ta barnens framtidsplaner på allvar!

Handlingsplaner med handlingskraft! Så skapar vi världens bästa skola! En som gör! Kattdagis eller idoljuryn? Ta barnens framtidsplaner på allvar! December 2007 kap 1. Entreprenör - en som gör! En som gör! Så skapar vi världens bästa skola! Läs mer om entreprenörskap i skolan på www.uestockholm.se Sveriges framtid och konkurrenskraft är beroende

Läs mer

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet www.ridsport.se Ridsporten VILL Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet Innehållsförteckning Vet du vad Ridsporten Vill?...2 Du är en del av svensk ridsport...4 Till ridklubben är alla välkomna!...6 Ridsport

Läs mer

FÖR EN TRYGGARE SKOLA. att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar

FÖR EN TRYGGARE SKOLA. att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar FÖR EN TRYGGARE SKOLA att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar 1 2 CHECK- LISTOR OCH GODA EXEMPEL Checklistor samt röster från Rädda Barnens medlemsrörelse. 3 4 CHECKLISTA VÄRDEGRUND

Läs mer

Digitala verktyg i en inkluderande undervisning? - En studie som belyser konkreta metoder och lärande gällande digitala verktyg i undervisningen.

Digitala verktyg i en inkluderande undervisning? - En studie som belyser konkreta metoder och lärande gällande digitala verktyg i undervisningen. Sektionen för lärande och miljö Specialpedagogprogrammet Digitala verktyg i en inkluderande undervisning? - En studie som belyser konkreta metoder och lärande gällande digitala verktyg i undervisningen.

Läs mer

Man dömer sig själv efter situation, men andra dömer man bara efter handling - man vet inte situationen.

Man dömer sig själv efter situation, men andra dömer man bara efter handling - man vet inte situationen. När ska vi som kollegor ge varandra feedback? Generellt Det kan finnas naturliga orsaker till beteendet så man behöver kanske inte ge feedback till allt. Man måste också bedöma läget angående dagsformen

Läs mer