Året runt i Den Södra Delen av DALARNA. Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter. visitsodradalarna.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Året runt i Den Södra Delen av DALARNA. Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter. visitsodradalarna.se"

Transkript

1 Året runt i Den Södra Delen av DALARNA 2013 Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter visitsodradalarna.se 1

2 Välkommen I Den Södra Delen av Dalarna finns det mycket att göra, upptäcka och uppleva självklart erbjuder vårt område mycket mer än vad som visas i den här broschyren. Läs mer och boka på visitsodradalarna.se eller prata med oss på turistbyråerna. Vi hjälper dig att boka biljetter till evenemang, aktiviteter och boende. Varmt välkommen! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 10 Pärlor för hela familjen 16 Cykel 18 Vandring 20 Fiske 21 Golf / Hästaktiviteter 22 Aktiviteter vid vatten 24 Paddling 25 Bad 30 Skidåkning 34 Långfärdsskridsko 36 Världsarvet Falun / Falu Gruva 40 Kulturmiljöer 46 Sundborn / Carl Larsson-gården 48 Museer / Utställningar 50 Hantverk 52 Shopping 54 Matupplevelser 58 Evenemang 62 Konferenser / Boende 71 Karta BESÖKSADRESSER Falu Turistbyrå Trotzgatan Borlänge Turistbyrå Sveagatan 1 Gagnefs Turistbyrå Lindberghallen, Djurås Ludvika Turistbyrå Bergslagsgatan 10 Säters Turistbyrå Salutorget WEBB TELEFON visitsodradalarna.se Foto: Anders Abrahamsson (Ludvika kommun), Lina Axelsson Berg, Micke Bergman, Kjell Bergqvist (Säters kommun), Petter Cohen, Thomas Dolk, Hasse Eriksson, Per Eriksson, Jonas Fjellgren, Ryan Garrison, Jonas Hagborg, Henrik Hansson, Daniel Karlsson, elk Eva-Lena Karlsson, Viktor Kättström, Per Leijström, Mikael Lindberg, Veronica Lindberg, Jonas Lindgren, Richard Lindor, Nicklas Myrin, Ulf Palm, H P Persson/Lars Liss, Thomas Rissveds, Magnus Sjöberg, Lars Sjöqvist, Moa Svarf, Malin Sydne, Säters kommun, Benjamin A Ward, James Venimoore, Heidi Winnberg, m fl. Grafisk form: Mikael Granberg Illustration karta: Magnus Sjöberg Text: Ewa Brobäck Tryck: Strålins Med reservation för ändringar och tryckfel. 3

3 Falun Sjön Runn Peace & Love Borlänge Världsarvet Falun är inte bara själva gruvan, utan hela landskapet runt omkring; staden med sina historiska rödmålade kvarter och den lantliga bergsmansbygden. Här finns mycket att upptäcka, för hela familjen. Carl Larssons färgstarka hem i Sundborn är ett omtyckt besöksmål och en källa till inspiration. Gården visas varje dag och besökarna får då veta mer om det världsberömda konstnärsparet, konsten, kärleken och deras bullriga liv. På Carl Larsson-gården finns också en butik med formgivning direkt från gården. Man brukar säga att sjön Runn, som ligger mellan Falun och Borlänge, har lika många öar som det är dagar på ett år. Sant eller inte, så är det här en utmärkt sjö att lära sig segla eller paddla kajak på. Båt- och badlivet är intensivt. Men Runn är inte bara en sommarsjö. På vintern plogas milslånga banor för långfärdsskridskoentusiasterna och varje säsong hålls internationella skridskotävlingar på Runns is. I den levande stadskärnan hittar du ett stort antal butiker samt mysiga kaféer och restauranger. Världsarvsstaden Falun håller just nu på att förbereda sig inför en idrottslig anstormning: Skid-VM Då kommer världseliten inom längdskidor, backhoppning och nordisk kombination hit till oss för att göra upp om vem som är bäst i världen. Borlänge är en stad som alltid har varit öppen för nya idéer. Att musiken är en viktig del i Borlängebornas liv är kanske förklaringen till att så många spännande musiker kommer just härifrån: Mando Diao, Sugarplum Fairy och Miss Li, för att nämna några. Här föddes också Peace & Love, Sveriges coolaste festival. Veckan efter Peace & Love laddar borlängeborna om då är det nämligen dags för Dalecarlia Cup, Sveriges gladaste fotbollscup. Men den som vill röra på sig har också mycket annat att välja på, äventyrsbadet Aqua Nova är bara ett exempel. I Borlänge är det också nära till vildmarken för den som söker stillhet och fysiska utmaningar. Inom 20 minuter från centala Borlänge finns till exempel Romme Alpin, Äventyrsgruvan Tuna Hästberg och fantastiska naturisbanor på sjön Runn. En mil öster om Borlänge ligger Torsång, som ibland kallas för Dalarnas Venedig. Kaféet vid älven en populär samlingsplats och härifrån är det sedan inte långt till den medeltida kyrkan, motormuseet och hembygdsgården. Borlänge förändras ständigt och håller på att bli Dalarnas största handelsstad nummer ett. Hösten 2013 slår IKEA upp sina portar mitt emot Kupolens köpcentrum.

4 Dala-Floda Ludvika Säfsen Ett besök i Ludvika öppnar dörren till många spännande upplevelser. Området ligger inbäddat i ett omväxlande landskap med milsvida skogar, berg, dalar och mer än 360 sjöar. Här sammansmälter vildmarken med skaparkraften och högteknologin. Bergen, skogarna och malmen har gett liv åt människor sedan urminnes tider. Spåren från järnepoken finns kvar. Det är tätt mellan gruvhål, hyttor och bruk. Ekomuseum Bergslagen samlar historien med alla sevärdheter och museet sträcker sig från Grangärde Finnmark i väster till Strömsholm i öster. Finnmarken kallas det vidsträckta skogsområde som befolkades av skogsfinnar i början av 1600-talet. Finnarna var kända för sin trollkunnighet. Tron på det övernaturliga levde kvar länge. Än idag finns mystiken och det trollska kvar i finnmarken. Dan Andersson var Finnmarkens egen spelman och ingen annanstans kan man uppleva tolkningarna bättre än i hans hemtrakter. Säfsen Resort erbjuder många möjligheter till rekreation och äventyr för hela familjen. Fiske, utmanande MTB-leder, vandring, småviltsjakt och mycket annat under den gröna årstiden. Den vita årstiden är det framförallt skidor som gäller, både utför och på längden. Under sommaren arrangeras många spännande evenemang som Knivveckan i Ludvika, en institution inom knivhantverk, Dan Andersson-veckan, musikfester och mycket annat. Gagnef I Gagnef slingrar älvarna sig genom och förbi det gamla kulturlandskapet som består av åkrar, skogar, fäbodar, faluröda byklasar och orter som Björbo, Dala-Floda, Mockfjärd, Gagnef, Djurås, Djurmo, Bäsna och Sifferbo. Flera av de mindre byarna är klassade som kulturmiljö mässigt intressanta och bjuder på stora skönhetsupplevelser. I Djurås flyter den forsande Västerdalälven och den lugna Österdalälven samman i den mäktiga Dalälven. Gagnef är en oas för avkoppling och återhämtning. Här finns sjöar för bad och fiske, mysiga kaféer och ett rikt kulturliv. Missa inte komidsommarfesten i Dala-Floda som firas för 110:e gången 2013 Skankaloss, Auktionsveckan och Björborevyn vid nyår. Gagnef är också platsen för äventyr och utmaningar. Att kasta sig utför Västerdalälvens otämjda forsar är en hisnande upplevelse utöver det vanliga. Här finns djupa skogar för strapatsfyllda vandringar eller bekväma dagsutflykter. Restaurangen i Dala Floda är omnämnd i både White Guide och Sveriges Bästa Bord. Köket är KRAV-märkt och serverar här-odlade grönsaker och kött. Wålstedts lantbruk erbjuder gårdsbutik, kultur, konst, servering ibland också en cirkusskola. Bäsna trädgård är mer än en handelsträdgård; här finns spännande miljöer och ett gulligt sommarkafé som serverar en populär pelargonkaka.

5 Smedjebacken Smedjebackens hamn Säter Säterdalen I Smedjebacken börjar Strömsholms kanal som följer Kolbäcksåns vatten system i ett naturskönt landskap. Den 110 km långa farleden sträcker sig från sjön Barken till Mälaren. De grävda kanalsträckorna är sammanlagt bara 12 kilometer, men har hela 26 slussar och en total stighöjd på 100 meter. Kanalen är en del av Ekomuseum Bergs lagen där också Flogbergets besöksgruva ingår. Vid sjön Barken ligger en av Sveriges största insjöhamnar. Här finns cirka 400 bryggplatser till båtar i olika storlekar. I hamnen kan du hyra kanoter och flytvästar, köpa sjökort och slussbiljetter, tanka båten eller äta en bit mat medan du kollar på sjölivet. Malingsbo-Kloten är ett stort naturreservat med ett brett utbud för dig som längtar efter friluftsliv med vildmarksprägel. Njut av den storslagna naturen. Fiska, vandra, paddla kanot eller låna en häst och rid genom landskapet. Eller varför inte boka en älg- eller bäversafari! Meken är valsverkets gamla mekaniska verkstad som har förvandlats till en livaktig mötesplats för kultur. Här arrangeras utställningar och många andra upplevelser tillsammans med föreningar och entreprenörer. I anslutning till Meken finns också en stor smedja där du kan få prova på att smida din egen grillgaffel. I Säters charmiga stadskärna en av Sveriges bäst bevarade trästäder möts du av restauranger och butiker i den bedårande gamla staden. Här kan du också göra en resa i tid och rum; följ silvrets och järnets spår via Silverringen. Du som söker unika kulturupplevelser kan besöka någon av hembygdsgårdarna, Mentalvårdsmuseet eller Biografmuseet. Landsbygden bjuder på skogar och öppna vyer. Stora Skedvi stoltserar med en egen liten saluhall, Visthusboden, där du kan köpa de allra bästa råvarorna över disk. Här finns bland mycket annat ekologiskt nötkött samt KRAV-märkta produkter som ägg, potatis och griskött. Allt från leverantörer inom en radie av några kilometer. Om du besöker Säter på sommaren är Säterdalen, ett stenkast från stadskärnan, ett måste! Säterdalen lockar med sin prunkande grönska i det mäktiga ravinsystemet. Här finns flera vandringsleder att välja på. För barnen finns spännande klätterställningar, rutschkanor och en levande fäbod. Musik, barnteater, dans och veteranbilsträffar med loppis är återkommande evenemang i Säterdalens folkpark. Sommartid är det full fart i Säter. Passa på att besöka gårdsrundan, nostalgidagarna, skördefesten eller den historiska veckan med Säterstampen. Har du fortfarande krafter kvar? Lägg dig i hårdträning inför Säter triathlon.

6 Pärlor för hela familjen I Den Södra Delen av Dalarna finns aktiviteterna, även tyren och utflykterna som ni kommer att prata om när semestern är slut. Spännande gruvutflykter, härligt friluftsliv, gulliga djur, skateboard arenor, kreativa och roliga experiment. På följande sidor hittar du några pärlor som passar för hela familjen. LOCKA FRAM KONST- NÄREN I DINA BARN! Familjepaket Carl Larsson-gården, guidad visning för stora och små, boende i Falun. Paketpris 2 vuxna 2 barn i 4-bäddsrum Från 920 SEK Sahlins struts /Borlänge Familjen Sahlin utanför Borlänge har ett par hundra afrikanska strutsar i olika åldrar. I det fräscha sommarkaféet kan du äta strutsäggkaka, eller nygrillad strutsburgare med strutsägglass som dessert. Allt som säljs i gårdsbutiken är tillverkat av struts, till exempel handgjorda choklad praliner med strutsägglikör, dammvippor, salvor, tvålar och lampskärmar. Gruppvisning och provsmakning mot avgift. Men du kan också bekanta dig med strutsarna på egen hand. På gården finns en härlig lekplats. Lunån /Falun Stora Lunåns gårdsmejeri söder om Falun bjuder på vacker natur och närproducerade delikatesser. Bekanta dig med minigrisen, getterna, kossorna, hönsen, katterna, kalkonerna, påfågeln, hunden, ankorna, fåren och hästarna. Sommarcafé med sjungande servitriser. Säterdalen /Säter Säterdalen ett storslaget ravinsystem har vacker natur och ett rikt fågelliv. Meterhöga ormbunkar, täta lövbuskage och prunkande örter ger ett nästan tropiskt intryck. Här finns Barnens Dal som bjuder på fiske, klätterställningar, rutschbanor, djur och en levande fäbod. Vandringslederna följer i stort sett Ljusteråns stränder i dalens botten. Säterkonsta betrak tades som ett av Dalarnas sju underverk på 1700-talet. Konsthuset med det 8,6 meter i diameter stora hjulet och en bit av stånggången återskapades Ta med fikakorg och sätt er på en filt och njut, eller slå er ner i Dalstugan där kan ni både äta mat och fika. STRUTSFAKTA Strutsen är världens största fågel, men den kan inte flyga. Strutsar kan bli väldigt gamla världens äldsta blev 81 år (i Sydafrika). Att springa ikapp med en struts är svårt om man inte är jättesnabb. Strutsen kan komma upp i cirka 60 km/h. Hjärnan hos strutsen är väldigt liten, ungefär som en valnöt. Däremot ser strutsarna mycket bra. Akvariet /Ludvika Akvarium med fisk från sjöarna i området. Naturrum med djur, fåglar och mineral. Även försäljning av hantverk från bygden, mineral och fisk samt kaffeservering. Äventyrsgolf Slussen /Falun Faluns mysigaste minigolfbana hittar du hos Slussvaktarn nere vid sjön Runn. Kafé och restaurang på sommaren. Äventyrsgolfen har 18 banor och flera av dem är ombyggda för att ge dig ännu mer spelglädje. Sportys /Falun Leklandet Sportys är ett inomhusäventyr som erbjuder lekställningar med studsmattor, bollhav, klätterställningar och bollkanoner. Här finns också mjuka mattor och gång ar och vrår att gömma sig i. Ett perfekt tillhåll vid dåligt väder. Matservering för kurrrande magar. 10 visitsodradalarna.se 11

7 2 SKÖNA 2 SKÖNA Skateparken /Falun kvadratmeter utmanande streetåkning i betongpark på klassisk skateboardmark vid Västra skolan i centrala Falun, strax nedanför Falu Gruva. Den populära parken har även blivit uppmärksammad för sin unika utformning. KFUM-hallen /Borlänge Populära KFUM-Hallen samlar skateboard åkare, BMX-cyklister, inlines åkare och klättrare i alla åldrar. Hallen bjuder på streetyta, vertramp och rails i utmärkt skick samt klättervägg där du kan prova på klättring med instruktör. Leta troll i Gagnef! Ta med familjen ut på troll-letning! I naturreservatet Trolldalen i Björka möts onekligen naturen och sagans värld. Förmodligen får du inte se några troll, de är skygga både för dagsljus och människor, men att de har sin hemvist här känns ändå inte som en omöjlig tanke. Gå in i någon av de gamla ängsladorna, här finns bra dokumentation som lär dig mer om växtligheten i reservatet och de spännande sägner som naturen inspirerat till. En vandringsled i reservatet passerar Trollbäcken och i den östra bergsbranten finns ett stenvalv som går under namnet Trollkyrkan och lite högre upp finns Ättestupan. Fler tips på visitsodradalarna.se SK8- TIPS NYA Framtidsmuseet /Borlänge Den 15 februari 2013 öppnade Framtidsmuseet efter en omfattande ombyggnation. Butiken och receptionen är ny. Utställningarna likaså. Dessutom väntar både klättervägg och dansgolv på energiska besökare. Vi har byggt upp de nya utställningarna utifrån fem teman; människan, mekanik, fysik, energi och rymden, berättar Håkan Sandin som är ansvarig för planetariet. Och självklart är också planetariet helt nytt. Nu kan vi resa runt i rymden tillsammans med våra besökare på ett helt nytt sätt, upp levelsen har blivit mycket större, berättar Håkan och tillägger att planetariet nu också kommer att kunna visa filmer. Säfsen Fredriksberg/Ludvika Rekreation och äventyr för hela familjen året runt. Prova någonting nytt, eller koppla av och njut av frisk luft, vackra vyer och orörd vildmark. Ledarledda aktiviteter eller vandra och paddla på egen hand. Som knatte (upp till 7 år) åker du gratis i backarna, när du har hjälm såklart. Runt om Filuriland kan du grilla korv, busa och vara med på skattjakt. Aqua Nova äventyrsbad /Borlänge Den familjevänliga bad- och friskvårdsanläggningen Aqua Nova bjuder på både avslappnande och fartfyllda aktiviteter, till exempel Black Hole, en 100 meter lång rutschkana i totalt mörker och 3G (turbon) med extra fart. Här finns också, som tur är, lite mindre läskiga rutschkanor, vildfors, vågbassäng, utomhusbassäng med virvelström, varmpool, klättervägg och relax. Piratskepp för de minsta. Lilla Gruvbyn Falu Gruva/Falun 15 juni öppnar den spännande byn i anslutning till Gruvmuseet vid Falu Gruva. Varje stuga i byn kommer att representera en metall. Det blir experiment och sagor för hela familjen. 12 Pärlor för hela familjen visitsodradalarna.se 13

8 Öppet: juni-augusti månd-fred 11-18, lörd 10-14, sönd /6 och 21-22/6 ej öppet. Övriga året: tisd-fred Grupper även andra tider efter överenskommelse. Tel Jussi Björlingmuseet ligger mitt i Borlänge på Borganäsvägen 25. Ett rikt material om 1900-talets störste sångare presenteras i en utställning. Man kan lyssna och se på Jussi, studera böcker och klipp. Försäljning av CD, DVD, böcker och minnessaker. Ornässtugan Öppet: juni-augusti månd-lörd 10-18, sön- och helgdag Endast guidade visningar. Maj även förbokade grupper. Tel , Museibutik med servering utomhus. Museum sedan 1758 Ornässtugan är vackert belägen på en udde i sjön Runn 10 km NO om Borlänge. Här kan du uppleva svensk historia i rätt miljö och lyssna på berättelsen om Gustav Vasa och hans Dalaäventyr. I en utställning kan du ta del av gårdens historia genom 500 år. Välkommen till Sveriges mest berömda hem Kom och besök Carl Larsson-gården i Sundborn, strax utanför Falun, dörren står öppen hela sommaren. Upplev hemmet som kommit att prägla bilden av Sverige både här hemma och över hela världen i mer än hundra år. Känn inspirationen och skaparglädjen som lever kvar i rummen. I Lilla Hyttnäs blandades konst, kultur och färg med barnaskratt, det är glädje och så typiskt familjen Larsson. Skaparverkstan är öppen för stora och små konstnärer. de mina familjen på och utanför tavlan Konsthallen Kvarnen Öppet alla dagar kl maj 11 augusti. Tel E-post info@clg.se Disponentparken Grängesberg Kulturpark från sent 1800-tal. Trädgårdscafé med hembakat bröd, smörgåsar, pajlunch. Festvåning. Försäljning av växter. Utomhusgudstjänster Tipspromenad Smådjur Barnverksamhet. Parken öppen dagligen kl 10 17, entré vuxna 30 kr. Caféet öppet dagligen juni aug kl Tel Mentalvårdsmuseet guidade visningar 24/6-11/ Måndag - fredag kl & Söndag kl Info Välkommen till Ekomuseum Bergslagen sommaren VÄLKOMMEN TILL OSS I NATURSKÖNA SÄTERDALEN - FOLKPARKEN I SÄTER! Dalstugan Café - Restaurang & Glasskiosk Dagens rätt Mån Fre kl Tel Barnens dal! Stor lekplats med bl.a. långa rutschkanor. Här finns även varje sommar en levande fäbod med djur. Tel Evenemangskalender, Öppettider m.m. Se vår hemsida: Nu för 8:e året: Tisdagsträffarna 2013! Varje tisdag hela sommaren 14 Maj t.o.m. 27 Aug. Veteranfordonsträff & Musik- underhållning kl LOPPIS från kl Fri entré! Välkommen! falun.se/ Sommarmuseer Linnés bröllopsstuga och trädgård vid Svedens gård 6 km öster om Falun mot Sundborn. Här gifte sig Carl von Linné med Sara Lisa Moraea i juni Upptäckarglädje Häftiga experiment Rymdupplevelser Rolig shopping Roligt & lärorikt för nyfikna i alla åldrar! Naturvetenskap & Teknik! Fantastiska besöksmål i Grängesberg mitt i Bergslagen upplev en industrihistorisk resa Cassels Gruvcentrum Mojsen representativa lokaler för Utställning om gruvor, alla ändamål gruvarbetare och gruvsamhällen njutbara konserter samt konst se program besöksgruva För information och bokning Thunströms köpmansgård med trädgårdscafé Slaggatan 31. Köpmansgård med anor från slutet av 1700-talet. Carl Larssons porträttsamling Kyrkvägen 18, Sundborn. Porträtt på kända Sundbornsbor målade av Carl Larsson. Ernst Rolf-gården Styraregatan 28. Nordens store revykung föddes här Tidstypisk miljö samt en utställning om Ernst Rolfs liv och karriär. Arvid Backlund-gården Kyrkbyn, Svärdsjö, 26 km norr om Falun. Ett konstnärshem. För information om öppettider: falun.se/museer Falu kommun Kultur- och ungdomsförvaltningen öppet: mån: tis-fre: lör-sön:12-17 folkets hus, borlänge Masergatan 22, Borlänge , visitsodradalarna.se visitsodradalarna.se 15

9 Semester på två hjul Att cykla är grönt, billigt och smart. Cykling är också strålande träning och ett utmärkt sätt att stilla glida fram och utforska landskapet. Milslånga mountainbikeleder, downhillcykling eller en lugn cykelutflykt Den Södra Delen av Dalarna har mycket att erbjuda alla cykelentusiaster. OUTDOOR NÄR DEN ÄR SOM BÄST! Scandinavian Outdoor games 2013, 2 dagar full späckade med outdoor aktiviteter för hela familjen. Festivalpass samt boende fre sön i Falun. Paketpris 2 vuxna 3 barn i familjerum Från 1940 SEK Strömsholms kanal /Smedjebacken Strömsholms kanal är en av Sveriges längre kanaler. Cykla längs kanalen på historisk mark i natursköna omgivningar. Leden, som är 110 km lång, erbjuder många alternativ och variationer. Biking Dalarna Biking Dalarna är ett samverkande nätverk av cykelupplevelser i Säfsen, Falun, Sälen, Rättvik och Idre. Tillsammans har de samlat Sveriges största utbud av cross country, downhill, leisure cycling och landsvägscykling. Här hittar du en standard med gradering av alla leder och gemensam skyltning som gör det lätt att hitta. Runt om alla leder erbjuder Biking Dalarna boende, mat, cykeluthyrning och cykeltvätt. Läs mer på bikingdalarna.se Runn runt Falun/Borlänge Runn Dalarnas skärgårdssjö är en pärla på sommaren. Men det är inte bara från vattnet som Runn är vacker; cykelturen på fem mil runt sjön lämpar sig utmärkt för en dagsutflykt. Förutom vägen längs Faluns stränder passerar du de tre byarna Vika, Torsång och Ornäs, var och en med sin egen intressanta historia. Välkommen till Skandinaviens nya outdoorfestival! TÄVLINGAR Salomon Trail Tour Falun - Trailrunning Nya Långa Lugnet - Mountainbike Falun White Water Race - Kanotslalom & kajakcross Flinta & Vestling Invitational - Multisport MK Open - Crossfit House of Hygge Slakkline Battle - Slackline Kajaktiv SUP Sprint - Stand Up Paddle Säfsen Fredriksberg/Ludvika I terrängen runt Säfsen finns 350 kilometer MTB-leder i olika svårighetsgrader och gupp. Vissa av lederna passar för familjer och nybörjare, andra är bättre för krävande motionärer. För den som vill kasta sig utför berget på en downhillcykel finns maskingrävda banor släta som dansgolv med hopp och velodromer från topp till dal. Cykel- och MTB-leder /Gagnef Natur, kultur, motion och friluftsliv förenas i ett stort nät av cykelleder runt hela kommunen. Cykellederna går till största delen på mindre, grusade körvägar som slingrar sig fram genom ett kuperat och skogstäckt landskap. Fäbod leden är en utmärkt tur för den som på nära håll vill uppleva Gagnefs vackra fäbodar. AKTIVITETER Clinics och guidade turer Sveriges största testhelg mängder av demoutrustning Barnaktiviteter med cykellekplats, klätterväggar, m m Uppvisningar med Sveriges bästa freestylecyklister God mat och skönt häng! Lugnet /Falun Faluns kuperade terräng erbjuder fantastiska möjligheter för all typ av cykling, både i terräng och på väg. Lugnet erbjuder det mesta från rolig stigcykling på specialbyggda leder till enklare downhill och fina turer för landsväg och leisure cycling. Säter Säters kommun erbjuder milslånga vackra cykelleder. Hyr en cykel för en dag, ta med matsäck och njut av genuin dalamiljö. För MTB-cyklisten finns i Säter tre huvudområden med leder. I skogarna söder om Säter åker man mest på grusväg i vacker natur. Vid Bispbergs klack och Djupdalen bjuds mer tekniskt krävande åkning. Velodromen /Falun Den 190,1 meter långa velo dromen är byggd i björkplywood och lutar 16 grader på lång sidorna och 50 grader i kurvorna. Introduktionskursen är obliga to risk för dig som vill cykla här. All nödvändig utrustning ingår i kursavgiften. sog2013.se 16 Cykel visitsodradalarna.se 17

10 Sköna vandringar Mossa, tallbarrsdoft och knakande grenar under fötterna kanske det allra bästa sättet att njuta av naturen i Den Södra Delen av Dalarna. Men det kan också vara lusten att uppleva fäbodarna och byarna som ger fötterna bränsle. Oavsett vad som lockar dig finns massor av vandrings alternativ utmed välmärkta leder. NJUT OCH UNNA DIG EN PAUS! Vandringsweekend i Säfsen. 100 km leder av skiftande karaktär. Här finns något som passar alla. Boende i stuga 3 nätter, karta samt buffémiddag fredag och lördag. Paketpris per person Från 1295 SEK Säfsen Fredriksberg/Ludvika I Säfsens fina omgivningar kan du göra korta och enkla familjeutflykter till fots eller mer krävande långvandringar. Vägen till de många fina utflyktsmålen i den omgivande naturen ger lika stor behållning som målet. Kartor och tips får du hjälp med på plats. Gyllbergen /Borlänge Gyllbergen har en speciell karaktär utan egentlig motsvarighet i Dalarna. Det är ett stort höglänt och väglöst vildmarksområde med stora möjligheter till friluftsliv. Spännande och väl markerade vandringsleder i olika längd. Grillplatser, vindskydd och övernattningsstugor finns. Besök våra turistbyråer för mer information om vandringsleder. Malingsbo-Kloten /Smedjebacken Berg, dalar och vattendrag i orörd natur med ett rikt djurliv, där du kan stöta på älg, rådjur eller bäver. Njut av det dramatiska landskapet genom att vandra längs välmarkerade leder eller följ med Naturarvskompaniet och Wild Sweden ut på älgsafari, en helkväll i skogen med stor chans att möta vilda älgar i Malingsbo-Klotens naturreservat. Bäversafari på en vacker skogssjö i båt med elmotor eller ett dygns vargsafari i ett vargrevir med stor chans att höra vargar yla på natten är också spännande alternativ. Välskötta vandringsleder /Gagnef Gagnefs unika kulturmiljö välkomnar dig till välbevarade fäbodar och bruksmiljöer. Här finns ett 48 mil långt nät av märkta vandringsleder. Några populära utgångspunkter för sköna vandringar är Lövsjön, Bastberget, Tanså Hytta och Västtjärnslindan. Spännande och lättillgängliga miljöer är också kulturreservatet Kvarna i Dala-Floda samt naturreservaten Lortån, som namnet till trots har så rent vatten att du kan få se flodpärlmusslan. Missa inte heller Trolldalen med både ättestupa och trollkyrka. Bjursås /Falun En populär vandring är vildmarksleden upp till Ärtknubben norr om Bjursås utanför Falun. Den mäktiga utsikten är en fröjd för ögat. På toppen finns vindskydd och grillplats. Stadsnära strövtåg Älvslingan /Borlänge Börja vid Gammelgården och följ älven norrut mot Forshuvuds kraftstation. Fortsatt att följa älven tills du kommer till de röda kasernerna i Domnarvet. Följ vägen tillbaka mot Gammelgården. Ta trapporna ner mot älven vid stenmonumentet. Snart är du tillbaka där du började. Avsluta den fem kilometer långa vandringen med en fika på Gammelgården, eller ha en liten picknick på en av rastplatserna längs vägen. Vattenparken /Borlänge Mata änderna och njut av grönskan under en kort promenad i Vattenparken bakom Kupolens köpcentrum. Området är handikapp- och barnvänligt och mycket centralt. Carl Larsson-leden Lugnet/Falun Konstnären Carl Larsson vandrade ofta över berget mellan hemmet Lilla Hyttnäs i Sundborn och Falun tillsammans med sin familj. Leden, som är cirka en mil lång, bjuder på underbar natur och vidsträckt utsikt. Dessutom finns skyltar utmed vägen med berättelser om konstnärsparet Carl och Karin, men också om vägens betydelse för trakten, utmed vägen. Säterdalen /Säter Säterdalen är ett halvmilslångt ravinsystem som ligger mellan samhället och Dalälven. Meterhöga ormbunkar, täta lövbuskage och prunkande örter ger tillsammans med det rika fågellivet ett nästan tropiskt intryck. Dalen har ett omfattande ledsystem som i stort sett följer i Ljusteråns stränder. Kåres väg Falun/Borlänge Kåres väg är en av de ursprungliga vägarna som torsångsborna använde då de färdades för att bryta koppar i det som blev gruvan vid Kopparberget. Utmed vägen finns ett 40-tal skyltar på vilka kulturhistoriskt intressanta platser är beskrivna. Starta vid Församlings hemmet i Torsång eller vid Falu Gruva och gå den 20 kilometer långa vandringsleden, hela sträckan eller i etapper. Schisshyttans kulturstig /Smedjebacken En fyra kilometer lång skyltad stig. Vandringsleden följer Schisshyttebäckens lopp och visar lämningar från traktens tidigaste järnhantering. 18 Vandring visitsodradalarna.se 19

11 Här nappar det I Den Södra Delen av Dalarna har du ett hundratal sjöar att välja mellan. I många av dem har fiskevårdsföreningarna planterat ut ädelfisk av olika slag. Men många innehåller också den naturliga stammen av abborre och gädda. Putsa klubborna Det är med golf som med kärlek. Om man inte tar det på allvar så är det inte roligt, och tar man det på allvar så kan det krossa ens hjärta. Lungsjöån & Borrsjöån /Falun Välkommen till ett spännande flugfiske i björnoch viltrika vildmarker. I dessa grunda öringsoch regnbågsåar som rinner krokigt genom storskogen får ett spännande fiske upplevas. Det är för det makalösa torrflugefisket som gästerna återkommer år efter år. Lungsjöån erbjuder inte bara ett härligt flugfiske utan har också flera utmaningar. Många platser är ofiskade på grund av buskar och vegetation. Borrsjöån bjuder på en 6 km magiskt spännande flugfiskesträcka i världsklass. Ett härligt flugfiske får upplevas i vackra poolsystem, myrsträckor och i fiskrika sel där fisken stortrivs. Exklusivt fiske i privat vattten. Bokas via Fly Fishing in Sweden. Köp fiskekort på visitsodradalarna.se/fiskekort Fänforsen /Gagnef Du som tycker om att fiska i strömmande vatten får inte missa de många forsarna i Västerdalälven. Fänforsen 900 meter lång med en fallhöjd på nio meter räknas som den största älvforsen söder om Norrland. För att säkerställa ett naturligt bestånd av ädelfisk bedrivs ett så kallat catch-and-release-fiske här. Allt som tas upp ur forsen ska tillbaka i forsen. Satsningen har varit mycket lyckad och det erkänt fina fisket lockar långväga besökare. Du som vill fiska för att få något gott att lägga i stekpannan kan istället bege dig till Byrtjärnarna där fisk sätts i kontinuerligt, så kallat put-and-take-fiske. FLER TIPS Runn Falun/Borlänge Gäddfisket på Runn är välkänt där bland annat Argos Active genomför fisketurer med kunniga guider. Du hittar snabbt ditt favoritställe i den vackra skärgårdssjön med sina många öar och otaliga fiskeställen. Fisksorter: Siklöja, gädda, abborre, lake och vitfisk. Grangärde Fiske /Ludvika Inom fiskeområdet finns ett 50-tal sjöar och tjärnar samt cirka 20 kilometer strömmande vatten. I sjöarna och vattendragen simmar gädda, abborre, mört, braxen, sik, öring och regnbåge. Cirka 15 ton öring och regnbåge planteras kontinuerligt ut under hela året. Säfsen Fredriksberg/Ludvika I närheten av Säfsen finns inte mindre än 175 sjöar, tjärnar och vattendrag med god tillgång på abborre, gädda, röding och öring. Området erbjuder både fiske för nybörjare och erfarna. Området är öppet för fiske året runt men olika sjöar har olika öppettider. Barken /Smedjebacken Runt Smedjebacken bjuder Barkens fiskevårdsområde på ett 40-tal sjöar samt en del av Kolbäcksån. Beståndet i området består främst av gädda, abborre, lake, vitfisk men även lax, öring, gös och sik. Malingsbo-Kloten /Smedjebacken I Malingsbo-Kloten naturreservat finns över hundra sjöar, rent vatten och massor av fisk. Här kan du fiska inplanterad regnbåge och öring i både sjö och rinnande vatten. I Den Södra Delen av Dalarna finns hela sex natursköna golfbanor med stor variation och hög kvalitet. Hagge GK i Ludvika är en vacker skogsbana intill sjön Haggen. Ett par mil nordöst om Hagge hittar du fina Säter GK vid sjön Ljustern, här jobbar Årets Greenkeeper 2012, Mikael Lagestam. Från Säter är det nära till Dalsjö GK norr om Torsång som ligger inbjudande i det böljande land s kapet. En knapp mil västerut ligger Aspeboda och Falun/Borlänge GK där tourspelarna Maria Hjort och Daniel Chopra slipat på tekniken genom åren. Stadsnära golf hittar du vid Samuelsdals GK i Falun som är belägen cirka fem minuter från Faluns centrum. En annan naturskön bana är Gagnefs GK som ligger vackert vid Västerdalälvens kant i byn Rista mellan Mockfjärd och Djurås, cirka 2,5 mil norr om Borlänge. Hästkompisar Ridläger, ridskola, turridning på islandshästar eller slädfärder i snön. I Den Södra Delen av Dalarna finns ett stort antal arrangörer som erbjuder hästupplevelser för stora och små, erfarna som oerfarna. Sör Sellnäs Islandshästar /Borlänge Sellnäs ligger 12 kilometer från Borlänge och erbjuder fina ridvägar i varierande natur. Gruppen rider runt Solberget, Sellnässjön eller upp till Skommartjärnarna där terrängen bjuder öppna fina vyer. Under långturer/övernattningsturer går färden söderut in i Säters kommun där man passerar Silvbergs gruva. SITT UPP! Halvdagstur med Sör Sellnäs Islandshästar, fika. Ridning runt Solberget, Sellnäs sjön eller upp till Skommartjärnarna där man passerar öppna fina vyer. Boende i Borlänge. Paketpris p.p i dubbelrum Från 990 SEK Fäbodturer Dala-Floda/Gagnef Sugen på en mysig naturupplevelse med häst i genuin dalamiljö? Dala-Floda Värdshus arrangerar fäbodturer, både vinter- och sommar tid. Gruppen vandrar utmed en gammal fäbodled upp till Mosselbodarnas fäbod eller stannar till vid det vackra naturområdet Kvarna. Med följer häst och trilla samt en klövjehäst /packhäst. Fäbodvandrarna färdas mestadels till fots, men på trillan finns möjlighet att åka med om orken tryter. På vintern kan trillan bytas mot släde. Hyttornas hästgård /Säter Hyttornas hästgård i Skenshyttan ligger i en gammal bruksmiljö med skogen in på knutarna. Rid- och körupplevelser för såväl erfarna som helt ovana. Här kan du rida ut på tur, ta en ridlektion, åka på ridläger eller rida på ridskola. Du kan också åka häst och vagn, låta ditt lilla barn rida eller bara titta på hästarna. 20 Fiske Golf / Hästaktiviteter 21

12 Sol, vind och vatten Den Södra Delen av Dalarna är full av vatten sjöar, tjärnar, bäckar, åar och inte minst våra mäktiga älvar som förenas vid älvmötet i Gagnef. Om du inte har en egen vattenfarkost finns det många ställen där du kan hyra en. Eller följ med ut på kryssning, på älven eller på Runn. GE DIG UT I ÖRIKET! Upptäck Runns vackra sjösystem med kanot! Många öar ger skärgårdskänsla och stor variation på en total yta av 64 km2. Hyra av kanot/kajak samt boende i Falun. Paketpris per person Från 715 SEK Runn sjön med skärgårdskänsla M/S Slussbruden /Falun Slussbruden bjuder på sköna räk- och tacokryssningar bland Runns många öar. Turerna körs regelbundet hela sommaren. Barken/Strömsholms kanal /Smedjebacken Vid sjön Barken ligger en av Sveriges största insjöhamnar. Här finns cirka 400 bryggplatser till båtar i olika storlekar. I hamnen kan du hyra flytvästar, köpa sjökort och slussbiljetter, tanka båten eller äta en bit mat medan du kollar på sjölivet. Här börjar också Strömsholms kanal som följer Kolbäcksåns vattensystem i ett naturskönt landskap. Den 110 km långa farleden sträcker sig ända till Mälaren. De grävda kanalsträckorna är sammanlagt bara 12 kilometer, men har hela 26 slussar och en total stighöjd på 100 meter. Slussarna är jämförelsevis höga och stigningen Sveriges största. Akvarium Naturrum öppet 1 juni 15 augusti Loppmarknad varje lördag mellan 4 maj 15 september Knivvecka vecka 28, 8 14 Juli GRANGÄRDE FISKE För bokning och information ring STRUTS guidning Sommartripp Strutslunch Strutsfika Strutsägglass Unik gårdsbutik Strutsguidning Vuxentur Barntur Engelsk tur Sahlins Struts sahlinsstruts.se Vid Romme travbana utefter Torsångsvägen Runn Falun/Borlänge Runn är en fantastisk och vacker sjö känd för sitt fräscha klara vatten och perfekt för sjöliv, vare sig du vill segla, paddla kanot, bada eller bara njuta. Främby Udde i Falun är den perfekta utgångspunkten för dagsutflykter och en pärla som du kan njuta av året runt. Här hittar du förstklassigt boende, restaurang och aktiviteter som passar både ung och gammal. Vid Främby håller också Runn Segling till. De har utmärkta jollar, färdigriggade för segling, men också säkerhetsutrustning som du kan hyra. Om du lyckas tappa bort dig har de en egen ribbåt som alltid är redo att komma till undsättning. M/S Slussbruden tar dig ut på Runn på kortare lunchturer eller temakryssningar. I Torsång (överst) Runns smultronställe nummer ett kan du göra ett besök vid hembygds gården, titta in i den medeltida kyrkan, besöka motormuseet, ta en hästräka på kaféet eller en pizza på Höganäs. Eller ät din egen medhavda matsäck nere på ångbåtsbryggan och njut av den fina naturen. Älvmötet /Gagnef Älvmötet, Älvarnas förening eller Älvudden. Kärt barn har många namn. En fantastisk plats där Västerdalälven och Österdalälven omfamnar varandra och gemensamt fortsätter sin färd som Dalälven. På udden finns en paviljong där det sommartid ordnas musikstunder. Många är också alla de kärlekspar som bytt ringar på denna symboliska plats. Dalarnas mest välsorterade fiskebutiker Borlänge Djurås Aktiviteter vid vatten visitsodradalarna.se 23

13 Paddla, plaska och bada Att uppleva naturen från en kajak eller kanadensare är en härlig upplevelse. Ljudlöst glider du fram på vattnet och njuter av den vackra naturen. FLER TIPS PLASKA, KLÄTTRA OCH ÅK FORT! Aqua nova ett av Sveriges häftigaste äventyrsbad, badentré för hela familjen samt boende i Borlänge. Paketpris 2 vuxna 2 barn i 4-bäddsrum Från 885 SEK Snabbaste vägen till och från Falun-Borlängeområdet. Dala Airport är den lilla bekväma flygplatsen med det stora utbudet. Du vet väl att det går Direktflyg till Göteborg och Malmö varje vardag? Fler än en charteravgång i veckan till varmare länder? Starta resan på Dala Airport nästa gång! Forspaddling i Västerdalälven /Gagnef Paddla på i vackra Västerdalälven och känn krafterna som strömmar fram. I Björbo lockar Fänforsen besök are att prova på forsränning och paddling. Två kilometer uppströms ligger även Käringforsen som är något snällare och passar extra bra för nybörjare. Kurser med erfarna instruktörer finns genom den lokala arrangören Kajaktiv i Dala-Floda. Älven passar även fint för långfärds turer i Gagnef, Mockfjärd, Dala-Floda eller Björbo. Malingsbo-Kloten /Smedjebacken Paddlingen är ett mellanting mellan paddling och sjöpaddling, paddling för de smala vattendragens skull, sjöpaddling för att inget vatten är strömmande. Boka färdiga paket med guide eller hyr utrustning. Uthyrning av kanoter, kajaker, cyklar och campingutrustning. Kanottransport till Bergslagens 20 kanotleder. Säfsen Fredriksberg/Ludvika Här kan du både hyra kajak och kanadensare. Gör gärna en utflykt till ön Gusserholmen eller varför inte till den pyttelilla ön Lusen. Under sommaren arrangeras storkanotutflykter på Säfssjön. Varje storkanot har plats för 15 personer det blir garanterat en annorlunda upplevelse. Vill du lära dig att paddla kajak från grunden ska du anmäla dig till någon av Säfsen Resorts kajakhelger under sommaren. Balungen /Falun Kanotleden Balungen-Runn går genom typisk småbrukarbygd med mycket vacker natur och är en utmärkt familjetur. Övervägande delen består av sjöpaddling med dammar och strida åar mellan sjöarna. Färden beräknas ta fyra dagar då den totala sträckan är ca 60 km. Kanotvagn rekommenderas. Runn Falun/Borlänge Upptäck även Runns vackra sjösystem med kanot! Mer än 100 öar ger skärgårdskänsla och stor variation. Turförslagen täcker in olika delar av sjösystemet från Sundbornsån till Runn, Vikasjön, Liljansjön, Ösjön, Dalälven och Tunaån. I Den Södra Delen av Dalarna finns många natursköna badplatser vid sjöar, tjärnar och älvstråk. Dessutom äventyrsbad och klassiska bassänger med bastu och relax. Naturliga badplatser Mysiga badplatser med bryggor och sandstränder hittar du lätt i Den Södra Delen av Dalarna. Ljusternbadet i Säter som bjuder på en skön sand- och grässtrand intill sjön Ljustern med kiosk, servering och minigolf i anslutning. Från Ljustern kan du enkelt ta bilvägen till Prästabadet vid Barken i Smedjebacken med en naturskön sandstrand i närheten av Smedje backens centrum. Fortsätter du lite västerut hamnar du i Skuthamn i Ludvika ett inbjudande bad med bryggor och beachvolleybollplan på bekvämt gångavstånd från Ludvika centrum. Andra sköna badplatser runt om i Den Södra Delen av Dalarna är Roxnäs Udde i Falun, Uvbergsviken i Borlänge, Kyrkviken i Grängesberg, Tansen i Mockfjärd, Lilltorpet i Falun och Dammsjön i Gustafs. Äventyrsbad och simanläggningar är en härlig kontrast till alla natursköna utomhusbad Aqua Nova i centrala Borlänge bjuder på både fartfyllda och avslappnande aktiviteter. I Falun hittar du Lugnets simanläggning, med 25-meters inomhusbassäng, hopptorn, trampolin, ångbastu och bubbelpool samt en 50-meters utomhusbassäng. Tempererade friluftsbad finns också i Slätta och Vika utanför Falun. Sporthallen Ludvika har familjebad med rutchbanor, badlagun och bubbelpool. Björbobadet i Gagnef tempererad utomhusbassäng 25x10m, hoppsvikt. Här finns även en mindre barnbassäng. Två omklädningsrum med dusch. Skönvikshallen i Säter erbjuder bad, vattengympa, styrketräning, bastubad, solarium och kafé. Tel: Paddling visitsodradalarna.se 25

14 Upplev Bjursås året om Bjursås är en liten by som ligger mellan Falun och Rättvik i Dalarna. Bo i fina dalainspirerade timmerstugor eller på campingen som ligger alldeles vid sjön Bjursen. Vandra på fina vandringsleder som går över berg och dal genom uråldriga skogar. Cykelleder finns också. Vintertid har Bjursås SkiCenter 21 pister av varierande svårighetsgrader. The Soulpark en kvm stor snöpark för de som önskar lite spänning i sin åkning. Bag Jump och Snöskotersafari är också något som lockar många gäster. Bjursås är det perfekt resmålet för hela famljen året om. Spa-weekend Kom hit -njut och koppla av, åk hem utvilad och laddad. Samla energi och koppla bort den stressiga vardagen. Låt oss ta hand om dig för en helg. Bo i mysig timmerstuga inkl. linne och städning, valfri 25 min SPAbehandling och SPA-bad i 1 h samt 2 buffémiddagar. Pris tors-sön. fiske-weekend Fiska utan prestationskrav. I Säfsens 175 sjöar, tjärnar och vattendrag kan du få regnbåge, öring, röding och gädda. Dessutom fylls alla ädelfiskevatten på med fisk kontinuerligt under säsongen. Logi inkl. linne och städning, 2 buffé middagar, 3 fiskekort och karta ingår. Pris tors sön. HÄR FINNS ALLTID NÅGOT ATT GÖRA I Säfsen finns aktiviteter för alla åldrar och nivåer. I Säfsen kan både nybörjare och vana köra MTB och downhill, vandra, fiska eller bara vara. All utrustning går att hyra på plats. Ni bor i mysiga timmerstugor. Boka och läs mer på Välkommen! Säfsen Resort AB, Säfsbyn, FREDRIKSBERG. Boka Säfsen: eller Bjursås SkiCenter bjursas.com Tel info@bjursas.com 26 visitsodradalarna.se visitsodradalarna.se 27

15 lugnet.se DAN Nio kulturdagar i poetens anda och fotspår runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvikabygden ANDERSSON VECKAN JULI-4 AUGUSTI För utförligt program med plats och tid för alla arrangemang, fikamöjligheter och biljettpriser se: Vid Ludvika Turistbyrå ( ), Dan Andersson museum ( ) och på biblioteken finns programtidningar för veckan fr.o.m. 15 april. 25-årsjubileum Musik - poesi - vandringar föreläsningar - familjedagar kulturfrukost och nattcaféer I samarbete med Dan Anderssonsällskapet och Skattlösbergs bygdegille augusti 2013 VM-arenan Lugnet - Sveriges största område för träning, tävling och evenemang. Lördag 10 augusti Lilla Finnmarksturen MTB för barn och ungdommar Bilder: Per Hagdahl, Ulf Palm För dig med spring i benen! För 23:e gången ett av Nordens största MTB-lopp Välkommen till Svenska Skidspelen mars 2013 och mars Söndag 11 augusti Stora Turen 71 km för både tävlande och motionärer Läs mera på Välkommen till Hagge Golfklubb. Detta är hål nummer 3, missa inte de övriga Besök oss på vår hemsida eller ring Lugnet Sportcenter reception: Telefon , visitsodradalarna.se 29

16 Skidåkning på längden I Den Södra Delen av Dalarna hittar du miltals av fina längdskidspår, från krävande utmaningar för elitåkare till lättare slingor i mysig natur. Njut av vildmarkskänslan i Gyllbergen eller Sörskog, testa Mördarbacken på Riksskidstadion Lugnet eller ta ett varv i något elljusspår om du föredrar att åka på kvällen. TOPPA VASALOPPSFORMEN I VM-SPÅREN! Träna din teknik på Lugnet, officiellt vasaloppscenter. Bo på skönt hotell och slappna av efter träningen. Boka även in kommande Skid-VM i Falun. Hela Dalarna laddar för skidfesten som avgörs på Lugnet 18/2 1/ Knutsbo /Säter En härlig vildmarkstur kan du göra i Säter. Här lockar Knutsbo fäbodar med 20-, 30- och 40-kilometer långa skidspår bland fäbodar och skogstorp. Källbotten /Ludvika Elljusspår 1 km, 3 km och 11 km långa. Föreningen använder sig av konstsnötillverkning. Uthyrning av skidutrustning begränsat antal. Boka i tid. Café Skyttepaviljongen /Falun Här är allting härbakat, med färskt fika- och matbröd varje dag. Den unika skyttepaviljongen från 1907 ligger placerad i naturreservatet vid Lugnets riksskidstadion i Falun. Säfsen Fredriksberg/Ludvika För dig som älskar längdskidåkning är detta den perfekta platsen. Säfsen är officiellt Vasaloppscenter och här finns 115 kilometer välskötta längdåkningsspår för både klassisk åkning och skating. Njut av den vackra naturen längs berg, dalar, sjöar och vattendrag. När det är dags för en paus finns det många mysiga vindskydd där du kan tända en brasa eller bara njuta en stund. Gyllbergen /Borlänge Gyllbergen är Borlänges största naturreservat med fina skidoch vandringsleder. Reservatet bildades 1982, främst för att skydda området från kalavverkningar. Under våren kan du se trana, småspov och grönbena. Under vintern har man även sett kungsörn och hökuggla här. Vintertid erbjuds cirka 70 kilometer preparerade leder för längdskidåkning. Vildmarksleden passerar genom fem gamla fäbod vallar, vindskydd och året-runt-öppna raststugor. Populära utflyktsmål är Prästbodarna, Drag berget och Spånsans fäbodar. För aktuell spårstatus besök skidspår.se Lugnet /Falun Vill du få ut mesta möjliga av din träning, skaffa dig bättre teknik, eller bara koppla av med en skön träningshelg tillsammans med familjen eller kompisar? Välkommen till Lugnet det senaste i raden av officiella Vasaloppscenter för cykel, löpning och skidor. Vid en första anblick kan terrängen verka kuperad och inte alls lämplig för vasaloppsträning, men faktum är att Lugnets leder och spår innehåller allt du behöver för att komma väl förberedd till Vasaloppsstarten. Det gäller bara att veta hur du bäst utnyttjar de olika spåren och fokuserar på rätt saker på olika platser. Lugnet en arena i världsklass Sveriges mest kompletta motions - anläggning. Massor av leder och spår för cykel, löpning och skidor. Mat och boende i olika prislägen. Vill du slipa tekniken eller få tips om hur du optimerar din träning? Boka en instruktör eller anmäl dig till en kurs! Sörskog /Falun I snösäkra Sörskog finns fina längdskidspår med vildmarkskänsla. Är det dåligt med snö på andra ställen är det garanterat bra med snö i detta höglänta område på ca 400 meters höjd norr om Bjursås. I anslutning till par keringen i Sörskog finns en värmestuga, toalett, dusch och omklädningsrum, och en vallabod med vallaställ. Dessa är fritt tillgängliga för alla skidåkare. 30 Skidåkning visitsodradalarna.se 31

17 och på tvären Oavsett om du ska prova för första gången eller om du är en van åkare så väntar många skidupplevelser på dig i Den Södra Delen av Dalarna. Våra anläggningar utvecklas ständigt, i etapper med nya backar, liftar och utmaningar. Idag finns både långa, lätta backar perfekta för nybörjare och barn men även nedfarter för mer avancerade åkare. Skidpaket för hela familjen. Boka på visitsodradalarna.se Den 15 dec 2012 delades Transition Winter Awards ut i Åre. Bjursås Soulpark var nominerad till Sveriges bästa park tillsammans med Åre och Lindvallen, men Bjursås Soulpark kammade hem första placeringen. På plats för att ta emot priset fanns parkens tre designers Ludwig Lejkner, Stefan Karlsson och Jacob Söderqvist. 12 Bjursås Soulpark Sveriges bästa park! Bjursås SkiCenter /Falun Bjursås SkiCenter har inte bara landets bästa park, utan erbjuder en total vinterupplevelse med härlig natur och välpreparerade pister i olika svårighetsgrader. Många liftar och god kapacitet gör att det sällan blir kö till liften. Här hittar du även boende som passar hela familjen. Stugbyn och campingen ligger alldeles vid foten av Bjursberget så låt skidorna sitta på och glid mot stugan för en eftermiddagsfika. Säsongen innebar en nysatsning på parken i storskaligt format. Soulpark fick en helt ny pist, blev belyst och därmed öppen för kvällsåkning, nya rails och boxar köptes in och Sveriges första och enda bagjump införskaffades. Soulparken består bland annat av: Bjurrebackens bonk och jib Grön linje; den lättaste parken för nybörjaren. Terrainpark En snabb teknisk park som följer den böljande terrängen. Mycket combos och dubblar. Flight Concorde Hill Parken med riktigt stora hopp, hippar, spines och shoot-outs. Creativepark En teknisk park med step-ups, spinehopp, corners, combos och jibs, allt från lätt till avancerat. Mysigt och magiskt i Säfsen Säfsen Resort Fredriksberg/Ludvika Säfsen Resort jobbar hårt på sin mysfaktor. Inför vintern har Jonas Andersson och hans personal byggt ett helt nytt grillområde med kåta och bodar där gästerna kan vila, fika och äta. Backen har kompletterats med ett generöst soldäck och en solläktare, där föräldrar får en chans att slappa och njuta när barnen roar sig på skidor eller snowboard. Jonas berättar att den som inte åker slalom har många och välpreparerade längdåkningsspår att susa omkring i. Området bjuder också på rika möjligheter för den som hellre promenerar, pimplar, åker snöskoter, rider på tur eller vill boka spa-behandlingar eller massage. Och dagen är inte slut bara för att backen stänger: Ponnyridning, miniskoter, fackelpromenader och massor av andra aktiviteter kommer att ordnas under vintern. Ny skidbutik och fräscht boende Nytt för säsongen är en butik med skidkläder i anslutning till receptionen som kommer att erbjuda mycket rabatterade priser. Nyheter som inte syns, men som märks, är att Säfsen har investerat i nya snökanoner och ny teknik för att få backarna i ordning snabbare. Det kommer att ge våra gäster bättre kvalitet på åkningen, säger Jonas. Stugorna i Säfsen är nyrenoverade och fräscha och i den nybyggda Dalenbyn har husen utformats så att två familjer bekvämt kan dela på ett hus. Vill man ta med sig hela klanen finns en prästgård att hyra där sexton personer ryms. I Hyttan Kök och Bar serveras gästerna god mat i en trivsam och mysig miljö. Köket använder lokala råvaror och skapar spännande och klassiska temakvällar med säsongens smaker. För de minsta finns egna bufféer till barnpriser samt ett lekrum på samma våningsplan som restaurangen. Romme Alpin enkelt och nära Romme Alpin /Borlänge Fem nya nedfarter för familjer och medelgoda åkare. En meter lång och sprillans ny sexstols expresslift. Åttio nya hotellrum. Viktor Funke på Romme Alpin berättar att konceptet rejäl hotellfrukost, bäddade sängar och städade rum fortfarande är ovanligt i stugornas och självhushållets skidsverige. Vi har fattat att hela familjen tycker om att ha semester, säger Viktor med betoning på hela. Säsongen var Romme Alpin den åttonde mest besökta skidanläggningen i Sverige. Med flest backar av de anläggningar som finns utanför fjällvärlden och ett topp modernt liftsystem har Romme Alpin utvecklats till ett attraktivt och spännande resmål, inte bara för dagsresor utan också för övernattningar. Anläggningen består idag av tjugoåtta nedfarter och tretton liftar, varav tre är sexstols expressliftar. 32 Skidåkning visitsodradalarna.se 33

18 Unna dig en dag på isen En tur bland skogsklädda öar med matsäcken på ryggen är en perfekt vinterutflykt. På Runns vidsträckta is plogas banor vintertid som erbjuder sköna turer mellan Falun och Ornäs. Malingsbo-Kloten i Smedjebacken erbjuder allt från skridskoturer och snöskovandringar till pimpelfiske och skoterturer. GLID PÅ EUROPAS LÄNGSTA NATURISBANOR! Bo vid sjön Runn som är ett paradis för skridsko åkare med Europas längsta naturisbanor. Det finns allt från milslånga banor till kortare etapper som alltid är fint plogade och borstade. Paketpris per person i delad stuga Från 890 SEK Tips och israpporter på skatingdalarna.se FLER VINTER- TIPS Skating Dalarna Runn, Flosjön och Ljustern ingår i samarbetet Skating Dalarna genom vilket du erbjuds över 70 mil plogade banor på sjöis. Skating Dalarna arbetar med gemensam skyltning och hemsidan skatingdalarna.se som ger dig aktuella tips och israpporter. Flosjön /Gagnef Sjön ligger nordost om Dala-Floda. Här plogas skridskoslingor om ca 3 km och 4,5 km och en curlingbana. I södra delen av sjön ligger byn Syrholn. Det är den bästa utgångspunkten för äventyr på Flosjön som spänner från sparkåkning, pimpelfiske och snöskoter till hundspann. Allt bokas genom Dala- Floda Värdshus som även erbjuder mat, övernattning, bastu och utrustning. Snöskoter Följ med Dalarnas Äventyrscentrum på skoterturer i Ulfshyttan, bara fem minuter med bil från Romme Alpin och 20 minuter från Borlänge. Skotersafari arrangeras även av Bjursås SkiCenter och Säfsen Resort. Ljustern /Säter En sjö med varierande natur belägen intill den lilla trästaden Säter och Säters Camping. En 7 km lång skridskobana rundar ön Sågholmen som är populär att rasta och sola vid under vårvintern. Runt sjön finns gott om grillplatser med vindskydd. Snöskovandring Snöskovandringar i höglänta och snösäkra vildmarksområdet Malingsbo-Kloten i Smedjebacken. Uthyrning av snöskor, kartor och hjälp med turförslag på Naturarvskompaniets äventyrscentral i Kloten. Runn ett eldorado för små och stora skrinnare Runn Falun/Borlänge Sjön Runn, som ligger mellan Falun och Borlänge, är perfekt för skridskoåkning, både för den som nyss har fått sina första skridskor och den rutinerade som söker större utmaningar. Säsongen sträcker sig normalt från jul till mitten av mars. Runn är Dalarnas näst största sjö och ramas in av skogsklädda blåa berg. Skridskobanorna vindlar sig fram längs stränder och över fjärdar. Fler än 100 öar ger skärgårdskänsla, variation i åkningen och vindskyddade platser för en fikapaus. Storsund förbinder Runn med Ösjön och banor plogas på bägge sjöarna. Skrinnare kan förflytta sig mellan sjöarna via en kort landpassage förbi sundet. Bra underhåll, nära till service Sammanhängande slingor bildar ett bansystem med flera mils åkning. Ambitionen är att hålla banorna öppna så långt det går under de väderförhållanden som råder. Barnfamiljer väljer skridskoovalen eller de kortare banorna som är tre till fem kilometer långa. Entusiasten skrinnar från Ösjön till Runn, mellan Ornäs och Falun, 15 kilometer enkel väg. Efter en dag på Runns isar vill man bara ha mer. En bra idé är att förlänga besöket med en övernattning. Det finns mycket att välja mellan; sjönära boende i stugby, vandrarhem och B&B, eller varför inte ett centralt beläget hotell i Falun eller Borlänge. Pimpla På många av sjöarna i Den Södra Delen av Dalarna kan du pimpelfiska på vintern. Runn Winter Week Falun/Borlänge Runn Winter Week är en vinterfest på snö och is som hålls i mitten av februari varje år. Programmet för Runn Winter Week brukar vara fullspäckat med allt från gemytliga motionslopp och rafflande speedskatingtävlingar till populära familjeaktiviteter. Särskilt stolta är vi över att det holländska skridskoförbundet trivs så bra på Runns is att de förlägger en världscuptävling i maratonskridsko här varje säsong. Igloo Testa en övernattning i igloo vid sjön Runn utanför Borlänge. Bada bastu med isvak och ät sedan mat som lagas på plats över elden. I Active Stays paket ingår middag och frukost, sovsäck och renskinn. Kolla isförhållandena. 34 Långfärdsskridsko visitsodradalarna.se 35

19 Gå på djupet i Världsarvet Falun Det är lätt att förstå varför UNESCO utsett Falu Gruva och det omkringliggande gruvlandskapet till en av världens viktigaste platser. Världsarvet Falun inbjuder till en hisnande resa i tiden med Falu Gruva, bergsmansbygden med sina ståtliga trädgårdar och de typiska trästadsdelarna som visar hur gruvarbetarna bodde för mer än 300 år sedan. Vandra 67 meter under jord i Falu Gruva och hör de spännande berättelserna om den forna storhets tiden. Strofen Väl värt ett besök har aldrig passat bättre. Ett världsarv är ett av UNESCO utsett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Idag finns ca världsarv i hela världen. Falun upptogs på världsarvslistan i december Fantasieggande turer för stora och små Falu Gruva När vi gått ned till 45 meters djup, frågar guiden Johanna Nybelius om vi vågar. Och det är klart att vi gör. Hon släcker den elektriska belysningen och tänder en oljelampa. Plötsligt blir det all deles mörkt i gruvan, förutom den lilla lågan som brinner. Så blåser Johanna ut även den Nu är det så mörkt att det inte gör någon skillnad om våra ögon är öppna eller stängda. Här nere finns det absolut inget naturligt ljus. Den här delen av gruvan kallas för droppgruvan, säger Johanna. Och vi lyssnar och förstår varför. Sedan tänder hon ljuset igen. Vi har vandrat ner i gruvan, utför trappsteg och genom gångar, delvis på samma plankor som kungar och andra berömdheter gjorde för hundratals år sedan. Hiss får vi åka när vi ska upp. Vuxna guidas ner till 67 metersnivån, barnen stannar på 45 meters djup. Det är för att barnvisningen tar lite längre tid. Jag visar mycket, pratar inte bara, och så måste alla barn hitta en egen sten, en sten som på något mystiskt sätt har blivit förtrollad när de har kommit upp till ytan igen. Johanna säger att berättelserna om Gruvfrun och Fet-Mats är de som fascinerar besökarna allra mest, både de vuxna och barnen. Gruvfrun hjälpte gruvarbetarna och varnade för faror. Historien om Fet-Mats handlar om gruvdrängen Mats Israelsson som försvann i ett gruvras Kroppen hittades 40 år senare, väl bevarad tack vare gruvans vitriol. olika aktiviteter för både stora och små, berättar Christina Staberg som är världsarvssamordnare. Christina och Johanna berättar om Lilla Gruvbyn som håller på att göras i ordning inför sommaren 2013 där varje stuga kommer att representera en metall. I blystugan kommer vi att experimentera med tyngd. Silverstugan bjuder på sagor och glitter, berättar Christina. Falun i gruvans spår Världsarvet Falun med koppargruvan, bergsmansbygden och staden vid berget representerar en spännande och fantasieggande industrihistoria. Christina hälsar alla, både stora och små, välkomna hit till Kopparberget som en gång var Sveriges skattkammare. Mitt bästa tips är att ha gott om tid på sig. Det finns så väldigt mycket att se och upptäcka, både här på gruvområdet, men också runt om i falutrakten, säger hon. Massor att upptäcka vid Falu Gruva Guidade visningar i gruvan varje dag. Barn- och familjevisningar i underjorden 15 juni 15 aug Världsarvshuset med animerad film, butik och försäljning av Falu Rödfärg. Museet med fotoutställning från 1900-talets mitt. Lilla Gruvbyn med experiment och sagor för hela familjen. Öppnar 15 juni. Lilla Gruvtåget tar dig med runt Stora Stöten. Gruvhospitalet med hiskeliga operationsverktyg och läskig amputationsfilm från år Mycket att göra på gruvområdet Tillbaka ovan jord återstår mycket att upptäcka Falu Rödfärg guidad visning om rödfärgspå det gigantiska gruvområdet. I Världsarvshuset tillverkning. finns en butik med souvenirer, spännande Värdshuset Geschwornergården serverar buffé, böcker, vykort och hantverk. sommartid uteservering. Här kan man boka gruvturer, få information Kafé Bagarstugan och Gjuthuset, sommartid om arrangemang i Världsarvet och tips på trädgårdscaféer. Butiker med dalainspirerat hantverk, 36 Världsarvet Falun / Falu Gruva silversmide och stensliperi. 37

20 Dramatiserade vandringar /Falun Sommartid inbjuder Världsarvsmiljöerna i Falun till intressanta, spännande och lustfyllda vandringar. Strosa runt på egen hand i de historiska trästadsdelarna, följ med på en dramatiserad vandring eller låt dig skrämmas av Gruvfrun på Spökvandringen. Detaljerade program finns på visitsodradalarna.se. Ornässtugan /Borlänge Ornässtugan, eller Ornäsloftet byggdes omkring 1504 och öppnade redan i mitten av 1700-talet som museum. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa, som handlöst flydde från stugan genom dasset på loftets baksida. I den mysiga servicebyggnaden intill Ornässtugan finns ett kafé och en liten presentbutik. Här går det även att hyra kanoter för en stilla tur i Ösjön. Ornässtugan ligger strax utanför Ornäs mellan Borlänge och Falun. Trästaden Falun /Falun Gruvliga och ljuvliga staden Falun bjuder in till sköna promenader i unik miljö runt gruv området och i stadskärnan i Falun. Här möter du karaktäristiska rödmålade trähus i gruvarbetarkvarteren. Stadsdelarna Elsborg, Östanfors och Gamla Herrgården är levande kulturhistoria som i allra högsta grad ger Falun dess unika karaktär. Thunströms köpmansgård /Falun En unik miljö på Slaggatan 31, mitt i Falun. Thunströms köpmansgård fungerar som museum, affär och café på sommaren. Ursprungligen var gården ett handelshus med tillhörande bostadsdel byggd Gården renoverades 1993/94 och är en av Faluns mest unika uteserveringar. Gamla Staberg /Falun Utanför Falun kan du besöka en av de många storslagna bergsmansgårdarna som ingår i Världsarvet. Med sin imponerande barockträdgård visar Gamla Staberg hur en välmående bergsmanssläkt formade sin gård med fruktträd, grönsaksodlingar och kryddgård. Restaurangen och trädgårdscaféet bjuder in till en härlig vistelse i bergsmansbygden. Dalarnas museum /Falun Gör ett besök på och se utställningen om världsarvsstaden och industrilandskapet. En modern och annorlunda utställning som beskriver Världsarvet Falun och de industrier som grundade Sveriges välfärd. Här finns även världens största samling av dalahästar. Linnés bröllopsstuga Sveden/Falun Här firade Carl von Linné sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea i hennes föräldrahem en junidag Den tidstypiska trädgården bjuder på vackra blommor, nyttiga läkeväxter och ett trädgårdscafé. Ligger vid Svedens gård utanför Falun. Stora Hyttnäs Sundborn/Falun Granne med Carl Larssongården i Sundborn ligger Stora Hyttnäs, en välbevarad bergsmans gård med tillhörande trädgård och vacker textilkammare. Det autentiska hemmet inbjuder till en spännande resa tillbaka i tiden. Guidade visningar och sommarcafé. Vattnets väg /Falun Stadsnära vandring i kulturhistorisk miljö i Världsarvet Falun, längs väl skyltade leder. Vandringsleden har sitt ursprung i de vatten vägar som tidigare försörjde Falu Gruva. Lederna är mellan 3 km och 3 mil långa med närhet till parkering. Utförlig karta finns på Turistbyrån och i Världsarvshuset, Falu Gruva. 38 Världsarvet Falun / Falu Gruva visitsodradalarna.se 39

Hotell Höloftet Det lilla hotellet i Gamla Dalsbyn, Säter

Hotell Höloftet Det lilla hotellet i Gamla Dalsbyn, Säter Dalsbyvägen 15 783 35 SÄTER Detta hotell tillkom egentligen som en tanke om ett gästrum. Allt eftersom projektet fortskred har det tagit sig formen av ett litet hotell. Det innebär att det rent rumsligt

Läs mer

Resekatalog. Unikt För skolor inom Västerås kommun hösten och vintern 2012/2013. Dagsresor för skolklasser till oslagbara priser

Resekatalog. Unikt För skolor inom Västerås kommun hösten och vintern 2012/2013. Dagsresor för skolklasser till oslagbara priser Resekatalog Unikt För skolor inom Västerås kommun hösten och vintern 2012/2013 Innehåll Dagsresor för skolklasser till oslagbara priser 450 sek per enkeltur inom kommun! Läs mer längst bak Giltig under

Läs mer

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN!

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! Upplev världsarvsstaden Falun. Strosa i faluröda kvarter, slå dig ner på ett café, shoppa eller gå på konsert. Vi har alltid spännande saker på gång, välkommen! 1 3 2 4

Läs mer

Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015

Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015 Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015 UPPTÄCK RÄTTVIK FRÅN SADELN Att följa med på en guidad utflykt ger mervärde till din cykelupplevelse oavsett om du aldrig besökt Rättvik eller känner till omgivningen

Läs mer

Året runt i den södra delen av DALARNA FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA

Året runt i den södra delen av DALARNA FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA Året runt i den södra delen av DALARNA 2015 FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA Välkommen I Södra Dalarna finns det mycket att göra, upptäcka och uppleva självklart

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden KONFERENSGUIDE Hylte kommun 2014 Konferens på landsbygden Söker du en konferensanläggning med aktiviteter i naturskön miljö? Eller en plats som erbjuder en lugn och avspänd atmosfär? Boka din konferens

Läs mer

Året runt i den södra delen av DALARNA FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA

Året runt i den södra delen av DALARNA FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA Året runt i den södra delen av DALARNA 2016 FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA Välkommen I Södra Dalarna finns det mycket att göra, upptäcka och uppleva självklart

Läs mer

Året runt i den södra delen av DALARNA FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA

Året runt i den södra delen av DALARNA FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA Året runt i den södra delen av DALARNA 2016 FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA Välkommen I Södra Dalarna finns det mycket att göra, upptäcka och uppleva självklart

Läs mer

Råtjärn. Liftgatan Råtjärnsvägen. Toppstugevägen

Råtjärn. Liftgatan Råtjärnsvägen. Toppstugevägen Råtjärn Liftgatan Råtjärnsvägen Toppstugevägen 19 natursköna tomter till salu i grönklitt TOMT CA M 2 AREAL UTGÅNGSPRIS 1 1320 300 OOO KR 2 1160 400 OOO KR 3 1480 400 OOO KR 4 1150 650 OOO KR 5 1370 650

Läs mer

CYKLA I ROSLAGEN CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % BOKA NU!

CYKLA I ROSLAGEN CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % BOKA NU! CYKLA I ROSLAGEN Foto: Ewa Wikström, Wik Bed & Breakfast. CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % > TVÅ SKÄRGÅRDSIDYLLER PÅ CYKEL ÖSTHAMMAR OCH ÖREGRUND Bo & Kajak och Villa Östhammar Upplev småstadsidyllen Östhammar

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

Nu byggs en ny 8-stolslift

Nu byggs en ny 8-stolslift Lindvallen Sälen Barnfamiljens bästa fjällsemester. I Lindvallen kan du helhjärtat gå in för att ha kul och må bra i snön. Det bekväma boendet, den varierade skidåkningen och mängden aktiviteter gör Lindvallen

Läs mer

SUNNERSTAÅSEN. Välkommen! Uppsalas närmaste friluftsområde.

SUNNERSTAÅSEN. Välkommen! Uppsalas närmaste friluftsområde. SUNNERSTAÅSEN SUNNERSTAÅSEN Uppsalas närmaste friluftsområde. Sunnerstaåsens friluftsområde ligger i södra delen av det vackra naturområdet Årike Fyris, med en av Mälarens vikar inom räckhåll. Det är lätt

Läs mer

På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga

På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga TR MÖTESPLATSER3 1 På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga konferenser. Vi hjälper dig att ge

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Varje dag. 09.00-16.00 Skidskola för alla inriktningar. Bokas i Sportservice

Varje dag. 09.00-16.00 Skidskola för alla inriktningar. Bokas i Sportservice PÅSKPROGRAM 2015 Varje dag 07.00-20.00 Badavdelningen är öppen. Simma till lugn musik, från 16 år. Alla dagar kl. 07:00-09:00 & 18:30-20:00. 07.00-10.00 Frukostbuffén står uppdukad i kopparsalen 08.45-16.30

Läs mer

Upplev Den Södra Delen av Dalarna. Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter

Upplev Den Södra Delen av Dalarna. Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter 2012 Upplev Den Södra Delen av Dalarna Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter 1 GAGNEF FALUN IDRE SÄLEN ORSA BORLÄNGE MORA RÄTTVIK SÄTER MALUNG VANSBRO LEKSAND FALUN GAGNEF BORLÄNGE SÄTER HEDEMORA

Läs mer

Välkommen att fira Jul och Nyår nära Polcirkeln

Välkommen att fira Jul och Nyår nära Polcirkeln Välkommen att fira Jul och Nyår nära Polcirkeln Fira julen i vitt! Ta dig fram med spark, skidor, snowboard och snöskoter eller bara njut av vintern, det speciella ljuset och genuina vardagsupplevelser

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

Välkommen till Idre Fjäll!

Välkommen till Idre Fjäll! Välkommen till Idre Fjäll! Aktiviteter och öppettider 19-26 juni Har du akuta frågor gällande ditt boende som inte kan vänta till dagen efter så ringer du 070-532 1963. Aktiviteter Träning Avkoppling Ledarledda

Läs mer

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 Rena din själ där ren möter säl Seskarö Strandby Släpp vardagen i samma stund som du kör över bron till Seskarö. Ta in skogen, havet och friden. Kör vägen

Läs mer

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016 Resa till Dalarna 8-11 augusti 2016 8 augusti - måndag Resan startar från hemorten på morgonen och färden går upp till rastplatsen Väst Göte, vid Vättern norr om Bankeryd, där vi gör uppehåll, då det blir

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Konferensanläggningar

Konferensanläggningar Konferensanläggningar i Hylte kommun Konferens på landsbygden Hylte kommun erbjuder ett antal inspirerande miljöer för alla typer av möten och konferenser. Från kick-off med personalen till dagskonferenser

Läs mer

Må Gott med HUNDEN i Dalarna Vår & sommarträning i Dalarna 2010

Må Gott med HUNDEN i Dalarna Vår & sommarträning i Dalarna 2010 Må Gott med HUNDEN i Dalarna Vår & sommarträning i Dalarna 2010 Obs! Mer bilder i bildgalleriet Tre helger med mycket trevligt tillsammans med hund och andra hundförare. Alla tre helgerna inkluderar intensiv,

Läs mer

PM Cykelcity Gran Fondo Tour 11-15 augusti!

PM Cykelcity Gran Fondo Tour 11-15 augusti! PM Cykelcity Gran Fondo Tour 11-15 augusti! Varmt välkommen till en härlig cykelvecka i Dalarna med oss på Cykelklubben.se, YA Arena, Bancykelklubben och Cykelcity! I år är vi stolta över att få ge svenska

Läs mer

Välkommen ut i naturen

Välkommen ut i naturen Välkommen ut i naturen Tätt intill Örebro ligger två fina naturreservat, Oset och Rynningeviken. Här finns också Naturens hus som är öppet för alla naturälskare. När kommer du? Ett gott råd, börja vid

Läs mer

Lägerskolor Barmark 2012

Lägerskolor Barmark 2012 Lägerskolor Barmark 2012 Välkommen till Säfsen Kom med klassen till Säfsen! Här finns en komplett upplevelseanläggning med stugby, restaurang, vildmarkslekplats och skogen runt hörnet. Vi erbjuder en mängd

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2016 års paketresor. 2016 har vi en spännande nyhet, nämligen Gruv muséet i Zinkgruvan. Det är nu 13 år sedan vi började med att paketera våra

Läs mer

Ski Safari Kanada. Ski Safari Kanada. Resan i korthet. Kanada, Skidresor Nordamerika

Ski Safari Kanada. Ski Safari Kanada. Resan i korthet. Kanada, Skidresor Nordamerika Ski Safari Kanada Drömmen om en road trip genom Klippiga Bergen i Kanada kan bli verklighet. På denna skidsafari från öst till väst upplevs tre fantastiska skidområden. Ni ankommer till Calgary i Alberta

Läs mer

ERBJUDANDEN & BOENDEPAKET BARA FÖR DIG MED ICA KORT

ERBJUDANDEN & BOENDEPAKET BARA FÖR DIG MED ICA KORT ERBJUDANDEN & BOENDEPAKET BARA FÖR DIG MED ICA KORT loka delfiner och busiga gorillor. Snurriga karuseller och K pirriga berg- och dalbanor. Våghalsiga bad och makalösa konserter. Vilda hotell och mysiga

Läs mer

MÖTESPLATSER. inom Grönklittsgruppen

MÖTESPLATSER. inom Grönklittsgruppen MÖTESPLATSER inom Grönklittsgruppen 1 Konferens hos oss arbetsro och inspirerande möten! Fjäll eller sjö, U- eller V-sittning, kött eller fisk, längdåkning eller alpint, tiger eller isbjörn? Oavsett vilka

Läs mer

Upplev universitetstaden Lund och dess historia. Good Morning Hotel Lund. Om Hotellet

Upplev universitetstaden Lund och dess historia. Good Morning Hotel Lund. Om Hotellet Good Morning Hotel Lund Good Morning Lund ligger bara 2.5 kilometer utanför centrala Lund med sin tusenåriga historia, många sevärdheter, restauranger och shopping. Med tåg är det bara 20 minuter till

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

DITT NÄSTA MÖTE! MÖTEN AKTIVITETER EVENEMANG KONFERENSER FALUN & BORLÄNGE

DITT NÄSTA MÖTE! MÖTEN AKTIVITETER EVENEMANG KONFERENSER FALUN & BORLÄNGE DITT NÄSTA MÖTE! MÖTEN AKTIVITETER EVENEMANG KONFERENSER FALUN & BORLÄNGE Välkommen till Dalarna Falun & Borlänge erbjuder aktiviteter och evenemang som ger konferensen, företagskickoffen eller gruppaktiviteten

Läs mer

ENKÄT Kartläggning av friluftsliv Smedjebackens kommun 2018

ENKÄT Kartläggning av friluftsliv Smedjebackens kommun 2018 ENKÄT Kartläggning av friluftsliv Smedjebackens kommun 2018 Enkät Kartläggning av friluftsliv Smedjebackens kommun 2018 En kartläggning av naturområden för friluftsliv i Smedjebackens kommun pågår tillsammans

Läs mer

NATURUPPLEVELSER I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM. - natur och kultur i skön förening

NATURUPPLEVELSER I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM. - natur och kultur i skön förening NATURUPPLEVELSER I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening NATUREN I VRETA KLOSTERBYGDEN Upplev Vreta klosters unika naturmiljö!

Läs mer

Ronneby Brunn Hotel. Besök ett av Sveriges mest kända SPA-hotell, ladda upp med ny energi och njut! Ronneby Brunn Hotel.

Ronneby Brunn Hotel. Besök ett av Sveriges mest kända SPA-hotell, ladda upp med ny energi och njut! Ronneby Brunn Hotel. Ronneby Brunn Hotel Ronneby har alltid varit en känd kurort. Från 1700-talet fram till 1920-talet tog man sig hit för att dricka brunn och gå stärkande promenader. Idag är den vackra Brunnsparken fortfarande

Läs mer

Fiske og jakt. Torsby och Sunne

Fiske og jakt. Torsby och Sunne Fiske og jakt Torsby och Sunne FISKA I SJÖ, ÄLV OCH BÄCK Kväsfiske med guide - ca 4 timmar Prova på fiske efter t.ex gädda, gös eer abborre. Enke förtäring ingår. Utrustning finns att hyra - ingår ej.

Läs mer

Inspire me... Dalsland. Biker s Stop gör. Besök Dalsland! SKOGSDAL & SLÄTTDAL

Inspire me... Dalsland. Biker s Stop gör. Besök Dalsland! SKOGSDAL & SLÄTTDAL Biker s Stop gör Inspire me... Dalsland Besök Dalsland! Här har vi det mesta som Sverige har att erbjuda. Vi är ju trots allt - Ett Sverige i miniatyr. Det var målarprinsen Prins Eugen som i slutet av

Läs mer

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING Jogersö är en lugn familjecamping vid Sörmlands största havsbad i Trappviken. Njut av en dag på sandstranden med bryggor och hopptorn eller roa dig med våra aktiviteter som kajakpaddling

Läs mer

Skidresa Whistler ***

Skidresa Whistler *** Skidresa Whistler *** Upplev nordamerikas bästa skidåkning i detta skidåkarmecka. Whistler har över 200 nedfarter och skidåkning för alla - från barn och nybörjare till avancerade åkare som söker utmaningen.

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

CITY HOTELL ESKILSTUNA

CITY HOTELL ESKILSTUNA CITY HOTELL ESKILSTUNA 562-3548_City Hotell_folder_125x250.indd 1 2013-11-13 16:32 562-3548_City Hotell_folder_125x250.indd 2 2013-11-13 16:32 CITY HOTELL ESKILSTUNA Övernatta hos oss när du är i Eskilstuna!

Läs mer

CYKLING FÖR ALLA. CYKLA JÄRVSÖ JÄRVSÖ Alltid. Vackert. Nära.

CYKLING FÖR ALLA. CYKLA JÄRVSÖ JÄRVSÖ Alltid. Vackert. Nära. CYKLA JÄRVSÖ JÄRVSÖ Alltid. Vackert. Nära. JÄRVSÖ Skyltar 90x200 mm som trycks på plåt, i uv-beständigt tryck och sätts fast på fyrkantsstople 100x100. Färgerna markerar svårighetsgraden på leden eller

Läs mer

Personlig service. Värdparet David och Margareta hälsar såväl nya som gamla kunder välkomna till Odalgården.

Personlig service. Värdparet David och Margareta hälsar såväl nya som gamla kunder välkomna till Odalgården. En närbelägen idyll Värdparet David och Margareta hälsar såväl nya som gamla kunder välkomna till Odalgården. Personlig service Som konferensgäst på Odalgården blir du snabbt varse om den familjära stämningen

Läs mer

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt.

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt. MTB på Skeviks Gård Skeviks Gård ligger mitt i ett område med fantastiska möjligheter till bra mtb-cykling oavsett om man vill ta en lugn fikatur, träna för cykelvasan eller köra tuffa tekniska stigar

Läs mer

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre.

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. SAMMANHÅLLNING Vi ser fram emot att se er växa både som grupp och individ. ENTUSIASM Tillsammans skapar vi minnesvärda

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration.

En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration. En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration. E n a v D r a k a m ö l l a n s s t ö r s t a s k a t t e r ä r t y s t n a d e n. Vänlig och omfamnande. DRAKAMÖLLAN GÅRDSHOTELL Brösarps

Läs mer

Vandring på Maria Island

Vandring på Maria Island Vandring på Maria Island Den tasmanska naturen är något helt speciellt och upplevs allra bäst på plats i någon av nationalparkerna. Önskar ni några avkopplande dagar omgivna av en natur i en klass för

Läs mer

Swedish Open i Padel. by Ekerum Resort Öland

Swedish Open i Padel. by Ekerum Resort Öland Swedish Open i Padel by Ekerum Resort Öland Välkommen Ni har korsat sundet och är nu på solen och vindarnas ö. Njut av en kort bilfärd längs den öländska landsbygden som leder er till hjärtat av Öland,

Läs mer

Safaris og dyr. Torsby och Sunne

Safaris og dyr. Torsby och Sunne Safaris og dyr Torsby och Sunne BÄVERSAFARI I BÅT Guidad tur 2,5-3 timmar Följ med vår utbildade guide på en stämningsfull bäversafari i båt. Turen är anpassad till 2-4 personer och går kvällstid under

Läs mer

BARNENS SKIDPARADIS MITT I MALÅ SAMHÄLLE

BARNENS SKIDPARADIS MITT I MALÅ SAMHÄLLE BARNENS SKIDPARADIS MITT I MALÅ SAMHÄLLE 2 MALÅ MED ALLT SÅ NÄRA! Malå ligger i Västerbottens län och i landskapet Lappland, och är omgivet av storslaget vacker natur. Mitt i Malå samhälle ligger Tjamstanberget

Läs mer

Badplatser. i Norrköping

Badplatser. i Norrköping Badplatser i Norrköping Var vill du bada? Det finns många olika slags badplatser i Norrköping. Du kanske föredrar en egen klippa, en liten barnvänlig insjö, utomhusbassäng med hopptorn och servering eller

Läs mer

Skidresa Whistler. Skidresa Whistler. Resan i korthet. Skidresor Nordamerika

Skidresa Whistler. Skidresa Whistler. Resan i korthet. Skidresor Nordamerika Skidresa Whistler Upplev nordamerikas bästa skidåkning i detta skidåkarmecka. Whistler har över 200 nedfarter och skidåkning för alla - från barn och nybörjare till avancerade åkare som söker utmaningen.

Läs mer

Kanotslalombanor. för barn & ungdomar. Slätvatten & lätt fors klass I-II

Kanotslalombanor. för barn & ungdomar. Slätvatten & lätt fors klass I-II Kanotslalombanor för barn & ungdomar Slätvatten & lätt fors klass I-II Kanotslalom går ut på att paddla snabbt och precis i forsande vatten. I Dalarna finns idag två kanotslalombanor i fors klass II-III

Läs mer

Fyra måsten när du besöker Gällivare. Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet

Fyra måsten när du besöker Gällivare. Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet Turistguide Gällivare Fyra måsten när du besöker Gällivare Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet Paddla i Laponia världsarvet Fiska drömöringen 01 Kommunfakta Antal invånare

Läs mer

skutan hike - ta liften till vandringen

skutan hike - ta liften till vandringen skutan hike - ta liften till vandringen Toppsemester i sommar Ta liften upp och njut av sommarfjället! Dingla med benen i sittliften, sväva uppför berget i Kabinbanan eller åk med den hundraåriga Bergbanan.

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN Ockelbo turism 2012-07-12 turism@ockelbo.se ÄTA WIJ TRÄDGÅRDAR Lunchöppet: Måndag - fredag 11.30-14.00 Tel: 0297-554 50 NINJAS KÖK www.ockelbopensionat.se Tel: 0297-409

Läs mer

Skidresa Whistler. Skidresa Whistler. Resan i korthet. Skidresor Nordamerika

Skidresa Whistler. Skidresa Whistler. Resan i korthet. Skidresor Nordamerika Skidresa Whistler Upplev nordamerikas bästa skidåkning i detta skidåkarmecka. Whistler har över 200 nedfarter och skidåkning för alla - från barn och nybörjare till avancerade åkare som söker utmaningen.

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

FRYKENKLASSIKERN 2014 START- PM

FRYKENKLASSIKERN 2014 START- PM FRYKENKLASSIKERN 2014 START- PM INFORMATION Lördagen den 2 augusti blir en träningsfylld och rolig dag som vi startar med simning på morgonen följt av löpning och cykel samt lite skidor under cykelpasset.

Läs mer

Upptäck mer av Sälenfjällen!

Upptäck mer av Sälenfjällen! Upptäck mer av Sälenfjällen! JONAS i SÄLEN MAGASIN # 1. 2015 Åk häst & släde Läs om allt vi har att erbjuda, från Lindvallen till Tandådalen, mitt i backen och långt, långt bortom den... Vi har sportlovstipsen

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska

Allemansrätten på lätt svenska EriK lindvall/folio Allemansrätten på lätt svenska ANNiKA ridington-brodén/folio Upptäck naturen du också Det finns mycket att upptäcka och uppleva i naturen. Lyssna på fåglarna. Plocka blommor att ta

Läs mer

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Vi gör en härlig kryssning längs den magnifika dalmatiska kusten och dess vackra öar. Under tre dagar på Adriatiska havet åker vi från en ö till en annan

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

FRI PARKERING OCH FRI ENTRÉ TILL PARKEN 2019 ZIPLINE

FRI PARKERING OCH FRI ENTRÉ TILL PARKEN 2019 ZIPLINE FRI PARKERING OCH FRI ENTRÉ TILL PARKEN 2019 ZIPLINE Välkommen till Europas längsta zipline med 16 linor och över fyra kilometer linor djupt inne i skogen på rasbranten till det Småländska höglandet. Ett

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

ditt välbefinnande vår passion

ditt välbefinnande vår passion ditt välbefinnande vår passion När du åker till Friibergs Herrgård händer det något. Du kommer fram och tar det första andetaget och känner hur axlarna sjunker ner. Du tittar ut över Mälaren, tystnaden

Läs mer

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way, Milngavie Fort William, 10 nätter 1 Vandra i Skottland West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way är en klassisk vandring som startar strax

Läs mer

2015/2016 SKOLRESA TILL STOTEN

2015/2016 SKOLRESA TILL STOTEN 2015/2016 SKOLRESA TILL STOTEN Sälens bästa skidåkning och ETT FJÄLL MED UPPLEVELSER Ta klassen till Stöten! I din hand håller du ett riktigt bra erbjudande. Samla skolklassen och åk till fjällen. I Stöten

Läs mer

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN! Ansia ligger vid natursköna Umeälven. Nära till allt! Ansia är en modern camping med två-, fyra- och sex-bäddars stugor med självhushåll. Husvagn- och tältplatserna ligger i en öppen och trevlig miljö.

Läs mer

Fira Påsk med oss på Tandådalens Wärdshus!

Fira Påsk med oss på Tandådalens Wärdshus! Fira Påsk med oss på Tandådalens Wärdshus! FAMILJEFEST UTOMHUSAFTERSKI JAN JOHANSEN PARTYPATRULLEN MARKOOLIO LOTTA ENGBERG KIDSZON HOPPBORG VALLE SHOW SARA EDWARSSON MIDNATTSAFTERSKI DJ ALTÉGO URBAN ARTROOM

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

20% Sköna. Art Garden Spa Family Edition. premiärrabatt. Ta med hela familjen på ett härligt och roligt sommarbesök på Art Garden Spa.

20% Sköna. Art Garden Spa Family Edition. premiärrabatt. Ta med hela familjen på ett härligt och roligt sommarbesök på Art Garden Spa. 20% premiärrabatt på våra familjepaket när du besöker oss under v. 26 28. Art Garden Spa Family Edition Ta med hela familjen på ett härligt och roligt sommarbesök på Art Garden Spa. Family Edition Spaupplevelser

Läs mer

PADDELVATTEN kring Tibro

PADDELVATTEN kring Tibro PADDELVATTEN kring Tibro KANOTINFORMATION Att framföra sin kanot under bekväma former kräver lite träning. Vem som helst kan lära sig grunderna och redan första dagen hantera kanoten i enkla vattendrag.

Läs mer

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING FOTO: MIKAEL PILSTRAND www.bocamp.se Välkommen till Luleå och Norrbotten I Luleå möts naturen, historien, kulturen och sporten. På vintern lyser snön upp staden och

Läs mer

Motor og spill. Torsby och Sunne

Motor og spill. Torsby och Sunne Motor og spill Torsby och Sunne KUL TÄVLING FÖR KONFERENSEN, FAMILJEN O KOMPISARNA Adventure Challange, 3-, 4-, eller 5-kamp med vildmarksbad i badtunna Tävling Det traditionella 3, 4 eller 5-kampspelet

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal Landskapsmåleri i akvarell Kurserna utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet

Läs mer

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Transtrands Kronopark 1:305

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Transtrands Kronopark 1:305 Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Transtrands Kronopark 1:305 Stöten, med Sälens högsta fallhöjd. Stöten har Sälenfjällens högsta fallhöjd på skidbackarna och erbjuder det bästa du kan

Läs mer

Herzlich wilkommen nach Engelberg! 08-654 12 60, www.skiunlimited.se Skidtest Engelberg, Vitt & Brett 2

Herzlich wilkommen nach Engelberg! 08-654 12 60, www.skiunlimited.se Skidtest Engelberg, Vitt & Brett 2 Skidtest I Engelberg kommer snön normalt tidigt på hösten. Med snön kommer abstinensstinna friåkarproffs, skidfilmare och säsongare från hela världen. Med sitt läge får Engelberg ofta besök av lågtryck

Läs mer

Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, söndag 20 söndag 27 september 2015

Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, söndag 20 söndag 27 september 2015 Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, söndag 20 söndag 27 september 2015 Följ med till Frankrike och måla akvarell i en unik, kreativ och rofylld miljö. Vi håller till på Château

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

VÄLKOMNA TILL FJÄLLNORA!

VÄLKOMNA TILL FJÄLLNORA! FJÄLLNORA VÄLKOMNA TILL FJÄLLNORA! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! NATUREN Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

Det är här det händer

Det är här det händer Det är här det händer En del av Värmland och Dalslands kanal Foto: Rikard Ohlin Svensbyn är en bra start när du ska uppleva Sillerud Att kalla butiken i Svensbyn för enbart en lanthandel känns inte riktigt

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer