10 tips. Små förändringar ger högre betyg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "10 tips. Små förändringar ger högre betyg."

Transkript

1 10 tips Små förändringar ger högre betyg.

2 Ekonomiprogrammet inriktningarna ekonomi och juridik Samhällsvetenskapsprogrammet inriktningarna beteendevetenskap och samhällsvetenskap Är du intresserad av företagande och entreprenörskap? Då är Påhlmans gymnasium skolan för dig. Vi är en affärsskola med humanistisk grund som ligger vid Odenplan i centrala Stockholm. Vi har ett nära samarbete med Påhlmans Handelsinstitut, som bedrivit näringslivsanpassade kvalitetsutbildningar inom ekonomi, juridik och kommunikation sedan 1881.

3 Rektorn har ordet Jag heter Victor Karlsson och är rektor på Påhlmans gymnasium. Min ledarskapsfilosofi handlar i mångt och mycket om ramar och kramar. Ramar står för tydlighet och att göra saker begripliga. Alla på skolan ska veta vart vi är på väg, hur saker hänger ihop och vad som förväntas av var och en. Kramar står för goda relationer. Jag sätter stort värde på att jobba tillsammans. Att skapa en bra teamkänsla mellan elever och personal, mellan eleverna i sina klasser och inom personalgruppen. Och jag är närvarande, inte minst pedagogiskt! Varje dag är jag i klassrummen och jag känner de flesta eleverna på skolan personligen. Mitt rektorsrum ligger i direkt anslutning till elevernas allrum, vilket gör att jag har en fantastisk relation med eleverna och snabbt får veta om något behöver förbättras på skolan. Vårt koncept human business ligger i tiden. Omtanke om människor och miljö gör våra elever framgångsrika och ser till att de mår bra. Påhlmans gymnasium går stadigt fram mot vår vision att vara en av Stockholms allra bästa skolor. Kom gärna hit när vi har öppet hus så berättar jag mer! Victor Karlsson Rektor

4 Human Humanism är bra business. På Påhlmans Gymnasium får du lära dig mer om hur framgångsrika företag tar hänsyn till människor och miljön. Det skapar motivation, gör att vi mår bra och ger dig en unik kompetens. Business Samverkan med näringslivet och organisationer. Störst glädje får du av kunskap som du har nytta av i verkligheten. I varje kurs finns samverkansprojekt med företag, med bland annat studiebesök och gästföreläsare. Att det är på riktigt ger School Höga kunskaper och bra betyg. Når vi genom att ha erfarna lärare som drivs av passion för sina ämnen, pedagogik och att jobba med unga människor. Våra lärare är behöriga och har i snitt femton års undervisningserfarenhet. Mina tankar Samarbetspartners ger motivation och meningsfullhet. Vi samarbetar med Röda Korset, Fairtrade och Naturskyddsföreningen. Det ger intressanta och meningsfulla lektioner. En skola med mycket omtanke. Vi tror att det är lättare att lyckas med studierna i en liten personlig skola med stor trivsel och omtanke om varje elev. En skola där det känns bra för både hjärnan, hjärtat och magen. fördjupad kunskap och motivation. Framgångsrikt entreprenörskap. Hos oss får alla elever testa på att starta ett skolföretag. Det är ett väldigt roligt sätt att helt naturligt lära sig allt från ekonomi till psykologi. Våra elever coachas för att delta i entreprenörstävlingar och har sedan skolan startade vunnit priser i olika valörer. Hög IT-kompetens. Hos oss får du tillgång till alla moderna IT-verktyg som finns ute i näringslivet. Du har tillgång till en egen laptop från Apple och det finns trådlöst nätverk på hela skolan. Samverkan med Påhlmans Handelsinstitut. Påhlmans Gymnasium samverkar med Påhlmans Handelsinstitut som sedan 1881 driver näringslivsanpassade utbildningar inom ekonomi, juridik och kommunikation. Vårt gemensamma fokus är näringslivsanpassad utbildning som förbereder dig för vidare studier på högskolan och arbete i näringslivet. Liten personlig skola mitt i stan. Skolan ligger vid Odenplan i centrala Stockholm. Det ger goda förutsättningar för många kontakter med företag och organisationer med kontor i City. Påhlmans Gymnasium har totalt 300 elever.

5 10 tips Små förändringar ger högre betyg. Tro på dig själv Vet du om att dina förväntningar i hög grad avgör hur det ska gå i skolan? Om du verkligen tror på dig själv ökar också chanserna för att fixa bra betyg. De som har läshuvud har nödvändigtvis inte fler hjärnceller eller pluggar mer än vad du gör. Men de är mer fokuserade och övertygade om att de kommer att lyckas. Så vårt första tips är att du frågar dig själv vem du är och vad du har för mål? Med rätt inställning och genom att plugga på ett smart sätt (se våra övriga tips) kommer du att lyckas. Tips1 På Påhlmans gymnasium har vi höga förväntningar på varje elev. Vår utgångspunkt är att alla kan få goda kunskaper och höga betyg. Därför är undervisningen pedagogisk och individanpassad så att alla elever ska lyckas. Vi vill att tiden på Påhlmans ska vara rolig och utvecklande. Något du som elev kan blicka tillbaka på med glädje senare i livet. Vem är jag? Vad har jag för mål?

6 Tips2 Tips3 Utnyttja tiden i klassrummet Forskning visar att många timmars läxläsning inte är en garanti för att lyckas i skolan. Förmågan att utnyttja tiden väl i klassrummet är betydligt viktigare. Jämför gärna dina studier med idrott. Du blir inte mer vältränad om du ägnar träningspasset åt att snacka och dricka sportdryck. Muskelmassan ökar bara när du är fokuserad, systematisk och effektiv. Ett bra tips är därför att träna upp din koncentrationsförmåga tillsammans med en kompis. Då kan ni göra varandra uppmärksamma på när ni tappar fokus i klassrummet. På Påhlmans gymnasium är tiden viktig. Varje minut av undervisningen är helig, och vi avslutar alla lektioner med en slutreflektion. Då får eleverna (och läraren) ägna några minuter åt att fundera på hur dagens lektion gick och hur framtida lektioner ska bli ännu mer effektiva. Det gör att vi inte fastnar i rutiner utan ständigt utvecklas. Generalrepetera med din kompis Att studera handlar inte bara om att lära sig nya saker, utan också om social kompetens och att umgås och trivas med klasskamraterna. Samarbete är effektivt. Du kan både hjälpa och få hjälp av dina kompisar. Så vill du att studierna ska bli roligare och effektivare ska du be en kompis titta på vad du har gjort innan du redovisar en uppgift. Av erfarenhet vet vi att det ofta blir lite bättre när någon annan får tycka till om det man gjort. Det leder till nya insikter och kunskaper, men också att du lär dig att ge och ta konstruktiv kritik. På Påhlmans gymnasium har vi satt i system att eleverna ger varandra kamratbedömningar. Då löser de inte bara uppgiften, utan måste också ta ställning till någon annans åsikt om sin prestation. Det gör att arbetet finslipas och blir ännu bättre. Vi har märkt att den här metoden gör att eleverna når högre kunskapsnivå - och därmed får högre betyg! Hur kan jag bli mer effektiv? Vad tänker jag när jag hör ordet samarbete?

7 Tips4 Planering gör din hjärna smart och avslappnad När hjärnan inte behöver fundera på vad den ska göra kan den ägna all kraft åt det du gör istället. Planering och tydliga strukturer gör att hjärnan slappnar av och då ökar din förmåga att lära dig. Vårt tips är därför att du börjar veckoplanera. Gör ett enkelt schema över vad som händer under kommande vecka. Planera även in tid för läxläsning, prov med mera. Då får du full koll på vad som ska göras och när inte minst när du är ledig och kan göra vad du vill. På Påhlmans gymnasium får eleverna träna förmågan att projektleda sitt eget lärande. Alla elever har sin egen laptop och all information om lektioner och kurser finns tillgänglig i vår skolportal på nätet. Det gör att våra elever tidigt får ta ansvar för hur de ska planera sin tid för att hinna med allt. Exempel på veckoplanering hittar du på Träna din motivation Tips5 Känner du dig inte motiverad? Ta det lugnt, motivation är inget man föds med. Motivation kräver att man förstår helheten och varför man ska göra något. Det är något du måste träna på genom att ständigt ge hjärnan kvitton på att du gör bra saker. Be dina kompisar, föräldrar och lärare leverera kvitton genom att tala om när du är på rätt väg. Berätta att du vill komma framåt och att beröm, kritik, vägledning och förklaringar kan öka din motivation. På Påhlmans gymnasium ser vi motivation som en viktig del av inlärningsprocessen. För att eleverna ska få se hur kunskap används i verkligheten, gör vi studiebesök och bjuder in gästföreläsare från arbetslivet till alla kurser. Vår ambition är inte bara att lära ut utan också att skapa förståelse för hur delarna hänger ihop med helheten. Vi vill att varje lektion ska vara meningsfull, ge variation och faktiskt kännas rolig. Uppgift: Gör en veckoplanering! Vem/vad kan hjälpa mig öka min motivation?

8 Tips6 Tips7 Skaffa dig superkoll på betygssystemet När du lärt dig reglerna är det enklare att vinna spelet. Så är det när du spelar datorspel men också i jakten på bra betyg. Om du som elev vet exakt vad som förväntas av dig och vad du ska göra för att nå målet, tror vi att du kommer att lyckas bättre med dina studier. Ett tips är därför att du alltid dubbelkollar vad det är för uppgift du fått. Men också att du funderar på hur du bäst löser uppgiften innan du skrider till verket. På Påhlmans gymnasium får du möjlighet att återberätta för lärarna hur du tolkat en uppgift som du fått. På så sätt får du klart för dig om du förstått vad som ska göras, men också vad och hur du ska studera för att nå upp till kunskaps- och betygsmålen. Lär dig hur du lär dig De mest effektiva studenterna vet vad det är som gör att man lär sig mycket eller lite i vissa situationer. De har lärt sig att plugga på ett sätt som är effektivt. Ett tips är därför att du funderar en stund över din studiemiljö. Ta reda på vad du behöver för miljö för att lära dig mycket, och vad det är för faktorer som gör att din koncentration bryts. Fundera på hur mobilen påverkar dig, när du ska plugga med kompisar och när det är bäst att sitta ostört. Ta reda på om du pluggar bättre hemma eller i biblioteket, om det ska vara musik i bakgrunden eller tyst. På Påhlmans gymnasium ser vi till att eleverna lär sig att lära sig. Kunskap är viktigt, men också en färskvara. Därför är studieteknik och analytisk förmåga minst lika viktiga, så eleverna kan tillgodogöra sig ny kunskap på egen hand. I slutet av varje lektion reflekterar lärare och elever över hur lektionen varit för att lärandet ska bli ännu mer effektivt nästa gång. Hur ska jag få superkoll? Var och hur gillar jag att plugga?

9 Tips8 Läraren vet inte vad du tänker men hör vad du säger Brist på kommunikation är kanske det vanligaste skälet till konflikter, missförstånd och misslyckanden. Som elev befinner du dig i ett skede av livet där du behöver hjälp med att utvecklas i rätt riktning. Gör inte misstaget och tro att dina lärare är tankeläsare, utan tala om vad DU vill och vad DU behöver hjälp med för att nå dina mål och drömmar. Se lärarna som en resurs och ta hjälp av dem när du inte kommer vidare på egen hand. Då visar du handlingskraft och framåtanda. Något som alla lärare gillar! På Påhlmans gymnasium har vi en nära relation till eleverna. Skolan är liten och intim eftersom vi bara tar emot cirka 300 elever. Vi vet att trivsel och framgångsrika studier hänger ihop och är stolta över den starka familjekänsla som präglar skolan. Att visa omtanke om andra människor är en del av vår policy. Därför är vår personal lika mycket mentorer som lärare för eleverna. De är tränade i att lyssna. Se till att allt går som du tänkt dig Tips9 Har du en tydlig bild av vad du vill uppnå är det lättare att nå hela vägen fram. Ett bra tips är därför att du tänker igenom vilka betyg du satsar på att nå i olika kurser/ämnen. Låt sedan varje lektion bli ett steg mot ditt mål. Är du ärlig mot dig själv är det ofta ganska enkelt att stämma av om du ligger i fas med din målsättning. Känner du dig osäker kan du alltid fråga din lärare. På så vis kommer inte betygen som en överraskning. Du hjälper inte bara dig själv utan gör också ett bra intryck på dina lärare, som ser att du är målmedveten och seriös med ditt skolarbete! På Påhlmans gymnasium ger vi regelbundet feedback till eleverna. Vi utgår från att de kan nå högt satta mål och är intresserade av sin egen utveckling. Vår metod går ut på att vi efter varje lektion ser till så att eleverna ligger i fas med sina mål. Vi peppar eleverna men är också noga med att konkret tala om vad som ska göras för att komma vidare till nästa, högre nivå av både kunskap och betyg. Hur kan jag ta hjälp av mina lärare? Vad har jag för mål?

10 Tips10 Föräldrar som coachar Föräldrar och vuxna förebilder är en värdefull resurs. Ett tips är därför att söndagsplanera tillsammans med dina föräldrar eller någon annan vuxen som du har förtroende för. Det handlar om att snacka taktik - till exempel hur du ska lägga upp planeringen av studierna eller lösa problem av mer personlig karaktär. De vuxna på hemmaplan kan och bör stötta där lärarna inte kommer fram, till exempel i frågor som inte direkt rör studierna. På Påhlmans gymnasium har vi en nära relation med både elever och deras vårdnadshavare. Vi har till exempel Föräldraforum, en serie återkommande föreläsningar som man kan ha nytta av som förälder. Där ger vi bland annat konkreta tips på vilka insatser en förälder kan göra för att höja kunskaps- och betygsnivåerna hos sitt barn. Vem kan stötta mig i min planering? Vill du veta mer? Det finns mycket att läsa om vad som bevisligen funkar för att man ska lära sig mer. Vi rekommenderar två böcker som sammanfattar forskningsläget lite mer än andra. Dels John Hattie, som har gjort världens största sammanfattning av internationell skolforskning. Dels Jan Håkansson och Daniel Sundberg som gjort samma sak men med fokus på förutsättningarna här i Sverige. De drar slutsatsen att det mesta är generella slutsatser som gäller i Sverige och i andra länder. Så läs gärna båda! På Påhlmans tror vi dels på att lära av egna erfarenheter, men också på att ha bra koll på andras. Det senare skaffar vi oss genom att föra en dialog med andra skolor och myndigheter. Men framför allt genom att ha koll på forskning där man systematiskt sammanställer elevers, lärares och skolors erfarenheter av vad som funkar bäst i klassrummet. LITTERATURTIPS Utmärkt undervisning, Framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning. Största sammanfattningen av svensk- och internationell skolforskning (Jan Håkansson och Daniel Sundberg 2012). Synligt lärande (John Hattie 2009). Världens största sammanfattande skolundersökning. Sammanfattningar finns att hitta på webben. Och givetvis har vi på Påhlmans också våra egna sammanfattningar. Se gärna för mer info!

11

12

13 Tidigare elever... Jag trivs i miljöer där det finns goda förutsättningar att utvecklas oavsett vem du är och vilka tidigare erfarenheter du har. När det är upp till dig själv att bestämma hur långt du vill gå och ju hårdare du jobbar desto mer får du ut av det. Det skapar trygghet och är samtidigt motiverande för mig. På Påhlmans gymnasium kunde jag känna den känslan. Henrik Wedestad, studerar idag ekonomiprogrammet vid Örebro Universitet Det bästa med Påhlmans är enligt mig lärarna. Engagerade lärare som verkligen bryr sig. När jag tänker tillbaks på skoltiden tänker jag på det stöd vårt UF-företag fick utav både lärare och rektor, som många gånger tog sig tid att sitta med oss efter skoltid för att dels hjälpa oss att hänga med i skolan men också hjälpa till med allt från affärsplan till presentationsteknik. Abdullah Jafri, driver idag en webbyrå Under mina år på Påhlmans Gymnasium gjorde jag allt från att träffa vänner för livet till att lära mig retorik och tala inför hundratals personer. Jag drev tillsammans med tre andra elever ett skolföretag och insåg vikten av att marknadsföra sitt eget varumärke. Idag brinner jag för entreprenörskap och kommunikation! Nya projekt och utmaningar dyker ständigt upp i livet och har man en positiv inställning och vågar gå sin egen väg kan man klara vad som helst. Det har jag lärt mig på Påhlmans Gymnasium! Johanna Lundgren, studerar idag Business and Economics på Handelshögskolan i Stockholm... och gästföreläsare Som gästföreläsare på Påhlmans Gymnasium känns det bra att få dela med mig av mina konkreta erfarenheter från näringslivet till en ny generation. Att jag själv en gång i tiden var student på Påhlmans Handelsinstitut gör det extra roligt att få komma tillbaka till skolan! Rolf Laurelli Affärspedagog och säljkonsult i Svenska Konsulthuset samt ständig sekreterare i Svenska Säljakademin. Han är också författare till ett tjugotal böcker och många artiklar om försäljning.

14 Poängplaner Påhlmans Gymnasium Samhällsvetenskapsprogrammet 1 Samhällsvetenskap Beteendevetenskap Poäng År 1 År 2 År 3 År 1 År 2 År 3 Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Idrott och hälsa Matematik 1b Matematik 2b Naturkunskap 1b Historia 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Programgemensamma karaktärsämnen Moderna språk Filosofi Psykologi Inriktningar och programfördjupningar Entreprenörskap Retorik Ledarskap och organisation Samhällskunskap Geografi Kommunikation Sociologi Psykologi 2a Historia 2a Religionskunskap Samhällskunskap Gymnasiearbete Individuellt val Poäng per år Poäng totalt

15 Poängplaner Påhlmans Gymnasium Ekonomiprogrammet Juridik Ekonomi Poäng År 1 År 2 År 3 År 1 År 2 År 3 Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Idrott och hälsa Matematik 1b Matematik 2b Naturkunskap 1b Historia 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Programgemensamma karaktärsämnen Moderna språk Företagsekonomi Privatjuridik Psykologi Samhällskunskap Inriktningar och programfördjupningar Filosofi Affärsjuridik Rätten och samhället Psykologi 2a Företagsekonomi Matematik 3b Marknadsföring Entreprenörskap och företagande Ledarskap och organisation Retorik Gymnasiearbete Individuellt val Poäng per år Poäng totalt

16 Egna anteckningar Studieförbundet Medborgarskolan har en lång tradition som folkbildare och utbildningsanordnare. All vår verksamhet bygger på en humanistisk värdegrund. I vår skolverksamhet utgår vi från varje elevs behov Studieförbundet Medborgarskolan av bildning, utbildning och personlig utveckling. Vi skapar positiva lärmiljöer där lärare och elever känner sig stimulerade, trygga och delaktiga. Inom Medborgarskolan har kunskapen ett egenvärde och för oss är varje elev unik i sina behov och intressen. Vi är en ideell organisation och återinvesterar allt överskott tillbaka in i skolverksamheten. Det gör Medborgarskolan till en trygg och stabil huvudman. Påhlmans Gymnasium samverkar med Påhlmans Handelsinstitut, som grundades 1881 av Otto Magnus Påhlman.

17 ÖPPET HUS Tis 25/11, kl Lör 29/11, kl Varmt välkommen! Hagagatan 23 A, Stockholm Telefon

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi Ekonomi På görs flera studiebesök på lokala företag och domstolar och du får möjlighet att lyssna till intressanta föreläsare! Du som söker EKONOMIPROGRAMMET väljer en studieförberedande utbildning inom

Läs mer

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet Humanistiska programmet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b och 2b - kultur 200 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

För dig som vill vidare. Mycket vidare.

För dig som vill vidare. Mycket vidare. För dig som vill vidare. Mycket vidare. 2013 Jag ska bli jurist och jobba med jämställdhetsfrågor För att veta vad man ska bli, så måste man förstå hur man ska bli det Jag vill jobba med finansiella lösningar

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Media, information & kommunikation

Programstruktur Samhällsprogrammet Media, information & kommunikation Media, information & kommunikation är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Program på Aspero Idrottsgymnasium

Program på Aspero Idrottsgymnasium ASPERO Program på Aspero Idrottsgymnasium Idrotten Alla elever på Aspero har idrott som individuellt val. Idrotten genomför vi som grenspecifik teknisk/taktisk träning, fysträning och idrottsteori. Vi

Läs mer

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE EGEN FÖRETAGARE med mera.. ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! HA

Läs mer

En skola i Täby anpassad efter din funktionsprofil

En skola i Täby anpassad efter din funktionsprofil En skola i Täby anpassad efter din funktionsprofil www.mimersgymnasium.se Mimers gymnasium Mimers gymnasium är en vanlig skola med högskoleförberedande program anpassad för dig som har en diagnos inom

Läs mer

Valinformation för blivande årskurs 3 SA

Valinformation för blivande årskurs 3 SA Valinformation för blivande årskurs 3 SA Valet kommer att ske på Internet den 26/1 8/2. Inloggning får du av mentor. NIUeleverna gör ett blankettval. Vilka kurser startar? För att en kurs ska starta måste

Läs mer

Information 2015-2016. Skolan med stort hjärta och många möjligheter

Information 2015-2016. Skolan med stort hjärta och många möjligheter Information 2015-2016 Skolan med stort hjärta och många möjligheter REKTORN HAR ORDET: Wasaskolan är ett klokt val! Nu vill jag berätta varför Wasaskolan är ett klokt val. 14 Antal heltidstjänster per

Läs mer

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:...

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:... NUVARANDE SKOLA OCH KURSER Uppgifter angående nuvarande skola: Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Tel:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors

Läs mer

Jag kastar bolen i lu8en Ser var den hamnar Låter den studsa Ler när den stannar Jason»Timbuktu«Diakité

Jag kastar bolen i lu8en Ser var den hamnar Låter den studsa Ler när den stannar Jason»Timbuktu«Diakité Fridagymnasiet Fridagymnasiet 2006 Jag kastar bolen i lu8en Ser var den hamnar Låter den studsa Ler när den stannar Jason»Timbuktu«Diakité 4 fridagymnasiet Bra! Nu förstår du vad vi menar. Vi vill att

Läs mer

Ekonomiprogrammet, år 1

Ekonomiprogrammet, år 1 Söderslättsgymnasi Timplan för: EK11 Timplan: 11 Ekonomiprogrammet, år 1 Schablonkurser INDV Individuellt val (200) VAL T K 50 50 50 50 200 ISPEC/PROF Inriktning och programfördjupning (600) VAL T K 40

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Spyken 2011 Vår vision SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden! ÄR SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET PÅ SPYKEN NÅGOT FÖR DIG? Är

Läs mer

Valutbud inför läsåret 14-15

Valutbud inför läsåret 14-15 Valutbud inför läsåret 14-15 Valet kommer att ske på Internet den 27/1 9/2. Inloggning får du av din mentor. NIUeleverna gör ett blankettval. Endast kurser med tillräckligt antal sökande kommer att startas.

Läs mer

Hermods Gymnasium Malmö hermodsgymnasium.se Läsår 2015

Hermods Gymnasium Malmö hermodsgymnasium.se Läsår 2015 Hermods Gymnasium Malmö hermodsgymnasium.se Läsår 2015 En modern kvalitetsskola i centralt läge Hermods Gymnasium driver kvalitetsskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Skolorna förenar tradition och

Läs mer

Valutbud inför läsåret 14-15

Valutbud inför läsåret 14-15 Valutbud inför läsåret 14-15 Valet kommer att ske på Internet den 27/1 9/2. Inloggning får du av din mentor. NIUeleverna gör ett blankettval. Endast kurser med tillräckligt antal sökande kommer att startas.

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktning Hotell och konferens PER BRAHEGYMNASIET Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

En skola i Täby med Aspergerprofil

En skola i Täby med Aspergerprofil En skola i Täby med Aspergerprofil www.mimersgymnasium.se Mimers gymnasium Mimers gymnasium är en skola anpassad för elever med aspergers syndrom, högfungerande autism och liknande tillstånd. Skolan arbetar

Läs mer

Opportunities aren t given, they re made

Opportunities aren t given, they re made SÖDERMALM Opportunities aren t given, they re made Rektorn har ordet Välkommen till Sjölins Gymnasium på Södermalm i Stockholm, en gymnasieskola där det händer mycket. Det kan vara seminarier, öppna redovisningar

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktning Hotell och konferens PER BRAHEGYMNASIET Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Pris i SEK för program Läsåret 2015/2016 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS.

DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. YSTAD Tidigare Östersjögymnasiet. 2003 SKOLAN GRUNDADES DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. Vi på Fria Läroverken är övertygade om att du får ut mer

Läs mer

Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran

Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran i Sverige. I Stockholm, 1640, grundades en gymnasieskola,

Läs mer

MIKAEL ELIAS GYMNASIUM FÖR DIG SOM VILL VIDARE

MIKAEL ELIAS GYMNASIUM FÖR DIG SOM VILL VIDARE MIKAEL ELIAS GYMNASIUM FÖR DIG SOM VILL VIDARE LUST ATT LÄRA MOD ATT FÖRÄNDRA Lust att lära, mod att förändra. Det är vad vår utbildning handlar om. Under dina tre år hos oss får du en utbildning som utvecklar,

Läs mer

INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK F - 9

INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK F - 9 INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK F - 9 Varje elev till nästa nivå 1 innehåll Välkommen till JENSEN - skolan som tränar eleverna för verkligheten! Vi på JENSEN grundskola brinner för ditt barns rätt till en bra

Läs mer

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Är detta vad du söker? Är du intresserad av att få en framtid inom handel av varor och tjänster. Programmet ger dig även grunden för fortsatt lärande

Läs mer

Kurser och kursupplägg Hösten 2015

Kurser och kursupplägg Hösten 2015 Kurser och kursupplägg Hösten 2015 Observera att kurser kan starta vid olika datum samt att vi inte kan garantera att alla kurser fungerar schematekniskt med varandra. Vid för lågt deltagande kan kurser

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Våra utgångspunkter. Skapa en helhet i utbildningen. Förbereda inför & ge förutsättningar för fortsatta studier & arbetsliv

Ekonomiprogrammet. Våra utgångspunkter. Skapa en helhet i utbildningen. Förbereda inför & ge förutsättningar för fortsatta studier & arbetsliv Val inför Åk 2 - EK Ekonomiprogrammet Våra utgångspunkter Skapa en helhet i utbildningen Förbereda inför & ge förutsättningar för fortsatta studier & arbetsliv Kunna kombinera studier & idrott Ekonomiprogrammet

Läs mer

Välkommen till Spyken 2015-2016!

Välkommen till Spyken 2015-2016! Välkommen till Spyken 2015-2016! Några värdeord kunskap Så tycker eleverna om skolan 2014: Jag trivs i skolan 89% Det är positiv stämning på skolan 91% Förhållandet mellan personal och elev präglas av

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Einar Hansen. Natur. gymnasiet. Hör elever och lärare berätta skanna QR-koderna i broschyren! 1

Einar Hansen. Natur. gymnasiet. Hör elever och lärare berätta skanna QR-koderna i broschyren! 1 Einar Hansen gymnasiet Natur 2014 Hör elever och lärare berätta skanna QR-koderna i broschyren! 1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

hos oss når du bättre resultat Beteendevetenskap ekonomi hår- och makeupstylist

hos oss når du bättre resultat Beteendevetenskap ekonomi hår- och makeupstylist MNASIE GY sed 1996 an TNING OT OLA DR SK ANKAS BL hos oss når du bättre resultat Beteendevetenskap ekonomi hår- och makeupstylist juridik samhällsvetenskap Läsår 2016/2017 trollhättan PERSONLIGT ENGAGEMANG

Läs mer

Hermods Gymnasium Stockholm hermodsgymnasium.se Läsår 2015-2016

Hermods Gymnasium Stockholm hermodsgymnasium.se Läsår 2015-2016 Hermods Gymnasium Stockholm hermodsgymnasium.se Läsår 2015-2016 En modern kvalitetsskola i centralt läge Hermods Gymnasium driver kvalitetsskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Skolorna förenar tradition

Läs mer

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET!

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! VILL DU BLI Eventarrangör, Marknadsförare, Projektledare, Egen företagare, Webbmarknadsförare, E-handlare, Artistbokare, Mässkoordinator, Marknadsförare i sociala medier, Butikskommunikatör... VÄLJ HANDELSPROGRAMMET

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) ska utveckla elevernas kunskaper om ekonomiska samhällsförhållanden, om företagens roll och ansvar, om att starta och driva företag samt om det svenska rättssamhället.

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET

ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET Regementsgatan 4 Malmö / Tel. 040-6918300 VÄLKOMMEN Einar HansEngymnasiEt är en liten skola och kommer aldrig att bli större än 200 elever. syftet med det är att bibehålla

Läs mer

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet INNEHÅLL Din gymnasietid! 2 Cybergymnasiet Göteborg 3 Programutbud 5 Ekonomiprogrammet 6 Estetiska programmet 6 Naturvetenskapsprogrammet 7 Samhällsvetenskapsprogrammet 7 Teknikprogrammet 8 Preparandutbildning

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar Vägledningscentrum Gymnasieinformation till elever och föräldrar De viktigaste förändringarna Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten stramas upp Nya program och förändrad programstruktur

Läs mer

Barn och fritidsprogrammet BF

Barn och fritidsprogrammet BF KUNGSHÖGASKOLAN Barn och fritidsprogrammet BF Programmet för dig som vill arbeta med människor i alla åldrar Vårt fokus ligger på ledarskap, hälsa och utveckling. På Barn- och fritidsprogrammet får du

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

Programmet för administration, handel och varuhantering

Programmet för administration, handel och varuhantering Programmet för administration, handel och varuhantering Programmet för administration, handel och varuhantering är till för dig som vill arbeta inom handel, administration eller kommunikation. Du kan också

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst Planera ditt

Läs mer

Programmet för fastighet, anläggning och byggnation

Programmet för fastighet, anläggning och byggnation Programmet för fastighet, anläggning och byggnation Programmet för fastighet, anläggning och byggnation är till för dig som är intresserad av att arbeta med reparationer och underhåll av fastigheter och

Läs mer

Teknikprogrammet. för Löpare. Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng. Programgemensamma ämnen 400 poäng. Inriktningar 300 poäng

Teknikprogrammet. för Löpare. Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng. Programgemensamma ämnen 400 poäng. Inriktningar 300 poäng Teknikprogrammet för Löpare Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1a1 50 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1c, 2c och 3c 300 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Fakta om gymnasieexamen...3

Fakta om gymnasieexamen...3 Gymnasieexamen Innehållsförteckning Fakta om gymnasieexamen...3 Inriktningar som leder till en yrkesexamen Barn och fritidsprogrammet...4 Handels- och administrationsprogrammet...6 Hotell- och turismprogrammet...8

Läs mer

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Vilket program och inriktning du väljer har betydelse för vad du kan göra efter gymnasieskolan Behörighetsvisaren hjälper dig med: vilket

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Starthäfte för lärare

Starthäfte för lärare Starthäfte för lärare Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är intresserad av UF-företagande! Den här häftet är till för dig som är lärare. Vi vill på

Läs mer

POÄNGPLAN HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET

POÄNGPLAN HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET start lå 02/03 Rev 040312 Handelsgymnasiet Kurser Kurskod Gymn. 02/03 03/04 04/05 poäng År 1 År 2 År 3 Kärnämnen 750p 300 400 50 Karaktärsämnen/gemensamma kurser 700p 500 200 Projektarbete PA1201 100 100

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

Hästgymnasiet med ambitioner och visioner! Lev och lär med häst!

Hästgymnasiet med ambitioner och visioner! Lev och lär med häst! Hästgymnasiet med ambitioner och visioner! Lev och lär med häst! Hos oss blir du sedd och får möjlighet att uppnå dina mål vare sig det är att komma vidare till högskoleutbildning eller att gå direkt ut

Läs mer

Välkommen till Lärlingsprogrammet

Välkommen till Lärlingsprogrammet Välkommen till Motala I Motala bor drygt 42 000 personer. Motala ligger i den västra delen av Östergötland. Här finns sedan länge ett expansivt näringsliv som till stor del utgörs av tillverkningsindustri.

Läs mer

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Din karriär inom idrotten börjar nu! Plugga och bo på Bosön - idrottens viktigaste

Läs mer

Välkomna. till Nacka gymnasium. Samhällsvetenskapsprogrammet

Välkomna. till Nacka gymnasium. Samhällsvetenskapsprogrammet Välkomna till Nacka gymnasium Samhällsvetenskapsprogrammet Ekonomi & Samhälle Rektor Helen Bejmar Agenda Nacka gymnasium Mål för SA-programmet Uppläggning Inriktningar - Beteendevetenskap - Medier, information

Läs mer

Välkommen till kvalitetsskolan som bäst förbereder eleverna inför nästa viktiga steg.

Välkommen till kvalitetsskolan som bäst förbereder eleverna inför nästa viktiga steg. INFÖR Läsåret 2013-2014 Förskoleklass - Åk 6 Varje elev till nästa nivå. Välkommen till kvalitetsskolan som bäst förbereder eleverna inför nästa viktiga steg. 1 Välkommen till JENSEN - skolan som tränar

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

KURSUTBUD KOMVUX. Kurserna är sökbara 29 januari 12 februari Kursstart 18 mars

KURSUTBUD KOMVUX. Kurserna är sökbara 29 januari 12 februari Kursstart 18 mars KURSUTBUD KOMVUX Kurserna är sökbara 29 januari 12 februari Kursstart 18 mars * Söks genom personligt besök på Studievägledningen, Rosenlundsgatan 8 GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Fristående kurser ENGELSKA Engelska

Läs mer

FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24

FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24 FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24 VARFÖR ANVÄNDA EXTERNA FÖRELÄSARE? Praktisk tillämpning av teoretiska begrepp Synliggöra kopplingen till arbetsmarkanden Medvetengöra olika yrkesytgångar

Läs mer

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016 Lärande genom Delaktighet Laganda Glädje 2015-06-29 Introduktionsprogrammen 2015/2016 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas.

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas. Gymnasieprogram Alla yrkesprogram leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja extra kurser för att studera vidare

Läs mer

Engelska grund, steg 4 - Kväll... ABF Vux, Cuben utbildning, Lernia, Studium, Vuxenskolan

Engelska grund, steg 4 - Kväll... ABF Vux, Cuben utbildning, Lernia, Studium, Vuxenskolan Sök till komvux! börja studera 7 JANUARI Sök mellan 1-29 Okt FRISTÅENDE KURSER PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ ENGELSKA Engelska grund, nybörjare... ABF Vux, Cuben utbildning, Vuxenskolan Engelska grund, nybörjare

Läs mer

Språkintroduktion. Dina studier. Vår skola

Språkintroduktion. Dina studier. Vår skola Språkintroduktion fortsättning Språkintroduktion fortsättning är för dig som har kommit en bit på väg med din svenska. Du har till exempel läst Språkintroduktion nybörjare, något eller några år i grundskolan

Läs mer

Engelska grund, steg 4 - Kväll... ABF Vux, Cuben utbildning, Lernia, Studium, Vuxenskolan

Engelska grund, steg 4 - Kväll... ABF Vux, Cuben utbildning, Lernia, Studium, Vuxenskolan Sök till komvux! börja studera 21 OKTOBER Sök senast 27/8-13 FRISTÅENDE KURSER PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ ENGELSKA Engelska grund, nybörjare... ABF Vux, Cuben utbildning, Vuxenskolan Engelska grund, nybörjare

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan!

Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan! Studievägledare Jonas Cederulf Fröviskolan jonas.cederulf@lindesberg.se 0581 833 41 Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan! Som utlovat under föräldramötet kommer här ett försök till samlad

Läs mer

Provloggar och föreläsningar

Provloggar och föreläsningar Mathias Hillin Rörläggarvägen 12 16833 Bromma mathias.hillin@sjolinsgymnasium.se Provloggar och föreläsningar Om att aktivera elevernas kognitiva och metakognitiva tänkande före, under och efter en föreläsning

Läs mer

Läsåret 2016/2017. steråkers gymnasium. Raka vägen till universitet och högskola

Läsåret 2016/2017. steråkers gymnasium. Raka vägen till universitet och högskola Läsåret 2016/2017 steråkers gymnasium Raka vägen till universitet och högskola Vill du ha en häftig skolmiljö? Lära globalt, med världen i klassrummet? Plugga med den senaste tekniken? Välkommen till Österåkers

Läs mer

FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM. Hotell- och Turismprogrammet Hotell och Konferens Turism och Resor

FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM. Hotell- och Turismprogrammet Hotell och Konferens Turism och Resor FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM Hotell- och Turismprogrammet Hotell och Konferens Turism och Resor HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium Hotell- och Turismprogrammet

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Tyresö Enskilda Gymnasium

Tyresö Enskilda Gymnasium När valet mellan utbildning och elitidrott inte är ett alternativ Ta chansen att optimera dina förutsättningar på alla plan. På ENGY Tyresö enskilda gymnasium ges du möjlighet att satsa på din idrott fullt

Läs mer

SA > Beteendevetenskap. EK > Juridik. ES > Film & skådespeleri. ( nyhet!)

SA > Beteendevetenskap. EK > Juridik. ES > Film & skådespeleri. ( nyhet!) SA > Beteendevetenskap SA > Samhällsvetenskap EK > Ekonomi EK > Juridik ES > Design ES > Film & skådespeleri ( nyhet!) FIGIT.SE ÖPPET HUS > lördag 17/11, 10.00-12.30 Välkommen till oss i Folkets Hus,

Läs mer

INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK 6-9

INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK 6-9 INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK 6-9 Varje elev till nästa nivå 1 Välkommen till JENSEN - skolan som tränar eleverna för verkligheten! Vi på JENSEN grundskola brinner för ditt barns rätt till en bra skola. Vi

Läs mer

Hermods Gymnasium Göteborg hermodsgymnasium.se Läsår 2013/2014

Hermods Gymnasium Göteborg hermodsgymnasium.se Läsår 2013/2014 Hermods Gymnasium Göteborg hermodsgymnasium.se Läsår 2013/2014 En modern kvalitetsskola i innerstaden Hermods Gymnasium driver kvalitetsskolor i Sveriges tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) 216 gymnasieskola 2011 (EK) Examensmål för ekonomiprogrammet Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst

Läs mer

Programmet för skog, mark och djur

Programmet för skog, mark och djur Programmet för skog, mark och djur Programmet för skog, mark och djur är till för dig som vill arbeta med olika arbetsuppgifter inom naturbruk. Det kan handla om arbete med lantbruk, park eller trädgård.

Läs mer

Handbollsgymnasium. Svenska Handbollförbundet i samarbete med

Handbollsgymnasium. Svenska Handbollförbundet i samarbete med Handbollsgymnasium Svenska Handbollförbundet i samarbete med NATIONELL IDROTTSUTBILDNING NIU Vill du satsa på handboll utan att skolan blir lidande? Vill du ha möjlighet att studera vidare efter gymnasiet

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING

VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det

Läs mer

Ledarskap Nya BF är en bred utbildning som både kan leda till jobb direkt efter gymnasiet och göra dig rustad för högskola och universitet.

Ledarskap Nya BF är en bred utbildning som både kan leda till jobb direkt efter gymnasiet och göra dig rustad för högskola och universitet. LEDARSKAP NYA BF Ledarskap Nya BF är programmet för dig som vill arbeta med människor i alla åldrar. Programmet ger dig möjlighet att ta yrkesexamen, vilket innebär att du har de kunskaper som behövs för

Läs mer

Lokal arbetsplan. för Birgittaskolan

Lokal arbetsplan. för Birgittaskolan Birgittaskolan i Linköping Lokal arbetsplan för Birgittaskolan Reviderad 2012-06-29 Besöksadress: S.t Larsgatan 44-46, Linköping Postadress: Birgittaskolan i Linköping, Klostergatan 49, 581 81 LINKÖPING

Läs mer

VÄRMDÖ GYMNASIUM. vid Gullmarsplan

VÄRMDÖ GYMNASIUM. vid Gullmarsplan VÄRMDÖ GYMNASIUM vid Gullmarsplan PROGRAMKATALOG 2015-2016 2500:- EK NA SA TE ES Ekonomiprogrammet Marknadsföring och Juridik s. 7 Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskap och Samhälle-Global s. 8 Forskning-Journalistik

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2014:7575 Alingsås kommun kommunstyrelsen@alingsas.se Beslut för gymnasieskola efter prioriterad tillsyn i Alströmergymnasiet sektor 1 i Alingsås kommun 2 (10) Tillsyn i Alströmergymnasiet sektor

Läs mer

Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014

Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014 Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014 2014-06-03 1. GRUNDFAKTA Stadsskogsskolan 1 191 elever, 113 pojkar och 78 flickor 42 med annat modersmål 22 lärare Andel lärare med högskoleexamen

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Hotell- och turismprogrammet (HT) Hotell- och turismprogrammet (HT) Hotell- och turismprogrammet (HT) ska utveckla elevernas kunskaper om service och bemötande, vilket är centralt inom branschen. Efter examen från programmet ska eleverna

Läs mer

DU kan bli flygtekniker!

DU kan bli flygtekniker! Är du tekniskt intresserad och beredd att lägga ner lite mer jobb under din gymnasietid, så är detta ett programval som ger många möjligheter. DU kan bli flygtekniker! Jobba med flygplan och helikoptrar,

Läs mer